ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (*actualizată*)
privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
(actualizată până la data de 14 octombrie 2012*)
EMITENT
  • GUVERNUL




  • ----------
    În vederea realizării obiectivelor înscrise în Programul de guvernare, cu privire la îmbunătăţirea standardului de viaţa al persoanelor vârstnice, pentru aceasta fiind necesara consolidarea financiara a sistemului public de pensii, prin externalizarea din bugetul asigurărilor sociale de stat a prestaţiilor care nu au natura contributivă sau nu au legatură cu riscurile sociale asigurate,
    din necesitatea îmbunătăţirii echilibrului social-economic al familiei, prin susţinerea acesteia în vederea creşterii copilului, în scopul stimulării creşterii natalităţii şi diminuării fenomenului de abandon al copiilor,
    pentru asigurarea cadrului legal necesar aplicării acestor masuri care presupun modificări, pentru anul 2006, în structura bugetului asigurărilor sociale de stat şi în aceea a bugetului de stat, fapt ce impune reflectarea în bugetele anului 2006 a sumelor necesare,
    având în vedere ca măsură de susţinere, din surse exterioare bugetului asigurărilor sociale de stat, a finanţării unor drepturi de asigurări sociale care nu au o legatură directa cu drepturile de pensie a fost inclusă în aprilie 2004 în Planul de acţiune PAL, ca una dintre acţiunile prevăzute pentru realizarea conditionalităţilor pentru "PAL 2", corespunzător obiectivului specific "Îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a sistemului de pensii", elemente care vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă,
    ţinând seama de faptul ca neadoptarea de masuri imediate, prin utilizarea de proceduri de legiferare pe calea ordonanţei de urgenţă a Guvernului, ar conduce la grevarea în continuare a bugetului asigurărilor sociale, în detrimentul pensiilor, afectând astfel interesele persoanelor vârstnice, cu plata unei prestaţii care nu constituie un risc social, aşa cum este definit de instrumentele juridice internaţionale, la imposibilitatea respectării angajamentelor privind politica de protecţie socială asumate în Programul de guvernare 2005-2008 şi în documentele de poziţie întocmite în urma negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, precum şi la imposibilitatea elaborării procedurilor de implementare necesare aplicării acestui act normativ,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    Articolul 1

    (1) Pentru copiii născuţi, adoptaţi, încredinţaţi în vederea adopţiei, luaţi în plasament, în plasament în regim de urgenţă sau tutelă până la data de 31 decembrie 2010, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului ori producerii evenimentelor menţionate, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003
    privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară reprezentând 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. Începând cu luna ianuarie 2012, cuantumul minim, precum şi cuantumul maxim ale indemnizaţiei lunare se raportează la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, şi nu poate fi mai mic de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
    -------------
    Alin. (1) al art. 1 a fost modificat de pct. 7 al art. I din LEGEA nr. 166 din 9 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 699 din 11 octombrie 2012, care modifică pct. 1 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
    a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
    b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
    c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
    d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000
    privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
    f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
    g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârstă de 2 ani, respectiv până la vârstă de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
    h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
    i) au beneficiat de concediu fără plata pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
    j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
    k) se afla în perioada de întrerupere temporara a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
    l) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diploma, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.
    m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
    --------------
    Litera m) a alin. (2) al art. 1 a fost introdusă de articolul unic din LEGEA nr. 240 din 10 iunie 2009, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 403 din 15 iunie 2009.
    n) urmează cursuri cu frecvenţă de masterat în ţară sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, şi cel puţin unul dintre părinţii copilului are cetăţenie română. Nu beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilului cursanţii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.
    --------------
    Litera n) a alin. (2) al art. 1 a fost introdusă de articolul unic din LEGEA nr. 117 din 24 iunie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 432 din 28 iunie 2010.
    --------------
    Alin. (2) al art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de aceasta lege.


    Articolul 2

    Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) se majorează cu 1,2 ISR pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
    -------------
    Art. 2 a fost modificat de pct. 2 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 3

    (1) Persoanele care sunt îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului, reglementată de prezenta ordonanţă de urgenţă, şi realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003
    , cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de un stimulent al cărui cuantum se raportează la ISR şi se stabileşte la 0,2 ISR.
    ------------
    Alin. (1) al art. 3 a fost modificat de pct. 3 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (2) Abrogat.
    -------------
    Alin. (2) al art. 3 a fost abrogat de pct. 4 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizaţii se suspenda.
    (4) Abrogat.
    ------------
    Alin. (4) al art. 3 a fost abrogat de pct. 4 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    --------------
    Art. 3 a fost modificat de pct. 2 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.


    Articolul 4

    Abrogat.
    -----------
    Art. 4 a fost abrogat de pct. 5 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 5

    (1) De indemnizaţia şi stimulentul prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă beneficiază, opţional, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului.
    (2) Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum şi persoana care a fost numita tutore.
    ----------------
    Alin. (2) al art. 5 a fost modificat de pct. 3 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (3) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (2), acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, se face ţinându-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care, după caz, s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.
    ----------------
    Alin. (3) al art. 5 a fost modificat de pct. 3 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (4) În cazul în care intervine decesul părintelui care îndeplinea condiţiile pentru a beneficia de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, părintele supravieţuitor are dreptul să beneficieze, la cerere, de acestea, după cum urmează:
    a) de drepturile părintelui decedat, în situaţia în care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
    b) de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare.
    -------------
    Alin. (4) al art. 5 a fost modificat de pct. 6 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 6

    (1) Concediul şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, precum şi stimulentul prevăzut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2), după data de 1 ianuarie 2006.
    ----------------
    Alin. (1) al art. 6 a fost modificat de pct. 4 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 naşteri şi naşterea survenită până la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situaţia în care solicitanţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora după data de 1 ianuarie 2006.
    ----------------
    Alin. (2) al art. 6 a fost modificat de pct. 4 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (3) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a doua sau trei situaţii de natura a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
    (4) Încetat efectele juridice.
    ----------------
    Alin. (4) al art. 6 și-a încetat efectele juridice ca urmare a declarării neconstituționale a dispozițiilor sale prin DECIZIA nr. 495 din 10 aprilie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr.  411 din 20 iunie 2012.


    Articolul 6^1

    (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1 au dreptul la concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului după primele 3 naşteri sau, după caz, după primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2).
    (2) Durata concediului prevăzut la alin. (1) este de 4 luni şi se acordă integral, o singură dată, fiecăruia dintre părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (2), în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
    ------------
    Alin. (2) al art. 6^1 a fost modificat de pct. 7 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (3) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
    (4) Perioada în care o persoana beneficiază de concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000
    , cu modificările şi completările ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002
    privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005
    privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare, aprobata cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006
    .
    ----------------
    Art. 6^1 a fost introdus de pct. 5 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.


    Articolul 7

    (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se acorda în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
    b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
    c) locuieşte împreună cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile şi se ocupa de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
    (2) Începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003
    , cu modificările şi completările ulterioare.
    ---------------
    Alin. (2) al art. 7 a fost modificat de pct. 8 al art. I din LEGEA nr. 166 din 9 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 699 din 11 octombrie 2012, care modifică pct. 8 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (3) Pentru persoanele singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau mai multor copii, menţinerea drepturilor reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă nu este condiţionată de obligaţia prevăzută la alin. (2).
    ---------------
    Alin. (3) al art. 7 a fost introdus de pct. 8 al art. I din LEGEA nr. 166 din 9 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 699 din 11 octombrie 2012, care modifică pct. 8 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (4) Pentru familiile legal constituite, obligaţia legală faţă de bugetul local se aplică asupra bunurilor familiei, indiferent de soţul care deţine în proprietate respectivele bunuri.
    ---------------
    Alin. (4) al art. 7 a fost introdus de pct. 8 al art. I din LEGEA nr. 166 din 9 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 699 din 11 octombrie 2012, care modifică pct. 8 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 7^1

    (1) Verificarea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 7 alin. (2) se realizează anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pentru obligaţiile de plată către bugetul local aferente anului anterior.
    (2) Pentru verificarea îndeplinirii obligaţiei în condiţiile alin. (1), agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii teritoriale, transmit primăriilor, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, tabelul centralizator cuprinzând beneficiarii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă existenţi în plată la această dată şi ale căror drepturi sunt stabilite de cel puţin 6 luni.
    (3) Pe baza tabelului centralizator prevăzut la alin. (2), primarii verifică dacă beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligaţiile de plată către bugetul local şi întocmesc situaţia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat această condiţie, pe care o transmit agenţiilor teritoriale până la data de 31 ianuarie a fiecărui an.
    (4) Pentru beneficiarii drepturilor reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă prevăzuţi la alin. (2), care nu şi-au achitat impozitele şi taxele locale până la data prevăzută la alin. (3), serviciul de specialitate al primarului are obligaţia să comunice acestora suma de plată, iar în cazul în care prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale s-a stabilit eşalonarea, reducerea sau scutirea obligaţiilor legale de plată, se va comunica şi termenul scadent pentru acestea.
    (5) La data de 31 martie a fiecărui an, primarii verifică dacă persoanele beneficiare ale drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă cuprinse în situaţia centralizatoare prevăzută la alin. (3) şi-au achitat impozitele şi taxele locale şi transmit agenţiilor teritoriale o nouă situaţie centralizatoare actualizată cu persoanele care nu şi-au îndeplinit această obligaţie, până la data de 5 aprilie a fiecărui an.
    (6) Neachitarea obligaţiilor legale faţă de bugetele locale, în termenul prevăzut la alin. (5), conduce la suspendarea pe o perioadă de 5 luni a drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, începând cu drepturile aferente lunii aprilie.
    (7) Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local în perioada prevăzută la alin. (6) atrage reluarea plăţii drepturilor, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
    (8) În vederea aplicării prevederilor alin. (7), beneficiarii drepturilor transmit agenţiei teritoriale copia actului eliberat de autoritatea administraţiei publice locale prin care se face dovada achitării obligaţiilor de plată către bugetul local.
    (9) În situaţia în care după termenul prevăzut la alin. (6) nu sunt achitate obligaţiile faţă de bugetul local, drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă încetează.
    (10) În situaţia în care în perioada de suspendare prevăzută la alin. (6) dreptul încetează, iar persoana îndreptăţită aduce în această perioadă dovada prin care se confirmă plata obligaţiilor faţă de bugetul local, plata drepturilor se face numai pentru perioada cuprinsă între data suspendării drepturilor şi data încetării acordării acestora.
    (11) Suspendarea, reluarea şi încetarea drepturilor se fac prin decizie a directorului executiv al agenţiei teritoriale.
    ---------------
    Art. 7^1 a fost modificat de pct. 9 al art. I din LEGEA nr. 166 din 9 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 699 din 11 octombrie 2012, care modifică pct. 9 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 7^2

    (1) În baza prevederilor art. 286 din Legea nr. 571/2003
    , cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 125 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări la obligaţiile de plată faţă de bugetele locale, pentru beneficiarii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
    (2) În situaţia în care au fost aprobate eşalonări sau amânări la plata obligaţiilor faţă de bugetele locale, situaţiile centralizatoare prevăzute la art. 7^1 alin. (3) şi (5) vor cuprinde numai persoanele care până la termenele prevăzute nu şi-au achitat obligaţiile, inclusiv în condiţiile alin. (1).
    ---------------
    Art. 7^2 a fost introdus de pct. 9 al art. I din LEGEA nr. 166 din 9 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 699 din 11 octombrie 2012, care modifică pct. 9 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 8

    (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se acordă, la cerere, în baza următoarelor documente, după caz:
    -----------
    Partea introductivă a alin. (1) al art. 8 a fost modificată de pct. 10 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    a) actul de identitate al solicitantului;
    b) certificatul de naştere al copilului şi, după caz, livretul de familie;
    c) certificatul de persoana cu handicap al copilului, după caz;
    d) adeverinţa eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1;
    e) adeverinţa eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate sau, după caz, alte dovezi, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a);
    f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă ca solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp de indemnizaţie de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. b);
    g) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte ca celălalt părinte natural sau, după caz, o alta persoana dintre cele prevăzute la art. 5 alin. (2) nu beneficiază de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă;
    h) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte ca solicitantul se ocupa de creşterea şi îngrijirea copilului şi ca acesta nu este încredinţat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
    i) dovada eliberată de autorităţile competente, de angajatori sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte ca solicitantul se afla în concediu pentru creşterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv art. 2;
    j) dovada eliberată de autorităţile competente sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte ca solicitantul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 3;
    k) dovada eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte încadrarea în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2);
    k^1) dovada eliberată de autorităţile competente pentru realizarea veniturilor din activităţi independente sau, după caz, din activităţi agricole şi a plăţii impozitului pentru acestea;
    -----------------
    Lit. k^1) a alin. (1) al art. 8 a fost introdusă de pct. 6 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    l) alte acte necesare, după caz, stabilirii dreptului, prevăzute în normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (2) Concediul pentru creşterea copilului se acorda, la cerere, de către persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care îşi desfăşoară activitatea persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (2).


    Articolul 9

    (1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun, după caz, la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
    -----------
    Alin. (1) al art. 9 a fost modificat de pct. 11 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (2) Până la data de 10 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia de a transmite pe baza de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoţite de documentele justificative, la direcţiile judeţene de muncă, solidaritate sociala şi familie, respectiv la direcţia de muncă, solidaritate sociala şi familie a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale.
    (3) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluţionează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la direcţia teritoriala, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisa de directorul executiv.
    (4) Decizia prevăzută la alin. (3) se comunica solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.
    (5) Contestaţiile formulate împotriva deciziei prevăzute la alin. (3) se soluţionează potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.


    Articolul 10

    (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
    a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusa în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea data;
    -----------------
    Lit. a) a alin. (1) al art. 10 a fost modificata de pct. 7 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusa în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea data, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
    c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusa în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit masurile de protecţie a copilului;
    d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusa peste termenele prevăzute la lit. a), b) şi c).
    (2) Abrogat.
    -----------
    Alin. (2) al art. 10 a fost abrogat de pct. 12 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (3) Pentru fracţiunile de luna, cuantumul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se stabileşte proporţional, în funcţie de numărul zilelor calendaristice din luna respectiva pentru care acestea se cuvin şi se acorda.


    Articolul 11

    Plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă încetează cu ziua următoare celei în care:
    a) copilul a împlinit vârstă de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
    b) a avut loc decesul copilului.
    c) beneficiarul se află în situaţia prevăzută la art. 7^1 alin. (7).
    ------------
    Litera c) a art. 11 a fost introdusă de pct. 13 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 12

    (1) Plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se suspenda începând cu luna următoare celei în care:
    a) beneficiarul este decăzut din drepturile părinteşti;
    b) beneficiarul este îndepărtat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
    c) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea încredinţării copilului spre adopţie;
    d) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea menţinerii măsurii de plasament;
    e) beneficiarul executa o pedeapsa privativă de libertate sau se afla în arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
    f) copilul este abandonat ori este internat într-o instituţie de ocrotire publică sau privată;
    g) beneficiarul a decedat.
    h) se constata ca timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poştale returnate.
    -----------------
    Lit. h) a alin. (1) al art. 12 a fost introdusă de pct. 8 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    i) beneficiarul se află în situaţia prevăzută la art. 7^1 alin. (4).
    --------------
    Litera i) a alin. (1) al art. 12 a fost introdusă de pct. 14 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (2) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003
    , cu modificările şi completările ulterioare.
    (2^1) Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspenda în situaţia în care beneficiarii acestei indemnizaţii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi profesionale.
    -----------------
    Alin. (2^1) al art. 12 a fost introdus de pct. 9 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (2^2) Plata indemnizaţiei se suspenda în situaţia în care persoanele, pentru care se asigura continuitatea plăţii acesteia în condiţiile prevăzute la art. 24 alin. (1) lit. a), nu depun cererea în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    -----------------
    Alin. (2^2) al art. 12 a fost introdus de pct. 9 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (3) Plata stimulentului prevăzut la art. 3 se suspenda începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul nu mai realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003
    , cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) În situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7, plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se suspenda începând cu ziua următoare celei în care condiţiile respective nu mai sunt îndeplinite.
    (5) Reluarea plăţii drepturilor suspendate în situaţiile prevăzute la alin. (1), cu excepţia lit. i), se face la cerere, începând cu luna următoare celei în care se depune cererea.
    ----------------
    Alin. (5) al art. 12 a fost modificat de pct. 15 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
    (6) Reluarea plăţii drepturilor suspendate în situaţiile prevăzute la alin. (2), (2^2), (3) şi (4) se face începând cu data depunerii cererii.
    -----------------
    Alin. (6) al art. 12 a fost modificat de pct. 10 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    ----------------
    Art. 12 a fost modificat prin abrogarea art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 44 din 14 iunie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 545 din 23 iunie 2006 de către pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 508 din 28 decembrie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 5 ianuarie 2007, revenind la forma avută anterior acestei ordonanţe de urgenţă.


    Articolul 13

    (1) În situaţiile de suspendare a drepturilor prevăzute de art. 12, acestea pot fi solicitate şi de către o alta persoana îndreptăţită, dacă îndeplineşte cerinţele prevăzute în prezenta ordonanţa de urgenţă.
    (2) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se cuvin şi se acorda noului beneficiar de la data suspendării, dacă cererea a fost depusa în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care a operat suspendarea, respectiv de la data cererii, dacă cererea a fost depusa după acest termen.


    Articolul 14

    (1) Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natura să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
    -----------------
    Alin. (1) al art. 14 a fost modificat de pct. 11 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (2) Comunicarea prevăzută la alin. (1) se transmite de către primărie direcţiei teritoriale în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării.


    Articolul 15

    Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.


    Articolul 16

    (1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului, contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra valorii acesteia şi se suportă de la bugetul de stat.
    ----------------
    Alin. (1) al art. 16 a fost modificat de pct. 1 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 118 din 1 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 680 din 3 octombrie 2008.
    (2) Asupra drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă nu se datorează celelalte contribuţii sociale obligatorii stabilite de lege.


    Articolul 17

    Abrogat.
    --------------
    Art. 17 a fost abrogat de pct. 16 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 18

    (1) Perioada în care o persoana beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În vederea determinării punctajului anual necesar stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public, pentru perioadele asimilate stagiului de cotizare în condiţiile prevăzute la alin. (1) se aplica prevederile art. 78 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Prevederile alin. (2) se aplica şi persoanelor care beneficiază de perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) şi care, în acelaşi timp, se afla în situaţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) În situaţia persoanelor care, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, au beneficiat de concediu şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile reglementate de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, la determinarea punctajului anual se utilizează cuantumul indemnizaţiei acordate în perioadele respective.
    (5) Perioada în care o persoana beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005
    , aprobata cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006
    .
    ----------------
    Alin. (5) al art. 18 a fost introdus de pct. 12 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (6) În situaţia prevăzută la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
    ----------------
    Alin. (6) al art. 18 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 118 din 1 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 680 din 3 octombrie 2008.
    (7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
    --------------
    Alin. (7) al art. 18 a fost modificat de pct. 17 al art. III din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.


    Articolul 19

    Fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă, cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.


    Articolul 20

    (1) Calculul şi plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se fac de către direcţiile teritoriale.
    (2) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se achita lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, împuternicit prin procura, pe baza de mandat poştal sau, după caz, în cont curent personal ori cont de card.
    -----------------
    Alin. (2) al art. 20 a fost modificat de pct. 13 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (3) Calculul şi plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, datorată pentru drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă, se fac de către direcţiile teritoriale.
    (4) Modalităţile de plata a drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se stabilesc prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei.
    -----------------
    Alin. (4) al art. 20 a fost modificat de pct. 13 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (5) În cazul achitării drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă în cont curent personal sau în cont de card, direcţiile teritoriale efectuează plata prin unităţile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.
    -----------------
    Alin. (5) al art. 20 a fost modificat de pct. 14 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (6) Comisionul bancar prevăzut la alin. (5) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate şi va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial intre direcţiile teritoriale şi unităţile bancare.
    -----------------
    Alin. (6) al art. 20 a fost modificat de pct. 14 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.
    (7) Fondurile necesare achitării comisionului bancar pentru plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se suporta din bugetul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei din aceleaşi fonduri din care se suporta plata drepturilor.
    -----------------
    Alin. (7) al art. 20 a fost modificat de pct. 14 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.


    Articolul 21

    (1) Sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emise de directorul executiv al direcţiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripţie.
    (2) Decizia prevăzută la alin. (1) constituie titlu executoriu şi poate fi contestata conform prevederilor Legii nr. 544/2004.
    (3) Sumele încasate necuvenit ca urmare a unei infracţiuni săvârşite de beneficiar se recuperează de la acesta, în condiţiile legii.
    (4) Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedaţi nu se mai urmăresc.


    Articolul 22

    (1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (2), ale art. 14 şi 25 şi se sancţionează cu amenda de la 300 lei (RON) la 600 lei (RON).
    (2) Constatarea contravenţiei prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzii corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.


    Articolul 23

    Prevederile art. 22 se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobata cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.


    Articolul 24

    (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se aflau în una dintre următoarele situaţii:
    a) în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, reglementata de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevăzute la art. 3 alin. (2);
    b) în concediu de maternitate şi în plata indemnizaţiei aferente şi care, după încheierea acestei perioade, ar fi fost îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementata de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevăzute la art. 3 alin. (2);
    c) ar fi fost îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementata de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevăzute la art. 3 alin. (2) şi nu au solicitat acest drept;
    d) cererile privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, reglementata de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevăzute la art. 3 alin. (2), nu au fost soluţionate până la data de 31 decembrie 2005 inclusiv.
    (2) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se acorda şi persoanelor care, până la data de 31 octombrie 2006, au realizat în sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
    (3) Condiţia prevăzută la art. 1 alin. (1) se considera a fi îndeplinită de persoanele prevăzute la alin. (1) şi (2).
    (4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se cuvin şi se acorda începând cu data de 1 ianuarie 2006 în baza dosarelor transmise la direcţiile teritoriale de către plătitorii acestui drept.
    (5) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b, drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se cuvin şi se acorda începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusa în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, respectiv de la data depunerii cererii, dacă a fost depusa după acest termen.
    (6) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) şi la alin. (2), drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă se cuvin şi se acorda în condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1).
    -------------
    Art. 24 a fost modificat de pct. 15 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.


    Articolul 25

    De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă încetează plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, efectuată în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000
    , cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de actele normative speciale menţionate la art. 3 alin. (2).
    -------------
    Art. 25 a fost modificat de pct. 16 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.


    Articolul 26

    În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei va elabora norme metodologice în aplicarea acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.


    Articolul 26^1

    Pentru persoanele care au beneficiat până la data de 31 decembrie 2005 de drepturile prevăzute la art. 79 alin. (4) din Legea nr. 303/2004
    privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările ulterioare, se aplică prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.
    -------------
    Art. 26^1 a fost introdus de pct. 17 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.


    Articolul 27

    Abrogat.
    -------------
    Art. 27 a fost abrogat de pct. 18 al art. I din LEGEA nr. 7 din 9 ianuarie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007.


    Articolul 28

    (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.
    (2) Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se abrogă prevederile referitoare la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, cuprinse la art. 98, 99, 121, 122, 123, 125, 125^1, 129 şi 138 din Legea nr. 19/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele ale art. 79 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, precum şi orice alte dispoziţii contrare.


    Articolul 29

    (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sunt aplicabile şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională.
    (2) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă şi cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională.
    (3) Pentru perioada cât o persoană dintre cele prevăzute la alin. (1) beneficiază de concediu pentru creşterea copilului, la stabilirea drepturilor de pensie şi a altor drepturi acordate potrivit legii se are în vedere solda bruta lunară, respectiv salariul de bază al funcţionarilor publici cu statut special, actualizate.
    (4) Modalităţile de depunere şi de soluţionare a cererilor de acordare a drepturilor, în situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), se stabilesc prin norme interne, aprobate de conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1).


    Articolul 30

    Se autorizează Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea ordonatorilor principali de credite, să introducă modificările ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă în volumul şi în structura bugetului de stat, respectiv ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2006.


    PRIM-MINISTRU

    CALIN POPESCU-TĂRICEANU

    Contrasemnează:

    --------------

    Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei,

    Gheorghe Barbu

    Ministrul administraţiei şi internelor,

    Vasile Blaga

    Ministrul apărării naţionale,

    Teodor Atanasiu

    p. Ministrul justiţiei,

    Maria Cristina Manda,

    secretar de stat

    Ministrul finanţelor publice,

    Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

    Bucureşti, 3 noiembrie 2005.
    Nr. 148.
    ----