HOTĂRÂRE nr. 589 din 21 iunie 2001
privind înfiinţarea Consiliului Minorităţilor Naţionale
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 365 din 6 iulie 2001



    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 12 alin. (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor,
    Guvernul României adopta prezenta hotărâre.

    Articolul 1

    Se înfiinţează Consiliul Minorităţilor Naţionale, ca organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Informaţiilor Publice, având ca scop asigurarea relaţiilor cu organizaţiile legal constituite ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.


    Articolul 2

    Consiliul Minorităţilor Naţionale este format din câte 3 reprezentanţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României.


    Articolul 3

    Consiliul Minorităţilor Naţionale, denumit în continuare Consiliu, are următoarele atribuţii principale:
    a) coordonează şi sprijină activitatea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale;
    b) propune spre aprobare ministrului informaţiilor publice repartizarea fondurilor alocate în bugetul de stat pentru sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale;
    c) face propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ din domeniul minorităţilor naţionale;
    d) înaintează propuneri Ministerului Informaţiilor Publice în legătură cu adoptarea unor măsuri cu caracter administrativ şi financiar în scopul soluţionării mai eficiente, în condiţiile legii, a problemelor ce intră în competenţa sa.


    Articolul 4

    (1) Consiliul îşi desfăşoară activitatea în plen şi pe comisii de specialitate.
    (2) Lucrările de secretariat ale Consiliului sunt asigurate de Ministerul Informaţiilor Publice.


    Articolul 5

    (1) Consiliul se va întruni în plen, în şedinţa ordinară, trimestrial. Consiliul se va convoca în şedinţa extraordinară ori de câte ori este necesar, la solicitarea fundamentată a cel puţin o treime din numărul membrilor acestuia. Cererea se va depune la secretarul de stat pentru relaţii interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, care va convoca plenul Consiliului.
    (2) Consiliul îşi desfăşoară activitatea în prezenta a cel puţin jumătate plus unul din numărul membrilor săi.
    (3) Hotărârile se adoptă cu majoritatea simpla a membrilor prezenţi.
    (4) Fiecare organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentată în Consiliu are dreptul la un singur vot.
    (5) Ordinea de zi a şedinţei plenului Consiliului se stabileşte cu cel puţin 7 zile înainte de data desfăşurării acesteia, la propunerea preşedinţilor comisiilor, şi se va comunică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului.
    (6) Problemele cu caracter general, care implica toate minorităţile naţionale, ridicate în plenul Consiliului vor face obiectul unui raport care va fi discutat în cadrul şedinţei de Guvern.


    Articolul 6

    (1) La şedinţa plenului Consiliului participa, de regula, ministrul informaţiilor publice şi secretarul de stat pentru relaţii interetnice.
    (2) În absenta persoanelor prevăzute la alin. (1) acestea pot delega un reprezentant.


    Articolul 7

    (1) Comisiile de specialitate ale Consiliului sunt:
    a) Comisia de legislaţie;
    b) Comisia pentru probleme sociale şi economico-financiare;
    c) Comisia pentru cultura, culte şi mass-media.
    (2) Comisiile se întrunesc de regula o dată pe luna. La solicitarea fundamentată cel puţin a unei treimi din numărul membrilor acesteia comisia se poate întruni în şedinţa extraordinară ori de câte ori este necesar.


    Articolul 8

    (1) Comisiile sunt constituite din reprezentanţii în Consiliu ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.
    (2) Modul de repartizare pe comisii a reprezentanţilor în Consiliu ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se stabileşte prin regulamentul intern de funcţionare a acestuia.


    Articolul 9

    În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri Consiliul va analiza şi va adopta regulamentul intern de funcţionare a acestuia, care va fi aprobat prin ordin al ministrului informaţiilor publice.
    PRIM-MINISTRU
    ADRIAN NASTASE
    Contrasemnează:
    ---------------
    Ministrul informaţiilor publice,
    Vasile Dincu
    Ministrul pentru coordonarea
    Secretariatului General al Guvernului,
    Petru Şerban Mihailescu
    Ministrul administraţiei publice,
    Octav Cozmanca
    -------