NORME din 11 noiembrie 2015 privind pregătirea și atestarea profesională a conducătorilor auto care transportă mărfuri periculoase (Anexa nr. 4)
EMITENT
  • MINISTERUL TRANSPORTURILOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 903 bis din 4 decembrie 2015 Notă
    Aprobate prin ORDINUL nr. 1.214 din 11 noiembrie 2015, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 903 din 4 decembrie 2015.

    Dispoziții generale

    Articolul 1
    (1) Conducătorii vehiculelor care transportă mărfurile periculoase definite în Anexele la Acordul european referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare A.D.R., trebuie să dețină un certificat A.D.R. eliberat de Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., care atestă că au participat la cursurile de pregătire și au promovat examenul specific privind cerințele speciale care trebuie îndeplinite la transportul rutier de mărfuri periculoase.(2) Sunt recunoscute ca valabile pe teritoriul României pe toată durata lor de valabilitate certificatele A.D.R. eliberate conform prevederilor cap. 8.2 din anexa B la A.D.R., de către autoritatea competentă a unei părți contractante la A.D.R. sau de un organism recunoscut de această autoritate.

    Pregătirea inițială a conducătorilor A.D.R.

    Articolul 2
    (1) Pregătirea conducătorilor vehiculelor care transportă mărfuri periculoase este obligatorie și se poate efectua doar într-un centru de pregătire și perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor, conform programului prevăzut în Anexa nr. 4a) la prezentele norme. Suporturile de curs utilizate vor fi întocmite în scopul însușirii de către candidați a cunoștințelor menționate Anexa 4a) la prezentele norme, cu respectarea necesităților de învățare ale acestora.(2) Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă mărfuri periculoase trebuie să urmeze un curs de bază care are drept obiective principale:
    a) informarea conducătorilor auto asupra riscurilor inerente transportului de mărfuri periculoase;
    b) prezentarea noțiunilor de bază indispensabile pentru reducerea la minimum a riscului de producere a unui eveniment;
    c) în caz de incident sau accident să fie capabili să ia măsurile necesare pentru propria lor siguranță, pentru siguranța publicului, pentru protecția mediului, precum și pentru a limita efectele evenimentului.
    (3) Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă mărfuri periculoase în cisterne fixe sau demontabile, cu o capacitate mai mare de 1 mc, conducătorii de vehicule-baterie cu o capacitate totală mai mare de 1 mc și conducătorii vehiculelor care transportă mărfuri periculoase în containere-cisternă, cisterne mobile sau CGEM (containere de gaze cu elemente multiple) cu o capacitate individuală mai mare de 3 mc pe o unitate de transport trebuie să urmeze, în plus față de cursul de bază, un curs de specializare pentru transportul în cisterne.(4) Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă mărfuri sau obiecte explozive aparținând clasei 1, definită în Partea a 2 a A.D.R., altele decât substanțele și obiectele aparținând Divisiunii 1.4 și grupei de compatibilitate S, trebuie să urmeze, în plus față de cursul de bază, un curs de specializare pentru transportul mărfurilor din această clasă. Conducătorii vehiculelor care transportă substanțe și obiecte aparținând Divisiunii 1.4 și grupei de compatibilitate S vor fi instruiți conform prevederilor art. 18 din Normele de efectuare a activității de transport rutier de mărfuri periculoase în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1175/2007.(5) Conducătorii auto ai vehiculelor care transportă materiale radioactive aparținând clasei 7 definită în Partea a 2 a A.D.R., trebuie să urmeze, în plus față de cursul de bază, un curs de specializare pentru transportul mărfurilor din această clasă.(6) Conducătorii auto pot să-și extindă valabilitatea certificatului A.D.R. cu alte specializări, urmând unul sau mai multe cursuri de specializare corespunzătoare celor prevăzute la alin. (3) - (5), după caz.


    Articolul 3
    (1) Pentru a se înscrie la cursurile de pregătire inițială, candidații trebuie să dețină permis de conducere valabil, eliberat sau recunoscut de autoritatea competentă din România, pentru cel puțin una dintre categoriile de vehicule: B, C1, C, Tr., BE, C1E, CE.(2) În vederea participării la cursurile de pregătire inițiale, candidații se înscriu la un centru de pregătire și perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor, completând în acest scop o cerere și depunând în acest sens un dosar cu următoarele documente:
    a) cerere,
    b) actul de identitate, în copie,
    c) permisul de conducere, în copie,
    d) după caz, certificatul A.D.R. deținut, în copie.
    (3) Documentele prevăzute la alin. (2) lit. b) - d) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul "Subsemnatul ............, declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul" și semnare.

    Pregătirea periodică a conducătorilor A.D.R.

    Articolul 4
    (1) Pregătirea periodică a conducătorilor auto A.D.R. este obligatorie și are drept scop actualizarea cunoștințelor conducătorilor auto, mai ales în ceea ce privește la noutățile tehnice, juridice sau privitoare la mărfurile periculoase și se desfășoară conform programului prevăzut în Anexa nr. 4a) la prezentele norme.(2) Pregătirea periodică trebuie efectuată în termenul de 12 luni care precede expirarea certificatului A.D.R, pentru toate categoriile de valabilitate ale certificatului A.D.R. deținut.(3) În vederea participării la cursurile de pregătire periodică, candidații se înscriu la un centru de pregătire și perfecționare autorizat de Ministerul Transporturilor, completând în acest scop o cerere și depunând în acest sens un dosar cu următoarele documente:
    a) cerere,
    b) actul de identitate, în copie,
    c) permisul de conducere, în copie,
    d) după caz, certificatul A.D.R. deținut, în copie.
    (4) Documentele prevăzute la alin. (2) lit. b) - d) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul "Subsemnatul ................., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul" și semnare.

    Examinarea pentru obținerea certificatului A.D.R.

    Articolul 5
    (1) Examinarea pentru obținerea certificatului A.D.R. se face conform Normelor prevăzute în Anexa nr. 8 la ordin; în cazul organizării examenelor pentru obținerea certificatelor A.D.R. valabile pentru mărfuri din clasa 7, din comisia de examinare va face parte, suplimentar, un membru numit din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.(2) Pot participa la examenul pentru obținerea certificatului A.D.R. doar candidații care au urmat în totalitate cursurile de pregătire profesională inițială, de specializare pentru extinderea categoriilor de valabilitate ale certificatului A.D.R., sau periodică, după caz.(3) Examenul cuprinde următoarele probe:
    a) pentru cursul de bază: un chestionar cu 30 de întrebări cu variante multiple de răspuns din tematica prevăzută în Anexa nr. 4a), care trebuie rezolvate în 30 de minute.
    b) pentru cursurile de specializare pentru transportul în cisterne, pentru transportul mărfurilor din clasa 1 sau pentru transportul mărfurilor din clasa 7: câte un chestionar cu 20 de întrebări cu variante multiple de răspuns din tematica prevăzută în Anexa nr. 4a), care trebuie rezolvate în 20 de minute. Pot susține proba pentru cursurile de specializare doar candidații care au promovat proba pentru cursul de bază și cei care își extind categoriile de valabilitate ale certificatului A.D.R.
    (4) Candidații sunt considerați admiși dacă au răspuns corect la cel puțin 70% din întrebările aferente fiecărui chestionar.(5) Candidații care în termen de 12 luni de la finalizarea cursului de pregătire inițială sau periodică nu au promovat examenul pentru obținerea certificatului A.D.R. trebuie să urmeze un nou curs de pregătire inițială în vederea susținerii unui nou examen.

    Certificatul A.D.R.

    Articolul 6
    (1) Certificatul A.D.R. este emis de Autoritatea Rutieră Română A.R.R. candidaților admiși la examenul prevăzut la art. 5, conform modelului din Anexa nr. 4b).(2) Certificatul A.D.R. este valabil 5 ani, pe acesta fiind menționate categoriile de valabilitate, conform cursurilor absolvite și examenelor promovate de deținător.(3) În cazul în care candidatul a urmat cursul de specializare pentru extinderea categoriilor de valabilitate a certificatului A.D.R. și a promovat examenul corespunzător specializării solicitate, certificatul A.D.R. se eliberează cu valabilitatea de la data emiterii până la data de expirare a certificatul inițial.(4) În cazul în care candidatul a urmat cursul de pregătire periodică și a promovat examenele pentru cursul de bază și pentru toate cursurile de specializare pentru care certificatul A.D.R. este valabil în termenul de 12 luni care precede expirarea acestuia, noul certificat se emite cu valabilitatea de 5 ani începând din ziua următoare ultimei zi de valabilitate a certificatului precedent.(5) Certificatul A.D.R. este redactat în limba română și în una dintre limbile engleză, franceză sau germană.


    Articolul 7
    (1) În vederea eliberării certificatului A.D.R., solicitantul depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R următoarele documente:
    a) cerere,
    b) copie după actul de identitate valabil,
    c) copie după permisul de conducere aflat în perioada de valabilitate,
    d) o fotografie color,
    e) documentul de plată a tarifului de eliberare.
    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) lit. b) - e) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul "Subsemnatul ............, declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul" și semnare.(3) Certificatul A.D.R. se eliberează în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R(4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., respinge solicitările de eliberare ale certificatului A.D.R. pentru persoanele care nu au dosarul complet, în situația în care copiile documentelor nu sunt lizibile, al căror permis de conducere nu este în perioada de valabilitate sau a căror fotografie nu este corespunzătoare confecționării certificatului.(5) Cu ocazia depunerii documentelor prevăzute la alin. (1), Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează deponentului o dovadă înlocuitoare a certificatului A.D.R., valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea "Valid only in România".(6) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R ține evidența certificatelor A.D.R. eliberate.


    Articolul 8
    (1) Certificatele A.D.R. emise de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. devin nule dacă pentru obținerea lor au fost prezentate documente conținând informații false sau eronate, ori au fost eludate orice prevederi legale aplicabile.(2) În situațiile prevăzute la alin. (1), măsura de anulare a certificatelor A.D.R. se aplică de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.


    Articolul 9

    Deținătorii certificatului A.D.R. au obligația de a solicita Autorității Rutiere Române - A.R.R. înlocuirea acestuia în cazul pierderii, furtului sau deteriorării. În acest caz certificatul se eliberează, după achitarea tarifului de eliberare, cu valabilitatea de la data emiterii până la data de expirare a certificatul inițial.

    Obligațiile centrelor de pregătire și perfecționare

    Articolul 10

    Centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor au următoarele obligații:
    a) să înscrie în vederea susținerii examenului pentru obținerea certificatului A.D.R. numai persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute de reglementările legale pentru susținerea examenului și obținerea acestui certificat, verificând în acest sens documentele și valabilitatea acestora,
    b) să organizeze și să desfășoare cursurile de pregătire profesională inițială și periodică, în conformitate cu reglementările în vigoare, conform programului prevăzut în Anexa nr. 4a),
    c) să efectueze pregătirea practică a candidaților conform programului prevăzut în Anexa nr. 4a) și în condiții de siguranță deplină,
    d) să se asigure că lectorii sunt atestați și expun la cursuri cele mai recente aspecte care rezultă din reglementările în domeniu, aceasta fiind o condiție de menținere a autorizării,
    e) să țină evidența cursanților care urmează cursurile de pregătire profesională inițială și periodică,
    f) să păstreze la sediul unde s-au desfășurat cursurile, pentru o perioadă de minimum 5 ani, dosarele prevăzute la art. 3 alin. (2) și la art. 4 alin. (4) și documentele privitoare la susținerea examenelor prevăzute la art. 5.

    Autorizarea pregătirii

    Articolul 11

    Cursurile de pregătire/perfecționare profesională a conducătorilor auto care transportă mărfuri periculoase se desfășoară în centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor.


    Articolul 12
    (1) Autorizația este valabilă pentru desfășurarea pregătirii inițiale și periodice corespunzătoare cursurilor de bază și a cursurilor de specializare pentru transportul în cisterne și pentru transportul mărfurilor din clasa 1.(2) Autorizarea pentru desfășurarea pregătirii inițiale și periodice pentru transportul mărfurilor din clasa 7 se acordă în condițiile prezentării avizului de curs eliberat de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

    Dispoziții finale

    Articolul 13

    Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. ține evidența certificatelor A.D.R. eliberate, conform prevederilor secțiunii 8.2.1 din anexa B la A.D R.


    Articolul 14

    Certificatele A.D.R. eliberate până la data intrării în vigoare a prezentelor norme rămân valabile până la expirare, fiindu-le aplicabile prevederile prezentelor norme.


    Articolul 15

    Anexele nr. 4a) și 4b) fac parte integrantă din prezentele norme.


    Anexa nr. 4a)

    Program de pregătire a conducătorilor
    auto pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase
    a) Cursul de bază

    Subiecte






    Tema






    Pregătire
    inițială
    Total 18
    ore din
    care

    Pregătire
    periodică
    Total 9
    ore din
    care

    nr. ore

    nr. ore

    A. Prescripții generale
    aplicabile
    transportului de
    mărfuri periculoase



    Introducere în reglementările din domeniu

    2






    1






    Particularități naționale

    Competență profesională

    Documente de bord

    B. Principalele tipuri
    de riscuri




    Principalele tipuri de riscuri

    1





    0,5





    Clasificarea mărfurilor periculoase

    Proprietăți fizico-chimice și toxicologice
    ale mărfurilor periculoase

    C. Informare
    referitoare la
    protecția mediului prin
    controlul transferului
    de deșeuri

    Deșeuri de mărfuri periculoase

    1




    0,5




    Reglementarea națională și internațională a
    transferului de deșeuri

    D. Măsuri de prevenire
    și de siguranță
    adecvate pentru
    diferitele tipuri de
    riscuri





    Măsuri funcție de clasa de pericol sau
    diviziune

    1









    0,5









    Diferențe funcție de starea de agregare:
    gaze, lichide, solide

    Măsuri funcție de modul de ambalare

    Unitățile de transport marfă supuse
    fumigației

    E. Comportamentul după
    un accident












    Primul ajutor

    1









    1



    0,5









    0,5



    Siguranța circulației

    Cunoștințe de bază referitoare la utilizarea
    echipamentelor de protecție

    Aplicarea măsurilor cuprinse în
    instrucțiunile scrise

    Mijloace de stingere a incendiilor: echiparea
    unităților de transport, verificarea și
    marcarea stingătoarelor corespunzătoare
    claselor de incendiu

    F. Marcarea,
    etichetarea,
    placardarea și
    semnalizarea portocalie

    Marcarea și etichetarea coletelor

    1



    0,5



    Placardarea și semnalizarea portocalie

    G. Ce trebuie să facă
    un conducător auto al
    unui vehicul și ce nu
    trebuie să facă în
    timpul transportului de
    mărfuri periculoase







    Obligații transportator

    2










    1










    Obligații conducător auto

    Transportul pasagerilor;
    Utilizarea: aparatelor de stingere a
    incendiilor, aparatelor portabile de
    iluminare, frânei de parcare, calei de roată
    și conectoarelor; Interdicția de a fuma;
    Funcționarea motorului în timpul încărcării
    sau descărcării

    Supravegherea vehiculelor

    1

    0,5

    H. Scopul și modul de
    funcționare al
    echipamentului tehnic
    al vehiculelor


    Vehicule pentru transportul în colete

    1





    0,5





    Vehicule pentru transportul în vrac

    Vehicule pentru transportul de substanțe
    cu reglarea temperaturii

    I. Interdicții de
    încărcare în comun pe
    același vehicul sau
    container

    Interdicții de încărcare în comun pe același
    vehicul sau container


    1









    0,5









    J. Precauții care
    trebuie avute în vedere
    în timpul încărcării și
    descărcării mărfurilor
    periculoase

    Precauții privind produsele alimentare, alte
    obiecte de consum și alimentele pentru
    animale

    Separarea mărfurilor

    K. Informații generale
    referitoare la
    răspunderea civilă

    Acoperirea Carnetului TIR și a CMR-ului

    1


    0,5


    Asigurări pentru acoperirea prejudiciilor

    L. Informații asupra
    operațiunilor de
    transport multimodal

    Transport efectuat prin alt mod de transport
    decât cel rutier









    Utilizarea cisternelor mobile de tip IMO

    M. Manipularea și
    arimarea coletelor

    Manipularea și arimarea la încărcare și la
    descărcare

    1

    0,5

    N. Restricții de
    circulație în tuneluri
    și instrucțiuni
    privind comportamentul
    în tuneluri




    Calificarea tunelurilor; Codul de tunel în
    documentul de transport

    1








    0,5








    Restricții de circulație în tuneluri

    Instrucțiuni privind comportamentul în
    tuneluri (prevenirea incidentelor, siguranță,
    măsuri de luat în caz de incendiu sau în alte
    situații de urgență)

    0. Sensibilizare cu
    privire la securitate

    Autorizare și însoțire - legislație
    națională





    P. Pregătire practică



    Aplicarea instrucțiunilor scrise. Exerciții
    de utilizarea a echipamentului prevăzut în
    instrucțiunile scrise. Exerciții privind
    utilizarea stingătoarelor de incendiu.

    2



    1



    Curs de specializare pentru transportul în cisterne

    Domeniul






    Tema






    Pregătire
    inițială
    Total 12
    ore din
    care

    Pregătire
    periodică
    Total 6
    ore din
    care

    nr. ore

    nr. ore

    A. Comportamentul în
    mers al vehiculelor,
    inclusiv deplasările
    încărcăturii





    Comportamentul în mers al vehiculelor

    4








    2








    Încărcarea și descărcarea compartimentelor
    cisternei

    Raport de umplere (gaze) și grad de umplere
    (lichide și solide)

    Centrul de greutate al unității de transport

    B. Prescripții speciale
    referitoare la vehicule








    Vehicule-cisternă (cisterne fixe);
    Vehicule-baterie;

    2

    1

    Vehicule pentru transportul în:
    - cisterne demontabile,
    - containere-cisternă,
    - cisterne mobile și
    - containere pentru gaze cu elemente
    multiple
    - CGEM

    1






    0,5






    C. Cunoașterea generală
    teoretică a diferitelor
    sisteme de umplere și
    de golire


    Cunoașterea generală teoretică a diferitelor
    sisteme de umplere și de golire

    2





    1





    Suprapresiune și purjare

    Acumularea sarcinilor electrostatice

    D. Dispoziții
    suplimentare specifice
    referitoare la
    utilizarea cisternelor








    Certificate de agreare

    1


    0,5


    Marcaje de omologare

    Placardare și semnalizare portocalie

    1







    0,5







    Marcarea unităților de transport cu marcajul
    pentru substanțe transportate la temperatură
    ridicată

    Marcarea unităților de transport cu marcajul
    pentru substanțe periculoase pentru mediu

    E. Pregătire practică



    Prezentarea și funcționarea echipamentelor de
    serviciu ale cisternei. Măsuri în caz de
    incident sau accident.
    Aplicarea instrucțiunilor scrise.

    1



    0,5



    b) Curs de specializare pentru transportul de substanțe și obiecte aparținând clasei 1

    Domeniul






    Tema






    Pregătire
    inițială
    Total 8
    ore din
    care

    Pregătire
    periodică
    Total 6
    ore din
    care

    nr. ore

    nr. ore

    A. Riscurile specifice
    substanțelor și
    obiectelor explozive
    și pirotehnice




    Riscuri specifice codurilor de clasificare,
    diviziunilor și grupelor de compatibilitate

    2

    1

    Explozivi de mină

    1




    0,5




    Muniții

    Artificiile de divertisment

    B.Prescripții speciale
    referitoare la
    substanțele și
    obiectele aparținând
    clasei 1














    Ambalarea

    1

    0,5

    Manipularea

    1







    0,5







    Încărcarea în comun

    Limitări referitoare la substanțele și
    obiectele explozive

    Arimarea și stivuirea

    Transportul în unități mobile pentru
    fabricarea explozivilor - MEMU


    1



    0,5


    Separarea încărcăturilor

    Transportul în vrac

    1


    0,5


    Transportul în cisterne

    C. Pregătire practică


    Măsuri în caz de incident sau accident.
    Aplicarea instrucțiunilor scrise.
    Măsuri în caz de incident de securitate.

    1


    0,5


    c) Curs de specializare pentru transportul de materiale radioactive aparținând clasei 7

    Domeniul






    Tema






    Pregătire
    inițială
    Total 8
    ore din
    care

    Pregătire
    periodică
    Total 4
    ore din
    care

    nr. ore

    nr. ore

    A. Riscurile specifice
    pentru radiațiile
    ionizante






    Riscuri specifice și nivel de contaminare

    1

    0,5

    Limita de activitate pentru vehicule

    1






    0,5






    Limita indicelui de transport

    Limita indicelui de securitate la criticitate

    Utilizarea echipamentelor de măsură

    B. Prescripții speciale
    referitoare la
    materiale radioactive



















    Ambalarea

    1






    0,5






    Colete exceptate

    Manipularea

    Încărcarea în comun

    Arimarea și stivuirea

    1


    0,5


    Separarea încărcăturilor

    Vehicul/container în regim de utilizare
    exclusivă


    1


    0,5

    Transportul în vrac







    Transportul în cisterne

    Autorizarea transportului

    1


    0,5


    Autorizarea expediției

    C. Măsuri speciale care
    trebuie luate în cazul
    unui accident care
    implică materiale
    radioactive



    Planuri de securitate

    1







    0,5







    Alarmarea

    Măsurile care trebuie luate de conducătorul
    auto

    Decontaminarea

    D. Pregătire practică


    Măsuri în caz de incident sau accident.
    Aplicarea instrucțiunilor scrise.
    Măsuri în caz de incident de securitate.

    1


    0,5



    Anexa nr. 4b)

    Modelul certificatului ADR
    Certificatul ADR trebuie să corespundă modelului de mai jos și să fie confecționat din plastic. Dimensiunile certificatului ADR trebuie să fie conforme cu standardul ISO 7810: 2003 ID-1. Acesta trebuie să aibă culoarea albă și literele trebuie să fie negre. În plus, certificatul ADR trebuie să conțină un element de siguranță suplimentară precum o hologramă, tipăritură UV sau texturi cu linii fine.
    Față
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ ADR - CERTIFICAT DE PREGĂTIRE │
    │ PROFESIONALĂ A CONDUCĂTORILOR AUTO │
    │ ADR-CERTIFICAT DE FORMATION DE CONDUCTEUR │
    │ │
    │ RO 1. (NUMĂR CERTIFICAT)*) │
    │ 2. (NUME)*) │
    │(Se 3. (PRENUME)*) │
    │introduce 4. (DATA DE NAȘTERE zz/ll/aaaa)*) │
    │fotografia 5. (NAȚIONALITATE)*) │
    │conducătorului 6. (SEMNĂTURĂ CONDUCĂTOR AUTO)*) │
    │auto)*) 7. (AUTORITATE EMITENTĂ)*) │
    │ 8. VALABIL PÂNĂ LA: (zz/ll/aaaa)*) │
    │ VALABLE JUSQU'AU │
    └───────────────────────────────────────────────────────────┘

    Verso
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ VALABIL PENTRU CLASA(ELE) SAU Nr. ONU │
    │ │
    │ VALABLE POUR LA OU LES CLASSES OU LES Nos ONU: │
    │ │
    │ CISTERNE EN │ ALTELE DECÂT CISTERNE │
    │ CITERNES │ AUTRES QUE CITERNES │
    │ │ │
    │9. (Se introduc │10. (Se introduc clasa(ele) │
    │clasa(ele) sau │sau nr. ONU)*) │
    │nr. ONU)*) │ │
    │ │ │
    └───────────────────────────────────────────────────────────┘
    Notă
    *) Se înlocuiește textul cu informațiile corespunzătoare.

    ------