PLANUL NAȚIONAL din 16 ianuarie 2008
de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioadele 2007 și 2008-2012*)
(actualizat la data de 29 iulie 2015*)
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 126 bis din 18 februarie 2008
    ----------
    *) Aprobat de Hotărârea nr. 60 din 16 ianuarie 2008, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 126 din 18 februarie 2008.
    Pentru implementarea Planului național de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioadele 2007 și 2008-2012, denumit în continuare Plan național de alocare, termenii și expresiile de mai jos au următoarea semnificații:
    Activitatea de proiect - implementarea unui proiect dezvoltat prin utilizarea mecanismelor flexibile ale Protocolului de la Kyoto, în conformitate cu art. 6 sau art. 12 din Protocolul de la Kyoto la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, adoptat la 11 decembrie 1997, ratificat prin Legea nr. 3/2001, și deciziile conferințelor părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice sau la Protocolul de la Kyoto.
    Acreditare - atestarea de către o terță parte referitoare la un organism de verificare, care semnifică demonstrarea oficială a competențelor și capabilităților de a efectua verificarea raportului de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră, a datelor și informațiilor privind emisiile de gaze cu efect de seră, precum și evaluarea aplicării metodologiei de monitorizare, prevăzută în autorizația privind emisiile de gaze cu efect de seră, și a altor cerințe relevante, pe domenii de acreditare.
    Alocare - stabilirea plafonului național, a plafoanelor sectoriale și a numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră la nivel de instalație.
    Anexa nr. 1 la Directiva 87/2003/CE - cuprinde categoriile de activități și instalații care generează emisii specifice de gaze cu efect de seră.
    Banking - posibilitatea reportării certificatelor între perioade.
    Cantitate atribuită (AA) - cantitatea de emisii de GES pe care o țară inclusă în anexa B la Protocolul de la Kyoto (România) o poate genera în prima perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto (2008-2012).
    Certificat de emisii de gaze cu efect de seră - titlul care conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită, valabil numai pentru îndeplinirea scopului Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind înființarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și care este transferabil în condițiile prevăzute de această hotărâre.
    Cogenerare - producția combinată și simultană de căldură și energie electrică.
    Determinarea (verificarea) ERU-urilor - evaluarea și verificarea de către o entitate independentă acreditată (AIE) a rapoartelor de monitorizare anuale privind ERU-urile obținute în cadrul unui proiect JI, prezentate de participanții la proiect, conform cerințelor relevante prevăzute de liniile directoare pentru aplicarea mecanismului JI.
    Determinare - evaluarea ulterioară a cantității de reduceri de emisii de gaze cu efect de seră generate prin proiecte JI și CDM, ținându-se seama de cerințele asociate mecanismelor JI și CDM.
    Dioxid de carbon echivalent (CO(2) eq.)) - unitatea de măsură universală utilizată pentru a indica potențialul global de încălzire a celor 6 GES. Dioxidul de carbon este gazul de referință cu ajutorul căruia sunt calculate și raportate celelalte GES.
    Gaze cu efect de seră (GES) - cele 6 gaze cu efect de seră reglementate de Protocolul de la Kyoto și prevăzute în anexa A la acesta sunt:
    ● dioxid de carbon - CO2 (1);
    ● metan - CH4 (21);
    ● protoxid de azot - N2O (310);
    ● hidrofluorocarburi - HFC-uri (140-11.700);
    ● perfluorocarburi - PFC-uri (6.500-9.200);
    ● hexafluorură de sulf - SF6 (23.900).
    NOTĂ: Potențialele de încălzire globală (GWP) ale acestor gaze sunt prezentate în paranteză, în conformitate cu Decizia 2/CP3. Potențialul de încălzire globală reprezintă un index al efectului asupra încălzirii globale a fiecărui GES remanent în atmosferă și puterea acestuia în absorbția radiațiilor infraroșii emise de Pământ.
    Intrabanking - reportarea certificatelor în cadrul aceleiași perioade.
    Mecanisme flexibile ale Protocolului de la Kyoto - Protocolul de la Kyoto permite părților care l-au ratificat să-și îndeplinească angajamentele de reducere a emisiilor de GES combinând politicile și măsurile interne cu 3 mecanisme flexibile, și anume: implementare în comun - Joint Implementation (JI) - art. 6; mecanism de dezvoltare curată - Clean Development Mechanism (CDM) - art. 12; comercializarea internațională a emisiilor - International Emissions Trading - art. 17. Primele două mecanisme au la bază proiecte reale de investiții prin care părțile pot reduce costurile de realizare a angajamentelor de reducere a emisiilor proprii de GES, profitând de oportunitățile de realizare a acestor proiecte JI și CDM în alte țări, proiecte ce vor avea ca efect reducerea emisiilor de GES sau intensificarea absorbției și sechestrării CO(2) din atmosferă cu costuri mai mici comparativ cu realizarea unor reduceri similare în țările respective. Astfel, beneficiarii proiectelor de investiții care au ca efect reducerea emisiilor de GES au posibilitatea de a acoperi o parte a schemei financiare din transferul unităților de reducere a emisiilor (ERU) către o țară dezvoltată care participă la dezvoltarea proiectului.
    Parte aflată pe anexa I la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice - țară înscrisă în anexa I la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care a ratificat Protocolul de la Kyoto așa cum se prevede în art. 1 alin. (7) din Protocolul de la Kyoto.
    Parte aflată pe anexa B la Protocolul de la Kyoto (aproape identică cu anexa I la UNFCCC) - țările cuprinse în această anexă au acceptat reduceri de emisii în perioada 2008-2012. Aceasta include țările dezvoltate (membrii OECD, UE) și țările cu economie în tranziție.
    Perioadă - intervalul de timp pentru care se întocmește fiecare plan național de alocare.
    Perioadă subsecventă - oricare perioadă de 5 ani, după anul 2012, pentru care se întocmește fiecare plan național de alocare.
    Perioadă de angajament - perioada prevăzută de Protocolul de la Kyoto în timpul căreia emisiile de GES ale părților incluse în anexa B (ca medie în această perioadă) trebuie să se încadreze în limita cantitativă prevăzută. Prima perioadă de angajament acoperă intervalul 2008-2012.
    Planul național de alocare - documentul prin care se stabilește numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, alocate la nivel național, precum și la nivelul fiecărei instalații care intră sub incidența prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
    Protocolul de la Kyoto - în anul 1997, la cea de-a treia Conferință a părților la Convenție, a fost aprobat Protocolul de la Kyoto, în vederea stabilirii unor măsuri, ținte și perioade clare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).
    Unitate de reducere a emisiilor (ERU - Emission Reduction Unit) - unitatea de măsură pentru reducerile de emisii de GES rezultate în urma dezvoltării unui proiect JI și este egală cu o tonă metrică de CO(2) echivalent, calculată pe baza potențialului de încălzire globală al fiecărui GES reglementat de Protocolul de la Kyoto.
    Reducere de emisii certificate (CER - Certified Emission Reduction) - unitatea de măsură pentru reducerile de emisii de GES rezultate în urma dezvoltării unui proiect CDM și este egală cu o tonă metrică de CO(2) echivalent, calculată pe baza potențialului de încălzire globală al fiecărui GES reglementat de Protocolul de la Kyoto.
    Registru național - bază de date electronică unică, standardizată și securizată, care înregistrează și urmărește toate operațiunile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind înființarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, și cu unități de emisii de gaze cu efect de seră prevăzute prin Protocolul de la Kyoto, definite conform Hotărârii Guvernului nr. 645/2005 pentru aprobarea Strategiei naționale privind schimbările climatice; toate operațiunile se realizează pe cale electronică.
    Schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS) - mecanism de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, aplicat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, care se bazează pe principiul "limitare - tranzacționare".
    PRINCIPIILE DE ALOCARE
    ┌───────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
    │ │ Principiul │ Informații │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │Plafon național│74.836.235 certificate de emisii de gaze cu efect│ Secțiunea 1│
    │ │de seră vor fi alocate în cadrul schemei în anul │ Anexa A │
    │ │2007. 379.721.760 total pentru 5 ani, 75.944.352 │ │
    │ │anual, certificate de emisii de gaze cu efect de │ │
    │ │seră vor fi alocate în perioada 2008-2012. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Proiecțiile │Numărul total de certificate de emisii de gaze cu│ Secțiunea 1│
    │ de sus în jos │efect de seră stabilit la nivel național este │ Anexa A │
    │ │determinat pe baza proiecțiilor "de sus în jos" │ │
    │ │ale emisiilor de dioxid de carbon. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │Emisii istorice│Metoda folosită pentru determinarea proiecțiilor │ Secțiunea 1│
    │ și prognozate │emisiilor de dioxid de carbon este o combinație │ Anexa A │
    │ │între metoda istorică și cea a prognozei. Anul │ │
    │ │de bază pentru proiecțiile emisiilor de dioxid │ │
    │ │de carbon este 2003. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Alocare │Alocarea în doi pași: alocarea numărului de │ Secțiunile │
    │ în doi pași │certificate la nivelul fiecărui sector, apoi │ 2 și 3 │
    │ │alocarea certificatelor la nivel de instalație. │ Anexele │
    │ │ │ A și B │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Sectoare │Sectoarele aflate sub incidența schemei de comer-│ Secțiunea 2│
    │ │cializare a certificatelor de emisii de gaze cu │ Anexa B │
    │ │efect de seră pentru care s-a realizat alocarea │ │
    │ │sunt: energie; rafinare produse petroliere; │ │
    │ │producție și prelucrare metale feroase; ciment; │ │
    │ │var; sticlă; ceramică; celuloză și hârtie. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Plafoanele │Plafoanele sectoriale se determină pe baza │ Secțiunea 2│
    │ sectoriale │proiecțiilor de sus în jos ale emisiilor de │ Anexa B │
    │ │dioxid de carbon, iar aceste proiecții se bazează│ │
    │ │pe evoluția producției sectorului respectiv și pe│ │
    │ │reducerea intensității carbonului. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Perioada │Se va utiliza ca perioadă de referință 2001-2004,│ Secțiunea 3│
    │ de referință │pentru fiecare instalație determinându-se │ Anexa C │
    │ și emisii │emisiile relevante ca medie între 2 ani cu │ │
    │ relevante │emisiile cele mai mari din perioada de referință.│ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Alocarea │Alocarea la nivelul instalației se face pe baza │ Secțiunea 3│
    │ la nivelul │ponderii emisiilor instalației în cadrul secto- │ Anexa C │
    │ instalației │rului, respectiv a emisiilor relevante ale │ │
    │ │instalației în totalul emisiilor relevante │ │
    │ │ale sectorului │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │Alocarea pentru│Pentru instalațiile ce nu au date istorice în │ Secțiunea 3│
    │instalații fără│perioada de referință (inclusiv cele ce au │ Anexa C │
    │ date istorice │început să funcționeze în 2005) emisiile rele- │ │
    │ │vante se determină folosindu-se formula: emisii │ │
    │ │relevante = emisia specifică medie a subsecto- │ │
    │ │rului x producția prognozată pentru 2007 x 95% │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Acțiuni │Se constituie o rezervă pentru acțiunile │ Secțiunile │
    │ timpurii │timpurii, în scopul atribuirii unor bonusuri │ 3 și 4 │
    │ │instalațiilor care au raportat astfel de acțiuni.│ Anexa G │
    │ │Rezerva pentru acțiuni timpurii cuprinde un număr│ │
    │ │de 3.895.034 certificate pentru anul 2007 și │ │
    │ │17.017.256 total pentru 5 ani, 3.403.451 anual │ │
    │ │pentru perioada 2008-2012, reprezentând 5,16% și,│ │
    │ │respectiv, 4,48% din numărul total de certificate│ │
    │ │aferente fiecărei perioade. Rezerva pentru │ │
    │ │acordarea bonusului pentru acțiuni timpurii se │ │
    │ │extrage din numărul total de certificate de │ │
    │ │emisii de gaze cu efect de seră stabilit la nivel│ │
    │ │național. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Rezerva JI │Pentru evitarea dublei contabilizări, se consti- │Secțiunea 3 │
    │ │tuie o rezervă JI pentru perioada 2007, pe baza │Anexa E │
    │ │"early credits" pentru reducerile de emisii │ │
    │ │generate înainte de anul 2008 și o altă rezervă │ │
    │ │JI pentru perioada 2008-2012, așa cum este prevă-│ │
    │ │zut în Decizia 2006/780/CE. Rezerva JI cuprinde │ │
    │ │un număr de 492.879 certificate, reprezentând │ │
    │ │0,66% pentru perioada 2007, și un număr de │ │
    │ │7.266.860 pentru perioada 2008-2012, reprezentând│ │
    │ │1,91% din numărul total de certificate. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Tehnologii │Se acordă un bonus instalațiilor de cogenerare în│ Secțiunile │
    │ curate și │condițiile eficienței globale a instalației de │ 3 și 4 │
    │ eficiență │minimum 65%. Rezerva pentru cogenerare cuprinde │ Anexa F │
    │ energetică │un număr de 819.136 certificate pentru anul 2007 │ │
    │ │și 3.619.565 total pentru 5 ani, 723.913 anual │ │
    │ │pentru perioada 2008-2012, reprezentând 1,09% și,│ │
    │ │respectiv, 0,95% din numărul total de certificate│ │
    │ │aferente fiecărei perioade. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │Rezerva pentru │Alocarea certificatelor pentru instalațiile nou- │ Secțiunea 5│
    │ instalațiile │intrate în schemă se va face gratuit din rezerva │ Anexa D │
    │ nou-intrate │pentru nou-intrați (RNI). Se constituie o RNI │ │
    │ │pentru perioada 2008-2012, care cuprinde │ │
    │ │22.783.307 certificate pentru 5 ani, respectiv │ │
    │ │6% din numărul total de certificate. Instalațiile│ │
    │ │nou-intrate în schemă care folosesc sisteme de │ │
    │ │cogenerare vor primi 99% din numărul de certifi- │ │
    │ │cate solicitat din RNI (atât pentru a contraba- │ │
    │ │lansa faptul că instalațiile de cogenerare │ │
    │ │existente primesc un bonus, cât și pentru promo- │ │
    │ │varea tehnologiei cogenerării), în timp ce toate │ │
    │ │celelalte tipuri de instalații primesc 95%. │ │
    │ │Certificatele neutilizate la sfârșitul trimes- │ │
    │ │trului III 2012 vor fi scoase la licitație. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Închiderea │O instalație este considerată închisă definitiv │ Anexa D │
    │ instalațiilor │atunci când pentru o perioadă de minimum un an - │ │
    │ │de la 1 ianuarie până la 31 decembrie - următoa- │ │
    │ │rele condiții sunt întrunite simultan: a) nu mai │ │
    │ │desfășoară niciuna dintre activitățile prevăzute │ │
    │ │în anexa I la directivă; b) producția este egală │ │
    │ │cu zero; c) emisiile de dioxid de carbon sunt │ │
    │ │egale cu zero; d) instalația respectivă nu se mai│ │
    │ │deschide în viitor. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Emiterea │Certificatele sunt emise anual cel mai târziu │ │
    │certificatelor │până la data de 28 februarie. Pentru anul 2007, │ │
    │ │emiterea certificatelor este făcută în termen de │ │
    │ │10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al │ │
    │ │României a hotărârii Guvernului de aprobare a │ │
    │ │Planul național de alocare. │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
    │ Bankingul │România nu permite reportarea certificatelor │ Anexa H │
    │ │între prima și cea de-a doua perioadă a schemei │ │
    │ │europene de comercializare a certificatelor de │ │
    │ │emisii de gaze cu efect de seră. │ │
    └───────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴────────────┘

    0. Introducere
    0.1. Schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în România
    Prezentul document reprezintă Planul național de alocare (PNA) al României necesar participării în cadrul schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (denumită în prezentul document schemă), pentru anul 2007 și pentru perioada 2008-2012.
    Schema UE este stabilită prin Directiva 2003/87/CE*1) privind înființarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Schema se aplică în prima fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei se desfășoară în perioada 2008-2012, corespunzând cu prima perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto.
    -----------------
    *1) Directiva Consiliului și Parlamentului European stabilind o schemă pentru comerțul cu certificate de GES în cadrul Comunității și amendând Directiva 1996/61/CE.
    În cazul României, prevederile Directivei 2003/87/CE devin obligatorii odată cu intrarea în UE în 2007. PNA este elaborat pentru anul 2007, ultimul an al perioadei 2005-2007 și pentru perioada 2008-2012, fiind transmis Comisiei Europene într-un singur document consolidat.
    Planul național de alocare devine operațional pentru România după aprobarea lui prin hotărâre a Guvernului României, ca urmare a notificării aprobării acestuia de către Comisia Europeană.
    Cadrul legal pentru funcționarea schemei este asigurat de Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind înființarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, care transpune atât Directiva 2003/87/CE, cât și Directiva 2004/101/CE*2).
    ----------------
    *2) Linking Directive.
    0.2. Planul național de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioadele 2007 și 2008-2012
    Planul național de alocare reprezintă documentul prin care se stabilește numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, alocate la nivel național, precum și la nivelul fiecărei instalații care intră sub incidența prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 780/2006*3).
    ----------------
    *3) Articolul 9(1) din Directiva 2003/87/CE.
    La elaborarea Planului național de alocare, atât pentru prima perioadă, cât și pentru cea de-a doua perioadă, se ține seama de cel de-al doilea ghid al Comisiei Europene*4) privind elaborarea Planului național de alocare (COM (2005)703), care are rolul de a asista statele membre în implementarea criteriilor din anexa III la Directiva 2003/87/CE.
    ----------------
    *4) COM(2005)703.
    Documentul a fost elaborat pe baza formatului comun sugerat de liniile directoare ale directivei. Acest format se constituie într-o serie de întrebări corespunzătoare criteriilor obligatorii din anexa III la Directiva 2003/87/CE. Răspunsurile la întrebări, listate în secțiunile de sub acestea, reprezintă modul în care România a răspuns solicitărilor acestor criterii.
    0.3. Documentul de față
    Planul național de alocare al României pentru anul 2007 și perioada 2008-2012 descrie metodologia și principiile pe baza cărora se face alocarea certificatelor, prezintă numărul total de certificate ce urmează a fi alocate, precum și numărul de certificate ce se alocă fiecărui sector, precum și fiecărei instalații.
    1. Determinarea numărului total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, alocate la nivel național
    1.1. Limita de emisii și obligația României de reducere a emisiilor
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.1. Care este limita de emisii sau obligația de reducere a emisiilor │
    │impusă statului membru sub incidența Deciziei 2002/358/CE sau a Protocolului │
    │de la Kyoto? (după caz) │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România a semnat Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) în 1992 la Summitul de la Rio de Janeiro și a ratificat-o prin Legea nr. 24/1994.
    România a fost prima țară înscrisă în anexa I*5) a UNFCCC care a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajându-se astfel să-și reducă emisiile de GES cu 8% față de nivelul anului 1989, în timpul primei perioade de angajament, 2008-2012. Anul 1989 a fost acceptat ca an de referință pentru reducerea emisiilor de GES în baza deciziilor 9/CP2 și 11/CP4, deoarece acest an exprimă cel mai bine legătura directă dintre rezultatele economice ale României și emisiile de GES.
    --------------
    *5) Economii în dezvoltare și țări în tranziție.
    1.2. Principii, ipoteze și date
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.2. Ce principii, ipoteze și date au fost luate în considerare la stabi- │
    │lirea contribuției instalațiilor aflate sub incidența schemei la îndeplinirea │
    │obligației de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (emisii istorice │
    │totale și sectoriale, emisii prognozate totale și sectoriale, abordarea │
    │costului minim)? Dacă s-au folosit emisii totale și sectoriale prognozate, vă │
    │rugăm descrieți ipotezele și metodologia folosite pentru prognozarea valorilor│
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    1.2.1. Evoluția emisiilor gazelor cu efect de seră
    Conform datelor cuprinse în ultimul inventar național al emisiilor de GES, în anul 2004 valoarea totală a emisiilor de GES directe*6) și indirecte*7) (excluzând sechestrările prin absorbție LULUCF*8)) a fost de 154,627 milioane tone CO(2) echivalent. Acest nivel este cu mai mult de 40% sub nivelul de reducere a emisiilor asumat prin Protocolul de la Kyoto.
    ----------------
    *6) CO(2), CH(4), N(2)O, HFC, PFC, SF(6).
    *7) NOx, CO, NMVOC , SO(2).
    *8) Utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultură.
    Figura 1 prezintă evoluția istorică a emisiilor de GES în perioada 1989-2004.
    Figura 1. Total emisii de gaze cu efect de seră comparativ cu ținta Kyoto
    Evoluția emisiilor GES reflectă tendința principală de evoluție a economiei naționale, evidențiată și de evoluția PIB. După anul 1999, cantitatea de emisii a început să crească ca urmare a revitalizării economiei.
    Pentru anul 2004, emisiile de CO(2) reprezintă 75,25% din totalul emisiilor de GES. Ponderea emisiilor CH(4) este de 17,42%, a emisiilor de N(2) O este de 7%, iar a emisiilor de gaze fluorurate de 0,3%.
    1.2.2. Contribuția instalațiilor aflate sub incidența schemei
    În ceea ce privește politicile și măsurile de reducere a intensității carbonului, România tratează în mod egal atât sectoarele aflate sub incidența schemei, cât și celelalte sectoare, denumite în continuare sectoare non-ETS, așteptând în consecință eforturi egale din partea acestora.
    Strategia națională privind schimbările climatice și Planul de acțiune privind schimbările climatice, aprobate în anul 2005, prezintă politicile și măsurile adoptate și propuse în vederea reducerii emisiilor de GES pentru toate sectoarele de activitate ale economiei. Un rezumat al acestor politici și măsuri este prezentat în continuare:
    ● creșterea participării României în cadrul programului "Inteligent Energy Europe";
    ● promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile;
    ● promovarea eficienței energetice la consumatorul final;
    ● promovarea cogenerării și a eficienței energetice în cadrul sistemelor centralizate de alimentare cu căldură;
    ● controlul emisiilor de GES provenite din sectorul de transport;
    ● promovarea recuperării energiei provenite de la depozitele de deșeuri;
    ● utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultură; introducerea sistemelor integrate de utilizare a terenurilor.
    A se vedea secțiunea 1.3 pentru mai multe informații asupra politicilor și măsurilor adoptate în vederea reducerii emisiilor de GES atât pentru sectoarele ETS, cât și pentru sectoarele non-ETS.
    1.2.3. Proiecția emisiilor de GES
    Pentru sectorul energie, proiecțiile emisiilor de GES s-au stabilit cu ajutorul pachetului de programe ENPEP (Energy and Power Evaluation Program), dezvoltat de Laboratorul Național de la Argonne (SUA) al Departamentului de Energie al SUA (DOE) și distribuit de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Principalele module folosite au fost MAED (Model for Analyses of Energy Demand), WASP (Wiener Automatic Simulation Program), BALANCE și IMPACTS.
    În cadrul sectorului energie au fost analizate următoarele subsectoare:
    ● producția și importul de energie primară;
    ● conversia energiei - rafinării, producere de cocs, producere de energie electrică și căldură;
    ● consumatori de energie.
    Pentru restul sectoarelor, proiecțiile emisiilor de GES au fost determinate ținându-se seama de următoarele domenii de activitate:
    ● agricultură - emisiile de CH(4) datorate fermentației dejecțiilor animalelor și managementului dejecțiilor animaliere și emisiile de N(2)O datorate folosirii îngrășămintelor naturale și chimice;
    ● industrie - emisii rezultate în urma proceselor industriale;
    ● solvenți și alte produse - emisiile au fost determinate corelat cu dezvoltarea tehnico-economică;
    ● deșeuri - opțiuni de management al deșeurilor solide și lichide.
    La elaborarea proiecțiilor emisiilor de GES s-a ținut seama de următorii factori:
    ● produsul intern brut (PIB) și structura sa;
    ● evoluția producției, la nivel de economie, precum și pentru sectoarele aflate sub incidența schemei;
    ● politicile și măsurile de reducere a emisiilor atât în sectoarele ETS, cât și în sectoarele non-ETS, fiind specificată reducerea intensității carbonului pentru fiecare sector;
    ● evoluția cererii de energie electrică și căldură, bazată pe evoluția intensității energetice și evoluția populației;
    ● îmbunătățiri ale structurii de furnizare (producere și transport) a energiei termice și electrice ce conduc la modificări ale intensității carbonului în producerea de energie.
    Ipotezele de bază sunt descrise detaliat în secțiunile următoare.
    1.2.4. Ipoteze pentru evoluția PIB
    Guvernul României sprijină activ un ritm accelerat de creștere a PIB în vederea reducerii decalajului economic dintre România și statele membre UE. Tabelul 1 prezintă creșterea și structura estimată a PIB pentru perioada 2003-2012. Creșterea estimată a PIB se datorează creșterii cererii interne și mai ales a investițiilor, sprijinite prin fonduri guvernamentale și fonduri structurale UE. În aceste condiții, este așteptată o creștere a PIB pe locuitor de la 2720 euro, la nivelul anului 2004, la 3880 euro în 2010.
    Prognoza creșterii economice până în 2012 are la bază următoarele considerente:
    ● modificarea structurii și modernizarea economiei;
    ● diversificarea surselor de energie primară și dezvoltarea sectorului de producere a energiei electrice;
    ● reducerea intensității energetice prin:
    ● reducerea pierderilor de căldură și energie electrică în rețelele de transport și distribuție;
    ● capacități noi de producție eficiente;
    ● izolarea termică a clădirilor;
    ● creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial și în cel al serviciilor;
    ● promovarea vehiculelor cu emisii reduse;
    ● dezvoltarea transportului în comun.
    Tabel 1. Evoluția produsului intern brut și ponderea sectoarelor în PIB
    ┌──────────────┬────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬────┐
    │ │ UM │2003 │2004 │2005 │2006 │2007 │2008 │2009 │2010 │2011 │2012│
    │ │ ├─────┴─────┴─────┼─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────┤
    │ │ │ Realizări │ Prognoză │
    ├──────────────┼────┼─────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬────┤
    │PIB │Mld.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │Euro│47,1 │51,0 │53,4 │56,2 │59,7 │63,5 │67,2 │71,0 │75,0 │79,1│
    │ │2000│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
    │Rata de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │creștere PIB │ % │ - │ 8,3 │ 4,7 │ 5,2 │ 6,2 │ 6,3 │ 5,8 │ 5,7 │ 5,6 │ 5,5│
    ├──────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
    │Structura PIB:│ % │ 100 │ 100 │ 100 │ 100 │ 100 │ 100 │ 100 │ 100 │ 100 │ 100│
    ├──────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
    │ industrie │ % │27,3 │27,0 │27,0 │27,0 │27,0 │26,9 │26,9 │26,9 │26,9 │26,9│
    ├──────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
    │agricultură │ % │11,7 │13,0 │13,0 │13,0 │13,0 │13,0 │13,0 │13,0 │13,0 │13,0│
    ├──────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
    │construcții │ % │ 6,0 │ 6,1 │ 6,0 │ 6,0 │ 6,0 │ 6,0 │ 6,0 │ 6,0 │ 6,0 │ 6,0│
    ├──────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
    │ transport │ % │10,3 │ 9,8 │ 9,9 │ 9,9 │ 9,9 │ 9,9 │ 9,9 │ 9,9 │ 9,9 │ 9,9│
    ├──────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
    │ servicii │ % │44,7 │44,1 │44,1 │44,1 │44,1 │44,2 │44,2 │44,2 │44,2 │44,2│
    └──────────────┴────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────┘
       Sursa: Politica energetică a României în perioada 2006-2009,
              document în discuție

    Tranziția economiei românești de la economia centralizată la economia de piață s-a realizat în urma unei reforme economice radicale, la toate nivelurile și în toate sectoarele economice. Se observă că evoluția ponderii diferitelor sectoare în produsul intern brut se află într-o permanentă dinamică în perioada 1991-1999 și se observă o stabilizare după anul 2000. Totodată, se remarcă o scădere a ponderii industriei în PIB cu aproximativ 29% în perioada 1991-2005 și o creștere a ponderii serviciilor în PIB cu aproximativ 33% în aceeași perioadă (tabelul 1.1).
    Avându-se în vedere tiparul privind creșterile înregistrate în perioada 2000-2005, prognoza privind ritmul de creștere al sectoarelor pentru perioada 2007-2012 a fost realizată pe baza ipotezei în care rata de creștere a sectorului servicii va avea același ritm cu creșterea PIB. În același timp, a fost luat în considerare faptul că integrarea în UE începând cu 2007 determină schimbări ce influențează procesul de restructurare economică, precum și faptul că veniturile populației nu permit încă accesul la anumite servicii, care sunt foarte dezvoltate în alte țări UE.
    De altfel, în ceea ce privește ponderea industriei și serviciilor, din documentele UE "European Energy and Transport Trends to 2030" se poate vedea că există diferențe esențiale între țările cu tradiție în UE (15), țările integrate în 2004 (10) și Bulgaria și România (tabelul 1.2).
    Tabelul 1.1
    Structura PIB în perioada 1991-2005
    *Font 8*
    ┌──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
    │ │ UM │1991 │1992 │1993 │1994 │1995 │1996 │1997 │1998 │1999 │2000 │2001 │2002 │2003 │2004 │2005 │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │PIB │ 10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ Euro │ 43,8│ 39,9│ 40,5│ 42,0│ 45,1│ 46,9│ 43,8│ 40,6│ 39,5│ 40,3│ 42,6│ 44,7│ 47,1│ 51,0│ 53,4│
    │ │ 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Creș- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │tere │ % │ - │ 9,1│ 1,5│ 3,7│ 7,4│ 4,0│ 6,6│ -7,3│ -2,7│ 2,0│ 5,7│ 4,9│ 5,4 │ 8,3│ 4,7│
    │PIB │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Struc-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │tura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │PIB │ % │100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│100.0│
    │din │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Indus-│ % │ 37,9│ 38,3│ 33,8│ 36,2│ 32,9│ 33,2│ 35,5│ 31,7│ 27,8│ 27,1│ 27,7│ 28,1│ 27,3│ 27,0│ 27,0│
    │trie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Agri- │ % │ 18,9│ 19,0│ 21,0│ 19,9│ 19,8│ 19,2│ 18,1│ 16,0│ 13,9│ 13,4│ 13,4│ 11,4│ 11,7│ 13,0│ 13,0│
    │cultură │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Con- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │struc-│ % │ 4,4│ 4,8│ 5,2│ 6,5│ 6,6│ 6,5│ 5,3│ 5,2│ 4,8│ 4,9│ 5,3│ 5,8│ 6,0│ 6,1│ 6,0│
    │ții │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Trans-│ % │ 5,7│ 7,6│ 8,8│ 7,5│ 6,3│ 7,0│ 7,0│ 6,3│ 6,3│ 9,5│ 9,2│ 9,7│ 10,3│ 9,8│ 9,9│
    │port │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Ser- │ % │ 33,1│ 30,3│ 31,2│ 29,9│ 34,4│ 34,1│ 34,1│ 40,8│ 47,2│ 45,1│ 44,5│ 45,0│ 44,7│ 44,1│ 44,1│
    │vicii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘
        Sursa: Anuarul Statistic al României, 2006

    Tabelul 1.2
    Evoluția structurii economiei în Europa
    ┌───────────────┬───────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
    │ │ │ 1990 │ 2000 │ 2010 │ 2020 │ 2030 │
    │ │ ├──────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
    │ │ │ % din valoarea adăugată totală │
    ├───────────────┼───────────────────────────┼──────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
    │ Valoarea │ UE-15 │ 21,5 │ 20,8 │ 19,8 │ 19,8 │ 19,8 │
    │adăugată brută │ NMS-10 │ 26,4 │ 25,4 │ 25,8 │ 25,1 │ 23,4 │
    │ în industrie │ Bulgaria&România │ 31,0 │ 30,0 │ 29,3 │ 28,8 │ 28,7 │
    │ │ Norvegia&Elveția │ 20,0 │ 25,3 │ 25,1 │ 25,1 │ 24,9 │
    │ │ Total Europa (29 de țări) │ 21,8 │ 20,6 │ 20,4 │ 20,4 │ 20,3 │
    ├───────────────┼───────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │ Valoarea │ UE-15 │ 66,2 │ 68,8 │ 70,2 │ 70,9 │ 71,5 │
    │adăugată brută │ NMS-10 │ 51,3 │ 57,4 │ 59,8 │ 62,3 │ 65,2 │
    │ în servicii │ Bulgaria&România │ 36,2 │ 43,7 │ 50,3 │ 52,2 │ 53,0 │
    │ │ Norvegia&Elveția │ 68,2 │ 63,9 │ 65,0 │ 65,8 │ 66,6 │
    │ │ Total Europa (29 de țări) │ 65,4 │ 68,0 │ 69,4 │ 70,0 │ 70,8 │
    └───────────────┴───────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘
       Sursa: European Energy and Transport Trends to 2030

    1.2.5. Decuplarea ratei de creștere a PIB de rata de creștere a emisiilor de GES
    În tabelul 2 se prezintă atât evoluția prognozată a PIB, cât și cea a emisiilor de GES pentru perioada 2006-2012, precum și realizările pentru 2003-2005. Pentru perioada 2006-2012, rata medie de creștere a PIB este de 5,86%, în timp ce rata medie de creștere a emisiilor de GES este de 4,2%.
    Tabelul 2. Evoluția PIB și a emisiilor de gaze cu efect de seră pe perioada 2003-2012
    *Font 9*
    ┌─────────────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
    │ │ │ 2003 │ 2004 │ 2005 │ 2006 │ 2007 │ 2008│ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │
    │ │ U.M. ├──────┴──────┴──────┼──────┴──────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
    │ │ │ Realizări │ Prognoză │
    ├─────────────┼───────┼──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
    │ PIB │Mld. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │euro │ 47,1 │ 51,0 │ 53,4 │ 56,2 │ 59,7 │ 63,5│ 67,2 │ 71,0 │ 75,0 │ 79,1 │
    │ │2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Rata de │ % │ 5,4 │ 8,3 │ 4,7 │ 5,2 │ 6,2 │ 6,3│ 5,8 │ 5,7 │ 5,6 │ 5,5 │
    │creștere PIB │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Emisii GES │Mil t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │CO(2) │148,62│154,63│160,08│167,51│177,69│187,4│198,17│205,41│210,99│215,06│
    │ │(echiv)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Rata de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │creștere │ % │ - │ 4,0│ 3,5│ 4,6│ 6,0│ 5,4│ 5,7│ 3,6│ 2,7│ 1,9 │
    │emisii GES │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └─────────────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┘

    În tabelul 3 și figura 2 sunt prezentate evoluția PIB și cea a emisiilor GES pentru economie ca întreg și pentru sectoarele care cad sub incidența schemei. Este evident faptul că rata de creștere a PIB este mai mare decât cea a emisiilor de GES. Acest fapt este rezultatul scăderii intensității carbonului pe economie.
    Tabelul 3. Evoluția PIB și a GES pe economie și pe sectoarele aflate sub incidența schemei
    *Font 9*
    ┌──────────────┬────────┬──────┬──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
    │ │ UM │ 2003 │ 2004 │ 2005 │ 2006│ 2007│ 2008│ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │
    ├──────────────┼────────┼──────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Emisii GES │ Mil t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ CO(2) │149,00│155,00│160,08│167,5│177,5│187,4│198,17│205,41│210,99│215,06│
    │ │(ecciv.)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────────┼────────┼──────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Emisii CO(2) │ Mil t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │în sectoare │ CO(2) │ 70,97│ 68,8 │ 70,81│76,81│83,91│89,17│ 92,98│ 95,74│ 99,00│101,61│
    │sub ETS │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────────┼────────┼──────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Sector │ Mil t │ 52,18│ 48,71│ 50,24│53,62│59,98│61,55│ 63,56│ 64,62│ 66,72│ 68,13│
    │energie │ CO(2) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────────┼────────┼──────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Sector │ Mil t │ 18,79│ 20,09│ 20,57│22,48│23,93│27,62│ 29,42│ 31,12│ 32,28│ 33,49│
    │industrial │ CO(2) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────────┼────────┼──────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Ponderea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │sectoarelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │EU-ETS în │ % │ 47,75│ 44,49│ 44,23│45,43│47,27│47,58│ 46,92│ 46,61│ 46,92│ 47,25│
    │totalul emi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │siilor de GES │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├──────────────┼────────┼──────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │PIB │1000 mil│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ euro │ 47,10│ 51,00│ 53,40│56,20│59,70│63,50│ 67,20│ 71,00│ 75,00│ 79,10│
    │ │ 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └──────────────┴────────┴──────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┘

    Emisiile totale de GES generate la nivelul anilor 2003 și 2004 s-au calculat pe baza balanței energetice, conform metodologiei IPCC, revizuită în 1996. Pentru proiecțiile emisiilor de GES realizate pentru intervalul 2005-2012 s-a avut în vedere metodologia prezentată în anexa A, secțiunea A3.
    Emisiile estimate din Inventarul național al GES se calculează pe baza indicatorilor macroeconomici furnizați de Institutul Național de Statistică (balanța energetică, Anuarul Statistic al României) și a datelor provenite de la diferite instituții naționale).
    Ponderea emisiilor generate de instalațiile EU-ETS a fost calculată utilizându-se factorii de emisie IPCC, pe baza prognozelor de producție furnizate de Ministerul Economiei și Finanțelor, precum și a Strategiei României privind eficiența energetică.
    Figura 2. Evoluția Produsului intern brut și a emisiilor de gaze cu efect de seră, pe sectoare
    1.2.6. Surse de date
    Principalele surse de date folosite pentru determinarea emisiilor istorice și prognozate, totale și pe sectoare sunt:
    ● Prognoza Comisiei Naționale de Statistică pentru perioada 2006-2010 (prelungită până în 2012), transmisă recent Comisiei Europene, de unde au fost extrase principalele proiecții macroeconomice;
    ● Inventarul național al emisiilor de gaze cu efect de seră (inclusiv tabelele CRF și NIR) ce cuprinde date până la nivelul anului 2004, folosit pentru a extrage date referitoare la emisiile istorice, atât pentru sectoarele ETS, cât și pentru cele non-ETS;
    ● A treia Comunicare națională cu privire la schimbările climatice, 2005;
    ● Planul național de dezvoltare 2006-2013, pentru politici și măsuri avute în vedere atât pentru sectoarele ETS, cât și pentru cele non-ETS;
    ● Foaia de parcurs pentru sectorul energetic, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 890/2003;
    ● Politica energetică a României 2006-2009;
    ● The 1990-2030 Climate Change Policy Scenarios Modulation for EU Members and Candidates, National Technical University din Atena, Grecia;
    ● Anuarul Statistic al României - Institutul Național de Statistică;
    ● Balanța Energetică - Institutul Național de Statistică, utilizată pentru datele istorice privind sectorul energetic;
    ● Prognozele privind producțiile sectoarelor EU-ETS furnizate de Ministerul Economiei și Finanțelor.
    1.3. Numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră și ponderea pe care acestea o reprezintă în totalul emisiilor naționale
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.3. Care este numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect│
    │de seră ce urmează a fi alocate (gratuit și prin licitație)? │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Numărul de certificate ce urmează a fi alocate în anul 2007 este de 74.836.235. Numărul de certificate ce urmează a fi alocate în cea de-a doua perioadă (2008-2012) este 379.721.760 (întreaga perioadă), cu o valoare medie de 75.944.352 anual.
    Metodologia pentru stabilirea numărului total de certificate, precum și pentru stabilirea numărului de certificate alocate la nivelul sectoarelor ETS este descrisă detaliat în anexa A.
    Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 780/2006, România alocă certificatele de emisii de gaze cu efect de seră cu titlu gratuit.
    Rezerva pentru nou-intrați rămasă neutilizată la sfârșitul perioadei 2008-2012 este valorificată prin scoatere la licitație.
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Care este ponderea emisiilor totale reprezentată de aceste certificate │
    │comparativ cu emisiile din surse ce nu se află sub incidența schemei? Este │
    │această proporție cu mult diferită de proporția curentă a emisiilor provenite│
    │de la instalațiile aflate sub incidența Directivei? Dacă da, vă rugăm justi- │
    │ficați această diferență cu referire la unul sau mai multe dintre criteriile │
    │cuprinse în anexa III la Directiva 2003/87/CE și/sau alte criterii, obiective│
    │și transparente. │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    În figura 3 se prezintă ponderea emisiilor sectoarelor aflate sub incidența schemei și a sectoarelor non-ETS în totalul emisiilor de GES:
    Figura 3. Ponderea emisiei de dioxid de carbon a sectoarelor ETS și non-ETS
    Astfel, în anul de bază 2003, ponderea emisiilor sectoarelor ETS este de aproximativ 47,75%. Această valoare scade ușor până la 44,23% în perioada 2004-2005, pentru a crește din nou până la 47,25% în anul 2012.
    Această variație se datorează faptului că anii 2004 și 2005 au fost ani hidrologici deosebiți, acoperirea cererii de energie electrică realizându-se în proporție mai mare din centralele hidroelectrice. Astfel, producția de energie hidroelectrică și alte surse regenerabile a crescut de la 13,26 TWh în 2003 la 20,21 TWh în 2005.
    Guvernul României intenționează să echilibreze creșterea numărului de automobile prin îmbunătățirea calității lor, respectiv înlocuirea automobilelor vechi și poluante. În acest sens, în 2005 a fost inițiat programul de reînnoire a parcului auto. În cadrul acestui program Guvernul oferă în schimbul fiecărui automobil vechi predat o sumă de bani ce constituie avansul pentru achiziționarea unui automobil nou, mai puțin poluant.
    Emisiile altor sectoare non-ETS, cum este cel rezidențial sau cel al serviciilor, sunt de asemenea controlate prin intermediul politicilor de mediu, deoarece România nu dorește să facă deosebiri între sectoarele ETS și non-ETS. Majoritatea acestor politici sunt prezentate în Strategia națională privind schimbările climatice și în Planul național de acțiune privind schimbările climatice. Reglementările cu privire la protecția mediului sunt aplicate în același fel pentru sectoarele ETS și cele non-ETS. Ambele trebuie să se conformeze acelorași criterii, necondiționat de participarea la schemă. Există și politici ce se aplică numai sectoarelor non-ETS, pentru a asigura același grad de participare la reducerea emisiilor de GES ca și al sectoarelor aflate sub incidența schemei. A se vedea secțiunea 1.4 pentru detalii.
    1.4. Politici și măsuri aplicate surselor ce nu intră sub incidența Directivei
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.4. Ce politici și măsuri vor fi aplicate surselor de emisii de gaze│
    │cu efect de seră ce nu intră sub incidența Directivei 2003/87/CE? │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Politicile și măsurile ce vor fi aplicate surselor de emisii de gaze cu efect de seră ce nu intră sub incidența Directivei sunt cele menționate în principalele documente strategice ale României, ce țin cont de dezvoltarea economică și obligațiile asumate privind reducerea emisiilor.
    Principalele documente strategice care cuprind politici și măsuri aplicabile la nivelul întregii economii, inclusiv sectoarelor ce nu intră sub incidența schemei, sunt:
    Strategia națională privind schimbările climatice, urmată de Planul național de acțiune privind schimbările climatice, ilustrează politicile naționale adoptate în vederea atingerii obligațiilor internaționale asumate, precum și prioritățile în domeniu. Planul național de acțiune subliniază politicile și măsurile individuale ce urmează a fi implementate, precum și măsuri de raportare a progreselor înregistrate. Sunt identificate autoritățile competente pentru fiecare acțiune, termenele de implementare și posibile surse de finanțare.
    Planul național de dezvoltare 2006-2013, document de planificare strategică și financiară în vederea stimulării creșterii sociale și economice, corelat cu politica de coeziune a UE. Pentru fiecare sector de activitate sunt stabilite direcțiile strategice, astfel încât creșterea economică dorită să fie atinsă, în condițiile respectării restricțiilor financiare și de mediu.
    Foaia de parcurs pentru sectorul energetic, reprezentând liniile directoare ale politicii energetice pe termen mediu. Sunt identificate obiectivele și țintele specifice, duratele lor de implementare, precum și nevoile financiare și posibilele surse de acoperire a acestora. Impactul acestui document asupra schimbărilor climatice se datorează menționării în cadrul său a intenției României de a construi noi capacități de producere a energiei, folosind drept combustibil gazul natural.
    În condițiile creșterii spectaculoase a prețului gazului natural în ultima vreme, "Politica Energetică a României 2006-2009", document aflat în discuție, menționează cărbunele ca fiind combustibilul de bază pentru sectorul energetic.
    Strategia pentru sectorul energetic și eficiență energetică reprezintă documentul-cadru pentru aplicarea măsurilor de eficiență energetică, fiind bazat pe obiective pe termen lung, ce reflectă nevoia economiei pentru siguranță în alimentarea cu energie, eficiență energetică, utilizarea surselor regenerabile de energie și protecția mediului. Totodată, documentul stă la baza măsurilor aplicate în programele de reabilitare a eficienței energetice a clădirilor. Prin Legea nr. 260/2006 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 187/2005 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 174/2004 privind instituirea unor măsuri speciale pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit multietajate s-au instituit măsuri speciale pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit multietajate.
    Hotărârea Guvernului nr. 443/2003 privind promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile de energie, cu modificările ulterioare, reprezintă documentul de bază pentru dezvoltarea utilizării SRE în producția de energie, servind drept cadru întregului sistem de promovare a SRE, inclusiv sistemului certificatelor verzi.
    Planul de implementare a Directivei 96/61/CE privind prevenirea și controlul integrat al poluării (IPPC), transpusă prin Legea nr. 84/2006 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea și controlul integrat al poluării, are influențe indirecte asupra politicilor privind schimbările climatice; parte din măsurile promovate în cadrul acestui document pot avea drept rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Trebuie menționat că instalațiile industriale aflate sub incidența acestei directive beneficiază de perioade de tranziție ce influențează emisiile de GES.
    Planul de implementare a Directivei 1999/31/CE privind managementul deșeurilor, transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 349/2005. Documentul stabilește condițiile pentru operarea și monitorizarea zonelor de depozitare a deșeurilor, inclusiv obligativitatea operatorilor de a recupera emisiile de GES (CH(4)) și, în cazul în care nu le utilizează la producerea energiei, să le ardă la flacără. În acest fel emisiile de GES de la depozitele de deșeuri urbane vor scădea.
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Se vor folosi mecanismele flexibile promovate de Protocolul de la Kyoto?│
    │Dacă da, în ce măsură și ce demersuri au fost făcute până în prezent (de │
    │exemplu, legislație relevantă, alocarea de resurse de la buget)? │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Datorită faptului că emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 50% comparativ cu nivelul anului de bază 1989, România își va îndeplini cu siguranță obligațiile asumate prin Protocolul de la Kyoto, prin urmare nu intenționează să folosească mecanismele flexibile prevăzute de Protocolul de la Kyoto în scopul respectării acestor obligații.
    România a decis să stabilească o limită până la care instalațiile pot folosi reducerile de emisii rezultate din proiecte tip JI sau CDM, în cazul în care operatorii vor dori să investească în astfel de proiecte în alte țări, la 10% din numărul total alocat instalației pentru ambele perioade. Astfel, operatorii din România vor avea posibilitatea de a utiliza mecanismele flexibile prevăzute de Protocolul de la Kyoto în concordanță cu prevederile directivei.
    În ceea ce privește găzduirea proiectelor JI*9), România păstrează o rezervă JI în scopul evitării dublei contabilizări. A se vedea anexa E pentru detalii privind rezerva JI.
    ---------------
    *9) România este inclusă în anexa I, țări dezvoltate sau cu economie în tranziție.
    1.5. Considerarea politicii energetice naționale în stabilirea numărului total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.5. Cum a fost luată în considerare politica energetică națională la│
    │determinarea cantității totale de certificate de emisii de gaze cu efect│
    │de seră ce urmează a fi alocate? │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    În determinarea numărului total de certificate ce urmează a fi alocate, proiecțiile "de sus în jos" (top - down) au fost stabilite pe baza combinației între metoda istorică și cea a prognozei, conform descrierii din Secțiunea 1.2.
    Principalele politici cu referire la sectorul energie avute în vedere sunt:
    ● Foaia de parcurs pentru sectorul energetic:
    - implementarea de noi capacități de producție convenționale care funcționează pe bază de gaz natural;
    - implementarea de noi capacități nucleare;
    - dezvoltarea de noi capacități din SRE.
    ● Strategia pentru sectorul energetic și eficiență energetică:
    - măsuri pentru promovarea eficienței energetice în sectoarele industriale și în sectorul rezidențial.
    ● Hotărârea Guvernului nr. 882/2004 pentru aprobarea Strategiei naționale privind alimentarea cu energie termică a localităților prin sisteme de producere și distribuție centralizate:
    - promovarea producerii și furnizării eficiente de căldură.
    ● Hotărârea Guvernului nr. 443/2003:
    - stabilește cadrul pentru dezvoltarea utilizării SRE (se constituie ca bază pentru Strategia națională de utilizare a SRE, sistemul certificatelor verzi etc.)
    Proiecțiile emisiilor, precum și determinarea cantității totale de certificate ce urmează a fi alocate au fost stabilite ținându-se cont de toate aceste politici și măsuri pentru sectorul energetic.
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Cum este garantat faptul că aceast număr total de certificate de emisii de│
    │gaze cu efect de seră ce urmează a fi alocate se înscrie în linia atingerii │
    │țintei impuse statului membru prin Decizia 2002/358/CE sau prin Protocolul de│
    │la Kyoto? │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Conform prognozei emisiilor de gaze cu efect de seră prezentate în cel mai recent inventar național al emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și în Raportul progreselor*10), România își va îndeplini angajamentul asumat prin Protocolul de la Kyoto.
    -------------
    *10) Raportul României privind progresele în implementarea Protocolului de la Kyoto, transmis în ianuarie 2006 la UNFCCC.
    Graficul de mai jos prezintă evoluția emisiilor de GES din România comparativ cu angajamentul asumat prin Protocolul de la Kyoto.
    Figura 4. Emisii de gaze cu efect de seră comparativ cu ținta Kyoto
    Numărul total de certificate a fost determinat pe baza proiecțiilor de sus în jos (top-down), determinate la rândul lor pe baza indicatorilor macroeconomici. Scenariul considerat a fost "afaceri ca de obicei", ce nu presupune implementarea unor măsuri suplimentare de reducere a emisiilor de GES.
    Evoluția cererii și a structurii producției de energie a fost analizată în baza politicilor existente și verificată de autoritatea competentă (MEF).
    Proiecțiile emisiilor au ținut seama și de reducerea intensității carbonului în sectoarele aflate sub incidența schemei ca urmare a noilor investiții.
    Măsurile de reducere a emisiilor de GES au fost stabilite pentru fiecare sector în parte, ținându-se seama de opțiuni și diferite măsuri indirecte viitoare ce ar putea avea un impact semnificativ asupra emisiilor de GES ale României.
    Numărul total de certificate a fost determinat folosindu-se datele prezentate în cel mai recent Inventar național al emisiilor de gaze cu efect de seră precum și în Raportul progreselor 2006.
    1.6. Garantarea faptului că numărul total de certificate nu este mai mare decât cel necesar
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.6. Cum este garantat faptul că aceast număr total de certificate de│
    │emisii de gaze cu efect de seră ce urmează a fi alocate nu este mai mare│
    │decât necesarul ce rezultă din aplicarea strictă a criteriilor din anexa│
    │III a Directivei 2003/87/CE? │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Numărul total de certificate este determinat pe baza proiecțiilor care au în vedere efectele politicilor și măsurilor, la nivel național și al sectoarelor, pentru a asigura conformarea cu cerințele referitoare la reducerea și controlul emisiilor de GES. Numărul total de certificate pentru 2007 este de 74.836.235, iar pentru 2008-2012 este de 75.944.352 anual, valoare care se situează sub plafonul prognozat al emisiilor aferente sectoarelor aflate sub incidența schemei, prin urmare acest criteriu se consideră îndeplinit.
    A se vedea și secțiunea 1.5.
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Cum este asigurată consistența datelor privind emisiile actuale│
    │și prognozate ca urmare a Deciziei 93/389/CEE? │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Datele cu privire la emisiile actuale și prognozate, prezentate în Planul național de alocare sunt în concordanță cu informațiile existente în:
    a) Raportul privind progresele în implementarea Protocolului de la Kyoto (RDP 2006);
    b) Inventarul național al emisiilor de gaze cu efect de seră transmis la UE în mai 2006, cuprinzând inventarul emisiilor de GES pentru perioada 1990 - 2004.
    A se vedea anexa A pentru detalii.
    1.7. Considerarea potențialului de reducere a emisiilor în determinarea numărului total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.7. Vă rugăm explicați în paragraful 4.1 cum s-a ținut seama de poten-│
    │țialul de reducere a emisiilor (inclusiv cel tehnologic) la determinarea │
    │numărului total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    În conformitate cu cel de-al doilea Ghid al Comisiei Europene privind elaborarea Planului național de alocare, în analiza potențialului economic și tehnologic de reducere a emisiilor sunt considerate creșterea anuală a PIB, precum și scăderea intensității carbonului la nivelul fiecărui sector. Efectul combinat al acestor doi indicatori reprezintă rata anuală a potențialului de reducere a emisiilor.
    Pornindu-se de la emisiile anului relevant și presupunându-se că sectoarele au ponderi constante în totalul emisiilor și un potențial de reducere a emisiilor similar cu cel al întregii economii, se poate determina un "plafon indicativ", în conformitate cu prevederile criteriului 3 din anexa III a Directivei 2003/87/CE.
    A se vedea secțiunea 4.1 și anexa A pentru detalii.
    1.8. Considerarea politicii comunitare
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.8. Vă rugăm listați în paragraful 5.3 instrumentele legislative și │
    │politice comunitare luate în considerare la determinarea numărului total│
    │de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, precizând în ce mod │
    │s-a ținut cont de acestea. │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    A se vedea secțiunea 5.3.
    1.9. Licitarea certificatelor
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 1.9. În cazul în care statul membru intenționează să tranzacționeze o parte│
    │din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră prin licitație, vă rugăm │
    │specificați procentul din numărul total de certificate ce va fi tranzacționat │
    │astfel și descrieți procedura de implementare a licitației. │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România nu intenționează să scoată la licitație certificate în perioada 2007.
    România nu intenționează să scoată la licitație certificate în perioada 2008 - 2012, cu excepția certificatelor din RNI rămase neutilizate la finele acestei perioade.
    2. Determinarea numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră la nivel de sector ETS
    2.1. Metodologia de alocare la nivel de sector ETS
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 2.1. Ce metodologie a fost folosită în determinarea plafoanelor la nivelul│
    │fiecărui sector ETS? A fost folosită aceeași metodologie pentru toate sectoa-│
    │rele? În cazul în care metodologia folosită nu a fost aceeași pentru toate │
    │sectoarele, vă rugăm argumentați de ce folosirea de metodologii diferite a │
    │fost necesară, cum s-a făcut această diferențiere și prezentați dovezi ale │
    │faptului că prin folosirea de metodologii diferite nu sunt favorizate anumite│
    │sectoare. │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Pentru alocarea certificatelor instalațiilor aflate sub incidența schemei, România a folosit abordarea în 2 pași: în primul pas este stabilit plafonul național, din care se extrag certificatele corespunzătoare rezervei pentru nou-intrați și rezervei pentru acordarea bonusului pentru acțiuni timpurii. Apoi, numărul de certificate rămas este alocat la nivelul sectoarelor ETS. În cel de-al doilea pas, certificatele sunt distribuite fiecărei instalații din cadrul fiecărui sector ETS.
    Plafonul la nivel de sector ETS se determină astfel:
    ● pentru anul 2007, pe baza ponderilor deținute de fiecare sector ETS în plafonul pentru anul 2007, ponderi calculate ca raport între totalul emisiilor fiecărui sector (determinate pe baza proiecțiilor "de sus în jos") și totalul emisiilor sectoarelor care intră sub incidența schemei;
    ● pentru perioada 2008 - 2012, pe baza mediei ponderilor deținute de fiecare sector în plafonul pentru perioada 2008 - 2012, ponderi calculate ca raport între totalul emisiilor fiecărui sector (determinate pe baza proiecțiilor "de sus în jos") și totalul emisiilor sectoarelor care intră sub incidența schemei.
    În cadrul alocării la nivel de sector se disting următoarele etape:
    ● definirea sectoarelor;
    ● determinarea emisiilor sectorului;
    ● determinarea ponderii emisiilor sectorului în totalul emisiilor provenite din activități ETS;
    ● corecția alocării pentru sectorul energie .
    Au fost definite următoarele 8 sectoare (de alocare) ETS: sectorul energie, sectorul rafinare produse petroliere, sectorul producție și prelucrare metale feroase, sectorul ciment, sectorul var, sectorul sticlă, sectorul ceramică, sectorul celuloză și hârtie.
    Factorul de creștere al emisiilor sectorului este determinat pe baza producției sectorului, creșterii PIB și a evoluției intensității carbonului. Numărul total de certificate se alocă sectoarelor în conformitate cu ponderea emisiilor acestora în totalul emisiilor viitoare. În final, din numărul de certificate aferent sectorului energie sunt extrase numărul corespunzător rezervei pentru acordarea bonusului pentru cogenerare, precum și cel corespunzător rezervei pentru proiecte de tip JI cu efect indirect asupra emisiilor din sectorul energetic.
    Privatizarea timpurie a unor sectoare și investițiile deja realizate ca urmare a procesului de privatizare determină un potențial mai scăzut de reducere a emisiilor în primii ani de participare în cadrul schemei.
    A se vedea anexa B pentru detalii cu privire la alocarea la nivel de sector.
    2.2. Considerarea potențialului tehnologic de reducere a emisiilor
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 2.2. În cazul în care pentru determinarea plafoanelor sectoriale s-a ținut │
    │seama de potențialul (inclusiv cel tehnologic) activităților de reducere a │
    │emisiilor, vă rugăm precizați în ce mod a fost luat în calcul acest potențial,│
    │oferind detalii în paragraful 4.1 de mai jos. │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    La nivel de sector, reducerea intensității carbonului a fost determinată ținându-se seama de potențialul (inclusiv cel tehnologic) activităților de reducere a emisiilor.
    A se vedea anexa B pentru detalii.
    2.3. Considerarea cadrului legislativ și al politicilor comunitare
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 2.3. Vă rugăm listați în paragraful 5.3 cadrul legislativ și politicile │
    │luate în considerare la determinarea plafoanelor sectoriale, precizând în ce│
    │mod s-a ținut cont de acestea. │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    A se vedea secțiunea 5.3 pentru detalii cu privire la considerarea cadrului legislativ și a politicilor comunitare în determinarea plafoanelor sectoriale.
    2.4. Mediul concurențial
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 2.4. În cazul în care pentru determinarea plafoanelor sectoriale s-a ținut│
    │seama de concurență din partea unor țări sau entități din afara Uniunii │
    │Europene, vă rugăm explicați în acest paragraf în ce mod. │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Concurența din partea unor țări sau entități din afara Uniunii Europene nu a fost luată în considerare în determinarea plafoanelor sectoriale pentru perioada 2007, respectiv pentru perioada 2008 - 2012.
    3. Determinarea numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră la nivel de instalație
    3.1. Metodologia de alocare la nivel de instalație
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 3.1. Ce metodologie a fost folosită în determinarea numărului de │
    │certificate de emisii de gaze cu efect de seră la nivel de instalație? A fost │
    │folosită aceeași metodologie pentru toate instalațiile? În cazul în care │
    │metodologia folosită nu a fost aceeași pentru toate instalațiile, vă rugăm │
    │argumentați necesitatea folosirii de metodologii diferite pentru instalații în│
    │cadrul aceluiași sector, prezentați în detaliu modul în care s-a făcut această│
    │diferențiere, precum și dovezi ale faptului că prin folosirea de metodologii │
    │diferite nu sunt favorizate/favorizați anumite instalații/anumiți operatori. │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Odată stabilit numărul de certificate ce revine fiecăruia dintre cele 8 sectoare, acestea sunt alocate instalațiilor din cadrul sectorului. Pentru această alocare s-a folosit abordarea istorică, conform căreia numărul de certificate ce revine fiecărei instalații este determinat pe baza ponderii emisiilor relevante ale instalației din anul relevant în totalul emisiilor sectorului. Această metodologie se aplică atât pentru perioada 2007, cât și pentru perioada 2008-2012.
    Alegerea acestei metodologii se bazează pe ipoteza că ponderea emisiilor unei instalații în cadrul sectorului nu se modifică substanțial în perioada 2005-2012. Pentru a ține cont de fluctuațiile în activitatea instalației nu se consideră un an istoric, ci o perioadă istorică, denumită perioadă de referință. Pentru fiecare instalație se determină anul relevant, respectiv emisiile relevante ca medie între 2 ani cu cel mai ridicat nivel al emisiilor din cadrul perioadei de referință.
    În cadrul alocării certificatelor la nivel de instalație se disting următoarele etape:
    1. determinarea ponderii emisiilor instalației în totalul emisiilor sectorului în anul relevant; pentru perioada 2007, precum și pentru perioada 2008-2012; ponderea certificatelor alocate instalației din totalul sectorului este egală cu ponderea emisiilor instalației din anul relevant;
    2. determinarea numărului de certificate ce revine fiecărei instalații.
    În condițiile îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, așa cum sunt acestea prezentate în secțiunea 4 și în anexele F și G, instalațiile pot primi un bonus, sub forma unui număr de certificate, pentru cogenerare sau pentru acțiuni timpurii. În cazul în care o instalație este eligibilă pentru ambele bonusuri, va primi numai bonusul aferent cogenerării.
    Bonusul pentru cogenerare este acordat datorită faptului că România urmărește stimularea eficienței energetice și a folosirii tehnologiilor curate prin implementarea schemei ETS. Astfel, Planul național de alocare pentru prima, respectiv pentru cea de-a doua perioadă, ține seama de beneficiile cogenerării eficiente prin acordarea unui număr suplimentar de certificate instalațiilor de cogenerare ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate listate în anexa F.
    Bonusul pentru acțiuni timpurii se acordă pe baza faptului că utilizarea perioadei de referință avantajează operatorii care și-au redus emisiile după 2003. Există companii care, înainte de anul 2003, după privatizare, au investit voluntar în măsuri care au avut ca rezultat reducerea emisiilor de GES. România dorește să evite penalizarea operatorilor care, în perioada 1998-2002, au investit voluntar în măsuri ce au avut ca rezultat reducerea emisiilor. Acțiunile timpurii din această perioadă sunt luate în considerare prin acordarea unui număr suplimentar de certificate, sub forma unui bonus pentru acțiuni timpurii, instalațiilor ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate listate în anexa G, atât pentru perioada 2007, cât și pentru perioada 2008-2012.
    A se vedea anexa C pentru detalii asupra metodologiei de alocare la nivel de instalație.
    A se vedea anexele F și G pentru detalii asupra acordării acestui bonus.
    3.2. Folosirea emisiilor istorice
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 3.2. În cazul în care determinarea numărului de certificate de emisii de │
    │gaze cu efect de seră la nivel de instalație a fost făcută pe baza emisiilor │
    │istorice, vă rugăm precizați dacă emisiile istorice au fost determinate │
    │conform liniilor directoare pentru monitorizare și raportare, în baza art. 14 │
    │al Directivei 2003/87/CE, și/sau dacă au fost supuse verificării independente.│
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Emisiile istorice au fost folosite pentru determinarea ponderii emisiilor instalației în totalul emisiilor sectorului.
    În acest scop, prin intermediul unui chestionar, operatorilor le-au fost solicitate următoarele informații:
    ● informații generale cu privire la instalație (adresă, date de contact etc.);
    ● diagrama procesului;
    ● producția istorică și prognozată a instalației;
    ● consumul istoric și prognozat de combustibil și materii prime.
    Solicitarea informațiilor s-a făcut astfel încât să servească la determinarea emisiilor de GES în conformitate cu prevederile ghidurilor pentru monitorizarea și raportarea emisiilor de GES elaborate de Comisia Europeană.
    Datele furnizate de către operatori au fost supuse verificării independente de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), astfel:
    1. informațiile istorice au fost comparate cu informații existente în alte surse disponibile (rapoarte sectoriale, rapoarte de companie etc.);
    2. au fost verificate caracterul complet, acuratețea, corectitudinea și consistența datelor;
    3. consumurile de combustibil și materii prime au fost analizate comparativ cu evoluția producției și a emisiilor, ținându-se seama de creșterea capacității sau închiderea parțială a instalațiilor.
    În cazul chestionarelor incomplete sau incorect completate, acestea au fost retransmise operatorilor sau informația a fost obținută prin contact direct cu aceștia.
    Factorii de emisie folosiți pentru calculul emisiilor sunt cei listați în liniile directoare IPCC - 1996. Există și excepții datorate faptului că aceste linii directoare nu includ factori de emisie pentru o serie de materii prime folosite în anumite activități aflate sub incidența ETS. În aceste cazuri particulare au fost folosiți factori de emisie proveniți din alte surse oficiale.
    A se vedea anexa C pentru detalii.
    3.3. Acțiuni timpurii și tehnologii curate
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 3.3. În cazul în care pentru determinarea numărului de certificate de │
    │emisii de gaze cu efect de seră la nivel de instalație s-a ținut seama de │
    │acțiuni timpurii și tehnologii curate, vă rugăm specificați acest lucru în│
    │acest paragraf și descrieți în detaliu modul în care au fost luate în │
    │considerare în paragraful 4.2 și/sau 4.3. │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România ține seama de acțiunile timpurii, sub forma unui bonus pentru acțiuni timpurii, acordat pentru ambele perioade, 2007 și 2008-2012.
    A se vedea anexa G pentru detalii.
    România ține seama de tehnologiile curate, sub forma unui bonus pentru cogenerare, acordat pentru ambele perioade, 2007 și 2008-2012.
    A se vedea anexa F pentru detalii.
    3.4. Includerea unilaterală a instalațiilor
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 3.4. În cazul în care statul membru dorește să includă unilateral │
    │instalații din sectoarele listate în anexa I, dar cu capacități sub │
    │plafoanele stabilite în această anexă, vă rugăm explicați în paragraful│
    │următor motivul includerii acestora, cu referire în special la efectele│
    │pe piețele interne și la eventuale distorsiuni ale pieței concurențiale│
    │și integrității de mediu a schemei. │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România nu dorește să includă unilateral instalații din sectoarele listate în anexa I cu capacități sub plafoanele stabilite în această anexă, în perioada 2007 sau în perioada 2008-2012.
    3.5. Excludere temporară
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 3.5. În cazul în care statul membru dorește să excludă temporar anumite │
    │instalații, cel mai târziu până la data de 31 decembrie 2007, vă rugăm │
    │explicați în detaliu în paragraful de mai jos cum sunt îndeplinite cerințele│
    │art. 27(2)(a) - (c) din Directiva 2003/87/CE. │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România nu intenționează să excludă temporar instalații până la data de 31 decembrie 2007.
    4. Aspecte tehnice
    4.1. Potențialul (inclusiv tehnologic) de reducere a emisiilor
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 4.1.1. Criteriul (3) a fost folosit numai pentru determinarea numărului│
    │total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră sau/și în cadrul │
    │alocării certificatelor la nivel de sector? Vă rugăm descrieți metodologia│
    │(inclusiv ipotezele de bază) folosită pentru evaluarea potențialului acti-│
    │vităților de reducere a emisiilor. Care au fost rezultatele obținute? Cum │
    │este garantat faptul că numărul total de certificate de emisii de gaze cu │
    │efect de seră alocate este în conformitate cu acest potențial? │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Criteriul 3 cere ca numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră ce urmează a fi alocate să fie în conformitate cu potențialul (tehnologic sau de alt tip) de reducere a emisiilor al activităților aflate sub incidența schemei.
    La stabilirea numărului de certificate ce urmează a fi alocate sectoarelor ETS, România a ținut seama de potențialul de reducere a emisiilor; acesta a fost luat în considerare și pentru determinarea scăderii emisiilor de GES la nivelul sectoarelor.
    A se vedea anexele A și B pentru detalii.
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 4.1.2. Vă rugăm descrieți metoda sau formula folosită pentru determinarea│
    │numărului de cerificate la nivel național sau sectorial, ținând seama de │
    │potențialul sectoarelor de a reduce emisiile. │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    A se vedea anexele A și B.
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 4.1.3. Dacă pentru stabilirea numărului de certificate alocate fiecărei │
    │instalații s-a folosit "benchmarking", vă rugăm precizați tipul și formula │
    │folosite. Ce tip de "benchmark" a fost selectat și cum înglobează acesta │
    │progresul realizabil? De ce prognoza rezultată astfel este considerată a fi│
    │cea mai probabilă dezvoltare? Vă rugăm justificați răspunsurile. │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    În cadrul elaborării Planului național de alocare al României, benchmarkingul nu a fost utilizat pentru perioada 2007 sau perioada 2008-2012.
    4.2. Acțiuni timpurii
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 4.2.1. Dacă s-a ținut seama de acțiunile timpurii în cadrul alocării la│
    │nivel de instalație, vă rugăm descrieți în ce mod. Vă rugăm enumerați și │
    │descrieți criteriile de eligibilitate pentru acțiuni timpurii. Vă rugăm │
    │demonstrați faptul că acțiunile considerate au dus la reduceri de emisii │
    │suplimentare celor impuse de legislația în vigoare la momentul implementă-│
    │rii acestora. Dacă au fost folosite benchmarkuri, vă rugăm descrieți modul│
    │de selectare al instalațiilor cărora le-au fost aplicate și criteriul de │
    │selectare a tipului de benchmark. De asemenea, vă rugăm justificați │
    │rezultatele. │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    În conformitate cu criteriul 7 prevăzut în anexa III la Directiva 2003/87/CE, România intenționează să acorde bonusuri pentru acțiunile timpurii, atât pentru perioada 2007, cât și pentru perioada 2008-2012.
    România dorește să sprijine operatorii care au investit voluntar în măsuri de reducere a emisiilor în perioada 1998-2002. Acțiunile timpurii din această perioadă vor fi luate în considerare prin acordarea unui număr suplimentar de certificate sub forma unui bonus pentru acțiuni timpurii instalațiilor ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate listate în anexa G, atât pentru perioada 2007 cât și pentru perioada 2008-2012.
    Pentru a fi eligibilă sub "acțiuni timpurii", acțiunea trebuie să fi avut ca efect reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră suplimentar măsurilor obligatorii de reducere a emisiilor impuse de legislația în vigoare la momentul implementării.
    Operatorii au avut ocazia de a se înscrie pentru obținerea bonusului prin furnizarea ANPM a următoarelor informații:
    ● emisia specifică înainte și după implementarea proiectului;
    ● descrierea tipului de investiție și a proiectului;
    ● demonstrarea adiționalității proiectului și a faptului că proiectul a fost voluntar.
    Datele furnizate de către operatori au fost verificate prin intermediul aceluiași tip de proceduri ca și cele folosite la determinarea emisiilor istorice. Benchmarkingul nu a fost folosit.
    Din totalul de 41 de instalații care au solicitat acordarea bonusului pentru acțiuni timpurii, 31 de instalații au primit acest bonus, pe baza criteriilor de eligibilitate
    A se vedea anexa G pentru detalii cu privire la calcularea bonusului.
    4.3. Tehnologii curate
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 4.3.1. Cum s-a ținut seama în procesul de alocare de tehnologiile curate,│
    │inclusiv eficiență energetică? Ce tip de tehnologie curată a fost considerat│
    │și în baza cărui criteriu? Între tehnologiile de producere a energiei consi-│
    │derate se regăsesc și cele ce au primit ajutor de stat pentru protecția │
    │mediului de la oricare dintre statele membre? Vă rugăm listați tehnologiile │
    │ce reprezintă "cea mai bună tehnologie disponibilă" (best available │
    │techniques), așa cum este aceasta definită de Directiva 96/61/CE, și │
    │explicați modul în care contribuie la limitarea emisiilor de gaze cu efect │
    │de seră. │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România urmărește stimularea eficienței energetice și a folosirii tehnologiilor curate prin implementarea schemei. Astfel, Planul național de alocare pentru prima, respectiv pentru cea de-a doua perioadă, ține seama de beneficiile cogenerării eficiente prin acordarea unui bonus, sub forma unui număr suplimentar de certificate, instalațiilor de cogenerare ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
    Bonusul se acordă atât în perioada 2007, cât și în perioada 2008-2012, cu condiția îndeplinirii următoarelor criterii:
    ● eficiența producerii simultane și combinate a energiei electrice și energiei termice utile este de minimum 65%;
    ● economia de combustibil aferentă producerii combinate și simultane de energie electrică și termică, comparativ cu producerea separată a acelorași cantități de energie, este mai mare decât zero.
    Bonusul este determinat pe baza economiei de combustibil (prin urmare reducerea emisiilor de GES) datorate producerii combinate și simultane de electricitate și căldură, comparativ cu producerea separată a acelorași cantități în centrale convenționale.
    Pentru a nu se aplica un tratament discriminatoriu între instalațiile existente și cele nou intrate în ceea ce privește cogenerarea, acestea din urmă se vor supune altor reguli privind RNI (a se vedea anexa D). La alocarea din rezerva pentru nou-intrați (RNI) instalațiile de cogenerare vor beneficia de un regim special comparativ cu celelalte instalații care aplică pentru această rezervă.
    Din totalul de 51 de instalații care au solicitat acordarea bonusului pentru cogenerare, 38 de instalații au primit acest bonus, pe baza criteriilor de eligibilitate.
    Bonusul pentru cogenerare este extras din numărul total de certificate alocat sectorului energie, cogenerarea fiind parte a acestui sector.
    A se vedea anexa F pentru detalii privind calcularea bonusului și criteriilor de eligibilitate.
    5. Cadrul legislativ și politica comunitară
    5.1. Politica concurențială (art. 81-82 și 87-88 din Tratatul de aderare la UE)
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 5.1. În cazul în care autoritatea competentă a fost înștiințată oficial │
    │cu privire la intenția operatorilor de a forma un grup comun al instalațiilor│
    │(pool) și intenționează să permită acest lucru, vă rugăm anexați o copie a │
    │solicitării. Ce procent din numărul total de certificate revine acestei aso- │
    │ciații? Ce procent din numărul alocat sectorului reprezentat revine acestei │
    │asociații? │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România a permis operatorilor să formeze grupuri comune ale instalațiilor.
    Operatorii au putut solicita formarea unui grup comun al instalațiilor pentru perioada 2008-2012 până la data de 30 septembrie 2006. Nu a fost înregistrată nicio solicitare în acest sens.
    5.2. Politica de piață internă - nou-intrați (art. 43 din Tratatul de aderare la UE)
    5.2.1. Nou-intrați
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 5.2.1. Cum este permisă participarea nou-intraților în cadrul schemei ETS? │
    │În cazul în care a fost stabilită o rezervă pentru nou-intrați, cum a fost │
    │determinat numărul de certificate ce revin acestei rezerve și în ce mod se │
    │alocă acestea? Vă rugăm precizați ce se întâmplă cu certificatele din această │
    │rezervă rămase neutilizate la finele perioadei. Cum este soluționat cazul în │
    │care cererea de certificate din această rezervă este superioară │
    │disponibilului? │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    România permite participarea nou-intraților în cadrul schemei prin constituirea unei rezerve de certificate pentru această categorie de instalații, denumită rezerva pentru nou-intrați (RNI).
    RNI este scăzută din numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră stabilit la nivel național și este accesibilă nou-intraților din toate sectoarele aflate sub incidența schemei.
    Alocarea certificatelor din această rezervă se va realiza cu titlu gratuit, în baza principiului "primul venit, primul servit". În cazul în care cererea de certificate din această rezervă depășește disponibilul, operatorii trebuie să cumpere certificatele necesare pe piață. Pentru situația în care o instalație își mărește capacitatea, din RNI vor fi alocate certificate corespunzătoare numai acestei creșteri.
    Nou-intrații vor primi 95% din numărul de certificate solicitate din RNI (vezi anexa D pentru detalii cu privire la modul de calcul). Pentru a compensa faptul că instalațiile existente de cogenerare primesc un bonus, s-a decis acordarea a 99% din numărul de certificate solicitat pentru instalațiile nou-intrate care folosesc sisteme de cogenerare. Măsura susține dezvoltarea cogenerării ca tehnologie eficientă.
    Certificatele rămase neutilizate din RNI la finele perioadei 2008-2012 vor fi scoase la licitație.
    A se vedea anexa D pentru detalii cu privire la alocarea de certificate către nou-intrați.
    5.2.2. Informații cu privire la numărul nou-intraților
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 5.2.3. Sunt disponibile informații cu privire la numărul instalațiilor nou-│
    │intrate (prin solicitări de cumpărare a terenurilor, avize de construcție, │
    │solicitări de obținere a acordului de mediu)? Au fost acordate autorizații │
    │privind emisiile de gaze cu efect de seră operatorilor cu instalații aflate în│
    │construcție, dar care vor începe operarea lor în perioada 2005-2007? │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    La data notificării acestui document către Comisia Europeană, un număr de 38 de operatori au exprimat intenția aplicării pentru nou-intrați pentru perioada 2008-2012. Pentru aceste instalații, autorizațiile privind emisiile de gaze cu efect de seră vor fi acordate la punerea în funcțiune a acestora.
    Vezi anexa D pentru informații suplimentare cu privire la dimensiunea RNI și metodologia de alocare a certificatelor din această rezervă.
    5.3. Alte politici și măsuri legislative
    5.3.1. Alte politici și măsuri legislative comunitare
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 5.3.1. Vă rugăm listați mai jos alte politici și măsuri legislative │
    │comunitare avute în vedere la elaborarea Planului național de alocare, │
    │explicând ce influență au exercitat acestea asupra alocării și în cadrul│
    │căror sectoare. │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    În tabelul de mai jos sunt listate politici și măsuri legislative comunitare avute în vedere la elaborarea Planului național de alocare:
    ┌────────────────────┬──────────────┬──────────────────────────────────────────┐
    │ Reglementare │ Transpunere │ Efect asupra emisiilor │
    │ │în legislația │ │
    │ │ românească │ │
    ├────────────────────┼──────────────┼──────────────────────────────────────────┤
    │Directiva 96/61/CE │ Legea nr. │Prin autorizația integrată (IPPC) sunt │
    │cu privire la con- │ 84/2006 │impuse limite la emisiile în aer (altele │
    │trolul și preveni- │ │decât emisiile de CO(2)) conform │
    │rea integrată a │ │BREF-BAT, având ca rezultat, implicit, │
    │poluării │ │reducerea emisiilor de CO(2). │
    ├────────────────────┼──────────────┼──────────────────────────────────────────┤
    │Directiva 1999/13/CE│ Ordinul nr. │Impune instalațiilor ce folosesc solvenți │
    │cu privire la limi- │ 859/2005 │organici adoptarea măsurilor de reducere │
    │tarea emisiilor de │ │a emisiilor de COV în atmosferă, precum │
    │COV datorate utili- │ │și măsuri de creștere a eficienței. │
    │zării solvenților │ │ │
    │organici în anumite │ │ │
    │activități │ │ │
    ├────────────────────┼──────────────┼──────────────────────────────────────────┤
    │Directiva 2000/76/CE│ Hotărârea │Impune condițiile de operare a incinera- │
    │cu privire la inci- │ Guvernului │toarelor începând cu anul 2005, având │
    │nerarea deșeurilor │ nr. 268/2005 │astfel impact indirect asupra emisiilor │
    │ │ │de GES. │
    ├────────────────────┼──────────────┼──────────────────────────────────────────┤
    │Directiva 2001/77/CE│ Hotărârea │Promovează creșterea cotei electricității │
    │cu privire la promo-│ Guvernului │produse din surse regenerabile, contri- │
    │varea producției de │ nr. 443/2003 │buind la reducerea emisiilor prin redu- │
    │electricitate din │ │cerea cantității de electricitate produsă │
    │surse regenerabile │ │din surse convenționale de energie. │
    │pe piața internă │ │ │
    ├────────────────────┼──────────────┼──────────────────────────────────────────┤
    │Directiva 2001/80/CE│ Hotărârea │Începând cu anul 2008, limitează emisiile │
    │cu privire la limi- │ Guvernului │de oxizi de sulf, oxizi de azot și pulberi│
    │tarea emisiilor │ nr. 322/2005 │provenite de la instalațiile de ardere cu │
    │instalațiilor mari │ │putere termică mai mare de 50 MW. Prin │
    │de ardere │ │sistemul de monitorizare impus pentru │
    │ │ │aceste instalații se așteaptă ca operatori│
    │ │ │să îmbunătățească sistemul de operare, cu │
    │ │ │efect și asupra emisiilor de CO(2). │
    │ │ │Posibila creștere a emisiilor de CO(2) │
    │ │ │datorată impunerii instalațiilor de │
    │ │ │desulfurare și a instalațiilor de reducere│
    │ │ │catalitică va fi compensată de cele expuse│
    │ │ │anterior. │
    ├────────────────────┼──────────────┼──────────────────────────────────────────┤
    │Directiva 2001/81/CE│ Hotărârea │Stabilește plafoane naționale pentru │
    │cu privire la stabi-│ Guvernului │poluanții ce cauzează acidifierea și │
    │lirea plafoanelor │ nr. │eutrofizarea. Prin limitarea emisiilor de │
    │naționale de emisii │ 1.856/2005 │oxizi de sulf și de azot proveniți din │
    │în atmosferă │ │instalații mari de ardere, limitează │
    │ │ │durata de folosire a acestora și, prin │
    │ │ │urmare, emisiile de CO(2) asociate. │
    └────────────────────┴──────────────┴──────────────────────────────────────────┘

    5.3.2. Prevederi legislative comunitare noi
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 5.3.2. La elaboararea Planului național de acțiune au fost avute în vedere│
    │măsuri legislative comunitare noi ce ar putea avea impact inevitabil asupra │
    │emisiilor? În cazul în care au fost avute în vedere, vă rugăm explicați de ce│
    │impactul acestora este considerat ca fiind inevitabil și în ce mod s-a ținut │
    │seama de acest impact. │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    A se vedea tabelul prezentat în secțiunea anterioară.
    6. Consultarea publicului
    6.1. Comentarii
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 6.1. Prin ce modalitate este Planul național de alocare supus consultării│
    │publicului? │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Consultarea publicului cu privire la metodologia și principiile aplicate în cadrul Planului național de alocare este esențială în vederea asigurării corectitudinii acestuia și a sprijinului necesar implementării sale. În conformitate cu reglementările naționale cu privire la consultarea publicului și cu Directiva ETS a fost adoptată următoarea procedură:
    ● coordonatorul procedurii de consultare a publicului este Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile (MMDD);
    ● toate documentele de discuție au fost publicate pe website-ul MMDD*11), precum și pe website-ul dedicat implementării ETS în România*12);
    -------------
    *11) www.numediu.ro
    *12) www.eu-ets.ro
    ● comentariile au fost transmise la MMDD, începând cu 30 august 2006, pe o perioadă de 30 de zile.
    6.2. Înregistrarea comentariilor
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 6.2. Cum vor fi luate în considerare comentariile primite înainte de│
    │decizia finală asupra alocării? │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Prima versiune a PNA a fost publicată pentru dezbatere publică la data de 29 august 2006 pe diferite website-uri ale autorităților pentru protecția mediului (www.mmediu.ro, www.eu-ets.ro, www.anpm.ro). Documentul de discuție a fost publicat pentru consultarea publicului timp de 30 de zile, în perioada 29 august - 30 septembrie 2006. Pe parcursul acestei perioade, au fost înregistrate comentarii din partea tuturor celor implicați, după cum urmează:
    ● operatori (80);
    ● asociații și organizații profesionale (UNIROM SIDER, CIROM, ROMPAP, STICEF);
    ● organizații neguvernamentale;
    ● autorități publice.
    Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile, în calitate de autoritate responsabilă pentru elaborarea PNA, a răspuns tuturor comentariilor și observațiilor prin intermediul scrisorilor transmise electronic sau prin poștă și/sau în cadrul întâlnirilor ce au avut loc la sediul său. Comentariile primite au fost înregistrate și structurate pe categorii în funcție de tipul acestora.
    O echipă MMDD/ANPM, cu sprijinul consultanților locali, a analizat comentariile primite și a decis asupra acțiunilor ulterioare. Au fost formulate și transmise răspunsuri și au avut loc consultări cu operatorii la sediul MMDD.
    A fost organizat un seminar-dezbatere, în data de 22 septembrie 2006, la care au participat 60 de operatori.
    A fost luată în considerare posibilitatea existenței unor instalații neidentificate la momentul realizării inventarului instalațiilor, ai căror operatori au transmis ulterior către Agenția Națională pentru Protecția Mediului chestionarele cu datele privind instalațiile deținute. Pe durata perioadei de consultări, s-au identificat 24 de instalații neinventariate inițial.
    Ca urmare a comentariilor și observațiilor primite, MMDD a revizuit analiza sa și/sau rezultatele acesteia, la nivel macro- și microeconomic, precum și principiile și metodologia ce au stat la baza elaborării PNA.
    6.3. Influența comentariilor asupra Planului național de alocare
    ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 6.3. Vă rugăm prezentați un rezumat al comentariilor primite pe parcursul│
    │primei perioade de consultare a publicului ce au avut impact asupra planului│
    │de alocare, explicând cum au fost acestea luate în considerare. │
    └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Pe parcursul celor 30 de zile rezervate consultării publicului, au fost înregistrate 90 de comentarii și solicitări din partea operatorilor, vizând:
    ● explicații privind metodologia de alocare a certificatelor la nivel de instalație și la nivel de sector;
    ● detalierea aspectelor legate de rezerva pentru nou-intrați și criteriile de încadrare a instalațiilor în această categorie;
    ● modificarea datelor previzionate privind producțiile și consumurile de combustibili și materii prime, atât pentru anul 2007, cât și pentru perioada 2008-2012;
    ● solicitări privind creșterea numărului de certificate alocate, atât pentru anul 2007, cât și pentru perioada 2008-2012;
    ● solicitări privind acordarea bonusului de cogenerare sau a celui pentru acțiuni timpurii.
    În urma comentariilor primite din partea operatorilor în cazul unor instalații s-a constatat insuficiența datelor transmise prin intermediul chestionarelor. În aceste situații au fost solicitate informații suplimentare sau clarificări, pentru fiecare caz în parte.
    Varianta de lucru a Planului național de alocare a fost supusă revizuirilor, luându-se în calcul datele noi/suplimentare transmise de operatori.
    7. Criterii avute în vedere, altele decât cele listate în anexa III a Directivei 2003/87/CE
    7.1. Criterii avute în vedere, altele decât cele listate în anexa III
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ 7.1. În cadrul elaborării Planului național de alocare au fost avute │
    │în vedere și alte criterii în afara celor listate în anexa III a Directivei│
    │2003/87/CE. Vă rugăm mentionați-le, specificând cum au fost implementate și│
    │de ce nu sunt considerate ca fiind discriminatorii. │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    În cadrul elaborării Planului național de alocare, pentru perioada 2007, respectiv pentru perioada 2008 - 2012, nu au fost avute în vedere alte criterii în afara celor listate în anexa III a Directivei 2003/87/CE.
    8.1. Lista instalațiilor și alocarea propusă pentru perioada 2007
    *Font 8*
    ┌───┬─────────────────────┬───────────────────┬──────────┬──────────────────┬────────┬─────────┬───────┐
    │Nr.│ Denumire instalație │ Denumire operator │ Județ │ Activitate │ Sector │ Alocare │ Obs │
    │ │ │ │ │ principală │ │ 2007 │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 1│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrica │Bacău │Producere energie │Energie │ 284691│ │
    │ │- SE Borzești │SA │ │electrică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 2│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrica │Brăila │Producere energie │Energie │ 474476│ │
    │ │- SE Brăila │SA │ │electrică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 3│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrica │Dâmbovița │Producere energie │Energie │ 446332│ │
    │ │- SE Doicești │SA │ │electrică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 4│SC Complexul Energe- │SC Complexul │Dolj │Producere energie │Energie │ 3085897│ (5) │
    │ │tic Craiova SA - │Energetic Craiova │ │electrică │ │ │ │
    │ │SE Ișalnița │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 5│SC Complexul Energe- │SC Complexul │Gorj │Producere energie │Energie │ 5457841│ (5) │
    │ │tic Rovinari SA │Energetic Rovinari │ │electrică │ │ │ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 6│SC Complexul Energe- │SC Complexul │Gorj │Producere energie │Energie │ 6393199│ (5) │
    │ │tic Turceni SA │Energetic Turceni │ │electrică │ │ │ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 7│SC Electrocentrale │S.C Electrocentrale│Mureș │Producere energie │Energie │ 1180699│ │
    │ │București SA - SE │Buucrești SA │ │electrică │ │ │ │
    │ │Mureș - CTE IERNUT │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 8│SC CET ARAD SA - │SC CET ARAD SA │Arad │Producere energie │Energie │ 488896│ │
    │ │CET Lignit │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 9│SC CET ARAD SA - │SC CET ARAD SA │Arad │Producere energie │Energie │ 39828│ (4) │
    │ │CET Hidrocarburi │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 10│SC TERMOFICARE 2000 │SC TERMOFICARE 2000│Argeș │Producere energie │Energie │ 231193│ │
    │ │- Pitești Sud │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 11│SC TERMOFICARE 2000 │SC TERMOFICARE 2000│Argeș │Producere energie │Energie │ 157757│ (4) │
    │ │- Gavana │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 12│SC TERMON SRL │SC TERMON SRL │Bacău │Producere energie │Energie │ 129499│ │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 13│SC CET SA Bacău - │SC CET SA Bacău │Bacău │Producere energie │Energie │ 338064│ │
    │ │Inst. nr. 1 │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 14│SC CET SA Bacău - │SC CET SA Bacău │Bacău │Producere energie │Energie │ 12193│ │
    │ │Inst. nr. 2 │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 15│SC UZINA TERMICA │SC UZINA TERMICĂ │Bacău │Producere energie │Energie │ 13645│ │
    │ │COMĂNEȘTI SA │COMĂNEȘTI SA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 16│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │Bihor │Producere energie │Energie │ 1231431│ (4) │
    │ │Oradea SA │Oradea SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 17│Direcția de Termofi- │Direcția de Termo- │Bistrița- │Producere energie │Energie │ 5597│ │
    │ │care a Municipiului │ficare a Munici- │Năsăud │termică │ │ │ │
    │ │Bistrița │piului Bistrița │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 18│SC TERMICA SA │SC TERMICA SA │Botoșani │Producere energie │Energie │ 100195│ (4) │
    │ │BOTOȘANI │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 19│SC CET Brașov SA - │SC CET Brașov SA │Brașov │Producere energie │Energie │ 394773│ │
    │ │CET Brașov │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 20│SC CET Brașov SA - │SC CET Brașov SA │Brașov │Producere energie │Energie │ 32232│ │
    │ │CT METROM │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 21│SC CET SA Brăila │SC CET SA Brăila │Brăila │Producere energie │Energie │ 158548│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 22│Regia Autonomă Muni- │Regia Autonomă │Buzău │Producere energie │Energie │ 62517│ │
    │ │cipală "RAM" Buzău │Municipală "RAM" │ │termică │ │ │ │
    │ │ │Buzău │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 23│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 558568│ (4) │
    │ │București SA - SE │București SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │Progresu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 24│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 689306│ (4) │
    │ │București SA - SE │București SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │București Vest │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 25│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 85202│ (4) │
    │ │București SA - SE │București SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET Titan│ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 26│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 322230│ (4) │
    │ │București SA - SE │București SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │Grozăvești │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 27│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 1598760│ (4) │
    │ │București SA - SE │București SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │Buucrești - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │București Sud │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 28│SC VEST ENERGO SA │SC VEST ENERGO SA │București │Producere energie │Energie │ 39072│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 29│RADET - centrala CTZ │RADET BUCUREȘTI │București │Producere energie │Energie │ 34383│ │
    │ │Casa Presei │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 30│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │Constanța │Producere energie │Energie │ 652470│ (4) │
    │ │București - SE │București SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │Constanța - CET PALAS│ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 31│Centrala Termică de │Regia Autonomă de │Cluj │Producere energie │Energie │ 21650│ │
    │ │Zonă │Termoficare │ │termică │ │ │ │
    │ │ │Cluj-Napoca │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 32│CCNE CT ZONA SOMEȘ │SC COLONIA CLUJ- │Cluj │Producere energie │Energie │ 35142│ (4) │
    │ │NORD │NAPOCA ENERGY SRL │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 33│SC CET ENERGOTERM │SC CET ENERGOTERM │Caraș- │Producere energie │Energie │ 76456│ (4) │
    │ │REȘIȚA SA │REȘIȚA SA │Severin │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 34│SC TERMICA SA │SC TERMICA SA │Dâmbovița │Producere energie │Energie │ 58227│ (4) │
    │ │TÂRGOVIȘTE │TÂRGOVIȘTE │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 35│SC Complexul Energe- │Complexul Energetic│Dolj │Producere energie │Energie │ 1641882│ (5) │
    │ │tic Craiova SA - SE │Craiova │ │electrică și │ │ │ │
    │ │Craiova II │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 36│SC Uzina Termică │SC Uzina Termică │Dolj │Producere energie │Energie │ 14946│ │
    │ │Calafat SA │Calafat SA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 37│SC ELECTROCENTRALE │SC ELECTROCENTRALE │Galați │Producere energie │Energie │ 1085307│ │
    │ │GALAȚI SA │GALAȚI SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 38│SC Uzina Termoelec- │SC Uzina │Giurgiu │Producere energie │Energie │ 252507│ │
    │ │trică Giurgiu SA │Termoelectrică │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │Giurgiu SA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 39│SC Uzina de Agent │SC Uzina de Agent │Gorj │Producere energie │Energie │ 39371│ │
    │ │Termic și Alimentare │Termic și Alimen- │ │termică │ │ │ │
    │ │cu apă │tare cu Apă │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 40│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrica │Hunedoara │Producere energie │Energie │ 895537│ (4) │
    │ │- SE Paroșeni │SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 41│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │Hunedoara │Producere energie │Energie │ 4201074│ (4) │
    │ │Deva SA │Deva SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 42│SC Acvacalor SA Brad │SC Acvacalor SA │Hunedoara │Producere energie │Energie │ 17382│ │
    │ │ │Brad │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 43│SC CET IAȘI SA CET │SC CET IAȘI SA │Iași │Producere energie │Energie │ 296383│ (4) │
    │ │Iași I │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 44│SC CET IAȘI SA CET │SC CET IAȘI SA │Iași │Producere energie │Energie │ 496359│ (4) │
    │ │Iași II │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 45│R.A.A.N. Sucursala │R.A.A.N. Sucursala │Mehedinți │Producere energie │Energie │ 2600112│ (4) │
    │ │ROMAG TERMO │ROMAG TERMO │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 46│SC Energomur SA, │SC Energomur SA │Mureș │Producere energie │Energie │ 6357│ (5) │
    │ │Centrala Termică nr.2│ │ │termică │ │ │ │
    │ │Dâmbul Pietros │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 47│SC Energomur SA, │SC Energomur SA │Mureș │Producere energie │Energie │ 3911│ (2) │
    │ │Centrala Termică nr.3│ │ │termică │ │ │ │
    │ │Tudor Vladimirescu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 48│SC Energomur SA, │SC Energomur SA │Mureș │Producere energie │Energie │ 4118│ (2) │
    │ │Centrala Termică nr.4│ │ │termică │ │ │ │
    │ │Tudor Vladimirescu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 49│SC Energomur SA, │SC Energomur SA │Mureș │Producere energie │Energie │ 2837│ (2) │
    │ │Centrala Termică nr.5│ │ │termică │ │ │ │
    │ │Tudor Vladimirescu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 50│SC Energomur SA, │SC Energomur SA │Mureș │Producere energie │Energie │ 3946│ (2) │
    │ │Centrala Termică nr.6│ │ │termică │ │ │ │
    │ │Tudor Vladimirescu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 51│SC DALKIA TERMO │SC DALKIA TERMO │Prahova │Producere energie │Energie │ 514797│ (4) │
    │ │PRAHOVA SRL │PRAHOVA SRL │ │electrică și │ │ │ │
    │ │Punct de lucru Brazi │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 52│SC UZINA ELECTRICĂ │SC UZINA ELECTRICĂ │Sălaj │Producere energie │Energie │ 121478│ │
    │ │ZALĂU SA │ZALAU SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 53│SC CET Govora SA │SC CET Govora SA │Vâlcea │Producere energie │Energie │ 1636678│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 54│SC TERMICA VASLUI SA │SC TERMICA VASLUI │Vaslui │Producere energie │Energie │ 38497│ (5) │
    │ │ │SA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 55│SC TERMICA SA Suceava│SC TERMICA SA │Suceava │Producere energie │Energie │ 456932│ (5) │
    │ │- CET pe huilă │Suceava │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 56│SC TERMICA SA Suceava│SC TERMICA SA │Suceava │Producere energie │Energie │ 35818│ │
    │ │- CT pe hidrocarburi │Suceava │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 57│SC SERVICII COMUNALE │SC SERVICII │Suceava │Producere energie │Energie │ 15534│ │
    │ │SA RĂDĂUȚI CENTRALA │COMUNALE SA │ │termică │ │ │ │
    │ │TERMICĂ │RĂDĂUȚI │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 58│SC Terma-Serv SRL │SC Terma-Serv SRL │Teleorman │Producere energie │Energie │ 12732│ │
    │ │CAF 5M │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 59│CET TIMIȘOARA CENTRU │SC COLTERM SA │Timiș │Producere energie │Energie │ 147729│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 60│CT TIMIȘOARA SUD │SC COLTERM SA │Timiș │Producere energie │Energie │ 208957│ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 61│CAF NR. 1 │SC ENERGOTERM SA │Tulcea │Producere energie │Energie │ 17430│ │
    │ │ │TULCEA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 62│SC ENET SA FOCȘANI │SC ENET SA FOCȘANI │Vrancea │Producere energie │Energie │ 115689│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 63│SC GHCL UPSOM ROMÂNIA│SC GHCL UPSOM │Alba │Industria chimică │Energie │ 149760│ (4) │
    │ │SA │ROMÂNIA SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 64│SC KRONOSPAN SEBEȘ SA│SC KRONOSPAN │Alba │Industria lemnului│Energie │ 28704│ │
    │ │ │Sebeș SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 65│SC KRONOSPAN SEPAL SA│SC KRONOSPAN SEPAL │Alba │Industria lemnului│Energie │ 59022│ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 66│SC HOLZINDUSTRIE │SC HOLZINDUSTRIE │Alba │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    │ │SCHWEIGHOFER SRL │SCHWEIGHOFER SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 67│SC Automobile Dacia │SC Automobile Dacia│Argeș │Industria │Energie │ 197206│ (5) │
    │ │SA │SA │ │autovehicule │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 68│Stația de │PETROM SA │Argeș │Industria │Energie │ 24654│ │
    │ │dezbenzinare Merișani│ │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 69│SC Chimcomplex SA │SC Chimcomplex SA │Bacău │Industria chimică │Energie │ 40438│ (5) │
    │ │Borzești - Instalații│Borzești │ │ │ │ │ │
    │ │ardere │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 70│SC AMURCO SRL Bacău │SC AMURCO SRL │Bacău │Industria chimică │Energie │ 845374│ │
    │ │ │Bacău │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 71│Centrala termică │SC AEROSTAR SA │Bacău │Industria │Energie │ 5569│ │
    │ │SC AEROSTAR SA BACĂU │BACĂU │ │aeronautică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 72│SC DIANA FOREST SA - │SC DIANA FOREST SA │Bacău │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    │ │F.I.L. MĂRGINENI │BACĂU │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 73│SC DIANA FOREST SA - │SC DIANA FOREST SA │Bacău │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    │ │F.I.L. ONEȘTI │BACĂU │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 74│SC European Food SA │SC European Food SA│Bihor │Industria │Energie │ 73816│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 75│SC Electroprecizia SA│SC Electroprecizia │Brașov │Industria │Energie │ 4650│ │
    │ │- Centrala termică │SA │ │electrotehnică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 76│SC Viromet SA │SC Viromet SA │Brașov │Industria chimică │Energie │ 77744│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 77│SC IAR SA │SC IAR SA │Brașov │Industria │Energie │ 5132│ │
    │ │ │ │ │aeronautică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 78│SC Nitrofertilizer SA│SC Nitrofertilizer │Brașov │Industria chimică │Energie │ 18272│ │
    │ │Făgăraș │SA Făgăraș │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 79│SC NITROSERVICE SA │SC NITROSERVICE SA │Brașov │Industria chimică │Energie │ 64659│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 80│SC PROMEX Brăila │SC PROMEX Brăila │Brăila │Industria │Energie │ 6454│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 81│SC Nusco Imobiliara │SC Nusco Imobiliara│București │Industria lemnului│Energie │ 87537│ (4) │
    │ │SRL C.E.T. │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 82│SC CET GRIVIȚA SRL │SC CET GRIVIȚA SRL │București │Producere energie │Energie │ 51063│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 83│SC URSUS BREWERIES SA│SC URSUS BREWERIES │Buzău │Industria │Energie │ 9043│ │
    │ │Sucursala Buzău │SA Sucursala Buzău │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 84│SC AGRANA ROMÂNIA SA │SC AGRANA ROMÂNIA │Buzău │Industria │Energie │ 76578│ (4) │
    │ │BUZĂU │SA BUZĂU │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 85│SC UCM Reșița SA │SC UCM Reșița SA │Caraș- │Industria │Energie │ 5481│ │
    │ │Punct de lucru │ │Severin │construcții mașini│ │ │ │
    │ │Platforma ABC │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 86│SC UCM Reșița SA │SC UCM Reșița SA │Caraș- │Industria │Energie │ 3756│ │
    │ │Punct de lucru │ │Severin │construcții mașini│ │ │ │
    │ │Calnicel │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 87│SC Zahar SA Călărași │SC Zahar SA │Călărași │Industria │Energie │ 22534│ │
    │ │ │Călărași │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 88│SC Uzina Termoelec- │SC Uzina Termoelec-│Constanța │Industria │Energie │ 284113│ │
    │ │trică Midia SA │trică Midia SA │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 89│Societatea Națională │Societatea Națio- │Constanța │Producere energie │Energie │ 12335│ │
    │ │"Nuclearelectrica" SA│nală "Nuclearelec- │ │electrică și │ │ │ │
    │ │- Direcția CNE │trica" SA -Direcția│ │termică │ │ │ │
    │ │Cernavodă │CNE Cernavodă │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 90│SC Terapia SA │SC Terapia SA │Cluj │Industria │Energie │ 9282│ │
    │ │ │ │ │farmaceutică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 91│SC Carbochim SA │SC Carbochim SA │Cluj │Industria │Energie │ 3681│ │
    │ │ │ │ │produselor │ │ │ │
    │ │ │ │ │abrazive │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 92│SC ARGILLON ROMÂNIA │SC ARGILLON │Cluj │Industria ceramică│Energie │ 27607│ │
    │ │SA │ROMÂNIA SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 93│SC ROMPETROL │SC ROMPETROL │Constanța │Industria │Energie │ 111443│ │
    │ │Petrochemicals SRL │Petrochemicals SRL │ │petrochimică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 94│Secția Terminal Midia│PETROM SA - Membru │Constanța │Industria │Energie │ 18680│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 95│Platforma Fixă │PETROM SA - Membru │Constanța │Industria │Energie │ 80844│ │
    │ │Centrală de Producție│OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    │ │(PFCP), Secția 6 │ │ │ │ │ │ │
    │ │Producție, Secția 7 │ │ │ │ │ │ │
    │ │Producție │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 96│SC Oțel INOX SA │SC Oțel INOX SA │Dâmbovița │Industria metale │Energie │ 25502│ │
    │ │ │ │ │feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 97│Bateria 6 Gorgoteni │PETROM SA - Membru │Dâmbovița │Industria │Energie │ 20296│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 98│Bateria 1 Moreni │PETROM SA - Membru │Dâmbovița │Industria │Energie │ 9876│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 99│Bateria 30 Pascov │PETROM SA - Membru │Dâmbovița │Industria │Energie │ 9514│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │100│PETROM SA - Combina- │PETROM SA - Membru │Dolj │Industria │Energie │ 565766│ │
    │ │tul DOLJCHIM Craiova │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │101│SC CARGILL OILS SA │SC CARGILL OILS SA │Dolj │Industria │Energie │ 42593│ │
    │ │PODARI │PODARI │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │102│Dezbenzinare Craiova │PETROM SA - Membru │Dolj │Industria │Energie │ 15649│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │103│COMPRESOARE SLAVUTA │PETROM SA - Membru │Dolj │Industria │Energie │ 36281│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │104│COMPRESOARE │PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 28595│ │
    │ │BĂRBĂTEȘTI │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │105│COMPRESOARE BULBUCENI│PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 2642│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │106│COMPRESOARE BUSTUCHIN│PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 28718│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │107│CENTRALA IPROM, │PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 35590│ │
    │ │STAȚII COMPRESOARE │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │108│DEETANIZARE TURBUREA │PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 45245│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │109│SC EXPUR SA URZICENI │SC EXPUR SA │Ialomița │Industria │Energie │ 9391│ │
    │ │ │URZICENI │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │110│SC EXPUR SA URZICENI,│SC EXPUR SA │Ialomița │Industria │Energie │ 14190│ │
    │ │P.L. Slobozia │URZICENI │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │111│SC AMONIL SA │SC AMONIL SA │Ialomița │Industria chimică │Energie │ 178729│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │112│SC MARR SUGAR ROMÂNIA│SC MARR SUGAR │Ialomița │Industria │Energie │ 19862│ (4) │
    │ │SRL Urziceni │ROMÂNIA SRL │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │113│SC ULTEX SA │SC ULTEX SA │Ialomița │Industria │Energie │ 17229│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │114│SC REMAR SA Pașcani │SC REMAR SA Pașcani│Iași │Industria material│Energie │ 5391│ │
    │ │ │ │ │rulant │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │115│SC DANUBIANA SA │SC DANUBIANA SA │Ilfov │Industria anvelope│Energie │ 33923│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │116│United Romanian │United Romanian │Ilfov │Industria │Energie │ 6999│ │
    │ │Breweries Bereprod │Breweries Bereprod │ │alimentară │ │ │ │
    │ │SRL │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │117│CUPROM SA București -│CUPROM SA București│Maramureș │Industria metale │Energie │ 19186│ │
    │ │- Sucursala Baia Mare│- Sucursala Baia │ │neferoase │ │ │ │
    │ │ │Mare │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │118│SC CILDRO SERVICE SRL│SC CILDRO SERVICE │Mehedinți │Industria lemnului│Energie │ 2833│ │
    │ │ │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │119│SC Zahărul SA Luduș │SC Zahărul SA Luduș│Mureș │Industria │Energie │ 26565│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │120│SC Azomureș SA │SC Azomureș SA │Mureș │Industria │Energie │ 1223751│ (4) │
    │ │ │ │ │fertilizatori │ │ │ │
    │ │ │ │ │chimici │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │121│SC Mobex SA │SC Mobex SA │Mureș │Industria lemnului│Energie │ 1978│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │122│SC Prolemn SA │SC Prolemn SA │Mureș │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │123│SC Yarnea SRL │SC Yarnea SRL │Neamț │Industria chimică │Energie │ 41108│ │
    │ │Centrala Termică │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │124│SC AGRANA ROMÂNIA SA │SC AGRANA ROMÂNIA │Neamț │Industria │Energie │ 125693│ (4) │
    │ │BUZĂU - SUCURSALA │SA BUZĂU SUCURSALA │ │alimentară │ │ │ │
    │ │ROMAN │ROMAN │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │125│ArcelorMittal TUBULAR│ArcelorMittal │Neamț │Industria metale │Energie │ 92364│ │
    │ │PRODUCTS Roman SA │TUBULAR PRODUCTS │ │neferoase │ │ │ │
    │ │ │Roman SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │126│SC ZAHĂR CORABIA SA │SC ZAHĂR CORABIA SA│Olt │Industria │Energie │ 32694│ (4) │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │127│SC IGO SA CARACAL │SC IGO SA CARACAL │Olt │Producere energie │Energie │ 17920│ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │128│SC ALRO SA (SEDIU │SC ALRO SA │Olt │Industria metale │Energie │ 104539│ (5) │
    │ │SECUNDAR) │ │ │neferoase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │129│SC T.M.K. - ARTROM SA│SC T.M.K. - ARTROM │Olt │Industria │Energie │ 61209│ (5) │
    │ │ │SA │ │metalelor feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │130│SC Pirelli Tyres │SC Pirelli Tyres │Olt │Industria anvelope│Energie │ 27390│ │
    │ │România SRL │România SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │131│SC ELECTROCARBON SA │SC ELECTROCARBON SA│Olt │Industria produse │Energie │ 20002│ │
    │ │ │ │ │carbonoase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │132│SC ALRO SA │SC ALRO SA │Olt │Industria metale │Energie │ 79642│ │
    │ │ │ │ │neferoase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │133│Stația de Tratare │PETROM SA - Membru │Olt │Industria │Energie │ 7280│ │
    │ │Țiței Icoana, Secția │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    │ │MTT Gaze, Unitatea │ │ │ │ │ │ │
    │ │Ciurești │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │134│SC VICTORIA SA │SC VICTORIA SA │Prahova │Industria anvelope│Energie │ 32042│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │135│Unitatea de Producție│PETROM SA - Membru │Prahova │Industria │Energie │ 19027│ │
    │ │Petrolieră Boldești, │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    │ │Secția Gaze, Bateria │ │ │ │ │ │ │
    │ │17 Boldești-Scăeni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │136│SC ARDEALUL SA │SC ARDEALUL SA │Satu Mare │Industria │Energie │ 6076│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │137│SC UNIO SA │SC UNIO SA │Satu Mare │Echipament │Energie │ 31952│ │
    │ │ │ │ │tehnologic │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │138│SILVANIA │SILVANIA │Sălaj │Industria anvelope│Energie │ 17691│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │139│SC SILCOTUB SA Zalău │SC SILCOTUB SA │Sălaj │Industria │Energie │ 34364│ │
    │ │ │Zalău │ │metalelor feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │140│SC Enercompa SRL │SC Enercompa SRL │Sibiu │Producere energie │Energie │ 13440│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │141│Centrala termică │SC FACOS SA │Suceava │Industria │Energie │ 23121│ (5) │
    │ │SC FACOS SA │Suceava │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │142│SC Mobila SA - │SC Mobila SA │Suceava │Industria lemnului│Energie │ 2899│ (2) │
    │ │Centrala termică │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │143│SC KOYO România SA │SC KOYO România SA │Teleorman │Industria │Energie │ 22998│ │
    │ │ │ │ │autovehicule │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │144│SC DONAU CHEM SRL │SC DONAU CHEM SRL │Teleorman │Industria chimică │Energie │ 436651│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │145│SC Continental AP SRL│SC Continental AP │Timiș │Industria anvelope│Energie │ 20562│ │
    │ │ │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │146│CENTRALA TERMICĂ │PETROM SA - Membru │Timiș │Industria │Energie │ 29172│ │
    │ │DEZBENZINARE CALACEA │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │147│SC Mondial SA │SC Mondial SA │Timiș │Industria ceramică│Energie │ 23023│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │148│Secția CET; Instala- │SC ALUM SA TULCEA │Tulcea │Industria metale │Energie │ 854989│ (5) │
    │ │ția CALCINARE Al(OH)3│ │ │neferoase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │149│SC RULMENȚI SA │SC RULMENȚI SA │Vaslui │Industria │Energie │ 62347│ (4) │
    │ │ │ │ │autovehicule │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │150│SC Oltchim SA │SC Oltchim SA │Vâlcea │Industria chimică │Energie │ 98491│ (1) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │151│SC Laminate SA │SC Laminate S.A │Vrancea │Industria │Energie │ 9179│ │
    │ │București - Sucursala│București - Sucur- │ │metalelor feroase │ │ │ │
    │ │Focșani │sala Focșani │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │152│Combinatul Petrochi- │PETROM SA - Membru │Argeș │Industria │Rafinare│ 1694055│ │
    │ │mic ARPECHIM Pitești │OMV GRUP │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │153│SC RAFO SA │SC RAFO SA │Bacău │Industria │Rafinare│ 785915│ │
    │ │ │ │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │154│SC Rompetrol Rafinare│SC Rompetrol │Constanța │Industria │Rafinare│ 750910│ │
    │ │SA │Rafinare SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │155│SC Rompetrol Rafinare│SC Rompetrol │Prahova │Industria │Rafinare│ 56887│ │
    │ │SA punct de lucru │Rafinare SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │Rafinăria Vega │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │Ploiești │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │156│PETROBRAZI │PETROM SA - Membru │Prahova │Industria │Rafinare│ 1672607│ (4) │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │157│SC PETROTEL-LUKOIL SA│SC PETROTEL-LUKOIL │Prahova │Industria │Rafinare│ 882171│ (4) │
    │ │ │SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │158│SC Rafinăria Astra │SC Rafinăria Astra │Prahova │Industria │Rafinare│ 166965│ │
    │ │Română SA │Română SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │159│SC RAFINĂRIA STEAUA │SC RAFINĂRIA STEAUA│Prahova │Industria │Rafinare│ 55306│ │
    │ │ROMÂNĂ SA CÂMPINA │ROMÂNĂ SA CÂMPINA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │160│SC PETROCHEMICAL │SC PETROCHEMICAL │Prahova │Industria │Rafinare│ 221935│ (5) │
    │ │TRADING SRL │TRADING SRL │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │161│SC UVCP SA │SC UVCP SA │Teleorman │Industria │Produc- │ 44228│ (2) │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │162│SC METALURGICA SA │SC METALURGICA SA │Alba │Industria │Produc- │ 12131│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │163│SC SITINDUSTRIE │SC SITINDUSTRIE │Alba │Industria │Produc- │ 4577│ (2) │
    │ │ROMÂNIA SA │ROMÂNIA SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │164│SC SATURN SA │SC SATURN SA │Alba │Industria │Produc- │ 4586│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │165│SC DOOSAN IMGB SA │SC DOOSAN IMGB SA │București │Industria │Produc- │ 130017│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │166│SC Semifabricate SA │SC Semifabricate SA│Brașov │Industria │Produc- │ 46141│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │167│SC TRACTORUL UTB SA │SC TRACTORUL UTB SA│Brașov │Industria │Produc- │ 44141│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │168│SC TMK-REȘIȚA SA │SC TMK-REȘIȚA SA │Caraș- │Industria │Produc- │ 88731│ │
    │ │ │ │Severin │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │169│SC Ductil Steel SA │SC Ductil Steel SA │Caraș- │Industria │Produc- │ 25404│ │
    │ │Buzău - Punct de │Buzău │Severin │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │Lucru Oțelu Roșu │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │170│SC UCM Turnate SRL │SC UCM Turnate SRL │Caraș- │Industria │Produc- │ 5125│ │
    │ │ │ │Severin │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │171│SC DONASID SA │SC DONASID SA │Călărași │Industria │Produc- │ 38021│ (5) │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │172│SC Mechel Câmpia │SC Mechel Câmpia │Cluj │Industria │Produc- │ 161896│ (5) │
    │ │Turzii SA │Turzii SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │173│ARCELORMITTAL GALAȚI │SC ARCELORMITTAL │Galați │Industria │Produc- │ 10740947│ (5) │
    │ │SA │GALAȚI SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │174│ARCELORMITTAL │SC ARCELORMITTAL │Hunedoara │Industria │Produc- │ 210315│ (5) │
    │ │HUNEDOARA SA │HUNEDOARA SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │175│SC S.M.R. SA Balș │SC S.M.R. SA Balș │Olt │Industria │Produc- │ 66527│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │176│SC UPETROM 1 MAI SA │SC UPETROM 1 MAI SA│Prahova │Industria │Produc- │ 7386│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │177│SC TURNĂTORIA │SC TURNĂTORIA │Prahova │Industria │Produc- │ 6575│ │
    │ │CENTRALĂ ORION SA │CENTRALĂ ORION SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │178│SC Mechel Târgoviște │SC Mechel │Dâmbovița │Industria │Produc- │ 199015│ │
    │ │SA │Târgoviște SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │179│SC Carmeuse Holding │SC Carmeuse Holding│Argeș │Industria varului │Var │ 193412│ │
    │ │SRL Brașov - Punct de│SRL Brașov │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Valea Mare - │ │ │ │ │ │ │
    │ │Pravăț │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │180│SC Prescon BV SA │SC Prescon BV SA │Brașov │Industria varului │Var │ 142617│ │
    │ │Fabrica de var │ │ │ │ │ │ │
    │ │Stejeriș │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │181│SC TMK-REȘIȚA SA │SC TMK-REȘIȚA SA │Caraș- │Industria varului │Var │ 21337│ (2) │
    │ │ │ │Severin │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │182│SC Simcor Var SA │SC Simcor Var SA │Constanța │Industria varului │Var │ 69557│ │
    │ │Oradea - Punct de │Oradea │ │ │ │ │ │
    │ │lucru medgidia │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │183│SC Carmeuse Holding │SC Carmeuse Holding│Dâmbovița │Industria varului │Var │ 193057│ │
    │ │S.R.L. Brașov - Punct│SRL Brașov │ │ │ │ │ │
    │ │de lucru Fieni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │184│SC Simcor Var SA │SC Simcor Var SA │Gorj │Industria varului │Var │ 84083│ │
    │ │Oradea Punct de │Oradea │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Tg. Jiu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │185│SC CARMEUSE HOLDING │SC Carmeuse Holding│Hunedoara │Industria varului │Var │ 163693│ │
    │ │SRL Brașov - Punct de│SRL Brașov │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Chiscadaga │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │186│SC CARBID FOX SA │SC CARBID FOX SA │Mureș │Industria varului │Var │ 72714│ (2) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │187│ARCELORMITTAL │SC ARCELORMITTAL │Hunedoara │Industria varului │Var │ 57844│ (5) │
    │ │HUNEDOARA SA │HUNEDOARA SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │188│SC Holcim (România) │SC Holcim (România)│Argeș │Industria │Ciment │ 706764│ (5) │
    │ │SA - Ciment Câmpulung│SA │ │cimentului │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │189│SC Holcim (România) │SC Holcim (România)│Bihor │Industria │Ciment │ 959974│ (5) │
    │ │SA - Ciment Aleșd │SA │ │cimentului │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │190│Lafarge Ciment │Lafarge Ciment │Brașov │Industria │Ciment │ 1078285│ (5) │
    │ │(România) SA - Punct │(România) SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │de lucru Hoghiz │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │191│Lafarge Ciment │Lafarge Ciment │Constanța │Industria │Ciment │ 2027562│ │
    │ │(România) SA - Punct │(România) SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │de lucru Medgidia │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │192│SC Carpatcement │SC Carpatcement │Dâmbovița │Industria │Ciment │ 880624│ (5) │
    │ │Holding SA - │Holding SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │Sucursala Fieni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │193│SC Carpatcement │SC Carpatcement │Hunedoara │Industria │Ciment │ 613583│ (5) │
    │ │Holding SA - │Holding SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │Sucursala Deva │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │194│SC Carpatcement │SC Carpatcement │Neamț │Industria │Ciment │ 628211│ (5) │
    │ │Holding SA - │Holding SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │Sucursala Bicaz │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │195│SC STIROM SA │SC STIROM SA │București │Industria sticlei │Sticlă │ 93365│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │196│SC FIROS SA │SC FIROS SA │București │Industria sticlei │Sticlă │ 14157│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │197│SC SAINT GOBAIN GLASS│SC SAINT GOBAIN │Călărași │Industria sticlei │Sticlă │ 141140│ │
    │ │ROMÂNIA SRL │GLASS ROMÂNIA SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │198│SC GECSAT SA │SC GECSAT SA │Mureș │Industria sticlei │Sticlă │ 22386│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │199│SC OMEGA PRODCOM SRL │SC OMEGA PRODCOM │Mureș │Industria sticlei │Sticlă │ 9326│ (5) │
    │ │ │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │200│SC STIMET SA │SC STIMET SA │Mureș │Industria sticlei │Sticlă │ 26230│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │201│SC GES GLASS SRL - │SC GES GLASS SRL │Prahova │Industria sticlei │Sticlă │ 51031│ │
    │ │BOLDESTI SCĂIENI │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │202│SC GEROMED SA │SC GEROMED SA │Sibiu │Industria sticlei │Sticlă │ 35339│ (2) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │203│SC Helios SA Punct de│SC Helios SA │Bihor │Industria ceramică│Ceramică│ 11271│ │
    │ │lucru Aștileu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │204│SC TERAPLAST GP SA │SC TERAPLAST GP SA │Bistrița- │Industria ceramică│Ceramică│ 1954│ (5) │
    │ │ │ │Năsăud │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │205│SC LASSELSBERGER SA │SC LASSELSBERGER SA│București │Industria ceramică│Ceramică│ 29877│ │
    │ │BUCUREȘTI │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │206│KRONBERGER GRUP SA │SC KRONBERGER GRUP │Buzău │Industria ceramică│Ceramică│ 7548│ │
    │ │Satuc │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │207│SC EURO CARAMIDA SA │SC EURO CARAMIDA SA│Bihor │Industria ceramică│Ceramică│ 5436│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │208│SC REFRACERAM SRL - │SC REFRACERAM SRL │Caraș- │Industria ceramică│Ceramică│ 2216│ │
    │ │Punct de lucru Reșița│ │Severin │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │209│SC SANEX SA │SC SANEX SA │Cluj │Industria ceramică│Ceramică│ 58421│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │210│SC IZO TEC SRL │SC IZO TEC SRL │Cluj │Industria ceramică│Ceramică│ 588│ (2) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │211│SC CERCON ARIEȘUL SA │SC CERCON ARIEȘUL │Cluj │Industria ceramică│Ceramică│ 12952│ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │212│SC DE PRODUSE │SC DE PRODUSE │Cluj │Industria ceramică│Ceramică│ 3899│ │
    │ │CERAMICE SA Gherla │CERAMICE SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │213│SC Prefab Construct │SC Prefab Construct│Constanța │Industria ceramică│Ceramică│ 2737│ │
    │ │SRL Cobadin │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │214│SC Soceram SA │SC Soceram SA │Dâmbovița │Industria ceramică│Ceramică│ 9979│ │
    │ │București - Sucursala│București │ │ │ │ │ │
    │ │Doicești │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │215│SC WIENERBERGER │SC WIENERBERGER │Dâmbovița │Industria ceramică│Ceramică│ 23707│ │
    │ │Sisteme de cărămizi │Sisteme de cărămizi│ │ │ │ │ │
    │ │S.R.L. - Punct de │S.R.L. │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Gura Ocniței │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │216│SC "C.C.C.F." SA │SC "C.C.C.F" SA │Giurgiu │Industria ceramică│Ceramică│ 2680│ │
    │ │BUCUREȘTI - Punct de │BUCUREȘTI │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Agenția CCCF │ │ │ │ │ │ │
    │ │Blocuri Ceramice │ │ │ │ │ │ │
    │ │"Dunapor" │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │217│SC Macofil SA │SC Macofil SA │Gorj │Industria ceramică│Ceramică│ 7263│ (5) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │218│SC REFRACERAM S.R.L. │SC REFRACERAM SRL │Hunedoara │Industria ceramică│Ceramică│ 2919│ │
    │ │Punct de lucru Baru │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │219│SC CERAM MATERIAL │SC CERAM MATERIAL │Ialomița │Industria ceramică│Ceramică│ 312│ │
    │ │CONSTRUCT SRL │CONSTRUCT SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │220│SC Soceram SA │SC Soceram SA │Ialomița │Industria ceramică│Ceramică│ 14851│ │
    │ │Sucursala Urziceni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │221│SC Ceramica SA IAȘI │SC Ceramica SA IAȘI│Iași │Industria ceramică│Ceramică│ 43305│ (5) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │222│KRONBERGER GRUP SA │SC KRONBERGER GRUP │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 18911│ │
    │ │SATUC SUCURSALA │SA SATUC SUCURSALA │ │ │ │ │ │
    │ │TÂRGU MUREȘ │TÂRGU MUREȘ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │223│SC CARS SA - Secția 1│SC CARS SA │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 8712│ │
    │ │- Hercules │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │224│SC CARS SA - Secția 2│SC CARS SA │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 10409│ │
    │ │- Dâmbău │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │225│SC "SICERAM" SA │SC "SICERAM" SA │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 23998│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │226│SC "VULTURUL" SA │SC "VULTURUL" SA │Prahova │Industria ceramică│Ceramică│ 2890│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │227│SC CEMACON S.A │SC CEMACON SA │Sălaj │Industria ceramică│Ceramică│ 24265│ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │228│SC WIENERBERGER │SC WIENERBERGER │Sibiu │Industria ceramică│Ceramică│ 43863│ │
    │ │Sisteme de cărămizi │Sisteme de cărămizi│ │ │ │ │ │
    │ │SRL - Punct de lucru │SRL │ │ │ │ │ │
    │ │Sibiu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │229│SC DUNAV INTERNAȚIO- │SC DUNAV INTERNAȚI-│Timiș │Industria ceramică│Ceramică│ 3947│ │
    │ │NAL CONSTRUCT SRL │ONAL CONSTRUCT SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │230│SC LASSELSBERGER SA │SC LASSELSBERGER SA│Timiș │Industria ceramică│Ceramică│ 10292│ │
    │ │Punct de lucru Lugoj │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │231│SC TREMAG SA │SC TREMAG SA │Tulcea │Industria ceramică│Ceramică│ 13297│ (2) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │232│SC Fabrica de │SC Fabrica de │Vaslui │Industria ceramică│Ceramică│ 695│ │
    │ │cărămizi SRL Vaslui │cărămizi SRL Vaslui│ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │233│SC Celhart Donaris SA│SC Celhart Donaris │Brăila │Industria celulo- │Celuloză│ 63879│ │
    │ │ │SA │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │234│SC SOMEȘ SA DEJ │SC SOMEȘ SA DEJ │Cluj │Industria celulo- │Celuloză│ 69239│ (4) │
    │ │ │SA │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │235│SC CELROM SA │SC CELROM SA │Mehedinți │Industria celulo- │Celuloză│ 58806│ │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │236│SC AMBRO SA │SC AMBRO SA │Suceava │Industria celulo- │Celuloză│ 144273│ (4) │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │237│SC PEHART TEC SA │SC PEHART TEC SA │Alba │Industria celulo- │Celuloză│ 12073│ │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │238│SC Letea SA Bacău │SC Letea SA Bacău │Bacău │Industria celulo- │Celuloză│ 35894│ │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │239│SC ECOPAPER SA │SC ECOPAPER SA │Brașov │Industria celulo- │Celuloză│ 20429│ (5) │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │240│SC COMCEH SA │SC COMCEH SA │Călărași │Industria celulo- │Celuloză│ 21502│ │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │241│SC PETROCART SA │SC PETROCART SA │Neamț │Industria celulo- │Celuloză│ 13468│ │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │242│SC OMNIMPEX HÂRTIA SA│SC OMNIMPEX HÂRTIA │Prahova │Industria celulo- │Celuloză│ 6425│ (2) │
    │ │BUȘTENI │SA BUȘTENI │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │243│SC VRANCART SA │SC VRANCART SA │Vrancea │Industria celulo- │Celuloză│ 16778│ │
    │ │ │ │ │zei și hârtiei │și │ │ │
    │ │ │ │ │ │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │244│SC CALOR SERV SRL │SC CALOR SERV SRL │Teleorman │Producere energie │Energie │ 9136│ (2) │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │SC Oltchim SA │SC Oltchim SA │Vâlcea │Industria varului │Var │ 104596│ (1) │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │Total alocare 2007 │ │ │ │ │ 74343356│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │NOTĂ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┴───────────────────┴──────────┴──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(1) Instalații cu alocare în două sectoare: Energie și Var │ │ │ │
    ├───┼────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(2) Instalații care ies din Schema din 2008 │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────────────────────────┬──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(3) Instalații cu funcționare pe biomasă │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(4) Instalații cu bonus cogenerare │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(5) Instalații cu bonus acțiuni timpurii │ │ │ │ │ │
    └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────────────┴────────┴─────────┴───────┘

    8.2 Lista instalațiilor și alocarea propusă pentru perioada 2008-2012
    *Font 8*
    ┌───┬─────────────────────┬───────────────────┬──────────┬──────────────────┬────────┬─────────┬───────┐
    │Nr.│ Denumire instalație │ Denumire operator │ Județ │ Activitate │ Sector │ Alocare │ Obs │
    │ │ │ │ │ principală │ │2008-2012│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 1│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrica │Bacău │Producere energie │Energie │ 1249518│ │
    │ │- SE Borzești │SA │ │electrică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 2│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrica │Brăila │Producere energie │Energie │ 2659181│ │
    │ │- SE Brăila │SA │ │electrică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 3│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrică │Dâmbovița │Producere energie │Energie │ 1978746│ │
    │ │- SE Doicești │SA │ │electrică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 4│SC Complexul │SC Complexul │Dolj │Producere energie │Energie │ 13526693│ (5) │
    │ │Energetic Craiova SA │Energetic Craiova │ │electrică │ │ │ │
    │ │- SE Ișalnița │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 5│SC Complexul │SC Complexul │Gorj │Producere energie │Energie │ 24222537│ (5) │
    │ │Energetic Rovinari SA│Energetic Rovinari │ │electrică │ │ │ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 6│SC Complexul │SC Complexul │Gorj │Producere energie │Energie │ 28183496│ (5) │
    │ │Energetic Turceni SA │Energetic Turceni │ │electrică │ │ │ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 7│S.C Electrocentrale │S.C Electrocentrale│Mureș │Producere energie │Energie │ 5159772│ │
    │ │București SA - SE │București SA │ │electrică │ │ │ │
    │ │Mureș - CTE IERNUT │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 8│SC CET ARAD SA - │SC CET ARAD SA │Arad │Producere energie │Energie │ 2142508│ │
    │ │CET Lignit │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 9│SC CET ARAD SA - CET │SC CET ARAD SA │Arad │Producere energie │Energie │ 175181│ (4) │
    │ │Hidrocarburi │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 10│SC TERMOFICARE 2000 │SC TERMOFICARE 2000│Argeș │Producere energie │Energie │ 1018755│ │


    │ │- Pitești Sud │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 11│SC TERMOFICARE 2000 │SC TERMOFICARE 2000│Argeș │Producere energie │Energie │ 695926│ (4) │
    │ │- Gavana │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 12│SC TERMON SRL │SC TERMON SRL │Bacău │Producere energie │Energie │ 567709│ │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 13│SC CET SA Bacău - │SC CET SA Bacău │Bacău │Producere energie │Energie │ 1389809│ │
    │ │Inst. nr. 1 │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 14│SC CET SA Bacău - │SC CET SA Bacău │Bacău │Producere energie │Energie │ 37093│ │
    │ │Inst. nr. 2 │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 15│SC UZINA TERMICĂ │SC UZINA TERMICĂ │Bacău │Producere energie │Energie │ 64734│ │
    │ │COMĂNEȘTI SA │COMĂNEȘTI SA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 16│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │Bihor │Producere energie │Energie │ 5459362│ (4) │
    │ │Oradea SA │Oradea SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 17│Direcția de Termofi- │Direcția de Termo- │Bistrița- │Producere energie │Energie │ 18669│ │
    │ │care a Municipiului │ficare a Municipiu-│Năsăud │termică │ │ │ │
    │ │Bistrița │lui Bistrița │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 18│SC TERMICA SA │SC TERMICA SA │Botoșani │Producere energie │Energie │ 424490│ (4) │
    │ │BOTOȘANI │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 19│SC CET Brașov SA - │SC CET Brașov SA │Brașov │Producere energie │Energie │ 1736507│ │
    │ │CET Brașov │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 20│SC CET Brașov SA - │SC CET Brașov SA │Brașov │Producere energie │Energie │ 122532│ │
    │ │CT METROM │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 21│SC CET SA Brăila │SC CET SA Brăila │Brăila │Producere energie │Energie │ 696456│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 22│Regia Autonomă │Regia Autonomă │Buzău │Producere energie │Energie │ 274896│ │
    │ │Municipală "RAM" │Municipală "RAM" │ │termică │ │ │ │
    │ │Buzău │Buzău │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 23│SC Electrocentrale │S.C Electrocentrale│București │Producere energie │Energie │ 2551615│ (4) │
    │ │București SA - SE │București S.A. │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │Progresu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 24│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 3093315│ (4) │
    │ │București SA - SE │București S.A. │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │București Vest │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 25│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 384881│ (4) │
    │ │București SA - SE │București S.A. │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │Titan │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 26│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 1471989│ (4) │
    │ │București SA - SE │București S.A. │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │Grozăvești │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 27│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │București │Producere energie │Energie │ 7303352│ (4) │
    │ │București SA - SE │București S.A. │ │electrică și │ │ │ │
    │ │București - CET │ │ │termică │ │ │ │
    │ │București Sud │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 28│SC VEST ENERGO SA │SC VEST ENERGO SA │București │Producere energie │Energie │ 171656│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 29│RADET - centrala CTZ │RADET BUCUREȘTI │București │Producere energie │Energie │ 151304│ │
    │ │Casa Presei │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 30│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │Constanța │Producere energie │Energie │ 2854168│ (4) │
    │ │București - SE │București SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │Constanța - CET PALAS│ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 31│Centrala Termică de │Regia Autonomă de │Cluj │Producere energie │Energie │ 94492│ │
    │ │Zonă │Termoficare Cluj- │ │termică │ │ │ │
    │ │ │Napoca │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 32│CCNE CT ZONA SOMEȘ │SC COLONIA CLUJ- │Cluj │Producere energie │Energie │ 155796│ (4) │
    │ │NORD │NAPOCA ENERGY SRL │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 33│SC CET ENERGOTERM │SC CET ENERGOTERM │Caraș- │Producere energie │Energie │ 388694│ (4) │
    │ │REȘIȚA SA │REȘIȚA SA │Severin │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 34│SC TERMICA SA │SC TERMICA SA │Dâmbovița │Producere energie │Energie │ 299391│ (4) │
    │ │TÂRGOVIȘTE │TÂRGOVIȘTE │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 35│SC Complexul Ener- │Complexul Energetic│Dolj │Producere energie │Energie │ 7225171│ (5) │
    │ │getic Craiova SA - │Craiova │ │electrică și │ │ │ │
    │ │SE Craiova II │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 36│SC Uzina Termică │SC Uzina Termică │Dolj │Producere energie │Energie │ 56130│ │
    │ │Calafat SA │Calafat SA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 37│SC ELECTROCENTRALE │SC ELECTROCENTRALE │Galați │Producere energie │Energie │ 4799382│ │
    │ │GALAȚI SA │GALAȚI SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 38│SC Uzina Termoelec- │SC Uzina Termoelec-│Giurgiu │Producere energie │Energie │ 1112089│ │
    │ │trică Giurgiu SA │trică Giurgiu SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 39│SC Uzina de Agent │SC Uzina de Agent │Gorj │Producere energie │Energie │ 172611│ │
    │ │Termic și Alimentare │Termic și Alimen- │ │termică │ │ │ │
    │ │cu Apă │tare cu Apă │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 40│SC Termoelectrica SA │SC Termoelectrica │Hunedoara │Producere energie │Energie │ 3935172│ (4) │
    │ │- SE Paroșeni │SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 41│SC Electrocentrale │SC Electrocentrale │Hunedoara │Producere energie │Energie │ 18438247│ (4) │
    │ │Deva SA │Deva SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 42│SC Acvacalor SA Brad │SC Acvacalor SA │Hunedoara │Producere energie │Energie │ 77061│ │
    │ │ │Brad │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 43│SC CET IAȘI SA CET │SC CET IAȘI SA │Iași │Producere energie │Energie │ 1291348│ (4) │
    │ │Iași I │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 44│SC CET IAȘI SA CET │SC CET IAȘI SA │Iași │Producere energie │Energie │ 2205883│ (4) │
    │ │Iași II │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 45│R.A.A.N. Sucursala │R.A.A.N. Sucursala │Mehedinți │Producere energie │Energie │ 11325522│ (4) │
    │ │ROMAG TERMO │ROMARG TERMO │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 46│SC Energomur SA │SC Energomur SA │Mureș │Producere energie │Energie │ 27809│ (5) │
    │ │Centrala Termică nr. │ │ │termică │ │ │ │
    │ │2 Dâmbul Pietros │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 47│SC DALKIA TERMO │SC DALKIA TERMO │Prahova │Producere energie │Energie │ 2282274│ (4) │
    │ │PRAHOVA SRL │PRAHOVA SRL │ │electrică și │ │ │ │
    │ │Punct de lucru Brazi │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 48│SC UZINA ELECTRICĂ │SC UZINA ELECTRICĂ │Sălaj │Producere energie │Energie │ 533768│ │
    │ │ZALĂU SA │ZALĂU SA │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 49│SC CET Govora SA │SC CET Govora SA │Vâlcea │Producere energie │Energie │ 7255965│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 50│SC TERMICA VASLUI SA │SC TERMICA VASLUI │Vaslui │Producere energie │Energie │ 179965│ (5) │
    │ │ │SA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 51│SC TERMICA SA Suceava│SC TERMICA SA │Suceava │Producere energie │Energie │ 2013805│ (5) │
    │ │- CET pe huilă │Suceava │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 52│SC TERMICA SA Suceava│SC TERMICA SA │Suceava │Producere energie │Energie │ 166948│ │
    │ │- CT pe hidrocarburi │Suceava │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 53│SC SERVICII COMUNALE │SC SERVICII │Suceava │Producere energie │Energie │ 68868│ │
    │ │SA RĂDĂUȚI CENTRALA │COMUNALE SA RĂDĂUȚI│ │termică │ │ │ │
    │ │TERMICĂ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 54│SC Terma-Serv SRL │SC Terma-Serv SRL │Teleorman │Producere energie │Energie │ 55365│ │
    │ │CAF 5M │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 55│CET TIMIȘOARA CENTRU │SC COLTERM SA │Timiș │Producere energie │Energie │ 717921│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 56│CT TIMIȘOARA SUD │SC COLTERM SA │Timiș │Producere energie │Energie │ 946075│ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 57│CAF NR. 1 │SC ENERGOTERM SA │Tulcea │Producere energie │Energie │ 76551│ │
    │ │ │TULCEA │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 58│SC ENET SA FOCȘANI │SC ENET SA FOCȘANI │Vrancea │Producere energie │Energie │ 512890│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 59│SC GHCL UPSOM ROMÂNIA│SC GHCL UPSOM │Alba │Industria chimică │Energie │ 652820│ (4) │
    │ │SA │ROMÂNIA SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ 60│SC KRONOSPAN SEBEȘ SA│SC KRONOSPAN SEBEȘ │Alba │Industria lemnului│Energie │ 143706│ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 61│SC KRONOSPAN SEPAL SA│SC KRONOSPAN │Alba │Industria lemnului│Energie │ 315668│ │
    │ │ │SEPAL SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 62│SC HOLZINDUSTRIE │SC HOLZINDUSTRIE │Alba │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    │ │SCHWEIGHOFER SRL │SCHWEIGHOFER SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 63│SC Automobile Dacia │SC Automobile Dacia│Argeș │Industria │Energie │ 874283│ (5) │
    │ │SA │SA │ │autovehicule │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 64│Stația de dezbenzi- │PETROM SA - Membru │Argeș │Industria │Energie │ 108429│ │
    │ │nare Merișani │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 65│SC Chimcomplex SA │SC Chimcomplex SA │Bacău │Industria chimică │Energie │ 179277│ (5) │
    │ │Borzești - Instalații│Borzești │ │ │ │ │ │
    │ │ardere │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 66│SC AMURCO SRL Bacău │SC AMURCO SRL Bacău│Bacău │Industria chimică │Energie │ 3721439│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 67│Centrala termică │SC AEROSTAR SA │Bacău │Industria │Energie │ 24394│ │
    │ │SC AEROSTAR SA BACĂU │BACĂU │ │aeronautică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 68│SC DIANA FOREST SA - │SC DIANA FOREST SA │Bacău │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    │ │F.I.L. MĂRGINENI │BACĂU │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 69│SC DIANA FOREST SA - │SC DIANA FOREST SA │Bacău │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    │ │F.I.L. ONEȘTI │BACĂU │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 70│SC European Food SA │SC European Food SA│Bihor │Industria │Energie │ 323318│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 71│SC Electroprecizia │SC Electroprecizia │Brașov │Industria │Energie │ 20617│ │
    │ │SA - Centrala termică│SA │ │electrotehnică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 72│SC Viromet SA │SC Viromet SA │Brașov │Industria chimică │Energie │ 344320│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 73│SC IAR SA │SC IAR SA │Brașov │Industria │Energie │ 22583│ │
    │ │ │ │ │aeronautică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 74│SC Nitrofertilizer SA│SC Nitrofertilizer │Brașov │Industria chimică │Energie │ 78447│ │
    │ │Făgăraș │SA Făgăraș │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 75│SC NITROSERVICE SA │SC NITROSERVICE SA │Brașov │Industria chimică │Energie │ 251846│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 76│SC PROMEX Brăila │SC PROMEX Brăila │Brăila │Industria │Energie │ 28253│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 77│SC Nusco Imobiliara │SC Nusco Imobiliara│București │Industria lemnului│Energie │ 388100│ (4) │
    │ │SRL CET │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 78│SC CET GRIVIȚA SRL │SC CET GRIVIȚA SRL │București │Producere energie │Energie │ 224045│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 79│SC URSUS BREWERIES SA│SC URSUS BREWERIES │Buzău │Industria │Energie │ 39779│ │
    │ │Sucursala Buzău │SA Sucursala Buzău │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 80│SC AGRANA ROMÂNIA SA │SC AGRANA ROMÂNIA │Buzău │Industria │Energie │ 326542│ (4) │
    │ │BUZĂU │SA BUZĂU │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 81│SC UCM Reșița SA │SC UCM Reșița SA │Caraș- │Industria │Energie │ 26084│ │
    │ │Punct de lucru │ │Severin │construcții mașini│ │ │ │
    │ │Platforma ABC │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 82│SC UCM Reșița SA │SC UCM Reșița SA │Caraș- │Industria │Energie │ 16839│ │
    │ │Punct de lucru │ │Severin │construcții mașini│ │ │ │
    │ │Calnicel │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 83│SC Zahăr SA Călărași │SC Zahăr SA │Călărași │Industria │Energie │ 98756│ │
    │ │ │Călărași │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 84│SC Uzina │SA SC Uzina │Constanța │Industria │Energie │ 1259574│ │
    │ │Termoelectrică Midia │Termoelectrică │ │petrolieră │ │ │ │
    │ │SA │Midia SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 85│Societatea Națională │Societatea │Constanța │Producere energie │Energie │ 54284│ │
    │ │"Nuclearelectrica" │Națională │ │electrică și │ │ │ │
    │ │SA - Direcția CNE │"Nuclearelectrica" │ │termică │ │ │ │
    │ │Cernavodă │SA - Direcția CNE │ │ │ │ │ │
    │ │ │Cernavodă │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 86│SC Terapia SA │SC Terapia SA │Cluj │Industria │Energie │ 41150│ │
    │ │ │ │ │farmaceutică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 87│SC Carbochim SA │SC Carbochim SA │Cluj │Industria │Energie │ 16119│ │
    │ │ │ │ │produselor │ │ │ │
    │ │ │ │ │abrazive │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 88│SC ARGILLON ROMÂNIA │SC ARGILLON ROMÂNIA│Cluj │Industria ceramică│Energie │ 120822│ │
    │ │SA │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 89│SC ROMPETROL │SC ROMPETROL │Constanța │Industria │Energie │ 494068│ │
    │ │Petrochemicals SRL │Petrochemicals SRL │ │petrochimică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 90│Secția Terminal Midia│PETROM SA - Membru │Constanța │Industria │Energie │ 79483│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 91│Platforma Fixă │PETROM SA - Membru │Constanța │Industria │Energie │ 313034│ │
    │ │Centrala de Producție│OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    │ │(PFCP), Secția 6 │ │ │ │ │ │ │
    │ │Producție, Secța 7 │ │ │ │ │ │ │
    │ │Producție │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 92│SC Oțel INOX SA │SC Oțel INOX SA │Dâmbovița │Industria metale │Energie │ 128044│ │
    │ │ │ │ │feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 93│Bateria 6 Gorgoteni │PETROM SA - Membru │Dâmbovița │Industria │Energie │ 88370│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 94│Bateria 1 Moreni │PETROM SA - Membru │Dâmbovița │Industria │Energie │ 41776│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 95│Bateria 30 Pascov │PETROM SA - Membru │Dâmbovița │Industria │Energie │ 40169│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 96│PETROM SA -Combinatul│PETROM SA - Membru │Dolj │Industria │Energie │ 2489246│ │
    │ │DOLJCHIM Craiova │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 97│SC CARGILL OILS SA │SC CARGILL OILS SA │Dolj │Industria │Energie │ 200837│ │
    │ │PODARI │PODARI │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 98│Dezbenzinare Craiova │PETROM SA - Membru │Dolj │Industria │Energie │ 68120│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ 99│COMPRESOARE SLAVUȚA │PETROM SA - Membru │Dolj │Industria │Energie │ 159389│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │100│COMPRESOARE │PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 126127│ │
    │ │BĂRBĂTEȘTI │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │101│COMPRESOARE BULBUCENI│PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 12874│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │102│COMPRESOARE BUSTUCHIN│PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 126070│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │103│CENTRALA IPROM, │PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 156455│ │
    │ │STAȚII COMPRESOARE │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │104│DEETANIZARE TURBUREA │PETROM SA - Membru │Gorj │Industria │Energie │ 198429│ │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │105│SC EXPUR SA URZICENI │SC EXPUR SA │Ialomița │Industria │Energie │ 41365│ │
    │ │ │URZICENI │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │106│SC EXPUR SA URZICENI,│SC EXPUR SA │Ialomița │Industria │Energie │ 62383│ │
    │ │P.L. Slobozia │URZICENI │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │107│SC AMONIL SA │SC AMONIL SA │Ialomița │Industria chimică │Energie │ 786495│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │108│SC MARR SUGAR ROMÂNIA│SC MARR SUGAR │Ialomița │Industria │Energie │ 88053│ (4) │
    │ │SRL Urziceni │ROMÂNIA SRL │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │109│SC ULTEX SA │SC ULTEX SA │Ialomița │Industria │Energie │ 75313│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │110│SC REMAR SA Pașcani │SC REMAR SA Pașcani│Iași │Industria material│Energie │ 23900│ │
    │ │ │ │ │rulant │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │111│SC DANUBIANA SA │SC DANUBIANA SA │Ilfov │Industria anvelope│Energie │ 150396│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │112│United Romanian │United Romanian │Ilfov │Industria │Energie │ 30839│ │
    │ │Breweries Bereprod │Breweries Bereprod │ │alimentară │ │ │ │
    │ │SRL │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │113│CUPROM SA București -│CUPROM SA București│Maramureș │Industria metale │Energie │ 96224│ │
    │ │Sucursala Baia Mare │- Sucursala Baia │ │neferoase │ │ │ │
    │ │ │Mare │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │114│SC CILDRO SERVICE SRL│SC CILDRO SERVICE │Mehedinți │Industria lemnului│Energie │ 14560│ │
    │ │ │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │115│SC Zahărul SA Luduș │SC Zahărul SA Luduș│Mureș │Industria │Energie │ 116801│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │116│SC Azomureș SA │SC Azomureș SA │Mureș │Industria │Energie │ 5348045│ (4) │
    │ │ │ │ │fertilizatori │ │ │ │
    │ │ │ │ │chimici │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │117│SC Mobex SA │SC Mobex SA │Mureș │Industria lemnului│Energie │ 9385│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │118│SC Prolemn SA │SC Prolemn SA │Mureș │Industria lemnului│Energie │ 0│ (3) │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │119│SC Yarnea SRL │SC Yarnea SRL │Neamț │Industria chimică │Energie │ 180262│ │
    │ │Centrala Termică │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │120│SC AGRANA ROMÂNIA SA │SC AGRANA ROMÂNIA │Neamț │Industria │Energie │ 548368│ (4) │
    │ │BUZĂU SUCURSALA ROMAN│SA BUZĂU SUCURSALA │ │alimentară │ │ │ │
    │ │ │ROMAN │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │121│ArcelorMittal TUBULAR│ArcelorMittal │Neamț │Industria metale │Energie │ 402929│ │
    │ │PRODUCTS Roman SA │TUBULAR PRODUCTS │ │neferoase │ │ │ │
    │ │ │Roman SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │122│SC ZAHĂR CORABIA SA │SC ZAHĂR CORABIA SA│Olt │Industria │Energie │ 143930│ (4) │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │123│SC IGO SA CARACAL SC │IGO SA CARACAL │Olt │Producere energie │Energie │ 81873│ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │124│SC ALRO SA (SEDIU │SC ALRO SA │Olt │Industria metale │Energie │ 471942│ (5) │
    │ │SECUNDAR) │ │ │neferoase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │125│SC T.M.K. - ARTROM SA│SC T.M.K. - ARTROM │Olt │Industria metale │Energie │ 271361│ (5) │
    │ │ │SA │ │feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │126│SC Pirelli Tyres │SC Pirelli Tyres │Olt │Industria anvelope│Energie │ 172022│ │
    │ │România SRL │România SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │127│SC ELECTROCARBON SA │SC ELECTROCARBON SA│Olt │Industria produse │Energie │ 109770│ │
    │ │ │ │ │carbonoase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │128│SC ALRO SA │SC ALRO SA │Olt │Industria metale │Energie │ 359820│ │
    │ │ │ │ │neferoase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │129│Stația de Tratare │PETROM SA - Membru │Olt │Industria │Energie │ 32071│ │
    │ │Țiței Icoana, Secția │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    │ │MTT Gaze, Unitatea │ │ │ │ │ │ │
    │ │Ciurești │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │130│SC VICTORIA SA │SC VICTORIA SA │Prahova │Industria anvelope│Energie │ 146857│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │131│Unitatea de Producție│PETROM SA - Membru │Prahova │Industria │Energie │ 80336│ │
    │ │Petrolieră Boldești, │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    │ │Secția Gaze, Bateria │ │ │ │ │ │ │
    │ │17 Boldești-Scăieni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │132│SC ARDEALUL SA │SC ARDEALUL SA │Satu Mare │Industria │Energie │ 26940│ │
    │ │ │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │133│SC UNIO SA │SC UNIO SA │Satu Mare │Echipament │Energie │ 140576│ │
    │ │ │ │ │tehnologic │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │134│SILVANIA │SILVANIA │Sălaj │Industria anvelope│Energie │ 77787│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │135│SC SILCOTUB SA Zalău │SC SILCOTUB SA │Sălaj │Industria │Energie │ 150792│ │
    │ │ │Zalău │ │metalelor feroase │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │136│SC Enercompa SRL │SC Enercompa SRL │Sibiu │Producere energie │Energie │ 59583│ (4) │
    │ │ │ │ │electrică și │ │ │ │
    │ │ │ │ │termică │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │137│Centrala termică │SC FACOS SA Suceava│Suceava │Industria │Energie │ 102506│ (5) │
    │ │SC FACOS SA │ │ │alimentară │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │138│SC KOYO România SA │SC KOYO România SA │Teleorman │Industria │Energie │ 60448│ │
    │ │ │ │ │autovehicule │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │139│SC DONAU CHEM SRL │SC DONAU CHEM SRL │Teleorman │Industria chimică │Energie │ 1922365│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │140│SC Continental AP SRL│SC Continental AP │Timiș │Industria anvelope│Energie │ 90584│ │
    │ │ │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │141│CENTRALA TERMICĂ │PETROM SA - Membru │Timiș │Industria │Energie │ 119173│ │
    │ │DEZBENZINARE CALACEA │OMV GRUP │ │petrolieră │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │142│SC Mondial SA │SC Mondial SA │Timiș │Industria ceramică│Energie │ 118243│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │143│Secția CET; │SC ALUM SA TULCEA │Tulcea │Industria metale │Energie │ 3755950│ (5) │
    │ │Instalația CALCINARE │ │ │neferoase │ │ │ │
    │ │Al(OH)3 │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │144│SC RULMENȚI SA │SC RULMENȚI SA │Vaslui │Industria │Energie │ 274509│ (4) │
    │ │ │ │ │autovehicule │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │145│SC Oltchim SA │SC Oltchim SA │Vâlcea │Industria chimică │Energie │ 431185│ (1) │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │146│SC Laminate SA │SC Laminate S.A │Vrancea │Industria │Energie │ 40424│ │
    │ │București - Sucursala│București - │ │metalelor feroase │ │ │ │
    │ │Focșani │Sucursala Focșani │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │147│Combinatul │PETROM SA - Membru │Argeș │Industria │Rafinare│ 7594821│ │
    │ │Petrochimic ARPECHIM │OMV GRUP │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │Pitești │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │148│SC RAFO SA │SC RAFO SA │Bacău │Industria │Rafinare│ 3522367│ │
    │ │ │ │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │149│S.C. "Rompetrol │S.C. "Rompetrol │Constanța │Industria │Rafinare│5.956.405│ │
    │ │Rafinare" - S.A. │Rafinare" - S.A. │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │150│SC Rompetrol Rafinare│SC Rompetrol │Prahova │Industria │Rafinare│ 270628│ │
    │ │SA Punct de lucru │Rafinare SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │Rafinăria Vega │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │Ploiești │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │151│ PETROBRAZI │PETROM SA - Membru │Prahova │Industria │Rafinare│ 8102697│ (4) │
    │ │ │OMV GRUP │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │152│SC PETROTEL-LUKOIL SA│SC PETROTEL-LUKOIL │Prahova │Industria │Rafinare│ 3958169│ (4) │
    │ │ │SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │153│SC Rafinăria Astra │SC Rafinăria Astra │Prahova │Industria │Rafinare│ 748195│ │
    │ │Română SA │Română SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │154│SC RAFINĂRIA STEAUA │SC RAFINĂRIA STEAUA│Prahova │Industria │Rafinare│ 249034│ │
    │ │ROMÂNĂ SA CÂMPINA │ROMÂNĂ SA │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │155│SC PETROCHEMICAL │SC PETROCHEMICAL │Prahova │Industria │Rafinare│ 993744│ (5) │
    │ │TRADING SRL │TRADING SRL │ │petrolieră │produse │ │ │
    │ │ │ │ │ │petro- │ │ │
    │ │ │ │ │ │liere │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │156│SC METALURGICA SA │SC METALURGICA SA │Alba │Industria │Produc- │ 63285│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │157│SC SATURN SA │SC SATURN SA │Alba │Industria │Produc- │ 20856│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │158│SC DOOSAN IMGB SA │SC DOOSAN IMGB SA │București │Industria │Produc- │ 610535│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │159│SC Semifabricate SA │SC Semifabricate SA│Brașov │Industria │Produc- │ 204127│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │160│SC TMK-REȘIȚA SA │SC TMK-REȘIȚA SA │Caraș- │Industria │Produc- │ 516596│ │
    │ │ │ │Severin │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │161│SC Ductil Steel SA │SC Ductil Steel SA │Caraș- │Industria │Produc- │ 196679│ │
    │ │Buzău - Punct de │Buzău │Severin │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │Lucru Oțelu Roșu │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │162│SC UCM Turnate SRL │SC UCM Turnate SRL │Caraș- │Industria │Produc- │ 29815│ │
    │ │ │ │Severin │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │163│SC DONASID SA │SC DONASID SA │Călărași │Industria │Produc- │ 196097│ (5) │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │164│SC Mechel Câmpia │SC Mechel Câmpia │Cluj │Industria │Produc- │ 703630│ (5) │
    │ │Turzii SA │Turzii SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │165│ARCELORMITTAL GALAȚI │SC ARCELORMITTAL │Galați │Industria │Produc- │ 56677866│ (5) │
    │ │SA │GALAȚI SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │166│ARCELORMITTAL │SC ARCELORMITTAL │Hunedoara │Industria │Produc- │ 1190490│ (5) │
    │ │HUNEDOARA SA │HUNEDOARA SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │167│SC S.M.R. SA Balș │SC S.M.R. SA Balș │Olt │Industria │Produc- │ 265071│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │168│SC UPETROM 1 MAI SA │SC UPETROM 1 MAI SA│Prahova │Industria │Produc- │ 34095│ │
    │ │ │ │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │169│SC TURNĂTORIA │SC TURNĂTORIA │Prahova │Industria │Produc- │ 26252│ │
    │ │CENTRALĂ ORION SA │CENTRALĂ ORION SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │170│SC Mechel Târgoviște │SC Mechel │Dâmbovița │Industria │Produc- │ 918925│ │
    │ │SA │Târgoviște SA │ │metalelor feroase │ție și │ │ │
    │ │ │ │ │ │prelu- │ │ │
    │ │ │ │ │ │crare │ │ │
    │ │ │ │ │ │metale │ │ │
    │ │ │ │ │ │feroase │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │171│SC Carmeuse Holding │SC Carmeuse Holding│Argeș │Industria varului │Var │ 985872│ │
    │ │SRL Brașov - Punct de│SRL Brașov │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Valea Mare │ │ │ │ │ │ │
    │ │Pravăț │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │172│SC Prescon BV SA │SC Prescon BV SA │Brașov │Industria varului │Var │ 630951│ │
    │ │Fabrica de var │ │ │ │ │ │ │
    │ │Stejeriș │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │173│SC Simcor Var SA │SC Simcor Var SA │Constanța │Industria varului │Var │ 325615│ │
    │ │Oradea - Punct de │Oradea │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Medgidia │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │174│SC Carmeuse Holding │SC Carmeuse Holding│Dâmbovița │Industria varului │Var │ 987042│ │
    │ │SRL Brașov - Punct de│SRL Brașov │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Fieni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │175│SC Simcor Var SA │SC Simcor Var SA │Gorj │Industria varului │Var │ 424962│ │
    │ │Oradea Punct de lucru│Oradea │ │ │ │ │ │
    │ │Tg-Jiu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │176│SC CARMEUSE HOLDING │SC Carmeuse Holding│Hunedoara │Industria varului │Var │ 724196│ │
    │ │SRL Brașov - Punct de│SRL Brașov │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Chiscadaga │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │177│ARCELORMITTAL │S.C. ARCELORMITTAL │Hunedoara │Industria varului │Var │ 301090│ (5) │
    │ │HUNEDOARA SA │HUNEDOARA SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │178│SC Holcim (România) │SC Holcim (România)│Argeș │Industria │Ciment │ 3520085│ (5) │
    │ │SA - Ciment Câmpulung│SA │ │cimentului │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │179│SC Holcim (România) │SC Holcim (România)│Bihor │Industria │Ciment │ 7032106│ (5) │
    │ │SA - Ciment Aleșd │SA │ │cimentului │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │180│Lafarge Ciment │Lafarge Ciment │Brașov │Industria │Ciment │ 6530426│ (5) │
    │ │(România) SA - Punct │(România) SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │de lucru Hoghiz │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │181│Lafarge Ciment │Lafarge Ciment │Constanța │Industria │Ciment │ 11761349│ │
    │ │(România) SA - Punct │(România) SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │de lucru Medgidia │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │182│SC Carpatcement │SC Carpatcement │Dâmbovița │Industria │Ciment │ 4520654│ (5) │
    │ │Holding SA - │Holding SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │Sucursala Fieni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │183│SC Carpatcement │SC Carpatcement │Hunedoara │Industria │Ciment │ 3589000│ (5) │
    │ │Holding SA - │Holding SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │Sucursala Deva │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │184│SC Carpatcement │SC Carpatcement │Neamț │Industria │Ciment │ 3673265│ (5) │
    │ │Holding SA - │Holding SA │ │cimentului │ │ │ │
    │ │Sucursala Bicaz │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │185│SC STIROM S.A. │SC STIROM SA │București │Industria sticlei │Sticlă │ 408392│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │186│SC FIROS SA │SC FIROS SA │București │Industria sticlei │Sticlă │ 60674│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │187│SC SAINT GOBAIN GLASS│SC SAINT GOBAIN │Călărași │Industria sticlei │Sticlă │ 624415│ │
    │ │ROMÂNIA SRL │GLASS ROMÂNIA SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │188│SC GECSAT SA │SC GECSAT SA │Mureș │Industria sticlei │Sticlă │ 99042│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │189│SC OMEGA PRODCOM SRL │SC OMEGA PRODCOM │Mureș │Industria sticlei │Sticlă │ 39544│ (5) │
    │ │ │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │190│SC STIMET SA │SC STIMET SA │Mureș │Industria sticlei │Sticlă │ 152064│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │191│SC GES GLASS SRL - │SC GES GLASS SRL │Prahova │Industria sticlei │Sticlă │ 234177│ │
    │ │BOLDETI-SCĂENI │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │192│SC Helios SA Punct de│SC Helios SA │Bihor │Industria ceramică│Ceramică│ 41557│ │
    │ │lucru Aștileu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │193│SC TERAPLAST GP SA │SC TERAPLAST GP SA │Bistrița- │Industria ceramică│Ceramică│ 8643│ (5) │
    │ │ │ │Năsăud │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │194│SC LASSELSBERGER SA │SC LASSELSBERGER SA│București │Industria ceramică│Ceramică│ 139139│ │
    │ │BUCUREȘTI │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │195│KRONBERGER GRUP SA │SC KRONBERGER GRUP │Buzău │Industria ceramică│Ceramică│ 34564│ │
    │ │Satuc │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │196│SC EURO CARAMIDA SA │SC EURO CARAMIDA SA│Bihor │Industria ceramică│Ceramică│ 24051│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │197│SC REFRACERAM SRL - │SC REFRACERAM SRL │Caraș- │Industria ceramică│Ceramică│ 7555│ │
    │ │Punct de lucru Reșița│ │Severin │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │198│SC SANEX SA │SC SANEX SA │Cluj │Industria ceramică│Ceramică│ 258460│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │199│SC CERCON ARIEUL SA │SC CERCON ARIEȘUL │Cluj │Industria ceramică│Ceramică│ 57302│ │
    │ │ │SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │200│SC DE PRODUSE │SC DE PRODUSE │Cluj │Industria ceramică│Ceramică│ 17247│ │
    │ │CERAMICE SA Gherla │CERAMICE SA │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │201│SC Prefab Construct │SC Prefab Construct│Constanța │Industria ceramică│Ceramică│ 12914│ │
    │ │SRL Cobadin │SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │202│S.C. Soceram SA │SC Soceram SA │Dâmbovița │Industria ceramică│Ceramică│ 51800│ │
    │ │București - Sucursala│București │ │ │ │ │ │
    │ │Doicești │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │203│SC WIENERBERGER │SC WIENERBERGER │Dâmbovița │Industria ceramică│Ceramică│ 104885│ │
    │ │Sisteme de cărămizi │Sisteme de cărămizi│ │ │ │ │ │
    │ │S.R.L. - Punct de │S.R.L. │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Gura Ocniței │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │204│SC "C.C.C.F" S.A. │SC "C.C.C.F" SA │Giurgiu │Industria ceramică│Ceramică│ 11528│ │
    │ │BUCUREȘTI - Punct de │BUCUREȘTI │ │ │ │ │ │
    │ │lucru Agenția CCCF │ │ │ │ │ │ │
    │ │Blocuri Ceramice │ │ │ │ │ │ │
    │ │"Dunapor" │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │205│SC Macofil SA │SC Macofil SA │Gorj │Industria ceramică│Ceramică│ 32134│ (5) │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │206│SC REFRACERAM SRL │SC REFRACERAM SRL │Hunedoara │Industria ceramică│Ceramică│ 10461│ │
    │ │Punct de lucru Baru │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │207│SC CERAM MATERIAL │SC CERAM MATERIAL │Ialomița │Industria ceramică│Ceramică│ 1378│ │
    │ │CONSTRUCT SRL │CONSTRUCT SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │208│SC Soceram SA │SC Soceram SA │Ialomița │Industria ceramică│Ceramică│ 65702│ │
    │ │Sucursala Urziceni │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │209│SC Ceramica SA IAȘI │SC Ceramica SA IAȘI│Iași │Industria ceramică│Ceramică│ 191587│ (5) │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │210│KRONBERGER GRUP SA │SC KRONBERGER GRUP │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 88894│ │
    │ │SATUC SUCURSALA TÂRGU│SA SATUC SUCURSALA │ │ │ │ │ │
    │ │MUREȘ │TÂRGU MUREȘ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │211│SC CARS SA - Secția 1│SC CARS SA │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 43544│ │
    │ │- Hercules │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │212│SC CARS SA - Secția 2│SC CARS SA │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 46050│ │
    │ │- Dâmbău │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │213│SC "SICERAM" SA │SC "SICERAM" SA │Mureș │Industria ceramică│Ceramică│ 106707│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │214│SC "VULTURUL" SA │SC "VULTURUL" SA │Prahova │Industria ceramică│Ceramică│ 12783│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │215│SC CEMACON SA │SC CEMACON SA │Sălaj │Industria ceramică│Ceramică│ 124089│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │216│SC WIENERBERGER │SC WIENERBERGER │Sibiu │Industria ceramică│Ceramică│ 194054│ │
    │ │Sisteme de cărămizi │Sisteme de cărămizi│ │ │ │ │ │
    │ │SRL - Punct de lucru │SRL │ │ │ │ │ │
    │ │Sibiu │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │217│SC DUNAV │SC DUNAV │Timiș │Industria ceramică│Ceramică│ 17888│ │
    │ │INTERNATIONAL │INTERNATIONAL │ │ │ │ │ │
    │ │CONSTRUCT SRL │CONSTRUCT SRL │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │218│SC LASSELSBERGER SA │SC LASSELSBERGER SA│Timiș │Industria ceramică│Ceramică│ 45534│ │
    │ │Punct de lucru Lugoj │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │219│SC Fabrica de │SC Fabrica de │Vaslui │Industria ceramică│Ceramică│ 3392│ │
    │ │cărămizi SRL Vaslui │cărămizi SRL Vaslui│ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │220│SC Celhart Donaris SA│SC Celhart Donaris │Brăila │Industria │Celuloză│ 363520│ │
    │ │ │SA │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │221│SC SOMEȘ SA DEJ │SC SOMEȘ SA DEJ │Cluj │Industria │Celuloză│ 351475│ (4) │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │222│SC CELROM SA │SC CELROM SA │Mehedinți │Industria │Celuloză│ 260459│ │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │223│SC AMBRO SA │SC AMBRO SA │Suceava │Industria │Celuloză│ 787342│ (4) │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │224│SC PEHART TEC SA │SC PEHART TEC SA │Alba │Industria │Celuloză│ 55309│ │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │225│SC Letea SA Bacău │SC Letea SA Bacău │Bacău │Industria │Celuloză│ 217311│ │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │226│SC ECOPAPER SA │SC ECOPAPER SA │Brașov │Industria │Celuloză│ 93726│ (5) │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │227│SC COMCEH SA │SC COMCEH SA │Călărași │Industria │Celuloză│ 111021│ │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │228│SC PETROCART SA │SC PETROCART SA │Neamț │Industria │Celuloză│ 108760│ │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │229│SC VRANCART SA │SC VRANCART SA │Vrancea │Industria │Celuloză│ 100488│ │
    │ │ │ │ │celulozei și │și │ │ │
    │ │ │ │ │hârtiei │hârtie │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │SC Oltchim SA │SC Oltchim SA │Vâlcea │Industria varului │Var │ 528585│ (1) │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │ Total alocare │ │ │ │ │ │ │
    │ │ 2008-2012 │ │ │ │ │349671593│ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │ NOTĂ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────┴───────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(1) Instalații cu alocare în două │ │ │ │ │ │
    │ │ sectoare: energie și var │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(2) Instalații care ies din schema din │ │ │ │ │ │
    │ │ 2008 │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(3) Instalații cu funcționare pe biomasă │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(4) Instalații cu bonus cogenerare │ │ │ │ │ │
    ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
    │ │(5) Instalații cu bonus acțiuni timpurii │ │ │ │ │ │
    └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────────────┴────────┴─────────┴───────┘

    ----------
    Pct. 8.2 din plan a fost modificat de art. I din HOTĂRÂREA nr. 611 din 28 iulie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 569 din 29 iulie 2015.
    9. Lista proiectelor JI în România
    *Font 8*
    ┌──┬────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────┐
    │Nr│ │ │ Abordarea dublei │
    │ │ Proiecte JI │ Situație │ contabilizări (DC) │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 1│Împădurirea a 7000 ha de terenuri agricole degradate│Scrisoare de aprobare │Fără DC - împădurire │
    │ │ │(proiect finalizat) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 2│"Rumeguș 2000"- reabilitare sisteme de încălzire │Scrisoare de aprobare │Fără DC - instalații │
    │ │centralizată și utilizare biomasă (Întorsura │(proiect finalizat) │sub 20 MW │
    │ │Buzăului, Gheorgheni, Huedin, Vlăhița, Vatra Dornei)│ │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 3│Utilizarea energiei geotermale în sistemele de │Scrisoare de aprobare │Fără DC - instalații │
    │ │încălzire centralizată din Oradea - zona 2 și Beiuș │(proiect finalizat) │sub 20 MW │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 4│Reabilitarea sistemului de încălzire centralizată a │Scrisoare de aprobare │Fără DC - instalație │
    │ │orașului Făgăraș │(proiect finalizat) │sub 20 MW │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 5│Recuperarea gazului de haldă la depozitul de deșeuri│Scrisoare de aprobare │Fără DC - recuperarea │
    │ │ Focșani │(proiect în derulare) │gazului de depozit fără│
    │ │ │ │producere de energie │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 6│Recuperarea gazului de haldă la depozitul de deșeuri│Scrisoare de aprobare │Fără DC - recuperarea │
    │ │Târgu Mureș │(proiect în derulare) │gazului de depozit fără│
    │ │ │ │producere de energie │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 7│Recuperarea gazului de haldă la depozitele de │Scrisoare de aprobare │Fără DC - recuperarea │
    │ │deșeuri Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Sfântu │(proiect neimplemen- │gazului de depozit fără│
    │ │Gheorghe │tat) │producere de energie │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 8│Utilizarea biomasei pentru producerea de energie în │Scrisoare de aprobare │Fără DC - instalații │
    │ │județul Neamț │(proiect în derulare) │sub 20 MW │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │ 9│Modernizarea a 3 hidroagregate la hidrocentrala │Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │Porțile de Fier I │ (proiect finalizat) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │10│Modernizarea a 4 hidroagregate la hidrocentrala │Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │ Porțile de Fier II │(proiect în derulare) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │11│Reabilitarea fabricilor de ciment Aleșd și Câmpulung│Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │ │(proiect finalizat) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │12│ Reabilitarea CET Timișoara Sud │Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │ │(proiect finalizat) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │13│Îmbunătățirea eficienței boilerelor la CET II │Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │Holboca din Iași │ (proiect finalizat) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │14│Cogenerare municipală la CET Târgoviște │Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │ │(proiect în derulare) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │15│Îmbunătățirea eficienței la sistemul de încălzire │Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │centralizată din Drobeta-Turnu Severin │(proiect în derulare) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │16│Reabilitarea CET Timișoara Centru │Scrisoare de aprobare │Da - anexa I │
    │ │ │(proiect în derulare) │ │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │17│Gestionarea consumului de energie și îmbunătățirea │Scrisoare de susținere│Fără DC - instalații │
    │ │sistemului de încălzire centralizată din Reșita │ (pregătire PDD) │sub 20 MW │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │18│Înlocuirea boilerelor la locurile de extracție și │Scrisoare de susținere│Fără DC - instalații │
    │ │producție a țițeiului și gazului natural la PETROM │ (pregătire PDD) │sub 20 MW │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │19│Parc eolian la Peștera și Valea Dacilor │Scrisoare de susținere│ │
    │ │ │ (pregătire PDD) │Da - anexa II │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │20│Reabilitarea sistemului de încălzire din Iași │Scrisoare de susținere│ │
    │ │ │ (pregătire PDD) │Da - anexa II │
    ├──┼────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
    │21│ Parcuri eoliene în estul României │PIN (Scrisoare de │ │
    │ │ │susținere în analiză) │Da - anexa II │
    └──┴────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────┘

    9.1. Anexa I aferentă rezervei JI, în concordanță cu Decizia 2006/780/CE
    *Font 8*
    ┌───────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────────┬───────────────┐
    │ │ │ │ │ │ │
    │ Anexa I │Hidroelectrica I │Timișoara Sud - │Târgoviște - │Târgoviște - │Hidroelectrica │
    │(pagina I) │- indirect │indirect │direct │indirect │II - indirect │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │I/a. Titlul │Modernizarea a 3 │Reabilitarea CET │Cogenerare │Cogenerare │Modernizarea a │
    │proiectului │hidroagregate la │Timișoara Sud │municipală la CET│municipală la │4 hidroagregate│
    │ │Hidrocentrala │ │Târgoviște │CET Târgoviște │la Hidrocen- │
    │ │Porțile de │ │ │ │trala Porțile │
    │ │Fier I │ │ │ │de Fier II │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │I/b. Codul de │ │ │ │ │ │
    │identificare a │ │ │ │ │ │
    │proiectului │ │ │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │I/c. Data │ │ │ │ │ │
    │eliberării │ │ │ │ │ │
    │scrisorii de │ │ │ │ │ │
    │aprobare pentru│ │ │ │ │ │
    │proiect │19.06.2003 │29.08.2005 │20.05.2006 │20.05.2006 │22.08.2003 │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │II. Cantitatea │ │ │ │ │ │
    │totală de │ │ │ │ │ │
    │emisii de GHG │ │ │ │ │ │
    │care va fi │ │ │ │ │ │
    │redusă sau │ │ │ │ │ │
    │limitată │ │ │ │ │ │
    │(2008-2012) în │ │ │ │ │ │
    │tone CO2e │2007: 172.200 │2007: 13.868 │2007: 27.077 │2007: 60.835 │2007: 13.000 │
    │ │2008-2012:879.340│2008-2012:173.355│2008-2012:144.206│2008-2012: │2008-2012: │
    │ │ │ │ │ 267.812│ 267.000│
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │III. % din │ │ │ │ │ │
    │totalul │ │ │ │ │ │
    │reducerilor de │ │ │ │ │ │
    │emisii pe care │ │ │ │ │ │
    │Guvernul le va │ │ │ │ │ │
    │elibera ca │ │ │ │ │ │
    │ERU-uri │100% │100% │100% │100% │100% │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │IV. Descrierea │Pregătirea │În situația de │Situația de │Situația curentă│Situația de │
    │situației de │situației de │referință curentă│referință prevede│a sistemului │referință ține │
    │referință a │referință a ținut│sistemul de │producerea │energetic │seamă de cel │
    │proiectelor │seama de cel mai │încălzire centra-│energiei termice │național și │mai conservator│
    │ │conservator │lizată Timișoara │pentru încălzire │scenariul de │scenariu, │
    │ │scenariu, respec-│Sud funcționează │și a apei calde │dezvoltare în │respectiv: │
    │ │tiv: instalațiile│doar pentru a │pentru locuințe, │următoarea │instalațiile │
    │ │care utilizează │furniza energie │utilizând │perioadă au fost│care utilizează│
    │ │combustibili │termică, furni- │aceleași boilere │luate în consi- │combustibili │
    │ │fosili în procesul zând exclusiv │vechi și uzate │derare la calcu-│fosili în pro- │
    │ │de ardere vor │apă caldă către │până la │larea reduceri- │cesul de ardere│
    │ │utiliza în conti-│consumatorii │implementarea │lor de emisii │vor utiliza în │
    │ │nuare (gradual) │urbani și indus- │proiectului JI. │generate prin │continuare │
    │ │doar gaz natural │triali conectați │ │producerea de │(gradual) doar │
    │ │în următorii 30 │la sistem. Pentru│ │energie și │gaz natural în │
    │ │de ani (2032). │a genera și │ │introducerea în │următorii 30 de│
    │ │ │transporta │ │sistemul │ani (2032). │
    │ │ │energia termică, │ │național │ │
    │ │ │sistemul de │ │asociată │ │
    │ │ │încălzire │ │proiectului JI. │ │
    │ │ │centralizată │ │ │ │
    │ │ │Timișoara Sud │ │ │ │
    │ │ │importă energie │ │ │ │
    │ │ │electrică │ │ │ │
    │ │ │generată în │ │ │ │
    │ │ │sistemul național│ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │V. % emisiilor │ │ │ │ │ │
    │instalațiilor │ │ │ │ │ │
    │acoperite de │ │ │ │ │ │
    │Directiva │ │ │ │ │ │
    │2003/87/CE din │ │ │ │ │ │
    │emisiile totale│ │ │ │ │ │
    │incluse în │ │ │ │ │ │
    │situația de │ │ │ │ │ │
    │referință │ - │100% │30,8% în 2007 │69,2% în 2007 │ - │
    │ │ │ │35% în 2008-2012 │65% în 2008-2012│ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VI. Cantitatea │ │ │ │ │ │
    │de reduceri │ │ │ │ │ │
    │planificate a fi │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │
    │(II*III*V)(ΣVI)│ │ │ │ │ │
    │= (ΣVIII/a - │ │ │ │ │ │
    │VIII/e) │2007: 172.200 │2007: 13.868 │2007: 27.077 │2007: 60.835 │2007: 13.000 │
    │ │2008-2012:879.340│2008-2012:173.355│2008-2012:144.239│2008-2012: │2008-2012: │
    │ │ │ │ │ 267.780│ 267.000│
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VII/a. Numele │ │ │ │ │ │
    │instalației, │ │ │ │ │ │
    │pentru │ │ │ │ │ │
    │reducerile și │ │ │ │ │ │
    │limitările │ │ │S.C. Termica - SA│ │ │
    │directe │ │ │Târgoviște │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VII/b. ID-ul │ │ │ │ │ │
    │instalației, │ │ │ │ │ │
    │pentru │ │ │ │ │ │
    │reducerile și │ │ │ │ │ │
    │limitările │ │ │ │ │ │
    │directe │ │ │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VIII/a. Canti- │ │ │ │ │ │
    │tatea de ERU-uri │ │ │ │ │
    │care vor fi │ │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │
    │- 2008 │182.760 │34.671 │27.703 │58.173 │53.400 │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VIII/b. Canti- │ │ │ │ │ │
    │tatea de ERU-uri │ │ │ │ │
    │care vor fi │ │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │
    │- 2009 │179.313 │34.671 │28.289 │55.713 │53.400 │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VIII/c. Canti- │ │ │ │ │ │
    │tatea de ERU-uri │ │ │ │ │
    │care vor fi │ │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │
    │- 2010 │175.868 │34.671 │28.861 │53.412 │53.400 │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VIII/d. Canti- │ │ │ │ │ │
    │tatea de ERU-uri │ │ │ │ │
    │care vor fi │ │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │
    │- 2011 │172.422 │34.671 │29.420 │51.254 │53.400 │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VIII/e. Canti- │ │ │ │ │ │
    │tatea de ERU-uri │ │ │ │ │
    │care vor fi │ │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │
    │- 2012 │168.977 │34.671 │29.966 │49.228 │53.400 │
    └───────────────┴─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────────┴───────────────┘

    *Font 7*
    ┌─────────────────┬───────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │ Anexa I │Timișoara Centru - │Timișoara Centru -│Holcim Cement Aleșd│Holcim Cement Aleșd│ Holcim Cement │ Holcim Cement │
    │ (pagina II) │ direct │ indirect │ - direct │ - indirect │Câmpulung - direct │Câmpulung-indirect │
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │I/a. Titlul │Reabilitarea CET │Reabilitarea CET │Reabilitarea fabri-│Reabilitarea │Reabilitarea │Reabilitarea fabri-│
    │proiectului │Timișoara Centru │Timișoara Centru │cilor de ciment │fabricilor de │fabricilor de │cilor de ciment │
    │ │ │ │Aleșd și Câmpulung │ciment Aleșd și │ciment Aleșd și │Aleșd și Câmpulung │
    │ │ │ │ │Câmpulung │Câmpulung │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │I/b. Codul de │ │ │ │ │ │ │
    │identificare a │ │ │ │ │ │ │
    │proiectului │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │I/c. Data │ │ │ │ │ │ │
    │eliberării scri- │ │ │ │ │ │ │
    │sorii de aprobare│ │ │ │ │ │ │
    │pentru proiect │23.11.2006 │23.11.2006 │12.09.2002 │12.09.2002 │12.09.2002 │12.09.2002 │
    │ │ │ │(19.06.2003 pentru │(19.06.2003 pentru │(19.06.2003 pentru │(19.06.2003 pentru │
    │ │ │ │creditele timpurii)│creditele timpurii)│creditele timpurii)│creditele timpurii)│
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │II. Cantitatea │ │ │ │ │ │ │
    │totală de emisii │ │ │ │ │ │ │
    │de GHG care va fi│ │ │ │ │ │ │
    │redusă sau │ │ │ │ │ │ │
    │limitată (2008- │ │ │ │ │ │ │
    │2012) în tone │ │ │ │ │ │ │
    │CO2e │2007: 0 │2007: 0 │2007: 95.000 │2007: 25.000 │2007: 25.000 │2007: 5.000 │
    │ │2008-2012: 192.440 │2008-2012: 288.656│2008-2012: 500.000 │2008-2012: 150.000 │2008-2012: 125.000 │2008-2012: 25.000 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │III. % din │ │ │ │ │ │ │
    │totalul reduceri-│ │ │ │ │ │ │
    │lor de emisii pe │ │ │ │ │ │ │
    │care Guvernul le │ │ │ │ │ │ │
    │va elibera ca │ │ │ │ │ │ │
    │ERU-uri │100% │100% │100% │100% │100% │100% │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │IV. Descrierea │Sistemul de încăl- │Situația existentă│Situația de │Situația existentă │Situația de │Situația existentă │
    │situației de │zire centralizată │la momentul │referință poate fi │la momentul respec-│referință poate fi │la momentul respec-│
    │referință a │Timișoara Centru │respectiv a siste-│descrisă ca o │tiv a sistemului │descrisă ca o │tiv a sistemului │
    │proiectelor │generează exclusiv │mului energetic │continuare a │energetic național │continuare a │energetic național │
    │ │energie termică și │național a fost │situației existente│a fost luată în │situației existente│a fost luată în │
    │ │apă caldă con- │luată în consi- │în anul 2000, când │considerare la │în anul 2000, când │considerare la │
    │ │sumatorilor urbani │derare la calcula-│fără investiții │calcularea reduce- │fără investiții │calcularea reduce- │
    │ │și industriali │rea reducerilor de│majore nu ar fi │rilor de emisii │majore nu ar fi │rilor de emisii │
    │ │conectați la siste-│emisii generate de│fost posibilă nicio│generate de energia│fost posibilă nicio│generate de energia│
    │ │mul central, │energia │schimbare pozitivă │transferată siste- │schimbare pozitivă │transferată siste- │
    │ │generând și │transferată │a consumului │mului național. │a consumului │mului național. │
    │ │electricitate. │sistemului │specific de energie│ │specific de energie│ │
    │ │Transferul de │național. │electrică și │ │electrică și ter- │ │
    │ │electricitate în │ │termică pe tona de │ │mică pe tona de │ │
    │ │cadrul sistemului │ │produs: consumul │ │produs: consumul │ │
    │ │energetic național │ │specific de energie│ │specific de energie│ │
    │ │este menținut la un│ │termică pe tona de │ │termică pe tona de │ │
    │ │nivel redus și │ │clinker la momentul│ │clinker la momentul│ │
    │ │relativ constant. │ │respectiv: │ │respectiv: 3,921 │ │
    │ │ │ │4,033 GJ/t de │ │GJ/t de clinker │ │
    │ │ │ │clinker produs la │ │produs la fabrica │ │
    │ │ │ │fabrica Aleșd, iar │ │Câmpulung, iar con-│ │
    │ │ │ │consumul specific │ │sumul specific de │ │
    │ │ │ │de energie elec- │ │energie electrică │ │
    │ │ │ │trică luat în │ │luat în considerare│ │
    │ │ │ │considerare este │ │este 132,34 kw/t de│ │
    │ │ │ │144,71 kw/t de │ │ciment. Utilizarea │ │
    │ │ │ │ciment. Utilizarea │ │unor combustibili │ │
    │ │ │ │unor combustibili │ │mai ieftini │ │
    │ │ │ │mai ieftini │ │(cărbune) din │ │
    │ │ │ │(cărbune) din │ │motive de eficiență│ │
    │ │ │ │motive de eficiență│ │din punct de vedere│ │
    │ │ │ │din punctul de │ │al costurilor a │ │
    │ │ │ │vedere al costuri- │ │fost luată în │ │
    │ │ │ │lor a fost luată în│ │considerare │ │
    │ │ │ │considerare înce- │ │începând cu anul │ │
    │ │ │ │pând cu anul 2003, │ │2003, iar valoarea │ │
    │ │ │ │iar valoarea pentru│ │pentru conținutul │ │
    │ │ │ │conținutul de clin-│ │de clinker în │ │
    │ │ │ │ker în ciment, care│ │ciment, care a fost│ │
    │ │ │ │a fost utilizată la│ │utilizată la │ │
    │ │ │ │calcule, reprezintă│ │calcule, reprezintă│ │
    │ │ │ │anul 2000. Aceasta │ │anul 2000. Aceasta │ │
    │ │ │ │reprezintă 78,28% │ │reprezintă 75,67 │ │
    │ │ │ │conținut de clinker│ │conținut de clinker│ │
    │ │ │ │în cimentul produs │ │în cimentul produs │ │
    │ │ │ │la Aleșd - volumul │ │la Câmpulung - │ │
    │ │ │ │producției de │ │volumul producției │ │
    │ │ │ │ciment utilizat în │ │de ciment utilizat │ │
    │ │ │ │calcule este cel │ │în calcule este cel│ │
    │ │ │ │prevăzut ca cerere │ │prevăzut ca cerere │ │
    │ │ │ │pe piață la momentul │pe piață la momen- │ │
    │ │ │ │respectiv. Pentru o│ │tul respectiv. │ │
    │ │ │ │abordare conser- │ │Pentru o abordare │ │
    │ │ │ │vatoare s-a luat în│ │conservatoare s-a │ │
    │ │ │ │considerare o creș-│ │luat în considerare│ │
    │ │ │ │tere a producției │ │o creștere a │ │
    │ │ │ │de 3,5% pe an, când│ │producției de 3,5% │ │
    │ │ │ │a fost pregătit │ │pe an, când a fost │ │
    │ │ │ │PDD-ul în 2002. │ │pregătit PDD-ul în │ │
    │ │ │ │Creșterea cererii │ │2002. Creșterea │ │
    │ │ │ │de ciment în ultimii │cererii de ciment │ │
    │ │ │ │ani a condus la o │ │în ultimii ani a │ │
    │ │ │ │creștere accelerată│ │condus la o creș- │ │
    │ │ │ │a producției în │ │tere accelerată a │ │
    │ │ │ │instalațiile │ │producției în │ │
    │ │ │ │proiectului, care a│ │instalațiile │ │
    │ │ │ │atins o valoare │ │proiectului, care a│ │
    │ │ │ │medie de 14-15% │ │atins o valoare │ │
    │ │ │ │anual, tendință │ │medie de 14-15% │ │
    │ │ │ │care se așteaptă să│ │anual, tendință │ │
    │ │ │ │continue în anii │ │care se asteaptă să│ │
    │ │ │ │următori. În aceste│ │continue în anii │ │
    │ │ │ │condiții, situația │ │următori. În aceste│ │
    │ │ │ │de referință │ │condiții, situația │ │
    │ │ │ │generală a atins o │ │de referință │ │
    │ │ │ │valoare de aproxi- │ │generală a atins o │ │
    │ │ │ │mativ 1.855.000 t │ │valoare de aproxi- │ │
    │ │ │ │CO2 pe an pentru │ │mativ 1.435.000 pe │ │
    │ │ │ │fabrica Aleșd. │ │an pentru fabrica │ │
    │ │ │ │ │ │Câmpulung │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │V. % emisiilor │ │ │ │ │ │ │
    │instalațiilor │ │ │ │ │ │ │
    │acoperite de │ │ │ │ │ │ │
    │Directiva │ │ │ │ │ │ │
    │2003/87/CE din │ │ │ │ │ │ │
    │emisiile totale │ │ │ │ │ │ │
    │incluse în │ │ │ │ │ │ │
    │situația de │ │ │ │ │ │ │
    │referință │40% │60% │77% │23% │83% │17% │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VI. Cantitatea de│ │ │ │ │ │ │
    │reduceri plani- │ │ │ │ │ │ │
    │ficate a fi │ │ │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │ │
    │(II*III*V)(Σ VI) │ │ │ │ │ │ │
    │= (ΣVIII/a - │ │ │ │ │ │ │
    │VIII/e) │2007: 0 │2007: 0 │2007: 95.000 │2007: 25.000 │2007: 25.000 │2007: 5.000 │
    │ │2008-2012: 192.440 │2008-2012: 288.656│2008-2012: 500.000 │2008-2012: 150.000 │2008-2012: 125.000 │2008-2012: 25.000 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VII/a. Numele │ │ │ │ │ │ │
    │instalației, │ │ │ │ │ │ │
    │pentru reducerile│ │ │ │ │ │ │
    │și limitările │Timișoara Centru │ │ │ │ │ │
    │directe │CHPP │ │Ciment Aleșd │ │Ciment Câmpulung │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VII/b. ID-ul │ │ │ │ │ │ │
    │instalației, │ │ │ │ │ │ │
    │pentru reducerile│ │ │ │ │ │ │
    │și limitările │ │ │ │ │ │ │
    │directe │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/a.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2008 │14.000 │21.000 │95.000 │25.000 │25.000 │5.000 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/b.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2009 │44.610 │66.914 │100.000 │30.000 │25.000 │5.000 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/c.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2010 │44.610 │66.914 │100.000 │30.000 │25.000 │5.000 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/d.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2011 │44.610 │66.914 │100.000 │30.000 │25.000 │5.000 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/e.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2012 │44.610 │66.914 │105.000 │35.000 │25.000 │5.000 │
    └─────────────────┴───────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘

    *Font 7*
    ┌─────────────────┬───────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │ Anexa I │CET Iași II Holboca│ Drobeta-Turnu │ Depozitul de │ Depozitul de │ Depozitul de │Cantitatea totală │
    │ (pagina III) │ - direct │ Severin - direct │ deșeuri Focșani - │ deșeuri │ deșeuri Oradea, │de certificate în │
    │ │ │ │ fără dublă │Piatra-Neamț - fără│ Baia Mare, │rezerva JI │
    │ │ │ │ contabilizare │dublă contabilizare│Satu Mare, Sfântu │ │
    │ │ │ │ │ │ Gheorghe - fără │ │
    │ │ │ │ │ │dublă contabilizare│ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │I/a. Titlul │Îmbunătățirea │Îmbunătățirea │Recuperarea gazului│Recuperarea gazului│Recuperarea gazului│ │
    │proiectului │eficienței │eficienței la │de haldă la depozi-│de haldă la depozi-│de haldă la depozi-│ │
    │ │boilerelor la CET │sistemul de încăl-│tul de deșeuri │tul de deșeuri │tele de deșeuri │ │
    │ │II Holboca din Iași│zire centralizată │Focșani │Piatra-Neamț │Oradea, Baia Mare, │ │
    │ │ │din Drobeta-Turnu │ │ │Satu Mare, Sfântu │ │
    │ │ │Severin │ │ │Gheorghe │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │I/b. Codul de │ │ │ │ │ │ │
    │identificare a │ │ │ │ │ │ │
    │proiectului │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │I/c. Data elibe- │ │ │ │ │ │ │
    │rării scrisorii │ │ │ │ │ │ │
    │de aprobare │ │ │ │ │ │ │
    │pentru proiect │23.11.2006 │23.11.2006 │2.11.2005 │2.11.2005 │25.09.2004 │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │II. Cantitatea │ │ │ │ │ │ │
    │totală de emisii │ │ │ │ │ │ │
    │de GHG care va fi│ │ │ │ │ │ │
    │redusă sau limi- │ │ │ │ │ │ │
    │tată (2008-2012) │2007: 20.184 │2007: 35.715 │2008-2012: 0 │2008-2012: 0 │2008-2012: 0 pentru│Direct 2007:202.976│
    │în tone CO2e │2008-2012: 105.920 │2008-2012: 293.285│pentru scopul │pentru scopul │scopul acestui │Indirect 2007: │
    │ │ │ │acestui tabel (de │acestui tabel (de │tabel (de fapt │ 289.903│
    │ │ │ │fapt 77.939) │fapt 235.840) │1.125.000) │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │III. % din tota- │ │ │ │ │ │ │
    │lul reducerilor │ │ │ │ │ │ │
    │de emisii pe care│ │ │ │ │ │ │
    │Guvernul le va │ │ │ │ │ │ │
    │elibera ca │ │ │ │ │ │ │
    │ERU-uri │100% │100 % │100% │100% │100% │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │IV. Descrierea │Proiectul JI │În urma implemen- │Proiectul nu pre- │Proiectul nu pre- │Proiectul nu pre- │ │
    │situației de │prevede utilizarea │tării proiectului │zintă un efect de │zintă un efect de │zintă un efect de │ │
    │referință a │unei tehnologii │(numărul de uni- │dublă contabilizare│dublă contabilizare│dublă contabilizare│ │
    │proiectelor │referitoare la │tăți termice și │având în vedere că │având în vedere că │având în vedere că │ │
    │ │curățarea procesu- │sistemul de dis- │în urma recuperării│în urma recuperării│în urma recuperării│ │
    │ │lui de combustie cu│tribuție care vor │gazului de haldă │gazului de haldă │gazului de haldă │ │
    │ │scopul de a îmbună-│fi reabilitate), │acesta va fi utili-│acesta va fi utili-│acesta va fi utili-│ │
    │ │tăți eficiența │pierderile anuale │zat în rețeaua de │zat în rețeaua de │zat în rețeaua de │ │
    │ │termică și randa- │de energie termică│gaz și nu va fi │gaz și nu va fi │gaz și nu va fi │ │
    │ │mentul boilerelor │în sistem au fost │utilizat în locul │utilizat în locul │utilizat în locul │ │
    │ │existente. CET Iași│estimate pe baza │respectiv pentru │respectiv pentru │respectiv pentru │ │
    │ │II este o instala- │măsurătorilor │producerea de │producerea de ener-│producerea de │ │
    │ │ție de cogenerare │directe realizate │energie. Acesta va │gie. Acesta va fi │energie. Acesta va │ │
    │ │care deține 2 │de echipamentele │fi purificat și │purificat și dis- │fi purificat și │ │
    │ │boilere cu abur, │de monitorizare. │distribuit în │tribuit în rețeaua │distribuit în │ │
    │ │fiecare de câte │Consumul aferent a│rețeaua locală/ │locală/națională de│rețeaua locală/ │ │
    │ │420 t/h, și 2 │fost calculat │națională de gaz │gaz pentru ardere, │națională de gaz │ │
    │ │turbine de 50 MWh. │ținând seama de │pentru ardere, după│după cum este pre- │pentru ardere, după│ │
    │ │Boilerele și cele- │pierderile de │cum este prezentat │zentat în PDD-ul │cum este prezentat │ │
    │ │lalte echipamente │energie termică. │în PDD-ul proiec- │proiectului. │în PDD-ul proiec- │ │
    │ │au fost reabilitate│Pierderile anuale │tului. │ │tului. În același │ │
    │ │în perioada 1997- │corespund unei │ │ │timp proiectul a │ │
    │ │2001 și au trecut │cantități de │ │ │întâmpinat o serie │ │
    │ │de la utilizarea │combustibili │ │ │de probleme tehnice│ │
    │ │cărbunelui natural │consumate în sis- │ │ │și contractuale │ │
    │ │la cel mineral. │temul de încălzire│ │ │care au condus la │ │
    │ │Având în vedere │centralizată, care│ │ │imposibilitatea │ │
    │ │problemele care au │dă posibilitatea │ │ │implementării aces-│ │
    │ │apărut în urma │prezentării situa-│ │ │tuia la momentul │ │
    │ │funcționării echi- │ției de referință │ │ │actual (proiectul a│ │
    │ │pamentelor și │luând în consi- │ │ │fost inclus având │ │
    │ │boilerelor, în ceea│derare factorii de│ │ │în vedere că parti-│ │
    │ │ce privește persis-│emisie. Nivelurile│ │ │cipanții nu au │ │
    │ │tența reziduurilor,│medii înregistrate│ │ │notificat oficial │ │
    │ │eficiența termică │în perioada 2004- │ │ │încă terminarea │ │
    │ │și randamentul │2005 au fost con- │ │ │acestuia și acesta │ │
    │ │boilerelor au │siderate în situa-│ │ │apare în diferite │ │
    │ │scăzut, fiind nece-│ția de referință. │ │ │liste internaționa-│ │
    │ │sare o serie de │ │ │ │le cu proiecte JI).│ │
    │ │opriri în timpul │ │ │ │ │ │
    │ │operării pentru │ │ │ │ │ │
    │ │curățarea echipa- │ │ │ │ │ │
    │ │mentelor. Efectul │ │ │ │ │ │
    │ │acestei probleme │ │ │ │ │ │
    │ │este reprezentat de│ │ │ │ │ │
    │ │o creștere a resur-│ │ │ │ │ │
    │ │selor utilizate, │ │ │ │ │ │
    │ │având un impact │ │ │ │ │ │
    │ │negativ asupra │ │ │ │ │ │
    │ │emisiilor totale de│ │ │ │ │ │
    │ │GHG. Conform PDD, │ │ │ │ │ │
    │ │emisiile boilerului│ │ │ │ │ │
    │ │principal sunt de │ │ │ │ │ │
    │ │294.035 t CO2/an, │ │ │ │ │ │
    │ │în perioada 2007- │ │ │ │ │ │
    │ │2012. Trebuie men- │ │ │ │ │ │
    │ │ționat și faptul că│ │ │ │ │ │
    │ │emisiile boilerului│ │ │ │ │ │
    │ │principal au fost │ │ │ │ │ │
    │ │considerate doar │ │ │ │ │ │
    │ │pentru jumătate de │ │ │ │ │ │
    │ │an, având în vedere│ │ │ │ │ │
    │ │că în ultimii ani │ │ │ │ │ │
    │ │perioada de operare│ │ │ │ │ │
    │ │s-a redus la 6 luni│ │ │ │ │ │
    │ │pe an, în perioada │ │ │ │ │ │
    │ │rece. Situația de │ │ │ │ │ │
    │ │referință ia în │ │ │ │ │ │
    │ │considerare o │ │ │ │ │ │
    │ │operare similară a │ │ │ │ │ │
    │ │instalațiilor. │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │V. % emisiilor │ │ │ │ │ │ │
    │instalațiilor │ │ │ │ │ │ │
    │acoperite de │ │ │ │ │ │ │
    │Directiva │ │ │ │ │ │ │
    │2003/87/CE din │ │ │ │ │ │ │
    │emisiile totale │ │ │ │ │ │ │
    │incluse în │ │ │ │ │ │ │
    │situația de │ │ │ │ │ │ │
    │referință │100 % │100 % │0 │0 │0 │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VI. Cantitatea de│ │ │ │ │ │ │
    │reduceri │ │ │ │ │ │ │
    │planificate a fi │ │ │ │ │ │ │
    │tranzacționate │ │ │ │ │ │ │
    │(II*III*V) (Σ VI)│ │ │ │ │ │ │
    │= (Σ VIII/a - │2007:20.184 │2007: 35.715 │ │ │ │ │
    │VIII/e) │2008-2012: 105.920 │2008-2012: 293.289│0 │0 │0 │Direct 2008-2012: │
    │ │ │ │ │ │ │1.360.884 Indirect │
    │ │ │ │ │ │ │2008-2012:2.051.131│
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VII/a. Numele │SCCET Iași SA - │Centrala termo- │- │- │- │ │
    │instalației, │C.E.T. Iași II - │electrică proprie-│ │ │ │ │
    │pentru reducerile│Holboca │tate a ROMAG-TERMO│ │ │ │ │
    │și limitările │ │ │ │ │ │ │
    │directe │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VII/b. ID-ul ins-│ │ │ │ │ │ │
    │talației, pentru │ │ │ │ │ │ │
    │reducerile și │ │ │ │ │ │ │
    │limitările │ │ │ │ │ │ │
    │directe │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/a.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2008 │21.184 │58.657 │0 │0 │0 │D: 241.544 │
    │ │ │ │ │ │ │I: 380.004 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/b.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2009 │21.184 │58.657 │0 │0 │0 │D: 277.740 │
    │ │ │ │ │ │ │I: 425.011 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/c.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2010 │21.184 │58.657 │0 │0 │0 │D: 278.312 │
    │ │ │ │ │ │ │I: 419.265 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/d.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate-2011 │21.184 │58.657 │0 │0 │0 │D: 278.871 │
    │ │ │ │ │ │ │I: 413.661 │
    ├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
    │VIII/e.Cantitatea│ │ │ │ │ │ │
    │de ERU-uri care │ │ │ │ │ │ │
    │vor fi tranzac- │ │ │ │ │ │ │
    │ționate - 2012 │21.184 │58.657 │0 │0 │0 │D: 284.471 │
    │ │ │ │ │ │ │I: 413.190 │
    └─────────────────┴───────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘

    9.2. Anexa II aferentă rezervei JI, în concordanță cu Decizia 2006/780/CE
    *Font 8*
    ┌───────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────────┬───────────────┐
    │ │ │ │ │ Proiecte │ │
    │ │ Iași II │ Parc eolian la │Parc eolian în │neidentificate │ Cantitatea │
    │ │ │Peștera și Valea │estul României │cu posibil efect│ totală de │
    │ │ │ Dacilor │ │ indirect de │certificate în │
    │ │ │ │ │ dublă │ rezerva JI │
    │ │ │ │ │ contabilizare │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │I/a. Titlul │Reabilitarea sis-│Parc eolian la │Parcuri eoliene │Proiecte pentru │ │
    │proiectului │temului de încăl-│Peștera și Valea │în estul României│utilizarea ener-│ │
    │planificat │zire din Iași │Dacilor │ │giilor regenera-│ │
    │ │ │ │ │bile și a │ │
    │ │ │ │ │cogenerării de │ │
    │ │ │ │ │mică putere │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │I/b. Codul de │ │ │ │ │ │
    │identificare al│ │ │ │ │ │
    │proiectului │ │ │ │ │ │
    │planificat │ │ │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │I/c. Data sau │Scrisoare de sus-│Scrisoare de sus-│Documentul de │PIN-urile se vor│ │
    │data estimativă│ținere primită la│ținere primită la│prezentare │prezenta conform│ │
    │privind obține-│data de 7.08.2007│data de │inițială a │portofoliului de│ │
    │rea scrisorii │ │19.02.2007 │proiectului (PIN)│proiecte │ │
    │de susținere │ │ │a fost prezentat │planificate │ │
    │pentru proiec- │ │ │pentru a primi │ │ │
    │tul planificat │ │ │scrisoare de │ │ │
    │ │ │ │susținere. │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │I/d. Data esti-│ │ │ │ │ │
    │mativă privind │ │ │ │ │ │
    │obținerea scri-│ │ │ │ │ │
    │sorii de apro- │ │ │ │ │ │
    │bare pentru │ │ │ │ │ │
    │proiectul │ │ │ │ │ │
    │planificat │09/2007 │09/2007 │6/2008 │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │II. Cantitatea │ │ │ │ │ │
    │totală planifi-│ │ │ │ │ │
    │cată de emisii │ │ │ │ │ │
    │de GHG ce vor │ │ │ │ │ │
    │fi reduse sau │ │ │ │ │ │
    │limitate (2008-│ │ │ │ │ │
    │2012) prin │ │ │ │ │ │
    │proiectul │ │ │ │ │ │
    │planificat în │ │ │ │ │ │
    │tone CO2e │95.824 │1.866.052 │500.000 │1.392.968 │3.854.844 │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │III. % din │ │ │ │ │ │
    │totalul redu- │ │ │ │ │ │
    │cerilor de │ │ │ │ │ │
    │emisii pe care │ │ │ │ │ │
    │Guvernul le va │ │ │ │ │ │
    │elibera ca │ │ │ │ │ │
    │ERU-uri pentru │ │ │ │ │ │
    │proiectul │ │ │ │ │ │
    │planificat │100% │100% │100% │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │IV. Descrierea │ │ │ │ │ │
    │situației de │ │ │ │ │ │
    │referință a │ │ │ │ │ │
    │proiectelor │ │ │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │V. % estimativ │ │ │ │ │ │
    │de emisii ale │ │ │ │ │ │
    │instalațiilor │ │ │ │ │ │
    │acoperite de │ │ │ │ │ │
    │Directiva │ │ │ │ │ │
    │2003/87/CE din │ │ │ │ │ │
    │emisiile totale│ │ │ │ │ │
    │incluse în │ │ │ │ │ │
    │situația de │ │ │ │ │ │
    │referință │100% │100% │100% │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VI. Cantitatea │ │ │ │ │ │
    │de reduceri │ │ │ │ │ │
    │planificate a │ │ │ │ │ │
    │fi tranzac- │ │ │ │ │ │
    │ționate │ │ │ │ │ │
    │(II*III*V) │ │ │ │ │ │
    │(Σ VI) │95.824 │1.866.052 │500.000 │1.392.970 │3.854.846 │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VII/a. Numele │Sistemul de │- │- │- │ │
    │instalației │încălzire │ │ │ │ │
    │unde se va │centralizată din │ │ │ │ │
    │implementa │Iași │ │ │ │ │
    │proiectul │ │ │ │ │ │
    │planificat, │ │ │ │ │ │
    │pentru redu- │ │ │ │ │ │
    │cerile și │ │ │ │ │ │
    │limitările │ │ │ │ │ │
    │directe │ │ │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VII/b. ID-ul │ │ │ │ │ │
    │instalației │ │ │ │ │ │
    │unde se va │ │ │ │ │ │
    │implementa │ │ │ │ │ │
    │proiectul │ │ │ │ │ │
    │planificat, │ │ │ │ │ │
    │pentru reduce- │ │ │ │ │ │
    │rile și limi- │ │ │ │ │ │
    │tările directe │ │ │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VII/c.Categoria│ │ │ │ │ │
    │de activitate │ │ │ │ │ │
    │în care se │ │ │ │ │ │
    │înscrie proiec-│ │ │ │ │ │
    │tul planificat,│ │ │ │ │ │
    │pentru reduce- │ │ │ │ │ │
    │rile și │ │ │ │ │ │
    │limitările │ │ │ │ │ │
    │indirecte │- │Sectorul energie │Sectorul energie │Sectorul energie│ │
    ├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼───────────────┤
    │VIII.Cantitatea│ │ │ │ │ │
    │de certificate │ │ │ │ │ │
    │deduse din │ │ │ │ │ │
    │alocarea insta-│ │ │ │ │ │
    │lațiilor care │ │ │ │ │ │
    │implementează │ │ │ │ │ │
    │proiecte și │ │ │ │ │ │
    │incluse în │ │ │ │ │ │
    │rezerva JI, │ │ │ │ │ │
    │indicate în │ │ │ │ │ │
    │rândurile │ │ │ │ │ │
    │VII/a-VII/c │95.824 │ │ │ │D: 95.824 │
    │ │ │ │ │ │I: 3.759.020 │
    └───────────────┴─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────────┴───────────────┘

    10. Anexele A - H fac parte integrantă din prezentul plan.

    Anexa A

    -------
    la plan
    -------
    METODOLOGIA
    pentru stabilirea numărului total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră - plafonul național
    Prezenta anexă descrie metodologia utilizată pentru determinarea numărului total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (plafonul național) ce urmează a fi alocate instalațiilor aflate sub incidența schemei.
    A.1 Generalități
    Metoda folosită pentru determinarea proiecțiilor top - down (de sus în jos) este bazată pe date istorice și pe prognoza principalilor indicatori macroeconomici și sectoriali, așa cum este aceasta prezentată în documentele oficiale legate de dezvoltarea socioeconomică a României.
    Principalele etape parcurse în cadrul determinării plafonului național sunt:
    1. Determinarea emisiilor istorice naționale și divizarea acestora în emisii ale sectoarelor aflate sub incidența schemei, sectoarele ETS, și emisii ale sectoarelor ce nu se află sub incidența acestei scheme, sectoarele non ETS, folosind abordarea "de sus în jos" (top - down)
    2. Determinarea proiecțiilor emisiilor aferente sectoarelor ETS, precum și a celor ale sectoarelor non-ETS, ținând seama de creșterea PIB și de tendințele de evoluție ale intensității de carbon
    3. Stabilirea numărului total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, plafonul național
    4. Compararea plafonului național cu plafonul indicativ
    A.2 Etapa 1: Emisii istorice
    Pentru a putea determina evoluția viitoare a emisiilor de dioxid de carbon în România au fost analizate datele prezentate în cadrul Inventarului național al emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest document a fost elaborat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului - ICIM București în anul 2006 și a fost trimis de Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor la Secretariatul UNFCC și la Agenția Europeană pentru Protecția Mediului.
    Inventarul național cuprinde date cu privire la emisiile antropogenice de gaze cu efect de seră (GES) direct, CO(2), CH(4), N(2)O, HFC, PFC, SF(6) , precum și date referitoare la cele cu efect indirect, NO(x) , CO, NMVOC și SO(2).
    Emisiile de gaze cu efect de seră au fost inventariate pentru perioada 1989-2004 și sunt exprimate în tone CO(2) echivalent, ținând seama de potențialul global de încălzire prevăzut de ghidul IPCC. Sectoarele cuprinse în inventarul național sunt: energie, procese industriale, utilizare solvenți și alte produse, agricultură, deșeuri, LULUCF și altele. Pe baza emisiilor generate de aceste sectoare au fost determinate emisiile generate de sectoarele EU-ETS.
    Pentru perioada 2006-2012, proiecțiile emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel național și la nivelul sectoarelor schemei de tranzacționare a certificatelor de emisii de CO(2) au fost realizate pornind de la emisiile înregistrate în anul de bază (2003).
    A.3 Etapa 2. Proiecția emisiilor
    A.3.1 Metodologie
    Emisiile de GES au fost determinate pentru sectorul energie și pentru sectoarele non-energie, la nivelul economiei naționale.
    Ținând cont de faptul că emisiile de gaze cu efect de seră generate de către sectorul energie au ponderea cea mai mare în totalul GES, în cadrul acestuia au fost considerare următoarele subsectoare:
    - energia furnizată;
    - procese de conversie a energiei - rafinarea produselor petroliere, producția de cocs, producția de energie electrică și energie termică;
    - consumatorii de energie.
    Prognoza emisiilor de GES din sectorul energie, pentru perioada de până în anul 2012, se bazează pe calcule efectuate cu ajutorul pachetului de programe de calcul și simulare ENPEP (Programul de evaluare a energiei și electricității - Energy and Power Evaluation Program), dezvoltat de Laboratorul Național de la Argonne al Departamentului pentru Energie al SUA (DOE) și distribuit de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Principalele module folosite sunt MAED (Modulul pentru analiza cererii de energie - Analyses of Energy Demand), WASP (Programul automat de simulare Wiener) - Wiener Automatic Simulation Program), BALANCE și IMPACTS și sunt prezentate în figura 1.
    Figura 1. Sistemul integrat de modelare pentru prognoza GES și evaluarea opțiunilor de reducere a GES
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Sistem integrat de modulare pentru prognoza GES și evaluarea opțiunilor │
    │ de reducere a GES │
    │ │
    │ ┌───────────┐ │
    │┌──────────────────┤Descrierea ├────────────────────┐ │
    ││ ┌───────────────┤scenariului│ │ │
    ││ │ └─────┬─────┘ │ │
    ││ │ │ │ │
    ││ │ │ Cererea anuală de │ │
    ││ │ v energie electrică │ │
    ││ │ ┌───────────┐ și curbele de │ ┌─────────┤
    ││ │ ┌────────> │ ENPEP │ sarcină │ │Modelul │
    ││ │ │ │ Modulul ├─────────────┐ │ │Valoragua│
    ││ │ │ │ MAED │ │ │ └───────┬─┤
    ││ │ │ └─────┬─────┘ │ │ Capacitatea și │ │
    ││ │ │ │ │ │ producția de │ │
    ││ │ │ │ │ │ energie elec- │ │
    ││ │ │ │ │ │ trică a CHE v │
    ││ │ │ │ │ │ │
    ││ │ │ │ │ └────────────────────┐ │
    ││ │ │ v └───────────────────────┐ v │
    ││ │ │ ┌───────────┐ v │
    ││ │ └──────────┤ │ Program de capacități noi ┌─────────┤
    ││ └─────────────> │ ENPEP │<───────────────────────────────────┤ ENPEP │
    ││ ┌────────────────┤ Modulul │ Prețul combustibilului │ Modulul│
    ││ │ │ BALANCE ├───────────────────────────────────>│ ELECTRIC│
    ││ │ │ │<───────────────────────────┐ ┌> │
    ││ │ └─────┬─────┘ Cererea de energie termică│ │└──────┬─┬┤
    ││ │ Fluxuri│ │ │ ^ │ ││
    ││ │ de │ │ │ │ │ ││
    ││ │ energie│ │ │ │ │ ││
    ││ │ │ │ │ │ │ ││
    ││ │ │ │Dezv. │ │ │ ││
    ││ │ Verifi- │ │termo-│ │ │ ││
    ││ │ carea │ │fică- │ │ │ ││
    ││ │ încadră- v │rii │ │Flu-│ ││
    ││ │ rii în ┌───────────┐ ┌────────────────────┴──────┴┐ │xuri│ ││
    ││ │┌───────┐norme │ ENPEP │ │Cererea de energie termică ├─┘de │ ││
    ││ ││Regle- │ │ Modulul │ │și dezvoltarea termoficării │ ener-│ ││
    ││ ││mentări├──────>│ IMPACTS │ └────────────────────────────┘ gie │ ││
    ││ ││de │ └─────┬─────┘<──────────────────────────────────────────┘ ││
    ││ ││mediu │ │ ││
    ││ │└───────┘ │ ││
    ││ │ │- emisii de GES ││
    ││ │ │ ││
    ││ │ │- emisii de gaze poluante ││
    ││ │ │ ││
    ││ │ │- deșeuri solide ││
    ││ │ │ ││
    ││ │ v ││
    ││ │Costul aprovizio- ┌───────────┐ ││
    ││ │nării cu energie │Potențial │ ││
    ││ │ │de reducere│ ││
    ││ └─────────────────>│a GES; │ Investiții și costuri de funcționare ││
    │└───────────────────>│costuri │<──────────────────────────────────────────┘│
    │ └───┬───────┘ │
    │ │ │
    │ │ │
    │ │ │
    │ │ │
    │ │ │
    │ │ │
    │ v │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Utilizarea programelor mai sus menționate a condus la realizarea bilanțului energetic la nivel național. A fost analizat întregul flux al combustibililor fosili și nefosili, de la extracție până la consumatorul final.
    În figura 2 se prezintă o schemă simplificată a bilanțului energetic utilizată în scopul elaborării documentului. Balanța cuprinde patru elemente de bază:
    - resursele de energie primară;
    - tehnologiile de conversie a energiei;
    - transportul și distribuția resurselor de energie;
    - consumatorii de energie.
    Figura 2. Schema simplificată a rețelei de energie
    ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Prezentarea rețelei românești de cerere și furnizare a energiei din │
    │ modulul BALANCE │
    │ │
    │ ┌────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐ │
    │ │Sectorul│ │Sectorul│ │Sectorul│ │Sectorul│ │Indus- │ │Sectorul│ │
    │ │ casnic │ │comer- │ │trans- │ │agricul-│ │tria │ │cimentu-│ │
    │ │ │ │cial │ │porturi │ │tură │ │chimică │ │lui │ │
    │ └────────┘ └────────┘ └────────┘ └────────┘ └────────┘ └────────┘ │
    │ ^ ^ ^ ^ ^ ^ │
    │ │ │ │ │ │ │ │
    │┌────────┐│┌────────┐│ ┌────────┐│┌────────┐│ ┌────────┐│┌────────┐│┌────────┐│
    ││Prelu- │││Cons- ││ │Indus- │││Indus- ││ │Mașini │││Materia-│││Alte ││
    ││crarea │││trucții ││ │tria u- │││tria me-││ │și echi-│││le de │││indus- ││
    ││lemnului│││ ││ │șoară și│││talurgi-││ │pamente │││cons- │││trii ││
    ││celulo- │││ ││ │alimen- │││că ││ │ │││trucții │││ ││
    ││zei și │││ ││ │tară │││ ││ │ │││ │││ ││
    ││hârtiei │││ ││ │ │││ ││ │ │││ │││ ││
    │└────────┘│└────────┘│ └────────┘│└────────┘│ └────────┘│└────────┘│└────────┘│
    │ ^ │ ^ │ ^ │ ^ │ ^ │ ^ │ ^ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ┌──┘ │
    │ ┌─┴────┴────┴─────┴─────┴─────┴────┴─────┴─────┴─────┴────┴─────┴─┴┐ │
    │ │ Transportul și distribuția energiei electrice, a produselor │ │
    │ │ petroliere și a altor combustibili/ resurse │ │
    │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
    │ ^ ^ ^ ^ │
    │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ │ │
    │ │ ┌───────────────┴───────────────┐ │ │ │
    │ │ │ Sectoarele de producere a │ │ │ │
    │ │ │ energiei electrice și căldurii│ │ │ │
    │ │ └───────────────────────────────┘ │ │ │
    │ │ ^ ^ ^ │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ ┌──┼────────┘ │ │
    │ │ ┌───────────┘ │ │ └───────────┐ │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┴─────┴───────┬─────────────┴───────┴─────┬────────┴──────┴──────────┤
    │Sectorul de alimentare │ Sectorul de alimentare cu │Sectorul de alimentare cu │
    │ cu petrol și gaze │ alte produse petroliere │ alte resurse │
    └───────────────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┘

    În România, resursele de energie primară produse și utilizate sunt: cărbune, petrol, gaz natural, resurse regenerabile de energie (hidro și biomasă), precum și uraniu.
    De asemenea, se importă ca sursă primară de energie cărbunele, gazul natural și petrolul.
    Consumatorii de energie au fost încadrați pe sectoare conform metodologiei IPCC. Fiecare sector a fost modelat în detaliu, ținându-se seama de procesele tehnologice și de factorii de emisie prevăzuți în metodologia IPCC.
    Emisiile rezultate din procesele de conversie a energie au fost determinate cu ajutorul programului IMPACTS.
    Pentru sectoarele non-energie, s-au analizat următoarele activități:
    - agricultură - emisiile de CH(4) datorate fermentației dejecțiilor animale și îngrășămintelor naturale, precum și emisiile de N(2)O datorate folosirii îngrășămintelor chimice;
    - industrie - emisii generate de procesele industriale;
    - silvicultură - pentru sechestrarea carbonului din atmosferă;
    - solvenți și alte produse - emisiile au fost determinate în corelație cu dezvoltarea tehnico-economică;
    - deșeuri - opțiuni de management al deșeurilor solide și lichide.
    Proiecțiile emisiilor de GES pentru sectorul industrial se bazează pe prognoza producției diferitelor ramuri, ținându-se seama de restructurarea industrială impusă de evoluția economică și cerințele UE, și sunt corelate cu factorii de emisie prevăzuți în metodologia IPCC.
    A.3.2. Ipoteze
    Pentru estimarea emisiilor de GES a fost stabilit un scenariu de bază, "afaceri ca de obicei" (BaU - business as usual). Indicatorii macroeconomici și indicatorii energetici folosiți pentru simularea evoluției emisiilor de GES în România pentru perioada 2006-2012 sunt în conformitate cu conținutul secțiunii 1.2.6 și sunt prezentați în tabelul de mai jos:
    Tabelul A1. Indicatorii macroeconomici și indicatorii energetici pentru perioada 2003-2012
    ┌─────────┬───────┬─────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
    │ │ UM │ Realizări │ Prognoză │
    │ │ ├─────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
    │ │ │ 2003│ 2004│ 2005│ 2006│ 2007│ 2008│ 2009│ 2010│ 2011│ 2012│
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Populație│ mil. │21,73│21,67│21,62│21,55│21,47│21,38│21,32│21,26│21,20│21,14│
    │ │ loc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ PIB │mld. │47,10│51,00│53,40│56,20│59,70│63,50│67,20│71,00│75,00│79,10│
    │ │euro │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │PIB/loc. │euro │ 2170│ 2350│ 2470│ 2610│ 2790│ 2970│ 3160│ 3340│ 3540│ 3700│
    │ │2000/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │loc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Rata de │ % │ 5,40│ 8,30│ 4,70│ 5,20│ 6,20│ 6,30│ 5,80│ 5,70│ 5,60│ 5,50│
    │creștere │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │PIB │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Intensi- │tep/ │ 0,66│ 0,66│ 0,67│ 0,65│ 0,63│ 0,61│ 0,59│ 0,58│ 0,55│ 0,53│
    │tate │1000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │energe- │euro │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │tică │2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └─────────┴───────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘
      Sursa: Proiecția principalilor indicatori macroeconomici în perioada
      2006-2010 - varianta preliminară a Prognozei de primăvară elaborată de
      Comisia Națională de Prognoză, 31.03.2006

    În perioada 1990-2000, contribuția sectorului servicii la valoarea adăugată totală a crescut continuu. Contribuția sectoarelor industrie, agricultură și energie la valoarea adăugată totală a fost, la nivelul anului 2000, 43,8%, semnificativ mai mică comparativ cu 67,8%, valoare înregistrată la nivelul anului 1990.
    Structura macroeconomică a economiei românești este diferită de cea a statelor membre ale UE.
    În aceste condiții, politicile macroeconomice pe termen scurt ale României constau în:
    - restructurare economică selectivă;
    - modernizarea și dezvoltarea infrastructurii;
    - dezvoltarea acelor sectoare industriale care au un potențial concurențial ridicat;
    - dezvoltarea sectorului agricol, ținându-se cont de potențialul economic, uman și natural al României;
    - sprijinirea activităților de tip IT;
    - dezvoltarea turismului;
    - diversificarea sectorului de servicii.
    În perioada 2001-2004 rata medie a valorii adăugate totale a fost de 5,8% pentru industrie, 4,2% pentru agricultură, 7,0% pentru construcții, 4,6% pentru servicii. În strânsă legătură cu producția industrială și agricolă, s-a ajuns la o creștere a activităților cu o rată medie de 5,2% în sectorul transport.
    Referitor la dezvoltarea macroeconomică a României după 2006, au fost formulate următoarele ipoteze:
    - finalizarea modificărilor structurale începute cu anul 2000;
    - structura evoluției macroeconomice, cu tendințe similare celor din UE;
    - creștere economică și investiții importante pentru a se produce modificări semnificative în structura macroeconomică.
    Cererea de energie pentru perioada 2006-2012 a fost determinată ținându-se seama de datele prevăzute în tabelul A2.
        Tabelul A2. Cererea de energie primară și de energie electrică
    ┌─────────┬───────┬─────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
    │ │ UM │ Realizări │ Prognoză │
    │ │ ├─────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
    │ │ │ 2003│ 2004│ 2005│ 2006│ 2007│ 2008│ 2009│ 2010│ 2011│ 2012│
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Cererea │mil. │39,03│39,02│41,36│42,27│43,56│ 45,0│ 46,2│47,65│ 48,1│ 48,8│
    │de ener- │tep │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │gie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │primară │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Cererea │tep/ │ 1,80│ 1,80│ 1,90│ 1,96│ 2,03│ 2,10│ 2,10│2,210│ 2,27│ 2,31│
    │totală de│loc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │energie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │primară/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │locuitor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Cererea │ TWh │54,56│55,30│56,48│58,99│ 60,7│ 62,5│ 64,2│ 66,1│ 67,7│ 69,5│
    │de ener- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │gie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │electrică│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Cererea │kWh/ │ 2,51│ 2,55│ 2,61│ 2,74│ 2,83│ 2,92│ 3,01│ 3,1│ 3,19│ 3,28│
    │de ener- │loc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │gie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │electrică│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │/locuitor│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └─────────┴───────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘
     Sursa : Cererea de energie primară: Politica energetică a României în perioada
     2006-2009, document în discuție

    Cererea de energie electrică: Ministerul Economiei și Comerțului
    Evoluția prognozată a cererii de energie primară pentru perioada 2006-2012 are o rată anuală medie de creștere de aproximativ 2,5%.
    Evoluția estimată a cererii de energie electrică pentru perioada 2006-2012 are o rată anuală medie de creștere de aproximativ 2,77 %.
    În tabelul A3 este prezentată evoluția producției interne de resurse primare pentru perioada 2006-2012:
      Tabelul A3. Evoluția producției interne de resurse primare
    ┌──────────────┬──────────┬─────────┬─────────────────────────────────────────┐
    │ │ │Realizări│ Prognoză │
    │ │ UM ├─────────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
    │ │ │ 2005 │ 2006│ 2007│ 2008│ 2009│ 2010│ 2011│ 2012│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Total cărbune:│ mil. tep │ 6,55 │ 7,70│ 8,02│ 7,82│ 8,14│ 8,45│ 8,80│ 9,10│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │lignit │ mil. tep │ 4,82 │ 5,77│ 6,04│ 5,84│ 6,08│ 6,20│ 6,32│ 6,36│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │huilă │ mil. tep │ 1,73 │ 1,93│ 1,99│ 1,98│ 2,07│ 2,15│ 2,48│ 2,74│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Gaz natural │ mil. tep │ 5,37 │ 5,96│ 7,30│ 8,83│ 9,71│10,20│10,52│11,13│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Păcură │ mil. tep │ 1,87 │ 1,43│ 1,40│ 1,30│ 1,10│ 1,04│ 0,96│ 0,83│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Hidro și sur- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │sele regenera-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │bile de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │energie │ mil. tep │ 1,74 │ 1,53│ 1,43│ 1,53│ 1,61│ 1,66│ 1,71│ 1,74│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Nuclear │ mil. tep │ 1,44 │ 1,44│ 1,82│ 2,81│ 2,81│ 2,81│ 2,81│ 2,81│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Alți combusti-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │bili │ mil. tep │ 2,90 │ 2,77│ 2,92│ 2,95│ 2,97│ 3,02│ 3,07│ 3,14│
    ├──────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │TOTAL │ mil. tep │ 19,87 │20,83│22,51│25,24│26,34│27,18│27,87│28,75│
    └──────────────┴──────────┴─────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

    În perioada 2006-2012, producția de energie electrică din surse nucleare se va dubla comparativ cu producția din anul 2006, ca urmare a punerii în operare a Unității II a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă.
    Tabelul A4 prezintă evoluția producției de energie electrică necesară pentru acoperirea cererii.
        Tabelul A4. Evoluția producției de energie electrică [TWh/an]
    ┌─────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
    │ │2003 │2004 │2005 │2006 │2007 │2008 │2009 │2010 │2011 │2012 │
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Producția de │54,56│55,30│56,48│58,99│60,70│62,50│64,20│66,10│67,70│69,50│
    │energie electrică│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │pentru acoperirea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │consumului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │național │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Exportul de ener-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │gie electrică │ 2,08│ 1,18│ 2,93│ 3,41│ 2,00│ 3,00│ 3,50│ 4,50│ 4,50│ 5,00│
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Total producție │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │de energie elec- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │trică │56,64│56,48│59,41│62,40│62,70│65,50│67,70│ 70,6│ 72,2│ 74,5│
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Producția de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │energie electrică│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │a centralelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │hidroelectrice+ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │resurse regene- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │rabile de energie│13,26│16,51│20,21│17,75│ 16,0│ 18,0│ 19,5│ 21,7│ 22,3│ 23,0│
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Producția de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │energie electrică│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │a centralei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │nucleare │ 4,91│ 5,55│ 5,54│ 5,55│ 7,0│ 10,8│ 10,8│ 10,8│ 10,8│ 10,8│
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Producția de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │energie electrică│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │a termocentrale- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │lor │38,47│34,42│33,66│39,10│ 39,7│ 36,7│ 37,4│ 38,1│ 39,1│ 40,7│
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │pe cărbune │23,64│21,79│21,66│27,10│ 28,7│ 25,7│ 26,4│ 27,1│ 28,1│ 29,7│
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │pe gaz natural │11,19│10,46│ 10,0│ 10,0│ 9,5│ 9,5│ 9,5│ 9,5│ 9,5│ 9,5│
    ├─────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │pe păcură │ 3,64│ 2,17│ 2,0│ 2,0│ 1,5│ 1,5│ 1,5│ 1,5│ 1,5│ 1,5│
    └─────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘
      Sursa: Ministerul Economiei și Comerțului; pentru perioada 2003-2005 valorile
    corespund Anuarului Statistic 2006.

    Figura 3. Evoluția producției de energie electrică pe tipuri de centrale în perioada 2003-2012
    Figura 4. Evoluția producției de energie electrică pe tipuri de combustibili în perioada 2003-2012
    În perioada 2006-2012, vor fi scoase din funcțiune unități de producere a energiei electrice ce au performanțe reduse, având o putere instalată de aproximativ 2.100 MW. În aceeași perioadă unități noi vor fi puse în funcțiune, având o putere instalată de aproximativ 1.100 MW, iar unele unități vor fi reabilitate, cu o putere instalată de aproximativ 950 MW. Totodată, reabilitarea centralelor termice și rețelelor de transport și distribuție a energiei termice va fi efectuată pentru reducerea pierderilor de căldură și îmbunătățirea eficienței energetice.
    Tabelul A5 și figura 5 prezintă evoluția producției pentru sectorul rafinare produse petroliere.
    Tabelul A5. Producția sectorului rafinare produse petroliere aflat sub incidența schemei [mii tone]
    ┌────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
    │Sector │ 2003│ 2004│ 2005│ 2006│ 2007│ 2008│ 2009│ 2010│ 2011│ 2012│
    ├────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Rafină- │11.000│12.289│13.844│14.840│16.750│16.580│17.570│17.800│20.270│20.100│
    │rii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘
        Sursa: Ministerul Economiei și Comerțului

    Figura 5. Producția sectorului rafinare produse petroliere aflat sub incidența schemei
    Tabelul A6 și figura 6 prezintă prognoza producției pentru sectoarele industriale aflate sub incidența schemei, respectiv: sector mineral (ciment, var, sticlă , ceramică), producție și prelucrare metale feroase (oțel, fier etc), celuloză și hârtie.
    Tabelul A6. Producția sectoarelor industriale aflate sub incidența schemei [mii tone]
    ┌────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
    │Sector │ 2003│ 2004│ 2005│ 2006│ 2007│ 2008 │ 2009│ 2010│ 2011│ 2012│
    ├────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │Metale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │feroase: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
    │cocs │1.550│1.573│1.777│1.900│2.100│ 2.250│ 2.320│ 2.360│ 2.360│ 2.360│
    ├────────────┼─────┼