METODOLOGIE din 24 octombrie 2024privind echivalarea de către inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București a perioadelor de studii efectuate în străinătate și la organizațiile furnizoare de educație, care organizează și desfășoară, pe teritoriul României, activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, înscrise în Registrul special al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar
EMITENT
  • MINISTERUL EDUCAȚIEI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1082 din 30 octombrie 2024 Notă
    Aprobată prin ORDINUL nr. 7.303 din 24 octombrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.082 din 30 octombrie 2024.


    Articolul 1
    (1) Prezenta metodologie se aplică de către inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate și la organizațiile furnizoare de educație, care organizează și desfășoară, pe teritoriul României, activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, înscrise în Registrul special al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), de către cetățeni români, cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană și de cetățeni care solicită sau beneficiază de o formă de protecție internațională.(2) Perioadele de studii pentru care se aplică prevederile prezentei metodologii sunt perioadele de studii corespunzătoare învățământului obligatoriu și învățământului postliceal nefinalizate cu diplomă.(3) Prevederile prezentei metodologii se aplică și pentru echivalarea perioadelor de studii de nivel postliceal finalizate cu diplomă, pentru care Ministerul Educației dispune evaluarea de către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, denumite în continuare ISJ/ISMB, în vederea continuării studiilor într-un domeniu similar și obținerii unei calificări din sistemul românesc de învățământ.(4) În cazul persoanelor care au urmat o altă formă de organizare a învățământului obligatoriu finalizată cu diplomă și care solicită recunoașterea diplomei, Ministerul Educației poate recunoaște și echivala diploma în urma evaluării perioadei de studii de către ISJ/ISMB, conform procedurii prevăzute la art. 125 alin. (12) lit. a) din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.726/2024.


    Articolul 2
    (1) Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii cuprinde următoarele documente:
    a) cerere;
    b) foaie matricolă pentru clasele din România (dacă este cazul);
    c) documente școlare din care să rezulte nivelul, durata și promovarea clasei/claselor pentru care se solicită echivalarea;
    d) document de identificare al elevului;
    e) alte documente, dacă este cazul (adeverință emisă de autoritatea competentă din țara de origine care să confirme autenticitatea documentelor de studii).
    (2) Inspectoratele școlare stabilesc, prin procedură proprie, forma documentelor (original, copie, traducere autorizată și/sau legalizată etc.) solicitate aplicantului și prevăzute la alin. (1). (3) Pentru evaluarea dosarului de echivalare nu se percep taxe.


    Articolul 3
    (1) Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii se depune:
    a) la inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București;
    b) la unitatea de învățământ la care elevul participă la cursuri în calitate de audient, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educației nr. 5.726/2024 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
    (2) Dosarul se poate depune fizic sau online, conform procedurilor interne stabilite de către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București. (3) Persoanele din cadrul inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București desemnate să evalueze dosarele de echivalare verifică existența în dosar a documentelor prevăzute la art. 2 și, în cazul în care constată că dosarul nu este complet, înștiințează solicitantul în vederea transmiterii documentelor care lipsesc.(4) Evaluarea în vederea echivalării presupune analizarea documentelor școlare din străinătate sau de la organizațiile furnizoare de educație, care organizează și desfășoară, pe teritoriul României, activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, înscrise în Registrul special al ARACIP, și identificarea claselor efectuate în străinătate sau la organizațiile menționate. În procedura de evaluare, ISJ/ISMB au/are în vedere următoarele elemente, de la caz la caz: statutul instituției de învățământ, forma de învățământ, nivelul și durata studiilor, rezultatele învățării și competențele dobândite. (5) Echivalarea se realizează la nivelul ultimei clase absolvite.(6) Termenul de soluționare a dosarului de echivalare este de 30 de zile calendaristice de la data depunerii dosarului complet la inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.


    Articolul 4
    (1) Atestatul de echivalare emis de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București este valabil pentru înscrierea în orice unitate de învățământ preuniversitar din sistemul național de învățământ, la încadrarea pe piața forței de muncă și pentru înscrierea la cursuri de formare profesională. (2) Atestatul de echivalare se eliberează unității de învățământ, titularului, părinților, tutorilor legal instituiți sau unui împuternicit legal, în format fizic sau electronic, cu semnătură digitală, pentru solicitările depuse online. (3) În evidențele școlare ale elevei/elevului se consemnează următoarele: echivalat clasele …..................................................
    (Se menționează clasele promovate în străinătate.)
    pe baza Atestatului nr. …...............................................................
    (Se menționează numărul atestatului emis de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.)

    din data …...................................................................................
    (Se menționează data emiterii atestatului.).


    Articolul 5
    (1) Evaluarea dosarelor în vederea echivalării se efectuează de către o comisie formată din minimum 3 persoane desemnate din cadrul inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București. (2) Fișa postului persoanelor nominalizate la alin. (1) se completează cu atribuția de evaluare a dosarelor de echivalare de către conducerea inspectoratului școlar județean/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București.


    Articolul 6
    (1) Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București colaborează cu Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (C.N.R.E.D.) în vederea echivalării perioadelor de studii și transmit/transmite anual C.N.R.E.D. o situație centralizată a solicitărilor de echivalare.(2) Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor organizează sesiuni de instruire cu persoanele nominalizate de inspectoratul școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.(3) Pe durata desfășurării instruirii, cheltuielile pentru deplasare și cazare sunt suportate de către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

    -----