NORMĂ nr. 4 din 1 aprilie 2005
privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar
EMITENT
  • BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 297 din 8 aprilie 2005



    În baza art. 10 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi a art. 7 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar,
    în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004,
    Banca Naţională a României emite prezenta normă.

    Capitolul I Categorii de entităţi care pot fi autorizate să efectueze operaţiuni de schimb valutar


    Articolul 1

    Operaţiunile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate numai de următoarele categorii de entităţi - intermediari, cu îndeplinirea condiţiilor legale aplicabile:
    a) instituţii de credit, autorizate de Banca Naţională a României să funcţioneze în România;
    b) case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, având ca obiect principal de activitate schimbul valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice. Activităţile secundare nu pot fi altele decât cele incluse în grupa 67 - Activităţi auxiliare intermedierilor financiare din Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN - actualizată;
    c) persoanele juridice şi alte entităţi care beneficiază de prevederi legale exprese şi au stipulat în actele constitutive care le reglementează înfiinţarea şi funcţionarea activitatea de schimb valutar pentru persoane fizice;
    d) entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică şi au în obiectul de activitate operaţiuni de cumpărare de valute cotate sub formă de numerar şi substitute de numerar.


    Articolul 2

    Operaţiunile de schimb valutar, altele decât cele cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, pot fi efectuate de persoanele juridice şi de alte entităţi care beneficiază de prevederi legale exprese şi au stipulat în obiectul de activitate prevăzut în actele constitutive activitatea de schimb valutar.


    Capitolul II Locul unde se pot efectua operaţiuni de schimb valutar


    Articolul 3

    Entităţile prevăzute la art. 1 lit. a) pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar înfiinţate în incinta tuturor sediilor proprii (centrale, sucursale, agenţii, puncte de lucru sau alte structuri asimilate acestora), cu respectarea prezentei norme şi a prevederilor legale aplicabile, precum şi prin puncte de schimb valutar înfiinţate în alte spaţii decât în incinta sediilor proprii, cu îndeplinirea condiţiilor de dotare prevăzute la art. 15.


    Articolul 4

    Entităţile prevăzute la art. 1 lit. b) pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar.


    Articolul 5

    Entităţile prevăzute la art. 1 lit. c) pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar înfiinţate în incinta tuturor sediilor proprii (centrale, sucursale, agenţii, puncte de lucru sau alte structuri asimilate acestora), cu respectarea prezentei norme şi a prevederilor legale aplicabile.


    Articolul 6

    Entităţile prevăzute la art. 1 lit. d) pot desfăşura operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar la recepţia hotelului, care este considerată în accepţiunea prezentei norme punct de schimb valutar.


    Articolul 7

    Entităţile prevăzute la art. 2 vor putea desfăşura operaţiuni de schimb valutar în incinta tuturor sediilor proprii, cu respectarea prezentei norme şi a prevederilor legale aplicabile.


    Capitolul III Operaţiunile de schimb valutar care pot fi efectuate de entităţile prevăzute la art. 1 şi 2


    Articolul 8

    (1) Entităţile prevăzute la art. 1 lit. a), b) şi c) pot efectua:
    a) cumpărare de valute cotate sub formă de numerar şi substitute de numerar (cecuri de călătorie) contra monedei naţionale de la persoane fizice;
    b) vânzare de valute cotate sub formă de numerar şi substitute de numerar contra monedei naţionale persoanelor fizice;
    c) cumpărare de valute cotate sub formă de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice, prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar.
    (2) Entităţile prevăzute la art. 1 lit. d) pot efectua:
    a) cumpărare de valute cotate sub formă de numerar şi substitute de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice, clienţi ai acestora;
    b) cumpărare de valute cotate sub formă de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice, prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar.
    (3) Entităţile prevăzute la art. 2 pot efectua acele operaţiuni de schimb valutar prevăzute în normele proprii, cu îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d).


    Capitolul IV Autorizarea şi atribuirea codurilor statistice pentru entităţile prevăzute la art. 1 şi 2


    Articolul 9

    (1) Procesul de autorizare şi de atribuire a codurilor statistice de către Banca Naţională a României - Direcţia reglementare şi autorizare pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pe teritoriul României se referă la:
    a) emiterea autorizaţiei pentru operaţiunile de schimb valutar desfăşurate de entităţile prevăzute la art. 1 lit. b) şi d);
    b) atribuirea codului statistic pentru entităţile prevăzute la art. 1 şi 2. Scrisoarea de atribuire a codului statistic reprezintă autorizaţie pentru punctele de schimb valutar.
    (2) Entităţile prevăzute la art. 1 lit. a) sunt autorizate să efectueze operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României în conformitate cu autorizaţia emisă în baza legislaţiei specifice.


    Articolul 10

    (1) Entităţile prevăzute la art. 1 lit. b) şi d) pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar, printr-un număr nelimitat de puncte de schimb valutar, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) au primit autorizaţia emisă de Banca Naţională a României;
    b) li s-a atribuit codul statistic de către Banca Naţională a României pentru fiecare punct de schimb valutar;
    c) au înscris codul statistic pe ştampila punctului de schimb valutar.
    (2) Entităţile prevăzute la art. 1 lit. a) şi c) şi la art. 2 pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar, printr-un număr nelimitat de puncte de schimb valutar, dacă îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).


    Articolul 11

    În vederea obţinerii autorizaţiei, entităţile prevăzute la art. 1 lit. b) şi d) vor depune la registratura Băncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţă o cerere de autorizare, semnată de persoane împuternicite prin actul constitutiv să reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte că au fost mandatate în mod expres să reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţională a României, însoţită de documentaţia corespunzătoare (specificată în anexa nr. 1), după cum urmează:
    a) entităţile prevăzute la art. 1 lit. b): D1-D5, D7, D8, precum şi D10-D12, atunci când este cazul;
    b) entităţile prevăzute la art. 1 lit. d): D1-D2, D5-D8.


    Articolul 12

    (1) În vederea obţinerii codului statistic, entităţile prevăzute la art. 1 şi 2 vor depune la registratura Băncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţă o cerere de atribuire de cod statistic pentru punctul de schimb valutar, semnată de persoane împuternicite prin actul constitutiv să reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte că au fost mandatate în mod expres să reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţională a României, însoţită de documentaţia corespunzătoare (specificată în anexa nr. 1), după cum urmează:
    a) entităţile prevăzute la art. 1 lit. a): D7 şi D13, după caz;
    b) entităţile prevăzute la art. 1 lit. b) şi d): D7;
    c) entităţile prevăzute la art. 1 lit. c): D1, D2 şi D7, precum şi D10-D12, atunci când este cazul;
    d) entităţile prevăzute la art. 2: D1, D2 şi D7, precum şi documentele care să probeze îndeplinirea următoarelor cerinţe, după caz:
    d1) să deţină (atunci când este cazul) autorizaţie de funcţionare eliberată de autoritatea de reglementare şi supraveghere, care să prevadă schimbul valutar în obiectul de activitate;
    d2) să dispună de norme şi proceduri proprii care să reglementeze cel puţin următoarele:
    (i) categoriile de operaţiuni de schimb valutar, mecanismul de desfăşurare a acestora, precum şi documentele care stau la baza efectuării unor astfel de operaţiuni;
    (îi) relaţiile cu clienţii, în special cele cu privire la modalităţile de comunicare, confirmare şi decontare a operaţiunilor;
    (iii) elementele minime de identificare a operaţiunii de schimb valutar, potrivit necesităţilor de control şi raportare;
    (iv) scopul cumpărării/vânzării de valută (inclusiv documentele justificative anexate, dacă este cazul) - numai în legătură cu activităţile conform obiectului de activitate stabilit prin actele normative care le reglementează înfiinţarea şi funcţionarea, precum şi prin actele constitutive;
    (v) sistemul de evidenţă contabilă a operaţiunilor;
    (vi) desfăşurarea operaţiunilor de schimb valutar - numai cu acordul de voinţă al părţilor;
    d3) să aibă dotarea tehnică necesară, corespunzătoare categoriilor de operaţiuni de schimb valutar efectuate; pentru operaţiunile de schimb valutar cu numerar, dotarea este cea prevăzută la art. 15.
    (2) În vederea obţinerii codului statistic pentru aparatele automate de schimb valutar, entităţile prevăzute la art. 1 vor depune la registratura Băncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţă o cerere de atribuire de cod statistic pentru punctul de schimb valutar, însoţită de declaraţia prevăzută la poziţia D7 şi documentaţia prevăzută la poziţia D9 din anexa nr. 1.
    (3) Documentele prevăzute în anexa nr. 1 trebuie deţinute şi actualizate pe toată perioada în care entităţile prevăzute la art. 1 şi 2 efectuează operaţiuni de schimb valutar.


    Articolul 13

    Atât la înfiinţare, cât şi pe parcursul desfăşurării activităţii de schimb valutar, disponibilităţile băneşti în monedă naţională şi/sau valute cotate ale entităţilor prevăzute la art. 1 lit. b) trebuie să fie în echivalent de minimum 75.000 EUR. La stabilirea nivelului disponibilităţilor băneşti în echivalent euro vor fi utilizate cursurile de schimb ale pieţei valutare comunicate de Banca Naţională a României în ziua anterioară datei la care se face evaluarea.


    Articolul 14

    Nu pot fi înfiinţate puncte de schimb valutar amplasate în garaje, chioşcuri, alte construcţii similare, în locuri izolate, la etajele sau subsolurile clădirilor cu destinaţie de locuinţă.


    Articolul 15

    Entităţile prevăzute la art. 1 şi 2 trebuie să aibă asigurată, pentru fiecare punct de schimb valutar, dotarea necesară derulării activităţii de schimb valutar. Prin dotare se înţelege următoarele:
    a) tehnică de calcul (aparat de marcat electronic fiscal sau calculator, după caz) şi programe care să asigure emiterea bonurilor fiscale (pentru schimb valutar), respectiv a buletinelor de schimb valutar, precum şi evidenţa operaţiunilor. În cazul entităţilor prevăzute la art. 2, tehnica de calcul şi programele vor asigura emiterea documentelor stabilite prin normele proprii;
    b) aparat de verificare a autenticităţii bancnotelor.


    Articolul 16

    În situaţiile în care entităţile prevăzute la art. 1 şi 2 înfiinţează mai multe puncte de schimb valutar la aceeaşi adresă, cererea de atribuire a codului statistic se va face pentru fiecare punct de schimb valutar, cu specificarea amplasării în spaţiul respectiv (faţă de anumite repere fixe) a punctelor de schimb valutar în cauză.


    Articolul 17

    În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, Banca Naţională a României - Direcţia reglementare şi autorizare va remite solicitantului autorizaţia/scrisoarea de atribuire a codului statistic sau va comunică în scris respingerea cererii de autorizare/atribuire a codului statistic şi motivele respingerii.


    Capitolul V Condiţii de funcţionare a entităţilor prevăzute la art. 1 şi 2


    Articolul 18

    La sediul fiecărui punct de schimb valutar vor fi afişate la loc vizibil fotocopia scrisorii Băncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare de atribuire a codului statistic, precum şi programul zilnic de funcţionare ce trebuie respectat.


    Articolul 19

    Operaţiunile de vânzare/cumpărare pentru persoane fizice se fac pe bază de document de identitate legal valabil. Se interzice înscrierea în documentul de identitate de menţiuni privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar.


    Articolul 20

    Entităţile prevăzute la art. 1 şi 2 îşi stabilesc în mod liber cursurile de schimb valutar, atât cele de cumpărare, cât şi cele de vânzare.


    Articolul 21

    Listele cursurilor de schimb de vânzare/cumpărare pentru valutele cotate şi substitute de numerar, semnate de persoanele împuternicite de conducerea entităţilor prevăzute la art. 1 şi 2, purtând ştampila acestora, vor fi afişate la loc vizibil, pe perioada programului zilnic de lucru, urmând ca la sfârşitul zilei de lucru să fie anexate la registrul tranzacţiilor.


    Articolul 22

    (1) Entităţile prevăzute la art. 1 întocmesc buletine de schimb valutar sau bonuri fiscale (pentru schimb valutar), potrivit prevederilor legale aplicabile.
    (2) Buletinele de schimb valutar, documente cu regim special, se întocmesc în două exemplare, un exemplar fiind înmânat clientului, iar al doilea exemplar fiind ataşat la registrul tranzacţiilor.
    (3) Pentru fiecare tranzacţie se vor întocmi bonuri fiscale (pentru schimb valutar) sau buletine de schimb valutar, după caz, care trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente: denumirea emitentului; adresa emitentului; codul statistic al punctului de schimb valutar; data emiterii; seria şi numărul buletinului de schimb valutar/bonului fiscal (pentru schimb valutar); numele şi prenumele clientului; ţara clientului; categoria rezident/nerezident; documentul de identitate al clientului: tip, serie, număr; rezident/nerezident; suma încasată de la client (valute cotate/moneda naţională); cursul de schimb valutar; suma plătită clientului (valute cotate/moneda naţională); semnătura casierului; ştampila punctului de schimb valutar.
    (4) Pe perioada când tehnica de calcul (aparatele de marcat electronice fiscale, calculatoarele) nu funcţionează din cauze obiective, entităţile prevăzute la art. 1 vor emite buletine de schimb valutar, în condiţiile prevăzute de prezenta normă, prin oricare alte mijloace de editare. La remedierea defecţiunii, aceste buletine de schimb valutar vor fi preluate în memoria aparatelor de marcat electronice fiscale/calculatoarelor, după caz, cu efectuarea menţiunii "preluat în baza de date" pe buletinele de schimb valutar respective.
    (5) Pentru fiecare tranzacţie efectuată prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar se vor emite bonuri fiscale (pentru schimb valutar) sau buletine de schimb valutar, după caz, care trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente: denumirea emitentului; adresa emitentului; codul statistic al punctului de schimb valutar; data emiterii; seria şi numărul buletinului de schimb valutar/bonului fiscal (pentru schimb valutar); categoria rezident/nerezident; suma încasată de la client (valute cotate); cursul de schimb valutar; suma plătită clientului (moneda naţională).
    (6) La solicitarea clientului, entităţile prevăzute la art. 1 vor înscrie pe versoul bonului fiscal (pentru schimb valutar) sau al buletinului de schimb valutar, după caz, seriile şi numerele bancnotelor vândute acestuia.


    Articolul 23

    Entităţile prevăzute la art. 1 şi 2 vor ţine un registru zilnic al tranzacţiilor, în care vor fi evidenţiate cumpărările şi vânzările de valute cotate, pe feluri de valute cotate, şi sumele în moneda naţională plătite/încasate sau, după caz, transferate.


    Articolul 24

    Numai personalul angajat al entităţilor prevăzute la art. 1 şi 2 are dreptul să efectueze operaţiuni de schimb valutar.


    Articolul 25

    Activitatea de schimb valutar a entităţilor prevăzute la art. 1 lit. b) poate fi întreruptă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice, cu condiţia comunicării la Banca Naţională a României - Direcţia reglementare şi autorizare în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data întreruperii activităţii.


    Articolul 26

    Încetarea definitivă a activităţii de schimb valutar a entităţilor prevăzute la art. 1 şi 2, inclusiv a punctului/punctelor de schimb valutar, va fi comunicată în scris Băncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare, în maximum 10 zile calendaristice de la data încetării activităţii, cu restituirea originalului autorizaţiei şi a scrisorii/scrisorilor de atribuire a codului statistic, după caz.


    Articolul 27

    Dispoziţiile prezentei norme privind afişarea cursurilor de schimb valutar, condiţiile de siguranţă şi altele asemenea nu au caracter exclusiv şi se completează cu orice alte dispoziţii legale în materie.


    Capitolul VI Sancţiuni


    Articolul 28

    (1) Ca urmare a verificărilor efectuate, la sesizarea autorităţilor statului abilitate să verifice respectarea condiţiilor de efectuare a operaţiunilor de schimb valutar de către entităţile prevăzute la art. 1 lit. b), c) şi d) şi la art. 2, din care rezultă nerespectarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, a prezentei norme şi/sau a altor dispoziţii legale aplicabile, sau ori de câte ori va considera necesar, Banca Naţională a României va putea aplica sancţiunile prevăzute la art. 7 alin. (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 4/2005.
    (2) Entităţile prevăzute la art. 1 lit. b), a căror autorizaţie a fost suspendată temporar, îşi pierd dreptul de a înfiinţa noi puncte de schimb valutar pe perioada următoarelor 6 luni de la data încetării perioadei de sancţionare dispuse de Banca Naţională a României.
    (3) În cazul retragerii autorizaţiei unei case de schimb valutar, acţionarii/asociaţii şi/sau administratorii acesteia îşi pierd dreptul de a înfiinţa sau de a participa la capitalul social ori de a conduce activitatea altei case de schimb valutar pentru o perioadă de 5 ani.


    Articolul 29

    (1) Entităţile prevăzute la art. 1 lit. b), c) şi d) şi la art. 2, cărora li s-au retras autorizaţia şi/sau codul statistic atribuit punctului/punctelor de schimb valutar, nu mai pot efectua operaţiuni de schimb valutar prin punctul/punctele de schimb valutar în cauză, de la data primirii comunicării Băncii Naţionale a României de retragere a autorizaţiei şi/sau a codului statistic.
    (2) În situaţiile în care entităţile prevăzute la art. 1 lit. b), c) şi d) şi la art. 2 nu se conformează comunicării Băncii Naţionale a României de retragere a autorizaţiei/codului statistic atribuit ori scrisoarea recomandată prin care se face comunicarea este returnată, Banca Naţională a României va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea de retragere a autorizaţiei/scrisorii de atribuire a codului statistic.


    Articolul 30

    La solicitarea autorităţilor abilitate ale statului, Banca Naţională a României va pune la dispoziţia acestora informaţiile privind autorizaţiile emise/codurile statistice atribuite de Banca Naţională a României.


    Capitolul VII Dispoziţii tranzitorii şi finale


    Articolul 31

    (1) Autorizaţiile de funcţionare şi scrisorile de atribuire a codurilor statistice emise, în baza prevederilor Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 1/2004 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificările şi completările ulterioare, entităţilor prevăzute la art. 1, în funcţiune, inclusiv punctelor de schimb ale acestora, îşi menţin valabilitatea.
    (2) Autorizaţiile de funcţionare emise de Banca Naţională a României entităţilor prevăzute la art. 1 lit. b) şi d), care nu au solicitat reautorizarea în baza prevederilor art. 36 şi 37 din Instrucţiunile privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României - anexa nr. 2 la Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2004 privind efectuarea operaţiunilor valutare - şi nu au restituit emitentului originalul autorizaţiei, îşi pierd valabilitatea şi se radiază, din oficiu, din evidenţele Băncii Naţionale a României.


    Articolul 32

    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta normă.


    Articolul 33

    Prezenta normă intră în vigoare în data de 11 aprilie 2005.
    Preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
    Mugur Constantin Isărescu
    Bucureşti, 1 aprilie 2005.
    Nr. 4.


    Anexa 1
    la normă
    LISTA
    documentelor necesare obţinerii autorizaţiei Băncii Naţionale a României
    D1 - certificatul constatator/extrasul din registrul societăţilor, emis de oficiul registrului comerţului cu cel mult 30 de zile calendaristice înainte de data depunerii cererii de autorizare/notificare la Banca Naţională a României, conţinând cel puţin informaţii privind obiectul de activitate (cu precizarea codului CAEN), capitalul social, identitatea acţionarilor/asociaţilor societăţii comerciale;
    D2 - copia legalizată/certificată a certificatului de înregistrare emis de oficiul registrului comerţului;
    D3 - dovada posesiei spaţiului de lucru destinat schimbului valutar, cu acces public direct şi adresă identificabilă. Se consideră în posesia casei de schimb valutar acele spaţii dobândite cu acte legale şi pentru care s-au efectuat înregistrările şi s-au obţinut toate avizele, potrivit prevederilor legale aplicabile, inclusiv acordul proprietarului pentru desfăşurarea activităţii de schimb valutar, în situaţia în care contractul prin care s-a dobândit posesia spaţiului nu este încheiat direct cu proprietarul acestuia;
    D4 - dovada existenţei disponibilităţilor băneşti în monedă naţională şi/sau valută cotată. La momentul autorizării dovada se va face printr-un extras de cont eliberat în data depunerii documentaţiei de autorizare la Banca Naţională a României;
    D5 - certificatele de cazier judiciar ale personalului de conducere şi ale celui angajat în activitatea de schimb valutar, care nu trebuie să conţină menţiuni referitoare la condamnări penale pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive;
    D6 - certificatul de clasificare şi brevetul de turism pentru persoana fizică ce asigură conducerea structurii de primire turistice, emise de autoritatea competentă;
    D7 - declaraţia pe propria răspundere, semnată de persoane împuternicite prin actul constitutiv să reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte că au fost mandatate în mod expres să reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţională a României, din care să rezulte că sunt îndeplinite toate prevederile legale aplicabile activităţii de schimb valutar pentru persoane fizice. Modelul declaraţiei este prezentat în anexa nr. 2;
    D8 - orice alte documente solicitate de Banca Naţională a României - Direcţia reglementare şi autorizare, dacă este cazul;
    D9 - documentaţia tehnică a aparatului automat de schimb valutar;
    D10 - contractul încheiat de entitate cu o instituţie de credit autorizată să funcţioneze în România, care este agent al unei entităţi emitente de cecuri de călătorie sau este emitentă de cecuri de călătorie;
    D11 - normele şi procedurile interne de lucru privind derularea operaţiunilor de depozitare, vânzare-cumpărare şi decontare a cecurilor de călătorie;
    D12 - declaraţia pe propria răspundere a administratorilor entităţii, referitoare la faptul că dispun de mijloacele şi tehnicile necesare desfăşurării în condiţii corespunzătoare şi de siguranţă a operaţiunilor cu cecuri de călătorie;
    D13 - acordul casei centrale, în cazul cooperativelor de credit, pentru înfiinţarea punctului de schimb valutar.


    Anexa 2
    la normă
    Denumirea entităţii .......................
    Adresa ....................................
    DECLARAŢIE
    În vederea desfăşurării operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice la punctul de schimb valutar care urmează a se înfiinţa la adresa ..............................................................................................................................,
    vă rugăm să ne luaţi în evidenţă prin atribuirea codului statistic.
    Precizăm că:
    - punctul de schimb valutar menţionat respectă prevederile Normei privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar;
    - societatea deţine avizul pentru proiectul sistemului de alarmare împotriva efracţiei şi (atunci când este cazul) pentru planul de pază ale punctului de schimb valutar, eliberate de organele în drept*).
    Numele şi prenumele
    ......................
    (semnătura autorizată)
    Data ................
    ------- Notă *) Se va completa numai de către entităţile prevăzute la art. 1 lit. b) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar.
    --------