NORME din 1 noiembrie 2002
de comercializare a peştelui şi a altor vietuitoare acvatice
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
  • MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ŞI FAMILIEI
  • AUTORITATEA NAŢIONALA PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 26 februarie 2003




    Articolul 1

    În sensul prezentului ordin următorii termeni se definesc după cum urmează:
    a) comercializare - prima punere în vânzare în vederea consumului uman;
    b) lot - o anumită cantitate de produse pescuite din aceeaşi specie, care face obiectul aceluiaşi tratament şi provine din acelaşi loc de pescuit sau de pe aceeaşi nava;
    c) loc de pescuit - locul unde se realizează capturile sau ferma (bazinul) de provenienţă;
    d) prezentare - forma sub care produsele provenite din pescuitul de captura sau acvacultura sunt comercializate: întreg, eviscerat, decapitat etc.;
    e) parazit vizibil - un parazit sau un grup de paraziti care pot fi distinşi clar după dimensiune, culoare şi textura pe tesutul peştelui şi care pot fi observati fără aparate optice.


    Articolul 2

    Normele de comercializare se referă la:
    a) categorii de provenienţă:
    - pescuit comercial în bazine piscicole naturale;
    - acvacultura;
    b) categorii de prospetime;
    c) categorii de calibraj.


    Articolul 3

    Loturile de peste şi alte vietuitoare acvatice vor fi clasificate în funcţie de provenienţă acestora conform art. 2 lit. a).


    Articolul 4

    Provenienţă va fi înscrisă cu litere lizibile şi de nesters, cu înălţimea minima de 2 cm, pe etichetele aplicate pe loturi, astfel:
    a) PESCUIT;
    b) ACVACULTURA.


    Articolul 5

    (1) Categoriile de prospetime se determina pentru fiecare lot în funcţie de gradul de prospetime şi de caracteristicile complementare.
    (2) Gradul de prospetime este definit ca mijloc de barem de cotare specifică, indicat pe tipuri de produse conform anexei nr. 1.


    Articolul 6

    Pe baza baremurilor prevăzute în anexa nr. 1 produsele sunt clasificate în loturi corespunzând uneia dintre următoarele categorii de prospetime:
    a) extra, A sau B pentru peste, selacieni, cefalopode şi langustine;
    b) extra sau A pentru creveti;
    c) E pentru langustine şi raci vii.


    Articolul 7

    Fiecare lot trebuie să fie omogen din punct de vedere al stării de prospetime, cu excepţia loturilor de volum mic, care pot sa nu fie omogene, acestea fiind clasificate în categoria de prospetime de baza.


    Articolul 8

    Categoria de prospetime trebuie să fie înscrisă cu caractere lizibile, cu o înălţime minima de 5 cm, pe etichetele aplicate pe loturi.


    Articolul 9

    Loturile de peşti, selacieni, cefalopode şi langustine clasificate în categoria B de prospetime vor fi excluse de la acordarea ajutoarelor financiare de produs.


    Articolul 10

    Pestii, selacienii, cefalopodele şi langustinele clasificate în categoria extra de prospetime trebuie să fie lipsiţi de semne de presiune sau de jupuire, de pete sau decolorare.


    Articolul 11

    Pestii, selacienii, cefalopodele şi langustinele clasificati în categoria A de prospetime trebuie să fie lipsiţi de semne de presiune sau de jupuire, de pete sau decolorare, fiind admisă o proporţie minima de 5% din greutatea unui lot, exemplare care prezintă semne de presiune sau decojiri superficiale.


    Articolul 12

    Pestii, selacienii, cefalopodele şi langustinele sunt clasificati în categoria B de prospetime dacă maximum 30% din greutatea lotului o reprezintă exemplare cu semne de presiune sau de jupuire. Nu sunt admise pete sau decolorare.


    Articolul 13

    Calibrajul produselor se face în funcţie de greutatea acestora, de numărul de exemplare pe unitatea de greutate sau de lungimea totală a acestora.


    Articolul 14

    Speciile la care se aplică normele de comercializare trebuie să respecte talia minima biologica prevăzută în anexa nr. 2.


    Articolul 15

    (1) Loturile sunt clasificate în categorii de calibrare după baremul prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Fiecare lot trebuie să fie omogen din punct de vedere al calibrajului produselor. Un lot de volum mic poate să nu fie omogen, în acest caz lotul fiind clasificat după talia cea mai mica pe care o conţine.
    (3) Categoria de calibrare şi modul de prezentare trebuie să fie înscrise cu caractere lizibile şi de nesters, cu o înălţime de minimum 5 cm, pe eticheta aplicată pe lot.


    Articolul 16

    Produsele care provin din tari terţe se comercializează prin prezentare în ambalaje care conţin indicaţii clare şi vizibile, astfel:
    a) ţara de origine - imprimata cu caractere latine cu o înălţime minima de 2 cm;
    b) numele ştiinţific şi denumirea comercială în limba română ale produsului;
    c) modul de prezentare;
    d) provenienţă produsului - pescuit sau acvacultura;
    e) categoria de prospetime şi categoria de calibraj;
    f) greutatea neta a produselor conţinute în ambalaje;
    g) data clasificarii şi data expeditiei;
    h) numele şi adresa expeditorului.


    Anexa 1

        -------
    la norme
    --------

                            BAREMURI DE COTARE A PROSPETIMII

        A. Peşti albi*)
    ┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ / │ CRITERII │
    │ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
    │ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
    │ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
    │/ │ EXTRA │ A │ B │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Piele │Pigmentare vie │Pigmentare vie │Pigmentare │Pigmentare │
    │ │şi iridescenta │fără stralucire │intunecoasa │intunecoasa │
    │ │sau │ │spre intunecat │ │
    │ │opalescenta, │ │ │ │
    │ │fără decolorare│ │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Mucus │Apos, │Uşor tulbure │Laptos │Gri galben, │
    │cutanat │transparent │ │ │opac │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Ochi │Convexe │Convecsi şi │Plat; cornee │Concav în │
    │ │(bombata), │uşor infundati; │opalescenta; │centru; pupila│
    │ │pupila neagra, │pupila neagra │pupila opaca │gri, cornee │
    │ │cornee │întunecată; │ │laptoasa │
    │ │transparenta │cornee uşor │ │ │
    │ │ │opalescenta │ │ │
    │ │ │plat, cornee │ │ │
    │ │ │opalescenta, │ │ │
    │ │ │pupila opaca │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Branhii │Culoare vie, │Puţin colorate; │Brun/gri se │Galbui, mucus │
    │ │fără mucus │mucus │decoloreaza; │laptos │
    │ │ │transparent │mucus opac şi │ │
    │ │ │ │gros │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Peritoneu │Neted şi lucios│Puţin │Pestrit, se │Nu este │
    │(peste │stralucitor; │intunecat; │detaşează uşor │lipicios │
    │eviscerat) │dificil de │poate fi detaşat │de carne │ │
    │ │detaşat de │de carne │ │ │
    │ │carne │ │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Mirosul │De alge marine │Absenta │Fermentat, │Acru │
    │branhiilor │sau de ulei │mirosului de │uşor acru │ │
    │şi al │proaspăt, │alge marine │ │ │
    │cavitatii │miros de │sau miros │ │ │
    │abdominale │pământ │neutru │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Carne │Textura tare şi│Fără │Uşor flasca, │Flasca, solzii│
    │ │elastică, │elasticitate │fără │se desprind │
    │ │suprafaţa │ │elasticitate, │uşor de piele,│
    │ │neteda şi │ │suprafaţa │suprafaţa │
    │ │lucioasa │ │ceroasa şi │foarte plisata│
    │ │ │ │întunecată │ │
    └───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘



        B. Peşti albastri**)
    ┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ / │ CRITERII │
    │ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
    │ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
    │ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
    │/ │ EXTRA │ A │ B │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Piele │Pigmentare │Pierdere de │Întunecată, │Pigmentare │
    │ │vie, culoare │stralucire; mici │fără stralucire│intunecoasa, │
    │ │vie, │diferenţe între │puţin pliata │pielea se │
    │ │stralucitoare │suprafaţa │ │detaşează de │
    │ │şi iridescenta;│dorsala şi │ │carne │
    │ │diferenţa între│ventrala │ │ │
    │ │suprafaţa │ │ │ │
    │ │dorsala şi │ │ │ │
    │ │ventrala │ │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Mucus │Apos, │Uşor tulbure │Laptos │Gri galbui, │
    │cutanat │transparent │ │ │mucus opac │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Consistenta│Foarte tare, │Destul de │Puţin moale │Moale, │
    │carnii │rigida │rigida, tare │ │flescaita │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Opercule │Argintii │Argintii, uşoare │Brune cu │Galbui │
    │ │ │tente de roşu │intinderi │ │
    │ │ │sau brun │sanguine │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Ochii │Convecsi, │Convecsi, │Plat, pupila │Concav în │
    │ │bombati cu │cornee uşor │voalata, vase │centru, pupila│
    │ │pupile bleu │opalescenta │sanguine în │cornee │
    │ │negru │ │jurul ochilor │laptoasa │
    │ │stralucitori │ │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Branhii │Roşu purpuriu │Culoare puţin │Ingrosate, │Galbui, mucus │
    │ │uniform, fără │vie, uşor pala │decolorate, │laptos │
    │ │mucus │la margini, │mucus opac │ │
    │ │ │mucus │ │ │
    │ │ │transparent │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Mirosul │De alge marine │Absenta │Sulfuros, │Putred │
    │branhiilor │proaspete │mirosului de │ranced. │ │
    │ │ │alge, miros │ │ │
    │ │ │neutru │ │ │
    └───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘




        C. Selacieni***)
    ┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ / │ CRITERII │
    │ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
    │ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
    │ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
    │/ │ EXTRA │ A │ B │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Ochi │Convecsi, │Convecsi şi │Plate │Concave │
    │ │foarte │uşor │ │galbui │
    │ │stralucitori, │infundati, │ │ │
    │ │pupile mici │pierdere de │ │ │
    │ │ │stralucire, │ │ │
    │ │ │pupile ovale │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Aspect │În rigor mortis│Stadiul rigor │Un pic de │Cantităţi mari│
    │ │sau parţial în │depăşit, │mucus în │de mucus în │
    │ │rigor, prezintă│absenta │gura şi în │gura şi în │
    │ │un pic de │mucusului pe │deschiderile │deschiderile │
    │ │mucus clar │piele şi │branhiale, │branhiale │
    │ │pe piele │particular în │maxilare │ │
    │ │ │gura şi în │uşor │ │
    │ │ │deschiderile │aplatizate │ │
    │ │ │branhiale │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Mirosul │De alge │Absenta │Miros uşor │Miros │
    │ │marine │mirosului sau │amoniacal, │amoniacal │
    │ │ │un uşor miros │acru │acru │
    │ │ │de │ │ │
    │ │ │neproaspat, │ │ │
    │ │ │însă fără │ │ │
    │ │ │amoniac │ │ │
    └───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘



        Criterii specifice sau suplimentare pentru calcan:
    ┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ / │ CRITERII │
    │ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
    │ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
    │ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
    │/ │ EXTRA │ A │ B │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Piele │Pigmentaţie │Pigmentatie │Pigmentatie │Decolorare, │
    │ │vie iridiscenta│vie; mucus │decolorata şi │piele pliata, │
    │ │şi │apos │întunecată, │mucus gros │
    │ │stralucitoare, │ │mucus opac │ │
    │ │mucus apos │ │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Textura │Ferma şi │Ferma │Moale │Flescaita │
    │pielii │elastica │ │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Aspect │Bordura │Aripioare │Moale │Moale şi │
    │ │aripioarelor │rigide │ │flescait │
    │ │translucida │ │ │ │
    ├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Burta │Alba şi │Alb şi │Alb şi │Galben spre │
    │ │stralucitoare, │stralucitor │cu intunecat, │verzui, pete │
    │ │se reflecta │pete rosi în │cu numeroase │roşii chiar în│
    │ │mov în jurul │jurul │pete roşii sau │carne │
    │ │aripioarelor │aripioarelor │galbene │ │
    └───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘




        D. Cefalopode****)
    CRITERII
    CATEGORII DE PROSPETIME
    EXTRA A B
    PIELE Pigmentatie vie piele aderenta la carne Pigmentatie întunecată, piele aderenta la carne Decolorata, se detaseaza uşor de carne
    CARNE Foarte închisă, alb sidefiu Închisă, alb cretos Uşor moale; alb-roze sau uşor galben
    TENTACULE Rezistenta la extragere Rezistenta la extragere Se extrage foarte uşor
    MIROS Proaspăt de alge marine Slab sau lipsa Miros de cerneala



        E. Crustacee

        1) Creveti
    CRITERII
    Categorii de prospetime
    EXTRA A
    Caracteristici minime ● Suprafaţa carapacei: umeda şi stralucitoare; ● În cazul transvazarii, crevetii nu trebuie lipiti unul cu altul; ● Carne fără miros străin; ● Sa nu existe nisip, mucus şi alte materii străine. ● Aceleaşi din categoria EXTRA
    Aspecte: a) Creveti inzestrati cu carapace; b) creveti de apa adanca ● Culoare roza roşie cu mici pete albe; partea pectorala a carapacei în principal este clara; ● Culoare roza uniforma ● Roşu-roziu uşor decolorat la bleu-roşu cu pete albe; partea pectorala a carapacei trebuie să fie de culoare clara spre gri; ● Roz cu posibilitatea de Înegrire la cap
    Starea carnii în timpul şi după decorticare ● Se decortica cu usurinta cu pierderi de carne inevitabile ● Tare dar nu scortos ● Se decortica fără usurinta cu pierderi slabe de carne ● Puţin tare, uşor scortos
    Fragmente ● Sunt admise fragmente rare ● Se admit slabe cantităţi de fragmente de creveti
    Mirosul ● Miros proaspăt de alge marine; miros uşor dulceag ● Acidulat; absenta mirosului de alge marine



        2) Languste
    CRITERII
    Categorii de prospetime
    EXTRA A B
    Carapace Culoare roz pal sau roz spre oranj roşu Culoare roz pal sau roz spre roşu oranj fără pete negre
    Urechi şi branhii Urechi negru stralucitor; branhii de culoare roz Branhii spre gri Branhii de culoare gri intunecat sau colorare pe suprafaţa dorsala a carapacei
    Miros Miros uşor caracteristic crustaceelor Pierdere de miros caracteristic crustaceelor. Fără miros amoniacal Miros uşor acru
    Carne Carne translucida de culoare bleu spre alb Carne nestralucitoare dar nedecolorata Carne opaca şi aspect palid



        *) Peste alb: Eglefin, cod, cod negru, polac, sebasta, mihalt de mare,
           merlan, brama, tipar de mare, randunica de mare, chefal, cambula din
           speciile Platichtys flesus şi Pleuronectes flesus, limada, speciile
           de peşti de apa dulce.
        **) Peste albastru: Grmon, ton obez, ton roşu, putasu, hering, sardina,
            scrumbie, stavrid, hamsie.
        ***) Selaciforme: Rechin, vatos.
        ****) Cefalopode: Sepie, calmar, caracatita


    Anexa 2

        -------
    la norme
    --------

                                 CATEGORII DE CALIBRAJ
    Specii marine
    Specia Categoria kg/exemplar Numar de exemplare/kg
    Hering (Ciupea harengus) 1 2 3 4 5 0,25 şi peste 0,125-025 0,085-0,125 0,05-0,085 0,031-0,085 4 sau mai putini 5-8 9-11 12-20 21-32
    Sardina (Sardina pilchardus) Mediteraneana 1 2 3 4 - 0,067 şi peste 0,042-0,067 0,028-0,042 0,015-0,028 0,011-0,028 15 sau mai putini 16-24 25-35 36-67 36-91
    Rechin patat (Sczliorhinus spp) 1 2 3 2,2 şi peste 1-2,2 0,5-1
    Rechin-caine de mare (Squalis acanthias) 1 2 3 2,2 şi peste 1-2,2 0,5-1
    Sebasta (Sebastes spp.) 1 2 3 2 şi peste 0,6-2 0,35-06
    Cod de Atlantic (Gadus morhua) 1 2 3 4 5 7 şi peste 4-7 2-4 1-2 0,3-1
    Cod negru (Pollachius virens) 1 2 3 4 5 şi peste 3-5 1,5-3 0,3-1,5
    Eglefin (Melanogrammus aeglefinus) 1 2 3 4 1 şi peste 0,57-1 0,37-0,57 0,17-0,37
    Merlan (Merlangius merlangus) 1 2 3 4 0,5 şi peste 0,35-0,5 0,25-0,35 0,11-0,25
    Mihalt de mare (Molva spp.) 1 2 3 5 şi peste 3-5 1,2-3
    Putasu (Micromesistius poutassou) 1 2 3 4 7 sau mai puţin 8-14 15-25 26-30
    Tipar de mare - Conger (Conger conger) 1 2 3 7 şi peste 5-7 0,5-5
    Randunica de mare (Trigla spp.) 1 2 3 4 1 şi peste 0,4-1 0,2-0,4 0,06-0,2
    Stavrid (Trachurus spp.) 1 2 3 4 5 0,6 şi peste 0,4-0,6 0,2-0,4 0,08-0,2 0,02-0,08
    Chefal (Mugil spp.) 1 2 3 4 1 şi peste 0,5-1 0,2-0,5 0,01-0,2
    Cambula (Platichtys flesus) 1 2 Peste 0,3 0,2-0,3
    Limba de mare (Solea spp.) 1 2 3 4 5 0,5 şi peste 0,33-0,5 0,25-0,33 0,17-0,25 0,12-0,17
    Peste teaca (Lepidopus caudatus) 1 2 3 4 3 şi peste 2-3 1-2 0,5-1
    Sepie (Sepia officinalis) 1 2 3 0,5 şi peste 0,3-0,5 0,1-0,3
    Langustina (Nephrops norvegicus) 1 2 3 4 20 şi mai putini 21 - 30 31 - 40 Peste 40
    Cozi de langustine 1 2 3 4 60 şi mai puţine 61-120 121-180 Peste 180
    Macrou de Atlantic (Scomber scombrus) 1 2 3 0,5 şi peste 0,2-0,5 0,1-02 50 sau mai putini*1) 51-125 126-250
    Macrou spaniol (Scomber japonicus) 1 2 3 4 0,5 şi peste 0,25-05 0,14-0,25 0,05-0,14
    Hamsie (Engraulis spp.) 1 2 3 4 0,033 şi peste 0,020-0,033 0,012-0,020 0,008-0,012 30 sau mai putini 31-50 51-83 84-125
    Cambula (Pleuronectes platesa) 1 2 3 4 0,6 şi peste 0,4-0,6 0,3-0,4 0,15-0,3
    Merluciu (Merlucius merlucius) Mediteraneean 1 2 3 4 5 2,5 şi peste 1,2-2,5 0,6-1,2 0,28-0,6 0,2-0,28 0,15-0,28
    Brama (Brama spp.) 1 2 0,8 şi peste 0,2-0,8
    Peste unditar (Lophinus spp.) Decapitat 1 2 3 4 5 4 şi peste 2-4 1-2 0,5-1 0,2-0,5
    Limada (Limada limada) 1 2 0,25 şi peste 0,13-0,25
    Ton alb (Thunnus alalunga) 1 2 4 şi peste 1,5-4
    Ton roşu (Thunnus thynnus) 1 2 3 4 5 70 şi peste 50-70 25-50 10-25 6,4-10
    Ton obez (Thunnus obesus) 1 2 10 şi peste 3,2-10
    Polac (Pollachius pollachius) 1 2 3 4 5 şi peste 3-5 1,5-3 0,3-1,5
    Crevete cenusiu (Crangon crangon) 1 2 6,8 mm şi peste*2) 6,5 mm şi peste
    Creveti (Pandalus borealis) proaspeţi sau refrigerati 1 O singura mărime 250 şi mai putini
    Creveti (Pandalus borealis) fierti în apa sau aburi 1 160 şi mai putini 161-250
    Crab comun (Cancer pagurus) 1 2 16 cm şi peste*3) 13-16



        *1) Număr de peşti/25 kg
        *2) Lăţimea cochiliei
        *3) Lăţimea cochiliei la diametrul maxim
    Specii indigene de apa dulce
    Specia Categoria kg/exemplar Număr de exemplare/kg
    Crap (Cyprinus carpio) 1 2 3 2 şi peste 1-2 0,25-1
    Cosas (Ctenopharyngodon idella) 1 2 3 2 şi peste 1-2 0,25-1
    Novac (Aristichtys nobilis) 1 2 3 2 şi peste 1-2 0,25-1
    Sanger (Hypophtalmichtys molitrix) 1 2 3 2 şi peste 1-2 0,25-1
    Pastrav de munte (Salmo trutta) 1 2 0,25 şi peste 0,1-0,25
    Scoicar (Milopharyngodon piceus) 1 2 3 2 şi peste 1-2 0,25-1
    Somn (Silurus glanis) 1 2 3 4 10 şi peste 3-10 1-3 0,15-1
    Stiuca (Esox lucius) 1 2 1 şi peste 0,1-1



        Notă: celelalte specii de apa dulce care nu sunt menţionate sunt cuprinse
              într-o singura categorie dimensiunea minima fiind cea stabilită de
              Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura.