ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 112 din 30 august 2001 (*actualizată*)
privind sanctionarea unor fapte savarsite în afara teritoriului tarii de cetăţeni români sau de persoane fără cetatenie domiciliate în România
(actualizată până la data de 9 mai 2002*)
EMITENT
  • GUVERNUL




  • ---------------
    *) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 549 din 3 septembrie 2001. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. până la data de 9 mai 2002, cu modificările şi completările aduse de LEGEA nr. 252 din 29 aprilie 2002.
    În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia României,
    Guvernul României adopta prezenta ordonanţă de urgenţă.

    Articolul 1

    (1) Intrarea sau ieşirea dintr-un stat strain prin trecerea ilegala a frontierei acestuia, savarsita de către un cetatean român sau de o persoană fără cetatenie domiciliata pe teritoriul României, constituie infractiune şi se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.
    (2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost savarsita în scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
    (3) Tentativa se pedepseste.


    Articolul 2

    (1) Fapta cetateanului român sau a persoanei fără cetatenie domiciliate pe teritoriul României, care racoleaza, îndrumă sau calauzeste una ori mai multe persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain sau care organizeaza una ori mai multe dintre aceste activităţi ilegale, constituie infractiune şi se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
    (2) Cu aceeasi pedeapsa se sancţionează şi racolarea uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain sau organizarea unei asemenea activităţi, savarsita pe teritoriul României de alte persoane decat cele prevăzute la alin. (1).
    (3) Tentativa se pedepseste.
    ------------
    Art. 2 a fost modificat de pct. 1 al articolului unic din LEGEA nr. 252 din 29 aprilie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 9 mai 2002.


    Articolul 3

    Iniţierea sau constituirea unei asocieri în scopul savarsirii infractiunii prevăzute la art. 2 ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asocieri se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.


    Articolul 4

    Prevederile art. 118 din Codul penal al României privind confiscarea bunurilor se aplică în mod corespunzător.
    ------------
    Art. 4 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 252 din 29 aprilie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 9 mai 2002.


    Articolul 5

    Cetateanului român condamnat în temeiul dispoziţiilor art. 1-3 i se refuza eliberarea pasaportului sau, după caz, i se suspenda dreptul de folosire a acestuia pe o perioadă de 5 ani.


    Articolul 6

    Urmarirea şi judecarea infracţiunilor prevăzute în prezentul act normativ se fac de urgenta, potrivit dispoziţiilor din Codul de procedură penala referitoare la urmarirea şi judecarea unor infractiuni flagrante.
    PRIM-MINISTRU
    ADRIAN NASTASE
    Contrasemnează:
    ----------------
    Ministrul justiţiei,
    Rodica Mihaela Stanoiu
    -----------