NORMA TEHNICA din 10 martie 1979
de utilizare a substanţelor minerale terapeutice
EMITENT
  • MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
  • Publicat în  BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 10 martie 1979



    A. PRINCIPII ŞI CONDIŢII BALNEOTEHNICE PENTRU EXPLOATAREA ŞI UTILIZAREA APELOR MINERALE ÎN SCOPURI TERAPEUTICE
    I. GENERALITATI
    1. Definiţii
    Apele minerale sînt substanţe utile terapeutice care, spre a fi considerate ca atare - conform definitiei internaţionale - trebuie să îndeplinească cel puţin una din următoarele condiţii:
    a) sa conţină saruri în proporţie de cel puţin 1 g% (cloruri, sulfati, bicarbonati) în parte, sau cumulat;
    b) sa conţină elemente chimice cu acţiune farmacologica stabilită într-o proporţie admisă ca necesară. Concentratiile în elemente chimice şi gaze minimum admise pentru caracterizarea unei ape terapeutice sînt:
        - Fe ......................... 10 mg%.
        - As ......................... 0,7 mg%.; HaS02 = MG5o sau HAS04 = 1,3 mg%.
        - I .......................... 1 mg%.
        - CO2 ........................ 1 g%.
        - S titrabil ................. 1 mg%. (în principal SH2)

    c) sa conţină unele gaze considerate terapeutice (CO2; H2S) în concentratiile de mai sus;
    d) să aibă temperatura la emergenta de peste 20 grade C (ape termale);
    e) să fie radioactive în limitele admise ca terapeutice (29 nanocurie) sau echivalentul în Bequerel.
    2. Provenienţă apelor minerale
    Apele minerale utilizate în scopuri terapeutice provin din:
    - izvoare naturale;
    - sonde forate şi puţuri;
    - acumulari în ocnite de sare;
    - lacuri;
    - apa marii.
    3. Modalităţi de folosinţă
    Apele minerale se utilizează în scopuri terapeutice după cum urmează:
    - în cura interna pentru baut, aerosoli şi inhalatii;
    - sub forma injectabila;
    - în cura externa sub forma de băi - cazi individuale; bazine de balneatie; bazine de kinetoterapie; piscine în solarii - precum şi sub forma de irigaţii medicinale.
    De asemenea pentru extragere de saruri sau gaze pentru cura (sau industrializare).
    II. EXPLOATARE - UTILIZARE
    Exploatarea şi utilizarea relationala a apelor minerale în scopuri terapeutice are la baza principiul general al păstrării cat mai nealterate - prin solutionari balneotehnice adecvate a condiţiilor fizico-chimice naturale din zacamant. Ca atare se impune respectarea cu stricteţe a unor norme privind: captarea, transportul, inmagazinarea, distribuţia la consumator, evacuarea apelor reziduale, tipuri de aparaturi şi materiale utilizate.
    1. Captarea
    1.a. Izvoare naturale
    - Captarea trebuie executată direct pe sursa, prin decopertari pînă la roca de baza.
    - Debitul sursei trebuie absorbit integral, în care scop se impune interceptarea cat mai în profunzime a căilor de acces ale apei, înainte de divagarea acesteia.
    - Instalatia de captare va fi astfel concepută şi executată încît să se evite la maximum contactul apei cu aerul atmosferic.
    - La realizarea captarii este necesară folosirea unor materiale şi construcţii-instalaţii şi pentru diferite dispozitive accesorii, rezistente la acţiunea agresiva a apelor (cu conţinut gazos de CO2 şi H2S în special şi cloruri). Aceste materiale pot fi betoanele speciale, materiale ceramice vitrifiate, materiale plastice, sticlă, otelul inox, alama cromata, bronzul fosforos, cauciucul dur.
    - Captarile trebuie să fie în întregime vizitabile.
    - În cazul apelor cu conţinut gazos de CO2 şi H2S captarea trebuie efectuată prin clopote de presiune.
    - Captarile vor fi prevăzute - pe cat este posibil - cu dispozitive de reglare-dirijare a debitelor.
    - Scurgerile apelor provenind din sursa respectiva vor fi astfel concepute şi executate încît să se evite recircuitarea apei în captare.
    1. b. Sonde forate
    - Echiparea sondelor de apa minerala se va face de preferinta cu coloane confectionate din materiale plastice, filtre din metal emailat sau oţel inox, vane eventual din grafal etc.
    - Diametrul minim al coloanei de echipare pe tronsonul superior al sondei va fi de 200 mm, pentru a se permite introducerea pompelor submersibile pînă la adâncimea optima de exploatare. În cazurile în care stratele acvifere mai adânci reclama folosirea unor diametre a coloanei mai reduse, se va recurge la tubarea acestora cu coloane pierdute (Liner).
    - În cazul apelor minerale însoţite de gaze (H2S, CO2), se impune o tehnologie specială de cimentare a forajelor (cimentari cu priza rapida).
    - Sondele vor fi etansate la suprafaţa terenului, atît în cazul celor cu nivel piezometric negativ, cat şi pentru cel artezian. Astfel va fi posibil ca în acelaşi timp să se poată recolta degajarile de gaze (în cazul CO') din perna de gaze de la partea superioară a coloanelor, pentru diferite utilizări ca: reimpregnarea apelor de balneatie sau pentru imbuteliere, alimentarea de instalaţii mofetariene, imbuteliere de CO2 pentru scopuri de industrializare.
    - În cursul procesului de exploatare a apelor cu conţinut de CO2, în scopul evitării degazeificarii, este obligatorie folosirea de pompe submersibile pentru exploatarea sub presiune a zacamantului, chiar în cazul forajelor arteziene.
    - În scopul protejării hidrologice a zăcămintelor de apa minerala, exploatarea sondelor forate se va efectua strict în limitele rezervelor confirmate de către Comisia Republicană a Rezervelor Geologice.
    1.c. Acumulari de ape în ocnite de sare, lacuri, apa marii.
    - Extragerea apelor minerale din aceste surse se va efectua prin instalaţii de pompare executate din materiale rezistente la coroziune.
    - Prizele de recoltare (sorburile) se vor amplasa la adancimi şi distanţe mai mari (de la mal),în special cînd în zonele respective exista amenajări de solarii.
    2. Sisteme de pompare a apelor minerale
    2.a.1. Izvoare pentru cura interna
    - În cazurile cînd este necesar instalarea unui sistem de pompare amplasat între captarea surselor respective şi punctul de consum, se va aplica pentru apele negazoase pompe submersibile de mica capacitate sau pompe cu piston, iar pentru apele cu conţinut gazos (CO2; H2S) se va adopta unul dintre cele doua sisteme: - pompare sub presiune cu pompe submersibile de mica capacitate; - gaz-liftare cu CO2 (gazul se recircuiteaza).
    2.a.2. Izvoare pentru cura externa
    - Sistemul de pompare aplicat va fi cel cu pompe submersibile sau pompe cu piston cu remarca ca în cazul exploatării de ape cu conţinut gazos (CO', H'S) se va utiliza exclusiv sistemul de pompare cu presiuni mărite prin pompa submersibila în scopul evitării degazeificarii.
    2.b. Surse captate prin sonde forate şi puţuri
    - În cazul apelor fără conţinut gazos se va putea utiliza orice sistem de pompare, în funcţie de caracterul şi parametrii hidrodinamici ai zacamantului acvifer.
    - În cazul apelor cu conţinut gazos (CO2, H2S) vor fi folosite în exclusivitate pompe submersibile, instalate la adancimi optime din punct de vedere hidrodinamic şi al concentratiei gazoase, inclusiv în cazul surselor hidrominerale arteziene.
    - Exploatarea se va face cu debite dirijate, în funcţie de necesitaţi (chiar în cazul sondelor cu debitare arteziana), la presiuni comparabile cu presiunea corespunzătoare nivelului de amplasare a sorbului pompei, în scopul evitării degazeificarii.
    2.c. Acumulari de ape în ocnite de sare, lacuri, apa marii
    - Pentru recoltare se va putea utiliza orice sistem de pompare în funcţie de condiţiile specifice, cu remarca necesităţii ca amplasarea sorbului să se facă în condiţii care să asigure evitarea absorbtiei de ape poluate, materii de suspensie, vegetaţie subacvatica etc.
    - Nu se admite exploatarea pentru cura externa a apelor din lacurile şi ocnitele folosite ca piscine publice (cu excepţia cînd acestea au un mare volum de apa, şi în condiţiile unui aviz prealabil al Ministerului Sănătăţii.
    3. Transportul apelor minerale
    Operaţiunea de transport a apelor minerale intervine în scopul vehicularii acestora pe traseul de la sursa la sistemele de inmagazinare şi distribuire la reţeaua de consum. La proiectare - execuţie se vor respecta următoarele condiţii balneotehnice:
    - în cazul apelor cu conţinut gazos (H2S CO2) în conductele de transport se vor menţine presiuni superioare presiunii la care se realizează priza de apa, respectiv asigurarea circulaţiei inecate pe conducte (secţiune plină);
    - în scopul evitării degradării apelor vehiculate pe conductele de transport se vor aplica procedee tehnice care să împiedice contactul apei cu aerul atmosferic;
    - pe conducte se va menţine viteza optima constanta în circulaţia apei, în următoarele scopuri:
    - antrenarea bulelor de gaz provenite din degajare;
    - evitarea socurilor de presiune în conducta:
    - conductele de transport vor fi confectionate din materiale care să nu între în reactie cu apa vehiculata (materiale plastice, eventual armate cu fibre de sticlă; oteluri inox; azbociment etc.). La proiectare, alegerea materialului optim pentru conductele de transport a apelor minerale, se va studia prealabil pentru fiecare caz în parte;
    - izolarea termica a conductelor de transport este obligatorie în cazul apelor termominerale;
    - conductele de transport vor fi proiectate cu secţiune constanta, evitandu-se pantele mari, conturile şi curbele prea bruste;
    - traseul conductelor de transport va fi vizitabil şi accesibil în întregime pentru intervenţii şi întreţinere şi prevăzut cu vane de degazeificare după necesitaţi (în cazul apelor cu conţinut gazos).
    Observatie
    - Oprirea sistemului de transport pe conducte, în cazul apelor gazoase se va face numai accidental, fiind totodată necesar ca să se prevadă ventile de dezaerisire montate lateral pe conducte spre a se evita evacuarea gazelor în funcţionarea normală.
    - În cazuri deosebite, cînd trebuie evitate stagnari în desfăşurarea proceselor de balneatie, sau imbuteliere, se va putea lua în considerare şi faptul de a se monta pe anumite trasee ale conductei principale şi o conducta anexa, folosibila în caz de intervenţii tehnice fortuite pe sistemul de transport.
    4. Inmagazinarea apelor minerale
    4.a. Scopul
    Inmagazinarea apelor minerale se efectuează pentru asigurarea de stocaje tampon şi distribuire în reţeaua balneotehnica de folosinţă.
    4.b. Condiţii constructive pentru mijloacele de inmagazinare
    Mijloacele utilizate pentru inmagazinarea apelor minerale sînt:
    - rezervoarele
    - batalurile
    În funcţie de modul de execuţie-amplasare rezervoarele pot fi subterane; la nivelul solului; supraterane (castele de apa).
    Proiectarea şi execuţia tehnica a rezervoarelor se va face în conformitate cu normele uzuale în vigoare, respectându-se şi următoarele condiţii specifice tehnicii balneare:
    - Materialele de execuţie vor fi rezistente la agresivitatea prin coroziune a apelor minerale (betoane speciale şi metal protejate anticoroziv cu pelicule de silicati şi rasini polimerice, epoxidice).
    - Rezervoarele vor fi proiectate cu mai multe compartimente în scop de întreţinere şi intervenţii tehnice, precum şi în scopul asigurării unei functionalitati fără întrerupere. De asemenea, vor fi prevăzute şi posibilităţi de vizitare pentru fiecare compartiment.
    - Rezervoarele vor fi construite perfect etanse în scopul principal de a se evita la maximum contactul cu aerul atmosferic.
    - Spre a se evita aerarea apei inmagazinate şi degazeificarea (în cazul apelor gazoase - H2S, CO2) în timpul alimentarii sau golirii, rezervoarele vor fi prevăzute cu sisteme de umplere şi preluare a apei, instalate la partea inferioară.
    - În vederea păstrării, la maximum posibil, a temperaturii iniţiale a apei inmagazinate, rezervoarele vor fi prevăzute cu izolaţii termice corespunzătoare.
    În ce priveşte batalurile, acestea se vor utiliza în practica balneara numai în cazuri locale (ape cloruro-sodice de mare concentraţie şi mare debit, utilizabile pentru cura externa).
    4.c. Funcţiuni a rezervoarelor de inmagazinare ape minerale şi bataluri
    Rezervoarele pentru ape minerale pot asigura următoarele funcţiuni:
    - acumulari de rezerve de apa minerala conform necesarului în procesele balneare (sau alte scopuri)
    - posibilitatea de distribuire a apei în reţeaua consumatorului în sistem gravitational (prin stabilirea unor amplasamente convenabile în teren)
    - posibilitatea de distribuire a apei (simultană după caz) prin racordare multipla pentru diversi consumatori: balneatie, imbuteliere, extragere de saruri, extragere de gaze.
    4.d. Regim de exploatare a rezervoarelor şi batalurilor de apa minerala
    - În rezervoare, inmagazinarea apelor minerale negazoase se va face fără contact cu aerul atmosferic, în care scop la partea superioară a rezervorului se va asigura o perna de gaz inert (CO2, N2)
    - În cazul apelor cu conţinut gazos (CO2, H2S) în rezervor se va menţine o presiune cel puţin egala cu presiunea punctului de recoltare a apei din zacamant. În toate cazurile, presiunea din rezervor va fi superioară presiunii atmosferice, în scopul menţinerii în soluţie a gazelor dizolvate. De asemenea în rezervor se va asigura o temperatura a apei scăzută, cat mai apropiată de temperatura apei din zacamant.
    - În cazul apelor hipertermale, inmagazinarea acestora în scop terapeutic se va face numai după valorificarea energetic prealabilă, prin instalaţii de recuperare a excesului de căldură (în raport cu necesităţile balneare) amplasate pe traseul dintre sursa şi rezervorul de acumulare).
    - Batalurile (rezervoarele deschise) vor funcţiona în regim de stricta asigurare a respectării măsurilor adecvate pe linie de protecţie igienico-sanitară a apelor acumulate.
    5. Evacuarea apelor minerale uzate
    În scopul evitării fenomenului de poluare a mediului natural evacuarea apelor minerale uzate seva face după prealabile operaţiuni de desalinizare sau diluare (pentru eventuala industrializare a sarurilor rezultate). În cazuri speciale apa se recircuiteaza cu autoepurare.
    III. CONDIŢII ŞI MIJLOACE BALNEOTEHNICE FOLOSITE PENTRU CURA EXTERNA CU APE MINERALE
    a. Cura externa
    În bazele de tratament se folosesc, în practica curei externe cu ape minerale, următoarele mijloace balneotehnice:
    1.a. Cazi individuale - pentru băi generale sau parţiale - confectionate din oteluri inox, materiale plastice, fonta emailata.
    Consumul de apa minerala pentru o procedură la cada este de cca. 300 litri, considerându-se în calculele de evaluare a capacităţilor balneare: 3 băi dintr-un mc de apa minerala.
    Temperatura uzuală a apei în cada este de 36,00 grade C - 37,5 grade C şi se obţine local printr-o baterie de amestec racordata la reţeaua de alimentare a cazii respective. Temperatura baii poate varia în limite mai largi în funcţie de scopul terapeutic urmărit.
    Conductele de alimentare a conductelor de alimentare cu apa minerala va fi executată din tevarie inox, iar scurgerile din teava de PVC - dur sau tuburi ROPAFS (poliesteri cu armatura din fibra de sticlă).
    2.a. Bazine pentru balneatie - pentru băi în comun de câte 4-6 persoane odată. În general se prefera a fi proiectate de forma dreptunghiulara, inaltate de la pardoseala sălii de 0,75 - 0,80 m., cu adâncimea uniforma a apei de 0,90 - 1,00 m,. prevăzute cu balustrada interioară de sustinere, montata la cel puţin una din laturile lungi şi avînd de-a lungul aceleiaşi laturi şi o bancheta pentru poziţia sezand.
    Accesul în bazin se face printr-o scara prevăzută cu o cuva alimentara cu apa calda în curgere continua, pentru clatirea obligată a picioarelor.
    Temperatura uzuală a apei în bazin este 37 grade C şi se obţine printr-o vana centrala de amestec.
    În scopul asigurării unor maxime condiţii de igienizare, alimentarea bazinului se va face prin curgere continua la preaplin (se prevede un jgheab interior de colectare executat pe una din laturile mai libere). În aceasta situaţie consumul de apa necesar pentru funcţionarea bazinului în program util de 7 ore (înainte de amiaza) se va deduce din condiţia ca la sfîrşitul zilei de lucru apa în bazin să se fi schimbat odată.
    În legătură directa cu sala bazinului se vor prevedea duşuri de curăţenie şi instalatie pentru dezinfectia antimicotica a picioarelor şi a pardoselilor în spaţiile în care circulaţia se face descult.
    - Capacitatea bazinelor se proiectează după norma de 4 mp de persoana.
    Avându-se în vedere acţiunea agresiva a apelor minerale folosite în cura externa, bazinele se construiesc în consecinţa din următoarele materiale:
    - beton turnat cu dozaj puternic, izolat şi placat pe strat de suport tratat cu produse hidrofobe (de tip Apa Stop) cu plăci ceramice;
    - tronsoane prefabricate din material plastic armat cu fibre de sticlă, sau din aluminiu, montate în cade de beton turnat, obişnuit.
    3.a. Bazine de kinetoterapie (pentru recuperari medicale) Se proiectează în condiţiile balneotehnice similare bazinelor de balneatie, cu următoarele diferenţe:
    - capacitate utila pentru 10-12 persoane odată (în funcţie de specificaţiile temei-program),
    - adâncimea este variabila începînd cu 1,20 şi pînă la 1,40 m (prin Tema se poate cere şi o nisa cu adancime de 1,60-1,70 m pentru elongatii cu încărcare în poziţia ortostatica),
    - temperatura uzuală a apei în bazin de 34-36 grade C.
    În scopul utilizării bazinelor cu dispozitive ajutatoare pentru efectuarea unor proceduri kinetice, se pot prevedea dispozitive de liftare iar pe marginea interioară, sau la exterior (de-a lungul cel puţin a uneia din laturi) diferite puncte de ancorare. (balustrade, tije, carlige etc.). Dispozitivele în cauza pot fi: plansete submerse, suspensoare pentru elongatii verticale, strapontine, scaune cu bare de sustinere, sine cu glison pentru mers susţinut în apa etc.
    4.a. Bazine piscina în solarii. Se proiectează în conformitate cu normele uzuale pentru acest tip de bazine, cu profil în general de agrement şi calire.
    Observaţii
    - Bazinele pentru ablneatie sau kinetoterapie, fiind instalate în spaţii închise, nu se alimentează cu ape minerale care degaja potenţial H2S sau CO2, decât după prealabilă degazeificare spre a se evita noxele (îmbolnăviri ale căilor respiratorii şi bronzul pentru robineatrie).
    Reţeaua de scurgere a apelor minerale uzate se executa din conducte de azbociment sau fonta.
    Instalaţiile de ventilaţie în încăperile de balneatie cu ape minerale se executa din burlane de tabla galvanizata protejate anticoroziv (atît la interior cat şi exterior) cu pelicule de elastomeri, sau din folii de PVC fasonate la cald şi sudate.
    Ventilatoarele se executa de asemenea din materiale rezistente la agenţii corozivi degajati din evaporarea apelor minerale.
    Instalaţiile electrice pentru iluminat şi forta din spaţiile de balneatie cu ape minerale se executa etans, cu conductori din cupru, cu corpuri de iluminat fluorescent etanse precum şi toată aparatura protejata etans şi montata conform normativelor de specialitate, în vigoare.
    Racirea apelor hipertermale pentru cura externa se poate face în aparate schimbatoare de căldură executate din inox.
    În cazul cînd nu exista agentul de răcire (apa rece din reţea sau alta sursa), se va putea utiliza sistemul de răcire în turnuri cu paleti eventual în bazine libere deschise.
    Alimentarea cazilor sau bazinelor de balneatie se va putea face în cazul apelor termale, fie dintr-o situaţie centrala la temperatura de serviciu, fie prin racirea locală, direct la cada sau bazin, prin baterii în amestec (apa hipertermala + apa racita minerala).
    Întreţinerea instalaţiilor de alimentare cu apa minerale şi reţeaua de scurgere a apelor uzate, este asigurata prin crearea de tunele tehnice vizitabile, obligatorii cel puţin pentru conductele magistrale.
    Finisajele în spaţiile de tratamente balneare prin ape minerale pentru cura externa se executa din materiale care să reziste la agresivitatea prin coroziune a acestor ape (cloruro-sodice, sulfuroase, carbogazoase).
    Tencuielile se vor executa pe baze de mortaruri cu dozaj puternic de ciment, cu adaus de soluţii hidrofobe de tip "apa stop".
    Pardoselile din placaje ceramice vitrifiate.
    Pereţii subtiri pentru panotaje interioare se vor executa din PVC sau betoane prefabricate protejate cu pelicule hidrofobe-anticorozive.
    Tamplaria interioară (uşi, ferestre etc.) din aluminiu eloxat.
    b. Cura interna
    Cura interna cu ape minerale se efectuează sub următoarele forme:
    - crenoterapia (cura de baut cu ape medicinale);
    - aerosolizari - inhalatii.
    1.b. Crenoterapia se efectuează cu ape servite direct la sursa (izvor, sonda, put); la un punct de distribuţie al apelor minerale (transportate în recipienţi şi servite exclusiv numai la ora stabilită de medic pentru priza respectiva); cu ape imbuteliate şi desfăcute prin reţeaua comercială.
    Crenoterapia efectuată direct la sursa, comporta existenta unei simple captări instalata cu un punct de servire sau unei buvete (captare mai reprezentativa din punct de vedere esteto-constructive), iar în cazuri mai deosebite servirea apelor minerale pentru cura de baut se efectuează în pavilioane prevăzute cu spaţii de servire (eventual punct de distribuţie cu un cadru mediu de specialitate în baza prezentării de către bolnav a prescripţiei medicale respective), zone de consum al apei în plimbare uşoară - terase libere sau acoperite - spaţii dotate cu bănci şi canapele etc.; de asemenea putându-se prevedea şi un ghiseu pentru vânzare de recipienţi şi ţevi-sugar necesare la ingurgitarea apei cu prize incete.
    Atît în cazul buvetelor, cat şi al pavilioanelor, pot fi distribuite, după caz, mai multe surse odată prin robinete de serviciu separate. La fiecare izvor va fi afişată denumirea izvorului şi compozitia lui chimica.
    Din punct de vedere constructiv, captarile-izvor, buvetele şi pavilioanele sînt executate cu materiale rezistente la coroziune ca: betoanele cu dozaj puternic, piatra şi marmura dura, bazaltul, sticlă, oteluri inox, alama, bronzul etc.
    În funcţie de prescripţiile medicale respective, apele pentru cura pot fi consumate reci (la temperatura iniţială sursei), sau incalzite în recipienţi, în instalaţii de tip Bain-Marie. Încălzirea apelor se practica de regula la barurile de servire, unde exista posibilităţi adecvate pentru amenajarea instalaţiilor de încălzire menţionate.
    Apele pentru cura interna imbuteliate sînt supuse, pentru operaţiunea de imbuteliere, unei tehnologii speciale în conformitate cu normele specifice în vigoare. În cazul consumarii acestor ape pentru necesitaţi de cura (şi pentru masa în cazul apelor carbogazoase), este de reţinut faptul ca timpul de păstrare a apelor imbuteliate nu trebuie să depăşească 3 luni şi în condiţii de păstrare în depozit, adecvate (intuneric şi temperaturi scăzute).
    2.b. Aerosolizari - inhalatii. Acest mijloc de cura interna cu ape minerale (ape clorurate iodo-bromate, ape sulfuroase) se practica în încăperi special amenajate în cadrul unor baze de tratament.
    Procedurile pot fi individuale (necesita lavoar, instalatia propriu-zisa de aerosolizare-pulverizatii, inhalatii, gargarisme) şi scaun pentru pacient), precum şi în comun (necesita încăpere etansa echipata cu instalaţii de ultrasunet pentru producerea şi distribuirea particulelor micronice de apa minerala utilizata pentru inhalatii şi scaune pentru pacienti - 4 max. 10 persoane odată). Pentru procedurile individuale de aerosolizari este necesar a se instala fie aparate care funcţionează fără o sursa de aer comprimat centralizata, fie aparate care sînt puse un funcţiune şi alimentate cu aer comprimat furnizat de un electrocompresor, montat în încăpere corespunzătoare. Pentru calcularea mărimii compresoarelor, în funcţie de numărul de posturi pe care le deservesc, se va avea în vedere norma de cca 25 litri de aer/minut pentru un post.
    ------------