NORME METODOLOGICE din 28 iunie 2002
privind clasificarea structurilor de primire turistice
EMITENT
  • MINISTERUL TURISMULUI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 582 bis din 6 august 2002

    ANEXĂ

    1. 1. Dispoziţii generale

      1. 1.1. Prezentele norme metodologice, elaborate în confor- mitate cu prevederile art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice, stabilesc metodologia şi criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi de alimentaţie publică din România.

      2. 1.2. Prezentele norme metodologice sunt obligatorii pen- tru toţi agenţii economici proprietari şi/sau administratori de structuri de primire turistice.

      3. 1.3. Structurile de primire turistice se clasifică pe stele şi, respectiv, flori în cazul pensiunilor turistice rurale, în funcţie de caracteristicile constructive, dotările şi calitatea serviciilor pe care le oferă, potrivit criteriilor cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

        Clasificarea structurilor de primire turistice are ca scop prioritar protecţia turiştilor, constituind o formă codificată de prezentare sintetică a nivelului de confort şi a ofertei de servicii.

        Clasificarea structurilor de primire turistice se face de Ministerul Turismului care, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată şi modificată prin Legea nr. 755/2001, este singura instituţie abilitată desfăşoare activităţi de autorizare în domeniul turismului.

      4. 1.4. Desfăşurarea de activităţi (de cazare, alimentaţie şi alte servicii specifice) în structuri de primire neclasificate, cu certificate de clasificare expirate sau cu o altă structură a spaţiilor decât cea stabilită prin certificatul de clasificare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 100.000.000 lei, potrivit art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 1.328/2001.

    2. 2. Documentaţia necesară pentru obţinerea certificatu- lui de clasificare

      În vederea obţinerii certificatului de clasificare agenţii economici proprietari şi/sau administratori de structuri de primire turistice vor întocmi o documentaţie cu următorul conţinut:

    3. 3. Eliberarea şi anularea certificatului de clasificare

      1. 3.1. Documentaţia de clasificare se transmite Ministerului Turismului - Direcţia generală de autorizare şi control (denumită în continuare D.G.A.C.), care verifică îndeplinirea criteriilor de clasificare şi întocmeşte certificatul de clasificare.

        Certificatul de clasificare va fi însoţit de fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi, respectiv, fişa privind structura spaţiilor de alimentaţie destinate servirii turiştilor, prin care se stabilesc capacitatea şi structura unităţii.

        Agentul economic va solicita D.G.A.C. din cadrul Ministerului Turismului clasificarea structurilor de primire turistice şi/sau a structurilor de alimentaţie destinate servirii turiştilor cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinţă.

      2. 3.2. Verificarea la faţa locului a îndeplinirii criteriilor se face de către specialiştii din Ministerul Turismului - D.G.A.C., cu sprijinul şi colaborarea unor specialişti desemnaţi de consiliile judeţene, consiliile locale şi de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din turism, în pre- zenţa reprezentantului agentului economic în cauză.

      3. 3.3. În funcţie de condiţiile concrete constatate în unita- tea verificată se pot propune în mod excepţional unele compensări pentru dotări şi servicii în vederea acordării sau menţinerii categoriei.

      4. 3.4. Eliberarea certificatului de clasificare se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii docu- mentaţiei de clasificare complete.

        La expirarea acestui termen agentul economic poate pune în funcţiune pe propria răspundere structura turistică respectivă la numărul de stele (flori) solicitat, urmând ca la primirea efectivă a certificatului de clasificare îşi conti- nue activitatea la categoria înscrisă în certificatul obţinut. Punerea în funcţie este condiţionată de deţinerea auto-

        rizaţiilor legale2):

        • - autorizaţia sanitară de funcţionare;

        • - autorizaţia sanitar-veterinară (numai pentru unităţile de alimentaţie);

          image

          1) Agentul economic poate furniza informaţiile respective şi prin prezentarea copiilor de pe actele de constituire a societăţii:

        • - certificat de înmatriculare;

        • - actul constitutiv sau autorizaţia de funcţionare în cazul asociaţiilor familiale şi persoanelor fizice autorizate.

          2) Se exceptează pensiunile turistice formate din maximum 5 camere şi apartamentele şi camerele de închiriat în locuinţe familiale.

        • - avizul/autorizaţia de prevenire şi stingere a incen- diilor - P.S.I.;

        • - autorizaţia de mediu.

      5. 3.5. Structurile de primire turistice care la data verificării nu îndeplinesc cel puţin criteriile pentru categoria minimă nu se clasifică şi, în consecinţă, nu pot desfăşura activi- tate de turism. Motivaţia neclasificării se consemnează în nota de verificare întocmită în două exemplare, dintre care un exemplar se predă agentului economic proprietar şi/sau administrator al unităţii respective.

      6. 3.6. Agenţii economici au obligaţia respecte pe toată perioada de funcţionare a structurilor de primire turistice condiţiile şi criteriile de clasificare, inclusiv în cazul celor care şi-au început activitatea pe propria răspundere potrivit pct. 3.4. Nerespectarea criteriilor de clasificare se sancţionează potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.328/2001.

      7. 3.7. D.G.A.C. verifică periodic starea şi funcţionarea dotărilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igienă şi a celorlalte criterii care au stat la baza clasi- ficării unităţii. Nerespectarea acestora atrage măsuri de declasificare sau, după caz, de retragere a certificatului de clasificare, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.328/2001.

        Certificatul de clasificare şi autorizaţia de funcţionare se retrag de către personalul de specialitate din cadrul

        D.G.A.C. dacă nu se respectă unul sau mai multe dintre următoarele criterii minime care influenţează direct protecţia turiştilor, prevăzute la art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 1.328/2001:

        1. a) menţinerea grupurilor sanitare în perfectă stare de funcţionare şi curăţenie;

        2. b) asigurarea apei calde la grupurile sanitare şi în spaţiile de producţie în structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu;

        3. c) asigurarea unei temperaturi minime de 18°C, în timpul sezonului rece, în spaţiile de cazare şi de servire a mesei;

        4. d) deţinerea autorizaţiilor: sanitară, sanitar-veterinară, de mediu şi de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I., în cazul unităţilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obţinerea acestora;

        5. e) programul de funcţionare a discotecilor sau a altor unităţi cu program muzical, organizate în aer liber, nu depăşească ora 1,00 noaptea;

        6. f) funcţionarea structurilor de primire turistice numai în clădiri salubre, cu faţade zugrăvite şi bine întreţinute;

        7. g) evitarea poluării fonice, în sensul respectării nivelului maxim de zgomot stabilit prin reglementări specifice;

        8. h) respectarea reglementărilor legale în vigoare ce privesc activitatea desfăşurată prin structura de primire turistică;

        9. i) expunerea la loc vizibil a firmei cu denumirea şi tipul unităţii şi însemnele privind categoria de clasificare.

        Restituirea certificatului de clasificare retras se va face după ce personalul de specialitate al D.G.A.C. constată remedierea deficienţelor semnalate. Constatările vor fi con- semnate într-o notă scrisă, întocmită în două exemplare, dintre care un exemplar se transmite la conducerea

        D.G.A.C. spre aprobare, în baza căreia se procedează la restituirea efectivă a certificatului de clasificare, după caz.

        D.G.A.C. va proceda la declasificarea structurilor de pri- mire turistice în situaţia în care constată nerespectarea cri- teriilor avute în vedere la clasificare, altele decât cele prevăzute la lit. a)-i).

      8. 3.8. În situaţia în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza acordării clasificării astfel încât nu se mai asi- gură categoria de clasificare acordată, agentul economic este obligat solicite o nouă clasificare a structurii de pri- mire turistice în cauză, în termen de 30 de zile de la apariţia modificărilor. În acelaşi termen este obligatorie soli- citarea eliberării unui nou certificat de clasificare în cazul trecerii structurii turistice în proprietatea şi/sau în adminis- trarea altui agent economic.

      9. 3.9. Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de

        D.G.A.C. din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita viza- rea certificatului cu cel puţin 60 de zile înainte de expira- rea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viză.

        În termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii agentului economic D.G.A.C. va proceda la reverificarea structurii de primire turistice în cauză şi va acorda un nou certificat de clasificare, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile minime de clasificare pentru categoria respectivă.

        În caz contrar structura de primire turistică va fi clasifi- cată la o categorie inferioară. Dacă nu sunt îndeplinite cel puţin condiţiile şi criteriile pentru categoria minimă de clasificare, se procedează la retragerea certificatului de clasificare.

        Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasi- ficarea structurii de primire turistice prin transmiterea la

        D.G.A.C. a unui memoriu justificativ, dacă în urma unor lucrări de modernizare şi de îmbunătăţire a dotărilor şi ser- viciilor estimează aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare. Memoriul justificativ va fi însoţit de documentaţia de clasificare prevăzută la pct. 2, în măsura în care s-au produs modificări în privinţa structurii spaţiilor, a capacităţilor, a echipării sanitare etc.

      10. 3.10. Pentru structurile de primire turistice care au fost date în folosinţă anterior intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice şi pentru care nu s-a obţinut certifica- tul de clasificare, termenul de 60 de zile prevăzut la pct. 3.1 curge de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor norme metodologice.

    4. 4. Tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare

      Conform prezentelor norme metodologice, în România pot funcţiona următoarele tipuri de structuri de primire turis- tice cu funcţiuni de cazare, clasificate astfel:

      1. 1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

      2. 2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;

      3. 3. moteluri de 3, 2, 1 stele;

      4. 4. hoteluri pentru tineret de 3, 2, 1 stele;

      5. 5. hoteluri de 3, 2, 1 stele;

      6. 6. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

      7. 7. bungalouri de 3, 2, 1 stele;

      8. 8. cabane turistice, cabane de vânătoare, cabane de pescuit de 3, 2, 1 stele;

      9. 9. sate de vacanţă de 3, 2 stele;

      10. 10. campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;

      11. 11. spaţii de campare organizate în gospodăriile populaţiei de 3, 2, 1 stele;

      12. 12. popasuri turistice de 2, 1 stele;

      13. 13. pensiuni turistice urbane de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

      14. 14. pensiuni turistice rurale de 5, 4, 3, 2, 1 flori (mar- garete);

      15. 15. apartamente sau camere de închiriat în locuinţe familiale ori în clădiri cu altă destinaţie de 3, 2, 1 stele;

      16. 16. structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe nave fluviale şi maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.

        În cadrul tipurilor sus-menţionate poate exista următoa- rea structură a spaţiilor de cazare:

        • - cameră cu pat individual, reprezentând spaţiul desti- nat folosirii de către o singură persoană. Lăţimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;

        • - cameră cu pat matrimonial, reprezentând spaţiul des- tinat folosirii de către una sau două persoane. Lăţimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm;

        • - cameră cu pat dublu, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către două persoane. Lăţimea patului dublu este de minimum 160 cm;

        • - cameră cu două paturi individuale, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către două persoane;

        • - cameră cu trei paturi individuale;

        • - cameră cu patru paturi individuale;

        • - camere comune - cu mai mult de patru paturi indi- viduale.

          Lungimea patului va fi de minimum 200 cm în cazul hotelurilor de 3, 4 şi 5 stele şi de minimum 190 cm în cazul hotelurilor de 1 şi 2 stele;

        • - cameră cu priciuri, reprezentând spaţiul destinat utilizării de către mai multe persoane. Priciul reprezintă o platformă din lemn sau din alte materiale pe care se asigură un spaţiu de 100 cm lăţime pentru fiecare turist;

        • - garsonieră, reprezentând spaţiul compus din: dormitor pentru două persoane, salon, vestibul şi grup sanitar pro- priu. Dormitorul poate fi despărţit de salon şi printr-un glas- vand sau alte soluţii care permit o delimitare estetică;

        • - apartament, reprezentând spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufra- gerie, vestibul, cu echipare sanitară proprie. La categoria

      5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare două locuri, iar la categoria 4 stele, precum şi la restul catego- riilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.

    5. 5. Tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie

      În conformitate cu prezentele norme metodologice, în România pot funcţiona următoarele tipuri de structuri de ali- mentaţie pentru turism:

      image

      Nr. Stele

      crt.

      Tipul de unitate

      5

      4

      3

      2

      1

      1.

      Restaurant

      1.1 Clasic

      x

      x

      x

      x

      x

      1.2.

      Specializat

      1.2.1. Pescăresc

      x

      x

      x

      x

      -

      1.2.2. Vânătoresc

      x

      x

      x

      x

      -

      1.2.3. Rotiserie

      -

      x

      x

      x

      x

      1.2.4. Zahana

      -

      x

      x

      x

      x

      1.2.5. Dietetic

      -

      x

      x

      x

      x

      1.2.6. Lactovegetarian

      -

      x

      x

      x

      x

      1.3.

      1.2.7. Familial/pensiune Cu specific

      1.3.1. Cramă

      -

      x

      x

      x

      x

      x

      x

      x

      x

      -

      1.3.2. Cu specific local

      x

      x

      x

      x

      -

      1.3.3. Cu specific naţional

      x

      x

      x

      x

      -

      1.4.

      Cu program artistic

      x

      x

      x

      -

      -

      1.5.

      Braserie

      x

      x

      x

      -

      -

      1.6.

      Berărie

      x

      x

      x

      -

      -

      2.

      1.7.

      Bar 2.1.

      Grădină de vară

      Bar de noapte

      x

      x

      x

      x

      x

      x

      x

      -

      -

      -

      2.2.

      Bar de zi

      x

      x

      x

      x

      -

      2.3.

      Cafe-bar, cafenea

      x

      x

      x

      x

      -

      2.4.

      Disco-bar (discotecă, videotecă) x

      x

      x

      x

      -

      2.5.

      Bufet-bar

      -

      -

      x

      x

      x

      -

      -

      x

      x

      x

      3.2. Bufet tip expres/bistrou

      -

      -

      x

      x

      x

      3.3. Pizzerie

      -

      -

      x

      x

      x

      3.4. Snack-bar

      -

      -

      x

      x

      x

      4. Cofetărie

      x

      x

      x

      x

      x

      5. Patiserie, plăcintărie, simigerie

      -

      -

      x

      x

      x

      1. 3. Fast-food

        1. 3.1. Restaurant-autoservire

      Se pot stabili şi alte tipuri de unităţi în funcţie de condiţiile concrete constatate la faţa locului, cu respectarea criteriilor pentru tipul de structură turistică asimilată. Principalele caracteristici funcţional-comerciale ale acestor tipuri de unităţi sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezen- tele norme metodologice.

    6. 6. Alte precizări

      1. 6.1. Agenţii economici care construiesc structuri de pri- mire turistice au obligaţia asigure, încă din faza de pro- iectare, respectarea criteriilor de clasificare prevăzute în prezentele norme metodologice.

      2. 6.2. Activităţile desfăşurate în cadrul structurilor de pri- mire turistice (cazare, alimentaţie, agrement, tratament, comerţ etc.) constituie un tot unitar, fiind părţi componente ale produsului turistic, care impune asigurarea corelaţiei dintre categoria structurii de primire şi calitatea celorlalte servicii.

      3. 6.3. Categoria de clasificare a structurii de primire turis- tice este dată de cea la care a fost încadrată majoritatea spaţiilor de cazare din incinta acesteia.

      4. 6.4. Personalul de servire din structurile de primire turis- tice va purta îmbrăcăminte specifică, stabilită de agentul economic în cauză, diferenţiat în funcţie de condiţiile de desfăşurare a activităţii, şi ecuson cuprinzând numele şi prenumele, iar restul personalului va purta echipament de lucru specific activităţii.

      5. 6.5. Însemnele privind categoria de clasificare a unităţii se înscriu pe o plachetă montată în exteriorul unităţii, la loc vizibil pentru turişti, precum şi pe autocolante aplicate în punctele de acces al turiştilor. Autocolantele şi plache- tele se realizează din material rezistent la intemperii (metal pentru categoriile de 4 şi 5 stele) cu dimensiunea de 30/30 cm, prin D.G.A.C., de unde se procură de către agenţii economici, de regulă, o dată cu primirea certificatu- lui de clasificare.

      6. 6.6. În toate structurile de primire turistice este obligato-

        rie:

        • afişarea la loc vizibil pentru turişti a numerelor de telefon ale conducerii agentului economic proprietar şi/sau administrator al structurii în cauză, precum şi ale Ministerului Turismului şi Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului pentru a se da posibilitatea turiştilor semnaleze eventualele nemulţumiri cu privire la serviciile oferite;

        • afişarea la recepţiile structurilor de 1-5 stele şi în camere din structurile de 1-3 stele a certificatelor de ates- tare a tarifelor de cazare maximale, exprimate în euro, emise de Ministerul Turismului potrivit Hotărârii Guvernului nr. 805/2001 privind unele măsuri de informare asupra tari- felor maximale pentru serviciile de cazare în structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică la turismul neorganizat;

        • păstrarea ordinii, liniştii publice, moralităţii, curăţeniei şi respectarea cu stricteţe a normelor sanitare şi a celor de prevenire şi stingere a incendiilor;

        • asigurarea de personal calificat şi cu conduită ire- proşabilă, conform specificaţiilor din anexa nr. 8 la prezen- tele norme metodologice;

        • oferirea unei game diversificate de servicii suplimen- tare, cuprinse în tariful de cazare sau cu plată separat, astfel:

          • - la unităţile de 4 şi 5 stele - cel puţin 18 servicii;

          • - la unităţile de 3 stele - cel puţin 15 servicii;

          • - la unităţile de 2 stele - cel puţin 10 servicii;

          • - la unităţile de 1 stea - cel puţin 5 servicii;

        • lista orientativă cuprinzând serviciile suplimentare este prezentată în anexa nr. 7 la prezentele norme metodo- logice;

        • existenţa în toate spaţiile de cazare a unor materiale scrise, realizate estetic şi tipărite în limba română şi în cel puţin două limbi de circulaţie internaţională, cuprinzând informaţii utile pentru turişti cu privire la:

        • - instrucţiuni de folosire a telefonului;

        • - tarifele interne şi internaţionale pentru convorbiri tele- fonice;

        • - lista cuprinzând serviciile suplimentare oferite şi tari- fele pentru cele cu plată, cu indicarea modalităţilor de soli- citare a serviciului în cameră;

        • - lista room-service;

        • - lista cuprinzând preţurile produselor din minibar, după caz;

        • - programul TV pentru săptămâna în curs, după caz;

        • - informaţii turistice privind zona sau localitatea;

        • - hărţi cu localizarea structurii de primire turistice în cadrul zonei sau al localităţii, pentru unităţile de 3, 4 şi

          5 stele;

        • - orice alte informaţii ce ar putea face agreabil sejurul turistului;

        • - chestionare pentru testarea opiniei turiştilor cu privire la calitatea serviciilor oferite.

        La hotelurile de 3, 4 şi 5 stele materialele vor fi pre- zentate în mape speciale, în fiecare spaţiu de cazare sau prin afişare cu mijloace electronice.

      7. 6.7. Nu se admite organizarea unor activităţi de jocuri distractive sau de noroc în holurile unităţilor. Asemenea activităţi pot fi organizate doar în spaţii distincte, cu intrări separate de fluxul turiştilor cazaţi în hotel.

      8. 6.8. La hotelurile de 1-3 stele, în spaţiile destinate cazării se pot amenaja activităţi de birouri sau firme, până la 15% din capacitatea de cazare rezervată. Se excep- tează cazurile în care se asigură intrări şi fluxuri de circulaţie separate pentru turişti.

      9. 6.9. Agenţii economici care deţin structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie, clasificate pe categorii prin certificate emise de Ministerul Turismului în baza Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. 61/1999, sunt obligaţi asigure respectarea criteriilor de clasificare stabilite prin prezentele norme metodologice, conform următoarei grile de asimilare:

    Certificatele respective rămân valabile până la expirarea termenului înscris pe acestea.

    ANEXA Nr. 1')

    la normele metodologice

    image

    image

    facsimil.

    *) Anexele nr. 1, 1.1, 1.1.a, 1.1.b, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.5.1, 1.6, 1.7 şi 1.8 sunt reproduse în

    ANEXA Nr. 1.1

    la normele metodologice

    image

    ANEXA Nr. 1.1.a)

    la normele metodologice

    image

    al cărucioarelor pentru persoanele

    cu handicap fizic3 X X X X - X X X X

    image

    1. 2. Organizarea spaţiilor şi a serviciilor aferente:

    mp/cameră 2,5 2 1,5 1 0,5 1,5 1 0,5 0,5 X X X

    In cazul hotelurilor de mare capacitate, (peste 200 camere) suprafaţa holului poate fi limitată la 400 mp pentru cele de 5 şi 4 stele, la 300 mp pentru cele de 3 stele, la 150 mp pentru cele de 2 şi 1 stea. La cele

    de mică capacitate (sub 200 camere) (inclusiv moteluri), holul nu poate fi mai mic de 80 mp pentru cele de 4 şi 5 stele, de 30 mp pentru cele de 2 şi 3 stele şi de 15 mp pentru cele de 1

    stea. Sunt considerate hoteluri de mare capacitate cele cu peste 200 de camere.

    - recepţie cu:

    - spaţii pentru

    păstrat bagajele

    -

    turiştilor X X X X X X X X X - - -

    spaţiu pentru

    administraţie X X X X X X X X X X X X

    - spaţiu pentru păstrarea materialelor

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    ANEXA Nr. 1.1.b)

    la normele metodologice

    maşină de călcat, halat de baie (dacă se întrunesc, 3 criterii se acordă) 5

    - până la 100 mp

    5

    - până la 250 mp

    10

    - până la 500 mp

    15

    - peste 500 mp, având în dotare:

    20

    - cameră de computere

    5

    - instalaţii pentru microfoane

    2

    - ecran de protecţie

    2

    image

    ANEXA Nr. 1.2

    la normele metodologice

    - numărul minim al spaţiilor de

    cazare (camere sau apartamente)

    5

    4

    3

    4

    3

    - hol de primire

    X

    X

    X

    - serviciu de recepţie prevăzut cu:

    • spaţiu pentru păstrarea

    bagajelor turiştilor

    X

    X

    X

    • spaţiu pentru administraţie

    X

    X

    X

    X

    X

    • sistem pentru păstrarea

    valorilor turiştilor

    - serviciu de recepţie cu

    program fracţionat în funcţie

    X

    X

    X

    X

    X

    de fluxul turistic

    X

    X

    X

    - spaţiu amenajat pentru minirecepţie

    image

    X

    X

    3. Instalaţii:

    - încălzire centrală

    (unităţile cu activitate sezonieră estivală sunt exceptate)

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    ... etaje P+4 P+5

    1. 4. Suprafaţa camerelor să fie corelată cu numărul de paturi, inclusiv cele suprapuse, cu condiţia asigurării unui

      volum minim de aer de 12 m.c./persoană. X X X X X

      image

    2. 5. Înălţimea minimă a spaţiilor de

    cazare

    În cazul unităţilor existente se admite o reducere de până la 10%.

    2,7 2,6 2,6

    2,6 2,6

    6. Numărul maxim de paturi într-o cameră

    12 14 peste 14

    3 4

    7. Echipare sanitară:

    - camerele dispun de grup sanitar

    propriu (cadă sau cuvă cu duş, lavoar şi WC)

    - grup sanitar comun, separat, pe

    X

    sexe, astfel:

    • - minimum 1 WC pentru 1O persoane

    • - minimum 1 lavoar pentru 1O persoane

    X X X

    X X X - X

    X

    - un duş pentru 1O persoane

    X

    X

    X

    8. Dotare cu mobilier, lenjerie şi

    cu alte obiecte:

    a) camere:

    - pardoseli simple şi uşor lavabile

    X

    X

    X

    • - covoare sau carpete

    • - pat cu somieră sau cu saltea tip

    X

    X

    relaxa (patul la hotelurile pentru tineret va avea minimum 80 x 190 cm,

    iar distanţa dintre paturi va fi de minimum 75 cm)

    X

    X

    X

    X

    X

    - salteluţă-husă de protecţie (realizată din material textil,

    lavabil şi hidroabsorbant)

    X

    X

    - dulap de haine, sau spaţiu amenajat

    pentru lenjerie şi haine,cu umeraşe

    *)

    X

    X

    X X

    - suport sau spaţii pentru bagaje

    X

    X

    X X

    - cuier pentru haine

    X

    - scaune, taburete tapisate

    X X

    - scaune sau banchete care pot fi

    în console rabatabile, masă

    X

    X

    X

    - masă/măsuţă

    X X

    - noptiere

    X X

    - noptiere/etajere

    X

    X

    X

    - lenjerie de pat cu cearşafuri-plic **)

    X

    X

    X

    X X

    - cuvertură pentru pat

    X

    - perdele

    X X

    - draperii sau alte

    X

    image

    mijloace obturante

    - coş pentru gunoi cu capac

    X

    X

    X

    X

    X

    ş1 saci menaJen

    X

    X

    X

    X

    X

    - priză pentru aparate de ras

    X

    X

    X

    X

    X

    - veioze sau aplice la paturi

    X

    X

    - uscător pentru păr

    X

    X

    - prosop pluşat pentru faţă

    X

    X

    X

    X

    - prosop pluşat pentru baie

    X

    X

    - prosop pentru picioare

    X

    X

    - portprosop

    X

    X

    - oglindă

    X

    X

    - oglindă cu suport pentru articole

    la lavoar

    X

    X

    - pahare pentru apă

    (1 bucată/persoană)

    X

    X

    - săpun pentru turişti

    X

    X

    - hârtie igienică

    X

    X

    b) salonul din apartamente şi

    garsomere:

    - masă şi scaun tapisat

    X

    - măsuţă

    X

    X

    - fotolii, demifotolii

    X

    X

    - canapea pentru 2 - 3 persoane

    (la garsoniere este facultativ)

    X

    X

    - corpuri de iluminat adecvate

    X

    X

    - lampă de birou

    X

    - vază pentru flori

    X X

    - televizor

    X

    X

    - frigider sau minibar frigorific

    X

    X

    c) grupuri sanitare comune:

    - însemn pentru marcarea pe sexe,

    luminat în timpul nopţii

    X

    X

    X

    X

    - cuier pentru haine (ferit de stropire)

    X

    X

    X

    X

    - covoraş sau alte dispozitive

    împotriva alunecării

    X

    X

    X

    X

    - anou, portprosop

    X

    X

    X

    X

    - oglindă

    X

    X

    X

    X

    - coş pentru gunoi cu capac

    ş1 saci menaJen

    x

    x

    x

    x

    - dozator pentru săpun lichid

    x

    x

    x

    x

    - prosop-rolă

    x

    x

    x

    x

    - hârtie igienică

    x

    x

    x

    x

    - priză pentru aparate de ras

    x

    x

    x

    - x

    d) holul de primire:

    - pardoseli uşor lavabile

    x

    x

    - mese de hol, scaune

    x

    x

    x

    - corpuri de iluminat

    x

    x

    x

    *) Dulapul sau spaţiul amenajat pentru lenjerie şi haine poate fi şi în afara camerei.

    **) La hotelurile de tineret de o stea se admite lenjerie proprie sau poate fi închiriată contra-cost.

    9. Seif/posibilităţi pentru păstrarea valorilor turiştilor, centralizat, la recepţie sau

    la administraţie

    x x

    x

    x x

    10. Telefon

    - la recepţie

    X

    X

    X

    X X

    -în camere

    X

    11. Încasarea contravalorii

    serviciilor şi pe bază de cărţi de credit

    X

    X

    12. Spaţiu pentru prepararea

    image

    ANEXA Nr. 1.3

    la normele metodologice

    în zone montane, rezervaţii naturale, în apropierea staţiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.

    Cabanele, în funcţie de amplasamentul lor, pot fi:

    1. 1. cabane situate în locuri uşor accesibile (altitudine sub 1.000 m, cu acces auto pe drumuri publice);

    2. 2. cabane situate în zone greu accesibile (zone montane de creastă, izolate, fără acces auto pe drumuri publice).

      Cabanele din zona de creastă şi alte amplasamente izolate, care nu îndeplinesc criteriile minime pentru categoria 1 stea, pot fi utilizate ca refugii turistice.

      Refugiile turistice sunt structuri de primire turistice, situate în locuri izolate şi greu accesibile din zona montană, de regulă la altitudini mari, având o capacitate redusă, un grad minim de confort şi un număr redus de personal de deservire. Acestea nu se clasifică.

      Cabanele de vânătoare şi de pescuit sunt structuri de primire turistice, de capacitate redusă, amplasate în zone bogate în fond cinegetic şi de pescuit, care asigură condiţii pentru cazare şi servicii suplimentare specifice activităţii.

      image

      Cabane turistice

      Criterii stele

      3 2

      1

      Cabane de vânătoare şi de pescuit

      stele

      3 2 1

      1. Criterii generale:

      - firmă la intrarea în cabană (cabană

      turistică, cabană de vânătoare, de

      pescuit), cu indicarea categoriei, a

      denumirii masivului şi a altitudinii

      X

      X

      X

      X

      X X

      - parcaj la unităţile cu acces auto

      X

      X

      X

      X

      - intrare separată pentru primirea

      mărfurilor

      X

      X

      2. Organizarea spaţiilor:

      - vestibul

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - hol de primire-recepţie şi de aşteptare

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      unităţile situate în zone unde pot fi practicate sporturi de iarnă

      X

      X

      - rastel pentru arme, unelte de pescuit,

      echipamente specifice, prevăzut cu

      sistem de siguranţă

      X

      X

      X

      - spaţiu pentru administraţie şi pentru

      păstrarea valorilor turiştilor

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - spaţiu pentru păstrarea bagajelor

      turiştilor

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - locuinţă pentru cabanier şi familia

      acestuia

      X

      X X

      X

      X

      X

      - camere separate (pe sexe) pentru

      cazarea personalului (la cabanele izolate)

      X

      X

      X

      - oficiu pentru cameriste (unul pentru

      maximum 60 de locuri)

      X

      X

      X

      - magazie pentru păstrarea lenjeriei şi a

      obiectelor de inventar

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - spaţiu pentru depozitarea vânatului, a

      peştelui, dimensionat în funcţie de

      capacitatea de cazare (cu posibilităţi

      de păstrare la rece şi de congelare)

      X

      X

      X

      - spaţiu pentru pregătirea (fezandarea),

      prepararea vânatului şi curăţarea peştelui

      X

      X

      X

      - spaţiu pentru bucătărie şi anexe,

      dimensionat şi utilat corespunzător

      X

      X

      X

      - spaţiu amenajat pentru adăpostirea

      câinilor de vânătoare

      X

      X

      X

      3. Instalaţii de:

      - încălzire centrală sau cu sobe de

      teracotă

      X

      X

      - încălzire cu sobe sau cu alte mijloace

      admise de normele P.S.I.

      X

      X

      X

      X

      - iluminat propriu (din reţeaua publică,

      generator sau alte mijloace admise de

      normele P.S.I.)

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - sistem de avertizare luminoasă

      (girofar) la cabane situate în locuri

      greu accesibile. Marcaje reflectorizante

      pe trasee, într-un perimetru de minimum

      100 m

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      4. Suprafaţa minimă (în mp) pentru 75%

      din camere:

      - cabane situate în zone uşor accesibile

      - camere cu 1 pat

      12

      10

      9

      12

      10

      9

      - camere cu 2 paturi

      13

      12

      11

      13

      12

      11

      - camere cu 3 paturi

      16

      15

      14

      16

      15

      14

      - camere cu peste 3 paturi (se vor

      asigura minimum 4,5 mp/pat)

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - cabane situate în zone greu accesibile

      - camere cu 1 pat

      9

      8

      7

      9

      8

      7

      - camere cu 2 paturi

      11

      10

      9

      11

      10

      9

      - camere cu 3 paturi

      15

      14

      12

      15

      14

      12

      - camere cu peste 3 paturi (se vor

      asigura minimum 4,5 mp/pat)

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      image

      image

      image

      de radio emisie-recepţie

      sau telefoane mobile, după caz.

      image

      1. 11. Facilităţi pentru organizarea activităţilor de agrement şi sportive (schi, patinaj, terenuri de sport, piscină, saună, sală de gimnastică, monitor pentru diverse activităţi de agrement sau sportive etc.):

        • - asigurarea a cel puţin ... activităţi 3 2

        • - club cu capacitatea corelată cu cea a

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          X

          unităţii X

      2. 12. Unitate de alimentaţie pentru turism

        • - la cabanele de 1 stea, situate în zone greu accesibile, se admit şi puncte de

          preparare a X

          . . .

          ş1 servue mesei

      3. 13. Televizor şi aparat de radio în spaţii comune, la dispoziţia turiştilor X

        image

      4. 14. Trusă cu medicamente, materiale

      necesare acordării primului ajutor medical X

      image

      15. Panou-hartă privind traseele turistice

      din zonă, cu indicarea marcajelor, a

      duratelor de parcurs, a gradului de dificultate etc.

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      image

      16. Servicii minime oferite turiştilor, cu

      sau fără plată, astfel:

      - vânzarea de mărfuri de strictă necesitate (cosmetice, ilustrate, hărţi

      turistice, timbre etc.) prin recepţie

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - informaţii turistice asupra traseelor,

      obiectivelor, marcajelor, orarului

      mijloacelor de transport, situaţiei şi

      prognozei condiţiilor meteorologice

      - păstrarea obiectelor de valoare ale

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      turiştilor

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - închiriere de jocuri distractive,

      echipament şi material sportiv

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      17. Alte criterii:

      - anexele gospodăreşti sunt realizate în

      construcţii care se armonizează cu

      arhitectura unită i şi se integrează

      corespunzător în peisaj

      X

      X

      X

      X

      X

      X

      - magaziile şi celelalte construcţii

      image

      ANEXA Nr. 1.4

      la normele metodologice

      image

      suprafeţele pot fi mai mici.

      image

      6. !nălţimea minimă a camerelor 2,8 2,8 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5

      7. Numărul maxim de paturi Într-o

      cameră

      2

      2

      2

      3

      4 2 3 4

      8. Echipare sanitară:

      - camerele dispun de grup sanitar

      propriu (cadă sau cuvă cu duş, lavoar şi WC)

      X

      X

      X

      X

      -

      Vilele de categoriile 4, 3, 2 şi 1

      stea, în care spaţiul este compus dintr-un singur apartament (maxim 5

      dormitoare), vor avea minimum un grup

      sanitar propriu la 4 locuri

      La unităţile de categoria 5 stele

      WC-ul este separat de baie

      image

      1. 9. Dotare cu mobilier, lenjerie şi alte obiecte de inventar

        • - dotarea spaţiilor de cazare şi a grupurilor sanitare va fi similară cu cea a hotelurilor, pentru vile şi cu

          cea a motelurilor, pentru bungalowuri de aceeaşi categorie

        • - dotarea salonului:

          • pardoseli acoperite cu mochetă sau covoare x x x x x

            • canapele sau fotolii x x -

            • demifotolii sau scaune tapiţate - - x x x

            • mese de hol x x x x x

            • aparat de radio x x x x x

            • televizor x x x - -

            • coşuri pentru hârtii x x x x x

            • perdele şi draperii sau alte

          mijloace de obturare a luminii x x x x -

        • - dotarea sufrageriei-salon pentru servirea

      image

      ANEXA Nr. 1.5

      la normele metodologice

      personale ale locatorului (articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stânjeni turiştii).

      Spaţiile pentru prepararea şi servirea mesei în cazul în care sunt destinate şi pentru consumatori din afară, numărul locurilor la mese fiind mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 20 de locuri Ia mese, se clasifică ca unităţile de alimentaţie pentru turism, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Turismului conform anexei nr : 2.

      Pensiunile turistice care dispun de teren pentru asigurarea serviciilor de campare vor respecta pentru montarea corturilor şi rulotelor criteriile privind echiparea sanitară şi dimensiunea parcelelor, potrivit anexei 1.6.

      Categoria de clasificare a pensiunii turistice este determinată de îndeplinirea în totalitate a criteriilor obligatorii prevăzute în prezenta anexă şi de realizarea următorului punctaj minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevăzute în anexa 1.5.1. la prezentele norme metodologice.

      Punctajul minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare este următorul :

      1 ) pentru pensiuni turistice

      urbane

      - de 5 stele

      150

      puncte

      - de 4 stele

      120

      puncte

      - de 3 stele

      80

      puncte

      - de 2 stele

      40

      puncte

      2 ) pentru pensiuni turistice rurale

      - de 5 margarete

      150

      puncte

      - de 4 margarete

      120

      puncte

      - de 3 margarete

      80

      puncte

      - de 2 margarete

      4o

      puncte

      image

      Pensiuni turistice

      urbane rurale

      Criterii minime obligatorii stele flori (margarete)

      image

      5 4 3 2 1 5 4 3 2 1

      image

      1. 1. Criterii generale:

        • - clădirile, inclusiv anexele gospodăreşti, să fie în stare:

          • - foarte bună x x x

            -bună x x

          • - să se încadreze în stilul arhitectural cu specific local

          • - căile de acces proprii şi spaţiile

        X X X

        X

        • - X X

          înconjurătoare să fie bine întreţinute x x x x x

          • - curte proprie, cu spaţii verzi x

          • - împrejmuiri estetice şi eficiente x

        X X X X X

        X X X X

        X X X X X

        X

        X

        X

        X

        X

        X X

        -

        - suprafeţe de joacă pentru copii

        X

        X

        - garaj sau adăpost acoperit

        X

        X

        - parcare propne

        X

        X

        X

        X

        2. Organizarea spaţiilor:

        - accesul în camerele de dormit şi în

        grupurile sanitare să fie direct, fără a

        se trece prin alte camere folosite pentru

        dormit

        - holul de primire, în suprafaţa minimă de

        X

        X

        X

        X

        X

        X X X X

        12 mp, să fie mobilat şi decorat

        - spaţii corespunzătoare şi igienice,

        x

        x

        X

        X

        pentru prepararea mesei, dotate cu echipamente de preparare şi conservare

        a alimentelor

        - sufragerie dotată cu mobilier adecvat,

        - -

        x

        x

        x

        - - X X X

        de calitate superioară şi cu inventar de

        • - curte cu amenajări florale

        • - amenajări în aer liber pentru odihnă şi relaxare (chioşcuri, pavilioane, terase acoperite, etc.)

        servire de calitate x x -

        • - salon cu suprafaţa minimă de.....mp 20

        • - elemente decorative de bun gust

          în interior x -

        • - spaţiu pentru servirea mesei, dotat cu mobilier (mese, scaune, banchete) şi

          inventar de servire - x x -

        • - camere cu grup sanitar propriu x x x

        • - grup sanitar comun (la pensiunile turistice de I stea se admit în WC

        uscate şi spălătoare exterioare alimentate

        la surse naturale din rezervoare) - - X X

        X X

        20 -

        X -

        X X

        X X X

        X X

        image

    3. 3. Instalaţii:

    4. 4. Utilaje, mobilier tehnologic, aparatură de control, aparate şi dispozitive necesare în secţiile de producţie ale bucătăriei:

    5. 5. Amenajări şi dotări

    interioare în saloane:

    alte materiale de calitate superioară

    zgomotului,după caz

    x

    x

    X

    -

    XX

    X-·

    XX

    • pardoseală din mozaic sau din

    alte materiale uşor lavabile

    -

    -

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    -XX

    --XX

    • pereţi tapisaţi (material

    textil), placaţi cu furnir de

    bună calitate sau cu zugrăveli

    modeme deosebite

    • pereţi tapetaţi cu materiale

    X

    X

    -

    -

    X- --- X---

    de calitate superioară sau cu

    zugrăveli deosebite

    - X

    -

    X

    -

    -X X·- -X

    • zugrăveli şi vopsitorii

    obişnuite

    X

    X

    X

    -

    X

    X

    X

    --- XX XX

    • perdele şi draperii

    din materiale de bună calitate

    x

    x

    X

    X

    -

    XX --- XX

    • perdele*)

    X

    X

    X

    -

    -

    X

    X

    X

    X X - X X

    cu traverse tip covor pentru diminuarea

    X

    -

    *) Se admit şi alte soluţii moderne care pot fi folosite în locul perdelelor.

    image

    image

    image

    image

    image

    ANEXA Nr. 3')

    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 3 este reprodusă în facsimil.

    ANEXA Nr. 4')

    la normele metodologice

    image

    *) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.

    image

    ANEXA Nr. 5')

    la normele metodologice

    1)

    image

    *) Anexa nr. 5 este reprodusă în facsimil.

    1) Se întocmeşte câte o fişă pentru fiecare nivel (demisol, parter, etaje, mansardă).

    image

    image

    ANEXA Nr. 6.1')

    la normele metodologice

    image

    *) Anexa nr. 6.1 este reprodusă în facsimil.

    image

    ANEXA Nr. 6.2')

    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 6.2 este reprodusă în facsimil.

    ANEXA Nr. 7')

    la normele metodologice

    image

    *) Anexa nr. 7 este reprodusă în facsimil.

    image

    image

    image

    ANEXA Nr. 8')

    la normele metodologice

    **)

    image

    *) Anexa nr. 8 este reprodusă în facsimil.

    **) Campingurile şi satele de vacanţă cu o capacitate de cazare sub 100 de locuri, precum şi unităţile de alimentaţie sub 20 de locuri la mese se exceptează.

    image

    image