ORDIN nr. 44 din 9 mai 2018pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului internelor și reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor militare, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor
EMITENT
 • MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
 • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 434 din 22 mai 2018
  Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 51/1994 privind drepturile de echipament și materiale de resortul echipamentului, în timp de pace, ale personalului din sectorul apărare națională, ordine publică și siguranță națională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 143/1994, cu modificările ulterioare, și ale art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 349/2017 privind stabilirea uniformei, siglei, insignei și documentelor de legitimare pentru personalul militar al Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne,
  în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările și completările ulterioare,
  ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:

  Articolul I

  Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor militare, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 28 august 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:1. Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

  Articolul 5

  Ordonatorii de credite răspund de asigurarea drepturilor de echipament și de celelalte materiale prevăzute în Normele privind drepturile de echipament pentru personalul militar din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile și instituțiile subordonate acestuia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.301/2006, cu modificările și completările ulterioare, în Normele privind drepturile de echipament pentru efectivele de jandarmi, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.850/2005, cu modificările ulterioare, în Normele de echipare a personalului militar din Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 78/2008, cu modificările și completările ulterioare, respectiv în Normele pentru drepturile de echipament ale personalului militar din Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 349/2017, în limita fondurilor aprobate prin bugetul de stat.
  2. La anexa nr. 1, după partea a IV-a se introduce o nouă parte, partea a V-a „Descrierea uniformelor efectivelor din Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.3. La anexa nr. 2 articolul 14 alineatul (1) litera b), după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins:4. pentru efectivele Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne: două șepci de reprezentare, din care una de vară și una de iarnă, două șepci din tercot, una de vară și una de iarnă, 5 perechi suporți cu însemne de grad și semne de armă, două perechi petlițe.


  Articolul II

  Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  Ministrul afacerilor interne,
  Carmen Daniela Dan

  București, 9 mai 2018.
  Nr. 44.

  ANEXĂ


  PARTEA a V-a Descrierea uniformelor efectivelor din Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne

  Capitolul I Coifura
  A. Șapca
  a) Șapca pentru uniforma de ceremonie și reprezentare
  Se confecționează din stofă de culoare neagră.
  Se compune din calotă, bandă și cozoroc.
  Calota este de formă ovală și este întinsă cu sârmă de oțel pentru a-și menține forma, ușor ridicată în partea din față. Pe partea laterală se aplică o bandă textilă, țesută cu desene reprezentând frunze de stejar.
  Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală și se îngustează spre capete. Se fixează de bandă prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează un șnur brodat, de culoare alb-argintiu.
  Șapca are aplicată în față, deasupra cozorocului, la centru, emblema pentru coifură.
  Pe cozoroc sunt brodate, cu fir de culoare alb-argintiu, un număr diferit de rânduri de frunze de stejar, dispuse pe o nervură, astfel: trei rânduri pentru generali, două rânduri pentru ofițerii cu grad superior și un rând pentru ofițerii cu grad inferior.
  Șapca pentru maiștrii militari și subofițeri are cozorocul simplu.

  b) Șapca pentru uniforma de serviciu
  Se confecționează din țesătură tip bumbac de culoare neagră.
  Se compune din calotă, capac și cozoroc.
  Calota este compusă din capac/partea superioară și partea laterală.
  Cozorocul este din material plastic dublat pe ambele fețe cu material de fond.
  Șapca pentru iarnă se căptușește pe interior și pe exteriorul părții laterale. Șepcile au în față, deasupra cozorocului, la centru, montată emblema pentru coifură.

  B. Pălăria
  Se confecționează din țesătură fetru de culoare neagră.
  Deasupra borului pălăriei se montează o bandă țesută cu desene reprezentând frunze de stejar.
  În față pe bandă se aplică emblema pentru coifură.

  C. Bascul
  Se confecționează din țesătură tip lână de culoare neagră.
  Calota este dublată cu căptușeală.
  Emblema pentru coifură se fixează pe lateral stânga, printrun suport textil, cusut pe partea interioară a căptușelii.

  D. Fesul
  Se realizează prin tricotare din fire tip lână de culoare neagră.

  E. Căciula
  Pentru bărbați căciula se compune din calotă, bordură, clape laterale, clapă frontală și se confecționează din postav de culoare neagră, dublat cu blană naturală caracul de culoare neagră pentru generali și ofițeri cu gradul de colonel și blană nutriet de culoare neagră pentru celelalte cadre.
  Calota este de formă ovală, iar bordura și clapele laterale se confecționează dintr-o singură bucată.
  Căciula este dublată pe interior cu căptușeală matlasată pe material nețesut termoizolant. Pe mijlocul clapei frontale se fixează emblema pentru coifură, brodată pe suport textil.
  Pentru femei căciula este sub formă de tocă și se compune din calotă și bordură. Căciula se confecționează din postav, dintr-o singură bucată, are formă ovală, bordura este dreaptă de jur împrejurul calotei și este prevăzută la partea din față cu emblema pentru coifură, brodată pe suport textil.
  Blana este croită dintr-o singură bucată unită la spate și fixată de calotă de jur împrejur. Căciula este dublată pe interior cu căptușeală matlasată pe material nețesut termoizolant.


  Capitolul II Îmbrăcăminte și lenjerie
  A. Vestonul
  a) Vestonul pentru uniforma de ceremonie
  Se confecționează din stofă de culoare neagră.
  Are revere ascuțite și se încheie la două rânduri de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, alți doi nasturi fiind montați mai sus, puțin lateral, simetric, imprimați cu însemnul heraldic al Direcției Generale de Protecție Internă. Pe guler se aplică petlițele.
  Ambii piepți sunt prevăzuți sub linia taliei cu câte un buzunar cu doi refileți, acoperiți de o clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng, în partea de sus se montează un buzunar fals.
  Spatele este confecționat din două bucăți, având cusătura de încheiere pe mijloc.
  Mâneca este dreaptă, fără manșetă, formată dintr-o bucată, iar la terminație este prevăzută cu șliț și nasturi metalici.
  Vestonul pentru generali este prevăzut pe umeri cu câte două bride din material de fond pe care se montează epoleții brodați, iar cel pentru ofițeri are epoleții drepți din material de fond, fixați în cusătura mânecii.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng, iar în talie este ușor cambrat.
  Vestonul este dublat în întregime cu căptușeală.

  b) Vestonul pentru uniforma de reprezentare
  Se confecționează din stofă de culoare neagră.
  Are revere drepte și se încheie la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimați cu însemnul heraldic al Direcției Generale de Protecție Internă. Pe guler se aplică petlițele.
  Spatele este confecționat din două părți, având cusătura de încheiere pe mijloc.
  Mâneca este dreaptă, fără manșetă, formată dintr-o bucată, iar la terminație este prevăzută cu șliț și nasturi metalici.
  Pe umeri se montează epoleți drepți din material de fond.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng, iar în talie este ușor cambrat.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.
  Vestonul este dublat în întregime cu căptușeală.

  B. Pantalonii
  Pantalonii pentru uniforma de ceremonie și de reprezentare
  Se confecționează din stofă de culoare neagră.
  Au croială dreaptă, fără manșetă. Sunt prevăzuți cu două buzunare laterale, pe cant. Șlițul pantalonilor se încheie cu fermoar.
  Pantalonii pentru bărbați au buzunar la spate. Pe betelie sunt aplicate găici pentru curea.
  Pantalonii sunt dublați pe partea superioară a fețelor cu căptușeală.
  Pentru generali, în părțile laterale, se aplică vipușcă și lampas lat de 1,5 cm de fiecare parte a vipuștii.

  C. Fusta
  Se confecționează din stofă de culoare neagră pentru uniforma de ceremonie și de reprezentare.
  Fusta se compune din: față, spate și betelie.
  Are croială clasică, cu betelie și șliț la spate. Este dublată cu căptușeală și se încheie cu fermoar.

  D. Bluzonul
  Se confecționează din tercot de culoare neagră.
  Bluzonul se încheie în față prin fermoar, dublat de un foran.
  Pe fiecare piept sunt poziționate câte două buzunare. La partea superioară sunt aplicate buzunare drepte, iar la partea inferioară se realizează câte un buzunar oblic cu laist.
  Bluzonul este prevăzut cu epoleți din material de fond.
  La terminație bluzonul este prevăzut cu un cordon de ajustare pe corp.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  E. Scurta
  a) Scurta pentru uniforma de ceremonie
  Se confecționează din stofă de culoare neagră și este dublată cu căptușeală matlasată.
  Piepții se încheie la un rând de nasturi ascunși în sublaist.
  Este prevăzută în talie cu cordon din material de fond. Are două buzunare oblice, fixate lateral, mai jos de talie. Mâneca este dreaptă.
  Scurta pentru generali este prevăzută pe umeri cu câte două găici din material de fond pe care se montează epoleții brodați, iar cea pentru ofițeri are epoleți drepți din material de fond, fixați în cusătura mânecii.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.

  b) Scurta pentru uniforma de reprezentare
  Se confecționează din tercot de culoare neagră.
  Este dublată în totalitate cu căptușeală și cu mesadă din blană naturală, pe spate și pe piepți, iar mânecile mesadei sunt realizate din căptușeală matlasată pe material nețesut termorezistent.
  Pe gulerul scurtei se montează un guler detașabil din blană naturală caracul de culoare neagră pentru generali și ofițeri cu gradul de colonel și blană naturală nutriet de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.
  Piepții se încheie în față cu nasturi ascunși în sublaist.
  Piepții sunt prevăzuți la partea superioară cu o platcă dreaptă, sub care se află două buzunare aplicate care se închid cu clape, iar sub linia taliei, două buzunare oblice cu laist.
  Mâneca este dreaptă, cu bridă la terminație.
  Pe linia umerilor are epoleți din material de fond.
  Spatele se croiește din două bucăți unite pe mijloc, iar la partea superioară este prevăzut cu platcă cu colț.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  c) Scurta pentru uniforma de serviciu
  Se confecționează din țesătură imperrespirantă de culoare neagră.
  Piepții sunt din două bucăți, dublate la partea superioară, care în cusătura de suprapunere are vipușcă retroreflectantă.
  Sub vipușcă sunt buzunare ascunse care se încheie prin clapă și fermoar.
  Sub linia taliei sunt buzunare oblice cu laist.
  Piepții se încheie în față cu fermoar și butoni.
  Spatele este realizat dintr-o bucată, dublată cu o platcă la partea superioară și cu vipușcă retroreflectantă. Pe spate și pe pieptul stâng este inscripționată sigla instituției.
  Epoleții din material de fond sunt fixați în cusătura de îmbinare a mânecilor de umăr.
  Mânecile sunt drepte, prevăzute la terminație cu bridă de ajustare.
  Gulerul este detașabil, realizat din față și dos: fața din tricot poliester periat, iar dosul din material de bază. Gluga este realizată din material de fond și se fixează de dosul gulerului prin intermediul unor butoni metalici.
  Scurta este căptușită în totalitate, iar mesada detașabilă este confecționată din material termoizolant matlasat pe ambele părți cu căptușeală. Mesada se încheie și se fixează de fața scurtei prin fermoar.
  Pentru bărbați se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  F. Mantaua pentru ploaie
  Se confecționează din țesătură impermeabilă de culoare neagră.
  Piepții se încheie la un rând de nasturi. Sub talie, lateral, la partea inferioară sunt poziționate două buzunare oblice cu laist.
  Spatele este confecționat dintr-o bucată, este prevăzut cu platcă la partea superioară. Mâneca este dreaptă, la terminație este prevăzută cu sistem de ajustare.
  Epoleții sunt detașabili, confecționați din material de fond, fixați prin doi nasturi în bride. Mantaua este căptușită în totalitate.
  Pentru bărbați, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  G. Cămașa
  Se confecționează din tercot de culoare albă pentru uniforma de ceremonie și gri pentru uniforma de reprezentare. Piepții se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ștei și colț drept. Pe pieptul stâng este prevăzut un buzunar aplicat.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Mânecile sunt lungi, prevăzute la terminație cu manșetă.

  H. Cămașa-bluză
  a) Cămașa-bluză pentru uniforma de reprezentare
  Se confecționează din tercot de culoare neagră și poate fi cu mânecă lungă sau mânecă scurtă. Piepții se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ștei și colț drept. Pe partea superioară a piepților sunt prevăzute buzunare aplicate care se închid cu clape. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă.
  Epoleții sunt realizați din material de fond. Sunt de formă dreptunghiulară și se montează cu un capăt în cusătura mânecii, iar cu celălalt capăt sunt fixați prin nasture.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  b) Cămașa-bluză pentru uniforma de serviciu
  Se confecționează din țesătură tip bumbac de culoare gri și poate fi cu mânecă lungă și mânecă scurtă.
  Piepții se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ștei și colț drept. Pe partea superioară a piepților sunt prevăzute buzunare aplicate. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Gulerul se confecționează din față, dos și ștei. Mânecile sunt drepte și sunt prevăzute la terminație cu manșetă.
  Epoleții sunt realizați din material de fond de formă dreptunghiulară și se montează cu un capăt în cusătura mânecii, iar celălalt capăt este fixat prin nasture.
  Pentru bărbați se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.
  I. Tricoul
  Se confecționează din tricot bumbac de culoare gri, fiind compus din față, spate, mâneci, epoleți și guler la baza gâtului.
  Epoleții sunt croiți din material de fond, sunt fixați la un capăt în cusătura mânecii, iar pe capătul liber este festonată o butonieră care se încheie cu un nasture.

  J. Puloverul
  Se confecționează prin tricotare din fire acrilice/tip lână de culoare neagră. Pe partea superioară a piepților și a spatelui se aplică o platcă, pe umeri se fixează epoleți din tercot la culoare, iar pe mâneci sunt aplicate cotiere.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  K. Costumul unic cu doi pantaloni
  Se confecționează din țesătură tip bumbac, de culoare neagră și se compune din bluză și doi pantaloni.
  Bluza se încheie în față cu fermoar ascuns. Pe partea superioară a piepților are aplicate buzunare cu clape, iar la partea inferioară, pe linia taliei, este prevăzută cu două buzunare oblice, ascunse.
  Spatele este dintr-o bucată, formând pe lungime două falduri. Partea superioară a piepților și a spatelui este dublată cu material de fond matlasat, iar la terminație este prevăzută cu sistem de ajustare. Pe pieptul stâng și pe spate sub platcă este inscripționată sigla instituției. Gulerul este tip tunică.
  Mâneca este prevăzută la terminație cu manșetă.
  Bluza este confecționată cu epoleți din material de fond, fixați la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu nasture. Bluza este căptușită în întregime și se poartă peste pantaloni.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Pantalonul este drept și este prevăzut cu patru buzunare, poziționate astfel: două la partea superioară a fețelor, iar două pe părțile laterale. Pe betelie sunt aplicate găici pentru centură.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  L. Costumul izoterm
  Costumul izoterm pentru uniforma de serviciu se confecționează din țesătură tip bumbac, de culoare neagră și este compus din jachetă și pantalon, dublate cu căptușeală matlasată pe material termoizolant microtermic.
  Jacheta este formată din piepți, spate, mâneci și glugă. Închiderea frontală a piepților este realizată cu fermoar, iar la terminație este prevăzută cu sistem de ajustare.
  Pentru bărbați se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
  Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
  Pantalonul este prevăzut cu buzunare verticale pe ambele părți și se confecționează drept la terminație. De la terminația inferioară până în zona genunchiului cusăturile sunt prevăzute cu sistem de desprindere.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  M. Costumul de protecție contra intemperiilor
  Se confecționează din țesătură imperrespirantă de culoare neagră și se compune din jachetă și pantalon.
  Jacheta este formată din piepți, spate, mâneci și glugă, dublate în întregime cu căptușeală. Închiderea frontală a piepților este realizată cu fermoar ascuns și butoni.
  Jacheta este prevăzută cu epoleți din material de fond fixați la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu un buton.
  Gulerul este tip tunică.
  Pantalonul este prevăzut cu buzunare verticale pe ambele părți și se confecționează larg la terminație. De la terminația inferioară până în zona genunchiului cusăturile sunt prevăzute cu sistem de desprindere.
  Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

  N. Lenjerie de corp termică
  Lenjeria de corp termică pentru uniforma de serviciu se confecționează din material textil cu capacitate mare de menținere a confortului termic. Se compune din bluză și pantaloni.
  Bluza se realizează cu guler la baza gâtului și mânecă lungă prevăzută cu manșetă. Pantalonul este prevăzut cu betelie, iar la terminație este ajustat pe picior cu bandă tricotată și are șliț.


  Capitolul III Încălțămintea
  A. Pantofii
  Se confecționează din piele box, față naturală, de culoare neagră.
  Pantofii de vară au perforații, iar pentru cadrele femei, pot avea decupaje. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.
  Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpă realizată din piele naturală.

  B. Ghetele
  Ghetele pentru bărbați se confecționează din piele box, față naturală, impermeabilizată, de culoare neagră, sunt căptușite cu blană, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral.
  Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.
  Ghetele pentru femei se confecționează din piele box, față naturală, de culoare neagră și sunt căptușite cu meșină. Carâmbul este scurt, iar sistemul de încheiere este cu șiret în față.
  Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.

  C. Cizmele pentru femei
  Se confecționează din piele box, față naturală, impermeabilizată, de culoare neagră, sunt căptușite cu blană sau cu meșină, carâmbii sunt înalți, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară.
  Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri, cu toc aplicat.

  D. Bocancii unici
  Se confecționează din piele box, față naturală, impermeabilizată, de culoare neagră, talpă din cauciuc sintetic sau polimeri. Carâmbul este înalt, căptușiți cu meșină, iar sistemul de încheiere este cu șiret în față.


  Capitolul IV Echipament divers
  A. Cravata
  Se confecționează din țesătură de culoare neagră, are întăritură din material nețesut și este dublată cu căptușeală la capete, pe o distanță de 15 cm de la vârf.
  Papionul
  Se confecționează din țesătură de culoare neagră.

  B. Fularul
  Se confecționează din fire tip lână/acrilice de culoare neagră sau albă, are formă dreptunghiulară, iar la capete are franjuri.

  C. Mănușile
  a) Mănușile din piele
  Se confecționează din piele de culoare neagră și au format clasic, cu 5 degete. Pot fi căptușite cu tricot sau blană naturală.

  b) Mănușile din lână
  Sunt tricotate din fire de lână sau tip lână de culoare neagră sau albă. Au format clasic cu 5 degete.

  D. Ciorapii
  Se confecționează prin tricotare, de culoare neagră, cu carâmbi înalți, având la terminație manșetă elastică.
  Pentru femei ciorapii sunt tricotați din fire sintetice sub formă de dres.

  E. Centura
  a) Centura pentru uniforma de ceremonie
  Se confecționează din galon textil țesut de culoare albă-argintiu, care pe mijloc are tricolorul dispus astfel: o dungă de culoare albastră, o dungă de culoare galbenă și o dungă de culoare roșie, fiecare cu lățimea de 5-6 mm.
  Paftaua este din metal alb inoxidabil, cu o pajură la mijloc, se montează în așa fel încât dunga albastră a tricolorului să fie în partea superioară.

  b) Centura pentru uniforma de reprezentare
  Se confecționează din piele de culoare neagră și închidere prin cataramă din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu sau chingă textilă de culoare neagră și închidere prin cataramă din material plastic cu sistem de autoblocare.

  F. Cureaua
  Se confecționează din piele de culoare neagră și închidere prin cataramă din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu.

  G. Nasturii
  Se confecționează din metal alb-argintiu, ambutisat și sunt prevăzuți cu anou.
  Calota este puțin bombată, are bordură pe margine și are ștanțat elemente din însemnul heraldic al Direcției Generale de Protecție Internă.

  H. Eghileții
  a) Eghiletul cu două ramuri și accesorii pentru ofițeri
  Se confecționează din șnur textil de culoare alb-argintiu.
  Este format din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de șnur simplu.
  Ramurile împletite continuă cu câte un șnur prevăzut cu nod dublu. La terminație, cele două șnururi au câte un cui din material plastic metalizat în culoare alb-argintiu.

  b) Eghiletul cu o ramură și accesorii pentru maiștrii militari și subofițeri
  Se confecționează din șnur textil de culoare alb-argintiu.
  Este format dintr-o ramură împletită ce se continuă cu un șnur prevăzut cu un nod dublu, la terminația căruia este un cui din material plastic metalizat în alb-argintiu.


  Capitolul V Semnele distinctive ale gradelor
  A. Emblema pentru coifură
  Emblema pentru șapca de ceremonie și de reprezentare, căciulă, pălărie, basc și șapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare neagră, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, fiind formată dintr-o cunună cu un număr diferit de rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai (patru pentru generali, trei pentru ofițeri, două pentru subofițeri și maiștri militari), care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României.

  B. Petlițe
  a) Petlițele pentru generali
  Sunt realizate prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, pe suport textil de culoare neagră și format pentagonal cu laturile neregulate și reprezintă frunze de stejar dispuse pe o nervură.

  b) Petlițele pentru ofițeri
  Sunt realizate pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de trei ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire.

  c) Petlițele pentru maiștri militari și subofițeri
  Sunt realizate pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de două ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire.

  C. Suporți/Epoleți cu însemne de grad
  a) Suporți/Epoleți cu însemne de grad pentru generali
  Epoleții cu însemne de grad sunt realizați pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat alb-argintiu un fond reprezentând frunze de stejar, pe margini cu motive naționale, iar suporții cu însemne de grad sunt confecționați sub formă de manșon dreptunghiular.
  Pe fondul alb-argintiu al suportului de grad se mai brodează, cu fir metalizat de culoare galben-auriu, însemne specifice gradului - stele în cinci colțuri încadrate în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm, conturate cu fir de culoare roșie.
  Stelele se aplică astfel:– pentru gradul de general de brigadă - o stea;– pentru gradul de general-maior - două stele;– pentru gradul de general-locotenent - trei stele;– pentru gradul de general - patru stele.

  b) Suporți cu însemne grad pentru ofițeri
  Sunt realizați sub formă de manșon dreptunghiular, confecționat pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin trese cu lățimea de 8 mm.
  Pentru ofițerii cu grad superior, pe mijlocul suportului textil, longitudinal, se brodează cu fir metalizat cu culoare alb-argintiu un galon cu lățimea de 16 mm.
  Pentru ofițerii superiori tresele și galonul se aplică corespunzător gradului, astfel:– pentru gradul de maior - o tresă și galonul;– pentru gradul de locotenent-colonel - două trese și galonul;– pentru gradul de colonel - trei trese și galonul.
  Pentru ofițerii cu grad inferior tresele se aplică corespunzător gradului, astfel:– pentru gradul de sublocotenent - o tresă;– pentru gradul de locotenent - două trese;– pentru gradul de căpitan - trei trese.

  c) Suporți cu însemne grad pentru maiștri militari
  Sunt realizați sub formă de manșon dreptunghiular, confecționat pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane cu lățimea de 8 mm, astfel:– pentru gradul de maistru militar clasa a IV-a - un galon în formă de unghi și un galon drept;– pentru gradul de maistru militar clasa a III-a - un galon în formă de unghi și două galoane drepte;– pentru gradul de maistru militar clasa a II-a - un galon în formă de unghi și trei galoane drepte;– pentru gradul de maistru militar clasa I - un galon în formă de unghi și patru galoane drepte;– pentru gradul de maistru militar principal - un galon în formă de unghi și cinci galoane drepte.

  d) Suporți cu însemne grad pentru subofițeri
  Sunt realizați sub formă de manșon dreptunghiular, confecționat pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane, astfel:– pentru gradul de sergent-major - un galon cu lățimea de 16 mm și cu lățimea de 10 mm;– pentru gradul de plutonier - două galoane cu lățimea de 16 mm;– pentru gradul de plutonier-major - două galoane cu lățimea de 16 mm și unul cu lățimea de 10 mm;– pentru gradul de plutonier adjutant - trei galoane cu lățimea de 16 mm;– pentru gradul de plutonier adjutant șef - trei galoane cu lățimea de 16 mm și unul cu lățimea de 10 mm.

  D. Semnul de armă
  Se realizează prin brodare pe suport de grad și conține elemente specifice însemnului heraldic.
  Semnul de armă se aplică la mijlocul lățimii suportului și la 5 mm de capătul interior al acestuia.

  E. Ecusoanele
  a) Ecusonul de mânecă
  Se realizează prin brodare pe suport textil de culoare neagră, sub formă de scut și cuprinde elementele însemnului heraldic al Direcției Generale de Protecție Internă.

  b) Ecusonul nominal
  Este confecționat pe suport metalic, având inscripționat numele utilizatorului și culorile drapelului României.

  -----