PRESCRIPŢIE TEHNICĂ din 5 decembrie 2003
PT C 7-2003 - CERINŢE TEHNICE PRIVIND UTILIZAREA, REPARAREA, VERIFICAREA, SCOATEREA DIN UZ ŞI CASAREA DISPOZITIVELOR DE SIGURANŢĂ*)
EMITENT
  • MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 933 bis din 24 decembrie 2003 Notă *) Aprobata prin Ordinul nr. 308 din 5 decembrie 2003 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 24 decembrie 2003.

    ANEXĂ")

    image

    *) Anexa este reprodusă în facsimil.

    Scopul principal al prescripţiilor tehnice este crearea unui cadru legal unitar în vederea aplicării întocmai a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind asigurarea protecţiei utilizatorilor, mediului înconjurător şi proprietăţii.

    Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici care utilizează, repară, verifică, scot din uz şi casează dispozitive de siguranţă.

    Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt răspunzători de aplicarea corectă a acesteia.

    ISCIR

    Telefon:

    (+4021) 411.97.60; 411.97.61

    Str Sf Elefterie nr. 47-49, sector 5

    Fax:

    (+4021) 411.98.70

    BUCUREŞTI www.1sc1r.ro

    Cod: 050524

    E-mail.

    iscir@fx.ro

    Reproducerea sau utilizarea integrală sau parţială a prezentei prescripţii tehnice în orice publicaţie şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisă dacă nu există acordul scris al ISCIR.

    Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi să se asigure că sunt în posesia ediţiei oficiale tipărite.

    1. 1 GENERALITĂŢI

      1. 1.1 Scop

        1. 1.1.1 Prezenta prescripţie tehnică face paiie din reglementările tehnice naţionale referitoare la dispozitive de siguranţă.

        2. 1.1.2 Prezenta prescripţie tehnică este elaborată în baza legislaţiei în vigoare privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibili şi conţine prevederi tehnice minime obligatorii privind utilizarea, repararea, verificarea tehnică periodică, scoaterea din uz şi casarea dispozitivelor de siguranţă, precum şi pentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi specifice.

        3. 1.1.3 Prezenta prescripţie tehnică se adresează agenţilor economici, autorizaţi de ISCIR-INSPECT, şi utilizatorilor, fără a interzice, restrânge sau împiedica introducerea pe piaţă şi/sau exploatarea dispozitivelor de siguranţă care respectă condiţiile tehnice din prezenta prescripţie tehnică.

        4. 1.1.4 Autoritatea tehnică naţională care asigură punerea în aplicare şi respectarea prevederilor din prezenta prescripţie tehnică este ISCIR-Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, prin ISCIR-INSPECT, care, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.340/2001, este organul de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului, având ca principal obiect de activitate asigurarea în numele statului a protecţiei utilizatorilor şi a siguranţei în funcţionare pentru instalaţiile şi echipamentele sub presiune în categoria cărora se integrează şi dispozitivele de siguranţă.

      2. 1.2 Domeniu de aplicare

        1. 1.2.1 P1in „dispozitive de siguranţă" se înţeleg „supape de siguranţă şi membrane de rupere",

          care se clasifică astfel :

          1. a) supape de siguranţă cu acţiune directă:

            • - supape de siguranţă cu arc;

            • - supape de siguranţă cu greutate axială ;

            • - supape de siguranţă cu pârghie şi contragreutate ;

          2. b) supape de siguranţă cu acţiune indirectă :

            • - supape de siguranţă pilotate ;

            • - supape de siguranţă cu impuls;

          3. c) supape de siguranţă cu acţiune mixtă:

            • - supape de siguranţă directe cu arc şi cu acţionare de la distanţă;

            • - supape de siguranţă cu arc şi încărcare suplimentară;

          4. d) membrane de rupere având următoarele tipuri constructive :

            • - membrană bombată convenţional tensionată;

            • - membrană bombată cu şanţuri sau rizuri (precrestate tensionate);

            • - membrană bombată invers (de colaps) ;

            • - membrană bombată invers (de colaps) cu şanţuri sau rizuri ;

            • - membrană multistrat.

      3. 1.3 Referinţe normative

        Prezenta prescripţie tehnică face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescripţii tehnice şi alte reglementări naţionale.

        1. 1.3.1 Legi şi hotărâri

          • Legea nr 608/2001 privind evaluarea confotmităţii produselor

          • Hotărârea Guvernului nr. 752/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a echipamentelor sub presiune

          • Hotărârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat

          • Decret nr. 290/1997 privind norme generale de prevenire şi stingere a incendiilor

          • Hotărârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile ce revin agenţilor economici - persoane fizice sau juridice - în comercializarea produselor de folosinţă îndelungată destinate consumatorilor, republicată în 1997

          • Hotărârea Guvernului nr. 1.022/2002 privind „Produse şi servicii care pot pune în pericol viaţa, sănătatea, securitatea muncii şi protecţia mediului"

          • Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.republicată, aprobată prin Legea nr. 11/1994

          • Ordonanţa Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobată cu modificări prin Legea nr. 451/2001

          • Ordinul ministrului apelor, pădurilor şi protecţiei mediului nr. 462/1993 privind „Condiţiile tehnice privind protecţia atmosferei" şi „Norma metodologică privind determinarea emisiilor de poluanţi atmosferici produşi de surse staţionare"

        2. 1.3.2 Standarde

          Standardele aplicabile sunt menţionate în anexa A.

      4. 1.4 Termeni şi definiţii

        1. 1.4.1 accesibilitate pentru întreţinere şi utilizare - însuşire (caracterisţică) a echipamentului de a pe1mite utilizatorului final sau personalului de specialitate accesul la piesele componente în timpul utilizării şi întreţinerii, fără a conduce la situaţii care pot provoca prejudicii sau răniri ale acestora.

        2. 1.4.2 accident - orice eveniment care poate produce răniri, mutilări sau chiar decesul persoanelor, datorat dispozitivelor de siguranţă.

        3. 1.4.3 agent economic autorizat - persoană juridică autorizată de ISCIR-INSPECT pentru prestarea de activităţi (lucrări) specializate. Un agent economic (prestator de specialitate) poate fi autorizat de ISCIR-INSPECT, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, pentru seturi de activităţi specializate.

        4. 1.4.4 autorizaţie - document emis de ISCIR-INSPECT prin care se atestă capabilitatea tehnică a unui agent economic de a efectua următoarele seturi de activităţi:

          • - reparare şi verificare după reparare a supapelor de siguranţă;

          • - verificare la deschidere-închidere a supapelor de siguranţă.

          Autorizaţiile solicitate de agentul economic sunt emise separat pentrn fiecare activitate.

          1.4.S autorizaţie de funcţionare - ansamblu de activităţi de verificare şi validare a rezultatelor măsurărilor şi încercărilor funcţionale executate la punerea în funcţiune iniţială a echipamentului sub presiune sau cu ocazia verificărilor tehnice periodice, în scopul confirmării îndeplinirii condiţiilor de funcţionare în siguranţă la utilizator (deţinător).

              1. 1.4.6 autorizaţie de reparare - document emis de ISCIR-INSPECT prin care se atestă capabilitatea tehnică a unui agent economic de a efectua reparaţii planificate sau neplanificate (intervenţii) la dispozitivele de siguranţă montate pe echipamente sub presiune, cu respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice.

              2. 1.4.7 autorizaţie de verificare - document emis de ISCIR-INSPECT prin care se atestă capabilitatea tehnică a unui agent economic de a efectua verificări după reparare sau verificări la deschiderea­ închiderea supapelor de siguranţă, cu respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice.

              3. 1.4.8 avarie - orice eveniment produs la un echipament sub presiune care scoate din funcţiune parţial sau definitiv echipamentul respectiv sau dispozitivul de siguranţă.

              4. 1.4.9 instrucţiuni de utilizare - instrncţiuni privind exploatarea supapelor de siguranţă elaborate de agentul economic autorizat de ISCIR-INSPECT şi distribuite utilizatornlui.

              1. 1.4.1 O încercarea de etanşeitate - încercare efectuată în scopul verificării etanşeităţii dispozitivului de siguranţă cu o presiune egală cu contrapresiunea de verificare.

              1. 1.4.11 încercarea de presiune hidraulică - încercare efectuată în scopul verificării rezistenţei dispozitivului de siguranţă.

              2. 1.4.12 echipamente sub presiune - recipiente, conducte, accesorii de securitate şi accesorii pentru reglarea presiunii. Echipamentele sub presiune includ, de asemenea, elemente fixate la părţile solicitate la presiune, ca de exemplu: flanşe, racorduri/ştuţuri, cuplaje, elemente de susţinere, urechi pentru ridicare etc

              3. 1.4.13 evaluarea conformităţii - activitatea al cărei obiect este determinarea în mod direct sau indirect a faptului că sunt îndeplinite condiţiile specificate.

              4. 1.4.14 fluide - gaze, lichide şi vapori în stare pură, precum şi amestecuri ale acestora. Un fluid poate conţine şi o suspensie de substanţe solide.

              5. 1.4.15 operator stand de verificare - personal angajat al agentului economic, instruit pentru efectuarea operaţiilor de verificare a dispozitivelor de siguranţă şi care este autorizat de ISCIR-INSPECT.

                Prin operator stand de verificare supape de siguranţă se înţelege personalul care efectuează încercările de perfonnanţă la supapele de siguranţă.

              6. 1.4.16 marcare - operaţie prin care dispozitivele de siguranţă sunt marcate vizibil ş1 durabil pe suprafaţa corpului lor sau pe o placă de identificare ataşată durabil de corpul lor.

              7. 1.4.17 presiune - presiunea relativă la presiunea atmosferică de 1,013 bar, respectiv presmnea măsurată. O presiune din domeniul vacuumului se exprimă printr-o valoare negativă.

              8. 1.4.18 presiune maximă admisibilă (PS) - presiunea maximă pentru care a fost proiectat echipamentul sub presiune, aşa cum este specificată de producător.

              9. 1.4.19 recipient (recipient sub presiune) - o incintă închisă proiectată şi fabricată pentru a conţine fluide sub presmne, inclusiv toate componentele fixate limitat la dispozitivele de legare la alte echipamente. Un recipient poate fi compus din una sau mai multe incinte.

              10. 1.4.20 reparare - ansamblu de lucrări şi operaţiuni specializate care au ca scop readucerea produsului la parametrii iniţiali de funcţionare în condiţii de siguranţă prin îndepărtarea neconformităţilor.

              11. 1.4.21 responsabil cu supravegherea lucrărilor (RSL) - personal angajat al agentului economic, autorizat de ISCIR-INSPECT să supravegheze activitatea specifică pentru care este autorizat agentul economic respectiv de către ISCIR-INSPECT.

              12. 1.4.22 supape de siguranţă - supapa de siguranţă de uz general şi supapa de siguranţă de înaltă performanţă sunt acele dispozitive de siguranţă care trebuie să corespundă tehnicii şi să fie adecvate scopului de utilizare.

              13. 1.4.23 stand de verificare a supapelor de siguranţă - echipament sub presiune deţinut de un agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT şi utilizat pentru verificarea supapelor de siguranţă.

              14. 1.4.24 proprietar/utilizator - persoană fizică sau juridică deţinătoare a unui echipament sub presiune protejat cu unul sau mai multe dispozitive de siguranţă.

          Termenii şi definiţiile menţionate anterior se aplică numai în sensul prezentei prescripţii tehnice. Terminologia suplimentară este prezentată în anexa K.

          Urntăţile de măsură precum şi relaţiile de calcul sunt prezentate în anexele L şi M.

      5. 1.5

        AF IE IP IT PT RE RSL

        RSVTI VTP

        Abrevieri

        • - Autonzare de funcţionare

        • - Încercare de etanşeitate

        • - Încercare la presiune

        • - Inspecţia teritorială

        • - Prescripţie tehnică

        • - Revizie exterioară

        • - Responsabil cu supravegherea lucrărilor

        • - Responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor

        • - Verificare tehnică periodică

      6. 1.6 Condiţii generale

        1. 1.6.1 Se admite utilizarea tipurilor de supape de siguranţă clasificate în funcţie de modul de acţionare, menţ10nate la pct. 1.2.1.

        2. 1.6.2 În funcţie de performanţe, supapele de siguranţă se clasifică în supape de siguranţă de uz general şi în supape de siguranţă de înaltă performanţă. Supapele de siguranţă de înaltă performanţă sunt destinate numai pentru gaze şi vapori şi sunt special concepute având eventual mai multe posibilităţi de reglare. Supapele de siguranţă cu acţiune indirectă se încadrează de regulă în categoria supapelor de siguranţă de înaltă performanţă.

        3. 1.6.3 În cazuri motivate tehnic, se pot admite şi alte tipuri de supape de siguranţă cu condiţia ca soluţiile constructive stabilite de proiectant să fie avizate de factorii interesaţi şi de ISCIR-INSPECT.

        4. 1.6.4 Secţiunea liberă a racordului de intrare trebuie să fie cel puţin egală cu secţiunea de scurgere în cazul supapelor de siguranţă simple şi cu cel puţin 25% mai mare decât suma secţiunilor de scurgere în cazul supapelor duble.

        5. 1.6.5 Ruperea eventuală a unei piese nu trebuie provoace obturarea curgerii prin supapa de siguranţă.

        6. 1.6.6 Supapele de siguranţă pentru fluide toxice sau inflamabile vor fi numai de tipul „cu corp închis (cu racord de evacuare) şi carcasă etanşă".

        7. 1.6.7 Se admit racorduri cu flanşe, cu capete de sudură, cu filete şi garnitură sau cu etanşare în filet. Se recomandă utilizarea flanşelor cu dimensiuni de legătură standardizate.

        8. 1.6.8 Arcul supapei de siguranţă poate fi protejat prin etanşarea carcasei faţă de corp cu un burduf metalic. Dacă burduful metalic are şi rol de echilibrare a contrapresiunii, atunci supapa de siguranţă va fi prevăzută cu un piston adecvat care să preia rolul de echilibrare în cazul spargerii burdufului, iar carcasa poate fi prevăzută cu orificiu de aerisire.

        9. 1.6.9 Supapele de siguranţă cu acţiune indirectă trebuie să fie comandate de cel puţin o supapă de siguranţă pilot cu acţiune directă.

        10. 1.6.10 Nu se admit robinete de închidere pe conductele de comandă sau de alimentare între supapa pilot cu acţiune directă şi supapa principală. Se admit organe de dozare în vederea reglării, cu condiţia blocării şi asigurării în poziţia reglată.

        11. 1.6.11 La supapele de siguranţă cu acţiune indirectă pentru cazane de abur sau de apă supraîncălzită, diametrul minim de scurgere al supapelor pilot şi diametrul interior al conductelor de comandă trebuie să fie de cel puţin 15 mm.

        12. 1.6.12 Conductele de comandă şi alimentare ale supapelor de siguranţă cu acţiune indirectă trebuie să fie astfel concepute încât să nu fie posibilă acumularea de condens.

        13. 1.6.13 Echiparea cu un mecanism de deschidere forţată a supapelor de siguranţă care funcţionează cu alte fluide decât aer, apă fierbinte sau abur este la latitudinea proiectantului instalaţiei, în funcţie de natura poluantă, gradul de periculozitate sau valoarea fluidului şi de posibilităţile de verificare a funcţionării supapelor de siguranţă, altele decât prin deschidere forţată.

        14. 1.6.14 Supapele de siguranţă vor fi marcate vizibil şi durabil cu cel puţin următoarele date:

          • - sigla unităţii constructoare;

          • - indicativul de confirmare a certificării;

          • - simbolul de tip al supapei de siguranţă;

          • - seria şi anul de fabricaţie;

          • - presiunea nominală (PN);

          • - diametrul nominal (DN);

          • - diametrul minim de scurgere (d) sau secţiunea de scurgere (A);

          • - cursa de descărcare (hct);

          • - presiunea de reglare (pr);

          • - temperatura maximă/minimă admisă a fluidului;

          • - coeficientul de scurgere (a) sau capacitatea de evacuare garantată pentru un anumit fluid.

          Datele de mai sus vor fi marcate pe o placă de identificare.

        15. 1.6.15 Se admite ca datele indicate la pct. 1.6.14 să fie gravate direct pe corpul supapei.

        16. 1.6.16 Presiunea nominală şi diametrul nominal al racordurilor cu flanşe pot fi marcate pe corp prin turnare sau matriţare, după caz, sau pot fi poansonate pe periferia flanşelor. Simbolurile filetelor racordurilor filetate pot fi marcate în dreptul racordurilor.

        17. 1.6.17 Fiecare membrană de rupere trebuie să fie marcată la loc vizibil cu o placă de identificare care să cuprindă cel puţin următoarele date :

          • - sigla sau marca producătorului;

          • - seria şi anul de fabricaţie;

          • - diametrul nominal (DN);

          • - tipul membranei;

          • - materialul membranei;

          • - presiunea de rupere (MPa, bar);

          • - temperatura de lucru (0C);

          • - poansonul verificatorului care a efectuat încercările;

          • - sensul de montare a membranei între inele (holdere).

        18. 1.6.18 Se admite marcarea codificată a membranelor de rupere, cu condiţia explicitării codului respectiv în declaraţia de conformitate a acestora.

        19. 1.6.19 Inelele de fixare (holderele) vor fi marcate printr-o etichetă, fixată pe acestea, care va cuprinde cel puţin următoarele date :

          • - tipul inelului;

          • - sensul de curgere al fluidului, printr-o săgeată vizibilă;

          • - materialul inelului;

          • - diametrul nominal al flanşei;

          • - presiunea nominală a flanşei;

          • - presiunea de rupere a membranei.

    2. 2 EVALUAREA CONFORMITĂŢII ŞI INTRODUCEREA PE PIAŢĂ

      1. 2.1 Evaluarea conformitătii

        '

        Evaluarea conformităţii dispozitivelor de siguranţă se efectuează înainte de introducerea pe piaţă a acestora de către organisme de certificare desemnate

        Lista organismelor de certificare desemnate pentru evaluarea conformităţii produselor este prezentată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

        Evaluarea conformităţii dispozitivelor de siguranţă este confirmată prin:

        • - marcajul naţional de conformitate CS, aplicat pe dispozitivul de siguranţă de către producător (agentul economic constructor) sau de către reprezentantul autorizat al acestuia;

        • - marcajul european de conformitate CE, aplicat pe dispozitivul de siguranţă de către un producător (agent economic constructor) dintr-un stat membru al Uniunii Europene.

        Marcajul de conformitate CS sau CE, aplicat pe un dispozitiv de siguranţă, semnifică faptul că acesta respectă cerinţele esenţiale de securitate aplicabile din Hotărârea Guvernului nr. 752/2002.

      2. 2.2 Introducerea pe piaţă

        Introducerea pe piaţă a dispozitivelor de siguranţă va fi făcută conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 752/2002.

        La mtroducerea pe piaţă, dispozitivele de siguranţă vor fi însoţite de:

        1. a) declaraţia de conformitate CS sau CE redactată/tradusă în limba română;

        2. b) instrucţiuni de funcţionare (utilizare, exploatare), în măsura în care se consideră necesare pentru utilizator, care să conţină toate informaţiile necesare privind securitatea referitoare la um1ătoarele aspecte:

        • - montarea, mclusiv asamblarea mai multor dispozitive de siguranţă diferite;

        • - punerea în funcţiune;

        • - utilizarea;

        • - întreţinerea, inclusiv verificările care se efectuează de către utilizator.

        Instrucţiunile de funcţionare trebuie să cuprindă şi informaţiile inscripţionate pe dispozitivul de siguranţă, inclusiv seria de identificare, şi trebuie să fie însoţite, după caz, de documente tehnice, desene şi diagrame necesare pentru înţelegerea completă a acestor instrucţiuni.

        După caz, în instrucţiunile de funcţionare trebuie să se facă referire la posibilele pericole care pot apare în cazul unei utilizări necorespunzătoare.

    3. 3 UTILIZAREA DISPOZITIVELOR DE SIGURANŢĂ

      1. 3.1 Utilizarea supapelor de siguranţă

        Supapele de siguranţă trebuie să lucreze lin sau cu deschidere bruscă, fără înţepeniri şi fără vibraţii dăunătoare care pot detenora supapa de siguranţă sau instalaţia. Ventilul trebuie să se deschidă şi să se menţină la cursa de descărcare (hei) şi, de asemenea, să se închidă etanş, fără bătăi pe scaun sau pe opritor.

        Deschiderea, descărcarea şi închiderea supapelor de siguranţă de uz general trebuie să se încadreze în um1ătoarele limite:

        • - abaterea presmnii de reglare (a):

        • - a = ± O,15 bar, atunci când Pr s 5 bar;

        • - a = ± 3 % pr, atunci când Pr > 5 bar;

        • - creşterea presiunii la deschidere (b1):

        • - b1 sl0 %, când Pr > 3 bar;

        • - b1 s0,5 bar, cândpr s3 bar;

        • - scăderea presiunii la închidere (b2):

          • pentru gaze şi vapori:

        • - % sb2 s 15 %, când Pr > 3 bar;

        • - b2s 0,5 bar, când Prs 3 bar;

        • pentru lichide:

        • - 2 % sb2 s20 %, când Pr > 3 bar;

        • - b2s 0,6 bar, când Prs 3 bar.

        Pentru supapele de siguranţă de înaltă performanţă limitele de mai sus vor fi mai restrânse, după cum urmează : a = ± 3 %, când Pr < 23 bar;

        a=± 0,7 bar, când Pr = 23 70 bar;

        a = ± 1 % pr, atunci când Pr > 70 bar;

        b1s 2 %, b1s 3 % sau b1s 5 %, în funcţie de aplicaţii şi de tipul supapelor de siguranţă; 2 % sb2s 10 % sau b2 reglabil în limitele 2 % 7 % .

      2. 3.2 Utilizarea membranelor de rupere

        1. 3.2.1 Membranele de rupere la care, în urma transportului, manipulării sau depozitării neglijente, au apărut cute, proeminenţe, deformaţii vizibile, zgârieturi sau alte deteriorări mecanice nu vor fi admise pentru utilizare.

        2. 3.2.2 Se va acorda o atenţie deosebită respectării cu stricteţe a sensului de circulaţie marcat pe inelele (holderele) de fixare şi, de asemenea, montării corecte a membranei în dispozitivul de siguranţă.

        3. 3.2.3 Dispozitivele de siguranţă trebuie să fie montate direct pe recipient sau pe compartimentele pe care le protejează, pe cât posibil la partea superioară. Acestea trebuie să fie astfel amplasate încât să fie protejate împotriva deteriorărilor posibile din exterior şi uşor accesibile pentru verificare şi înlocuire.

          În cazuri speciale, când natura fluidului sau construcţia sistemului (aparat, recipient etc.) nu permite montarea dispozitivului de siguranţă direct pe sistem, acesta se poate monta pe racorduri speciale sau pe conducte de alimentare, cu condiţia ca între sistemul protejat şi dispozitivul de siguranţă să nu existe armături de închidere.

        4. 3.2.4 În cazuri speciale, se poate admite montarea unui robinet de închidere pe conducta dintre sistemul protejat şi dispozitivul de siguranţă cu condiţia ca, atât timp cât sistemul se află în funcţiune, robinetul să fie blocat şi sigilat pe poziţia „DESCHIS".

        5. 3.2.5 La montarea unei membrane de rupere trebuie să se asigure posibilitatea reţinerii fragmentelor de membrană după rupere.

        6. 3.2.6 Dacă membrana de rupere se montează între o supapă de siguranţă şi sistemul protejat, se vor avea în vedere următoarele :

          • - presiunea de rupere a membranei nu trebuie să depăşească presiunea maximă admisibilă de lucru din sistem (recipient sub presiune, aparat), la temperatura maximă de lucru;

          • - secţiunea de scurgere rezultată după ruperea membranei trebuie să fie cel puţin egală cu secţiunea de scurgere a racordului supapei de siguranţă;

          • - ruperea membranei nu trebuie să afecteze în nici un fel funcţionarea supapei de siguranţă.

        7. 3.2.7 Racordurile prin intermediul cărora se face conectarea dispozitivelor de siguranţă la utilajele tehnologice protejate trebuie să fie consolidate şi rigidizate.

        8. 3.2.8 Dispozitivele de siguranţă trebuie să fie prevăzute cu conducte de evacuare a fluidului, conduse în locuri în care să nu prezinte pericol pentru oameni, animale şi mediul înconjurător. Conductele de evacuare trebuie să fie astfel dimensionate încât la evacuarea fluidului să nu se creeze o contrapresiune

          după dispozitivul de siguranţă care să micşoreze capacitatea de evacuare a acestora. Fluidele letale vor fi făcute inofensive înainte de a fi evacuate.

        9. 3.2.9 Conductele de evacuare nu sunt obligatorii în cazurile în care fluidele respective nu sunt periculoase.

        10. 3.2.10 Pe conductele de evacuare ale dispozitivelor de siguranţă este interzisă montarea unor elemente de închidere.

          În cazul în care conductele de evacuare sunt conduse la un colector comun (de exemplu: la liniile de golire rapidă sau la linia de faclă), se pot monta elemente de închidere pe conductele respective înainte de intrarea în colectorul comun, pentru preîntâmpinarea accidentelor care pot avea loc la instalaţiile oprite şi legate la reţeaua în funcţiune. În aceste cazuri, elementele de închidere vor fi blocate şi sigilate în poziţia „DESCHIS" pentru instalaţiile în funcţiune şi în poziţia ,,ÎNCHIS" pentru instalaţiile oprite.

        11. 3.2.11 Conductele de evacuare, suporturile şi ancorele acestora trebuie să fie astfel construite încât să poată rezista în condiţii de siguranţă deplină la solicitările statice şi dinamice ce pot rezulta în timpul evacuării fluidului.

        12. 3.2.12 Montarea dispozitivelor de siguranţă se va face în conformitate cu documentaţia tehnică de însoţire a echipamentului sub presiune pe care îl deserveşte.

        13. 3.2.13 Autorizarea în funcţionare a instalaţiei/echipamentului sub presiune în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice specifice include şi autorizarea în funcţionare a dispozitivelor de siguranţă care le deservesc.

    4. 4 REVIZIA ŞI REPARAREA DISPOZITIVELOR DE SIGURANŢĂ

      1. 4.1 Revizia supapelor de siguranţă

        1. 4.1.1 Supapele de siguranţă vor fi supuse periodic unei revizii tehnice odată cu instalaţia sau, dacă condiţiile de lucru o cer (fluide murdare, corozive, care se depun etc.), la perioade mai scurte conform instrucţiunilor tehnice de exploatare a instalaţiei şi ori de câte ori se constată funcţionări necorespunzătoare (neetanşeităţi ale ventilului sau alte deficienţe).

          Revizia tehnică se va face într-un atelier specializat prevăzut cu stand autorizat de ISCIR-INSPECT pentru ve1ificarea supapelor de siguranţă, sub supravegherea personalului autorizat de ISCIR-INSPECT în acest sens.

        2. 4.1.2 La revizia tehnică, supapa de siguranţă se demontează şi se curăţă. Se examinează piesele pentru a se constata eventualele uzuri. Piesele uzate vor fi înlocuite cu piese de schimb similare cu cele utilizate la execuţia supapelor de siguranţă noi. După efectuarea reviziei tehnice, supapele de siguranţă vor fi resigilate.

        3. 4.1.3 Lucrările de revizie tehnică a supapelor de siguranţă vor fi efectuate numai de către agenţi economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT în acest sens.

      2. 4.2 Repararea supapelor de siguranţă

        1. 4.2.1 Repararea supapelor poate fi efectuată de către agenţii economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzătoare de execuţie a reparaţiilor şi de verificare tehnică după reparare şi sunt autorizaţi, în prealabil, de ISCIR-INSPECT confom1 prevederilor cap. 7. Lucrările de reparare se vor executa numai la supapele de

          siguranţă la care deţinătorul prezintă documentaţia tehnică a acestora, care să pennită identificarea tuturor datelor tehnice necesare efectuării lucrărilor de reparaţie.

        2. 4.2.2 Agentul economic autorizat pentru reparaţii răspunde de calitatea reparaţiei.

        3. 4.2.3 Un exemplar din documentaţia tehnică utilizată la repararea supapei de siguranţă va fi păstrată la reparator şi un exemplar din aceeaşi documentaţie tehnică se va anexa la cartea instalaţiei-partea de exploatare a instalaţiei/echipamentului sub presiune pe care o deserveşte.

        4. 4.2.4 Agenţii economici reparatori de supape trebuie să aibă un registru de evidenţă a supapelor reparate ţinut la zi, conform modelului din anexa B. Registrul va fi numerotat, şnuruit, sigilat şi ştampilat de ISCIR-INSPECT IT în raza căreia îşi are sediul agentul economic.

        5. 4.2.5 Agentul economic reparator autorizat de ISCIR-INSPECT va efectua la supapele de siguranţă reparate, următoarele verificări, pe un stand de probă :

          1. a) examinarea constructivă;

          2. b) încercarea hidraulică;

          3. c) verificarea etanşeităţii ansamblului;

          4. d) reglarea supapei de siguranţă;

          5. e) verificarea etanşeităţii ventilului.

            Determinarea caracteristicilor de „închidere" şi „deschidere" se va face la cel puţin 3 valori ale presiunii de reglare, dintre care 2 valori sunt limitele domeniului de reglare.

            Pentru fiecare valoare a presiunii de reglare se vor măsura la cel puţin 5 „deschideri-închideri" succesive valorile presiunilor p1, pz, p3 şi cursa de descărcare Oi<l) şi se va verifica dacă supapa de siguranţă funcţionează lin sau cu deschidere bruscă, fără înţepeniri şi fără vibraţii dăunătoare care pot deteriora supapa de siguranţă sau instalaţia. Ventilul trebuie să se deschidă şi să se menţină la cursa de descărcare ( ) şi să se închidă etanş fără bătăi pe scaun sau pe opritor.

            Supapa de siguranţă reparată va putea fi reutilizată numai pe baza unui buletin de încercări emis după verificarea acesteia pe un stand de probă al unui agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru verificarea supapelor de siguranţă.

        6. 4.2.6 După terminarea lucrărilor de reparare, agentul economic va emite declaraţia de conformitate pentru repararea supapei de siguranţă sau pentru lotul de supape de siguranţă reparate conform modelului din anexa C.

        7. 4.2.7 După reparare şi verificare pe un stand de probă al unui agent economic autorizat de ISCIR­ INSPECT pentru verificarea supapelor de siguranţă, supapa de siguranţă va fi resigilată.

    5. 5 VERIFICAREA TEHNICĂ PERIODICĂ (LA SCADENŢĂ) A DISPOZITIVELOR DE SIGURANŢĂ

      1. 5.1 Generalităţi

        1. 5.1.1 Verificarea tehnică periodică (VTP) a supapelor de siguranţă se va efectua numai pe standuri de probă ale agenţilor economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT în conformitate cu prevederile cap. 7.

          Agenţii economici au următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

          • - să posede şi să menţină în condiţii bune întregul echipament necesar efectuării ve1ificării;

          • - să asigure toate condiţiile necesare pentru efectuarea verificărilor;

          • - să completeze ,,Declaraţia de conformitate pentru veiificarea tehnică peiiodică", conform modelului dinanexaD.

          Rezultatele verificărilor tehnice periodice vor fi înscrise într-un registru ţinut Ia zi şi întocmit conform modelului

          din anexa E. Registrul va fi numerotat, şnuruit, sigilat şi ştampilat de către ISCIR-INSPECT IT în raza căreia îşi are sediul agentul economic.

        2. 5.1.2 Supapele de siguranţă vor fi supuse unor verificări tehnice peiiodice (la scadenţă) conform intervalelor de timp prevăzute pentru veiificările tehnice la scadenţă ale instalaţiilor mecanice sub presiune pe care le protejează, în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice specifice, referitoare la acestea (dacă agentul economic constructor nu a prevăzut un interval de timp mai mic).

        3. 5.1.3 Dispozitivele de siguranţă cu membrane de rupere, neavând elemente componente mobile (cazul supapelor de siguranţă), nu necesită întreţinere ci doar o verificare periodică a integrităţii acestora, mai precis a componentelor (holdere, membrane etc.), efectuată de către RSVTI al unităţii deţinătoare de instalaţii/echipamente sub presiune pe care acestea le protejează.

        4. 5.1.4 Membranele de rupere se înlocuiesc:

          • - în toate cazurile de deteriorare constatate la controlul periodic;

          • - în cazul distrugerii membranei.

        5. 5.1.5 Membranele de rupere se înlocuiesc anual cu altele noi, chiar dacă par a fi în stare intactă, cu excepţia membranelor la care fabricantul recomandă altă perioadă de înlocuire.

      2. 5.2 Verificarea exterioară a supapelor de siguranţă

        Verificarea exterioară constă în examinarea aspectului suprafeţei exterioare a supapelor de siguranţă, verificarea dimensională a acestora, precum şi verificarea existenţei şi conţinutului marcajelor. Verificarea exterioară are drept scop depistarea neconformităţilor care nu permit utilizarea supapelor de siguranţă.

        Supapele de siguranţă se consideră admise la verificarea exterioară dacă sunt marcate vizibil şi durabil cu datele menţionate la pct. 1.6.14 şi se constată integritatea sigiliului.

    6. 6 VERIFICAREA SUPAPELOR DE SIGURANŢĂ PE STANDURI DE PROBĂ

      1. 6.1 Încercarea la presiune hidraulică a supapelor de siguranţă

        1. 6.1.1 Încercarea la presiune hidraulică (IP) se face numai pe standuri de verificare a supapelor de siguranţă ai agenţilor economici autoiizaţi de ISCIR-INSPECT pentru efectuarea acestei activităţi.

        2. 6.1.2 Încercarea se face diferenţiat asupra părţii de intrare (în amonte de ventil) şi asupra părţii de evacuare (în aval de ventil).

        3. 6.1.3 La supapele de siguranţă cu carcasă neetanşă se încearcă separat partea de intrare şi partea de evacuare a corpului, iar la supapele cu corp deschis (rară racord de evacuare) se încearcă partea de intrare a corpului.

        4. 6.1.4 Presiunea de încercare va fi stabilită în funcţie de presiunea de calcul, în conformitate cu prevederile pentru cazane şi recipiente sub presiune, şi ţinând seama de următoarele cerinţe:

          - pentru supapele de siguranţă cu racord de intrare cu flanşă, presiunea de probă la partea de intrare va fi

          cel puţin 1,5 x presiunea nominală;

          - presiunea de probă la partea de evacuare va fi cel puţin 1,5 x contrapresiunea maximă, dacă nu sunt stabilite în documentaţia tehnică de însoţire a supapei de siguranţă.

        5. 6.1.5 Fluidul utilizat pentru încercarea la presiune hidraulică, durata şi temperatura de încercare a supapei de siguranţă trebuie să fie în conformitate cu prevederile documentaţiei tehnice de însoţire a acesteia. În cazul în care documentaţia tehnică nu prevede condiţii de efectuare a încercării de presiune hidraulică, supapa de siguranţă va fi probată cu apă (la temperatura de maxim 50°C), timp minim de 1O minute.

        6. 6.1.6 Încercarea la presiune hidraulică se consideră reuşită dacă nu se constată deformaţii vizibile, fisuri, crăpătu1i sau scurgeri de fluid de probă.

      2. 6.2 Verificarea etanşeităţii supapei de siguranţă

        1. 6.2.1 Supapele de siguranţă de tip etanş, complet asamblate, se supun la o probă de etanşeitate (IE) la o presiune egală cu contrapresiunea maximă. Încercarea se face cu ventilul deschis. La supapele de siguranţă fără mecanism de deschidere forţată se încearcă numai spaţiul din aval de ventil.

        2. 6.2.2 Fluidul de probă, durata şi temperatura de încercare, precum şi metoda de verificare se vor menţiona în documentaţia tehnică de însoţire a supapei de siguranţă.

        3. 6.2.3 În cazul în care documentaţia tehnică de însoţire nu precizează condiţii de efectuare a verificării etanşeităţii supapei de siguranţă, atunci aceasta se va verifica minim 30 minute, la o presiune egală cu 0,9 x presiunea de reglare, utilizând următoarele tipuri de fluide:

          1. a) cele care lucrează cu gaze sau vapori vor fi încercate cu aer, abur supraîncălzit, abur suprasaturat uscat sau cu alte fluide gazoase;

          2. b) cele care lucrează cu lichide cu viscozitate sub 5 cSt (1,4°E) vor fi încercate cu apă sau alt lichid corespunzător ca viscozitate;

          3. c) cele care lucrează cu lichide care vaporizează la trecerea prin supapă, este obligatorie precizarea fluidului de lucru în documentaţia telmică de însoţire.

      3. 6.3 Verificarea etanşeităţii ventilului

        1. 6.3.1 Ve1ificarea etanşeităţii ventilului se efectuează după verificarea presiunii de reglare, la o presiune egală cu 0,9 din presiunea de reglare, şi de regulă cu acelaşi fluid cu care s-a făcut reglarea. Etanşeitatea se consideră acceptată dacă nu sunt semne de scăpări vizibile când se încearcă cu lichid sau abur şi sonore când se încearcă cu aer sau alt gaz.

        2. 6.3.2 Metode mai exacte de determinare a pierde1ilor şi criterii de admisibilitate pot fi indicate în documentaţia tehnică de însoţire a supapelor de siguranţă.

      4. 6.4 Verificarea presiunii de reglare

        1. 6.4.1 Verificarea presiunii de reglare se efectuează pe un stand specializat, cu fluid de încercare a cărui stare fizică trebuie să fie aceeaşi cu a fluidului de lucru. Fluidul de încercare va fi menţionat în documentaţia de însoţire a supapei de siguranţă.

        2. 6.4.2 Presiunea de reglare se verifică la cel puţin 5 deschideri succesive ale supapei de siguranţă iar valorile măsurate trebuie să se încadreze în abaterile menţionate la pct. 3.1.

    7. 7 SCOATEREA DIN UZ ŞI CASAREA DISPOZITIVELOR DE SIGURANŢĂ

      Scoaterea din uz a dispozitivelor de siguranţă în vederea casării se va face pe baza proceselor-verbale încheiate de către responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI).

      Agenţii economici sunt obligaţi să distrugă imediat supapele de siguranţă scoase din uz în urma procesului­ verbal încheiat. Înainte de distrugere se vor demonta ventilele şi arcurile supapelor. Distrugerea supapelor de siguranţă se va face astfel încât să nu mai fie posibilă o viitoare utilizare a acestora. Procesul-verbal întocmit va conţine seriile supapelor distruse. Modelul de proces-verbal este prezentat în anexa F.

      Procesul-verbal întocmit de RSVTI va fi anexat la cartea instalaţiei-partea de exploatare, pe care a deservit-o.

    8. 8 AUTORIZAREA AGENŢILOR ECONOMICI

      1. 8.1 Autorizarea pentru executarea lucrărilor de reparare

        1. 8.1.1 În vederea acordării autorizaţiei, agentul economic care execută lucrări de reparare va înainta la ISCIR-INSPECT un dosar care va conţine o documentaţie întocmită în confmmitate cu prevederile anexei G. Pentru solicitările de prelungire a valabilităţii autorizaţiei, cererea se va depune cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei. În caz contrar, se va considera ca autorizaţie nouă.

        2. 8.1.2 Agenţii economici autorizaţi să execute lucrările prevăzute la pct. 8.1.1 au următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

          1. a) să execute lucrările de reparare în conformitate cu documentaţia tehnică de însoţire, cu cele cuprinse în Sistemul de Management al Calităţii, după caz, precum şi cu cele din prezenta prescripţie tehnică;

          2. b) să folosească la lucrările de reparare numai personal calificat, sudori autorizaţi de ISCIR­ INSPECT, proceduri de sudare omologate şi operatori pentru control nedistructiv autorizaţi de ISCIR-INSPECT, în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice specifice;

          3. c) să deţină prescripţiile tehnice specifice, Colecţia ISCIR, şi standardele specifice domeniului de lucrări pentru care solicită autorizarea;

          4. d) să întocmească şi să ţină la zi un registru de evidenţă pentru fiecare categorie de lucrări pentru care au fost autorizaţi; registrele vor fi numerotate, vizate şi sigilate de către ISCIR­ INSPECT IT în raza căreia îşi au sediul şi vor cuprinde datele prevăzute în anexele B sau E; pentru agenţii economici care au subunităţi în teritoriu, va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenţă a lucrărilor executate; modelul de registru este prezentat în anexele B sau E;

          5. e) să ia măsmi corespunzătoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR­ INSPECT, să-şi poată îndeplini în bune condiţii sarcinile şi să comunice în scris la ISCIR­ INSPECT orice schimbare a acestuia şi să-l utilizeze numai după confirmarea acestuia de către ISCIR-INSPECT; până la definitivarea schimbării personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrări care fac obiectul autorizaţiei;

          6. f) să implementeze Sistemul de Management al Calităţii prin elaborarea manualelor de asigurare a calităţii, a procedurilor de verificare a calităţii, de control şi încercări specifice şi aplicarea acestora;

          7. g) să numească personal tehnic propriu pentru verificarea lucrărilor care fac obiectul autorizării (RSL), ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numărul şi complexitatea dispozitivelor de siguranţă, care să fie autorizat în acest scop de către ISCIR-INSPECT confom1 anexei H.

        3. 8.1.3 Personalul tehnic de specialitate, care mmează a fi autorizat de ISCIR-INSPECT ca

          „responsabil cu supravegherea lucrărilor" (RSL), trebuie să aibă o vechime în domeniul reparării a dispozitivelor de siguranţă sau în domenii adiacente după cum urmează:

          • - minim 2 ani pentru absolvenţii unui institut de învăţământ superior tehnic;

          • - minim 5 ani pentru maiştri sau tehnicieni.

        4. 8.1.4 Personalul tehnic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru supravegherea reparării dispozitivelor de siguranţă (RSL) are mmătoarele obligaţii şi responsabilităţi:

          • - să cunoască legislaţia, prescripţiile tehnice specifice, Colecţia ISCIR, standardele şi alte acte normative în domeniu;

          • - să verifice introducerea la reparare numai a dispozitivelor de siguranţă având documentaţia tehnică de reparaţie întocmită în conformitate cu documentaţia tehnică de însoţire a dispozitivului de siguranţă;

          • - să verifice introducerea în execuţie a materialelor şi execuţia pe faze de lucru şi la terminarea lucrărilor, din punct de vedere al respectării prevederilor din prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, şi să supună la încercări dispozitivele de siguranţă respective;

          • - să încheie documente de verificare în care să consemneze constatările şi rezultatele verificărilor şi examinărilor, precum şi dispoziţiile obligatorii;

          • - să consemneze în registrele de evidenţă a lucrărilor executate în unitate, conform anexelor B sau E;

          • - să participe la întrunirile şi instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT.

        5. 8.1.5 În vederea autorizării agenţilor economici pentru lucrări de reparare, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT are următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

          • - să verifice concordanţa între datele din documentaţia prezentată de unităţile care solicită autorizarea şi situaţia existentă la unitate;

          • - să verifice personalul tehnic propus (RSL), privind pregătirea în domeniu şi cunoaşterea prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR;

          • - să verifice existenţa în unitate a prescripţiilor tehnice specifice, Colecţia ISCIR, în domeniu, precum şi a standardelor şi a altor acte normative din domeniu;

          • - să verifice existenţa şi corectitudinea întocmirii şi completării registrelor de evidenţă a lucrărilor executate;

          • - să elibereze în baza constatărilor făcute prin proces-verbal, în cazul îndeplinirii condiţiilor de autorizare prevăzute de prezenta prescripţie tehnică, autorizaţia pentru lucrările şi domeniul solicitat conform modelului din anexa H;

          • - să semneze şi să ştampileze actele întocmite; modelul de ştampilă este indicat în figura de mai

          JOS"

          image

          image

          În centrul ştampilei se va înscrie:

          RSLI*

          Pe contur se va înscrie: denumirea agentului economic sau sigla acestuia sau marca acestuia prescurtat.

          Notă: * In cazul existenţei mai multor RSL se va înscrie 2, 3 etc.

        6. 8.1.6 Prin „Responsabil Tehnic cu Sudura" (RTS), în sensul prezentei prescripţii tehnice, se înţelege "Coordonatorul sudor" definit în standardul SR EN 719.

        7. 8.1.7 Personalul tehnic de specialitate care urmează a fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT ca

          „Responsabil Tehnic cu Sudura" (RTS) trebuie să aibă o vechime în domeniul proiectării sau aplicării tehnologiilor de sudare, utilizate în construirea, montarea sau repararea instalaţiilor mecanice sub presiune după cum urmează:

          • - minim 2 ani pentru absolvenţii unui institut de învăţământ tehnic superior;

          • - minim 5 ani pentru maiştri sau tehnicieni, cu specialitatea sudură.

        8. 8.1.8 Responsabilul tehnic cu sudura autorizat de către ISCIR-INSPECT IT, suplimentar faţă de cerinţele din SR EN 719, are şi următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

          • - să cunoască legislaţia, prevederile prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, standardele şi alte acte normative în vigoare;

          • - să verifice dacă tehnologia de execuţie şi de examinare a elementelor sudate este în concordanţă cu procedura de sudare omologată;

          • - să verifice proiectul de reparare înainte de lansarea acestuia în execuţie, astfel încât soluţiile

            adoptate să asigure condiţii optime de sudare şi verificare, iar starea de tensiuni datorate ciclului termic de sudare să fie minimă;

          • - să asigure alegerea corectă a materialelor de adaos, funcţie de materialele de bază utilizate, în conformitate cu procedurile de sudare omologate, astfel încât prin condiţiile tehnologice impuse să se realizeze o îmbinare sudată corectă a instalaţiei;

          • - să verifice că materialele de adaos sunt însoţite de certificatele de calitate prevăzute de standarde şi să admită introducerea în execuţie numai a materialelor de adaos prevăzute în proiect sau stabilite ca echivalente la omologarea procedurii de sudare;

          • - să asigure condiţiile necesare pentru efectuarea probelor şi încercărilor în vederea omologării procedurilor de sudare, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colecţia lSCIR, şi să ia măsurile necesare ca la repararea elementelor instalaţiilor să se folosească numai tehnologii stabilite pe baza procedurilor de sudare omologate;

          • - să supravegheze ca materialele de bază introduse în execuţie să fie conforme cu proiectul de execuţie;

          • - să verifice modul în care se depozitează şi se introduc în execuţie materialele de adaos, luând măsuri pentru preîntâmpinarea eventualelor schimbări faţă de tehnologia elaborată şi de procedura de sudare omologată;

          • - să organizeze, să îndrume şi să verifice activitatea privind specializarea, autorizarea şi evidenţa lucrărilor efectuate de sudori, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colecţia ISCIR;

          • - să urmărească efectuarea verificării calităţii îmbinărilor sudate pe fluxul tehnologic de execuţie, să verifice rezultatele obţinute şi să vizeze documentele privind verificarea îmbinărilor sudate, care se ataşează la documentaţia tehnică;

          • - să participe la analiza şi stabilirea cauzelor eventualelor defecte datorate sudurii şi să ia măsuri corespunzătoare pentru remedierea şi evitarea acestora în viitor;

          • - să pmiicipe la întrunirile şi instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT IT;

          • - să semneze şi să ştampileze actele întocmite; modelul de ştampilă este indicat în figura de mai

          JOS:

          image

          image

          În centrul ştampilei se va înscrie:

          RTS 1*

          Pe contur se va înscrie: denumirea agentului economic sau sigla acestuia sau marca acestuia prescurta.

          image

          Notă: * În cazul existenţei mai multor RTS se va înscrie 2, 3 etc.

        9. 8.1.9 Valabilitatea autorizaţiei este de 2 ani de la data eliberării.

      2. 8.2 Autorizarea agenţilor economici pentru verificarea sau reglarea supapelor de siguranţă pe standuri de probă

        1. 8.2.1 În vederea acordării autorizaţiei, agentul economic care deţine standuri de verificare a supapelor de siguranţă va înainta la ISCIR-INSPECT un dosar care va conţine o documentaţie întocmită în conformitate cu prevederile anexei G. Pentru solicitările de prelungire a valabilităţii autorizaţiei, cererea se va depune cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei. În caz contrar, se va considera ca autorizaţie nouă.

        2. 8.2.2 Autorizaţiile vor fi eliberate de ISCIR-INSPECT pentru agenţii economici care deţin:

          • - standuri de verificare numai la „deschiderea-închiderea" supapelor de siguranţă;

          • - standuri de reglare a supapelor de siguranţă (verificarea reglajului, a etanşeităţii ventilului, a corpului supapei etc.).

        3. 8.2.3 Agenţii economici autorizaţi să execute lucrările prevăzute la pct. 8.2.1 au următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

          1. a) să execute lucrările de verificare sau reglare în conformitate cu prevederile procesului tehnologic de verificare, cu cele cuprinse în Sistemul de Management al Calităţii, după caz, cu cele din documentaţia tehnică, precum şi cu cele din prezenta prescripţie tehnică;

          2. b) să folosească la lucrările de verificare şi/sau reglare a supapelor de siguranţă pe standuri de probă ale agenţilor economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT numai personal calificat, care va fi autorizat în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR;

          3. c) să deţină prescripţiile tehnice specifice, Colecţia ISCIR, şi standardele specifice domeniului de lucrări pentru care solicită autorizarea;

          4. d) să întocmească şi să ţină la zi un registru de evidenţă pentru fiecare categorie de lucrări pentru care au fost autorizaţi; registrele vor fi numerotate, vizate şi sigilate de ISCIR-INSPECT IT în raza căreia îşi au sediul şi vor cuprinde datele prevăzute în anexele B sau E; pentru agenţii economici care au subunităţi în teritoriu, va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenţă a lucrărilor executate; modelul de registru este prezentat în anexa B sau E;

          5. e) să ia măsuri corespunzătoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR­ INSPECT, să-şi poată îndeplini în bune condiţii sarcinile şi să comunice în scris la ISCIR­ INSPECT orice schimbare a acestuia şi să-l utilizeze numai după confirmarea acestuia de către ISCIR-INSPECT; până la definitivarea schimbării personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrări care fac obiectul autorizaţiei;

          6. f) să implementeze Sistemul de Management al Calităţii prin elaborarea manualelor de asigurarea calităţii, a procedurilor de verificare a calităţii, de control şi încercări specifice şi aplicarea acestora;

            h) să numească personal tehnic propriu pentru verificarea lucrărilor care fac obiectul autorizării (RSL), ingineri şi tehnicieni de specialitate, în rapo1i cu numărul şi complexitatea dispozitivelor de siguranţă şi care să fie autorizat în acest scop de către ISCIR-INSPECT.

        4. 8.2.4 Personalul tehnic de specialitate, ce um1ează a fi autorizat de ISCIR-INSPECT ca „responsabil cu supravegherea lucrărilor" (RSL), trebuie să aibă o vechime în domeniul verificării dispozitivelor de siguranţă sau în domenii adiacente după cum urmează:

          • - minim 2 ani pentru absolvenţii unui institut de învăţământ superior tehnic;

          • - minim 5 ani pentru maiştri sau tehnicieni.

        5. 8.2.5 Personalul tehnic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru verificarea dispozitivelor de siguranţă (RSL) are următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

          • - să cunoască legislaţia, prescripţiile tehnice specifice, Colecţia ISCIR, standardele şi alte acte normative în domeniu;

          • - să încheie documente de verificare în care să consemneze constatările şi rezultatele verificărilor şi examinărilor, precum şi dispoziţiile obligatorii;

          • - să înscrie în registrele de evidenţă a lucrărilor executate în unitate, conform anexei B sau E;

          • - să participe la întrunirile şi instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT;

          • - să semneze şi să ştampileze actele întocmite; modelul de ştampilă este indicat în figura de mai

            image

            În centrul ştampilei se va înscrie:

            RSLl*

            Pe contur se va înscrie denumirea agentului econormc sau sigla acestuia sau marca acestuia prescurtat.

            JOS'.

            image

            NOTĂ: * În cazul existenţei mai multor RSL se va înscrie 2, 3 etc.

          • - să sigileze supapele de siguranţă reglate pe standul de probă.

        6. 8.2.6 În vederea autorizării agenţilor economici pentrn lucrări de verificare pe standuri autorizate de ISCIR-INSPECT a supapelor de siguranţă, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT are următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

    image

    ANEXAA

    Standarde

    SR EN 1515-2:2002,

    SREN 1591-1:2002,

    SR EN 1779:2002,

    SREN 10213-1:1996,

    SREN 10213-2:1996,

    SR EN 10213-3:1996,

    SREN 10213-4:1996,

    SR EN 12392:2002,

    SR EN 12420:2002,

    STAS 2250-73,

    Flanşe şi îmbinarea lor. Prezoane şi piuliţe. Partea 2: Clasificarea materialelor pentru prezoane şi piuliţe pentru flanşele de oţel, desemnate prin PN

    Flanşe şi îmbinarea lor. Reguli de calcul ale îmbinărilor cu flanşe circulare cu garnitură de etanşare. Partea 1: Metodă de calcul

    Examinări nedistructive. Încercarea de etanşeitate. Criterii de alegere a metodei şi a tehnicii

    Condiţii tehnice de livrare pentrn piese turnate din oţel utilizate la presiune. Partea 1: Generalităţi

    Condiţii tehnice de livrare pentru piese turnate din oţel utilizate la presiune. Partea 2: Mărci de oţel utilizate la temperatura ambiantă şi la temperaturi ridicate

    Condiţii tehnice de livrare pentn1 piese turnate din oţel utilizate la presiune. Partea 3: Mărci de oţel utilizate la temperaturi scăzute

    Condiţii tehnice de livrare pentru piese turnate din oţel utilizate la presiune. Partea 4: Mărci de oţeluri austenitice şi austenito-feritice

    Aluminiu şi aliaje de aluminiu. Produse obţinute prin deformare plastică. Condiţii speciale pentru produsele destinate fabricării echipamentelor sub presiune

    Cupru şi aliaje de cupru. Piese forjate

    Elemente pentn1 conducte. Presiuni nominale, presiuni de încercare şi presiuni de lucru maxime admisibile

    ANEXA B

    Registru

    pentru evidenţa supapelor de siguranţă reparate

    Caracte- risticile tehnice ale supapei de siguranţă (DN, PN)

    ANEXA C

    Declaraţie de conformitate pentru repararea supapei de siguranţă

    Nr..................Data..............................

    Agentul economic.................................................................................................................................................

    Adresa................................................................................................................................................................... Nr. de înmatiiculare la Registrul Comerţului .....................................................................................................

    Declarăm pe propria răspundere că am reparat supapa de siguranţă tip : , cu număr de fabricaţie :

    .................., an de fabricaţie : . . .. .. . . . .. .. .. .. .. . .. . . .. . pentru ................................, conform prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR.

    Supapa de siguranţă a fost reparată şi verificată şi rezultatele sunt corespunzătoare.

    Verificarea supapei de siguranţă menţionate anterior este valabilă până la data de : ............................. Supapa de siguranţă corespunde prevederilor prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR.

    Prezenta declaraţie de conformitate este valabilă numai însoţită de buletinul de verificare a supapei de siguranţă nr.: ....................., data: (conform anexei J).

    Director (Manager) Responsabil cu supravegherea lucră1ilor autorizat de ISCIR-INSPECT

    Numele......................... .

    Prenumele....................... Data.................................

    (Semnătura şi ştampila)

    Nr. autorizaţie................... Numele..............................

    Prenumele.........................

    Data...................................

    (Semnătura)

    ANEXA D

    Declaraţie de conformitate

    pentru verificarea şi/sau reglarea supapei de siguranţă

    Nr..................Data............................ .

    Agentul economic.................................................................................................................................................

    Adresa.................................................................................................................................................................... . Nr. de înmatriculare la Registrul Comerţului.....................................................................................................

    Declarăm pe propria răspundere că am verificat/reglat supapa de siguranţă tip : ..............., cu număr de fabricaţie: .................., an de fabricaţie : . . . .. . .. .. . .. . .. .. . . .. . . . . . pentru ................................, conform prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR .

    Supapa de siguranţă a fost verificată/reglată şi rezultatele sunt corespunzătoare.

    Verificarea/relarea supapei de siguranţă menţionate anterior este valabilă până la data de : ........................ Supapa de siguranţă corespunde prevederilor prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR.

    Prezenta declaraţie de conformitate este valabilă numai însoţită de buletinul de verificare/reglare a supapei de siguranţă nr. : ....................., data (conform anexei J).

    Director (Manager) Responsabil cu supravegherea lucrărilor autorizat de ISCIR-INSPECT

    Numele............................

    Prenumele.......................

    Data ................................

    (Semnătura şi ştampila)

    Nr. autorizaţie...................

    Numele.......................... .

    Prenumele....................... Data.................................

    (Semnătura)

    ANEXA E

    Registru

    pentru evidenţa supapelor de siguranţă verificate şi/sau reglate

    Nr. crt.

    Agent econo-

    lTilC

    deţină- tor

    Agent economic construc- tor

    Nr. fabricaţie al supapei

    /an fabricaţiei

    Luna

    ŞI

    anul repa- raţiei

    Caracte- risticile tehnice ale supapei de

    siguranţă (DN, PN)

    Numărul buletinul ui de verificare şi data emiterii

    Decla- raţie de confor- mitate pentru reparare Nr/data

    Numele şi se1m1ătura RSL

    Alte menţi- um

    ANEXA F

    ROMÂNIA

    Inspecţia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune şi instalaţiilor de ridicat

    - ISCIR-

    Proces-verbal

    de verificare tehnică

    nr.......................

    INSPECŢIA TERITORIALĂ .................

    Adresa..............................

    Telefon.............................

    Fax..................................

    Î1wheiat astăzi.................... cu ocazia ....................efectuat în baza HG 1.340/2001, HG 738/2003 şi Decretului nr. 587/1973, modificat şi completat prin Decretul nr. 417/J 985, aplicabile, şi Prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, la

    •·•······•···•···••·••·•••···········•············•········•······•······.. ··································"·•·· tip•. ••.•.•••••••••

    cu nr de fabricaţie/inventai. ..................................... şi ca11ea instalaţ1e1 nr..........................având parametrii

    ultimei ve1ificări ...........................................................................................................................

    Denumirea agentului economic ........................................................................................din localitatea

    .......................................... str................................... nr.................. judeţ/sector ...................cod fiscal

    Ve1ificarea s-a efectuat la .............................................................................................din localitatea

    .................................................................... str .........................................nr. judeţ/sector

    Subsemnatul1l ................................................................................................am constatat următoarele:

    Am dat UJmătoarele dispoziţii:

    După această ve1ificare s-a admis2>.........................................................................................................

    Scadenţa următoarei ve1ificări se fixează la data de _.....................................................................................

    Pentru această ve1ificare se va plăti suma de .......................... lei de către din

    localitatea ...................................................... str ................................... nr judeţ/sector

    . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . în cont ...................................................deschis la Banca ......................................... filiala ....................................

    Am luat la cunoştinţă

    Organ de verificare

    Directorul agentului economic sau delegatul său

    Responsabil cu supravegherea şi verificarea

    tehnică

    Delegatul agentului economic montator,reparator,

    image

    1> Funcţia, numele şi prenumele.

    2> Se vor înscrie parametrii de funcţionare ai instalaţiei, funcţie de felul (tipul) acesteia

    ANEXA G

    Documente necesare autorizării (reautorizării) agenţilor economici care efectuează activităţile de reparare, verificare şi/sau reglare

    a supapelor de siguranţă

    1. 1) Adresă de solicitare în care trebuie să se precizeze:

    2. 2) Statutul (actul constitutiv) agentului economic actualizat la zi, în care să fie precizat explicit domeniul de activitate (inclusiv codul CAEN aferent) pentru care se solicită autorizarea (în copie);

    3. 3) Certificatul de înmatriculare a agentului economic la Registrul Comerţului (în copie);

    4. 4) Certificatul de înregistrare fiscală sau Codul unic de înregistrare a agentului economic (în copie);

    5. 5) Procedura privind modul de efectuare a activităţii solicitate (scop, domeniu de aplicare, documente de referinţă, definiţii şi abrevieri, responsabilităţi, desc1ierea activităţii, înregistrări etc.);

    6. 6) Documentaţia tehnică a instalaţiei de verificare a supapelor de siguranţă (standul de probă şi schema funcţională);

    7. 7) Documentele telurice ale supapelor de siguranţă care urmează a fi verificate pe standul de probă al agentului economic (sau declaraţiile de conformitate CE sau CS şi/sau certificatele de reglare la presiunea de lucru), după caz (în copie);

    8. 8) Buletinele de verificare metrologică pentru toate aparatele de măsurare şi control utilizate la activitatea de reparare şi verificare tehnică periodică a supapelor de siguranţă;

    9. 9) Deciziile de numire a personalului propus pentru autorizare ca operatori şi ca responsabil cu supravegherea lucrărilor, emise de conducerea agentului economic conform modelului din anexa I (în copie);

    1O) Curriculum vitae al personalului propus pentru aut01izare (în original);

    1. 11) Diplomele de absolvire ale personalului propus pentru autorizare emise de către unităţile de învăţământ (în copie);

    2. 12) Document din care să rezulte că personalul propus pentru autorizare este angajatul unităţii pe perioadă nedete1minată;

    3. 13) Lista completă cu personalul operator al agentului economic (sub formă de tabel), care va cuprinde: numele şi prenwnele, funcţia, meseria.

    ANEXA H

    Model de autorizaţie pentru reparare, verificare şi/sau reglare

    image

    ANTET ISCIR-INSPECT Nr.................din .........................

    AUTORIZAŢIE

    (Conform procesului-verbal nr...........din )

    1. 1 Agentul economic: (Denumirea şi adresa)

      (RC J..... ; CF R )

      (telefon: ... ; fax: )

      (eventual : adresa punctului de lucru)

    2. 2 Domeniul autorizaţiei:

    3. 3 Responsabil autorizat : ......................... (numele responsabilului autorizat)

    4. 4 Menţiuni: Orice schimbare faţă de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZAŢIEI dacă nu este anunţată în termen de 15 zile de la producere şi confirmată în termen de 30 de zile de către ISCIR-INSPECT. Agentul economic, prin reprezentanţii săi legali, împreună cu persoanele autorizate răspund de respectarea prevederilor legale în domeniu.

    5. 5 Termenul de valabilitate al AUTORIZAŢIEI: (maxim 2 ani).

    INSPECTOR DE STAT ŞEF, Inspector Şef ISCIR-INSPECT,

    Inspector de specialitate,

    ANEXA I

    Decizie pentru numirea responsabilului cu supravegherea lucrărilor (RSL) şi a responsabilului tehnic cu sudura (RTS)

    ANTETUL AGENTULUI ECONOMIC

    DECIZIE

    Nr. ..........din ...................

    Agentul economic ......................................... reprezentat prin ..............................................................

    manager (director),

    Având în vedere legislaţia cu privire la utilizarea în condiţii de securitate a supapelor de siguranţă, prin care agenţii economici care deţin şi utilizează aceste supape de siguranţă sunt obligaţi să numească personal tehnic de specialitate (ingineri, subingineri, maiştri sau tehnicieni de specialitate) pentru activitatea de supraveghere a lucrărilor de reparare şi/sau verificare a supapelor de siguranţă, care să fie autorizat de ISCIR-INSPECT în vederea aplicării prevederilor prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR,

    DECIDE:

    Domnul (Doamna) .................................de specialitate..........................având funcţia de

    .......................... începând cu data de...........................se numeşte responsabil cu supravegherea lucrărilor de reparare şi/sau verificare a supapelor de siguranţă (sau responsabil tehnic cu sudura) din cadrul , urmând a fi autorizat de ISCIR-INSPECT.

    1. 2 Responsabilul cu supravegherea lucrărilor de reparare şi/sau verificare a supapelor de siguranţă (sau responsabilul tehnic cu sudura) este obligat să cunoască şi să aplice întocmai prevederile legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR, sarcinile lui fiind cele care rezultă din prevederile acestei prescripţii tehnice.

    2. 3 Activitatea responsabilului cu supravegherea lucrărilor de reparare şi/sau verificare a supapelor de siguranţă (sau responsabilul tehnic cu sudura) va fi coordonată şi îndrumată din partea conducerii agentului economic de ..............................................., care răspunde împreună cu acesta de luarea măsurilor pentru aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR.

    3. 4 Încălcarea obligaţiilor prevăzute în prescripţia tehnică PT C 7-2003, Colecţia ISCIR, atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă sau penală a celor vinovaţi.

    4. 5 Prezenta decizie anulează decizia anterioară nr. ................. din .............. şi devine definitivă după autorizarea responsabilului cu supravegherea lucrărilor de către ISCIR-INSPECT.

    MANAGER, OFICIU JURIDIC,

    (Numele, prenumele, semnătura şi ştampila)

    (Numele, prenumele şi semnătura)

    ANEXA J

    BULETIN DE VERIFICARE/REGLARE

    Nr........../...................

    În conformitate cu prevederile legale privind răspunderea asumată pentru verificarea supapei de siguranţă tip :

    ......................, serie de fabricaţie : ....................., data fabricaţiei , acesta îndeplineşte

    condiţia de încadrare în câmpul de toleranţă pentru presiunea de deschidere, în concordanţă cu prevederile prescripţiei tehnice PT C 7-2003, Colecţia ISCIR.

    Prin prezentul buletin de verificare, agentul economic : ......................., cu autorizaţia emisă de ISCIR- INSPECT nr........../..............., garantează că supapa de siguranţă menţionată anterior are presiunea de reglare de :.................şi poate funcţiona până la data de .....................

    Rezultatele obţinute la verificările efectuate pentru stabilirea încadrării presiunii de reglare a supapei de siguranţă în câmpul de toleranţă admis sunt:

    Operaţia executată

    Presiunea de deschidere măsurată

    Presiunea de închidere măsurată

    Verificarea

    1)

    Presiunea de

    1)

    Presiunea de

    1)

    presiunii de

    deschidere maximă

    închidere minimă

    2)

    2)

    2)

    reglare

    admisă

    admisă

    3)

    3)

    3)

    p,= bar

    4)

    . bar

    4)

    . bar

    4)

    5)

    5)

    5)

    Prezentul buletin de verificare/reglare atestă faptul că supapa de siguranţă corespunde scopului pentru care a fost construită şi se încadrează în câmpul de toleranţă prevăzut de prescripţia tehnică PT C 7-2003, Colecţia ISCIR.

    Responsabil cu supravegherea lucrărilor autorizat de ISCIR-INSPECT

    Executant

    (Numele, prenumele, şi semnătura)

    (Numele, prenumele şi

    semnătura)

    ANEXA K

    Nr. crt

    Termen

    Simbol

    Definiţie

    1

    Abaterea presiunii de reglare

    a

    Abaterea maxima- a valorii presmnn de deschidere la

    deschideri repetate ale supapei fată de presiunea de reglare.

    2

    Capacitatea de evacuare măsurată

    Gm

    Debitul de masă al fluidului de încercare evacuat prin supapă şi măsurat în timpul încercării de determinare a

    coeficientului experimental de scurgere.

    3

    Capacitatea de evacuare teoretică

    Gt

    Debitul de masă al fluidului de încercare care teoretic poate fi evacuat pnn supapă, calculat pentru condiţiile de încercare, fără a lua în considerare pierderile hidraulice în supapă.

    4

    Capacitatea de evacuare

    G

    Debitul garantat al fluidului de lucru,evacuat prin supapă la

    presmnea de descărcare corespunzătoare presmnn de reglare.

    5

    Coeficient de corecţie a

    presiunii de reglare funcţie de temperatură

    Kit

    Raportul între presiunea de reglare pe stand şi presiunea de

    declanşare în instalaţie, în aceleaşi condiţii de contrapresiune.

    6

    Coeficient experimental de scurgere

    O'e

    Raportul între capacitatea de evacuare măsurată Şl

    capacitatea de evacuare teoretică, determinat prin încercări.

    7

    Coeficient de scurgere atestat

    a

    Coeficientul de scurgere pe baza căruia se face calculul de alegere a unei supape de siguranţă. Valoarea acestuia se stabileşte la evaluarea conformităţii şi reprezintă, de regulă,

    90% din coeficientul de scurgere experimental.

    8

    Contrapresiune la deschidere

    Pcl

    Contrapresiunea existentă la partea de ieşire a corpului

    supapei, înainte de deschiderea acesteia.

    9

    Contrapresiune

    Pc

    Presiunea manometrică măsurată imediat în amonte de supapă.

    10

    Contrapresiune la descărcare

    Pc2

    Contrapresiunea maximă creată în timpul descărcării

    supapei.

    11

    Contrapresiunea maximă

    Pcmax

    Valoarea maximă a contrapresiunii la care poate funcţiona

    supapa.

    12

    Creşterea contrapresiunii la descărcare

    b3

    Diferenţa între contrapresiunea la descărcare Şl

    contrapresiunea la deschidere, exp1imată procentual în raport cu presiunea de reglare.

    13

    Creşterea presmnn la deschidere

    b1

    Diferenţa între presiunea de descărcare şi presiunea de deschidere, exprimată procentual în raport cu presiunea de

    reglare.

    14

    Cursa

    h

    Dmmul parcurs de ventil după desp1inderea acestuia de pe

    scaun.

    (Informativă) Terminologie suplimentară

    ANEXA K (continuare)

    Nr. crt

    Termen

    Simbol

    Definiţie

    15

    Cursa de descărcare

    hct

    Cursa la care, în condiţii de funcţionare se termină procesul de deschidere a supapei. Procesul de deschidere se consideră terminat:

    1. 1) în momentul când ventilul ajunge la cursa limită (11cl=hc), dacă la cursa limită b1 limita admisă;

    2. 2) în momentul când se realizează b1=limita admisă, dacă hct

    < he.

    16

    Cursa limită

    he

    Cursa maximă limitată prin constructia supapei.

    17

    Diametrul

    scurgere

    mm1m

    de

    d

    Diametrul interior minim în orice secţiune perpendiculară pe

    axa scaunului, în dreptul sau înaintea acestuia.

    18

    Diametrul nominal

    DN

    Diametrul nominal al racordului de intrare al supapei.

    19

    Domeniul de reglare a presiunii de deschidere

    -

    Limitele valorii presiunii de deschidere între care supapa

    poate fi reglată pentru deschidere.

    20

    Fluid de încercare

    -

    Fluidul cu care se admite a se efectua una din încercările

    prevăzute de prezenta prescriptie tehnică.

    21

    Fluid de lucru

    -

    Fluidul cu care poate funcţiona supapa.

    22

    Presiunea de deschidere

    P1

    Presiunea de lucru la care supapa începe se deschidă. Se consideră că supapa începe să se deschidă în momentul în care cursa are o valoare măsurabilă sau când efectul produs de deschidere este sesizat, fiind diferit de efectul produs de

    neetanşeitatea ventilului pe scaun.

    23

    Presiunea de declanşare

    Pu

    Presiunea de deschidere a unei supape în condiţiile de

    funcţionare ale instalaţiei. Aceasta diferă de presiunea de reglare, fiind influenţată de contrapresiunea la deschidere şi

    de temperatura fluidului de lucru.

    24

    Presiunea de descărcare

    P2

    Presiunea de lucrn la care se termină procesul de deschidere

    al supapei.

    25

    Presiunea de închidere

    p3

    Presiunea de lucru la care, după o deschidere la cursa de

    descărcare, supapa se închide etanş.

    26

    Presiunea de lucru

    PL

    Presiunea manometrică măsurată imediat în aval de supapă.

    27

    Presiunea de lucru maximă

    PLmax

    Presiunea de lucru maximă la care poate funcţiona supapa

    pe timp nelimitat, la temperatura de lucru a fluidului, în condiţiile prevăzute de STAS 2250 sau de documentaţia de executie a supapei.

    28

    Presiunea nominală

    PN

    Presiunea de lucru maximă admisibilă exprimată în bar la

    temperatura de 200°C, în condiţiile prevăzute în STAS 2250. Aceasta este o mărime convenţională care constituie un criteriu de clasificare a supapelor, precum şi baza

    calculului de rezistenţă al supapei.

    29

    Presiunea de reglare

    pr

    Presiunea de deschidere la temperatura ambiantă şi la

    funcţionare fără contrapresiune la deschidere, prestabilită prin reglare şi marcată pe supapă.

    ANEXA K (continuare)

    Nr. crt

    Termen

    Simbol

    Definiţie

    I 30

    Scăderea presmnn la închidere

    b2

    Diferenţa între presiunea de deschidere şi presiunea de închidere, exprimată procentual în raport cu presiunea de reglare.

    31

    Secţiunea laterală

    -

    Aria minimă neobturată formată între ventil şi scaun când

    ventilul este ridicat la cursa de descărcare.

    32

    Secţiunea de scurgere

    A

    Aria minimă a orificiului supapei în orice secţiune perpendiculară pe axa scaunului, în dreptul acestuia sau în

    amonte de acesta.

    33

    Supapă de descărcare

    -

    Armătură destinată instalaţiilor sub presiune care fără aportul altei energii decât cea a fluidului de lucru se deschide automat ŞI descarcă, într-un circuit secundar, surplusul de fluid din circuitul principal al instalaţiei. Supapele de descărcare nu fac obiectul prescripţiei tehnice PT C 7-2003. Se asimilează supapelor de descărcare şi supapele de siguranţă care protejează instalaţiile sub presmne care nu sunt supuse supravegherii din partea

    ISCIR-INSPECT.

    34

    Supapă de siguranţă

    -

    Armătură destinată instalaţiilor sub presiune care fără aportul altei energii decât cea a fluidului de lucru se deschide automat şi descarcă o cantitate de fluid astfel încât să se prevină depăşirea accidentală a presiunii maxime admisibile a instalaţiei. După restabilirea condiţiilor normale de presiune, supapa se închide automat întrerupând descărcarea în continuare a fluidului din instalaţia sub presmne.

    35

    Supapă de siguranţă cu

    acţiune directă

    -

    Supapă de siguranţă care este acţionată direct de fluidul de

    luciu prin forţa de deschidere exercitată de acesta asupra ventilului, căreia i se opune o forţă de închidere exercitată de o greutate, de un resort sau de o de pârghie cu

    contragreutate.

    36

    ..

    Supapă de siguranţă pilotată

    -

    Supapă de siguranţă cu acţiune indirectă comandată de o

    supapă cu acţiune directă (supapă pilot).

    37

    Supapă de siguranţă cu impuls

    -

    Supapă de siguranţă cu acţiune indirectă comandată de la

    distanţă de aparate care sesizează presiunea în diferite puncte ale instalaţiei şi transmit un impuls de comandă la

    atingerea presiunii de reglare.

    38

    Supapă de siguranţă cu

    acţiune indirectă

    -

    Supapă de siguranţă a cărei funcţionare este comandată de

    un dispozitiv automat acţionat de fluidul de lucru.

    39

    Supapă de siguranţă cu

    deschidere bmscă

    -

    Supapă de siguranţă care după declanşare se deschide brusc

    până la cursa de descărcare.

    40

    Supapă de siguranţă cu

    deschidere completă

    -

    Supapă de siguranţă care la cursa de descărcare asigură o

    secţiune laterală mai mare decât sau cel puţin egală cu secţiunea de scurgere.

    ANEXA K (sfârşit)

    Nr.

    crt

    Termen

    Simbol

    Definiţie

    41

    Supapă de siguranţă cu deschidere incompletă

    -

    Supapă de siguranţă care la cursa de descărcare are o secţiune laterală mai mică decât secţiunea de scurgere.

    42

    Supapă de siguranţă cu deschidere proporţională

    -

    Supapă de siguranţă la care deschiderea se face progresiv pe măsură ce creşte presiunea. Cursa acestor supape creşte

    aproximativ proporţional cu depăşirea presiunii de reglare.

    43

    Supapă de siguranţă

    deschisă

    -

    Supapă de siguranţă fără racord de evacuare, la care

    evacuarea se face direct în atmosferă.

    44

    Supapă de siguranţă echilibrată

    -

    Supapă de siguranţă la care presiunea de deschidere nu este

    influenţată de valoarea contrapresiunii la deschidere (de exemplu: supape cu burduf sau cu piston).

    45

    Supapă de siguranţă etanşă

    -

    Supapă de siguranţă la care spaţiul din aval de ventil este

    etanş.

    46

    Supapă de siguranţă închisă

    -

    Supapă de siguranţă la care evacuarea fluidului se face

    printr-un racord.

    47

    Supapă de siguranţă cu încărcare suplimentară

    -

    Supapă de siguranţă cu acţiune directă la care forţa de

    etanşare este mărită pnn intermediul unei încărcări suplimentare controlate prin acţionare indirectă.

    43

    Supapă de siguranţă

    neetanşă

    -

    Supapă de siguranţă la care spaţiul supapei din aval de ventil

    este neetanş.

    49

    Temperatura de lucru

    tL

    Temperatura fluidului din instalaţia sub presiune în amonte de supapă.

    50

    Temperatura de lucm maximă

    tLmax

    Temperatura maximă admisă de lucru la care supapa poate funcţiona pe timp nelimitat.

    51

    Temperatura de lucru

    minimă

    1Lmin

    Temperatura minimă admisă de lucru la care supapa poate

    functiona pe timp nelimitat.

    ANEXAL

    (Informativă)

    Simboluri, unităţi de măsură şi relaţii de calcul

    Simbol

    Unitate de măsură

    Termen

    Relaţie de calcul

    a

    bar

    Abaterea presiunii de reglare

    • La livrare:

      a=p1max-Pr sau a=p1mm-Pr

    • La încercări funcţionale:

    a =±: P1max -plmtn

    2

    A

    mmL

    Secţiunea de scurgere

    A= n.d2

    4

    b1

    %

    Creşterea presiunii Ia deschidere

    bi=_ P2max -pr .l00 Pr

    bar

    b1=P2 mac Pr (la Pr < 3 bar)

    b2

    %

    Scăderea presiunii la închidere

    b2= Pr -p3mm .100 Pr

    bar

    b2 = p, p3 mm (la Pr < 3 bar)

    b3

    %

    Creşterea contrapresiunii la descărcare

    b=, Pc2-Pc1 .100 P,

    C

    N/nnn

    Constanta de elasticitate a arcului sau a sistemului elastic „arc+burduf metalic"

    -

    d

    mm

    Diametrul minim de scurgere

    -

    DN

    mm

    Diametrul nominal

    -

    G

    kg/h

    Capacitatea de evacuare

    A se vedea anexa N.

    Gm

    kg/h

    Capacitatea de evacuare măsurată

    G1

    kg/h

    Capacitatea de evacuare teoretică

    • Pentru gaze :

      G1=509.1,/;.A.     p--pb        

      I

      R.(11 +273)

    • Pentru vapori:

      G, 1,61.jb.A. P+, Pb

      Vi

    • Pentru lichide :

    G1= 1,61.A..jp.(pi-pe)

    ANEXA L (continuare)

    Simbol

    i,

    Unitate

    de măsură

    Termen

    Relaţie de calcul

    he

    mm

    Cursa limită

    -

    h<J

    mm

    Cursa de descărcare

    -

    k

    -

    Coeficientul adiabatic al fluidului

    k= Cp

    Cv

    Valori conform anexei O.

    k11

    -

    Coeficientul de corecţie al presiunii de reglare funcţie de temperatură

    k r-t _ Pr

    Pu

    de regulă kit=1

    K

    -

    Coeficientul de similitudine pentru arcun de supape de siguranţă

    d K = (pr+l)-

    C

    Kinm

    -

    Coeficientul de similitudine corespunzător limitei inferioare a domeniului de reglare a arcului

    d

    Kmm = (Pmm+ 1)-

    C

    •. Kinax

    :

    -

    Coeficientul de similitudine corespunzător limitei inferioare a domeniului de reglare a arcului

    d Kmax = (p max + 1) -

    C

    M

    kg/kmol

    Masa molară

    Valori conform anexei O.

    PI

    bar

    Presiunea de deschidere

    -

    PtmaxŞI Plm111

    bar

    Valoarea maximă, respectiv minimă a presiunii de deschidere măsurată la 5 deschideri-închideri succesive. La supapele de siguranţă echilibrate este valoarea maximă, respectiv minimă măsurată

    la cele 5 deschideri-închideri efectuate fără contrapresiune la deschidere.

    -

    P2

    bar

    Presiunea de descărcare

    -

    P2max

    bar

    Valoarea maximă a pres1un11 de descărcare măsurată la 5 deschideri succesive. La supapele de siguranţă echilibrate este valoarea maximă măsurată la toate deschiderile efectuate cu sau fără

    contrapresiune la deschidere.

    -

    p3

    bar

    Presmnea de închidere

    -

    P3m1n

    bar

    Valoarea mimmă a presmnn de închidere măsurată la 5 deschideri-închideri succesive. La supapele de siguranţă echilibrate este valoarea minimă măsurată la toate deschiderile efectuate cu

    sau fără contrapresiune la deschidere.

    -

    Pb

    bar

    Presiunea barometrică

    -

    Pc!

    bar

    Contrapresiunea la deschidere

    -

    Pc2

    bar

    Contrapresiunea la descărcare

    -

    Pcmax

    bar

    Contrapresiunea maximă

    -

    ANEXA L (continuare)

    Simbol

    Unitate de

    măsură

    Termen

    Relaţie de calcul

    Pe

    bar

    Contrapresiunea măsurată în timpul determinării lui Oe

    -

    Pi

    bar

    Presiunea de lucm măsurată în timpul determinării lui Oe

    -

    PL

    bar

    Presiunea de lucru

    PLI

    bar

    Presiunea de declanşare

    • La supape neechilibrate:

      _ P,+ Pu--k,, Pc1

    • La supape echilibrate :

    Pr

    Pu==-k

    11

    PLmax

    bar

    Presiunea de lucru maximă

    -

    PN

    bar

    Presiunea nominală

    -

    p,-

    bar

    Presiunea de reglare

    La încercări funcţionale:

    P1max +plmm

    P, == 2

    Pm,ax ŞI

    P1min

    bar

    Limitele domeniului de reglare a unui arc

    -

    Q

    1/min

    Debitul maxim de lichid necesar a fi evacuat de supapa de siguranţă

    -

    Qm

    kg/h

    Debitul de masă maxim necesar a fi evacuat de

    supapa de siguranţă

    -

    R

    J/kg.K

    Constanta gazulm

    Valori conform anexei O.

    ti

    uc

    Temperatura fluidului la intrarea în supapa de sigurantă în timpul determinării lui Oe

    -

    tL

    uc

    Temperatura de lucru

    -

    tLmax şi tLmm

    uc

    Temperatura de lucm max.Imă şi minimă

    -

    vi

    mJ/kg

    Volumul specific al fluidului de încercare la presiunea Pi+pb ŞI la temperatura t

    -

    O'.

    Coeficientul de scurgere atestat

    De regulă O'. = 0,9 Oe

    Oe

    Coeficient de scurgere experimental

    Gm

    CLe=-

    Gt

    ANEXA L (sfârşit)

    Simbol

    Unitate de

    măsură

    Termen

    Relaţie de calcul

    (3

    Raportul presiunilor absolute după şi înainte de supapa de siguranţă

    • La încercări funcţionale :

      =Pe+Pb

      Pi+pb

    • La funcţionare în instalaţie :

    Pez+l

    p

    P conform anexei N, pct. N.1.1.

    f3cr

    Raportul critic

    image

    Valori conform anexei O.

    Coeficientul în relaţia debitului

    image

    p

    kg/mj

    Densitatea lichidului

    ANEXAM

    (Informativă)

    Relaţii de calcul pentru alegerea supapelor de siguranţă

    NOTE:

    1. 1) Simboluri şi unităţi de măsură conform anexei L.

    2. 2) Proprietăţile fluidelor conform anexei N.

      1. M.1 Secţiunea de scurgere aleasă A

        1. M.1.1 Pentru gaze :

          image

          image

          A :2: 0,1792. Q111. Z tLmax + 273

          a.\!f P M

          unde:

          P = presiunea absolută de descărcare (bar) De regulă: P=l,lp,+l (bar)

          Z = coeficient de corecţie pentru gaze reale; acopentor Z = 1

        2. M.1.2 Pentru vapori :

          image image

          unde:

          P = conf01m pct. M.1.1

          VL = volumul specific al vaporilor la presiunea P şi la temperatura.

        3. M.1.3 Pentru abur saturat:

          A :2: 1,905 Qlll

          CL.P

        4. M.1.4 Pentru lichide (cu vâscozitate< 5 cSt):

          A> 0,6211 Qlll

          - a -Jp.fiP

          sau

          �M

          A :2: 0,03727 .Q. /p 

          a

          ANEXAM (sfârşit)

          unde:

          i6.P = căderea de presiune în supapa de siguranţă în timpul descărcării (bar) De regulă: i6.P = 1,l .p1 Pc2 (bar)

      2. M.2 Capacitatea de evacuare garantată G

        1. M.2.1 Pentru gaze :

          image

          M

          G=5,S8.a.'1r.A.P. Z----

          tLmax + 273

          unde : P şi Z conf01m pct. M.1.1

        2. M.2.2 Pentru vapori:

          G=l,61.a. i,t,. A. /P (kg/h)

          ½

          unde: P şi VL conform pct. M.1.1 şi M.1.2

        3. M.2.3 Pentru abur saturat :

          G = 0,525.a. A. P (kg/h)

          unde. P conform pct. M.1.1

        4. M.2.4 Pentru lichide (cu vâscozitate < 5 cSt): G = 1,61.a.A. -Jp.i6.P Ocg/h)

    unde. ,6.P confonn pct. M.l.4

    ANEXAN

    Proprietăţile unor fluide

      1. N.1 Gaze

        Tabelul 1

        Nr.

        crt.

        Denumirea gazului

        Formula chimică

        Masa molarăM (kg/kmol)

        Densitatea p la 0°C şi 760mmHg

        (k2/m3)

        Constanta gazului, R

        k=c/c,,

        f3cr

        Wmax

        1

        Acetilena

        C2H2

        26,04

        1,1709

        319,559

        1,23

        0,559

        0,463

        2

        Acid bromhichic

        HBr

        80,924

        3,6440

        102,872

        1,36

        0,535

        0,479

        3

        Acid clorhidric

        HCI

        36,465

        1,6391

        228,005

        1,42

        0,525

        0,487

        4

        Acid iodhidric

        HI

        127,93

        5,7890

        65,116

        1,40

        0,528

        0,484

        5

        Aer

        28,96

        1,2928

        187,041

        1,40

        0,528

        0,484

        6

        Amoniac

        NH3

        17,031

        0,7714

        488,175

        1,32

        0,542

        0,474

        7

        Argon

        Ar

        39,944

        1,7839

        208,195

        1,67

        0,487

        0,514

        8

        Azot

        N2

        28,016

        1,2505

        296,749

        1,40

        0,528

        0,484

        9

        Dioxid de carbon

        CO2

        44,01

        1,9748

        188,778

        1,31

        0,544

        0,472

        10

        Dioxid de sulf

        SO2

        64,06

        2,9263

        129,840

        1,40

        0,528

        0,484

        11

        i-butan

        C4H10

        58,12

        2,6680

        143,177

        -

        -

        -

        12

        n-butan

        C 10

        58,12

        2,7030

        143,177

        1,11

        0,583

        0,446

        13

        Clor

        Clz

        70,914

        3,2200

        117,288

        1,34

        0,539

        0,477

        14

        Clorură de metil

        CH3Cl

        50,49

        2,3070

        164,752

        1,20

        0,565

        0,459

        15

        Clorură de nitrosil

        NOCl

        65,465

        2,9919

        126,800

        -

        -

        -

        16

        Cianogen, dicianură

        C2N2

        52,04

        2,3200

        162,790

        1,26

        0,553

        0,467

        17

        Difluordiclormetan

        CF2Ch

        20,92

        5,0830

        68,771

        1,14

        0,576

        0,450

        18

        Etan

        C2H6

        30,07

        1,3560

        276,744

        1,22

        0,561

        0,461

        19

        Eter dimetilic

        C2H6O

        46,07

        2,1097

        180,442

        1,11

        0,583

        0,446

        20

        Etilenă

        C2

        28,05

        1,2605

        296,651

        1,24

        0,557

        0,464

        21

        Fluor

        F2

        38,00

        1,6950

        218,688

        -

        -

        -

        22

        Fluornră de metil

        CH3F

        34,03

        1,3450

        244,284

        -

        -

        -

        23

        Heliu

        He

        4,002

        0,1785

        2079,010

        1,66

        0,488

        0,513

        24

        Hidrogen

        H2

        2,0156

        0,08987

        4121,735

        1,41

        0,527

        0,485

        25

        Hidrogen arsemat

        H3As

        77,93

        3,4800

        106,892

        -

        -

        -

        26

        Hidrogen fosfat

        PH3

        34,04

        1,5300

        244,186

        -

        -

        -

        27

        Hidrogen sulfurat

        H2S

        34,08

        1,5392

        244,186

        1,30

        0,546

        0,472

        28

        Kripton

        Kr

        83,70

        3,7400

        100,322

        1,68

        0,485

        0,515

        29

        Metan

        c

        16,04

        0,7168

        518,722

        1,30

        0,546

        0,472

        30

        Metilamină

        CHsN

        31,06

        1,3900

        267,722

        -

        -

        -

        31

        Neon

        Ne

        20,183

        0,8999

        411,683

        1,67

        0,487

        0,514

        32

        Monoox1d de azot

        NO

        30,008

        1,3402

        277,136

        1,40

        0,528

        0,484

        33

        Monooxid de carbon

        co

        28,01

        1,2500

        296,945

        1,40

        0,528

        0,484

        34

        Oxigen

        02

        32,00

        1,42895

        259,778

        1,40

        0,528

        0,484

        35

        Oxisul:fură de carbon

        cos

        60,07

        2,7200

        139,254

        -

        -

        -

        36

        Ozon

        03

        48,00

        2,2200

        173,382

        1,29

        0,548

        0,471

        ANEXA N (sfârşit)

        Tabelul 1 (continuare)

        Nr.

        crt

        Denumirea

        gazului

        Formula chimică

        Masa molarăM (kg/kmol)

        Densitatea p la 0°C şi 760mmHg (k!!lm3)

        Constanta gazului,R

        k=c/cv

        f3cr

        Wmax

        37

        Propan

        C3Hs

        44,09

        2,0190

        188,778

        1,14

        0,576

        0,450

        38

        Propilenă

        C3H6

        42,08

        1,9150

        197,996

        -

        -

        -

        39

        Protoxid de azot

        N2O

        44,016

        1,9780

        188,876

        1,31

        0,544

        0,473

        40

        Xenon

        Xe

        131,3

        5,8900

        63,841

        1,66

        0,488

        0,513

        OBSERVAŢIE : Atunci când k este necunoscut, se consideră acoperitor k=l,01 (ase vedea tabelul 2 poz. 5 de la pct. 0.2).

      2. N.2 Vapori

    Tabelul2

    Nr. crt.

    Denumire

    k

    f3cr

    Wmax

    1

    Abur satmat uscat

    1,14

    0,576

    0,450

    2

    Abur supraîncălzit

    1,30

    0,546

    0,473

    3

    Difil

    1,05

    0,596

    0,437

    4

    Freon

    1,10

    0,585

    0,444

    5

    Vapori cu k necunoscut

    1,01

    0,604

    0,430