LEGE nr. 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități
EMITENT
  • PARLAMENTUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 24 iulie 2001
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    Articolul 1

    Se aprobă Planul de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, potrivit anexelor nr. I-VIII, care fac parte integrantă din prezenta lege.
    (la 30-04-2007, Art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )


    Articolul 2
    (1) Reteaua naționala de localități este compusa din localități urbane și din localități rurale, ierarhizate pe ranguri, potrivit anexelor nr. II-IV.(2) Potrivit prezentei legi, ierarhizarea localităților pe ranguri este următoarea:
    a) rangul 0 - Capitala României, municipiu de importanța europeană;
    b) rangul I - municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european;
    c) rangul II - municipii de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități;
    d) rangul III - orașe;
    e) rangul IV - sate reședința de comună;
    f) rangul V - sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor și orașelor.


    Articolul 3
    (1) Trecerea localitatilor de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populatiei prin referendum și a instituțiilor implicate, în condițiile legii, cu respectarea principalilor indicatori cantitativi și calitativi minimali prevăzuți în anexa nr. II, pentru localitățile urbane, și în anexa nr. IV, pentru localitățile rurale.(1^1) Documentația de fundamentare privind trecerea unui oras de la rangul III la rangul II - municipiu de importanța interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în reteaua de localități - va cuprinde Fișa orașului propus să fie declarat municipiu, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. VI.
    (la 30-04-2007, Alin. (1^1) al art. 3 a fost introdus de pct. 2 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )
    (1^2) Documentația de fundamentare privind trecerea unui sat-reședința de comuna de la rangul IV la rangul III - orașe - va cuprinde Fisa comunei propuse să fie declarata oras, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. VII.
    (la 30-04-2007, Alin. (1^2) al art. 3 a fost introdus de pct. 2 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )
    (1^3) Datele din fisele prevăzute la alin. (1^1) și (1^2), care fac obiectul înregistrărilor oficiale cu prilejul recensamantului populatiei și al locuintelor, vor fi inscrise atât cu valorile corespunzătoare ultimului recensamant, a caror confirmare se face prin aviz, emis de Institutul Național de Statistica, cat și cu valorile actualizate la data întocmirii fisei. În cazul acestora din urma, avizul Institutului Național de Statistica se referă doar la populatia înregistrată la data de 1 iulie a anului precedent celui în care este întocmită fisa.
    (la 30-04-2007, Alin. (1^3) al art. 3 a fost introdus de pct. 2 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )
    (2) Principalii indicatori, elementele și nivelurile de dotare prevăzute de lege pentru ierarhizarea localitatilor urbane și rurale vor sta la baza criteriilor de stabilire a impozitelor și taxelor.


    Articolul 4
    (1) Guvernul sprijina declararea de orașe noi, preponderent în zonele lipsite de orașe pe o raza de 25-30 km - cuprinse în tabelele de la pct. 6.0 și 6.1 ale anexei nr. II și marcate pe harta în anexa nr. III -, prin unificarea comunei care are posibilitatile cele mai mari de dezvoltare și o pozitie favorabila în cadrul zonei cu una sau mai multe comune invecinate, pe baza hotărârilor adoptate în acest sens de consiliile locale implicate, ca urmare a acordului populatiei din comunele respective, exprimat prin referendumurile locale desfășurate în condițiile legii. În condiții similare, Guvernul poate acorda sprijin pentru declararea de municipii noi, prin unificarea unui oras cu una sau mai multe comune din imediata vecinatate.(2) Pentru a permite accesul la fondurile structurale acordate de Uniunea Europeana comunelor în care s-au produs scaderi accentuate de populatie, cuprinse în tabelele de la pct. 5.0 și 5.1 ale anexei nr. IV și situate în zonele marcate pe harta în anexa nr. V, Guvernul incurajeaza unificarea administrativa a cate doua sau mai multe dintre aceste comune care sunt invecinate, la inițiativa autorităților administrației publice locale și ca urmare a vointei exprimate prin referendum local de către populatia din comunele interesate.(2^1) Guvernul sprijină declararea de municipii noi, dacă situația economică și socială a zonei va fi favorizată de acest fapt, prin unificarea unuia sau mai multor municipii cu unul sau mai multe orașe și/sau mai multe comune din imediata vecinătate, în limitele aceluiași județ, pe baza hotărârilor adoptate în acest sens de consiliile locale implicate, ca urmare a acordului populației din unitățile administrativ-teritoriale respective, exprimat prin referendumurile locale desfășurate în condițiile legii.
    (la 10-06-2010, Alin. (2^1) al art. 4 a fost introdus de pct. 1 al articolului unic din LEGEA nr. 106 din 3 iunie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 375 din 7 iunie 2010. )
    (3) Pentru aplicarea dispozițiilor alin. (1), (2) și (2^1), Guvernul asigură:
    a) întocmirea, aprobarea și promovarea de către Ministerul Administrației și Internelor a unor proiecte de lege pentru declararea de orașe prin unificarea administrativă a două sau mai multe comune sau, după caz, declararea de municipii, prin înglobarea în cadrul unui oraș a mai multe comune sau prin unificarea unuia sau mai multor municipii cu unul sau mai multe orașe și/sau mai multe comune din imediata vecinătate, având la bază scrisoarea comună de intenție a autorităților administrației publice din unitățile administrativ-teritoriale interesate și documentația corespunzătoare;
    b) sume de la bugetul de stat, pentru cofinanțarea proiectelor de investiții ale unităților administrativ-teritoriale nou-înființate, care beneficiază de fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii locale.
    (la 10-06-2010, Alin. (3) al art. 4 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 106 din 3 iunie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 375 din 7 iunie 2010. )
    (4) Proiecte de lege având ca obiect declararea de orașe sau municipii în condițiile alin. (1), (2) și (2^1) pot fi întocmite și promovate și de alți inițiatori prevăzuți de Constituție, pe baza hotărârilor adoptate în acest sens de consiliile locale implicate, ca urmare a acordului populației din unitățile administrativteritoriale respective, exprimat prin referendumurile locale desfășurate potrivit legii, fiind aplicabile și în aceste cazuri prevederile alin. (3) lit. b).
    (la 10-06-2010, Alin. (4) al art. 4 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 106 din 3 iunie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 375 din 7 iunie 2010. )

    (la 30-04-2007, Art. 4 a fost modificat de pct. 3 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )


    Articolul 5
    (1) Organizarea de noi comune se face prin lege, la propunerea consiliului local, în urma consultării prin referendum local a populatiei din unitatea administrativ-teritoriala de la care se preiau localitățile rurale și a populatiei din unitatile administrativ-teritoriale care preiau localitățile rurale în cauza, pe baza documentatiei prin care se atesta indeplinirea condițiilor minime cuprinse în anexa nr. IV.(2) Documentația prevăzută la alin. (1) va cuprinde Fisa comunei propuse să fie infiintata, întocmită conform modelului prezentat în anexa nr. VIII.
    (la 30-04-2007, Alin. (2) al art. 5 a fost introdus de pct. 4 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )
    (3) Datele din Fisa comunei propuse să fie infiintata, care fac obiectul înregistrărilor oficiale cu prilejul recensamantului populatiei și al locuintelor, vor fi inscrise atât cu valorile corespunzătoare ultimului recensamant, a caror confirmare se face prin aviz emis de Institutul Național de Statistica, cat și cu valorile actualizate la data întocmirii fisei. În cazul acestora din urma, avizul Institutului Național de Statistica se referă doar la populatia înregistrată la data de 1 iulie a anului precedent celui în care este întocmită fisa.
    (la 30-04-2007, Alin. (3) al art. 5 a fost introdus de pct. 4 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )


    Articolul 5^1
    (1) Unitatile administrativ-teritoriale care se reinfiinteaza sunt delimitate și marcate teritorial pe baza vechilor hotare existente la data desfiintarii lor și după un plan cadastral întocmit de initiator și avizat de oficiul judetean de cadastru și publicitate imobiliara. Planul cadastral avizat se supune consultării publice, prin referendum local, și după aprobare va face parte integrantă din legea de aprobare a infiintarii noii unități administrativ-teritoriale.(2) În cazul unităților administrativ-teritoriale nou-înființate, marcarea hotarelor administrativ-teritoriale, precum și a limitelor intravilanelor se face pe baza planului cadastral întocmit de către initiatori și avizat de către oficiul judetean de cadastru și publicitate imobiliara.(3) În cazul în care apar divergente în procesul de delimitare teritoriala a doua sau mai multe unități administrativ-teritoriale, prefectul mediaza conflictul.(4) Dacă în urma procesului de mediere, părțile nu ajung la un acord, planul cadastral se întocmește conform solutiei propuse de initiator.(5) Consiliile locale supun consultării populatiei, prin referendum local, odata cu hotărârile de înființare a unităților administrativ-teritoriale prevăzute la alin. (1) și (2), și planurile cadastrale de delimitare teritoriala a acestora.(6) Cheltuielile legate de intocmirea și avizarea planurilor cadastrale fac parte din cheltuielile aferente organizarii referendumului.
    (la 27-07-2006, Art. 5^1 a fost introdus de articolul unic din LEGEA nr. 308 din 12 iulie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 634 din 24 iulie 2006. )


    Articolul 6

    Abrogat.
    (la 30-04-2007, Art. 6 a fost abrogat de pct. 5 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )


    Articolul 7
    (1) În vederea dezvoltării echilibrate a teritoriului din zona Capitalei României și a municipiilor de rangul I sau a municipiilor reședință de județ, unitățile administrativ-teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban. Asocierea contribuie la întărirea complementarităților între aceste unități și factorii de decizie interesați în dezvoltarea teritoriului.
    (la 15-12-2011, Alin. (1) al art. 7 a fost modificat de art. II din LEGEA nr. 264 din 7 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 877 din 12 decembrie 2011. )
    (2) Zonele metropolitane prevăzute la alin. (1) funcționează ca entități independente fără personalitate juridica.(3) Zonele metropolitane pot functiona pe un perimetru independent de limitele unităților administrativ-teritoriale, stabilit de comun acord de autoritățile administrației publice locale.


    Articolul 8

    Asociația zonei metropolitane, cu acordul consiliilor locale și cu consultarea populatiei în condițiile legii, în a carei raza teritoriala s-a constituit, adopta programul de dezvoltare a zonei.


    Articolul 9

    În vederea optimizarii evolutiei marilor aglomerari urbane, prin lege se pot înființa în cadrul acestora zone de dezvoltare. Legea va prevedea perimetrul, durata de functionare, cadrul instituțional de administrare, precum și facilitatile acordate.


    Articolul 10

    În vederea protejarii elementelor cadrului natural, a prevenirii extinderii necontrolate a localităților urbane și a asigurării de spații de agrement și recreare, în planurile urbanistice elaborate și aprobate potrivit legii se va prevedea înființarea de centuri sau zone verzi în jurul Capitalei României și al municipiilor de rangul I.


    Articolul 11

    Planurile de dezvoltare națională, regionale, inclusiv cele transfrontaliere și de dezvoltare pentru integrarea în spatiul european, precum și cele sectoriale se vor elabora pe baza prevederilor secțiunilor Planului de amenajare a teritoriului național - Căi de comunicație, Ape, Zone protejate, Rețeaua de localități, Zone de risc natural, precum și ale altor secțiuni ale Planului de amenajare a teritoriului național aprobate prin lege.


    Articolul 12

    Nerespectarea prevederilor prezentei legi conduce la anularea actelor, inclusiv a măsurilor și prevederilor de dezvoltare enumerate la art. 11.


    Articolul 13

    Autoritățile administrației publice centrale și ale administrației publice locale vor coopera pentru asigurarea aplicarii prevederilor prezentei legi.

    Această lege a fost adoptata de Senat în sedinta din 14 mai 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia României.
    p. PRESEDINTELE SENATULUI,
    DORU IOAN TARACILA

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputatilor în sedinta din 12 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia României.
    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
    VALER DORNEANU


    Anexa nr. I

    DEFINIREA
    principalilor termeni utilizati1. Localitate– forma de așezare stabilă a populației în teritoriu, alcătuind un nucleu de viață umană, cu structuri și marimi variabile, diferențiate în funcție de specificul activităților de producție dominante ale locuitorilor, caracteristicile organizării administrativ-teritoriale, numărul de locuitori, caracterul fondului construit, gradul de dotare social-culturală și de echipare tehnico-edilitară.
    În functie de specificul și de ponderea activității economice dominante, de numărul de locuitori, caracterul fondului construit, densitatea populației și a locuințelor, de nivelul de dotare social-culturală și de echipare tehnică localitățile se împart în două mari grupe: localități urbane și localități rurale.
    2. Localitate urbană– localitate în care majoritatea resurselor de muncă este ocupată în activități neagricole cu un nivel diversificat de dotare și echipare, exercitând o influența socioeconomică constantă și semnificativă asupra zonei înconjurătoare.3. Localitate rurală (sat)– localitate în care:
    a) majoritatea forței de muncă se află concentrată în agricultură, silvicultură, pescuit, oferind un mod specific și viabil de viața locuitorilor săi, și care prin politicile de modernizare își va păstra și în perspectivă specificul rural;
    b) majoritatea forței de muncă se află în alte domenii decât cele agricole, silvice, piscicole, dar care oferă în prezent o dotare insuficientă necesară în vederea declarării ei ca oraș și care, prin politicile de echipare și de modernizare, va putea evolua spre localitățile de tip urban.
    4. Unități administrativ - teritoriale– potrivit legii unitățile administrativ-teritoriale sunt comunele, orașele și județele.
    Unitatile administrativ-teritoriale de bază sunt orașele și comunele care cuprind una sau mai multe localități.
    5. Orașul – unitate administrativ-teritorială de bază definită potrivit prevederilor art. 99 din Codul administrativ, declarată ca atare prin lege.
    Ca unitate administrativ-teritorială de bază orașul are două componente:
    a) componenta teritorială - intravilanul, care reprezintă suprafața de teren ocupată sau destinată construcțiilor și amenajărilor (de locuit, social-culturale, industriale, de depozitare, de producție, de circulație, de recreare, de comerț etc.) și extravilanul care reprezintă restul teritoriului administrativ al orașului;
    b) componenta demografică socioeconomică, care constă în grupurile de populație și activitățile economice, sociale și politico-administrative ce se desfășoară pe teritoriul localității.
    Dimensiunile, caracterul și funcțiile orașului prezintă mari variații, dezvoltarea sa fiind strâns corelată cu cea a teritoriului căruia îi aparține.

    (la 05-07-2019, Punctul 5. din Anexa nr. I a fost modificat de Punctul 1, Articolul 636, PARTEA a X-a din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 555 din 05 iulie 2019 )
    5^1. Municipiul – unitate administrativ-teritorială definită potrivit art. 100 din Codul administrativ, declarată ca atare prin lege.
    (la 05-07-2019, Anexa nr. I a fost completată de Punctul 2, Articolul 636, PARTEA a X-a din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 555 din 05 iulie 2019 )
    6. Comuna – unitate administrativ-teritorială de bază definită potrivit art. 98 din Codul administrativ.
    (la 05-07-2019, Punctul 6. din Anexa nr. I a fost modificat de Punctul 3, Articolul 636, PARTEA a X-a din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 555 din 05 iulie 2019 )
    7. Teritoriu administrativ– suprafața delimitată prin lege pentru județe, municipii, orașe și comune. Este constituit din suprafața agricolă (teren arabil, pășuni și fânețe, vii și livezi), suprafața fondului forestier, suprafața ocupată de construcții și amenajări de infrastructură (căi de comunicație, altele decât cele aparținând domeniului public al statului, echipare energetică, lucrări de gospodărire a apelor), ape și bălți și suprafața aferentă intravilanului (constructii și amenajari), delimitată prin planurile urbanistice.8. Retea de localități– totalitatea localitatilor de pe un teritoriu (național, judetean, zona functionala), ale caror existenta și dezvoltare sunt caracterizate printr-un ansamblu de relatii desfășurate pe multiple planuri (politico-administrativ, social-cultural, economic etc.). Reteaua de localități este constituita din localități urbane și localități rurale.9. Ierarhizarea functionala a localitatilor urbane și rurale– clasificarea localitatilor pe ranguri în functie de importanța în retea și de rolul teritorial,– asigurându-se un sistem de servire a populației eficient din punct de vedere economic și social și o dezvoltare echilibrată a localităților în teritoriu.10. Rang– expresie a importantei actuale și în perspectiva imediata a unei localități în cadrul retelei din punct de vedere administrativ, politic, social, economic, cultural etc., în raport cu dimensiunile ariei de influența polarizate și cu nivelul de decizie pe care îl implica în alocarea de resurse. Aceasta importanța trebuie să își gaseasca corespondentul și în nivelul de modernizare.11. Zona metropolitană– zona constituita prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediata, la distante de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relatii de cooperare pe multiple planuri.12. Centura verde– zona delimitată în jurul Capitalei României și al municipiilor de rangul I, în vederea protejării elementelor cadrului natural, a prevenirii extinderii necontrolate a acestor municipii și a asigurării spatiilor suplimentare de agrement și recreare.13. Zona de dezvoltare– perimetru delimitat în cadrul teritoriului administrativ al unui municipiu sau în cadrul unei zone metropolitane în care se propun unele facilități de natură fiscală, în scopul favorizarii dezvoltării economice prin atragerea de investiții de capital străin sau autohton.14. Zona de influență– teritoriul și localitățile care înconjoară un centru urban și care sunt influențate direct de evoluția orașului și de relațiile de intercondiționare și de cooperare care se dezvoltă pe linia activităților economice, a aprovizionării cu produse agroalimentare, a accesului la dotările sociale și comerciale, a echipării cu elemente de infrastructură și cu amenajări pentru odihnă, recreere și turism. Dimensiunile zonei de influență sunt în relație directă cu marimea și cu funcțiunile centrului urban polarizator.15. Sistem urban– sistem de localități invecinate între care se stabilesc relații de cooperare economică, socială și culturală, de amenajare a teritoriului și de protecție a mediului, echipare tehnico-edilitară, fiecare pastrandu-și autonomia administrativă.


    Anexa nr. II

    LOCALITĂȚI URBANE1.0. Principalii indicatori cantitativi și calitativi minimali de definire a localitatilor urbane*)

    Nr.
    crt.

    Indicatori minimali

    Municipiu

    Oras

    1.*)

    Numar de locuitori

    40.000

    10.000

    2.*)

    Populatia ocupata în activități
    neagricole (% din totalul
    populatiei ocupate)

    85%

    75%

    3.*)

    Dotarea locuintelor cu instalații de
    alimentare cu apa

    80%

    70%

    4.*)

    Dotarea locuintelor cu baie și WC în
    locuinta (% din totalul
    locuintelor)

    75%

    55%

    5.*)

    Dotarea locuintelor cu instalatie de
    incalzire centrala (% din
    totalul locuintelor)

    45%

    35%

    6.

    Numar de paturi în spitale la 1000 de
    locuitori

    10

    7

    7.

    Numar de medici la 1000 de locuitori

    2,3

    1,8

    8.

    Unități de invatamant

    postliceal

    liceal sau
    alta forma
    de invata-
    mant
    secundar

    9.

    Dotari culturale și sportive

    sali de spectacol,
    eventual teatre,
    institutii muzicale,
    biblioteci publice,
    stadion, sali de
    sport

    sali de
    spectacol,
    biblioteci
    publice,
    spatii
    pentru
    activități
    sportive

    10.

    Locuri în hoteluri

    100

    50

    11.

    Străzi modernizate (% din lungimea
    totala a strazilor)

    60%

    50%

    12.

    Străzi cu retele de distribuție a apei
    (% din lungimea totala
    a strazilor)

    70%

    60%

    13.

    Străzi cu conducte de canalizare
    (% din lungimea totala
    a strazilor)

    60%

    50%

    14.

    Epurarea apelor uzate

    racordarea la o
    statie de epurare
    cu treapta mecanica
    și biologica

    racordarea
    la o statie
    de epurare
    cu treapta
    mecano-
    chimica

    15.

    Străzi cu retele de hidranti exteriori
    pentru stingerea incendiilor
    (% din lungimea totala a strazilor)

    70%

    60%

    16.

    Spatii verzi (parcuri, gradini publice
    scuaruri) mp/locuitor

    15

    10

    17.

    Depozit controlat de deseuri cu acces
    asigurat



    ----
    *) Vor fi inscrise atât valorile corespunzătoare ultimului recensamant al populatiei și locuintelor, a caror confirmare se face prin aviz emis de Institutul Național de Statistica, cat și valorile actualizate la data întocmirii fisei. În cazul acestora din urma, avizul Institutului Național de Statistica se referă doar la populatia înregistrată la data de 1 iulie a anului precedent celui în care este întocmită fisa.
    (la 30-04-2007, Tabelul de la pct. 1.0 din anexa II a fost modificat de pct. 6 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )
    2.0. Ierarhizarea localităților urbane existente pe ranguri

    Rangul

    Statutul localității

    Numărul de localități

    0

    municipiu, capitală

    1

    I

    municipii

    11

    II

    municipii

    81

    II

    orașe

    172
    3.0. Elemente și nivel de dotare ale localităților urbane de rangul 0 și ale localităților urbane de rangul I3.1. Localizare geografică favorabilă:
    Situare geostrategica de interes international sau european, constituind centre de dezvoltare și atractivitate, localizate în lungul axelor majore de cai de comunicatie de importanța internationala/europeana.
    3.2. Populație:
    a) numar important de locuitori: minimum 200.000 de locuitori;
    b) formare profesionala de înaltă specializare: forta de muncă cu o calificare superioara și pregatire continua, caracterizata prin flexibilitate/dinamism;
    c) identitate proprie: identificarea caracterului specific al orasului simultan cu constiinta apartenentei sale la grupa orașelor de acelasi rang.
    3.3. Accesibilitate:
    La nivel international, paneuropean: accesibilitate directa la reteaua majoră de cai de comunicatii paneuropene (rutiere, feroviare, navale și aeriene)
    La nivel național: accesibilitate la reteaua de cai de comunicatii naționale (autostrăzi, drumuri expres, cai ferate cu viteza mare/sporita, cai navigabile maritime sau fluviale, porturi, aeroporturi).
    3.4. Functiuni economice: baza economica la înalt nivel tehnologic și flexibila (sector secundar, servicii productive, social-culturale și de natura informatica).3.5. Nivel de dotare/echipare:
    Localitățile asigura un potențial de gazduire/primire a unor functii și echipamente ale caror importanța, calitate și capacitate corespund standardelor/cerințelor europene. Caracterul international sau european al acestor localități consta în caracterul și dimensiunea internationala sau europeana a functiilor și echipamentelor lor.
    3.6. Principalele categorii și tipuri de dotari, echipamente pentru rangurile 0 și I:

    - instituții de decizie politică,
    juridică și economică de importanță
    internațională, națională sau
    regională:










    - instituții naționale și regionale de
    reputație internațională/europeană
    sau active în domeniul relațiilor
    internaționale/europene:










    - instituții străine și internaționale
    cu sediul permanent:







    - diferite organizații cu sucursale,
    filiale și agenții în
    străinătate:
    - alte dotări/echipamente:
    ● educație, cercetare
    științifică:


    ● sănătate:
    ● cultură:




    ● comerț, servicii comerciale
    prestate populației și
    agenților economici:

    ● mass-media:




    ● sport, agrement:








    ● protecția mediului:





    ● alimentare cu apă și
    canalizare:

    ● culte:


    ● transport/comunicații:



    ● ordine publică, apărarea
    țării și siguranță națională:

    - Parlament, Guvern, ministere și alte
    instituții centrale, instanțe supreme
    (Curtea Supremă de Justiție,
    Curtea Constituțională,
    Consiliul Legislativ), ambasade etc.;
    - sedii ale administrației publice
    locale, sedii de servicii
    descentralizate în teritoriu ale
    ministerelor și ale altor organe
    centrale, judecătorii, tribunale,
    parchete, sedii ale organizațiilor
    politice, sedii de sindicat, fundații,
    sedii ale unor organizații
    neguvernamentale etc.;
    - sedii ale filialelor organismelor
    internaționale, mari instituții
    naționale cu caracter științific
    de deschidere internațională/
    europeană (academie, centre
    și institute naționale de cercetare
    etc.);
    - sedii pentru congrese și conferințe,
    sedii pentru expoziții și târguri,
    hoteluri de lux și de mare capacitate,
    școli internaționale, birouri pentru
    profesiuni recunoscute pe plan
    internațional, de arbitraj
    internațional etc.
    - firme și bănci străine, diverse alte
    instituții social-economice,
    culturale și științifice, organizații
    internaționale neguvernamentale,
    instituții științifice
    străine (școli, universități),
    consulate și alte reprezentanțe
    diplomatice, comerciale, turistice
    etc.
    - sedii financiar-bancare, de asigurări,
    sedii ale unor organizații
    culturale și științifice;

    - universități, institute de învățământ
    superior diversificate, institute
    naționale de cercetare sau filiale
    ale acestora;
    - clinici universitare și spitale;
    - muzee, teatre dramatice, de comedie,
    de revistă, de păpuși, operă, ope-
    retă, filarmonică, săli de concerte,
    săli polivalente, mari biblioteci,
    edituri, tipografii;
    - centre de comerț și de afaceri,
    burse de valori și de mărfuri,
    servicii comerciale diversificate
    și de înaltă calitate;
    - sistem cu rază de difuzare și
    acoperire internațională/europeană
    sau regională, agenții de presă,
    posturi naționale și regionale de
    radio și televiziune;
    - complexuri sportive, stadioane, săli
    de competiții sportive de nivel
    internațional/european, național sau
    regional, piscine, patinoare
    artificiale, bază turistică și de
    agrement diversificată, parcuri,
    grădini botanice, zoologice,
    cazinouri, cluburi pentru sport și
    agrement etc.;
    - agenții de protecție a mediului și
    servicii ecologice dotate cu
    echipamente specifice pentru
    menținerea unui mediu de calitate
    (organizarea auditului
    de mediu, igiena urbană etc.);
    - rețele de alimentare cu apă, sistem
    colector de canalizare, stație
    de epurare;
    - centre ecumenice, mitropolii,
    episcopii, arhidioceze, dioceze,
    centre ale cultelor autorizate;
    - aeroporturi internaționale, gări
    feroviare racordate la rețeaua
    europeană, servicii de poștă cu
    acoperire internațională;
    - instituții specifice și racordate la
    organizații internaționale.
    3.7. Localități urbane de rangul 0

    Nr.
    crt.
    Localitatea Statutul localității
    Numărul de locuitori
    la 1 ianuarie 1999
    1. București municipiu Capitala României2.013.911
    3.8. Localități urbane de rangul I
    Sunt de rangul I urmatoarele localități:

    Nr.
    crt.
    Localitatea Statutul localității Județul
    Numărul de locuitori
    la 1 ianuarie 1999
    1.Bacău municipiu reședință de județBacău 210.469
    2.Brașov municipiu reședință de județBrașov 314.219
    3.Brăila - sistem urban - Brăila 233.447
    4.Galați municipii reședință de județGalați 328.596
    5.Cluj-Napoca municipiu reședință de județCluj 331.476
    6.Constanța municipiu reședință de județConstanța342.394
    7.Craiova municipiu reședință de județDolj 314.920
    8.Iași municipiu reședință de județIași 348.489
    9.Oradea municipiu reședință de județBihor 221.824
    10.Ploiești municipiu reședință de județPrahova 251.981
    11.Timișoara municipiu reședință de județTimiș 329.111
    4.0. Elemente și nivel de dotare ale localitatilor urbane de rangul II4.1. Municipii reședință de județ4.1.1. Populație– de la circa 50.000 la circa 200.000 de locuitori– zona de influență: circa 200.000-500.000 de locuitori4.1.2. Raza de servire: circa 60-80 km4.1.3. Accesul la caile de comunicatie: acces direct la cel puțin două sisteme majore de cai de comunicatie (traseu de cale ferata principala, drumuri naționale ce tranziteaza sau pornesc din acel loc, eventual aeroport, porturi și/sau gari fluviale)4.1.4. Functiuni economice: capacitati de productie diversificate din sectorul secundar și al serviciilor productive, social-culturale și informative cu raza de servire prioritar judeteana4.1.5. Nivel de dotare-echipare:

    - instituții de decizie politică,
    administrativă, juridică de
    importanță județeană:





    - educație, cercetare științifică:



    - sănătate, asistență socială:






    - cultură:




    - comerț, servicii comerciale
    prestate populației și agenților
    economici:





    - turism:

    - mass-media:


    - finanțe, bănci, asigurări:

    - sport, agrement:







    - protecția mediului:



    - alimentare cu apă și canalizare:


    - culte:


    - transport/comunicații:


    - ordine, securitate:

    - sedii ale administrației publice locale;
    sedii de servicii descentralizate în
    teritoriu ale ministerelor și ale altor
    organe centrale neguvernamentale;
    sedii de partid, de sindicat, sedii ale
    organizațiilor neguvernamentale;
    - judecătorii, tribunale, procuratură,
    parchet și alte instituții juridice;
    - institute de învățământ superior sau
    filiale ale acestora, colegii, institute
    sau filiale ale unor institute naționale
    de cercetare;
    - spital clinic universitar sau spital
    general, spitale de specialitate, stație
    de salvare județeană, asistență de
    specialitate (boli cronice, persoane cu
    handicap, recuperări funcționale, centre
    psihiatrice), cămine de bătrâni, centre
    de recuperare, orfelinate etc.;
    - case de cultură cu săli de spectacol,
    eventual teatre, săli de concert, de
    expoziție, de conferințe, săli
    polivalente, cluburi, muzee, biblioteci,
    edituri, tipografii etc.;
    - centre comerciale, camere de comerț,
    centre de afaceri, burse de valori
    și de mărfuri, magazine specializate
    pentru vânzări cu ridicata și cu
    amănuntul, magazine de prezentare,
    servicii diversificate de înaltă
    calitate; posibilități de organizare
    a unor târguri importante;
    - hoteluri de 3 stele cu cel puțin 200 de
    locuri;
    - mass-media județeană (posturi de radio
    și de televiziune), publicații
    cotidiene sau periodice;
    - sucursale sau filiale ale unităților
    financiar-bancare și de asigurări;
    - zone de recreare și agrement, grădini
    zoologice, săli de competiții sportive
    de nivel național/regional, județean,
    stadioane și alte dotări diversificate
    pentru petrecerea timpului liber și
    sport (săli polivalente, terenuri de
    sport, piscine, eventual patinoare
    artificiale etc.);
    - agenții de protecție a mediului și
    servicii dotate cu echipamente
    specifice pentru menținerea unui mediu
    de calitate și a igienei urbane;
    - rețele de alimentare cu apă, sistem
    colector de canalizare, stație de
    epurare;
    - lăcașuri de cult, episcopii, sedii
    eparhiale, vicariate, subcentre ale
    cultelor autorizate;
    - gări, autogări, transport în comun,
    centrale telefonice automate, fax,
    poștă etc;
    - instituții specifice cerințelor la nivel
    județean.
    4.2. Alte municipii4.2.1. Populație– de regulă între 25.000 și circa 70.000 de locuitori;– din zona de influență: între circa 30.000 și circa 100.000 de locuitori4.2.2. Raza de servire: circa 20 km4.2.3. Accesul la caile de comunicatie: acces direct la calea ferata, drum național, drum judetean și accese facile ale localitatilor din zona de influență4.2.4. Funcțiuni economice: capacități de producție diversificate din sectorul secundar și tertiar, eventual și din agricultură4.2.5. Nivel de dotare-echipare:

    - administrație publică, autorități
    judecătorești, partide politice,
    sindicat:
    - educație, cercetare științifică:


    - sănătate, asistență socială:


    - cultură:


    - comerț, servicii comerciale:




    - turism:

    - finanțe, bănci, asigurări:

    - sport, agrement:





    - protecția mediului:


    - alimentare cu apă și canalizare:


    - culte:
    - transport/comunicații:

    - ordine, securitate:

    - sedii ale administrației publice locale;
    judecătorie, parchet, sedii de partid,
    de sindicat și alte asociații;
    - gimnazii, licee generale și de
    specialitate, colegii, școli de maiștri;
    - filiale ale unor institute de cercetare;
    - spital general, stație de salvare,
    dispensar, leagăn de copii, creșe,
    cămine de bătrâni;
    - case de cultură, cinematograf,
    biblioteci publice, muzee, săli de
    expoziție, club etc.
    - unități comerciale diversificate:
    magazine universale și specializate,
    supermagazine, piață agroalimentară;
    - unități pentru prestări de servicii
    diversificate și/sau flexibile;
    - hotel de 3 stele cu minimum 50 de
    locuri;
    - sucursale sau filiale ale unităților
    financiar-bancare și de asigurări;
    - stadioane, terenuri și săli de sport
    (competiții de nivel județean sau
    local), alte spații destinate sportului,
    grădini publice și alte spații verzi
    amenajate pentru petrecerea timpului
    liber;
    - servicii dotate cu echipamente specifice
    pentru protecția mediului, monitorizarea
    emisiilor poluante și igiena urbană;
    - rețele de alimentare cu apă, sistem
    colector de canalizare, stație de
    epurare;
    - protopopiate, parohii;
    - gară, autogară, poștă, centrală
    telefonică;
    - poliție, obiective specifice.
    4.3. Localități urbane de rangul II
    Sunt de rangul II urmatoarele localități:

    Nr.
    crt.
    Localitatea Statutul localității Județul
    Numărul de locuitori
    la 1 ianuarie 1999
    1.Aiud municipiu Alba 28.909
    2.Adjud municipiu Vrancea 20.776
    3.Alba Iulia municipiu reședință de județAlba 72.615
    4.Alexandria municipiu reședință de județTeleorman 58.651
    5.Arad municipiu reședință de județArad 184.290
    6.Baia Mare municipiu reședința de județMaramureș 150.613
    7.Bârlad municipiu Vaslui 78.633
    8.Bistrița municipiu reședință de județBistrița-Năsăud87.355
    9.Blaj municipiu Alba 21.819
    10.Botoșani municipiu reședință de județBotoșani 128.591
    11.Brad municipiu Hunedoara 18.075
    12.Buzău municipiu reședință de județBuzău 147.627
    13.Calafat municipiu Dolj 21.227
    14.Caracal municipiu Olt 39.276
    15.Caransebeș municipiu Caraș-Severin 31.199
    16.Carei municipiu Satu Mare 25.590
    17.Călărași municipiu reședință de județCălărași 77.669
    18.Câmpia Turzii municipiu Cluj 29.852
    19.Câmpina municipiu Prahova 40.569
    20.Câmpulung municipiu Argeș 43.634
    21.
    Câmpulung
    Moldovenesc
    municipiu Suceava 21.862
    22.Codlea municipiu Brașov 24.814
    23.Curtea de Argeșmunicipiu Argeș 34.867
    24.Dej municipiu Cluj 41.120
    25.Deva municipiu reședință de județHunedoara 76.498
    26.Dorohoi municipiu Botoșani 35.298
    27.Drăgășani municipiu Vâlcea 22.499
    28.
    Drobeta-Turnu
    Severin
    municipiu reședință de județMehedinți 118.069
    29.Făgăraș municipiu Brașov 44.535
    30.Fălticeni municipiu Suceava 33.867
    31.Fetești municipiu Ialomița 36.649
    32.Focșani municipiu reședință de județVrancea 98.581
    33.Gherla municipiu Cluj 24.232
    34.Giurgiu municipiu reședință de județGiurgiu 72.763
    35.Hunedoara municipiu Hunedoara 79.967
    36.Huși municipiu Vaslui 33.320
    37.Lugoj municipiu Timiș 49.028
    38.Mangalia municipiu Constanța 43.924
    39.Medgidia municipiu Constanța 46.783
    40.Mediaș municipiu Sibiu 62.543
    41.Miercurea-Ciuc municipiu reședință de județHarghita 46.819
    42.Motru municipiu Gorj 25.860
    43.
    Odorheiu
    Secuiesc
    municipiu Harghita 39.661
    44.Oltenița municipiu Călărași 31.434
    45.Onești municipiu Bacău 60.507
    46.Orăștie municipiu Hunedoara 24.354
    47.Orșova municipiu Mehedinți 15.379
    48.Pașcani municipiu Iași 45.898
    49.Petroșani municipiu Hunedoara 50.964
    50.Piatra-Neamț municipiu reședință de județNeamț 124.859
    51.Pitești municipiu reședință de județArgeș 187.001
    52.Rădăuți municipiu Suceava 32.151
    53.Râmnicu Sărat municipiu Buzău 42.125
    54.Râmnicu Vâlcea municipiu reședință de județVâlcea 119.791
    55.Reghin municipiu Mureș 38.925
    56.Reșita municipiu reședință de județCaraș-Severin 93.590
    57.Roman municipiu Neamț 81.803
    58.Roșiori de Vedemunicipiu Teleorman 36.603
    59.Satu Mare municipiu reședință de județSatu Mare 130.072
    60.Săcele municipiu Brașov 29.967
    61.Sebeș municipiu Alba 29.475
    62.Sfântu Gheorghemunicipiu reședință de județCovasna 66.896
    63.Sibiu municipiu reședință de județSibiu 169.299
    64.
    Sighetu
    Marmației
    municipiu Maramureș 44.433
    65.Sighișoara municipiu Mureș 36.222
    66.Slatina municipiu reședință de județOlt 87.137
    67.Slobozia municipiu reședință de județIalomița 56.310
    68.Suceava municipiu reședință de județSuceava 118.311
    69.Târgoviște municipiu reședință de județDâmbovița 99.086
    70.Târgu Jiu municipiu reședință de județGorj 98.206
    71.Târgu Mureș municipiu reședință de județMureș 164.928
    72.Târgu Secuiesc municipiu Covasna 22.251
    73.Târnăveni municipiu Mureș 29.828
    74.Tecuci municipiu Galați 46.785
    75.Tulcea municipiu reședință de județTulcea 95.957
    76.Turnu Măgurele municipiu Teleorman 35.527
    77.Turda municipiu Cluj 60.998
    78.Urziceni municipiu Ialomița 19.088
    79.Vaslui municipiu reședință de județVaslui 79.070
    80.Vatra Dornei municipiu Suceava 17.864
    81.Zalău municipiu reședință de județSălaj 71.148
    5.0. Elemente și nivel de dotare ale localitatilor urbane de rangul III5.1. Populație:– de regulă de la circa 5.000 la circa 30.000 de locuitori;– din zona de influență: între circa 5.000 și 40.000 de locuitori5.2. Raza de servire: circa 10-20 km5.3. Accesul la căile de comunicație: acces direct la drum național sau județean, la centrul de rang superior și legături facile cu localitățile din zona de influență5.4. Funcțiuni economice: capacități de producție din domeniul secundar (industrie prelucrătoare și construcții), terțiar (servicii sociale și comerciale) și primar (industrie extractivă, agricultură, piscicultură, silvicultură)5.5. Nivel de dotare-echipare:

    - administrație publică,
    autorități judecătorești
    și asociații:
    - educație:

    - sănătate, asistență socială:



    - cultură:


    - comerț, prestări de servicii:

    - turism:
    - finanțe-bănci, asigurări:


    - sport, agrement:



    - protecția mediului:
    - alimentare cu apă și
    canalizare:
    - culte:
    - transport-comunicații:

    - ordine, securitate:

    - primărie, judecătorie, parchet, tribunal,
    notariat, sedii pentru diferite asociații;

    - învățământ preșcolar, primar, gimnazial,
    liceal;
    - spital general sau secție-spital,
    maternitate, dispensar policlinic, stație
    de salvare, creșă, farmacie, cămin de
    bătrâni;
    - casă de cultură, cinematograf, bibliotecă
    publică, muzee, sală de expoziții,
    club etc.
    - magazine universale și magazine
    specializate, piața agroalimentară;
    - hotel de două stele cu minimum 50 de locuri;
    - sucursale sau filiale de bănci, instituții
    de credit și societăți de asigurare,
    C.E.C.;
    - terenuri, eventual stadion mic, săli de
    sport, eventual pentru competiții
    locale, grădini publice și alte spații
    verzi amenajate;
    - serviciu de protecție a mediului;
    - rețele de alimentare cu apă, sistem colector
    de canalizare, stație de epurare;
    - lăcaș de cult;
    - autogară, eventual gară, poștă, centrală
    telefonică;
    - sedii de poliție și de jandarmerie.
    5.6. Localități urbane de rangul III:
    Sunt de rangul III următoarele localități:

    Nr.
    crt.
    Localitatea Statutul localității Județul
    Numărul de locuitori
    la 1 ianuarie 1999
    1.Abrud oraș Alba 6.803
    2.Agnita oraș Sibiu 12.115
    3.Aleșd oraș Bihor 10.852
    4.Anina oraș Caraș-Severin 10.594
    5.Aninoasa oraș Hunedoara 6.108
    6.Avrig oraș Sibiu 16.215
    7.Azuga oraș Prahova 6.119
    8.Babadag oraș Tulcea 10.878
    9.Baia de Aramă oraș Mehedinți 5.724
    10.Baia de Arieș oraș Alba 4.877
    11.Baia Sprie oraș Maramureș 15.735
    12.Balș oraș Olt 23.147
    13.Baraolt oraș Covasna 10.464
    14.Basarabi oraș Constanța 11.070
    15.Băicoi oraș Prahova 20.234
    16.Băile Govora oraș Vâlcea 3.147
    17.Băile Herculaneoraș Caraș-Severin 6.051
    18.Băile Olănești oraș Vâlcea 4.814
    19.Băile Tușnad oraș Harghita 1.802
    20.Băilești oraș Dolj 22.231
    21.Bălan oraș Harghita 9.295
    22.Beclean oraș Bistrița-Năsăud12.033
    23.Beiuș oraș Bihor 12.089
    24.Berești oraș Galați 3.926
    25.Bicaz oraș Neamț 8.911
    26.Bocșa oraș Caraș-Severin 19.023
    27.Boldești-Scăenioraș Prahova 11.505
    28.Bolintin-Vale oraș Giurgiu 11.464
    29.Borsec oraș Harghita 3.109
    30.Borșa oraș Maramureș 27.247
    31.Breaza oraș Prahova 18.863
    32.Brezoi oraș Vâlcea 7.589
    33.Budești oraș Călărași 9.596
    34.Buftea oraș Ilfov 19.617
    35.Buhuși oraș Bacău 21.993
    36.Bumbești-Jiu oraș Gorj 11.882
    37.Bușteni oraș Prahova 11.787
    38.Buziaș oraș Timiș 8.128
    39.Cavnic oraș Maramureș 5.494
    40.Călan oraș Hunedoara 14.714
    41.
    Călimănești-
    Căciulata
    oraș Vâlcea 8.923
    42.Câmpeni oraș Alba 8.587
    43.Cehu Silvaniei oraș Sălaj 8.468
    44.Cernavodă oraș Constanța 20.514
    45.Chișineu-Criș oraș Arad 8.724
    46.Cisnădie oraș Sibiu 17.204
    47.Comarnic oraș Prahova 13.532
    48.Comănești oraș Bacău 26.237
    49.Copșa Mică oraș Sibiu 5.157
    50.Corabia oraș Olt 21.932
    51.Costești oraș Argeș 12.091
    52.Covasna oraș Covasna 12.306
    53.
    Cristuru
    Secuiesc
    oraș Harghita 11.291
    54.Cugir oraș Alba 30.244
    55.Curtici oraș Arad 9.762
    56.Dărăbani oraș Botoșani 12.002
    57.Dărmănești oraș Bacău 14.232
    58.Deta oraș Timiș 7.059
    59.Drăgănești-Olt oraș Olt 13.181
    60.Dumbrăveni oraș Sibiu 8.812
    61.Eforie oraș Constanța 9.294
    62.Făget oraș Timiș 7.519
    63.Făurei oraș Brăila 4.626
    64.Fieni oraș Dâmbovița 8.092
    65.Filiași oraș Dolj 20.159
    66.Fundulea oraș Călărași 6.217
    67.Găești oraș Dâmbovița 16.598
    68.Geoagiu oraș Hunedoara 6.290
    69.Gheorgheni oraș Harghita 21.245
    70.Gura Humorului oraș Suceava 16.740
    71.Hațeg oraș Hunedoara 12.507
    72.Hârlău oraș Iași 12.260
    73.Hârșova oraș Constanța 11.198
    74.Horezu oraș Vâlcea 7.446
    75.Huedin oraș Cluj 9.955
    76.Ianca oraș Brăila 12.886
    77.Iernut oraș Mureș 9.833
    78.Ineu oraș Arad 10.416
    79.Isaccea oraș Tulcea 5.614
    80.Însurăței oraș Brăila 7.501
    81.
    Întorsura
    Buzăului
    oraș Covasna 9.081
    82.Jibou oraș Sălaj 12.283
    83.Jimbolia oraș Timiș 10.497
    84.Lehliu Gară oraș Călărași 6.667
    85.Lipova oraș Arad 11.491
    86.Luduș oraș Mureș 18.647
    87.Lupeni oraș Hunedoara 31.409
    88.Măcin oraș Tulcea 11.803
    89.Mărășești oraș Vrancea 13.070
    90.Marghita oraș Bihor 18.650
    91.Mihăilești oraș Giurgiu 7.161
    92.Mioveni oraș Argeș 35.889
    93.Mizil oraș Prahova 17.075
    94.Moinești oraș Bacău 25.532
    95.Moldova Nouă oraș Caraș-Severin 15.112
    96.Moreni oraș Dâmbovița 22.868
    97.Nădlac oraș Arad 8.422
    98.Năsăud oraș Bistrița-Năsăud11.365
    99.Năvodari oraș Constanța 34.669
    100.Negrești oraș Vaslui 10.481
    101.Negrești-Oaș oraș Satu Mare 16.356
    102.Negru Vodă oraș Constanța 5.529
    103.Nehoiu oraș Buzău 12.650
    104.Novaci oraș Gorj 6.151
    105.Nucet oraș Bihor 2.851
    106.Ocna Mureș oraș Alba 15.697
    107.Ocna Sibiului oraș Sibiu 4.184
    108.Ocnele Mari oraș Vâlcea 3.591
    109.Odobești oraș Vrancea 7.985
    110.Oravița oraș Caraș-Severin 15.222
    111.Otopeni oraș Ilfov 10.515
    112.Oțelu Roșu oraș Caraș-Severin 13.128
    113.Ovidiu oraș Constanța 13.458
    114.Panciu oraș Vrancea 9.834
    115.Pâncota oraș Arad 7.418
    116.Petrila oraș Hunedoara 28.742
    117.Piatra Olt oraș Olt 6.583
    118.Plopeni oraș Prahova 10.083
    119.Pogoanele oraș Buzău 7.614
    120.Predeal oraș Brașov 6.735
    121.Pucioasa oraș Dâmbovița 16.489
    122.Râșnov oraș Brașov 16.242
    123.Rovinari oraș Gorj 12.603
    124.Rupea oraș Brașov 6.246
    125.Salonta oraș Bihor 20.006
    126.Săveni oraș Botoșani 8.685
    127.Sângeorz-Băi oraș Bistrița-Năsăud10.702
    128.Sânnicolau Mareoraș Timiș 13.007
    129.Scornicești oraș Olt 13.751
    130.Sebiș oraș Arad 6.829
    131.Segarcea oraș Dolj 8.704
    132.Seini oraș Maramureș 9.439
    133.Simeria oraș Hunedoara 14.571
    134.Sinaia oraș Prahova 14.636
    135.Siret oraș Suceava 10.003
    136.Slănic oraș Prahova 7.249
    137.Slănic Moldova oraș Bacău 5.375
    138.Solca oraș Suceava 4.687
    139.Sovata oraș Mureș 12.219
    140.Strehaia oraș Mehedinți 12.564
    141.Sulina oraș Tulcea 5.140
    142.
    Șimleu
    Silvaniei
    oraș Sălaj 17.053
    143.Ștei oraș Bihor 9.466
    144.Tălmaciu oraș Sibiu 9.147
    145.Tășnad oraș Satu Mare 10.188
    146.Târgu Bujor oraș Galați 8.044
    147.
    Târgu
    Cărbunești
    oraș Gorj 9.338
    148.Târgu Frumos oraș Iași 13.763
    149.Târgu Lăpuș oraș Maramureș 14.139
    150.Târgu Neamț oraș Neamț 22.634
    151.Târgu Ocna oraș Bacău 14.184
    152.Techirghiol oraș Constanța 7.388
    153.Teiuș oraș Alba 7.338
    154.Titu oraș Dâmbovița 10.711
    155.Toplița oraș Harghita 16.839
    156.Topoloveni oraș Argeș 10.329
    157.Țăndărei oraș Ialomița 14.591
    158.Țicleni oraș Gorj 5.205
    159.Uricani oraș Hunedoara 12.177
    160.Urlați oraș Prahova 11.858
    161.Valea lui Mihaioraș Bihor 10.665
    162.Vașcău oraș Bihor 3.032
    163.
    Vălenii de
    Munte
    oraș Prahova 13.898
    164.Vânju Mare oraș Mehedinți 7.074
    165.Victoria oraș Brașov 10.896
    166.Videle oraș Teleorman 12.498
    167.Vișeu de Sus oraș Maramureș 18.444
    168.Vlăhița oraș Harghita 7.392
    169.Vulcan oraș Hunedoara 33.186
    170.Zărnești oraș Brașov 26.520
    171.Zimnicea oraș Teleorman 16.787
    172.Zlatna oraș Alba 9.254
    Notă
    LEGEA nr. 353 din 6 iunie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 18 iunie 2002 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Balcesti, județul Valcea, se declara oras.
    (2) Satele Benesti, Carlogani, Chirculesti, Gorunesti, Irimesti, Otetelisu, Preotesti și Satu Poieni apartin orasului Balcesti.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 429 din 27 iunie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 497 din 10 iulie 2002 prevede:
    Art. 1
    Comuna Babeni, județul Valcea, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 674 din 19 decembrie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 947 din 23 decembrie 2002 prevede:
    Art. 1
    Comuna Ghimbav, județul Brasov, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 263 din 13 iunie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 434 din 19 iunie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Miercurea Nirajului, județul Mures, se declara oras.
    (2) Satele Beu, Dumitrestii, Laureni, Mosuni, Sardu Nirajului, Tampa și Veta apartin orasului Miercurea Nirajului.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica corespunzător.

    LEGEA nr. 336 din 8 iulie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 498 din 10 iulie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Saliste, județul Sibiu, se declara oras.
    (2) Satele Aciliu, Amnas, Crint, Gales, Fantanele, Mag, Sacel, Sibiel și Vale apartin orasului Saliste.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al RomĂniei, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 382 din 30 septembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 696 din 6 octombrie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Sarmasu, județul Mures, se declara oras.
    (2) Satele Balda, Larga, Morut, Sarmasel, Sarmasel-Gara, Titiana și Visinelu apartin orasului Sarmasu.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 408 din 17 octombrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 740 din 22 octombrie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Roznov, județul Neamt, se declara oras.
    (2) Satele Chintinici și Slobozia apartin orasului Roznov.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 409 din 17 octombrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 740 din 22 octombrie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Sangeorgiu de Padure, județul Mures, se declara oras.
    (2) Satele Bezid, Bezidu Nou și Lotu apartin orasului Sangeorgiu de Padure.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 410 din 17 octombrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 740 din 22 octombrie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Berbesti, județul Valcea, se declara oras.
    (2) Satele Damteni, Dealu Alunis, Rosioara, Targu Gangulesti și Valea Mare apartin orasului Berbesti.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 582 din 22 decembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 931 din 23 decembrie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Murgeni, județul Vaslui, se declara oras.
    (2) Satele Carja, Floreni, Latesti, Raiu, Sarateni, Schineni apartin orasului Murgeni.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 583 din 22 decembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 931 din 23 decembrie 2003 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Santana, județul Arad, se declara oras.
    (2) Satul Caporal Alexa aparține orasului Santana.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 12 din 24 februarie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 184 din 3 martie 2004 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Sacueni, județul Bihor, se declara oras.
    (2) Satele Sacueni, Cadea, Ciocaia, Cubulcut, Olosig, Sannicolau de Munte apartin orasului Sacueni.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - secțiunea a IV-a "Reteaua de localități", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 45 din 17 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 245 din 19 martie 2004 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Ungheni, județul Mures, se declara oras.
    (2) Satele Cerghid, Cerghizel, Moresti, Recea, Sausa și Vidrasau apartin orasului Ungheni.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 79 din 26 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 1 aprilie 2004 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Ștefănești, județul Botoșani, se declară oraș.
    (2) Localitățile componente ale orasului Stefanesti sunt: Stefanesti, Badiuti, Bobulesti, Stanca și Stefanesti-Sat.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 80 din 26 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 1 aprilie 2004 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Flămânzi, județul Botoșani, se declară oraș.
    (2) Localitățile componente ale orașului Flămânzi sunt: Flămânzi, Nicolae Bălcescu și Poiana.
    (3) Satele Chițoveni și Prisăcani aparțin orasului Flămânzi.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 81 din 26 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 1 aprilie 2004 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Bucecea, județul Botosani, se declară oraș.
    (2) Localitățile componente ale orașului Bucecea sunt: Bucecea și Călinești.
    (3) Satul Bohoghina aparține orasului Bucecea.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 83 din 5 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 7 aprilie 2004, modificată de LEGEA nr. 37 din 17 ianuarie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 21 ianuarie 2019, prevede:
    Art. 1
    (1) Se aprobă declararea ca orașe a unor comune din județele Arad, Arges, Constanta, Dolj, Gorj, Ialomita, Maramures, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Timiș.
    (2) Denumirea și componenta comunelor declarate orașe sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.
    Anexa
    ORAȘELE DECLARATE

    Județul

    Orașul declarat

    Denumirea

    Localități componente ale orașului

    Sate ce aparțin orașului

    1

    2


    3


    4

    ARAD

    PECICA



    1.

    Bodrogu Vechi





    2.

    Sederhat





    3.

    Turnu

    ARGEȘ

    ȘTEFĂNEȘTI



    1.

    Ștefănești





    2.

    Enculești





    3.

    Golești





    4.

    Izvorani





    5.

    Ștefăneștii Noi





    6.

    Valea Mare-Podgoria





    7.

    Viișoara





    8.

    Zăvoi

    DOLJ

    DĂBULENI



    1.

    Chiașu


    BECHET

    1.

    BECHET



    GORJ

    TURCENI

    1.

    TURCENI

    1.

    Gârbovu



    2.

    Jilțu

    2.

    Murgești





    3.

    Strâmba-Jiu





    4.

    Valea Viei


    TISMANA

    1.

    TISMANA

    1.

    Celei





    2.

    Costeni





    3.

    Gornovița





    4.

    Isvarna





    5.

    Pocruia





    6.

    Racoți





    7.

    Sohodol





    8.

    Topești





    9.

    Vâlcele





    10.

    Vânăta

    IALOMIȚA

    AMARA






    FIERBINȚI-TÂRG



    1.

    Fierbinții de Jos





    2.

    Fierbinții de Sus





    3.

    Grecii de Jos

    MARAMUREȘ

    SĂLIȘTEA DE SUS

    1.

    SĂLIȘTEA DE SUS




    ȘOMCUTA MARE

    1.

    ȘOMCUTA MARE

    1.

    Buteasa



    2.

    Buciumi

    2.

    Codru Butesii



    3.

    Ciolt

    3.

    Finteușu Mare



    4.

    Hovrila





    5.

    Vălenii Șomcutei




    TĂUȚII-MĂGHERĂUȘ

    1.

    TĂUȚII-MĂGHERĂUȘ

    1.

    Bozânta Mare



    2.

    Băița

    2.

    Merișor



    3.

    Bușag

    3.

    Ulmoasa



    4.

    Nistru




    ULMENI

    1.

    ULMENI

    1.

    Arduzel



    2.

    Tohat

    2.

    Chelința





    3.

    Mânău





    4.

    Someș-Uileac





    5.

    Țicău





    6.

    Vicea

    OLT

    POTCOAVA

    1.

    POTCOAVA

    1.

    Potcoava-Fălcoeni





    2.

    Sinești





    3.

    Trufinești





    4.

    Valea Merilor

    SATU MARE

    ARDUD

    1.

    Ardud

    1.

    Ardud-Vii



    2.

    Mădăras

    2.

    Baba Novac





    3.

    Gerăușa





    4.

    Sărătura

    SIBIU

    MIERCUREA SIBIULUI



    1.

    Apoldu de Sus





    2.

    Dobârca

    SUCEAVA

    BROȘTENI

    1.

    BROȘTENI

    1.

    Cotârgași



    2.

    Hăleasa

    2.

    Dârmoxa



    3.

    Lungeni

    3.

    Frasin



    4.

    Neagra

    4.

    Holda





    5.

    Holdița





    6.

    Pietroasa


    CAJVANA



    1.

    Codru


    DOLHASCA



    1.

    Budeni





    2.

    Gulia





    3.

    Poiana





    4.

    Poienari





    5.

    Probota





    6.

    Siliștea Nouă





    7.

    Valea Poienei


    FRASIN

    1.

    FRASIN

    1.

    Doroteia



    2.

    Bucșoaia

    2.

    Plutonița


    LITENI



    1.

    Corni





    2.

    Roșcani





    3.

    Rotunda





    4.

    Siliștea





    5.

    Vercicani


    MILIȘĂUȚI

    1.

    MILIȘĂUȚI

    1.

    Gara



    2.

    Bădeuți

    2.

    Lunca


    SALCEA

    1.

    SALCEA

    1.

    Prelipca



    2.

    Mereni





    3.

    Plopeni





    4.

    Văratec




    VICOVU DE SUS

    1.

    VICOVU DE SUS





    2.

    Bivolăria



    TIMIȘ

    CIACOVA



    1.

    Cebza





    2.

    Macedonia





    3.

    Obad





    4.

    Petroman


    GĂTAIA

    1.

    Gătaia

    1.

    Butin



    2.

    Sculia

    2.

    Percosova





    3.

    Șemlacu Mare





    4.

    Șemlacu Mic


    RECAȘ



    1.

    Bazoș





    2.

    Herneacova





    3.

    Izvin





    4.

    Nadăș





    5.

    Petrovaselo





    6.

    Stanciova

    LEGEA nr. 86 din 5 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 316 din 9 aprilie 2004 prevede:
    Art. 1
    Comuna Popesti-Leordeni, județul Ilfov, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 87 din 5 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 316 din 9 aprilie 2004 prevede:
    Art. 1
    Comuna Voluntari, județul Ilfov, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 134 din 26 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 376 din 29 aprilie 2004 prevede:
    Art. 1
    Comuna Cazanesti, județul Ialomita, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și anexa nr. II, pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 203 din 25 mai 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 483 din 28 mai 2004 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Pătârlagele, județul Buzău, se declară oraș, având în componență localitățile Pătârlagele, Calea Chiojdului, Crâng, Fundăturile, Gornet, Lunca, Mărunțișu și Mănăstirea.
    (2) Satele Muscel, Poienile, Sibiciu de Sus, Stroești, Valea Lupului, Valea Sibiciului și Valea Viei aparțin orasului Pătârlagele.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 332 din 8 iulie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 659 din 22 iulie 2004 prevede:
    Art. 1
    Comuna Dragomiresti, județul Maramures, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 543 din 25 noiembrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.149 din 6 decembrie 2004 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Racari, județul Dambovita, se declara oras.
    (2) Localitățile componente ale orasului Racari sunt: Racari, Ghergani, Mavrodin, Ghimpati, Colacu, Sabiesti, Balanesti și Stanesti.

    Art. 2
    Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005.

    Art. 3
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător, iar anexa nr. II pct. 5.6 la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se completeaza în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 207 din 29 iunie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 578 din 5 iulie 2005 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Chitila, județul Ilfov, se declara oras.
    (2) Localitățile componente ale comunei Chitila sunt Chitila și Rudeni.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, precum și pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se modifica în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 385 din 16 decembrie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.155 din 20 decembrie 2005 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Podu Iloaiei, județul Iași, se declară oraș.
    (2) Localitățile componente ale orasului Podu Iloaiei sunt Podu Iloaiei și Budai.
    (3) Satele care aparțin orasului Podu Iloaiei sunt Cositeni, Holm și Scobalteni.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, se modifica, iar pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - secțiunea IV - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se completeaza în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 413 din 29 decembrie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.195 din 30 decembrie 2005 prevede:
    Art. 1
    Comuna Pantelimon, județul Ilfov, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial al României, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, se modifica, iar pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - secțiunea a IV-a "Reteaua de localități", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se completeaza în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 414 din 29 decembrie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.195 din 30 decembrie 2005 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Magurele, județul Ilfov, se declara oras.
    (2) Localitățile componente ale orasului Magurele sunt: Magurele, Alunisu, Dumitrana, Pruni și Varteju.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, se modifica, iar pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - secțiunea a IV-a "Reteaua de localități", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se completeaza în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 415 din 29 decembrie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.195 din 30 decembrie 2005 prevede:
    Art. 1
    Comuna Bragadiru, județul Ilfov, se declara oras.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial al României, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, se modifica, iar pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - secțiunea a IV-a "Reteaua de localități", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările ulterioare, se completeaza în mod corespunzător.

    LEGEA nr. 322 din 14 iulie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 631 din 21 iulie 2006 prevede:
    Art. 1
    (1) Comuna Livada, județul Satu Mare, se declara oras.
    (2) Localitățile componente ale orasului Livada sunt: Livada, Adrian, Dumbrava și Livada Mica.

    Art. 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările ulterioare, se modifica, iar pct. 5.6 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Reteaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările și completările ulterioare, se completeaza în mod corespunzător."

    Prin LEGEA nr. 580 din 31 octombrie 2001, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 702 din 5 noiembrie 2001, orasul Moinesti, județul Bacau, a fost declarat municipiu.
    Prin LEGEA nr. 581 din 31 octombrie 2001, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 702 din 5 noiembrie 2001, orasul Salonta, județul Bihor, a fost declarat municipiu.
    Prin LEGEA nr. 494 din 11 iulie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 504 din 12 iulie 2002, orasul Toplita, județul Harghita, se declara municipiu.
    Prin LEGEA nr. 259 din 13 iunie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 434 din 19 iunie 2003, orasul Moreni, județul Dambovita, se declara municipiu.
    Prin LEGEA nr. 391 din 30 septembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 696 din 6 octombrie 2003, orasul Beius, județul Bihor, se declara municipiu.
    Prin LEGEA nr. 547 din 18 decembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 917 din 20 decembrie 2003, orasul Lupeni, județul Hunedoara, se declara municipiu.
    Prin LEGEA nr. 548 din 18 decembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 917 din 20 decembrie 2003, orasul Vulcan, județul Hunedoara, se declara municipiu.
    Prin LEGEA nr. 584 din 22 decembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 931 din 23 decembrie 2003, orasul Gheorgheni, județul Harghita, se declara municipiu.
    Prin LEGEA nr. 585 din 22 decembrie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 931 din 23 decembrie 2003, orasul Marghita, județul Bihor, se declara municipiu.
    Conform art. 4 din LEGEA nr. 37 din 17 ianuarie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 21 ianuarie 2019, la anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările și completările ulterioare, punctele 5.6 și 6.1 se modifică în mod corespunzător.
    Articolele 1-3 din LEGEA nr. 37 din 17 ianuarie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 21 ianuarie 2019 prevăd:
    Articolul 1
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, orașul Băneasa, județul Constanța, trece la rangul de comună, deținut anterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2004 pentru declararea ca orașe a unor comune.
    (2) Comuna Băneasa are în componență satele Băneasa, Făurei, Negureni și Tudor Vladimirescu.
    (3) Reședința comunei Băneasa este satul Băneasa.

    Articolul 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial al României, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările și completările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.

    Articolul 3
    Legea nr. 83/2004 pentru declararea ca orașe a unor comune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 7 aprilie 2004, se modifică în mod corespunzător.
    6.0. Zone lipsite de orașe pe o rază de circa 25-30 km, care necesită acțiuni prioritare pentru dezvoltarea de localități cu rol de servire intercomunală
    Zona Județul
    Suprafața
    orientativă
    (ha)

    Numărul
    de locuitori
    la 1 ianuarie
    1999

    Numărul
    de
    comune

    Numărul
    de
    sate
    Zona 1
    Constanța
    Tulcea
    Total zona 1

    147.156
    181.397
    328.553

    25.769
    39.719
    65.488

    8
    14
    22

    31
    52
    83
    Zona 2
    Constanța
    Total zona 2

    157.150
    157.150

    36.160
    36.160

    11
    11

    51
    51
    Zona 3
    Brăila
    Călărași
    Ialomița
    Total zona 3

    36.115
    30.834
    80.898
    147.847

    13.774
    11.896
    30.857
    56.527

    4
    2
    10
    16

    15
    6
    26
    47
    Zona 4
    Argeș
    Olt
    Teleorman
    Total zona 4

    84.586
    57.019
    82.339
    223.944

    42.396
    32.323
    44.999
    119.718

    13
    10
    14
    37

    52
    27
    50
    129
    Zona 5
    Dolj
    Total zona 5

    177.423
    177.423

    101.701
    101.701

    21
    21

    52
    52
    Zona 6
    Dolj
    Gorj
    Vâlcea
    Total zona 6

    33.764
    65.823
    184.012
    283.599

    12.432
    36.148
    118.507
    167.087

    4
    11
    35
    50

    41
    74
    279
    394
    Zona 7
    Dolj
    Mehedinți
    Total zona 7

    102.778
    79.882
    182.660

    38.230
    38.714
    76.944

    17
    11
    28

    72
    31
    103
    Zona 8
    Arad
    Timiș
    Total zona 8

    152.554
    53.713
    206.267

    30.200
    7.016
    37.216

    12
    6
    18

    83
    28
    111
    Zona 9
    Arad
    Bihor
    Total zona 9

    29.019
    75.393
    104.412

    8.329
    37.007
    42.336

    3
    10
    13

    19
    60
    79
    Zona 10
    Sălaj
    Total zona 10

    111.983
    111.983

    31.469
    31.469

    13
    13

    70
    70
    Zona 11
    Maramureș
    Sălaj
    Total zona 11

    41.417
    48.481
    89.898

    24.173
    14.035
    38.208

    5
    7
    12

    33
    52
    85
    Zona 12
    Bistrița-Năsăud
    Cluj
    Mureș
    Total zona 12

    82.187
    44.716
    68.322
    195.225

    31.459
    19.054
    40.952
    91.207

    11
    8
    14
    33

    67
    42
    104
    213
    Zona 13
    Botoșani
    Iași
    Total zona 13

    118.290
    59.072
    177.362

    73.208
    29.437
    102.645

    17
    7
    24

    89
    39
    128
    Zona 14
    Iași
    Vaslui
    Total zona 14

    49.789
    46.054
    95.843

    31.724
    24.723
    56.447

    9
    8
    17

    31
    41
    72
    Zona 15
    Bacău
    Iași
    Neamț
    Vaslui
    Total zona 15

    134.037
    43.213
    22.398
    222.906
    422.554

    66.819
    35.951
    12.710
    99.720
    215.200

    20
    8
    4
    28
    60

    176
    50
    28
    198
    452
    Zona 16
    Buzău
    Vrancea
    Total zona 16

    159.832
    228.597
    388.429

    96.782
    75.311
    172.093

    29
    22
    51

    241
    149
    390
    Zona 17
    Brăila
    Buzău
    Galați
    Vrancea
    Total zona 17

    59.288
    13.203
    94.792
    33.965
    201.248

    15.372
    4.506
    72.921
    13.966
    106.765

    7
    2
    13
    4
    26

    27
    5
    26
    17
    75

    NOTĂ:
    Reprezentarea grafică a zonelor cuprinse în prezenta anexă este redată în anexa nr. III.
    6.1. Zone lipsite de orașe pe o rază de circa 25-30 km, care necesită acțiuni prioritare pentru dezvoltarea de localități cu rol de servire intercomunală
    LISTA CUPRINZÂND COMUNELE
    Zona Județul Denumirea comunei
    Zona 1 Constanța 1. Cogealac
    2. Crucea
    3. Mihai Viteazu
    4. Nicolae Bălcescu
    5. Pantelimon
    6. Siliștea
    7. Târgușor
    8. Vulturu
    Tulcea 1. Baia
    2. Beidaud
    3. Casimcea
    4. Cerna
    5. Ciucurova
    6. Dăeni
    7. Dorobanțu
    8. Hamcearca
    9. Horia
    10. Izvoarele
    11. Ostrov
    12. Peceneaga
    13. Stejaru
    14. Topolog
    Total zona 1: 22 de comune
    Zona 2 Constanța 1. Adamclisi
    2. Aliman
    3. Băneasa
    4. Cobadin
    5. Deleni
    6. Dobromir
    7. Dumbrăveni
    8. Independența
    9. Ion Corvin
    10. Lipnița
    11. Oltina
    Total zona 2: 11 comune
    Zona 3 Brăila 1. Ciocile
    2. Cireșu
    3. Roșiori
    4. Ulmu
    Călărași 1. Dragalina
    2. Dragoș Vodă
    Ialomița 1. Axintele
    2. Balaciu
    3. Căzănești
    4. Ciochina
    5. Cocora
    6. Grindu
    7. Munteni-Buzău
    8. Reviga
    9. Sălcioara
    10. Sfântu Gheorghe
    Total zona 3: 16 comune
    Zona 4 Argeș 1. Bârla
    2. Căldăraru
    3. Hârsești
    4. Izvoru
    5. Mirosi
    6. Mozăceni
    7. Negrași
    8. Popești
    9. Recea
    10. Slobozia
    11. Ștefan cel Mare
    12. Teiu
    13. Ungheni
    Olt 1. Crâmpoia
    2. Icoana
    3. Mihăești
    4. Movileni
    5. Nicolae Titulescu
    6. Radomirești
    7. Seaca
    8. Șerbănești
    9. Tufeni
    10. Văleni
    Teleorman 1. Balaci
    2. Ciolănești
    3. Dobrotești
    4. Gratia
    5. Necșești
    6. Poeni
    7. Sârbeni
    8. Scurtu Mare
    9. Siliștea
    10. Siliștea-Gumești
    11. Tătărăștii de Jos
    12. Tătărăștii de Sus
    13. Trivalea-Moșteni
    14. Zâmbreasca
    Total zona 4: 37 de comune
    Zona 5 Dolj 1. Amărăștii de Jos
    2. Amărăștii de Sus
    3. Apele Vii
    4. Bârca
    5. Bechet
    6. Bistreț
    7. Castranova
    8. Călărași
    9. Celaru
    10. Daneți
    11. Dăbuleni
    12. Dioști
    13. Dobrești
    14. Gângiova
    15. Gighera
    16. Goicea
    17. Măceșu de Sus
    18. Măceșu de Jos
    19. Mârșani
    20. Ostroveni
    21. Sadova
    Total zona 5: 21 de comune
    Zona 6 Dolj 1. Bulzești
    2. Farcaș
    3. Melinești
    4. Murgasi
    Gorj 1. Berlești
    2. Bustuchin
    3. Căpreni
    4. Crușeț
    5. Dănciulești
    6. Hurezani
    7. Logrești
    8. Stejari
    9. Stoina
    10. Turburea
    11. Țânțăreni
    Vâlcea 1. Alunu
    2. Amărăști
    3. Băbeni
    4. Bălcești
    5. Berbești
    6. Copăceni
    7. Dănicei
    8. Drăgoești
    9. Făurești
    10. Fârtățești
    11. Galicea
    12. Ghioroiu
    13. Glăvile
    14. Grădiștea
    15. Gușoeni
    16. Ionești
    17. Lădești
    18. Lăpușata
    19. Livezi
    20. Mateești
    21. Măciuca
    22. Olanu
    23. Orlești
    24. Pesceana
    25. Popești
    26. Roești
    27. Roșiile
    28. Scundu
    29. Sinești
    30. Stănești
    31. Stoilești
    32. Șirineasa
    33. Tetoiu
    34. Valea Mare
    35. Zătreni
    Total zona 6: 50 de comune
    Zona 7 Dolj 1. Botoșești-Paia
    2. Brabova
    3. Carpen
    4. Cernătești
    5. Gogoșu
    6. Grecești
    7. Orodel
    8. Plenița
    9. Predești
    10. Sălcuța
    11. Seaca de Pădure
    12. Secu
    13. Sopot
    14. Terpezița
    15. Vârtop
    16. Vela
    17. Verbița
    Mehedinți 1. Bălăcița
    2. Bâcleș
    3. Cujmir
    4. Dârvari
    5. Garla Mare
    6. Gruia
    7. Obârșia de Câmp
    8. Oprișor
    9. Pristol
    10. Salcia
    11. Vânători
    Total zona 7: 28 de comune
    Zona 8 Arad 1. Bata
    2. Birchiș
    3. Bârzava
    4. Brazii
    5. Gurahonț
    6. Hălmagiu
    7. Hălmăgel
    8. Petriș
    9. Pleșcuța
    10. Săvârșin
    11. Vărădia de Mureș
    12. Vârfurile
    Timiș 1. Bara
    2. Bogda
    3. Brestovăț
    4. Ghizela
    5. Mașloc
    6. Secaș
    Total zona 8: 18 comune
    Zona 9 Arad 1. Apateu
    2. Craiva
    3. Hășmaș
    Bihor 1. Căpâlna
    2. Ceica
    3. Cociuba Mare
    4. Drăgești
    5. Holod
    6. Lăzăreni
    7. Olcea
    8. Sâmbăta
    9. Șoimi
    10. Tinca
    Total zona 9: 13 comune
    Zona 10 Sălaj 1. Almașu
    2. Buciumi
    3. Cizer
    4. Cuzaplac
    5. Dragu
    6. Fildu de Jos
    7. Halmășd
    8. Hida
    9. Plopiș
    10. Sag
    11. Sânmihaiu Almașului
    12. Valcău de Jos
    13. Zimbor
    Total zona 10: 13 comune
    Zona 11 Maramureș 1. Boiu Mare
    2. Mireșu Mare
    3. Șomcuta Mare
    4. Ulmeni
    5. Valea Chioarului
    Sălaj 1. Gâlgău
    2. Ileanda
    3. Letca
    4. Lozna
    5. Poiana Blenchii
    6. Rus
    7. Zalha
    Total zona 11: 12 comune
    Zona 12 Bistrița-Năsăud 1. Budești
    2. Chiochiș
    3. Galații Bistriței
    4. Lechința
    5. Matei
    6. Miceștii de Câmpie
    7. Milaș
    8. Silivașu de Câmpie
    9. Sânmihaiu de Câmpie
    10. Teaca
    11. Urmeniș
    Cluj 1. Buza
    2. Cămărașu
    3. Cătina
    4. Frata
    5. Geaca
    6. Mociu
    7. Pălatca
    8. Suatu
    Mureș 1. Band
    2. Cozma
    3. Crăiești
    4. Fărăgău
    5. Grebenișu de Câmpie
    6. Miheșu de Câmpie
    7. Pogăceaua
    8. Râciu
    9. Sărmașu
    10. Sânpetru de Câmpie
    11. Șăulia
    12. Șincai
    13. Valea Largă
    14. Zau de Câmpie
    Total zona 12: 33 de comune
    Zona 13 Botoșani 1. Albești
    2. Călărași
    3. Dobârceni
    4. Durnești
    5. Flămânzi
    6. Frumușica
    7. Hlipiceni
    8. Lunca
    9. Mihălășeni
    10. Prăjeni
    11. Răușeni
    12. Ripiceni
    13. Românești
    14. Santa Mare
    15. Ștefănești
    16. Todireni
    17. Trușești
    Iași 1. Andrieșeni
    2. Bivolari
    3. Gropnița
    4. Probota
    5. Șipote
    6. Trifești
    7. Vlădeni
    Total zona 13: 24 de comune
    Zona 14 Iași 1. Ciortești
    2. Costuleni
    3. Cozmești
    4. Dolhești
    5. Gorban
    6. Grozești
    7. Moșna
    8. Prisăcani
    9. Răducăneni
    Vaslui 1. Arsura
    2. Botești
    3. Bunești-Averești
    4. Codăești
    5. Dănești
    6. Drânceni
    7. Miclești
    8. Tăcuta
    Total zona 14: 17 comune
    Zona 15 Iași 1. Dagâța
    2. Ipatele
    3. Mironeasa
    4. Scânteia
    5. Șcheia
    6. Tansa
    7. Țibana
    8. Țibănești
    Neamț 1. Bozieni
    2. Oniceni
    3. Poienari
    4. Valea Ursului
    Bacău 1. Colonești
    2. Corbasca
    3. Dealu Morii
    4. Filipeni
    5. Găiceana
    6. Glăvănești
    7. Horgești
    8. Huruiești
    9. Izvoru Berheciului
    10. Lipova
    11. Motoșeni
    12. Oncești
    13. Parincea
    14. Pâncești
    15. Plopana
    16. Podu Turcului
    17. Răchitoasa
    18. Stănișești
    19. Tătărăști
    20. Vultureni
    Vaslui 1. Albești
    2. Alexandru Vlahuță
    3. Banca
    4. Berezeni
    5. Blăgești
    6. Bogdănești
    7. Bogdănița
    8. Costești
    9. Dimitrie Cantemir
    10. Dragomirești
    11. Fălciu
    12. Găgești
    13. Gherghești
    14. Hoceni
    15. Iana
    16. Ivănești
    17. Lunca Banului
    18. Mălușteni
    19. Murgeni
    20. Poienești
    21. Puiești
    22. Pungești
    23. Roșiești
    24. Șuletea
    25. Vetrișoaia
    26. Viișoara
    27. Voinești
    28. Vutcani
    Total zona 15: 60 de comune
    Zona 16 Buzău 1. Beceni
    2. Berca
    3. Bisoca
    4. Bozioru
    5. Brăești
    6. Buda
    7. Calvini
    8. Cănești
    9. Cătina
    10. Cernătești
    11. Chiliile
    12. Cislău
    13. Cozieni
    14. Lopătari
    15. Măgura
    16. Mărgăritești
    17. Mânzălești
    18. Murgești
    19. Odăile
    20. Pardoși
    21. Pănătău
    22. Pătârlagele
    23. Pârscov
    24. Sărulești
    25. Scorțoasa
    26. Tisău
    27. Valea Salciei
    28. Vintilă Vodă
    29. Viperești
    Vrancea 1. Andreiașu de Jos
    2. Bârsești
    3. Chiojdeni
    4. Câmpuri
    5. Dumitrești
    6. Gura Caliței
    7. Jitia
    8. Mera
    9. Năruja
    10. Nereju
    11. Nistorești
    12. Paltin
    13. Poiana Cristei
    14. Răcoasa
    15. Reghiu
    16. Soveja
    17. Tulnici
    18. Valea Sării
    19. Vidra
    20. Vintileasca
    21. Vizantea Livezi
    22. Vrâncioaia
    Total zona 16: 51 de comune
    Zona 17 Brăila 1. Gemenele
    2. Măxineni
    3. Racovița
    4. Râmnicelu
    5. Românu
    6. Salcia Tudor
    7. Scorțaru Nou
    Buzău 1. Balta Alba
    2. Vâlcelele
    Galați 1. Costache Negri
    2. Cuca
    3. Cudalbi
    4. Foltești
    5. Frumușița
    6. Fundeni
    7. Grivița
    8. Ivești
    9. Liești
    10. Măstăcani
    11. Pechea
    12. Rediu
    13. Scânteiești
    Vrancea 1. Bălești
    2. Ciorăști
    3. Măicănești
    4. Nănești
    Total zona 17: 26 de comune

    NOTĂ:
    Reprezentarea grafică a localităților urbane cuprinse în prezenta anexă este redată în anexa nr. III.
    Notă
    Conform art. 4 din LEGEA nr. 37 din 17 ianuarie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 21 ianuarie 2019, la anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările și completările ulterioare, punctele 5.6 și 6.1 se modifică în mod corespunzător.
    Articolele 1-3 din LEGEA nr. 37 din 17 ianuarie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 21 ianuarie 2019 prevăd:
    Articolul 1
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, orașul Băneasa, județul Constanța, trece la rangul de comună, deținut anterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2004 pentru declararea ca orașe a unor comune.
    (2) Comuna Băneasa are în componență satele Băneasa, Făurei, Negureni și Tudor Vladimirescu.
    (3) Reședința comunei Băneasa este satul Băneasa.

    Articolul 2
    Anexa la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată în Buletinul Oficial al României, Partea I, nr. 54-55 din 27 iulie 1981, cu modificările și completările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.

    Articolul 3
    Legea nr. 83/2004 pentru declararea ca orașe a unor comune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 7 aprilie 2004, se modifică în mod corespunzător.
    Notă
    *) A se vedea Nota de la pct. 5.6 din anexa nr. II.


    Anexa nr. III


    Anexa nr. IV

    LOCALITATI RURALE1.0 Ierarhizarea localitatilor rurale pe ranguri
    Ierarhizarea localităților rurale pe ranguri este următoarea:
    Nr. Rangul Statutul localității

    1.1.
    1.2

    IV
    V

    sate reședință de comună
    sate componente ale comunelor și sate
    aparținând municipiilor sau orașelor
    2.0. Elemente și nivel de dotare ale localitatilor rurale de rang IV
    Rangul IV este atribuit satelor reședința de comuna. Dotarile minime obligatorii necesare în vederea servirii tuturor satelor din cadrul comunei respective sunt:– sediu de primarie;– grădinița, școala primara și gimnaziala;– dispensar medical, farmacie sau punct farmaceutic;– posta, servicii telefonice;– sediu de politie și de jandarmerie;– camin cultural cu biblioteca;– magazin general, spatii pentru servicii;– teren de sport amenajat;– parohie;– cimitir;– statie/halta C.F. sau statie de transport auto;– dispensar veterinar;– sediu al serviciului de pompieri;– puncte locale pentru depozitarea controlata a deseurilor;– alimentare cu apa prin cismele stradale.
    3.0. Elemente și nivel de dotare ale localitatilor rurale de rang V
    Rangul V este atribuit satelor componente ale comunelor și satelor aparținând municipiilor sau orașelor. Existenta unor dotari publice sau comerciale și dimensiunea acestora sunt determinate de numărul de locuitori și de specificul asezarii. Dotarile minime obligatorii în satele având peste 200 de locuitori sunt:– școala primara;– punct sanitar;– magazin pentru comert alimentar și nealimentar.
    Aceste dotari sunt necesare și în cazul satelor având o populatie de până la 200 de locuitori, când satele respective sunt izolate, situate la distante de peste 3-5 km față de satul cel mai apropiat care dispune de astfel de dotari.
    4.0. Condiții necesare pentru înființarea de comune

    1 *)

    Numar de locuitori - minimum 1.500

    2 *)

    Populatia ocupata în activități neagricole (% din totalul populatiei
    ocupate) minimum 25%

    3 *)

    Locuinte construite după anul 1960 (% din numărul total de locuinte)
    minimum 45%

    4.

    Potențial economic care să asigure echilibrul bugetar al comunei

    5.

    Legaturi între satul-reședința de comuna și celelalte sate pe drumuri
    publice modernizate/cu imbracaminti usoare (% din totalul drumurilor)

    6.


    Situarea fiecaruia dintre satele componente ale comunei propuse spre
    înființare la distanta mai mare de 5 km față de actualul sat-reședința
    de comuna

    7.


    Reducerea distantei totale între satele componente ale comunei propuse
    spre înființare și actualul sat-reședința, în raport cu distanta totala
    dintre acestea și satul-reședința al comunei înființate - minimum 15 km

    8.





    Spatii construite pentru institutii și dotari:
    - primarie
    - școala primara și gimnaziala
    - dispensar uman, farmacie sau punct farmaceutic
    - post de politie
    - statie/halta CF sau statie transport auto



    *) După declararea noii comune, este necesară completarea dotarilor
    minime obligatorii în satul-reședința de comuna, conform pct. 2.0.

    ----
    *) Vor fi inscrise atât valorile corespunzătoare ultimului recensamant al populatiei și locuintelor, a caror confirmare se face prin aviz emis de Institutul Național de Statistica, cat și valorile actualizate la data întocmirii fisei. În cazul acestora din urma, avizul se referă doar la populatia înregistrată la data de 1 iulie a anului precedent celui în care este întocmită fisa."
    Condițiile menționate la pct. 4.0 trebuie să fie indeplinite și de comuna care rămâne după desprinderea unei comune noi.
    Principalii indicatori cantitativi și calitativi minimali de definire a localitatilor urbane prevăzuți în anexa nr. II trebuie să fie indepliniti și în cazul orașelor sau municipiilor din care s-au desprins noi comune.
    (la 30-04-2007, Tabelul de la pct. 4.0 din anexa IV a fost modificat de pct. 7 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007. )
    5.0. Comune în care s-au produs scaderi accentuate de populatie în perioada 1966-1998, care necesita acțiuni de sprijin și revitalizare





    Nr.
    crt









    Județul




    Comune cu scaderi de populatie

    Scaderi de 30,0-50,0%

    Scaderi de peste 50%

    Numărul
    de
    comune



    %
    din
    numărul
    total
    de
    comune

    %
    din
    supra-
    fața
    totala

    %
    din
    popu-
    latia
    rurala

    Numărul
    de
    comune



    %
    din
    numărul
    total
    de
    comune

    %
    din
    supra-
    fața
    totala

    %
    din
    popu-
    latia
    rurala

    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.

    7.
    8.
    9.
    10.
    11.

    12.
    13.
    14.
    15.
    16.
    17.
    18.
    19.
    20.
    21.
    22.
    23.
    24.
    25.
    26.
    27.
    28.
    29.
    30.
    31.
    32.
    33.
    34.
    35.
    36.
    37.
    38.
    39.
    40.
    41.

    Alba
    Arad
    Arges
    Bacau
    Bihor
    Bistrita-
    Nasaud
    Botosani
    Brasov
    Braila
    Buzau
    Caras-
    Severin
    Calarasi
    Cluj
    Constanta
    Covasna
    Dambovita
    Dolj
    Galați
    Giurgiu
    Gorj
    Harghita
    Hunedoara
    Ialomita
    Iasi
    Ilfov
    Maramures
    Mehedinti
    Mures
    Neamt
    Olt
    Prahova
    Satu Mare
    Salaj
    Sibiu
    Suceava
    Teleorman
    Timiș
    Tulcea
    Vaslui
    Valcea
    Vrancea

    25
    19
    21
    14
    27
    5

    33
    13
    17
    31
    24

    16
    30
    11
    2
    1
    36
    17
    14
    2
    7
    19
    21
    12
    3
    5
    24
    27
    10
    16
    5
    23
    27
    15
    1
    37
    27
    15
    31
    13
    8

    38,5
    28,4
    22,6
    17,7
    31,4
    9,4

    48,5
    30,2
    43,6
    38,3
    34,8

    33,3
    40,5
    20,4
    6,1
    1,3
    38,3
    30,3
    30,4
    3,2
    14,3
    33,9
    42,8
    14,1
    7,9
    8,1
    40,7
    30,0
    14,3
    17,0
    5,8
    41,0
    49,0
    28,3
    1,1
    42,0
    36,0
    34,9
    43,7
    16,9
    13,6

    36,0
    34,0
    23,6
    13,6
    27,4
    8,4

    47,6
    37,3
    43,3
    34,0
    34,5

    34,6
    42,9
    22,2
    2,5
    1,6
    36,2
    28,8
    31,9
    1,9
    16,0
    31,7
    37,8
    11,6
    9,6
    5,2
    38,9
    22,2
    9,8
    19,7
    3,5
    47,6
    54,8
    31,9
    0,5
    46,2
    40,5
    49,6
    41,6
    16,7
    12,0

    29,6
    20,7
    18,6
    10,2
    24,1
    6,8

    39,7
    20,2
    35,1
    28,1
    27,7

    28,1
    34,5
    14,0
    2,5
    0,5
    28,5
    16,2
    24,0
    1,6
    8,9
    29,4
    32,2
    7,8
    3,0
    2,8
    33,0
    19,4
    8,3
    13,2
    2,1
    30,0
    45,1
    27,2
    0,5
    40,2
    29,6
    26,3
    33,0
    10,2
    9,3

    10
    5
    2
    1
    1
    4

    -
    2
    2
    4
    7

    4
    18
    3
    -
    -
    5
    1
    5
    -
    1
    10
    3
    1
    -
    -
    7
    8
    -
    2
    1
    -
    6
    8
    -
    5
    4
    3
    1
    -
    -

    15,3
    7,5
    2,1
    1,3
    1,2
    7,5

    -
    4,7
    5,1
    4,9
    10,1

    8,3
    24,3
    5,5
    -
    -
    5,3
    1,8
    10,9
    -
    2,0
    17,8
    6,1
    1,2
    -
    -
    11,8
    8,9
    -
    2,1
    1,2
    -
    10,9
    15,1
    -
    5,7
    5,3
    7,0
    1,4
    -
    -

    13,4
    8,0
    13,2
    0,9
    1,7
    4,4

    -
    3,4
    3,4
    2,0
    5,8

    6,9
    24,2
    3,8
    -
    -
    5,2
    1,1
    13,2
    -
    1,3
    13,9
    7,9
    0,5
    -
    -
    12,5
    6,1
    -
    1,6
    0,6
    -
    11,7
    13,8
    -
    4,9
    3,9
    6,7
    0,9
    -
    -

    7,1
    2,6
    1,4
    0,4
    0,7
    3,2

    -
    1,6
    2,1
    1,2
    4,7

    3,9
    12,9
    1,7
    -
    -
    2,6
    0,7
    6,3
    -
    0,6
    7,8
    2,9
    0,3
    -
    -
    7,8
    3,9
    -
    0,8
    0,2
    -
    5,4
    7,2
    -
    2,7
    0,7
    2,6
    0,6
    -
    -

    TOTAL:

    704

    26,2

    27,2

    18,3

    134

    5,0

    5,0

    1,9

    NOTĂ:
    Reprezentarea grafica a localitatilor rurale cuprinse în prezenta anexa este redata în anexa nr. V.
    5.1. Lista cuprinzand comunele în care s-au produs scaderi accentuate de populatie în perioada 1966-1998, care necesita acțiuni de sprijin și revitalizare

    Comune cu scăderi de populație
    de 30-50%

    Comune cu scăderi de populație
    de peste 50%
    Județul Denumirea comunei Județul Denumirea comunei
    Alba 1. Albac Alba 1. Almașu Mare
    2. Arieșeni 2. Ceru-Băcăinți
    3. Avram Iancu 3. Doștat
    4. Berghin 4. Fărău
    5. Blandiana 5. Întregalde
    6. Bucium 6. Mogoș
    7. Cenade 7. Ohaba
    8. Cergău 8. Ponor
    9. Ciuruleasa 9. Râmeț
    10. Gârbova 10. Roșia de Secaș
    11. Gârda de Sus
    12. Hopârta
    13. Horea
    14. Livezile
    15. Lopadea Nouă
    16. Mirăslău
    17. Noșlac
    18. Ocoliș
    19. Poiana Vadului
    20. Poșaga
    21. Scărișoara
    22. Sohodol
    23. Șpring
    24. Valea Lungă
    25. Vidra
    Arad 1. Bârzava Arad 1. Bata
    2. Birchiș 2. Șilindia
    3. Cermei 3. Șiștarovăț
    4. Chisindia 4. Tauț
    5. Conop 5. Zerind
    6. Craiva
    7. Dieci
    8. Dorgoș
    9. Grăniceri
    10. Hălmăgel
    11. Hășmaș
    12. Mișca
    13. Petriș
    14. Pilu
    15. Pleșcuța
    16. Șicula
    17. Socodor
    18. Târnova
    19. Zărand
    Argeș 1. Bârla Argeș 1. Arefu
    2. Brăduleț 2. Nucșoara
    3. Căldăraru
    4. Corbeni
    5. Cotmeana
    6. Dâmbovicioara
    7. Hârsețti
    8. Lunca Corbului
    9. Mozăceni
    10. Negrași
    11. Popești
    12. Recea
    13. Rociu
    14. Sălătrucu
    15. Săpata
    16. Stolnici
    17. Suseni
    18. Teiu
    19. Uda
    20. Ungheni
    21. Vedea
    Bacău 1. Berești-BistrițaBacău 1. Izvoru Berheciulu
    2. Colonești
    3. Dealu Morii
    4. Filipeni
    5. Letea Veche
    6. Lipova
    7. Motoșeni
    8. Oncești
    9. Plopana
    10. Roșiori
    11. Secuieni
    12. Strugari
    13. Tătărăști
    14. Vultureni
    Bihor 1. Abram Bihor 1. Husasău de Tinca
    2. Boianu Mare
    3. Brusturi
    4. Căpâlna
    5. Cefa
    6. Cetariu
    7. Cherechiu
    8. Chișlaz
    9. Ciuhoi
    10. Cociuba Mare
    11. Copăcel
    12. Criștioru de Jos
    13. Derna
    14. Drăgești
    15. Holod
    16. Lăzăreni
    17. Mădăraș
    18. Sacadat
    19. Sălacea
    20. Sălard
    21. Sâmbăta
    22. Sârbi
    23. Șimian
    24. Șinteu
    25. Spinuș
    26. Tarcea
    27. Viișoara
    Bistrița-Năsăud 1. Budești
    Bistrița-
    Năsăud

    1. Miceștii de
    Câmpie
    2. Chiochiș 2. Milaș
    3. Matei
    3. Sânmihaiu de
    Câmpie

    4. Silivașu de
    Câmpie
    4. Urmeniș
    5. Târlișua
    Botoșani 1. Avrămeni
    2. Bălușeni
    3. Brăești
    4. Concești
    5. Cordăreni
    6. Corlăteni
    7. Coțușca
    8. Dângeni
    9. Dobârceni
    10. George Enescu
    11. Gorbănești
    12. Havârna
    13. Hănești
    14. Hilișeu-Horia
    15. Hlipiceni
    16. Lunca
    17. Manoleasa
    18. Mihăileni
    19. Mitoc
    20. Păltiniș
    21. Rădăuți-Prut
    22. Răuseni
    23. Ripiceni
    24. Roma
    25. Santa Mare
    26. Suharău
    27. Știubieni
    28. Todireni
    29. Unțeni
    30. Văculești
    31. Vârfu Câmpului
    32. Viișoara
    33. Vlăsinești
    Brașov 1. Bunești Brașov 1. Beclean
    2. Cața 2. Ticușu
    3. Fundata
    4. Hârseni
    5. Jibert
    6. Lisa
    7. Mândra
    8. Părău
    9. Recea
    10. Șercaia
    11. Șoarș
    12. Ucea
    13. Viștea
    Brăila 1. Berteștii de JosBrăila 1. Racovița
    2. Bordei Verde 2. Scorțaru Nou
    3. Ciocile
    4. Cireșu
    5. Frecăței
    6. Galbenu
    7. Grădiștea
    8. Măxineni
    9. Râmnicelu
    10. Românu
    11. Roșiori
    12. Salcia Tudor
    13. Siliștea
    14. Surdila-Greci
    15. Unirea
    16. Vișani
    17. Zăvoaia
    Buzău 1. Amaru Buzău 1. Chiliile
    2. Bălăceanu 2. Murgești
    3. Balta Albă 3. Odăile
    4. Blăjani 4. Pardoși
    5. Boldu
    6. Bozioru
    7. Brădeanu
    8. Breaza
    9. C. A. Rosetti
    10. Cănești
    11. Colți
    12. Cozieni
    13. Ghergheasa
    14. Glodeanu Sărat

    15. Glodeanu-
    Siliștea
    16. Mărgăritești
    17. Mihăilești
    18. Năeni
    19. Padina
    20. Pănătău
    21. Pietroasele
    22. Puiești
    23. Racovițeni
    24. Robeasca
    25. Săgeata
    26. Sărulești
    27. Scorțoasa
    28. Scutelnici
    29. Valea Salciei
    30. Vâlcelele
    31. Ziduri
    Caraș-Severin 1. Bănia Caraș-Severin1. Brebu
    2. Berliște 2. Brebu Nou
    3. Berzasca 3. Ciuchici
    4. Buchin 4. Ciudanovița
    5. Cărbunari 5. Fârliug
    6. Ciclova Română 6. Ocna de Fier
    7. Copăcele 7. Zorlențu Mare
    8. Doclin
    9. Dognecea
    10. Ezeriș
    11. Forotic
    12. Goruia
    13. Lăpușnicel
    14. Mehadia
    15. Naidăș
    16. Prigor
    17. Ramna
    18. Sasca Montană
    19. Socol
    20. Târnova
    21. Țicvaniu Mare
    22. Văliug
    23. Vărădia
    24. Vermeș
    Călărași
    1. Alexandru
    Odobescu
    Călărași 1. Frăsinet
    2. Belciugatele 2. Gurbănești
    3. Ciocănești 3. Ulmu
    4. Cuza Voda 4. Valea Argovei
    5. Dichiseni
    6. Dor Mărunt
    7. Dorobanțu
    8. Grădiștea
    9. Ileana
    10. Lupșanu
    11. Nicolae Bălcescu
    12. Radovanu
    13. Sărulești
    14. Sohatu
    15. Vâlcelele
    16. Vlad Țepeș
    Cluj 1. Așchileu Cluj 1. Aiton
    2. Băișoara 2. Aluniș
    3. Căianu 3. Beliș
    4. Călățele 4. Bobalna
    5. Cămărașu 5. Borșa
    6. Căpușu Mare 6. Buza
    7. Cătina 7. Chințeni
    8. Ceanu Mare 8. Ciurila
    9. Cojocna 9. Cornești
    10. Dăbâca 10. Geaca
    11. Feleacu 11. Mărgău
    12. Fizeșu Gherlii 12. Pălatca
    13. Frata 13. Panticeu
    14. Garbău 14. Petreștii de Jos
    15. Izvoru Crișului 15. Ploscoș
    16. Jichișu de Jos 16. Recea-Cristur
    17. Jucu 17. Vad
    18. Măguri-Răcătău 18. Vultureni
    19. Mănăstireni
    20. Mintiu Gherlii
    21. Mociu
    22. Moldovenești
    23. Săcuieu
    24. Sâncraiu
    25. Sânmartin
    26. Sânpaul
    27. Suatu
    28. Tureni
    29. Țaga
    30. Valea Ierii
    Constanța 1. Adamclisi Constanța 1. Dumbrăveni
    2. Aliman 2. Ion Corvin
    3. Cerchezu 3. Vulturu
    4. Deleni
    5. Dobromir
    6. Gârliciu
    7. Lipnița
    8. Oltina
    9. Ostrov
    10. Saraiu
    11. Seimeni
    Covasna 1. Comandău
    2. Ilieni
    Dâmbovița 1. Cornățelu
    Dolj 1. Afumați Dolj 1. Brabova
    2. Bistreț 2. Gogoșu
    3. Botoșești-Paia 3. Seaca de Pădure
    4. Bulzești 4. Terpezița
    5. Carpen 5. Vârvoru de Jos
    6. Celaru
    7. Cernătești
    8. Cioroiași
    9. Drăgotești
    10. Drănic
    11. Ghercești
    12. Gighera
    13. Gângiova
    14. Goicea
    15. Grecești
    16. Ișalnița
    17. Izvoare
    18. Măceșu de Jos
    19. Măceșu de Sus
    20. Mischii
    21. Murgași
    22. Negoi
    23. Orodel
    24. Ostroveni
    25. Perișor
    26. Radovan
    27. Robănești
    28. Sălcuța
    29. Seaca de Câmp
    30. Secu
    31. Siliștea Crucii
    32. Sopot
    33. Teslui
    34. Urzicuța
    35. Valea Stanciului
    36. Vela
    Galați 1. Bălăbănești Galați 1. Cuca
    2. Bălășești
    3. Băleni
    4. Berești-Meria
    5. Cavadinești
    6. Certești
    7. Corni
    8. Gohor
    9. Jorăști
    10. Nămoloasa
    11. Oancea
    12. Priponești
    13. Scânteiești
    14. Smulți
    15. Suceveni
    16. Vârlezi
    17. Vlădești
    Giurgiu 1. Bucșani Giurgiu 1. Gogoșari
    2. Bulbucata 2. Răsuceni
    3. Călugăreni 3. Schitu
    4. Daia 4. Stănești
    5. Găujani 5. Stoenești
    6. Ghimpați
    7. Gostinari
    8. Greaca
    9. Iepurești
    10. Izvoarele
    11. Letca Nouă
    12. Putineiu
    13. Singureni
    14. Toporu
    Gorj 1. Arcani
    2. Câlnic
    Harghita 1. Atid Harghita 1. Săcel
    2. Dârjiu
    3. Mărtiniș
    4. Merești
    5. Plăieșii de Jos
    6. Șimonești
    7. Ulieș
    Hunedoara 1. Baia de Criș Hunedoara 1. Balșa
    2. Băița 2. Bătrâna
    3. Bănița 3. Bulzeștii de Sus
    4. Blăjeni 4. Bunila
    5. Boșorod 5. Burjuc
    6. Brănișca 6. Lelese
    7. Cârjiți
    7. Lunca Cernii de
    Jos
    8. Cerbal 8. Teliucu Inferior
    9. Densuș 9. Toplița
    10. Dobra 10. Unirea
    11. Ghelari
    12. Gurasada
    13. Lăpugiu de Jos
    14. Mărtinești
    15. Pestișu Mic
    16. Ribița
    17. Tomești
    18. Vorța
    19. Zam
    Ialomița 1. Adâncata Ialomița 1. Axintele
    2. Albești 2. Drăgoești
    3. Balaciu 3. Giurgeni
    4. Bărcănești
    5. Brazii
    6. Ciocârlia
    7. Ciochina
    8. Ciulnița
    9. Cocora
    10. Cosâmbești
    11. Grindu
    12. Miloșești
    13. Perieți
    14. Reviga
    15. Sălcioara
    16. Sfântu Gheorghe
    17. Sinești
    18. Sudiți
    19. Valea Ciorii
    20. Valea Măcrișului
    21. Vlădeni
    Iași 1. Andrieșeni Iași 1. Cucuteni
    2. Coarnele Caprei
    3. Costuleni
    4. Cozmești
    5. Dobrovăț
    6. Grozești
    7. Ipatele
    8. Moșna
    9. Prisăcani
    10. Românești
    11. Tansa
    12. Țuțora
    Ilfov 1. Dascălu
    2. Nuci
    3. Petrăchioaia
    Maramureș 1. Ariniș
    2. Asuaju de Sus
    3. Băsești
    4. Bicaz
    5. Vima Mica
    Mehedinți 1. Balta Mehedinți 1. Bâcleș
    2. Bălăcița 2. Cireșu
    3. Bâlvănești 3. Godeanu
    4. Breznița-Motru 4. Pădina
    5. Burila Mare 5. Poroina Mare
    6. Căzănești 6. Prunișor
    7. Corlățel 7. Vlădaia
    8. Devesel
    9. Dubova
    10. Dumbrava
    11. Greci
    12. Hușnicioara
    13. Ilovăț
    14. Izvoru Bârzii
    15. Livezile
    16. Malovăț
    17. Obârșia de Câmp
    18. Oprișor
    19. Podeni
    20. Pristol
    21. Rogova
    22. Șișești
    23. Vânători
    24. Vânjuleț
    Mureș 1. Apold Mureș 1. Băla
    2. Ațintiș 2. Bichiș
    3. Bahnea 3. Cozma
    4. Beica de Jos 4. Iclănzel
    5. Bogata 5. Papiu Ilarian
    6. Chiheru de Jos 6. Râciu
    7. Coroisânmărtin 7. Vețca
    8. Crăiești 8. Viișoara
    9. Cucerdea
    10. Cuci
    11. Fântânele
    12. Fărăgău

    13. Grebenișu de
    Câmpie
    14. Hodoșa
    15. Măgherani
    16. Miheșu de Câmpie
    17. Neaua
    18. Ogra
    19. Pogăceaua
    20. Sânger

    21. Sânpetru de
    Câmpie
    22. Șăulia
    23. Șincai
    24. Suplac
    25. Tăureni
    26. Voivodeni
    27. Zagăr
    Neamț 1. Bahna
    2. Bârgăuani
    3. Dragomirești
    4. Făurei
    5. Icușești
    6. Moldoveni
    7. Poienari
    8. Războieni
    9. Stănița
    10. Tupilați
    Olt 1. Bărăști Olt 1. Făgețelu
    2. Colonești 2. Topana
    3. Corbu
    4. Cungrea
    5. Leleasca
    6. Mihăești
    7. Oporelu
    8. Pleșoiu
    9. Radomirești
    10. Seaca
    11. Spineni
    12. Sprâncenata
    13. Tătulești
    14. Teslui
    15. Vâlcele
    16. Văleni
    Prahova
    1. Ariceștii
    Zeletin
    Prahova 1. Jugureni

    2. Boldești-
    Grădiștea
    3. Călugăreni
    4. Salciile
    5. Tătaru
    Satu Mare 1. Acâș
    2. Andrid
    3. Beltiug
    4. Căuaș
    5. Cehal
    6. Craidorolț
    7. Doba
    8. Hodod
    9. Homoroade
    10. Moftin
    11. Pir
    12. Pișcolt
    13. Pomi
    14. Sanislău
    15. Santău
    16. Săcășeni
    17. Săuca
    18. Socond
    19. Supur
    20. Terebești
    21. Tiream
    22. Valea Vinului
    23. Viile Satu Mare
    Sălaj 1. Almașu Sălaj 1. Carastelec
    2. Băbeni 2. Cuzăplac
    3. Bălan 3. Dragu
    4. Buciumi 4. Lozna
    5. Camăr 5. Zalha
    6. Chieșd 6. Zimbor
    7. Cizer
    8. Coșeiu
    9. Creaca
    10. Cristolț
    11. Dobrin
    12. Fildu de Jos
    13. Gâlgău
    14. Gârbou
    15. Hida
    16. Horoatu Crasnei
    17. Ileanda
    18. Letca
    19. Măeriște
    20. Meseșenii de Jos
    21. Plopiș
    22. Poiana Blenchii
    23. Rus
    24. Sâg

    25. Sânmihaiu
    Almașului
    26. Someș-Odorhei
    27. Treznea
    Sibiu 1. Apoldu de Jos Sibiu 1. Alțâna
    2. Brădeni 2. Bârghiș
    3. Chirpăr 3. Bruiu
    4. Iacobeni 4. Cârțișoara
    5. Laslea 5. Ludoș
    6. Loamneș 6. Marpod
    7. Merghindeal 7. Mihăileni
    8. Micăsasa 8. Păuca

    9. Miercurea
    Sibiului
    10. Nocrich
    11. Porumbacu de Jos
    12. Șeica Mare
    13. Șeica Mică
    14. Slimnic
    15. Valea Viilor
    Suceava 1. Mușenița
    Teleorman 1. Balaci Teleorman 1. Bujoreni
    2. Bogdana 2. Călmățuiu
    3. Botoroaga 3. Necșești
    4. Călinești 4. Răsmirești
    5. Călmățuiu de Sus5. Săceni
    6. Ciolănești
    7. Ciuperceni
    8. Crângeni
    9. Crângu
    10. Didești
    11. Drăcșenei
    12. Frumoasa
    13. Furculești
    14. Măgura
    15. Mârzănești
    16. Mereni
    17. Piatra
    18. Pietroșani

    19. Plopii-
    Slăvitești
    20. Putineiu
    21. Salcia
    22. Sârbeni
    23. Scurtu Mare
    24. Segarcea-Vale
    25. Sfințești
    26. Siliștea-Gumești
    27. Slobozia Mândra
    28. Stejaru
    29. Talpa

    30. Tătărăștii de
    Jos
    31. Traian
    32. Trivalea-Moșteni
    33. Troianu
    34. Vârtoape
    35. Viișoara

    36. Vitănești
    (Purani)
    37. Zâmbreasca
    Timiș 1. Balinț Timiș 1. Bara
    2. Banloc 2. Bogda
    3. Beba Veche 3. Brestovăț
    4. Belinț 4. Secaș
    5. Bethausen
    6. Boldur
    7. Cenad
    8. Ciacova
    9. Criciova
    10. Dudeștii Vechi
    11. Fârdea
    12. Ghizela
    13. Giera
    14. Jamu Mare
    15. Lenauheim
    16. Margina
    17. Nițchidorf
    18. Ohaba Lungă
    19. Pietroasa
    20. Pișchia
    21. Racovița
    22. Sacoșu Turcesc
    23. Topolovățu Mare
    24. Tormac
    25. Traian Vuia
    26. Uivar

    27. Victor Vlad
    Delamarina
    Tulcea 1. Casimcea Tulcea 1. Beidaud
    2. Ceamurlia de Jos2. C. A. Rosetti
    3. Chilia Veche 3. Ceatalchioi
    4. Ciucurova
    5. Crișan
    6. Dorobanțu
    7. Grindu
    8. Hamcearca
    9. Horia
    10. Maliuc
    11. Murighiol
    12. Sfântu Gheorghe
    13. Slava Cercheză
    14. Topolog
    15. Valea Nucarilor
    Vaslui
    1. Alexandru
    Vlahuță
    Vaslui 1. Blăgești
    2. Arsura
    3. Bălteni
    4. Bogdana
    5. Bogdănița
    6. Boțești
    7. Bunești-Averești
    8. Coroiești
    9. Costești
    10. Crețești
    11. Dănești

    12. Dimitrie
    Cantemir
    13. Dragomirești
    14. Gârceni
    15. Gherghești
    16. Hoceni
    17. Ivănești
    18. Mălușteni
    19. Oltenești
    20. Oșești
    21. Pădureni
    22. Puiești
    23. Pungești
    24. Roșiești
    25. Șuletea
    26. Tăcuta
    27. Tătărani
    28. Viișoara
    29. Vulturești
    30. Vutcani
    31. Zăpodeni
    Vâlcea 1. Amărăști
    2. Boișoara
    3. Câineni
    4. Ghioroiu
    5. Glăvile
    6. Gușoeni
    7. Lădești
    8. Măciuca
    9. Mădulari
    10. Milcoiu
    11. Racovița
    12. Runcu
    13. Stănești
    Vrancea 1. Bălești
    2. Boghești
    3. Ciorăști
    4. Corbița
    5. Gura Caliței
    6. Nănești
    7. Tănăsoaia
    8. Tătăranu
    TOTAL: = 704 comune

    NOTĂ:
    Reprezentarea grafică a localităților rurale cuprinse în prezenta anexă este redată în anexa nr. V.


    Anexa nr. V


    Anexa nr. VI

    Model de fisa pentru declararea unui municipiu
    Județul .................
    Vizat,
    Prefect, Președintele consiliului
    judetean,
    ............... ..........................

    FISA
    orasului ......, propus să fie declarat municipiu
    A. Componenta:
    Localități componente ale municipiului: Sate ce apartin municipiului:
    --------------------------------------- -----------------------------1. ....................... 1. .......................2. ............... s.a.m.d. 2. ............... s.a.m.d.

    B. Indeplinirea principalilor indicatori cantitativi și calitativi minimali de definire a municipiilor, prevăzuți la pct. 1.0 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001:

    Nr.
    crt.






    Indicatorii minimali prevăzuți de Legea nr. 351/2001





    Indicatorii
    realizati
    de orasul
    propus sa
    fie
    declarat
    municipiu

    1.*)

    Numar de locuitori 40.000


    2.*)

    Populatia ocupata în activități neagricole (% din totalul
    populatiei ocupate) 85%



    3.*)

    Dotarea locuintelor cu instalatie de alimentare cu apa
    (% din total locuinte) 80%



    4.*)

    Dotarea locuintelor cu instalatie de canalizare (% din
    total locuinte) 75%



    5.*)

    Dotarea locuintelor cu instalatie de incalzire centrala
    (% din total locuinte) 45%



    6.

    Numar de paturi în spitale la 1.000 de locuitori 10


    7.

    Numar de medici la 1.000 de locuitori 2,3


    8.

    Unități de invatamant postliceal


    9.


    Dotari culturale și sportive: sali de spectacol, eventual
    teatre, institutii muzicale, biblioteci publice, stadion,
    sali de sport




    10.

    Locuri în hoteluri 100


    11.

    Străzi modernizate (% din lungimea totala a strazilor) 60%


    12.

    Străzi cu retele de distribuție a apei (% din lungimea
    totala a strazilor) 70%



    13.

    Străzi cu conducte de canalizare (% din lungimea totala a
    strazilor) 60%



    14.

    Epurarea apelor uzate: racordarea la o statie de epurare
    cu treapta mecanica și biologica



    15.

    Străzi cu retele de hidranti exteriori pentru stingerea
    incendiilor (% din lungimea totala a strazilor) 70%



    16.

    Spatii verzi (parcuri, gradini publice, scuaruri)
    mp/locuitor 15



    17.

    Depozit controlat de deseuri cu acces asigurat


    C. Date privind referendumul:
    Referendumul local a avut loc la data de ............. . Din ........... persoane inscrise în lista pentru referendum au participat ............ persoane. Din totalul de .............. voturi valabil exprimate, un numar de .................. voturi au exprimat acordul pentru declararea ca municipiu a orasului ........................

    D. *) Institutul Național de Statistica a emis Avizul nr. ............ din ................. pentru conformitatea datelor inscrise la poz. 1-5 cu datele înregistrate la ultimul recensamant al populatiei și locuintelor, precum și pentru numărul de locuitori existent la data de 1 iulie a anului precedent celui în care s-a întocmit fisa.

    Primar, Secretar,
    ............... ...............
    Viza directiei teritoriale de statistica
    ------------
    Anexa VI a fost introdusa de pct. 8 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007.


    Anexa nr. VII

    Model de fisa pentru declararea unui oras
    Județul ...................
    Vizat,
    Prefect, Președintele consiliului
    judetean,
    ............... .........................

    FISA
    comunei .........., propusa să fie declarata oras
    A. Componența:
    Localități componente ale orasului: Sate ce apartin orasului:
    ----------------------------------- -------------------------1. ........................ 1............................2. ............... s.a.m.d. 2. ................. s.a.m.d.

    B. Indeplinirea principalilor indicatori cantitativi și calitativi minimali de definire a orașelor, prevăzuți la pct. 1.0 din anexa nr. II la Legea nr. 351/2001 :

    Nr.
    crt.






    Indicatorii minimali prevăzuți de Legea nr. 351/2001





    Indicatorii
    realizati
    de comuna
    propusa sa
    fie
    declarata
    oras

    1.*)

    Numar de locuitori 10.000


    2.*)

    Populatia ocupata în activități neagricole (% din totalul
    populatiei ocupate) 75%



    3.*)

    Dotarea locuintelor cu instalatie de alimentare cu apa
    (% din total locuinte) 70%



    4.*)

    Dotarea locuintelor cu instalatie de canalizare (% din total
    locuinte) 55%



    5.*)

    Dotarea locuintelor cu instalatie de incalzire centrala
    (% din total locuinte) 35%



    6.

    Numar de paturi în spitale la 1.000 de locuitori 7


    7.

    Numar de medici la 1.000 de locuitori 1,8


    8.

    Unități de invatamant liceal sau alta forma de invatamant
    secundar



    9.

    Dotari culturale și sportive: sali de spectacol, biblioteci
    publice, spatii pentru activități sportive



    10.

    Locuri în hoteluri 50


    11.

    Străzi modernizate (% din lungimea totala a strazilor) 50%


    12.

    Străzi cu retele de distribuție a apei (% din lungimea
    totala a strazilor) 60%



    13.

    Străzi cu conducte de canalizare (% din lungimea totala a
    strazilor) 50%



    14.

    Epurarea apelor uzate: racordarea la o statie de epurare cu
    treapta mecano-chimica



    15.

    Străzi cu retele de hidranti exteriori pentru stingerea
    incendiilor (% din lungimea totala a strazilor) 70%



    16.

    Spatii verzi (parcuri, gradini publice, scuaruri)
    mp/locuitor 15



    17.

    Depozit controlat de deseuri cu acces asigurat


    C. Date privind referendumul:
    Referendumul local a avut loc la data de ........ . Din ......... persoane inscrise în lista pentru referendum au participat ........... persoane. Din totalul de ........ voturi valabil exprimate, un numar de ........ voturi au exprimat acordul pentru declararea ca oras a comunei ..........................

    D. *) Institutul Național de Statistica a emis Avizul nr. ............ din ........... pentru conformitatea datelor inscrise la poz. 1-5 cu datele înregistrate la ultimul recensamant al populatiei și locuintelor, precum și pentru numărul de locuitori existent la data de 1 iulie a anului precedent celui în care s-a întocmit fisa.

    Primar, Secretar,
    ............... ...............
    Viza directiei teritoriale de statistica
    ------------
    Anexa nr. VII a fost introdusă de pct. 8 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007.


    Anexa nr. VIII

    Model de fisa pentru înființarea unei comune
    Județul .................
    Vizat,
    Prefect, Președintele consiliului
    judetean,
    ............... ..........................

    FISA
    comunei .........., propusa să fie infiintata
    A. Componenta:1. Satul-reședința al comunei propuse ........, preluat de la comuna/orasul .............2. Satul .........., preluat de la comuna/orasul ...........................3. Satul .................., preluat de la comuna/orasul ............... etc.
    B. Indeplinirea condițiilor necesare pentru înființarea de comune noi, prevăzute la pct. 4.0 din anexa nr. IV la Legea nr. 351/2001

    Nr.
    crt.





    Condiții necesare prevăzute prin Legea nr. 351/2001




    Condițiile
    realizate
    de comuna
    propusa sa
    fie
    infiintata

    1.*)

    Numar de locuitori - minimum 1.500


    2.*)

    Populatia ocupata în activități neagricole (% din totalul
    populatiei ocupate) - minimum 25%



    3.*)

    Locuinte construite după anul 1960 (% din numărul total de
    locuinte) - minimum 45%



    4**)

    Potențial economic care să asigure echilibrul bugetar al
    comunei



    5.


    Legaturi între satul-reședința de comuna și celelalte sate
    pe drumuri publice modernizate/cu imbracaminti usoare (% din
    total drumuri) - minimum 50%




    6.


    Situarea fiecaruia dintre satele componente ale comunei
    propuse spre înființare la distanta mai mare de 5 km față de
    actualul sat-reședința de comuna




    7.



    Reducerea distantei totale între satele componente ale
    comunei propuse spre înființare și actualul sat-reședința,
    în raport cu distanta totala între acestea și
    satul-reședința al comunei înființate - minimum 15 km





    8.





    Spatii construite pentru institutii și dotari:
    - primarie
    - școala primara și gimnaziala
    - dispensar uman, farmacie sau punct farmaceutic
    - post de politie
    - statie/halta CF sau statie transport auto







    C. Date privind referendumul:
    Referendumul local a avut loc la data de ...... Din totalul de ....... persoane inscrise în lista pentru referendum au participat ............. persoane. Din totalul de ........... voturi valabile exprimate, un numar de ............ voturi au exprimat acordul pentru înființarea comunei ..........................
    D. *) Institutul Național de Statistica a emis Avizul nr. ........ din ............, pentru conformitatea datelor inscrise la poz. 1-3 cu datele înregistrate la ultimul recensamant al populatiei și locuintelor, precum și pentru numărul de locuitori existent la data de 1 iulie a anului precedent celui în care s-a întocmit fisa.

    E. **) Confirmarea potentialului economic al viitoarei comune pentru asigurarea echilibrului bugetar al acesteia revine directiei generale a finanțelor publice a județului.
    F. După modelul fisei pentru înființarea unei comune se prezinta și fisa comunei rămase după reorganizare, cu excepția prevederilor lit. C.

    Primar, Secretar,
    ............... ...............
    Viza directiei teritoriale de statistica
    Director,
    ....................
    Viza directiei generale a finanțelor publice a județului
    Director,
    ....................

    ------------------
    Anexa nr. VIII a fost introdusă de pct. 8 al art. I din LEGEA nr. 100 din 19 aprilie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 27 aprilie 2007.