NORME METODOLOGICE din 17 martie 2023privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență
EMITENT
  • MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
  • Publicată în  MONITORUL OFICIAL nr. 234 bis din 22 martie 2023 Notă
    Aprobate prin ORDINUL nr. 774 din 17 martie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 22 martie 2023.


    Capitolul I Dispoziții generale

    Articolul 1

    În înțelesul prezentelor norme metodologice, termenii și noțiunile folosite au semnificația definită în conformitate cu prevederile titlului III "Asistența medicală primară" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 2

    Asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie, se realizează prin intermediul centrelor de permanență.


    Articolul 3
    (1) Centrele de permanență fixe sunt unități sanitare cu sediul stabil, fără personalitate juridică, cu activitate desfășurată în regim de gardă, la sediul acestora, precum și în zonele arondate centrului, în cazul în care centrul dispune de autospeciale pentru efectuarea consultațiilor la domiciliul pacientului.(2) Centrele de permanență se organizează în zone izolate sau greu accesibile ori în localități din mediul urban sau rural în care sunt îndeplinite criteriile de înființare prevăzute de prezentele norme.(3) Lista centrelor de permanență înființate în baza zonelor și criteriilor propuse de direcțiile de sănătate publică, conform art. 4 alin. (1) din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență, cu modificările și completările ulterioare, este prevăzută în anexa nr. 1.
    (la 25-05-2023, Alineatul (3) din Articolul 3 , Capitolul I a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 1.763 din 22 mai 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 25 mai 2023 )
    (4) Fac excepție de la prevederile alin. (3) centrele de permanență organizate în cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, care se înființează în zonele stabilite de direcțiile medicale sau de către structurile cu atribuții în acest domeniu din cadrul ministerelor și instituțiilor respective, cu acordul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.


    Articolul 4
    (1) Centrele de permanență asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă pentru persoanele care se adresează acestora.(2) În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanență între orele 15,00 - 8,00, după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie.(3) Serviciul de gardă nu se va suprapune cu programul medicilor desemnați în gardă aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.(4) În zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și în zilele declarate libere de către Guvernul României, programul de gardă este permanent. Garda de 24 de ore se poate împărți în ture de 12 ore, fiecare.


    Articolul 5
    (1) În cadrul centrelor de permanență, continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă este asigurată de medici de familie, medici de medicină generală și asistenți medicali, care își exercită profesia în conformitate cu prevederile legale în vigoare.(2) Asistenții medicali care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în centrele de permanență și fac parte din echipele de gardă, sunt:
    a) asistenții medicali angajați ai cabinetelor medicale care intră în contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară, derulat cu casele de asigurări de sănătate;
    b) asistenții medicali angajați pe bază de contract numai pentru asigurarea continuității asistenței medicale în regim de gardă în centrele de permanență.
    c) asistenți medicali organizați ca persoane fizice independente, în baza contractului de prestări servicii pentru asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență.
    (3) Personalul prevăzut la alin (1) are obligația de a face dovada absolvirii unui curs de formare în resuscitarea cardio-pulmonară de bază.(4) Cursurile de formare în resuscitarea cardiopulmonară, prevăzute la alin. (3), sunt organizate de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București în parteneriat cu filialele teritoriale ale Colegiului Medicilor din România și ale Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
    (la 25-05-2023, Alineatul (4) din Articolul 5 , Capitolul I a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 1.763 din 22 mai 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 25 mai 2023 )


    Articolul 6
    (1) Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, numesc pentru fiecare centru de permanență un medic coordonator dintre medicii de familie asociați.(2) Coordonatorul centrului de permanență asigură coordonarea activității acestuia din punct de vedere administrativ.(3) Raporturile dintre coordonatorul centrului de permanență și ceilalți medici asociați nu implică nicio subordonare în plan profesional, medicii de familie și medicii de medicină generală având drept de inițiativă și de decizie în exercitarea actului medical și deplina răspundere față de acesta.


    Articolul 7

    Serviciile medicale acordate în cadrul centrelor de permanență sunt următoarele:
    a) asistență medicală în afecțiunile acute, subacute, acutizări ale unor boli cronice și în urgențele medico-chirurgicale, în limitele competenței medicului de familie / medicului de medicină generală, conform pregătirii curiculare și a atestatelor obținute în baza programelor de studii complementare;
    b) administrarea de către asistentul medical, a medicației injectabile/perfuzabile necesare tratamentului recomandat de medicul de familie / medicul specialist, după caz, precum și administrarea medicației necesare tratamentului de urgență, conform indicației medicului din cadrul centrului de permanență, care se asigură din trusa de urgență a centrului de permanență, a cărei componență este prevăzută în Anexa nr. 2 la prezentele norme;
    c) eliberarea unei scrisori medicale, conform normelor de aplicare a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pe care pacientul o va prezenta în zilele următoare medicului său de familie pentru informare asupra diagnosticului și tratamentului administrat în centrul de permanență;
    d) prescripție medicală;
    e) îngrijiri post intervenții chirurgicale de tipul suprimării firelor de sutură conform recomandărilor medicului specialist, efectuarea de pansamente și schimbarea pansamentelor chirurgicale;
    f) consultații la distanță, prin servicii de telemedicină incluse în competențele medicului de familie;
    g) activități de vaccinare împotriva COVID-19 efectuate de medicii de familie, în conformitate cu prevederile OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare;
    h) testarea de către medicii de familie, cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile OUG nr. 3/2021, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 8

    Serviciile medicale prevăzute la art. 7 se acordă tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora.


    Capitolul II Înființarea centrelor de permanență

    Articolul 9

    Centrele de permanență se înființează în baza următoarelor criterii:(1) În mediul rural, în situația în care în zonă nu există alte unități de asistență medicală / de primire a urgențelor medicale, se înființează câte un centru de permanență la o populație de minimum 5000 locuitori, conform datelor statistice existente la nivelul unităților administrative locale implicate.(2) Prin excepție de la alin. (1), în localitățile rurale izolate, greu accesibile, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă se pot înființa centre de permanență.(3) În mediul urban, în localitățile cu o populație sub 25.000 de locuitori, se înființează un centru de permanență, iar în localitățile cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori, câte un centru de permanență la 25.000 de locuitori, conform datelor statistice existente la nivelul unităților administrative locale implicate.(4) Numărul populației este compus din numărul locuitorilor din localitatea în care se înființează centrul de permanență și numărul locuitorilor din localitățile arondate centrului de permanență.


    Articolul 10
    (1) Centrele de permanență funcționează cu un număr de minimum 7 posturi de medic și cu minimum 5 posturi de asistent medical.(2) Asocierea medicilor în vederea participării la asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență se realizează pe baza unei convenții de asociere prin voința liber exprimată a minim 2 medici de familie titulari sau un medic de famile titular și un medic de famile angajat al furnizorului de servicii de medicină de familie indiferent de forma de organizare, care pot coopta alți medici de familie și/sau de medicină generală pentru a se constitui un grup de minim 7 medici.(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în zonele din mediul rural izolate, greu accesibile și fără alte structuri de asistență medicală, în care este înregistrat un deficit de medici de familie, precum și în unele localități din Munții Apuseni și din Rezervația Biosferei Delta Dunării, se pot înființa și centre de permanență cu minim 5 posturi de medic, în condițiile asigurării funcționării centrului de permanență.


    Articolul 11

    Cabinetele medicale de medicină de familie, indiferent de forma de organizare, potrivit legii, pot angaja medici de familie, medici de medicină generală și asistenți medicali care își exercită profesia în condițiile legii sau pot încheia cu aceștia contracte de prestări servicii, pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență.


    Articolul 12
    (1) Modelul convenției de asociere prin care se asigură continuitatea asistenței medicale în regim de gardă în centrele de permanență, potrivit voinței părților, este prevăzut în Anexa nr. 3 la prezentele norme.(2) Convenția de asociere a medicilor de familie pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă, prin centrele de permanență, cuprinde următoarele elemente obligatorii:
    a) părțile semnatare;
    b) scopul asocierii;
    c) sediul în care își vor desfășura activitatea echipele de gardă;
    d) durata convenției de asociere și modalitățile de încetare a acesteia.
    (3) Consiliul local asigură spațiul necesar desfășurării activității centrelor de permanență, cu excepția situației în care spațiul este asigurat de către echipa medicală a centrului de permanență. De aceleași dispoziții beneficiază și centrele de permanență înființate în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (4).
    (la 13-06-2023, Alineatul (3) din Articolul 12 , Capitolul II a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 1.970 din 12 iunie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 524 din 13 iunie 2023 )


    Articolul 13
    (1) Abrogat.
    (la 25-05-2023, Alineatul (1) din Articolul 13 , Capitolul II a fost abrogat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 1.763 din 22 mai 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 25 mai 2023 )
    (2) Actul de înființare al centrului de permanență îl constituie decizia de înființare a centrului de permanență, emisă de directorul executiv al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București numai după includerea acestuia în anexa nr. 1.
    (la 25-05-2023, Alineatul (2) din Articolul 13 , Capitolul II a fost modificat de Punctul 4, Articolul I din ORDINUL nr. 1.763 din 22 mai 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 25 mai 2023 )
    (3) Documentele în baza cărora se emite decizia de înființare a centrelor de permanență fixe sunt următoarele:
    a) abrogată;
    (la 25-05-2023, Litera a) din Alineatul (3) , Articolul 13 , Capitolul II a fost abrogată de Punctul 5, Articolul I din ORDINUL nr. 1.763 din 22 mai 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 25 mai 2023 )

    b) convenția de asociere a medicilor de familie;
    c) dovada deținerii legale a spațiului în care urmează să funcționeze centrul de permanență;
    d) autorizația sanitară emisă de direcția de sănătate publică competentă în baza referatului de evaluare;
    e) copii ale contractelor de muncă sau ale contractelor de prestări de servicii pentru personalul medical care participă la asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență, după caz;
    f) documente care să ateste pregătirea profesională a personalului medical și dreptul acestuia de a profesa, în condițiile prevăzute de actele normative în vigoare;
    g) documente care atestă absolvirea de către medicii și asistenții medicali care asigură continuitatea asistenței medicale, a cursului de formare în resuscitarea cardio-pulmonară de bază;
    (4) Pentru înființarea, organizarea și funcționarea centrelor de permanență din subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, direcțiile medicale din cadrul acestora, exercită aceleași atribuții ca și cele ale direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București prevăzute de prezentele norme.


    Articolul 14
    (1) Decizia de înființare a centrului de permanență cuprinde în mod obligatoriu următoarele elemente:
    a) numărul și data ordinului ministrului sănătății prin care este aprobată zona de înființare a centrului de permanență;
    b) denumirea centrului de permanență;
    c) sediul centrului de permanență;
    d) zonele arondate centrului de permanență;
    e) personalul medical care asigură continuitatea asistenței medicale în regim de gardă în cadrul centrului de permanență, cu menționarea profesiei și gradului profesional al acestuia;
    f) coordonatorul centrului de permanență;
    g) data începerii activității centrului de permanență.
    (2) Directorii executivi ai direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București emit decizii de modificare, ori de câte ori apar modificări privind componența echipelor de gardă, coordonarea centrului de permanență, zonele arondate, sediul, etc., față de cum au fost acestea consemnate în decizia de înființare.


    Capitolul III Desființarea centrelor de permanență

    Articolul 15
    (1) Centrele de permanență se desființează prin decizie emisă de directorul executiv al direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, în următoarele situații:
    a) constatarea neîndeplinirii prevederilor art. 9 din prezentele norme;
    b) dizolvarea convenției de asociere a medicilor în vederea participării la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență;
    c) constatarea de către comisiile mixte de control, formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate, a abaterilor de la prezentele norme;
    d) numărul de persoane care a apelat, pentru consultație, la centrul de permanență, organizat în mediul rural, este mai mic de 150 de persoane/lună în medie anuală, cu excepția localităților din Munții Apuseni și din Rezervația Biosferei Delta Dunării;
    e) numărul de persoane care a apelat, pentru consultație, la centrul de permanență, organizat în mediul urban, este mai mic de 300 persoane/lună în medie anuală, cu excepția localităților din Munții Apuseni și din Rezervația Biosferei Delta Dunării;
    (2) În situația în care se constată că numărul medicilor și/sau al asistenților medicali este sub minimum prevăzut la art. 10 alin. (1) și (3) ca urmare a decesului sau a demisiei personalului medico-sanitar, centrele de permanență au obligația de a notifica, în termen de 5 zile, direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București și de a asigura ocuparea numărului minim de posturi, în termen de 90 zile.(3) În situațiile prevăzute la alin. (2) directorul executiv al direcției de sănătate publică județene și a municipiului București, după caz, emite, în termen de 3 zile de la înregistrarea notificării, decizie de suspendare a activității centrului de permanență, până la asigurarea numărului minim de posturi de medici și asistenți medicali prevăzut la art. 10 alin. (1) și (3).(4) Reluarea activității centrelor de permanență a căror activitate a fost suspendată în condițiile alin. (3) se face prin decizie a directorului executiv al direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, dacă sunt îndeplinite condițiile de funcționare a centrelor de permanență prevăzute la art. 10 alin. (1) și (3).(5) În situația în care la expirarea termenului de 90 zile prevăzut la alin. (2), centrul de permanență nu asigură numărul minim de posturi de medici și asistenți medicali, potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) și (3), directorul executiv al direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, emite decizie de desființare a acestuia.


    Capitolul IV Organizarea și funcționarea centrelor de permanență

    Articolul 16
    (1) Centrele de permanență pot funcționa într-un spațiu autorizat pus la dispoziție de către:
    a) consiliul local;
    b) echipa medicală, care poate fi cabinetul de medicină de familie a unui medic asociat, fără suprapunerea activității centrului de permanență cu cea a cabinetului medical de medicină de familie aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate.
    (2) Dacă în situația prevăzută la alin. (1) lit. b) programul de activitate al centrului de permanență se suprapune cu programul de activitate al cabinetului de medicină de familie aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru activitatea centrului de permanență este necesar un alt spațiu decât cel destinat activității zilnice derulate în cabinetul de medicină de familie, cu circuite separate.


    Articolul 17
    (1) În cadrul centrului de permanență, garda este asigurată în mod obligatoriu de o echipă medicală formată din medic de familie/medic de medicină generală și asistent medical care își exercită profesia în conformitate cu prevederile legale în vigoare.(2) Echipa medicală prevăzută la alin. (1) asigură serviciile medicale prevăzute la art. 7, în regim de gardă, tuturor persoanelor care se adresează centrului de permanență, în afara programului normal de lucru al cabinetului de medicină de familie.(3) Medicii de familie și/sau medicii de medicină generală își pot desfășura activitatea în maxim trei centre de permanență.


    Capitolul V Finanțarea activităților desfășurate în centrele de permanență

    Articolul 18
    (1) Activitatea desfășurată în centrele de permanență se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, de la capitolul 66.01 "Sănătate", titlul 51 "Transferuri între unități ale administrației publice", alineatul 51.01.11 "Transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate".(2) Plata medicilor care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență se face în baza unui contract distinct încheiat între medic și casa de asigurări de sănătate, în condițiile prevăzute de prezentele norme metodologice, după caz, în conformitate cu reglementările specifice ale ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, pentru medicii din cadrul centrelor de permanență organizate în cadrul acestora.(3) Plata asistenților medicali care își desfășoară activitatea în cadrul centrului de permanență, se face în condițiile prevăzute de prezentele norme metodologice, după caz, în conformitate cu reglementările specifice ale ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, pentru asistenții medicali ai centrelor de permanență organizate în cadrul acestora.(4) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1^1) din Legea nr. 263/2004 cu modificările și completările ulterioare, finanțarea asigurării continuității serviciilor în asistența medicală primară, respectiv plata personalului medical care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență și dotarea trusei de urgență se poate face și de la bugetele locale.


    Capitolul VI Documentele medicale necesare desfășurării activității centrelor de permanență

    Articolul 19

    Documentele medicale utilizate în desfășurarea activității centrelor de permanență în care serviciul în regim de gardă se desfășoară într-un spațiu unic sunt următoarele:
    a) registrul de consultații;
    b) registrul de tratamente;
    c) adeverințe medicale, scrisori medicale, după caz.


    Articolul 20

    Rapoartele de activitate ale centrelor de permanență sunt următoarele:
    a) raportul zilnic al activității medicale desfășurate în timpul gărzii;
    b) raportul lunar al activității medicale desfășurate în centrul de permanență.


    Articolul 21

    Documentele justificative privind prezența personalului medical care asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență sunt următoarele:
    a) condica de prezență pentru activitatea de gardă;
    b) foaia colectivă de prezență a personalului medical;
    c) situația lunară a consumurilor de medicamente și materiale sanitare înregistrate pe centrul de permanență.


    Capitolul VII Atribuții privind înființarea, organizarea și funcționarea centrelor de permanență

    Articolul 22

    Atribuțiile direcțiilor de sănătate publică privind funcționarea centrelor de permanență sunt următoarele:
    a) propun, cu acordul consiliilor locale, Ministerului Sănătății, zonele în care urmează să se înființeze centrele de permanență în vederea includerii în Anexa nr. 1 la prezentele norme;
    b) realizează arondarea teritorială a localităților la centrele de permanență;
    c) emit, prin directorul executiv, deciziile de înființare, de suspendare și de desființare a centrelor de permanență;
    d) țin evidența documentelor care atestă absolvirea de către medicii și asistenții medicali care desfășoară activitate în centrele de permanență, a cursului de formare în resuscitarea cardio-pulmonară de bază;
    e) verifică existența condițiilor igienico-sanitare, a circuitelor funcționale, a dotării minime necesare funcționării centrelor de permanență, a termenului de valabilitate al medicamentelor din trusa de urgență, precum și a dotării corespunzătoare a acesteia, a respectării de către echipa medicală a prevederilor prezentele norme și emit, anual, un raport detaliat de inspecție pentru fiecare centru de permanență;
    f) efectuează controlul organizării și desfășurării activității centrului de permanență, potrivit prevederilor art. 5 lit. b) din Legea nr. 263/2004, cu modificările și completările ulterioare;
    g) înmânează, la momentul efectuării controlului, coordonatorului centrului de permanență sau, după caz, comunică medicilor de familie titulari/reprezentantului legal al cabinetului de medicină de familie procesul-verbal și/sau nota de constatare ca urmare a efectuării controlului, în termen de 3 zile lucrătoare de la data efectuării acestuia;
    h) întocmesc și transmit Ministerului Sănătății, anual, până cel târziu la data de 30 a lunii ianuarie pentru anul anterior:I. raportul anual de activitate a centrelor de permanență în baza indicatorilor realizați de către acestea;II. evaluarea activității desfășurate în cadrul centrelor de permanență, pe baza analizei datelor raportate și măsurile adoptate;III. rezultatul/raportul controlului efectuat conform lit f);
    i) transmit trimestrial Ministerului Sănătății datele de contact ale centrelor de permanență, dacă au suferit modificări față de luna anterioară;
    j) informează publicul prin intermediul site-ului propriu și al mass-mediei asupra existenței și activității centrelor de permanență din județ, respectiv din municipiul București, precum și asupra datelor de contact ale acestora;
    k) avizează programarea lunară a medicilor care participă la asigurarea continuității asistenței medicale primare în cadrul centrelor de permanență, stabilită de către medicul coordonator al centrului, până la data de 25 a lunii curente pentru luna următoare, astfel:I. programarea lunară a medicilor care participă la asigurarea continuității asistenței medicale primare în cadrul centrelor de permanență va fi avizată cu respectarea prevederilor legale privind repausul zilnic și săptămânal al acestora;II. numărul maxim de gărzi efectuate în cadrul centrelor de permanență de către un medic, nu trebuie să depășească 15/lună;
    l) monitorizează și evaluează, trimestrial, activitatea centrelor de permanență;
    m) solicită consiliilor locale, trimestrial, indicatorii realizați pentru centrele de permanență organizate în spații asigurate de acestea;
    n) răspund oricăror alte solicitări ale Ministerului Sănătății privind funcționarea centrelor de permanență din aria administrativ-teritorială.


    Articolul 23

    Atribuțiile caselor de asigurări de sănătate privind funcționarea centrelor de permanență sunt următoarele:
    a) încheie contracte distincte cu cabinetele de medicină de familie ai căror titulari/reprezentanți legali au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, în limita sumelor primite prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătății;
    b) decontează cabinetelor de medicină de familie cu care au încheiat contracte, în termen de 20 de zile calendaristice de la depunerea documentelor necesare decontării, contravaloarea orelor de gardă efectuate în centrele de permanență, cu sau fără cheltuieli de administrare și funcționare, după caz, cu cheltuieli pentru dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, după caz;
    c) efectuează, în comisii mixte formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate, în limita competențelor, controlul privind respectarea de către medicii și asistenții medicali a programului de gardă, conform programării avizate de către direcțiile de sănătate publică;
    d) înmânează, la momentul efectuării controlului, coordonatorului centrului de permanență sau, după caz, comunică medicilor de familie titulari/reprezentantului legal al cabinetului de medicină de familie procesul-verbal și/sau nota de constatare ca urmare a efectuării controlului, în termen de 3 zile lucrătoare de la data efectuării acestuia.


    Articolul 24

    Atribuțiile consiliilor locale privind funcționarea centrelor de permanență care funcționează în spații puse la dispoziție de către acestea, constau în asigurarea:
    a) spațiilor necesare desfășurării activității;
    b) dotării minime necesare funcționării, conform Anexei nr. 4 la prezentele norme;
    c) utilităților necesare;
    d) plății personalului medical care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență și dotarea trusei de urgență pentru centrele de permanență finanțate conform art. 18 alin. (4);
    e) pazei și personalului auxiliar.


    Articolul 25
    (1) Atribuțiile coordonatorului centrului de permanență sunt următoarele:
    a) asigură coordonarea activităților administrative și organizatorice ale centrului de permanență;
    b) întocmește, prin consultarea medicilor asociați care își desfășoară activitatea în centrul de permanență, graficul de gărzi și-l transmite, prin mijloace electronice, spre avizare, direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București și, spre informare, casei de asigurări de sănătate, după caz și unităților administrativ - teritoriale interesate, până cel târziu la data de 25 a lunii în curs pentru luna următoare;
    c) avizează, până la data de 10 a lunii în curs pentru luna precedentă, foaia colectivă de prezență a medicilor de familie și a asistenților medicali, care asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă în cadrul centrului de permanență;
    d) întocmește și transmite, prin mijloace electronice, direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București, până la data de 15 a lunii în curs pentru luna precedentă, raportul lunar al activității medicale desfășurate în centrul de permanență. Raportul de activitate, prevăzut la art. 20 lit. b), se va întocmi în baza indicatorilor de activitate ai centrului de permanență menționați la art. 33 alin. (1);
    e) verifică dotările centrului de permanență și monitorizează utilizarea corespunzătoare a acestora, informând direcția de sănătate publică în cazul apariției unor disfuncționalități;
    g) transmite, prin e-mail, casei de asigurări de sănătate programul centrului de permanență, avizat de direcția de sănătate publică în vederea decontării serviciilor;
    h) răspunde oricăror alte solicitări ale direcției de sănătate publică referitoare la funcționarea centrului de permanență.


    Articolul 26

    Atribuțiile medicilor de familie asociați în centre de permanență:
    a) afișează la cabinetul medical în care își desfășoară activitatea următoarele date:i) centrul de permanență care asigură rezolvarea situațiilor de urgență în afara programului de activitate;ii) numărul de telefon al centrului de permanență;iii) programul fiecăruia dintre medicii asociați care își desfășoară activitatea în centrul de permanență;iv) numărul de apel telefonic unic 112 pentru apeluri de urgență;
    b) respectă programul corespunzător graficului de gărzi întocmit și avizat de direcția de sănătate publică. Schimbarea programului de gardă se poate face numai în situații deosebite, cu înștiințarea, în scris, a coordonatorului centrului de permanență care va comunica direcțiilor de sănătate publică sau direcțiilor medicale din structura ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, după caz, spre avizare, graficul modificat;
    c) întocmesc și transmit coordonatorului centrului de permanență, până la data de 10 a lunii în curs, pentru luna precedentă, raportul privind activitatea efectuată;
    d) țin evidența consumurilor de medicamente și materiale sanitare și asigură stocuri suficiente pentru desfășurarea activității în cadrul centrului de permanență;
    e) transmit casei de asigurări de sănătate, în primele 10 zile lucrătoare ale lunii următoare, pentru luna precedentă, următoarele documente în vederea decontării activității medicale:(i) Factura electronică cuprinzând contravaloarea orelor de gardă efectuate, în format electronic cu semnătură electronică extinsă/calificată;(ii) Borderoul centralizator al activității desfășurate în centrul de permanență, în format electronic cu semnătură electronică extinsă/calificată, conform Anexei nr. 5 la prezentele norme;
    f) acordă necondiționat serviciile medicale prevăzute la art. 7 tuturor persoanelor care le solicită, pe toată durata gărzii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare care reglementează activitatea medicală;
    g) solicită, atunci când consideră că starea pacientului o impune, prin intermediul dispeceratului medical de urgență, intervenția unui echipaj medical de urgență pentru rezolvarea cazului sau trimiterea unei ambulanțe de transport cu asistent medical, ambulanțier ori însoțitor, după caz;
    h) completează documentele și rapoartele de activitate specifice centrului de permanență;
    i) respectă legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal.


    Capitolul VIII Condiții specifice pentru stabilirea relațiilor contractuale dintre casele de asigurări de sănătate și cabinetele de medicină de familie ai căror titulari/reprezentanți legali au constituit echipele de gardă ce asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență

    Articolul 27
    (1) Cabinetele de medicină de familie ai căror medici de familie titulari/reprezentanți legali au constituit echipele de gardă ce asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență încheie contracte distincte cu casele de asigurări de sănătate, în baza următoarelor documente:
    a) cerere semnată de medicul de familie sau de medicină generală, titular al cabinetului medical/reprezentant legal;
    b) autorizație sanitară de funcționare;
    c) decizia de înființare a centrului de permanență;
    d) Certificatul de membru și avizul anual OAMGMAMR pentru personalul mediu sanitar și certificatul de membru și avizul anual al Colegiului Medicilor din România pentru medicii care asigură serviciul în regim de gardă prin centrele de permanență;
    e) copii ale contractelor de muncă sau ale contractelor de prestări de servicii ale personalului medical care participă la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență;
    f) dovada asigurării de răspundere civilă în domeniul medical, valabilă pe toată perioada derulării contractului pentru tot personalul medical care participă la asigurarea continuității asistenței medicale primare în centrul de permanență;
    g) cont deschis la Trezoreria Statului sau la o bancă.
    (2) În cazul în care apare o modificare în componența echipelor de gardă ce participă la asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă, în cadrul unui centru de permanență, modificarea va fi consemnată printr-un act adițional, conform deciziei de modificare a deciziei de înființare, emise de direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București.(3) Documentele necesare încheierii contractelor pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență, prevăzute la alin. (1), se transmit în format electronic, asumate de fiecare în parte, prin semnătură electronica extinsă/calificată a reprezentantului legal al furnizorului, care răspunde de realitatea și exactitatea documentelor necesare încheierii contractelor.(4) În centrele de permanență medicii titulari de cabinete medicale de medicină de familie, indiferent de forma de organizare a acestora, pot opta pentru:
    a) încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale privind asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență direct cu casele de asigurări de sănătate;
    b) încheierea contractelor de prestări servicii medicale cu un alt cabinet medical de medicină de familie care are încheiat contract de furnizare de servicii medicale privind asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență.


    Articolul 28

    Modelul contractului pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență este prevăzut în Anexa nr. 6.


    Articolul 29
    (1) Venitul medicilor de familie, medicilor de medicină generală și al asistenților medicali care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență se constituie din sumele obținute prin înmulțirea valorii de referință a tarifului orar, ajustat corespunzător calității de coordonator al centrului de permanență și cu procentul corespunzător cheltuielilor de administrare și funcționare, după caz, cu numărul de ore de gardă efectuate de către fiecare medic de familie/medic de medicină generală și asistent medical, în luna pentru care se face plata.(2) Pentru medicul de familie/de medicină generală care îndeplinește rolul de coordonator al centrului de permanență, tariful orar se majorează cu 15%."


    Articolul 30
    (1) Tariful orar pentru medicul de medicină de familie și/sau pentru medicul de medicină generală este de 40 lei/oră.(2) Medicii de familie/de medicină generală care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, în cabinetul propriu, în spațiul pus la dispoziție de unul dintre medicii asociați sau în spațiul asigurat de echipa medicală, suportă și cheltuielile de administrare și funcționare ale cabinetului, precum și costurile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar prevăzut la alin. (1) se majorează cu 50% pentru fiecare medic de familie/medicină generală care își desfășoară activitatea în acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat, angajat sau medic cu contract de prestări servicii. Medicii asociați care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă în spațiul pus la dispoziție de autoritățile locale suportă și cheltuielile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar de 40 lei/oră se majorează cu 4 lei/oră, pentru fiecare medic care își desfășoară activitatea în acel centru de permanență, indiferent dacă este titular, asociat sau medic cu contract de prestări servicii.(3) Tariful orar pentru asistenții medicali care desfășoară serviciul în regim de gardă în cadrul centrelor de permanență se determină în funcție de salariul negociat, care cuprinde toate sporurile și contribuțiile aferente și nu poate fi mai mic de 20 lei/oră și mai mare de 22,5 lei/oră.(4) Pentru veniturile realizate se calculează și se virează cotele potrivit reglementărilor legale în vigoare.


    Capitolul IX Controlul modului de organizare și funcționare a centrelor de permanență

    Articolul 31
    (1) Controlul privind respectarea asigurării continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în centrele de permanență se exercită cel puțin anual de comisii mixte formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai casei de asigurări de sănătate, în funcție de domeniul de competență.(2) Controlul prevăzut la alin. (1) va urmări, în principal, următoarele:
    a) respectarea de către medicii și asistenții medicali a programului de gardă, conform programării avizate de către direcțiile de sănătate publică;
    b) identificarea eventualelor disfuncționalități în activitatea centrului de permanență;
    c) verificarea stocurilor de medicamente.
    d) respectarea condițiilor minime de spațiu și a circuitelor funcționale, a condițiilor igienico- sanitare precum și a dotării minime necesare.
    (3) În cazul în care se constată de către comisiile mixte de control prevăzute la alin. (1), nerespectarea de către medicii și asistenții medicali prevăzuți la art. 10 alin. (1) și (3) a programului de gardă, conform programării avizate de către direcțiile de sănătate publică, aceștia vor fi sancționați, conform prevederilor art. 14^1 alin. (3) din Legea nr. 263/2004 cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu contravaloarea orelor de gardă care trebuiau efectuate.(4) Constatarea repetată a nerespectării programului de gardă, respectiv 2 absențe nemotivate într- un interval de 12 luni, de către medici și asistenți medicali, se sancționează prin excluderea medicului/asistentului medical, după caz, din cadrul echipei de gardă care asigură continuitatea asistenței medicale la centrul de permanență.


    Capitolul X Monitorizarea și evaluarea activității centrelor de permanență

    Articolul 32
    (1) La nivel local, monitorizarea și evaluarea activității centrelor de permanență se realizează trimestrial de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și cuprind, în principal, următoarele elemente:
    a) analiza datelor de activitate raportate de fiecare centru de permanență;
    b) identificarea, analizarea și soluționarea, în limitele competențelor instituționale, a problemelor apărute în cadrul organizării și funcționării fiecărui centru de permanență;
    c) adoptarea măsurilor de îmbunătățire a organizării și funcționării fiecărui centru de permanență și implementarea acestora.
    (2) Evaluarea centrelor de permanență se realizează anual de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pe baza indicatorilor realizați și raportați de către centrele de permanență, rezultatul controalelor (tematice și sistematice/inopinate) efectuate de către specialiștii din cadrul direcțiilor de sănătate publică sau de către comisiile mixte formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate.(3) Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au obligația de a elabora un raport anual de evaluare privind activitatea fiecărui centru de permanență, pe care îl vor transmite Ministerului Sănătății până cel târziu la data de 30 a lunii ianuarie, pentru anul anterior.


    Articolul 33

    Evaluarea activității centrelor de permanență se realizează în baza următorilor indicatori:1. Indicatori raportați lunar de către centrul de permanență către direcția de sănătate publică:
    a) numărul de persoane care s-au prezentat în centrul de permanență, adulți/copii;
    b) numărul de persoane care s-au prezentat în centrul de permanență pentru o afecțiune care nu a reprezentat o urgență medicală, adulți/copii;
    c) numărul de persoane pentru care s-a asigurat consultație, adulți/copii;
    d) numărul de persoane pentru care s-a asigurat tratament, adulți/copii;
    e) numărul de persoane pentru care s-a solicitat echipaj de urgență/ambulanță, adulți/copii;
    f) numărul de scrisori medicale emise pentru adulți/copii.
    (la 25-05-2023, Punctul 1. din Articolul 33 , Capitolul X a fost modificat de Punctul 6, Articolul I din ORDINUL nr. 1.763 din 22 mai 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 25 mai 2023 )
    2. Indicatori realizați de către consiliile locale, raportați trimestrial către direcția de sănătate publică:
    a) numărul de centre de permanență care funcționează în sedii asigurate de către consiliile locale;
    b) cheltuieli efectuate pentru asigurarea utilităților;
    c) cheltuieli efectuate pentru asigurarea personalului auxiliar și a pazei cabinetelor medicale care participă la constituirea centrelor de permanență, indiferent de forma de organizare și sediu;
    d) cheltuielile cu plata personalului medical care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență și a celor generate de dotarea trusei de urgență pentru centrele de permanență finanțate conform art. 18 alin. (4).


    Articolul 34

    Raportul de evaluare menționat la art. 32 alin. (3) cuprinde următoarele date:
    a) situația privind centrele de permanență existente, datele de contact, localitățile arondate, populația deservită, asigurarea spațiului (consiliul local/echipa medicală);
    b) centralizator privind situația bolnavilor care s-au prezentat la centrul de permanență;
    c) centralizator privind situația bolnavilor care au beneficiat de consultație prin centrul de permanență;
    d) centralizator privind situația bolnavilor pentru care s-a asigurat tratament prin centrul de permanență;
    e) centralizator privind situația bolnavilor pentru care s-a solicitat intervenția unui echipaj de urgență/ambulanță;
    f) centralizator privind eliberarea scrisorilor medicale,
    g) centralizator privind numărul persoanelor care s-au prezentat în centrul de permanență pentru o afecțiune care nu a reprezentat o urgență medicală;
    h) situația personalului medical, pe categorii profesionale, detaliat pe formele de organizare a centrelor de permanență;
    i) centralizator privind situația controalelor efectuate, decizii de suspendare activitate, decizii de desființare a centrelor de permanență;
    j) lista centrelor de permanență care nu mai întrunesc condițiile de funcționare.


    Capitolul XI Dispoziții finale

    Articolul 35
    (1) Centrele de permanență care sunt organizate și funcționează în sistemul de sănătate publică, se reorganizează în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice, în termen de 30 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial.(2) Prevederile art. 13 nu se aplică în procesul de reorganizare prevăzut la alin. (1) al centrelor de permanență funcționale la data intrării în vigoare a prezentelor norme.
    (la 30-03-2023, Alineatul (2) din Articolul 35 , Capitolul XI a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 983 din 30 martie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 30 martie 2023 )
    (3) Contractele pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență, aflate în derulare, se prelungesc prin acte adiționale până la încheierea noilor contracte. Condițiile acordării asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență în baza actului adițional sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare pe perioada derulării actelor adiționale.
    (la 30-03-2023, Articolul 35 din Capitolul XI a fost completat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 983 din 30 martie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 30 martie 2023 )


    Articolul 36

    Anexele nr. 1 - 6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.


    Anexa nr. 1

    Lista centrelor de permanență înființate în baza zonelor și criteriilor
    propuse de direcțiile de sănătate publică, conform art. 4 alin. (1)
    din Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale
    prin centrele de permanență, cu modificările și completările ulterioare

    DSP

    CENTRE DE PERMANENȚA ÎNFIINȚATE/FUNCȚIONALE

    CENTRE DE PERMANENȚĂ ÎNFIINȚATE ÎN MEDIUL RURAL

    CENTRE DE PERMANENȚA ÎNFIINȚATE ÎN MEDIUL URBAN

    Nr. crt.

    CENTRU DE PERMANENȚĂ/ LOCALITATE

    ZONE/ LOCALITĂȚI ARONDATE

    Nr. crt.

    CENTRU DE PERMANENȚĂ/ LOCALITATE

    ZONE/CARTIERE/ STRĂZI ARONDATE

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    AB

    1.

    Scărișoara

    Scărișoara, Arieșeni, Gârda de Sus, Albac, Horea, Vadul Moților, Poiana Vadului

    1.

    Alba-Iulia

    Alba-Iulia, Oarda, Micești, Barabant
       
    2.

    Zlatna

    Zlatna, Almașu Mare, Meteș
       
    3.

    Ocna-Mureș

    Ocna-Mureș, Unirea, Războieni, Vama Seaca, Farau, Noslac, Captalan, Gabud, Silivaș, Hoparta
       
    4.

    Baia de Arieș

    Baia de Arieș, Ocoliș, Posaga, Salciu, Lupșa

    AR

    1

    «Dr. I.T. Mera» Șiria

    Comuna Șiria
    Comuna Covăsânț
    Comuna Pâncota

    1

    Vlaicu

    Cartier Vlaicu
    Cartierul Funcționarilor

    2

    Moneasa

    Comuna Moneasa
    Comuna Dezna
    Comuna Ignești
    Comuna Archiș
    Comuna Dieci

    2

    Turcin

    Cartier Silvaș-Cadaș
    Cartier Pârneava
    Cartier Drăgășani
    Cartier Aeroport

    3

    Gurahonț

    Comuna Gurahonț
    Comuna Almaș
    Comuna Brazii
    Comuna Pleșcuța

    3

    Ignat

    Cartier Alfa

    4

    Sâmbăteni

    Comuna Păuliș
    Comuna Ghioroc

    4

    Paris

    Cartier Centru

    5

    Gurba

    Comuna Șicula
    Comuna Seleuș
    Comuna Șepreuș
    Comuna Cermei
    Comuna Beliu

    5

    Ilyes

    Cartier Gai
    Cartier Bujac
    Cartier Șega

    6

    Felnac

    Comuna Felnac
    Comuna Secusigiu
    Comuna Zădăreni

    6

    Dr. Manuila Melinda

    Cartier Micalaca

    7

    Medmun

    Comuna Vladimirescu

    7

    Medisys

    Cartier Aradul Nou
    Cartier Mureșel
    Cartier Subcetate/ Sânicolaul Mic

    8

    Lasermed

    Comuna Vladimirescu

    8

    Centrul de permanență «Acoperământul Maicii Domnului» Grădiște

    Cartier Grădiște
    Cartier 6 Vânători
    Comuna Livada - suburbie

    9

    Hălmagiu

    Comuna Hălmagiu
    Comuna Hălmăgel
    Comuna Vârfurile

    9

    Chișineu-Criș

    Orașul Chișineu-Criș
    Comuna Sintea Mare
    Comuna Mișca
    Comuna Zerind
    Comuna Pilu
    Comuna Socodor
    Comuna Grăniceri

    10

    Vinga

    Comuna Vinga
    Comuna Șagu
    Comuna Fântânele
    Comuna Frumușeni

    10

    Lipova

    Orașul Lipova
    Comuna Zăbrani
    Comuna Conop
    Comuna Ususău
    Comuna Bârzava
    Comuna Vărădia de Mureș
    Comuna Săvârșin
    Comuna Bata
    Comuna Birchiș
    Comuna Petriș
     
    11

    Târnova

    Comuna Tăuț
    Comuna Șilindia
    Comuna Chisindia

    11

    Sântana

    Orașul Sântana
    Orașul Curtici
    Comuna Macea
    Comuna Dorobanți
    Comuna Iratoș
    Comuna Șofronea Comuna Zimandu Nou
       
    12

    Nădlac

    Orașul Nădlac
    Orașul Pecica
    Comuna Semlac
    Comuna Șeitin
    Comuna Peregu Mare

    AG

    1

    Călinești

    Călinești
    Topoloveni
       

    2

    Cuca

    Cuca
    Ciomăgești
    Cotmeana
    Uda
       

    3

    Bârla

    Bârla
    Lunca Corbului
    Hârsești
    Căldăraru
    Stolnici
    Miroși
       

    4

    Bogați

    Bogați
    Leordeni
    Boțești
    Beleți
    Negrești
    Dobrești
    Priboieni
       

    5

    Budeasa

    Budeasa
    Merișani
    Mălureni
       

    6

    Făget

    Mărăcineni
    Micești
    Davidești
    Dârmănești
       

    7

    Domnești

    Domnești
    Pietroșani
    Coșești
    Nucșoara
    Corbi,
    Mușătești
    Aninoasa
    Berevoiești
       

    8

    Mozăceni

    Mozăceni
    Ștefan cel Mare
    Slobozia
    Negrași
       

    9

    Valea Argeșelului

    Boteni
    Vulturești
    Mioarele
       

    10

    Rucăr

    Rucăr
    Dragoslavele
    Dâmbovicioara
       

    BC

    1

    Centrul de Permanență Stănișești

    Comuna Stănișești, comuna Oncești, comuna Vultureni, comuna Motoșeni, comuna Secuieni;

    1

    Centrul de Permanență Moinești

    Municipiul Moinești - Lucăcești sat, cartier Lucăcești, cartier Găzarie, comuna Măgirești, comuna Ardeoani, comuna Solonț, oraș Comănești

    2

    Centrul de Permanență Ghimeș Palanca

    Comuna Ghimeș Făget, comuna Palanca, comuna Asău

    2

    Centrul de Permanență Slănic Moldova

    Cerdac, Cireșoaia, Slănic Moldova
    un număr de 5000 locuitori la care se adaugă un număr de aproximativ 3000 turiști, localitatea fiind și stațiune balneoclimaterică

    3

    Centrul de Permanență Agăș Cotumba

    Comuna Brusturoasa, comuna Agăș
       

    4

    Centrul de Permanență Săucesti

    Comuna Săucesti, Traian, Buhoci
       

    BH

    1

    Biharia

    1. comuna Biharia cu localitățile:
    -Biharia
    - Cauaceu
    2. comuna Tămășeu cu localitățile:
    -Tămășeu
    - Satu Nou
    - Niuved
    - Parhida
    3. comuna Roșiori cu localitățile:
    - Roșiori
    - Mihai Bravu
    - Vaida

    1

    "Cantemir"
    Oradea

    Oradea (zona de sud a municipiului Oradea)

    2

    Bratca/Bratca

    1. comuna Bratca cu localitățile:
    - Bratca
    - Beznea
    - Damiș
    - Lorău
    - Valea Crișului
    - Ponoară
    2. comuna Bulz cu localitățile:
    - Bulz-Munteni
    - Remeți

    2

    "Măslinului"
    Oradea

    Oradea (zona de est a municipiului Oradea)

    3

    Brusturi

    1. comuna Brusturi cu localitățile:
    - Brusturi
    - Cuieșd -Loranta
    - Orvișele
    - Păulești
    - Picleu
    - Țigăneștii de Criș
    - Varasău
    2. comuna Spinuș cu localitățile:
    - Spinuș
    - Ciulești
    - Gurbești
    - Nădar
    - Săliște
    3. comuna Derna cu localitățile:
    - Derna
    - Dernișoara
    - Sacalasău
    - Sacalasău Nou
    - Tria

    3

    C.P. "Nufărul" Oradea

    Oradea (zona de sud-est a municipiului Oradea)

    4

    Cefa

    1. comuna Cefa cu localitățile:
    - Cefa
    - Inand
    - Ateaș
    2. comuna Sânnicolau Român cu localitățile:
    - Sânnicolau Român
    - Berechiu
    - Roit
    3. comuna Mădăras cu localitățile:
    - Mădăras
    - Homorog
    -Ianoșda
    - Mărțihaz

    4

    "Olimpiadei"
    Oradea

    Oradea (zona de nord- vest a municipiului Oradea)

    5

    Ceica

    1. comuna Ceica cu localitățile:
    - Ceica
    - Bucium
    - Ceișoara
    - Corbești
    - Cotiglet
    - Dușești
    - Incești
    2. comuna Sâmbăta cu localitățile:
    - Sâmbăta
    - Copăceni
    - Ogești
    - Rogoz
    - Rotărești
    - Zăvoiu

    5

    "Piața Ion Creangă" Oradea

    Oradea (zona de nord a municipiului Oradea)

    6

    Câmpani/Câmpani

    1. comuna Câmpani cu localitățile:
    - Câmpani
    - Fânațe
    - Hârsești
    - Sighiștel
    - Valea de Sus
    2. orașul Nucet cu localitățile:
    - Nucet
    - Băița
    - Băița-Plai
    3. comuna Lunca cu localitățile:
    - Lunca
    - Briheni
    -Hotărel
    - Seghiște
    - Sârbești
    - Șuștiu

    6

    "Rovine"
    Oradea

    Oradea (zona centrală a municipiului Oradea)

    7

    Ciumeghiu

    1. comuna Ciumeghiu cu localitățile:
    - Ciumeghiu
    - Boiu
    - Ghiorac
    2. comuna Avram Iancu cu localitățile:
    - Avram Iancu
    - Ant
    - Tămașda

    7

    C.P. Vlădeasa Oradea

    Oradea (zona de sud- vest a municipiului Oradea)

    8

    Cociuba Mare

    1. comuna Cociuba Mare cu localitățile:
    - Cociuba Mare
    - Cărăsău
    - Cheșa
    - Petid
    2. comuna Căpâlna cu localitățile:
    - Căpâlna
    - Ginta
    - Rohani
    - Săldăbagiu Mic
    - Suplacu de Tinca
    3. comuna Șoimi cu localitățile:
    - Șoimi
    - Borz
    - Codru
    - Dumbrăvița de Codru
    - Poclușa de Beiuș
    - Sânnicolau de Beiuș
    - Ursad
    - Urviș de Beiuș

    8

    Săcueni

    1. Orașul Săcuinei cu localitățile:
    - Săcuieni
    - Cadea
    - Ciocaia
    - Cubulcut
    - Olosig
    - Sânnicolau de Munte
    2. comuna Diosig cu localitățile:
    - Diosig
    -Ianca
    3. comuna Cherechiu cu localitățile:
    - Cherechiu
    - Cheșereu
    - Târgușor

    9

    Dobrești

    1. comuna Dobrești cu localitățile:
    - Dobrești
    - Cornișești
    - Crâncești
    - Hidișel
    - Luncasprie
    - Răcaș
    - Topa de Jos
    - Topa de Sus

    9

    Valea lui Mihai

    1. orașul Valea lui Mihai
    2. comuna Curtuișeni cu localitățile:
    - Curtuișeni
    - Vășad
    3. comuna Simian cu localitățile:
    - Simian
    - Șilindru
    - Voivozi

    10

    Drăgești

    1. comuna Drăgești cu localitățile:
    - Drăgești
    - Dicănești
    - Stracoș
    - Tășad
    - Topești
    2. comuna Copăcel cu localitățile:
    - Copăcel
    - Bucuroaia
    - Chijic
    - Poiana Tășad
    - Sărand
    - Surduc
    3. comuna Hidișelul de Sus cu localitățile:
    - Hidișelul de Sus
    - Hidișelul de Jos
    - Mierlău
    - Sântelec
    - Șumigiu
       

    11

    Fughiu

    1. comuna Oșorhei cu localitățile:
    - Oșorhei
    - Alparea
    - Cheriu
    - Felcheriu
    - Fughiu
       

    12

    Holod

    1. comuna Holod cu localitățile:
    - Holod
    - Dumbrava
    -Dumbrăvița
    - Forosig
    - Hodiș
    - Lupoaia
    - Valea Mare de Codru
    - Vintere
    2. comuna Lăzăreni cu localitățile:
    - Lăzăreni
    - Bicăcel
    - Calea Mare
    - Cărăndeni
    - Cărănzel
    - Gepiș
    - Gruilung
    - Miheleu
       

    13

    Lugașu de Jos

    1. comuna Lugașu de Jos cu localitățile:
    - Lugașu de Jos
    - Lugașu de Sus
    - Urvind
    2. comuna Aștileu cu localitățile:
    - Aștileu Călățea
    - Chiștag
    - Peștere
       

    14

    Mișca/Mișca

    1. comuna Chișlaz cu localitățile:
    - Chișlaz
    - Chiraleu
    - Hăucești
    - Mișca
    - Poclușa de Barcău
    - Sărsig
    - Sânlazăr
    2. comuna Abrămuț cu localitățile:
    - Abrămuț
    - Crestur
    - Făncica
    - Petreu
    3. comuna Tăuteu cu localitățile: Tăuteu
    - Bogei
    - Chiribiș
    - Ciutelec
    - Poiana
       

    15

    Olcea/Olcea

    1. comuna Olcea cu localitățile:
    - Olcea
    - Călacea
    - Hodișel
    - Ucuriș
    2. comuna Batăr cu localitățile:
    - Batăr
    - Arpășel
    - Talpoș
    - Tăut
       

    16

    Pomezeu/Pomezeu

    1. comuna Pomezeu cu localitățile:
    - Pomezeu
    - Câmpani de Pomezeu
    - Coșdeni
    - Hidiș
    - Lacu Sărat Sitani
    - Spinuș de Pomezeu
    - Vălani de Pomezeu
    2. comuna Căbești cu localitățile:
    - Căbești Goila
    - Gurbești
    - Josani
    - Sohodol
    3. comuna Roșia cu localitățile:
    - Roșia
    - Lazuri
       

    17

    Răbăgani/Răbăgani

    1. comuna Răbăgani cu localitățile:
    - Răbăgani
    - Albești
    - Brătești
    - Săliște de Pomezeu
    - Săucani
    - Vărășeni
    2. comuna Pocola cu localitățile:
    - Pocola
    - Feneriș
    - Petrani
    - Poietari
    - Sânmartin de Beiuș
    3. comuna Uilecu de Beiuș cu localitățile:
    - Uileacu De Beiuș
    - Forău
    - Prisaca
    - Vălanii de Beiuș
       

    18

    Săcădat/Săcădat

    1.comuna Săcădat, cu
    localitățile:
    - Săcădat
    - Borșa
    - Săbolciu
    2. comuna
    Tileagd, cu
    localitățile:
    - Tileagd
    - Bălaia
    - Călătani
    - Poșoloaca
    - Tilecuș
    - Uileacu de Criș
       

    19

    Sălacea/Sălacea

    1. comuna Sălacea cu localitățile:
    - Sălacea Otomani
    2. comuna Tarcea cu localitățile:
    - Tarcea
    - Adoni
    - Galoșpetreu
    3. comuna Buduslău cu localitățile:
    - Buduslău
    - Albiș
       

    20

    Sârbi/Sârbi

    1. comuna Sârbi cu localitățile:
    - Sârbi
    - Almașu Mic
    – Burzuc
    - Chioag
    - Fegernic
    - Fegernicu Nou
    - Sarcău
    2. comuna Ineu cu localitățile:
    - Ineu
    - Botean
    - Husasău de Criș
       

    21

    Sântandrei/Sântandrei

    1. comuna Sântandrei cu localitățile:
    - Sântandrei
    - Palota
    2. comuna Girișu de Criș cu localitățile:
    - Girișu de Criș
    - Tărian
    3. comuna Toboliu cu localitățile:
    - Toboliu
    - Cheresig
       

    22

    Suplacu de Barcău/Suplacu de Barcău

    1. comuna Suplacu de Barcău cu localitățile:
    - Suplacu de Barcău
    - Borumlaca
    - Dolea
    - Foglaș
    - Valea Cerului
    - Vâlcelele
    2. comuna Balc cu localitățile:
    - Balc
    - Almașu Mare
    - Almașu Mic
    - Ghida
    - Săldăbagiiu de Barcău
       

    23

    Vadu Crișului/Vadu Crișului

    1. comuna Vadu Crișului, cu localitățile:
    - Vadu Crișului
    - Birtin
    - Tomnatic
    - Topa de Criș
    2. comuna Măgești, cu localitățile:
    - Măgești
    - Butani
    - Cacuciu Nou
    - Dobricionești
    - Gălășeni
    - Josani
    - Ortiteag
    3. comuna Șuncuiuș, cu localitățile:
    - Șuncuiuș
    - Bălnaca
    - Bălnaca-Groși
    - Zece Hotare
       

    BN

    1

    MF al Văii Bârgăului

    Bistrița Bârgăului
    Josenii Bârgăului
    Prundu Bârgăului
    Tiha Bârgăului

    1

    Rebrișoara - Năsăud - Runcu Salvei

    Oraș Năsăud
    Rebrișoara
    Salva
    Runcu Salvei

    2

    Teaca

    Teaca
    Milaș
    Galații Bistriței

    2

    Alphamed Bistrița

    Municipiul Bistrița

    3

    Silivașu de Câmpie

    Silivașu de Câmpie
       

    BT

    1

    TRUȘEȘTI

    Trușești; Albești; Durnești; Gorbănești; Dingeni; Blindești

    1

    LCD MED BOTOȘANI

    Botoșani; Răchiți; Stăuceni

    2

    PRUTMED AVRĂMENI

    Avrămeni; Manoleasa; Adășeni; Mitoc; Coțușca

    2

    DARABANI

    Darabani; Concești; Păltiniș; Rădăuți Prut; Hudești; Viișoara

    3

    NORD EST HAVÂRNA

    Havârna;
    G. Enescu;
    Mileanca;
    Cordăreni

    3

    BUCECEA

    Bucecea; Leorda; Vlădeni; M. Eminescu, Vârfu Câmpului

    4

    CEMED CRISTEȘTI

    Cristești; Coșula; Bălușeni; Curtești

    4

    DOR-MED DOROHOI

    Mun. Dorohoi; Broscăuți

    5

    VORONA

    Vorona; Corni
       
          

    BR
       
    1

    ÎNSURĂȚEI

    Bărăganu, Victoria, Zăvoaia, Viziru, Bertești, Stancuta, Dudești

    BV

    1

    FELDIOARA

    Feldioara, Crizbav, Maierus, Apata, Ormenis

    1

    MedFam Grup Astra BRAȘOV

    4 cartiere din Mun. Brașov

    2

    TARLUNGENI

    Tărlungeni, Zizin

    2

    MEDO BRAȘOV

    2 cartiere din Mun. Brașov, Orașul Ghimbav

    3

    HARMAN, SÂNPETRU, BOD

    Harman, Sânpetru, Bod

    3

    Avantgarden – Bartolomeu BRAȘOV

    2 cartiere din Mun. Brașov
       
    4

    Coresi BRAȘOV

    2 cartiere din Mun. Brașov
       
    5

    VICTORIA

    Orașul Victoria și zona învecinată cu posibilități de adresabilitate
       
    6

    PREDEAL

    Orașul Predeal și zona învecinată cu posibilități de adresabilitate, inclusiv din Jud Prahova
       
    7

    RÂȘNOV

    Orașul Râșnov și zona învecinată cu posibilități de adresabilitate

    B

    1

    Centrul de Permanență Brîncuși
    - CMI. DR Georgescu Adriana, Str. Drumul Valea Doftanei nr.113, Parter, Sector 6, București

    Cartier Drumul Taberei, Chitila, Clinceni, Domnești, Chiajna, Ciorogârla, Dragomirești
       

    2

    Anima Medical Speciality Services S.R.L., Șos. Pipera, Nr. 42, Etaj 1, Sector 2, București

    București, Sector 2
       

    BZ

    1

    Centrul de permanență Vernești

    VERNEȘTI
    TISĂU
       

    2

    Centrul de permanență Vintilă Vodă

    Vintilă Vodă
    Lopătari
    Sărulești
    Mânzălești
    Bisoca
    Beceni
       

    3

    Centrul de permanență Berca

    Berca
    Scorțoasa
    Cănești
    Chilii
    Odăile
       

    CL

    1

    VLAD-ȚEPEȘ

    Alex. Odobescu Vlad Țepeș Independenta

    1

    CALARAȘI

    MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI

    2

    JEGALIA

    Jegalia Dichiseni
    Unirea Borcea
       

    3

    PLATAREȘTI

    Gălbinași
    Vasilați
    Fundeni
    Sohatu
    Plătărești
       

    CS

    1

    ANINA

    Bradet, Anina, Nermet, Oravita, Carasova, Iabalcea

    1

    Soceni

    Farliug, Duleu, Valea Mare, Remetea, Scaius, Dezesti, Ezeris, Soceni, Zorlentu-Mare, Zorlencior, Brebu, Valeadeni, Apadia, Tirnova

    2

    BOCȘA

    Dognecea, Berzovia, Fizeș, Vermeș, Șoșdea, Măureni, Ghertiniș, Izgar, Ramna

    2

    Slatina Timiș

    Teregova, Armeniș, Bucoșnița, Cornea, Cornereva, Domașnea, Luncavița

    3

    BĂILE HERCULANE

    Lăpușnicel, Cireșu, Cornea, Mehadia, Mehadica, Toplet, Podeni, Ilovița

    3

    Marga

    Bautar, Zavoi, Rusca, Oțelu Roșu, Glimboca, Lunca Cernii
       
    4

    Bozovici

    Bozovici, Prilipet, Poneasca, Valea Minisului, Lăpușnicul Mare, Moceris, Sopotu Nou, Stancilova, Rachita, Dalboset, Sopotu Vechi, Garbovat, Bania, Eftimie Murgu, Prigor, Borlovenii Vechi, Patas, Borlovenii Noi, Parvova, Putna, Lăpușnicel
       
    5

    Iablanira

    Iablanița, Petnic, Globu Craiovei, Lăpușnicel, Pârvova, Borlovenii Noi, Pătaș, Cornea, Cuptoare, Crușovăț, Cănicea, Luncavița, Teregova, Domașnea, Plugova, Mehadia, Bolvașnița,
       
    6

    Cornereva

    Arsuri, Bogaltin, Bojia, Borugi, Camena, Ciresel, Costis, Cozia, Cracu, Dobraia, Inelet, Izvor, Mesteacan, Negiudin, Obita, Pogara, Prisacina, Prislop
       
    7

    Constantin Daicoviciu

    Cavaran, Matnicu Mare, Prisaca, Zagujeni, Pestere, Maciova, Sacu, Tincova, Salbagelu Nou, Ohaba Matnic, Zorile, Copacele, Ruginosu

    CJ

    1

    MOCIU

    MOCIU, CAMARASU, CATINA, GEACA, PALATCA, CAIANU, SUATU

    1

    CLUJ-NAPOCA

    CLUJ-NAPOCA, FELEACU, FLOREȘTI, APAHIDA, BACIU, GILAU, CHINTENI, COJOCNA, GARBAU, SÂNPAUL, AGHIRESU, SAVADISLA, BORȘA, BONTIDA, JUCU DE SUS, FRATA.
       
    2

    TURDA

    TURDA, MIHAI VITEAZU, SĂNDULEȘTI, PETREȘTII DE JOS, CIURILA, TURENI, AITON, PLOSCOS, CĂLĂRAȘI, CÂMPIA TURZII, LUNA, VIIȘOARA, TRITENII DE JOS, CEANU MARE, MOLDOVENEȘTI IARA, VALEA LERII, BĂIȘOARA.

    CT

    1

    COGEALAC

    Tariverde, Cogealac, Râmnicu de Sus, Râmnicu de Jos, Gura Dobrogei, Fântânele, Nuntași și Mihai Viteazu
     
    NĂVODARI

    Năvodari, Corbu, Lumina, Săcele, Istria, Sinoe

    2

    CUMPĂNA

    Cumpăna, Lazu, Agigea
       

    3

    PLOPENI - CHIRNOGENI

    Chirnogeni, Amzacea, Independența
       

    CV

    1

    Barcani

    ORAȘUL ÎNTORSURA BUZĂULUI, și comunele Dobârlău, Valea Mare, Sita Buzăului, Barcani, Zagon

    1

    Centrul de permanență din orașul Baraolt

    BARAOLT și comunele: Aita Mare, Aita Medie, Aita Seacă, Bățani Mici, Bățanii Mari, Belin, Belin Vale, Biborțeni, Bodoș, Brăduț, Căpeni, Doboșeni, Filia, Herculian, Micloșoara, Ozunca-Băi, Racoșul de Sus, Tălișoara, Vârghiș

    DB

    1

    FIX GURA-ȘUȚII

    PRODULEȘTI, SĂLCIOARA, PIERȘINARI

    1

    RĂCARI

    Bălănești, Colacu, Ghergani, Ghimpați, Mavrodin, Răcari, Săbiești, Stănești.

    DJ

    1

    Dr. L. Purnea
    Afumați

    Urzicuța

    1

    Consiliul Local Bechet

    Călărași Ostroveni

    2

    Dr. C. Bădoi-Nițescu
    Amărăștii de Jos

    Amărăștii de Sus
    Dobrotești

    2

    Dr. P. Săftoiu
    Craiova 1

    str. Împăratul Traian
    Cartier Valea Roșie
    Cartier Sărari

    3

    Dr. G. Stancu
    Brabova

    Botoșești
    Paia
    Carpen
    Gogoșu
    Pleșoi
    Predești
    Seaca de Pădure

    3

    Dr. V. Dobriceanu
    Craiova 2

    Str. Severinului
    Cartier Craiovița Nouă
    Cartier Craiovița Veche

    4

    Dr. Tagledin Hisham
    Bulzești

    Georoiu-VL

    4

    Băilești

    Locuitorii municipiului Băilești,
    comuna Seaca de Câmp,
    comuna Galiciuica,
    comuna Galicea Mare,
    comuna Cioroaia,
    comuna Catane

    5

    Dr. L. Surugiu
    Cetate

    Maglavit
       

    6

    Consiliul Local
    Coțofenii din Dos

    Argetoaia
    Scăiești
       

    7

    Dr. M. Stroescu
    Ghercești

    Mischii
    Pielești
       

    8

    Consiliul Local Ghidici

    Rast
       

    9

    Dr. L. Țenea
    Goicea

    Bârca
    Măceșu de Jos
    Măceșu de Sus
       

    10

    Dr. V. Vatan
    Murgași

    Murgași
       

    11

    Dr. O. Bălan
    Piscu Vechi

    Poiana Mare
       

    12

    Consiliul Local
    Plenița

    Orodel
    Vârtop
       

    13

    Dr. G. Dumitra
    Sadova

    Dobrești
       

    14

    Dr. D. Dumitru
    Țuglui

    Podari
       

    15

    Dr. M. Ionescu
    Vârvoru de Jos

    Sălcuța
       

    16

    Drăgotești

    Drăgotești, Robănești, Teslui
       

    17

    Malu Mare

    Malu Mare,
    Ghindeni
       

    18

    Bratovoiești

    Teasc,
    Bratovoiești,
    Rojiște
       

    19

    Întorsura

    Radovan
    Lipovu
    Întorsura
       

    GL

    1

    Băleni

    - Băleni-Cuca
    - Scânteiești
    - Fârțănești
    - Corni

    1

    CP nr. 1 - Cartier
    Micro 39, Drumul Viilor
    nr. 17, bl. J4, parter, municipiul Galați

    Cartier: Aurel Vlaicu, Micro 13, Micro 14, Micro 39b, Micro 39c, Micro 40, Micro 38, Micro 39a, Filești, Siderurgiștilor Vest

    2

    Bălăbănești

    - Bălăbănești
    - Bălășești
    - Rădești

    2

    CP nr. 2 - Sf. Luca,
    str. Ovidiu nr. 10-12, Cartier Mazepa 2, municipiul Galați

    Cartier: Mazepa 1, Mazepa 2, Țiglina 1, Țiglina 2; Zona Centru, Gara, Piața Centrală

    3

    Berești

    - Berești
    - Jorăști
    - Berești-Meria

    3

    CP nr. 3 - Cartier
    Micro 20, Str. Furnaliștilor nr. 9B, municipiul Galați

    Cartier: Barboși, Dimitrie Cantemir, Micro 16, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21

    4

    Vlădești

    - Vlădești
    - Măstăcani
    - Oancea
    - Băneasa
       

    5

    Cavadinești

    - Cavadinești
    - Suceveni
       

    6

    CP Corod

    - Corod
    - Drăgușeni
    - Cerțești
       

    7

    Cudalbi

    - Cudalbi
    - Costache Negri
    - Grivița
    - Valea Mărului
       

    8

    Tudor Vladimirescu

    - Tudor Vladimirescu
    - Piscu
    - Independența
    - Fundeni
       

    GR

    1

    Sat. BRANIȘTEA Com. Oinacu

    Daia, Gostinu, Frățești, Oinacu.
       

    2

    BUTURUGENI

    Ogrezeni, Malu Spart, Mihăilești, Grădinari.
       

    3

    CĂLUGĂRENI

    M. Bravu, Adunații Copăceni, Singureni, Uzunu, Stoenești, Plopșoru.
       

    4

    COLIBAȘI

    V. Draguluii, Câmpurelu, Dobreni, Vărăști, Herești
       

    5

    COMANA

    Budeni, Grădiștea, Vlad Țepeș, Gostinari.
       

    6

    FLOREȘTI

    Florești Stoenești, Palanca, Gaiseni, Căscioarele, Icoana, Poenari
       

    7

    IZVOARELE

    Stănesi, Răsuceni, Schitu, D. Cantemir, Petru Rareș.
       

    8

    JOITA

    Ulmi, Cosoba, Bolintin Deal.
       

    9

    MALU

    Slobozia, Vedea, Cetățuia, Găujani, Pietrișu.
       

    10

    PRUNDU

    Bănesa, Pietrele, Greaca, Hotarele, Puieni
       

    GJ

    1

    CĂTUNELE

    UAT Cătunele, UAT Glogova și zone limitrofe Mun. Motru (Lupoaia, Valea Mânăstirii, Steic, Valea Perilor, Dealul Viilor, Olteanu, Iormănești, Cămuiești, Cleșnești, Pliștina, Roșiuța, Lupoița)

    1

    NR. 1 TG-JIU

    MUN.TG-JIU (Cartiere: Preajba Mare, Artego, Iezureni, Vădeni, Debarcader, Obreja, Panduraș)

    2

    LOGREȘTI

    UAT Logrești, UAT Bustuchin, UAT Berlești, UAT Licurici

    2

    NR. 2 TG-JIU

    MUN. TG-JIU (Cartiere: Bârsești, Polata, Ursați. Unirii, Victoriei 1, Calea București, Severinului, Meteor, Narciselor)

    3

    SAMARINEȘTI

    UAT Samarinești, UAT Vagiulești, zonele limitrofe Mun. Motru (Horăști și Însurăței)

    3

    NR. 3 TG-JIU

    MUN. TG-JIU (Cartiere: Românești, Slobozia, Victoriei 2, Gării, Caragiale)

    4

    MĂTĂSARI

    UAT Mătăsari, UAT Slivilești, UAT Drăgotești Bolboși, Negomit

    4

    TETILA

    Oraș Bumbești Jiu, cu satele componente: Curtișoara, Tetila, Lăzărești și Pleșa.

    5

    PEȘTIȘANI

    UAT. Peștișani, UAT Arcani

    5

    TISMANA

    Oraș Tismana, UAT. Godinești, UAT. Padeș

    6

    TURBUREA

    UAT Turburea, UAT Aninoasa, UAT Vladimir

    6

    TG -CARBUNEȘTI

    Oraș Tg-Cărbunești

    7

    PRIGORIA

    UAT Prigoria, UAT Albeni, UAT Alimpești, UAT Roșia de Amaradia

    7

    ȚICLENI

    Oraș Țicleni, UAT Dănești (30 km)

    8

    BÂLTENI

    UAT Bâlteni, UAT Plopșoru
       

    9

    CRASNA

    UAT Crasna, UAT Mușetești, UAT Novaci, UAT Baia de Fier UAT Săcelu
       

    10

    CÂLNIC

    UAT Câlnic, UAT Telești, UAT Ciuperceni, UAT Godinești (Pîrâul Pripor)
       

    11

    SCOARȚA

    UAT Scoarța, UAT Bengești- Ciocadia, UAT Albeni
       

    12

    CĂPRENI

    UAT Căpreni, UAT Hurezani, UAT Stoina
       

    13

    BĂLEȘTI

    UAT Bălești
       

    HR

    1

    Praid

    comuna Praid
    comuna Corund
    comuna Atid

    1

    Miercurea-Ciuc

    Municipiul Miercurea- Ciuc
    comuna Sâncrăieni
    comuna Sântimbru
    comuna Leliceni
    comuna Păuleni-Ciuc
    comuna Siculeni
    comuna Ciceu
    comuna Frumoasa
    comuna Mihăileni

    2

    Remetea

    comuna Remetea
    comuna Ditrău
    comuna Subcetate
    comuna Lăzarea

    2

    Odorhei

    Municipiul Odorheiu- Secuiesc
    comuna Feliceni
    comuna Brădești
    comuna Satu-Mare
    comuna Lupeni
    comuna Dealu

    3

    Lunca de Sus

    comuna Lunca de Sus
    comuna Lunca de Jos
    Bolovăniș (jud. Bacău)
    Făget (jud. Bacău)
    Ghimeș (jud. Bacău)
    Răchitiș (jud. Bacău)
    Trei- Fântâni (jud. Neamț)

    3

    Cristuru-Secuiesc

    Orașul Cristuru-Secuiesc
    comuna Săcel
    comuna Secuieni
    comuna Avrămești
    comuna Șimonești

    4
      
    4

    Vlăhița

    Orașul Vlăhița
    comuna Lueta
    comuna Căpâlnița
    comuna Mărtiniș
    comuna Merești
    comuna Ocland

    HD

    1

    Criscior

    comuna Criscior, com. Bucuresci, comuna Blajeni, comuna Buces

    1

    Uricani

    Uricani, Campul lui Neag, Valea de Brazi.
       
    2

    Petrila

    Petrila, Jiet, Cimpa
       
    3

    Simeria

    Simeria, Simeria Veche, Uroi, Carpenis, Santandrei, Saulesti, comuna Rapoltu Mare cu satele Rapoltel, Boiu, Bobalna, Folt
       
    4

    Deva

    municipiul Deva

    IL

    1

    DRIDU

    Fierbinti Targ, Maia, Radulesti, Adancata, Jilavele, Rosiori, Sinesti, Moldoveni, Cosereni, Movilita
       

    IS

    1

    Aroneanu

    Aroneanu

    1

    Galata/Iași

    - Cartier Galata
    - Cartier Nicolina
    - Cartier Mircea cel Bătrân

    2

    Bivolari

    - Bivolari
    - Trifești
    - Roșcani
    - Probota

    2

    Hermamed/Iași

    - Cartier Centru
    - Cartier Copou
    - Cartier Țicău
    - Cartier Sărărie
    - Cartier Târgu Cucului

    3

    Ciortești

    - Ciortești
    - Dolhești

    3

    Transmed Expert/ Podu Iloaiei

    - Orașul Podu Iloaiei (11.481 locuitori)
    - Localități limitrofe: Românești, Popești, Mădârjac, Sinești

    4

    Ciurea

    Ciurea

    4

    Umanitas/Iași

    - Cartier Tătărași
    - Cartier Ciurchi
    - Cartier Metalurgie

    5

    Dancu

    Holboca

    5

    «Sf. Vineri»/Pașcani

    - Orașul Pașcani

    6

    Deleni

    Deleni

    6

    Providența/Iași

    - Cartier Nicolina 2
    - Cartier CUG 1
    - Cartier CUG 2
    - Satele Horpaz și Valea Adâncă
    - Comuna Miroslava

    7

    Focuri

    - Focuri
    - Fântânele
       

    8

    Gârbești

    - Țibana
    - Țibănești
    - Tansa
    - Dagâța
       

    9

    Gropnița

    - Gropnița
    - Erbiceni
       

    10

    Hermamed Belcești

    - Belcești
    - Bălțați
    - Balș
    - Cotnari
       

    11

    Mircești

    - Mircești
    - Răchiteni
    - Stolniceni-Prăjescu
    - Al.I. Cuza
    - Hălăucești
       

    12

    Movileni

    - Movileni
    - Coarnele Caprei
    - Satul Horlești, comuna Rediu
       

    13

    Plugari

    - Plugari
    - Șipote
       

    14

    Schitu Duca

    - Schitu Duca
    - Dobrovăț
       

    15

    Valea Lupului

    - Valea Lupului
    - Rediu
       

    16

    Victoria

    - Victoria
    - Popricani
    - Golăiești
       

    17

    Vlădeni

    - Vlădeni
    - Andrieșeni
    - Țigănași
       
     
    18

    Dumbrava

    - Mogoșești
    - Grajduri
    - Scânteia
       

    IF

    1

    MOARA-VLASIEI

    - Gradistea
    - Balotesti
    - Dascalu
    - Stefanestii de Jos
    - Tunar
    - Caciulati
    - Gruiu
       

    MM

    1

    Copalnic Mănăștur

    Cernesti, Berinta, Carpinis (10 km ) Carbunari (15), Copalnic (2 km), Copalnic Deal (6 km), Curtuiusu Mic (6 km), Fauresti (9 km), Laschia (7 km), Preluca Noua (10 km), Preluca Veche (12 km), Rusor (2 km), Vad (2 km)

    1

    Seini

    Seini, Sabisa (2 km), Ilba (4 km) Viile Apei (5 km), Cicarlau (12 km)

    2

    Fărcașa

    Fărcașa (5 km), Gardani (7 km), Sirbi (3 km),
    Tamaia (5 km), Buzești (5 km), Ardusat(15 km), Coltarea (16 km) Ariesu de Camp (15 km)

    2

    Baia Sprie

    Baia Sprie, Chiuzbaia (8 km), Satu Nou (8,9 km), Surdesti (11 km), Negreea (9 km), Cetatele (12 km), Unguras (8 km), Plopis (13 km)

    3

    Ocna Șugatag

    Ocna Șugatag cu satele aferente, Budești (5 km), Calinești cu satele aferente (6 km), Desești cu satele aferente (12 km), Giulești cu satele aferente (8 KM)

    3

    Ulmeni

    Somes Uileac (8,5 km), Vicea (7,1 km), Tohat (3,1 km), Manau (3,9 km), Arduzel (4,3 km), Chelinta (2,4 km), Ticau (3,1 km), Salsig (7 km)

    4

    Poienile de Sub Munte

    Poienile de Sub Munte, Repedea (2 km)

    4

    Dragomirești

    Sacel (9 km), Slistea de Sus (5 km), Bogdan Voda (5 km), Sieu (9 km)

    5

    Ruscova

    Ruscova, Leordina (2,7 km), Petrova (2,2 km), Bistra (2 km)
       

    6

    Ariniș

    Ariniș, Asuaju de Sus (10 km), Baita de Sub Codru (10 km), Bicaz (20 km), Salsig (10 km), Basestil (10 km)
       

    MH

    1

    JIANA

    - Burila Mare,
    - Gogosu,
    - Gruia,
    - Pristol,
    - Devesel,
    - Vanjulet,
    - Garla Mare,
    - Patulele

    1

    DROBETA TURNU SEVERIN

    Municipiul Drobeta- Turnu Severin
       
    2

    STREHAIA

    - Breznita Motru
    - Butoiesti,
    - Stangaceaua,
    - Greci,
    - Grozesti,
    - Dumbrava,
    - Tamna,
    - Voloiac,
    - Bacles,
    - Corcova
       
    3

    VANJU MARE

    - Balacita,
    - Corlatel,
    - Oprisor,
    - Padina,
    - Vladaia,
    - Poroina Mare,
    - Punghina,
    - Rogova,
    - Vanatori,
    - Darvari,
    - Branistea,
    - Obarsia De Camp,
    - Cujmir

    MS

    1

    BAND

    - Mădăraș,
    - Grebenișu De Câmpie,
    - Iclănzel
       

    2

    ZAU DE CÂMPIE

    - Tăureni,
    - Valea Largă,
    - Bogata,
    - Luduș,
    - Sânger,
    - Papiu Ilarian
       

    NT

    1

    "FLORI DE TEI" COTU VAMEȘ - HORIA

    com. Horia - satele Cotu Vameș, Horia

    1

    "PRECISTA" PIATRA NEAMȚ

    Cartier Precista, Cartier Valea Viei, Cartier Sărata, Cartier Țărăncuța, Zona Ștefan cel Mare

    2

    MOLDOVENI

    com. Moldoveni - satele Hociungi, Moldoveni, com. Secuieni - satele Bașta, Bârjoveni, Bogzești, Butnărești, Giulești, Prăjești, Secuienii Noi, Secuieni, Uncești, com. Bahna - satele Arămești, Bahna, Băhnișoara, Broșteni, Izvoare, Liliac, Țuțcanii din Deal, Țuțcanii din Vale, com. Romani - satele Goșmani, Români, Siliștea

    2

    "MĂRĂȚEI" PIATRA NEAMȚ

    Zona Centrală, zona Văleni, Cartier Mărăței 1, Cartier Mărăței 2

    3

    TAMASENI

    com. Tămășeni - satele Adjudeni, Tămășeni

    3

    "DĂRMĂNEȘTI PIAȚĂ" PIATRA NEAMȚ

    Cartier Dărmănești, Zona Ocol

    4

    ONICENI

    com. Oniceni - satele Ciornei, Gorun, Linsești, Lunca, Mărmureni, Oniceni, Pietrosu, Poiana Humei, Pustieta, Solca, Valea Enei, com. Valea Ursului - satele Bucium, Chilii, Giurgeni, Muncelu de Jos, Valea Ursului

    4

    "1 MAI" PIATRA NEAMȚ

    Cartier Mărăței 3, Cartier Mărăței 4, Cartier Speranța, Cartier Gara Veche, Cartier Ciritei, Cartier Vânători

    5

    POIENARI

    com. Poienari - satele Bunghi, Poienari, Săcăleni, com. Bozieni - satele Băneasa, Bozieni, Crăiești, Cuci, Iucșa, com. Pâncești - satele Ciurea, Holm, Patricheni, Pâncești, Tălpălăi

    5

    "ORION" PIATRA NEAMȚ

    Cartier Dărmănești, Zona Dacia, Zona Centru

    6

    SAGNA

    com. Sagna - satele Luțca, Sagna, Vulpășești, com. Bira - satele Bâra, Negrești, Rediu, com. Boghicea - satele Boghicea, Căușeni, Nistria, Slobozia., com. Stănița - satele Chicerea, Ghidion, Poienile Oancei, Stănița, Todireni, Veja, Vlădnicele

    6

    "DRAGOȘ - VODĂ" ROMAN

    Cartier Nicolae Bălcescu, Cartier Favorit, Cartier Griviței

    7

    GRINTIES

    com. Grințieș - satele Bradu, Grințieș, Poiana, com. Hangu - satele Buhalnița, Chirițeni, Grozăvești, Hangu, Ruginești, com. Ceahlău - satele Bistricioara, Ceahlău, Pârâul Mare

    7

    "ANTON PANN" ROMAN

    Cartier Anton Pann, Cartier Mihai Viteazu, Cartier Danubiana, Cartier Colonie, Platforma de Nord, Cartier Spiru Haret, Cartier Primăverii

    8

    GALU - POIANA TEIULUI

    com. Poiana Teiului - satele Călugăreni, Dreptu, Galu, Pârâul Fagului, Petru Vodă, Poiana Largului, Poiana Teiului, Roșeni, Ruseni, Săvinești, Topoliceni, com. Farcașa - satele Bușmei, Farcașa, Frumosu, Popești, Stejaru, com. Borca - satele Borca, Lunca, Mădei, Pârâul Cârjei, Pârâul Pântei, Sabasa, Soci

    8

    "MED CLASS" ROMAN

    Cartier Roman Musat, Cartier Petru Rareș, Cartier Smirodava

    9

    URECHENI

    com. Urecheni - satele Ingărești, Plugari, Urecheni, com. Țibucani - satele Davideni, Țibucanii de Jos, Țibucani, com. Păstrăveni - satele Lunca Moldovei, Păstrăveni, Rădeni, Spiești, com. Petricani - satele Boiștea, Petricani, Târpești, Țolici

    9

    ROZNOV

    oraș Roznov - cu anexele Chintinici, Slobozia, com. Zănești

    10

    DĂMUC

    com. Dămuc - satele Dămuc, Huisurez, Trei Fântâni, com. Bicaz Chei - satele Bârnadu, Bicaz- Chei, Gherman, Ivaneș, com. Bicazu Ardelean - satele Bicazu Ardelean, Telec, Ticoș

    10

    "MEDICA" TÂRGU NEAMT

    oraș Tg. Neamț - cu anexele Blebea, Humulești, Humuleștii Noi

    11

    "MINA" GÂDINȚI

    com. Gâdinți - sat Gâdinți, com. Ion Creangă - satele Averești, Ion Creangă, Izvoru, Muncelu, Recea, Stejaru

    11

    BICAZ

    oraș Bicaz - cu anexele Capșa, Dodeni, Izvoru Muntelui, Izvoru Alb, Potoci și Secu

    12

    SĂBĂOANI

    com. Săbăoani - satele Săbăoani, Traian
       

    13

    "SPERANTA" ALEXANDRU CEL BUN

    com. Alexandru cel Bun - satele Agârcia, Bisericani, Bistrița, Scăricica, Vaduri, Vădurele, Viișoara com. Pângărați - satele Pângărați, Oanțu, Pângărăcior, Poiana, Preluca, Stejaru
       

    OT

    1

    Baldovinesti

    BALDOVINESTI
    GAVANESTI
    DOBRETU CALUI
    OBOGA
       

    2

    Brastavatu

    BRASTAVATU cu sate arondate Catun Gara, Crusovu OBIRSIA cu sate arondate: Obirsia, Campu, Parului, Coteni, Obirsia Noua, Tabonu STUDINA cu sate arondate: Studina, Studinita Vadastra Vadastrita Urzica cu sate arondate Urzica, Stavaru
       

    3

    Visina

    TIA MARE cu sate arondate Doanca și Potlogeni Giuvarasti Izbiceni Cilieni Rusanesti Visina noua Visina
       

    4

    Mihaesti

    Mihaesti Seaca Radomiresti Daneasa Maruntei Stoicanesti
       

    5

    Crampoia

    Crampoia, Valeni Titulescu Ghimpeteni Serbanest Movileni
       

    6

    Vladila

    Com Vladila - cu satele arondate Frasinet Gara, Vladila Noua Com Studina - sat. Studinita Com. Deveselu sat. Comanca Traian Rotunda
       

    7

    Dobroteasa

    Verguleasa
    Vulturesti
    Dobroteasa
    Vitomiresti
    Simburesti
    Leleasca Topana
    Fagetelu
       

    8

    Osica de Sus

    Osica de Sus
    Vladuleni Falcoiu
    Osica de Jos
    Dobrosloveni
    Pirscoveni
    Brancoveni
       

    9

    Strejesti

    Strejesti Gradinari Carlogani Plesoiu Teslui
       

    10

    Bobicesti

    Bobicesti Morunglav Barza Sopirlita Pirscoveni
       

    SJ

    1

    CRASNA

    Comuna Crasna, Comuna Mesesenii De Jos, Comuna Horoatu Crasnei Comuna Banisor Comuna Cizer Comuna Sag

    1

    ZALĂU

    Municipiul Zalău, Comuna Agrij Comuna Bocsa Comuna Buciumi Comuna Coseiu Comuna Creaca Comuna Criseni Comuna Hereclean Comuna Mirsid Comuna Pericei Comuna Romanasi Comuna Treznea, Comuna Varsolt

    2

    HIDA

    Comuna Hida Comuna Fildu De Jos Comuna Almasu Comuna Balan Comuna Dragu Comuna Sanmihaiu Comuna Zimbor Comuna Cuzaplac

    2

    CEHU SILVANIEI

    Orașul Cehu Silvaniei; Comuna Benesat Comuna Dobrin Comuna Salatig Comuna Somes Comuna Napradea

    3

    SIMISNA

    Comuna Simisna
    Comuna Galgau
    Comuna Ileanda
    Comuna Letca
    Comuna Lozna
    Comuna Poiana Blenchii
    Comuna Rus
    Comuna Zalha
       

    SM

    1

    POIANA CODRULUI

    POIANA CODRULUI
    CRUCISOR
    IEGHERISTE
    BARSAUDE JOS
    BARSAU DE SUS

    1

    BARTHA LD SRL/ BUMBULUT

    Satu Mare - Cartier Solidarității, Cartier 14 Mai, Centru vechi, Zona P-ța mică, Botizului, Odoreului, Botiz, Martinesti, Odoreu

    2

    TURT

    TURT TARNA MARE BOCICAU VALEA SEACA COMLAUSA SIRLAU BATARCI GHERTA MARE

    2

    WEST MEDICA

    Satu Mare - Cartier Satmarel, Cartier Micro 14, Cartier Micro 15, Cartier Micro 16, Balta Blonda

    3

    MICULA

    MICULA MICULA NOUA BERCU NOU AGRIS AGRISU NOU CIUPERCENI

    4

    BOBOCULUI

    Satu Mare - Cartier Micro 17, Cartier Soarelui Ostrovului.

    5

    SUPUR

    SUPURU DE JOS
    SUPURU DE SUS
    ACAS MIHAIENI BOGDAND HODOD HUREZU MARE RACOVA

    5

    KORALL/CLINICA SFÂNTUL ANTON

    Satu Mare, Cartierul Funcționarilor, Zona Unirii, Aurel Vlaicu, Zona P-ța Mare, Dorolt, Petea, Dara, Peles, Lazuri

    6

    POMI

    POMI
    ACIUA
    BICAU
    APA
    BORLESTI

    6

    COICA

    Satu Mare - Cartier Carpati 1, Cartier Carpati 2, Cartier Curtuius, Zona L. Blaga

    7

    TEREBESTI

    GELU
    AlIZA
    PISCARI
    CRAIDOROLT
    SA TU MIC
    ERIU SANCRAI
    TEGHEA
    CRISENI
    MOFTINU
    MARE
    GHILVACI

    7

    HUMANITAS

    Carei, Pir, Cauas, Ciumesti

    8

    VALEA VINULUI

    VALEA VINULUI
    ROSIORI
    LIPAU
    MARIUS
    SAI
    CARASEU
    CULCIU MIC
    CULCIU MARE

    8

    ARDUD

    ARDUD GIUNGI SOCOND GERAUSA MADARAS BABA NOVAC GHIRISA RATESTI BELTIUG SANDRA SARATURA

    9

    CALINESTI OAS

    CALINESTI OAS
    COCA
    PASUNEA MARE
    LECHINTA
    GHERTA MICA
    RACSA
    REMETEA OAS
       

    SB
       
    1

    CP Sibiu

    Municipiul Sibiu și următoarele UAT-uri arondate: Șelimbăr; Cisnădie; Cristian; Rășinari; Ocna Sibiului
       
    2

    CP Săliște

    Săliște, toate străzile și următoarele UAT-uri arondate: Apoldu de Jos; Jina; Ludoș; Miercurea Sibiului; Poiana Sibiului; Tilișca
       
    3

    CP Avrig

    Avrig, toate străzile și următoarele UAT-uri arondate: Arpașu de Jos; Cârța; Cârțișoara; Porumbacu de Jos; Racovița
       
    4

    CP Agnita

    Agnita, toate străzile și următoarele UAT-uri arondate: Alțâna; Birghiș; Brădeni; Bruiu; Chirpăr; Iacobeni; Merghindeal; Mihăileni

    SV

    1

    STRAJA

    BRODINA, ULMA, VICOVU DE SUS, VICOVUDE JOS, PUTNA,

    1

    CAJVANA

    Arbore, Botoșana, Cacica, Balaceana, Comănești, Poieni Solca, Todirești

    2

    IPOTESTI

    BOSANCI, UDESTI, LITENI
       

    3

    PALTINU

    VATRA MOLDOVITEI, MOLDOVITA, FRUMOSU
       

    4

    FINTINA

    MARE VADU MOLDOVEI, BOGDANESTI, BOROAIA, BAIA, CORNU LUNCII, RISCA
       

    TR

    1

    GALETENI

    Galeteni, Biscoveni, Clanita, Babaita, Merisani, Talpa, Talpa Ograzile, Talpa Bascoveni, Talpa Postei, Talpa Rotaresti.
       

    2

    OLTENI

    Olteni, Perii Brosteni, Vartoape, Trivale Mosteni, Radoiesti, Laceni, Orbeasca de Jos, Orbeasca de Sus.
       

    3

    SCURTU MARE

    Tatarastii de Sus, Scurtu Mare, Puranii de Sus, Puranii de Jos, Butesti, Negreni, Albeni, Tatarastii de Jos, Drasesti, Valea Postei, Silistea, Silistea Mica, Negrilesti, Purani.
       

    4

    LISA

    Piatra, Lisa, Vanatori, Viisoara, Secara, Navodari, Seaca.
       

    5

    CRINGU

    Furculesti, Voievoda, Mosteni, Cringu, Secara, Dracea, Bogdana, Urluiu, Brosteanca, Spatarei, Ulmeni, Florica.
       

    6

    CALINESTI

    Nenciulesti, Paru Rotund, Buzescu, Mavrodin, Calinesti, Plosca, Radoiesti.
       

    7

    MARZANESTI

    Storobaneasa, Beiu, Mirzanesti, Cernetu, Teleormanu, Valea Parului Razmiresti, Ludaneasa.
       

    8

    SLOBOZIA MINDRA

    Uda Clocociov, Beciu, Plopii Slavitesti, Saelele, Slobozia Mandra.
       

    9

    BRAGADIRU

    Pietroșani, Bujoru, Bragadiru, Contesti, Cervenia, Frumoasa, Izvoarele, Smardioasa
       

    10

    DOBROTESTI

    Dobrotesti, Beuca, Balaci, Didesti, Zimbreasca, Dracsenei, Silistea Gumesti.
       

    TM

    1

    Dudeștii Vechi

    Dudeștii Vechi, Beba Veche, Cenad, Vâlcani

    1

    Timișoara - Cartier Aradului Vest

    cartier Calea Aradului + cartier Mehala + cartier Circumvalațiunii

    2

    Orțișoara

    Orțișoara

    2

    Timișoara - Cartier Dorobanților

    cartier Fabric

    3

    Chișoda-Giroc

    Giroc

    3

    Timișoara - Cartier Lipovei

    cartier Calea Sever Bocu

    4

    Ghiroda

    Ghiroda, Remetea Mare

    4

    Timișoara - Cartier Medicinei

    cartier Campus Universitar - Medicinei + cartier Cetate + cartier Tipografilor

    5

    Săcălaz

    Săcălaz

    5

    Timișoara - Cartier Soarelui

    cartier Zona Soarelui + cartier Ciarda Roșie

    6

    Sânandrei

    Sânandrei

    6

    Timișoara III
    - Funcționează
    temporar, în
    baza hotărârii
    judecătorești,
    până la
    soluționarea
    litigiului pe
    fond.

    cartier Mehala
    cartier Mircea
    cel Bătrân

    7

    Utvin-Sânmihaiu Român

    Sânmihaiu Român

    7

    Timișoara VI
    - Funcționează
    temporar, în
    baza hotărârii
    judecătorești,
    până la
    soluționarea
    litigiului pe
    fond.

    Cartier Circumvalațiunii

    8

    Gelu-Variaș

    Variaș,
    Sânpetru Mare,
    Periam,
    Pesac,
    Saravale

    8

    Timișoara VIII
    - Funcționează
    temporar, în
    baza hotărârii
    judecătorești,
    până la
    soluționarea
    litigiului pe
    fond.

    cartier Fabric

    9

    Becicherecu Mic

    Becicherecu Mic, Biled, Dudeștii Noi, Sandra

    9

    Lugoj

    Lugoj, comuna Coșteiu

    10

    Liebling

    Liebling, Tormac, Jebel

    10

    Recaș

    orașul Recaș și
    comunele:
    Bucovăț,
    Topolovățu Mare,
    Brestovăț

    11

    Parța

    Parța, Șag, Pădureni

    11

    Gătaia

    orașul Gătaia și comunele: Birda, Denta, Moravița, Jamu Mare

    12

    Chevereșu Mare

    Chevereșu Mare, Sacoșu Turcesc, Nițchidorf
       

    13

    Satchinez

    Satchinez
       

    14

    Giulvăz

    Giulvăz,
    Foeni,
    Otelec,
    Peciu Nou,
    Giera
       

    15

    Nădrag

    Dumbrava,
    Traian Vuia,
    Mănăștiur,
    Fardea,
    Nădrag
       

    16

    Belinț

    Belinț,
    Balint,
    Bethausen,
    Bâra,
    Ohaba Lungă,
    Ghizela,
    Secaș
       

    17

    Racovița

    Racovița,
    Boldur,
    Darova
       

    18

    Biled - Funcționează temporar, în baza hotărârii judecătorești, până la soluționarea litigiului pe fond.

    Biled
       

    TL

    1

    MURIGHIOL

    MURIGHIOL
    - Colina
    - Dunăvățu de Jos
    - Dunăvățu de Sus
    - Plopu
    - Sarinasuf
    - Beștepe
    - Mahmudia

    1

    BABADAG

    -BABADAG
    Sarichioi
    Zebil
    Enisala
    Visterna
    Mihai Bravu
    Satu Nou
    Turda
    Slava Cercheză
    Slava Rusă
    Ceamurlia de Jos

    2

    LUNCAVIȚA

    LUNCAVIȚA
    - Rachelu
    - Revărsarea
    - Isaccea
    - Văcăreni
    - Garvăn
    - Jijila
    - I.C. Brătianu
       

    VL

    1

    GALICEA

    Galicea
    Olanu
    Stoilești

    1

    BĂILE GOVORA

    Băile Govora
    Păușești Otăsău
    Stoenești
    Mihăești
    Pietrari
    Bunești

    2

    MILCOIU

    Milcoiu
    Golesti
    Dănicei
    Budești
    Nicolae Bălcescu

    2

    CĂLIMĂNEȘTI

    Călimănești
    Berislăvești
    Sălătrucel
       
    3

    RÂMNICU VÂLCEA

    Municipiul Râmnicu Vâlcea

    VS

    1

    Codăești

    CODĂEȘTI
    TĂCUTA
    DĂNEȘTI
    MICLEȘTI
    FEREȘTI

    8

    Bârlad

    Bârlad Zone Limitrofe

    2

    Cozmești

    Cozmești
    Delești
    Oșești
    Bălteni

    9

    Negrești

    Negrești
    Todirești
    Dumești
    Băcești
    Rafaila
    Rebricea
    Vulturești

    3

    Centrumed Ivănești

    Ivănești
    Pungești
    Gîrceni
    Poienești
       

    4

    Oltenești

    Oltenești
    Albești
    (Sat Crasna)
    Crețești
    Tătărăni
       

    5

    Puiești

    Puiești
    Dragomirești
    Voinești
    Gherghești
    Pogana
    Iana
       

    6

    Tutova

    Tutova
    Pochidia
    Pogonești
    Ivești
    Ghidigeni (Jud. Galați)
    Priponești (Jud. Galați)
    Munteni (Jud. Galați)
    Bălășești (Jud. Galați)
       

    7

    Vutcani

    Vutcani
    Găgești
    Dodești
    Roșiești
    Viișoara
       

    VN
       
    1

    MĂRĂȘEȘTI

    Mărășești Oraș
    Călimănești
    Haret
    Pufești
    Garoafa
       
    2

    CENTRUL DE PERMANENȚĂ MEDICINĂ DE FAMILIE DISPENSAR SUD

    Focșani Oraș
    Cartier Mandresti

    Notă: Anexa nr. 1 se actualizează ori de câte ori sunt înființate sau desființate centre de permanență.
    (la 06-11-2023, Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctele 1-3, Articolul I din ORDINUL nr. 3.720 din 1 noiembrie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1007 din 6 noiembrie 2023 )


    Anexa nr. 2

    la normele metodologice
    TRUSA DE URGENȚĂ
    1. Materiale sanitare:
    a) sonde de aspirație tip Yankauer;
    b) sonde de aspirație flexibile endotraheale, inclusiv pediatrice;
    c) seringi de 5 ml și de 10 ml;
    d) truse pentru perfuzie;
    e) feșe și pansamente sterile și nesterile;
    f) truse sondaj urinar/pungi colectoare de urină;
    g) container materiale ascuțite;
    h) mănuși nesterile/consult/de unică folosință;
    i) canule intravenoase periferice, de diferite mărimi, pentru adulți/copii.
    2. Medicamente și soluții:
    a) soluții cristaloide (ser fiziologic, Ringer, glucoză 5%, glucoză 10%);
    b) analgezice minore nemorfinice;
    c) aspirină;
    d) beta 2 mimetice inhalatorii;
    e) adrenalină;
    f) atropină;
    g) glucoză 33%;
    h) diazepam;
    i) HCHS;
    j) nitroglicerină spray;
    k) nitroglicerină tablete;
    l) xilină 1%;
    m) antiemetic injectabil;
    n) antiemetice orale;
    o) furosemid fiole;
    p) vitamina B1;
    q) vitamina B6;
    r) miofilin fiole;
    s) antihipertensive injectabile;
    t) antihipertensive orale;
    u) antispastice injectabile;
    v) antispastice orale;
    w) antibiotice injectabile;
    x) soluții dezinfectante (alcool, iod, rivanol);
    y) antihistaminice H1, H2;
    z) diazepam desitine sol. rectală.
    3. Oricare alte medicamente sau materiale sanitare necesare în exercitarea actului medical, conform competențelor profesionale


    Anexa nr. 3

    la normele metodologice

    CONVENȚIE DE ASOCIERE
    a medicilor de familie pentru asigurarea continuității
    asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență
    - model -


    Articolul 1

    Părțile semnatare
    În conformitate cu prevederile art. 70, art. 73 - alin. (2), art. 78 din Legea nr. 95/2006, republicată, privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, și cu prevederile Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, cu modificările și completările ulterioare, s-a convenit la asocierea următoarelor părți:1. Numele și prenumele ........., titular/reprezentant legal/medic angajat al cabinetului de medicină de familie ..........2. Numele și prenumele ........., titular/reprezentant legal/medic angajat al cabinetului de medicină de familie ..........
    Pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență participă:1. Medic de familie/medicină generală:
    Numele: .........., prenumele: ...........
    Din cabinetul de medicină de familie: ......
    Cod numeric personal: ..................
    Gradul profesional: ....................
    Codul de parafă al medicului: ..........
    2. Asistent medical:
    Numele: ........, prenumele: .........
    Cod numeric personal: ................


    Articolul 2

    Scopul asocierii2.1. Scopul asocierii este constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în forma de organizare a activității medicale "centru de permanență".2.2. Principiile care stau la baza activității echipelor de gardă constituite pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în centrul de permanență sunt următoarele:
    a) principiul independenței profesionale în exercitarea profesiei de medic a medicilor de familie/de medicină generală, asociați;
    b) principiul răspunderii individuale pentru actele medicale prestate.
    2.3. Echipele de gardă constituite pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în centrul de permanență își desfășoară activitatea cu respectarea prevederilor normelor metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență.


    Articolul 3

    Denumirea asocierii3.1. Asocierea este denumită .........


    Articolul 4

    Sediul asocierii4.1. Echipa de gardă constituită pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în centrul de permanent va funcționa în sediul: ........;.


    Articolul 5

    Durata asocierii
    Asocierea se încheie pe durată nedeterminată.


    Articolul 6

    Conducerea asocierii6.1. Organul de conducere al asocierii este adunarea generală formată din titularii/reprezentanții legali ai cabinetelor de medicină de familie care au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrul de permanență.6.2. În relațiile cu terții, asocierea, respectiv centrul de permanență este reprezentat de coordonatorul centrului de permanență.


    Articolul 7

    Exercitarea profesiei7.1. În cadrul asocierii, medicii de familie/ medicii de medicină generală își vor consacra activitatea profesională în beneficiul asigurării continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în centrul de permanență și se vor informa reciproc în legătură cu aceasta.7.2. Fiecare medic de familie/de medicină generală își exercită profesia în numele cabinetului de medicină de familie al cărui titular sau angajat este.7.3. În situația în care cabinetele medicilor de familie care au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrul de permanență au angajat personal medical pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în centrul de permanență, acesta își exercită profesia în numele cabinetului de medicină de familie al cărui angajat este.


    Articolul 8

    Prezenta convenție de asociere încetează prin hotărâre comună a medicilor de familie/de medicină generală titulari/reprezentanților legali ai cabinetelor medicale care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrul de permanență.


    Articolul 9

    Alte clauze .........


    Articolul 10

    Dispoziții finale10.1. Asocierea altor medici de familie la realizarea scopului prezentei convenții de asociere se face numai cu acordul membrilor existenți.10.2. Direcțiile de sănătate publică, respectiv direcțiile medicale din ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie, numesc pentru fiecare centru de permanență un medic coordonator dintre medicii de familie asociați.10.4. Prezenta convenție de asociere va fi depusă la direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București în vederea emiterii deciziei de înființare a centrului de permanență.

    Încheiată astăzi, ......., la ........, în ........ exemplare, câte unul pentru fiecare parte semnatară și unul pentru direcția de sănătate publică.
    Semnăturile medicilor de familie sau de medicină generală asociați prin prezenta convenție de asociere:1. ......... - cabinet de medicină de familie;2. ......... - cabinet de medicină de familie;3. ......... - cabinet de medicină de familie.
    ................................
    Depusă astăzi, ......, la Direcția de Sănătate Publică .........
    NOTĂ:
    După caz, un exemplar al prezentei convenții de asociere se depune și la primăriile unităților administrativ-teritoriale direct implicate.


    Anexa nr. 4

    la normele metodologice
    STANDARDE MINIMALE
    privind dotarea centrelor de permanență
    1. Mobilier specific:
    a) pat/canapea de consultație;
    b) birou pentru medic;
    c) scaune;
    d) măsuță pentru instrumentar;
    e) suport perfuzor.
    2. Aparatură/Echipamente pentru resuscitare - respirație:
    a) tuburi staționare pentru oxigen - minimum 2x10 l NTP, contor debit/ventil debit cu capacitatea maximă de cel puțin 15l/min. și robinet de reglare conexiune rapidă sau un concentrator de oxigen;
    b) tuburi portabile pentru oxigen - minimum 5 l NTP, contor debit /ventil debit cu capacitatea maximă de cel puțin 15l/min. și robinet de reglare conexiune rapidă pentru centrele de permanență mobil cu concentrator de oxigen
    c) balon ventilație adult/copil cu măști de diferite mărimi și rezervor suplimentar pentru oxigen;
    d) pensă McGill de diferite mărimi;
    e) defibrilator automat și/sau defibrilator semiautomat.
    3. Aparatură monitorizare - evaluare:
    a) glucometru;
    b) stetoscop;
    c) tensiometru manual;
    d) lampă pentru examinarea pupilelor;
    e) ciocan de reflexe;
    f) termometru;
    g) cântar pentru sugari și adulți;
    h) taliometru;
    i) pelvimetru;
    j) apăsător de limbă;
    k) deschizător de gură;
    l) canule rectale, uretrale, vaginale;
    m) trusă completă de mică chirurgie;
    n) masă ginecologică sau canapeaua consultații să conțină suporți în vederea examinării obstetricale și ginecologice;
    o) valve ginecologice și pense de col;
    p) seringă Guyon pentru spălături auriculare;
    q) atele Kramer;
    r) sterilizator;
    s) garou;
    t) aspirator mobil pentru secreții;
    u) electrocardiograf;
    v) otoscop;
    x) orice tip de aparatură necesară în vederea desfășurării actului medical, conform competențelor profesionale.
    4. Materiale și dispozitive auxiliare:
    a) materiale pentru curățenie și dezinfecție;
    b) materiale necesare colectării și neutralizării deșeurilor periculoase;
    c) stingător de incendiu;
    d) folie supraviețuire;
    e) kit naștere;
    f) guler cervical.


    Anexa nr. 5

    la normele metodologice

    Casa de Asigurări de Sănătate .............
    Cabinetul de Medicină de Familie ..........
    Județul ...................................
    Medicul titular/Reprezentantul legal ......
    Localitatea ...............................
    BORDEROUL CENTRALIZATOR
    al activității desfășurate în centrul de permanență
    Luna ......../anul ........

    Semnificația coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    a) Data efectuării gărzii;
    b) Numărul orelor de gardă efectuate;
    c) Contravaloarea orelor de gardă;
    d) Ajustare cu 15% a tarifului orar pentru medicul coordonator**);
    e) Venitul cabinetului de medicină de familie (lei).

    Nr. crt.

    Numele și prenumele medicului de familie

    Numele și prenumele asistentului medical

    a)

    b)

    Tarif orar*) lei/oră

    c)

    50% din tariful orar pentru cheltuieli administrative* **)

    10% din tariful orar pentru cheltuieli cu trusa de urgență ****)

    d)

    e)

    M

    As

    M

    As

    M

    As

    40 lei/oră

    Tarif negociat, dar nu mai mic de 20 lei/ oră și nu mai mare de 22,5 lei/ oră

    C1

    C2

    C3

    C4

    C5

    C6

    C7

    C8

    C9 C5xC 7

    C10 C6x C8

    C11

    C12

    C13 [C9 x 15%]**)

    C14 [C9 + C10 + C11 + C12 + C13]*****)

    20 lei/oră

    4 lei/oră/M

    20 lei/oră

    4 lei/oră/M

    20 lei/oră

    4 lei/oră/M

    20 lei/oră

    4 lei/oră/M

    20 lei/oră

    4 lei/oră/M

    20 lei/oră

    4 lei/oră/M

    20 lei/oră

    4 lei/oră/M

    *) Tariful orar pentru medicii de familie este de 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenți se stabilește în funcție de salariul negociat, dar nu poate fi mai mic de 20 lei/oră și mai mare de 22,5 lei/oră.
    **) În situația în care medicul de familie îndeplinește rolul de coordonator al centrului de permanență, tariful orar se majorează cu 15%.
    ***) Pentru centrele de permanență cu sediul pus la dispoziție de consiliul local, cheltuielile administrative sunt suportate de consiliul local respectiv, iar pentru centrele de permanență care își desfășoară activitatea în cabinetele medicilor de familie se acordă 50% din tariful orar al medicului, adică 20 lei/oră, pentru cheltuieli administrative, pentru fiecare medic care activează în cadrul centrului de permanență, indiferent dacă este medic titular sau medic angajat.
    ****) Pentru centrele de permanență cu sediul pus la dispoziție de consiliul local, cheltuielile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare sunt suportate de medicii de familie care participă la constituirea centrului de permanență, situație în care tariful orar de 40 lei/oră al medicului se majorează cu 4 lei/oră, pentru cheltuieli cu medicamente și materiale sanitare ale trusei de urgență, pentru fiecare medic care activează în cadrul centrului de permanență, indiferent dacă este medic titular sau medic angajat.
    *****) Coloana C11 se adună la venitul cabinetului numai dacă activitatea de gardă se derulează în cabinetele medicilor de familie, iar coloana C12 se adună la venitul cabinetului numai dacă activitatea de gardă se derulează în spațiul pus la dispoziție de consiliul local, iar coloana C13 se adună în cazul în care medicul respectiv este medicul coordonator al centrului.


    Anexa nr. 6

    la normele metodologice

    CONTRACT*)
    pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare
    în regim de gardă prin centrele de permanență
    - model -
    I. Părțile contractante
    Casa de Asigurări de Sănătate ......, cu sediul în municipiul/orașul ......., str. ...... nr. ........, județul/sectorul ......, telefon/fax ....., reprezentată prin președinte - director general ......,
    și
    Cabinetul de medicină de familie ........., organizat astfel:– cabinetul medical individual ........, ........, reprezentat prin medicul titular ......;– cabinetul medical asociat sau grupat ........, reprezentat prin medicul delegat ........;– societatea civilă medicală ........., reprezentată prin administratorul ................;– unitatea medico-sanitară cu personalitate juridică, înființată potrivit Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,.........., reprezentată prin..........,
    având sediul cabinetului de medicină de familie în municipiul/orașul/comuna ..........., str. ........ nr. ......, bl. ........, sc. ......, et. ......, ap. ...., județul/sectorul ......, str. ........ nr. ........, telefon ........, cont nr. ....., deschis la Trezoreria Statului sau cont nr. deschis la Banca ......, cod numeric personal al reprezentantului legal ....... sau cod unic de înregistrare ......, care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin Centrul de permanență ....., înființat prin Decizia Direcției de Sănătate Publică ....... nr. ...........
    II. Obiectul contractului

    Articolul 1

    Obiectul prezentului contract îl constituie asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în medicina primară prin centrele de permanență, conform Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, cu modificările și completările ulterioare și a Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr........... din..........
    III. Servicii medicale acordate

    Articolul 2

    Serviciile medicale acordate în cadrul centrului de permanență sunt cele prevăzute în Normele metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență.


    Articolul 3

    La asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență participă:1. Medic de familie:
    Numele ........., prenumele .......
    Cod numeric personal .............
    Gradul profesional ...............
    Codul de parafă al medicului .....
    2. Asistent medical:
    Numele .........., prenumele .......
    Cod numeric personal ...............
    IV. Durata contractului

    Articolul 4

    Prezentul contract este valabil de la data încheierii până la 31 decembrie ..........".
    V. Obligațiile părților
    A. Obligațiile casei de asigurări de sănătate

    Articolul 5

    Casa de asigurări de sănătate are următoarele obligații:
    a) încheie contracte distincte cu cabinetele de medicină de familie ai căror titulari/reprezentanți legali au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, în limita sumelor primite prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătății;
    b) decontează cabinetelor de medicină de familie cu care au încheiat contracte, în termen de 20 de zile calendaristice de la depunerea documentelor necesare decontării, contravaloarea orelor de gardă efectuate în centrele de permanență, cu sau fără cheltuieli de administrare și funcționare, după caz, cu cheltuieli pentru dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, după caz;
    c) efectuează, în comisii mixte formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate, în limita competențelor, controlul privind respectarea de către medicii și asistenții medicali a programului de gardă, conform programării avizate de către direcțiile de sănătate publică;
    d) înmânează, la momentul efectuării controlului, coordonatorului centrului de permanență sau, după caz, comunică medicilor de familie titulari/reprezentantului legal al cabinetului de medicină de familie procesul-verbal și/sau nota de constatare ca urmare a efectuării controlului, în termen de 3 zile lucrătoare de la data efectuării acestuia.

    B. Obligațiile cabinetelor de medicină de familie ai căror titulari au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale în regim de gardă în centrele de permanență

    Articolul 6

    Medicul de familie titular/Reprezentantul legal al cabinetului de medicină de familie care asigură continuitatea asistenței medicale în regim de gardă prin centrele de permanență are următoarele obligații:
    a) afișează la cabinetul medical în care își desfășoară activitatea următoarele date:i) centrul de permanență care asigură rezolvarea situațiilor de urgență în afara programului de activitate;ii) numărul de telefon al centrului de permanență;iii) programul fiecăruia dintre medicii asociați care desfășoară activitate în cadrul centrului de permanență;iv) numărul de apel telefonic unic 112 pentru apeluri de urgență;
    b) respectă programul corespunzător graficului de gărzi întocmit și avizat de direcția de sănătate publică. Schimbarea programului de gardă se poate face numai în situații deosebite, cu înștiințarea, în scris, a coordonatorului centrului de permanență care va comunica direcțiilor de sănătate publică sau direcțiilor medicale din structura ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, după caz, spre avizare, graficul modificat;
    c) întocmesc și transmit coordonatorului centrului de permanență, până la data de 10 a lunii în curs, pentru luna precedentă, raportul privind activitatea efectuată;
    d) țin evidența consumurilor de medicamente și materiale sanitare și asigură stocuri suficiente pentru desfășurarea activității în cadrul centrului de permanență;
    e) transmit casei de asigurări de sănătate, în primele 10 zile lucrătoare ale lunii următoare, pentru luna precedentă, următoarele documente în vederea decontării activității medicale:(i) Factura electronică cuprinzând contravaloarea orelor de gardă efectuate, în format electronic cu semnătură electronică extinsă/calificată;(ii) Borderoul centralizator al activității desfășurate în centrul de permanență, în format electronic cu semnătură electronică extinsă/calificată, conform Anexei nr. 5 la Normele metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență;
    f) acordă necondiționat serviciile medicale prevăzute la art. 7 din Normele metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, tuturor persoanelor care le solicită, pe toată durata gărzii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare care reglementează activitatea medicală;
    g) solicită, atunci când consideră că starea pacientului o impune, prin intermediul dispeceratului medical de urgență, intervenția unui echipaj medical de urgență pentru rezolvarea cazului sau trimiterea unei ambulanțe de transport cu asistent medical, ambulanțier ori însoțitor, după caz;
    h) completează documentele și rapoartele de activitate specifice centrului de permanență;
    i) respectă legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
    VI. Modalități de plată

    Articolul 7
    (1) Plata serviciului de gardă se face prin tarif orar separat, atât pentru medicii de familie, cât și pentru asistenții medicali.(2) Tariful orar pentru medicii de familie titulari de cabinet, precum și pentru medicii angajați este de 40 lei/oră.(3) Tariful orar pentru asistenții medicali care desfășoară serviciu în regim de gardă în cadrul centrelor de permanență se determină în funcție de salariul negociat cu toate sporurile și contribuțiile aferente și nu poate fi mai mic de 20 lei/oră și mai mare de 22,5 lei/oră.(4) Pentru veniturile realizate se calculează și se virează cotele aferente taxelor și impozitelor potrivit reglementărilor legale în vigoare.(5) Medicii de familie/de medicină generală care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, în cabinetul propriu, în spațiul pus la dispoziție de unul dintre medicii asociați sau în spațiu asigurat de echipa medicală, suportă și cheltuielile de administrare și funcționare ale cabinetului, precum și costurile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar prevăzut la alin. (1) se majorează cu 50%, adică 20 lei/oră, pentru fiecare medic de familie/medicină generală care își desfășoară activitatea în acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat, angajat sau medic cu contract de prestări servicii. Medicii asociați care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă în spațiul pus la dispoziție de autoritățile locale suportă și cheltuielile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar de 40 lei/oră se majorează cu 4 lei/oră, pentru fiecare medic care își desfășoară activitatea în acel centru de permanență, indiferent dacă este titular, asociat sau medic cu contract de prestări servicii.


    Articolul 8
    (1) Medicii de familie care asigură continuitatea asistenței medicale în regim de gardă în centrele de permanență beneficiază de un venit care se constituie din sumele obținute prin înmulțirea valorii de referință a tarifului orar, ajustate calității de coordonator al centrului de permanență, după caz, cu procentul corespunzător cheltuielilor de administrare și funcționare, după caz, și cu procentul corespunzător cheltuielilor cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, după caz, cu numărul total de ore de gardă efectuate de către fiecare medic de familie în parte, în luna pentru care se face plata.(2) Pentru medicul de familie care îndeplinește rolul de coordonator al centrului de permanență tariful orar se majorează cu 15%.(3) Decontarea activității medicale desfășurate în cadrul centrului de permanență se face lunar, în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la primirea documentelor, la data de ..........(4) În cazul în care un medic lipsește nemotivat sau fără să anunțe schimbarea gărzii, va fi sancționat cu contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate, precum și cu sumele aferente cheltuielilor, după caz.
    VII. Controlul modului de organizare, derulare, monitorizare și raportare a activității desfășurate în cadrul centrelor de permanență

    Articolul 9
    (1) Controlul privind respectarea asigurării continuității asistenței medicale primare în regim de gardă în centrele de permanență se exercită cel puțin anual de comisii mixte formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai casei de asigurări de sănătate, în funcție de domeniul de competență.(2) Controlul prevăzut la alin. (1) va urmări, în principal, următoarele:
    a) respectarea de către medicii și asistenții medicali a programului de gardă, conform programării avizate de către direcțiile de sănătate publică;
    b) identificarea eventualelor disfuncționalități în activitatea centrului de permanență;
    c) verificarea stocurilor de medicamente.
    d) respectarea condițiilor minime de spațiu și a circuitelor funcționale, a condițiilor igienico- sanitare precum și a dotării minime necesare.
    VIII. Răspunderea contractuală

    Articolul 10
    (1) În cazul în care se constată de către comisiile mixte de control, formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate, nerespectarea de către medicii și asistenții medicali a programului de gardă, conform programării avizate de către direcțiile de sănătate publică, aceștia vor fi sancționați cu contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate.(2) Constatarea repetată a nerespectării programului de gardă, respectiv 2 absențe nemotivate într-un interval de 12 luni, de către medici și asistenți medicali, se sancționează prin excluderea medicului/asistentului medical după caz, din cadrul echipei de gardă care asigură continuitatea asistenței medicale la centrul de permanență.
    IX. Forța majoră

    Articolul 11
    (1) Orice împrejurare independentă de voința părților, intervenită după data semnării contractului și care împiedică executarea acestuia, este considerată ca forță majoră și exonerează de răspundere partea care o invocă. Sunt considerate ca fiind forță majoră, în sensul acestei clauze, împrejurări ca: război, revoluție, cutremur, mari inundații, embargo.(2) Partea care invocă forța majoră trebuie să anunțe cealaltă parte în termen de 5 zile de la data apariției respectivului caz de forță majoră și să prezinte un act confirmativ eliberat de autoritatea competentă, prin care să certifice realitatea și exactitatea faptelor care au condus la invocarea forței majore, și, de asemenea, de la încetarea acestui caz.(3) Dacă nu procedează la anunțarea, în termenele prevăzute mai sus, a începerii și încetării cazului de forță majoră, partea care îl invocă suportă toate daunele provocate celeilalte părți prin neanunțarea în termen.
    X. Încetarea, rezilierea și suspendarea contractului

    Articolul 12

    Contractul de asigurare a continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență se suspendă la data la care a intervenit una dintre următoarele situații:
    a) de la data la care casa de asigurări de sănătate este înștiințată de decizia direcției de sănătate publică de suspendare a activității centrului de permanență; suspendarea operează până la data comunicării de către direcția de sănătate publică a deciziei de reluare a activității centrului de permanență;
    b) la solicitarea medicului de familie / medicului de medicină generală, pentru motive obiective, independente de voința acestuia și care determină imposibilitatea desfășurării activității centrului de permanență pe o perioadă limitată de timp, după caz pe bază de documente justificative;
    c) în cazurile de forță majoră confirmate de autoritățile publice competente, până la încetarea cazului de forță majoră, dar nu mai mult de 6 luni, sau până la data ajungerii la termen a contractului.


    Articolul 13

    Contractul de asigurare a continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență încetează în următoarele condiții:
    a) prin desființarea convenției de asociere dintre medicii care au organizat echipele de gardă;
    b) prin acordul de voință al părților;
    c) dacă medicul titular al cabinetului de medicină de familie renunță sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România;
    d) prin denunțarea unilaterală a contractului de către reprezentantul legal al cabinetului de medicină de familie, printr-o notificare scrisă, cu 30 de zile calendaristice anterior datei de la care se dorește încetarea contractului, cu indicarea temeiului legal;
    e) dacă a survenit îmbolnăvirea sau decesul titularului cabinetului de medicină de familie.


    Articolul 14
    (1) Contractul de asigurare a continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență se reziliază de plin drept la data producerii următoarelor situații:
    a) constatarea repetată a nerespectării programului de gardă, respectiv 2 absențe nemotivate într-un interval de 12 luni,
    b) dacă din motive imputabile medicului acesta își întrerupe activitatea / demisie.
    (2) Contractul pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență se reziliază de plin drept printr-o notificare scrisă a caselor de asigurări de sănătate, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data constatării uneia din următoarele situații:
    a) expirarea perioadei de 30 de zile calendaristice de la încetarea valabilității/ retragerea/anularea de către organele în drept a autorizației sanitare de funcționare.
    b) nerespectarea termenelor de depunere a facturilor însoțite de documentele privind activitățile realizate conform prezentului contract, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate a activității realizate, pentru o perioadă de două luni consecutive în cadrul unui trimestru, respectiv 3 luni într-un an;
    c) refuzul cabinetului de a pune la dispoziția organelor de control a actelor privind activitatea desfășurată în centrul de permanență.
    XI. Corespondența

    Articolul 15
    (1) Corespondența legată de derularea prezentului contract se efectuează în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax, prin poșta electronică sau direct la sediul părților.(2) Fiecare parte contractantă este obligată ca în termen de 3 zile lucrătoare din momentul în care intervin modificări ale datelor ce figurează în prezentul contract să notifice celeilalte părți contractante schimbarea survenită.
    XII. Modificarea contractului

    Articolul 16

    În condițiile apariției unor noi acte normative în materie, care intră în vigoare pe durata derulării prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica și se vor completa în mod corespunzător, prin act adițional.


    Articolul 17

    Dacă o clauză a acestui contract este declarată nulă, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de această nulitate.


    Articolul 18

    Litigiile născute în legătură cu încheierea, executarea, modificarea și încetarea ori alte pretenții decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluționare pe cale amiabilă.
    Prezentul contract privind asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență a fost încheiat astăzi, ........., în două exemplare a câte ......... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantă.
    XIII. Alte clauze*) .........
    *) În cuprinsul contractelor pot fi prevăzute clauze suplimentare, negociate între părțile contractante, în limita prevederilor legale în vigoare.

    Casa de Asigurări de Sănătate
    Director general,
    …………….

    Cabinet medicină de familie
    Reprezentant legal,
    ………..

    Director executiv al Direcției economice,
    ………..


    Director executiv al Direcției relații contractuale,
    …………


    Vizat
    Compartiment juridic și contencios


    NOTĂ:
    Un exemplar al prezentului contract se depune și la primăriile unităților administrativ-teritoriale direct implicate.

    ------