LEGE nr. 364 din 19 decembrie 2022privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 128/2022 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011
EMITENT
  • PARLAMENTUL ROMÂNIEI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1231 din 21 decembrie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    ARTICOL UNIC

    Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128 din 23 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 941 din 26 septembrie 2022, cu următoarele modificări și completări:1. La articolul unic, înaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:– La articolul 27, alineatul (1^3) se modifică și va avea următorul cuprins:(1^3) În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea, creșele de stat devin unități de învățământ cu personalitate juridică, autoritățile locale având calitatea de persoană juridică fondatoare, finanțarea fiind asigurată în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2), cu obligația de a asigura serviciile prevăzute la alin. (1^1). Autoritățile administrației publice locale pot contribui la finanțarea acestora, în limita bugetului aprobat. În această situație, inspectoratele școlare județene/al municipiului București asigură coordonarea metodologică a respectivelor creșe.2. La articolul unic, după punctul 1 se introduc patru noi puncte, pct. 1^1-1^4, cu următorul cuprins:1^1. La articolul 27, alineatele (4) și (4^1) se abrogă.1^2. La articolul 90, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:(3^1) Pentru posturile didactice/catedrele vacante și rezervate din unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care școlarizează exclusiv în învățământ profesional și tehnic și au o pondere majoritară a învățământului dual, candidaturile vor fi însoțite de avizul consiliului de administrație al unității de învățământ.1^3. La articolul 96 alineatul (2), litera e) se modifică și va avea următorul cuprins:
    e) prin excepție de la prevederile lit. a), b) și c), în unitățile de învățământ care organizează exclusiv învățământ profesional și tehnic, componența consiliului de administrație asigură reprezentarea în număr egal a membrilor din partea operatorilor economici, asociațiilor profesionale partenere, consorțiilor partenere, respectiv a membrilor din partea cadrelor didactice, alături de primar sau un reprezentant al acestuia, un reprezentant al consiliului local și un reprezentant al părinților. În cazul în care sunt mai mulți operatori economici parteneri, aceștia vor desemna reprezentanții în consiliul de administrație al unității de învățământ sau pot forma un consiliu reprezentativ care să desemneze reprezentanții pe locurile care le sunt alocate.
    1^4. După articolul 96^2 se introduce un nou articol, art. 96^3, cu următorul cuprins:

    Articolul 96^3

    Unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care școlarizează exclusiv în învățământ profesional și tehnic cu o pondere majoritară a învățământului dual sunt conduse de un director, iar activitatea acestuia este monitorizată de un consiliu de administrație. Directorul unității de învățământ este membru de drept al consiliului de administrație din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învățământ respectivă. Președintele consiliului de administrație este ales dintre membrii consiliului de administrație cu majoritate simplă a voturilor.
    3. La articolul unic punctul 3, alineatul (1) al articolului 129 se modifică și va avea următorul cuprins:

    Articolul 129
    (1) Instituțiile de învățământ superior pot înființa, singure sau prin asociere, societăți comerciale, fundații, asociații, unități de învățământ preuniversitar, consorții pentru învățământ dual, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale. Condiția ca acestea să se înființeze este aceea ca ele să contribuie la creșterea performanțelor instituției și să nu influențeze negativ în niciun fel activitățile de învățământ, cercetare și consultanță.
    4. La articolul unic punctul 4, alineatul (2^2) al articolului 129 se modifică și va avea următorul cuprins:(2^2) La organizarea formei de învățământ superior dual pot contribui și autoritățile administrației publice locale, unitățile de învățământ preuniversitar, structurile asociative interesate, respectiv camere de comerț și asociații patronale de ramură, precum și partenerii relevanți la nivel național sau internațional.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.
    PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
    ION-MARCEL CIOLACU
    p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
    ALINA-ȘTEFANIA GORGHIU

    București, 19 decembrie 2022.
    Nr. 364.
    -----