ORDIN nr. 66 din 2 mai 2022pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor
EMITENT
  • AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 513 din 25 mai 2022
    Văzând Referatul de aprobare nr. 1.518 din 3.06.2021, întocmit de Direcția generală siguranța alimentelor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
    având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului, cu amendamentele ulterioare,
    ținând cont de prevederile art. 6^3 și ale art. 10 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013 pentru aprobarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor aferente acestora, cu modificările și completările ulterioare,
    în temeiul art. 3 alin. (1) și (3), precum și al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare,
    președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emite următorul ordin:

    Articolul I

    Anexa nr. 2 la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 și 303 bis din 20 aprilie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:1. La capitolul I secțiunea 1, numerele curente 2, 5, 7 și 14 și precizările finale se modifică și vor avea următorul cuprins:

    Nr.
    crt.

    Boala

    Strategia și conduita de execuție

    Precizări tehnice***

    1

    2

    3

    4

    2.

    CAMPILOBACTERIOZA

    I. Animale vii
    Bovinele, ovinele, porcinele și păsările se supun inspecției ante-mortem în unități de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.
    II. Carne
    1. Inspecția post-mortem a carcaselor se efectuează în unități de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.
    2. Recoltarea de probe de piele de pe gât, de la carcasele de păsări domestice (pui la îngrășare), după refrigerarea carcaselor, de către medici veterinari oficiali, la nivelul abatoarelor, pentru testarea Campylobacter spp.

    I. Animale vii - bovine, ovine, porcine, păsări
    Supraveghere de laborator pentru speciile receptive - a se vedea prevederile cap. I din anexa nr. 1.
    II. Carne
    Recoltarea de probe din abatoarele de păsări pentru testarea Campylobacter spp. drept criteriu de igienă a procesului tehnologic de la carcasele de păsări domestice - pui la îngrășare - se recoltează, la nivelul abatoarelor, probe de piele de pe gât, după refrigerarea carcaselor, pentru testarea Campylobacter spp., conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare.
    Recoltarea de probe este efectuată de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, denumite în continuare DSVSA, și analiza acestora se efectuează în cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, denumit în continuare IISPV, și în cadrul laboratoarelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv al municipiului București, denumite în continuare LSVSA, desemnate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, denumită în continuare ANSVSA, la propunerea IISPV.
    III. Măsuri
    1. Notificarea fermelor furnizoare asupra rezultatelor pozitive obținute în urma examenelor de laborator, în vederea elaborării și aplicării de către fermieri a unui plan de măsuri care să conducă la reducerea infecției în ferme.
    2. Evitarea contaminării carcaselor cu fecale în abatoarele de bovine, ovine și porcine.
    3. În abatoarele de păsări, în caz de neconformitate pentru Campylobacter spp. drept criteriu de igienă a procesului tehnologic, se aplică măsuri de revizuire a igienei procesului tehnologic, a programelor de autocontrol și a procedurilor specifice.
    4. Tulpinile de Campylobacter trebuie trimise la IISPV pentru confirmare și colecție.

    ……………………

    5.

    SALMONELOZA

    I. Animale vii
    Bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, cabalinele și păsările se supun inspecției ante-mortem în abatoare autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.
    II. Carne și subproduse comestibile
    1. Inspecția post-mortem a carcaselor și organelor, precum și recoltarea de probe se efectuează în abatoare autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.
    2. Verificarea și recoltarea de probe includ și sălile de tranșare sau unitățile de tranșare și reambalare a cărnii roșii și a cărnii de pasăre, precum și depozitele destinate pentru aceste cărnuri.
    3. Recoltarea de probe de piele din zona gâtului de la carcase de pasăre, de către medici veterinari oficiali, de la nivelul abatoarelor, pentru testarea Salmonella
    spp.
    III. Ouă
    Verificarea și recoltarea de probe se efectuează în centre de colectare, centre de ambalare a ouălor, unități de producere a ouălor lichide, unități de procesare a ouălor, depozite, unități de alimentație
    publică și unități de desfacere autorizate și înregistrate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial - a se vedea secțiunile 1, 2, 3 și 4 din prezentul capitol.
    IV. Alimente de origine animală
    Alimentele de origine animală sunt supuse analizelor de laborator pentru Salmonella, conform legislației în vigoare - a se vedea secțiunile 1, 2, 3 și 4 din prezentul capitol.
    V. Hrana animală (Furaje) - a se vedea secțiunea 9 din prezentul capitol.
    ……..............................

    I. Animale vii - bovine, ovine, caprine, porcine, cabaline, lagomorfe, păsări
    Programul de control pentru Salmonella la animalele vii se efectuează conform normelor sanitare veterinare în vigoare - a se vedea cap. I din anexa nr. 1.
    II. Carne și organe comestibile
    Programul de control pentru Salmonella spp., în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, cuprinde recoltarea de probe și efectuarea de analize, după cum urmează:
    A. Recoltarea de probe de carne tocată, carne preparată, produse din carne introduse pe piață și aflate în perioada de conservare, pentru testarea Salmonella spp. drept criteriu de siguranță a alimentelor
    Programul de control oficial pentru Salmonella spp. și recoltarea probelor de carne și produse din carne aflate în perioada de valabilitate se efectuează de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, și ale secțiunii 4 lit. A din prezentul capitol. Probele de carne și produse din carne prelevate vor fi analizate în cadrul LSVSA.
    B. Recoltarea de probe din abatoare, pentru testarea Salmonella spp. drept criteriu de igienă a procesului tehnologic
    1. De la carcasele de bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline se recoltează probe de pe suprafața carcaselor acestora, prin metoda nedistructivă, cu ajutorul bureților abrazivi, pentru testarea Salmonella spp., conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, și ale secțiunii 4 lit. A din prezentul capitol.
    2. De la carcasele de păsări se recoltează porțiuni din pielea gâtului, pentru testarea Salmonella spp., conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

    III. Măsuri
    A. În cazul identificării Salmonella spp. drept criteriu de siguranță a alimentelor în probele de alimente de origine animală vor fi aplicate următoarele măsuri:
    1. În cazul depistării Salmonella spp. în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală și Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman.
    2. În cazul depistării de Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre și de Salmonella spp., în alte probe de produse de origine animală, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unitățile de vânzare cu amănuntul, cu excepția depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanții suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul.
    3. În cazul cărnii de pasăre se vor dispune măsuri de retragere de pe piață numai în cazul în care a fost identificată prezența Salmonella typhimurium și/sau Salmonella enteritidis pentru alte categorii de produse din/sau care conțin carne de pasăre, fiind necesară aplicarea măsurilor prevăzute la pct. 1 și 2.
    B. În cazul obținerii unor rezultate necorespunzătoare cu privire la Salmonella spp. drept criteriu de igienă a procesului tehnologic
    I. În cazul obținerii unor rezultate necorespunzătoare cu privire la Salmonella spp. drept criteriu de igienă a procesului tehnologic la nivelul abatoarelor de ungulate domestice, sunt aplicate următoarele măsuri:
    - În cazul obținerii unor rezultate nesatisfăcătoare cu privire la depistarea Salmonella spp., indiferent de serotip, în probele de pe suprafața carcaselor de bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline, recoltate la nivelul abatoarelor, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, și ale secțiunii 4 lit. B pct. 1 din prezentul capitol, se vor dispune următoarele:
    a) se vor aplica măsuri de îmbunătățire a condițiilor de igienă la nivelul abatoarelor;
    b) revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
    c) îmbunătățirea condițiilor de igienă și biosecuritate în exploatațiile de origine a animalelor;
    d) carnea și organele provenite de la carcasele de bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline la care s-au obținut rezultate nesatisfăcătoare cu privire la Salmonella spp. drept criteriu de igienă a procesului nu vor fi supuse restricțiilor sanitar-veterinare.
    II. În cazul obținerii unor rezultate necorespunzătoare cu privire la Salmonella spp. drept criteriu de igienă a procesului tehnologic la nivelul abatoarelor de carne de pasăre, sunt aplicate următoarele măsuri:
    1. În cazul obținerii unor rezultate nesatisfăcătoare cu privire la depistarea Salmonella spp., indiferent de serotip, în probele de piele a gâtului, recoltate de la carcasele de pasăre - broileri și curcani - la nivelul abatoarelor, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, și, respectiv, ale secțiunii 4 lit. B nr. crt. 2 din prezentul capitol, se vor dispune următoarele:
    a) îmbunătățirea condițiilor de igienă la nivelul abatoarelor;
    b) revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
    c) îmbunătățirea condițiilor de igienă și biosecuritate în exploatațiile de origine a păsărilor;
    d) izolatele se supun serotipizării în vederea identificării Salmonella enteritidis și/sau a Salmonella typhimurium, iar carnea de pasăre se supune reținerii oficiale până la primirea rezultatelor privind serotipizarea;
    e) în situațiile în care în probele de piele a gâtului a fost identificată Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, se recoltează probe oficiale pentru determinarea Salmonella enteritidis și/sau a Salmonella typhimurium în carnea proaspătă de pasăre, drept criteriu de siguranță a alimentelor;
    f) în cazul în care a fost confirmată prezența Salmonella enteritidis și/sau a Salmonella typhimurium în carnea proaspătă de pasăre, se aplică măsurile descrise la pct. III lit. A paragrafele 2 și 3;
    g) în situațiile în care a fost confirmată prezența Salmonella enteritidis și/sau a Salmonella typhimurium numai în probele de piele a gâtului, se aplică măsurile descrise la pct. III lit. B II paragraful 1 lit a), b) și c);

    h) în cazul loturilor de păsări (broileri și curcani) destinate abatorizării, care provin din efective de păsări în care a fost decelată prezența S. enteritidis și/sau S. typhimurium în probele recoltate de la nivelul exploatațiilor de origine, în cadrul controalelor oficiale sau în urma autocontrolului, aceste loturi sunt tăiate în partidă separată, în conformitate cu procedurile/instrucțiunile elaborate de la nivel central, și se recoltează în mod obligatoriu în abator probe de piele din zona gâtului de la carcasele de păsări după răcire, conform procedurii elaborate de către ANSVSA, probe care sunt trimise la laborator pentru efectuarea analizelor în vederea decelării S. enteritidis și/sau S. typhimurium.
    2. Este obligatorie menționarea, în documentul ce cuprinde informațiile privind lanțul alimentar la păsări, a rezultatelor analizelor efectuate pe probele recoltate în cadrul programelor naționale de control al salmonelozelor zoonotice, conform prevederilor cap. I din anexa nr. 1.
    C. În cazul suspicionării sau identificării Salmonella spp. în ouăle de consum, sunt aplicate următoarele măsuri:
    a) ouăle provenite din efective cu statut veterinar necunoscut sau care sunt suspicionate a fi contaminate/care sunt contaminate cu anumite serotipuri de Salmonella, pentru care a fost stabilit un obiectiv de reducere a prevalenței (S. enteritidis și/sau S. typhimurium), conform prevederilor anexei nr. 1 cap. I pct. 3 - Programul național de control al salmonelozelor zoonotice la găinile ouătoare, sau care au fost identificate ca fiind sursa de infecție în cadrul unui focar specific de toxiinfecție alimentară la om, se pot admite în consum uman numai după ce au fost supuse unui tratament, astfel încât să se garanteze distrugerea serotipului S. enteritidis și/sau S. Typhimurium;
    b) ouăle provenite din efective cu statut veterinar necunoscut sau care sunt suspicionate a fi infectate/care sunt infectate cu serotipurile vizate de Salmonella spp:
    -- sunt considerate ouă de categoria B, conform art. 2 alin. (4) din Regulamentul (CE) nr. 589/2008 al Comisiei din 23 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;
    - sunt marcate înainte că acestea să fie introduse pe piață, conform art. 10 din Regulamentul (CE) nr. 589/2008;
    - sunt distribuite către centrele de ambalare numai în cazul în care DSVSA avizează în mod favorabil măsurile implementate de către operatorul din sectorul alimentar, în vederea prevenirii contaminării încrucișate cu ouă provenite din alte efective, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 2.160/2003 din 17 noiembrie 2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind controlul salmonellei și al altor agenți zoonotici specifici, prezenți în rețeaua alimentară, cu amendamentele ulterioare.
    D. În toate cazurile în care a fost depistată prezența Salmonella spp., de către DSVSA, în produsele alimentare de origine animală destinate consumului uman, tulpina izolată se trimite la IISPV, pentru confirmare și tipizare.
    E. Abatoarele de ungulate domestice și de păsări au obligația de a notifica fermele/exploatațiile furnizoare asupra rezultatelor inspecției ante- și post-mortem, precum și asupra rezultatelor pozitive obținute în urma examenelor de laborator, în vederea elaborării și aplicării de către fermieri a unui plan de măsuri care să conducă la reducerea prevalenței Salmonella spp. în ferme.
    F. În toate cazurile în care la examenul microbiologic s-a decelat prezența S. enteritidis și/sau S. typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre sau ouă introduse pe piață sau Salmonella spp. în celelalte categorii de alimente de origine animală pentru care, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, este stabilit că Salmonella spp. constituie un criteriu de siguranță, introduse pe piață și aflate în perioada lor de valabilitate, DSVSA comunică informația medicilor veterinari oficiali din unitățile situate pe teritoriul județului în care au fost diagnosticate acestea, precum și la DSVSA din județele de proveniență a animalelor/produselor de origine animală.
    ........................................

    …………………

    7.

    TUBERCULOZA
    (produsă de Mycobacterium bovis)

    I. Animale vii - bovinele, caprinele, porcinele, leporidele și vânatul sălbatic se supun examenului ante-mortem în unități de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

    I. Animale vii - bovinele, caprinele, porcinele, leporidele și vânatul sălbatic
    Supravegherea speciilor receptive în ferme prin teste alergice și/sau serologice pentru tuberculoză și expedierea animalelor reagente către abator, în vederea sacrificării în partidă separată - a se vedea prevederile cap. I din anexa nr. 1.

    II. Carne și organe
    1. Inspecția post-mortem a carcaselor și organelor se efectuează în unități de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.
    2. În cadrul inspecției post-mortem se examinează inclusiv ganglionii limfatici ai capului și organelor.
    3. În cazul în care nu s-au constatat semne clinice specifice la examenul ante-mortem, animalele se dirijează la tăiere în condiții normale, în caz contrar ,animalele se dirijează la tăiere în partidă separată.
    III. Lapte crud
    A) În exploatațiile de animale producătoare de lapte
    B) În unități de procesare a laptelui supuse autorizării și/sau înregistrării sanitare veterinare
    ……….....................................................................….

    II. Carne și organe
    Se recoltează probe în următoarele cazuri:
    a) În cazul animalelor care au reacționat pozitiv la testele alergice și/sau serologice, la care, după tăiere, prin inspecția post-mortem, nu se constată leziuni, se vor recolta următorii ganglioni limfatici:
    1. submaxilari, retrofaringieni, bronhici;
    2. mediastinali, eventual, și mezenterici, dacă sunt măriți în volum, portali și retromamari.
    b) În cazul suspiciunii de TBC se recoltează probe de organe cu leziuni și ganglioni limfatici în vederea examinării bacteriologice și histologice, după caz, conform normelor sanitare veterinare în vigoare.
    Se recoltează porțiuni de organe cu leziuni și limfonodulii aferenți.
    În lipsa organelor afectate, se recoltează numai limfonodulii cu leziuni.
    c) Medicul veterinar oficial va notifica la DSVSA toate cazurile de suspiciune/leziuni detectate la examenul post-mortem.
    Măsuri
    a) În cazul în care animalele prezintă o reacție pozitivă sau neconcludentă la tuberculină sau în cazul în care există alte motive pentru suspectarea unei infecții, acestea trebuie să fie sacrificate separat față de celelalte animale, luându-se toate precauțiile necesare pentru evitarea riscului de contaminare a celorlalte carcase, a liniei de sacrificare și a personalului prezent în abator.
    b) Sancțiunile de abator la carnea și organele mamiferelor se aplică în funcție de localizare și extinderea leziunilor și în conformitate cu prevederile normelor sanitare veterinare în vigoare.
    c) Toată carnea care provine de la animale la care inspecția post-mortem a permis punerea în evidență a unor leziuni tuberculoase în mai multe organe sau părți ale carcasei trebuie să fie declarată improprie pentru consumul uman.
    În cazul în care a fost evidențiată o leziune tuberculoasă în ganglionii limfatici ai aceluiași organ sau în aceeași parte a carcasei, numai organul afectat sau această parte a carcasei și ganglionii limfatici asociați trebuie să fie declarați improprii pentru consumul uman.
    III. Lapte crud
    A.1. Laptele provenit de la animale cu reacții pozitive sau dubioase la primul test comparativ simultan (TCS), în perioada de 42 de zile până la efectuarea celui de-al doilea test comparativ simultan (TCS) nu va fi utilizat în consum uman.
    A.2. Laptele provenit de la animalele care nu prezintă semne clinice de boală și nu au dat reacții pozitive la testele de tuberculinare, provenite din exploatații care nu sunt oficial libere de tuberculoză, poate fi livrat pentru procesare, cu acordul scris al DSVSA, în vederea obținerii de produse lactate, cu condiția să fie supus unui tratament termic care să dea o reacție negativă la testul fosfatazei alcaline.
    A.3. Livrarea laptelui crud din fermele/exploatațiile de animale producătoare de lapte care nu sunt oficial libere de tuberculoză, în vederea procesării în conformitate cu prevederile lit. A.2, se realizează numai după obținerea acordului scris din partea DSVSA pe a cărei rază teritorială se găsește ferma/exploatația de animale.
    B.1. Laptele provenit de la animalele cu reacții pozitive sau dubioase la primul TCS (în perioada de 42 de zile până la efectuarea celui de-al doilea TCS) nu va fi recepționat și admis la procesare în unitățile supuse înregistrării sanitare veterinare (centrele de prelucrare a laptelui) și în unitățile de procesare autorizate sanitar-veterinar.
    B.2. Procesarea în conformitate cu prevederile lit. A.2 a laptelui provenit de la animalele care nu prezintă semne clinice de boală și nu au dat reacții pozitive la testele de tuberculinare, din exploatații care nu sunt oficial libere de tuberculoză, se realizează numai după obținerea acordului scris din partea DSVSA pe a cărei rază teritorială se găsește unitatea autorizată sanitar-veterinar.
    C.1. În cazul identificării/confirmării la nivelul carcasei sau organelor a unor formațiuni specifice TBC după efectuarea examenului post-mortem la una sau mai multe capre ce provin dintr-o exploatație care nu este supusă testelor serologice sau alergice pentru TBC, respectiv animalele nu sunt testate individual pentru TBC, se interzice livrarea laptelui crud provenit de la această exploatație, pentru a fi pus pe piață în vederea consumului uman, până la obținerea testelor de laborator. Dacă examenul de laborator confirmă prezența bolii, toate caprele din exploatația din care a/au provenit animalul/animalele la care s-a confirmat boala sunt supuse testării pentru TBC și se aplică măsurile stabilite la lit. A.1, A.2, A.3, B.1 și B.2.
    ................................

    ……………………

    14.

    ANISAKIDOZA ȘI ALTE PARAZITOZE LA PEȘTI

    Loturile de pește, icrele și lapții se supun examenului prin inspecție vizuală pentru identificarea paraziților vizibili înaintea introducerii pe piață (vas fabrică, vas congelator, centru de colectare independent sau integrat în ferma de acvacultură, hală de licitație, piață angro de pește, unități de procesare a peștelui, unități de produse proaspete din pescuit, centru de prelucrare a peștelui integrat în ferma de acvacultură, pescărie)

    I. Înainte de prelucrare sau comercializare, loturile de pește, icrele și lapții sunt supuși inspecției vizuale randomizate de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial, în vederea depistării și îndepărtării paraziților vizibili cu ochiul liber.
    II. Măsuri
    Medicul veterinar oficial va controla prin supraveghere/monitorizare/recoltare de probe modul în care se prelucrează peștele, icrele și lapții:
    a) peștele parazitat sau părțile parazitate din acesta nu vor fi comercializate pentru consum uman;
    b) peștele întreg la care au fost evidențiate formațiuni parazitare doar la nivelul viscerelor și care pot fi îndepărtate în totalitate se poate dirija pentru eviscerare la o unitate de produse proaspete din pescuit, în cazul în care este vorba de pește proaspăt, de la nivelul căreia se comercializează tot ca pește proaspăt, sau la o unitate de procesare atât a peștelui proaspăt, cât și a peștelui congelat pentru obținerea produselor pescărești prelucrate. Aceste unități trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, să dispună de facilități pentru îndepărtarea eficientă a părților parazitate și să respecte condițiile de igienă pentru evitarea posibilităților de contaminare;
    c) peștele întreg care prezintă formațiuni parazitare vizibile la nivelul musculaturii sau la nivelul musculaturii și al viscerelor se declară impropriu pentru consum uman și nu se acceptă valorificarea acestuia pentru consumul uman.

    ………………………

    Conform Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 34/2006, cu modificările și completările ulterioare.
    Măsurile care se aplică după efectuarea controalelor - comunicarea rezultatelor controalelor:1. Medicul veterinar oficial trebuie să consemneze în registrele ante-mortem și post-mortem rezultatele acestor controale și să evalueze semestrial rezultatele activităților din cadrul controlului în ceea ce privește situația zoonozelor, bolilor transmisibile la animale, precum și prezența oricărei afecțiuni care ar putea avea un efect negativ asupra sănătății umane sau animale.2.
    a) În cazul în care controalele pun în evidență prezența unei boli sau a unei stări patologice care ar putea afecta sănătatea publică sau animală sau ar putea periclita bunăstarea animalelor, medicul veterinar oficial trebuie să informeze operatorul din sectorul alimentar sau medicul veterinar de liberă practică despre aceasta, prin completarea și transmiterea documentului de lanț alimentar în conformitate cu dispozițiile ANSVSA.
    b) În cazul în care problema identificată a apărut în cursul producției primare, respectiv la nivelul exploatației sau al arealului de vânătoare, medicul veterinar oficial trebuie să informeze despre aceasta medicul veterinar de liberă practică împuternicit responsabil de supravegherea stării de sănătate a animalelor din exploatația de origine, operatorul din sectorul alimentar, DSVSA și responsabilii fondului de vânătoare respectiv.
    c) În cazul în care animalele în cauză provin dintr-o fermă a unui alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-o țară terță, medicul veterinar oficial trebuie să completeze documentul de lanț alimentar la partea a II-a și să îl transmită către ferma de origine, cu informarea DSVSA responsabile teritorial.
    3. Rezultatele controalelor și testărilor vor fi monitorizate în bazele de date ale ANSVSA și DSVSA. 4. Medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului are obligația să întocmească și să transmită către DSVSA, la sfârșitul fiecărei luni, un raport complet privind identificarea zoonozelor ca urmare a efectuării examenelor ante-mortem și post-mortem, în care să fie detaliate măsurile dispuse față de cele constatate, precum și toate informațiile cu privire la identificarea animalului, originea acestuia.“
    2. La capitolul I, secțiunea 2 „Controlul oficial în unitățile autorizate sanitar-veterinar“ se modifică și va avea următorul cuprins:

    Secţiunea 2 Controlul oficial în unitățile autorizate sanitar-veterinar

    Nr. crt.

    Categoria

    Unitatea

    Conduita controalelor oficiale

    Prin audit, verificare, supraveghere, inspecție monitorizare

    Prin recoltarea de probe pentru examene de laborator

    Natura probei/matricea conform categoriilor de produse descrise în Regulamentul (CE)
    nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală

    Frecvența recoltării probelor pentru examenele prevăzute la secțiunea 4 din prezentul capitol

    Precizări tehnice*

    I. Auditul și încadrarea unităților pe grupe de risc*** - medicii veterinari de la nivelul departamentelor responsabile cu auditul și evaluarea, din cadrul DSVSA

    II. Supraveghere, inspecție, recoltare de probe - medicii veterinari oficiali de la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale și medicii veterinari oficiali încadrați conform Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 64/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind organizarea și desfășurarea activității de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unitățile care produc alimente de origine animală, cu modificările și completările ulterioare

    Categoria III

    Categoria II

    Categoria I

    Categoria III

    Categoria II

    Categoria I

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    1.

    Unități cu activitate generală

    a) Depozit frigorific

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse depozitate care necesită regim termic - recoltarea din primele 3 categorii de produse depozitate cu ponderea cea mai mare

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată la un an pentru fiecare categorie de produse

    1. ** Recoltarea de probe se efectuează de către DSVSA în scop bine determinat în cadrul controlului oficial, în vederea verificării siguranței produsului și a conformității alimentului cu criteriile de siguranță și de igienă a procesului tehnologic de fabricație, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, după cum urmează:
    a) verificarea siguranței produsului, respectiv a conformității alimentului din punct de vedere microbiologic cu criteriile de siguranță prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare;
    b) verificarea siguranței produsului și, respectiv, a conformității alimentului din punct de vedere microbiologic cu criteriile de siguranță care nu sunt prevăzute

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    b) Unitate de reambalare

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse alimentare de origine animală reambalate, din fiecare categorie

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată la un an pentru fiecare categorie de produse

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    c) Piață angro

    I. Semestrial

    Anual

    18 luni

    Produse expuse la vânzare

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe an pentru fiecare categorie de produse

    O dată la 18 luni pentru fiecare categorie de produse

    II. Săptămânal

    Lunar

    Trimestrial

    d) Depozit fără regim termic

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse ce nu necesită regim termic - recoltarea din primele 3 categorii de produse depozitate cu ponderea cea mai mare

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată la un an pentru fiecare categorie de produse

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    e) Unitatea de tip catering

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse culinare

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse culinare

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse culinare

    O dată pe an pentru fiecare categorie de produse culinare

    de legislația comunitară, dar care sunt cuprinse în legislația națională;
    c) obținerea de informații privind statusul microbiologic al unor alimente comercializate pe piață;
    d) verificarea criteriilor de igienă a procesului prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, și a sistemului de proceduri și programe implementate de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în vederea asigurării siguranței alimentelor (proceduri de bune practici de igienă și producție, program HACCP, sistem de trasabilitate, proceduri de retragere/rechemare, evitarea contaminării încrucișate și/sau a contaminării posttratament termic);
    e) verificarea conformității alimentului/lotului/ loturilor suspicionat(e);
    f) dezvoltarea investigațiilor în cursul anchetelor de toxiinfecții alimentare, reclamațiilor, sesizărilor;
    g) obținerea de informații cu privire la noi hazarde, rezultate în urma evaluării riscului.
    2. În cazul în care în urma controlului se suspicionează sau se constată o neconformitate care necesită investigații de laborator, recoltarea de probe va fi însoțită întotdeauna și de o notă de control, în care autoritatea sanitară

    II. O dată pe lună

    Trimestrial

    Semestrial

    2.

    Carne de ungulate domestice

    a) Abator

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Probe de pe suprafața carcaselor pentru testarea Salmonella spp., conform prevederilor secțiunii 1 nr. crt. 5 și secțiunii 4 lit. B din prezentul capitol

    O dată pe trimestru pentru fiecare specie

    O dată pe semestru pentru fiecare specie

    O dată pe an pentru fiecare specie

    II. Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Conform reglementărilor Uniunii Europene în vigoare sau programelor specifice aplicate suplimentar în cazul unităților autorizate pentru export în țări terțe sau în baza programului specific elaborat de ANSVSA****

    b) Abator cu capacitate mică (ungulate) - aplicabil doar în timpul sacrificării

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Probe de pe suprafața carcaselor pentru testarea Salmonella spp., conform prevederilor secțiunii 1 nr. crt. 5 și secțiunii 4 lit. B din prezentul capitol

    O dată pe trimestru pentru fiecare specie

    O dată pe semestru pentru fiecare specie

    O dată pe an pentru fiecare specie

    II. Lunar și permanent, pe timpul sacrificării în baza programului comunicat

    Lunar și permanent, pe timpul sacrificării în baza programului comunicat

    Lunar și permanent, pe timpul sacrificării în baza programului comunicat

    În baza programului specific elaborat de ANSVSA****

    c) Centru de sacrificare și punct de tăiere la nivelul fermei

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Probe pentru testarea Salmonella spp., conform prevederilor secțiunii 1 nr. crt. 5 și secțiunii 4 lit. B din prezentul capitol

    O dată pe semestru pentru fiecare specie

    O dată pe an pentru fiecare specie

    O dată la 18 luni pentru fiecare specie

    II. Permanent, pe timpul sacrificării în baza programului comunicat

    Permanent, pe timpul sacrificării în baza programului comunicat

    Permanent, pe timpul sacrificării în baza programului comunicat

    În baza programului specific elaborat de ANSVSA****

    d) Unitate de tranșare

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Carne tranșată

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    II. Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    3.

    Carne de pasăre și de lagomorfe

    a) Abator

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Probe de piele recoltate din zona gâtului de la carcase de pasăre (pui de carne și curcani) pentru testarea Salmonella spp. și (pui de carne) pentru

    O dată pe trimestru pentru fiecare specie

    O dată pe semestru pentru fiecare specie

    O dată pe an pentru fiecare specie

    II. Permanent ******

    Permanent ******

    Permanent ******

    În baza programului specific elaborat de ANSVSA****

    Campylobacter spp. conform prevederilor secțiunii 1 nr. crt. 2 și 5 și secțiunii 4 lit. B din prezentul capitol

    veterinară locală va înscrie rezultatul controlului oficial și va argumenta scopul recoltării.
    3. Recoltarea de probe de către autoritatea sanitară veterinară locală se realizează planificat în baza unei strategii stabilite de către DSVSA, care trebuie să urmărească obținerea de informații - date comparabile, necesare autorității sanitare veterinare locale.
    În stabilirea strategiei de recoltare DSVSA trebuie să țină cont de următoarele principii de:
    a) recoltare randomizată și reprezentativă pentru lot;
    b) recoltare selectivă - când se adresează unor categorii de alimente cu risc înalt, în baza informațiilor, investigațiilor și a experienței anterioare;
    c) recoltare în caz de suspiciune - care se bazează pe o analiză și o experiență privind lotul și circumstanțele recoltării - de exemplu, recoltarea efectuată ca parte a investigației în focarele de toxiinfecții alimentare (TIA) sau în timpul unei evaluări a programului HACCP în urma căreia se constată deficiențe care afectează siguranța produsului.
    În scopul obținerii de date relevante, al monitorizării și al supravegherii corespunzătoare a riscului microbiologic pe întreg lanțul alimentar,

    b) Unitate de tranșare

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Carne tranșată

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de carne tranșată destinată comercializării către consumatorul final, pe specii

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de carne tranșată destinată comercializării către consumatorul final, pe specii

    O dată pe an pentru fiecare categorie de carne tranșată destinată comercializării către consumatorul final, pe specii

    II. Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    4.

    Carne de vânat de crescătorie

    a) Abator

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Carne de vânat de crescătorie

    O dată pe trimestru pentru fiecare specie

    O dată pe semestru pentru fiecare specie

    O dată pe an pentru fiecare specie

    II. Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    b) Unitate de tranșare a cărnii de vânat de crescătorie

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Carne tranșată

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    II. Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    5.

    Carne de vânat sălbatic

    a) Unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Carne și organe

    O dată pe trimestru pentru fiecare specie

    O dată pe semestru pentru fiecare specie

    O dată pe an pentru fiecare specie

    II. Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    b) Unitate de tranșare a cărnii de vânat sălbatic

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Carne tranșată

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    Numai la suspiciune pentru determinarea speciei de proveniență

    II. Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    Permanent
    ******

    6.

    Carne tocată, carne preparată și carne separată mecanic

    a) Unitate de carne tocată

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite, un sortiment dintr-o categorie

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Lunar

    Lunar

    b) Unitate de carne preparată

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite, un sortiment dintr-o categorie

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Lunar

    Lunar

    c) Unitate de carne separată mecanic

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru pentru categoria de carne separată mecanic obținută prin tehnicile prevăzute la pct. 3 din cap. III al secțiunii V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

    O dată pe semestru pentru categoria de carne separată mecanic obținută prin tehnicile prevăzute la pct. 3 din cap. III al secțiunii V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

    O dată pe an pentru categoria de carne separată mecanic obținută prin tehnicile prevăzute la pct. 3 din cap. III al secțiunii V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

    DSVSA trebuie să țină cont în elaborarea strategiei de recoltare ca frecvența și procedura de recoltare să se aleagă în funcție de tipul de microorganism sau toxină și tipul de aliment implicat (perisabil, stabil).**
    4. Recoltarea probelor de moluște bivalve vii prevăzute la nr. crt. 8 lit. d), în vederea clasificării zonelor de producție din mediul sălbatic sau de la nivelul exploatațiilor de moluște, respectiv pentru monitorizarea zonelor deja clasificate, se realizează pe baza unor programe/planuri de eșantionare în conformitate cu titlul V din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/627 al Comisiei din 15 martie 2019 de stabilire a unor modalități practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005 al Comisiei în ceea ce privește controalele oficiale, în cadrul controalelor oficiale efectuate de către DSVSA Constanța și Tulcea.

    II. Lunar

    Lunar

    Lunar

    7.

    Produse din carne

    Unitate de procesare

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite, un sortiment dintr-o categorie

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Lunar

    Lunar

    8.

    Moluște bivalve vii, echinoderme, tunicate și gasteropode marine vii ce nu se hrănesc prin filtrare, pectinide

    a) Centru de expediere

    I. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    Moluște bivalve vii și echinoderme, tunicate și gasteropode marine vii, pectinide

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe an pentru fiecare categorie de produse

    II. Săptămânal

    Lunar

    Trimestrial

    b) Centru de purificare

    I. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    Moluște bivalve vii

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Săptămânal

    Lunar

    Trimestrial

    c) Unitate de procesare

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse

    O dată pe an pentru fiecare categorie de produse

    II. Săptămânal

    Lunar

    Trimestrial

    d) Zonă de producție/ relocare moluște bivalve vii*****

    În vederea clasificării unei zone se recoltează probe pentru testare E. coli, pentru un an întreg

    Moluște bivalve vii recoltate direct din mare

    1. În primul an, din fiecare punct de eșantionare stabilit în baza rezultatelor anchetei sanitare se recoltează o probă de moluște bivalve vii, o dată pe săptămână în perioada mai-septembrie, de două ori pe lună în perioada octombrie-noiembrie, o dată pe lună în perioada decembrie-aprilie.
    2. Probe suplimentare în caz de evenimente nefavorabile, cum ar fi furtuni, ploi abundente, debit ridicat al cursurilor de apă, defectări ale stațiilor de epurare ape uzate

    Monitorizare continuă după clasificare, prin recoltări de probe pentru testare E. coli

    1. Din fiecare punct de eșantionare stabilit în baza rezultatelor anchetei sanitare, cel puțin o dată pe lună, pentru o perioadă de 3 ani. În zonele pentru care există informații pentru o perioadă de 3 ani în ceea ce privește calitatea microbiologică a moluștelor, din fiecare punct de eșantionare, o dată la 2 luni.
    2. Probe suplimentare în caz de evenimente nefavorabile, cum ar fi furtuni, ploi abundente, debit ridicat al cursurilor de apă, defectări ale stațiilor de epurare ape uzate

    După clasificare, inspecția în timpul perioadei de colectare/capturare a moluștelor bivalve vii, cu ocazia recoltării de probe, pentru identificarea practicilor frauduloase
    Inspecția în scopul identificării punctului de eșantionare pentru detectarea planctonului toxic și biotoxinei marine unde există probabilitatea prezenței planctonului toxic, respectiv acolo unde:
    - viteza curenților marini este foarte redusă;
    - culoarea, transparența (claritatea) apei marine prezintă modificări față de normal.

    Plancton și moluște bivalve vii recoltate direct din mare

    După clasificare, recoltarea cel puțin a unei probe de apă marină cu plancton și a unei probe de moluște bivalve vii din specia cea mai sensibilă la contaminarea cu biotoxine marine, pentru fiecare zonă de producție în parte, astfel:
    1. în lunile iunie, iulie, august - săptămânal;
    2. în lunile mai, septembrie - de două ori pe lună;
    3. în lunile februarie, martie, aprilie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie - lunar.
    Această frecvență poate fi redusă în situația în care există date care arată că prezența planctonului toxic și a biotoxinelor marine constituie un risc foarte scăzut sau poate să crească atunci când se constată că riscul este ridicat.

    9.

    Pește și produse din pescuit

    a) Vas fabrică

    I. Semestrial

    Anual

    La 18 luni

    Materii prime Produse finite,
    un sortiment dintr-o categorie

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    O dată la 18 luni

    II. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    b) Vas congelator

    I. Semestrial

    Anual

    La 18 luni

    Produse din pescuit congelate

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    O dată la 18 luni

    II. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    c) Unitate de produse proaspete din pescuit - cherhana

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse proaspete Produse finite,
    un sortiment dintr-o categorie

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    d) Unitate de procesare a produselor din pescuit

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Materii prime Produse finite,
    un sortiment dintr-o categorie

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    e) Centru de colectare a peștelui

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Pește și produse proaspete din pescuit

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    f) Centru de colectare a peștelui integrat în cadrul fermei de acvacultură

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Pește si produse din pescuit

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Anual

    g) Piață de licitație

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse valorificate

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    h) Piață angro de pește

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse valorificate

    O dată pe trimestru de la 5% dintre comercianți

    O dată pe semestru de la 5% dintre comercianți

    O dată pe an de la 5% dintre comercianți

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    i) Vas aprovizionare

    I. Semestrial

    Anual

    La 18 luni

    Pește și produse din pescuit congelate

    O dată pe semestru din specia reprezentativă

    O dată pe an din specia reprezentativă

    O dată la 18 luni din specia reprezentativă

    II. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    j) Unitate produse din pescuit separate mecanic

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    10.

    Lapte crud și produse din lapte

    a) Centru de colectare a laptelui materie primă

    I. O dată pe an se va efectua auditul tuturor centrelor de colectare lapte materie primă din județ de către structura cu responsabilități din cadrul DSVSA
    II. Semestrial vor fi inspectate toate centrele de colectare lapte materie primă din județ, de către reprezentanții circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, denumite în continuare CSVSAO

    Lapte crud materie primă

    Două prelevări pe lună, de la producători individuali deținători de exploatații nonprofesionale, care livrează laptele la centrul de colectare (Nu se vor preleva probe din tancul de stocare și răcire a laptelui.), pentru determinarea numărului total de germeni (NTG) și calculul mediei geometrice, timp de două luni consecutive, în perioada martie-noiembrie, la 5% din centrele de colectare lapte din județ, dar fără să fie prelevate probe de la mai mult de 5 centre de colectare a laptelui crud.
    Din cele 2 probe de lapte crud prelevate timp de două luni consecutive, în perioada martie-noiembrie, vor fi efectuate și analize pentru determinarea numărului de celule somatice (NCS), fără calculul mediei geometrice.

    b) Unitate de procesare a laptelui materie primă

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Lapte crud de vacă

    O dată pe trimestru înainte de procesare

    O dată pe semestru înainte de procesare

    O dată pe an înainte de procesare

    II. Săptămânal

    O dată la două săptămâni

    Lunar

    Produse finite
    Lapte pasteurizat pentru determinarea fosfatazei alcaline

    O dată pe lună pentru fiecare categorie de produse finite obținute

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse finite obținute

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse finite obținute

    c) Unitate de procesare produse lactate

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Materie primă intrată la procesare, inclusiv lapte pasteurizat, produse finite

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie în parte

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie în parte

    O dată pe an pentru fiecare categorie în parte

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    11.

    Ouă și produse din ouă

    a) Centru de ambalare a ouălor

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Ouă

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    b) Unitate pentru producerea ouălor lichide

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Ouă și/sau produse finite

    O dată pe trimestru pentru ouă materie primă și pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe semestru pentru ouă materie primă și pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe an pentru ouă materie primă și pentru fiecare categorie de produse obținute

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    c) Unitate de procesare a ouălor

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Ouă si/sau produse finite

    O dată pe trimestru pentru ouă și ouă lichide materie primă și pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe semestru pentru ouă și ouă lichide materie primă și pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe an pentru ouă și ouă lichide materie primă și pentru fiecare categorie de produse obținute

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    12.

    Pulpe de broască și melci

    Unitate de procesare

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Materii prime și produse finite

    O dată pe trimestru pentru materii prime și produsele finite

    O dată pe semestru pentru materii prime și produsele finite

    O dată pe an pentru materii prime și produsele finite

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    13.

    Grăsimi animale, untură, jumări

    a) Centru de colectare a grăsimilor animale

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Materii prime

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie în parte

    O dată pe an pentru fiecare categorie în parte

    O dată la 18 luni pentru fiecare categorie în parte

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    b) Unitate de procesare a grăsimilor animale

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie în parte

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie în parte

    O dată pe an pentru fiecare categorie în parte

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    14.

    Stomacuri prelucrate, vezici și intestine

    Unitate de procesare, inclusiv unități de obținere a cheagului

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe an pentru fiecare categorie de produse obținute

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    15.

    Gelatină

    a) Centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Materii prime

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie în parte

    O dată pe an pentru fiecare categorie în parte

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    b) Unitate de procesare a gelatinei

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie de produse obținute

    O dată la 18 luni pentru fiecare categorie de produse obținute

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    16.

    Colagen

    a) Centru de colectare a materiilor prime pentru colagen

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Materii prime

    O dată pe semestru pentru fiecare categorie în parte

    O dată pe an pentru fiecare categorie în parte

    O dată la 18 luni pentru fiecare categorie în parte

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    b) Unitate de procesare a colagenului

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru pe fiecare categorie în parte

    O dată pe semestru pe fiecare categorie în parte

    O dată pe an pe fiecare categorie în parte

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    17.

    Alte activități

    a) Unitate de procesare a mierii de albine și/sau a altor produse apicole

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Materii prime și produse finite

    O dată pe trimestru pentru mierea intrată la procesare și/sau fiecare categorie de produse în parte obținute

    O dată pe semestru pentru mierea intrată la procesare și/sau fiecare categorie de produse în parte obținute

    O dată pe an pentru mierea intrată la procesare și/sau fiecare categorie de produse în parte obținute

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    b) Unitate produse înalt rafinate

    I. Trimestrial

    Semestrial

    Anual

    Produse finite

    O dată pe trimestru

    O dată pe semestru

    O dată pe an

    II. Lunar

    Trimestrial

    Semestrial

    c) Mijloc de transport al alimentelor de origine animală

    O dată la 2 ani

    De pe suprafața interioară și echipamentele din interior

    Probe de sanitație în caz de suspiciune

    Recoltarea de probe și transportul acestora la laborator
    a) În cazul în care în urma controlului se constată neconformitate în aplicarea prevederilor legislației sanitar-veterinare în vigoare, cu amendamentele ulterioare, procesul-verbal de constatare întocmit în urma controlului trebuie să specifice termenul de timp acordat pentru eliminarea neconformităților constatate și data la care se va efectua recontrolul.
    b) În cazul suspiciunii de neconformitate sau al loturilor neconforme se aplică prevederile art. 137 și 138 din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) și ale procedurilor specifice elaborate de ANSVSA, după caz.
    În cazul în care în urma controlului se constată o neconformitate sau există o suspiciune care necesită investigații de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiții sunt însoțite de o notă justificativă în care se precizează motivația recoltării acestora în afara frecvenței stabilite prin prezentele norme metodologice.

    c) Transportul probelor de la punctul de prelevare la laborator se realizează de către personalul de specialitate din cadrul DSVSA, prin firme specializate de transport/alte modalități de transport care să asigure condițiile specifice pentru produsele în cauză, costurile fiind asigurate din bugetul DSVSA.
    d) Pentru respectarea prevederilor art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625, personalul de specialitate din cadrul DSVSA se asigură că operatorii ale căror bunuri fac obiectul prelevării de probe sunt informați asupra dreptului la a doua expertiză (proba de opinie suplimentară), prin consemnarea în procesul-verbal de prelevare a probei. În cazul în care operatorul nu solicită o probă pentru a doua expertiză, acest lucru se consemnează în procesul-verbal și operatorul pierde dreptul la a doua expertiză prin analiza acestei probe. Operatorul este informat, în cazul în care prelevarea unei cantități suficiente, pentru a permite o a doua expertiză, nu este posibilă.
    e) Căi de atac: în cazul în care operatorii economici sunt nemulțumiți de rezultatul controlului oficial, pot formula contestație în termenele și în condițiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, și/sau își pot rezerva dreptul prevăzut la art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625.
    f) Dacă, în urma analizei probei de laborator, lotul este clasificat ca fiind neconform, operatorul este informat imediat. În cazul în care acesta dorește să conteste rezultatul obținut în controlul oficial, notifică acest fapt DSVSA responsabile cu prelevarea probelor, în termen de cinci zile lucrătoare de la data luării la cunoștință despre aceasta. În cel mai scurt termen posibil de la data înregistrării notificării privind contestarea rezultatului controlului oficial, operatorul prezintă autorității competente rezultatul examinării documentelor privind prelevarea și analiza probelor, de către un alt expert recunoscut și calificat corespunzător, conform procedurii elaborate de la nivelul ANSVSA.
    g) În caz de litigiu, pe baza celei de a doua expertize menționate la lit. e), operatorii din domeniul alimentar pot solicita pe cheltuiala proprie examinarea documentelor analizei inițiale și, după caz, efectuarea unei alte analize de către un alt laborator oficial. În final, pe baza rezultatelor obținute în urma acestor acțiuni, personalul de specialitate al DSVSA stabilește conformitatea lotului. Costurile suplimentare privind examinarea documentelor și analiza probelor sunt suportate de operatorul din domeniul alimentar care a contestat rezultatul controlului oficial.
    h) Buletinul de analiză cu care poate fi contestat rezultatul controlului oficial trebuie să fie eliberat de un laborator acreditat (conform SR ISO EN 17025) care utilizează o metodă de determinare care prezintă criterii de performanță cel puțin egale cu cele ale metodei de determinare prin care s-a analizat proba de laborator.

    * În cazul obținerii unor rezultate de laborator necorespunzătoare, DSVSA au următoarele obligații și dispun următoarele măsuri:
    A. DSVSA notifică prin SRAAF toate punctele de contact implicate în alertă.1. DSVSA declanșează ancheta în scopul:
    a) identificării lotului/loturilor suspecte;
    b) identificării unității/unităților în care a/au fost produs/produse;
    c) identificării rețelei de distribuție prin stabilirea trasabilității produsului/produselor;
    d) identificării cauzei/pericolului;
    e) evaluării pericolelor/riscului;
    f) aplicării de măsuri conform prevederilor legislative în vigoare în vederea eliminării cauzei/pericolului/riscului.
    2. DSVSA realizează controlul și verificarea procedurilor și programelor implementate de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în baza prevederilor legale.3. DSVSA realizează verificarea corectitudinii acțiunilor corective și măsurilor întreprinse de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în baza prevederilor legale.4. DSVSA realizează supravegherea și monitorizarea acțiunilor corective și a măsurilor întreprinse de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în vederea reducerii/eliminării riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat.5. DSVSA dispune reținerea oficială a lotului/loturilor de alimente suspicionat(e)/incriminat(e) până la terminarea anchetei și sosirea buletinelor de analiză.6. DSVSA realizează verificarea lotului/loturilor suspicionat(e) prin prelevarea de probe, selectând procedura de recoltare în funcție de tipul de hazard și particularitățile alimentului (Aw, pH, temperatură etc.), precum și de înregistrările operatorilor cu activitate în domeniul alimentar (alte neconformități înregistrate în timp în registrele unității privind produsul suspicionat/incriminat).7. DSVSA realizează includerea în planul de recoltare de probe de sanitație, mediu, materii prime, produse și loturi, relevante în funcție de tipul de risc și particularitățile alimentului (Aw, pH, temperatură etc.).8. Până la depistarea cauzei și eliminarea pericolelor/riscului, în funcție de analiza de risc, DSVSA poate dispune, după caz, măsura de reducere sau de oprire a producerii alimentului incriminat.9. DSVSA realizează centralizarea rezultatelor anchetei și comunicarea acestora prin SRAAF, la punctele de contact din cadrul ANSVSA.

    B. În cazul produselor de origine animală provenite din import din țări terțe, DSVSA dispun măsuri în baza prevederilor Regulamentului (UE) 2017/625.
    În cazul suspiciunii de neconformitate sau al loturilor neconforme se aplică prevederile art. 66 și 67 din Regulamentul (UE) 2017/625 și ale procedurilor specifice elaborate de ANSVSA, după caz.1. În situația în care, ca urmare a controalelor prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/625, se constată că legislația Uniunii Europene a fost încălcată, DSVSA iau următoarele măsuri:
    a) notifică ANSVSA despre natura produselor utilizate și transportul în cauză;
    b) intensifică controalele oficiale în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1.873 din 7 noiembrie 2019 al Comisiei privind procedurile la posturile de inspecție la frontieră pentru efectuarea în mod coordonat de către autoritățile competente a controalelor oficiale intensificate asupra produselor de origine animală, asupra materialelor germinative, precum și asupra subproduselor de origine animală și produselor compuse, pentru fiecare transport provenit din aceeași unitate de origine și care conține aceeași categorie de mărfuri, pentru același tip de încălcare - următoarele 10 transporturi care au aceeași origine trebuie să fie reținute oficial pentru efectuarea de controale de identitate și controale fizice, incluzând recoltarea de probe și testări de laborator.
    2. În situația în care controalele efectuate suplimentar confirmă nerespectarea legislației Uniunii Europene, transportul trebuie distrus conform art. 66 din Regulamentul (UE) 2017/625.

    În cazul în care controalele evidențiază o depășire a limitelor maxime de reziduuri se declanșează alertă SRAAF, se informează Comisia și celelalte state membre, iar transportul este distrus.

    C. DSVSA se asigură că, în caz de obținere de rezultate de laborator necorespunzătoare sau ori de câte ori se constată că există motive suficiente pentru a considera că un aliment implică un risc pentru sănătatea publică, operatorii economici cu activitate în domeniul alimentar au luat următoarele măsuri:1. notifică în regim de urgență DSVSA, producătorul/importatorul/exportatorul, în funcție de caz;2. notifică în regim de urgență fermele furnizoare asupra rezultatelor pozitive obținute în urma examenelor de laborator, în vederea elaborării și aplicării de către fermieri a unui plan de măsuri care să conducă la reducerea infecției în ferme;3. informează consumatorii cu privire la produsul suspect/incriminat și motivul retragerii alimentului de pe piață;4. inițiază în regim de urgență procedura de retragere/rechemare a produsului din rețeaua de distribuție și, dacă este necesar, preiau produsul suspect/incriminat deja furnizat chiar de la consumatorul final și furnizează în timp util DSVSA documentația centralizată privind retragerea/rechemarea;5. colaborează cu autoritățile sanitar-veterinare competente în vederea aplicării de măsuri, pentru evitarea sau reducerea riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat și furnizează în timp util documentația solicitată de către ANSVSA;6. reevaluează procedurile și programele de bune practici de igienă și producție, HACCP, precum și mărirea frecvenței de prelevare a probelor prin programul de autocontrol, până la identificarea și eliminarea cauzei, și inițiază acțiuni și măsuri corective suplimentare care să preîntâmpine repetarea apariției riscului/pericolului pentru alimentul implicat.
    D. În situația în care, în urma realizării controalelor oficiale asupra unei unități autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (încadrată în clasa I de risc), pe parcursul a cel puțin doi ani de zile nu au fost aplicate sancțiuni ca urmare a nerespectării prevederilor legislației sanitar-veterinare în vigoare, DSVSA pe raza căreia se regăsește unitatea respectivă poate reduce frecvența controalelor oficiale până la dublarea perioadei de timp stabilite între două controale consecutive/recoltări de probe, corespunzător clasei I de risc.
    E. Cu ocazia unui control oficial realizat de medicul veterinar oficial va fi în mod obligatoriu efectuată și examinarea organoleptică a produselor de origine animală. În ceea ce privește produsele pescărești, pentru examinarea organoleptică vor fi luate în considerare criteriile de prospețime stabilite în Regulamentul (CE) nr. 2.406/1996 privind stabilirea standardelor comune de piață pentru anumite produse pescărești, cu amendamentele ulterioare. În baza celor identificate cu ocazia efectuării examenului organoleptic, medicul veterinar oficial care a realizat examinarea poate dispune următoarele măsuri:1. declararea produsului de origine animală ca impropriu consumului uman în cazul în care se evidențiază modificări calitative/alterări ale produsului respectiv, ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, urmată de livrarea acestuia către neutralizare sau în scopuri tehnice în conformitate cu prevederile legislației în vigoare;2. dispunerea măsurii de reținere oficială a produsului și recoltarea de probe în vederea efectuării examenului de laborator pentru clarificare, în cazul în care se suspicionează că produsul în cauză nu se încadrează în parametri de calitate și siguranță stabiliți de legislația în vigoare.
    În situația în care nu există acte normative naționale sau comunitare prin care să se stabilească criteriile organoleptice aplicabile produselor sau grupelor de produse, medicii veterinari oficiali vor lua decizia ținând cont de prevederile standardelor internaționale stabilite la nivelul Codex alimentarius.

    ** Probele recoltate în condițiile precizărilor tehnice prevăzute la coloana 9 sunt însoțite de o notă justificativă cu precizarea motivației recoltării acestora în afara frecvenței stabilite prin prezentele norme metodologice, după cum urmează: 1. în cazul în care în urma controlului se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigații de laborator, autoritatea sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor locală prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator;2. ori de câte ori se consideră necesar, DSVSA poate dispune creșterea frecvenței controalelor și a recoltărilor de probe în vederea eliminării riscului pentru sănătatea publică, sănătatea animalelor sau mediu.
    ***1. Toate acțiunile de control oficial, indiferent dacă se identifică sau nu neconformități, se finalizează cu întocmirea, la fața locului, a unui document - de exemplu: raport de audit, notă de constatare, proces-verbal, adus la cunoștința operatorului, în care sunt înscrise aspectele constatate și, după caz, măsurile dispuse, termene pentru remedierea deficiențelor ca urmare a controlului/recontrolului. Medicii veterinari oficiali din cadrul CSVSAO sub responsabilitatea coordonatorului CSVSAO, în corelație cu catagrafia unităților autorizate/înregistrate și în baza încadrării acestora în funcție de analiza riscului, elaborează planul cifric pe care îl vor transmite departamentului responsabil din cadrul DSVSA, în vederea avizării acestuia.2. Evaluarea unității în vederea încadrării acesteia pe grupe de risc se poate realiza o dată cu efectuarea auditului unității.
    **** Se recoltează probe de pe suprafața carcaselor la ungulatele domestice - bovine, ovine, caprine, cabaline și porcine - în vederea monitorizării prevalenței Salmonellei spp., piele din zona gâtului de la carcasele de păsări - pui de carne și curcani, pentru monitorizarea prevalenței Salmonella spp. și piele din zona gâtului de la carcase de pui de carne pentru monitorizarea prevalenței Campylobacter spp. din abatoarele cuprinse în planul de prelevare stabilit prin programul specific elaborat de ANSVSA.
    ***** Zonele de producție/relocare pentru moluște bivalve vii nu se supun autorizării sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în conformitate cu Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală, cu modificările și completările ulterioare, pentru acestea fiind emis un „Document de clasificare a zonei“.
    ******Medicii veterinari oficiali asigură supravegherea permanentă a unităților și întocmesc note de control conform instrucțiunilor transmise prin notă de serviciu de către ANSVSA.
    Fișa de evaluare care cuprinde criteriile în baza cărora se realizează încadrarea pe grupe de risc a unităților care produc, prelucrează și depozitează produse de origine animală autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, întocmită o dată la 12 luni de către personalul de la nivelul departamentului cu responsabilități în evaluarea riscului
    Denumirea societății comercialeData auditului:
    Sediul societății comercialeMedic veterinar oficial:
    Adresa unității de producție
    Activitatea pentru care a fost emisă autorizația
    Număr de autorizare
    CategoriaCriteriile de evaluareEvaluarePunctajFactor de corecțieTotalNota
    1. Caracteristicile unității1aData construcției sau a renovării semnificativeConstrucție nouă (0-9)
    Renovare recentă (10-19)
    Relativ recentă (20-29)
    Veche (30-50)


    0,12

    1bCondiții generale de întreținere a unității și echipamentelorFoarte bune (0-9)
    Bune (10-20)
    Acceptabile (21-40)
    Insuficiente (41-70)

    2. Capacitate de producție2aDimensiunile unității și capacitatea de producțieFoarte mici (0-9)
    Mici (10-15)
    Medii (16-30)
    Mari (31-50)


    0,1
    2bAria de distribuție a produselorLocală (0-9)
    Națională (10-15)
    Comunitară (16-30)
    Țări terțe (31-50)

    3. Caracteristicile produsului*3aCategoria de alimenteA (0-9)
    B (10-15)
    C (16-30)
    D (31-50)


    0,18
    3bDestinația utilizăriiAliment care nu poate fi consumat decât după un tratament termic (0-9)
    Aliment care poate fi consumat înaintea gătirii sau transformării (10-15)
    Aliment din categoriile B, C și D gata pentru consum (16-30)
    Alimente pentru categorii speciale (copii, bolnavi etc.) (31-50)

    4. Sistemul de autocontrol4aProceduri preoperaționaleComplete și implementate (0-9)
    Necesită completări și sunt implementate (10-15)
    Necesită completări și sunt implementate parțial (16-20)
    Nu sunt elaborate și nu sunt implementate (21-40)


    0,2
    4bProgram HACCPAplicat și adecvat (0-9)
    Carențe minore (10-15)
    Carențe majore (16-40)
    Inadecvat, neaplicat (41-60)

    5. Criterii specifice5aTrasabilitateaSistem elaborat și implementat (0-9)
    Sistem elaborat, parțial implementat (10-15)
    Sistem în curs de elaborare și implementare (16-30)
    Sistem neelaborat și neimplementat (31-50)


    0,2
    5bCriterii microbiologicePlan de control elaborat și respectat (0-9)
    Plan de control elaborat și parțial respectat (10-15)
    Plan de control în curs de elaborare și implementare (16-30)
    Plan de control neelaborat și neimplementat (31-50)

    6. Antecedente6aIstoric - nereguli sau neconformități constatate în verificările anterioareNesemnificative sau formale (0-9)
    Nesemnificative sau formale repetate (10-30)
    Substanțiale sau grave, izolate și rezolvate (31-60)
    Substanțiale sau grave, izolate și rezolvate (61-100)


    0,2

    Categoriile de risc, criterii și punctaje pentru încadrarea unităților de industrie alimentară în baza analizei riscului:1. categoria III - unități cu risc înalt - peste 50 de puncte, inclusiv 50;2. categoria II - unități cu risc mediu - de la 31 până la 49 de puncte;3. categoria I - unități cu risc scăzut - mai puțin de 30 de puncte, inclusiv 30.
    * La evaluarea unităților din sectorul cărnii de porc care au fost desemnate în conformitate cu cerințele din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 al Comisiei din 7 aprilie 2021 de stabilire a măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane, cu amendamentele ulterioare, în vederea încadrării în categorii de risc, pentru criteriul «Caracteristicile produsului» va fi acordat punctajul maxim - 50 de puncte. Acest punctaj se acordă și pentru unitățile care au fost autorizate în baza legislației sanitare veterinare privind pesta porcină africană aplicabile înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605.
    La evaluarea unităților din sectorul cărnii de porc care au fost desemnate de către DSVSA pentru recepționarea și sacrificarea porcinelor provenite din exploatații situate în zonele de protecție și/sau în zonele de supraveghere ale unor focare de pestă porcină africană, în conformitate cu cerințele din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, în vederea încadrării în categorii de risc, pentru criteriul «Caracteristicile produsului» va fi acordat punctajul maxim (50 de puncte). Acest punctaj se acordă și pentru unitățile desemnate în baza legislației sanitar-veterinare privind pesta porcină africană aplicabile înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului delegat (UE) 2020/687.
    Clasificarea alimentelor în funcție de risc:1. grupa A - lapte praf, lapte UHT sau altfel sterilizat, brânzeturi opărite sau maturate mai mult de 6 luni, conservele, mierea, pește uscat;2. grupa B - produse din carne crud uscate sau/și maturate, produse din carne semiuscate, produse din carne tratate termic, smântână, lapte pasteurizat, unt, brânzeturi maturate mai mult de 60 de zile, lapte bătut, iaurt, produse din lapte fermentate, produse din ouă pasteurizate sau sterilizate, paste cu carne; 3. grupa C - carne proaspătă de la bovine, cabaline, porcine, caprine, ovine, păsări și lagomorfe, carne tocată și carne preparată, brânză proaspătă sau maturată mai puțin de 60 de zile, pește proaspăt, fileuri de pește, ouă;4. grupa D - lapte crud, produse din lapte nepasteurizate, produse din pește preparate, icre, produse din pește afumate, marinate, moluște, carne preparată care se consumă crudă sau supusă unui tratament termic inferior pasteurizării, produse din carne/lapte feliate gata pentru consum, sosuri proaspete.
    3. La capitolul I, secțiunea 3 „Controlul oficial al unităților înregistrate sanitar-veterinar“ se modifică și va avea următorul cuprins:

    Secţiunea 3 Controlul oficial al unităților înregistrate sanitar-veterinar

    Nr. crt.

    Categoria de produs/activitate

    Unitatea*

    Conduita de control oficial prin verificare/testare/recoltare de probe

    Frecvența verificărilor/supravegherii/monitorizării ***

    Recoltare de probe pentru examene de laborator

    Natura probei

    Frecvența recoltării probelor pentru examenele prevăzute la secțiunea 4 din prezentul capitol

    Precizări tehnice**

    Categoria I

    Categoria II

    Categoria I

    Categoria II

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    1.

    Carne

    a) Carmangerie

    Lunar

    De două ori pe lună

    Produse finite - un sortiment din primele două categorii obținute lunar în cantitățile cele mai mari sau din alte categorii în baza evaluării riscului pentru sănătatea publică

    Anual, pentru fiecare categorie de produse, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Semestrial, pentru fiecare categorie de produse, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    1. Recoltarea de probe se efectuează de către DSVSA în scop bine determinat în cadrul controlului oficial, în vederea verificării siguranței produsului și, respectiv, a conformității alimentului cu criteriile de siguranță prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele
    ulterioare, după cum urmează:
    a) verificarea siguranței produsului și, respectiv, a conformității alimentului din punct de vedere microbiologic cu criteriile de siguranță prevăzute în Regulamentul Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare;
    b) verificarea siguranței produsului și, respectiv, a conformității alimentului din punct de vedere microbiologic cu criteriile de siguranță care nu sunt prevăzute de legislația comunitară, dar care sunt cuprinse în legislația națională;

    b) Măcelărie

    Lunar

    De două ori pe lună

    Carne proaspătă doar pentru determinarea speciei și carne tocată obținută la cerere

    La suspiciune, reclamație, toxiinfecție

    La suspiciune, reclamație, toxiinfecție alimentară

    c) obținerea de informații privind statusul microbiologic al unor alimente comercializate pe piață;
    d) verificarea sistemului de proceduri și programe implementate de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în vederea asigurării siguranței alimentelor (proceduri de bune practici de igienă și producție, program HACCP, sistem de trasabilitate, proceduri de retragere/rechemare, evitarea contaminării încrucișate și/sau a contaminării post-tratament termic);
    e) verificarea conformității alimentului/lotului/ loturilor suspicionate;
    f) dezvoltarea investigațiilor în cursul anchetelor de toxiinfecții alimentare, reclamațiilor, sesizărilor;
    g) obținerea de informații cu privire la noi hazarde, rezultate în urma evaluării riscului.
    2. În cazul în care în urma controlului se suspicionează sau se constată o neconformitate care necesită investigații de laborator, recoltarea de probe va fi însoțită întotdeauna și de o notă de control, în care autoritatea sanitară veterinară locală va înscrie rezultatul controlului oficial și va argumenta scopul recoltării.
    3. Recoltarea de probe de către autoritatea sanitară veterinară locală se realizează planificat în baza unei strategii stabilite de către DSVSA, care trebuie să urmărească obținerea de informații - date comparabile, necesare autorității sanitare veterinare locale. În stabilirea strategiei de recoltare DSVSA trebuie să țină cont de următoarele principii de:
    a) recoltare randomizată și reprezentativă pentru lot;
    b) recoltare selectivă - când se adresează unor categorii de alimente cu risc înalt (în baza informațiilor, investigațiilor și a experienței anterioare);
    c) recoltare în caz de suspiciune - care se bazează pe o analiză și o experiență privind lotul și circumstanțele recoltării (de exemplu, recoltarea efectuată ca
    parte a investigației în focarele de TIA sau în timpul unei evaluări a programului HACCP în urma căreia se constată deficiențe care afectează siguranța produsului). În scopul obținerii de date relevante, al monitorizării și al supravegherii corespunzătoare a riscului microbiologic pe întreg lanțul alimentar, DSVSA trebuie să țină cont în elaborarea strategiei de recoltare ca frecvența și procedura de recoltare să se aleagă în funcție de tipul de microorganism sau toxină și tipul de aliment implicat (perisabil, stabil).

    c) Centru de colectare a vânatului sălbatic

    Anual, în sezoanele de vânătoare stabilite conform legislației specifice

    Semestrial, în sezoanele de vânătoare stabilite conform legislației specifice

    d) Centru pentru sacrificarea păsărilor și/sau lagomorfelor la nivelul fermei

    Anual

    Semestrial

    Carcase păsări/lagomorfe

    Anual, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Semestrial, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    2.

    Lapte

    a) Centru de prelucrare a laptelui integrat în exploatație/aparținând exploatației

    Anual

    Semestrial

    Lapte crud
    Produse finite, un sortiment dintr-o categorie

    Anual, pentru fiecare categorie de produse obținute, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Semestrial, pentru fiecare categorie de produse obținute, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    b) Centru de prelucrare a laptelui independent

    Anual

    Semestrial

    Lapte crud
    Produse finite, un sortiment dintr-o categorie

    Anual, pentru fiecare categorie de produse obținute, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Semestrial, pentru fiecare categorie de produse obținute, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    c) Ferme/Exploatații de animale producătoare de lapte

    Anual

    Semestrial

    Lapte crud destinat procesării, inclusiv laptele destinat vânzării directe către consumatorul final sau prin intermediul automatelor

    O probă pe lună pentru calculul mediei geometrice, timp de trei luni consecutive, pentru numărul de celule somatice (NCS), în perioada martie-noiembrie, la 10% din exploatațiile cu cel mai mare număr de capete, după caz, la cele la care anterior s-au înregistrat neconformități din punctul de vedere al igienei, exploatații care desfășoară activități de vânzare directă a laptelui crud prin intermediul automatelor sau direct către consumatorul final
    Două prelevări pe lună pentru calculul mediei geometrice, timp de două luni consecutive, în perioada martie-noiembrie, la 10% din ferme, pentru numărul total de germeni (NTG) se vor selecta exploatațiile cu cel mai mare număr de capete, după caz, la cele la care anterior s-au înregistrat neconformități, exploatații care desfășoară activități de vânzare directă a laptelui crud prin intermediul automatelor sau direct către consumatorul final.

    d) Automate de vânzare directă a laptelui crud

    Semestrial

    Lapte crud destinat vânzării directe către consumatorul final

    Două prelevări pe lună timp de două luni pentru NTG și o prelevare pe lună timp de trei luni, în perioada iunie-august, pentru NCS
    În cazul în care un fermier deține mai multe automate pe raza aceluiași județ se vor recolta probe din cel mult 4 automate aparținând aceleiași ferme.

    3.

    Pește și produse din pescuit

    a) Ambarcațiune comercială de pescuit

    Anual

    Igiena suprafețelor ce intră în contact cu peștele

    O dată la doi ani - teste de sanitație

    b) Punct de debarcare

    Semestrial

    Trimestrial

    Pește

    Anual, pentru fiecare specie

    Semestrial, pentru fiecare specie

    c) Magazin de desfacere a peștelui - pescărie

    Anual

    Pește și produse din pește

    Anual, pentru fiecare categorie de produse

    d) Centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor

    Anual

    Batracieni, gasteropode, crustacee

    Anual, pentru fiecare specie

    e) Fermă piscicolă - bazin piscicol, păstrăvărie - care livrează pește pentru consum uman

    Anual

    Pește

    Anual, pentru fiecare specie

    f) Fermă de moluște bivalve vii pentru consum uman

    Trimestrial

    Moluște bivalve, lichid intravalvular

    Semestrial

    g) Centru de prelucrare a peștelui integrat în ferma de acvacultură

    Lunar

    De două ori pe săptămână

    Pește proaspăt și produse prelucrate

    Semestrial, pentru fiecare specie/categorie de produse finite

    Trimestrial, pentru fiecare specie/categorie de produse finite

    4.

    Miere

    a) Centru de extracție și/sau colectare a mierii și a altor produse apicole

    Anual

    Semestrial

    Miere și produse apicole

    Anual, pentru fiecare categorie de produse

    Semestrial, pentru fiecare categorie de produse

    b) Stupină

    O dată la doi ani

    Miere

    O dată la doi ani, în perioada mai-septembrie, la stupinele care dețin peste 50 de familii de albine

    c) Magazin de desfacere a mierii

    Anual

    Miere

    Anual, pentru fiecare categorie de miere

    5.

    Ouă pentru consum

    Centru de colectare a ouălor

    Anual

    Semestrial

    Ouă

    Anual

    Semestrial

    6.

    Alimentație publică și alte activități

    a) Restaurant și alte unități în care se prepară și se servesc mâncăruri gătite
    b) Pizzerie
    c) Cantină, cu excepția controlului caracteristicilor nutriționale ale alimentelor din blocurile alimentare în spitale, școli, grădinițe, centre de recuperare și tabere școlare

    Minimum 20% pe an din numărul de unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor la nivelul județului, luând în considerare numărul de consumatori, cantitățile de preparate servite, specificul acestora Semestrial, pentru restaurantele care desfășoară și activitate de catering

    Materii prime, produse semipreparate

    În caz de reclamații, sesizări, suspiciuni sau toxiinfecții alimentare, programe specifice elaborate de către ANSVSA

    d) Laborator de cofetărie și/sau patiserie e) Cofetărie/Patiserie

    Anual

    Materii prime și produse finite

    Anual, în special din grupele de materii prime și produse finite care necesită regim termic

    f) Pensiune turistică în care sunt preparate și servite alimente de origine animală sau nonanimală
    g) Punct gastronomic local

    Anual, minimum:
    - 100% - 20 de unități
    - 50% - 40 de unități
    - 30% - 80 de unități
    - 10% - peste 80 de unități
    La solicitare, în cazul pensiunilor turistice și al punctelor gastronomice locale unde se sacrifică animale din speciile porcine, ovine și caprine exclusiv pentru consum în incinta locației

    Materii prime și produse finite
    Examinarea animalului viu și a cărnii obținute, pentru pensiunile turistice și punctele gastronomice locale unde se sacrifică animale din speciile porcine, ovine și caprine exclusiv pentru consum în incinta locației

    În caz de reclamații, sesizări, suspiciuni sau toxiinfecții alimentare, programe specifice elaborate de către ANSVSA
    Efectuarea examinării pentru detectarea Trichinellei spp. la fiecare animal din specia porcină ce se sacrifică la pensiunile turistice sau punctele gastronomice locale

    h) Depozit alimentar

    Lunar

    Categorii de produse depozitate

    Anual, din fiecare categorie depozitată

    i) Hipermarket
    j) Supermarket

    Anual minimum:
    - 100% - 15 unități
    - 50% - 30 de unități
    - 30% - 60 de unități
    - 20% - peste 60 de unități.

    Categorii de produse recepționate

    În caz de reclamații, sesizări, suspiciuni sau toxiinfecții alimentare, programe specifice elaborate de către ANSVSA

    k) Magazin alimentar

    Anual vor fi verificate minimum 20% din numărul magazinelor alimentare înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din județ.

    Categorii de produse comercializate

    În caz de reclamații, sesizări, suspiciuni sau toxiinfecții alimentare, programe specifice elaborate de către ANSVSA

    l) Punct de vânzare mobil, inclusiv automatele de distribuție a alimentelor

    Anual minimum 2% din numărul total de unități înregistrate

    Alimente destinate vânzării către consumatorul final:
    - carne proaspătă, ouă, brânzeturi, produse din carne

    În caz de reclamații, sesizări, suspiciuni sau toxiinfecții alimentare, programe specifice elaborate de către ANSVSA

    m) Unități de vânzare prin internet

    Anual

    Alimente destinate vânzării către consumatorul final:
    - carne proaspătă, ouă, brânzeturi, produse din carne

    Anual, din produsele de origine animală achiziționate de autoritatea veterinară competentă disimulată în ˶clientul misterios˝, de la 10% din unități, dar cel mult 10 probe anual; conform programului de prevenire și combatere a fraudelor alimentare elaborat de ANSVSA

    7.

    Prepararea mâncărurilor la comandă

    Catering

    Semestrial

    Produse finite,
    Produse finite, un sortiment dintr-o categorie

    Semestrial

    8.

    Produse primare destinate vânzării directe

    a) vânat sălbatic;
    b) carne de pasăre și lagomorfe;
    c) pește proaspăt;
    d) melci și moluște bivalve;
    e) ouă;
    f) miere de albine;
    g) lapte crud.

    Anual
    Semestrial în cazul automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final

    a) vânat sălbatic;
    b) carne de pasăre și lagomorfe;
    c) pește proaspăt;
    d) melci și moluște bivalve;
    e) ouă;
    f) miere de albine;
    g) lapte crud.

    În caz de reclamații, suspiciuni sau toxiinfecții alimentare
    Semestrial în cazul automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final

    9.

    Prepararea, comercializarea alimentelor

    Târguri și expoziții de produse alimentare

    Un control pentru fiecare târg/expoziție la fiecare organizare

    Produse finite gata pentru consumul uman, produse primare

    Numai în caz de reclamații, suspiciuni sau toxiinfecții alimentare

    10.

    Stație spălare și dezinfecție mijloace de transport al alimentelor de origine animală

    Anual

    Teste de sanitație de pe suprafețele care intră în contact cu alimente de origine animală, pentru verificarea eficienței operațiunilor de igienizare a mijloacelor de transport

    În cazul în care în urma verificării/supravegherii/monitorizării se suspicionează sau se constată o neconformitate

    * Vor fi incluse în controlul oficial unitățile înregistrate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a activităților de obținere și de vânzare directă și/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum și a activităților de producție, procesare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările și completările ulterioare, precum și unitățile care dețin atestate pentru fabricarea produselor alimentare de origine animală ce prezintă caracteristici tradiționale, înregistrate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 34/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind acordarea de derogări unităților care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiționale de la cerințele menționate în Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum și de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor și de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiționale.
    **I. În cazul obținerii unor rezultate de laborator necorespunzătoare, DSVSA au următoarele obligații și vor dispune următoarele măsuri:
    A. 1. DSVSA notifică prin SRAAF toate punctele de contact implicate în alertă;2. DSVSA declanșează ancheta în scopul:
    a) identificării lotului/loturilor suspect(e);
    b) identificării unității/unităților în care a fost produs/au fost produse;
    c) identificării rețelei de distribuție prin stabilirea trasabilității produsului/produselor;
    d) identificării cauzei/pericolului;
    e) evaluării pericolului/riscului;
    f) aplicării de măsuri conform prevederilor legislative în vigoare în vederea eliminării cauzei/pericolului/riscului.
    3. DSVSA realizează controlul și verificarea procedurilor și programelor implementate de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în baza prevederilor legale;4. DSVSA realizează verificarea corectitudinii acțiunilor corective și a măsurilor întreprinse de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în baza prevederilor legale;5. DSVSA realizează supravegherea și monitorizarea acțiunilor corective și a măsurilor întreprinse de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în vederea reducerii/eliminării riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat;6. DSVSA realizează reținerea oficială a lotului/loturilor de alimente suspicionat(e)/incriminat(e) până la terminarea anchetei și sosirea buletinului de analiză;7. DSVSA realizează verificarea lotului/loturilor suspicionat(e) prin prelevarea de probe, selectând procedura de recoltare în funcție de tipul de pericol și particularitățile alimentului (aw, pH, temperatură etc.), precum și de înregistrările operatorilor cu activitate în domeniul alimentar (alte neconformități înscrise în timp în registrele unității privind produsul suspicionat/incriminat);8. DSVSA realizează includerea în planul de recoltare de probe de sanitație, mediu, materii prime, produse și loturi, relevante în funcție de tipul de hazard și particularitățile alimentului (aw, pH, temperatură etc.);9. până la depistarea cauzei și eliminarea pericolului/riscului, în funcție de analiza de risc, DSVSA pot dispune, după caz, măsura de reducere sau oprire a producerii alimentului incriminat;10. DSVSA realizează centralizarea rezultatelor anchetei și comunicarea acestora prin SRAAF la punctele de contact din cadrul ANSVSA.

    B. În cazul produselor de origine animală provenite din import, DSVSA dispun măsuri în baza prevederilor Regulamentului (UE) 2017/625.1. În situația în care, ca urmare a controalelor prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/625, se constată că legislația Uniunii Europene a fost încălcată, DSVSA iau următoarele măsuri:
    a) notifică ANSVSA despre natura produselor utilizate și transportul în cauză;
    b) intensifică controalele oficiale în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1.873 pentru fiecare transport provenit din aceeași unitate de origine și care conține aceeași categorie de mărfuri, pentru același tip de încălcare - următoarele 10 transporturi care au aceeași origine trebuie să fie reținute oficial pentru efectuarea de controale de identitate și controale fizice, incluzând recoltarea de probe și testări de laborator.
    2. În situația în care controalele efectuate suplimentar confirmă nerespectarea legislației Uniunii Europene, transportul trebuie distrus conform art. 66 din Regulamentul (UE) 2017/625.
    În cazul în care controalele evidențiază o depășire a limitelor maxime de reziduuri se declanșează alertă SRAAF, se informează Comisia Europeană și celelalte state membre, iar transportul este distrus.
    II. DSVSA se asigură că, în caz de obținere a unor rezultate de laborator necorespunzătoare sau ori de câte ori se constată că există motive suficiente pentru a considera că un aliment implică un risc pentru sănătatea publică, operatorii economici cu activitate în domeniul alimentar au luat următoarele măsuri:1. notifică în regim de urgență DSVSA, producătorul/importatorul/exportatorul, în funcție de caz;2. notifică în regim de urgență fermele furnizoare asupra rezultatelor pozitive obținute în urma examenelor de laborator, în vederea elaborării și aplicării de către fermieri a unui plan de măsuri care să conducă la reducerea infecției în ferme;3. informează consumatorii cu privire la produsul suspect/incriminat și motivul retragerii/rechemării alimentului de pe piață;4. inițiază în regim de urgență procedura de retragere/rechemare a produsului din rețeaua de distribuție și, dacă este necesar, vor prelua produsul suspect/incriminat deja furnizat chiar de la consumatorul final și vor furniza în timp util DSVSA documentația centralizată privind retragerea/rechemarea produsului;5. colaborează cu autoritățile veterinare competente în vederea aplicării de măsuri, pentru evitarea sau reducerea riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat și furnizează în timp util documentația solicitată de către ANSVSA;6. reevaluează procedurile și programele de bune practici de igienă și producție, HACCP, precum și mărirea frecvenței de prelevare a probelor prin programul de autocontrol, până la identificarea și eliminarea cauzei, și inițiază acțiuni și măsuri corective suplimentare care să preîntâmpine repetarea apariției riscului/hazardului pentru alimentul implicat.
    În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare, frecvența de prelevare a probelor poate fi mărită până la identificarea și eliminarea cauzei.
    Probele recoltate în condițiile precizărilor tehnice, menționate la coloana 6, trebuie însoțite de o notă justificativă cu precizarea motivației recoltării acestora în afara frecvenței stabilite prin prezentele norme metodologice, după cum urmează:
    a) în cazul în care în urma controalelor se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigații de laborator, autoritatea sanitar-veterinară competentă prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator;
    b) ori de câte ori se consideră necesar, DSVSA poate dispune creșterea frecvenței controalelor și a recoltărilor de probe în vederea eliminării riscului pentru sănătatea publică, sănătatea animalelor sau mediu.

    *** Cu ocazia unui control oficial realizat de medicul veterinar oficial este în mod obligatoriu efectuată și examinarea organoleptică a produselor de origine animală. În ceea ce privește produsele pescărești, pentru examinarea organoleptică trebuie luate în considerare criteriile de prospețime stabilite în Regulamentul (CE) nr. 2.406/1996 al Consiliului din 26 noiembrie 1996 privind stabilirea standardelor comune de piață pentru anumite produse pescărești. În baza celor identificate cu ocazia efectuării examenului organoleptic, medicul veterinar oficial care a realizat examinarea poate dispune următoarele măsuri:– declararea produsului de origine animală ca impropriu consumului uman, în cazul în care se evidențiază modificări calitative/alterări ale produsului respectiv ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, urmată de livrarea acestuia către neutralizare sau în scopuri tehnice în conformitate cu prevederile legislației în vigoare;– dispunerea măsurii de reținere oficială a produsului și recoltarea de probe în vederea efectuării examenului de laborator pentru clarificare, în cazul în care se suspicionează că produsul în cauză nu se încadrează în parametri de calitate și siguranță stabiliți de legislația în vigoare.
    În situația în care nu există acte normative naționale sau comunitare prin care să se stabilească criteriile organoleptice aplicabile produselor sau grupelor de produse, medicii veterinari oficiali iau decizia ținând cont de prevederile standardelor internaționale stabilite la nivelul Codex alimentarius.
    Fișa de evaluare cuprinzând criteriile în baza cărora se realizează încadrarea pe grupe de risc a unităților de procesare înregistrate sanitar-veterinar de tipul: carmangerii, măcelării, centru prelucrare lapte (independent, integrat), punct de debarcare, centru colectare ouă, centru colectare miere, centru sacrificare a păsărilor la fermă, întocmită o dată la 12 luni de personalul cu responsabilități în evaluarea riscului
    Denumirea societății comerciale/ObiectivData auditului:
    Sediul societății comercialeMedic veterinar oficial:
    Adresa unității de vânzare cu amănuntul înregistrată sanitar-veterinar
    Număr de înregistrare sanitar-veterinar
    Criteriile de evaluareEvaluarePunctajFactor de corecțieTotalNota
    Condiții generale și de întreținere a unității
    Bune (0-40)
    Acceptabile (41-70)

    0,25

    Destinația utilizării
    Alimente destinate procesării/utilizării după gătire sau procesare (0-40)
    Gata pentru consum (41-70)

    0,25
    Igiena producției și instruirea igienico-sanitară și competentă a angajaților
    Igienă bună (0-40)
    Igienă defectuoasă, neelaborate și neimplementate (41-70)

    0,25
    Criterii microbiologice
    Plan de autocontrol elaborat și respectat (0-40)
    Plan de autocontrol neelaborat și neimplementat (41-70)

    0,25
    Nereguli sau neconformități constatate în verificările anterioare
    Nesemnificative sau formale (0-40)
    Substanțiale sau grave, izolate și rezolvate (41-70)

    0,25

    Propunere - modificarea punctajului
    Categoriile de risc, criterii și punctaje pentru încadrarea unităților de industrie alimentară în baza analizei riscului:1. categoria II - unități cu risc înalt - peste 51 de puncte;2. categoria I - unități cu risc scăzut - mai puțin de 50 de puncte.
    Clasificarea alimentelor în funcție de risc:1. grupa A - carne proaspătă de la bovine, cabaline, porcine, caprine, ovine, păsări și lagomorfe, carne tocată și carne preparată, pește, ouă;2. grupa B - produse din carne, lapte pasterurizat, smântână, brânză proaspătă sau maturată, lapte bătut, iaurt, produse din lapte fermentate.
    4. La capitolul I secțiunea 4, literele A-G se modifică și vor avea următorul cuprins:
    A. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală, introduse pe piață și din import, aflate în perioada de valabilitate**
    Criterii microbiologice de siguranță a alimentelor de origine animală
    În caz de neconformitate se aplică măsuri directe asupra produselor de origine animală, conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

    Nr. crt.

    Categoria de alimente ^(4)

    Nr. unități (eșantioane)/probă ^(3)

    Criterii

    Metoda analitică de referință ^(1)

    Referențial interpretare rezultate ^(2)

    Etapa căreia i se aplică criteriul de siguranță a alimentelor ^(29)

    1.

    Alimente gata pentru consum destinate sugarilor și produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale ^(7)

    10

    Listeria monocytogenes

    EN ISO 11290-1 (Nedetectată în 25 g)

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    2.

    Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea Listeriei monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale

    5

    Listeria monocytogenes

    EN ISO 11290-2 (100 cfu/g)^(30)

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    EN ISO 11290-1 (Nedetectată în 25 g)^(31)

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    5

    Listeria monocytogenes

    EN ISO 11290-1 (Nedetectată în 25 g)^ (31) (33)

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Înainte ca produsul alimentar să fi ieșit de sub controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care l-a produs

    3.

    Alimente gata pentru consum care nu permit dezvoltarea Listeriei monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale ^(7) (8)

    5

    Listeria monocytogenes

    EN ISO 11290-2 (100 cfu/g)

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    4.

    Carne tocată și carne preparată destinate consumului în stare crudă

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    5.

    Carne tocată și carne preparată de pasăre destinate să fie consumate gătite

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    6.

    Carne tocată și carne preparată provenite de la alte specii decât pasăre, destinate să fie consumate gătite

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    7.

    Carne separată mecanic ^(13)

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    8.

    Produse din carne destinate consumului în stare crudă, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția elimină riscul de contaminare cu Salmonella

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    9.

    Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate gătite

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    10.

    Gelatină și colagen

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2,073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață și din import în timpul perioadei lor de conservare

    11.

    Unt și smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare^(20)

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    12.

    Lapte praf și zer praf

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    Enterotoxina stafilococică

    Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv^(19)
    EN ISO 19020

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    13.

    Înghețată^(16), cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția elimină riscul de contaminare cu Salmonella

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    14.

    Produse din ouă, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția elimină riscul de contaminare cu Salmonella

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    15.

    Produse alimentare gata pentru consum conținând ouă crude, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția elimină riscul de contaminare cu Salmonella

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    16.

    Crustacee și moluște tratate termic

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    17.

    Moluște bivalve vii și echinoderme, tunicate și gasteropode vii

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    5^(18)

    E. coli ^(12)

    EN ISO 16649-3

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    18.

    Brânzeturi din lapte crud și din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    Enterotoxina stafilococică

    Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv^(19)
    EN ISO 19020

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    19.

    Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    Enterotoxina stafilococică

    Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv^(19)
    EN ISO 19020

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    20.

    Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

    5

    Enterotoxina stafilococică

    Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv^(19)
    EN ISO 19020

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    21.

    Lapte praf pentru sugari și alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate copiilor sub 6 luni^(17)

    30

    Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii)

    EN ISO 22964

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    22.

    Formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni

    30

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    23.

    Formule de continuare deshidratate

    30

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    24.

    Carne proaspătă de pasăre ^(21)

    5

    Salmonella typhimurium(22) Salmonella enteritidis

    EN ISO 6579-1 (pentru detecție)
    Sistemul White-Kaufmann- Le Minor (pentru serotipizare)

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    25.

    Produse din pescuit din specii de pești asociate cu cantități mari de histidină ^(25)

    9

    Histamină^(26)

    EN ISO 19343, respectiv metodele alternative LC/MS/MS, metoda HPLC cu detecție fluorescentă etc.

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    26.

    Produse din pescuit, cu excepția celor de la punctul 27, care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, fabricate din specii de pești asociate cu cantități mari de histidină^(25)

    9

    Histamină^(26)

    EN ISO 19343, respectiv metodele alternative LC/MS/MS, metoda HPLC cu detecție fluorescentă etc.

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    27.

    Sos de pește produs prin fermentarea produselor pescărești

    1

    Histamină^(26)

    EN ISO 19343, respectiv metodele alternative LC/MS/MS, metoda HPLC cu detecție fluorescentă

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    28.

    Carne de reptile

    5

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    B. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităților de procesare, precum și la nivelul zonelor de producție/relocare a moluștelor bivalve vii
    Criterii microbiologice de igienă a procesului tehnologic de fabricație a alimentelor de origine animală
    În caz de neconformitate la nivelul unităților se aplică măsuri de revizuire a igienei procesului tehnologic, a programelor de autocontrol, a procedurilor specifice, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
    În caz de neconformitate la nivelul unei zone de recoltare a moluștelor bivalve vii se declasează zona într-o clasă inferioară sau se închide în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/627.

    Nr. crt.

    Categoria de alimente ^(4)

    Nr. unități (eșantioane)/ probă ^(3)

    Criterii

    Metoda analitică de referință ^(1)

    Referențial interpretare rezultate ^(2)

    Etapa căreia i se aplică criteriul de igienă a procesului tehnologic

    1.

    Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline ^(9)

    5

    NTG

    EN ISO 4833-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Carcase după toaletare, dar înainte de refrigerare

    5

    Enterobacteriaceae

    EN ISO 21528-2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Carcase după toaletare, dar înainte de refrigerare

    50 (5 x 10 sesiuni)^(10)

    Salmonella

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Carcase după toaletare, dar înainte de refrigerare

    2.

    Carcase de păsări, respectiv pui de carne și curcani

    50 (5 x 10 sesiuni)^(10)

    Salmonella/25 g de probă comună din pielea gâtului recoltate la nivelul abatoarelor

    EN ISO 6579-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Carcase după refrigerare

    3.

    Carne tocată

    5

    NTG ^(11)

    EN ISO 4833-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    E. coli(12)

    ISO 16649-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    4.

    Carne separată mecanic ^(13)

    5

    Număr total de germeni

    EN ISO 4833-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    E. coli(12)

    ISO 16649-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    5.

    Carne preparată

    5

    E. coli(12)

    ISO 16649-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    6.

    Lapte pasteurizat și alte produse lactate lichide pasteurizate ^(14)

    5

    Enterobacteriaceae

    EN ISO 21528-2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    7.

    Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic

    5

    E. coli(15)

    ISO 16649-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    În timpul procesului de fabricație, când se preconizează că numărul de E. coli este cel mai ridicat

    8.

    Brânzeturi din lapte crud și din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea

    5

    Stafilococi coagulazo-pozitivi

    EN ISO 6888- 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    În timpul procesului de fabricație, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat

    9.

    Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

    5

    Stafilococi coagulazo-pozitivi

    EN ISO 6888-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    În timpul procesului de fabricație, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat

    10.

    Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

    5

    Stafilococi coagulazo-pozitivi

    EN ISO 6888-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    11.

    Unt și smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare

    5

    E. coli(15)

    ISO 16649-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    12.

    Lapte praf și zer praf ^(14)

    5

    Enterobacteriaceae

    EN ISO 21528-2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    Stafilococi coagulazo-pozitivi

    EN ISO 6888-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    13.

    Înghețată^(16) și deserturi lactate congelate

    5

    Enterobacteriaceae

    EN ISO 21528-2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    14.

    Formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni

    10

    Enterobacteriaceae

    EN ISO 21528-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    5

    Bacillus cereus prezumtiv

    EN ISO 7932

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    15.

    Formule de continuare deshidratate

    5

    Enterobacteriaceae

    EN ISO 21528-1

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    16.

    Produse din ouă

    5

    Enterobacteriaceae

    EN ISO 21528-2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    17.

    Produse decorticate și fără cochilie din crustacee și moluște tratate termic

    5

    E. coli

    EN ISO 16649-3

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    Stafilococi coagulazo-pozitivi

    EN ISO 6888-1 sau 2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Sfârșitul procesului de fabricație

    18.

    Carcase de pui pentru îngrășare

    50 (5 x 10 sesiuni)^(10)

    Campylobacter spp./26 g de probă comună din pielea gâtului recoltate la nivelul abatoarelor
    Campylobacter spp./10 g de probă comună din pielea gâtului recoltate la nivelul abatoarelor

    EN ISO 10272-2

    Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

    Carcase după refrigerare

    19.

    Moluște bivalve vii recoltate din zone în curs de clasificare sau clasificate din apele Mării Negre ce aparțin României

    O probă constituită din 15-30 de scoici

    Număr E.coli în 100 g carne de scoici

    EN ISO 16649-3 sau alte metode validate în conformitate cu EN ISO 16140

    Regulamentul (UE) 2019/627

    Moluște bivalve vii în momentul recoltării din zonele clasificate sau în curs de clasificare

    C. Expertiza sanitar-veterinară prin examene de laborator ale alimentelor de origine animală - alte criterii care nu sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare
    Nr. crt.Categoria de alimente ^(4)Nr. unități (eșantioane)/probă ^(3)CriteriiMetoda analitică de referință ^(1)Referențial interpretare rezultate ^(2)Unitatea de la care se prelevează probele/Etapa căreia i se aplică criteriul
    1.Conserve care conțin alimente de origine animală1 (minimum 5 bucăți)Microorganisme viabile în produsul conservat prin tratament termicSR 8924-
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de procesare
    Determinarea toxinei botulinice^(24)
    SR 13419
    ISO 17919
    -
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de procesare
    2.Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile1Determinarea speciei de proveniență a cărnii^(24) ^(32)
    Metoda ELISA
    PCR
    -
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de tranșare
    Unitate de procesare
    3.Carne de vânat sălbatic1Determinarea speciei de proveniență a cărnii ^(24) ^(32)Metoda ELISA-
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de tranșare
    4.Carne de vânat de crescătorie 1Determinarea speciei de proveniență a cărnii ^(24) ^(32)Metoda ELISA-
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de tranșare
    5.Carne tocată1Determinarea speciei de proveniență a cărnii ^(24) ^(32)
    Metoda ELISA
    PCR
    -
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de carne tocată
    Unitate de procesare
    6.Carne preparată1Determinarea speciei de proveniență a cărnii ^(24) ^(32)
    Metoda ELISA
    PCR
    -
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de carne preparată
    7.Produse din carne 1Determinarea speciei de proveniență a cărnii ^(24) ^(32)
    Metoda ELISA
    PCR
    -
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de procesare
    8.Produse din pescuit proaspete^(5) și congelate, întregi1 probă cu 3-5 bucățiAnisakis, paraziți vizibiliControlul vizual al peștelui conform Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005 al Comisiei din 5 decembrie 2005, cu amendamentele ulterioare Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Vas-fabrică
    Vas-congelator
    Unitate de produse proaspete din pescuit (cherhana)
    Unitate de procesare a peștelui Centru de colectare a peștelui
    Fermă de acvacultură cu centru de colectare a peștelui integrat sau cu centru de prelucrare integrat
    Piața de licitație
    Piață angro de pește
    Piața de desfacere
    Pescărie
    Determinarea speciei de pește^(32)Metode PCRRegulamentul (UE) 2017/625
    9.Produse din pescuit preparate^(6), icre neprelucrate de pește
    1 probă cu 3-5 bucăți în cazul produselor din pescuit preparate
    1 probă de 100 g în cazul icrelor
    Anisakis, paraziți vizibili Controlul vizual al peștelui conform Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005, cu amendamentele ulterioareRegulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare
    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    Unitate de procesare a produselor din pescuit, vas-fabrică
    Determinarea speciei de pește^(32)Metode PCRRegulamentul (UE) 2017/625

    D. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piață, aflate în perioada de valabilitate, prin examene fizico-chimice***

    Nr. crt.

    Categoria de alimente^(4)

    Nr. unități (eșantioane)/probă^(3)

    Criterii

    Metoda analitică de referință^(1)

    Referențial interpretare rezultate^(2)

    Etapa căreia i se aplică criteriul

    1.

    Pește și produse din pescuit neprelucrate, provenite de la speciile Sebastes spp, Helicolenus dactylopterus, Sebastichthys capensis, Pleuropectinidae (cu excepția Hippoglossus spp, Salmo salar, Merlucciidae, Gadidae)

    1

    Azot bazic volatil total (ABVT) sau azot-trimetilamină (TMA-N)

    Metoda descrisă în capitolul II din anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/627
    Metode de analiză sau echivalență cu ABVT

    Regulamentul (UE) nr. 627/2019

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    2.

    Carne de pasăre - carcase și părți din carcase

    7/testul chimic carcase;
    5/testul chimic părți din carcase

    Determinarea conținutului de apă^(26) (27) ^(32)

    Regulamentul (CE) nr. 543/2008 al Comisiei din 16 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare a cărnii de pasăre

    Regulamentul (CE) nr. 543/2008, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    1

    Determinare HADH^(28) ^(32)

    Metoda prevăzută în Ghidul de validare LGC/R/2013/279

    Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    1

    Determinarea conținutului de calciu^(13) (32)

    Metodă standardizată la nivel internațional

    Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 2.074/2005, cu amendamentele ulterioare

    Unitate procesare carne înainte de intrare în fabricație

    3.

    Carne tocată

    1

    Raport colagen-proteină^(32)

    SR ISO 937 (proteină)
    SR ISO 3496 (colagen)

    Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    Procent de grăsime ^(32)

    SR ISO 1443
    SR ISO 1444

    Reacția Kreis

    SR 9065-10

    4.

    Produse din carne, inclusiv conserve

    1

    Azot ușor hidrolizabil

    SR 9065-7

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    Substanțe grase^(32)

    SR ISO 1443
    SR ISO 1444

    NaCl ^(32)

    SR 1841/1,2

    Raport colagen/proteină^(32)

    SR ISO 937 (proteină)
    SR ISO 3496 (colagen)

    5.

    Lapte crud

    1

    Punct crioscopic^(32)

    EN ISO 5764

    SR 2418

    Lapte crud comercializat direct către consumatorul final sau prin intermediul automatelor

    6.

    Brânzeturi din lapte crud și brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea

    1

    Grăsime/substanță uscată^(32)

    SR ISO 3433
    SR EN ISO 1735
    SR EN ISO 5534

    SR 3664/2008

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    1

    Decelarea grăsimilor de origine vegetală din lapte și produse lactate (numai pentru lapte și produse din lapte)^(32)

    ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/150 al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1.240 în ceea ce privește metodele de analiză și evaluare calitativă a laptelui și produselor lactate eligibile pentru intervenția publică și pentru ajutoarele pentru depozitarea privată

    Lapte și produse lactate introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    1

    Identificarea speciei de proveniență a laptelui pe baza profilului lipidic^(32)

    ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă

    Regulamentul (UE) 2018/150

    Lapte si produse lactate introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    7.

    Brânzeturi din lapte care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

    1

    Grăsime/substanță uscată^(32)

    SR ISO 3433
    SR EN ISO 1735
    SR EN ISO 5534

    SR 1981:2008

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    1

    Sare^(32)

    SR EN ISO 5943

    1

    Decelarea grăsimilor de origine vegetală din lapte și produse lactate (numai pentru lapte și produse din lapte)^(32)

    ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă

    Regulamentul (UE) 2018/150

    Lapte și produse lactate introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    1

    Identificarea speciei de proveniență a laptelui pe baza profilului lipidic^(32)

    ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă.

    Regulamentul (UE) 2018/150

    Lapte si produse lactate introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    8.

    Miere de albine

    1

    HMF (hidroximetilfurfural)^(32)

    SR SR 784
    Metoda cu tablete Phadebas pentru determinarea indicelui diastazic

    Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea, cu amendamentele ulterioare

    Alimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare

    Indice diastazic^(32)

    Zahăr invertit^(32)

    Zaharoză^(32)

    Indice polinic^(32)

    Umiditate^(32)

    Conductivitatea electrică^(32)

    9.

    Moluște bivalve vii, gasteropode marine, echinoderme, tunicate, pectinide

    1

    Paralitic Shellfish Poison (PSP)

    AOAC OMA 2005.06 (metoda Lawrance)

    Secțiunea VII, capitolul V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

    Moluște bivalve vii, gasteropode marine, echinoderme, tunicate, pectinide de la nivelul zonelor marine de producție, inclusiv de la nivelul exploatațiilor, înainte de introducerea pe piață și atunci când sunt introduse pe piață

    Amnesic Shellfish Poison (ASP)

    Cromatografie lichidă de înaltă performanță cu detecție de ultraviolete (HPLC/UV)

    Acid ocadaic și esterii lui (OA, DTX1, DTX2 și DTX3) și pectenotoxine luate împreună (PTX1 și PTX2)

    Metoda cromatografie lichidă - spectometrie de masă/spectrometrie de masă stabilită de laboratorul de referință al Uniunii Europene (EURL LC-MS/MS)

    Iesotoxine (YTX, 45 OH YTX, Homo YTX și 45 Homo YTX)

    Azaspiracide (AZA1, AZA2 și AZA3)

    E. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităților de procesare și la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, prin examene fizico-chimice
    Nr. crt.Categoria de alimente^(4)Nr. unități (eșantioane)/probă^(3)CriteriiMetoda analitică de referință^(1)Referențial interpretare rezultate^(2)Unitatea de la care se prelevează probele
    1.Carne de pasăre - carcase și părți din carcase
    7/testul chimic carcase
    5/testul chimic părți din carcase
    Determinarea conținutului de apă^(26) (27) (32)Regulamentul (CE) nr. 543/2008Regulamentul (CE) nr. 543/2008, cu amendamentele ulterioareAbatoare de păsări, unități de tranșare a cărnii de pasăre
    2.Carne tocată destinată comercializării1Raport colagen/proteină ^(32)SR ISO 937 (proteină) SR ISO 3496 (colagen)Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioareUnitate de carne tocată
    Conținut de grăsime ^(32)SR ISO 1443 SR ISO 1444Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare
    3.Produse din carne, inclusiv conserve1NaCl ^(32)SR 1841/1, 2Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioareUnitate de procesare a cărnii
    Raport colagen/proteină ^(32)SR ISO 937 (proteină) SR ISO 3496 (colagen)Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare
    4.Lapte pasteurizat1Determinarea activității fosfatazei alcaline ^(26) (32)EN ISO 11816-1Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei din 6 noiembrie 2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005 în ceea ce privește dispozițiile de aplicare privind anumite produse de origine animală destinate consumului uman și de abrogare a anumitor dispoziții de aplicareUnitate de procesare a laptelui
    5.Miere de albine1HMF (hidroximetilfurfural)^(32)
    SR 784
    Metoda cu tablete Phadebas pentru determinarea indicelui diastazic
    Directiva 2001/110/CE privind mierea, cu amendamentele ulterioareUnități de procesare a mierii
    Indice diastazic^(32)
    Zahăr invertit^(32)
    Zaharoză^(32)
    Umiditate^(32)
    Indice polinic^(32)
    Conductivitatea electrică^(32)

    F. Expertiza sanitar-veterinară a laptelui crud prin examene de laborator****
    Nr. crt.Categoria de alimente^(4)Nr. unități (eșantioane)/probă^(3)CriteriiMetoda analitică de referință^(1)Referențial interpretare rezultate^(2)Unitatea de la care se prelevează probele
    1.Lapte crud de vacă provenit din exploatații de vaci producătoare de lapte și destinat procesării sau vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor1Număr total de germeniEN ISO 4833-1^(23)Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare
    Exploatații de vaci producătoare de lapte care livrează laptele la unitățile de procesare
    Centre de colectare a laptelui materie primă
    Automate pentru vânzarea directă a laptelui crud
    Centre de prelucrare a laptelui
    Număr de celule somaticeEN ISO 13366-1^(23)Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare
    2.Lapte crud provenit de la alte specii - oaie, capră, bivoliță - din exploatații de animale producătoare de lapte și destinat procesării1Număr total de germeniEN ISO 4833-1^(23)Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare
    Exploatații de animale producătoare de lapte (oi, capre, bivolițe) care livrează laptele la unitățile de procesare
    Centre de colectare a laptelui materie primă
    Automate pentru vânzarea directă a laptelui crud
    Centre de prelucrare a laptelui

    G. Expertiza sanitară veterinară a ouălor și produselor din ouă prin examene de laborator*****
    Nr. crt.Categoria de alimente^(4)Nr. unități (eșantioane)/probă^(3)CriteriiMetoda analitică de referință^(1)Referențial interpretare rezultate^(2)Unitatea de la care se prelevează probele/ Etapa căreia i se aplică criteriul
    1.Ouă pentru consum1 (10-15 bucăți)Salmonella enteritidis și typhimurium (coajă și conținut)EN ISO 6579-1Regulamentul (CE) nr. 1.237/2007, cu amendamentele ulterioareAlimente introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare
    2.Ouă pentru consum1 (10-15 bucăți)Salmonella enteritidis și typhimurium (coajă și conținut)EN ISO 6579-1Regulamentul (CE) nr. 1.237/2007, cu amendamentele ulterioareCentru de colectare a ouălor
    3.Ouă pentru consum1 (10-15 bucăți)Salmonella enteritidis și typhimurium (coajă și conținut)EN ISO 6579-1Regulamentul (CE) nr. 1.237/2007, cu amendamentele ulterioareCentru de ambalare a ouălor
    4.Ouă destinate procesării1 (minimum 5 bucăți)Determinarea conținutului în acid lactic^(26)Metoda imunoenzimaticăRegulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioareUnitate de procesare a ouălor
    5.Ou lichid (ou lichid netratat termic) destinat procesării1 (500 ml)
    6.Produse din ouă nemodificate1 (500 g)Determinarea concentrației de acid 3-hidroxibutiric ^(26) (32)Metoda imunoenzimaticăRegulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioareUnitate de procesare a ouălor
    5. La capitolul I secțiunea 4, după litera G se introduce o nouă literă, litera H, cu următorul cuprins:
    H. Expertiza sanitar-veterinară a apelor marine românești din zonele de producție și relocare a moluștelor bivalve vii
    Nr. crt.CategoriaNumăr unități (eșantioane/probă)CriteriiMetoda analitică de referințăReferențial interpretare rezultateEtapa căreia i se aplică criteriul
    1Apă marină din zone de producție și relocare a moluștelor bivalve vii
    2
    Una dintre unitățile ce constituie proba trebuie să fie dintr-un punct fix, iar cealaltă unitate dintr-un punct mobil

    Celule fitoplanctonice producătoare de toxine
    Genurile: Pseudonitzschia, Alexandrium, Pyrodinium, Gymnodinium, Dinophysis, Gonyaulax, Lingulodinium, Protoceratium, Protoperidinium, Prorocentrum, Azadinium, Amphidoma
    MicroscopicăDeterminatoareÎnainte de colectarea moluștelor și punerea pe piață a acestora
    6. La capitolul I secțiunea 4, notele se modifică și vor avea următorul cuprins: Notă
    * Operatorii din domeniul alimentar, în cadrul programelor de autocontrol elaborate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, trebuie să monitorizeze toți parametrii relevanți stabiliți în prezenta secțiune, având în vedere specificul activității unității.
    ** Se vor preleva probe de alimente de origine animală introduse pe piață și aflate în perioada de valabilitate, o dată pe an, din 1% din unitățile de vânzare cu amănuntul, ținând cont de volumul activității desfășurate, pentru determinarea criteriilor de siguranță a alimentelor, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
    *** Se vor preleva probe de alimente de origine animală introduse pe piață, inclusiv produsele din import, și aflate în perioada de valabilitate o dată pe an, din 1% din unitățile de vânzare cu amănuntul, ținând cont de volumul activității desfășurate, pentru determinarea parametrilor fizico-chimici prevăzuți în secțiunea 4 lit. D din prezentul capitol.
    **** Se vor preleva probe de lapte crud din centrele de colectare, exploatațiile de animale producătoare de lapte care livrează lapte la unitățile de procesare, precum și din automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud, cu frecvențele stabilite în secțiunile 2 și 3 din prezentul capitol, pentru determinarea criteriilor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.
    ***** Se vor preleva probe de ouă pentru consum introduse pe piață și aflate în perioada de valabilitate, o dată pe an, din 1% din unitățile de vânzare cu amănuntul, ținând cont de volumul activității desfășurate, pentru determinarea parametrilor prevăzuți în secțiunea 4 lit. G din prezentul capitol. Se vor preleva probe de ouă pentru consum din centrele de ambalare ouă și centrele de colectare ouă, cu frecvențele stabilite în secțiunile 2 si 3 din prezentul capitol.(1) Se va utiliza revizia cea mai recentă a standardului.(2) Referențialul pentru interpretarea rezultatelor se poate modifica și/sau completa în conformitate cu prevederile legislației specifice naționale, comunitare și internaționale.(3) Se va recolta o singură dată numărul de unități (eșantioane)/probă prevăzute pentru o singură categorie de produse din care vor fi efectuate analizele de laborator microbiologice sau fizico-chimice, conform rubricii „criterii“.(4) Pe documentul de însoțire al probei recoltate se vor înscrie atât categoria generală de produs, cât și indicațiile referitoare la tipul unității din sectorul alimentar autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, de la care a fost prelevată proba (de exemplu, abator, unitate tranșare carne, unitate de procesare carne/lapte/ouă/produse de pescuit, depozit, măcelărie, carmangerie, centru de prelucrare a laptelui, supermarket), pentru a putea fi identificat produsul conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, precum și în conformitate cu prevederile secțiunii 4 din prezentul capitol.(5) Produse din pescuit proaspete - toate produsele din pescuit neprelucrate (întregi sau porționate), inclusiv produsele ambalate în vid sau în atmosferă modificată, care nu au fost supuse niciunui tratament în afară de refrigerare în vederea conservării.(6) Produse din pescuit preparate - toate produsele din pescuit care au fost supuse unor operațiuni care au afectat integritatea anatomică a acestora, cum ar fi: eviscerarea, decapitarea, porționarea, filetarea, tocarea.(7) Testele regulate pe baza criteriului nu sunt necesare, în condiții normale, pentru următoarele produse gata pentru consum: produsele alimentare care au fost supuse unui tratament termic sau unei alte transformări eficiente pentru a elimina L. monocytogenes, în cazul în care recontaminarea nu este posibilă după acest tratament (de exemplu, produsele tratate termic în ambalajul final); miere, moluște bivalve vii.(8) Produsele cu pH ≤ 4,4 sau aw ≤ 0,92, produsele cu pH ≤ 5,0 și aw ≤ 0,94, produsele cu o perioadă de conservare mai mică de cinci zile sunt considerate în mod automat ca aparținând acestei categorii. Alte categorii de produse pot, de asemenea, aparține acestei categorii, sub rezerva unei justificări științifice.(9) Limitele (m și M), conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, se aplică numai probelor prelevate prin metoda destructivă. Media logaritmică zilnică se calculează prin luarea unei valori logaritmice a fiecărui rezultat individual al testului și apoi prin recalcularea mediei respectivelor valori logaritmice.(10) Cele 5 probe sunt prelevate în conformitate cu normele pentru prelevarea de probe stabilite de Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, și cu frecvențele stabilite în secțiunea 2 din prezentul capitol. (11) Acest criteriu nu se aplică pentru carnea tocată produsă la nivelul vânzării cu amănuntul, în cazul în care perioada de conservare a produsului este mai mică de 24 de ore.(12) E. coli este folosit aici ca indicator al contaminării fecale.(13) Aceste criterii se aplică în cazul cărnii separate mecanic (CSM) produse prin tehnicile prevăzute la pct. 3 din capitolul III al secțiunii V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.(14) Acest criteriu nu se aplică produselor destinate unei prelucrări ulterioare în sectorul alimentar. (15) E. coli este folosit aici ca indicator al nivelului de igienă.(16) Numai înghețata cu ingrediente pe bază de lapte.(17) Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae și Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii), cu excepția cazului în care s-a stabilit o corelație între aceste microorganisme la nivel de unitate de procesare individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae în unul dintre eșantioanele de produse testate la o unitate de procesare individuală, lotul trebuie testat pentru Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii). Este responsabilitatea producătorului de a demonstra, spre satisfacția autorității competente, dacă există o astfel de corelație între Enterobacteriaceae și Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii).(18) Fiecare unitate de probă conține minimum 10 animale individuale.(19) EU-RL - laborator european de referință pentru stafilococi coagulazo-pozitivi. Metoda europeană de screening pentru detectarea enterotoxinelor stafilococice.(20) Excluzând produsele pentru care producătorul poate demonstra, spre satisfacția autorităților competente, că datorită timpului de maturare și valorii aw a produsului, după caz, nu există niciun risc de contaminare cu Salmonella.(21) Criteriul se aplică cărnii proaspete provenite din efective de găini de reproductie, găini ouătoare, broileri și curcani pentru reproducere și pentru îngrășare.(22) În ceea ce privește Salmonella typhimurium monofazică, numai 1,4,[5],12:i:- este inclusă.(23) Se acceptă utilizarea metodelor de analiză alternative pentru laptele crud în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (CE) nr. 2019/627, după cum urmează:– pentru stabilirea numărului total de germeni la 30ºC, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referință definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de norma SR EN ISO 161402 completat cu standardul EN ISO 16297 pentru cazul specific al numărului de germeni prezenți în laptele crud. În special, relația de conversie dintre o metodă alternativă și metoda de referință definită mai sus se stabilește în conformitate cu standardul EN ISO 21187;– pentru stabilirea numărului de celule somatice, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referință definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de standardul ISO 8196-3 și atunci când metodele sunt aplicate în conformitate cu standardul ISO 13366-2 sau cu alte protocoale similare recunoscute pe plan internațional.(24) Acest criteriu se aplică în cazul unor suspiciuni, toxiinfecții alimentare, reclamații din partea consumatorilor etc.(25) Determinările de histamină se efectuează la speciile de pești din familiile Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae, Scombresosidae, din unități de procesare, depozite frigorifice, nave pescador, unități de vânzare cu amănuntul și altele asemenea. (26) Programul se desfășoară în cadrul laboratoarelor desemnate de ANSVSA.(27) Pentru determinarea conținutului de apă, conform Regulamentului (CE) nr. 543/2008, cu amendamentele ulterioare, este obligatorie specificarea în procesul-verbal de prelevare a procedeului de răcire.(28) HADH = identificarea cărnii decongelate prin determinarea activității enzimei HADH. Recoltarea se va face la suspiciunea falsificării cărnii de pasăre prin recongelare.(29) În cazul alimentelor deținute în scopul vânzării, inclusiv alimentele din cadrul depozitelor proprii ale unităților de producție, alimente transferate altor operatori, precum și alimentele distribuite sau care sunt promovate.(30) Acest criteriu se aplică numai atunci când producătorul este în măsură să demonstreze că produsul nu va depăși limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare. Operatorul poate stabili limite intermediare, în timpul prelucrării, care trebuie să fie suficient de scăzute pentru a garanta că limita de 100 ufc/g nu se depășește la încheierea perioadei de conservare. Medicul veterinar oficial responsabil de prelevarea probelor precizează în cererea de analiză informații privind studiile efectuate de operator, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.(31) Acest criteriu se aplică în cazul:
    a) produselor alimentare «gata pentru consum», înainte ca acestea să fi părăsit controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care le-a produs, atunci când acesta nu este în măsură să demonstreze, pe baza studiilor efectuate, sau nu a efectuat studii care să demonstreze că produsul nu va depăși limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare;
    b) produselor alimentare «gata pentru consum», introduse pe piață în timpul perioadei de conservare, atunci când producătorul nu este în măsură să demonstreze, pe baza studiilor efectuate, că produsul nu va depăși limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare sau atunci când medicul veterinar oficial responsabil de prelevarea probelor nu deține informații cu privire la studiile efectuate de producător, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. Medicul veterinar oficial responsabil de prelevarea probelor furnizează în cererea de analiză informații pentru personalul din laboratoarele de analize ale DSVSA cu privire la faptul că producătorul nu a efectuat studii pentru a garanta că limita de 100 ufc/g nu se depășește la încheierea perioadei de conservare a produsului sau cu privire la faptul că nu deține informații cu privire la efectuarea unor astfel de studii de către producătorul produsului alimentar «gata pentru consum». În astfel de situații, specialiștii din cadrul laboratoarelor oficiale din DSVSA analizează probele de produse alimentare «gata pentru consum» atât prin metoda detecției (EN ISO 11290-1), cât și prin metoda numărării (EN ISO 11290-2).
    (32) Determinările se efectuează în conformitate cu planul cifric, precum și în caz de suspiciune, reclamații, conform Programului de prevenire și combatere a fraudelor alimentare elaborat și transmis de la nivel de ANSVSA prin notă de serviciu.(33) În vederea derulării operațiunilor de export cu produse din carne «gata pentru consum» în Statele Unite ale Americii, operatorii din domeniul alimentar au obligația de a pune în aplicare programele de autocontrol, bazate pe prelevarea de probe, pentru determinarea Listeria monocytogenes drept criteriu de siguranță a alimentelor; în acest caz, analizele de laborator se efectuează în conformitate cu prelevările EN ISO 11290-1, iar criteriul de siguranță aplicat loturilor de produse din carne «gata pentru consum», destinate exportului în Statele Unite ale Americii, este Listeria monocytogenes absentă în 25 g produs.
    NOTĂ:
    Conform Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 34/2006, cu modificările și completările ulterioare, la tulpinile de Salmonella spp., Campylobacter jejuni și Campylobacter coli izolate din produse alimentare de origine animală provenite de la bovine, porcine și păsări se monitorizează antibiorezistența. Se testează rezistența antimicrobiană și la alți agenți zoonotici, în măsura în care aceștia prezintă un risc pentru sănătatea publică.
    Tulpinile de Salmonella spp., Listeria monocytogenes și E. coli trebuie trimise la IISPV pentru tipizare și colecție.
    În cazul probelor pozitive pentru enterotoxina stafilococică, o cantitate de minimum 150 grame din proba pozitivă și/sau tulpini de stafilococ coagulazo-pozitiv izolate din probă se vor trimite către IISPV în vederea identificării genelor codificatoare de enterotoxine.
    În cazul apariției unui focar de toxiinfecție alimentară, toate tulpinile izolate din alimentele incriminate sunt trimise către IISPV în vederea caracterizării definitive prin tipizare moleculară.
    7. La capitolul I, secțiunea 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

    Secţiunea 6 Supravegherea prin examene de laborator în timpul producției a altor produse care intră în compoziția materiilor prime și produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea

    Nr. crt.

    Produsul

    Frecvența controlului

    Examen microbiologic, aspecte urmărite

    Interpretare rezultate

    Examen fizico-chimic, conduită realizare, metoda de analiză, bază legislativă

    1.

    Apă^(1) de la punctul de intrare în unitate și utilizată în procesul tehnologic

    Pentru unitățile autorizate/înregistrate sanitar-veterinar care utilizează apă în procesul tehnologic se vor recolta probe astfel:
    Rețea publică de la punctul de intrare în unitate - anual
    Sursă proprie - semestrial

    Apa din rețea publică de la punctul de intrare în unitate și care se utilizează în procesul tehnologic:
    • E. coli
    • Enterococi
    Apa din sursă proprie:
    • E coli • Enterococi
    • Cl. Perfringes - (inclusiv pentru spori)

    Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicată, cu modificările și completările ulterioare

    Pentru apa din sursă proprie conform prevederilor Legii nr. 458/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, instrucțiunilor tehnice ale ANSVSA

    pH

    SR ISO 10523

    amoniu

    SR ISO 5664
    SR ISO 7150

    azotiți

    SR ISO 6777/A99

    azotați

    SR ISO 7890/1

    cloruri

    SR ISO 9297

    Sau metode alternative validate care să îndeplinească condițiile impuse de prevederile Legii nr. 458/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare

    Pentru unitățile care nu utilizează apă în procesul tehnologic se vor recolta probe de apă numai în caz de reclamație, suspiciune, toxiinfecție alimentară.

    2.

    Aditivi alimentari din:
    - carne proaspătă^(2);
    - carne tocată^(2);
    - preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004;
    - produse din carne, inclusiv conserve^(3).

    Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/ aditivi/grupe de aditivi analizați în funcție de numărul unităților de profil autorizate/înregistrate la nivelul județului.



    Se vor recolta probe de carne proaspătă, carne tocată, preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, produse din carne, inclusiv conserve, introduse pe piață și aflate în perioada de conservare, precum și din unitățile de procesare a cărnii și carmangerii pentru determinare:

    Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, cu amendamentele ulterioare

    Nitriți

    SR EN 12014/3

    Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare.

    Monoglutamat de sodiu

    ISO 4134

    Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/ grupe de aditivi analizați în funcție de numărul unităților de profil autorizate/înregistrate la nivelul județului.


    Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

    Fosfați (acid fosforic - fosfați-di-, tri- și polifosfați)

    Tehnici de spectrometrie cu absorbție moleculară (UV-VIS)

    Aditivi alimentari din:
    - pește neprelucrat;
    - moluște și crustacee neprelucrate congelate și congelate rapid;
    - pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee^(4)

    Trimestrial - se recoltează minimum 2 probe/trimestru/
    aditivi/grupe de aditivi analizați în funcție de numărul unităților de profil autorizate/înregistrate la nivelul județului.


    Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

    Fosfați (acid fosforic – fosfați-di-, tri- și polifosfați)

    Tehnici de spectrometrie cu absorbție moleculară (UV-VIS)

    Nitriți

    SR EN 12014/3

    Monoglutamat de sodiu

    ISO 4134

    Tartrazină


    3.

    Alergeni ^(5) din produse din carne, inclusiv conserve

    Semestrial


    Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

    Proteină vegetală (soia)

    Real time PCR

    Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
    Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

    Gluten

    ELISA

    Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

    Lapte

    ELISA

    4.

    Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animală

    Semestrial

    Număr total de germeni SR EN ISO 4833-1
    Bacterii coliforme
    ISO 4831 și 4832
    Drojdii și mucegaiuri ISO 21527

    Ordinul ministrului sănătății nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producția, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul și desfacerea alimentelor, cu modificările ulterioare

    Se vor recolta probe de la nivelul spațiilor de depozitare a materialelor pentru ambalarea produselor alimentare ce aparțin unităților autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și de pe ambalajele propriu-zise.

    ^(1) Probele de apă recoltate din surse clorinate se vor neutraliza cu soluție 2% de tiosulfat de sodiu înainte de a fi examinate microbiologic.
    ^(2) Se recoltează probe de carne proaspătă și carne tocată în caz de suspiciune sau reclamație, pentru determinarea nitriților, monoglutamatului de sodiu și fosfaților, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase, având în vedere că, în conformitate cu definiția pentru carne proaspătă și carne tocată din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, nu sunt admiși aditivii alimentari în compoziția acestora. Determinările se efectuează în conformitate cu planul cifric, precum și în caz de suspiciune, reclamații, conform Programului de prevenire și combatere a fraudelor alimentare elaborat, aprobat și transmis de la nivelul ANSVSA prin notă de serviciu structurilor teritoriale care îl implementează.
    ^(3) În plus față de recoltările realizate în scopul de a verifica dacă se respectă prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008, se vor recolta inclusiv produse din carne, carne preparată și conserve pe a căror etichetă nu sunt înscriși nitriți și/sau monogutamat de potasiu și/sau fosfați - cu mențiunea că probele se vor recolta numai la suspiciune sau la reclamație, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase.
    ^(4) Pentru determinarea tartrazinei matricea va fi reprezentată doar de pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee.
    ^(5) Pentru alergeni se vor recolta doar probe de produse din carne, inclusiv conserve, pe a căror etichetă nu este menționată prezența alergenilor, atât ca urme, cât și/sau ca ingredient.
    NOTĂ:
    Se prelevează unități de probe separate pentru aditivi și alergeni.
    8. La capitolul I, secțiunea 9 se modifică și va avea următorul cuprins:

    Secţiunea 9

    A. Controlul contaminanților în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, cu modificările și completările ulterioare*)

    Nr. crt.

    Grupa de substanțe

    Substanța

    Matricea

    Unitatea de prelevare

    Metoda de analiză

    Screening

    Confirmare

    1.

    Micotoxine

    Aflatoxine

    Lapte crud, lapte tratat termic, lapte destinat fabricării produselor lactate, lapte praf

    Ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare a laptelui, automate de vânzare a laptelui, unități de procesare a laptelui, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei din 23 februarie 2006 de stabilire a modalităților de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conținutului de micotoxine din produsele alimentare

    Regulamentul (CE) nr. 401/2006

    2.

    Metale grele

    Plumb

    Lapte crud, lapte tratat termic, lapte destinat fabricării produselor lactate, lapte praf

    Ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare a laptelui, automate de vânzare a laptelui, unități de procesare a laptelui, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei din 28 martie 2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor și de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD și benzo(a)piren din produsele alimentare

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Carne de bovine, cabaline, ovine, porcine și păsări de curte
    Carne de mistreț, cerb, căprior (provenită de la animale mai mari de 2 ani)

    Abatoare; unități de tranșare a cărnii, unități de procesare a cărnii, unități de carne tocată și carne preparată, unități de manipulare a vânatului, unități de procesare a vânatului, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Organe de bovine, cabaline, ovine, porcine, păsări de curte; mistreț, cerb, căprior

    Abatoare, unități de procesare a cărnii, unități de manipulare a vânatului, unități de procesare a vânatului, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Mușchi file de pește

    Unități de produse proaspete din pescuit, unități de procesare a peștelui, pescării, depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Crustacee, mușchiul de pe apendice și abdomen (această definiție exclude cefalotoracele crustaceelor), iar în cazul crabilor și al crustaceelor similare (Brachyura și Anomura), mușchiul de pe apendice

    Depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Moluște bivalve, cefalopode (fără organe), rapane

    Depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul, zone de producție și relocare pentru moluște bivalve vii, centre de purificare și centre de expediere a moluștelor bivalve vii

    Grăsimi animale, inclusiv grăsimile din lapte (unt, smântână)

    Unități de procesare, depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Miere

    Unități de vânzare cu amănuntul, unități de procesare a mierii

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Cadmiu

    Carne de bovine, ovine, porcine, pasări de curte, porc mistreț, căprior, cerb (cu excepția organelor)

    Abatoare, unități de procesare a cărnii, unități de tranșare a cărnii, unități de carne tocată și carne preparată, unități de manipulare a vânatului, unități de tranșare, unități de procesare a vânatului, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Carne de cabaline, cu excepția organelor

    Abatoare, unități de tranșare, unități de procesare

    Ficat provenit de la bovine, cabaline, ovine, porcine, porc mistreț, căprior, cerb, păsări de curte

    Abatoare, unități de procesare a cărnii, unități de manipulare a vânatului, unități de procesare a vânatului, unități de vânzare cu amănuntul

    Rinichi provenit de la bovine, cabaline, ovine, porcine, porc mistreț, căprior, cerb, păsări de curte

    Abatoare, unități de procesare a cărnii, unități de manipulare a vânatului, unități de procesare a vânatului, unități de vânzare cu amănuntul

    Mușchi file de pește

    Unități de procesare a peștelui, unitate de produse proaspete din pescuit, pescării, depozit frigorific, magazine alimentare, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Crustacee, mușchiul de pe apendice și abdomen, iar în cazul crabilor și al crustaceelor similare (Brachyura și Anomura), mușchiul de pe apendice

    Depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Moluște bivalve, rapane

    Zone de producție și relocare pentru moluște bivalve vii, centre de purificare și centre de expediere a moluștelor bivalve vii din județele Constanța și Tulcea
    Depozite frigorifice, unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    Cefalopode (fără viscere)

    Depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Mercur

    Produse pescărești (inclusiv moluștele bivalve și gasteropode marine) și mușchi file de pește

    Unități de produse proaspete din pescuit, unități de procesare a peștelui; pescării; depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul
    Zone de producție și relocare pentru moluște bivalve vii, centre de purificare și centre de expediere a moluștelor bivalve vii din județele Constanța și Tulcea

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    File provenit de la pește

    Unități de produse proaspete din pescuit, unități de procesare a peștelui, depozite frigorifice; unități de vânzare cu amănuntul

    Staniu

    Alimente conservate (conserve din carne, conserve din pește)

    Unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    3.

    Dioxina furani și PCB-uri asemănătoare dioxinelor

    Suma dioxinelor și PCB de tipul dioxinelor

    Carne și produse din carne (cu excepția organelor comestibile) de la bovine, ovine, porcine și păsări de curte

    Abatoare, unități de tranșare, unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (UE) 2017/644 al Comisiei din 5 aprilie 2017 de stabilire a metodelor de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul nivelurilor de dioxine, de PCB-uri de tipul dioxinelor și de PCB-uri care nu sunt de tipul dioxinelor în anumite produse alimentare și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 589/2014

    Regulamentul (UE) 2017/644

    Ficat și produse derivate provenind de la bovine, ovine, porcine și păsări de curte

    Abatoare, unități de tranșare, unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    Carne de pește, produse din pește și produse derivate (exceptând țiparul sălbatic capturat, câinele de mare sălbatic capturat, peștele de apă dulce sălbatic capturat, speciile de pești osoși capturați în apă dulce, ficatul de pește și produsele derivate, uleiurile de pește)

    Centru de colectare a peștelui, unități de produse proaspete din pescuit, unități de procesare a peștelui, pescării, depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Carne de pește de apă dulce sălbatic capturat, cu excepția speciilor de pești osoși capturați în apă dulce și produse derivate

    Centru de colectare pește, unități de produse proaspete din pescuit, unități de procesare a peștelui, depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Carne de anghilă sălbatică capturată (Anguilla anguilla) și produse derivate

    Depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    File de pește

    Unități de procesare a peștelui, pescării, unități de vânzare cu amănuntul

    Lapte crud și produse lactate, inclusiv grăsimile din unt

    Ferme de animale producătoare de lapte, unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    Ouă de găină și produse din ouă; ouă de prepeliță

    Centre de ambalare, unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    Grăsime de la bovine, ovine, porcine și pasări de curte

    Abatoare, unități de procesare a grăsimilor pentru consum uman

    Grăsimi animale amestecate

    Abatoare, unități de procesare a grăsimilor pentru consum uman

    Ulei de pește (ulei din carne de pește, ulei din ficat de pește și uleiuri din alte organisme marine destinate consumului uman)

    Unități de procesare, depozit, unități de vânzare cu amănuntul

    Ficat de pește și produse derivate din acesta

    Unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    4.

    Hidrocarburi aromatice policiclice

    Benzopiren

    Carne afumată și produse din carne afumată cu caracteristici tradiționale

    Târguri unde se comercializează produse tradiționale, obținute în unități înregistrate sanitar-veterinar, unități de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Regulamentul (CE) nr. 333/2007

    Carne afumată și produse din carne afumată

    Unități de procesare, carmangerii, unități de vânzare cu amănuntul

    Carne tratată termic și produse din carne tratate termic

    Unități de procesare a cărnii, unități de vânzare cu amănuntul

    Mușchi de pește afumat și produse pescărești afumate, cu excepția produselor pescărești menționate la pct. 6.1.6 și 6.1.7 din Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006

    Unități de procesare a peștelui, unități de vânzare cu amănuntul

    Pește și produse din pescuit afumate tradițional

    Târguri unde se comercializează produse tradiționale, obținute în unități înregistrate sanitar-veterinar, unități de vânzare cu amănuntul

    Șprot afumat și conserve de șprot afumat (Sprattus sprattus); hering din Marea Baltică afumat, cu o lungime ≤ 14 cm și conserve de hering din Marea Baltică afumat, cu o lungime ≤ 14 cm (Clupea harengus membras), Katsuobushi (pălămidă uscată, Katsuwonus pelamis)

    Depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Crustacee, cefalopode afumate

    Unități de vânzare cu amănuntul

    Moluște bivalve (proaspete, refrigerate sau congelate)

    Zone de producție și relocare pentru moluște bivalve vii, centre de purificare și centre de expediere moluște bivalve vii din județele Constanța și Tulcea Depozite frigorifice, unități de vânzare cu amănuntul

    Moluște bivalve afumate

    Unități de procesare a peștelui, unități de vânzare cu amănuntul

    5.

    Melamină

    Melamină

    Produse din carne fără membrană ambalate în recipienți de plastic

    Unități de procesare a cărnii, unități de vânzare cu amănuntul

    US FDA/2009 metoda de determinare a melaminei prin GC/MS/MS

    US FDA/2009 metoda de determinare a melaminei prin GC/MS/MS

    Lapte praf pentru sugari și lapte praf de continuare, ambalate în ambalaje de plastic

    Unități de vânzare cu amănuntul

    Controlul contaminanților în alimentele de origine animală se realizează în baza programului specific elaborat de către ANSVSA și transmis spre aplicare DSVSA.
    Criteriile care trebuie luate în considerare de către medicii veterinari oficiali din DSVSA pentru elaborarea planului de recoltare a probelor, respectiv pentru selectarea obiectivelor de la nivelul cărora vor fi prelevate probe sunt următoarele:
    a) categoria unității;
    b) identificarea unităților care sunt amplasate în zone care pot fi considerate de risc (de exemplu: zone industriale, zone miniere);
    c) capacitatea de producție a unităților și tipurile de produse obținute la nivelul acestora în corelație cu raza de distribuție a acestora (locală, județeană, regională, națională, comunitară), tipul de producție și ponderea pe care o are produsul, identificarea unităților de la nivelul cărora nu au fost recoltate probe în acest sens în cadrul programului de supraveghere, istoricul operatorului în ceea ce privește respectarea legislației sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în acest domeniu, sistemul de control al operatorului (trebuie selectate cu prioritate unitățile care nu au stabilit în programul de autocontrol prelevări de probe pentru determinarea de contaminanți sau care nu monitorizează riscurile chimice în cadrul programului HACCP), originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obțin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan național sau internațional ca fiind cu risc privind contaminanții;
    d) informațiile din partea agențiilor de protecție a mediului județene și a municipiului București (APM) cu privire la zonele/siturile care sunt în evidența acestora ca zone/situri contaminate;
    e) notificările (de alertă, informative) transmise prin intermediul SRAAF;
    f) capacitățile analitice ale laboratoarelor către care se dirijează probele.

    Dacă în urma analizelor de laborator se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranță stabiliți de legislația națională și comunitară, DSVSA dispun aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare.
    Pentru toate probele analizate la care au fost identificate depășiri ale limitelor maxime admise de contaminanți din produsele de origine animală față de limitele stabilite în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006, se întocmește un dosar, care să cuprindă cel puțin următoarele documente:
    • cererile de analiză privind recoltarea probelor elaborate de către medicul veterinar oficial;
    • buletinele de analiză eliberate de LSVSA;
    • notele de control elaborate după eliberarea buletinelor de analiză neconforme;
    • adrese și scrisori din partea DSVSA către alte autorități locale/județene - primărie, consiliul județean, prefectură, APM;
    • notificările prin SRAAF;
    • orice alt document cu relevanță din care să reiasă măsurile dispuse, acțiunile de identificare și de eliminare a cauzei care a stat la baza producerii contaminării.

    În situația în care, ca urmare a unei analize de risc realizate la nivelul DSVSA în colaborare cu reprezentanții APM, se consideră necesară recoltarea în cadrul programului oficial de probe și din alte categorii/tipuri de produse, DSVSA notifică în scris structura ce are competență în domeniul siguranței alimentelor de origine animală din cadrul ANSVSA asupra acestor aspecte, în vederea monitorizării.

    B. Controlul privind reziduurile de pesticide și gradul de expunere a consumatorilor
    La reziduurile de pesticide din și de pe suprafața alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 601/2021 al Comisiei din 13 aprilie 2021 privind un program de control multianual și coordonat al Uniunii pentru 2022, 2023 și 2024 privind asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide și evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din și de pe alimentele de origine vegetală și animală*
    * Controlul gradului de contaminare radioactivă din alimentele de origine animală se va realiza în baza programului specific elaborat de către ANSVSA și transmis spre aplicare structurilor teritoriale. Planificarea județelor de la nivelul cărora vor fi recoltate probele pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă se bazează pe analiza rezultatelor obținute în anul/anii anterior/anteriori, a datelor furnizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitoare la gradul de contaminare radioactivă la nivelul solului, apei și aerului, originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obțin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan național sau internațional ca fiind cu risc privind radioactivitatea (de exemplu: import de pește/produse din pescuit/conserve de pește din Japonia, Fukushima).

    SubstanțaMatricea și anul de implementareNumăr de probeUnitatea de prelevareMetoda de analiză
    Aldrin și Dieldrin, Bifentrin, Clordan, Clorpirifos, Clorpirifos-Metil, Cipermetrin, DDT, Deltametrin, Diazinon, Endosulfan, Famoxadon, Fenvalerat, Fipronil, Glifosat, Glufosinat de amoniu, Heptaclor, Hexaclorbenzen, Hexaclorciclohexan (HCH, izomer alfa), Hexaclorciclohexan (HCH, izomer beta) Indoxacarb - se analizează doar în și pe lapte în 2022, Lindan, Metoxiclor, Paration, Permetrin, Pirimifos-Metil Pendimetalin
    2022
    Lapte de vacă^(1)
    Grăsime de suină^(2)
    22 de probe anual din fiecare matrice în parte
    Ferme de animale producătoare de lapte; centre de colectare a laptelui; automate de vânzare a laptelui; unități de procesare a laptelui
    Abatoare, unități de procesare a grăsimilor pentru consum uman

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/601
    Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animală și nonanimală și reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, cu modificările și completările ulterioare Regulamentul (UE) 2017/625

    2023
    Grăsime de pasăre^(2)
    Ficat de bovine^(2)

    Abatoare, unități de procesare a grăsimilor pentru consum uman
    Abator, unități de procesare a cărnii, unități de comercializare

    2024
    Grăsime de bovine^(2)
    Ouă de găină^(2)(3)

    Abatoare, unități de procesare a grăsimilor pentru consum uman
    Centre de colectare a ouălor, centre de reambalare a ouălor

    ^(1) Se analizează lapte proaspăt (neprelucrat), inclusiv congelat, pasteurizat, încălzit, sterilizat sau filtrat.
    ^(2) Trebuie să fie analizate produsele neprelucrate. În cazul produselor eșantionate în stare congelată trebuie raportat factorul de prelucrare, dacă este cazul.
    ^(3) Se analizează ouă întregi, fără coajă.
    Controlul privind reziduurile de pesticide și evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din alimentele de origine animală se realizează în baza Programului specific elaborat, aprobat și transmis de către ANSVSA spre aplicare, prin notă de serviciu, structurilor teritoriale, în care sunt menționate numărul de probe pentru fiecare județ în parte, laboratoarele care fac analiza și perioada de timp în care sunt recoltate probele.
    Criteriile care trebuie luate în considerare de către medicii veterinari oficiali din DSVSA la întocmirea planului de recoltare a probelor în baza programului specific transmis de către ANSVSA sunt: categoria de unitate, capacitățile de producție, tipul de produse obținute și ponderea pe care o are produsul, unitățile de la nivelul cărora nu au fost recoltate anterior probe în cadrul programului de supraveghere, rezultatele obținute în anii precedenți în cadrul programelor de control oficial sau al programelor de autocontrol, respectiv antecedentele unității în ultimii 3 ani în relație cu obținerea de alimente cu un conținut de reziduuri de pesticide peste limita admisă stabilită în legislația, notificările transmise prin intermediul SRAAF.
    Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pe probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranță stabiliți de legislația comunitară, DSVSA dispun aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare și Planurile de contingență pentru alimente postate pe site-ul www.ansvsa.ro.

    C. Controlul gradului de contaminare radioactivă a produselor de origine animală și a apei utilizate în procesul de producție (radioactivitate cumulată de CS-134 și CS-137)*

    Nr. crt.

    Parametru de analizat

    Matricea

    Unitatea de prelevare

    Metoda de analiză

    Referențial
    Interpretare rezultate

    1.

    Radioactivitate cumulată CS-134 și CS-137

    Carne de mistreț, carne de cerb, carne de urs (de la animale mai mari de 2 ani)

    Abatoare, unități de manipulare a vânatului, unități de procesare a vânatului, unități de vânzare cu amănuntul

    Spectrometrie gama de înaltă rezoluție cu detector de Ce hiperpur sau spectrometrie gama de joasă rezoluție cu detector de NaI

    Ordinul ministrului sănătății publice, al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al președintelui Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 privind aprobarea Instrucțiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului și Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgență radiologică, la condițiile speciale de export al produselor alimentare și furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situații de urgență radiologică, precum și la condițiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte țări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl

    Carne de porc, carne de ovine

    Abatoare, unități de procesare, unități de vânzare cu amănuntul

    Carne de pește (ton), conserve de pește

    Depozit frigorific, depozit fără regim termic, unități de vânzare cu amănuntul

    Lapte crud

    Fermă/Exploatație de bovine, centru de colectare a laptelui**

    Pește (peste 2 ani)

    Ferme de acvacultură**

    Brânzeturi

    Unități de procesare a laptelui**

    Miere

    Unități de procesare, unitate de vânzare cu amănuntul

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/6 al Comisiei din 5 ianuarie 2016 de impunere a unor condiții speciale de reglementare a importurilor de hrană pentru animale și alimente originare sau expediate din Japonia, în urma accidentului de la centrala nucleară din Fukushima și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 322/2014
    Regulamentul (Euratom) 2016/52 de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și furajelor în urma unui accident nuclear sau a oricărui alt caz de urgență radiologică și de abrogare a Regulamentului (Euratom) nr. 3.954/87 al Consiliului și a Regulamentelor (Euratom) nr. 944/89 și (Euratom) nr. 770/90 ale Comisiei
    Prevederile planurilor de contingență pentru alimente elaborate de către ANSVSA

    Apă utilizată în unitate

    Abatoare, unități de procesare a cărnii, laptelui, peștelui, unități de manipulare a vânatului

    * Controlul gradului de contaminare radioactivă din alimentele de origine animală se va realiza în baza programului specific elaborat de către ANSVSA și transmis spre aplicare structurilor teritoriale. Planificarea județelor de la nivelul cărora vor fi recoltate probele pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă se bazează pe analiza rezultatelor obținute în anul/anii anterior/anteriori, a datelor furnizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitoare la gradul de contaminare radioactivă la nivelul solului, apei și aerului, originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obțin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan național sau internațional ca fiind cu risc privind radioactivitatea (de exemplu: import de pește/produse din pescuit/conserve de pește din Japonia, Fukushima).
    Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pe probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranță stabiliți de legislația comunitară, DSVSA dispune aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislația sanitar-veterinară în vigoare și cu planurile de contingență pentru alimente.

    ** În baza unui program suplimentar elaborat și transmis structurilor teritoriale responsabile de aplicare de către ANSVSA, în situația în care a fost identificat un buletin de analiză care indică depășiri ale limitei admise la parametrul de radioactivitate cumulată.
    9. La capitolul I, secțiunea 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

    Secţiunea 10

    A. Monitorizarea unor agenți zoonotici în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor și a agenților zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului și de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului și ale specificațiilor tehnice elaborate de către EFSA*
    Nr. crt.Categoria de alimenteNr. unități (eșantioane)/ probăCriteriiMetoda analitică de referințăReferențial interpretare rezultateUnitatea de la care se prelevează probele/Etapa căreia i se aplică criteriul
    1.Probe de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, după toaletare, dar înainte de răcirea carcaselor, pentru testarea E. coli verotoxigene (VTEC)1E. coli verotoxigene (VTEC)Metoda RT-PCR, conform specificațiilor tehnice descrise de EFSAReglementările UE în vigoare Recomandările EFSA Secțiunea 1 pct. 8 din cap. IAbatoare de bovine/ovine, conform programului specific elaborat de către ANSVSA
    2.Carne tocată de bovine și ovine, carne tocată amestec care conține carne de bovine și/sau ovine, carne preparată de bovine, ovine5E. coli verotoxigene (VTEC)Metoda RT-PCR, conform specificațiilor tehnice descrise de EFSAReglementările UE în vigoare Recomandările EFSA Secțiunea 1 pct. 8 din cap. IAlimente introduse pe piață în timpul perioadei de conservare conform programului specific elaborat de către ANSVSA
    3.Lapte și produse lactate5E. coli verotoxigene (VTEC)Metoda RT-PCR, conform specificațiilor tehnice descrise de EFSAReglementările UE în vigoare Recomandările EFSAAlimente introduse pe piață în timpul perioadei de conservare conform programului specific elaborat de către ANSVSA
    4.Monitorizarea altor agenți zoonotici și a altor microorganisme în alimentele de origine animală destinate exportului în țări terțe, în conformitate cu legislația țărilor importatoare

    * Monitorizarea unor agenți zoonotici în alimentele de origine animală se va realiza în baza programelor specifice elaborate de către ANSVSA.

    B. Monitorizarea unor parametri și agenți zoonotici în alimentele de origine animală, în conformitate cu cerințele pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în Statele Unite ale Americii
    Nr. crt.Categoria de alimenteNr. unități (eșantioane)/probăCriteriiMetoda analitică de referință^(1)Referențial interpretare rezultate^(2)Unitatea de la care se prelevează probele/Etapa căreia i se aplică criteriul
    1.Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile1Determinarea speciei de proveniență a cărnii
    Metoda USDA-FSIS
    Metoda ELISA
    -Unități certificate pentru operațiuni de export în SUA
    2.Carcase de bovine și porcine1E. coli genericISO 16649-3-Unități certificate pentru operațiuni de export în SUA
    3.Produse din carne1Determinarea speciei de proveniență a cărnii^(1)Metoda USDA-FSIS Metoda ELISA-Unități certificate pentru operațiuni de export în SUA
    1Salmonella/325 g produs din carneMetoda FSIS Microbiological Laboratory Methods for the Analysis of the Ready-to-Eat Products for the Presence of Salmonella (MLG 4 and 4C)Reglementările USDA-FSISUnități certificate pentru operațiuni de export în SUA
    5Listeria monocytogenesEN ISO 11290-1^(2)Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioareUnități certificate pentru operațiuni de export în SUA
    1E. coli VTECISO/TS 13136:2012-Unități certificate pentru operațiuni de export în SUA salamuri crud uscate
    1Enterotoxina stafilococicăISO 19020:2017-Unități certificate pentru operațiuni de export în SUA salamuri crud uscate

    ^(1) Aceste criterii se aplică loturilor de produse din carne de ungulate domestice sau care conțin carne de ungulate domestice - porc, inclusiv loturilor de conserve din carne de ungulate domestice sau care conțin carne de ungulate domestice - porc, ce sunt destinate exportului în Statele Unite ale Americii.
    ^(2) În vederea derulării operațiunilor de export cu produse din carne «gata pentru consum» în Statele Unite ale Americii, operatorii din domeniul alimentar au obligația de a pune în aplicare programele de autocontrol, bazate pe prelevarea de probe, pentru determinarea Listeria monocytogenesca criteriu de siguranță a alimentelor; în acest caz, analizele de laborator se efectuează în conformitate cu prelevările EN ISO 11290-1, iar criteriul de siguranță aplicat loturilor de produse din carne «gata pentru consum», destinate exportului în Statele Unite ale Americii, este Listeria monocytogenes absentă în 25 g produs.
    10. Capitolul II se modifică și va avea următorul cuprins:

    Capitolul II Normele metodologice de aplicare a programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală
    A. Controlul oficial privind conținutul de contaminanți în produsele de origine nonanimală1. Controlul oficial pentru verificarea conformității produselor alimentare de origine nonanimală cu cerințele legislative europene și naționale privind conținutul de contaminanți

    Nr.
    crt.

    Denumirea parametrului

    Denumirea produsului

    Locul de prelevare

    Frecvența de recoltare a probelor

    1

    2

    3

    4

    5

    1.

    Aflatoxină
    (totală și B1)

    Alune de pământ (arahide) și alte semințe oleaginoase^(5), care urmează a fi sortate sau supuse altui tratament fizic înaintea consumului uman sau a utilizării ca ingredient în produsele alimentare, cu excepția alunelor de pământ (arahidelor) și a altor semințe oleaginoase destinate măcinării în vederea fabricării de ulei vegetal rafinat
    Alune de pământ (arahide) și alte semințe oleaginoase^(5) și produse prelucrate din acestea, destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingrediente în produse alimentare, cu excepția:
    a) uleiurilor vegetale brute destinate rafinării;
    b) uleiurilor vegetale rafinate

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit/Siloz

    O dată pe an pentru fiecare depozit, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Migdale, fistic și sâmburi de caise care urmează a fi sortate sau supuse altui tratament fizic înaintea consumului uman sau a utilizării ca ingredient în produse alimentare
    Migdale, fistic și sâmburi de caise destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingredient în produsele alimentare

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit/Siloz

    O dată pe an pentru fiecare depozit, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Alune și nuci braziliene care urmează a fi sortate sau supuse altui tratament fizic înaintea consumului uman sau a utilizării ca ingredient în produsele alimentare
    Alune și nuci braziliene destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingredient în produsele alimentare

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit/Siloz

    O dată pe an pentru fiecare depozit, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Alte nucifere decât migdalele, fisticul, sâmburii de caise, alunele și nucile braziliene, care urmează a fi sortate sau supuse altui tratament fizic înaintea consumului uman sau a utilizării ca ingredient în produsele alimentare
    Alte nucifere decât migdalele, fisticul, sâmburii de caise, alunele și nucile braziliene și produsele procesate din acestea, destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingrediente în produsele alimentare

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit/Siloz
    Supermarket/Hipermarket

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Fructe uscate, care urmează a fi sortate sau supuse altui tratament fizic înaintea consumului uman sau a utilizării ca ingrediente în produse alimentare
    Fructe uscate și produse prelucrate din acestea, destinate consumului uman direct sau utilizării ca ingrediente în produse alimentare

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Supermarket/Hipermarket

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenind din comerțul intraunional

    Unități de producție/ comercializare la locul de producție

    O dată pe an pentru fiecare unitate, pentru produse provenind din producția internă

    Toate cerealele și toate produsele derivate din cereale, incluzând produsele din cereale procesate, cu excepția:
    a) porumbului și orezului care urmează a fi sortate sau supuse altui tratament fizic înaintea consumului uman sau a utilizării ca ingrediente în produse alimentare;
    b) produselor alimentare pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii mici;
    c) produselor alimentare dietetice cu indicație medicală specială destinate în mod specific sugarilor

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Porumb și orez care urmează a fi sortate sau supuse altui tratament fizic înaintea consumului uman sau a utilizării ca ingrediente în produse alimentare

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Specii de fructe destinate producerii de condimente:
    a) Capsicum spp. (fructe uscate derivate, întregi sau măcinate, inclusiv ardei iute, pudră de ardei iute, cayenne și boia de ardei);
    b) Piper spp. (fructe derivate, inclusiv piper alb sau negru);
    c) Myristica fragrans (nucșoară);
    d) Zingiber officinale (ghimbir);
    e) Curcumalonga (turmeric);
    f) amestecuri de mirodenii care conțin una sau mai multe dintre mirodeniile menționate mai sus

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Supermarket/Hipermarket

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    2.

    Ochratoxină A

    Cereale neprocesate

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Toate produsele derivate din cereale neprocesate, inclusiv produsele alimentare pe bază de cereale procesate și cerealele destinate consumului uman direct, cu excepția:
    a) produselor pe bază de cereale procesate și alimentelor pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică;
    b) preparatelor dietetice pentru utilizări medicale speciale, destinate în special sugarilor;
    c) glutenului de grâu care nu este vândut direct consumatorului

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Cafea boabe prăjită și cafea prăjită măcinată, exclusiv cafeaua solubilă

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Cafea solubilă (cafea instant)

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Stafide (currants, raisins și sultanine)

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Vinuri, inclusiv vinurile spumante și exclusiv vinurile licoroase și vinurile cu o tărie alcoolică de cel puțin 15% vol. și vinurile de fructe
    Vinuri aromatizate, băuturi pe bază de vinuri aromatizate și cocktailuri din vinuri aromatizate

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Unități de fabricare a vinurilor

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comercializare

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional

    Suc de struguri, suc de struguri concentrat după reconstituire, nectar de struguri, must de struguri și must de struguri concentrat după reconstituire, destinate consumului uman direct

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comerț cu amănuntul - supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Specii de fructe destinate producerii de condimente:
    a) Capsicum spp. (fructe uscate derivate, întregi sau măcinate, inclusiv ardei iute, pudră de ardei iute, cayenne și boia de ardei;
    b) Piper spp. (fructe derivate, inclusiv piper alb sau negru);
    c) Myristica fragrans (nucșoară);
    d) Zingiber officinale (ghimbir);
    e) Curcumalonga (turmeric);
    f) amestecuri de mirodenii care conțin una sau mai multe dintre mirodeniile menționate mai sus

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Supermarket/Hipermarket

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate și alte specii)
    Lemn dulce, ingredient pentru infuzii de plante
    Extract de lemn dulce, pentru utilizarea în alimente, în special în băuturi și produse de cofetărie

    Depozit alimentar
    Unități de ambalare

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ

    Glutenul de grâu care nu este vândut direct consumatorului

    Unități de fabricare care folosesc gluten de grâu

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ

    3.

    Patulina

    Sucuri de fructe, sucuri de fructe concentrate după reconstituire și nectar de fructe

    Unități de fabricare a sucurilor de fructe

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Băuturi spirtoase, cidru și alte băuturi fermentate derivate din mere sau care conțin suc de mere

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Produse solide din mere, inclusiv compot de mere, piure de mere, destinate consumului uman direct, cu excepția:
    a) sucului de mere și produselor solide din mere, inclusiv compotul de mere și piureul de mere, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute ca atare;
    b) preparatelor pentru copii, altele decât cele pe bază de cereale prelucrate, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică

    Depozit alimentar

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, produsele provenite din comerțul intraunional, import

    Unități de producție

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produse provenind din producția internă

    Suc de mere și produse solide din mere, inclusiv compot de mere și piure de mere, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute ca atare

    Depozit alimentar

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, produsele provenite din comerțul intraunional, import

    Unități de producție

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produse provenind din producția internă

    Preparate pentru copii, altele decât cele pe bază de cereale procesate, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică

    Depozit alimentar

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, produsele provenite din comerțul intraunional, import

    Unități de producție

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produsele provenind din producția internă

    4.

    Deoxinivalenol

    Cereale neprocesate

    Depozit

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Porumb neprocesat, cu excepția porumbului neprocesat destinat procesării prin măcinare umedă

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4), din fiecare județ

    Cereale destinate consumului uman direct

    Depozit alimentar

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă
    Ori de câte ori situația o impune

    Supermarket/Hipermarket

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    Făină de cereale, tărâțe și germeni, comercializate ca produse finale pentru consumul uman direct, cu excepția:
    a) alimentelor pe bază de cereale procesate, pentru sugari și copii de vârstă mică;
    b) fracțiunilor rezultate din măcinarea porumbului cu dimensiunea particulelor > 500 microni, clasificate la codul NC 1103 13 sau 1103 20 40, și a altor produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10;
    c) fracțiunilor rezultate din măcinarea porumbului cu dimensiunea particulelor ≤ 500 microni, clasificate la codul NC 1102 20, și a altor produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Pâine (inclusiv specialități de panificație), produse de patiserie, biscuiți, snacksuri din cereale și cereale pentru micul dejun

    Unități de panificație și patiserie

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Unități de comerț cu amănuntul - supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Fracțiuni rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni, clasificate la codul NC 1103 13 sau 1103 20 40, și alte produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Fracțiuni rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni, clasificate la codul NC 1102 20, și alte produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Paste făinoase uscate

    Unități de fabricare

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Unități de comerț cu amănuntul - supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din import sau comerțul intraunional

    5.

    Zearalenonă

    Cereale neprocesate

    Depozit

    O dată pe an de la maximum 20 depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Cereale destinate consumului uman direct

    Depozit alimentar

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă
    Ori de câte ori situația o impune

    Supermarket/Hipermarket

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    Făină de cereale, tărâțe și germeni comercializați ca produse finale comercializate pentru consumul uman direct, cu excepția:
    a) porumbului destinat consumului uman direct, snackuri pe bază de porumb și cereale pentru micul dejun pe bază de porumb;
    b) produse alimentare pe bază de cereale prelucrate (cu excepția produselor alimentare pe bază de porumb prelucrat) și alimente pentru copii, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică;
    c) alimentelor pe bază de porumb procesat, pentru sugari și copii de vârstă mică;
    d) fracțiunilor rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni, clasificate la codul NC 1103 13 sau 1103 20 40, și a altor produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10;
    e) fracțiunilor rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni, clasificate la codul NC 1102 20, și a altor produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Ulei de porumb rafinat

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Unități de fabricare a uleiului

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comercializare

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional

    Pâine (inclusiv specialități de panificație), produse de patiserie, biscuiți, snacksuri din cereale și cereale pentru micul dejun

    Unități de panificație și patiserie

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ
    Ori de câte ori situația o impune

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ
    Ori de câte ori situația o impune

    Porumb destinat consumului uman direct
    Snackuri pe bază de porumb și cereale pentru micul dejun pe bază de porumb

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Depozit alimentar, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Fracțiuni rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni, clasificate la codul NC 1103 13 sau 1103 20 40, și alte produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Fracțiuni rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni, clasificate la codul NC 1102 20, și alte produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    6.

    Fumonisină
    (sumă de B1 și B2)

    Porumb neprocesat, cu excepția porumbului neprocesat destinat procesării prin măcinare umedă

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 depozite/ silozuri^(4) din fiecare județ

    Porumb destinat consumului uman direct
    Produse alimentare pe bază de porumb destinate consumului uman direct, cu excepția:
    a) cerealelor pentru micul dejun pe bază de porumb și a snackurilor pe bază de porumb;
    b) produselor alimentare pe bază de porumb procesat și a alimentelor pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică

    Depozit alimentar, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Cereale pentru micul dejun pe bază de porumb și snackuri pe bază de porumb

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comercializare

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Fracțiuni rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni, clasificate la codul NC 1103 13 sau 1103 20 40, și alte produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor > 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    Fracțiuni rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni, clasificate la codul NC 1102 20, și alte produse rezultate din măcinarea porumbului de dimensiunea particulelor ≤ 500 microni și care nu se folosesc pentru consumul uman direct, clasificate la codul NC 1904 10 10

    Unități de morărit

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ și ori de câte ori situația o impune

    7.

    Scleroți ai ergotului

    Cereale neprelucrate, cu excepția porumbului și a orezului

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    8.

    Alcaloizi ergot

    Secară, boabe de orz, grâu, alac și ovăz, introduse pe piață pentru consumatorul final

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Produse rezultate din măcinarea secarei, orzului, grâului, alacului și ovăzului
    Gluten de grâu

    Unități de morărit
    Unități de panificație și patiserie
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    9.

    Cadmiu

    Fructe și fructe nucifere

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit de fructe

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Legume (rădăcinoase și cu tuberculi, bulboase, fructoase, brasicacee, cu frunze și plante aromatice, cu tulpină)
    Leguminoase și proteine din leguminoase

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit de legume

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Ciuperci de cultură
    Ciuperci sălbatice

    Unități pentru producția (exclusiv pentru ciupercile de cultură), procesarea și comercializarea ciupercilor

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Semințe oleaginoase, inclusiv semințe de rapiță, arahide și boabe de soia, semințe de muștar, semințe de in, semințe de floarea-soarelui, semințe de mac

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Cereale

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Tărâțe de grâu, germeni de grâu și gluten de grâu

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Produse specifice pe bază de cacao și de ciocolată, după cum urmează:
    - ciocolată cu lapte cu < 30% cacao din totalul de substanță solidă uscată;
    - ciocolată cu < 50% cacao din totalul de substanță solidă uscată;
    - ciocolată cu lapte cu ≥ 30% cacao din totalul de substanță solidă uscată;
    - ciocolată cu ≥ 50% cacao din totalul de substanță solidă uscată;
    - pudră de cacao vândută consumatorului final sau folosită ca indregient în pudra de cacao îndulcită vândută consumatorului final (ciocolată de băut)

    Unități de fabricare

    O probă pe an din fiecare județ pentru produsele provenite din producția internă

    Depozit alimentar/ supermarket

    O probă pe an din fiecare județ pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Sare^(7)

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    10.

    Plumb

    Cereale

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4), din fiecare județ

    Legume și leguminoase

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit de legume și leguminoase

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Fructe

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit de fructe

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Ciuperci Agaricus bisporus (ciuperca de gunoi - champignon), Pleurotus ostreatus (burete negru de fag), Lentinula edodes (ciuperci Shiitake)
    Ciuperci sălbatice

    Unități pentru producția (exclusiv pentru ciupercile de cultură), procesarea și comercializarea ciupercilor

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Uleiuri și grăsimi vegetale

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Sucuri de fructe, sucuri de fructe concentrate după reconstituire și nectaruri de fructe

    Unități de fabricare a sucurilor de fructe

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Vinuri, inclusiv vinuri spumante și vinuri licoroase obținute din struguri, cidru de mere, cidru de pere și vinuri de fructe
    Vinurile aromatizate, băuturi aromatizate pe bază de vin și cocktailuri aromatizate pe bază de produse vitivinicole

    Unități de fabricare a vinurilor

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 3 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din import și comerțul intraunional

    Mirodenii uscate - condimente din fructe, condimente din rădăcini sau rizomi, condimente din scoarță, condimente din muguri și condimente din pistiluri de flori, condimente din semințe^(8)

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    Sare^(7)

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Trimestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import

    11.

    Nitrați

    Spanac proaspăt conservat, congelat sau supracongelat

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    Semestrial, maximum 3 probe din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    Salată proaspătă, cu excepția salatei de tip iceberg

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    Semestrial, maximum 3 probe din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    Salată de tip iceberg

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    Semestrial, maximum 3 probe din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    Rucola

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    Trimestrial maximum 3 probe din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    12.

    3 MCPD

    Proteine vegetale hidrolizate
    Sos de soia

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi de produse pentru fiecare țară terță de origine^(3), începând cu trimestrul IV

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale, începând cu trimestrul IV
    Ori de câte ori situația o impune

    13.

    Esterii glicidilului cu acizi grași, exprimați ca glicidiol^(7)

    Uleiuri și grăsimi vegetale introduse pe piață pentru consumatorul final sau în scopul utilizării ca ingredient în alimente, cu excepția uleiurilor de măsline virgine

    Unități de procesare a uleiului și a grăsimilor vegetale
    Depozit alimentar/supermarket

    O probă pe an din fiecare județ

    14.

    Sumă de 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri ai 3-MCPD cu acizi grași, exprimată ca 3-MCPD^(7)

    Uleiuri și grăsimi vegetale introduse pe piață pentru consumatorul final sau în scopul utilizării ca ingredient în alimente, care se încadrează în următoarele categorii, cu excepția uleiurilor de măsline virgine:
    a) uleiuri și grăsimi din nucă de cocos, porumb, rapiță, floarea-soarelui, soia, sâmburi de palmier și ulei de măsline (compuse din ulei de măsline rafinat și ulei de măsline virgin) și amestecuri de uleiuri și grăsimi cu uleiuri și grăsimi numai din această categorie;
    b) alte uleiuri vegetale (inclusiv uleiuri din turtă de măsline), uleiuri de pește și uleiuri din alte organisme marine și amestecuri de uleiuri și grăsimi cu uleiuri și grăsimi numai din această categorie;
    c) amestecuri de uleiuri și grăsimi din cele două categorii menționate anterior

    Unități de procesare a uleiului și a grăsimilor vegetale
    Depozit alimentar
    Supermarket

    O probă pe an din fiecare județ

    15.

    Dioxine și PCB-uri similare dioxinei^(7)

    Uleiuri și grăsimi vegetale

    Unități de procesare a uleiului și a grăsimilor vegetale

    Anual, maximum 3 probe din fiecare județ

    16.

    Staniu

    Alimente în conserve

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate, pentru produsele provenite din producția internă

    Depozit alimentar

    O dată pe an, 1 probă pentru fiecare județ, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și import

    Băuturi în conserve, sucuri de fructe și sucuri de legume

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate, pentru produsele provenite din producția internă

    Depozit alimentar

    O dată pe an, 1 probă pentru fiecare județ din produsele provenind din comerțul intraunional și import

    17.

    Arsen (anorganic)

    Orez albit care nu a fost prefiert (orez sticlos sau alb)

    Depozit alimentar

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Orez prefiert și orez decorticat

    Unitate de prelucrare
    Unitate de ambalare

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Vafe din orez, foi de orez, biscuiți sărați din orez și prăjituri din orez

    Unități de fabricare

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produsele provenite din producția internă

    Depozit alimentar

    O dată pe an, 1 probă pentru fiecare județ din produsele provenind din comerțul intraunional și import

    18.

    Hidrocarburi aromatice policiclice^(7)

    Uleiuri și grăsimi (cu excepția untului de cacao și a uleiului din nucă de cocos) destinate consumului uman direct sau folosirii ca ingredient alimentar

    Unități de fabricare a uleiului și grăsimilor vegetale

    O dată pe an pentru fiecare unitate

    Boabe de cacao și produse derivate, cu excepția fibrelor de cacao și a produselor derivate din fibre de cacao, destinate utilizării ca ingrdient în produse alimentare

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit alimentar

    O dată pe an pentru fiecare depozit, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Fibre de cacao și produse derivate din fibre de cacao, destinate utilizării ca ingredient în produse alimentare

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit alimentar

    O dată pe an pentru fiecare depozit pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Chipsuri de banane

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit alimentar

    O dată pe an pentru fiecare depozit pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Ierburi aromatice uscate

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit alimentar

    O dată pe an pentru fiecare depozit pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Mirodenii uscate, cu excepția cardamomului și a ardeiului (Capsicum spp.) afumat

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit alimentar

    O dată pe an pentru fiecare depozit pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Uleiul din nucă de cocos destinat consumului uman direct sau folosirii ca ingredient alimentar

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit alimentar

    O dată pe an pentru fiecare depozit, pentru produsele provenind din comerțul intraunional și producția internă

    Pulberi de produse alimentare de origine vegetală pentru prepararea băuturilor, cu excepția:
    a) boabelor de cacao și a produselor derivate; b) fibrelor de cacao și a produselor derivate din fibre de cacao, destinate utilizării ca ingredient în produsele alimentare

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    Semestrial maximum 3 probe din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    19.

    Melamină

    Produse alimentare ambalate în recipienți de plastic, cu excepția preparatelor pentru sugari și a preparatelor de continuare^(6)

    Depozit alimentar
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    O probă pe an din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional, import și producția internă

    20.

    Acid erucic, inclusiv acid erucic legat de grăsimi^(7)

    Uleiuri și grăsimi vegetale introduse pe piață pentru consumatorul final sau în scopul utilizării ca ingredient în alimente

    Unități de procesare a uleiului și a grăsimilor vegetale
    Depozit alimentar, supermarket

    O probă pe an din fiecare județ

    Muștar (condiment)

    Unități de fabricare a muștarului
    Depozit alimentar

    O probă pe an din fiecare județ

    21.

    Acid cianhidric, inclusiv acid cianhidric legat de glicozide cianogenice^(7)

    Sâmburi de caise neprelucrați, întregi, măcinați, zdrobiți, sparți sau tocați, introduși pe piață pentru consumatorul final

    Unități de producție
    Depozit alimentar
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    O probă pe an din fiecare județ

    22.

    Alcaloizi pirolizidinici^(7)

    Infuzii (produse uscate)
    Ceai (Camellia sinensis) și ceai aromatizat (Camellia sinensis) (produs uscat)
    Frunze de limba-mielului (proaspete, congelate) introduse pe piață pentru consumatorul final
    Plante aromatice uscate
    Semințe de chimen (condiment sub formă de semințe)

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    O probă pe an din fiecare județ

    23.

    Alcaloizi de
    opiu^(7), (9)

    Semințe de mac întregi sau măcinate, introduse pe piață pentru consumatorul final
    Produse de panificație, inclusiv aperitive, condimentate și gustări gata de consum, care conțin semințe de mac și/sau produse derivate din acestea

    Unități de fabricație
    Depozit alimentar
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Se va preleva o probă pe an din fiecare județ.

    24.

    Alcaloizi tropanici

    Mei, sorg, hrișcă neprelucrate
    Porumb neprelucrat, cu excepția:
    a) porumbului neprelucrat destinat prelucrării prin măcinare umedă;
    b) porumbului neprelucrat pentru floricele de porumb

    Depozit/Siloz

    O dată pe an de la maximum 20 de depozite/silozuri^(4) din fiecare județ

    Mei, sorg, hrișcă și porumb introduse pe piață pentru consumatorul final
    Porumb pentru floricele de porumb

    Depozit alimentar
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial, de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Produse de morărit din mei, sorg, hrișcă și porumb

    Unități de morărit
    Unități de panificație și patiserie
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial, de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    Infuzii vegetale (produse uscate sau lichide)

    Unități de fabricație
    Depozit alimentar
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

    Semestrial, de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din producția internă, comerțul intraunional și import

    25.

    Acrilamidă

    Cartofi prăjiți, alte produse tăiate (prăjite prin imersiune în ulei) și felii subțiri de cartofi (chipsuri) din cartofi proaspeți; chipsuri de cartofi, gustări, biscuiți crocanți și alte produse din cartofi realizate din aluat de cartofi;
    Pâine, produse fine de panificație: prăjiturele, biscuiți, pesmet, batoane din cereale, pogăcele, cornete, napolitane, gogoși și turtă dulce, precum și biscuiți crocanți, rondele din pâine și înlocuitori de pâine;
    Cereale pentru micul dejun;
    Cafea: cafea prăjită, cafea instant (solubilă), înlocuitori de cafea

    Unități de prelucrare a cartofilor preparați sau congelați;
    Unități de producție de gustări din cartofi;
    Unități de producție pentru fabricarea cartofilor crocanți;
    Unități pentru fabricarea cerealelor pentru micul dejun;
    Unități pentru fabricarea pâinii, produselor proaspete de patiserie, plăcintelor, specialităților de panificație, checurilor, tartelor etc.;
    Unități pentru fabricarea biscuiților, pișcoturilor, a produselor uscate de panificație, a produselor de patiserie și prăjiturilor conservate, precum și pentru fabricarea produselor pentru gustări dulci sau sărate;
    Unități pentru prelucrarea cafelei;
    Laborator de cofetărie și/sau patiserie;
    Unități de alimentație publică în care se prepară produsele alimentare care intră sub incidența R (UE) 2.158/2017.

    Maximum 2 probe pe an, din fiecare județ, la suspiciune^(8)

    26.

    Perclorați^(7)

    Fructe și legume

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit de fructe și legume

    O probă pe an din fiecare județ

    Ceai (Camellia sinensis) uscat
    Infuzii de plante și de fructe uscate (instant)

    Posturi de inspecție la frontieră și birouri vamale^(1)

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs pentru fiecare țară terță de origine^(3)

    Depozite de destinație^(2)

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară terță de origine, la produsele care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră/birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozit alimentar

    O probă pe an din fiecare județ
    2. Monitorizarea nivelurilor de contaminanți din produse alimentare de origine nonanimală

    Nr.
    crt.

    Denumirea parametrului

    Denumirea produsului

    Locul de prelevare

    Frecvența de recoltare a probelor

    1

    2

    3

    4

    5

    1.

    Acrilamida^(7)

    Produse din cartofi: rösti, crochete, cartofi duchesse, cartofi noisettes, cartofi la caserolă, cartofi cu carne, cartofi cu brânză
    Produse de patiserie: chifle (chifle de hamburgher, chifle din grâu integral, chifle cu lapte), lipie, tortillas, croissant, gogoși,
    Produse pe bază de cereale: crackers din orez, crackers din porumb, snacksuri din cereale, müsli cu miere prăjiți
    Alte produse: chipsuri de legume, nuci prăjite, semințe oleaginoase prăjite, fructe uscate, boabe de cacao prăjite și produse derivate din cacao, măsline în saramură, substituenți de cafea, dar care nu provin din cicoare sau cereale, fudge, caramel, nuga

    Unități de producție
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Unități de alimentație publică în care se prepară produsele alimentare enumerate în coloana 3 specialități din pâine (de exemplu, pâine din făină de secară și boabe de secară, ciabatta cu măsline, pâine cu măsline), clătite, biscuiți crocanți din straturi subțiri de cocă prăjită, churros

    Se va preleva câte o probă pe an din fiecare județ.

    2.

    Toxina T-2 și HT-2 și alte toxine fusarium (DON, ZEA, FUM B1+B2)

    Cereale neprocesate, cereale pentru consumul uman direct, produse pe bază de cereale pentru consumul uman direct

    Depozit/Siloz
    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    Se va preleva o probă pe an din fiecare județ.

    3.

    Sumă de Δ9-tetrahidrocanabinol (Δ9-THC) și acid Δ9-tetrahidrocana-binolic (Δ9-THCA)^(7)

    Semințe de cânepă
    Semințe de cânepă măcinate
    Semințe de cânepă (parțial) degresate (turte presate)
    Tărâțe din semințe de cânepă
    Ulei din semințe de cânepă

    Unități de comerț cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate
    Depozit alimentar

    Se va preleva o probă pe an din fiecare județ.
    3. Controlul oficial privind conținutul de contaminanți la producția primară

    Nr.
    crt.
    Denumirea parametruluiDenumirea produsuluiLocul de prelevare**Frecvența de recoltare a probelor
    12345
    1.Aflatoxină B1 și totală, ocratoxină A, deoxinivalenol, zearalenonă, fumonisină* și T2&HT2Cereale neprocesateProducția primară
    Maximum 5 probe pe an din fiecare dintre județele: Timiș, Dolj, Călărași, Constanța, Ialomița, Olt, Teleorman, Arad, Brăila
    Maximum 2 probe pe an din fiecare dintre celelalte județe
    2.Scleroți Cereale neprocesateProducția primară1 probă pe an din fiecare județ
    3.Plumb și cadmiuCereale neprocesateProducția primară
    Maximum 10 probe pe an din fiecare dintre județele: Giurgiu, Argeș, Maramureș, Bacău, Bihor, Dâmbovița, Teleorman
    Maximum 5 probe pe an din fiecare dintre celelalte județe
    FructeProducția primară
    Maximum 7 probe pe an din fiecare dintre județele: Argeș, Sălaj, Maramureș, Bihor, Vâlcea, Caraș-Severin, Bacău, Giurgiu, Dâmbovița
    Maximum 4 probe pe an din fiecare dintre celelalte județe
    Legume Producția primară
    Maximum 7 probe pe an din fiecare dintre județele: Bihor, Suceava, Olt, Dolj, Neamț, Galați, Giurgiu, Maramureș, Bacău, Argeș, Dâmbovița
    Maximum 4 probe pe an din fiecare dintre celelalte județe
    4.CdSemințe oleaginoaseProducția primarăMaximum 2 probe pe an din fiecare județ
    5.NitrațiSpanac, salată și rucolaProducția primarăMaximum 3 probe pe an din fiecare județ

    * Fumonisina se testează doar pentru porumb.
    ** Pentru produsele care se cultivă atât în câmp deschis, cât și în seră, probele se prelevează prioritar din câmp deschis.

    B. Controlul oficial privind conținutul de contaminanți în produsele de origine nonanimală la importul în condiții speciale și în cadrul controalelor oficiale consolidate
    Controlul oficial privind conținutul de contaminanți în produsele de origine nonanimală la importul în condiții speciale și la intensificarea temporară a controalelor oficiale se realizează în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1.793 al Comisiei din 22 octombrie 2019 privind intensificarea temporară a controalelor oficiale și măsurile de urgență care reglementează intrarea în Uniune a anumitor bunuri din anumite țări terțe, de punere în aplicare a Regulamentelor (UE) 2017/625 și (CE) nr. 178/2002 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 669/2009, (UE) nr. 884/2014, (UE) 2015/175, (UE) 2017/186 și (UE) 2018/1.660 ale Comisiei, cu amendamentele ulterioare.
    ^(1) Biroul vamal reprezintă un loc adecvat pentru desfășurarea controalelor oficiale asupra bunurilor care intră în Uniune, situat pe teritoriul vamal al Uniunii, în înțelesul art. 44 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2017/625, cu amendamentele ulterioare.
    ^(2) Depozitul de destinație reprezintă locul de destinație al produselor provenind din țări terțe/state membre ale Uniunii Europene, așa cum este declarat în Documentul de intrare la import/Notificare comerț intraunional.
    ^(3) Sunt exceptate produsele alimentare menționate la lit. B.
    ^(4) Depozitele/Silozurile de cereale de la care se prelevează probe sunt cele cu capacități egale sau mai mari de 1,500 tone. Prelevarea se realizează astfel încât să fie incluse produse provenite din producția internă/comerț intraunional/import și pe baza datelor existente privind riscul, cantitatea de produs, consumul, disponibilitatea sezonieră a produsului.
    ^(5) Semințele oleaginoase includ următoarele coduri CN 1201 (boabe de soia, chiar sfărâmate), 1202 (arahide, neprăjite și nici altfel preparate termic, chiar decorticate sau sfărâmate), 1203 (copră), 1204 (semințe de in, chiar sfărâmate), 1205 (semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate), 1206 (semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate), 1207 (alte semințe și fructe oleaginoase, chiar sfărâmate) și produse derivate înscrise la codul CN 1208 (făină de griș din fructe și semințe oleaginoase, altele decât cele de muștar); semințe de pepene înscrise la codul 1207 99.
    ^(6) Nivelul maxim nu se aplică produselor alimentare pentru care se poate demonstra că nivelul de melamină mai mare de 2,5 mg/kg este consecința utilizării autorizate de ciromazin ca insecticid. Nivelul de melamină nu trebuie să depășească nivelul de ciromazin.
    Produsele alimentare cu risc crescut pentru prezența melaminei sunt alimentele cu conținut proteic ridicat, precum și alimentele care vin în contact cu materiale plastice pe bază de melamină-formaldehidă din straturile protectoare ale recipienților pentru conservare, hârtia de ambalare, suprafețe de lucru și adezivi. De asemenea, melamina poate să apară ca metabolit și produs de degradare al ciromazinului, care este utilizat ca produs de protecție a plantelor și ca medicament veterinar.
    ^(7) Data de la care prelevarea de probe este demarată, precum și detalii privind arondarea laboratoarelor trebuie transmise de către ANSVSA după ce metodele de analiză ale laboratoarelor care efectuează aceste determinări îndeplinesc prevederile art. 34 din Regulamentul (UE) 2017/625.
    ^(8) Probele în vederea testării acrilamidei se prelevează atunci când operatorul nu poate demonstra măsurile luate în cazul depășirii nivelurilor de referință.
    ^(9) Nivelul maxim se referă la suma de morfină și codeină, aplicându-se un factor de 0,2 pentru codeină. Prin urmare, nivelul maxim se referă la suma de codeină + 0,2 morfină.
    Precizări tehnice
    a) Analizele se efectuează în laboratoarele specializate, desemnate de ANSVSA.
    b) Nivelurile maxime admise de contaminanți, precum și metodele de prelevare a probelor și metodele de analiză sunt în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, ministrului sănătății publice și președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 121/530/E.N.7289/351/2007 privind anumiți contaminanți din alimentele de origine animală și nonanimală și ale Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare. Nivelurile de acțiune pentru acrilamidă sunt în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/2.158.
    c) Prelevarea de probe, precum și stabilirea conformității loturilor pentru produsele din coloana 3 a tabelelor de la lit. A și pentru produsele ce fac obiectul controlului oficial menționate la lit. B se realizează de către personalul de specialitate din cadrul DSVSA, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei din 23 februarie 2006 de stabilire a modalităților de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conținutului de micotoxine din produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare, Regulamentul (CE) nr. 1.882/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a modalităților de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de nitrați din anumite produse alimentare, Regulamentul (UE) 2017/644 al Comisiei din 5 aprilie 2017 de stabilire a metodelor de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul nivelurilor de dioxine, de PCB-uri de tipul dioxinelor și de PCB-uri care nu sunt de tipul dioxinelor în anumite produse alimentare și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 589/2014, Regulamentul (CE) nr. 333/2007, Regulamentul (UE) 705/2015 al Comisiei din 30 aprilie 2015 de stabilire a metodelor de prelevare de probe și a criteriilor de performanță pentru metodele de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de acid erucic din produsele alimentare și de abrogare a Directivei 80/891/CEE, Procedura specifică „Prelevarea probelor de produse alimentare de origine nonanimală în vederea testării micotoxinelor“ și Procedura specifică „Prelevarea probelor de produse alimentare de origine nonanimală în vederea testării contaminanților alimentari“, elaborate de ANSVSA și afișate pe site-ul acesteia.
    d) Transportul probelor de la punctul de prelevare la laborator se realizează de către personalul de specialitate din cadrul DSVSA, prin firme specializate de transport/alte modalități de transport care să asigure condițiile specifice pentru produsele în cauză, costurile fiind asigurate din bugetul DSVSA.
    e) Operatorii economici, în funcție de rezultatele controlului oficial, pot apela la dreptul la a doua expertiză asigurat prin art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625 și/sau pot formula contestație în termenele și în condițiile prevăzute de către Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
    f) Pentru respectarea prevederilor art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625, personalul de specialitate din cadrul DSVSA se asigură că operatorii ale căror bunuri fac obiectul prelevării de probe sunt informați asupra dreptului la a doua expertiză, prin consemnarea în documentele specifice de prelevare a probei.(i) La prelevarea probei de laborator și la solicitarea operatorului, personalul de specialitate din cadrul DSVSA se asigură că prelevează o cantitate suficientă de probă pentru a permite o a doua expertiză - proba pentru a doua expertiză.(ii) În cazul în care prelevarea unei cantități suficiente nu este posibilă, personalul de specialitate din cadrul DSVSA informează operatorul despre acest lucru.(iii) În cazul în care operatorul nu solicită o probă pentru a doua expertiză, acest lucru se consemnează în procesul-verbal și operatorul pierde dreptul la a doua expertiză prin analiza probei pentru a doua expertiză.
    g) Dacă, în urma analizei probei de laborator, lotul este clasificat ca fiind neconform, operatorul este informat imediat în scris.
    h) În cazul în care operatorul dorește să își exercite dreptul la a doua expertiză prevăzut la art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625, notifică acest fapt DSVSA responsabile cu prelevarea probelor, în termen de cinci zile lucrătoare de la data luării la cunoștință; în cel mai scurt termen posibil de la data înregistrării notificării, operatorul prezintă DSVSA responsabile cu prelevarea probelor rezultatul examinării documentelor privind prelevarea și analiza probelor de către un alt expert care deține calificări/certificări naționale/internaționale recunoscute conform legii, în domeniul disputat; expertul este o persoană care are calificarea adecvată, este instruit sau are experiență practică în ce privește prelevarea probelor/examinarea și auditarea programelor și tehnicilor de prelevare, metodele de analiză și interpretarea cerințelor legislative specifice și care să realizeze examinarea documentară în cadrul celei de a doua expertize din partea operatorului.
    i) În cazul în care în urma celei de a doua expertize menționate la lit. h) apare un diferend între DSVSA responsabilă cu prelevarea probelor și operatorul economic, DSVSA responsabilă cu prelevarea probelor decide, în cazul în care operatorul solicită, examinarea documentelor privind analiza inițială a probei de laborator și, după caz, analizarea probei pentru a doua expertiză/altei analize, de către un alt laborator oficial; costurile suplimentare privind examinarea documentelor și analiza probelor sunt suportate de operatorul din domeniul alimentar care a contestat rezultatul controlului oficial; buletinul de analiză a probei pentru a doua expertiză trebuie să fie eliberat de un laborator acreditat conform SR ISO EN 17025, care utilizează o metodă de determinare ce prezintă criterii de performanță cel puțin egale cu cele ale metodei de determinare prin care s-a analizat proba de laborator.
    j) Loturile de produse alimentare care fac subiectul diferendului dintre DSVSA responsabilă cu prelevarea probelor și operator sunt reținute oficial pe întreaga perioadă de la notificarea operatorului privind utilizarea dreptului la a doua expertiză până la încheierea diferendului și stabilirea destinației acestora.
    k) În cazul suspiciunii de neconformitate/loturilor neconforme se aplică prevederile art. 66, 67, 137 și 138 din Regulamentul (UE) 2017/625 și ale procedurilor specifice elaborate de ANSVSA și afișate pe site-ul acesteia, după caz.
    l) În cazul în care în urma controlului se constată o neconformitate sau există o suspiciune fundamentată privind nerespectarea legislației privind siguranța alimentelor care necesită investigații de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator; probele recoltate în aceste condiții sunt însoțite de o notă justificativă în care se precizează motivația recoltării acestora în afara frecvenței stabilite prin prezentele norme; costurile aferente prelevării, transportului și testării produselor alimentare sunt suportate din bugetul DSVSA responsabile cu prelevarea probelor.
    m) În cazul unor rezultate de laborator care indică depășirea limitelor legale maxime admise pentru contaminanți, personalul de specialitate din cadrul DSVSA notifică, după caz, prin SRAAF sau prin Sistemul de asistență și cooperare administrativă și prelevează probe și pentru următoarele loturi cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, până la obținerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; în aceste situații, probele prelevate sunt însoțite de o notă justificativă în care se precizează motivația recoltării acestora în afara frecvenței stabilite prin prezentele norme; costurile aferente prelevării, transportului și testării produselor alimentare sunt suportate de operator.
    n) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare se prelevează probe și pentru următoarele loturi cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, până la obținerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise. Costurile aferente prelevării, transportului și testării produselor alimentare sunt suportate de operatori.
    o) La stabilirea planului cifric la nivel județean sunt luate în considerare criterii cum ar fi: numărul operatorilor cu același tip de activitate, capacitatea depozitului alimentar/silozului, capacitatea de producție, originea produsului (autohtonă, import, comerț intraunional), numărul de consumatori, ponderea produselor în regimul alimentar, disponibilitatea sezonieră a produselor alimentare, programul de autocontrol al operatorului economic, riscuri asociate anumitor etape din lanțul alimentar, riscuri asociate anumitor categorii de alimente, rezultatele anterioare, condițiile climatice și altele.
    p) La stabilirea operatorilor din domeniul alimentar care urmează a fi controlați pentru producția primară sunt incluse capacități de producție variate, fiind luate în considerare următoarele criterii: absența/ineficiența bunelor practici agricole, lipsa unor certificate care să ateste aplicarea bunelor practici agricole, furnizori direct către consumatorul final, condițiile climatice, contaminarea solului.
    q) Monitorizarea acrilamidei, toxinei T2 și HT2, alcaloizilor tropanici, canabinoizilor și alcaloizilor de opium se realizează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006, cu amendamentele ulterioare, Recomandarea Comisiei nr. 165/2013 privind prezența toxinei T2 și HT2 în cereale și produse pe bază de cereale, Recomandarea Comisiei nr. 1.888/2019 privind monitorizarea prezenței acrilamidei în anumite alimente, Recomandarea Comisiei nr. 976/2015 privind monitorizarea prezenței alcaloizilor tropanici în alimente, Recomandarea Comisiei nr. 2.115/2016 privind monitorizarea prezenței Δ9-tetrahidrocanabinolului (Δ9-THC), a precursorilor săi și a altor canabinoide în alimente și Recomandarea Comisiei nr. 662/2014 privind bunele practici de prevenire și reducere a prezenței alcaloizilor de opium în semințele de mac și produsele derivate din acestea.
    r) La solicitarea operatorului, personalul de specialitate al DSVSA poate să elibereze o copie a buletinului de analiză.

    C. Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din și/sau de pe produse alimentare de origine nonanimală

    Nr.
    crt.

    Denumirea parametrului

    Denumirea produsului

    Locul de prelevare

    Frecvența de recoltare a probelor

    1

    2

    3

    4

    5

    1.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Gutui, caise, cireșe, prune, curmale, piersici, inclusiv nectarine și hibrizi similari, kiwi, ananas, avocado, mango, țelină rădăcină, păstârnac rădăcină, pătrunjel rădăcină, cartofi dulci, ridichi, usturoi, ceapă, ceapă verde, pepene verde, pepene galben, pepene amar (Momordica charantia), dovlecei, gulii, brocoli, varză, varză creață, varză de Bruxelles, salată (în stare proaspătă sau congelată), mazăre (proaspătă sau congelată), fasole boabe, praz, țelină, ciuperci de cultură, secară sau ovăz, porumb, fasole cu păstaie (proaspătă sau congelată), roșii, morcovi, castraveți, mandarine, pere, cartofi, orez, spanac (proaspăt sau congelat)

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare produs, pentru fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, la transporturile care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Vinete, banane, conopidă, mazăre boabe (proaspătă sau congelată) și grâu
    Ulei de măsline virgin (factorul de prelucrare a uleiului = 5, ținând seama de un randament standard al producției de ulei de măsline de 20% din recolta de măsline)

    Supermarket/hipermarket, magazine specializate, alte unități de comerț cu amănuntul

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din comerțul intraunional și import, care nu au fost prelevate în alte puncte de prelevare

    2.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Făină de grâu

    Unități de fabricare

    O probă pe an pentru fiecare județ
    Ori de câte ori situația o impune

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    3.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Suc de portocale

    Unități de fabricare

    O probă pe an pentru fiecare unitate
    Ori de câte ori situația o impune

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe semestru și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    O dată pe semestru de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene

    Maximum o probă pe an pentru produse originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene pentru fiecare județ, la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    4.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Vin (roșu sau alb) fabricat din struguri. În cazul în care nu sunt disponibili factori specifici de prelucrare a vinului se poate aplica, din oficiu, factorul 1.

    Unități de fabricare

    Maximum 5 probe pe an pentru fiecare județ Ori de câte ori situația o impune

    5.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Mere

    Posturi de inspecție la frontieră Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    Maximum 5% din numărul transporturilor de produse originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale, pentru fiecare județ
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene

    Maximum o probă pe an pentru produse originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene pentru fiecare județ, la transporturile care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    6.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Grapefruit

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, cu excepția Turciei și Chinei, la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    10% din numărul transporturilor de produse originare din Turcia și China de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene
    Supermarket/hipermarket, magazine specializate, alte unități de comerț cu amănuntul

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din import și comerțul intraunional, care nu au fost prelevate în alte puncte de prelevare
    Ori de câte ori situația o impune

    7.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Struguri de masă

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    5% din numărul transporturilor de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene pentru fiecare județ, la transporturile de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    8.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Lămâi

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, cu excepția Turciei și Argentinei, la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    5% din numărul transporturilor de produse originare din Turcia și Argentina de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene
    Supermarket/hipermarket, magazine specializate, alte unități de comerț cu amănuntul

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din import, cu excepția Turciei, și comerțul intraunional, care nu au fost prelevate în alte puncte de prelevare
    Două probe pe an pentru produsele originare din Turcia pentru fiecare județ, la transporturile care nu au fost prelevate în alte puncte de prelevare
    Ori de câte ori situația o impune

    9.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Ardei

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, cu excepția Turciei și Egiptului, la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    5% din numărul transporturilor de produse originare din Turcia și Egipt de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene
    Supermarket/hipermarket, magazine specializate, alte unități de comerț cu amănuntul

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din import, cu excepția Turciei și Egiptului, și comerțul intraunional, care nu au fost prelevate în alte puncte de prelevare
    Două probe pe an pentru produse originare din Turcia și Egipt pentru fiecare județ, la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în alte puncte de prelevare
    Ori de câte ori situația o impune

    10.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Portocale proaspete sau uscate

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine și aleatoriu la următoarele importuri

    Depozite de destinație

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, cu excepția Egiptului și Turciei, la transporturile de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    5% din numărul transporturilor de produse originare din Egipt și Turcia la transporturile de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene
    Supermarket/hipermarket, magazine specializate, alte unități de comerț cu amănuntul

    Semestrial de la maximum 2 unități din fiecare județ, pentru produsele provenite din import și comerțul intraunional, care nu au fost prelevate în alte puncte de prelevare
    Ori de câte ori situația o impune

    11.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Rodii și căpșuni

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară de origine, cu excepția Egiptului, și aleatoriu la următoarele importuri

    Depozite de destinație

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, cu excepția Egiptului, la transporturile de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    5% din numărul transporturilor de produse originare din Egipt, la transporturile de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    5% din numărul transporturilor de produse originare din Turcia, la transporturile de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene

    Maximum o probă pe an pentru produse originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene pentru fiecare județ la transporturile de la care nu au fost prelevate în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    12.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Pomelo proaspăt

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 3% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine, cu excepția Chinei, și aleatoriu la următoarele importuri

    Depozite de destinație

    O dată pe an de la fiecare unitate, pentru fiecare țară de origine, la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene

    Maximum o probă pe an pentru produse provenite din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene pentru fiecare județ la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale
    Ori de câte ori situația o impune

    13.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Legume și fructe

    Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produse materie primă originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene

    Fabricarea sucurilor de fructe și de legume

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produse materie primă originare din țări terțe și state membre

    14.

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale^1

    Cartofi

    Unități de prelucrare și conservare a cartofilor

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produse materie primă originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene

    Fructe

    Fabricarea cidrului și a vinului din fructe

    O dată pe an pentru fiecare unitate pentru produse materie primă originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene

    15.

    Oxid de etilenă

    Semințe de susan

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    Maximum 5% din numărul transporturilor de produse originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale, pentru fiecare județ
    Ori de câte ori situația o impune

    Gumă de caruba E 410, gumă de xantan E 415 și gumă de guar E 412

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    Maximum 5% din numărul transporturilor de produse originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale, pentru fiecare județ
    Ori de câte ori situația o impune

    Condimente

    Posturi de inspecție la frontieră
    Birourile vamale

    Minimum o probă pe an și maximum 5% pe an din numărul de transporturi din fiecare țară terță de origine
    Ori de câte ori situația o impune

    Depozite de destinație

    Maximum 5% din numărul transporturilor de produse originare din țări terțe și state membre ale Uniunii Europene la transporturile de la care nu au fost prelevate probe în posturile de inspecție la frontieră sau birourile vamale, pentru fiecare județ
    Ori de câte ori situația o impune

    ^1 Amitraz, aldrin și dieldrin (aldrin și dieldrin combinati exprimati în dieldrin)*, azinfos-metil*, azinfos-etil*, acefat*, acetamiprid*, acrinatrin* aldicarb (sumă de aldicarb, aldicarb sulfoxid și aldicarb sulfone, exprimată în aldicarb)*, atrazin, azoxistrobin*, benalaxil, bifentrin*, bitertanol*, bromofos-etil*, bromopropilat*, buprofezin*, bupirimat*, boscalid*, cadusafos, carbendazim*, clorfenapir*, clotianidin*, carbaril*, carbofuran*, carbosulfan*, ciproconazol*, ciprodinil, cipermetrin (sumă de 4 izomeri)*, cipermetrin alfa*, clorpirifos*, clorpirifos-metil*, clorotalonil*, clorantraniliprole, clorfenvinfos, cloroprofarm*, clofentezin, DDT fără p, p DDT (sumă de p, p’- DDT, o, p’-DDT, p, p’-DDE și p, p’ DDD exprimată în DDT)*, deltametrin*, demeton-S-metil-sulfon, diazinon*, dicrotofos, diafentiuron, diclorfluanid*, diclorvos*, dicofol*, dicloran, difenilamină*, dietofencarb, dimetoat*, dimetomorf diniconazol, disulfoton, difenoconazol*, diflubenzuron, endosulfan (sumă de izomeri alfa endosulfan, beta endosulfan și endosulfan sulfat exprimată în endosulfan)*, endrin*, EPN*, epoxiconazol*, etoprofos, etion*, etofenprox*, fenclorfos, fenarimol*, fenamifos-sulfoxid, fenamifos-sulfon, fenitrotion*, fenvalerat, fenpiroximat/esfenvalerat (sumă de RS/SR și izomeri RR/SS)*, fenhexamid*, fenpiroximat, fenpropatrin*, fention*, fentoat, fention, fention-oxon, fention-sulfon, fenbuconazol, fenazaquin, fipronil, fenpropinorf, flutriafol, flusilazol, flufenoxuron, formetanat, fenamidon, fenamifos, flucitrinat, fludioxonil*, fluquinconazol, flubendiamid, fenoxicarb, fenhexamid, fosalon, forat, heptaclor*, hexaclorciclohexan HCH - izomerul alfa*, hexaclorciclohexan-HCH, izomerul beta*, hexaflumuron, hexitriazox*, hexaconazol*, imazalil*, quinoxifen, imidacloprid*, iprodion*, indoxacarb*, iprovalicarb*, isoprocarb, isocarbofos, izofenfos-metil, kresoxim-methil*, lambda–cihalotrin*, linuron*, lufenuron, lindan (izomerul gama al hexaclorciclohexanului HCH)*, malation (sumă de malation și malaoxon exprimată în malation)*, mandipropanid, metamidofos*, metidation*, metaflumizon, metalaxil*, metconazol* metiocarb*, metiocarb-sulfoxid*, metiocarb-sulfone*, metomil*, metoxifenozid metribuzin, mevinfos, monocrotofos*, molinat, miclobutanil*, mepanipirim, ometoat*, oxamyl*, oxadixil*, oxidemeton-metil* paration*, paration-metil*, paraoxon-metil, paclobutrazol, pencicuron, piriproxifen, piretrine, penconazol*, pendimetalin*, fosmet*, piraclostrobin*, prefenofos*, propamocarb*, propaquizafop, permetrin- (sumă de cis- și transpermetrin)*, pirimicarb*, pirimetanil*, pirimifos-metil*, pimetrozin, procimidon*, protioconazol-destio, procloraz*, spirodiclofen, fentoat*, fosalon*, propiconazol*, profenofos*, propizamid*, piridaben*, protiofos, spiroxamin*, spinosad (sumă de spinosin A și spinosin D), taufluvalinat*, tebufenozid tetradifon, tetraconazol, teflubenzuron, teflutrin, terbutilazin, tiodicarb*, triciclazol, triadimefon și triadimenol* triadimefon*, triazofos*, triticonazol, triflumuron, trifluralin, tebuconazol*, tebufenpirad*, tiabendazol*, tiametoxam (sumă de tiametoxam și clotianidin, exprimată în tiametoxam)*, tolilfluanid*, tolclofos-metil*, trifloxistrobin*, tiacloprid*, triforin, tiofanat-metil*, vinclozolin*, quinalfos, zoxamid*, 3-hidroxi carbofuran, o-fenilfenol.
    * Substanță activă inclusă în programul comunitar de control, multianual și coordonat de asigurare a respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide și de evaluare a expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din și de pe alimentele de origine vegetală și animală.
    Depozitul de destinație - locul de destinație al produselor provenind din țări terțe/state membre ale Uniunii Europene, așa cum este declarat în documentul de intrare la import/notificare comerț intraunional prevăzut de Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 152/3.476/2020 pentru aprobarea Normei pentru siguranța alimentelor de origine nonanimală care stabilește condițiile în care se derulează operațiunile de import, export, tranzit și comerț intraunional de produse alimentare de origine nonanimală și de produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman supuse controlului oficial pentru siguranța alimentelor, cu modificările ulterioare.
    Birou vamal - orice birou la care pot fi îndeplinite toate sau unele dintre formalitățile vamale prevăzute în reglementările vamale;
    Controlul oficial privind conținutul de reziduuri de pesticide în produsele de origine nonanimală la importul în condiții speciale și la intensificarea temporară a controalelor oficiale se realizează în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1.793, cu amendamentele ulterioare, și cu procedurile specifice elaborate de ANSVSA și afișate pe site-ul acesteia.
    Precizări tehnice
    a) Analizele se efectuează în laboratoare oficiale specializate, desemnate de ANSVSA.
    b) Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu amendamentele ulterioare, și cu prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, al ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale și al ministrului sănătății nr. 12/181/380/2009 privind reziduurile de pesticide în și pe alimente și furaje de origine animală și vegetală.
    c) Prelevarea de probe se realizează de către personalul de specialitate din cadrul DSVSA în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animală și nonanimală și reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, cu modificările și completările ulterioare, și ale Procedurii pentru prelevarea de probe din produse alimentare de origine nonanimală în vederea determinării concentrației de reziduuri de pesticide, elaborată de ANSVSA și afișată pe site-ul acesteia.
    d) În cazul probelor prelevate în cadrul controlului oficial, rezultatul analizelor de laborator trebuie raportat împreună cu incertitudinea de măsurare extinsă (U) sub forma: rezultat = x ± U (unități), cu x reprezentând valoarea măsurată și U incertitudinea de măsurare extinsă.
    Respectarea limitei maxime admise se verifică conform următoarei reguli de decizie:– dacă din valoarea măsurată se scade incertitudinea extinsă (U) și limita maximă admisă este depășită, proba este considerată neconformă (x - U > MRL) și lotul este declarat neconform;– dacă din valoarea măsurată se scade incertitudinea extinsă (U) și limita maximă admisă nu este depășită (x - U< LMR), proba este considerată conformă și lotul este declarat conform.

    e) Transportul probelor de la punctul de prelevare la laborator se realizează de către personalul de specialitate din cadrul DSVSA, prin firme specializate de transport/alte modalități de transport care să asigure condițiile specifice pentru produsele în cauză, costurile fiind asigurate din bugetul DSVSA.
    f) Operatorii, în funcție de rezultatele controlului oficial, pot exercita dreptul la a doua expertiză prevăzut la art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625 și/sau pot formula contestație în termenele și în condițiile prevăzute de către Legea nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
    g) Pentru respectarea prevederilor art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625, personalul de specialitate din cadrul DSVSA se asigură că operatorii ale căror bunuri fac obiectul prelevării de probe sunt informați asupra dreptului la a doua expertiză, prin consemnarea în documentele specifice de prelevare a probei:(i) la prelevarea probei de laborator și la solicitarea operatorului, personalul de specialitate din cadrul DSVSA se asigură că prelevează o cantitate suficientă de probă pentru a permite o a doua expertiză - proba pentru a doua expertiză;(ii) în cazul în care prelevarea unei cantități suficiente nu este posibilă, personalul de specialitate din cadrul DSVSA informează operatorul despre acest lucru;(iii) în cazul în care operatorul nu solicită o probă pentru a doua expertiză, acest lucru se consemnează în procesul-verbal și operatorul pierde dreptul la a doua expertiză prin analiza probei pentru a doua expertiză.
    h) Dacă, în urma analizei probei de laborator, lotul este clasificat ca fiind neconform, operatorul este informat imediat, în scris.
    i) În cazul în care operatorul dorește să exercite dreptul la a doua expertiză prevăzut la art. 35 din Regulamentul (UE) 2017/625, acesta notifică acest fapt DSVSA responsabile cu prelevarea probelor, în termen de cinci zile lucrătoare de la data luării la cunoștință; în cel mai scurt termen posibil de la data înregistrării notificării, operatorul prezintă autorității competente rezultatul examinării documentelor privind prelevarea și analiza probelor, de către un alt expert care deține calificări/certificări naționale/internaționale recunoscute conform legii, în domeniul disputat; expertul este o persoană care are calificarea adecvată, este instruit sau are experiență practică în ce privește prelevarea probelor/examinarea și auditarea programelor și tehnicilor de prelevare, metodele de analiză și interpretarea cerințelor legislative specifice și care să realizeze examinarea documentară în cadrul celei de a doua expertize din partea operatorului.
    j) În cazul în care, în urma celei de a doua expertize menționate la lit. i), apare un diferend între DSVSA responsabilă cu prelevarea probelor și operator, DSVSA responsabilă cu prelevarea probelor decide, în cazul în care operatorii solicită, examinarea documentelor privind analiza inițială a probei de laborator și, după caz, analizarea probei pentru a doua expertiză/altei analize, de către un alt laborator oficial; costurile suplimentare privind examinarea documentelor și analiza probelor sunt suportate de operatorul din domeniul alimentar care a contestat rezultatul controlului oficial; buletinul de analiză a probei pentru a doua expertiză trebuie să fie eliberat de un laborator acreditat conform SR ISO EN 17025 care utilizează o metodă de determinare ce prezintă criterii de performanță cel puțin egale cu cele ale metodei de determinare prin care s-a analizat proba de laborator.
    k) Loturile de produse alimentare care fac obiectul diferendului între DSVSA responsabilă cu prelevarea probelor și operator sunt reținute oficial pe întreaga perioadă de la notificarea operatorului privind utilizarea dreptului la a doua expertiză până la încheierea diferendului și stabilirea destinației acestora.
    l) În cazul suspiciunii de neconformitate sau al loturilor neconforme se aplică prevederile art. 66, 67, 137 și 138 din Regulamentul (UE) 2017/625 și ale procedurilor specifice elaborate de ANSVSA și afișate pe site-ul acesteia, după caz.
    m) În cazul în care în urma controlului se constată o neconformitate sau există o suspiciune fundamentată privind nerespectarea legislației din domeniul siguranței alimentelor care necesită investigații de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator; probele recoltate în aceste condiții sunt însoțite de o notă justificativă în care se precizează motivația recoltării acestora în afara frecvenței stabilite prin prezentele norme metodologice.
    n) În cazul unor rezultate de laborator care indică depășirea limitelor legale maxime admise, personalul de specialitate din cadrul DSVSA notifică, după caz, prin SRAAF sau prin Sistemul de asistență și cooperare administrativă și prelevează probe și pentru următoarele loturi cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, până la obținerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; în aceste situații, probele prelevate sunt însoțite de o notă justificativă în care se precizează motivația recoltării acestora în afara frecvenței stabilite prin prezentele norme metodologice; costurile aferente prelevării, transportului și testării produselor alimentare sunt suportate de operatori.
    o) Loturile de produse alimentare pentru care s-au depistat reziduuri de pesticide peste limitele legale maxime admise și au fost declarate neconforme nu sunt puse pe piață și/sau sunt retrase de pe piață, după caz; ele nu sunt destinate consumului uman direct și nu sunt utilizate ca ingrediente la fabricarea altor produse alimentare și nici amestecate cu alte produse alimentare.
    p) În cazul în care există suspiciuni fundamentate cu privire la nerespectarea legislației privind siguranța alimentelor, personalul de specialitate din DSVSA efectuează controale oficiale pentru a confirma sau pentru a elimina suspiciunea, lotul este reținut oficial până la finalizarea controalelor oficiale; aceste activități sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor constau în: controlul documentelor care însoțesc lotul, examinarea vizuală pentru asigurarea corespondenței dintre certificatele sau alte documente care însoțesc lotul cu eticheta și conținutul lotului, verificarea ambalajelor, prelevarea de probe pentru analize de laborator, verificarea sistemului de control al operatorului; în funcție de rezultatul acestora, personalul de specialitate ia măsurile ce se impun aplicând instrucțiunile, procedurile și prevederile legale în vigoare aplicabile fiecărui caz în parte.
    q) Orice modificare a legislației la nivel european, aplicabilă direct statelor membre ale Uniunii Europene, este luată în considerare în controlul oficial în ceea ce privește produsele alimentare, modul de prelevare și frecvența controalelor fizice.
    r) Supravegherea unităților cu activitate în domeniul alimentar se face în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2017/625, cu amendamentele ulterioare, pentru verificarea respectării prevederilor Regulamentului (CE) nr. 369/2005, cu amendamentele ulterioare, și art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004, cu amendamentele ulterioare; aceasta se realizează prin evaluarea schemelor de prelevare și testare/sistemului de control al operatorului, analiza înregistrărilor obținute - buletine de analiză obținute în urma testării - și evaluarea acțiunilor corective și preventive întreprinse, prin identificarea corectă a măsurilor corective și preventive în concordanță și proporționale cu neconformitățile constatate; în cazul în care în urma controlului se constată nerespectarea cerințelor legislative se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator în vederea verificării conformității cu legislația și a aplicării măsurilor de control ce se impun; costurile aferente prelevării, transportului și testării produselor alimentare sunt suportate de operatori.
    s) La stabilirea Planului cifric la nivel județean sunt luate în considerare criterii precum: numărul depozitelor de destinație ale operatorilor economici care realizează activitatea de import și comerț intraunional, capacitatea depozitelor, ponderea produselor în regimul alimentar, disponibilitatea sezonieră a produselor alimentare, sistemul de control al operatorului economic, volumul importurilor derulate prin posturile de inspecție la frontieră, biroul vamal și depozite de destinație, notificările Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF) și rezultatele analizelor de laborator privind depășirile limitelor maxime admise din anii precedenți, alte criterii stabilite la nivel județean, precum și prevederile Regulamentului Comisiei Europene de stabilire a programului de control multianual coordonat al Uniunii Europene și ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1.793, cu amendamentele ulterioare. Sistemul de control al operatorului trebuie să îndeplinească următoarele criterii:(i) să fie proiectat pentru o perioadă de cel puțin trei ani;(ii) să specifice tipul pesticidelor monitorizate din și de pe produsele alimentare, cu planificarea anuală a acestora;(iii) să specifice tipul produselor alimentare care sunt monitorizate, cu planificarea anuală a acestora;(iv) să conțină date cu privire la procedura de prelevare utilizată, strategia de prelevare utilizată, limitele maxime admise care se aplică la interpretarea rezultatelor de laborator.
    Frecvența de monitorizare prin prelevare de probe a unui operator economic se stabilește în funcție de evaluarea sistemului de control aplicat de acesta.

    t) În cadrul controlului oficial, personalul de specialitate din cadrul DSVSA verifică existența și implementarea unor sisteme și/sau proceduri privind respectarea cerințelor de trasabilitate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare.
    u) La solicitarea operatorului, personalul de specialitate din cadrul DSVSA poate să elibereze o copie a buletinului de analiză.

    D. Controlul oficial al unităților care procesează, depozitează și valorifică produse de origine nonanimală
    Tabelul 1. Unitățile supuse înregistrării/autorizării și controlului pentru siguranța alimentelor

    Nr. crt.

    Unități supuse controlului oficial

    Evaluare

    Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor


    1.

    Unități de prelucrare a cartofilor preparați sau congelați

    O dată la 2 ani

    2.

    Unități de producție a piureului de cartofi deshidratați

    O dată la 2 ani

    3.

    Unități de producție de gustări din cartofi

    O dată la 2 ani

    4.

    Unități de producție pentru fabricarea cartofilor crocanți

    O dată la 2 ani

    5.

    Unități de producție pentru fabricarea făinii de cartofi

    O dată la 2 ani

    6.

    Unități de fabricare a sucurilor de fructe și legume

    O dată la 2 ani

    7.

    Unități de fabricare a concentratelor din fructe și legume

    O dată la 2 ani

    8.

    Unități de conservare a fructelor

    O dată la 2 ani

    9.

    Unități de fabricare a produselor alimentare din fructe și legume

    O dată la 2 ani

    10.

    Unități de fabricare a gemurilor

    O dată la 2 ani

    Fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale

    11.

    Unități pentru producția de uleiuri vegetale brute (de exemplu, ulei de măsline, floarea-soarelui, soia, rapiță, in, semințe de dovleac, porumb)

    O dată la 2 ani

    12.

    Unități pentru producția făinii oleaginoase nedegresate

    O dată la 2 ani

    13.

    Unități pentru producția uleiurilor vegetale rafinate (de exemplu, ulei de măsline, ulei de soia)

    O dată la 2 ani

    14.

    Unități pentru prelucrarea uleiurilor vegetale

    O dată la 2 ani

    15.

    Unități pentru fabricarea margarinei și a altor produse comestibile similare

    O dată la 2 ani

    16.

    Unități pentru fabricarea amestecurilor pentru tartine

    O dată la 2 ani

    17.

    Unități pentru fabricarea grăsimilor de gătit combinate

    O dată la 2 ani

    Fabricarea produselor de morărit, a amidonului și a produselor din amidon

    18.

    Unități de morărit

    O dată la 2 ani

    19.

    Unități pentru măcinarea orezului

    O dată la 2 ani

    20.