NORMĂ din 15 septembrie 2004 (*actualizată*)
pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
(actualizată până la data de 18 august 2006*)
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
  • MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
  • AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR




  • ----------

    Capitolul I Dispoziţii generale


    Articolul 1

    Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea castraveţilor conservaţi pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceştia nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentaţi corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.


    Articolul 2

    Reglementările prezentei norme nu se aplică castraveţilor conservaţi preparaţi în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.


    Articolul 3

    Prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.


    Capitolul II Natură. Conţinut


    Articolul 4

    Castraveţi conservaţi este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din castraveţi din soiurile de cultură ale speciei Cucumis sativus L., care sunt ambalaţi cu sau fără lichid de conservare, cu sau fără ingrediente auxiliare, în recipiente care se închid ermetic, conservaţi prin lactofermentare naturală sau controlată ori marinaţi până ajung la un pH de 4,5 sau mai mic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pasteurizaţi, refrigeraţi sau cu adaos de conservanţi chimici, după caz.


    Articolul 5

    Denumirea fiecărui produs trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
    a) denumirea grupei de produse: "Castraveţi conservaţi", "Castraveţi muraţi", "Cornişon în oţet" etc.;
    b) denumirea caracteristicii care conferă specificitate produsului, de exemplu: "Castraveţi proaspeţi în oţet cu mărar" (sau numele plantei aromatice) etc., conform specificaţiilor prevăzute în anexa nr. 1;
    c) descrierea modului de prezentare, de exemplu: "întregi", "felii" etc., conform specificaţiilor prevăzute în anexa nr. 1.


    Capitolul III Fabricare


    Articolul 6

    Alimentul "Castraveţi conservaţi", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.


    Articolul 7

    Materia primă folosită la fabricarea castraveţilor conservaţi trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 şi cerinţele privind calitatea şi siguranţa alimentară pentru legume şi fructe proaspete, prevăzute de reglementările în vigoare.


    Articolul 8

    Ingredientele utilizate la fabricarea castraveţilor conservaţi, definite şi descrise în anexa nr. 2, trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxime admise.


    Articolul 9

    Spaţiile în care se fabrică castraveţii conservaţi, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul trebuie să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite de reglementările în vigoare.


    Capitolul IV Calitate. Siguranţă alimentară


    Articolul 10

    Castraveţii conservaţi trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv în anexa nr. 4. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.


    Articolul 11

    Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxime admise prevăzute de reglementările în vigoare.


    Articolul 12

    Se interzic fabricarea şi comercializarea castraveţilor conservaţi care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxime admise prevăzute de reglementările în vigoare.


    Capitolul V Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport


    Articolul 13

    Ambalajele care intră în contact cu alimentele definite în prezenta normă trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.


    Articolul 14

    Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractilă sau din alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.


    Articolul 15

    Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea pe etichetă a tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării, şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4;
    2. cantitatea netă;
    3. cantitatea netă fără lichid;
    4. lista ingredientelor;
    5. condiţiile de depozitare, conform art. 17;
    6. data durabilităţii minimale, care se înscrie sub forma:
    "a se consuma, de preferinţă, înainte de .....", cu menţionarea lunii şi a anului;
    7. o menţiune care să permită identificarea lotului (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi a lunii, în această ordine);
    8. numele/denumirea şi sediul/adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
    9. ţara de origine a produsului.


    Articolul 16

    Pentru castraveţii conservaţi care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.


    Articolul 17

    Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheţ, la o temperatură de maximum 20 °C şi o umiditate relativă a aerului de maximum 80%.


    Articolul 18

    Transportul castraveţilor conservaţi trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia împotriva razelor solare sau îngheţului.


    Articolul 19

    Fiecare transport de castraveţi conservaţi trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.


    Capitolul VI Dispoziţii finale


    Articolul 20

    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta normă.


    Anexa 1
    -------
    la normă
    --------
    MATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE
    1. Castraveţii (Cucumis sativus L.) trebuie să fie întregi, sănătoşi, cu aspect proaspăt, ţări, curaţi, fără umiditate exterioară anormală, fără miros şi/sau gust străine, fără gust amar.
    2. Castraveţii conservaţi pot fi prezentaţi sub următoarele forme:
    a) întregi - fructe cu diametrul de maximum 54 mm; în recipiente de capacitate mai mare de 4 l, castraveţii pot avea diametrul de maximum 65 mm. Castraveţii întregi pot fi denumiţi "cornişon" numai în cazul în care au diametrul de maximum 27 mm;
    b) întregi curbaţi - fructe cu diametrul de maximum 54 mm şi având unghiul curburii de cel puţin 35°;
    c) jumătăţi - fructe tăiate longitudinal în două părţi aproximativ egale;
    d) "julienne" - fructe tăiate longitudinal sub formă de felii cu dimensiuni aproximativ egale;
    e) rondele - fructe tăiate perpendicular pe axa longitudinală în rondele având diametrul de maximum 54 mm şi grosimea de 10-40 mm;
    f) felii - fructe tăiate perpendicular pe axa longitudinală în felii având grosimea de maximum 10 mm şi diametrul de 54 mm;
    g) batoane ("Asier") - fructe de dimensiuni mari, decojite, tăiate longitudinal. Jumătăţile astfel obţinute sunt tăiate perpendicular pe axa longitudinală, în batoane cu lăţimea de aproximativ 10 mm;
    h) orice alte forme de divizare, cu condiţia ca produsele respective să fie distincte de cele de mai sus şi să se deosebească între ele, să îndeplinească criteriile de calitate şi siguranţă alimentară cuprinse în prezentele norme.
    3. Castraveţii conservaţi pot fi preparaţi din:
    a) castraveţi proaspeţi;
    b) castraveţi muraţi sau marinaţi anterior, până la un pH de 4,5 desăraţi, în vederea aplicării unui tratament ulterior.
    4. Castraveţii conservaţi pot fi fabricaţi în gama sortimentală prezentată în tabelul următor:
    SORTIMENTELE DE CASTRAVEŢI CONSERVAŢI ŞI CARACTERISTICILE FIZICE
    *Font 8*
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                                                      Substanţa
                                                          Materia Aciditate uscată
    Nr. Sortimentul Gustul caracteristic primă totală NaCl solu-
    crt. utilizată (g acid (%) bilă
                                                                     acetic/ (exclusiv
                                                                     100 g) adaosul
                                                                                       de sare)
                                                                                         (%)
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1. Castraveţi ("cornişon") mărarului şi/sau esenţei castraveţi 0,4-2,0 1,0-4,5 -
        cu mărar de mărar proaspeţi
                                                          sau muraţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2. Castraveţi ("cornişon") plantei aromatice castraveţi 0,4-2,0 1,0-4,5 -
        cu "plante aromatice" şi/sau esenţei acesteia proaspeţi
        (numele plantei (altele decât mărarul sau muraţi
        aromatice) şi/sau esenţa de mărar)
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     3. Castraveţi ("cornişon") acru pronunţat castraveţi 0,7-3,5 1,0-5,0 -
        în oţet proaspeţi
                                                          sau muraţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     4. Castraveţi ("cornişon") dulce-acrişor castraveţi 0,5-2,0 0,5-3,0 1,5-14
        dulce-acrişori proaspeţi
                                                          sau muraţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     5. Castraveţi ("cornişon") dulce pronunţat castraveţi 0,5-2,5 0,5-3,0 minimum
        dulci proaspeţi 14
                                                          sau muraţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     6. Castraveţi ("cornişon") sosului de muştar, castraveţi 0,5-3,0 1,0-3,0 -
        cu muştar seminţelor de muştar proaspeţi
                                şi/sau esenţei de muştar sau muraţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     7. Castraveţi ("cornişon") sărat pronunţat castraveţi 0,5-3,5 5,0-10,0 -
        săraţi în oţet proaspeţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     8. Castraveţi ("cornişon") specific, nici dulce, castraveţi 0,4-0,7 1,0-3,5 -
        "mild" nici acrişor proaspeţi
                                                          sau muraţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     9. Castraveţi ("cornişon") piperat pronunţat castraveţi 0,5-3,0 1,0-3,0 -
        piperaţi proaspeţi
                                                          sau muraţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Anexa 2
    -------
    la normă
    --------
    *Font 8*
                              INGREDIENTE. LIMITE MAXIME

    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                          Ingredientul Limita admisă
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Castraveţi conform anexei nr. 1 la normă
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Apă, oţet, clorură de sodiu, uleiuri stabilită prin tehnologia de fabricaţie
     vegetale, zaharuri (carbohidraţi),
     boia iute, plante aromatice uscate,
     condimente
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Legume maximum 5% din cantitatea netă, cu excepţia
                                             sortimentului "Castraveţi («cornichon») cu
                                             muştar" în care se admit în proporţie de
                                             maximum 30%
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Aditivi alimentari:
     Stabilizatori se pot utiliza simpli sau în amestec
     Polisorbat 80 (monooleat de
     polioxietilen sorbitan) - E 433
     Gumă Xantan - E 415
     Gumă arabică - E 414 stabilită prin tehnologia de fabricaţie
     Alginat de calciu - E 404, alginat
     de amoniu - E 403,
     alginat de sodiu - E 401, alginat
     de potasiu - E 402,
     Caragenan - E 407
     Conservanţi se pot utiliza şi în amestec, concentraţia
                                             maximă fiind de 2.000 mg/kg, după caz

     Dioxid de sulf - E 220 maximum 100 mg/kg (exprimat în SO(2))
     Acid benzoic - E 210 şi săruri de maximum 2.000 mg/kg (fără conţinut de acid)
     sodiu - E 211 sau potasiu - E 212
     ale acestuia
     Sorbat de potasiu - E 202 1.000 mg/kg (individual sau în combinaţie)
     Coloranţi
     Riboflavină - E 101 i
     Complex cupru-clorofilă - E 141 i stabilită prin tehnologia de fabricaţie
     Beta-caroten - E 160 a ii
     Caramel simplu - E 150 a
     Caramel tratat cu sulfit de amoniu -
      E 150 d
     Agenţii de îngroşare admişi prin
     reglementările în vigoare stabilită prin tehnologia de fabricaţie
     se utilizează doar în cazul
     "Castraveţilor «cornişon» cu muştar"
     Acidifianţi
     Acid acetic - E 260, acid lactic -
     E 270, stabilită prin tehnologia de fabricaţie
     acid malic - E 296, acid citric -
     E 330
     Aromatizanţi naturali şi identic stabilită prin tehnologia de fabricaţie
     naturali
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Anexa 3
    -------
    la normă
    --------
    *Font 8*

                  CERINŢE ORGANOLEPTICE PENTRU CASTRAVEŢII CONSERVAŢI
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
               Caracteristica Condiţiile de admisibilitate
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Aspectul exterior al recipientului curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte
                                          fisuri, să nu prezinte pete de rugină la
                                          exteriorul sau în interiorul recipientului ori
                                          peliculă de lac desprinsă de pe interiorul
                                          cutiei; eticheta să fie curată, vizibil
                                          imprimată cu toate elementele de identificare,
                                          lipită simetric în planul recipientului; la
                                          cutiile metalice se admit uşoare deformări la
                                          corp, dar nu la falţ
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Aspectul conţinutului culoarea trebuie să fie caracteristică soiului,
     Culoare tipului de conservare şi sortimentului fabricat
    ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Gust şi miros gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, acru,
                                          acru-dulceag, caracteristice sortimentului
                                          fabricat şi condimentelor folosite; fără gust
                                          amar, fără miros de mucegai, rânced sau alt
                                          gust şi miros străine
    ─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
     Corpuri străine: nisip, pământ sau maximum 0,08 % (m/m) impurităţi minerale
     orice impuritate minerală ce
     afectează comestibilitatea
     produsului şi care se găseşte
     în lichidul de acoperire sau aderă
     la coaja ori la pulpa castraveţilor
    ─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
     Aspectul castraveţilor
    ─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
     Aspectul general castraveţii trebuie să fie uniformi ca
                                          dimensiune, fermi, crocanţi, fără zbârcituri,
                                          părţi sau exemplare moi
    ─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
     Cerinţe privind forma, uniformitatea, sub limitele prevăzute în tabelele nr. 1 şi 2
     pete, defecte mecanice, prezenţa
     codiţelor, textura necorespunzătoare,
     culoare anormală, goluri
    ─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
     Uniformitatea dimensiunii
     castraveţilor*1)
     "întregi" şi "julienne" lungimea celui mai lung castravete nu trebuie
                                          să depăşească cu mai mult de 50% pe al celui
                                          mai scurt;
                                          diametrul celui mai mare castravete nu trebuie
                                          să depăşească cu mai mult de 50% pe al celui
                                          mai mic
     "rondele" şi "felii" pentru cel puţin 80% (m/m) din unităţile cele
                                          mai uniforme ca dimensiune, conţinute într-un
                                          recipient sau unitate eşantion, diametrul
                                          celei mai mari unităţi nu trebuie să depăşească
                                          cu mai mult de 50% pe al celei mai mici
    ─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────

    ---------
    *1) Aceste specificaţii nu se aplică castraveţilor conservaţi, ambalaţi în recipiente cu capacitate mai mare de 4 l.
    Acceptarea lotului
    O probă de castraveţi conservaţi care nu îndeplineşte una sau mai multe dintre cerinţele organoleptice este considerată "necorespunzătoare".
    Un lot de castraveţi conservaţi va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", nivel de calitate acceptabil, NCA = 6,5, din Codex alimentarius.
    Tabelul nr. 1
    Toleranţele defectelor pentru castraveţii "întregi",
    "întregi curbaţi", "jumătăţi" şi "julienne"
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                           Limita maximă*1)
                                                           (nr. de bucăţi)
                                                   ──────────────────────────
             Defecte "întregi", "jumătăţi",
                                                   "întregi "julienne"
                                                    curbaţi"
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     a) Castraveţi curbaţi (exceptând modul
        de prezentare "curbaţi") 3 2
     b) Castraveţi diformi 2 1
     c) Castraveţi pătaţi 3 3
     d) Defecte mecanice 2 3
     e) Codiţe 3 2
     f) Textură necorespunzătoare 1 3
     g) Culoare anormală 1 2
     h) Castraveţi ce prezintă goluri 1 -
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
         Total maxim admisibil a)...h) 7 11
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    ------------
    *1) Unitatea eşantion standard la care se aplică toleranţele defectelor prezentate în tabelul nr. 1 este de 20 de bucăţi pentru castraveţii "întregi", respectiv 40 de bucăţi pentru castraveţii "jumătăţi" şi "julienne".
    Tabelul nr. 2
    Toleranţele defectelor pentru castraveţii sub formă de
    "rondele", "felii" şi "batoane"
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                 Defecte Limita maximă*2)
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     a) Pete 15 g
     b) Defecte mecanice 30 g
     c) Textură necorespunzătoare 10 g
     d) Culoare anormală 10 g
     e) Goluri 30 g
     f) Codiţe 2 buc. pentru fiecare eşantion
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Total maxim admisibil a)...e) 75 g
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    -----------
    *2) Unitatea eşantion standard la care se aplică toleranţele defectelor prezentate în tabelul nr. 2 este de 300 g castraveţi (fără lichid de acoperire).


    Anexa 4
    -------
    la normă
    --------
              PROPRIETĂŢILE FIZICO-CHIMICE ALE CASTRAVEŢILOR CONSERVAŢI

    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      Denumirea caracteristicii Condiţii de admisibilitate Metode de
                                                                         analiză
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Gradul de umplere pentru:
     a) sortimentele de castraveţi minimum 55% castraveţi muraţi calculate ca
     "întregi" şi "întregi curbaţi" minimum 53% castraveţi proaspeţi procent din
     b) alte moduri de prezentare minimum 57% pentru castraveţi volumul total
                                     muraţi al recipi-
                                     minimum 55% pentru castraveţi entului
                                     proaspeţi
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Gradul de umplere admis calculat ca
     pentru un recipient cu produs minimum 90% procent din
     (inclusiv lichidul de volumul de
     acoperire) apă distilată
                                                                      conţinut de
                                                                      recipientul
                                                                     complet umplut
                                                                      şi închis,
                                                                      măsurat la
                                                                      temperatura
                                                                      de 20°C
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Acceptarea lotului
    Se consideră criteriul gradului de umplere îndeplinit dacă media rezultatelor obţinute în urma analizei recipientelor reprezentative pentru un lot nu este mai mică decât minimul impus şi nici unul dintre recipiente nu prezintă o umplere insuficientă.
    ---------