NORME din 23 iulie 2003
cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolata destinate consumului uman
EMITENT
 • MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
 • MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
 • AUTORITATEA NAŢIONALA PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
 • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 661 din 18 septembrie 2003
  Capitolul I Dispoziţii generale


  Articolul 1

  În sensul prezentelor norme, produsele din cacao şi ciocolata reprezintă produsele destinate consumului uman definite în anexa nr. 1.


  Articolul 2

  Produsele menţionate în anexa nr. 1 sunt oferite spre vânzare numai dacă sunt în conformitate cu definiţiile şi cu regulile stabilite în prezentele norme.


  Capitolul II Natura, conţinutul, originea, fabricarea


  Articolul 3

  (1) Denumirile enumerate în anexa nr. 1 se aplică numai produselor definite la numărul respectiv şi trebuie utilizate în comerţ pentru descrierea acestora.
  (2) Prevederile alin. (1) nu afectează totuşi anumite denumiri combinate sub care se vinde produsul, acolo unde acestea se utilizează suplimentar, în conformitate cu uzanta comercială, pentru a indica alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1.


  Articolul 4

  La fabricarea produselor din ciocolata specificate la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 şi 9 din anexa nr. 1 pot fi adăugate grăsimi vegetale, altele decât untul de cacao, asa cum sunt definite şi enumerate în anexa nr. 2. Procentul adăugat de grăsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, după scăderea din masa totală a celorlalte ingrediente folosite în conformitate cu anexa nr. 1 lit. B, fără a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanţa uscata de cacao.


  Capitolul III Etichetarea şi marcarea


  Articolul 5

  Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite în anexa nr. 1, produse ce sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu următoarele menţiuni suplimentare, care să fie vizibile, lizibile şi inteligibile:
  a) denumirea produselor în cazul produselor definite la lit. A din anexa nr. 1; în cazul produselor definite la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 7 şi 10 din anexa nr. 1, care sunt comercializate asortate, denumirile sub care se vand produsele pot fi înlocuite prin "ciocolata asortata" sau "ciocolata asortata umpluta" ori alte asemenea denumiri. În acest caz poate fi o singura lista a ingredientelor pentru toate produsele asortate;
  b) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2c), 2d), 3, 4, 5, 8 şi 9 din anexa nr. 1 eticheta trebuie să conţină o indicaţie referitoare la conţinutul total de cacao în substanţa uscata, prin declaraţia "substanţa uscata de cacao ...% minimum";
  c) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2b) şi 2d) (a doua parte a frazei) din anexa nr. 1, se indica conţinutul de unt de cacao;
  d) pentru produsele din ciocolata specificate în art. 4, care conţin grăsimi vegetale, altele decât untul de cacao, pe eticheta se menţionează utilizarea acestor grăsimi, prin declaraţia "conţine şi alte grăsimi vegetale pe lângă untul de cacao". Aceasta declaraţie trebuie să fie în acelaşi camp vizual cu lista de ingrediente, clar separată de aceasta lista, scrisă cu litere de aceeaşi mărime şi grosime ca şi denumirea sub care se vinde produsul, alăturată; denumirea sub care se vinde produsul poate aparea şi în altă parte fără a încalcă aceasta cerinţa.


  Articolul 6

  Denumirile sub care se vand produsele "ciocolata", "ciocolata cu lapte" şi ciocolata "cuvertura", specificate în anexa nr. 1, pot fi completate cu menţiuni sau calificative referitoare la criteriile de calitate care prevăd ca produsul conţine:
  a) în cazul ciocolatei, minimum 43% substanţa uscata totală de cacao, inclusiv minimum 26% unt de cacao;
  b) în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% substanţa uscata totală de cacao şi minimum 18% substanţa uscata din lapte obţinută prin deshidratarea parţială sau totală a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, care include minimum 4,5% grasime din lapte;
  c) în cazul ciocolatei "cuvertura", minimum 16% substanţa uscata de cacao degresata.


  Capitolul IV Dispoziţii finale


  Articolul 7

  Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 2000/36.


  Articolul 8

  Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.


  Anexa 1
  -------
  la norme
  --------
  A. DENUMIRI COMERCIALE, DEFINIŢII ŞI CARACTERISTICI
  În sensul prezentelor norme, se aplică următoarele denumiri sub care se vand produsele:
  1. Unt de cacao - grasimea obţinută din boabele de cacao sau părţi din acestea şi care prezintă conţinut de substanţa nesaponificabila, determinata cu ajutorul eterului de petrol, de maximum 0,5%, cu excepţia untului de cacao de presa, unde acest conţinut este de maximum 0,35%, iar conţinutul de acizi grasi liberi este de maximum 1,75% (exprimat în acid oleic).
  2. a) Cacao pudra, cacao - produsul obţinut din transformarea boabelor de cacao care au fost curatate, decojite şi prajite în pudra şi care conţine minimum 20% unt de cacao, raportat la conţinutul de substanţa uscata, şi maximum 9% umiditate.
  b) Cacao cu conţinut redus de grasime - pudra de cacao care conţine maximum 20% unt de cacao, raportat la conţinutul de substanţa uscata.
  c) Ciocolata pudra - produsul care consta dintr-un amestec de cacao şi zaharuri, amestec ce conţine minimum 32% pudra de cacao.
  d) Ciocolata de baut, cacao indulcita, pudra de cacao indulcita - produsul care consta dintr-un amestec de cacao pudra şi zaharuri, care conţine minimum 25% pudra de cacao; aceste denumiri trebuie însoţite de sintagma "conţinut redus de grasime" în cazul în care produsul este cu conţinut redus de grasime, asa cum este definit la lit. b).
  3. Ciocolata - produsul obţinut din produse de cacao şi zaharuri care, sub rezerva lit. b), conţine minimum 35% substanţa uscata totală de cacao şi care include minimum 18% unt de cacao şi minimum 14% substanţa uscata de cacao fără grasime.
  a) Aceasta denumire, acolo unde este însoţită de cuvântul "fidea" sau "fulgi", defineste produsul sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie să conţină minimum 32% substanţa uscata totală de cacao, care include minimum 12% unt de cacao şi minimum 14% substanţa uscata de cacao fără grasime.
  b) Când aceasta denumire este însoţită de cuvântul "cuvertura", produsul trebuie să conţină minimum 35% substanţa uscata totală de cacao, care include minimum 31% unt de cacao şi minimum 2,5% substanţa uscata de cacao fără grasime.
  c) Atunci când aceasta denumire este însoţită de cuvântul "gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului "gianduja"), produsul trebuie obţinut în primul rând din ciocolata cu un conţinut total minim de substanţa uscata de cacao de 32%, inclusiv un conţinut minim de substanţa uscata de cacao fără grasime de 8%, şi, în al doilea rând, din alune fin macinate în cantităţi în care 100 g de produs sa conţină minimum 20 g şi maximum 40 g de alune.
  Se pot adauga lapte sau/şi substanţa uscata din lapte obţinută prin deshidratarea laptelui în asemenea proporţie încât produsul finit sa conţină maximum 5% substanţa uscata din lapte, precum şi migdale, alune sau alte varietati similare, întregi sau sparte, în cantităţi care împreună cu alunele macinate nu depăşesc 60% din masa totală a produsului.
  4. Ciocolata cu lapte - produsul obţinut din produse din cacao, zaharuri şi lapte sau derivati de lapte, care sub rezerva prevederilor pct. 1 lit. b), prezintă următoarele caracteristici: minimum 25% substanţa uscata totală de cacao, minimum 14% substanţa uscata din lapte, obţinută prin deshidratarea parţială sau totală a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau din frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanţa uscata de cacao fără grasime, minimum 3,5% grasime din lapte şi minimum 25% grasime totală (unt de cacao şi grasime din lapte).
  a) Aceasta denumire, atunci când este însoţită de cuvântul "fidea" sau "fulgi", defineste produsul prezentat sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie să conţină minimum 20% substanţa uscata totală de cacao, minimum 12% substanţa uscata din lapte, obţinută prin deshidratarea parţială sau totală a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau din frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte şi minimum 12% grasime totală (unt de cacao şi grasime din lapte).
  b) Când aceasta denumire este însoţită de cuvântul "cuvertura", produsul trebuie să conţină minimum 31% grăsimi totale (unt de cacao şi grasime din lapte).
  c) Atunci când aceasta denumire este însoţită de cuvântul "gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului "gianduja") ciocolata cu lapte şi alune, produsul trebuie să fie obţinut în primul rând din ciocolata cu lapte cu un conţinut minim de 10% substanţa uscata din lapte, obţinută prin deshidratarea parţială sau totală a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grăsimi din lapte şi, în al doilea rând, din alune fin macinate în asemenea cantităţi încât 100 g de produs sa conţină minimum 15 g şi maximum 40 g de alune. Migdalele, alunele şi alte varietati similare se pot adauga, întregi sau maruntite, în cantităţi care împreună cu alunele macinate sa nu depăşească 60% din masa totală a produsului.
  d) Dacă în denumirea produsului cuvântul "lapte" este înlocuit de cuvântul "frisca" sau "lapte degresat", produsul trebuie să aibă un conţinut de grasime din lapte de minimum 5,5%, respectiv maximum 1%.
  5. Ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte - produsul obţinut din produse de cacao, zaharuri şi lapte sau derivate din lapte şi care conţine: minimum 20% substanţa uscata totală de cacao, minimum 20% substanţa uscata din lapte, obţinută prin deshidratarea parţială sau totală a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau din frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanţa uscata de cacao fără grasime, minimum 5% grasime din lapte şi minimum 25% grăsimi totale (unt de cacao şi grasime din lapte).
  6. Ciocolata alba - produsul obţinut din unt de cacao, lapte sau derivate din lapte şi zaharuri, care conţine minimum 20% unt de cacao şi minimum 14% substanţa uscata din lapte, obţinută prin deshidratarea parţială sau totală a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau frisca parţial sau total deshidratata, unt ori grasime din lapte, din care minimum 3,5% este grasime din lapte.
  7. Ciocolata umpluta, ciocolata cu umplutura de..., ciocolata cu interior din... - produsul umplut a cărui parte exterioară consta din unul dintre produsele definite la pct. 3, 4, 5 şi 6, cu excepţia produselor al căror interior consta din produse de panificatie, patiserie, biscuiti sau inghetata. Proporţia de invelis de ciocolata al produselor cu aceasta denumire trebuie să fie de minimum 25% din masa produsului.
  8. Ciocolata a la taza - produsul obţinut din produse de cacao, zaharuri şi făina sau amidon de grâu, orez ori porumb, care conţine minimum 30% substanţa uscata totală de cacao, care include minimum 18% unt de cacao şi minimum 14% substanţa uscata de cacao fără grasime şi maximum 8% făina sau amidon.
  9. Ciocolata obişnuită a la taza - produsul obţinut din produse din cacao, zaharuri şi făina sau amidon din grâu, orez ori porumb, care conţine minimum 30% substanţa uscata de cacao, care include minimum 18% unt de cacao şi minimum 12% substanţa uscata de cacao fără grasime şi maximum 18% făina sau amidon.
  10. Bomboana de ciocolata sau pralina - produsul de dimensiunea unei singure imbucaturi, care consta din ciocolata umpluta sau o singura ciocolata sau o combinaţie de diferite tipuri de ciocolata definite la pct. 3, 4, 5 sau 6 şi alte ingrediente, astfel încât sa reprezinte minimum 25% din masa totală a produsului.
  B. INGREDIENTE OPŢIONALE AUTORIZATE. ADĂUGAREA DE INGREDIENTE
  1. Fără a încalcă prevederile art. 4 din norme şi ale lit. B pct. 2, ingredientele pot fi adăugate produselor de ciocolata definite la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 şi 9, dar este interzisă adăugarea de grăsimi animale şi a derivatelor lor care nu rezultă exclusiv din lapte şi de făina, amidon granule sau pudra, care sunt permise numai la produsele definite la lit. A pct. 8 şi 9. Cantitatea acestor ingrediente adăugate nu poate depăşi 40% din masa totală a produsului finit.
  2. La produsele definite la lit. A pct. 2, 3, 4, 5, 6, 8 şi 9 se pot adauga numai acele arome care nu imita gustul ciocolatei sau al grasimii din lapte.
  C. CALCULAREA PROCENTELOR
  1. Conţinutul minim al produselor menţionate la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 şi 9 se calculează după scăderea masei ingredientelor menţionate la lit. B, iar pentru produsele menţionate la lit. A pct. 7 şi 10 conţinutul minim se calculează după scăderea masei ingredientelor, precum şi a masei umpluturii.
  2. Conţinuturile de ciocolata ale produselor definite la lit. A pct. 7 şi 10 se calculează în funcţie de masa totală a produsului finit, inclusiv umplutura.
  D. ZAHARURI
  Zaharurile menţionate în prezentele norme nu sunt limitate numai la acele zaharuri cuprinse în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 269/453/81/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 419 din 16 iunie 2003.


  Anexa 2
  -------
  la norme
  --------
  GRĂSIMI VEGETALE
  1. Grasimile vegetale menţionate la art. 4 al cap. II din norme sunt individuale sau în amestec, echivalente ale untului de cacao, şi trebuie să respecte următoarele criterii:
  a) sunt grăsimi vegetale nonlaurice, bogate în trigliceride de tipul: palmitic- oleic- palmitic, palmitic- oleic- stearic, stearic- oleic- stearic;
  b) sunt miscibile în orice proporţie cu untul de cacao şi sunt compatibile cu proprietăţile fizice ale acestuia (punct de topire şi temperatura de cristalizare, viteza de topire pentru faza de temperare);
  c) sunt obţinute numai prin procesul de rafinare şi/sau fractionare, care exclud modificările enzimatice ale structurii trigliceridelor.
  2. În conformitate cu criteriile de mai sus, următoarele grăsimi vegetale, obţinute din plantele ale căror nume ştiinţifice sunt enumerate mai jos, se pot folosi:
  - illipe, grasime de Borneo sau Tengkawang, obţinută din Shorea spp;
  - ulei de palmier obţinut din Elaeis guineensis; Elaeis olifera;
  - Sal obţinută din Shorea robusta;
  - Shea obţinută din Butyrospermum parkii;
  - Kokum gurgi obţinută din Garcinia indica;
  - samburi de Mango obţinuţi din Mangifera indica.
  Se poate folosi şi uleiul de cocos pentru producerea ciocolatei utilizate la fabricarea inghetatei şi a altor produse similare.
  -----------