PROGRAMUL DE ACȚIUNE din 2 martie 2021pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole
EMITENT
  • MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 754 bis din 3 august 2021 Notă
    Aprobat prin ORDINUL nr. 333/165/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 754 din 3 august 2021.


    Articolul 1

    Domeniul de aplicare(1) Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, denumit în continuare "Programul de acțiune" pune în aplicare:– măsurile obligatorii prevăzute în anexa nr. 4 din HG nr. 964/2000 privind aprobarea Planului de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole cu modificările și completările ulterioare;– măsurile stabilite în Codul de Bune Practici Agricole elaborat în conformitate cu Directiva Nitrați.(2) Programul de acțiune stabilește responsabilități specifice unor structuri care funcționează în subordinea autorității publice centrale în domeniul agriculturii și ai autorității publice centrale în domeniul apelor, precum și autorităților administrației publice locale cu privire la aplicarea Planului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 964/2000, cu modificările și completările ulterioare.(3) Prevederile programului de acțiune sunt obligatorii pentru toți fermierii care dețin sau administrează exploatații agricole și pentru autoritățile administrației publice locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe teritoriul cărora există exploatații agricole.


    Articolul 2

    Definiții(1) În sensul prezentului program de acțiune, se aplică definițiile prevăzute la art. 2 din Planul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, aprobat prin HG nr. 964/2000, cu modificările și completările ulterioare, definițiile din Anexa nr. 1 la Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, precum și definițiile din Codul de bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.


    Articolul 3

    Perioade de interdicție în aplicarea îngrășămintelor pe terenul agricol(1) Perioadele de interdicție pentru aplicarea pe teren a îngrășămintelor organice și chimice solide și lichide sunt definite prin intervalul de timp în care cerințele culturii agricole față de nutrienți sunt reduse și riscul de percolare/scurgere la suprafață este mare.
    În condițiile pedo-climatice ale României, perioadele cu risc mare de percolare sau scurgere din intervalul rece (toamnă-primăvară) sunt incluse în intervalul de timp în care temperatura medie a aerului este sub 5°C, pe baza seriilor de date climatice din perioada 1987 - 2017. Astfel, ținând cont de valorile de temperatură multi-anuale, s-a ales începutul perioadei de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice solide și lichide data de la care temperatura medie a aerului scade sub 5°C, iar sfârșitul perioadei de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice solide și lichide, data de la care temperatura aerului devine mai mare de 5°C. Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) au fost grupate, din punct de vedere al perioadelor de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice și chimice, în trei zone definite prin relieful predominant din unitatea administrativ - teritorială: 1- câmpie, 2 - deal, 3 - munte (figura 1). În Anexa 3 este prezentată pentru fiecare zonă lista corespunzătoare a unităților administrativ - teritoriale.
    Figura 1. Zonele de încadrare a UAT în funcție de perioadele de interdicție
    pentru aplicarea îngrășămintelor organice și chimice, utilizând seriile de date zilnice pentru perioada 1987 - 2017.

    Pentru fiecare zonă datele de început și sfârșit a perioadei de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice solide și/sau lichide, precum și lungimea perioadei de interdicție sunt prezentate în tabelul 1.
    Tabel 1. Perioadele de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice și chimice, solide și lichide, în funcție de zona în care se încadrează unitățile administrativ-teritoriale (calendarul de interdicție)

    Zona

    Începutul perioadei de interdicție

    Sfârșitul perioadei de interdicție

    Sfârșitul perioadei
    de interdicție (zile)

    1

    15.XI

    10.III

    115

    2

    10.XI

    20.III

    130

    3

    05.XI

    25.III

    140

    Pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicție, se pot aplica însă îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanță activă/ha, în funcție de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.
    Pentru culturile din sere și solarii nu se aplică perioadele de interdicție în condițiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5°C.


    Articolul 4

    Depozitarea gunoiului de grajd(1) Îngrășămintele organice provenite din exploatațiile agricole au o stare fizică și o compoziție foarte variată. Oricum ar fi gestionate (în sistem extensiv - de către fermele mici sau intensiv - de către cele mari), trebuie urmărit obiectivul de reducere și prevenire a poluării cu nutrienți.(2) Gestionarea conformă a gunoiului de grajd se face prin amenajarea unor sisteme de depozitare care pot fi individuale (gospodărești/la nivel de exploatație agricolă) sau comunale. Fermierii care depozitează gunoiul de grajd la platformele comunale trebuie ca, până la transferarea gunoiului de grajd pe platformă, să-l depoziteze conform la nivelul exploatației/gospodăriei. De asemenea, livrarea gunoiului de grajd la platforma comunală trebuie să fie efectivă, un contract între un fermier și administratorul platformei comunale neimplicând în mod automat faptul că gunoiul de grajd este depozitat conform, iar orice altă cantitate de gunoi de grajd nelivrată la platformele comunale trebuie să fie depozitată în mod corespunzător de către fermier.(3) Încă din stadiul de proiectare a fermelor și de construcție a capacităților de stocare a gunoiului de grajd, se va acorda cea mai mare atenție prevenirii și protecției mediului, în special a apelor, împotriva poluării, având în vedere următoarele:
    ● amplasarea în afara zonelor cu risc mare de poluare și departe de sursele de apă;
    ● capacitate de stocare suficientă;
    ● construcție corespunzătoare, care să înglobeze toate sistemele de siguranță și protecție;
    ● condiții de exploatare în siguranță, optime și eficiente;
    ● căi corespunzătoare de acces;
    ● protecție împotriva incendiilor;
    ● protecție împotriva eventualelor scurgeri din hidranți.
    (4) Depozitele trebuie să aibă o capacitate care să asigure stocarea pentru o perioadă mai mare cu o lună decât intervalul de interdicție pentru aplicarea pe teren a îngrășămintelor organice.
    Capacitatea de stocare depinde în principal de speciile de animale deținute, de sistemul de creștere (intensiv sau extensiv, dar mai ales de tipul și cantitatea de așternut utilizată) și de durata perioadei de interdicție a împrăștierii (tabel 1).
    Capacitățile de stocare trebuie să fie astfel construite, încât să se evite orice risc de poluare. Pentru estimarea spațiului necesar în funcție de numărul de animale, se pot utiliza valorile prezentate în Tabelul 2 preluate din ghidul "Sistem pentru depozitarea dejecțiilor. Standarde de fermă" elaborat de H. Frederiksen, D. Dănuț, M. Mașinistru și A. Greculescu în anul 2010 în cadrul proiectului "Modernizarea Sistemului de Informare și Cunoaștere în Agricultură" (MAKIS).
    Conversia numărului de animale în Unități Vită Mare (UVM) se utilizează pentru stabilirea soluțiilor constructive privind capacitatea de depozitare a gunoiului de grajd necesară. Coeficienții folosiți în România pentru conversia efectivelor de animale în UVM din punctul de vedere al capacității de stocare a dejecțiilor sunt indicați în Tabelul 3.
    (5) Depozitarea și procesarea gunoiului de grajd din fermele care nu necesită autorizația de mediu, respectiv actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și parametrii de funcționare a unei activități existente sau ai unei activități noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcțiune (a căror mărime este de până la 100 UVM) se poate face în depozite individuale sau în platforme comunale. Pentru fermele de peste 100 UVM depozitarea și procesarea gunoiului de grajd se face în conformitate cu cerințele autorizației de mediu eliberat pentru ferma respectivă.(6) În funcție de condițiile locale specifice, autoritățile administrației publice locale trebuie să decidă asupra sistemului de stocare a gunoiului de grajd din unitatea administrativ-teritorială (sistem comunal, sistem individual sau o combinație a celor două sisteme).(7) Dacă în localitate există o platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, capacitatea de stocare a gunoiului în platforma individuală va fi dată de intervalul de timp până când se transportă gunoiul respectiv, către platforma comunală;
    Dacă în localitate nu există o platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, atunci perioada și respectiv, capacitatea de stocare va fi dată de perioada de interdicție pentru aplicarea gunoiului la care se adaugă o lună.
    (8) La construcția depozitelor de gunoi de grajd solid se va avea în vedere ca acestea să aibă o bază impermeabilizată, să fie prevăzute cu pereți de sprijin și sistem de colectare a efluenților, în special a celor ce se produc în timpul ploilor.
    Pragurile mai jos stabilite țin cont de necesitatea ca gunoiul de grajd să fie manevrabil fără a periclita impermeabilitatea bazei locului de depozitare.
    Pentru depozitarea gunoiului de grajd provenit de la exploatații cu mai puțin de 40 UVM, cerințele minime pentru impermeabilizarea bazei locului de depozitare sunt: sol tasat acoperit cu o folie de polietilenă de densitate mare sau orice altă soluție constructivă durabilă prin care se asigură impermeabilizarea suprafeței pe care se depozitează gunoiul de grajd. Se interzice depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol. Fracția lichidă trebuie colectată. Folia de polietilenă de densitate mare se acceptă doar pentru depozite ce provin de la maxim 8 UVM.
    Astfel, în cadrul unei exploatații de până la 40 UVM se pot realiza mai multe platforme mai mici de depozitare a gunoiului de grajd, cu condiția ca cerințele minime de impermeabilizare să fie corespunzătoare capacității ei de stocare, iar volumul de depozitare total să corespundă numărului total de animale din fermă (de exemplu, pentru o fermă de până la 40 UVM, se pot utiliza 5 depozite ce folosesc folie de polietilenă pentru gunoiul de grajd colectat de la maxim 8 UVM fiecare).
    Sistemele de depozitare și compostare a gunoiului de grajd provenit de la exploatații cu un număr de animale de peste 40 UVM, se realizează pe platformă betonată cu bazin de retenție pentru fracția lichidă sau lagună cu membrană impermeabilă ori betonată sau orice altă variantă constructivă durabilă care asigură impermeabilizarea suprafeței pe care se depozitează gunoiul de grajd. În acest caz, se interzice depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol sau pe folii de plastic/polietilenă de densitate mare.
    Astfel, soluțiile constructive pot fi:– Depozitare pe folie de polietilenă: pentru depozite care deservesc maxim 8 UVM, de la ferme până la 40 UVM;– Platforme betonate, lagune betonate sau cu membrane ori alte soluții care asigură impermeabilitate durabilă: pentru depozite care deservesc mai mult de 8 UVM și pentru ferme mai mari de 40 UVM;
    Depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol este INTERZISĂ în toate situațiile!
    (9) Amplasarea depozitelor de gunoi de grajd se face cu respectarea următoarelor condiții, conform Ordinului ministrului sănătății nr. 119/2014, cu modificările și completările ulterioare:
    La cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și sursă de apă destinată consumului uman - în gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă printr-un sistem centralizat de distribuție, adăposturile pentru creșterea animalelor în curțile persoanelor particulare, de cel mult echivalentul a 6 UVM mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale și echivalentul a 4 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci;
    La cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și sursă de apă destinată consumului uman - în gospodăriile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentă, adăposturile de animale de cel mult echivalentul a 10 UVM în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale și echivalentul a 7 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci;
    La distanță de 50 m de cea mai apropiată locuință vecină și sursă de apă destinată consumului uman - în gospodăriile cu un număr de animale mai mare decât cel prevăzut la paragrafele anterioare;
    În mediul urban, prin hotărâri ale consiliilor locale sau prin studiu de impact asupra sănătății se pot stabili distanțe de protecție sanitară mai mari decât cele specificate în prezentul ordin, în funcție de specificul fiecărei unități administrativ-teritoriale.
    (10) Spațiul de depozitare trebuie amenajat la cel puțin 100 m față de canale, râuri, iazuri sau alte resurse de apă, în conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale H.G. nr. 930/2005, cu modificările și completările ulterioare, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică.(11) Distanțele minime de protecție sanitară dintre platformele care deservesc ferme intensive și teritoriile protejate sunt stabilite prin legislație națională (ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, cu completările și modificările ulterioare, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației).(12) Pentru platformele sistemelor intensive de creștere a animalelor, distanța față de locuințe este de 500 m, conform Ordinului ministrului sănătății nr. 119/2014, cu completările și modificările ulterioare, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.(13) Alături de platforma individuală, se sapă groapa de urină socotind 1mc de cap de vită mare, 0,75 mc pentru tineret și 0,3 mc pentru un porc. Ea se poate face din zidărie de cărămidă, tencuită și sclivisită cu ciment sau din beton. Pentru exploatațiile sub 5 UVM poate fi utilizat un recipient de plastic introdus în groapa săpata alături de platformă.
    Groapa de urină se acoperă, de exemplu, cu un capac de scândură groasă care împiedică pierderea amoniului.
    (14) Capacitatea bazinului de colectare se stabilește în funcție de capacitatea platformei, de nivelul precipitațiilor din regiune (pentru platformele neacoperite) și de ritmul de evacuare a mustului de gunoi. În general, se poate aproxima un necesar de 3 - 5 mc pentru fiecare 100 t gunoi proaspăt.(15) Exploatațiile de bovine crescute în sistem "permanent la pășune" trebuie să dețină platformă de gunoi de grajd conform aliniatului (8), a cărei dimensiune să fie corelată cu numărul de animale existent în exploatație pentru minim 2 luni. Pentru acest sistem de creștere (permanent pe pășune), fermierii trebuie să respecte numărul maxim de animale ce pășunează pe parcelă, astfel încât, pe baza indicilor referitori la cantitatea de azot (kg / animal /an) din gunoiul de grajd (după scăderea emisiilor gazoase), să nu se depășească limita maximă de 170 kg de N s.a./ha/an.
    Tabel 2 Producția de gunoi și capacitatea necesară de stocare pentru diferite sisteme de întreținere a animalelor - tabel preluat din ghidul: "Sistem pentru depozitarea dejecțiilor. Standarde de fermă"
    Producția de gunoi de grajd în diferite sisteme de întreținere a bovinelor

    Categoria de animal

    Sistemul de întreținere

    Așternut
    [kg/animal/zi]

    Tipul de gunoi de grajd rezultat

    Producția de gunoi, inclusiv așternutul
    [kg/animal/zi]

    Capacitatea de stocare*1
    [mc/animal/lună]

    Stabulație liberă

    Viței

    Așternut adânc, boxe colective

    1 - 2

    Gunoi de grajd solid

    6 - 10

    0,25 - 0,40

    Pardoseală grătar, întreținere în grupuri

    -

    Dejecții
    semilichide

    7 - 12

    0,25 - 0,45

    Juninci

    Așternut adânc

    3 - 5

    Gunoi de grajd solid

    20 - 25

    0,75 - 0,95

    Așternut adânc în zona de odihnă, pardoseală de beton în zona de defecație

    2 - 4

    Gunoi de grajd solid

    20 - 26

    0,70 - 0,90

    Cușete individuale de odihnă cu așternut, pardoseală de beton în zona de defecație

    2 - 3

    Gunoi de grajd solid

    18 - 26

    0,65 - 0,95

    Tăurași

    Așternut adânc

    3

    Gunoi de grajd solid

    28 - 38

    1,10 - 1,4

    Așternut adânc în zona de odihnă, pardoseală de beton în zona de defecație

    2 - 3

    Gunoi de grajd solid

    28 - 40

    1,0 - 1,3

    Pardoseală grătar

    -

    Dejecții
    semilichide

    30 - 40

    0,9 - 1,3

    Așternut adânc, pardoseală cu auto-curățare cu panta de 8%

    2 - 3

    Gunoi de grajd solid

    28 - 38

    1,05 - 1,4

    Vaci de lapte

    Așternut adânc în zona de odihnă, pardoseală de beton în zona de defecație

    4 - 5

    Gunoi de grajd solid

    40 - 50

    1,4 - 1,8

    Așternut adânc în zona de odihnă, pardoseală cu grătar în zona de defecație

    3 - 5

    Gunoi de grajd solid + dejecții semilichide

    30 - 35 10 - 15

    1,1 - 1,3 0,3 - 0,5

    Așternut adânc în zona de odihnă, pardoseală cu autocurățare

    4 - 6

    Gunoi de grajd solid

    45 - 50

    1,6 - 1,9

    Cușete individuale de odihnă cu așternut, pardoseală de beton în zona de defecație

    2 - 3

    Gunoi de grajd solid

    45 - 50

    1,6 - 1,9

    Cușete individuale de odihnă, pardoseală cu grătar în zona de defecație

    -

    Dejecții
    semilichide

    40 - 52

    1,20 - 1,60

    Sistem extensiv, ferme de până la 40 UVM

    2 - 5

    Gunoi de grajd solid

    28 - 33

    1,0 - 1,3

    Sistem de stabulație legată

    Viței

    Așternut adânc (în grup)

    1 - 2

    Gunoi de grajd

    6 - 10

    0,25 - 0,40

    Pardoseală grătar (în grup)

    -

    Dejecții
    semilichide

    7 - 12

    0,25 - 0,45

    Tăurași

    Standuri cu așternut

    1 - 2

    Gunoi de grajd

    28 - 35

    1,0 - 1,3

    Standuri fără așternut, canal acoperit cu grătar

    -

    Dejecții
    semilichide

    30 - 40

    0,9 - 1,2

    Juninci

    Standuri cu așternut

    1 - 2,5

    Gunoi de grajd

    18 - 23

    0,8 - 1,0

    Standuri cu așternut, canal acoperit cu grătar

    -

    Dejecții
    semilichide

    20 - 27

    0,6 - 0,8

    Vaci de lapte

    Standuri cu așternut

    2 - 3,5

    Gunoi de grajd

    45 - 55

    1,5 - 1,9

    Standuri fără așternut, sistem autocurățare continuă acoperit cu grătare

    -

    Dejecții
    semilichide

    40 - 45

    1,2 - 1,5

    Sistem extensiv, ferme de până la 40 UVM

    2 - 5

    Gunoi de grajd solid

    28 - 33

    1,0 - 1,3

    *1 Capacitatea fracțiunilor lichide este inclusă.
    Producția de gunoi de grajd în diferite sisteme de întreținere a porcinelor.

    Categoria de animal

    Sistemul de întreținere

    Așternut
    [kg/animal/zi]

    Tipul de gunoi de grajd rezultat

    Producția de gunoi, inclusiv așternutul
    [kg/animal/zi]

    Capacitatea de stocare
    [mc/animal/
    lună]

    Scroafe
    gestante

    Așternut adânc

    2 - 3

    Gunoi de grajd solid

    10 - 14

    0,45 - 0,6

    Așternut adânc în zona de odihnă, pardoseală beton în zona de defecație

    0,8 - 1,2

    Gunoi de grajd solid

    12 - 17

    0,45 - 0,65

    Pardoseală solidă în zona de odihnă, pardoseală grătar în zona de defecație

    0,1 - 0,25

    Dejecții
    semilichide

    10 - 15

    0,3 - 0,45

    Scroafe
    lactante

    Pardoseală solidă în zona de odihnă și zona de defecație

    4 - 5

    Gunoi de grajd solid

    14 - 16

    0,6 - 0,7

    Pardoseală acoperită parțial ori total cu grătar.

    0,05 - 0,1

    Dejecții
    semilichide

    15 - 20

    0,45 - 0,6

    Purcei
    înțărcați

    Așternut adânc

    0,5 - 1

    Gunoi de grajd

    2 - 3

    0,15 - 0,2

    Zonă de odihnă cu așternut, pardoseală solidă în zona de defecație

    0,15 - 0,3

    Gunoi de grajd

    1,5 - 2,5

    0,1 - 0,15

    Pardoseală acoperită cu grătar

    0,05 - 0,1

    Dejecții
    semilichide

    1 - 2

    0,09 - 0,1

    Grăsuni

    Așternut adânc

    1 - 3

    Gunoi de grajd

    4 - 7

    0,25 - 0,35

    Zona de odihnă cu așternut, pardoseală solidă în zona de defecație

    0,3 - 0,5

    Gunoi de grajd

    3 - 5

    0,2 - 0,4

    Pardoseală parțial acoperită cu grătare

    0,05 - 0,1

    Dejecții
    semilichide

    5 - 8

    0,15 - 0,25

    Valorile minime pentru capacitățile de stocare prezentate în tabelele de mai sus reprezintă valori minime obligatorii, însă valori mai mari trebuie să fie considerate (până la nivelul prezentat în tabele), în funcție de cantitatea de așternut folosită, de sistemul de creștere (în cazul în care acesta este mai intensiv), de mărimea animalelor etc.
    Producția de gunoi de grajd în diverse sisteme de întreținere a păsărilor

    Categoria de păsări

    Sistemul de întreținere

    Așternut
    [kg/anima1/zi]

    Tipul de gunoi

    Volum
    dejecții, fără așternut [mc/1.000 păsări/lună]

    Capacitatea de stocare*2
    [mc/1.000
    păsări/lună]

    Pui de carne

    La sol

    0,080

    Gunoi solid

    3,0

    3,8

    Puicuțe

    La sol

    0,120

    Gunoi solid

    4,7

    5,0

    Găini
    ouătoare

    În baterii

    0,220

    Dejecții colectate (nu conțin așternut)

    8,2

    8,2

    Rațe
    mature

    La sol

    0,500

    Dejecții colectate (nu conțin așternut)

    20,6

    22,0

    Broileri de rață
    (sfârșitul
    îngrășării)

    Baltă

    0,500

    Dejecții colectate (nu conțin așternut)

    18,7

    18,7

    Broileri de rață
    (sfârșitul
    îngrășării)

    La sol

    0,500

    Gunoi solid

    18,7

    20,0

    Curcani
    adulți

    La sol

    0,430

    Gunoi solid

    16,0

    18,0

    Curcani
    pentru
    sacrificare

    La sol

    0,350

    Gunoi solid

    13,0

    14,8

    Gâște
    adulte

    La sol

    0,960

    Gunoi solid

    36,00

    41,0

    Broileri de gâscă (sfârșitul îngrășării)

    Baltă

    0,900

    Dejecții colectate (nu conțin așternut)

    33,0

    33,0

    La sol

    0,900

    Gunoi solid

    33,0

    36,0

    *2 Așternutul luat în considerare este de paie
    Producția de gunoi de grajd în diferite sisteme de întreținere a cabalinelor.

    Categoria de animal

    Sistemul
    de adăpost

    Excremente+
    așternut [kg/animal/zi]

    Tipul de gunoi rezultat

    Producția de
    gunoi, inclusiv așternut
    [kg/animal/zi]

    Capacitatea de
    stocare
    [mc/animal/
    lună]

    Mânz peste un an
    (400 kg)

    Așternut

    17 + 5 kg așternut

    Bălegar

    22

    1,0

    Iapă, armăsar, cal castrat (600 kg)

    Așternut

    25 + 5 kg așternut

    Bălegar

    30

    1,38

    Producția de gunoi de grajd în diferite sisteme de întreținere a ovinelor.

    Categoria de animal

    Sistemul
    de
    adăpost

    Așternut
    [kg/animal/zi]

    Tip de gunoi rezultat

    Producția de gunoi, inclusiv așternut
    [kg/animal/zi]

    Capacitatea de stocare
    [mc/animal/lună]

    Miel de 3,5 luni sau cârlan

    Așternut

    0,3

    Bălegar

    1,5

    0,050

    Mioară de 12 luni

    Așternut

    0,4

    Bălegar

    2,5

    0,083

    Oaie-mamă, berbec și batal de 12 luni

    Așternut

    0,5

    Bălegar

    2,8

    0,093

    Berbec și batal

    Așternut

    0,4

    Bălegar

    4

    0,133

    Tabel 3 Coeficienții pentru conversia numărului de animale în Unități Vită Mare din punctul de vedere al volumului dejecțiilor

    Categoria de animal

    Coeficientul de conversie

    Tauri, vaci și alte bovine mai mari de 2 ani

    1

    Bovine între 6 luni și 2 ani

    0,6

    Bovine de mai puțin de 6 luni

    0,4

    Scroafă de reproducție > 50 kg

    0,5

    Alte porcine

    0,3

    Ecvide mai mari de 6 luni

    1

    Ovine și caprine

    0,15

    Găină ouătoare

    0,014

    Alte păsări de curte

    0,03


    Articolul 5

    Depozitarea în câmp deschis a gunoiului de grajd(1) Depozitarea în câmp deschis a gunoiului de grajd și/sau a compostului trebuie evitată pe cât posibil, deoarece sporește riscul de pierdere a nutrienților prin scurgere la suprafață, infiltrare și volatilizare, diminuându-se astfel calitățile de fertilitate și sporind riscul de poluare. Orice depozitare în câmp presupune totuși respectarea unor condiții minime prin care să se evite scurgerea nutrienților în sol sau, mai grav, direct în resurse de apă.(2) Depozitarea în câmp trebuie privită ca o excepție, nu ca o regulă, și ea nu trebuie confundată cu simpla aruncare a gunoiului de grajd în afara gospodăriei din lipsa unor capacități conforme de stocare.(3) Gunoiul de grajd poate fi depozitat temporar în câmp după verificarea faptului că nu există un risc de poluare a cursurilor de apă sau drenurilor din câmp, respectând cumulativ următoarele cerințe :
    ● Fermierul ce depozitează în câmp nu deține mai mult de 8 UVM;
    ● Gunoiul de grajd se va depozita numai pe terenul pe care va fi împrăștiat, pe terenul aflat în utilizare de către beneficiar;
    ● Cantitatea de gunoi depozitată nu poate depăși cantitatea totală de gunoi de grajd care poate fi aplicată pe întreaga suprafață a terenului (maximum 170 kg N/ha/an);
    ● Gunoiul de grajd nu poate fi depozitat în grămezi temporare mai mult de 180 de zile și nici mai târziu de momentul începerii perioadei de interdicție (se va împrăștia înainte de începerea perioadei de interdicție);
    ● Depozitele temporare de gunoi de grajd vor fi amplasate în fiecare an în locații diferite;– Depozitele temporare de gunoi de grajd se amplasează în conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare și ale HG nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică, cu completările și modificările ulterioare, cu respectarea Zonei de protecție în lungul cursurilor de apă conform Anexei nr. 2 și la cel puțin 20 m de cursurile de apă (inclusiv lacuri și acumulări de apă), drenuri deschise sau orice alt tip de dren acoperit cu materiale cu permeabilitate ridicată (nisip, pietriș);– la cel puțin 50 m față de foraje hidrogeologice, puțuri sau izvoare;– la cel puțin 250 m de orice foraj sau fântână utilizată pentru furnizarea publică de apă potabilă;
    ● La baza depozitului temporar de gunoi de grajd trebuie să fie amplasată o folie de plastic impermeabilă peste care se poate pune un strat de paie sau alte materii organice;
    ● La limita depozitului situată la baza pantei terenului se amplasează un strat de paie;
    ● Acoperirea / încorporarea gunoiului care provine de la păsări trebuie realizată în cel mult 24 de ore după amenajarea depozitului;
    ● Este interzisă realizarea grămezilor temporare de gunoi pe terenuri inundabile.


    Articolul 6

    Gestionarea efluenților de siloz(1) Efluenții proveniți de la instalațiile de însilozare a furajelor verzi sunt foarte bogați în substanțe organice ușor degradabile, care conțin cantități însemnate de nutrienți, în special compuși ai azotului, cu potențial ridicat de poluare. De asemenea, efluenții care se scurg în apele de suprafață pot provoca grave dezechilibre în ecosistemele acvatice prin eutrofizare și moartea peștilor.(2) Măsurile care trebuiesc respectate în spațiile de însilozare a furajelor verzi sunt:
    ● însilozarea furajelor la un conținut de materie uscată de peste 25 % și căptușirea bazei silozului cu un strat de paie pentru absorbția efluenților formați (furajele însilozate la un conținut de materie uscată de 18 % produc aproximativ 150 l efluent per tonă. Dacă furajul este uscat până la un conținut de 25 % substanță uscată atunci cantitatea de efluent scade la aproximativ 25l per tonă);
    ● silozurile trebuie astfel proiectate și construite încât să asigure protecție contra infiltrațiilor de efluenți; ele trebuie acoperite pentru a nu pătrunde apă de precipitații și trebuie prevăzute cu o podea impermeabilă, ușor înclinată (pantă recomandată de 2 %) pe care scurgerile de efluent să fie conduse și stocate într-un bazin subteran de capacitate corespunzătoare, rezistent la coroziune acidă;
    ● pentru silozurile cu o capacitate mai mică de 1500 mc, capacitatea minimă a bazinului trebuie să fie de 3 mc la fiecare 150 mc din capacitatea silozului. În perioadele de scurgere maximă a efluentului bazinul trebuie golit zilnic;
    ● pentru silozurile cu capacitatea peste 1500 mc, bazinul trebuie să aibă o capacitate minimă de 30 mc plus 1 mc pentru fiecare 150 mc de capacitate de însilozare peste 1500 mc;
    ● silozul și bazinul trebuie amplasate la o distanță de minim 50 m de cursurile de apă pentru a preveni o poluare accidentală;
    ● înainte de a proceda la o nouă însilozare, silozul trebuie inspectat și, dacă este cazul, executate lucrări de întreținere pentru a asigura etanșeitatea acestuia.
    (3) Măsurile suplimentare care trebuiesc îndeplinite în spațiile de însilozare a furajelor verzi sunt:
    ● Nu se supraîncarcă silozul deoarece podeaua acestuia ar putea ceda, apărând crăpături prin care efluentul de siloz să se scurgă necontrolat;
    ● Când este nevoie, se pompează efluentul colectat în bazinul subteran, într-un bazin suprateran, de capacitate mai mare, în care să fie stocat efluentul singur sau în amestec cu tulbureala colectată de la animale. Cât timp furajele rămân însilozate, toți efluenții și apa de precipitații de pe acoperișul silozului trebuie colectați și depozitați corespunzător;
    ● Se monitorizează cu atenție nivelul efluentului din bazin care se golește la intervale de timp regulate. Nu se lasă niciodată ca bazinul să se umple peste nivelul maxim și se verifică să nu fie blocate canalele de colectare a efluentului;
    ● Efluentul de siloz conține nutrienți valoroși care pot suplini până la 15% din necesarul de hrană al porcilor pentru îngrășat. Efluentul trebuie stocat în recipiente corespunzătoare până la utilizarea ca hrană pentru animale;
    ● Se verifică frecvent starea apelor din vecinătatea silozului în timpul însilozării și timp de o lună după golirea silozului.


    Articolul 7

    Gestionarea efluenților de siloz balotat(1) În cazul însilozării în baloți închiși ermetic trebuie respectate următoarele reguli:
    ● Baloții se depozitează la cel puțin 10 m față de cursurile de apă - cu excepția cazurilor în care baloții se află pe o pantă descendentă față de cursul apei;
    ● Se deschid sau se îndepărtează învelișul baloților la cel puțin 10 m față de cursurile de apă - cu excepția cazurilor în care baloții se află pe o pantă descendentă față de cursul apei;
    ● Se balotează furajele la un conținut de substanță uscată de peste 25% pentru a conduce la o mai bună conservare a furajelor și la minimizarea producerii de efluenți;
    ● Se colectează toate scurgerile de efluenți care provin de la baloții depozitați pe suprafața fermei;
    ● Se verifică faptul că scurgerile de efluenți din baloți după îndepărtarea învelișului acestora nu pot ajunge în drenuri sau cursuri de apă.


    Articolul 8

    Gestionarea apelor uzate de la ferme(1) Apele uzate din exploatațiile agricole reprezintă un efluent care poate proveni din gunoi de grajd, urină, lapte, produse de spălare și curățare a grajdurilor.(2) Toate apele uzate din fermă trebuie colectate și depozitate cu grijă în bazine (rezervoare) special destinate pentru colectarea apelor uzate sau în instalațiile destinate colectării dejecțiilor lichide și semilichide sau a altor efluenți din fermă. Depozitarea apelor uzate în gropi amenajate direct în pământ este interzisă.(3) Rezervoarele utilizate pentru colectarea apelor uzate trebuie să fie:
    ● în bune condiții și să nu curgă;
    ● verificate periodic pentru a nu se umple peste capacitatea maximă;
    ● golite la intervale regulate;
    ● suficient de mari pentru a nu necesita golirea lor în perioadele în care împrăștierea pe câmp este interzisă.
    (4) Metoda cea mai eficientă pentru creșterea capacității de stocare a dejecțiilor lichide la nivelul fermei o reprezintă diminuarea cantității de apă uzată din fermă prin:
    ● separarea traseelor de scurgere, din cadrul fermei, a apelor pluviale de cele uzate-Apa pluvială (de pe acoperișuri, terenuri învecinate, pardoseli betonate etc.) mărește cantitatea de apă uzată ce trebuie stocată și împrăștiată la nivelul fermei. Separarea traseelor necesită o planificare atentă la nivelul fermei precum și o întreținere regulată a jgheaburilor și burlanelor. Apa pluvială trebuie direcționată spre sistemele de drenaj sau canalizare prin intermediul unor instalații etanșe. Este indicat ca la ieșirea din fermă sistemul de evacuare a apelor pluviale să aibă o gură de vizitare care să permită monitorizarea calității apei. Gura de vizitare trebuie să permită utilizarea unei pompe submersibile pentru curățarea sistemului în cazul în care în el au pătruns efluenți din fermă;
    ● minimizarea suprafeței " murdare " din cadrul fermei prin reorganizarea terenului fermei și minimizarea suprafeței la care animalele au acces;
    ● gestionarea scurgerilor în lungul drumurilor și căilor de acces din fermă. Nu este permisă scurgerea directă, de-a lungul drumurilor și căilor de acces din fermă către cursurile de apă.


    Articolul 9

    Norme privind aplicarea îngrășămintelor pe terenul agricol(1) Cantitatea maximă de azot provenită din îngrășămintele organice care poate fi aplicată pe terenul agricol nu poate depăși 170 Kg/ha/an.(2) Cantitatea maximă de azot provenită din îngrășăminte chimice care poate fi aplicată pe terenul agricol în cazul în care nu se execută studii agrochimice nu poate depăși:
    a) În cazul terenurilor arabile

    Panta blocurilor fizice

    Porumb si sfeclă de zahăr

    Grâu și rapiță

    Alte culturi

    Kg N substanță activă/ha/an

    Până la 12%

    150

    120

    100

    Mai mare de 12%

    120

    90

    80

    b) 100 KgN - substanță activă/ha/an pentru vii și livezi și alte culturi permanente
    c) 80 KgN - substanță activă/ha/an pentru pajiști permanente. Fermierii care optează pentru această soluție trebuie să întocmească un plan de fertilizare simplificat, conform modelului prezentat în Anexa 1.
    (3) În cazul în care planul de fertilizare se bazează pe studii agrochimice, se aplică cantitatea de azot rezultată prin calcul în funcție de recolta planificată și de gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu condiția ca îngrășămintele organice (dacă sunt utilizate) să nu depășească 170 kg N/ha/an.(4) Pentru exploatațiile care practică agricultura în sistem irigat este obligatorie întocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile irigate.(5) Pentru realizarea unui plan de fertilizare. la nivelul unei exploatații agricole în care se utilizează îngrășăminte organice provenite de la animale este deosebit de importantă evaluarea cantității de nutrienți din gunoiul de grajd produs la nivelul fermei.
    ● Cantitatea de nutrienți din gunoiul de grajd produs într-o exploatație agricolă depinde de numeroși factori. printre care: numărul. specia și structura animalelor. sistemele de hrănire și furajare, sistemul de stocare și gestionare a gunoiului de grajd, volumul de apă uzată produsă în exploatație, cantitatea de apă de precipitații care pătrunde în facilitățile de depozitare a gunoiului, cantitatea de paie utilizate pentru așternutul animalelor etc.
    ● Se recomandă măsurarea conținutului de nutrienți din gunoiul de grajd produs în fermă care urmează a fi aplicat pe terenurile agricole. În cazul în care nu se efectuează măsurători ale conținutului de nutrienți din gunoiul din fermă, valorile acestora pot fi evaluate pe baza unor coeficienți medii stabiliți prin metodologii bazate pe generalizarea datelor experimentale obținute în condiții controlate.
    ● În tabelul 4 sunt prezentate valorile medii ale cantității de azot (kg N / cap animal / an) din gunoiul de grajd (după scăderea emisiilor gazoase de azot din grajd și depozitele de stocare), care în lipsa măsurătorilor directe ale conținutului de nutrienți din gunoiul de grajd pot fi folosite pentru evaluarea cantității de azot care se aplică pe terenul agricol prin gunoiul de grajd produs în fermă.
    Tabel 4. Cantitatea de azot (kg N/cap animal/an) din gunoiul de grajd (după scăderea emisiilor gazoase de azot din grajd și depozitele de stocare) - Sistem gospodăresc

    - Sistem gospodăresc

    Depozite acoperite pentru dejecții semilichide și timp scurt de stocare


    Vaci de lapte

    60 Kg N/cap de animal/an


    Bovine



    - 0-1 ani

    18


    - 1-2 ani

    31


    - 2-3 ani

    35


    Scroafe cu purcei până în 25 kg

    32,3


    Porci pentru îngrășat până la 105 Kg

    13,1


    Găini ouătoare

    0.82


    Pui de carne până la 1,8 Kg

    0,52

    Depozite neacoperite/ Gunoi solid/Timp lung de stocare


    Vaci de lapte

    47 Kg N/cap de animal/an


    Bovine



    - 0-1 ani

    14


    - 1-2 ani

    24


    - 2-3 ani

    27


    Scroafe cu purcei până în 25 kg

    24,7


    Porci pentru îngrășat până la 105 Kg

    10,0


    Găini ouătoare

    0.53


    Pui de carne până la 1,8 Kg

    0,34

    - Sistem industrial

    Depozite acoperite pentru dejecții semilichide și timp scurt de stocare


    Vaci de lapte

    86 Kg N/cap de animal/an


    Bovine



    - 0-1 ani

    24


    - 1-2 ani

    41


    - 2-3 ani

    47


    Scroafe cu purcei până în 25 kg

    27,3


    Porci pentru îngrășat până la 105 Kg

    9,8


    Găini ouătoare

    0,54


    Pui de carne până la 1,8 Kg

    0,35

    Depozite neacoperite/ Gunoi solid/Timp lung de stocare


    Vaci de lapte

    67 Kg N/cap de animal/an


    Bovine



    - 0-1 ani

    19


    - 1-2 ani

    32


    - 2-3 ani

    37


    Scroafe cu purcei până în 25 kg

    20,9


    Porci pentru îngrășat până la 105 Kg

    7,50


    Găini ouătoare

    0,35


    Pui de carne până la 1,8 Kg

    0,25

    Oi cu miei

    12,9

    Capre cu iezi

    12,5

    Cai



    400 kg

    39


    600 kg

    53


    800 kg

    66




    Curcani

    0,57

    Rațe

    0,49

    Gâște

    0,81

    ● Pentru calculul cantității de azot din gunoiul de grajd produs în fermă, care nu trebuie să depășească limita maximă pentru aplicarea îngrășămintelor organice de origine animală, se înmulțește numărul de animale din fermă, pe categorii, cu valorile corespunzătoare cantității de azot din gunoiul solid/lichid din tabelul 4. Cantitatea totală de azot calculată astfel la nivelul fermei, adunată cu cea corespunzătoare unor intrări de îngrășăminte organice provenite din alte ferme, se împarte la suprafața de teren pe care se aplică îngrășământul organic. Valoarea rezultată trebuie să fie mai mică decât limita maximă de aplicare a îngrășămintelor organice pe terenul agricol (170 kg N/ha/an). Această metodologie se aplică pentru calculul presiunii nutrienților la nivelul exploatațiilor agricole și al unităților administrativ- teritoriale.
    ● În cazul în care cantitatea de azot din îngrășămintele organice de origine animală produse în fermă este mai mare decât cea corespunzătoare limitei maxime de aplicare a îngrășămintelor organice pe terenul agricol, cantitatea excedentară (surplusul) se livrează către o altă fermă care are capacitatea de utilizare, fără a depăși limita maximă admisă.
    ● În vederea ținerii sub control a epizootiilor și a posibilității de monitorizare a contaminării solului și sistemului acvatic cu substanțe farmaceutice de uz veterinar, importul/exportul de îngrășăminte organice se poate realiza doar în limita a 50 km față de locul de producere al acestora. Se aplică excepție gunoiului de grajd provenit din ferme neafectate de epizootie și care, fie provine din agricultura ecologică, fie se poate dovedi că nu conține substanțe farmaceutice de uz veterinar peste limite admise.


    Articolul 10

    Cerințe generale pentru aplicarea fertilizanților(1) Îngrășămintele solide pot produce poluare numai în situația unor ploi abundente ce intervin imediat după aplicare;(2) Îngrășămintele organice lichide, dacă nu sunt aplicate corect, pot produce poluare în mod direct. Orice ploaie intervenită la scurt timp după aplicarea lor va mări riscul de poluare;(3) Se interzice aplicarea oricărui tip de îngrășământ (organic sau chimic), pe timp de ploaie, ninsoare, soare puternic și pe terenurile cu exces de apă, inundate, înghețate sau acoperite cu zăpadă;(4) Nu se aplică îngrășămintelor dacă:
    ● solul este crăpat (fisurat) în adâncime;
    ● solul este săpat în vederea instalării unor drenuri sau pentru a servi la depunerea unor materiale de umplutură.


    Articolul 11

    Obligații privind tehnicile de aplicare a îngrășămintelor organice(1) Îngrășămintele organice se aplică cât mai devreme posibil, în afara perioadei de interdicție, dar în perioada de creștere a culturilor, pentru a maximiza preluarea nutrienților de culturi și a minimiza riscul poluării. În fiecare an, cel puțin jumătate din cantitatea de gunoi stocată în timpul iernii, trebuie împrăștiată până la 1 iulie, iar restul până înainte de începerea perioadei de interdicție, în cazul în care pe terenul respectiv se înființează o cultură de toamnă;(2) În perioadele definite ca "perioade de interdicție", așa cum sunt prevăzute în articolul 3 este interzisă aplicarea îngrășămintelor organice pe terenurile agricole. În timpul administrării, trebuie evitat ca materialul administrat să ajungă prin scurgere în sursele de apă, în acest scop fiind necesar să se evite fertilizarea pe porțiunile de teren aflate în imediata apropiere a canalelor, cursurilor de apă sau a altor surse de apă, să se aibă în vedere condițiile meteorologice (absența precipitațiilor în momentul aplicării) și starea de umiditate a solului (solul uscat diminuează scurgerea de apă)(3) Descărcarea sau depozitarea gunoiului în apropierea surselor de apă, golirea sau spălarea buncărelor și utilajelor de administrare a îngrășămintelor de orice fel în apele de suprafață sau în apropierea lor este interzisă, conducând la poluarea mediului și se sancționează potrivit legii.(4) În timpul administrării îngrășămintelor organice naturale lichide și semilichide, se vor adopta bunele practici în scopul evitării trecerii acestora în sursele de apă:
    ● să se aibă în vedere condițiile meteorologice și starea solului; în cazul aplicării la suprafața solului, se va evita împrăștierea pe timp cu vânt, cu soare puternic, în timpul ploilor;
    ● să se evite orice descărcare accidentală sau intenționată a acestor lichide, din rezervorul sau cisterna utilajului de administrare, în apropierea oricărei surse de apă sau direct în aceasta. În acest scop este necesar ca rezervorul sau cisterna să fie protejate sau construite din materiale anticorozive; atât la transportul, cât și la administrarea acestor îngrășăminte, pierderile tehnologice sau prin neetanșeitatea utilajelor trebuie reduse în totalitate.
    ● în nici un caz nu se vor efectua reparații sau alte operații, în afara celor tehnologice, dacă utilajul este încărcat parțial sau total.
    (5) Uniformitatea de împrăștiere, indiferent dacă această operație se efectuează manual sau mecanizat, trebuie să depășească 75%.


    Articolul 12

    Obligații privind tehnicile de aplicare a îngrășămintelor chimice(1) Să nu se lucreze cu material cu bulgări sau cu granulație mai mare decât cea de fabricație și să nu se lucreze dacă umiditatea aerului este mai ridicată, pe ceață sau burniță. Se vor utiliza îngrășăminte uscate;(2) Adoptarea unei maxime prudențe atunci când terenul agricol prezintă fenomenul de scurgere de suprafață; riscul este maxim când terenul este saturat de apă sau înghețat - motiv pentru care aplicarea în aceste condiții este interzisă;(3) În cadrul culturilor din sere, nu se vor evacua în afara acestora apele provenite din irigații, care conțin printre alte substanțe și fertilizanți. Această cerință se realizează prin recircularea întregii cantități de apă rezultată din colectarea drenajului, condensului și a apei de irigați.


    Articolul 13

    Obligații privind aplicarea îngrășămintelor pe terenurile în pantă abruptă (mai mare de 12%)(1) Lucrările solului, inclusiv semănatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prășitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel;(2) Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă și/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puțin 20% din suprafața arabilă totală a fermei;(3) Se mențin terasele existente pe terenul agricol;(4) Nu se aplică îngrășăminte organice sau chimice dacă sunt prognozate precipitații intense;(5) Pe terenurile cu pantă de peste 12%, fertilizarea trebuie făcută numai prin încorporarea îngrășămintelor în sol (nu mai târziu de 24 ore de la momentul aplicării);


    Articolul 14

    Obligații privind aplicarea îngrășămintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apă și în vecinătatea captărilor de apă potabilă(1) Se instituie zone de protecție în conformitate cu art. 40 și anexa 2 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, în lungul cursurilor de apă. Lățimea zonelor de protecție este stabilită în funcție de lățimea cursului de apă, tipul și destinația resursei de apă sau amenajării hidrotehnice;(2) Pe terenurile adiacente cursurilor de apă se instituie zone de protecție și benzi tampon (fâșii de protecție) în care este interzisă aplicarea fertilizanților de orice fel;(3) Se instituie benzi tampon (fâșii de protecție) - benzi adiacente zonelor de protecție stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, în care este interzisă aplicarea fertilizanților de orice fel. Lățimea minimă a fâșiilor de protecție variază în funcție de panta terenului astfel:
    ● 3 m pentru terenurile cu panta până la 12%;
    ● 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%.
    Lățimea benzilor tampon (fâșiilor de protecție) se consideră de la limita blocului fizic adiacent zonei de protecție (stabilită prin Legea Apelor) spre interiorul acestuia. Panta terenului înseamnă panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apă;
    (4) Este interzisă utilizarea îngrășămintelor de orice fel în zonele de protecție instituite în jurul lucrărilor de captare, a construcțiilor și instalațiilor destinate alimentării cu apă potabilă, a surselor de apă potabilă destinate îmbutelierii, a surselor de ape minerale utilizate pentru cura internă sau pentru îmbuteliere, precum și a lacurilor și nămolurilor terapeutice, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 930/2005 privind aprobarea Normelor speciale privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică.


    Articolul 15

    Aplicarea fertilizanților pe terenuri saturate cu apă, inundate, înghețate sau acoperite cu zăpadă(1) Pe soluri saturate cu apă, inundate, înghețate sau acoperite cu zăpadă este interzisă aplicarea îngrășămintelor.(2) În zonele inundabile este interzisă depozitarea gunoiului de grajd.(3) Pentru culturile de orez, fertilizarea trebuie să se realizeze cu îngrășăminte pe bază de azot amoniacal sau amidic, care trebuie aplicat cu 2-3 zile înainte de inundarea terenului pentru a permite azotului amidic să se transforme pe cale enzimatică în azot amoniacal, formă reținută de sol prin schimb ionic.(4) Pe soluri periodic saturate cu apă sau în zone inundabile, trebuie ales momentul de aplicare a îngrășămintelor atunci când solul are o umiditate corespunzătoare capacității de câmp, evitându-se astfel pierderile de azot nitric cu apele de percolare și cu scurgerile, precum și pierderile prin denitrificare sub formă de azot elementar sau oxizi de azot.


    Articolul 16

    Aplicarea îngrășămintelor chimice și organice cu azot pe pajiști permanente (pășuni și fânețe)(1) Aplicarea îngrășămintelor organice pe pajiști permanente (pășuni și fânețe) se supune condiției de a nu se depăși doza de 170 Kg N ha/an și de a nu se aplica în perioadele de interdicție.(2) Exploatațiile care nu dețin studii agrochimice vor aplica maximum 80 Kg N substanță activă/ha/an din îngrășăminte chimice.(3) Exploatațiile care urmează un plan de fertilizare bazat pe studii agrochimice, pot aplica cantități de îngrășăminte în acord cu recomandările rezultate din studiile agrochimice, dar nu mai mult de 170 kg N/ha/an îngrășăminte organice.


    Articolul 17

    Documentele de evidență ale exploatației agricole(1) Documentele de evidență ale exploatației agricole trebuie astfel întocmite și completate încât să permită autorităților de inspecție și control să constate:
    ● suprafața fermei;
    ● un plan simplificat de fertilizare care să cuprindă pentru fiecare parcelă de teren cuprinsă în cadrul fermei:– tipul și cantitatea oricărui îngrășământ chimic aplicat pe teren, cantitatea de azot conținută și data aplicării;– tipul și cantitatea oricărui îngrășământ organic aplicat pe teren (alta decât cea lăsată de animale prin pășunat) și data aplicării;– pentru îngrășămintele organice aplicate, altele decât cele lăsate de animalele însăși, se va menționa tipul acestora (compost, gunoi de grajd, urină, must de gunoi de grajd, dejecții lichide, dejecții semilichide-păstoase, îngrășământ organic lichid, nămol de epurare etc.) și specia de animale de la care provine;– tipul oricărei culturi agricole, data la care a fost semănată și data recoltării;
    ● șeptelul fermei, pe specii și categorii de animale, identificarea și înregistrarea acestuia, registrele de evidență a efectivelor, precum și perioada de timp în care animalele sunt menținute în fermă (stabulație);
    ● presiunea azotului din îngrășămintele organice de origine animală la nivelul exploatației agricole calculată conform coeficienților de excreție din tabelul 4;
    ● cantitatea și tipul îngrășămintelor de origine animală aplicate pe terenul agricol, precum și a celor livrate/achiziționate, data livrării/achiziției, numele și adresa destinatarului/furnizorului;
    ● sistemul de colectare și depozitare a dejecțiilor animale (la nivelul fermei și/sau pe platforme de gunoi comunale, depozite permanente/nepermanente) corelate cu cerințele minime impuse de perioadele de interdicție în aplicarea îngrășămintelor.
    (2) Orice document de evidență al exploatației, din categoria celor prevăzute la alin. (1) se păstrează o perioadă de 3 ani de la ultima înregistrare efectuată în document.


    Articolul 18

    Monitorizarea programului de acțiune(1) Evaluarea rezultatelor privind implementarea Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole se realizează la fiecare 4 ani. Indicatorii de monitorizare și evaluare cuantifică eficiența măsurilor prevăzute în programul de acțiune și sunt stabiliți având în vedere cerințele de raportare ale Directivei Nitrați.(2) Activitatea de monitorizare a Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole va fi realizată de Administrația Națională "Apele Române" prin Administrațiile Bazinale de Apă, în ceea ce privește starea resurselor de apă și de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcțiile Agricole Județene în privința aspectelor agricole.


    Articolul 19

    Controlul aplicării programului de acțiune(1) Controlul respectării Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole vizează cel puțin următorii indicatori:
    a) respectarea perioadei de interdicție în aplicarea pe teren a îngrășămintelor;
    b) capacitatea de stocare a gunoiului de grajd pe platforme individuale sau comunale;
    c) depozitarea gunoiului de grajd în câmp și gestiunea efluenților de siloz;
    d) utilizarea îngrășămintelor pe terenuri în pantă și acoperirea cu culturi agricole în timpul iernii a terenurilor în pantă;
    e) restricții privind aplicarea îngrășămintelor pe terenuri saturate cu apă, inundate, înghețate sau acoperite cu zăpadă;
    f) aplicarea îngrășămintelor pe terenuri adiacente cursurilor de apă sau în vecinătatea captărilor de apă potabilă (zone de protecție și fâșii de protecție);
    g) respectarea limitei maxime de azot/ha/an pentru aplicarea îngrășămintelor organice de origine animală, precum și a standardelor privind cantitățile maxime de îngrășăminte cu azot - planul de fertilizare;
    h) aplicarea îngrășămintelor chimice și organice cu azot pe pajiști permanente (pășuni și fânețe);
    i) acoperirea solului cu vegetație în perioada de iarnă (menținerea unei cantități minime de vegetație care să acopere terenul în perioadele ploioase, cu zăpadă sau cu îngheț);
    j) delimitarea grafică a suprafețelor de teren agricol reprezentând fâșii de protecție pentru apele de suprafață și sursele de captare a apei potabile la nivelul exploatației (extras din harta perimetrelor fâșiilor de protecție la nivelul localității, adiacente cursurilor de apă);
    k) existența și completarea la zi a documentelor de evidență ale exploatației agricole.
    (2) Garda Națională de Mediu, prin Comisariatele județene și Direcțiile pentru Agricultură Județene controlează modul de aplicare a Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole și raportează anual Ministerului Apelor și Pădurilor, respectiv Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, stadiul implementării acestui program.


    Articolul 20

    Informarea și instruirea fermierilor(1) Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin structurile din subordine, elaborează și pun în aplicare, în colaborare cu Direcțiile pentru Agricole Județene, un program de acțiune pentru informarea, instruirea și consilierea fermierilor și autorităților administrației publice locale în scopul promovării și aplicării Codului de bune practici agricole și a Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.


    Articolul 21

    Dispoziții tranzitorii(1) Cerințele minime legate de soluția constructivă pentru fermele de 40 UVM și mai mari, respectiv de a dispune de o platformă betonată pentru depozitarea și compostarea gunoiului de grajd, cu bazin de retenție pentru fracția lichidă, lagună betonată sau cu membrană impermeabilă, față de cerințele anterioare referitoare la orice formă de impermeabilizare, beneficiază de o perioadă tranzitorie de 3 ani de la punerea în aplicare a acestui Program de acțiune.(2) Intrarea în vigoare a restricțiilor de fertilizare de orice fel pentru benzile tampon prevăzute la alin. (3) al art. 14 pe o lățime de 3 m pentru terenurile agricole cu panta până la 12% și de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12% beneficiază de o perioadă tranzitorie până la 1 septembrie 2022 și se aplică pentru toate culturile înființate după această dată. Până la data de 1 septembrie 2022 se păstrează restricțiile de interzicere a aplicării de fertilizanți de orice fel pe o lățime de 1 m pentru terenurile agricole cu panta până la 12% și 3 m pentru terenurile agricole cu pantă de peste 12%
    (la 12-08-2021, sintagma: o perioadă tranzitorie până la 1 ianuarie 2022. Până la aceasta dată, se păstrează restricțiile a fost înlocuită de RECTIFICAREA nr. 333 din 2 martie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 780 din 12 august 2021 )


    Articolul 22

    Dispoziții finale(1) Prezentul program de acțiune se aplică pentru o perioadă de 4 ani, începând cu data intrării în vigoare.(2) Finanțarea activităților privind actualizarea legislației pentru implementarea Planului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, care revin Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se face din bugetul celor două ministere și din alte surse atrase de acestea, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.


    Anexa nr. 1

    Planul de fertilizare simplificat

    Bloc
    fizic
    nr.

    Parcela

    Cultura

    Planificat N
    Kg s.a. /ha

    Îngrășăminte aplicate

    Data
    aplic.

    Total N
    Kg s.a. /ha

    Obs.

    Nr.

    Supraf.
    ha

    Organice

    Chimice

    Tip

    t/ha

    kg
    N/ha

    Tip

    t/ha

    kg
    N/ha

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

    13

    14











































    Planificat

    Realizat



    Pentru fiecare parcelă agricolă, completați un rând.
    1 - Se trece nr. blocului fizic
    2 - Se trece nr. parcelei
    3 - Se trece suprafața parcelei în hectar
    4 - Se trece tipul culturii
    5 - Se trece nr. kg azot substanță activă (s.a.) la hectar
    6 - Ex: gunoi proaspăt GP / gunoi fermentat GF / mraniță M
    7 - Tone pe hectar aplicate
    8 - Se trece cantitatea de azot substanță activă (s.a.) în kg la hectar, conform tabel de pe verso. Nu depășiți 170 kg azot substanță activă la hectar!
    9 - Se trece tipul de îngrășământ, conform specificațiilor producătorului
    10 - Se trece numărul de tone de îngrășământ aplicate
    11 - Se trece cantitatea de azot substanță activă, conform instrucțiunilor producătorului
    12 - Data aplicării îngrășământului. Atenție, este interzisă împrăștierea îngrășămintelor în perioada de interdicție
    13 - Se trece suma coloanelor 8 + 11


    Anexa nr. 2

    Zone de protecție în lungul cursurilor de apă

    Zone de protecție - se instituie în conformitate cu art. 40 și anexa 2 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, în lungul cursurilor de apă. Lățimea zonelor de protecție este stabilită în funcție de lățimea cursului de apă, tipul și destinația resursei de apă sau amenajării hidrotehnice astfel:
    Lățimea zonei de protecție în lungul cursurilor de apă regularizate:– 2 m pentru cursurile de apă regulatizate a căror lățime este sub 10 m;– 3 m pentru cursurile de apă regulatizate a căror lățime este cuprinsă între 10-50 m;– 5 m pentru cursurile de apă regulatizate a căror lățime este de peste 51 m;– distanța dig-mal pentru cursurile de apă îndiguite, dacă această distanță este mai mică de 50 m.– Lățimea zonei de protecție în lungul cursurilor de apă neregularizate:– 5 m pentru cursurile de apă a căror lățime este sub 10 m;– 15 m pentru cursurile de apă a căror lățime este cuprinsă între 10-50 m;– 20 m pentru cursurile de apă a căror lățime este de peste 51 m.
    Lățimea zonei de protecție în jurul lacurilor naturale, indiferent de mărime: 5 m.– Lățimea zonei de protecție în jurul lacurilor de acumulare: între nivelul normal de retenție și cota coronamentului.– Lățimea zonei de protecție de-a lungul digurilor: 4 m spre interiorul incintei.– Lățimea zonei de protecție de-a lungul canalelor de derivație de debite: 3 m.– Baraje și lucrări anexe la baraje:– baraje de pământ, anrocamente, beton sau alte materiale - 20 m în jurul acestora;– instalații de determinare a calității apei, construcții și instalații hidrometrice - 2 m în jurul acestora;– borne de microtriangulație, foraje de drenaj, foraje hidrogeologice, aparate de măsurarea debitelor - 1 m în jurul acestora.– Lățimea zonei de protecție la forajele hidrogeologice din rețeaua națională de observații și măsurători - 1,5 m în jurul acestora.
    Zonele de protecție se măsoară astfel :
    ● la cursurile de apă, de la limita albiei minore;
    ● pentru lacurile naturale de la nivelul mediu;
    ● pentru lacurile artificiale de la nivelul normal de retenție.

    În conformitate cu prevederile art. 5 din Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare și ale Hotărârii Guvernului nr. 930/2005 privind aprobarea Normelor speciale privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică, se adaugă zonei de protecție, după caz, zona de protecție sanitară cu regim sever, zona de protecție sanitară cu regim de restricții, perimetre de protecție hidrogeologică în jurul surselor de alimentare cu apă potabilă, surselor de apă potabilă destinate îmbutelierii, a surselor de ape minerale sau a lacurilor și nămolurilor terapeutice.


    Anexa nr. 3

    Încadrarea unităților administrativ-teritoriale în zonele corespunzătoare
    perioadelor de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice și chimice, solide și lichide

    SIRUTA

    JUDET

    UAT LAU2

    Forma de relief

    10006

    ARAD

    BIRCHIS

    campie

    9887

    ARAD

    BATA

    campie

    12643

    ARAD

    VINGA

    campie

    12144

    ARAD

    SAGU

    campie

    12920

    ARAD

    FRUMUSENI

    campie

    9280

    ARAD

    FANTANELE

    campie

    11940

    ARAD

    SECUSIGIU

    campie

    10872

    ARAD

    GHIOROC

    campie

    11539

    ARAD

    PAULIS

    campie

    12037

    ARAD

    SEMLAC

    campie

    9333

    ARAD

    LIVADA

    campie

    12206

    ARAD

    SEITIN

    campie

    9397

    ARAD

    VLADIMIRESCU

    campie

    9262

    ARAD

    MUNICIPIUL ARAD

    campie

    11637

    ARAD

    PEREGU MARE

    campie

    9360

    ARAD

    SOFRONEA

    campie

    9627

    ARAD

    ORAS NADLAC

    campie

    11584

    ARAD

    ORAS PECICA

    campie

    12876

    ARAD

    ZIMANDU NOU

    campie

    12368

    ARAD

    SIRIA

    campie

    11352

    ARAD

    IRATOSU

    campie

    9654

    ARAD

    ORAS PANCOTA

    campie

    12912

    ARAD

    DOROBANTI

    campie

    12091

    ARAD

    ORAS SANTANA

    campie

    11995

    ARAD

    SELEUS

    campie

    9495

    ARAD

    ORAS CURTICI

    campie

    11502

    ARAD

    OLARI

    campie

    12812

    ARAD

    ZARAND

    campie

    11398

    ARAD

    MACEA

    campie

    12340

    ARAD

    SIMAND

    campie

    9538

    ARAD

    ORAS INEU

    campie

    12242

    ARAD

    SICULA

    campie

    10916

    ARAD

    GRANICERI

    campie

    9459

    ARAD

    ORAS CHISINEU-CRIS

    campie

    10373

    ARAD

    CERMEI

    campie

    12224

    ARAD

    SEPREUS

    campie

    12126

    ARAD

    SOCODOR

    campie

    11735

    ARAD

    PILU

    campie

    11423

    ARAD

    MISCA

    campie

    12849

    ARAD

    ZERIND

    campie

    9798

    ARAD

    APATEU

    campie

    9574

    ARAD

    ORAS LIPOVA

    campie

    12055

    ARAD

    SINTEA MARE

    campie

    12938

    ARAD

    ZADARENI

    campie

    10827

    ARAD

    FELNAC

    campie

    17398

    ARGES

    MIROSI

    campie

    20048

    ARGES

    RACA

    campie

    15064

    ARGES

    CALDARARU

    campie

    18162

    ARGES

    POPESTI

    campie

    14450

    ARGES

    BARLA

    campie

    19114

    ARGES

    STEFAN CEL MARE

    campie

    16739

    ARGES

    IZVORU

    campie

    16613

    ARGES

    HARSESTI

    campie

    19560

    ARGES

    UNGHENI

    campie

    18741

    ARGES

    SLOBOZIA

    campie

    17575

    ARGES

    MOZACENI

    campie

    18938

    ARGES

    STOLNICI

    campie

    19212

    ARGES

    TEIU

    campie

    16944

    ARGES

    LUNCA CORBULUI

    campie

    19007

    ARGES

    SUSENI

    campie

    18331

    ARGES

    RATESTI

    campie

    13668

    ARGES

    ORAS COSTESTI

    campie

    18581

    ARGES

    SAPATA

    campie

    17824

    ARGES

    OARJA

    campie

    15233

    ARGES

    CATEASCA

    campie

    13276

    ARGES

    BRADU

    campie

    16757

    ARGES

    LEORDENI

    campie

    18242

    ARGES

    PRIBOIENI

    campie

    14085

    ARGES

    BABANA

    campie

    19793

    ARGES

    VEDEA

    campie

    13935

    ARGES

    ALBOTA

    campie

    17496

    ARGES

    MOSOAIA

    campie

    13365

    ARGES

    MARACINENI

    campie

    18475

    ARGES

    ROCIU

    campie

    14940

    ARGES

    BUZOESTI

    campie

    18411

    ARGES

    RECEA

    campie

    17726

    ARGES

    NEGRASI

    campie

    13187

    ARGES

    BASCOV

    campie

    27285

    BIHOR

    AVRAM IANCU

    campie

    28665

    BIHOR

    CIUMEGHIU

    campie

    27383

    BIHOR

    BATAR

    campie

    31841

    BIHOR

    TULCA

    campie

    31789

    BIHOR

    TINCA

    campie

    26975

    BIHOR

    MUNICIPIUL SALONTA

    campie

    30014

    BIHOR

    MADARAS

    campie

    29662

    BIHOR

    HUSASAU DE TINCA

    campie

    28246

    BIHOR

    CEFA

    campie

    32195

    BIHOR

    GEPIU

    campie

    32179

    BIHOR

    SANNICOLAU ROMAN

    campie

    30149

    BIHOR

    NOJORID

    campie

    26653

    BIHOR

    ȘANTANDREI

    campie

    32201

    BIHOR

    TOBOLIU

    campie

    29467

    BIHOR

    GIRIȘU DE CRIȘ

    campie

    27631

    BIHOR

    BORȘ

    campie

    27436

    BIHOR

    BIHARIA

    campie

    32153

    BIHOR

    TAMAȘEU

    campie

    31011

    BIHOR

    ȘALARD

    campie

    32187

    BIHOR

    ROȘIORI

    campie

    28610

    BIHOR

    ȘANIOB

    campie

    28530

    BIHOR

    CHIȘLAZ

    campie

    27169

    BIHOR

    ABRAMUT

    campie

    29092

    BIHOR

    DIOȘIG

    campie

    30915

    BIHOR

    ORAȘ ȘACUENI

    campie

    27908

    BIHOR

    BUDUȘLAU

    campie

    26877

    BIHOR

    MUNICIPIUL MARGHITA

    campie

    28497

    BIHOR

    CHERECHIU

    campie

    30988

    BIHOR

    ȘALACEA

    campie

    31565

    BIHOR

    TARCEA

    campie

    31333

    BIHOR

    ȘIMIAN

    campie

    32027

    BIHOR

    ORAȘ VALEA LUI MIHAI

    campie

    29001

    BIHOR

    CURTUIȘENI

    campie

    36569

    BOTOȘANI

    COPALAU

    campie

    36499

    BOTOȘANI

    CALARAȘI

    campie

    37912

    BOTOȘANI

    LUNCA

    campie

    39266

    BOTOȘANI

    TODIRENI

    campie

    38893

    BOTOȘANI

    ȘANTA MARE

    campie

    36300

    BOTOȘANI

    BALUȘENI

    campie

    36131

    BOTOȘANI

    ALBEȘTI

    campie

    39983

    BOTOȘANI

    BLANDEȘTI

    campie

    35884

    BOTOȘANI

    ȘTAUCENI

    campie

    38848

    BOTOȘANI

    ROMANEȘTI

    campie

    35731

    BOTOȘANI

    MUNICIPIUL BOTOȘANI

    campie

    37217

    BOTOȘANI

    DURNEȘTI

    campie

    37459

    BOTOȘANI

    GORBANEȘTI

    campie

    35839

    BOTOȘANI

    RACHITI

    campie

    39168

    BOTOȘANI

    ORAȘ ȘTEFANEȘTI

    campie

    39532

    BOTOȘANI

    UNTENI

    campie

    38811

    BOTOȘANI

    ROMA

    campie

    37100

    BOTOȘANI

    DOBARCENI

    campie

    37057

    BOTOȘANI

    DANGENI

    campie

    38456

    BOTOȘANI

    NICȘENI

    campie

    39959

    BOTOȘANI

    DIMACHENI

    campie

    38241

    BOTOȘANI

    MIHALAȘENI

    campie

    38731

    BOTOȘANI

    RIPICENI

    campie

    39417

    BOTOȘANI

    UNGURENI

    campie

    36676

    BOTOȘANI

    CORLATENI

    campie

    39792

    BOTOȘANI

    VLAȘINEȘTI

    campie

    37618

    BOTOȘANI

    HANEȘTI

    campie

    36426

    BOTOȘANI

    BROȘCAUTI

    campie

    36060

    BOTOȘANI

    ORAȘ ȘAVENI

    campie

    39836

    BOTOȘANI

    VORNICENI

    campie

    39220

    BOTOȘANI

    ȘTIUBIENI

    campie

    36649

    BOTOȘANI

    CORDARENI

    campie

    37397

    BOTOȘANI

    GEORGE ENEȘCU

    campie

    37173

    BOTOȘANI

    DRAGUȘENI

    campie

    37958

    BOTOȘANI

    MANOLEAȘA

    campie

    37547

    BOTOȘANI

    HAVARNA

    campie

    38321

    BOTOȘANI

    MILEANCA

    campie

    38376

    BOTOȘANI

    MITOC

    campie

    39051

    BOTOȘANI

    ȘULITA

    campie

    39328

    BOTOȘANI

    TRUȘEȘTI

    campie

    38679

    BOTOȘANI

    RAUȘENI

    campie

    38580

    BOTOȘANI

    PRAJENI

    campie

    37734

    BOTOȘANI

    HLIPICENI

    campie

    44435

    BRAILA

    VICTORIA

    campie

    42824

    BRAILA

    BARAGANUL

    campie

    42968

    BRAILA

    CIOCILE

    campie

    43812

    BRAILA

    ROȘIORI

    campie

    42842

    BRAILA

    BERTEȘTII DE JOȘ

    campie

    44328

    BRAILA

    ULMU

    campie

    43411

    BRAILA

    ORAȘ INȘURATEI

    campie

    44300

    BRAILA

    TUFEȘTI

    campie

    42771

    BRAILA

    ȘURDILA-GRECI

    campie

    42753

    BRAILA

    ORAȘ FAUREI

    campie

    43313

    BRAILA

    GROPENI

    campie

    44177

    BRAILA

    TICHILEȘTI

    campie

    43466

    BRAILA

    JIRLAU

    campie

    43652

    BRAILA

    MOVILA MIREȘII

    campie

    42708

    BRAILA

    CHIȘCANI

    campie

    44140

    BRAILA

    ȘUTEȘTI

    campie

    44257

    BRAILA

    TUDOR VLADIMIREȘCU

    campie

    43117

    BRAILA

    FRECATEI

    campie

    43493

    BRAILA

    MARAȘU

    campie

    44560

    BRAILA

    CAZAȘU

    campie

    43242

    BRAILA

    GEMENELE

    campie

    42682

    BRAILA

    MUNICIPIUL BRAILA

    campie

    43732

    BRAILA

    RAMNICELU

    campie

    43698

    BRAILA

    RACOVITA

    campie

    44391

    BRAILA

    VADENI

    campie

    43331

    BRAILA

    ORAȘ IANCA

    campie

    43279

    BRAILA

    GRADIȘTEA

    campie

    43867

    BRAILA

    ȘALCIA TUDOR

    campie

    43563

    BRAILA

    MAXINENI

    campie

    43992

    BRAILA

    ȘILIȘTEA

    campie

    44355

    BRAILA

    UNIREA

    campie

    44505

    BRAILA

    VIZIRU

    campie

    44202

    BRAILA

    TRAIAN

    campie

    44532

    BRAILA

    ZAVOAIA

    campie

    43073

    BRAILA

    DUDESTI

    campie

    42913

    BRAILA

    BORDEI VERDE

    campie

    43787

    BRAILA

    ROMANU

    campie

    43929

    BRAILA

    SCORTARU NOU

    campie

    43019

    BRAILA

    CIRESU

    campie

    44113

    BRAILA

    SURDILA-GAISEANCA

    campie

    43625

    BRAILA

    MIRCEA VODA

    campie

    44060

    BRAILA

    STANCUTA

    campie

    44462

    BRAILA

    VISANI

    campie

    43180

    BRAILA

    GALBENU

    campie

    46910

    BUZAU

    GLODEANU-SILISTEA

    campie

    49439

    BUZAU

    SCUTELNICI

    campie

    46867

    BUZAU

    GLODEANU SARAT

    campie

    48138

    BUZAU

    PADINA

    campie

    47578

    BUZAU

    MIHAILESTI

    campie

    50564

    BUZAU

    FLORICA

    campie

    45496

    BUZAU

    BRADEANU

    campie

    48744

    BUZAU

    ORAS POGOANELE

    campie

    44863

    BUZAU

    AMARU

    campie

    47159

    BUZAU

    LARGU

    campie

    47300

    BUZAU

    LUCIU

    campie

    47774

    BUZAU

    MOVILA BANULUI

    campie

    49046

    BUZAU

    RUSETU

    campie

    49545

    BUZAU

    SMEENI

    campie

    46803

    BUZAU

    GHERASENI

    campie

    49153

    BUZAU

    SAHATENI

    campie

    46251

    BUZAU

    CILIBIA

    campie

    46484

    BUZAU

    COSTESTI

    campie

    49849

    BUZAU

    TINTESTI

    campie

    45815

    BUZAU

    C.A. ROSETTI

    campie

    46769

    BUZAU

    GALBINASI

    campie

    49625

    BUZAU

    STALPU

    campie

    49019

    BUZAU

    ROBEASCA

    campie

    44818

    BUZAU

    MUNICIPIUL BUZAU

    campie

    49073

    BUZAU

    SAGEATA

    campie

    49956

    BUZAU

    VADU PASII

    campie

    47373

    BUZAU

    MARACINENI

    campie

    46377

    BUZAU

    COCHIRLEANCA

    campie

    49206

    BUZAU

    SAPOCA

    campie

    44989

    BUZAU

    BALACEANU

    campie

    50479

    BUZAU

    ZIDURI

    campie

    46830

    BUZAU

    GHERGHEASA

    campie

    44934

    BUZAU

    BALTA ALBA

    campie

    45361

    BUZAU

    BOLDU

    campie

    50022

    BUZAU

    VALEA RAMNICULUI

    campie

    48968

    BUZAU

    RAMNICELU

    campie

    49894

    BUZAU

    ULMENI

    campie

    44845

    BUZAU

    MUNICIPIUL RAMNICU SARAT

    campie

    50399

    BUZAU

    VALCELELE

    campie

    48842

    BUZAU

    PUIESTI

    campie

    101724

    CALARASI

    CASCIOARELE

    campie

    101804

    CALARASI

    CHIRNOGI

    campie

    100610

    CALARASI

    MUNICIPIUL OLTENITA

    campie

    105259

    CALARASI

    SPANTOV

    campie

    180055

    CALARASI

    CRIVAT

    campie

    104751

    CALARASI

    RADOVANU

    campie

    105605

    CALARASI

    ULMENI

    campie

    102419

    CALARASI

    CURCANI

    campie

    100638

    CALARASI

    MITRENI

    campie

    105384

    CALARASI

    SOLDANU

    campie

    104083

    CALARASI

    LUICA

    campie

    105829

    CALARASI

    VASILATI

    campie

    92569

    CALARASI

    MUNICIPIUL CALARASI

    campie

    93325

    CALARASI

    DICHISENI

    campie

    93441

    CALARASI

    DOROBANTU

    campie

    94312

    CALARASI

    ROSETI

    campie

    93085

    CALARASI

    CIOCANESTI

    campie

    92587

    CALARASI

    MODELU

    campie

    104323

    CALARASI

    NANA

    campie

    179962

    CALARASI

    GALBINASI

    campie

    94606

    CALARASI

    ULMU

    campie

    93664

    CALARASI

    GRADISTEA

    campie

    94125

    CALARASI

    ALEXANDRU ODOBESCU

    campie

    94651

    CALARASI

    UNIREA

    campie

    102838

    CALARASI

    FRASINET

    campie

    94580

    CALARASI

    STEFAN VODA

    campie

    93771

    CALARASI

    INDEPENDENTA

    campie

    93815

    CALARASI

    JEGALIA

    campie

    105222

    CALARASI

    SOHATU

    campie

    105712

    CALARASI

    VALEA ARGOVEI

    campie

    104635

    CALARASI

    PLATARESTI

    campie

    93281

    CALARASI

    CUZA VODA

    campie

    93931

    CALARASI

    LUPSANU

    campie

    94731

    CALARASI

    VALCELELE

    campie

    94768

    CALARASI

    VLAD TEPES

    campie

    104341

    CALARASI

    NICOLAE BALCESCU

    campie

    93539

    CALARASI

    DRAGOS VODA

    campie

    105455

    CALARASI

    TAMADAU MARE

    campie

    103032

    CALARASI

    ORAS FUNDULEA

    campie

    93851

    CALARASI

    LEHLIU

    campie

    101083

    CALARASI

    BELCIUGATELE

    campie

    94223

    CALARASI

    PERISORU

    campie

    103764

    CALARASI

    ILEANA

    campie

    101822

    CALARASI

    CHISELET

    campie

    104181

    CALARASI

    MANASTIREA

    campie

    103568

    CALARASI

    GURBANESTI

    campie

    104886

    CALARASI

    SARULESTI

    campie

    93888

    CALARASI

    ORAS LEHLIU GARA

    campie

    93370

    CALARASI

    DOR MARUNT

    campie

    101458

    CALARASI

    ORAS BUDESTI

    campie

    102945

    CALARASI

    FRUMUSANI

    campie

    92961

    CALARASI

    BORCEA

    campie

    94562

    CALARASI

    STEFAN CEL MARE

    campie

    93487

    CALARASI

    DRAGALINA

    campie

    103014

    CALARASI

    FUNDENI

    campie

    51387

    CARAS-SEVERIN

    BERLISTE

    campie

    54573

    CARAS-SEVERIN

    VRANI

    campie

    53247

    CARAS-SEVERIN

    MAURENI

    campie

    62486

    CONSTANTA

    OLTINA

    campie

    60883

    CONSTANTA

    ADAMCLISI

    campie

    62020

    CONSTANTA

    ISTRIA

    campie

    62823

    CONSTANTA

    SARAIU

    campie

    62538

    CONSTANTA

    OSTROV

    campie

    62057

    CONSTANTA

    LIPNITA

    campie

    63286

    CONSTANTA

    COSTINESTI

    campie

    60598

    CONSTANTA

    23 AUGUST

    campie

    62798

    CONSTANTA

    RASOVA

    campie

    60801

    CONSTANTA

    ORAS HARSOVA

    campie

    63334

    CONSTANTA

    FANTANELE

    campie

    63300

    CONSTANTA

    CUZA VODA

    campie

    61069

    CONSTANTA

    ORAS BANEASA

    campie

    61737

    CONSTANTA

    DOBROMIR

    campie

    63161

    CONSTANTA

    DUMBRAVENI

    campie

    61318

    CONSTANTA

    COBADIN

    campie

    61372

    CONSTANTA

    COGEALAC

    campie

    62878

    CONSTANTA

    SACELE

    campie

    62191

    CONSTANTA

    MIHAIL KOGALNICEANU

    campie

    63125

    CONSTANTA

    VALU LUI TRAIAN

    campie

    61675

    CONSTANTA

    DELENI

    campie

    62949

    CONSTANTA

    SILISTEA

    campie

    60455

    CONSTANTA

    ORAS EFORIE

    campie

    61452

    CONSTANTA

    COMANA

    campie

    62360

    CONSTANTA

    ORAS BASARABI

    campie

    63045

    CONSTANTA

    TOPALU

    campie

    63278

    CONSTANTA

    HORIA

    campie

    60419

    CONSTANTA

    MUNICIPIUL CONSTANTA

    campie

    61871

    CONSTANTA

    INDEPENDENTA

    campie

    61283

    CONSTANTA

    CIOCARLIA

    campie

    62985

    CONSTANTA

    TARGUSOR

    campie

    62672

    CONSTANTA

    PECINEAGA

    campie

    61005

    CONSTANTA

    ALIMAN

    campie

    61951

    CONSTANTA

    ION CORVIN

    campie

    61256

    CONSTANTA

    CIOBANU

    campie

    61808

    CONSTANTA

    GARLICIU

    campie

    63294

    CONSTANTA

    BARAGANU

    campie

    62761

    CONSTANTA

    POARTA ALBA

    campie

    60847

    CONSTANTA

    MUNICIPIUL MEDGIDIA

    campie

    63170

    CONSTANTA

    VULTURU

    campie

    61559

    CONSTANTA

    CRUCEA

    campie

    60570

    CONSTANTA

    AGIGEA

    campie

    61620

    CONSTANTA

    CUMPANA

    campie

    63326

    CONSTANTA

    GRADINA

    campie

    62609

    CONSTANTA

    PANTELIMON

    campie

    61513

    CONSTANTA

    CORBU

    campie

    60507

    CONSTANTA

    ORAS NAVODARI

    campie

    62253

    CONSTANTA

    MIHAI VITEAZU

    campie

    62397

    CONSTANTA

    ORAS NEGRU VODA

    campie

    60945

    CONSTANTA

    ALBESTI

    campie

    62707

    CONSTANTA

    PESTERA

    campie

    63318

    CONSTANTA

    SALIGNY

    campie

    60776

    CONSTANTA

    ORAS CERNAVODA

    campie

    62903

    CONSTANTA

    SEIMENI

    campie

    62280

    CONSTANTA

    MIRCEA VODA

    campie

    61826

    CONSTANTA

    GHINDARESTI

    campie

    63152

    CONSTANTA

    LUMINA

    campie

    63072

    CONSTANTA

    TOPRAISAR

    campie

    60721

    CONSTANTA

    TUZLA

    campie

    60534

    CONSTANTA

    ORAS TECHIRGHIOL

    campie

    63189

    CONSTANTA

    TORTOMAN

    campie

    62440

    CONSTANTA

    NICOLAE BALCESCU

    campie

    61167

    CONSTANTA

    CERCHEZU

    campie

    61210

    CONSTANTA

    CHIRNOGENI

    campie

    61121

    CONSTANTA

    CASTELU

    campie

    60687

    CONSTANTA

    ORAS OVIDIU

    campie

    63198

    CONSTANTA

    AMZACEA

    campie

    62137

    CONSTANTA

    MERENI

    campie

    60632

    CONSTANTA

    LIMANU

    campie

    60482

    CONSTANTA

    MUNICIPIUL MANGALIA

    campie

    68887

    DAMBOVITA

    SELARU

    campie

    68431

    DAMBOVITA

    POIANA

    campie

    66857

    DAMBOVITA

    CORBII MARI

    campie

    105142

    DAMBOVITA

    SLOBOZIA MOARA

    campie

    68468

    DAMBOVITA

    POTLOGI

    campie

    69330

    DAMBOVITA

    VISINA

    campie

    68342

    DAMBOVITA

    ODOBESTI

    campie

    67906

    DAMBOVITA

    LUNGULETU

    campie

    101840

    DAMBOVITA

    CIOCANESTI

    campie

    67121

    DAMBOVITA

    COSTESTII DIN VALE

    campie

    66081

    DAMBOVITA

    ORAS TITU

    campie

    68253

    DAMBOVITA

    MORTENI

    campie

    66152

    DAMBOVITA

    BRANISTEA

    campie

    68128

    DAMBOVITA

    MOGOSANI

    campie

    65752

    DAMBOVITA

    PETRESTI

    campie

    66768

    DAMBOVITA

    CONTESTI

    campie

    68627

    DAMBOVITA

    ORAS RACARI

    campie

    101564

    DAMBOVITA

    BUTIMANU

    campie

    68529

    DAMBOVITA

    PRODULESTI

    campie

    66697

    DAMBOVITA

    COJASCA

    campie

    65681

    DAMBOVITA

    ORAS GAESTI

    campie

    68048

    DAMBOVITA

    MATASARU

    campie

    66955

    DAMBOVITA

    CORNATELU

    campie

    66401

    DAMBOVITA

    BILCIURESTI

    campie

    67648

    DAMBOVITA

    GURA SUTII

    campie

    68789

    DAMBOVITA

    SALCIOARA

    campie

    65707

    DAMBOVITA

    GURA FOII

    campie

    179935

    DAMBOVITA

    PERSINARI

    campie

    69170

    DAMBOVITA

    VALEA MARE

    campie

    67167

    DAMBOVITA

    CRANGURILE

    campie

    67014

    DAMBOVITA

    CORNESTI

    campie

    68280

    DAMBOVITA

    NUCET

    campie

    67470

    DAMBOVITA

    FINTA

    campie

    67292

    DAMBOVITA

    DOBRA

    campie

    66198

    DAMBOVITA

    BALENI

    campie

    69250

    DAMBOVITA

    VACARESTI

    campie

    66580

    DAMBOVITA

    COBIA

    campie

    66731

    DAMBOVITA

    COMISANI

    campie

    66474

    DAMBOVITA

    BUCSANI

    campie

    179711

    DAMBOVITA

    VLADENI

    campie

    65501

    DAMBOVITA

    ULMI

    campie

    67675

    DAMBOVITA

    HULUBESTI

    campie

    67407

    DAMBOVITA

    DRAGOMIRESTI

    campie

    67256

    DAMBOVITA

    DARMANESTI

    campie

    65342

    DAMBOVITA

    MUNICIPIUL TARGOVISTE

    campie

    67737

    DAMBOVITA

    I. L. CARAGIALE

    campie

    179926

    DAMBOVITA

    RASCAETI

    campie

    68976

    DAMBOVITA

    ULIESTI

    campie

    67327

    DAMBOVITA

    DRAGODANA

    campie

    179891

    DAMBOVITA

    RACIU

    campie

    67773

    DAMBOVITA

    LUCIENI

    campie

    102286

    DAMBOVITA

    CREVEDIA

    campie

    104387

    DAMBOVITA

    NICULESTI

    campie

    101341

    DAMBOVITA

    BREZOAELE

    campie

    105534

    DAMBOVITA

    TARTASESTI

    campie

    70879

    DOLJ

    ORAS BECHET

    campie

    71607

    DOLJ

    CALARASI

    campie

    72007

    DOLJ

    ORAS DABULENI

    campie

    74867

    DOLJ

    CARNA

    campie

    72463

    DOLJ

    GIGHERA

    campie

    72980

    DOLJ

    MACESU DE JOS

    campie

    72034

    DOLJ

    DESA

    campie

    73996

    DOLJ

    SADOVA

    campie

    72579

    DOLJ

    GANGIOVA

    campie

    70897

    DOLJ

    BISTRET

    campie

    73460

    DOLJ

    NEGOI

    campie

    72640

    DOLJ

    GOICEA

    campie

    74842

    DOLJ

    CATANE

    campie

    71858

    DOLJ

    CIUPERCENII NOI

    campie

    70637

    DOLJ

    AMARASTII DE JOS

    campie

    74108

    DOLJ

    SEACA DE CAMP

    campie

    71956

    DOLJ

    DANETI

    campie

    74883

    DOLJ

    DOBROTESTI

    campie

    70940

    DOLJ

    BARCA

    campie

    73736

    DOLJ

    POIANA MARE

    campie

    70673

    DOLJ

    AMARASTII DE SUS

    campie

    72098

    DOLJ

    DOBRESTI

    campie

    74581

    DOLJ

    VALEA STANCIULUI

    campie

    70352

    DOLJ

    MUNICIPIUL CALAFAT

    campie

    74554

    DOLJ

    URZICUTA

    campie

    70520

    DOLJ

    AFUMATI

    campie

    72533

    DOLJ

    GIURGITA

    campie

    74224

    DOLJ

    SILISTEA CRUCII

    campie

    70316

    DOLJ

    MUNICIPIUL BAILESTI

    campie

    73031

    DOLJ

    MAGLAVIT

    campie

    71698

    DOLJ

    CERAT

    campie

    71634

    DOLJ

    CELARU

    campie

    71812

    DOLJ

    CIOROIASI

    campie

    74891

    DOLJ

    GALICIUICA

    campie

    72221

    DOLJ

    DRANIC

    campie

    70726

    DOLJ

    APELE VII

    campie

    72383

    DOLJ

    GALICEA MARE

    campie

    73335

    DOLJ

    MOTATEI

    campie

    70502

    DOLJ

    ORAS SEGARCEA

    campie

    71787

    DOLJ

    CETATE

    campie

    72052

    DOLJ

    DIOSTI

    campie

    72882

    DOLJ

    IZVOARE

    campie

    72506

    DOLJ

    GIUBEGA

    campie

    73594

    DOLJ

    PERISOR

    campie

    71457

    DOLJ

    CALOPAR

    campie

    74322

    DOLJ

    TEASC

    campie

    71518

    DOLJ

    CARAULA

    campie

    74915

    DOLJ

    GHINDENI

    campie

    74509

    DOLJ

    TUGLUI

    campie

    74411

    DOLJ

    TESLUI

    campie

    74732

    DOLJ

    VARTOP

    campie

    72926

    DOLJ

    LEU

    campie

    74750

    DOLJ

    VARVORU DE JOS

    campie

    71885

    DOLJ

    COSOVENI

    campie

    73068

    DOLJ

    MALU MARE

    campie

    74028

    DOLJ

    SALCUTA

    campie

    72150

    DOLJ

    DRAGOTESTI

    campie

    74859

    DOLJ

    CARCEA

    campie

    73503

    DOLJ

    ORODEL

    campie

    74359

    DOLJ

    TERPEZITA

    campie

    74705

    DOLJ

    VERBITA

    campie

    74616

    DOLJ

    VELA

    campie

    73923

    DOLJ

    ROBANESTI

    campie

    74931

    DOLJ

    PLESOI

    campie

    69900

    DOLJ

    MUNICIPIUL CRAIOVA

    campie

    71260

    DOLJ

    BREASTA

    campie

    71536

    DOLJ

    CARPEN

    campie

    73629

    DOLJ

    PIELESTI

    campie

    74135

    DOLJ

    SEACA DE PADURE

    campie

    70986

    DOLJ

    BRABOVA

    campie

    72409

    DOLJ

    GHERCESTI

    campie

    70094

    DOLJ

    ISALNITA

    campie

    73772

    DOLJ

    PREDESTI

    campie

    74242

    DOLJ

    SOPOT

    campie

    70968

    DOLJ

    BOTOSESTI-PAIA

    campie

    72604

    DOLJ

    GOGOSU

    campie

    71910

    DOLJ

    COTOFENII DIN DOS

    campie

    70174

    DOLJ

    SIMNICU DE SUS

    campie

    71723

    DOLJ

    CERNATESTI

    campie

    74875

    DOLJ

    COTOFENII DIN FATA

    campie

    70566

    DOLJ

    ALMAJ

    campie

    72819

    DOLJ

    GRECESTI

    campie

    74073

    DOLJ

    SCAESTI

    campie

    74171

    DOLJ

    SECU

    campie

    72677

    DOLJ

    GOIESTI

    campie

    71055

    DOLJ

    BRADESTI

    campie

    70414

    DOLJ

    ORAS FILIASI

    campie

    73371

    DOLJ

    MURGASI

    campie

    71340

    DOLJ

    BULZESTI

    campie

    69964

    DOLJ

    BUCOVAT

    campie

    71126

    DOLJ

    BRALOSTITA

    campie

    73246

    DOLJ

    MISCHII

    campie

    73013

    DOLJ

    MACESU DE SUS

    campie

    73317

    DOLJ

    MARSANI

    campie

    74949

    DOLJ

    ROJISTE

    campie

    71199

    DOLJ

    BRATOVOESTI

    campie

    71572

    DOLJ

    CASTRANOVA

    campie

    73852

    DOLJ

    RADOVAN

    campie

    72953

    DOLJ

    LIPOVU

    campie

    74923

    DOLJ

    INTORSURA

    campie

    73665

    DOLJ

    PISCU VECHI

    campie

    73905

    DOLJ

    RAST

    campie

    73709

    DOLJ

    PLENITA

    campie

    74536

    DOLJ

    UNIREA

    campie

    73567

    DOLJ

    OSTROVENI

    campie

    70110

    DOLJ

    PODARI

    campie

    74907

    DOLJ

    GHIDICI

    campie

    76585

    GALATI

    INDEPENDENTA

    campie

    76996

    GALATI

    PISCU

    campie

    76353

    GALATI

    FUNDENI

    campie

    75098

    GALATI

    MUNICIPIUL GALATI

    campie

    76969

    GALATI

    PECHEA

    campie

    76558

    GALATI

    GRIVITA

    campie

    76282

    GALATI

    FOLTESTI

    campie

    76718

    GALATI

    MASTACANI

    campie

    77536

    GALATI

    VLADESTI

    campie

    77475

    GALATI

    VALEA MARULUI

    campie

    75258

    GALATI

    MUNTENI

    campie

    75864

    GALATI

    CAVADINESTI

    campie

    75150

    GALATI

    VANATORI

    campie

    77331

    GALATI

    TULUCESTI

    campie

    75114

    GALATI

    SENDRENI

    campie

    77180

    GALATI

    SLOBOZIA CONACHI

    campie

    77153

    GALATI

    SCHELA

    campie

    77313

    GALATI

    TUDOR VLADIMIRESCU

    campie

    76763

    GALATI

    NAMOLOASA

    campie

    76601

    GALATI

    IVESTI

    campie

    76674

    GALATI

    LIESTI

    campie

    77082

    GALATI

    REDIU

    campie

    75203

    GALATI

    MUNICIPIUL TECUCI

    campie

    76932

    GALATI

    OANCEA

    campie

    77288

    GALATI

    SUCEVENI

    campie

    76004

    GALATI

    CORNI

    campie

    77260

    GALATI

    SMULTI

    campie

    76692

    GALATI

    MATCA

    campie

    75515

    GALATI

    BARCEA

    campie

    77126

    GALATI

    SCANTEIESTI

    campie

    75686

    GALATI

    BANEASA

    campie

    76638

    GALATI

    JORASTI

    campie

    76317

    GALATI

    FRUMUSITA

    campie

    75711

    GALATI

    BRANISTEA

    campie

    76111

    GALATI

    COSTACHE NEGRI

    campie

    77402

    GALATI

    UMBRARESTI

    campie

    76139

    GALATI

    CUCA

    campie

    76040

    GALATI

    COSMESTI

    campie

    76807

    GALATI

    NICORESTI

    campie

    76406

    GALATI

    GHIDIGENI

    campie

    77579

    GALATI

    NEGRILESTI

    campie

    75953

    GALATI

    COROD

    campie

    76157

    GALATI

    CUDALBI

    campie

    76255

    GALATI

    FARTANEȘTI

    campie

    75472

    GALATI

    ORAȘ TARGU BUJOR

    campie

    75221

    GALATI

    DRAGANEȘTI

    campie

    75668

    GALATI

    BALENI

    campie

    77601

    GALATI

    ȘUHURLUI

    campie

    76745

    GALATI

    MOVILENI

    campie

    77595

    GALATI

    CUZA VODA

    campie

    77224

    GALATI

    ȘMARDAN

    campie

    103194

    GIURGIU

    GAUJANI

    campie

    105909

    GIURGIU

    VEDEA

    campie

    179739

    GIURGIU

    MALU

    campie

    100549

    GIURGIU

    ȘLOBOZIA

    campie

    103309

    GIURGIU

    GOGOȘARI

    campie

    104715

    GIURGIU

    PUTINEIU

    campie

    104519

    GIURGIU

    OINACU

    campie

    103354

    GIURGIU

    GOȘTINU

    campie

    102909

    GIURGIU

    FRATEȘTI

    campie

    102446

    GIURGIU

    DAIA

    campie

    101001

    GIURGIU

    BANEAȘA

    campie

    103899

    GIURGIU

    IZVOARELE

    campie

    103470

    GIURGIU

    GREACA

    campie

    104118

    GIURGIU

    MIHAI BRAVU

    campie

    105348

    GIURGIU

    ȘTOENEȘTI

    campie

    179766

    GIURGIU

    IȘVOARELE

    campie

    103639

    GIURGIU

    HOTARELE

    campie

    104975

    GIURGIU

    ȘCHITU

    campie

    103372

    GIURGIU

    GOȘTINARI

    campie

    101662

    GIURGIU

    CALUGARENI

    campie

    105776

    GIURGIU

    VALEA DRAGULUI

    campie

    105106

    GIURGIU

    ȘINGURENI

    campie

    104047

    GIURGIU

    LETCA NOUA

    campie

    100781

    GIURGIU

    ADUNATII-COPACENI

    campie

    101984

    GIURGIU

    CLEJANI

    campie

    101378

    GIURGIU

    BUCȘANI

    campie

    104225

    GIURGIU

    MARȘA

    campie

    104485

    GIURGIU

    OGREZENI

    campie

    103407

    GIURGIU

    GRADINARI

    campie

    104831

    GIURGIU

    ROATA DE JOȘ

    campie

    102348

    GIURGIU

    CREVEDIA MARE

    campie

    101190

    GIURGIU

    ORAȘ BOLINTIN-VALE

    campie

    101163

    GIURGIU

    BOLINTIN-DEAL

    campie

    103997

    GIURGIU

    JOITA

    campie

    105972

    GIURGIU

    VANATORII MICI

    campie

    179775

    GIURGIU

    ȘABARENI

    campie

    102794

    GIURGIU

    FLOREȘTI-ȘTOENEȘTI

    campie

    105623

    GIURGIU

    ULMI

    campie

    103087

    GIURGIU

    GAIȘENI

    campie

    102071

    GIURGIU

    COLIBAȘI

    campie

    102106

    GIURGIU

    COMANA

    campie

    101519

    GIURGIU

    BULBUCATA

    campie

    103238

    GIURGIU

    GHIMPATI

    campie

    103693

    GIURGIU

    IEPUREȘTI

    campie

    104680

    GIURGIU

    PRUNDU

    campie

    179757

    GIURGIU

    HERAȘTI

    campie

    101617

    GIURGIU

    BUTURUGENI

    campie

    105874

    GIURGIU

    VARAȘTI

    campie

    154709

    GIURGIU

    TOPORU

    campie

    104788

    GIURGIU

    RAȘUCENI

    campie

    100521

    GIURGIU

    MUNICIPIUL GIURGIU

    campie

    105295

    GIURGIU

    ȘTANEȘTI

    campie

    104136

    GIURGIU

    ORAȘ MIHAILEȘTI

    campie

    179748

    GIURGIU

    COȘOBA

    campie

    80560

    GORJ

    IONEȘTI

    campie

    82680

    GORJ

    TANTARENI

    campie

    79237

    GORJ

    BRANEȘTI

    campie

    94492

    IALOMITA

    ȘTELNICA

    campie

    92701

    IALOMITA

    MUNICIPIUL FETEȘTI

    campie

    92989

    IALOMITA

    BORDUȘANI

    campie

    179793

    IALOMITA

    BUEȘTI

    campie

    92783

    IALOMITA

    ALBEȘTI

    campie

    102641

    IALOMITA

    DRAGOEȘTI

    campie

    94535

    IALOMITA

    ȘUDITI

    campie

    179828

    IALOMITA

    ROȘIORI

    campie

    92872

    IALOMITA

    ANDRAȘEȘTI

    campie

    94376

    IALOMITA

    ȘAVENI

    campie

    100923

    IALOMITA

    AXINTELE

    campie

    180000

    IALOMITA

    PLATONEȘTI

    campie

    94161

    IALOMITA

    PERIETI

    campie

    104270

    IALOMITA

    MOVILITA

    campie

    101056

    IALOMITA

    BARCANEȘTI

    campie

    93628

    IALOMITA

    GHEORGHE LAZAR

    campie

    92836

    IALOMITA

    ORAȘ AMARA

    campie

    93021

    IALOMITA

    BUCU

    campie

    93067

    IALOMITA

    ORAȘ CAZANEȘTI

    campie

    93600

    IALOMITA

    GHEORGHE DOJA

    campie

    102749

    IALOMITA

    ORAȘ FIERBINTI-TARG

    campie

    179819

    IALOMITA

    OGRADA

    campie

    94795

    IALOMITA

    VLADENI

    campie

    103862

    IALOMITA

    ION ROATA

    campie

    94456

    IALOMITA

    ȘFANTU GHEORGHE

    campie

    94107

    IALOMITA

    MUNTENI-BUZAU

    campie

    93995

    IALOMITA

    MIHAIL KOGALNICEANU

    campie

    100852

    IALOMITA

    ALEXENI

    campie

    94269

    IALOMITA

    REVIGA

    campie

    179800

    IALOMITA

    MAIA

    campie

    100736

    IALOMITA

    MANASIA

    campie

    180064

    IALOMITA

    BARBULESTI

    campie

    100683

    IALOMITA

    MUNICIPIUL URZICENI

    campie

    92907

    IALOMITA

    BALACIU

    campie

    101243

    IALOMITA

    BRAZII

    campie

    94045

    IALOMITA

    MILOSESTI

    campie

    92765

    IALOMITA

    ORAS TANDAREI

    campie

    94688

    IALOMITA

    VALEA CIORII

    campie

    100754

    IALOMITA

    ADANCATA

    campie

    93209

    IALOMITA

    COCORA

    campie

    93717

    IALOMITA

    GRINDU

    campie

    94429

    IALOMITA

    SCANTEIA

    campie

    105794

    IALOMITA

    VALEA MACRISULUI

    campie

    100709

    IALOMITA

    CIOCARLIA

    campie

    103283

    IALOMITA

    GARBOVI

    campie

    180046

    IALOMITA

    GURA IALOMITEI

    campie

    179971

    IALOMITA

    COLELIA

    campie

    100870

    IALOMITA

    ARMASESTI

    campie

    93646

    IALOMITA

    GIURGENI

    campie

    103960

    IALOMITA

    JILAVELE

    campie

    93575

    IALOMITA

    FACAENI

    campie

    94330

    IALOMITA

    SALCIOARA

    campie

    93101

    IALOMITA

    CIOCHINA

    campie

    94081

    IALOMITA

    MOVILA

    campie

    92658

    IALOMITA

    MUNICIPIUL SLOBOZIA

    campie

    93156

    IALOMITA

    CIULNITA

    campie

    93735

    IALOMITA

    GRIVITA

    campie

    179702

    IALOMITA

    TRAIAN

    campie

    179980

    IALOMITA

    MARCULESTI

    campie

    93236

    IALOMITA

    COSAMBESTI

    campie

    102703

    IALOMITA

    DRIDU

    campie

    180019

    IALOMITA

    SARATENI

    campie

    179784

    IALOMITA

    BORANESTI

    campie

    102240

    IALOMITA

    COSERENI

    campie

    105026

    IALOMITA

    SINESTI

    campie

    179999

    IALOMITA

    MOLDOVENI

    campie

    97517

    IASI

    HORLESTI

    campie

    96003

    IASI

    UNGHENI

    campie

    97679

    IASI

    LETCANI

    campie

    95747

    IASI

    ARONEANU

    campie

    98257

    IASI

    MOVILENI

    campie

    95667

    IASI

    ANDRIESENI

    campie

    98505

    IASI

    POPRICANI

    campie

    95239

    IASI

    REDIU

    campie

    100353

    IASI

    VALEA LUPULUI

    campie

    99058

    IASI

    SINESTI

    campie

    95471

    IASI

    ORAS TARGU FRUMOS

    campie

    95499

    IASI

    ION NECULCE

    campie

    97063

    IASI

    FOCURI

    campie

    100317

    IASI

    FANTANELE

    campie

    99600

    IASI

    TRIFEȘTI

    campie

    100344

    IASI

    ROȘCANI

    campie

    95943

    IASI

    BIVOLARI

    campie

    97189

    IASI

    GORBAN

    campie

    97394

    IASI

    GROZEȘTI

    campie

    98685

    IASI

    RADUCANENI

    campie

    96423

    IASI

    COȘTULENI

    campie

    96370

    IASI

    COMARNA

    campie

    96254

    IASI

    CIUREA

    campie

    95293

    IASI

    TOMEȘTI

    campie

    99922

    IASI

    TUTORA

    campie

    98373

    IASI

    PODU ILOAIEI

    campie

    96940

    IASI

    DUMEȘTI

    campie

    97090

    IASI

    GOLAIEȘTI

    campie

    98738

    IASI

    ROMANEȘTI

    campie

    97009

    IASI

    ERBICENI

    campie

    100148

    IASI

    VLADENI

    campie

    99879

    IASI

    TIGANAȘI

    campie

    97919

    IASI

    MIROȘLAVA

    campie

    98435

    IASI

    POPEȘTI

    campie

    97722

    IASI

    LUNGANI

    campie

    95792

    IASI

    BALTATI

    campie

    100273

    IASI

    BALȘ

    campie

    95872

    IASI

    BELCEȘTI

    campie

    96334

    IASI

    COARNELE CAPREI

    campie

    97321

    IASI

    GROPNITA

    campie

    95159

    IASI

    HOLBOCA

    campie

    95060

    IASI

    MUNICIPIUL IAȘI

    campie

    100004

    IASI

    VICTORIA

    campie

    96058

    IASI

    BRAEȘTI

    campie

    98337

    IASI

    PLUGARI

    campie

    99370

    IASI

    ȘIPOTE

    campie

    98649

    IASI

    PROBOTA

    campie

    98603

    IASI

    PRIȘACANI

    campie

    179588

    ILFOV

    COPACENI

    campie

    105936

    LFOV

    VIDRA

    campie

    100576

    ILFOV

    ORAȘ BUFTEA

    campie

    102570

    ILFOV

    DOMNEȘTI

    campie

    179249

    ILFOV

    CHIAJNA

    campie

    179463

    ILFOV

    MOGOȘOAIA

    campie

    101742

    ILFOV

    CERNICA

    campie

    103443

    ILFOV

    GRADIȘTEA

    campie

    102605

    ILFOV

    DRAGOMIREȘTI-VALE

    campie

    179285

    ILFOV

    CHITILA

    campie

    101902

    ILFOV

    CIOLPANI

    campie

    104582

    ILFOV

    PETRACHIOAIA

    campie

    102525

    ILFOV

    DARASTI-ILFOV

    campie

    104421

    ILFOV

    NUCI

    campie

    102035

    ILFOV

    CLINCENI

    campie

    179310

    ILFOV

    DOBROESTI

    campie

    102543

    ILFOV

    1 DECEMBRIE

    campie

    179383

    ILFOV

    JILAVA

    campie

    105570

    ILFOV

    TUNARI

    campie

    101298

    ILFOV

    BRANESTI

    campie

    179481

    ILFOV

    ORAS OTOPENI

    campie

    105160

    ILFOV

    SNAGOV

    campie

    100969

    ILFOV

    BALOTESTI

    campie

    102160

    ILFOV

    CORBEANCA

    campie

    104546

    ILFOV

    PERIS

    campie

    102473

    ILFOV

    DASCALU

    campie

    103130

    ILFOV

    GANEASA

    campie

    105419

    ILFOV

    STEFANESTII DE JOS

    campie

    179551

    ILFOV

    ORAS VOLUNTARI

    campie

    100834

    ILFOV

    AFUMATI

    campie

    101957

    ILFOV

    CIOROGARLA

    campie

    179533

    ILFOV

    ORAS POPESTI LEORDENI

    campie

    101145

    ILFOV

    BERCENI

    campie

    179409

    ILFOV

    MAGURELE

    campie

    179221

    ILFOV

    BRAGADIRU

    campie

    102213

    ILFOV

    CORNETU

    campie

    103513

    ILFOV

    GRUIU

    campie

    104243

    ILFOV

    MOARA VLASIEI

    campie

    179347

    ILFOV

    GLINA

    campie

    179515

    ILFOV

    PANTELIMON

    campie

    113493

    MEHEDINTI

    SALCIA

    campie

    112744

    MEHEDINTI

    OBARSIA DE CAMP

    campie

    111444

    MEHEDINTI

    CUJMIR

    campie

    114079

    MEHEDINTI

    VRATA

    campie

    111550

    MEHEDINTI

    DARVARI

    campie

    114060

    MEHEDINTI

    BRANISTEA

    campie

    111783

    MEHEDINTI

    GARLA MARE

    campie

    113849

    MEHEDINTI

    VANATORI

    campie

    112771

    MEHEDINTI

    OPRISOR

    campie

    112030

    MEHEDINTI

    GRUIA

    campie

    113395

    MEHEDINTI

    PUNGHINA

    campie

    112879

    MEHEDINTI

    PATULELE

    campie

    113929

    MEHEDINTI

    VLADAIA

    campie

    111417

    MEHEDINTI

    CORLATEL

    campie

    110535

    MEHEDINTI

    BALACITA

    campie

    111863

    MEHEDINTI

    GOGOSU

    campie

    112548

    MEHEDINTI

    JIANA

    campie

    110232

    MEHEDINTI

    ORAS VANJU MARE

    campie

    112806

    MEHEDINTI

    PADINA

    campie

    111480

    MEHEDINTI

    DEVESEL

    campie

    110946

    MEHEDINTI

    BURILA MARE

    campie

    112076

    MEHEDINTI

    HINOVA

    campie

    113206

    MEHEDINTI

    PRISTOL

    campie

    110571

    MEHEDINTI

    BACLES

    campie

    109826

    MEHEDINTI

    SIMIAN

    campie

    113894

    MEHEDINTI

    VANJULET

    campie

    113466

    MEHEDINTI

    ROGOVA

    campie

    179196

    MUNICIPIUL
    BUCURESTI

    BUCURESTI SECTORUL 6

    campie

    179150

    MUNICIPIUL
    BUCURESTI

    BUCURESTI SECTORUL 2

    campie

    179169

    MUNICIPIUL
    BUCURESTI

    BUCURESTI SECTORUL 3

    campie

    179141

    MUNICIPIUL
    BUCURESTI

    BUCURESTI SECTORUL 1

    campie

    179178

    MUNICIPIUL
    BUCURESTI

    BUCURESTI SECTORUL 4

    campie

    179187

    MUNICIPIUL
    BUCURESTI

    BUCURESTI SECTORUL 5

    campie

    125178

    NEAMT

    BOGHICEA

    campie

    125588

    OLT

    GARCOV

    campie

    127938

    OLT

    ORLEA

    campie

    127251

    OLT

    IANCA

    campie

    130339

    OLT

    GURA PADINII

    campie

    127224

    OLT

    GROJDIBODU

    campie

    129282

    OLT

    STEFAN CEL MARE

    campie

    127368

    OLT

    IZBICENI

    campie

    125542

    OLT

    ORAS CORABIA

    campie

    129745

    OLT

    VADASTRITA

    campie

    129629

    OLT

    URZICA

    campie

    129718

    OLT

    VADASTRA

    campie

    129460

    OLT

    TIA MARE

    campie

    129898

    OLT

    VISINA

    campie

    130375

    OLT

    VISINA NOUA

    campie

    126148

    OLT

    CILIENI

    campie

    127750

    OLT

    OBARSIA

    campie

    125962

    OLT

    BRASTAVATU

    campie

    128588

    OLT

    RUSANESTI

    campie

    126077

    OLT

    BUCINISU

    campie

    130320

    OLT

    GRADINILE

    campie

    129184

    OLT

    STUDINA

    campie

    128560

    OLT

    ROTUNDA

    campie

    128613

    OLT

    SCARISOARA

    campie

    130026

    OLT

    VLADILA

    campie

    129567

    OLT

    TRAIAN

    campie

    125659

    OLT

    BABICIU

    campie

    126647

    OLT

    DEVESELU

    campie

    129040

    OLT

    SPRANCENATA

    campie

    127144

    OLT

    GOSTAVATU

    campie

    128524

    OLT

    REDEA

    campie

    129095

    OLT

    STOENESTI

    campie

    127536

    OLT

    MIHAESTI

    campie

    125472

    OLT

    MUNICIPIUL CARACAL

    campie

    126585

    OLT

    DANEASA

    campie

    125490

    OLT

    DRAGHICENI

    campie

    128472

    OLT

    RADOMIRESTI

    campie

    128864

    OLT

    SEACA

    campie

    126718

    OLT

    DOBROSLOVENI

    campie

    126102

    OLT

    CEZIENI

    campie

    125622

    OLT

    ORAS DRAGANESTI-OLT

    campie

    130357

    OLT

    OSICA DE JOS

    campie

    126978

    OLT

    FALCOIU

    campie

    129763

    OLT

    VALENI

    campie

    127386

    OLT

    IZVOARELE

    campie

    127493

    OLT

    MARUNTEI

    campie

    129111

    OLT

    STOICANESTI

    campie

    127714

    OLT

    NICOLAE TITULESCU

    campie

    127983

    OLT

    OSICA DE SUS

    campie

    130311

    OLT

    GHIMPETENI

    campie

    130384

    OLT

    SOPARLITA

    campie

    126406

    OLT

    CRAMPOIA

    campie

    126380

    OLT

    COTEANA

    campie

    129987

    OLT

    VALCELE

    campie

    128178

    OLT

    PARSCOVENI

    campie

    126022

    OLT

    BRANCOVENI

    campie

    130348

    OLT

    IPOTESTI

    campie

    125846

    OLT

    BARZA

    campie

    129246

    OLT

    SERBANESTI

    campie

    129585

    OLT

    TUFENI

    campie

    127563

    OLT

    MILCOV

    campie

    128105

    OLT

    ORAS PIATRA-OLT

    campie

    125677

    OLT

    BALDOVINESTI

    campie

    127689

    OLT

    MOVILENI

    campie

    125873

    OLT

    BOBICESTI

    campie

    125374

    OLT

    SLATIOARA

    campie

    127812

    OLT

    OBOGA

    campie

    130302

    OLT

    GAVANESTI

    campie

    128052

    OLT

    PERIETI

    campie

    127064

    OLT

    GANEASA

    campie

    127322

    OLT

    ICOANA

    campie

    130295

    OLT

    CALUI

    campie

    130286

    OLT

    BALTENI

    campie

    128374

    OLT

    ORAS POTCOAVA

    campie

    128221

    OLT

    PLESOIU

    campie

    126326

    OLT

    CORBU

    campie

    126433

    OLT

    CURTISOARA

    campie

    127625

    OLT

    MORUNGLAV

    campie

    129139

    OLT

    STREJESTI

    campie

    126166

    OLT

    CARLOGANI

    campie

    130366

    OLT

    SARBII - MAGURA

    campie

    129380

    OLT

    TESLUI

    campie

    127171

    OLT

    GRADINARI

    campie

    127901

    OLT

    OPTASI-MAGURA

    campie

    127858

    OLT

    OPORELU

    campie

    126228

    OLT

    COLONESTI

    campie

    129317

    OLT

    TATULESTI

    campie

    128301

    OLT

    POBORU

    campie

    125757

    OLT

    BARASTI

    campie

    128962

    OLT

    SPINENI

    campie

    127411

    OLT

    LELEASCA

    campie

    129503

    OLT

    TOPANA

    campie

    130124