HOTĂRÂRE nr. 511 din 7 aprilie 2004pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004
    În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 6 lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    Articolul I

    Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:1. La articolul 7 alineatul (7), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    e) prin excepție de la prevederile lit. d), chinina și/sau cofeina folosite ca arome în fabricarea sau prepararea alimentelor trebuie să fie menționate, prin denumire, în lista ingredientelor prevăzută la art. 5 lit. b), după termenul <<arome>>.
    2. Alineatul (2) al articolului 22 va avea următorul cuprins:(2) Ilustrarea de fructe, legume și/sau porțiuni vegetale și/sau orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage sau prin publicitate nu este permisă decât în cazul în care fructele sau părți din fruct - suc de fructe, pulpă de fruct, legumele și/sau porțiuni vegetale și/sau orice alte ingrediente apar în denumirea sub care se vinde produsul și sunt înscrise în lista cuprinzând ingredientele, urmate de cantitatea acestora exprimată în procente. În cazul utilizării la fabricarea alimentelor numai a aromelor se interzic ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor, legumelor și/sau a porțiunilor vegetale și/sau a oricăror alte ingrediente.3. După articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu următorul cuprins:

    Articolul 22^1
    (1) În cazul băuturilor care sunt destinate consumului uman, ca atare, fără alte modificări, sau după reconstituirea din produse concentrate ori uscate, care conțin cofeină, din orice sursă, în proporție mai mare de 150 mg/l, următoarea mențiune trebuie să figureze pe etichete în același câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul: <<Conținut ridicat de cofeină>>. După această mențiune se înscrie între paranteze conținutul de cofeină exprimat în mg/100 ml.(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică băuturilor pe bază de cafea, ceai sau extract de cafea ori de ceai în cazul în care denumirea sub care se vinde produsul include termenul <<cafea>> sau <<ceai>>.
    4. Anexa nr. 1e) "Lista cuprinzând categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi înlocuit cu denumirea categoriei" se completează după cum urmează:

    Ingrediente

    Denumire

    "Mușchii scheletici ai speciilor de mamifere
    și păsări, destinați consumului uman,
    inclusiv țesuturile interne sau aderente,
    pentru care conținuturile totale de grăsime
    și țesut conjunctiv nu depășesc valorile
    înscrise mai jos și când carnea constituie
    un ingredient al unui alt produs alimentar.
    Se exclud din prezenta definiție produsele
    care se supun definiției «carne separată
    mecanic» .
    Diafragma și mușchii maseteri fac parte din
    grupa mușchilor scheletici, în timp ce inima,
    limba, mușchii capului (alții decât cei
    maseteri), carpieni, tarsieni și cei ai
    cozii se exclud.
     
    Conținutul maxim de grăsime și țesut conjunctiv
    pentru ingredientele desemnate prin termenul
    «carne (cărnuri)» :
     
     
     
     

    «..... carne (cărnuri)»
    urmat de numele*) speciilor
    de animale din care provine
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    *) Pentru etichetarea în
    limba engleză, această
    denumire poate fi
    înlocuită cu numele
    generic al ingredientului
    din specia animală
    respectivă.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

     
    Speciile
     
     
     

    Conținut
    de grăsimi
    (%)
     
     

    Conținut
    de țesut
    conjun-
    ctiv*1)
    (%)

    Mamifere (altele decât
    iepurii și porcinele) și
    specii amestecate în
    care predomină mamiferele

     
    25
     
     

     
    25
     
     

    Porcine

    30

    25

    Păsări și iepuri

    15

    10

     
    *1) Conținutul țesutului conjunctiv este
    calculat pe baza raportului dintre conținutul
    de colagen și conținutul de proteine din
    carne. Conținutul de colagen se obține prin
    multiplicarea conținutului de hydroxiprolină
    cu 8.
    Dacă aceste limite maxime sunt depășite,
    dar toate celelalte criterii pentru definirea
    cărnii (cărnurilor) sunt respectate,
    conținutul de carne (cărnuri) trebuie
    recalculat și redus corespunzător, iar în
    lista de ingrediente trebuie să se menționeze
    pe lângă termenul «carne (cărnuri)» prezența
    grăsimii și/sau a țesuturilor conjunctive."


    Articolul II

    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005; produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a acesteia pot fi comercializate cu elementele de identificare și caracterizare marcate inițial, până la data de 1 iulie 2005.

    PRIM-MINISTRU
    ADRIAN NĂSTASE
    Contrasemnează:
    Președintele Autorității Naționale
    pentru Protecția Consumatorilor,
    Rovana Plumb
    Ministrul sănătății,
    Ovidiu Brînzan
    Ministrul agriculturii,
    pădurilor și dezvoltării rurale,
    Ilie Sârbu

    București, 7 aprilie 2004.
    Nr. 511.