CAIET DE SARCINI-CADRU din 26 februarie 2025al serviciului de salubrizare a localităților
EMITENT
  • AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITĂȚI PUBLICE - A.N.R.S.C.
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 192 bis din 5 martie 2025 Notă
    Aprobat prin ORDINUL nr. 98 din 26 februarie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 192 din 5 martie 2025.


    Capitolul I Dispoziții generale

    Articolul 1
    (1) Prezentul caiet de sarcini - cadru stabilește conținutul și modul de întocmire de către autoritățile administrației publice locale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară, după caz, a caietelor de sarcini pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare reglementate de Legea serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(2) Indiferent de modalitatea de gestiune adoptată, caietele de sarcini se întocmesc în concordanță cu cerințele și obiectivele prevăzute în planurile de gestionare a deșeurilor la nivel național, județean, inclusiv al municipiului București, cu respectarea în totalitate a regulilor prevăzute în prezentul caiet de sarcini - cadru și în regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare, elaborat și aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare A.N.R.S.C.


    Articolul 2
    (1) La întocmirea caietelor de sarcini autoritatea administrației publice locale sau, după caz, asociația de dezvoltare intercomunitară are obligația de a utiliza documentația prevăzută în prezentul caiet de sarcini - cadru, după cum urmează:
    a) în conținutul documentației caietului de sarcini se vor prelua din prezentul caiet de sarcini - cadru activitățile și toate condițiile tehnice specifice fiecărei activități desfășurate;
    b) conținutul caietului de sarcini va cuprinde setul de formulare precizate ca fiind obligatorii în caietul de sarcini - cadru, la care se pot adăuga și alte formulare considerate necesare pentru realizarea corespunzătoare a serviciului.
    (2) Pentru fiecare contract de delegare/ hotărâre de dare în administrare care vizează activități ale serviciului de salubrizare se întocmește câte un caiet de sarcini, care va prelua din prezentul caiet de sarcini-cadru secțiunile aferente activităților componente ale serviciului de salubrizare care fac obiectul contractului de delegare/hotărârii de dare în administrare.


    Articolul 3

    Caietele de sarcini se supun aprobării autorităților deliberative ale unităților administrativ- teritoriale sau, după caz, adunării generale a asociației de dezvoltare intercomunitară.


    Capitolul II Obiectul caietului de sarcini

    Articolul 4

    Prezentul caiet de sarcini stabilește condițiile de desfășurare a activităților specifice serviciului de salubrizare, stabilind cerințele tehnice și organizatorice minimale necesare funcționării acestui serviciu în condiții de eficiență și siguranță.


    Articolul 5
    (1) În sensul prezentului caiet de sarcini, unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială ... (se va completa cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale) sau, după caz, asociația de dezvoltare intercomunitară ... (se va completa cu denumirea asociației de dezvoltare intercomunitară), în numele și pe seama .... (se va completa cu unitățile administrativ-teritoriale membre care i-au acordat mandat) are calitatea de delegatar.(2) Prezentul caiet de sarcini a fost elaborat spre a servi drept documentație tehnică și de referință în vederea stabilirii condițiilor specifice de desfășurare a activității/activităților componente ale serviciului de salubrizare indiferent de modul de gestiune adoptat.


    Articolul 6

    Caietul de sarcini face parte integrantă din documentația necesară desfășurării activității/lor
    (se trece activitatea componentă/activitățile componente ale serviciului de salubrizare) și constituie ansamblul cerințelor tehnice de bază.


    Articolul 7

    Prezentul caiet de sarcini conține specificațiile tehnice care definesc caracteristicile referitoare la nivelul calitativ, tehnic și de performanță, siguranța în exploatare, precum și sisteme de asigurare a calității, terminologie, condițiile pentru certificarea conformității cu standarde relevante sau altele asemenea.


    Articolul 8

    Termenii, expresiile și abrevierile utilizate sunt cele din regulamentul serviciului de salubrizare.


    Capitolul III Cerințe organizatorice minimale

    Secţiunea 1 Obligații de serviciu public în prestarea serviciului și operarea infrastructurii aferente acestuia

    Articolul 9

    Operatorul are următoarele obligații de serviciu public:
    a) prestarea activității/activităților de salubrizare cu respectarea legislației, normelor, prescripțiilor și regulamentelor privind securitatea și sănătatea în muncă, situațiile de urgență, gospodărirea apelor, protecția mediului, urmărirea comportării construcțiilor în timpul exploatării, precum și cu respectarea tuturor obligațiilor sale care îi revin conform legii și/sau pe care și le-a asumat prin hotărârea de dare în administrare sau, după caz, prin contractul de delegare a gestiunii;
    b) exploatarea, întreținerea și reparația instalațiilor și utilajelor cu personal propriu și/sau autorizat, în funcție de complexitatea instalației și de specificul locului de muncă;
    c) elaborarea planurilor anuale de revizii și reparații executate cu forțe proprii și cu terți;
    d) ținerea evidenței orelor de funcționare a autospecialelor, instalațiilor și utilajelor;
    e) asigurarea personalului necesar pentru prestarea activităților asumate prin contractul de delegare sau prin hotărârea de dare în administrare;
    f) asigurarea conducerii operative prin dispecerat, la solicitarea scrisă a delegatarului și cu recunoașterea costurilor aferente în tarif;
    g) deținerea unei dotări proprii cu instalații și echipamente specifice necesare pentru prestarea activităților, în condițiile stabilite prin contract sau prin hotărârea de dare în administrare;
    h) aplicarea metodelor performante de management, care să conducă la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurențiale prevăzute de normele legale în vigoare privind achizițiile publice, și să asigure totodată respectarea cerințelor specifice din legislația privind protecția mediului;
    i) (se va completa, după caz, cu alte condiții specifice stabilite de autoritatea administrației publice
    locale sau de asociația de dezvoltare intercomunitară, în ceea ce privește aspectele tehnice de operare a infrastructurii).


    Articolul 10

    Prestarea activității de salubrizare se va realiza astfel încât să se asigure:
    a) continuitatea activității, indiferent de anotimp, cu respectarea prevederilor contractuale;
    b) adaptarea regimului de prestare a activității la cerințele utilizatorului;
    c) verificarea calității activității prestate;
    d) respectarea instrucțiunilor/procedurilor interne de prestare a activității;
    e) ținerea la zi a documentelor cu privire la prestarea activității;
    f) respectarea regulamentului serviciului de salubrizare aprobat de delegatar;
    g) prestarea activității pe baza principiilor de eficiență economică;
    h) reînnoirea parcului auto, în condițiile prevăzute în contractul de delegare;
    i) îndeplinirea indicatorilor de performanță corelați cu țintele/obiectivele asumate la nivel național, precum și a indicatorilor de performanță privind calitatea serviciului, aprobați de delegatar;
    j) asigurarea, pe toată durata de executare a activității, de personal calificat și în număr suficient.


    Articolul 11

    Obligațiile și răspunderile personalului operativ al operatorului sunt cuprinse în regulamentul serviciului (regulamentul de serviciu se întocmește pe baza regulamentului - cadru al serviciului de salubrizare aprobat de A.N.R.S.C.).


    Secţiunea a 2-a Cerințe generale privind operarea și întreținerea stațiilor/instalațiilor de tratare a deșeurilor

    Articolul 12

    Toate bunurile concesionate/puse la dispoziție de delegatar trebuie exploatate în condiții de siguranță în funcționare, cu respectarea prevederilor din Manualele/Instrucțiunile de operare și întreținere, din prescripțiile/specificațiile tehnice aferente instalațiilor, echipamentelor și utilajelor utilizate, precum și a legislației privind protecția mediului, securitatea și sănătatea în muncă.


    Articolul 13

    Operatorul va monitoriza factorii de mediu și va îndeplini cerințele privind respectarea condițiilor de protecție a mediului stabilite prin autorizații și orice altă cerință suplimentară impusă de o autoritate competentă privind exploatarea în regim normal a obiectivelor.


    Articolul 14

    Operatorul va constitui un stoc suficient de piese de rezervă și consumabile pentru a asigura funcționarea neîntreruptă și continuă a activității. Operatorul va completa toate piesele de rezervă și consumabilele imediat după ce acestea au fost date în folosință.


    Articolul 15

    Operatorul va asigura inspecții regulate ale obiectivelor/instalațiilor și va acționa imediat pentru reparare în caz că se identifică deteriorări sau riscul de producere a unor incidente/avarii. Operatorul va reabilita imediat instalațiile sau va înlocui orice echipament sau componentă sau orice vehicul necesar pentru operare, pe propria cheltuială, în baza unei notificări transmise delegatarului și al acceptului acestuia cu privire la costurile aferente, urmând ca respectivele costuri să fie recunoscute în tarif la solicitarea de modificare a tarifului.


    Articolul 16

    Întreținerea va fi executată numai în conformitate cu Manualele/Instrucțiunile de operare și întreținere puse la dispoziție de către delegatar sau producător. Întreținerea trebuie să fie asigurată într- o manieră pro-activă, astfel încât să se întreprindă acțiuni preventive înainte să fie necesare reparații majore.


    Articolul 17

    Întreținerea curentă a echipamentelor și instalațiilor va fi asigurată de personalul de exploatare. Reparațiile majore și reparațiile generale pot fi efectuate și de către companii specializate.


    Articolul 18

    Operatorul va fi responsabil de întreținerea și curățarea drumurilor din incintă.


    Articolul 19

    Operatorul va răspunde de plata tuturor cheltuielilor și costurilor asociate întreținerii și utilizării clădirilor, a instalațiilor și a utilităților concesionate/date în administrare.


    Articolul 20

    Toate lucrările de întreținere și reparații vor avea în vedere protecția mediului. Se va acorda o atenție deosebita manipulării combustibililor, lubrifianților și a solvenților pentru a preveni vărsarea acestora și infiltrarea lor în sol.


    Articolul 21

    Levigatul, precum și apa provenită din spălarea autospecialelor și recipientelor de colectare a deșeurilor, vor fi direcționate prin sistemul de canalizare către stația de epurare sau, după caz, către sistemul de colectare a levigatului în vederea tratării, conform Manualului/Instrucțiunilor de operare al instalației.


    Articolul 22

    Operatorul trebuie să reducă la minimum posibilitatea antrenării de către vânt a deșeurilor din incinta obiectivelor și va lua toate măsurile necesare pentru a evita împrăștierea acestor deșeuri în exteriorul incintei și/sau pe traseele de transport a deșeurilor.


    Articolul 23

    Operatorul va opera obiectivele/instalațiile în așa fel încât să minimizeze mirosurile generate de gestionarea deșeurilor.


    Articolul 24

    Operatorul va asigura realizarea tratamentelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare la obiectivele concesionate/date în administrare.


    Articolul 25

    Operatorul va încheia, în nume propriu, contracte cu furnizorii de utilități, după cum este necesar pentru buna funcționare a activității.


    Articolul 26

    Asigurarea unei noi utilități, precum și renunțarea la o utilitate existentă care deservește obiectivul/instalația, față de momentul semnării contractului va putea fi realizată de către operator numai cu acordul prealabil al delegatarului.


    Articolul 27

    Operatorul va asigura personalul necesar desfășurării activității.


    Secţiunea a 3-a Autorizații și licențe

    Articolul 28

    Operatorul va obține și menține valabile pe toată perioada prestării activității:
    a) licențele necesare pentru prestarea activității/activităților specifice serviciului de salubrizare eliberate de A.N.R.S.C., în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    b) orice alte permise, aprobări sau autorizații, inclusiv autorizația de mediu sau autorizația integrată de mediu, după caz.


    Secţiunea a 4-a Personal și instructaj

    Articolul 29
    (1) Operatorul își va angaja propriul personal și va fi responsabil de comportamentul acestuia pe timpul desfășurării activității. Toți conducătorii auto și ceilalți angajați trebuie să dețină calificări relevante. Angajații vor fi instruiți în mod corespunzător și calificați pentru sarcinile lor, astfel încât echipamentele, instalațiile, mașinile și vehiculele utilizate să fie exploatate și întreținute în conformitate cu cerințele contractuale.(2) Personalul cheie obligatoriu a face parte din echipa operatorului este ........... (se precizează posturile și personalul cheie).


    Articolul 30

    Pe toată durata derulării contractului de delegare, operatorul are obligația să prezinte, la solicitarea delegatarului, lista nominală cu personalul angajat pentru prestarea activității/activităților de salubrizare, pe categorii de personal, cu specificarea specializărilor/calificărilor profesionale ale personalului de conducere și ale personalului de execuție și cu indicarea numărului de salariați angajați cu salariul minim brut pe țară garantat la plată.


    Articolul 31

    Operatorul trebuie să poată, în orice moment, înlocui angajații în caz de concediu, boală sau alte indisponibilități.


    Articolul 32

    Operatorul va face cunoscut delegatarului persoana/persoanele din conducere desemnate să gestioneze și supravegheze prestarea activității în numele său. În absența, din orice motiv, a persoanei/persoanelor din conducere, trebuie nominalizați înlocuitorul/înlocuitorii. Personalul de conducere și înlocuitorii acestuia trebuie să aibă cunoștințe temeinice tehnice și trebuie să fie capabili să înțeleagă, să vorbească, să scrie și să citească în limba română.


    Articolul 33

    Persoana cu responsabilități de conducere trebuie să fie autorizată/împuternicită să negocieze și să încheie acorduri cu delegatarul cu privire la executarea de lucrări și/sau servicii în legătură cu activitatea atribuită. Persoana cu responsabilități de conducere sau un reprezentant al operatorului împuternicit de aceasta trebuie să poată fi contactată și disponibilă să se prezente la locul convenit într- un termen rezonabil, în funcție de amploarea problemei, atunci când delegatarul solicită.


    Articolul 34

    Periodic, operatorul va efectua, conform prevederilor legale în vigoare, instructaje pentru ca personalul să fie permanent la curent cu aspecte operaționale, situații de urgență, de protecție a mediului, de securitate și sănătate în muncă.


    Articolul 35

    Operatorului nu i se permite să schimbe fluxul deșeurilor, fără permisiunea delegatarului.


    Articolul 36

    În timpul executării serviciilor, personalului operatorului nu îi este permis să ceară sau să primească vreo formă de compensație sau gratificații din partea cetățenilor sau a altor producători de deșeuri în scopul extinderii sau îmbunătățirii calității serviciului.


    Secţiunea a 5-a Echipament de protecție

    Articolul 37

    Operatorul este responsabil de asigurarea echipamentului de protecție și de desfășurarea tuturor operațiunilor și activităților în conformitate cu prevederile legale și normele privind sănătatea și securitatea în muncă.


    Articolul 38

    Prevenirea situațiilor de urgență și măsurile de protecție vor fi asigurate și menținute conform prevederilor legale în vigoare.


    Secţiunea a 6-a Sistemul de management integrat

    Articolul 39

    Operatorul va implementa un sistem de management calitate - mediu, conform cerințelor standardelor ISO 9001:2015 sau echivalent și ISO 14001:2015 sau echivalent.


    Articolul 40

    Fiecare sistem de management va acoperi în mod obligatoriu toate activitățile de salubrizare prestate de operator.


    Articolul 41

    Operatorul trebuie să pună la dispoziția delegatarului, la cerere, toate procedurile, instrucțiunile de lucru, auditurile și rapoartele de evaluare, certificările și auditurile de supraveghere și recertificare aferente sistemului.


    Articolul 42

    Operatorul va avea în vedere la proiectarea sistemelor de management cerințele delegatarului privind raportarea datelor și informațiilor solicitate.


    Articolul 43

    Operatorul trebuie să se asigure că desfășoară toate activitățile în condițiile respectării standardelor de management al calității și de mediu și să ia măsuri pentru înlăturarea neconformităților.


    Secţiunea a 7-a Comunicarea (în cazul atribuirii activității de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale)

    Articolul 44

    Operatorul are obligația să deruleze campanii de informare, conștientizare și educare a utilizatorilor cu privire la desfășurarea activităților de salubrizare, inclusiv cu privire la regulile de utilizare a recipientelor de colectare separată și sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării acestora, conform regulamentului serviciului de salubrizare aprobat de către delegatar.


    Articolul 45
    (1) Operatorul va informa operativ delegatarul cu privire la orice problemă ce afectează prestarea serviciului. Asemenea probleme vor fi prezentate în scris, împreună cu propunerile de rezolvare a situației.(2) Dispozițiile scrise date de către delegatar operatorului, în condițiile legii și a prevederilor contractuale, sunt obligatorii. În situația în care dispozițiile date de către delegatar implică costuri suplimentare în sarcina operatorului, acesta poate solicita modificarea tarifului.


    Articolul 46
    (1) Operatorii au obligația să facă publice propriile date de contact la care utilizatorii pot depune sesizări/petiții cu privire la activitățile de salubrizare prestate, inclusiv să înființeze, la solicitarea delegatarului, un serviciu de dispecerat.(2) Operatorul nu va condiționa prestarea serviciului de existența unei reclamații de la utilizator.(3) La sfârșitul fiecărei perioade de raportare prevăzută în actul de atribuire a activității, operatorul are obligația să informeze delegatarul cu privire la numărul cererilor sau reclamațiilor privind prestarea serviciului și asupra modului de rezolvare a acestora.


    Articolul 47

    Operatorul va rezolva problemele privind colectarea deșeurilor separate incorect ce pot apărea în relația cu utilizatorii, în conformitate cu Procedura de colectare a deșeurilor separate incorect, convenită împreună cu delegatarul și aprobată de acesta în perioada de mobilizare, până la data începerii prestării activității.


    Articolul 48

    Operatorul va rezolva problemele privind acceptarea deșeurilor la stațiile/instalațiile de tratare a deșeurilor ce pot apărea în relația cu alți operatori care desfășoară activități pe fluxul deșeurilor, în conformitate cu Procedura de acceptare a deșeurilor, convenită de către delegatar împreună cu operatorul stației/instalației de tratare a deșeurilor și aprobată de delegatar.


    Secţiunea a 8-a Monitorizarea activității

    Articolul 49

    Delegatarul are dreptul să monitorizeze continuitatea și calitatea activității prestate de operator, în condițiile prevăzute în contractul de delegare sau în hotărârea de dare în administrare, după caz.


    Articolul 50
    (1) Operatorul are obligația să coopereze pe deplin cu delegatarul în scopul monitorizării și controlului activităților prestate și să permită delegatarului să inspecteze toate înregistrările și documentele, inclusiv cele contabile, în legătură cu activitatea/activitățile de salubrizare atribuită/e.(2) Operatorul are obligația să permită delegatarului să inspecteze toate instalațiile, echipamentele și vehiculele utilizate la prestarea activității/activităților de salubrizare atribuită/e.(3) Pentru activitățile de salubrizare desfășurate pe căile publice, delegatarul va desemna persoane pentru recepția serviciilor executate. Recepția se va face zilnic, la sfârșitul programului de lucru, în prezența unui reprezentant al operatorului, încheindu-se proces verbal de recepție semnat de ambele părți. Reprezentantul delegatarului va nota observațiile sale în procesul verbal de recepție. În situația în care nu se realizează recepția serviciilor până la sfârșitul programului, se consideră că respectivele servicii au fost executate în condiții optime. Litigiile legate de recepția serviciilor se soluționează pe cale amiabilă în termen de 15 zile de la data apariției lor sau, în caz contrar, de către instanța de judecată competentă.


    Articolul 51
    (1) Delegatarul va fi informat de către operator despre orice inspecție/control programată/programat de alte autorități și va putea participa la acestea.(2) Delegatarul are dreptul să organizeze ședințele de management al serviciilor cu participarea operatorului și, dacă este cazul, a altor operatori care prestează activități pe fluxul deșeurilor.


    Secţiunea a 9-a Securitatea obiectivelor și instalațiilor

    Articolul 52
    (1) Intrarea în obiectivele administrate de operator este controlată și limitată de către acesta la persoanele autorizate să intre în incintă pentru motive asociate cu operarea, întreținerea, controlul și monitorizarea activităților. Alte persoane, cum ar fi vizitatori sau grupuri organizate în scopuri educative, vor fi admise doar cu acceptul operatorului și informarea delegatarului.(2) Regulile privind accesul la obiective se stabilesc de către operator și se comunică delegatarului.


    Articolul 53

    Operatorul este pe deplin responsabil cu asigurarea pazei și a integrității protecției perimetrale pentru toate obiectivele.


    Articolul 54

    Orice incident neobișnuit privind securitatea este notificat autorităților competente de ordine publică și înregistrat în baza de date a operatorului. Operatorul raportează delegatarului orice incident semnificativ legat de pătrunderi, stricăciuni sau pierderi. Operatorul și delegatarul analizează orice astfel de incident și evaluează caracterul adecvat al măsurilor de securitate ce trebuie luate pentru evitarea apariției unor evenimente asemănătoare pe viitor.


    Articolul 55

    Operatorul are obligația să implementeze un plan de intervenții în caz de evenimente neprevăzute și să instruiască personalul pentru a fi pregătit să intervină în cazul situațiilor de urgență, cum ar fi incendii, fum și scurgeri de materiale periculoase.


    Secţiunea a 10-a Amenajarea bazei de lucru (în cazul atribuirii activității de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale și/sau a activităților de salubrizare desfășurate pe căile publice)

    Articolul 56

    Operatorul are obligația de a amenaja și autoriza cel puțin o bază de lucru operațională, al cărei amplasament să fie situat în zona delegată sau în proximitatea acesteia, în situația în care aceasta nu îi este concesionată sau pusă la dispoziție de către delegatar.


    Articolul 57

    Baza de lucru operațională trebuie să fie organizată încât să asigure:
    a) stocarea temporară a deșeurilor colectate aferente unor fracții/ categorii speciale de deșeuri, precum deșeuri textile, deșeuri periculoase menajere, deșeuri voluminoase și deșeuri din construcții rezultate din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor, inclusiv deșeuri abandonate, după caz;
    b) gararea în condiții optime a mașinilor/echipamentelor cu care operatorul prestează activitățile ce i-au fost delegate conform contractului semnat între părți, în vederea asigurării disponibilității imediate a acestora;
    c) desfășurarea în bune condiții a operațiilor de întreținere a mașinilor și echipamentelor, astfel încât acestea să fie disponibile și utilizabile la întreaga capacitate pe toată durata derulării contractului.


    Articolul 58

    Baza de lucru concesionată sau dată în administrare de către delegatar nu poate fi sub nicio formă utilizată pentru desfășurarea de activități care nu fac obiectul contractului de delegare încheiat cu acesta sau, după caz, hotărârii de dare în administrare.


    Secţiunea a 11-a Sistemul informatic și baza de date a operațiunilor

    Articolul 59
    (1) Operatorul are obligația să implementeze un sistem informatic și o bază electronică de date a operațiunilor desfășurate, unde vor fi înregistrate, stocate și procesate toate datele legate de activitatea acestuia.(2) Sistemul informatic trebuie să poată genera rapoarte zilnice, lunare, trimestriale și anuale prin agregarea și procesarea numărului mare de înregistrări primite zilnic pentru fiecare activitate a serviciului/obiectiv în parte și per total.(3) (se trece în cazul gestiunii delegate) Sistemul informatic și baza de date a operațiunilor vor fi implementate încă din perioada de mobilizare prevăzută de contractul de delegare a gestiunii/hotărârii de dare în administrare și trebuie să fie utilizabile la data începerii prestării activității/activităților.


    Articolul 60

    Operatorul este liber să aleagă soluțiile hardware și software de realizare a sistemului informatic, ținând seama de cerințele minime privind raportarea.


    Articolul 61

    Operatorul actualizează zilnic baza de date cu cantitățile de deșeuri aferente activităților/operațiunilor desfășurate, defalcat pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială din care au fost colectate.


    Articolul 62
    (1) La cererea delegatarului, operatorul va prezenta un raport privind serviciile similare prestate pe baza contractelor de delegare încheiate cu alți delegatari, precum și pentru serviciile similare prestate către alți operatori cu care se află în raporturi contractuale.(2) Raportul va cuprinde pentru fiecare contract în parte cantitatea de deșeuri colectată/acceptată și contravaloarea serviciilor prestate.


    Capitolul IV Colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor generate ocazional

    Secţiunea 1 Colectarea separată și transportul separat al deșeurilor menajere și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat

    Articolul 63

    (varianta 1, în cazul în care activitatea este atribuită de unitatea/subdiviziunea administrativ- teritorială) Operatorul are obligația de a presta activitatea de colectarea separată și transportul separat al deșeurilor menajere și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, în condițiile legii, pentru toți utilizatorii casnici și utilizatorii non-casnici din unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale)
    (varianta 2, în cazul în care activitatea este atribuită de asociația de dezvoltare intercomunitară) Operatorul are obligația de a presta activitatea de colectarea separată și transportul separat al deșeurilor menajere și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, în condițiile legii, pentru toți utilizatorii casnici și utilizatorii non-casnici din următoarele unități administrativ-teritoriale din zona urbană (se completează cu denumirea fiecărei unități administrativ-teritoriale din mediul urban) și/sau următoarele unități administrativ-teritoriale din zona rurală (se completează cu denumirea fiecărei unități administrativ-teritoriale din mediul rural)


    Articolul 64

    Operatorul va asigura continuitatea colectării deșeurilor municipale, inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, cu frecvența stabilită de către delegatar, prin prezentul caiet de sarcini.


    Articolul 65
    (1) Deșeurile menajere colectate de la utilizatorii casnici, persoane fizice și asociații de proprietari/locatari, sunt deșeuri generate de către populație în urma activităților casnice desfășurate în gospodăriile/locuințele proprii.(2) Operatorul are obligația să colecteze deșeurile menajere de la toți utilizatorii casnici din aria de delegare.(3) Pentru cantitățile de deșeuri menajere colectate de la utilizatorii care beneficiază de serviciul de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul, autoritatea administrației publice locale va plăti operatorului contravaloarea serviciului de salubrizare, pe baza taxei de salubrizare aprobată de către consiliul local în perioada de mobilizare, până la începerea prestării activității. Ajustarea ori modificarea ulterioară a taxei de salubrizare se face cu respectarea normelor metodologice elaborate și aprobate de A.N.R.S.C..(4) Numărul de locuitori din aria de operare se stabilește pe baza datelor de la ultimul recensământ al populației, publicat pe site-ul Institutului Național de Statistică (rezultate definitive: caracteristici demografice - Tabel 1.03.2. POPULAȚIA REZIDENTĂ DUPĂ GRUPA DE VÂRSTĂ, PE JUDEȚE ȘI MUNICIPII, ORAȘE, COMUNE, LA 1 DECEMBRIE 2021), ajustat, pentru anii următori, cu un factor de ajustare, care reprezintă raportul dintre populația rezidentă la nivel de județ la data de 1 ianuarie a anului în curs/celui mai recent an și populația rezidentă la data de 1 ianuarie la nivel de județ a anului următor recensământului (1 ianuarie 2022), calculat pentru mediul urban sau, după caz, rural, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în baza de date statistice TEMPO - A. 1.1. POPULAȚIA REZIDENTĂ, macheta POP105A - Populația rezidentă la 1 ianuarie pe grupe de vârstă și vârste, sexe și medii de rezidență, macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe.


    Articolul 66
    (1) Deșeurile similare colectate de la persoanele juridice care din punct de vedere al naturii și compoziției sunt asimilabile cu deșeurile menajere. Sunt excluse deșeurile provenite din producție, din agricultură și din activități forestiere.(2) Operatorul are obligația să colecteze deșeurile similare de la toate persoanele juridice din aria de delegare, inclusiv de la toate filialele, sucursalele și punctele de lucru ale operatorilor economici, precum și de la toate sediile secundare ale instituțiilor publice, care își desfășoară activitatea în aria de delegare, pe baza contractelor încheiate cu acestea.(3) Datele de identificare ale firmelor active din aria de delegare, precum denumire și adresă, vor fi preluate de pe site-urile dedicate acestui gen de informații sau solicitate autorităților publice care gestionează registre naționale cu astfel de baze de date, precum Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Justiției și alte autorități competente.


    Articolul 67

    (varianta 1, în cazul în care activitatea este atribuită de unitatea/subdiviziunea administrativ- teritorială) La data întocmirii caietului de sarcini, numărul total de locuitori din aria de operare este de ........ .
    (varianta 2, în cazul în care activitatea este atribuită de asociația de dezvoltare intercomunitară) La data întocmirii caietului de sarcini, numărul total de locuitori din aria de delegare este de .........., din care ........... locuitori în zona urbană și .......... locuitori în zona rurală.


    Articolul 68

    Lista cu numărul de utilizatori și numărul de gospodării individuale/locuințe în blocuri din aria de delegare este prezentată în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 1 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 69
    (1) Cantitatea anuală de deșeuri menajere estimată a fi colectată în primul an de operare se determină de către delegatar pe baza datelor istorice raportate de operatori privind cantitățile de deșeuri menajere colectate în ultimele 12 luni anterioare datei întocmirii documentației de atribuire, ținând cont și de cantitățile de ambalaje de tip metal, plastic și sticlă colectate de pe raza unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale prin sistemul de garanție-returnare SGR, conform raportărilor administratorului SGR.(2) În lipsa datelor istorice privind cantitățile de deșeuri menajere colectate, cantitatea anuală de deșeuri menajere estimată a fi colectată se calculează pe baza indicelui de generare a deșeurilor menajere în mediul urban de ...... kg/zi/persoană și/sau, după caz, a indicelui de generare a deșeurilor menajere în mediul rural de ..... kg/zi/persoană, prevăzut în planul județean de gestionare a deșeurilor/planul de gestionare a deșeurilor pentru municipiul București.


    Articolul 70
    (1) Cantitatea anuală de deșeuri similare estimată a fi colectată în primul an de operare se determină de către delegatar pe baza datelor istorice raportate de operatori privind cantitățile de deșeuri similare colectate în ultimele 12 luni anterioare datei întocmirii documentației de atribuire.(2) În cazul în care datele istorice raportate de operatori reprezintă volume de deșeuri similare colectate, cantitățile anuale de deșeuri similare estimate a fi colectate separat sunt determinate pe baza densității medii aferentă fiecărei fracții de deșeuri, care va fi utilizată și la calcul nivelului tarifului în lei/mc, după cum urmează:
    a) .... kg/mc, pentru fracția de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă (se recomandă 100 kg/mc, în lipsa unor determinări a densității);
    b) .... kg/mc, pentru fracția de deșeuri reziduale (se recomandă 350 kg/mc, în lipsa unor determinări a densității);
    c) .... kg/mc, pentru fracția de biodeșeuri (pentru calculul facil al tarifelor distincte pentru gestionarea deșeurilor se consideră, în mod convențional, că densitatea medie a fracției de biodeșeuri este aceeași cu densitatea medie a fracției de deșeuri reziduale);
    d) .... kg/mc, pentru fracția de deșeuri voluminoase (se recomandă 300 kg/mc, în lipsa unor determinări a densității);
    e) .... kg/mc, pentru fracția de deșeuri din construcții (se recomandă 1.500 kg/mc, în lipsa unor determinări a densității).
    (3) În mod convențional, dacă la nivelul ariei de operare nu s-au realizat determinări ale densității fracțiilor/tipurilor de deșeuri similare, la calculul cantităților anuale de deșeuri similare estimate a fi colectate se poate utiliza densitatea/greutatea specifică (kg/mc) pentru componenta uscată aferentă tipurilor de deșeuri prevăzute în tabelul nr. 1 din Normativul tehnic privind incinerarea deșeurilor aprobat prin Ordinul ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 756/2004 sau alte densități recomandate în ghidurile/metodologiile aplicabile gestionării deșeurilor.


    Articolul 71

    (varianta 1, în cazul în care activitatea este atribuită de unitatea/subdiviziunea administrativ- teritorială) (1) Cantitatea anuală de deșeuri municipale estimată a fi colectată în primul an de operare este de ...... tone/an deșeuri municipale, din care ..... tone/an deșeuri menajere și ...... tone/an deșeuri similare.
    (varianta 2, în cazul în care activitatea este atribuită de asociația de dezvoltare intercomunitară)(1) Cantitatea anuală de deșeuri municipale estimată a fi colectată, în primul an de operare, din unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în aria de delegare, este de tone/an, din care:
    a) .... tone/an deșeuri municipale colectate din zona urbană, din care tone/an deșeuri menajere și tone/an deșeuri similare.
    b) .... tone/an deșeuri municipale colectate din zona rurală, din care tone/an deșeuri menajere și tone/an deșeuri similare.
    (2) Cantitățile anuale de deșeuri menajere și similare estimate a fi colectate, în primul an de operare, din fiecare unitate administrativ-teritorială sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și completa tabelul din Anexa nr. 2 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 72
    (1) Indicatorul de performanță pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă în întreaga arie de delegare este de ... % din cantitatea totală generată de deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, în conformitate cu valoarea minimă a indicatorului prevăzută în anexa nr. 5 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.(2) Pentru primul an de operare, cantitatea totală generată de deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă reprezintă .... % din cantitatea de deșeuri municipale, în conformitate cu determinările de compoziție a deșeurilor municipale. (în lipsa determinărilor de compoziție a deșeurilor municipale, se va lua în considerare procentul prevăzut în Anexa nr.5 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, cu modificările și completările ulterioare)(3) Ponderea cantității de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă în cantitatea totală generată de deșeuri municipale se actualizează numai pe baza determinărilor de compoziție a deșeurilor municipale realizate de operator, în conformitate cu prevederile prezentului caiet de sarcini.


    Articolul 73

    a) (varianta 1, în cazul în care activitatea este atribuită de unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială)(1) Cantitatea de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale estimată a fi colectată separat, în primul an de operare, calculată pe baza indicatorului de performanță al activității, este de ............... tone/an.(2) Restul de ...... tone/an din cantitatea totală de deșeuri municipale generată reprezintă deșeuri reziduale și biodeșeuri, din care ........ tone/an deșeuri reziduale și ....... tone/an biodeșeuri.
    b) (varianta 2, în cazul în care activitatea este atribuită de asociația de dezvoltare intercomunitară)(1) Cantitatea de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale estimată a fi colectată separat, în primul an de operare, din unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în aria de delegare, calculată pe baza indicatorului de performanță al activității, este de ........ tone/an, din care:
    a) ..... tone/an deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate din zona urbană;
    b) ..... tone/an deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate din zona rurală.
    (2) Restul de ...... tone/an din cantitatea totală de deșeuri municipale generată în aria de delegare reprezintă deșeuri reziduale și biodeșeuri, din care:
    a) .... tone/an deșeuri reziduale și biodeșeuri colectate din zona urbană, din care ..... tone/an deșeuri reziduale și ....... tone/an biodeșeuri.
    b) .... tone/an deșeuri reziduale și biodeșeuri colectate din zona rurală, din care ..... tone/an deșeuri reziduale și ....... tone/an biodeșeuri.


    Articolul 74
    (1) Colectarea separată a deșeurilor menajere nepericuloase de la zonele cu blocuri se va realiza din punctele de colectare, iar colectarea separată a deșeurilor menajere nepericuloase de la case/gospodării individuale se va realiza din "poartă în poartă".(2) În zona cu blocuri, colectarea deșeurilor menajere nepericuloase se va realiza, pe 6 fracții/tipuri de deșeuri, din:
    a) punctele de colectare de tip ...... (se completează, după caz, module cu containere, insule ecologice digitalizate, exterior cu containere, exterior pubele sau alte asemenea), astfel:(i) deșeurile de hârtie și carton, în containere/pubele de .......... (se completează tipul și capacitatea/volumul recipientului);(ii) deșeurile de plastic și metal, în containere/pubele de ......... (se completează tipul și capacitatea/volumul recipientului);(iii) deșeurile de sticlă, în containere/pubele de ......... (se completează tipul și capacitatea/volumul recipientului);(iv) deșeurile reziduale, în containere/pubele de .........(se completează tipul și capacitatea/volumul recipientului);(v) biodeșeurile, în containere/pubele de .......... (se completează tipul și capacitatea/volumul recipientului);(vi) (se trece, în situația în care colectarea separată a deșeurilor textile nu este realizată în alte locații/spații special amenajate pe domeniul public) deșeurile textile, în containere/pubele de ........ (se completează tipul și capacitatea/volumul recipientului).
    b) alte tipuri de puncte de colectare, dacă este cazul; (se va completa, în mod corespunzător ca la lit. a), tipul punctului de colectare, respectiv tipul și capacitatea/volumul recipientelor pentru fiecare fracție de deșeuri colectată separat)
    (3) În zona de case/gospodării individuale, colectarea deșeurilor menajere nepericuloase se va realiza, pe 6 fracții/tipuri de deșeuri, din "poartă în poartă", astfel:(i) deșeurile de hârtie și carton, (se va completa, după caz, una din variante) în pubele de .... litri; în saci asigurați și distribuiți de operator și/sau în pachete pliate și legate cu sfoară de către utilizatori; în saci personalizați asigurați și distribuiți de operator și/sau în pachete pliate și legate cu sfoară de către utilizatori;(ii) deșeurile de plastic și metal, (se va completa, după caz, una din variante) în pubele de ..... litri; în saci asigurați și distribuiți de operator; în saci personalizați asigurați și distribuiți de operator ;(iii) deșeurile de sticlă, (se va completa, după caz, una din variante) în pubele de ...... litri; în saci asigurați și distribuiți de operator; în saci personalizați asigurați și distribuiți de operator; la platformele special amenajate dotate cu containere de ... mc;(iv) deșeurile reziduale, în pubele de ....... litri;(v) (obligatoriu pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, cu excepția comunelor în care toți utilizatorii sunt dotați cu unități active/funcționale de compostare individuală) biodeșeurile, în pubele ....... litri;(vi) (se trece, în situația în care colectarea separată a deșeurilor textile nu este realizată în alte locații//spații special amenajate pe domeniul public) deșeurile textile, (se va completa, după caz, una din variante) în saci asigurați și distribuiți de operator; în saci personalizați asigurați și distribuiți de operator.(4) Numărul de fracții prevăzut la alin. (2) și alin. (3) se va adapta corespunzător, defalcat pe mediul de rezidență urban, respectiv mediul rural, în funcție de numărul de sisteme de colectare separată a fracțiilor de deșeuri municipale care se implementează în aria de delegare, stabilit de către autoritățile administrației publice locale, cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (6) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(5) (se trece, în cazul în care colectarea deșeurilor textile se realizează și din alte locuri/spații special amenajate) Deșeurile textile vor fi colectate și din locurile/spațiile special amenajate și dotate cu containere specifice pentru colectarea acestor deșeuri, amplasate pe domeniul public. Lista cu locurile/spațiile special amenajate pentru colectarea deșeurilor textile, dotarea cu recipiente și frecvența de colectare sunt prevăzute în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și completa tabelul din Anexa nr. 6 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 75
    (1) Colectarea separată a deșeurilor similare nepericuloase se realizează pe .... fracții, în mod similar ca la colectarea deșeurilor menajere.(2) Colectarea separată a deșeurilor reziduale și a biodeșeurilor similare de la persoanele juridice de tip unități de alimentație publică, restaurante, hoteluri, piețe, unități sanitare cu paturi, creșe și cantine ale unităților de învățământ, denumite în continuare persoane juridice cu regim special (PJ regim special), se realizează zilnic, în perioada 1 aprilie - 30 septembrie, conform programului de funcționare, respectiv de două ori pe săptămână în perioada 1 octombrie - 31 martie.(3) Colectarea separată a deșeurilor reziduale și a biodeșeurilor similare de la alte persoane juridice decât cele prevăzute la alin. (2) se va realiza de trei ori pe săptămână, în perioada 1 aprilie - 30 septembrie și de două ori pe săptămână în perioada 1 octombrie - 31 martie.(4) Colectarea separată a deșeurilor reciclabile similare de hârtie/carton, metal, plastic și sticlă de la utilizatorii noncasnici se va realiza cu aceeași frecvență ca la colectarea din "poartă în poartă" a deșeurilor reciclabile menajere de la casele/gospodăriile individuale.(5) Fracțiile de deșeuri similare vor fi colectate separat în recipiente puse la dispoziție de către operator, contra cost.(6) Persoanele juridice pot opta pentru utilizarea recipientelor proprii numai dacă acestea sunt compatibile cu sistemul de ridicare al autospecialelor din dotarea operatorului.(7) (se trece, dacă este cazul) Lista persoanelor juridice cu regim special pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodeșeurilor este prezentată în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și completa tabelul 4.2 din Anexa nr. 4 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 76

    Tipul punctelor de colectare și capacitatea/volumul recipientelor pentru colectarea fracțiilor de deșeuri municipale sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și completa tabelul din Anexa nr. 3 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 77

    Lista punctelor de colectare a fracțiilor deșeuri municipale și dotarea acestora cu recipiente este prezentată în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și completa tabelul 4.1. din Anexa nr. 4 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 78

    Frecvența de colectare al fracțiilor de deșeuri municipale în aria de delegare este prezentată în anexa nr. ... (sepreciza numărul anexei și completa tabelele 5.1 și 5.2 din Anexa nr. 5 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 79
    (1) Transportul deșeurilor colectate separat către stațiile de transfer, stațiile de sortare, instalațiile de tratare și depozitele de deșeuri, după caz, se va efectua astfel încât acestea să ajungă la locul de destinație în timpul programului de lucru.(2) Toate transporturile de deșeuri vor fi însoțite de documentele legale de transport, completate cu toate datele necesare recepționării deșeurilor la stațiile/instalațiile de gestionare a deșeurilor și/sau la depozitul de deșeuri.(3) În cazul în care operatorul, din motive independente de voința sa, nu are acces la stațiile/instalațiile/depozitele de deșeuri, în timpul programului normal de lucru al acestora, acesta va înștiința de îndată delegatarul și va propune o alternativă de transport, pentru a fi aprobată.


    Articolul 80
    (1) Deșeurile municipale de hârtie, metal, plastic, sticlă colectate separat de pe raza teritorială a .......... (se completează, după caz, numele unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau numele unităților administrativ-teritoriale) sunt transportate la ............ (se completează, după caz, numele stației de transfer, numele stației de sortare sau numele instalației integrate de tratare a deșeurilor).(2) Deșeurile reziduale municipale colectate separat de pe raza teritorială a .......... (se completează, după caz, numele unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau numele unităților administrativ-teritoriale) sunt transportate la ............ (se completează, după caz, numele stației de transfer, numele stației/instalației de tratare mecano-biologică sau numele instalației integrate de tratare a deșeurilor).(3) Biodeșeurile municipale colectate separat de pe raza teritorială a .............. (se completează, după caz, numele unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau numele unităților administrativ-teritoriale) sunt transportate la ................ (se completează, după caz, numele stației de transfer, numele stației/instalației de compostare, numele instalației de digestie anaerobă sau numele instalației integrate de tratare a deșeurilor).(4) Deșeurile municipale abandonate colectate de pe raza teritorială a .......... (se completează, după caz, numele unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau numele unităților administrativ-teritoriale) sunt transportate la .......... (se completează, după caz, numele stației de transfer, numele stației/instalației de tratare mecano-biologică sau numele instalației integrate de tratare a deșeurilor).(5) Deșeurile textile municipale, deșeurile voluminoase municipale, deșeurile din construcții provenite de la locuințe, inclusiv deșeurile din construcții abandonate, precum și deșeurile periculoase menajere colectate separat de pe raza teritorială a ........... (se completează, după caz, numele unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau numele unităților administrativ-teritoriale) sunt transportate și stocate temporar la baza de lucru autorizată a operatorului.(6) Deșeurile reziduale nevalorificabile, precum și alte tipuri/categorii de deșeuri nevalorificabile sunt transportate la depozitul de deșeuri nepericuloase .......... (se completează cu numele depozitului).


    Articolul 81
    (1) Cantitatea de deșeuri textile estimată a fi colectată separat în primul an de operare este de .... tone/an.(2) Operatorul are sarcina de a asigura stocarea temporară a deșeurilor textile colectate la baza sa de lucru și de a încheia contracte de prestări servicii de valorificare/reciclare deșeuri textile cu operatorii economici autorizați să desfășoare activitățile respective.(3) Cheltuielile cu colectarea separată, transportul și stocarea temporară a deșeurilor textile și, după caz, cheltuielile cu valorificarea/reciclarea deșeurilor textile se includ în tariful de colectare separată și transport separat al deșeurilor reziduale din deșeurile municipale.


    Articolul 82
    (1) Cantitatea de deșeuri periculoase menajere estimată a fi colectată în primul an de operare este de .... tone/an.(2) Colectarea deșeurilor periculoase din deșeurile menajere se va realiza în cadrul campaniilor de colectare, cu frecvența de .... ori pe/an (se completează frecvența de realizare a campaniilor de colectare, separat pentru zona urbană și respectiv rurală, dacă este cazul).(3) Operatorul are sarcina de a asigura stocarea temporară a deșeurilor periculoase menajere colectate la baza sa de lucru și de a încheia un contract de prestări servicii cu un operator autorizat să desfășoare activități de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor periculoase menajere, în cazul în care depozitarea acestor deșeuri nu este permisă la depozitul de deșeuri nepericuloase.(4) Cheltuielile cu colectarea separată, transportul și stocarea temporară a deșeurilor periculoase menajere și, după caz, cheltuielile cu depozitarea deșeurilor periculoase menajere se includ în tariful de colectare separată și transport separat al deșeurilor reziduale din deșeurile municipale.


    Secţiunea a 2-a Colectarea separată și transportul separat a unor categorii/tipuri de deșeuri generate ocazional

    Articolul 83
    (1) Operatorul are obligația de a presta colectarea separată și transportul separat al deșeurilor voluminoase, inclusiv saltele și mobila, provenite de la toți utilizatorii din aria de delegare.(2) Colectarea deșeurilor voluminoase se va realiza:
    a) în cadrul campaniilor de colectare, cu frecvența de .... ori pe/an (se completează frecvența de realizare a campaniilor de colectare, separat pentru zona urbană și respectiv rurală, dacă este cazul)
    b) în sistem "la cerere", în urma apelurilor telefonice primite de la populație și de la persoanele juridice, sau prin alte mijloace de comunicare;
    c) (se trece, în cazul în care au fost amenajate locuri/spații speciale pentru colectarea acestor deșeuri) din locurile/spațiile amenajate pentru colectarea deșeurilor voluminoase, amplasate pe domeniul public. Lista cu locurile/spațiile special amenajate pentru colectarea deșeurilor voluminoase și frecvența de colectare sunt prevăzute în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și completa tabelul din Anexa nr. 6 la caietul de sarcini-cadru).
    (3) Contravaloarea prestării serviciului în sistem "la cerere" se achită direct de către utilizator, pe bază de contract de prestări servicii încheiat cu operatorul. Frecvența și regularitatea acestui serviciu nu pot fi estimate, dar se preconizează că reprezintă o mică parte a întregului serviciu.(4) Cantitatea de deșeuri voluminoase municipale estimată a fi colectată în primul an de operare este de .... tone/an.(5) Operatorul are sarcina de a asigura stocarea temporară a deșeurilor voluminoase la baza sa de lucru.(6) În vederea valorificării deșeurilor voluminoase, operatorul are sarcina de a asigura separarea acestor deșeuri la baza de lucru sau de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii economici autorizați să desfășoare activități de sortare/valorificare a deșeurilor voluminoase.(7) Deșeurile voluminoase nevalorificabile vor fi transportate la depozitul de deșeuri.(8) Cheltuielile cu stocarea temporară a deșeurilor voluminoase și, după caz, cheltuielile cu valorificarea acestor deșeuri se includ în tariful de colectare separată și transport separat al deșeurilor voluminoase din deșeurile municipale.


    Articolul 84
    (1) Operatorul are obligația de a presta serviciul de colectare separată și transport separat al deșeurilor din construcții provenite din locuințe, generate de lucrări de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora, pentru care nu este obligatorie emiterea unei autorizații de construire/desființare.(2) Colectarea deșeurilor din construcții provenite din locuințe se va realiza în sistem "la cerere", în urma apelurilor telefonice sau prin alte mijloace de comunicare, primite de la populație;(3) Operatorul are obligația să pună la dispoziția utilizatorului, la solicitarea acestuia, containere metalice standardizate, în regim de închiriere, sau, contra cost, saci din materiale rezistente (rafie).(4) Contravaloarea prestării serviciului în sistem "la cerere" se achită direct de către utilizator, pe bază de contract de prestări servicii încheiat cu operatorul. Frecvența și regularitatea acestui serviciu nu pot fi estimate, dar se preconizează că reprezintă o mică parte a întregului serviciu.(5) Cantitatea de deșeuri din construcții provenită din locuințe estimată a fi colectată în primul an de operare, conform datelor istorice, este de .... tone/an.(6) Operatorul are sarcina de a asigura stocarea temporară a deșeurilor din construcții la baza sa de lucru.(7) În vederea valorificării deșeurilor din construcții, operatorul are sarcina de a asigura separarea/concasarea acestor deșeuri la baza de lucru sau de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii economici autorizați să desfășoare activități de sortare/valorificare a deșeurilor din construcții.(8) Deșeurile din construcții nevalorificabile vor fi transportate la depozitul de deșeuri.(9) Cheltuielile cu stocarea temporară a deșeurilor din construcții și, după caz, cheltuielile cu sortarea/valorificarea acestor deșeuri se includ în tariful de colectare separată și transport separat al deșeurilor din construcții provenite din locuințe.


    Articolul 85
    (1) Operatorul are obligația să presteze serviciul de colectare separată și transport separat al deșeurilor similare provenite de la evenimente publice, la solicitarea organizatorului evenimentului.(2) Evenimentele publice depind de aranjamente speciale organizate în aria de delegare, precum festivaluri, concerte, târguri, concursuri și alte situații similare, a căror frecvență și regularitate nu pot fi estimate.(3) Colectarea deșeurilor generate cu ocazia unor evenimente publice se va realiza pe 4 fracții, respectiv hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeuri reziduale.(4) Contravaloarea serviciului, inclusiv a pubelelor solicitate, se achită de către organizatorul evenimentului, pe bază de contract de prestări servicii încheiat cu operatorul.(5) Cheltuielile legate de gestionarea acestor deșeuri vor fi suportate de către organizatorul evenimentului.


    Articolul 86
    (1) Operatorul are obligația să presteze colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale abandonate și al deșeurilor din construcții abandonate, la solicitarea delegatarului și/sau în conformitate cu Procedura de colectare a deșeurilor abandonate ocazional convenită cu acesta.(2) Abandonarea de către utilizatori a deșeurilor pe domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale constituie contravenție, a căror număr, frecvență și regularitate nu pot fi estimate.(3) Cantitatea de deșeuri municipale abandonate lângă punctele/recipientele de colectare estimată a fi colectată, în primul an de operare, este de ..... tone (se completează, pe baza datelor istorice din anul anterior).(4) (se trece, numai dacă colectarea și transportul deșeurilor municipale abandonate pe căile publice nu a fost atribuită operatorului care prestează măturatul căilor publice) Cantitatea de deșeuri municipale abandonate pe căile publice estimată a fi colectată, în primul an de operare, este de ..... tone (se completează, pe baza datelor istorice din anul anterior).(5) Cantitatea de deșeuri din construcții abandonate lângă punctele de colectare estimată a fi colectată, în primul an de operare, este de ..... tone (se completează, pe baza datelor istorice din anul anterior).(6) (se trece, numai dacă colectarea și transportul deșeurilor din construcții abandonate pe căile publice nu a fost atribuită operatorului care prestează măturatul căilor publice) Cantitatea de deșeuri din construcții abandonate pe căile publice estimată a fi colectată, în primul an de operare, este de ..... tone (se completează, pe baza datelor istorice din anul anterior).(7) Pentru fiecare categorie de deșeuri abandonate, municipale sau din construcții, se stabilește/fundamentează un tarif de colectare și transport deșeuri abandonate, în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (8) din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestației.(8) Contravaloarea serviciilor de colectare și transport deșeuri abandonate se achită de către autoritatea administrației publice locale, la tariful corespunzător categoriei de deșeuri abandonate, municipale sau din construcții, pe baza unei situații detaliate întocmită de operator, privind locația, categoriile și cantitățile de deșeuri abandonate colectate în luna anterioară.(9) Contravaloarea cheltuielilor cu contribuția pentru economia circulară nu se include în tarif și se va evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 87

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să dețină o dotare minimă cu autospeciale compactoare și autospeciale pentru prestarea activității)(1) Operatorul are obligația să presteze activitatea cu autospecialele compactoare și autospecialele deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau a unor antecontracte de vânzare-cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele compactoare și autospecialele pe care le va utiliza în desfășurarea activității și care vor rămâne în posesia/folosința sa după data încetării contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 88

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să realizeze investiții în sistemul de colectare și transport al deșeurilor municipale și al deșeurilor generate ocazional, de natura bunurilor de retur)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele compactoare și autospecialele necesare pentru colectarea și transportul întregii cantități de deșeuri municipale și de deșeuri generate ocazional prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se vor completa secțiunile dedicate prevăzute în Tabelul 7.1 din Anexa nr. 7. Lista de investiții în sarcina operatorului, la caietul de sarcini-cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele compactoare și autospecialele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare-cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospecialele compactoare și autospecialele de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 89

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale compactoare)(1) Pentru a demonstra că numărul de autospeciale compactoare ofertate pentru colectarea și transportul deșeurilor reziduale și biodeșeurilor este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de mijloace de transport, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    Q_reziduale și biodeșeuri - cantitatea anuală de deșeuri reziduale și biodeșeuri din deșeurile municipale estimată a fi colectată din aria de delegare (tone);
    365 - numărul de zile din an:
    rho - densitatea medie a fracției de deșeuri reziduale și biodeșeuri se ia egală cu 0,350 tone/mc, dacă la nivelul ariei de delegare nu a fost stabilită prin determinări o altă greutate specifică;
    a_i - numărul de utilaje de aceeași capacitate și grad de compactare;
    b_i - capacitatea de transport a autospecialei (mc);
    c_i - gradul de compactare;
    d_i - numărul de curse efectuate/schimb;
    e_i - numărul de schimburi/zi.
    (2) La stabilirea gradului de compactare, ofertantul se va asigura că nu este depășită masa utilă maximă autorizată de transport a autospecialelor compactoare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În oferta tehnică, ofertantul va preciza pentru fiecare autospecială compactoare: viteza medie de lucru, timpul de încărcare/compactare, timpul de transport și timpul de descărcare al deșeurilor și va demonstra că întreaga cantitatea de deșeuri reziduale și biodegradabile estimată a fi colectată într-o zi poate fi colectată și transportată în timpul programului zilnic de lucru, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 90

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale pentru colectarea deșeurilor reciclabile)(1) Pentru a demonstra că numărul de autospeciale ofertate pentru colectarea și transportul deșeurilor reciclabile este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de mijloace de transport, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    Q_reciclabile - cantitatea anuală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale estimată a fi colectată din aria de delegare (tone);
    365 - numărul de zile din an:
    rho - densitatea medie a fracției de deșeuri reciclabile de hârtie, plastic, metal și sticlă se ia egală cu 0,1 tone/mc, dacă la nivelul ariei de delegare nu a fost stabilită prin măsurători o altă greutate specifică;
    a_i - numărul de utilaje de aceeași capacitate;
    b_i - capacitatea de transport a autospecialei (mc);
    d_i - numărul de curse efectuate/schimb;
    e_i - numărul de schimburi/zi.
    (2) La stabilirea numărului de autospeciale și a capacității de transport a acestora, ofertantul se va asigura că nu este depășită masa utilă maximă autorizată de transport a autospecialelor, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În oferta tehnică, ofertantul va preciza pentru fiecare autospecială: viteza medie de lucru, timpul de încărcare, timpul de transport și timpul de descărcare al deșeurilor și va demonstra că întreaga cantitate de deșeuri reciclabile estimată a fi colectată într-o zi poate fi colectată și transportată în timpul programului zilnic de lucru, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 91

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității din punct de vedere al echipamentelor de colectare, tipurilor de deșeuri colectate separat și cantităților colectate.


    Secţiunea a 3-a Cerințe privind realizarea determinărilor de compoziție a deșeurilor municipale

    Articolul 92

    Operatorul este responsabil de realizarea determinărilor de compoziție a deșeurilor municipale în vederea stabilirii compoziției deșeurilor municipale colectate anual din aria de delegare, precum și a ponderii deșeurilor de ambalaje de hârtie/carton, metal plastic și sticlă în cantitatea totală de deșeuri generate de hârtie/carton, metal plastic și sticlă, inclusiv pe fiecare tip de material.


    Articolul 93
    (1) Determinările de compoziție a deșeurilor municipale vor fi efectuate, semestrial, de către operator și/sau de un terț cu experiență în prestarea de servicii de consultanță în domeniul gestionării deșeurilor municipale și care garantează aplicarea de metode adecvate, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene din "Metodologia pentru analiza deșeurilor solide - SWA-Tool" sau dintr-un ghid acceptat la nivel național și/sau cu prevederile din standardele naționale/europene, precum SR 13493:2004 Caracterizarea deșeurilor. Metodologie de caracterizare a deșeurilor menajere și SR CEN/TR 15310:2009 Caracterizarea deșeurilor. Eșantionarea deșeurilor.(2) (se trece, dacă activitatea este atribuită de asociația de dezvoltare intercomunitară) Determinările de compoziție a deșeurilor municipale vor fi efectuate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din zona urbană, iar pentru unitățile administrativ-teritoriale din zona rurală, la nivelul întregii zone rurale, pe baza unor eșantioane medii reprezentative.


    Articolul 94
    (1) Procedura de eșantionare a probelor supuse analizei, cât și sortarea în vederea determinării compoziției deșeurilor vor fi realizate în colaborare și cu participarea reprezentanților delegatarului, pe baza unui program detaliat transmis delegatarului și convenit cu acesta.(2) Raportul final privind determinarea compoziției deșeurilor va fi finalizat și comunicat delegatarului până la sfârșitul lunii octombrie, a fiecărui an.(3) Pe baza datelor privind compoziția deșeurilor municipale din Raportul final, delegatarul va stabili cota procentuală a cantității de deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă în cantitatea totală de deșeuri municipale generată în aria de delegare, care va fi luată în considerare la calculul tarifelor în anul următor.(4) În situația în care determinările de compoziție a deșeurilor municipale au fost realizate fără respectarea de către operator a programului convenit cu delegatarul, Raportul final de determinare a compoziției deșeurilor nu va fi luat în considerare, urmând a se aplica, la calculul cantității totale generată de deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, nivelul cotei procentuale din fundamentarea anterioară a tarifului.


    Articolul 95

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității din punct de vedere al realizării determinărilor de compoziție a deșeurilor municipale.


    Secţiunea a 4-a Cerințe privind utilizarea și întreținerea autospecialelor și recipientelor de colectare

    Articolul 96

    (se trece, dacă sunt concesionate/predate operatorului bunuri de retur)(1) Operatorul trebuie să folosească echipamentele de colectare și transport deșeuri concesionate/predate de către delegatar, prevăzute în anexa nr. ... la caietul de sarcini (se va preciza numărul anexei).(2) Echipamentele vor fi puse la dispoziția operatorului în stare de funcționare, pe bază de proces verbal de predare-primire, încheiat până la data începerii prestării activității.


    Articolul 97
    (1) Operatorul are obligația să întrețină toate autospecialele de colectare a deșeurilor, atât pe cele puse la dispoziție de delegatar cât și pe cele proprii sau pe cele achiziționate ca bunuri de retur, în stare bună de funcționare și să asigure repararea acestora în timp util pentru a satisface complet toate cerințele contractuale ale serviciului.(2) Operatorul are obligația să înlocuiască autospecialele defecte și/sau nefuncționale, astfel încât să nu fie afectată frecvența de colectare a deșeurilor cerută prin caietul de sarcini.(3) Este responsabilitatea operatorului să înlocuiască, în termen de cel mult o săptămână, recipientele din punctele de colectare care nu mai pot fi reparate, cu recipiente de aceeași capacitate și calitate similară.


    Articolul 98
    (1) Autospecialele folosite pentru colectarea deșeurilor reziduale și a biodeșeurilor vor fi spălate la exterior cel puțin lunar, astfel încât să fie curate la ieșirea pe traseu. Interiorul benei va fi spălat cel puțin lunar în perioada 01 octombrie - 30 martie și cel puțin o dată la două zile, în perioada 01 aprilie - 30 septembrie.(2) Operatorul va spăla și curăța toate recipientele din punctele de colectare utilizate pentru colectarea deșeurilor reziduale și a biodeșeurilor, cel puțin o dată pe trimestru, în sezonul cald.(3) Operatorul va spăla și curăța toate recipientele din punctele de colectare utilizate pentru colectarea deșeurilor reciclabile, cel puțin o dată pe an.


    Articolul 99

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității din punct de vedere al utilizării și întreținerii autospecialelor de colectare a deșeurilor.


    Secţiunea a 5-a Cerințe privind raportarea

    Articolul 100

    Operatorul este liber să aleagă soluțiile hardware și software de realizare a sistemului informatic, ținând seama de cerințele minime privind raportarea și perioada de raportare.


    Articolul 101
    (1) Pentru rapoarte/înregistrări zilnice, operatorul va ține, în cadrul bazei de date, un jurnal zilnic al operațiunilor prestate. Jurnalul va conține cel puțin următoarele date:
    a) traseul de colectare și codul fiecărei fracții/categorii de deșeuri care a fost colectată;
    b) autospecialele cu care s-a efectuat transportul fracțiilor/categoriilor de deșeuri colectate;
    c) cantitățile și categoriile de deșeuri colectate;
    d) instalația la care au fost transportate;
    e) incidente și defecțiuni ale echipamentelor de colectare și transport deșeuri;
    f) limitări și întreruperi neprogramate în prestarea serviciului;
    g) registre ale lucrărilor de întreținere și reparații realizate la fiecare echipament;
    h) petiții și notificări primite și răspunsurile formulate;
    i) problemele apărute în raporturile cu alți operatori și modul de soluționare;
    j) orice alte date înregistrate solicitate de delegatar.
    (2) Delegatarul își rezervă dreptul de a solicita periodic și furnizarea de rapoarte zilnice. Formatul standard al rapoartelor zilnice se va conveni între delegatar și operator înainte de data de începerii prestării activității.(3) Sistemul informațional trebuie să poată genera rapoarte lunare, trimestriale și anuale privind orice categorie de înregistrări.


    Articolul 102

    Operatorul va raporta lunar delegatarului următoarele:
    a) cantitatea de deșeuri municipale colectate de pe raza fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, defalcat pe surse utilizatori casnici și utilizatori non-casnici și pe categorii de deșeuri;
    b) cantitatea de deșeuri predată operatorilor care desfășoară activități de sortare și depozitare/tratare a deșeurilor, pe fiecare tip de deșeuri;
    c) situația tuturor utilizatorilor care au contract de prestări de servicii încheiat cu acesta, dacă este cazul;
    d) înregistrări ale activității zilnice de prestare a serviciului pentru fiecare traseu de colectare, dacă este cazul.


    Articolul 103

    Operatorul va transmite delegatarului un raport trimestrial, cel târziu până la sfârșitul lunii următoare închiderii trimestrului, care va cuprinde performanța realizată în ceea ce privește îndeplinirea indicatorilor de performanță.


    Articolul 104
    (1) Operatorul va transmite delegatarului un raport anual, structurat în funcție de cerințele delegatarului, cel târziu până la sfârșitul lunii ianuarie a anului următor, care va cuprinde, fără a se limita la acestea, date referitoare la:
    a) numărul total de personal angajat, numărul total al zilelor lucrate;
    b) informații privind eficiența colectării: numărul de abateri de la frecvența de colectare, procentul de colectări care nu au fost realizate în termen de maximum 24 de ore de la ziua de colectare planificată
    c) performanța realizată în ceea ce privește respectarea indicatorilor de performanță stabiliți pe o bază anuală, după caz.
    (2) Raportul anual va cuprinde și următoarele dovezi privind:
    a) plata a tuturor impozitelor și a taxelor;
    b) controlul tehnic al vehiculelor și de încadrare în normele de control al emisiilor;
    c) deținerea autorizațiilor/avizelor/asigurărilor care condiționează desfășurarea activității.


    Articolul 105

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității din punct de vedere al raportării informațiilor către delegatar.


    Capitolul V Operarea centrelor de colectare prin aport voluntar a deșeurilor de la persoanele fizice

    Articolul 106

    Operatorul are obligația de a presta activitatea de operare a centrelor de colectare prin aport voluntar a deșeurilor de la persoanele fizice, în condițiile legii.


    Articolul 107

    (varianta 1, în cazul în care se concesionează/predă un singur centru de colectare prin aport voluntar)
    Operatorul va presta activitatea la centrul de colectare prin aport voluntar ......... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar), pentru toate persoanele fizice din .... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților administrativ-teritoriale arondate)

    (varianta 2, în cazul în care se concesionează/predă mai multe centre de colectare prin aport voluntar)
    Operatorul va presta activitatea la următoarele centre de colectare prin aport voluntar:1) centrul de colectare prin aport voluntar......... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar), pentru toate persoanele fizice din .... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților administrativ-teritoriale arondate)2) centrul de colectare prin aport voluntar ......... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar), pentru toate persoanele fizice din .... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților administrativ-teritoriale arondate)3) ...


    Articolul 108

    (se va detalia pentru fiecare centru de colectare prin aport voluntar)
    La centrul de colectare prin aport voluntar .... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar) vor fi preluate de la persoanele fizice, cu titlu gratuit, următoarele tipuri/categorii de deșeuri colectate separat: ..... (se completează cu toate tipurile/categoriile de deșeuri stabilite de către delegatar și/sau cele stabilite prin proiectele finanțate din fonduri nerambursabile a fi colectate la centrul de colectare prin aport voluntar).


    Articolul 109

    (se va detalia pentru fiecare centru de colectare prin aport voluntar)
    Cantitățile anuale de deșeuri estimate a fi preluate de la persoanele fizice, în primul an de operare, la centrul de colectare prin aport voluntar .... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar) sunt următoarele: ... (se vor enumera cantitățile anuale estimate a fi predate de persoanele fizice, în tone/an, pe fiecare tip/categorie de deșeuri)


    Articolul 110

    (se va detalia pentru fiecare centru de colectare prin aport voluntar)(1) La centrul de colectare prin aport voluntar ... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar) sunt stocate temporar următoarele tipuri/categorii de deșeuri: ... (se vor enumera tipurile/categoriile de deșeuri stocate temporar)


    Articolul 111

    (se trece, numai dacă centrul de colectare prin aport voluntar este dotat cu instalații de sortare/tratare a deșeurilor și se va detalia pentru fiecare centru de colectare)
    La centrul de colectare prin aport voluntar ... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar) operatorul va presta următoarele activități de sortare/tratare a deșeurilor: ... (se vor enumera operațiunile de tratare și tipul/categoria de deșeuri supusă respectivului proces de tratare)


    Articolul 112
    (1) Operatorul trebuie să asigure predarea și comercializarea deșeurilor valorificabile către operatorii economici autorizați să desfășoare activități de valorificare/reciclare, la prețurile de vânzare ale deșeurilor cu valoare de piață.(2) Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor nu se includ în structura tarifului, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) Veniturile realizate de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor se vor raporta lunar delegatarului, se vor scădea din contravaloarea serviciilor prestate și se vor evidenția distinct pe factura emisă delegatarului.


    Articolul 113

    Deșeurile nevalorificabile și, după caz, reziduurile rezultate din procesul de sortare/tratare vor fi transportate la depozitul de deșeuri .....(se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri)


    Articolul 114

    Operatorul are sarcina de a încheia un contract de prestări servicii cu un operator autorizat să desfășoare activități de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor periculoase menajere, în cazul în care depozitarea acestor deșeuri nu este permisă la depozitul de deșeuri nepericuloase.


    Articolul 115
    (1) Pentru fiecare centru de colectare prin aport voluntar se fundamentează/stabilește un tarif de operare, prin includerea în structura tarifului a cheltuielilor aferente activității, precum și a cheltuielilor cu alte activități de salubrizare desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor. Contravaloarea contribuției pentru economia circulară se evidențiază distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator către autoritatea administrației publice locale implicate.(2) În cazul în care la centrul de colectare prin aport voluntar sunt arondate mai multe unități administrativ-teritoriale, contravaloarea serviciilor prestate ce urmează a fi facturată de către operator fiecărei autorități a administrației publice locale implicate se stabilește prin aplicarea tarifului de operare la cantitatea totală de deșeuri preluată de la toate persoanele fizice din respectiva unitatea administrativ-teritorială, în luna anterioară emiterii facturii.


    Articolul 116

    Spațiile în care se prestează activitatea de colectare prin aport voluntar a deșeurilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime:
    a) să dispună de o platformă betonată cu o suprafață suficientă pentru primirea deșeurilor și pentru stocarea temporară, separată, a fiecărui tip de deșeu;
    b) să asigure accesul auto pentru predarea deșeurilor de către persoanele fizice;
    c) să fie prevăzute cu cântar/cântare pentru cântărirea fiecărui tip de deșeu;
    d) să fie dotate cu grupuri sanitare și vestiare conform normativelor în vigoare;
    e) să fie prevăzute cu sisteme de colectare a apelor uzate și pluviale și, dacă este cazul, a levigatului rezultat din procesul tehnologic de tratare a biodeșeurilor.


    Articolul 117

    (se completează pentru fiecare centru de colectare concesionat/predat) Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai centrului de colectare prin aport voluntar .... (se completează cu numele și locația centrului de colectare prin aport voluntar)sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 118

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/a centrului de colectare prin aport voluntar ....... (se va completa cu numele și locația fiecărui centru de colectare concesionat/predat) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 119

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la centrul/centrele de colectare prin aport voluntar)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele/containerele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr. ... . (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.2 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 120

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 121

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul VI Transferul deșeurilor municipale în stații de transfer, inclusiv transportul separat al deșeurilor reziduale la depozitele de deșeuri nepericuloase și/sau la instalațiile integrate de tratare, al deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat la stațiile de sortare și al biodeșeurilor la instalațiile de compostare și/sau de digestie anaerobă

    Articolul 122

    (varianta 1, în cazul în care transferul deșeurilor se face în stația/stațiile de transfer ale delegatarului)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de transfer a deșeurilor municipale, inclusiv transportul fracțiilor de deșeuri municipale stocate temporar către stațiile/instalațiile de sortare/tratare a deșeurilor și/sau depozitul de deșeuri, în condițiile legii, la stația/stațiile de transfer ... (se va completa și enumera, dacă este cazul, cu numele și locația fiecărei stații de transfer concesionate/predate).

    (varianta 2, în cazul în care transferul deșeurilor se face în stația de transfer a operatorului)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de transfer a deșeurilor municipale în stația de transfer a acestuia, inclusiv transportul fracțiilor de deșeuri municipale stocate temporar către stațiile/instalațiile de sortare/tratare a deșeurilor și/sau depozitul de deșeuri, în condițiile legii.


    Articolul 123

    (se va detalia separat, în articole distincte, pentru fiecare stație de transfer)(1) În stația de transfer ......... (se completează cu numele și locația stației de transfer concesionate/predate) care deservește ........ (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar) sunt stocate temporar și transferate următoarele fracții de deșeuri municipale: ... (se vor enumera fracțiile de deșeuri și locația depozitului/stației/instalației la care este transferată fiecare fracție de deșeuri)(2) (se trece, dacă sunt transferate deșeuri reciclabile) Deșeurile de hârtie/carton, plastic, metal și sticlă vor fi transferate la stația de sortare ...... (se completează cu numele și locația stației de sortare sau, după caz, cu numele și locația instalației integrate de tratare a deșeurilor).(3) (se trece, dacă sunt transferate biodeșeuri)
    (varianta 1, în cazul în care biodeșeurile sunt transferate la instalațiile de compostare) Biodeșeurile vor fi transferate la instalațiile de compostare .......... (se completează cu numele și locația stației de compostare sau, după caz, cu numele și locația instalației integrate de tratare a deșeurilor).
    (varianta 2, în cazul în care biodeșeurile sunt transferate la instalațiile de digestie anaerobă) Biodeșeurile vor fi transferate la instalațiile de digestie anaerobă .......... (se completează cu numele și locația instalațiilor de digestie anaerobă sau, după caz, cu numele și locația instalației integrate de tratare a deșeurilor).
    (4) (se trece, dacă sunt transferate deșeuri reziduale) Deșeurile reziduale vor fi transferate la .......... (se completează cu numele și locația instalațiilor de tratare mecano-biologică sau, după caz, cu numele și locația instalației integrate de tratare a deșeurilor ori, dacă deșeurile nu pot fi tratate, cu numele și locația depozitului de deșeuri).


    Articolul 124
    (1) Cantitatea totală anuală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă estimată a fi transferată, în primul an de operare, este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații de transfer a deșeurilor reciclabile)
    a) ... tone/an, în stația de transfer ... (se completează cu numele și locația stația de transfer)
    b) ... tone/an, în stația de transfer ... (se completează cu numele și locația stația de transfer)
    c) ...
    (2) Cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi transferată, în primul an de operare, este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații de transfer a biodeșeurilor)
    a) ... tone/an, în stația de transfer ... (se completează cu numele și locația stația de transfer)
    b) ... tone/an, în stația de transfer ... (se completează cu numele și locația stația de transfer)
    c) ...
    (3) Cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi transferată, în primul an de operare, este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații de transfer a deșeurilor reziduale)
    a) ... tone/an, în stația de transfer ... (se completează cu numele și locația stația de transfer)
    b) ... tone/an, în stația de transfer ... (se completează cu numele și locația stația de transfer)
    c) ...


    Articolul 125

    Transferul deșeurilor trebuie realizat fără ca fracțiile de deșeuri municipale colectate separat să fie amestecate.


    Articolul 126

    Pentru fiecare fracție de deșeuri municipale se fundamentează/stabilește un tarif de transfer prin raportare la cantitatea totală anuală estimată a fi transferată, în primul an de operare, la toate stațiile de transfer, în conformitate cu Normele metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare, precum și de calculare a tarifelor/taxelor distincte pentru gestionarea deșeurilor și a taxelor de salubrizare, aprobate prin Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 640/2022, cu modificările și completările ulterioare


    Articolul 127

    Spațiile în care se realizează transferul deșeurilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime:
    a) să dispună de o platformă betonată cu o suprafață suficientă pentru primirea deșeurilor și pentru stocarea temporară, separată, a fiecărei fracții de deșeuri;
    b) să fie prevăzute cu cântar pentru cântărirea la intrarea și ieșirea din stația de transfer a autospecialelor de transport deșeuri;
    c) să aibă instalație de spălare și dezinfectare;
    d) să fie prevăzute cu sisteme de colectare a apelor uzate și pluviale;
    e) să fie prevăzute cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor destinate prevenirii, limitării și stingerii acestora, conform cerințelor impuse prin avize/autorizații de către autoritățile competente;
    f) să existe posibilitatea de acces în fiecare zonă de stocare, fără a exista posibilitatea de amestec/contaminare a diferitelor fracții/tipuri de deșeuri;
    g) să existe grupuri sanitare și vestiare conform normativelor în vigoare;
    h) să fie dotate cu instalație de iluminat corespunzătoare desfășurării activității în orice perioadă a zilei;
    i) să fie prevăzute cu toate dotările impuse prin avizele, acordurile și autorizațiile necesare funcționării emise de autoritățile competente.


    Articolul 128

    (se completează pentru fiecare stație de transfer concesionată/predată) Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai stației de transfer ..... (se completează cu numele și locația stația de transfer) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 129

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale stației de transfer ....... (se va completa cu numele și locația fiecărei stații de transfer concesionată/predată) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 130

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la stația/stațiile de transfer)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr. ... . (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.3 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 131

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 132

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul VII Sortarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat din deșeurile municipale în stații de sortare, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din sortare la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică

    Articolul 133

    (varianta 1, în cazul în care sortarea deșeurilor reciclabile se face în stația/instalațiile de sortare ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de sortare a deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat din deșeurile municipale, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din sortare la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii, la stația/instalațiile de sortare ... (se va completa și enumera, dacă este cazul, cu numele și locația fiecărei stații/instalații de sortare concesionate/predate).

    (varianta 2, în cazul în care sortarea deșeurilor reciclabile se face în stația/instalațiile de sortare ale operatorului)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de sortare a deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat din deșeurile municipale în stația/instalațiile proprii de sortare, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din sortare la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii.


    Articolul 134

    (varianta 1, în cazul în care sortarea se face în stația/instalațiile de sortare a/ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    (se va detalia pentru fiecare stație de sortare concesionată/predată) În stația/instalațiile de sortare ......... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de sortare) vor fi sortate deșeurile municipale de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat de pe raza teritorială a ........ (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).

    (varianta 2, în cazul în care sortarea se face în stația/instalațiile de sortare a/ale operatorului)
    În stația/instalațiile de sortare vor fi sortate deșeurile municipale de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat de pe raza teritorială a ........ (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 135

    (varianta 1, în cazul în care sortarea se face în stația/instalațiile de sortare ale delegatarului)
    Cantitatea totală anuală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat estimată a fi sortată, în primul an de operare, în stațiile de sortare este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații/instalații de sortare)
    a) ... tone/an, în stația/instalațiile de sortare ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de sortare)
    b) ... tone/an, în stația/instalațiile de sortare ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de sortare)
    c) ...

    (varianta 2, în cazul în care sortarea se face în stația/instalațiile de sortare ale operatorului)
    Cantitatea totală anuală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat estimată a fi sortată, în primul an de operare, în stația/instalațiile de sortare a/ale operatorului este de .... tone/an.


    Articolul 136
    (1) Indicatorul de performanță pentru operarea stației/stațiilor de sortare este de ... % (se recomandă valoarea minimă legală) deșeuri predate la reciclare din cantitatea totală de deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă intrată în stația/stațiile de sortare, în conformitate cu valoarea minimă a indicatorului prevăzută în anexa nr. 5 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, cu modificările și completările ulterioare.(2) Cantitatea totală de reziduuri rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat estimată a fi sortată, în primul an de operare, la stația/stațiile de sortare este de .... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de reziduuri destinată a fi eliminată prin depozitare).


    Articolul 137

    (varianta 1, în cazul în care întreaga cantitate de reziduuri este transportată la depozit)(1) Operatorul va transporta la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) întreaga cantitate de reziduuri rezultată din procesul de sortare.
    (varianta 2, în cazul în care o parte din cantitatea de reziduuri este transportată la instalații de incinerare/coincinerare)(1) Operatorul are sarcina de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii economici autorizați să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor pentru eliminarea, prin incinerare, a cantităților de deșeuri cu potențial de valorificare energetică de tip RDF reprezentând ... % (conform specificațiilor tehnice sau, în cazul în care sortarea se face în stația/instalațiile operatorului, se trece procentul prevăzut în Planul național de gestionare a deșeurilor, de 5%) din cantitatea totală de deșeuri reciclabile estimată a fi sortată, respectiv ... tone/an de RDF (se va calcula și completa de către delegatar). Restul de reziduuri de ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar), vor fi transportate la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(2) (se trece, în cazul în care sunt transportate deșeuri la instalațiile de incinerare/coincinerare) Cheltuielile cu valorificarea energetică, care cuprind cheltuielile cu transportul deșeurilor cu potențial de valorificare energetică de la stația de sortare la instalațiile de incinerare/coincinerare și cheltuielile cu incinerarea acestora, stabilite conform contractului încheiat între operator și operatorul economic autorizat să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor, se includ în tariful de sortare.


    Articolul 138

    (varianta 1, în cazul în care sortarea se face într-o singură stație de sortare)(1) Pentru operarea stației/instalațiilor de sortare se fundamentează/stabilește un tarif de sortare prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă estimată a fi sortată, în primul an de operare, în stația de sortare. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.
    (varianta 2, în cazul în care sortarea se face în mai multe stații de sortare)(1) Pentru operarea tuturor stațiilor/instalațiilor de sortare se fundamentează/stabilește un tarif de sortare prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă estimată a fi sortată, în primul an de operare, în toate stațiile/instalațiile de sortare. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.(2) Contravaloarea cheltuielilor cu alte activități de salubrizare desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor și contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se includ în tarif și se vor evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 139
    (1) Operatorul trebuie să asigure predarea și comercializarea deșeurilor sortate către operatorii economici autorizați să desfășoare activități de reciclare, inclusiv a cantităților și tipurilor de materiale de ambalaje contractate de către delegatar cu organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, în vederea acoperirii costurilor de gestionare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale.(2) Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor sortate nu se includ în structura tarifului, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) Veniturile realizate de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor sortate se vor raporta lunar delegatarului și vor fi păstrate de către operator, într-un cont distinct, în vederea acoperirii diferenței de tarif dintre tariful de operare și tariful de facturare aprobat de delegatar, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (5) - (7) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 140

    Spațiile în care se realizează sortarea deșeurilor de hârtie, carton, metal, plastic și sticlă trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime:
    a) să dispună de o platformă betonată cu o suprafață suficientă pentru primirea deșeurilor și pentru stocarea temporară, separată, a fiecărui tip de deșeu reciclabil;
    b) să fie prevăzute cu cântar pentru cântărirea la intrarea și ieșirea din stația de sortare a autospecialelor de transport deșeuri;
    c) să fie prevăzute cu sisteme de colectare a apelor uzate tehnologice și apelor pluviale;
    d) să aibă instalație de spălare și dezinfectare;
    e) să fie prevăzute cu puncte de prelevare a probelor apelor uzate colectate;
    f) să existe posibilitatea de acces a autospecialelor în fiecare zonă de stocare;
    g) să existe grupuri sanitare și vestiare conform normativelor în vigoare;
    h) să fie dotate cu instalație de iluminat corespunzătoare desfășurării activității în orice perioadă a zilei;
    i) să fie prevăzute cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor destinate prevenirii, limitării și stingerii acestora, conform cerințelor impuse prin avize/autorizații de către autorităților competente;
    j) să fie prevăzute cu instalații de presare și balotare pentru diferite tipuri de materiale reciclabile.


    Articolul 141

    (se completează pentru fiecare stație de sortare concesionată/predată) Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai stației de sortare ... (se completează cu numele și locația stației de sortare) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 142

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale stației de sortare (se va completa cu numele și locația fiecărei stații de sortare concesionată/predată) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 143

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la stația/stațiile de sortare)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr ..... (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.4 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 144

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 145

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul VIII Tratarea aerobă a biodeșeurilor colectate separat în instalații de compostare, inclusiv transportul reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică

    Articolul 146

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face la stațiile/instalațiile de compostare ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de tratare aerobă a biodeșeurilor colectate separat, inclusiv transportul reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii, în instalațiile de compostare ... (se va completa și enumera, dacă este cazul, cu numele și locația fiecărei stații/instalații de compostare concesionate/predate).

    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în stația/instalațiile de compostare ale operatorului)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de tratare aerobă a biodeșeurilor colectate separat la stația/instalațiile de compostare a/ale acestuia, inclusiv transportul reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii.


    Articolul 147

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în instalațiile/stațiile de compostare ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    (se va detalia pentru fiecare stație/instalație de compostare concesionată/predată) În stația/instalațiile de compostare ...... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de compostare) vor fi tratate biodeșeurile colectate separat de pe raza teritorială a ....... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).

    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face la instalațiile de compostare ale operatorului)
    În stația/instalațiile de compostare vor fi tratate biodeșeurile colectate separat de pe raza teritorială a ...... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 148

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în stațiile/instalațiile de compostare ale delegatarului)
    Cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, În instalațiile de compostare este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații de sortare)1) ... tone/an, în stația/instalațiile de compostare ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de compostare)2) ... tone/an, în stația/instalațiile de compostare ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de compostare)3) ...

    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în instalațiile de compostare ale operatorului)
    Cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de compostare ale operatorului este de tone/an.


    Articolul 149
    (1) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de compostare este de ... % (conform specificațiilor tehnice sau, în cazul care compostarea se face la stația/instalațiile operatorului, se trece procentul prevăzut în Planul național de gestionare a deșeurilor) reziduuri destinate a fi eliminate prin depozitare din cantitatea totală de biodeșeuri intrată în instalațiile de compostare.(2) Cantitatea totală de reziduuri rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de compostare este de ..... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de reziduuri destinată a fi eliminată prin depozitare).


    Articolul 150

    (varianta 1, în cazul în care întreaga cantitate de reziduuri este transportată la depozit)(1) Operatorul va transporta la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) întreaga cantitate de reziduuri rezultată din procesul de compostare.
    (varianta 2, în cazul în care o parte din cantitatea de reziduuri este transportată la instalații de incinerare/coincinerare)(1) Operatorul are sarcina de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii economici autorizați să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor pentru eliminarea, prin incinerare, a cantităților de deșeuri cu potențial de valorificare energetică rezultate din procesul de compostare, reprezentând ... % din cantitatea totală de biodeșeuri estimată a fi tratată, respectiv ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar) de deșeuri cu potențial de valorificare energetică. Restul de reziduuri de ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar), vor fi transportate la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(2) (se trece, în cazul în care sunt transportate deșeuri la instalațiile de incinerare/coincinerare) Cheltuielile cu valorificarea energetică, care cuprind cheltuielile cu transportul deșeurilor cu potențial de valorificare energetică de la stația/instalațiile de compostare la instalațiile de incinerare/coincinerare și cheltuielile cu incinerarea acestora, stabilite conform contractului încheiat între operator și operatorul economic autorizat să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor, se includ în tariful de compostare.


    Articolul 151

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face într-o singură stație/instalație de compostare)(1) Pentru operarea stației/instalațiilor de compostare se fundamentează/stabilește un tarif de compostare prin raportare la cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, la stația/instalațiile de compostare. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.
    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în mai multe stații/instalații de compostare)(1) Pentru operarea tuturor stațiilor/instalațiilor de compostare se fundamentează/stabilește un tarif de compostare prin raportare la cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, la toate stațiile/instalațiile de compostare. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.(2) Contravaloarea cheltuielilor cu alte activități de salubrizare desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor și contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se includ în tarif și se vor evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 152
    (1) Operatorul are obligația de a comercializa/valorifica compostul rezultat în urma procesului de compostare, cu respectarea tuturor regulilor și reglementărilor referitoare la calitatea și conținutul compostului.(2) Materialul care în urma procesului de compostare nu îndeplinește cerințele categoriilor de folosință pentru a fi comercializat/valorificat va fi supus din nou compostării. Dacă după repetarea operațiunii acesta este neconform, este eliminat la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) pentru a fi utilizat ca strat de suport și/sau strat de acoperire a depozitului.(3) Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea compostului nu se includ în structura tarifului, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(4) Veniturile realizate de operator din vânzarea/valorificarea compostului se vor raporta lunar delegatarului și vor fi păstrate de către operator, într-un cont distinct, în vederea acoperirii diferenței de tarif dintre tariful de operare și tariful de facturare aprobat de delegatar, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (5) - (7) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 153

    Spațiile în care se realizează activitatea de tratare aerobă a biodeșeurilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime:
    a) să dispună de o platformă betonată cu o suprafață suficientă pentru primirea biodeșeurilor și pentru stocarea temporară a acestora, în vederea tratării;
    b) să fie prevăzute cu cântar pentru cântărirea la intrarea și ieșirea din stația/instalațiile de compostare a autospecialelor de transport biodeșeuri;
    c) să fie prevăzute cu sisteme de colectare a apelor uzate tehnologice, a apelor pluviale și a levigatului;
    d) să fie prevăzute cu instalații de spălare și dezinfectare;
    e) să fie prevăzute cu puncte de prelevare probe ape uzate;
    f) să fie prevăzute cu grupuri sanitare și vestiare conform normativelor în vigoare;
    g) să fie dotate cu instalație de iluminat corespunzătoare desfășurării activității în orice perioadă a zilei;
    h) să fie prevăzute cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor destinate prevenirii, limitării și stingerii acestora, conform cerințelor impuse prin avize/autorizații de către autoritățile competente;
    i) să asigure, conform specificațiilor tehnice ale instalației, captarea și dirijarea emisiilor rezultate din procesele de tratare biologică spre instalații adecvate de tratare și neutralizare.


    Articolul 154

    (se completează pentru fiecare stație/instalație de compostare concesionată/predată)
    Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai stației/instalațiilor de compostare ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de compostare) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 155

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale stației/instalațiilor de compostare ...... (se va completa cu numele și locația fiecărei stații de compostare concesionată/predată) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 156

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la stația/instalațiile de compostare)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr ....... (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.5 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 157

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 158

    (dacă este cazul)Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul IX Tratarea anaerobă a biodeșeurilor colectate separat în instalații de digestie anaerobă, inclusiv transportul materialului semisolid igienizat și stabilizat la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică

    Articolul 159

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în stația/instalațiile de digestie anaerobă ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de tratare anaerobă a biodeșeurilor colectate separat, inclusiv transportul materialului semisolid stabilizat și al reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii, în instalațiile de digestie anaerobă ... (se va completa și enumera, dacă este cazul, numele și locația fiecărei stații/instalații de digestie anaerobă concesionate/predate).

    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în stația/instalațiile de digestie anaerobă ale operatorului)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de tratare anaerobă a biodeșeurilor colectate separat în instalațiile de digestie anaerobă ale acestuia, inclusiv transportul materialului semisolid stabilizat și al reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii.


    Articolul 160

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în stațiile/instalațiile de digestie anaerobă a/ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    (se va detalia pentru fiecare stație/instalație de digestie anaerobă concesionată/predată) La stația/instalațiile de digestie anaerobă ..... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de digestie anaerobă) vor fi tratate biodeșeurile colectate separat de pe raza teritorială a ....... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).

    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în instalațiile de digestie anaerobă ale operatorului)
    În stația/instalațiile de digestie anaerobă vor fi tratate biodeșeurile colectate separat de pe raza teritorială a ...... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 161

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face la stațiile/instalațiile de digestie anaerobă ale delegatarului)
    Cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de digestie anaerobă este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații/instalații de digestie anaerobă concesionate/predate )
    a) ... tone/an, în stația/instalațiile de digestie anaerobă ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de digestie anaerobă)
    b) ... tone/an, în stația/instalațiile de digestie anaerobă... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de digestie anaerobă)
    c) ...

    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în instalațiile de digestie anaerobă ale operatorului)
    Cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de digestie anaerobă ale operatorului este de .... tone/an.


    Articolul 162
    (1) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de digestie anaerobă este de ... % (conform specificațiilor tehnice sau, în cazul care digestia anaerobă se face în stația/instalațiile operatorului, se trece procentul prevăzut în Planul național de gestionare a deșeurilor) reziduuri destinate a fi eliminate prin depozitare din cantitatea totală de biodeșeuri intrată în instalațiile de digestie anaerobă.(2) Cantitatea totală de reziduuri rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală biodeșeuri estimată a fi tratată în instalațiile de digestie anaerobă, în primul an de operare, este de ...... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de reziduuri destinată a fi eliminată prin depozitare).


    Articolul 163

    (varianta 1, în cazul în care întreaga cantitate de reziduuri este transportată la depozit)(1) Operatorul va transporta la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) întreaga cantitate de reziduuri rezultată din procesul de digestie anaerobă.
    (varianta 2, în cazul în care o parte dintre reziduuri este transportată la instalații de incinerare/coincinerare)(1) Operatorul are sarcina de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii economici autorizați să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor pentru eliminarea, prin incinerare, a cantităților de deșeuri cu potențial de valorificare energetică rezultate din procesul de digestie anaerobă, reprezentând ... % din cantitatea totală de biodeșeuri estimată a fi tratată, respectiv ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar) de deșeuri cu potențial de valorificare energetică. Restul de reziduuri de ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar), vor fi transportate la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(2) (se trece, în cazul în care sunt deșeuri la instalațiile de incinerare/coincinerare) Cheltuielile cu valorificarea energetică, care cuprind cheltuielile cu transportul deșeurilor cu potențial de valorificare energetică de la stația/instalațiile de digestie anaerobă la instalațiile de incinerare/coincinerare și cheltuielile cu incinerarea acestora, stabilite conform contractului încheiat între operator și operatorul economic autorizat să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor, se includ în tariful de digestie anaerobă.


    Articolul 164

    (varianta 1, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face într-o singură stație/instalație de digestie anaerobă)(1) Pentru operarea stației/instalațiilor de digestie anaerobă se fundamentează/stabilește un tarif de digestie anaerobă prin raportare la cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, la stația/instalațiile de digestie anaerobă. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.
    (varianta 2, în cazul în care tratarea biodeșeurilor se face în mai multe stații/instalații de digestie anaerobă)(1) Pentru operarea tuturor stațiilor/instalațiilor de digestie anaerobă se fundamentează/stabilește un tarif de digestie anaerobă prin raportare la cantitatea totală anuală de biodeșeuri estimată a fi tratată, în primul an de operare, în toate stațiile/instalațiile de digestie anaerobă. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.(2) Contravaloarea cheltuielilor cu alte activități de salubrizare desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor și contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se includ în tarif și se vor evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 165
    (1) Operatorul are obligația de a comercializa surplusul de energie și/sau de biogaz produs după acoperirea consumurilor proprii.(2) Operatorul are obligația de a comercializa/valorifica digestatul/materialul semisolid stabilizat biologic rezultat în urma procesului de digestie anaerobă, cu respectarea tuturor regulilor și reglementărilor referitoare la calitatea și conținutul digestatului.(3) Materialul care în urma procesului de digestie anaerobă nu îndeplinește cerințele categoriilor de folosință pentru a fi comercializat/valorificat va fi eliminat la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(4) Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea digestatului, energiei și biogazului, după caz, nu se includ în structura tarifului, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(5) Veniturile realizate de operator din vânzarea/valorificarea digestatului, energiei și biogazului se vor raporta lunar delegatarului și vor fi păstrate de către operator, într-un cont distinct, în vederea acoperirii diferenței de tarif dintre tariful de operare și tariful de facturare aprobat de delegatar, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (5) - (7) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 166

    Spațiile în care se realizează activitatea de tratare anaerobă a biodeșeurilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime:
    a) să dispună de o platformă betonată cu o suprafață suficientă pentru primirea biodeșeurilor și pentru stocarea temporară a acestora, în vederea tratării;
    b) să fie prevăzute cu cântar pentru cântărirea la intrarea și ieșirea din stația/instalațiile de digestie anarebă a autospecialelor de transport biodeșeuri;
    c) să fie prevăzute cu sisteme de colectare a apelor uzate tehnologice, a apelor pluviale și a levigatului;
    d) să fie prevăzute cu cu bazine/tancuri de stocare a digestatului;
    e) să fie prevăzute cu cu puncte de prelevare probe digestat;
    f) să fie prevăzute cu cu instalații de spălare și dezinfectare;
    g) să fie prevăzute cu cu puncte de prelevare probe ape uzate;
    h) să fie prevăzute cu grupuri sanitare și vestiare conform normativelor în vigoare;
    i) să fie dotate cu instalație de iluminat corespunzătoare desfășurării activității în orice perioadă a zilei;
    j) să fie prevăzute cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor destinate prevenirii, limitării și stingerii acestora, conform cerințelor impuse prin avize/autorizații de către autoritățile competente;
    k) să asigure, conform specificațiilor tehnice ale instalației, captarea și dirijarea emisiilor rezultate din procesele de tratare biologică spre instalații adecvate de tratare și neutralizare.


    Articolul 167

    (se completează pentru fiecare stație/instalație de digestie anaerobă concesionată/predată)
    Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai stației/instalațiilor de digestie anaerobă ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de digestie anaerobă) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 168

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale stației/instalațiilor de digestie anaerobă ...... (se va completa cu numele și locația fiecărei stații/instalații de digestie anaerobă concesionată/predată) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 169

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la stația/instalațiile de digestie anaerobă)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr ...... (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.6 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 170

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 171

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul X Tratarea mecano-biologică a deșeurilor reziduale în instalațiile de tratare mecano-biologice sau, după caz, în instalațiile integrate de tratare, inclusiv transportul deșeurilor stabilizate biologic și al deșeurilor reziduale care nu mai pot fi valorificate la depozitele de deșeuri și al deșeurilor reziduale valorificabile energetic la instalațiile de valorificare energetică

    Secţiunea 1 Tratarea mecano-biologică a deșeurilor reziduale în instalații de tratare mecano-biologică cu biostabilizare/biouscare

    Articolul 172

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano- biologică ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    Operatorul are obligația de a desfășura activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale, inclusiv transportul deșeurilor tratate stabilizate biologic și al reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau al deșeurilor cu potențial de valorificare energetică la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se va completa și enumera, dacă este cazul, cu numele și locația fiecărei stații/instalații de tratare mecano-biologică concesionate/predate).

    (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano- biologică ale operatorului)
    Operatorul are obligația de a desfășura activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale în instalațiile de tratare mecano-biologică, inclusiv transportul deșeurilor tratate stabilizate biologic și al reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau al deșeurilor cu potențial de valorificare energetică la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii.


    Articolul 173

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano- biologică ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    (se va detalia, dacă este cazul, pentru fiecare stație/instalație de tratare mecano-biologică concesionată/predată) La stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ....... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică) vor fi tratate deșeurile reziduale colectate separat de pe raza teritorială a ....... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).

    (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano- biologică ale operatorului)
    În stația/instalațiile de tratare mecano-biologică vor fi tratate deșeurile reziduale colectate separat de pe raza teritorială a ...... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 174

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stațiile/instalațiile de tratare mecano-biologică ale delegatarului)
    Cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată aerob, în primul an de operare, în instalațiile de tratare mecano-biologică este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații/instalații de digestie anaerobă concesionate/predate )
    a) ... tone/an, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică)
    b) ... tone/an, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică)
    c) ...

    (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stațiile/instalațiile de tratare mecano-biologică ale operatorului)
    Cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de tratare mecano-biologică ale operatorului este de .... tone/an.


    Articolul 175
    (1) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de tratare mecano-biologică privind cantitatea de deșeuri reciclabile rezultată din procesele de tratare a deșeurilor reziduale este de ... % (conform specificațiilor tehnice sau, în cazul în care tratarea mecano-biologică se face în stația/instalațiile operatorului, se trece valoarea minimă legală prevăzută în anexa nr. 5 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, cu modificările și completările ulterioare) deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă predate la reciclare din cantitatea totală de deșeuri reziduale intrată în instalațiile de tratare mecano-biologică.(2) Cantitatea totală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă predate la reciclare rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de tratare mecano-biologică este de .... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de deșeuri reciclabile predate la reciclare).(3) (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică a/ale delegatarului) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de tratare mecano-biologică ... (se trece tipul de tratare biologică, cu biostabilizare sau cu biouscare) privind cantitatea de deșeuri tratate și reziduuri rezultată din procesele de tratare a deșeurilor reziduale este de ... % (conform specificațiilor tehnice) deșeuri tratate și reziduuri destinate a fi eliminate prin depozitare din cantitatea totală de deșeuri reziduale intrată în instalațiile de tratare mecano-biologică.(3) (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ale operatorului) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de tratare mecano-biologică ... (se trece tipul de tratare biologică, cu biostabilizare sau cu biouscare) este de ... % (se trece procentul prevăzut în Planul național de gestionare a deșeurilor) reziduuri și deșeuri tratate destinate a fi eliminate prin depozitare din cantitatea totală de deșeuri reziduale intrată în instalațiile de tratare mecano-biologică.(4) Cantitatea totală de reziduuri și deșeuri tratate rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, la instalațiile de tratare mecano-biologică este de .... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de reziduuri și deșeuri tratate destinată a fi eliminată prin depozitare).


    Articolul 176
    (1) Operatorul are sarcina de a asigura predarea și comercializarea deșeurilor reciclabile rezultate din procesul de tratare a deșeurilor reziduale către operatorii economici autorizați să desfășoare activități de reciclare. Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor reciclabile nu se includ în structura tarifului, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(2) (varianta 1, în cazul în care întreaga cantitate de reziduuri și deșeuri tratate este transportată la depozit) Operatorul are sarcina de a transporta la depozitul de deșeuri ..... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) întreaga cantitate de reziduuri și deșeuri tratate rezultată din procesul de tratare mecano-biologică.(2) (varianta 2, în cazul în care o parte din cantitatea de reziduuri și deșeuri tratate este transportată la instalații de incinerare/coincinerare) Operatorul are sarcina de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii economici autorizați să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor pentru eliminarea, prin incinerare, a cantităților de deșeuri cu potențial de valorificare energetică de tip RDF/SRF, reprezentând ... % (conform specificațiilor tehnice sau, dacă tratarea mecano-biologică se face la stația/instalațiile operatorului, se trece procentul prevăzut în Planul național de gestionare a deșeurilor) din cantitatea totală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, respectiv ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar) de RDF/SRF. Restul de reziduuri și deșeuri tratate de ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar), vor fi transportate la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(3) Deșeurile maturate de tip CLO rezultate din procesul de tratare mecano-biologică vor fi transportate la depozitul de deșeuri pentru a fi utilizate ca strat de suport și/sau strat de acoperire a depozitului sau pot fi valorificate de către operator ca material de rambleiere și/sau de ameliorare a terenurilor degradate/contaminate, cu respectarea legislației din domeniul protecției mediului.(4) (se trece, în cazul în care sunt transportate deșeuri cu potențial de valorificare energetică la instalațiile de incinerare/coincinerare) Cheltuielile cu valorificarea energetică, care cuprind cheltuielile cu transportul deșeurilor cu potențial de valorificare energetică de la stația/instalațiile de tratare mecano-biologică la instalațiile de incinerare/coincinerare și cheltuielile cu incinerarea acestor deșeuri, stabilite conform contractului încheiat între operator și operatorul economic autorizat să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor, se includ în tariful de tratare mecano- biologică.


    Articolul 177

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face într-o singură stație/instalație de tratare mecano-biologică)(1) Pentru operarea stației/instalației de tratare mecano-biologică se fundamentează/stabilește un tarif de tratare mecano-biologică prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.
    (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în mai multe stații/instalații de tratare mecano-biologică)(1) Pentru operarea tuturor stațiilor/instalațiilor de tratare mecano-biologică se fundamentează/stabilește un tarif de tratare mecano-biologică prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în toate stațiile/instalațiile de tratare mecano-biologică. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.(2) Contravaloarea cheltuielilor cu alte activități de salubrizare desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor și contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se includ în tarif și se vor evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 178

    Spațiile în care se realizează activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime:
    a) să dispună de o platformă betonată cu o suprafață suficientă pentru primirea deșeurilor reziduale și pentru stocarea temporară a acestora, în vederea tratării;
    b) să fie prevăzute cu cântar pentru cântărirea la intrarea și ieșirea din stația/instalațiile de tratare mecano-biologică a autospecialelor de transport deșeuri reziduale;
    c) să fie prevăzute cu sisteme de colectare a apelor uzate tehnologice, a apelor pluviale și a levigatului;
    d) să fie prevăzute cu instalații de spălare și dezinfectare;
    e) să fie prevăzute cu puncte de prelevare probe ape uzate;
    f) să fie prevăzute cu grupuri sanitare și vestiare conform normativelor în vigoare;
    g) să fie dotate cu instalație de iluminat corespunzătoare desfășurării activității în orice perioadă a zilei;
    h) să fie prevăzute cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor destinate prevenirii, limitării și stingerii acestora, conform cerințelor impuse prin avize/autorizații de către autoritățile competente;
    i) să asigure, conform specificațiilor tehnice ale instalației, captarea și dirijarea emisiilor rezultate din procesele de tratare biologică spre instalații adecvate de tratare și neutralizare.


    Articolul 179

    (se trece, numai dacă la instalația integrată de tratare a deșeurilor există instalații de tratare mecano-biologică există instalații pentru tratarea unor tipuri/categorii speciale de deșeuri: textile, voluminoase, etc.)(1) În stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică) vor fi tratate, în primul an de operare, următoarele tipuri de deșeuri speciale colectate separat: (se va completa și enumera, după caz, cantitățile anuale estimate a fi tratate, pe fiecare tip de deșeu)
    a) ... tone/an deșeuri textile
    b) ... tone/an deșeuri voluminoase
    c) ...
    (2) Operatorul are sarcina de a comercializa deșeurile valorificabile rezultate în urma procesului de tratare a tipurilor/categoriilor de deșeuri speciale. Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor valorificabile nu se includ în structura tarifului de tratare mecano- biologică, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) Deșeurile nevalorificabile rezultate în urma procesului de tratare a tipurilor/categoriilor de deșeuri speciale vor fi transportate la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).


    Articolul 180

    (se completează pentru fiecare stație/instalație de tratare mecano-biologică concesionată/predată)
    Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 181

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale stației/instalațiilor tratare mecano-biologică ....... (se va completa cu numele și locația fiecărei stații de tratare mecano-biologică concesionată/predată) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 182

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la stația/instalațiile de tratare mecano-biologică)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr ...... (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.7 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 183

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 184

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Secţiunea a 2-a Tratarea anaerobă a deșeurilor reziduale în instalații de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă

    Articolul 185

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano- biologică a/ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    Operatorul are obligația de a desfășura activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale, inclusiv transportul deșeurilor tratate stabilizate biologic și al reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau al deșeurilor cu potențial de valorificare energetică la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se va completa și enumera, dacă este cazul, cu numele și locația fiecărei stații/instalații de tratare mecano-biologică concesionate/predate).

    (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano- biologică a/ale operatorului)
    Operatorul are obligația de a desfășura activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale în instalațiile de tratare mecano-biologică, inclusiv transportul deșeurilor tratate stabilizate biologic și al reziduurilor la depozitele de deșeuri și/sau al deșeurilor cu potențial de valorificare energetică la instalațiile de valorificare energetică, în condițiile legii.


    Articolul 186

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ale delegatarului, inclusiv din cadrul instalației integrate de tratare)
    (se va detalia, dacă este cazul, pentru fiecare stație/instalație de tratare mecano-biologică concesionată/predată) La stația/instalațiile de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă ....... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică) vor fi tratate deșeurile reziduale colectate separat de pe raza teritorială a ....... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).

    (varianta 2, în cazul în care deșeurilor reziduale se face în stația/instalațiile de tratare mecano- biologică ale operatorului)
    În stația/instalațiile de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă vor fi tratate deșeurile reziduale colectate separat de pe raza teritorială a ....... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 187

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în stațiile/instalațiile de tratare mecano-biologică ale delegatarului)
    Cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de tratare mecano-biologică este de .... tone/an, din care: (se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații/instalații de digestie anaerobă concesionate/predate )
    a) ... tone/an, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică)
    b) ... tone/an, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică)
    c) ...

    (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face la stațiile/instalațiile de tratare mecano-biologică ale operatorului)
    Cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de tratare mecano-biologică ale operatorului este de .... tone/an.


    Articolul 188
    (1) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă privind cantitatea de deșeuri reciclabile rezultată din procesele de tratare a deșeurilor reziduale este de ... % (conform specificațiilor tehnice sau, în cazul în care tratarea mecano-biologică se face la stația/instalațiile operatorului, se trece valoarea minimă legală prevăzută în anexa nr. 5 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, cu modificările și completările ulterioare) deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă predate la reciclare din cantitatea totală de deșeuri reziduale intrată în instalațiile de tratare mecano-biologică.(2) Cantitatea totală de deșeuri reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă predate la reciclare rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, la instalațiile de tratare mecano-biologică este de .... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de deșeuri reciclabile predate la reciclare).(3) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă privind cantitatea de deșeuri tratate și reziduuri rezultată din procesele de tratare a deșeurilor reziduale este de ... % (conform specificațiilor tehnice) deșeuri tratate și reziduuri destinate a fi eliminate prin depozitare din cantitatea totală de deșeuri reziduale intrată în instalațiile de tratare mecano-biologică.(4) Cantitatea totală de reziduuri și deșeuri tratate rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în instalațiile de tratare mecano-biologică este de .... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de reziduuri și deșeuri tratate destinată a fi eliminată prin depozitare).


    Articolul 189
    (1) Operatorul are sarcina de a asigura predarea și comercializarea deșeurilor reciclabile rezultate din procesul de tratare a deșeurilor reziduale către operatorii economici autorizați să desfășoare activități de reciclare. Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor reciclabile nu se includ în structura tarifului, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(2) (varianta 1, în cazul în care întreaga cantitate de reziduuri și deșeuri tratate este transportată la depozit) Operatorul are sarcina de a transporta la depozitul de deșeuri ....... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) întreaga cantitate de reziduuri și deșeuri tratate rezultată din procesul de tratare mecano-biologică.(2) (varianta 2, în cazul în care o parte din cantitatea de reziduuri și deșeuri tratate este transportată la instalații de incinerare/coincinerare) Operatorul are sarcina de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii economici autorizați să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor pentru eliminarea, prin incinerare, a cantităților de deșeuri cu potențial de valorificare energetică, reprezentând ... % (conform specificațiilor tehnice) din cantitatea totală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, respectiv ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar) de deșeuri valorificate energetic. Restul de reziduuri și deșeuri tratate de ... tone/an (se va calcula și completa de către delegatar), vor fi transportate la depozitul de deșeuri ...... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(3) Deșeurile maturate de tip CLO rezultate din procesul de tratare mecano-biologică vor fi transportate la depozitul de deșeuri pentru a fi utilizate ca strat de suport și/sau strat de acoperire a depozitului sau pot fi valorificate de către operator ca material de rambleiere și/sau de ameliorare a terenurilor degradate/contaminate, cu respectarea legislației din domeniul protecției mediului.(4) (se trece, în cazul în care sunt transportate deșeuri cu potențial de valorificare energetică la instalațiile de incinerare/coincinerare) Cheltuielile cu valorificarea energetică, care cuprind cheltuielile cu transportul deșeurilor cu potențial de valorificare energetică de la stația/instalațiile de tratare mecano- biologică la instalațiile de incinerare/coincinerare și cheltuielile cu incinerarea acestor deșeuri, stabilite conform contractului încheiat între operator și operatorul economic autorizat să desfășoare activități de incinerare/coincinerare a deșeurilor, se includ în tariful de tratare mecano-biologică.


    Articolul 190

    (varianta 1, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face într-o singură stație/instalație de tratare mecano-biologică)(1) Pentru operarea stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică se fundamentează/stabilește un tarif de tratare mecano-biologică prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în stația/instalațiile de tratare mecano-biologică. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.
    (varianta 2, în cazul în care tratarea deșeurilor reziduale se face în mai multe stații/instalații de tratare mecano-biologică)(1) Pentru operarea tuturor stațiilor/instalațiilor de tratare mecano-biologică se fundamentează/stabilește un tarif de tratare mecano-biologică prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri reziduale estimată a fi tratată, în primul an de operare, în toate stațiile/instalațiile de tratare mecano-biologică. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.(2) Contravaloarea cheltuielilor cu alte activități de salubrizare desfășurate de operatori pe fluxul deșeurilor și contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se includ în tarif și se vor evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 191
    (1) Operatorul are obligația de a comercializa surplusul de energie și/sau de biogaz produs după acoperirea consumurilor proprii.(2) Operatorul are obligația de a comercializa/valorifica digestatul/materialul semisolid stabilizat biologic rezultat în urma procesului de digestie anaerobă, cu respectarea tuturor regulilor și reglementărilor referitoare la calitatea și conținutul digestatului.(3) Materialul care în urma procesului de digestie anaerobă nu îndeplinește cerințele categoriilor de folosință pentru a fi comercializat/valorificat va fi eliminat la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(4) Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea digestatului, energiei și biogazului, după caz, nu se includ în structura tarifului, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(5) Veniturile realizate de operator din vânzarea/valorificarea digestatului, energiei și biogazului se vor raporta lunar delegatarului și vor fi păstrate de către operator, într-un cont distinct, în vederea acoperirii diferenței de tarif dintre tariful de operare și tariful de facturare aprobat de delegatar, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (5) - (7) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 192

    (se trece, numai dacă la instalația integrată de tratare a deșeurilor există instalații de tratare mecano-biologică pentru tratarea unor tipuri/categorii speciale de deșeuri: textile, voluminoase, etc.)(1) În stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică) vor fi tratate, în primul an de operare, următoarele tipuri de deșeuri speciale colectate separat: (se va completa și enumera, după caz, cantitățile anuale estimate a fi tratate, pe fiecare tip de deșeu)
    a) ... tone/an deșeuri textile
    b) ... tone/an deșeuri voluminoase
    c) ...
    (2) Operatorul are sarcina de a comercializa deșeurile valorificabile rezultate în urma procesului de tratare a tipurilor/categoriilor de deșeuri speciale. Veniturile estimate a fi obținute de operator din vânzarea/valorificarea deșeurilor valorificabile nu se includ în structura tarifului de tratare mecano- biologică, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) Deșeurile nevalorificabile rezultate în urma procesului de tratare a tipurilor/categoriilor de deșeuri speciale vor fi transportate la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).


    Articolul 193

    Spațiile în care se realizează activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime:
    a) să dispună de o platformă betonată cu o suprafață suficientă pentru primirea deșeurilor reziduale și pentru stocarea temporară a acestora, în vederea tratării;
    b) să fie prevăzute cu cântar pentru cântărirea la intrarea și ieșirea din stația/instalațiile de tratare mecano-biologică a autospecialelor de transport deșeuri reziduale;
    c) să fie prevăzute cu sisteme de colectare a apelor uzate tehnologice, a apelor pluviale și a levigatului;
    d) să fie prevăzute cu bazine/tancuri de stocare a digestatului;
    e) să fie prevăzute cu puncte de prelevare probe digestat;
    f) să fie prevăzute cu instalații de spălare și dezinfectare;
    g) să fie prevăzute cu puncte de prelevare probe ape uzate;
    h) să fie prevăzute cu grupuri sanitare și vestiare conform normativelor în vigoare;
    i) să fie dotate cu instalație de iluminat corespunzătoare desfășurării activității în orice perioadă a zilei;
    j) să fie prevăzute cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor destinate prevenirii, limitării și stingerii acestora, conform cerințelor impuse prin avize/autorizații de către autoritățile competente;
    k) să asigure, conform specificațiilor tehnice ale instalației, captarea și dirijarea emisiilor rezultate din procesele de tratare biologică spre instalații adecvate de tratare și neutralizare.


    Articolul 194

    (se completează pentru fiecare stație/instalație de tratare mecano-biologică concesionată/predată) Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 195

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale stației/instalațiilor tratare mecano-biologică ... (se va completa cu numele și locația fiecărei stații de tratare mecano-biologică concesionată/predată) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 196

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la stația/instalațiile de tratare mecano-biologică)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.7 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 197

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 198

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul XI Eliminarea, prin depozitare, a deșeurilor reziduale, a deșeurilor stradale, a deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instalațiile de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate provenite din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor la depozitele de deșeuri nepericuloase

    Articolul 199

    (varianta 1, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la depozitul/depozitele de deșeuri ale delegatarului)
    Operatorul are obligația de a presta activitatea de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale și a reziduurilor rezultate din procesele de tratare a deșeurilor municipale, precum și a oricăror alte tipuri de deșeuri nepericuloase din deșeurile municipale care nu pot fi valorificate, inclusiv a deșeurilor rezultate din prestarea serviciilor conexe serviciului de salubrizare, precum cele rezultate din gestionarea deșeurilor voluminoase și gestionarea deșeurilor din construcții provenite din lucrările de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor, în condițiile legii, la depozitul de deșeuri ... (se va completa și enumera, dacă este cazul, cu numele și locația fiecărui depozit de deșeuri concesionat/predat).

    (varianta 2, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la depozitul de deșeuri al operatorului)
    Operatorul are obligația de a de a presta la depozitul de deșeuri nepericuloase activitatea de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale și a reziduurilor rezultate din procesele de tratare a deșeurilor municipale, precum și a oricăror alte tipuri de deșeuri nepericuloase din deșeurile municipale care nu pot fi valorificate, inclusiv a deșeurilor rezultate din prestarea serviciilor conexe serviciului de salubrizare, precum cele rezultate din gestionarea deșeurilor voluminoase și gestionarea deșeurilor din construcții provenite din lucrările de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor, în condițiile legii.


    Articolul 200

    (varianta 1, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la depozitul/depozitele de deșeuri ale delegatarului)
    (se va detalia, dacă este cazul, pentru fiecare depozit de deșeuri concesionat/predat) La depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) vor fi eliminate, prin depozitare, deșeurile provenite de pe raza teritorială a ... (se va completa cu denumirea unității administrativ-teritoriale sau, după caz, cu denumirea tuturor unităților administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).

    (varianta 2, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la depozitul de deșeuri al operatorului)
    La depozitul de deșeuri vor fi eliminate, prin depozitare, deșeurile provenite de pe raza teritorială a ...(se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 201

    (varianta 1, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la depozitul/depozitele de deșeuri ale delegatarului)
    (se va detalia, dacă este cazul, pentru fiecare depozit de deșeuri concesionat/predat) Cantitatea totală anuală de deșeuri estimată a fi depozitată, în primul an de operare, la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) este de .... tone/an.

    (varianta 2, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la depozitul de deșeuri al operatorului)
    Cantitatea totală anuală de deșeuri estimată a fi depozitată, în primul an de operare, la depozitul de deșeuri nepericuloase este de .... tone/an.


    Articolul 202

    (varianta 1, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la un singur depozit de deșeuri)(1) Pentru operarea depozitului de deșeuri se fundamentează/stabilește un tarif de depozitare prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri estimată a fi depozitată, în primul an de operare. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.
    (varianta 2, în cazul în care depozitarea deșeurilor se face la mai multe depozite de deșeuri)(1) Pentru operarea tuturor depozitelor de deșeuri se fundamentează/stabilește un tarif de depozitare prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri estimată a fi depozitată, în primul an de operare, la toate depozitele de deșeuri. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.(2) Fondul pentru închiderea și monitorizarea postînchidere a depozitului, precum și garanția financiară pentru mediu, constituite conform prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 2/2021, se includ obligatoriu în structura tarifului de depozitare.(3) Contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se include în tarif și se va evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 203

    (se completează pentru fiecare depozit de deșeuri concesionat/predat) Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai depozitului de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 204

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale depozitului de deșeuri ... (se va completa cu numele și locația fiecărui depozit de deșeuri concesionat/predat) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 205

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții la depozitul/depozitele de deșeuri)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa Tabelul 7.8 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 206

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 207

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul XII Tratarea deșeurilor municipale cu potențial energetic în instalații de incinerare cu eficiență energetică ridicată, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din incinerare la depozitele de deșeuri

    Articolul 208

    Operatorul are obligația de a presta activitatea de eliminare, prin incinerare, a deșeurilor municipale cu potențial energetic, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din incinerare la depozitele de deșeuri, în condițiile legii, în instalațiile de incinerare cu eficiență energetică ridicată ... (se va completa cu numele și locația instalațiilor de incinerare cu eficiență energetică ridicată).


    Articolul 209

    În instalațiile de incinerare cu eficiență energetică ridicată vor fi eliminate, prin incinerare, deșeurile provenite de pe raza teritorială a ... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, cu denumirea tuturor unităților administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 210

    Cantitatea totală anuală de deșeuri estimată a fi incinerată, în primul an de operare, în instalațiile de incinerare cu eficiență energetică ridicată ... (se completează cu numele și locația instalațiilor de incinerare cu eficiență energetică ridicată) este de .... tone/an.


    Articolul 211
    (1) Indicatorul de performanță pentru operarea instalațiilor de incinerare cu eficiență energetică ridicată este de ... % (conform specificațiilor tehnice) reziduuri destinate a fi eliminate prin depozitare din cantitatea totală de deșeuri intrată în instalațiile de incinerare cu eficiență energetică.(2) Cantitatea totală de reziduuri rezultată din aplicarea indicatorului de performanță la cantitatea totală deșeuri estimată a fi incinerată, în primul an de operare, în instalațiile de tratare de incinerare cu eficiență energetică ridicată este de .... tone/an (se va calcula de către delegatar cantitatea de reziduuri/cenușă destinată a fi eliminată prin depozitare).(3) Operatorul are obligația să transporte la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri) întreaga cantitate de reziduuri rezultată din procesul de incinerare a deșeurilor.


    Articolul 212
    (1) Pentru operarea instalațiilor de incinerare cu eficiență energetică ridicată se fundamentează/stabilește un tarif de incinerare prin raportare la cantitatea totală anuală de deșeuri estimată a fi incinerată, în primul an de operare, în instalațiile de incinerare cu eficiență energetică ridicată. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestării activității.(2) Contravaloarea cheltuielilor cu depozitarea reziduurilor rezultate din procesul de incinerare, precum și contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se includ în tarif și se vor evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 213

    Componentele, caracteristicile tehnice principale, procesele tehnologice și parametrii de funcționare ai instalațiilor de incinerare cu eficiență energetică ridicată ... (se completează cu numele si locația stației/instalațiilor de incinerare) sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 214

    Manualul/Instrucțiunile de operare al/ale instalațiilor de incinerare cu eficiență energetică ridicată ... (se va completa cu numele si locația instalației de incinerare concesionată/predată) se regăsește în anexa nr. ... (se precizează numărul anexei) la caietul de sarcini.


    Articolul 215

    (se trece, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în instalațiile de incinerare cu eficiență energetică ridicată)(1) Operatorul trebuie să asigure echipamentele/utilajele necesare pentru prestarea activității prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei si se va completa Tabelul 7.9 din Anexa nr. 7 la caietul de sarcini-cadru).(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată a investițiilor realizate în bunuri de natura celor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 216

    Operatorul are obligația să obțină, pe numele său, toate avizele/autorizațiile necesare prestării activității, conform prevederilor legale în vigoare.


    Articolul 217

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul XIII Măturatul, spălatul și stropitul căilor publice din localitate, inclusiv colectarea și transportul deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe căile publice la depozitele de deșeuri, precum și a deșeurilor provenite din coșurile stradale la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de tratare

    Articolul 218

    Operatorul are obligația de a presta activitatea de măturat, spălat și stropit a căilor publice rutiere și pietonale, în aria administrativ-teritorială a ... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, cu denumirea tuturor unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 219
    (1) Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat mecanizat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 8 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața maximă carosabil măturată mecanizat/zi este de ... mp/zi (se va completa cu valoarea cea mai mare a suprafeței totale măturată mecanic/zi prevăzută în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat mecanizat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice).(3) Suprafața totală carosabil măturată mecanizat/săptămână este de ... mp/săptămână (se va calcula și completa cu suma suprafețelor totale/zi, aferente zilelor din săptămână, prevăzute în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat mecanizat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice).(4) Suprafața totală carosabil măturată mecanizat/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală carosabil măturată mecanizat/săptămână și numărul de săptămâni din an, respectiv 52,14 săptămâni/an).


    Articolul 220

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului o dotare minimă cu autospeciale de măturat mecanizat carosabil)(1) Operatorul are obligația de a presta operațiunea de măturat mecanizat pe căile publice rutiere cu autospecialele, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare-cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale/utilaje de măturat mecanic carosabil).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele pe care le va utiliza în operațiunea de măturat mecanizat carosabil și care vor rămâne în posesia/folosința sa după data încetării contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 221

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale de măturat mecanizat carosabil)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele necesare pentru executarea operațiunii de măturat mecanizat pe căile publice rutiere, prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei si se va completa tabelul 17.3 din Anexa nr. 17. Investiții în autospeciale si echipamente destinate prestării activității de măturat, spălat si stropit căi publice în sarcina operatorului, la caietul de sarcini-cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare-cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospeciale de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(4) Pentru a demonstra că numărul de autospeciale de măturat mecanizat ofertate este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de autospeciale/utilaje, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    S - suprafața maximă carosabil măturată mecanizat/zi (mp);
    6,5 (ore) - timpul efectiv de măturat al autospecialei în cadrul programului de lucru de 8 ore;
    N_i - numărul de autospeciale de măturat mecanizat cu aceleași caracteristici tehnice;
    v_i - viteza de lucru a autospecialei/utilajului i (km/h);
    l_i - lățimea de acțiune/măturat a utilajului i (m);
    s_i - numărul de schimburi/zi în care este folosit utilajul i.


    Articolul 222
    (1) Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat manual, incluzând podurile, pasajele, stațiile publice, parcările publice și parcările de reședință sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei si se va completa tabelul din Anexa nr. 9 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața maximă carosabil măturată manual/zi este de ... mp/zi (se va completa cu valoarea cea mai mare a suprafeței totale măturată manual/zi prevăzută în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat manual, incluzând podurile, pasajele, parcările si stațiile publice).(3) Suprafața totală carosabil măturată manual/săptămână este de ... mp/săptămână (se va calcula si completa cu suma suprafețelor totale/zi, aferente zilelor din săptămână, prevăzute în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat manual, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice).(4) Suprafața totală carosabil măturată manual/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală carosabil măturată manual/săptămână și numărul de săptămâni din an, respectiv 52,14 săptămâni/an).


    Articolul 223

    (se trece, dacă este cazul)(1) Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de măturat mecanizat sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 10 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală pietonală măturată mecanizat/săptămână este de ... mp/săptămână (se va calcula și completa cu suma suprafețelor totale/zi, aferente zilelor din săptămână, prevăzute în tabelul din anexa privind Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de măturat mecanizat).(3) Suprafața totală pietonală măturată mecanizat/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală pietonală măturată mecanizat/săptămână și numărul de săptămâni din an, respectiv 52,14 săptămâni/an).


    Articolul 224
    (1) Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de măturat manual sunt trotuarele și, dacă este cazul, punctele/locurile speciale, cu trafic pietonal intens, în care sunt necesare mai multe operațiuni de măturat manual pe zi, pentru menținerea curățeniei.(2) Trotuarele pe care se execută operațiunea de măturat manual sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul 11.1 din Anexa nr. 11 la caietul de sarcini- cadru).(3) Suprafața maximă trotuare măturată manual/zi este de ... mp/zi (se va completa cu valoarea cea mai mare a suprafeței totale măturată manual/zi prevăzută în tabelul din anexa privind anexa privind Trotuarele pe care se execută operațiunea de măturat manual).(4) Suprafața totală trotuare măturată manual/săptămână este de ... mp/săptămână (se va calcula și completa cu suma suprafețelor totale/zi, aferente zilelor din săptămână, prevăzute în tabelul din anexa privind Trotuarele pe care se execută operațiunea de măturat manual)(5) Suprafața totală trotuare măturată manual/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală trotuare măturată manual/săptămână și numărul de săptămâni din an, respectiv 52,14 săptămâni/an).(6) (se trece, dacă este cazul) Punctele/spațiile speciale, cu trafic pietonal intens, în care se execută mai multe treceri/zi de măturat manual, sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul 11.2 din Anexa nr. 11 la caietul de sarcini-cadru).(7) (se trece, dacă este cazul) Suprafața totală puncte/spații speciale măturată manual/zi este de ... mp/zi (se va completa cu suprafața totală puncte/locuri speciale măturată manual/zi prevăzută în tabelul din anexa privind Punctele/spațiile speciale, cu trafic pietonal intens, în care se execută mai multe treceri/zi de măturat manual)(8) Suprafața totală puncte/spații speciale măturată manual/an este de ... mp/an (se va completa cu suprafața totală puncte/locuri speciale măturată manual/an prevăzută în tabelul din anexa privind Punctele/spațiile speciale, cu trafic pietonal intens, în care se execută mai multe treceri/zi de măturat manual)(9) Suprafața totală a căilor publice pietonale măturată manual/an, care includ trotuarele și punctele/spațiile speciale cu trafic pietonal intens, este ... mp/săptămână (se va completa cu suma dintre suprafața totală trotuare măturată manual/an și suprafața totală puncte/spații speciale măturată manual/an).


    Articolul 225
    (1) Suprafața maximă totală a căilor publice pietonale măturată manual/zi, care includ trotuarele și punctele/spațiile speciale cu trafic pietonal intens, este de ... mp/zi (se va completa cu suma dintre suprafața maximă totală trotuare măturată manual/zi și suprafața totală puncte/spații speciale măturată manual/zi).(2) Suprafața maximă totală a căilor publice rutiere și pietonale măturată manual/zi este de ... mp/zi (se va completa cu suma dintre suprafața maximă totală carosabil măturată manual/zi și suprafața maximă totală a căilor publice pietonale măturată manual/zi).(3) Suprafața totală a căilor publice rutiere și pietonale măturată manual/an este de ... mp/săptămână (se va calcula și completa cu suma dintre suprafața totală carosabil măturată manual/an și suprafața totală a căilor publice pietonale măturată manual/an).(4) (se trece, în cazul gestiunii delegate) Ofertantul va detalia, în oferta tehnică, modul de calcul al personalului necesar ofertat și se va asigura că acesta este suficient pentru a executa operațiunea de măturat manual pe suprafața maximă totală/zi aferentă căilor publice rutiere și pietonale în timpul efectiv de măturat în cadrul programului de lucru de 8 ore, inclusiv cu respectarea prevederilor privind timpul de muncă și timpul de odihnă din Codul muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 226
    (1) Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de stropit, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 12 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața maximă carosabil stropită/zi este de ... mp/zi (se va completa cu valoarea cea mai mare a suprafeței totale stropită/zi prevăzută în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de stropit, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice).(3) Suprafața totală carosabil măturată mecanizat/săptămână este de ... mp/săptămână (se va calcula și completa cu suma suprafețelor totale/zi, aferente zilelor din săptămână, prevăzute în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de stropit, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice).(4) Suprafața totală carosabil stropită/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală carosabil stropită/săptămână și numărul de săptămâni din an, respectiv 52,14 săptămâni/an).


    Articolul 227

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului o dotare minimă cu autospeciale de stropit căi publice)(1) Operatorul are obligația de a presta operațiunea de stropit căi publice cu autospeciale, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare- cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale/utilaje de stropit).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele pe care le va utiliza în executarea operațiunii de stropit căi publice și care vor rămâne în posesia/folosința sa după încetarea contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 228

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale de stropit căi publice)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele necesare executării operațiunii de spălat căi publice de stropit, prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul 17.4 din Anexa nr. 17. Investiții în autospeciale și echipamente destinate prestării activității de măturat, spălat și stropit căi publice în sarcina operatorului, la caietul de sarcini-cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare-cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospeciale de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(4) Pentru a demonstra că numărul de autospeciale de stropit ofertate este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de autospeciale/utilaje, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    S - suprafața maximă carosabil stropită/zi (mp);
    5,5 (ore) - timpul efectiv de stropit al autospecialei în cadrul programului de lucru de 8 ore;
    N_i - numărul de autospeciale/utilaje de stropit cu aceleași caracteristici tehnice;
    v_i - viteza de lucru a autospecialei/utilajului i (km/h);
    l_i - lățimea de acțiune/stropit a autospecialei/utilajului i (m);
    s_i - numărul de schimburi/zi în care este utilizată autospeciala i.


    Articolul 229
    (1) Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de spălat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 13 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața maximă carosabil spălata/zi este de ... mp/zi (se va completa cu valoarea cea mai mare a suprafeței totale spălata/zi prevăzută în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de spălat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice).(3) Suprafața totală carosabil spălata/săptămână este de ... mp/săptămână (se va calcula și completa cu suma suprafețelor totale/zi, aferente zilelor din săptămână, prevăzute în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de spălat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice).(4) Suprafața totală carosabil spălata/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală carosabil spălata/săptămână și numărul de săptămâni din an, respectiv 52,14 săptămâni/an)


    Articolul 230

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului o dotare minimă cu autospeciale de spălat căi publice)(1) Operatorul are obligația de a presta operațiunea de spălat căi publice cu autospeciale, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare- cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale/utilaje de spălat).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele pe care le va utiliza în executarea operațiunii de spălat căi publice și care vor rămâne în posesia/folosința sa după data încetării contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 231

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale de spălat căi publice)(1) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare-cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(2) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospeciale de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(3) Pentru a demonstra că numărul de autospeciale de spălat ofertate este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de autospeciale/utilaje, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    S - suprafața maximă carosabil spălata/zi (mp);
    5,5 (ore) - timpul efectiv de spălat al autospecialei în cadrul programului de lucru de 8 ore;
    N_i - numărul de autospeciale/utilaje de spălat cu aceleași caracteristici tehnice;
    v_i - viteza de lucru a autospecialei/utilajului i (km/h);
    l_i - lățimea de acțiune/spălat a autospecialei/utilajului i (m);
    s_i - numărul de schimburi/zi în care este utilizată autospeciala i.


    Articolul 232
    (1) Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de spălat sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 14 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală trotuare spălata manual/săptămână este de ... mp/săptămână (se va calcula și completa cu suma suprafețelor totale/zi, aferente zilelor din săptămână, prevăzute în tabelul din anexa privind Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de spălat).(3) Suprafața totală trotuare spălata manual/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală trotuare spălata/săptămână și numărul de săptămâni din an, respectiv 52,14 săptămâni/an)


    Articolul 233
    (1) Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de răzuit rigole sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 15 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală răzuită anual este de ... mp/an (se va completa cu suprafața totală/an prevăzută în anexa privind Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de răzuită anual).


    Articolul 234

    (se trece, în cazul în care activitatea va fi atribuită prin contract de delegare)(1) Pe durata derulării contractului de delegare, suprafețele programate prevăzute în prezentul caiet de sarcini vor putea suferi modificări și completări cauzate de reactualizări ale măsurătorilor și/sau de lucrări de refacere, modernizare și extindere a căilor publice.(2) Modificările și completările aduse suprafețelor programate prevăzute în prezentul caiet de sarcini vor face obiectul unor acte adiționale încheiate la contractul de delegare.


    Articolul 235

    (se trece, în cazul în care activitatea va fi atribuită prin hotărâre de dare în administrare)(1) Pe durata prestării activității, suprafețele programate prevăzute în prezentul caiet de sarcini vor putea suferi modificări și completări cauzate de reactualizări ale măsurătorilor și/sau de lucrări de refacere, modernizare și extindere a căilor publice.(2) Modificările și completările aduse suprafețelor programate prevăzute în prezentul caiet de sarcini vor face obiectul unor hotărâri de modificare a hotărârii de dare în administrare a activității.


    Articolul 236
    (1) Coșurile stradale concesionate/predate și frecvența de colectare sunt prezentate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 16 la caietul de sarcini-cadru).(2) (varianta 1, în cazul în care delegatarul a atribuit activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale) Deșeurile reziduale colectate din coșurile stradale și de pe căile publice vor fi transportate la stația/instalația de tratare mecano-biologică ... (se completează cu numele și locația instalației de tratare).(2) (varianta 2, în cazul în care delegatarul nu a atribuit activitatea de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale) Deșeurile reziduale colectate din coșurile stradale și de pe căile publice vor fi transportate la depozitul de deșeuri ... (se completează cu numele și locația depozitului de deșeuri).(3) Cantitatea anuală de deșeuri reziduale estimată a fi colectată, în primul an de operare, din coșurile stradale și de pe căile publice este de ... tone/an (se stabilește pe baza datelor istorice sau, în lipsa acestora, în funcție de capacitatea/volumul coșurilor stradale), respectiv de ... tone/zi (se va completa cu valoarea rezultată din împărțirea cantității anuale la 365 de zile).


    Articolul 237

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să dețină o dotare minimă cu autospeciale compactoare pentru prestarea operațiunii de colectare și transport al deșeurilor din coșurile stradale și de pe căile publice)(1) Operatorul are obligația de a presta transportul deșeurilor reziduale colectate din coșurile stradale și de pe căile publice cu autospeciale compactoare, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare-cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale compactoare de colectare și transport deșeuri din coșurile stradale).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele compactoare pe care le va utiliza în operațiunea de transport deșeuri reziduale colectate din coșurile stradale și de pe căile publice și care vor rămâne în posesia/folosința sa după încetarea contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) (se trece, dacă se atribuie și activitatea de colectare și transport deșeuri municipale) Autospecialele compactoare destinate transportului deșeurilor reziduale colectate din coșurile stradale și de pe căile publice vor fi altele decât cele utilizate la activitatea de colectare și transport deșeuri municipale, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 238

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale compactoare/echipamente pentru colectarea și transportul deșeurilor reziduale din coșurile stradale și de pe căile publice)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele compactoare și/sau coșurile stradale, prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se vor completa tabelul 17.1 din Anexa nr. 17. Investiții în autospeciale și echipamente destinate prestării activității de măturat, spălat și stropit căi publice în sarcina operatorului, la caietul de sarcini-cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele compactoare ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare-cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospecialele compactoare de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(4) (se trece, dacă se atribuie si activitatea de colectare si transport deșeuri municipale) Autospecialele compactoare destinate transportului deșeurilor reziduale din coșurile stradale și de pe căile publice vor fi altele decât cele utilizate la activitatea de colectare și transport deșeuri municipale, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(5) Pentru a demonstra că numărul de autospecialele compactoare ofertate pentru colectarea și transportul deșeurilor reziduale din coșurile stradale și de pe căile publice este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de autospeciale, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    Q_reziduale - cantitatea anuală de deșeuri reziduale estimată a fi colectată din coșurile stradale și de pe căile publice (tone);
    365 - numărul de zile din an;
    rho - densitatea medie a fracției de deșeuri reziduale se ia egală cu 0,350 tone/mc, dacă la nivelul ariei de delegare nu a fost stabilită prin determinări o altă greutate specifică;
    a_i - numărul de utilaje de aceeași capacitate și grad de compactare;
    b_i - capacitatea de transport a autospecialei (mc);
    c_i - gradul de compactare;
    d_i - numărul de curse efectuate/schimb;
    e_i - numărul de schimburi/zi.
    (6) La stabilirea gradului de compactare, ofertantul se va asigura că nu este depășită masa utilă maximă autorizată de transport a autospecialelor compactoare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(7) În oferta tehnică, ofertantul va preciza pentru fiecare autospecială compactoare: viteza medie de lucru, timpul de încărcare/compactare, timpul de transport și timpul de descărcare al deșeurilor și va demonstra că întreaga cantitatea de deșeuri reziduale estimată a fi colectată/zi din coșurile stradale și de pe căile publice poate fi colectată și transportată în timpul programului zilnic de lucru, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 239
    (1) Deșeurile stradale de pământ și pietre provenite din măturatul manual al căilor publice și din răzuitul rigolelor vor fi transportate la depozitul deșeuri ... (se completează cu numele depozitului de deșeuri) și/sau vor fi valorificate material, prin operațiuni de umplere/rambleiere a unor terenuri ce vor fi comunicate de către delegatar, pe durata derulării contractului.(2) Cantitatea anuală de deșeuri stradale de pământ și pietre provenite din măturatul manual al căilor publice și din răzuitul rigolelor estimată a fi colectată, în primul an de operare, este de ... tone/an (se stabilește pe baza datelor istorice), respectiv de ... tone/zi (se va completa cu valoarea rezultată din împărțirea cantității anuale la 365 de zile) .


    Articolul 240

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să dețină o dotare minimă cu autospeciale pentru prestarea operațiunii de colectare și transport al deșeurilor stradale de pământ și pietre)(1) Operatorul are obligația de colecta și transporta deșeurile stradale de pământ și pietre provenite din măturatul manual al căilor publice și din răzuitul rigolelor cu autospeciale, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare- cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale/utilaje de colectare și transport deșeuri stradale de pământ și pietre).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele pe care le va utiliza pentru colectarea și transportul deșeurilor stradale de pământ și pietre și care vor rămâne în posesia/folosința sa după data încetării contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 241

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor stradale de pământ și pietre)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele și/sau recipientele necesare pentru colectarea și transportul întregii cantități de deșeuri stradale de pământ și pietre provenite din măturatul manual al căilor publice și din răzuitul rigolelor, prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se vor completa tabelul 17.2 din Anexa nr. 17. Investiții în autospeciale și echipamente destinate prestării activității de măturat, spălat și stropit căi publice în sarcina operatorului, la caietul de sarcini-cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare-cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospeciale de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 242

    (se trece, în cazul în care delegatarul concesionează/predă operatorului bunuri publice pentru prestarea activității)
    Lista cu bunurile publice puse la dispoziția operatorului de către delegatar este prevăzută în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 243
    (1) Pentru fiecare operațiune aferentă activității se stabilește/fundamentează un tarif.(2) Cheltuielile cu amortizarea utilajelor multifuncționale/autospecialelor utilizate în mai multe operațiuni specifice activității, inclusiv în operațiunile de deszăpezire/combatere a poleiului de pe căile publice, se vor repartiza proporțional cu timpul de utilizare al utilajelor/autospecialelor în operațiunile respective ori cu alte elemente relevante.(3) (se trece, în cazul gestiunii delegate) Ofertantul va detalia, în memoriul tehnico-economic justificativ al tarifelor ofertate, modul de repartizare al cheltuielilor cu amortizarea aferente utilajelor multifuncționale/autospecialelor utilizate în mai multe operațiuni specifice activității, inclusiv în operațiunile de deszăpezire/combatere a poleiului de pe căile publice, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(4) Contravaloarea contribuției pentru economia circulară nu se include în tarif și se va evidenția distinct, alături de tarif, pe factura emisă de operator.


    Articolul 244

    (se trece, numai în cazul în care colectarea deșeurilor abandonate de pe căile publice nu a fost atribuită operatorului care prestează activitatea de colectare și transport deșeuri municipale)(1) Operatorul are obligația să presteze colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale abandonate pe căile publice, precum și al deșeurilor din construcții abandonate pe căile publice, la solicitarea delegatarului și/sau în conformitate cu Procedura de colectare a deșeurilor abandonate ocazional pe căile publice convenită cu acesta.(2) Abandonarea de către utilizatori a deșeurilor pe domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale constituie contravenție, a căror număr, frecvență și regularitate nu pot fi estimate.(3) Cantitatea de deșeuri municipale abandonate pe căile publice estimată a fi colectată, în primul an de operare, este de tone (se completează, pe baza datelor istorice din anul anterior).(4) Cantitatea de deșeuri din construcții abandonate pe căile publice estimată a fi colectată, în primul an de operare, este de tone (se completează, pe baza datelor istorice din anul anterior).(5) Pentru fiecare categorie de deșeuri abandonate, municipale sau din construcții, se stabilește/fundamentează un tarif de colectare și transport deșeuri abandonate pe căile publice, în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (8) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În structura tarifului se includ numai cheltuielile aferente prestației.(6) Contravaloarea cheltuielilor cu gestionarea deșeurilor abandonate se achită de către autoritatea administrației publice locale, la tariful corespunzător categoriei de deșeuri abandonate, municipale sau din construcții, pe baza unei situații detaliate întocmită de operator, privind locația, categoriile și cantitățile de deșeuri abandonate colectate în luna anterioară.


    Articolul 245

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul XIV Curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice din localitate și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț

    Articolul 246

    Operatorul are obligația de a presta activitatea de curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț, în aria teritorială a ... (se completează cu denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, cu denumirea tuturor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 247
    (1) Căile publice rutiere pe care se execută curățarea mecanizată a zăpezii, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice, sunt prevăzute în anexa nr. ......... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 18 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală deszăpezită a căilor publice rutiere/trecere este de ... mp/trecere (se va calcula și completa cu suma dintre suprafața totală deszăpezită/trecere aferentă căilor publice rutiere cu grad de prioritate 1 și suprafața totală deszăpezită/trecere aferentă căilor publice rutiere cu grad de prioritate 2), din care:
    a) ... mp/trecere, suprafața totală a căilor publice rutiere, cu grad de prioritate 1, deszăpezită/trecere (se va completa cu suprafața totală deszăpezită/trecere prevăzută în anexa 18.1 privind Căile publice rutiere, cu grad de prioritate 1, pe care se execută curățarea mecanizată a zăpezii);
    b) ... mp/trecere, suprafața totală a căilor publice rutiere, cu grad de prioritate 2, deszăpezită//trecere (se va completa cu suprafața totală deszăpezită/trecere prevăzută în anexa 18.2 privind Căile publice rutiere, cu grad de prioritate 1, pe care se execută curățarea mecanizată a zăpezii).
    (3) Căile publice rutiere cu grad de prioritate 1 cuprind toate arterele/străzile și podurile/pasajele pe care circulă mijloacele de transport în comun, la care intervențiile de curățare a zăpezii trebuie să înceapă în cel mult o oră de apariția zăpezii, iar cele cu grad de prioritate 2, restul căilor publice rutiere.(4) Numărul total de zile/an în care se estimează că va ninge este de ... zile/an (se va calcula și completa cu media zilelor din ultimii 3 ani în care a nins).(5) Suprafața totală a căilor publice rutiere estimată a fi deszăpezită/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală deszăpezită a căilor publice rutiere/trecere și numărul total de zile/an în care se estimează că ninge).


    Articolul 248

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului o dotare minimă cu autospeciale/utilaje de curățat zăpada)(1) Operatorul are obligația de a presta operațiunea de curățare mecanizată a zăpezii de pe căile publice rutiere cu autospeciale/utilaje, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare-cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale/utilaje de curățat zăpada).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele/utilajele pe care le va utiliza în executarea operațiunii de curățare mecanizată a zăpezii și care vor rămâne în posesia/folosința sa după data încetării contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 249

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale/utilaje de curățat zăpada)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele/utilajele necesare pentru executarea operațiunii de curățare mecanizată a zăpezii de pe căile publice rutiere, prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul 23.1 din Anexa nr. 23 la caietul de sarcini-cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare-cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospecialele/utilajele de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(4) Pentru a demonstra că numărul de autospeciale/utilaje de curățat zăpada ofertate este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de autospeciale/utilaje, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    S - suprafața totală deszăpezită a căilor publice rutiere, cu grad de prioritate 1/trecere (mp);
    7,5 (ore) - timpul efectiv de curățat zăpada al autospecialei în cadrul programului de lucru de 8 ore;
    n_i - numărul de autospeciale/utilaje de curățat zăpada cu aceleași caracteristici tehnice;
    v_i - viteza medie de lucru a utilajului i (km/h);
    l_i - lățimea de acțiune a utilajului i (m);
    s_i - numărul de schimburi/zi în care este utilizată autospeciala i.


    Articolul 250
    (1) Stațiile mijloacelor de transport în comun și refugiile pentru călători, inclusiv intrările la stațiile de metrou la care se asigură curățarea manuală a zăpezii sunt prevăzute în anexa nr. ...... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 19 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală a stațiilor mijloacelor de transport în comun, inclusiv a intrărilor la stațiile de metrou, deszăpezită manual/trecere este de ... mp/trecere (se va completa cu suprafața totală prevăzută în tabelul din anexa privind Stațiile mijloacelor de transport în comun și refugiile pentru călători, inclusiv intrările la stațiile de metrou).(3) Suprafața totală a stațiilor mijloacelor de transport în comun, inclusiv a intrărilor la stațiile de metrou, estimată a fi deszăpezită manual/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală a stațiilor mijloacelor de transport în comun, inclusiv a intrărilor la stațiile de metrou, deszăpezită manual/trecere și numărul total de zile/an în care se estimează că ninge).


    Articolul 251
    (1) Trotuarele adiacente trecerilor de pietoni, unităților sanitare, unităților de învățământ și altor instituții publice de interes local și/sau național la care se asigură curățarea manuală a zăpezii sunt prevăzute în anexa nr. ....... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 20 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală a trotuarelor adiacente trecerilor de pietoni, inclusiv a trotuarelor adiacente instituțiilor de interes local și/sau național, deszăpezită manual/trecere este de ... mp/trecere (se va completa suprafața totală deszăpezită manual/trecere prevăzută în tabelul din anexa privind Trotuarele adiacente trecerilor de pietoni, unităților sanitare, unităților de învățământ și altor instituții publice de interes local și/sau național).(3) Suprafața totală a trotuarelor adiacente trecerilor de pietoni, inclusiv a trotuarelor adiacente instituțiilor de interes local și/sau național, estimată a fi deszăpezită manual/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală a trotuarelor adiacente trecerilor de pietoni și instituțiilor publice deszăpezită manual/trecere și numărul total de zile/an în care se estimează că ninge).


    Articolul 252
    (1) Suprafața totală a căilor publice pietonale deszăpezită manual/trecere este de ... mp/trecere (se va calcula și completa cu suma dintre suprafața totală a stațiilor mijloacelor de transport în comun, inclusiv a intrărilor la stațiile de metrou, deszăpezită manual/trecere și suprafața totală a trotuarelor adiacente trecerilor de pietoni, inclusiv a trotuarelor adiacente instituțiilor de interes local și/sau național, deszăpezită manual/trecere).(2) Suprafața totală a căilor publice pietonale estimată a fi deszăpezită manual/an este de ... mp/an (se va calcula și completa cu suma dintre suprafața totală a stațiilor mijloacelor de transport în comun, inclusiv a intrărilor la stațiile de metrou, estimată a fi deszăpezită manual/an și suprafața totală a trotuarelor adiacente trecerilor de pietoni, inclusiv a trotuarelor adiacente instituțiilor de interes local și/sau național, estimată a fi deszăpezită manual/an).


    Articolul 253
    (1) Operatorul are obligația de a transporta la spațiile de depozitare zăpada curățată de pe căile publice.(2) Amplasamentele spațiilor de depozitare a zăpezii rezultate din operațiunile de deszăpezire sunt prezentate în anexa nr. ...... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 21 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 254
    (1) Volumul de zăpadă/trecere provenită de pe căile publice rutiere, cu grad de prioritate 1, deszăpezite mecanizat, calculat potrivit formulei:
    V zăpadă CR/trecere = (S deszăpezită CR/trecere)/5 x h
    unde:
    S deszăpezită CR/trecere - suprafața totală deszăpezită a căilor publice rutiere/trecere, (mp);
    h - înălțimea/grosimea medie multianuală a stratului de zăpadă, din ultimii 3 ani, conform datelor preluate de la Administrația Națională de Meteorologie (m);
    5 - gradul de compactare al zăpezii în cazul deszăpezirii mecanice, este de ... mc/trecere (se va calcula și completa cu valoarea raportului).
    (2) Volumul de zăpadă/trecere provenită de pe căile publice pietonale deszăpezite mecanizat, calculat potrivit formulei:
    V zăpadă CP/trecere = (S deszăpezită CR/trecere)/4 x h
    unde:
    S deszăpezită CR/trecere - suprafața totală deszăpezită a căilor publice pietonale/trecere (mp);
    h - înălțimea/grosimea medie multianuală a stratului de zăpadă, din ultimii 3 ani, conform datelor preluate de la Administrația Națională de Meteorologie (m);
    4 - gradul de compactare al zăpezii în cazul deszăpezirii manuale, este de ... mc/trecere (se va calcula și completa cu valoarea raportului).
    (3) Volumul total de zăpadă/trecere transportată la spațiile de depozitare, provenită din deszăpezirea căilor publice rutiere și căilor publice pietonale, este de ... mc/trecere (se va calcula și completa cu suma dintre V zăpadă CR/trecere și V zăpadă CP/trecere).(4) Volumul total de zăpadă estimat a fi transportat/an la spațiile de depozitare este de ..... mc/an (se va calcula și completa cu produsul dintre volumul total de zăpadă/trecere și numărul total de zile/an în care se estimează că ninge).


    Articolul 255

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului o dotare minimă cu autospeciale/utilaje de transport zăpadă)(1) Operatorul are obligația de a presta operațiunea de transport a zăpezii cu autospeciale, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare-cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale/utilaje de transport zăpadă).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele/utilajele pe care le va utiliza în executarea operațiunii de transport zăpadă și care vor rămâne în posesia/folosința sa după încetarea contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 256

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale/utilaje de transport zăpadă)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele/utilajele necesare pentru executarea operațiunii de transport a zăpezii, prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul 23.3 din Anexa nr. 23 la caietul de sarcini- cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele/utilajele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare- cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospecialele/utilajele de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(4) Pentru a demonstra că numărul de autospecialele ofertate pentru transportul zăpezii provenite din deszăpezirea căile publice este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de autospeciale/utilaje de transport, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    V zăpadă CR/trecere - volumul de zăpadă/trecere provenită de pe căile publice rutiere, cu grad de prioritate
    1, deszăpezite mecanizat (mc);
    V zăpadă CP/trecere- volumul de zăpadă/trecere provenită de pe căile publice pietonale deszăpezite manual (mc);
    a_i - numărul de utilaje de aceeași capacitate;
    b_i - capacitatea de transport a autospecialei (mc);
    c_i - numărul de curse efectuate/schimb;
    d_i - numărul de schimburi/zi;
    5 - numărul de zile alocat pentru transportul zăpezii după terminarea deszăpezirii.


    Articolul 257
    (1) Căile publice rutiere ce trebuie menținute în funcțiune prin combaterea poleiului și a înghețului sunt prezentate în anexa nr. ...... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 22 la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală combatere polei pe căile publice rutiere este de ... mp/trecere (se va completa cu suprafața totală combatere polei/trecere prevăzută în tabelul din anexa privind Căile publice rutiere ce trebuie menținute în funcțiune prin combaterea poleiului și a înghețului).(3) Suprafața totală combatere polei pe căile publice rutiere este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală combatere polei/trecere și numărul total de zile/an în care se estimează că ninge).


    Articolul 258

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului o dotare minimă cu autospeciale/utilaje pentru combaterea poleiului)(1) Operatorul are obligația de a presta operațiunile necesare pentru combaterea poleiului cu autospeciale/utilaje de împrăștiat material antiderapant, deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare-cumpărare, conform necesarului prevăzut în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va detalia, în anexă, necesarul de autospeciale/utilaje de împrăștiat material antiderapant).(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele/utilajele pe care le va utiliza în executarea operațiunii de combatere a poleiului și a înghețului și care vor rămâne în posesia/folosința sa după încetarea contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 259

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, dacă se solicită operatorului să realizeze investiții în autospeciale/utilaje de împrăștiat material antiderapant)(1) Operatorul trebuie să asigure autospecialele/utilajele de împrăștiat material antiderapant necesare combaterii poleiului, prevăzute în lista de investiții în sarcina operatorului, conform cerințelor din anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul nr. 23.3. din Anexa nr. 23 la caietul de sarcini-cadru).(2) Ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, dovezile din care rezultă că autospecialele/utilajele ofertate sunt deținute în proprietate, leasing financiar sau fac obiectul unor antecontracte de vânzare- cumpărare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) În cazul încetării înainte de termen a contractului de delegare, din motive neimputabile operatorului, delegatarul va plăti operatorului valoarea rămasă neamortizată/neachitată a investițiilor realizate în autospecialele/utilajele de natura bunurilor de retur, în conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) și (3) din Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(4) Pentru a demonstra că numărul de autospeciale/utilaje de împrăștiat material antiderapant ofertate este suficient, ofertantul va prezenta, în oferta tehnică, modul de calcul al necesarului minim de autospeciale/utilaje, din care să rezulte că este îndeplinită următoarea relație:
    unde:
    S - suprafața totală combatere polei/trecere (mp);
    5,5 (ore) - timpul efectiv de împrăștiere material antiderapant în cadrul programului de lucru de 8 ore;
    n_i - numărul de autospeciale/utilaje pentru combaterea poleiului cu aceleași caracteristici tehnice;
    v_i - viteza de lucru a utilajului i (km/h);
    l_i - lățimea de acțiune a utilajului i (m);
    s_i - numărul de schimburi/zi în care este folosit utilajul i.


    Articolul 260

    Operatorul are obligația de a asigura până la data de ....... (se va completa cu o dată anterioară începerii sezonului rece) a fiecărui an, stocurile tampon de materiale antiderapante, prevăzute în anexa nr. ......... (se va preciza numărul anexei). Pe măsură ce stocurile de materiale scad la jumătate, acestea vor fi refăcute, în maximum 10 zile de la constatare, prin achiziționarea cantităților necesare.


    Articolul 261

    (se trece, în cazul în care delegatarul concesionează/predă operatorului bunuri publice pentru prestarea activității)
    Lista cu bunurile publice puse la dispoziția operatorului de către delegatar este prevăzută în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 262

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul XV Dezinsecția, dezinfecția și deratizarea, la obiectivele din domeniul public și domeniul privat al unității administrativ-teritoriale

    Articolul 263

    Operatorul are obligația de a presta activitatea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, la obiectivele din domeniul public și domeniul privat al unității administrativ-teritoriale, în aria administrativ-teritorială a .... .... (se va completa cu denumirea unității administrativ-teritoriale sau, după caz, cu denumirea tuturor unităților administrativ-teritoriale care au calitatea de delegatar).


    Articolul 264
    (1) Obiectivele și suprafețele aferente spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale unde se vor aplica tratamentele de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor sunt specificate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa cu datele corespondente prevăzute în tabelul din Anexa nr. 24. Dezinsecție spații deschise - vector țânțari la caietul de sarcini- cadru).(2) Frecvența de execuție a tratamentelor de dezinsecție pe spațiile deschise este de ... treceri/lună (se va completa cu numărul de treceri/lună, stabilit conform prevederilor din regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(3) Tratamentele de dezinsecție pe spațiile deschise se vor executa în perioada ... (se completează cu perioada corespunzătoare lunilor din sezonul cald).(4) Numărul total de tratamente de dezinsecție pe spațiile deschise executate la nivel de an este de ... treceri/an (se va calcula și completa cu produsul dintre numărul de treceri/lună și numărul de luni cuprinse în perioada sezonului cald).(5) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală tratată/trecere spații deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale prevăzută în tabelul din anexa Dezinsecție spații deschise - vector țânțari și numărul de treceri/an).


    Articolul 265
    (1) Operatorul are obligația de a executa tratamentele de dezinsecție pe spațiile deschise ale persoanelor fizice și juridice de pe aliniamentul stradal, cu utilaje de mare capacitate generatoare de ceață montate pe autovehicule.(2) Suprafața tratată/trecere aferentă spațiilor deschise ale persoanelor fizice și juridice, la care tratamentele de dezinsecție se execută de pe aliniamentul stradal, se calculează potrivit formulei:
    S = 2 x L x 25 (mp/trecere)
    unde:
    2 - numărul de treceri al utilajului pe aceiași stradă;
    L - lungimea totală a străzilor din zona de case/proprietăți individuale (m);
    25 - lățimea de acțiune/pulverizare a utilajului (m).
    (3) Suprafața tratată/trecere aferentă spațiilor deschise ale persoanelor fizice și juridice, la care tratamentele de dezinsecție se execută de pe aliniamentul stradal, în lungime totală de ... m (se va completa cu lungimea totală a străzilor din zona de case/proprietăți individuale), este de ... mp/trecere.(4) Perioada în care se execută tratamentele de dezinsecție de pe aliniamentul stradal, numărul de treceri/lună și numărul de treceri/an sunt același ca la tratamentele de dezinsecție executate pe spațiile deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale.(5) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor deschise ale persoanelor fizice și juridice, la care tratamentele de dezinsecție se execută de pe aliniamentul stradal, este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere și numărul de treceri/an).


    Articolul 266
    (1) Suprafața totală tratată/trecere aferentă tuturor spațiilor deschise unde se execută tratamentele de dezinsecție este de .. mp/trecere (se va completa cu suprafața totală tratată/trecere aferentă tuturor spațiilor deschise din anexa Dezinsecție spații deschise - vector țânțari).(2) Suprafața totală tratată/an aferentă tuturor spațiilor deschise unde se execută tratamentele de dezinsecție este de .. mp/an (se va calcula și completa cu suma dintre suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale și suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor ale persoanelor fizice și juridice, la care tratamentele de dezinsecție se execută de pe aliniamentul stradal).


    Articolul 267
    (1) Obiectivele și suprafețele aferente spațiilor comune închise ale clădirilor unității administrativ- teritoriale și ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari unde se vor aplica tratamentele de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor sunt specificate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 25. Dezinsecție spații comune închise - vector țânțari la caietul de sarcini-cadru).(2) Frecvența de execuție/an a tratamentelor de dezinsecție în spațiile comune închise este de ... treceri/an (se va completa cu numărul de treceri/an, stabilit conform prevederilor din regulamentul- cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(3) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor comune închise ale clădirilor unităților sanitare este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Clădiri ale unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale, prevăzută în tabelul din anexa Dezinsecție spații comune închise - vector țânțari și numărul de treceri/an).(4) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor comune închise ale clădirilor unităților de învățământ este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Clădiri ale unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale, prevăzută în tabelul Dezinsecție spații comune închise - vector țânțari și numărul de treceri/an).(5) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor comune închise ale clădirilor instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ, este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Clădiri ale instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ, prevăzută în tabelul din anexa Dezinsecție spații comune închise - vector țânțari și numărul de treceri/an).(6) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor închise ale imobilelor de tip condominiu aparținând asociațiilor de proprietari/locatari este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Imobile de tip condominiu ale asociațiilor de proprietari/locatari, prevăzută în tabelul din anexa Dezinsecție spații comune închise - vector țânțari și numărul de treceri/an).


    Articolul 268
    (1) Operatorul are obligația de a executa tratamentele de dezinsecție în căminele aferente rețelelor tehnico-edilitare prevăzute în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 26. Dezinsecție cămine rețele tehnico-edilitare - vector țânțari la caietul de sarcini-cadru).(2) Suprafața totală tratată/trecere aferentă căminelor rețelelor tehnico-edilitare este de ... mp/trecere (se va completa cu suprafața totală tratată/trecere prevăzută în tabelul din anexa privind Cămine aferente rețelelor tehnico-edilitare unde se vor aplica tratamentele de dezinfecție).(3) Frecvența de execuție/an a tratamentelor de dezinsecție în căminele aferente rețelelor tehnico- edilitare este de ... treceri/an (se va completa cu numărul de treceri/an, stabilit conform prevederilor din regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(4) Suprafața totală tratată/an aferentă căminelor rețelelor tehnico-edilitare este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală tratată/trecere și numărul de treceri/an).


    Articolul 269

    (se trece, în situația în care este necesară executarea de tratamente de dezinsecție pentru combaterea căpușelor)(1) Operatorul are obligația de a executa tratamentele de dezinsecție pentru combaterea căpușelor în zonele cu vegetație aparținând domeniului public și privat al unității administrativ-teritoriale prevăzute în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 27 Dezinsecție spații deschise - vector căpușe la caietul de sarcini-cadru).(2) Frecvența de execuție a tratamentelor de dezinsecție pentru combaterea căpușelor este de ... treceri/an (se va completa cu numărul de treceri/an, stabilit conform prevederilor din regulamentul- cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(3) Suprafața tratată/trecere aferentă zonelor de vegetație pe care se execută tratamentele de dezinsecție pentru combaterea căpușelor este de ... mp/trecere (se va completa cu suprafața tratată/trecere prevăzută în tabelul din anexa Dezinsecție spații deschise - vector căpușe).(4) Suprafața totală tratată/an aferentă zonelor de vegetație pe care se execută tratamentele de dezinsecție pentru combaterea căpușelor este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere și numărul de treceri/an).


    Articolul 270
    (1) Obiectivele și suprafețele aferente spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale unde se vor aplica tratamentele de deratizare pentru combaterea șobolanilor și șoarecilor sunt specificate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 28. Deratizare spații deschise - vector șobolani/șoareci la caietul de sarcini-cadru).(2) Frecvența de execuție a tratamentelor de deratizare pe spațiile deschise este de ... treceri/an (se va completa cu numărul de treceri/an, stabilit conform prevederilor din regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(3) Suprafața totală tratată/trecere aferentă spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale pe care se execută tratamentele de deratizare este de ... mp/trecere (se va completa cu suprafața tratată/trecere prevăzută în tabelul din anexa Deratizare spații deschise - vector șobolani/șoareci).(4) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale pe care se execută tratamentele de deratizare este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală tratată/trecere și numărul de treceri/an).


    Articolul 271
    (1) Obiectivele și suprafețele aferente spațiilor închise ale clădirilor unității administrativ- teritoriale și ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari unde se vor aplica tratamentele de deratizare pentru combaterea șobolanilor și șoarecilor sunt specificate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 29. Deratizare spații comune închise - vector șobolani/șoareci la caietul de sarcini-cadru).(2) Frecvența de execuție a tratamentelor de deratizare aferente spațiilor închise ale clădirilor unității administrativ-teritoriale și ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari este de ... treceri/an (se va completa cu numărul de treceri/an, stabilit conform prevederilor din regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(3) Suprafața totală tratată/trecere aferentă spațiilor comune închise ale clădirilor unității administrativ-teritoriale și ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari pe care se execută tratamentele de deratizare este de ... mp/trecere (se va completa cu suprafața totală tratată/trecere prevăzută în tabelul din anexa Deratizare spații comune închise - vector șobolani/șoareci).(4) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor comune închise ale clădirilor unității administrativ-teritoriale și ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari pe care se execută tratamentele de deratizare este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere și numărul de treceri/an).


    Articolul 272
    (1) Operatorul are obligația de a executa tratamentele de deratizare în căminele aferente rețelelor tehnico-edilitare prevăzute în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 30. Deratizare cămine rețele tehnico-edilitare - vector șobolani/șoareci la caietul de sarcini- cadru).(2) Suprafața totală tratată/trecere aferentă căminelor rețelelor tehnico-edilitare este de ... mp/trecere (se va completa cu suprafața totală tratată/trecere prevăzută în tabelul din anexa Deratizare cămine rețele tehnico-edilitare - vector șobolani/șoareci).(3) Frecvența de execuție/an a tratamentelor de dezinsecție în căminele aferente rețelelor tehnico- edilitare este de ... treceri/an (se va completa cu numărul de treceri/an, stabilit conform prevederilor din regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(4) Suprafața totală tratată/an aferentă căminelor rețelelor tehnico-edilitare este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața totală tratată/trecere și numărul de treceri/an).


    Articolul 273
    (1) Obiectivele și suprafețele aferente spațiilor interioare ale clădirilor unității administrativ- teritoriale și spațiilor comune închise ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari unde se vor aplica tratamentele de dezinfecție sunt specificate în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei și se va completa tabelul din Anexa nr. 31. Dezinfecție la caietul de sarcini-cadru).(2) Frecvența de execuție/an a tratamentelor de dezinsecție este de ... treceri/an (se va completa cu numărul de treceri/an, stabilit conform prevederilor din regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare elaborat și aprobat de A.N.R.S.C.).(3) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor interioare ale clădirilor unităților sanitare unde se aplică tratamentele de dezinfecție este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Spații interioare ale clădirilor unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale, prevăzută în tabelul din anexa Dezinfecție și numărul de treceri/an).(4) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor interioare ale clădirilor unităților de învățământ unde se aplică tratamentele de dezinfecție este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Spații interioare ale clădirilor unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale, prevăzută în tabelul din anexa Dezinfecție și numărul de treceri/an).(5) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor interioare ale clădirilor instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ, unde se aplică tratamentele de dezinfecție este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Spații interioare ale clădirilor instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ, prevăzută în tabelul din anexa Dezinfecție și numărul de treceri/an).(6) Suprafața totală tratată/an aferentă spațiilor comune închise ale imobilelor de tip condominiu aparținând asociațiilor de proprietari/locatari unde se aplică tratamentele de dezinfecție este de ... mp/an (se va calcula și completa cu produsul dintre suprafața tratată/trecere aferentă obiectivului Spații comune închise ale imobilelor de tip condominiu aparținând asociațiilor de proprietari/locatari, prevăzută în tabelul din anexa Dezinfecție și numărul de treceri/an).


    Articolul 274

    (se trece în cazul gestiunii delegate)(1) Suprafața aferentă fiecărui obiectiv pe care se execută tratamentele de dezinsecție, dezinfecție și deratizare se stabilește la nivelul suprafeței înregistrate în planurile/documentele cadastrale.(2) Pe durata derulării contractului de delegare, suprafețele obiectivelor prevăzute în prezentul caiet de sarcini vor putea suferi modificări și completări cauzate de reactualizări ale măsurătorilor și/sau de lucrări de înființare și extindere a obiectivelor din domeniul public și privat al unității administrativ- teritoriale.(3) Modificările și completările aduse suprafețelor programate prevăzute în prezentul caiet de sarcini vor face obiectul unor acte adiționale încheiate la contractul de delegare.


    Articolul 275

    (se trece în cazul gestiunii delegate)(1) Pe întreaga durată de derulare a contractului de delegare, frecvența de execuție a tratamentelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare nu va suferi modificări sub numărul de treceri/tratamente cerute prin documentația de atribuire.(2) La solicitarea scrisă a delegatarului, operatorul are obligația să execute orice alte treceri/tratamente suplimentare de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Contravaloarea trecerilor/tratamentelor suplimentare va fi facturată de către operator și achitată de către autoritatea administrației publice locale, pe baza documentelor de lucru confirmate de către reprezentanții acesteia.


    Articolul 276

    În vederea bugetării anuale a sumelor necesare pentru plata contravalorii tratamentelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare ce urmează a fi executate în anul următor, operatorul are obligația să înainteze autorităților administrației publice locale, anual, cel târziu până la data de 1 decembrie a fiecărui an, Programul Unitar de Acțiune, întocmit pe baza datelor din prezentul caiet de sarcini și/sau a altor factori locali care favorizează apariția și dezvoltarea vectorilor, conform modelului din anexa ... (se va preciza numărul anexei și completa modelul Programului Unitar de Acțiune prevăzut în Anexa nr. 32 la caietul de sarcini-cadru).


    Articolul 277
    (1) Toate produsele folosite pentru efectuarea tratamentelor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție trebuie să fie avizate de către Comisia Națională pentru Produse Biocide.(2) Produsele raticide folosite la deratizare vor fi utilizate în condiții de siguranță, în conformitate cu normativele europene și naționale a produselor biocide.(3) Pentru combaterea șobolanilor/șoarecilor se vor utiliza dozele de raticid respectând indicațiile din avizele emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide și specificațiile din fișele tehnice ale producătorilor, aplicate pe unitatea de suprafață astfel încât să se asigure eficiența maximă a combaterii pentru perioada garantată a produsului. Operatorul va include obligatoriu în metodologia de lucru rețetarul cu cantitățile folosite pe unitatea de suprafață și va prezenta avizele și fișele tehnice ale produselor folosite.(4) Pentru combaterea țânțarilor/căpușelor se vor utiliza numai produse biocide/insecticide aplicabile vectorilor vizați. Operatorul va include obligatoriu în metodologia de lucru rețetarul cu dozele folosite pe unitatea de suprafață și va prezenta avizele și fișele tehnice ale produselor folosite.(5) Pentru prevenirea și combaterea bolilor infecțioase transmisibile se vor utiliza dezinfectanți și mijloace de dezinfecție adecvate pentru neutralizarea agentului patogen vizat.(6) Pe toată durata de derulare a contractului de delegare, operatorul are obligația să înlocuiască de îndată produsele biocide pentru care Comisia Națională pentru Produse Biocide nu mai emite avize, cu alte produse similare avizate pentru combaterea vectorilor vizați, convenite cu autoritatea administrației publice locale. Cheltuielile cu achiziția noilor produse se vor recunoaște și se vor include în tariful operațiunii respective.


    Articolul 278

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să asigure un număr de personal și o dotare minimă cu aparate/utilaje și autovehicule necesare prestării activității)(1) În vederea prestării activității de dezinsecție, dezinfecție și deratizare la standardele de calitate care să satisfacă cerințele colectivității locale, operatorul trebuie să dețină o dotare minimă cu autospeciale, utilaje și aparate, având în vedere întreaga suprafață/trecere aferentă tuturor obiectivelor spații deschise prevăzute în prezentul caiet de sarcini care trebuie tratată în timpul efectiv de acțiune/pulverizare al utilajelor/aparatelor rămas din programul de lucru de 8 ore, după scăderea timpului de dozare a insecticidului, timpului de deplasare pe distanța, dus-întors, a utilajelor și personalului de la punctul de lucru la sectorul de muncă și timpului de încărcare/golire a utilajelor/aparatelor.(2) Operatorul are obligația de a presta activitatea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare cu autovehicule, utilaje și aparate deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare-cumpărare, conform următorului necesar:
    a) autovehicule = ... buc, folosite pentru transportul echipelor, a echipamentului de lucru și a produselor biocide;
    b) autospecială pentru transportul cadavrelor de rozătoare colectate = 1 buc, în vederea eliminării acestora la firmele autorizate să desfășoare activități de incinerare;
    c) utilaje de mare capacitate generatoare de ceață rece tip ULV (Ultra Low Volume) = ... buc, folosite la tratamentele de dezinsecție pe spațiile deschise, executate de pe aliniamentul stradal;
    d) autoutilitare/platforme ULV = ... buc, pentru transportul utilajelor de mare capacitate generatoare de ceață
    e) aparate portabile generatoare de ceață caldă (termonebulizatoare) = ... buc, folosite, în principal, în zonele cu vegetație abundentă unde nu ajung/acționează utilajele de mare capacitate;
    f) aparate portabile pentru pulverizare fină (atomizoare) = ... buc, folosite, în principal, pentru dezinsecție la nivelul solului, în parcuri și alte spații verzi unde nu ajung/acționează utilajele de mare capacitate generatoare de ceață;
    g) alte dotări (dacă este cazul).
    (3) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autospecialele, utilajele și aparatele pe care le va utiliza în executarea tratamentelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare și care vor rămâne în posesia/folosința sa după încetarea contractului de delegare, inclusiv dovezile privind modul de deținere al acestora, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(4) În vederea prestării activității la standardele de calitate care să satisfacă cerințele colectivității locale, operatorul trebuie să asigure personalul de specialitate și personalul de execuție calificat, astfel încât întreaga suprafața/trecere aferentă tuturor obiectivelor spații deschise prevăzute în prezentul caiet de sarcini să poată fi tratată în timpul efectiv de executare a dezinsecției din cadrul programului de lucru de 8 ore, rămas după efectuarea tuturor operațiunilor preliminare.(5) Operatorul are obligația să asigure următorul necesar de personal:
    a) personal de specialitate: (se va completa cu numărul necesar și specializarea profesională: manager de contract, biolog, medic veterinar, inginer mecanic, inginer agronom, după caz)
    b) personalul de execuție calificat: ... de agenți dezinsecție, dezinfecție, deratizare (se va completa cu numărul necesar și, după caz, cu alte categorii de personal calificat).
    (6) În vederea asigurării continuității activității și intervențiilor operative ori de câte ori este necesar pentru stingerea unui focar, operatorul va asigura următorul personal operativ de intervenție: (se va completa cu numărul de personal permanent necesar pentru intervențiile operative neplanificate: dispecer, conducători auto și agenți dezinsecție, dezinfecție, deratizare)(7) Ofertantul va face dovada că, la data depunerii ofertei, are angajat tot personalul de specialitate și personalul de execuție calificat și va prezenta, în oferta tehnică, pentru fiecare agent dezinsecție, dezinfecție, deratizare, certificatul de calificare profesională în ocupația de agent dezinsecție, dezinfecție, deratizare, în caz oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 279

    (se trece, în cazul gestiunii delegate, în situația în care se solicită operatorului să estimeze și să oferteze necesarul de personal și necesarul de autovehicule, utilaje și aparate pentru executarea tratamentelor de dezinsecție)(1) Operatorul are obligația să asigure un număr suficient de personal, de autovehicule, de utilaje de mare capacitate generatoare de ceață și de aparate portabile/atomizoare necesare pentru executarea tratamentelor de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, având în vedere suprafața totală/trecere aferentă tuturor spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale și spațiilor deschise ale persoanelor fizice și juridice, la care tratamentele de dezinsecție se execută de pe aliniamentul stradal.(2) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu personalul calificat ofertat pe care îl va utiliza în executarea tratamentelor de dezinsecție și va prezenta, pentru fiecare agent dezinsecție, dezinfecție și deratizare, certificatul de calificare profesională în ocupația de agent dezinsecție, dezinfecție și deratizare, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(3) (se trece, în situația în care se solicită operatorului să asigure un anumit număr de personal de specialitate necesar îndeplinirii contractului) Pentru buna îndeplinirea a contractului în condiții de calitate și performanță, la standardele de calitate care să corespundă gradului de satisfacere al colectivității locale, operatorul va asigura următorul personal de specialitate: ... (se va completa cu manager de contract, biolog, medic veterinar, inginer mecanic, inginer agronom, după caz). În oferta tehnică, ofertantul va nominaliza personalul de specialitate desemnat pentru îndeplinirea contractului și va face dovada că acesta este angajat la data depunerii ofertei, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(4) În oferta tehnică, ofertantul va prezenta o listă detaliată cu autovehiculele, utilajele de mare capacitate generatoare de ceață și aparatele portabile/atomizoarele deținute în proprietate, leasing sau care fac obiectul unor contracte de închiriere și/sau antecontracte de vânzare-cumpărare, inclusiv dovezile privind modul de deținere, precum și caracteristicile tehnice principale de funcționare ale acestora și viteza de deplasare a fiecărui autovehicul/utilaj în timpul efectuării tratamentului de dezinsecție prin pulverizare mecanică, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.(5) Ofertantul se va asigura că personalul și aparatele/utilajele ofertate sunt suficiente pentru a executa tratamentele de dezinsecție, prin pulverizare manuală și mecanică, pe întreaga suprafața/trecere aferentă tuturor spațiilor deschise în timpul efectiv de dezinsecție/pulverizare din cadrul programului de lucru de 8 ore, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă.


    Articolul 280

    (se trece, în cazul în care delegatarul concesionează/predă operatorului bunuri publice pentru prestarea activității)
    Lista cu bunurile publice puse la dispoziția operatorului de către delegatar este prevăzută în anexa nr. ... (se va preciza numărul anexei).


    Articolul 281

    (dacă este cazul) Alte cerințe/date necesare definirii activității.


    Capitolul XVI Dispoziții tranzitorii și finale

    Articolul 282
    (1) Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București și asociațiile de dezvoltare intercomunitară, după caz, vor elabora și aproba în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului caiet de sarcini-cadru, caietul de sarcini propriu al serviciului de salubrizare sau vor modifica caietele de sarcini existente, în funcție de particularitățile locale și de interesele actuale și de perspectivă ale comunității respective, în conformitate cu prevederile prezentului caiet de sarcini-cadru.(2) Până la aprobarea caietului de sarcini propriu al serviciului, autoritățile administrației publice locale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară și operatorii și vor respecta prevederile prezentului caiet de sarcini-cadru.


    Articolul 283

    Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice va monitoriza aplicarea prevederilor prezentului caiet de sarcini-cadru.


    Articolul 284

     Anexele nr. 1 - 32 fac parte integrantă din prezentul Caiet de sarcini - cadru.


    Anexa nr. 1

    Numărul de utilizatori și numărul de gospodării individuale/locuințe în blocuri din aria de delegare

    Aria de delegare

    Număr de locuitori
    (populația rezidentă)

    Număr de persoane juridice

    Număr de gospodării individuale
    (case)

    Număr de locuințe în blocuri

    Municipiul/Sectorul ..............





    Oraș .............





    Total zona urbană





    Comuna ..............





    Comuna ..............





    Total zona rurală





    (tabelul se va adapta corespunzător în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale cuprinse în aria de delegare)


    Anexa nr. 2

    Cantități anuale de deșeuri menajere și similare colectate din aria de delegare

    Aria de delegare

    Cantități de deșeuri colectate
    (tone/an)

    menajere

    similare

    municipale

    Municipiul/Sectorul ..............




    Oraș .............




    Total cantități de deșeuri colectate din zona urbană




    Comuna ..............




    Comuna ..............




    Total cantități de deșeuri colectate din zona rurală




    (tabelul se va adapta corespunzător în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale cuprinse în aria de delegare)


    Anexa nr. 3

    Tipul punctelor de colectare și capacitatea/volumul recipientelor pentru colectarea fracțiilor de deșeuri municipale

    Municipiul/Sectorul .................................... (se trece denumirea unității administrativ-teritoriale sau, după caz, sectorul municipiului București)

    Tip/denumire punct de colectare (PC)

    Tip container/volum și/sau pubelă/litri

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Hârtie și carton

    Plastic și metal

    Sticlă

    Textile

    PC tip ....







    ....







    Orașul .................

    PC tip ....







    ...







    Comuna ...............

    PC tip ....







    ...







    (tabelul se va adapta corespunzător în funcție de numărul de tipuri de puncte de colectare din fiecare unitate administrativ-teritorială)


    Anexa nr. 4

    Lista punctelor de colectare și lista persoanelor juridice cu regim special pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodeșeurilor4.1. Lista punctelor de colectare a fracțiilor de deșeuri municipale și dotarea acestora cu recipiente

    Municipiul/Sectorul ..................................... (se trece denumirea unității administrativ-teritoriale sau, după caz, sectorul municipiului București)

    Punct de colectare de tip ............. (se trece tipul/denumirea punctului de colectare)

    Nr. crt.

    Locația punctului de colectare, blocuri deservite

    Număr de recipiente

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Hârtie și carton

    Plastic și metal

    Sticlă

    Textile

    1(*)








    2(*)








    3








    ...

    ....







    Total recipiente







    Punct de colectare de tip .......................


    1(*)









    2









    ...

    ...








    Total recipiente








    Punct de colectare de tip ..................


    1(*)









    ...









    Orașul .....................


    Punct de colectare de tip .................


    1(*)









    2









    3









    ...









    Total recipiente








    Punct de colectare de tip ........................


    1(*)









    ...









    Comuna .......................


    Punct de colectare de tip .........................


    1(*)









    2









    3









    ...









    Total recipiente








    (tabelul se va adapta corespunzător în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale cuprinse în aria de delegare și numărul tipurilor de puncte de colectare)
    (*) - punct de colectare din zona centrală cu blocuri, la care colectarea deșeurilor reziduale și biodeșeurilor se face zilnic, în perioada 1 aprilie - 30 septembrie
    4.2. Lista persoanelor juridice cu regim special pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodeșeurilor

    Municipiul/Sectorul ............
    (se trece denumirea unității administrativ-teritoriale sau, după caz, sectorul municipiului București)

    Nr. crt.

    Denumirea persoanei juridice

    Adresa persoanei juridice

    1



    2



    3



    ...



    Orașul ...

    1



    2



    3



    ...



    Comuna ...

    1



    2



    3



    ...



    (tabelul se va adapta corespunzător în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale cuprinse în aria de delegare)


    Anexa nr. 5

    Frecvența de colectare al fracțiilor de deșeuri municipale în aria de delegare
    (varianta 1, în cazul în care la nivelul unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sunt blocuri în zona centrală și/sau persoane juridice cu regim special de colectare a deșeurilor biodegradabile)5.1. Frecvența de colectare al deșeurilor reziduale și al biodeșeurilor municipale în aria de delegare

    Aria de delegare

    Frecvența/zilele de colectare din punctele de colectare și de la persoanele juridice, în perioada 1 aprilie - 30 septembrie

    Frecvența/zilele de colectare de la punctele de colectare și de la persoanele juridice, în perioada 1 octombrie - 31 martie

    Frecvența/zilele de colectare din "poartă în poartă", de la case/gospodării individuale

    Zona centrală cu blocuri/PJ regim special

    Alte zone cu blocuri/ alte PJ

    Zona centrală cu blocuri/PJ regim special

    Alte zone cu blocuri/ alte PJ

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Municipiul/Sectorul...







    Orașul ...







    Comuna ...







    (tabelul se va adapta corespunzător în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale din aria de delegare)

    (varianta 2, în cazul în care la nivelul unității administrativ-teritoriale nu sunt blocuri în zona centrală și/sau persoane juridice cu regim special de colectare a deșeurilor biodegradabile)5.1. Frecvența de colectare al deșeurilor reziduale și al biodeșeurilor municipale în aria de delegare

    Aria de delegare

    Frecvența/zilele de colectare din punctele de colectare și de la persoanele juridice, în perioada 1 aprilie - 30 septembrie

    Frecvența/zilele de colectare din punctele de colectare și de la persoanele juridice, în perioada 1 octombrie - 31 martie

    Frecvența/zilele de colectare din "poartă în poartă", de la case/gospodării individuale

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Reziduale

    Biodeșeuri

    Municipiul/Sectorul...







    Orașul ...







    Comuna ...







    (tabelul se va adapta corespunzător în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale din aria de delegare)
    5.2. Frecvența de colectare al deșeurilor reciclabile municipale în aria de delegare

    Aria de delegare

    Frecvența/zilele de colectare din punctele de colectare

    Frecvența/zilele de colectare din "poartă în poartă" și de la persoanele juridice

    Hârtie și carton

    Plastic și metal

    Sticlă

    Textile

    Hârtie și carton

    Plastic și metal

    Sticlă

    Textile

    Zona urbană

    Municipiul/ Sectorul ...









    Orașul ...









    Zona rurală

    Comuna ...









    Comuna ...









    (tabelul se va adapta corespunzător, defalcat pe zona urbană și zona rurală, în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale cuprinse în aria de delegare)


    Anexa nr. 6

    Locurile/spațiile special amenajate pentru colectarea unor tipuri și categorii de deșeuri generate ocazional, dotarea cu recipiente și frecvența de colectare

    Unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorial ...........
    (se trece denumirea unității administrativ-teritoriale sau, după caz, sectorul municipiului București)

    Nr. crt.

    Locația spațiului de colectare

    Tipul/categoria de deșeuri (*)

    Dotarea (**)

    Frecvența de colectare

    Tip container/volum

    Număr

    1






    2






    3






    ...






    (*) - se completează cu: Textile, Voluminoase, după caz
    (**) - se completează numai pentru deșeurile textile
    (tabelul se va adapta corespunzător, în funcție de numărul de unități administrativ-teritoriale în care sunt amenajate spații speciale de colectare a unor tipuri/categorii de deșeuri generate ocazional)


    Anexa nr. 7

    Lista de investiții în sarcina operatorului, de natura bunurilor de retur7.1. Investiții în sistemul de colectare și transport separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor generate ocazional
    tabel pag. 103

    Fracția/categoria de deșeuri

    Denumire echipament/investiție

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Deșeuri reziduale și biodeșeuri

    Autospeciale compactoare pentru colectarea și transportul deșeurilor reziduale și biodeșeurilor, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de colectare, având în vedere cantitățile estimate, recipientele în operare și frecvența de colectare cerută. Autospecialele trebuie să aibă sisteme de prindere adecvate pentru recipientele de colectare în operare.
    Minimum o autospecială de capacitate mică de colectare pentru zonele greu accesibile.


    Autospecială dotată cu sistem de spălare a recipientelor de colectare deșeuri reziduale și biodeșeuri.



    Recipiente noi, neutilizate, pentru colectarea deșeurilor reziduale din punctele de colectare (PC)

    Containere de tip ...... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Pubele negre de .....litri, pentru PC de tip ........., zona urbană


    Containere de tip ......... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Pubele negre de ......... litri, pentru PC de tip ........., zona rurală


    Recipiente noi, neutilizate, pentru colectarea deșeurilor reziduale din „poartă în poartă”, pentru utilizatorii casnici din casele/gospodăriile individuale

    Pubele negre de ........ litri, zona urbană


    Pubele negre de ........ litri, zona rurală


    Recipiente noi, neutilizate, pentru colectarea biodeșeurilor din punctele de colectare (PC)

    Containere de tip ....... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Pubele maro de ....... litri, pentru PC de tip ......, zona urbană


    Containere de tip ........ de .... mc, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Pubele maro de ..... litri, pentru PC de tip ...., zona rurală


    Recipiente noi, neutilizate, pentru colectarea biodeșeurilor din „poartă în poartă” ,pentru utilizatorii casnici din casele/gospodăriile individuale

    Pubele maro de ...... litri, zona urbană


    Pubele maro de ....... litri, zona rurală


    Deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă

    Autospeciale pentru colectarea separată și transportul deșeurilor reciclabile de hârtie, metal, plastic și sticlă, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de colectare, având în vedere cantitățile estimate, recipientele în operare și frecvența de colectare cerută. Autospecialele trebuie să aibă sisteme de prindere adecvate pentru recipientele de colectare în operare.


    Recipiente noi, neutilizate, pentru colectarea fracției de hârtie/carton din punctele de colectare (PC)

    Containere de tip ..... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Pubele albastre de ..... litri, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Containere de tip .....de .... mc, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Pubele albastre de ..... litri, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Recipiente noi, neutilizate, pentru colectarea fracției de plastic/metal din punctele de colectare (PC)

    Containere de tip .... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Pubele galbene de ..... litri, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Containere de tip ..... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Pubele galbene de ..... litri, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Recipiente noi, neutilizate, pentru colectarea sticlei din punctele de colectare (PC)

    Containere de tip ..... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Pubele verzi de ..... litri, pentru PC de tip ....., zona urbană


    Containere de tip ...... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Pubele verzi de .......litri, pentru PC de tip ........., zona rurală


    Saci adecvați pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, pentru utilizatorii casnici din casele/gospodăriile individuale

    Saci de .......... litri, pentru utilizatorii casnici din zona urbană

    ... buc/an

    Saci de ......... litri, pentru utilizatorii casnici din zona rurală

    ... buc/an

    Saci adecvați pentru colectarea deșeurilor de plastic/metal, pentru utilizatorii casnici din casele/gospodăriile individuale

    Saci de ......... litri, pentru utilizatorii casnici din zona urbană

    ... buc/an

    Saci de ......... litri, pentru utilizatorii casnici din zona rurală

    ... buc/an

    Saci adecvați pentru colectarea deșeurilor de sticlă, pentru utilizatorii casnici din casele/gospodăriile individuale

    Saci de ........ litri, pentru utilizatorii casnici din zona urbană

    ... buc/an

    Saci de ......... litri, pentru utilizatorii casnici din zona rurală

    ... buc/an

    Deșeuri textile

    Autospeciale pentru colectarea separată și transportul deșeurilor textile, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de colectare, având în vedere cantitățile estimate, recipientele în operare și frecvența de colectare cerută. Autospecialele trebuie să aibă sisteme de prindere adecvate pentru recipientele de colectare în operare.


    Recipiente personalizate pentru colectarea deșeurilor textile din punctele de colectare (PC)

    Containere de tip ...... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona urbană


    Pubele de ...... litri, pentru PC de tip ......, zona urbană


    Containere de tip ....... de .... mc, pentru PC de tip .........., zona rurală


    Pubele de ...... litri, pentru PC de tip ......., zona rurală


    Recipiente personalizate pentru colectarea deșeurilor textile din locurile/spațiile special amenajate

    Containere de tip ....... de .... mc, zona urbană


    Containere de tip ...... de .... mc, zona urbană


    Saci adecvați pentru colectarea deșeurilor textile, pentru utilizatorii casnici din casele/gospodăriile individuale

    Saci de ...... litri, pentru utilizatorii casnici din zona urbană

    ... buc/an

    Saci de ....... litri, pentru utilizatorii casnici din zona rurală

    ... buc/an

    Deșeuri periculoase menajere

    Autospecială pentru colectarea separată și transportul deșeurilor periculoase.

    Autovehicul special destinat transportului deșeurilor periculoase, marcat cu inscripția „Transport deșeuri periculoase” și etichete de avertizare privind caracterul periculos al deșeurilor pe care le transportă, care să acopere necesitățile de colectare, având în vedere cantitățile estimate și frecvența de colectare cerută.


    Deșeuri voluminoase

    Autospecială pentru colectarea separată și transportul deșeurilor voluminoase, inclusiv a deșeurilor voluminoase abandonate.

    Autospecială pentru colectarea separată și transportul deșeurilor voluminoase, care să acopere necesitățile de colectare, având în vedere cantitățile estimate și frecvența de colectare cerută, precum și solicitările utilizatorilor.


    Deșeuri din construcții provenite din locuințe

    Autospecială pentru colectarea separată și transportul deșeurilor din construcții provenite din locuințe, inclusiv a deșeurilor din construcții abandonate.

    Autospeciala trebuie sa aibă o capacitate suficientă pentru colectarea cantităților de deșeuri provenite din locuințe, care să acopere necesitățile de colectare, având în vedere cantitățile estimate și frecvența de colectare cerută, precum și solicitările utilizatorilor casnici.


    Containere metalice pentru colectarea deșeurilor din construcții, din locurile/spațiile special amenajate

    Containere de tip ..... de .... mc, zona urbană


    Containere de tip ....... de .... mc, zona urbană



    Containere metalice, de diferite capacități, pentru colectarea deșeurilor din construcții, la solicitarea utilizatorilor casnici

    Un număr suficient de containere pentru asigurarea colectării deșeurilor din construcții, la solicitarea utilizatorilor casnici. Minimul de containere metalice cerute este de 3 buc.


    Alte investiții/echipamente

    Denumire/cerințe minime

    Număr

    ...


    (tabelul se va adapta corespunzător, în funcție de zona urbană și/sau rurală de care aparține unitatea/unitățile administrativ-teritoriale care are/au calitatea de delegatar, de fracția/categoria de deșeuri pentru care se solicită investiții, de tipul investițiilor solicitate, de numărul de fracții de deșeuri municipale colectate separat, precum și de locurile/spațiile special amenajate pentru colectarea unor tipuri/categorii speciale de deșeuri)
    7.2. Investiții în echipamente și utilaje la centrul/centrele de colectare cu aport voluntar

    Centrul de colectare prin aport voluntar ..............
    (se trece denumirea și locația centrului de colectare prin aport voluntar)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr




    (tabelul se completează și se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații de transfer și de investițiile solicitate la fiecare stație de transfer)
    7.3. Investiții în echipamente și utilaje la stația/stațiile de transfer

    Stația de transfer ........................
    (se trece denumirea și locația stației de transfer)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr



    7.4. Investiții în echipamente și utilaje la stația/stațiile de sortare

    Stația de sortare ...........
    (se trece denumirea și locația stației de sortare)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr




    (tabelul se completează și se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații de sortare și de investițiile solicitate la fiecare stație de sortare)
    7.5. Investiții în echipamente și utilaje la stațiile/instalațiile de compostare

    Stația/instalațiile de compostare ...............
    (se trece denumirea și locația stației/instalațiilor de compostare)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr




    (tabelul se completează și se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații/instalații de compostare și de investițiile solicitate la fiecare stație/instalație de compostare)
    7.6. Investiții la stațiile/instalațiile de digestie anaerobă

    Stația/instalațiile de digestie anaerobă ...................
    (se trece denumirea și locația stației/instalațiilor de digestie anaerobă)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr




    (tabelul se completează și se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații/instalații de digestie anaerobă și de investițiile solicitate la fiecare stație/instalație de digestie anaerobă)
    7.7. Investiții la stațiile/instalațiile de tratare mecano-biologică

    Stația/instalațiile de tratare mecano-biologică ................
    (se trece denumirea și locația stației/instalațiilor de tratare mecano-biologică)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr




    (tabelul se completează și se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de stații/instalații de tratare mecano-biologică și de investițiile solicitate la fiecare stație/instalație de digestie anaerobă)
    7.8. Investiții la depozitul/depozitele de deșeuri

    Depozitul de deșeuri ............
    (se trece denumirea și locația depozitului de deșeuri)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr




    (tabelul se completează și se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de depozite de deșeuri și de investițiile solicitate la fiecare depozit de deșeuri)
    7.9. Investiții la instalațiile de incinerare cu eficiență energetică ridicată

    Stația/instalațiile de incinerare cu eficiență energetică ridicată .....................
    (se trece denumirea și locația instalațiilor de incinerare)

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/utilaj

    Număr




    (tabelul se completează și se adaptează corespunzător, în funcție de numărul de investiții solicitate)


    Anexa nr. 8

    Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat mecanizat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni/suprafață tronson arteră/stradă/pod

    Suprafața carosabil măturată mecanizat în fiecare zi din săptămână în care se mătură (mp)

    lungime (m)

    lățime (m)

    suprafața (mp)

    luni (mp)

    marți (mp)

    miercuri (mp)

    joi (mp)

    vineri (mp)

    sâmbătă (mp)

    duminică (mp)

    1












    2












    ....












    n












    Suprafața totală carosabil măturată mecanizat/zi









    Anexa nr. 9

    Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de măturat manual, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni/suprafață tronson arteră/stradă/pod

    Suprafața carosabil măturată manual în fiecare zi din săptămână în care se mătură (mp)

    lungime (m)

    lățime (m)

    suprafața (mp)

    luni (mp)

    marți (mp)

    miercuri (mp)

    joi (mp)

    vineri (mp)

    sâmbătă (mp)

    duminică (mp)

    1












    2












    ...












    n












    Suprafața totală carosabil măturată manual/zi









    Anexa nr. 10

    Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de măturat mecanizat

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni/suprafață tronson trotuar/alee

    Suprafața pietonală măturată mecanizat în fiecare zi din săptămână în care se mătură (mp)

    lungime (m)

    lățime totală(*)(m)

    suprafața (mp)

    luni (mp)

    marți (mp)

    miercuri (mp)

    joi (mp)

    vineri (mp)

    sâmbătă (mp)

    duminică (mp)

    1












    2












    ...












    n












    Suprafața totală pietonală măturată mecanizat/zi








    (*) - lățimea cumulată a trotuarelor, din stânga și dreapta arterei/străzii


    Anexa nr. 11

    Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de măturat manual11.1. Trotuare pe care se execută operațiunea de măturat manual

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni/suprafață tronson trotuar/alee

    Suprafața trotuare măturată manual în fiecare zi din săptămână în care se mătură (mp)

    lungime (m)

    lățime totală(*)(m)

    suprafața (mp)

    luni (mp)

    marți (mp)

    miercuri (mp)

    joi (mp)

    vineri (mp)

    sâmbătă (mp)

    duminică (mp)

    1












    2












    ...












    n












    Suprafața totală trotuare măturată manual/zi








    (*) - lățimea cumulată a trotuarelor, din stânga și dreapta arterei/străzii
    11.2. Punctele/locurile speciale, cu trafic pietonal intens, în care se execută mai multe treceri/zi de măturat manual

    Nr. crt.

    Locația punctului/locului special cu trafic pietonal intens

    Suprafața punctului special (mp)

    Numărul de treceri pe zi

    Suprafața măturată manual (mp)

    zi

    săptămână

    an

    1







    2







    ...







    n







    Suprafața totală puncte/locuri speciale măturată manual





    Anexa nr. 12

    Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de stropit, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni/suprafață tronson arteră/stradă/pod

    Suprafața carosabil stropită în fiecare zi din săptămână în care se execută operațiunea de stropit (mp)

    lungime (m)

    lățime (m)

    suprafața (mp)

    luni (mp)

    marți (mp)

    miercuri (mp)

    joi (mp)

    vineri (mp)

    sâmbătă (mp)

    duminică (mp)

    1












    2












    ...












    n












    Suprafața totală carosabil stropită/zi









    Anexa nr. 13

    Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de spălat, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni/suprafață tronson arteră/stradă/pod

    Suprafața carosabil spălată în fiecare zi din săptămână în care se execută operațiunea de spălat (mp)

    lungime (m)

    lățime (m)

    suprafața (mp)

    luni (mp)

    marți (mp)

    miercuri (mp)

    joi (mp)

    vineri (mp)

    sâmbătă (mp)

    duminică (mp)

    1












    2












    ...












    n












    Suprafața totală carosabil spălată/zi









    Anexa nr. 14

    Căile publice pietonale pe care se execută operațiunea de spălat

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni/suprafață tronson trotuar/alee

    Suprafața trotuare spălată manual în fiecare zi din săptămână în care se execută spălatul manual (mp)

    lungime (m)

    lățime totală(*)(m)

    suprafața (mp)

    luni (mp)

    marți (mp)

    miercuri (mp)

    joi (mp)

    vineri (mp)

    sâmbătă (mp)

    duminică (mp)

    1












    2












    ...












    n












    Suprafața totală trotuare spălată manual/zi








    (*) - lățimea cumulată a trotuarelor, din stânga și dreapta arterei/străzii


    Anexa nr. 15

    Căile publice rutiere pe care se execută operațiunea de răzuit rigole

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă

    Lungime rigolă (m)

    Lățimea de răzuire(*) (m)

    Frecvența de răzuire /lună

    Suprafața/ lună (mp)

    Suprafața/an (mp)

    1







    2







    ...







    n







    Suprafața totală



    (*) - lățimea medie de răzuire, măsurată de la bordură spre axul median al străzii, este de .... (se trece 0,75 m, în cazul în care nu a fost stabilită, prin regulamentul serviciului, o lățime mai mică)


    Anexa nr. 16

    Coșurile stradale concesionate/predate și frecvența de colectare

    Nr. crt.

    Denumire arteră/ stradă/ punct special la care sunt amplasate coșuri stradale

    Tip/capacitate coș stradal (litrii)

    Număr coșuri stradale (buc)

    Frecvența de colectare (numărul de treceri pe zi/pe săptămână/pe lună)

    1




    zi

    săptămână

    lună

    2







    ...







    n








    Anexa nr. 17

    Investiții în sarcina operatorului necesare prestării activității de măturat, spălat și stropit căi publice în sarcina operatorului17.1. Lista de investiții în sarcina operatorului, în echipamente necesare colectării și transportului deșeurilor din coșurile stradale

    Denumire echipament

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale compactoare pentru colectarea și transportul deșeurilor reziduale din coșurile stradale, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de colectare și transport a deșeurilor din coșurile stradale, având în vedere cantitatea estimată și frecvența de colectare cerută.


    Coșuri stradale

    Coș stradal de ... litri


    ...



    (tabelul se va adapta corespunzător, în funcție de tipul și numărul de investiții solicitate)
    17.2. Lista de investiții în sarcina operatorului, în echipamente necesare colectării și transportului deșeurilor stradale de pământ și pietre

    Denumire echipament

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor stradale de pământ și pietre, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de colectare și transport a deșeurilor de pământ și pietre, având în vedere cantitatea estimată a fi colectată.


    Recipiente

    Container de tip ... de ... mc


    ...


    17.3. Lista de investiții în sarcina operatorului, în autospeciale/utilaje de măturat mecanizat căi publice

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale pentru măturat mecanizat carosabil, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de măturat mecanizat, având în vedere suprafața maximă carosabil măturată mecanizat/zi.


    Utilaje



    ...


    17.4. Lista de investiții în sarcina operatorului, în autospeciale/utilaje de stropit căi publice

    Denumire echipament

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale pentru stropit căi publice, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de spălat/stropit, având în vedere suprafața maximă carosabil stropită/zi.


    Utilaje



    ...


    17.5. Lista de investiții în sarcina operatorului, în autospeciale/utilaje de spălat căi publice

    Denumire echipament

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale pentru spălat căi publice, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de spălat carosabil, având în vedere suprafața maximă carosabil spălată/ zi.


    Utilaje



    ...




    Anexa nr. 18

    Căile publice rutiere pe care se execută curățarea mecanizată a zăpezii, incluzând podurile, pasajele, parcările și stațiile publice18.1. Căile publice rutiere, cu grad de prioritate 1, pe care se execută curățarea mecanizată a zăpezii

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni tronson arteră/stradă

    Suprafața deszăpezită/ trecere (mp)

    Lungime
    (m)

    Lățime
    (m)

    1





    2





    ...





    n





    Suprafața totală a căilor publice rutiere, cu grad de prioritate 1, deszăpezită/ trecere

    18.2. Căile publice rutiere, cu grad de prioritate 2, pe care se execută curățarea mecanizată a zăpezii

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Suprafață deszăpezită tronson arteră/stradă pe trecere

    lungime
    (m)

    lățime
    (m)

    suprafața
    (mp)

    1





    2





    ...





    n





    Suprafața totală a căilor publice rutiere, cu grad de prioritate 2, deszăpezită/ trecere



    Anexa nr. 19

    Stațiile mijloacelor de transport în comun și refugiile pentru călători, inclusiv intrările la stațiile de metrou

    Nr. crt.

    Denumire tronson arteră/stradă

    Denumire stație publică de transport călători

    Suprafața deszăpezită
    (mp)

    1




    2




    ...




    n




    Suprafața totală deszăpezită manual/trecere



    Anexa nr. 20

    Trotuarele adiacente trecerilor de pietoni, unităților sanitare, unităților de învățământ și altor instituții publice de interes local și/sau național


    Nr. crt.

    Denumire tronson arteră/stradă (prevăzută cu trotuare)

    Locația trecerii de pietoni/instituției publice

    Suprafața trotuare deszăpezită
    (mp)


    1





    2





    ...





    n




    Suprafața totală deszăpezită manual/trecere




    Anexa nr. 21

    Amplasamentele spațiilor de depozitare a zăpezii rezultate din operațiunile de deszăpezire

    Nr. crt.

    Locația spațiului de depozitare a zăpezii

    Suprafața de depozitare

    1



    2



    ...



    n




    Anexa nr. 22

    Căile publice rutiere ce trebuie menținute în funcțiune prin combaterea poleiului și a înghețului

    Nr. crt.

    Denumire arteră/stradă/pod

    Dimensiuni tronson arteră/stradă

    Suprafața combatere polei/trecere
    (mp)

    Lungime
    (m)

    Lățime
    (m)

    1





    2





    ...





    n





    Suprafața totală combatere polei/trecere



    Anexa nr. 23

    Investiții în sarcina operatorului, necesare prestării activității de curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț23.1. Lista de investiții în sarcina operatorului, în echipamente necesare executării operațiunii de curățare a zăpezii de pe căile publice

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale de cruțat zăpadă dotate cu lamă/plug, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de curățare a zăpezii de pe căile publice rutiere, având în vedere suprafața totală deszăpezită/trecere.


    Plug/lamă



    ...


    23.2. Lista de investiții în sarcina operatorului, în echipamente necesare executării operațiunii de combatere polei

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale de împrăștiat material antiderapant, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de combatere a poleiului de pe căile publice rutiere, având în vedere suprafața totală combatere polei/trecere.


    ...


    23.3. Lista de investiții în sarcina operatorului, în echipamente necesare executării operațiunii de transport zăpadă

    Denumire echipament/utilaj

    Tip echipament/Cerințe

    Număr

    Autospeciale de transport zăpadă, echipate cu sistem de supraveghere video și sistem GPS

    Un număr suficient de autospeciale, cu norma minimă de poluare EURO ..., care să acopere necesitățile de transport zăpadă, având în vedere volumul total de zăpadă curățată de pe căile publice/trecere.


    ...




    Anexa nr. 24

    Dezinsecție spații deschise - vector țânțari

    Nr. crt.

    Obiectivul aferent spațiilor deschise și locația obiectivului unde se aplică tratamentul de dezinsecție

    Suprafața tratată/trecere
    (mp)

    I. Spații deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale

    1

    Terenuri aparținând instituțiilor publice din subordine, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și adresafiecărei instituții publice)


    1.1



    ...



    2

    Parcuri, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și locația fiecărui parc)


    2.1



    ...



    3

    Spații verzi/terenuri adiacente blocurilor de locuințe/gospodăriilor individuale


    4

    Piețe, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și locația fiecărui parc)


    4.1



    ...



    5

    Târguri/oboare, din care:
    (se va enumera și completa denumirea și locația fiecărui târg/obor)


    5.1



    ...



    6

    Cimitire, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și locația fiecărui cimitir)


    6.1



    ...



    7

    Maluri de lac/ape curgătoare, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și locația fiecărui lac sau, după caz, fiecărei ape curgătoare)


    7.1



    ...



    8

    Puncte de colectare deșeuri


    9

    Stații/instalații de tratare deșeuri, depozite de deșeuri, din care:
    (se va enumera și completa, după caz, cu denumirea și locația fiecărei stații/instalații de tratare a deșeurilor și/sau depozit de deșeuri)


    9.1



    ...



    I

    Suprafața totală tratată/trecere spații deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale (1+2+3+4+5+6+7+8+9)


    II. Spații deschise din proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice, la care dezinsecția se execută de pe aliniamentul stradal

    II

    Suprafața totală tratată/trecere spații deschise din proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice, la care dezinsecția se execută de pe aliniamentul stradal (se va calcula potrivit formulei prevăzute la art. 265 din caietul de sarcini-cadru)


    III

    Suprafața totală tratată/trecere aferentă tuturor spații deschise (I +II)


    (tabelul este orientativ și se adaptează corespunzător în funcție de numărul de obiective existente în unitatea administrativ-teritorială și poate fi completat cu alte obiective de interes local stabilite de către delegatar)


    Anexa nr. 25

    Dezinsecție spații comune închise - vector țânțari

    Nr. crt.

    Obiectivul aferent spațiilor comune închise ale clădirilor/condominiilor (subsol, spații tehnice și alte asemenea) unde se aplică tratamentul de dezinsecție

    Suprafața tratată/ trecere
    (mp)

    1

    Clădiri ale unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și adresa fiecărei unități sanitare)


    1.1



    ...



    2

    Clădiri ale unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și adresa fiecărei unități de învățământ)


    2.1



    ...



    3

    Clădiri ale instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și adresafiecărei instituții publice)


    3.1



    ...



    4

    Imobile de tip condominiu ale asociațiilor de proprietari/locatari (subsol, spații tehnice și alte asemenea)


    (tabelul este orientativ și se adaptează corespunzător în funcție de numărul de obiective existente în unitatea administrativ-teritorială și poate fi completat cu alte obiective de interes local stabilite de către delegatar)


    Anexa nr. 26

    Dezinsecție cămine rețelele tehnico-edilitare - vector țânțari

    Nr. crt.

    Cămine aferente rețelelor tehnico-edilitare unde se aplică tratamentul de dezinsecție

    Suprafața tratată/ trecere
    (mp)

    1

    Cămine de vizitare aferente rețelelor de alimentare cu apă


    2

    Cămine de vizitare aferente rețelelor de canalizare


    2

    Cămine de vizitare aferente rețelelor de alimentare cu energie termică


    Suprafața totală/trecere


    (tabelul este orientativ și se adaptează corespunzător în funcție de rețele existente în unitatea administrativ-teritorială)


    Anexa nr. 27

    Dezinsecție spații deschise - vector căpușe
    Obiectivul aferent spațiilor deschise unde se aplică tratamentul de dezinsecție pentru combaterea căpușelor

    Obiectivul aferent spațiilor deschise unde se aplică tratamentul de dezinsecție pentru combaterea căpușelor

    Suprafața tratată/trecere
    (mp)

    Zone cu vegetație: parcuri, grădini publice, locuri de agrement, locuri de joacă, terenuri aparținând instituțiilor publice din subordine, terenuri adiacente blocurilor de locuințe, alte spații verzi



    Anexa nr. 28

    Deratizare spații deschise - vector șobolani/șoareci
    (cu excepția spațiilor deschise din proprietatea privată a persoanelor fizice, la care dezinsecția se execută de pe aliniamentul stradal, obiectivele la care se vor aplica tratamentele de deratizare pe spațiile deschise sunt aceleași ca la tratamentele de dezinsecție, se vor enumera obiectivele și suprafețele tratate/trecere aferente spațiilor deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale din anexa Dezinsecție spații deschise - vector țânțari)

    Nr. crt.

    Obiectivul aferent spațiilor deschise unde se aplică tratamentul de deratizare

    Suprafața tratată/ trecere
    (mp)

    1

    Terenuri aparținând instituțiilor publice din subordine


    2

    Parcuri


    ...



    n



    Suprafața totală tratată/trecere



    Anexa nr. 29

    Deratizare spații comune închise - vector șobolani/șoareci
    (obiectivele la care se vor aplica tratamentele de deratizare în spațiile închise ale clădirilor sunt aceleași ca la tratamentele de dezinsecție, se vor enumera obiectivele și suprafețele tratate/trecere din anexa Dezinsecție spații comune închise - vector țânțari)

    Nr. crt.

    Obiectivul aferent spațiilor comune închise ale clădirilor/condominiilor (subsol, spații tehnice și alte asemenea) unde se aplică tratamentul de deratizare

    Suprafața tratată/trecere
    (mp)

    1

    Clădiri ale unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale


    2

    Clădiri ale unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale


    3

    Clădiri ale instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ


    4

    Imobile de tip condominiu ale asociațiilor de proprietari/locatari (subsol, spații tehnice și alte asemenea)


    Suprafața totală tratată/trecere



    Anexa nr. 30

    Deratizare cămine rețele tehnico-edilitare - vector șobolani/șoareci

    Nr. crt.

    Cămine aferente rețelelor tehnico-edilitare unde se aplică tratamentul de deratizare

    Suprafața tratată/trecere
    (mp)

    1

    Cămine de vizitare aferente rețelelor de alimentare cu apă


    2

    Cămine de vizitare aferente rețelelor de canalizare


    3

    Cămine de vizitare aferente rețelelor de alimentare cu energie termică


    4

    Cămine de vizitare și echipamente aferente sistemului de monitorizare trafic


    Suprafața totală tratată/trecere


    (tabelul este orientativ și se adaptează corespunzător în funcție de rețelele existente în unitatea administrativ-teritorială)


    Anexa nr. 31

    Dezinfecție

    Nr. crt.

    Obiectivul aferent spațiilor interioare ale clădirilor aparținând unității administrativ-teritoriale și spațiilor comune închise ale condominiilor unde se aplică tratamentul de dezinfecție

    Suprafața tratată/trecere
    (mp)

    1

    Spații interioare ale clădirilor unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și adresa fiecărei unități sanitare)


    1.1



    ...



    2

    Spații interioare ale clădirilor unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și adresa fiecărei unități de învățământ)


    2.1



    ...



    3

    Spații interioare ale clădirilor instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ, din care:
    (se va enumera și completa cu denumirea și adresa fiecărei instituții publice)


    3.1



    ...



    4

    Spații comune închise ale imobilelor de tip condominiu aparținând asociațiilor de proprietari/locatari (casa scării, subsol, spații tehnice, încăperile prevăzute cu tobogan destinate colectării/evacuării deșeurilor municipale, parcări subterane și alte asemenea)


    (tabelul este orientativ și se adaptează corespunzător în funcție de numărul de obiective existente în unitatea administrativ-teritorială și poate fi completat cu alte obiective de interes local stabilite de către delegatar)


    Anexa nr. 32

    Programul Unitar de Acțiune pentru anul...

    Nr. crt.

    Obiective

    Suprafața totală/trecere
    (mp)

    Numărul de treceri//an

    Suprafața tratată/an

    Tarif*, fără TVA
    (lei/mp)

    Valoare estimată/an, fără TVA (lei)

    Valoare estimată/an, inclusiv TVA (lei)

    I. Dezinsecție - țânțari

    1

    Spații deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale (terenuri ale instituțiilor publice din subordine, parcuri, spații verzi/terenuri adiacente blocurilor de locuințe, piețe, târguri, oboare, cimitire, maluri de lac/ape curgătoare, locuri dejoacă și alte asemenea)







    2

    Spații deschise din proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice, la care dezinsecția se execută de pe aliniamentul stradal cu utilaje adecvate







    3

    Clădiri ale unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale







    4

    Clădiri ale unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale







    5

    Clădiri ale instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ







    6

    Spații comune închise ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari







    7

    Cămine aferente rețelelor tehnico-edilitare







    I

    Total valoare estimată/an dezinsecție - țânțari




    II. Dezinsecție - căpușe



    Zone cu vegetație: parcuri, grădini publice, locuri de agrement, terenuri aparținând instituțiilor publice din subordine, terenuri adiacente blocurilor de locuințe, alte spații verzi








    II

    Total valoare estimată/an dezinsecție - căpușe




    III. Deratizare


    1

    Spații deschise din domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale








    2

    Clădiri ale unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale








    3

    Clădiri ale unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale








    4

    Clădiri ale instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ








    5

    Spații comune închise ale condominiilor aparținând asociațiilor de proprietari/locatari (subsol, spații tehnice și alte asemenea)








    6

    Cămine aferente rețelelor tehnico-edilitare








    III

    Total valoare estimată/an deratizare




    IV. Dezinfecție


    1

    Spații interioare ale clădirilor unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale (cantine, vestiare, băi, bucătării)








    2

    Spații interioare ale clădirilor unităților de învățământ din subordinea autorităților administrației publice locale (cantine, vestiare, băi, bucătării)








    3

    Spații interioare ale clădirilor instituțiilor publice din subordinea autorităților administrației publice locale, altele decât unitățile sanitare și unitățile de învățământ








    4

    Spații comune închise ale imobilelor de tip condominiu aparținând asociațiilor de proprietari/locatari (casa scării, subsol, spații tehnice, încăperile prevăzute cu tobogan destinate colectării/evacuării deșeurilor municipale, parcări subterane și alte asemenea)








    IV

    Total valoare estimată/an dezinfecție




    Total valoare estimată/an dezinsecție, dezinfecție și deratizare (I + II + III + IV)




    (tabelul este orientativ și se adaptează corespunzător în funcție de numărul de obiective pentru care s-a ofertat același tarif)
    (*) tariful la care se calculează valoarea estimată este cel în vigoare, dacă acesta a fost aprobat cu cel mult 3 luni înainte de data transmiterii Programului Unitar de Acțiune la autoritatea administrației publice locale sau tariful estimat prin aplicarea inflației de la luna de referință aferentă ultimului tarif aprobat, în cazul în care aprobarea are o vechime mai mare de 3 luni

    ----