REGULI ŞI NORME TEHNICE din 26 august 2002
privind producerea, controlul calităţii şi/sau comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol, altul decât seminţele
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 14 octombrie 2002




    Capitolul 1 Domeniul de aplicare


    Articolul 1

    (1) Prezentele reguli şi norme tehnice se aplică producerii în vederea comercializării, prelucrării, controlului calităţii şi/sau comercializării materialului de înmulţire şi plantare legumicol, altul decât seminţele, din următoarele genuri şi specii, precum şi hibrizilor acestora:
    1. Allium ascalonicum - ceapa esalota
    2. Allium cepa L. - ceapa
    3. Allium fistulosum L. - ceapa de stufat
    4. Allium porrum L. - praz
    5. Allium sativum L. - usturoi comun
    6. Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. - asmatui
    7. Apium graveolens L. - telina
    8. Asparagus officinalis L. - sparanghel
    9. Beta vulgaris L. var. vulgaris - sfecla de petiol
    10. Beta vulgaris L. var. condiţiva Alef. - sfecla roşie
    11. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. sabellica L. - varza creata
    12. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. - conopida
    13. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. - brocoli
    14. Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC - varza de Bruxelles
    15. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L. - varza creata de Milano
    16. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC - varza alba
    17. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC - varza roşie
    18. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. gongylodes L. - gulie
    19. Brassica pekinensis (Lour.) Ruper. - varza chinezeasca
    20. Brassica rapa L. var. rapa - napi
    21. Capsicum annuum L. - ardei
    22. Cichorium endivia L. - cicoare creata şi scarola
    23. Cichorium intybus L. (partim) - cicoare industriala, andiva
    24. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsun et Nakai - pepene verde
    25. Cucumis melo L. - pepene galben
    26. Cucumis sativus L. - castravete
    27. Cucurbita maxima Duchesne - dovleac de copt
    28. Cucurbita pepo L. - dovlecel
    29. Cynara cardunculus L. - cardon
    30. Cynara scolymus L. - anghinare
    31. Daucus carota L. - morcov
    32. Foeniculum vulgare Miller - fenicul
    33. Lactuca sativa L. - salata
    34. Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw - tomate
    35. Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex AW. Hill - patrunjel de frunze, patrunjel de radacina
    36. Phaseolus coccineus L. - fasole de Spania
    37. Phaseolus vulgaris L. - fasole
    38. Pisum sativum L. (partim) - mazare
    39. Raphanus sativus L. - ridichi
    40. Rheum rhabarbarum L. - revent
    41. Scorzonera hispanica L. - scortonera
    42. Solanum melongena L. - vinete
    43. Spinacia oleracea L. - spanac
    44. Valerianella locusta (L.) Laterr. - fetica
    45. Vicia faba L. (partim) - bob.
    (2) Prezentele reguli şi norme tehnice se aplică şi port-altoilor sau altor părţi ale plantelor aparţinând altor genuri, specii sau hibrizi nementionati la alin. (1), în cazul în care materialul aparţinând genurilor, speciilor sau hibrizilor prevăzuţi la alin. (1) este sau trebuie altoit pe aceşti port-altoi sau părţi ale plantei.
    (3) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol din speciile enumerate la alin. (1) nu se comercializează decât dacă aparţine unui soi înregistrat şi publicat în Catalogul oficial al României sau în Catalogul comun al soiurilor speciilor de legume al Uniunii Europene.
    (4) Face excepţie de la prevederile alin. (1) şi (3) materialul de înmulţire şi plantare legumicol destinat următoarelor scopuri, fără a aduce atingere prevederilor de carantina fitosanitara:
    a) teste sau scopuri ştiinţifice; sau
    b) munca de selecţie; sau
    c) măsuri care vizează conservarea diversitatii genetice.
    (5) Modificarea listei genurilor şi speciilor prevăzute la alin. (1) se poate face prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
    (6) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol din producţia interna, destinat pieţei interne, aparţinând altor genuri, specii sau hibrizi interspecifici nementionati la alin. (1) şi care aparţine unui soi înregistrat sau protejat în România, se va supune unor reguli şi norme interne aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.


    Capitolul 2 Definirea termenilor utilizaţi


    Articolul 2

    În cadrul prezentelor reguli şi norme tehnice termenii utilizaţi se definesc astfel:
    a) materialul de înmulţire: părţi ale plantei şi tot materialul plantei, incluzând portaltoiul destinat pentru înmulţire şi pentru producţia de legume;
    b) materialul de plantare: plante întregi şi părţi de plante, incluzând componente ale plantelor altoite, destinate plantarii pentru producţia de legume;
    c) furnizor sau agent economic: orice persoană fizica sau juridică care desfăşoară cel puţin una dintre următoarele activităţi profesionale privind materialul de înmulţire şi plantare: reproducere, producere, prelucrare, menţinere şi/sau tratare şi comercializare la intern, import sau export;
    d) comercializare: cantităţile disponibile sau din stoc, prezentate sau oferite pentru vânzare, vânzarea şi/sau livrarea către o altă persoană, sub orice formă, a materialului de înmulţire sau plantare;
    e) autoritatea oficială responsabilă: autoritate unica şi centrala, creata sau desemnată, aflată sub controlul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi responsabilă cu problemele de asigurare a calităţii:
    (i) autoritatea centrala desemnată din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi responsabilă de problemele privind calitatea este Inspecţia Naţionala pentru Calitatea Seminţelor, denumita în continuare INCS, conform Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante;
    (îi) autorităţile stabilite la nivel teritorial, în subordinea autorităţii naţionale centrale, sunt: inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor, denumite în continuare ITCSMS, şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, denumit în continuare LCCSMS;
    f) măsuri oficiale: măsuri luate de autoritatea oficială responsabilă;
    g) inspecţie oficială: inspecţia efectuată de autoritatea oficială responsabilă;
    h) document oficial: document întocmit de autoritatea oficială responsabilă sau sub responsabilitatea sa;
    i) lot: un număr de unităţi dintr-un singur produs, identificabil prin omogenitatea compoziţiei şi a originii sale;
    j) laborator: entitate publică sau privată ce desfăşoară o activitate de analiza şi diagnosticare propriu-zisa, iar rezultatele testelor efectuate permit furnizorului să îşi monitorizeze calitatea producţiei.


    Capitolul 3 Obligaţiile furnizorului


    Articolul 3

    (1) Furnizorii înregistraţi pentru producerea materialului de înmulţire şi plantare legumicol vor lua toate măsurile pentru respectarea prevederilor prezentelor reguli şi norme tehnice în toate etapele de producere, prelucrare şi de comercializare a materialului de înmulţire şi plantare legumicol.
    (2) Furnizorii trebuie să fie înregistraţi în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 253/2002 pentru aprobarea Metodologiei privind înregistrarea agenţilor economici, persoane fizice şi juridice, pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi materialului săditor.
    (3) În vederea aplicării prevederilor alin. (1) furnizorii efectuează prin personalul propriu acreditat sau prin personalul oficial al autorităţii verificări având la baza următoarele principii:
    a) identificarea punctelor critice din procesul de producţie, pe baza metodelor utilizate;
    b) elaborarea şi implementarea unor metode de monitorizare şi verificare a punctelor critice ale procesului de producţie prevăzute la lit. a);
    c) ridicarea probelor pentru efectuarea analizelor într-un laborator acreditat;
    d) înregistrarea datelor şi documentelor referitoare la prevederile lit. a), b) şi c), în forma scrisă sau în alte forme durabile, ţinerea evidentei producţiei şi comercializării într-un registru de intrari şi iesiri, conform modelului prevăzut în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 253/2002, care să fie la dispoziţia inspectorului ITCSMS sau LCCSMS. Aceste documente şi înregistrări vor fi păstrate cel puţin 2 ani, dar nu mai puţin decât prevăd dispoziţiile ITCSMS sau LCCSMS, în funcţie de particularităţile procesului de producţie. Furnizorii a căror activitate se limitează doar la comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol, produs şi ambalat de alţi furnizori, trebuie să ţină doar evidenta operaţiunilor de cumpărare şi de vânzare a acestui material în registrul de intrari şi iesiri.
    (4) Dacă în urma verificărilor sau a altor informaţii de care dispun furnizorii prevăzuţi la alin. (1) descoperă prezenta unuia sau mai multor organisme dăunătoare care fac obiectul Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001, sau a organismelor dăunătoare prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele reguli şi norme tehnice, în măsura în care afectează calitatea materialului, furnizorii sunt obligaţi sa informeze autoritatea fitosanitara şi ITCSMS sau LCCSMS şi sa adopte măsurile pe care aceste autorităţi le recomanda sau orice măsură necesară reducerii riscului răspândirii organismelor dăunătoare menţionate. Furnizorii ţin într-un registru evidenta apariţiei organismelor dăunătoare în unităţile lor şi a tuturor măsurilor luate pentru combaterea acestora.


    Articolul 4

    Furnizorii efectuează personal sau prin intermediul personalului oficial controale având ca obiectiv următoarele reguli şi condiţii:
    a) luarea în considerare, în permanenta, a următoarelor puncte critice, după caz:
    1. planul, schita, metoda de cultura;
    2. calitatea materialului de înmulţire şi plantare legumicol folosit pentru începerea procesului de producţie;
    3. insamantarea, plantarea, repicarea, repicarea la cuburi nutritive şi plantarea materialului de înmulţire;
    4. îndeplinirea condiţiilor de stare fitosanitara;
    5. îngrijirea culturii;
    6. operaţiunile de înmulţire;
    7. măsuri luate pentru protecţia soiului şi măsuri de igiena;
    8. tratamente;
    9. operaţiunile de recoltare, ambalare;
    10. păstrare, depozitare;
    11. transport;
    12. administrare, prin care se înţelege:
    (i) locul unde se afla parcelele pentru insamantat sau plantat;
    (îi) originea materialului, toate fazele de multiplicare, de control, de ridicare a probelor, ca şi rezultatele lor;
    (iii) cui i-a livrat fiecare dintre loturile aprobate, menţionând numele, adresele şi datele respective şi toate celelalte activităţi efectuate de către furnizor;
    b) ţinerea insemnarilor în registrul de intrari şi iesiri cu privire la informarea completa a persoanelor oficiale, despre samanta, plante sau alte obiecte:
    1. cumpărate pentru păstrare sau plantare pe teren;
    2. aflate în producţie sau livrate la beneficiari;
    3. tratamente chimice aplicate plantelor şi menţinerea documentelor respective cel puţin un an;
    c) menţinerea de către furnizor, prin personalul acreditat sau prin intermediul unui responsabil numit de el, a legăturii cu autoritatea oficială şi răspunderea în faţa persoanei oficiale cu referire la calitatea şi starea fitosanitara a materialului de înmulţire şi plantare legumicol;
    d) executarea inspecţiilor vizuale necesare şi la date corespunzătoare, în condiţiile admise şi acceptate de persoana oficială;
    e) asigurarea permanenta de către furnizor ca ridicarea probelor se face conform metodologiilor şi standardelor în vigoare;
    f) asigurarea de către furnizor, în orice moment, a accesului liber al persoanelor oficiale, în special pentru inspecţie şi/sau luarea probelor, precum şi accesul la însemnările şi documentele prevăzute la lit. b), în toate sectoarele de producţie sau ale laboratorului, pentru ca aceste persoane oficiale să se asigure ca prevederile prezentelor norme şi reguli tehnice sunt respectate de furnizor;
    g) punerea la dispoziţie de către furnizor persoanei oficiale a tuturor datelor, documentelor şi informaţiilor referitoare la materialul de înmulţire şi plantare legumicol de care dispune sau permiterea persoanei oficiale să facă investigaţiile pe care aceasta le considera necesare;
    h) identificarea de către furnizor, în camp, în timpul vegetatiei sau la recoltare, în timpul sortarii, ambalarii şi al păstrării materialului de înmulţire şi plantare legumicol. Acesta va elimina toate plantele atipice din punctul de vedere al autenticităţii şi calităţii materialului de înmulţire şi plantare legumicol;
    i) asigurarea echipamentului tehnic corespunzător al furnizorului astfel încât producţia, ambalarea, păstrarea şi depozitarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol să se poată realiza într-o maniera adecvată obţinerii unui material de calitate corespunzătoare;
    j) comercializarea de către furnizor a materialului pe loturi, etichetat şi marcat corespunzător, în respectul şi protecţia beneficiarului;
    k) asigurarea altor cooperări cu persoanele oficiale.


    Capitolul 4 Acreditarea activităţilor furnizorului


    Articolul 5

    (1) Acreditarea personalului furnizorului înregistrat pentru producerea în vederea comercializării şi comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol se fac de către autoritatea oficială, respectiv ITCSMS şi LCCSMS, după ce a verificat dacă metodele de producţie şi aplicarea acestora sunt conforme cu prezentele reguli şi norme tehnice.
    (2) Acreditarea personalului pentru inspecţie în camp şi ridicari de probe se efectuează cu respectarea condiţiilor şi procedurilor de acreditare în vigoare, adaptate la activităţile specifice reglementate de prezentele reguli şi norme tehnice.
    (3) Acreditarea laboratorului se efectuează de autoritatea oficială, cu respectarea condiţiilor şi procedurilor de acreditare în vigoare şi dacă metodele folosite şi dotările laboratoarelor corespund prevederilor în vigoare pentru activităţile de analiza.
    (4) Acreditarea activităţilor furnizorului se concretizează dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 3 şi 4 şi dacă este asigurat managementul calităţii prin personal calificat care să urmărească, sa remedieze şi sa răspundă în faţa autorităţii oficiale de luarea măsurilor necesare realizării şi respectării prevederilor legale.
    (5) Acreditarea trebuie reînnoită dacă furnizorul se decide să execute alte activităţi decât cele pentru care a fost acreditat.
    (6) Până la acreditarea personalului şi a laboratorului furnizorului, verificările, prelevarea probelor, analizele şi eliberarea documentelor se efectuează de personalul ITCSMS sau LCCSMS.
    (7) După acreditare persoana oficială va supraveghea şi va monitoriza furnizorul pentru a se asigura ca acesta continua sa ia în considerare punctele critice din procesul de producţie şi să respecte prezentele reguli şi norme tehnice.


    Capitolul 5 Supravegherea şi monitorizarea furnizorilor


    Articolul 6

    (1) Supravegherea şi monitorizarea furnizorilor înregistraţi pentru producerea materialului de înmulţire şi plantare legumicol, a unităţilor lor producătoare şi a laboratoarelor se efectuează de către ITCSMS sau LCCSMS, în cazul în care verificările procesului de producţie, prelucrare, analiza calităţii şi cea fitosanitara sunt efectuate de furnizor însuşi prin personalul şi laboratorul propriu acreditat.
    (2) Autoritatea oficială supraveghează şi monitorizează furnizorii şi unităţile lor, având în vedere natura activităţii acestora, pe baza principiilor pe care trebuie să le îndeplinească conform art. 3 şi 4, precum şi a altor prevederi ale prezentelor reguli şi norme tehnice sau a altor reglementări în vigoare.
    (3) Persoana oficială supraveghează şi monitorizează furnizorii pentru stabilirea şi implementarea metodelor de verificare a punctelor critice menţionate la art. 4 şi se asigura ca aceste metode sunt avute în vedere de către furnizor, urmărind în special:
    a) disponibilitatea, fidelitatea şi folosirea metodelor existente pentru verificarea fiecăruia dintre punctele critice menţionate la art. 4 lit. a);
    b) siguranţa (exactitatea) acestor metode;
    c) dacă metodele sunt potrivite pentru o evaluare corecta a conţinutului producţiei şi comercializării, inclusiv aspectele administrative;
    d) competenţa personalului furnizorului de a efectua verificările.
    (4) Persoana oficială va supraveghea şi va monitoriza furnizorul la ridicarea probelor pentru analiza într-un laborator acreditat, conform art. 3 alin. (2) lit. c), pentru a se asigura ca:
    a) se iau probe în diferite faze ale producţiei, la intervalele stabilite de persoana oficială, atunci când metodele de producţie au fost stabilite în timpul verificării pentru acreditare;
    b) probele sunt luate după metode tehnice corecte şi folosind procedee sigure privind felul analizelor de efectuat;
    c) probele sunt luate de personal acreditat; şi
    d) analizele sunt efectuate într-un laborator acreditat în acest scop.
    (5) Persoana oficială va executa regulat, cel puţin o dată pe an, în momentele cele mai potrivite, supravegherea şi monitorizarea activităţilor şi dotărilor, luând în considerare natura specifică a activităţii sau activităţilor furnizorului.
    (6) În urma fiecărei inspecţii persoana oficială va consemna rezultatele şi concluziile sale, iar înainte de începerea comercializării, eventual după efectuarea remedierilor necesare, va decide dacă materialul se aproba sau se respinge de la comercializare, întocmind un raport de control prin care anunta imediat furnizorul, în scris, iar acest raport va fi luat la cunoştinţa de conducerea furnizorului.


    Articolul 7

    (1) În caz de respingere de la comercializare a materialului sau a unei părţi a materialului, conducerea furnizorului poate cere reinspecţia, adresand solicitarea la ITCSMS sau LCCSMS, în maximum 3 zile de la data primirii deciziei inspectorului oficial.
    (2) Inspectorul-şef al ITCSMS sau directorul LCCSMS trebuie, nu mai târziu de 3 zile de când solicitarea reinspectiei a fost primită de către autoritatea oficială, sa organizeze efectuarea reinspectiei. După efectuarea acesteia conducerea ITCSMS sau LCCSMS va trimite furnizorului raportul întocmit în urma reinspectiei.
    (3) În cazul în care furnizorul contesta decizia luată în urma reinspectiei, litigiul se rezolva de INCS pe baza documentelor sau a verificărilor faptice. INCS poate folosi şi constatările efectuate de alţi specialişti. Decizia luată de INCS este definitivă.


    Articolul 8

    (1) Dacă în timpul inspecţiei, reinspectiei sau litigiului se stabileşte ca materialul de înmulţire şi plantare legumicol nu întruneşte condiţiile prezentelor reguli şi norme tehnice, lotul sau materialul în cauza respins este interzis de la comercializare.
    (2) Dacă materialul de înmulţire şi plantare legumicol este respins conform alin. (1), furnizorul anunta în scris, în timp util, autoritatea oficială despre intenţia de schimbare a destinaţiei sau despre distrugere, precizând modul, data şi ora de efectuare a acestora, la care trebuie să participe un reprezentant al autorităţii oficiale.


    Articolul 9

    În cazul în care furnizorul solicita control oficial pentru producere, prelucrare şi comercializare, în urma căruia se eliberează documente oficiale, supravegherea şi monitorizarea furnizorului de către autoritatea oficială se limitează la urmărirea respectării cerinţelor prevăzute în documentele oficiale pe perioada producerii, procesarii, păstrării şi comercializării materialului legumicol.


    Capitolul 6 Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească materialul de înmulţire şi plantare legumicol


    Articolul 10

    Furnizorul poate comercializa materialul de înmulţire şi plantare legumicol numai dacă acesta îndeplineşte condiţiile specificate în prezentele reguli şi norme tehnice.


    Articolul 11

    (1) Materialul trebuie, cel puţin la o inspecţie vizuala, să fie efectiv liber de organismele dăunătoare calităţii sau de simptomele acestora, care reduc utilitatea materialului legumicol de înmulţire şi plantare, şi în special să fie liber de acele organisme dăunătoare cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele reguli şi norme tehnice, în ceea ce priveşte genurile şi speciile enumerate.
    (2) Orice material de înmulţire şi plantare legumicol care prezintă semne vizibile sau simptome specifice ale organismelor dăunătoare menţionate la alin. (1) trebuie tratat corespunzător imediat după aparitie, în faza de creştere a culturii, sau, dacă este cazul, va fi eliminat.
    (3) Prezenta organismelor dăunătoare trebuie să fie cat mai redusă astfel încât sa nu fie afectată valoarea de utilizare a materialului legumicol. Materialul trebuie să îndeplinească, acolo unde este cazul, condiţiile de stare fitosanitara prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001.
    (4) Materialul trebuie să aibă identitate şi puritate în ceea ce priveşte genul şi specia şi trebuie să aibă, de asemenea, o suficienta identitate şi puritate varietala.
    (5) Materialul trebuie să fie efectiv liber de orice defecte care afectează calitatea lui ca material de înmulţire sau plantare.
    (6) Verificările din perioada de vegetaţie sunt prevăzute în anexa nr. 1 la prezentele reguli şi norme tehnice.
    (7) Vigoarea şi dimensiunile materialului trebuie să fie satisfăcătoare în ceea ce priveşte utilitatea lui ca material de înmulţire şi plantare legumicol; în plus, raportul dintre rădăcini, tulpina şi frunze trebuie să corespundă scopului de utilizare propus.
    (8) Materialul parental de origine al materialului de înmulţire şi plantare legumicol trebuie să satisfacă condiţiile prevăzute în prezentul capitol.


    Articolul 12

    (1) Intenţia de producere în vederea comercializării a materialului de înmulţire şi plantare legumicol se anunta de către furnizor printr-un document numit "Declaraţie de multiplicare", cu menţiunile stabilite de INCS, pentru a fi luat în evidenta de către ITCSMS sau LCCSMS în scopul supravegherii şi monitorizarii. Declaraţia de multiplicare iniţială sau o noua declaraţie va cuprinde elementele privind identificarea loturilor care rezultă, ambalarea, etichetarea, intenţia de a amesteca (mixtura) unele loturi, după caz.
    (2) În urma unei inspecţii oficiale a materialului de înmulţire şi plantare, persoana oficială va întocmi un raport de control conform modelului stabilit de INCS, prin care stabileşte dacă materialul corespunde regulilor şi normelor în vigoare sau măsurile de remediere necesare ori dacă se respinge de la comercializare.


    Capitolul 7 Comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol


    Articolul 13

    (1) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol poate fi comercializat numai de furnizori înregistraţi pentru producerea în vederea comercializării, prelucrarea şi/sau comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol şi care respecta condiţiile prevăzute de prezentele reguli şi norme tehnice.
    (2) În timpul creşterii sau în timpul mutării (separarii) şi ambalarii materialul parental legumicol şi cel de înmulţire şi plantare vor fi ţinute în loturi separate, bine identificate.
    (3) În cazul comercializării de material de înmulţire şi plantare legumicol de origine diferita în amestec, furnizorul va tine evidenta şi va inregistra într-un registru următoarele date: compozitia lotului şi originea fiecărei componente individuale care compune lotul, menţionând totodată acest lucru pe documentele de livrare.
    (4) Prevederile alin. (2) şi (3) se supun inspecţiei oficiale.
    (5) Autoritatea oficială, în cadrul supravegherii şi monitorizarii, va inspecta oficial materialul legumicol în timpul producerii, prelucrării şi comercializării, prin ridicarea şi verificarea de probe, în conformitate cu normele şi regulile în vigoare.


    Articolul 14

    (1) Materialul legumicol va fi comercializat numai în loturi suficient de omogene, corespunzător cerinţelor prezentelor reguli şi norme tehnice, şi însoţit de documentele eliberate de furnizor. Dacă exista şi un document al autorităţii oficiale, acesta se va menţiona separat de documentul furnizorului.
    (2) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol trebuie ambalat, închis, etichetat şi sigilat, potrivit cu natura materialului, astfel încât sa nu poată fi înlocuit sau deteriorat.
    (3) Materialul legumicol va fi comercializat însoţit de un document de calitate al furnizorului, şi anume "Certificat de calitate" şi/sau eticheta furnizorului, care nu au mai fost folosite anterior şi care trebuie să conţină următoarele informaţii:
    a) indicarea "Calitate România";
    b) indicarea autorităţii oficiale responsabile sau codul distinct al acesteia;
    c) numărul de înregistrare sau acreditare;
    d) numele furnizorului;
    e) numărul lotului sau numărul individual al ambalajului;
    f) numărul de referinţa al lotului semintei de baza în cazul în care materialul legumicol provine direct din samanta de legume certificată oficial sau din samanta standard, conform anexei nr. 2.6 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 350/2002 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea în vederea comercializării, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, precum şi comercializarea seminţelor de cereale, oleaginoase şi textile, plante furajere, sfecla, cartof şi legume.
    g) denumirea comuna şi botanica a speciei;
    h) denumirea soiului; în cazul portaltoiului, denumirea varietatii sau denumirea acestuia;
    i) cantitatea;
    j) data eliberării documentului furnizorului;
    k) în cazul importurilor se va menţiona numele tarii de producţie a materialului.
    (4) În cazul vânzării cu amănuntul către un consumator final, eticheta poate tine loc de certificat de calitate, conţinând informaţii adecvate privind identitatea produsului şi folosirea acestuia.
    (5) La comercializarea angro materialul de înmulţire şi plantare legumicol va fi însoţit de un certificat de calitate emis de furnizor, iar ambalajele sau pachetele vor purta eticheta furnizorului.
    (6) Materialul de înmulţire şi plantare din speciile prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001, poate circula numai însoţit de pasaport fitosanitar.


    Articolul 15

    Se exceptează de la prevederile art. 14, precum şi de la cele privind controlul şi inspecţiile oficiale micii producători a căror producţie şi comercializare de material legumicol sunt destinate în totalitate utilizării finale de către persoane neimplicate profesional în producţia de material de înmulţire şi plantare legumicol, pe piaţa locală. Micii producători sunt persoane fizice care deţin certificat de producător eliberat de primăria locală, care îşi produc singuri material pentru propria producţie de legume, iar surplusul îl vand sau distribuie pe piaţa neorganizata din judeţul respectiv sau cel mult în judeţele limitrofe.


    Capitolul 8 Dispoziţii finale


    Articolul 16

    În cazul unor dificultăţi temporare privind asigurarea pieţei cu material de înmulţire şi plantare legumicol care să îndeplinească cerinţele prezentelor reguli şi norme tehnice, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate admite la comercializare, prin derogare, material produs în condiţii de calitate mai puţin stricte, dar fără a aduce prejudicii condiţiilor fitosanitare prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001.


    Articolul 17

    (1) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol care îndeplineşte condiţiile prezentelor reguli şi norme tehnice nu va fi supus nici unei restrictii de comercializare în ceea ce priveşte furnizorul, normele fitosanitare, mediul de cultura şi modalităţile de inspecţie.
    (2) Comercializarea materialului legumicol dintr-un soi care figurează în cataloagele menţionate la art. 1 alin. (3) nu este supusă nici unei restrictii în ceea ce priveşte soiul, cu excepţia celor prevăzute în prezentele reguli şi norme tehnice.


    Articolul 18

    (1) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs în baza prezentelor reguli şi norme tehnice se considera echivalent cu cel produs în ţările comunitare în conformitate cu prevederile Directivei Consiliului nr. 92/33/CEE şi nu este supus altor restrictii de comercializare.
    (2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor va decide dacă materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs într-o ţara din afară comunităţii şi prezentând aceleaşi garanţii privind obligaţiile furnizorului, identitatea, caracteristicile, starea fitosanitara, stadiul de vegetaţie, modalităţile de inspectare, ambalarea, marcarea şi închiderea, este echivalent cu materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs în conformitate cu prevederile şi cerinţele stabilite prin prezentele reguli şi norme tehnice.
    (3) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol importat în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate şi fitosanitar la importul şi exportul seminţelor şi materialului săditor şi cu respectarea prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001, nu este supus nici unei alte restrictii de comercializare.


    Articolul 19

    (1) ITCSMS şi LCCSMS în colaborare cu Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi autoritatea fitosanitara pot supune la testare şi analiza în perioada de multiplicare, menţinere, păstrare şi comercializare, inclusiv în postcontrol, probe luate prin sondaj din materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs de furnizori sau importat.
    (2) Testele şi analizele prevăzute la alin. (1) vor fi utilizate pentru a verifica dacă acestea sunt conforme cu prevederile prezentelor reguli şi norme tehnice, inclusiv cu cele privind normele fitosanitare, precum şi în vederea armonizării metodelor tehnice de examinare. Rezultatele şi rapoartele referitoare la testele şi analizele efectuate sunt transmise confidenţial între autorităţile prevăzute la alin. (1).


    Articolul 20

    Pentru supravegherea şi monitorizarea furnizorului, pentru efectuarea verificărilor, analizelor şi a eliberării documentelor de control, furnizorul va achită obligaţiile financiare de plată faţă de autoritatea oficială, conform normelor în vigoare.


    Articolul 21

    Verificările oficiale, altele decât cele de supraveghere şi monitorizare, ale materialului de înmulţire şi plantare legumicol sunt efectuate, la cererea expresă a furnizorilor producători, de către ITCSMS sau LCCSMS, conform prezentelor reguli şi norme tehnice şi prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 350/2002, autoritatea asigurându-se ca materialul satisface cerinţele prevăzute de prezentele reguli şi norme tehnice. Furnizorul îşi va achită obligaţiile financiare faţă de autoritate, conform tarifelor în vigoare.


    Articolul 22

    (1) Dacă în urma supravegherii şi monitorizarii sau în urma testarii materialului ori în postcontrol, prin sondaj, se constată că materialul de înmulţire şi plantare legumicol nu corespunde prezentelor reguli şi norme tehnice, autoritatea oficială va înştiinţa furnizorul prin raportul de control sau alt document scris cu constatările efectuate, prin care se stabilesc măsurile corective necesare îndeplinirii acestor prevederi, dacă este posibil, sau materialul în cauza se interzice de la comercializare, după caz.
    (2) În momentul în care se constată că materialul de înmulţire şi plantare legumicol a fost comercializat de către furnizor înainte de primirea aprobării persoanei oficiale sau a fost comercializat neaplicandu-se măsurile corective ori a fost comercializat după ce a fost interzis de către persoana oficială, se vor lua măsuri în conformitate cu Legea nr. 266/2002.
    (3) În cazul repetarii de către furnizor a nerespectării prevederilor prezentelor reguli şi norme tehnice, autoritatea oficială poate retrage temporar sau definitiv acreditarea şi/sau înregistrarea furnizorului.
    (4) Aplicarea oricărei măsuri asupra furnizorului va inceta în momentul în care autoritatea oficială stabileşte cu certitudine ca acesta respecta prezentele reguli şi norme tehnice.


    Articolul 23

    INCS poate emite instrucţiuni şi precizări de aplicare a prevederilor prezentelor reguli şi norme tehnice.


    Anexa 1

    -------
    la regulile şi normele tehnice
    ------------------------------
    EFECTUAREA
    verificărilor în timpul vegetatiei
    A. Verificări în perioada de vegetaţie
    1. La culturile pentru producerea materialului de înmulţire şi plantare furnizorul efectuează verificări, dintre care minimum una la pregătirea pentru livrare, privind:
    a) la înfiinţarea culturii: provenienţă seminţelor, amplasarea;
    b) în timpul vegetatiei: respectarea lucrărilor şi metodelor specifice pentru asigurarea calităţii, eliminarea plantelor atipice şi bolnave;
    c) menţinerea materialului legumicol de către furnizor pe loturi separate pe toată perioada de creştere şi de livrare a acestuia.
    2. Înainte de comercializare persoana acreditata sau oficială ridica probe pentru efectuarea de verificări şi analize de laborator în vederea respectării condiţiilor minime de calitate.
    3. După sortare inspectorul acreditat sau oficial eliberează documentul de aprobare în vederea comercializării, dacă materialul îndeplineşte condiţiile minime prevăzute de regulile şi normele în vigoare.
    B. Verificări specifice la arpagic şi usturoi
    1. În perioada de vegetaţie furnizorul controlează cultura cel puţin de doua ori, verificand aplicarea lucrărilor specifice, efectuarea purificarilor biologice şi starea fitosanitara.
    2. Pe tot parcursul perioadei de vegetaţie se vor elimina plantele slab dezvoltate sau bolnave.
    3. Bulbii de arpagic şi usturoi trebuie să îndeplinească următoarele norme şi condiţii:
    a) materialul de înmulţire trebuie să provină direct dintr-un material care, în faza de vegetaţie, a fost controlat şi găsit liber de orice boala şi organism daunator sau semne ori simptome ale acestora, care reduc valoarea de utilizare a materialului legumicol, în special cele din anexa nr. 2 la regulile şi normele tehnice. La recoltare se vor controla autenticitatea şi puritatea varietala a bulbilor şi starea fitosanitara;
    b) bulbii trebuie să fie sortati şi calibrati astfel încât sa îndeplinească condiţiile înscrise în tabelul de mai jos. Ca aspect trebuie să fie bulbi întregi, sanatosi, caracteristici soiului, bine imbracati în foitele exterioare, care trebuie să fie curate, lucioase şi sa fosneasca la frecare în mana, cu codita şi rădăcinile scurte şi bine uscate.
                       Condiţii de calitate la bulbii de arpagic
           
      Mărimea (diametrul), mmpeste 7 până la 20 sau 7-14 şi 15-20
      Impurităţi totale, procent maxim, din care:6
      -bulbi răniţi mecanic (tăiaţi, loviţi), bulbi golaşi, procent maxim3
      -bulbi încinşi, moi, mucegăiţi, atacaţi de dăunători şi boli, procent maxim1
      -bulbi seci, foiţe, pământ, procent maxim2
      Bulbi încolţiţi, procent maxim2
      Bulbi crescuţilipsă
      Acarieni şi alţi dăunători viilipsă


    NOTĂ:
    Procentele din tabel se referă la greutate.
    Bulbii se considera incoltiti din momentul în care coltul este vizibil sub foitele coditei şi până când ajunge la lungimea de 1 cm.
    Bulbii incoltiti având coltii mai mari de 1 cm se considera bulbi crescuti.


    Anexa 2
        -------
    la regulile şi normele tehnice
    ------------------------------
                                         LISTA
                   cuprinzând organismele dăunătoare care pot afecta
                     semnificativ calitatea materialului legumicol
    Genul sau specia Organisme dăunătoare specifice
    1 2
    - Allium ascalonicum Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Delia spp.
    - Ditylenchus dipsaci
    - Thysanoptera, în special Thrips tabaci
    Fungi
    - Botrytis spp.
    - Peronospora destructor
    - Sclerotium cepivorum
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special virusul Onion yellow dwarf
    - Allium cepa Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Delia spp.
    - Ditylenchus dipsaci
    - Meloidogyne spp.
    - Thysanoptera, în special Thrips tabaci
    Bacterii
    - Pseudomonas spp.
    Fungi
    - Botrytis spp.
    - Fusarium oxysporum f. sp. cepae
    - Peronospora destructor
    - Sclerotium cepivorum
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special virusul Onion yellow dwarf
    - Allium fistulosum Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Delia spp.
    - Ditylenchus dipsaci
    - Thysanoptera, în special Thrips tabaci
    Fungi
    - Sclerotium cepivorum
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate
    - Allium porum Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Delia spp.
    - Ditylenchus dipsaci
    - Thysanoptera
    Bacterii
    - Pseudomonas spp.
    Fungi
    - Alternaria porri
    - Fusarium culmorum
    - Phytophthora porri
    - Sclerotium cepivorum
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special virusul Leek yellow stripe
    - Allium sativum Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aceria tulipae
    - Delia spp.
    - Ditylenchus dipsaci
    - Thysanoptera
    Bacterii
    - Pseudomonas fluorescens
    Fungi
    - Sclerotium cepivorum
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special virusul Onion yellow dwarf
    - Apium graveolens Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Acidia heraclei
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Lygus spp.
    - Psila rosae
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis şi Thrips tabaci
    Bacterii
    - Erwinia carotovora subsp. carotovora
    - Pseudomonas syringae pv. apii
    Fungi
    - Fusarium oxysporum f. sp. apii
    - Phoma apiicola
    - Pythium spp.
    - Sclerotinia sclerotiorum
    - Septoria apiicola
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special virusul Celery mosaic şi Cucumber mosaic, Tomato spotted wilt virus
    - Asparagus officinalis Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Brachyorynella asparagi
    - Hypopta caestrum
    - Platyparea poecyloptera
    Fungi
    - Fusarium spp.
    - Rhizoctonia violacea
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate
    - Beta vulgaris Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Pegomya betae
    Fungi
    - Phoma betae
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special virusul Beet necrotic yellow vein
    - Brassica oleracea Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Heterodera spp.
    - Lepidoptera, dar în special Pieris brassicae
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    - Bacterii
    - Pseudomonas syringae pv. maculicola
    - Xanthomonas campestris pv. campestris
    Fungi
    - Alternaria brassicae
    - Mycosphaerella spp
    - Phoma lingam
    - Plasmodiophora brassicae
    - Pythium spp.
    - Rhizoctonia solani
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special Cauliflower mosaic virus, Tospovirusuri şi Turnip mosaic virus
    - Brassica pekinensis Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aphididae
    - Lepidoptera, dar în special Pieris brassicae
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    Bacterii
    - Erwinia carotovora
    - Xanthomonas campestris pv. campestris
    Fungi
    - Alternaria brassicae
    - Botrytis cinerea
    - Mycosphaerella spp.
    - Phoma lingam
    - Plasmodiophora brassicae
    - Sclerotinia spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special Tospovirusuri
    - Capsicum annuum Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Leptinotarsa decemlineata
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Ostrinia nubilalis
    - Phthorimaea operculella
    - Tetranychidae
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    Fungi
    - Leveillula taurica
    - Pyrenochaeta lycopersici
    - Pythium spp.
    - Phytophthora capsici
    - Verticillium albo atrum
    - Verticillium dahliae
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special Cucumber mosaic virus, Tomato mosaic virus, Pepper mild mottle virus şi Tobacco mosaic virus, Tomato spotted wilt virus, Potato stolbur mycoplasm
    - Cichorium endivia Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aphididae
    - Thysanoptera, în special Frankcliniella occidentalis
    Fungi
    - Botrytis cinerea
    - Erysiphe cichoracearum
    - Sclerotinia spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special virusul Beet western yellows şi Lettuce mosaic
    - Cichorium intybus Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aphididae
    - Napomyza cichorii
    - Apion assimile
    Bacterii
    - Erwinia carotovora
    - Erwinia chrysanthemi
    - Pseudomonas marginalis
    Fungi
    - Phoma exigua
    - Phytophthora erythroseptica
    - Pythium spp.
    - Sclerotinia sclerotiorum
    - Citrullus lanatus Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Meloidogyne spp.
    - Polyphagotarsonemus latus
    - Tetranychus spp.
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    Fungi
    - Colletotrichum lagenarium
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, dar în special Watermelon mosaic virus 2
    - Cucumis melo Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Meloidogyne spp.
    - Polyphagotarsonemus latus
    - Tetranychus spp.
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    Bacterii
    - Pseudomonas syringae pv. lachrymans
    Fungi
    - Colletotrichum lagenarium
    - Fusarium spp.
    - Pythium spp.
    - Sphaerotheca fuliginea
    - Verticillium spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, în special Cucumber green mottle virus, Cucumber mosaic virus şi Squash mosaic virus, Tomato spotted wilt virus
    - Cucumis sativus Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Delia platura
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Meloidogyne spp.
    - Polyphagotarsonemus latus
    - Tetranychus spp.
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    Bacterii
    - Pseudomonas syringae pv. lachrymans
    Fungi
    - Fusarium spp.
    - Phytophthora spp.
    - Pseudoperonospora cubensis
    - Pythium spp.
    - Rhizoctonia spp.
    - Sphaerotheca fuliginea
    - Verticillium spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate
    - Cucurbita maxima Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Meloidogyne spp.
    - Polyphagotarsonemus latus
    - Tetranychus spp.
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate
    - Cucurbita pepo Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Meloidogyne spp.
    - Polyphagotarsonemus latus
    - Tetranychus spp.
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    Bacterii
    - Pseudomonas syringae pv. lachrymans
    Fungi
    - Fusarium spp.
    - Sphaerotheca fuliginea
    - Verticillium spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, în special Cucumber mosaic virus, Squash mosaic virus, Zucchini yellow mosaic virus şi Tospovirusuri
    - Cynara cardunculus şi Cynara scolymus Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Thysanoptera
    Fungi
    - Bremia lactucae
    - Leveillula taurica f. sp. cynara
    - Pythium spp.
    - Rhizoctonia solani
    - Sclerotium rolfsii
    - Sclerotinia sclerotiorum
    - Verticillium dahliae
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate
    - Foeniculum vulgare Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Thysanoptera
    Bacterii
    - Erwinia carotovora subsp. carotovora
    - Pseudomonas marginalis pv. marginalis
    Fungi
    - Cercospora foeniculi
    - Phytophthora syringae
    - Sclerotinia spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Virusul Celery mosaic
    - Lactuca sativa Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aphididae
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Meloidogyne spp.
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    Fungi
    - Botrytis cinerea
    - Bremia lactucae
    - Pythium spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, în special Lettuce big vein, Lettuce mosaic virus şi Lettuce ring necrosis, Tomato spotted wilt virus
    - Lycopersicon lycopersicum Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aphididae
    - Aleyrodidae
    - Hauptidia maroccana
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Meloidogyne spp.
    - Tetranychus spp
    - Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis
    - Vasates lycopersici
    Bacterii
    - Pseudomonas syringae pv. tomato
    Fungi
    - Alternaria solani
    - Cladosporium fulvum
    - Colletotrichum coccoides
    - Didymella lycopersici
    - Fusarium oxysporum
    - Leveillula taurica
    - Phytophthora nicotianae
    - Pyrenochaeta lycopersici
    - Pythium spp.
    - Rhizoctonia solani
    - Sclerotinia sclerotiorum
    - Verticillium spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, în special Cucumber mosaic virus, Potato virus X, Potato virus Y, Tobacco mosaic virus, Tomato mosaic virus şi Tomato yellow leaf curl virus, Tomato spotted wilt virus, Potato stolbur mycoplasm
    - Rheum spp. Bacterii
    - Agrobacterium tumefaciens
    - Erwinia rhapontici
    Fungi
    - Armillariella mellea
    - Verticillium spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, în special Arabis mosaic virus şi Turnip mosaic virus
    - Solanum melongena Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare
    - Aleyrodidae
    - Aphididae
    - Hermitarsonemus latus
    - Leptinotarsa decemlineata
    - Liriomyza bryoniae şi L. trifolii
    - Meloidogyne spp.
    - Tetranychidae
    - Thysanoptera, în special Frankcliniella occidentalis
    Fungi
    - Fusarium spp.
    - Leveillula taurica f. sp. cynara
    - Rhizoctonia solani
    - Pythium spp.
    - Sclerotinia sclerotiorum
    - Verticillium spp.
    Virusuri şi organisme similare
    - Toate, în special Cucumber mosaic virus, Eggplant mosaic virus, Potato virus Y şi Tobacco mosaic virus, Tomato spotted wilt virus, Potato stolbur mycoplasm

    -----------