ORDIN nr. 216 din 17 februarie 2023privind aprobarea Procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan, precum și a modelului și conținutului unor formulare
EMITENT
  • AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 165 din 27 februarie 2023
    Având în vedere dispozițiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 101 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului finanțelor nr. 396/2022/883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, încasarea și plata impozitului, precum și obligațiile declarative stabilite în condițiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, precum și avizul conform al Ministerului Finanțelor comunicat prin Adresa nr. 738.453 din 16.02.2023,
    în temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare,
    președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

    Articolul 1
    (1) Se aprobă modelul, conținutul și instrucțiunile de completare ale următoarelor formulare:
    a) 213 „Declarație privind veniturile realizate de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“, prevăzut în anexa nr. 1;
    b) 214 „Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul realizat de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“, prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Se aprobă modelul și conținutul formularului „Referat privind stabilirea bazei de calcul al impozitului în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan se realizează prin hotărâre judecătorească“, prevăzut în anexa nr. 3.(3) Se aprobă modelul și conținutul formularului 259 „Decizie de impunere privind venitul realizat de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“, prevăzut în anexa nr. 4.


    Articolul 2

    Se aprobă Procedura de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan, prevăzută în anexa nr. 5.


    Articolul 3

    Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare și de păstrare a formularelor de la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 6.


    Articolul 4

    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin.


    Articolul 5

    Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală pentru reglementarea colectării creanțelor bugetare, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, precum și unitățile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.


    Articolul 6

    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    p. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală,
    Sandu Costea

    București, 17 februarie 2023.
    Nr. 216.

    Anexa nr. 1*)

    *) Formularul prevăzut în anexa nr. 1 este reprodus în facsimil.

    Instrucțiuni de completare
    a formularului 213 „Declarație privind veniturile realizate de persoana
    fizică și/sau juridică din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control
    al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe
    terenuri agricole situate în extravilan“
    I. Depunerea declarației1. Declarația se completează și se depune de către persoana fizică sau juridică ce înstrăinează, prin vânzare, pachetul de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, cu modificările și completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.2. Prin activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, cu modificările și completările ulterioare, se înțelege proprietățile imobiliare ale persoanei juridice reprezentând orice teren, clădire sau altă construcție ridicată ori încorporată într-un teren, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile.3. Pachetul de control reprezintă participația în capitalul social/patrimoniul unei persoane juridice, deținută de către o persoană fizică sau juridică, în mod direct sau indirect, și care depășește 50% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau din dreptul de vot, după caz.4. Titluri de participare reprezintă acțiunile, părțile sociale sau altă formă de deținere în mod direct sau indirect de către persoane fizice și/sau juridice în capitalul/patrimoniul altei persoane juridice, în funcție de forma de organizare a acesteia, potrivit legii.5. Termenul de depunere5.1. Declarația se depune la organul fiscal central competent în maximum 10 zile de la data transferului, în vederea calculării impozitului, în temeiul actului juridic prin care are loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanei juridice.5.2. Declarația poate fi corectată prin depunerea unei declarații rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, situație în care se va înscrie „X“ în căsuța prevăzută în acest scop.6. Organul fiscal central competent
    a) În cazul persoanelor fizice declarația se depune la:– organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România; – organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.
    b) În cazul persoanelor juridice, declarația se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil.
    7. Modul de completare și depunere7.1. Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, înscriind corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale.7.2. Declarația se depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poștă, cu confirmare de primire.7.3. Declarația se pune gratuit la dispoziția contribuabilului.7.4. Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.7.5. Declarația poate fi depusă și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.
    II. Completarea declarației1. Perioada de raportare
    În rubrica „Anul“ se înscrie anul în care a avut loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanei juridice.
    Rubrica se completează cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2023).
    2. Căsuța „Declarație rectificativă“ se bifează ori de câte ori persoana fizică/juridică constată erori în declarația depusă anterior, situație în care se va înscrie „X“.3. Secțiunea I „Date de identificare a contribuabilului“3.1. În rubrica „Denumire/Nume, prenume“ se înscriu, după caz, numele și prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice.3.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează, după caz:
    a) în cazul persoanelor fizice se înscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale;
    b) în cazul persoanelor juridice se înscrie codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, conform legii.
    În situația în care declarația se completează de către împuternicitul/reprezentantul fiscal/curatorul fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit persoanei ale cărei obligații sunt îndeplinite, precum și datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica „Funcția/Calitatea“ din formular se înscrie „Împuternicit“/„Reprezentant fiscal“/„Curator“, după caz. În cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în prima căsuță se înscrie prefixul RO.
    3.3. Rubrica „Țară de rezidență“ - se completează numai în situația în care contribuabilul este o persoană fizică sau juridică nerezidentă. Se înscrie țara de rezidență a persoanei fizice sau juridice nerezidente care a înstrăinat pachetul de control.3.4. Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
    4. Secțiunea II „Date privind terenul/terenurile agricol(e) din extravilan“
    Secțiunea se completează numai cu informații privind terenul/terenurile agricol(e) din extravilan care intră sub incidența dispozițiilor art. 4^2 alin. (2) din Legea nr. 17/2014, cu modificările și completările ulterioare.4.1. În rubrica „Actul juridic prin care are loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control“ - se înscriu numărul și data actului juridic prin care are loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanei juridice.4.2. Col. 1 „Localitatea (comună, oraș, municipiu)“ - se completează denumirea localității (comună, oraș, municipiu) în a cărei rază teritorială sunt situate terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea persoanei juridice al cărei pachet de control se înstrăinează. 4.3. Col. 2 „Județul“ - se completează denumirea județului în a cărui rază teritorială se află localitatea (comună, oraș, municipiu) înscrisă la col. 1.4.4. Col. 3 „Codul de identificare fiscală al unității administrativ-teritoriale (comună, oraș, municipiu)“ - se completează codul de identificare fiscală al unității administrativ-teritoriale (comună, oraș, municipiu) înscrise la col. 1, în a cărei rază teritorială sunt situate terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea persoanei juridice al cărei pachet de control se înstrăinează.4.5. Col. 4 „Diferența pozitivă dintre valoarea terenurilor existentă la momentul înstrăinării pachetului de control și cea de la momentul dobândirii terenurilor“ - se înscrie suma reprezentând diferența pozitivă dintre valoarea terenului existentă la momentul înstrăinării pachetului de control și cea de la momentul dobândirii terenului, determinată potrivit valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.
    În situația în care persoana juridică are în proprietate mai multe terenuri agricole situate în extravilan se înscrie valoarea totală calculată prin însumarea diferențelor pozitive aferente terenurilor dobândite cu cel mult 8 ani înainte de înstrăinarea pachetului de control, fără a lua în calcul diferențele negative, diferențe determinate potrivit legii.
    Pentru fiecare localitate se însumează diferența pozitivă aferentă terenurilor agricole situate în extravilan, aflate pe raza teritorială a respectivei localități.
    4.6. Rd. „Total“ - se înscrie suma reprezentând totalul diferențelor pozitive de la col. 4, aferente terenurilor agricole extravilane aflate în proprietatea persoanei juridice al cărei pachet de control se înstrăinează.
    5. Secțiunea III „Date privind baza de calcul al impozitului“
    Rd. 1 „Baza de calcul al impozitului“ - se înscrie suma de la rândul „Total“ de la secțiunea II din declarație.
    6. Secțiunea IV „Date de identificare a împuternicitului/reprezentantului fiscal/curatorului fiscal“6.1. Se completează numai în cazul în care obligațiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de către un împuternicit/curator fiscal/reprezentant fiscal, după caz, desemnat potrivit legii.6.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se înscrie codul de identificare fiscală al împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.6.3. În rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele și prenumele împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.6.4. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.


    Anexa nr. 2*)

    *) Formularul prevăzut în anexa nr. 2 este reprodus în facsimil.

    Instrucțiuni de completare
    a formularului 214 „Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul
    realizat de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea,
    prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în
    extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în
    proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“
    I. Depunerea declarației1. Cererea se completează și se depune de către persoanele fizice și/sau juridice în vederea stabilirii de către organul fiscal central competent a impozitului suplimentar pe venitul realizat în cazul înstrăinării, prin hotărâre judecătorească ce ține loc de contract de vânzare, a:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, cu modificările și completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.
    2. Cererea se depune la organul fiscal central competent însoțită de copia hotărârii judecătorești și a documentației aferente.3. Organul fiscal central competent
    a) În cazul persoanelor fizice, formularul se depune la:– organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România; – organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.
    b) În cazul persoanelor juridice, formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil.
    4. Modul de completare și depunere4.1. Formularul se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, înscriind corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular.4.2. Modul de completare și depunere a formularului în cazul persoanelor fizice 4.2.1. Cererea se depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poștă, cu confirmare de primire.4.2.2. Formularul se pune gratuit la dispoziția contribuabilului.4.2.3. Data depunerii cererii este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.4.2.4. Cererea poate fi depusă și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.4.3. Modul de completare și depunere a formularului în cazul persoanelor juridice 4.3.1. Cererea se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.4.4. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.
    II. Completarea cererii1. Perioada de raportare
    În rubrica „Anul“ se înscrie anul în care a avut loc înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească care ține loc de contract de vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanei juridice.
    Rubrica se completează cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2023).
    2. Secțiunea „Date de identificare a contribuabilului“2.1. În rubrica „Denumire/Nume, prenume“ se înscriu, după caz, numele și prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice.2.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează, după caz:
    a) în cazul persoanelor fizice se înscrie, după caz, codul numeric personal al contribuabilului sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale;
    b) în cazul persoanelor juridice se înscrie, codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, conform legii.
    În situația în care cererea se completează de către împuternicitul/reprezentantul fiscal/curatorul fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, precum și datele de identificare ale acestuia, iar la rubrica „Funcția/Calitatea“ din formular se înscrie „Împuternicit“/„Reprezentant fiscal“/„Curator“, după caz. În cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în prima căsuță se înscrie prefixul RO.
    2.3. Rubrica „Țară de rezidență“ - se completează numai în situația în care contribuabilul este o persoană fizică sau juridică nerezidentă. Se înscrie țara de rezidență a persoanei fizice sau juridice nerezidente care a înstrăinat terenul/pachetul de control.2.4. Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
    3. La rubrica „Hotărârea judecătorească“ - se înscriu numărul și data hotărârii judecătorești care ține loc de contract de vânzare prin care are loc înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanei juridice.4. Caseta „Solicit stabilirea impozitului pe venitul obținut în cazul transferului prin hotărâre judecătorească a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan“ - se bifează de către persoana fizică/persoana juridică ce solicită stabilirea impozitului suplimentar pe venitul obținut în cazul înstrăinării, prin hotărâre judecătorească a terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora.5. Caseta „Solicit stabilirea impozitului pe venitul obținut în cazul transferului prin hotărâre judecătorească a dreptului de proprietate asupra pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri situate în extravilan“ - se bifează de către persoana fizică sau juridică ce solicită stabilirea impozitului suplimentar pe venitul obținut în cazul înstrăinării, prin hotărâre judecătorească, a pachetului de control al persoanei juridice.6. Secțiunea „Date de identificare a împuternicitului/ reprezentantului fiscal/curatorului fiscal“6.1. Se completează numai în cazul în care cererea se depune de către un împuternicit/curator fiscal/reprezentant fiscal, după caz, desemnat potrivit legii.6.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se înscrie codul de identificare fiscală al împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.6.3. La rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele și prenumele împuternicitului/ curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.6.4. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al împuternicitului/ curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.


    Anexa nr. 3


    MINISTERUL FINANȚELOR Nr. înregistrare .....................
    AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Unitatea fiscală^1 ................................. Data ......................................
    ^1 Se menționează denumirea organului fiscal emitent.

    Serviciul/Biroul/Compartimentul ..........................................
    Nr. ......................./......................
    SIGLA^2

    ^2 Se va folosi sigla organului fiscal emitent.
    REFERAT
    privind stabilirea bazei de calcul al impozitului în cazul în care transferul
    dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan/
    pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate
    unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan se realizează
    prin hotărâre judecătorească
    Anul .........

    [ ] A. Transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan
    [ ] B. Transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan1. Date de identificare a contribuabilului
    Denumirea/Numele, prenumele ....................................
    Codul de identificare fiscală .....................................................................................
    Domiciliul fiscal .........................................................................................................
    Țara de rezidență ......................................................................................................
    Cota deținută în terenul înstrăinat^3.............................................................................
    ^3 Se completează în cazul transferului dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan, în condițiile legii.
    2. Date privind terenul/terenurile agricol(e) din extravilan^4
    ^4 Se generează prin funcțiile aplicației informatice câte o secțiune pentru fiecare teren agricol din extravilan.
    Hotărârea judecătorească prin care s-a realizat transferul dreptului de proprietate nr. .................. data ..................................2.1. Localitatea (comună, oraș, municipiu) ...............................................................2.2. Codul de identificare fiscală al unității administrativ-teritoriale (comună, oraș, municipiu) ................................................. 2.3. Județul .......................................................................2.4. Numărul cadastral ......................................................2.5. Suprafața terenului .....................................................2.6. Alte elemente de identificare a terenului ....................2.7. Valoarea terenului existentă la momentul înstrăinării pachetului de control/Valoarea terenului agricol de la data vânzării
    ..............................................................................................
    2.8. Valoarea terenului existentă la momentul dobândirii acestuia/Valoarea terenului agricol de la data cumpărării
    ..............................................................................................
    2.9. Diferența pozitivă dintre valoarea terenului existentă la momentul înstrăinării pachetului de control și cea de la momentul dobândirii terenului/Diferența pozitivă dintre valoarea terenului agricol de la data vânzării și cea de la data cumpărării
    .............................................................................................
    3. Stabilirea bazei de calcul al impozitului
    Baza de calcul al impozitului .........................................

    Aprobat:
    Conducătorul unității fiscale,
    Numele, prenumele ...................
    Data .....................
    Avizat:
    Șef compartiment specialitate,
    Numele, prenumele ....................
    Data .....................
    Întocmit:
    Funcția ..........................................
    Numele, prenumele ........................
    Data ....................


    Anexa nr. 4*)

    *) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.


    Anexa nr. 5

    PROCEDURĂ
    de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea
    terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului
    de control al persoanelor juridice care au în proprietate
    unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan


    Anexa nr. 6

    CARACTERISTICILE
    de editare, modul de difuzare, de utilizare și de păstrare a formularelor

    a) Denumire: „Declarație privind veniturile realizate de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“ (formular 213)1. Format: A4/t22. Se difuzează gratuit.3. Caracteristici de editare: se poate utiliza echipament informatic pentru completare și editare.4. Se utilizează la declararea veniturilor din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2004 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, cu modificările și completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.5. Se întocmește de către contribuabil sau de împuternicitul/ curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, după caz. 6. Circulă:– în format electronic, la organul fiscal competent; sau– în format letric, în două exemplare, semnat potrivit legii: un exemplar la contribuabil și un exemplar la organul fiscal central competent.7. Se arhivează la dosarul contribuabilului.
    b) Denumire: „Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul realizat de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“ (formular 214)1. Format: A4/t12. Se difuzează gratuit.3. Caracteristici de editare:
    a) în cazul persoanelor fizice se poate utiliza echipament informatic pentru completare și editare;
    b) în cazul persoanelor juridice se utilizează echipament informatic pentru completare și editare.
    4. Se utilizează la stabilirea impozitului pe veniturile din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, cu modificările și completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.
    5. Se întocmește de către contribuabil sau de împuternicitul/ curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, după caz. 6. Circulă:– în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanță; sau– în format letric, în două exemplare, semnat potrivit legii: un exemplar la contribuabil și un exemplar la organul fiscal central competent.7. Se arhivează la dosarul contribuabilului.

    c) Denumire: „Decizie de impunere privind venitul realizat de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“ (formular 259)1. Format: A4/t12. Caracteristici de tipărire: se poate utiliza echipament informatic pentru editare și completare, cu adaptări adecvate situației contribuabilului.3. Se utilizează la stabilirea impozitului pe veniturile din înstrăinarea:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora, în cazul în care transferul dreptului de proprietate se realizează prin hotărâre judecătorească ce ține loc de contract de vânzare;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, cu modificările și completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.
    4. Se întocmește în două exemplare de către organul fiscal central competent, potrivit legii.5. Circulă:– un exemplar la organul fiscal central competent;– un exemplar la contribuabil.6. Se arhivează la dosarul contribuabilului.

    d) Denumire: „Referat privind stabilirea bazei de calcul al impozitului în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan/ pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan se realizează prin hotărâre judecătorească“ 1. Format: A4/t22. Caracteristici de tipărire: se poate utiliza echipament informatic pentru editare și completare, cu adaptări adecvate situației contribuabilului.3. Se utilizează la stabilirea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare acestora;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2004, cu modificările și completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.
    4. Se întocmește într-un singur exemplar, de către organul fiscal central competent, potrivit legii.5. Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

    -----