HOTĂRÂRE nr. 1.156 din 23 decembrie 2013pentru aprobarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor aferente acestora
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 7 ianuarie 2014
    În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, precum și al art. 15 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    Articolul 1
    (1) Se aprobă acțiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, prevăzut în anexa nr. 1.(2) Se aprobă acțiunile cuprinse în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, prevăzut în anexa nr. 2.


    Articolul 2

    Obiectivele programelor prevăzute la art. 1 sunt supravegherea și controlul bolilor animalelor domestice și sălbatice, stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice și sălbatice, a corelației dintre bolile animalelor și transmiterea acestora la om, precum și asigurarea condițiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea și a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătății publice și protejarea intereselor consumatorilor.


    Articolul 3
    (1) Se aprobă tarifele aferente acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menționat la art. 1 alin. (1), prevăzute în anexa nr. 3, destinate exploatațiilor nonprofesionale, aplicabile și în cazul în care costurile sunt suportate de către proprietarii acestora, în condițiile legii.(2) Tarifele prevăzute în anexa nr. 3 cuprind contravaloarea manoperei și a tuturor elementelor necesare pentru efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, cu excepția contravalorii tuberculinei aviare și mamifere, a vaccinului contra rabiei și a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor și acelor necesare prelevării probelor de sânge, precum și a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea și raportarea acțiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1).(3) Plata contravalorii manoperei prevăzute la alin. (2) realizate de medicii veterinari de liberă practică este condiționată direct de înregistrarea corectă și la zi în baza națională de date informatice a mișcărilor și evenimentelor suferite de animalele de la care au fost prelevate aceste probe.


    Articolul 4
    (1) Fondurile necesare realizării în exploatațiile nonprofesionale a acțiunilor sanitar-veterinare, inclusiv analizele și examenele de laborator aferente, din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație, și de către proprietari, în condițiile legii.(2) În cazul exploatațiilor comerciale, fondurile necesare realizării acțiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se asigură de către proprietarii acestora, în condițiile legii.(3) Contravaloarea tuberculinei aviare și mamifere, a vaccinului contra rabiei și a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor și acelor necesare prelevării probelor de sânge, precum și a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea și raportarea acțiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se suportă din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.


    Articolul 5

    Fondurile necesare realizării acțiunilor din cadrul Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, prevăzut la art. 1 alin. (2), se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație, precum și de către operatorii economici, în condițiile legii.


    Articolul 6

    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, se aprobă normele metodologice de aplicare a programelor prevăzute la art. 1, precum și acțiunile ale căror costuri sunt suportate din bugetul de stat prin bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.


    Articolul 7

    Acțiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), destinate exploatațiilor nonprofesionale, sunt realizate de către medicii veterinari de liberă practică titulari ai contractelor de servicii sau ai contractelor de concesiune, încheiate cu direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, ori de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.


    Articolul 8
    (1) Constituie contravenție la normele sanitar-veterinare și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerealizarea, realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzător de către medicii veterinari de liberă practică sau de către personalul fondurilor cinegetice a acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), după caz.(2) Constatarea și aplicarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor competente.


    Articolul 9

    Prevederile art. 8 referitoare la contravenții se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 10

    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.


    Articolul 11

    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 341/2012 pentru aprobarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 25 aprilie 2012, cu modificările și completările ulterioare.


    Articolul 12

    Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    PRIM-MINISTRU
    VICTOR-VIOREL PONTA
    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii
    și dezvoltării rurale,
    Daniel Constantin
    Președintele
    Autorității Naționale Sanitare Veterinare
    și pentru Siguranța Alimentelor,
    Vladimir Alexandru Mănăstireanu
    Viceprim-ministru,
    ministrul finanțelor publice,
    Daniel Chițoiu
    Ministrul delegat pentru buget,
    Liviu Voinea
    Ministrul sănătății,
    Gheorghe-Eugen Nicolăescu
    Ministrul mediului
    și schimbărilor climatice,
    Rovana Plumb
    p. Ministrul afacerilor externe,
    George Ciamba,
    secretar de stat

    București, 23 decembrie 2013.
    Nr. 1.156.

    Anexa nr. 1

    PROGRAMUL
    acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor
    la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția
    animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a
    bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor

    Capitolul I Supravegherea, profilaxia și controlul bolilor la animale

    Secţiunea 1 Programe naționale de supraveghere, control și eradicare a bolilor la animale1. Pesta porcină clasică2. Influența aviară3. Salmoneloze zoonotice4. Bluetongue5. Encefalopatii spongiforme transmisibile6. Febra aftoasă7. Tuberculoza8. Leucoza bovină9. Pesta porcină africană10. Turbarea sau rabia11. Antraxul12. Boala de Newcastle sau pseudopesta aviară13. Tifoza14. Puloroza15. Micoplasmoza respiratorie aviară16. Boala veziculoasă a porcului17. Stomatita veziculoasă18. Pesta bovină19. Pesta micilor rumegătoare20. Pleuropneumonia contagioasă bovină21. Variola ovină și caprină22. Pesta africană a calului23. Boala Aujeszky24. Paratuberculoza25. Bruceloza la bovine26. Bruceloza la ovine și caprine, respectiv infecția cu Brucella melitensis27. Bruceloza la ovine, respectiv infecția cu Brucella ovis28. Bruceloza la suine29. Campilobacterioza bovină30. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, păsări31. Rinotraheita infecțioasă bovină-IBR32. Trichomonoza bovină33. Artrita encefalită caprină34. Maedi Visna35. Echinococoza36. Durina37. Anemia infecțioasă ecvină38. Morva39. Infecția cu virusul West Nile40. Diareea virală a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD41. Septicemia hemoragică virală la salmonide42. Necroza hematopoietică infecțioasă a salmonidelor43. Viremia de primăvară a crapului44. Boala cu virusul herpes koi45. Necroza pancreatică infecțioasă a salmonidelor46. Boala bacteriană a rinichiului la salmonide47. Necroza epizootică hematopoietică48. Sindromul epizootic ulcerativ49. Anemia infecțioasă a somonului50. Girodactilaza51. Bonamioza52. Haplosporidioza53. Perkinsoza54. Marteilioza55. Microcitoza56. Sindromul taura57. Boala capului galben58. Boala petelor albe59. Acarapioza albinelor60. Loca americană la albine61. Loca europeană62. Nosemoza albinelor63. Varrooza albinelor64. Tropilelapsoza albinelor65. Atacul gândacului mic de stup66. Poliedria viermilor de mătase67. Flașeria viermilor de mătase68. Nosemoza viermilor de mătase69. Muscardina viermilor de mătase70. Agalaxia contagioasă a oilor și a caprelor71. Limfoadenita cazeoasă a oilor72. Adenomatoza pulmonară73. Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor, respectiv dermatoza nodulară virotică sau dermatoza nodulară contagioasă.
    (la 12-06-2017, Secțiunea 1 din Capitolul I, Anexa 1 a fost completată de Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 393 din 31 mai 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 432 din 12 iunie 2017 )


    Secţiunea a 2-a Supravegherea, profilaxia și controlul la bolile tumorale1. Oncopatii la păsări - leucemii și limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori2. Oncopatii la mamiferele de producție și carnasiere


    Secţiunea a 3-a Supravegherea, profilaxia și controlul bolilor în funcție de antecedentele epizootice la animale1. Leptospiroza2. Febra Q3. Avortul salmonelic al oilor4. Influența ecvină5. Rinopneumonia ecvină6. Arterita virală ecvină7. Avortul salmonelic al iepelor8. Tularemia9. Bruceloza la canide10. Bruceloza la iepuri11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida12. Yersinioza, respectiv boala gura roșie, la salmonide13. Mixosomiaza14. Boala Columnaris la salmonide15. Eritrodermatita la ciprinide16. Ihtioftiriaza17. Criptobiaza18. Vibrioza moluștelor bivalve19. Moluște gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode20. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze și microbacterioze21. Pesta racilor22. Amibiaza albinelor23. Brauloza albinelor24. Ascosferoza și aspergiloza albinelor25. Puietul în sac și boala botcilor negre26. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte27. Aspergiloza viermilor de mătase28. Listerioza29. Toxoplasmoza30. Cărbunele emfizematos


    Secţiunea a 4-a Supravegherea, profilaxia și controlul altor boli transmisibile, zoonoze și emergente la animale1. Bacterioze:
    a) rujetul
    b) streptococia
    c) stafilococia
    d) yersinioza
    e) chlamydioza aviară
    f) colibaciloza
    2. Micoze:
    a) aspergiloza
    b) dermatomicoza
    3. Viroze:
    a) boala Lyme
    b) boala de Crimeea - Congo
    c) encefalita japoneză
    d) encefalomielita ecvină venezueleană
    e) encefalita de căpușe
    f) oncopatii ale animalelor de producție în libertate și exotice
    g) infecția cu virusul Schmallenberg
    4. Parazitoze:
    a) Cochliomyia hominivorax
    b) Chrysomya bezziana
    c) echinococoza/hidatidoza
    d) cisticercoza bovină
    e) cisticercoza porcină
    f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare
    g) leishmanioza
    h) fascioloza
    i) filarioze
    j) ancilostomoza carnivorelor
    k) balantidioza
    l) hemosporidioze
    m) pneumocistoza
    n) sacrocistoza
    o) teniaze
    p) thelazioza
    q) dermatoze produse de acarieni, paraziții animalelor


    Secţiunea a 5-a Acțiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinară a reproducției și a tulburărilor genetice la animale1. Supravegherea sanitar-veterinară a materialului seminal congelat din import2. Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale glandei mamare


    Secţiunea a 6-a Acțiuni de protecție ecologică1. Ecopatologie și protecția mediului, potabilitatea apei2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri și iazuri amenajate pentru piscicultură, precum și din ape curgătoare3. Verificarea eficienței decontaminării după evoluția unor boli, de necesitate


    Secţiunea a 7-a Acțiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecție și bunăstare a animalelor și protecție a mediului1. Urmărirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate2. Protecția și bunăstarea animalelor:2.1. protecția animalelor din România2.2. protecția animalelor în timpul transportului2.3. protecția găinilor ouătoare2.4. protecția puilor crescuți pentru producția de carne2.5. protecția porcinelor2.6. protecția vițeilor2.7. protecția animalelor de fermă din speciile neacoperite de legislație specifică2.8. protecția animalelor în timpul tăierii și uciderii2.9. protecția animalelor sălbatice în captivitate2.10. protecția animalelor de companie3. Protecția animalelor utilizate în scopuri experimentale și științifice4. Acțiuni generale de medicină preventivă:
    a) expertiza pajiștilor naturale și a pășunilor
    b) expertiza parazitologică a pajiștilor naturale și a pășunilor
    c) expertiza sanitar-veterinară a furajelor care au contribuit la apariția morbidității și mortalității crescute
    d) expertiza sanitar-veterinară a zonelor de recoltare a moluștelor bivalve
    e) acțiuni profilactice de decontaminare, deratizare și dezinfecție
    f) controlul ecarisării


    Secţiunea a 8-a Supraveghere toxicologică
    Obiectiv: supraveghere pasivă prin monitorizarea documentelor și activă prin diagnostic de laborator


    Secţiunea a 9-a Acțiuni imunologice obligatorii sau de urgență pentru unele boli la animale1. Antraxul2. Boala de Newcastle3. Turbarea sau rabia4. Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor, respectiv dermatoza nodulară virotică sau dermatoza nodulară contagioasă.
    (la 12-06-2017, Secțiunea a 9-a din Capitolul I , Anexa 1 a fost completată de Punctul 2, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 393 din 31 mai 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 432 din 12 iunie 2017 )

    Obiectiv: reducerea presiunii infecțioase și protecția animalelor din speciile receptive


    Secţiunea a 10-a Activități de elaborare, omologare, evaluare, pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar1. Activitatea de elaborare și difuzare de materiale științifice în domeniul sanitar-veterinar2. Activitatea de instruire și perfecționare continuă a specialiștilor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și din unitățile subordonate, pe domeniile de competență, prin organizarea de cursuri pe profil, în țară și în străinătate3. Analize epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc și prognoze sanitare veterinare și protecția consumatorului4. Acțiuni de instruire, informare și educație sanitar-veterinară a populației pentru apărarea sănătății publice și protecția consumatorilor5. Monitorizarea activităților și a situației sanitar-veterinare la nivel județean, al institutelor naționale veterinare de referință și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, astfel:
    a) monitorizarea de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a bolilor infecțioase și parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om
    b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a bolilor infecțioase și parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om
    c) monitorizarea datelor privind ecopatologia și identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor și sănătatea publică
    d) monitorizarea avorturilor la animale
    e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică
    f) monitorizarea unităților de producere a furajelor
    g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar, monitorizarea rezistenței antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.


    Capitolul II Expertiza sanitar-veterinară a furajelor

    Secţiunea 1 Expertiza sanitar-veterinară a furajelor1. Materii prime furajere:
    a) cereale boabe și subproduse; leguminoase boabe și subproduse; semințe întregi și subproduse oleaginoase
    b) furaje de origine minerală
    c) materii furajere obținute prin procesarea peștelui sau a viețuitoarelor marine
    2. Amestecuri de grăunțe și semințe nemăcinate pentru păsări, porumbei, păsări de colivie, păsări de expoziție3. Furaje simple: furaje fibroase și grosiere; murate (însilozate) și verzi4. Produse și derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf5. Grăsimi și uleiuri vegetale, grăsimi animale6. Aditivi furajeri7. Preamestecuri (premixuri) de aditivi furajeri8. Furaje combinate pentru păsări9. Furaje combinate pentru rumegătoare10. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec unic11. Furaje combinate pentru porci12. Furaje combinate pentru cabaline13. Furaje granulate pentru pești de crescătorie14. Furaje combinate pentru iepuri15. Probe de praf din etapa de producție primară a furajelor combinate
    Obiectiv: monitorizarea și controlul furajelor destinate animalelor din exploatațiile comerciale și nonprofesionale, în vederea reducerii contaminării de orice tip pentru menținerea stării de sănătate a animalelor și obținerea de produse de origine animală sigure pentru consumul uman
    NOTE:
    a) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor recoltate sunt suportate din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
    b) Pentru furajele provenite din import, costurile privind prelevarea probelor, transportul și analizarea acestora sunt suportate de către operatorul economic.
    c) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic.
    d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic.


    Secţiunea a 2-a Controlul oficial al unităților din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar1. Unități producătoare de aditivi furajeri2. Unități producătoare de preamestecuri de aditivi furajeri3. Unități producătoare de furaje combinate4. Unități de ambalare a aditivilor furajeri, preamestecurilor de aditivi furajeri, furaje combinate, materii prime furajere5. Depozite de aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi, furaje combinate și materii prime furajere6. Magazine de aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi, furaje combinate și materii prime furajere7. Unități comerciale, care pun pe piață aditivi și/sau preamestecuri de aditivi furajeri, preamestecuri conținând aditivi furajeri și alte materii prime destinate hranei animalelor de fermă, furaje combinate8. Transportatori de hrană pentru animale, aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi/conținând aditivi furajeri sau alte furaje, furaje combinate9. Mijloace de transport al hranei pentru animale, al aditivilor furajeri, preamestecuri de aditivi/conținând aditivi furajeri sau alte furaje, furaje combinate10. Unități, altele decât cele din sectorul hranei pentru animale, care furnizează subproduse destinate utilizării în hrana animalelor11. Exploatații comerciale12. Exploatații nonprofesionale
    Obiectiv: asigurarea că furajele produse și puse pe piață nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, a animalelor și pentru mediu, respectiv că nu afectează negativ producția efectivelor de animale


    Capitolul III Supravegherea sanitar-veterinară a unităților care produc, depozitează și comercializează produse medicinale veterinare1. Unități pentru producerea, ambalarea, divizarea și condiționarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar2. Importatori de produse biologice de uz veterinar din țări terțe3. Unități pentru producerea, ambalarea, divizarea și condiționarea produselor medicinale veterinare4. Depozite de produse medicinale veterinare5. Farmacii și puncte farmaceutice veterinare
    Obiective:
    a) supravegherea calității produselor medicinale veterinare plasate pe piață
    b) verificarea conformității produselor medicinale veterinare plasate pe piață cu specificațiile autorizate
    c) verificarea calității produsului finit pe întreg lanțul de distribuție (depozite, farmacii, puncte farmaceutice etc.), pe întreaga perioadă de valabilitate autorizată
    d) asigurarea că metodele de control sunt corespunzătoare
    e) investigarea, când este cazul, a defectelor de calitate sau a reacțiilor adverse suspicionate


    Capitolul IV Controlul oficial al unităților care utilizează produse medicinale veterinare1. Exploatații de animale2. Unități de asistență medicală veterinară3. Adăposturi pentru animale aflate în grija asociațiilor pentru protecția animalelor4. Grădini zoologice5. Direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București
    Obiective:
    a) utilizarea de produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legale în vigoare și procurate de la distribuitori autorizați
    b) utilizarea produselor medicinale veterinare în conformitate cu specificațiile autorizate
    c) prevenirea utilizării de produse medicinale veterinare contrafăcute sau cu defecte de calitate
    d) respectarea timpului de așteptare la animalele care au fost tratate cu produse medicinale veterinare ale căror reziduuri se pot regăsi în produsele alimentare obținute de la acestea


    Capitolul V Acțiunile privind identificarea și înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor1. Fiecare exploatație de animale va fi înregistrată în Registrul național al exploatațiilor.2. Fiecărui proprietar de exploatație de animale i se va elibera o carte de exploatație, cu excepția exploatațiilor în care se regăsesc doar ecvidee.3. Fiecare animal va fi identificat individual și va fi înregistrat în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, denumit în continuare SNIIA, cu excepția suinelor din exploatațiile comerciale industriale și a ecvideelor.4. Fiecare mișcare a animalelor, reprezentată de naștere, tăiere, intrare/ieșire în/din exploatația de animale, moarte și dispariție, va fi însoțită de documentația corespunzătoare și va fi înregistrată în SNIIA, cu excepția suinelor din exploatațiile comerciale industriale și a ecvideelor.
    Obiectiv: asigurarea condițiilor de realizare a trasabilității, în scopul supravegherii sanitar-veterinare și al combaterii bolilor animalelor.


    Capitolul VI Acțiunile privind identificarea și înregistrarea bovinelor1. Fiecare exploatație de animale va fi înregistrată în Registrul național al exploatațiilor.2. Fiecărui proprietar de exploatație de animale i se va elibera o carte de exploatație.3. Fiecare animal va fi identificat individual și va fi înregistrat în SNIIA.4. Animalelor li se va elibera un pașaport.5. Fiecare mișcare a animalelor, reprezentată de naștere, tăiere, intrare/ieșire în/din exploatația de animale, moarte și dispariție, va fi însoțită de documentația corespunzătoare și va fi înregistrată în SNIIA.
    Obiectiv: asigurarea condițiilor de realizare a trasabilității, în scopul supravegherii sanitar-veterinare și al combaterii bolilor animalelor


    Capitolul VII Inspecția exploatațiilor nonprofesionale și a animalelor din fiecare exploatație nonprofesională, dispusă de direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, și, consecutiv, operarea în baza națională de date a mișcărilor declarate de deținător cu ocazia inspecției animalelorI. Inspecția animalelor și a exploatațiilor nonprofesionale1. Inspecția animalelor din fiecare exploatație nonprofesională este realizată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în vederea calificării și menținerii statusului exploatațiilor sub raportul stării de sănătate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare și înregistrare a animalelor, cu excepția ecvideelor.2. Inspecția prevăzută la pct. 1 are drept obiective realizarea supravegherii pentru identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale bovinelor, ovinelor, caprinelor și suinelor existente în exploatație, corelat cu efectivele exploatației înregistrate în baza națională de date, precum și întocmirea fișelor de inspecție conform procedurilor.3. Fiecare exploatație nonprofesională înregistrată în Registrul național al exploatațiilor trebuie inspectată cel puțin o dată pe an.4. Exploatațiile nonprofesionale care nu sunt înregistrate în Registrul național al exploatațiilor, dar dețin animale la data inspecției, trebuie inspectate și înregistrate conform legislației în vigoare.II. Operarea în baza națională de date a mișcărilor declarate de deținător cu ocazia inspecției1. Înregistrarea mișcărilor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale în vigoare și care au fost declarate de acesta la momentul inspecției, în vederea corelării efectivelor existente în exploatație cu cele înregistrate în baza națională de date.2. Animalele găsite neidentificate în momentul inspecției, în cazul în care se poate face dovada originii acestora, sunt identificate și înregistrate conform legii.3. În cazul deținerii bovinelor neidentificate, dacă nu se poate face dovada originii animalelor, acestea sunt confiscate și distruse, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 494/98 al Comisiei din 27 februarie 1998 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor administrative minime în cadrul sistemului de identificare și înregistrare a bovinelor.4. Plata tarifului de inspecție a animalelor și exploatațiilor nonprofesionale, prevăzut în anexa nr. 3 la hotărâre, este condiționată de operarea în baza națională de date a mișcărilor declarate de deținător cu ocazia inspecției exploatației și a animalelor din exploatație.


    Anexa nr. 2

    PROGRAMUL
    de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor

    Capitolul I Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine animală

    Secţiunea 1 Depistarea principalilor agenți zoonotici la animale și în alimente de origine animală1. Bruceloza2. Campilobacterioza3. Echinococoza4. Listerioza5. Salmoneloza6. Trichineloza7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium bovis8. Escherichia coli verotoxigenă9. Rabia10. Botulismul11. Leptospiroza12. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium bovis13. Yersinioza14. Anisakidoza și alte parazitoze la pești15. Cisticercoza16. Antraxul
    Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om


    Secţiunea a 2-a Controlul oficial în unitățile autorizate sanitar-veterinar1. Activități generale:
    a) depozit frigorific
    b) unitate de reambalare
    c) piață angro
    2. Carne de ungulate domestice:
    a) abator
    b) unitate de tranșare
    3. Carne de pasăre și de lagomorfe:
    a) abator
    b) unitate de tranșare
    4. Carne de vânat de crescătorie:
    a) abator
    b) unitate de tranșare a cărnii de vânat de crescătorie
    5. Carne de vânat sălbatic:
    a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic
    b) unitate de tranșare a cărnii de vânat sălbatic
    6. Carne tocată, carne preparată și carne separată mecanic:
    a) unitate de carne tocată
    b) unitate de carne preparată
    c) unitate de carne separată mecanic
    7. Produse din carne: unitate de procesare8. Moluște bivalve vii:
    a) centru de colectare
    b) centru de purificare
    9. Pește și produse din pescuit:
    a) vas-fabrică
    b) vas-congelator
    c) unitate de produse proaspete din pescuit - cherhana
    d) unitate de procesare a produselor din pescuit
    e) centru de colectare a peștelui
    f) fermă de acvacultură cu centru de colectare a peștelui integrat
    g) piață de licitație
    10. Lapte crud și produse din lapte:
    a) centru de colectare a laptelui materie primă
    b) unitate de procesare a laptelui materie primă
    c) unitate de procesare a produselor lactate
    11. Ouă și produse din ouă:
    a) centru de ambalare a ouălor
    b) unitate pentru producerea ouălor lichide
    c) unitate de procesare a ouălor
    12. Pulpe de broască și melci: unitate de procesare13. Grăsimi animale, untură, jumări:
    a) centru de colectare a grăsimilor animale
    b) unitate de procesare a grăsimilor animale
    14. Stomacuri prelucrate, vezici și intestine: unitate de procesare, inclusiv unități de obținere a cheagului15. Gelatină:
    a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină
    b) unitate de procesare a gelatinei
    16. Colagen:
    a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen
    b) unitate de procesare a colagenului
    17. Alte activități:
    a) unitate de procesare a mierii de albine și/sau a altor produse apicole
    b) mijloc de transport al alimentelor de origine animală

    Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om


    Secţiunea a 3-a Controlul oficial în unitățile înregistrate sanitar-veterinar1. Carne:
    a) carmangerie
    b) măcelărie
    c) centru de colectare a vânatului sălbatic
    d) centru pentru sacrificarea păsărilor și/sau lagomorfelor la nivelul fermei
    2. Lapte:
    a) centru de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploatației
    b) centru de prelucrare a laptelui independent
    c) ferme/exploatații de animale producătoare de lapte, care livrează lapte la unitățile de procesare
    d) automate de vânzare a laptelui crud
    3. Pește și produse din pescuit:
    a) ambarcațiune comercială de pescuit
    b) punct de debarcare
    c) magazin de desfacere a peștelui - pescărie
    d) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor
    e) fermă piscicolă - bazin piscicol, păstrăvărie - care livrează pește pentru consum uman
    4. Miere:
    a) centru de extracție și/sau de colectare a mierii și a altor produse apicole
    b) stupină
    c) magazin de desfacere a mierii
    5. Ouă pentru consum - centru de colectare a ouălor6. Alimentație publică și alte activități:
    a) restaurant și alte unități în care se prepară și se servesc mâncăruri gătite
    b) pizzerie
    c) laborator de cofetărie și/sau patiserie
    d) cofetărie/patiserie
    e) pensiune turistică în care sunt preparate și servite alimente de origine animală sau nonanimală
    f) unități de vânzare prin internet
    g) depozit alimentar
    h) hipermarket
    i) supermarket
    j) cantină, cu excepția controlului caracteristicilor nutriționale ale alimentelor din blocurile alimentare în spitale, școli, grădinițe, centre de recuperare și tabere școlare
    k) magazin alimentar
    l) punct de vânzare mobil, inclusiv automatele de distribuție a alimentelor
    7. Prepararea mâncărurilor la comandă - catering8. Produse primare destinate vânzării directe:
    a) vânat sălbatic
    b) carne de pasăre și lagomorfe
    c) pește proaspăt
    d) melci și moluște bivalve
    e) ouă
    f) miere de albine
    g) lapte
    9. Stație de spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport al alimentelor de origine animală
    Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om


    Secţiunea a 4-a Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală prin examene de laborator obligatorii
    A. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piață și aflate în perioada de valabilitate - criterii microbiologice de siguranță a alimentelor de origine animală1. Alimente gata pentru consum destinate sugarilor și produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale2. Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale3. Alimente gata pentru consum, care nu permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale4. Carne tocată și carne preparată destinate consumului în stare crudă5. Carne tocată și carne preparată de pasăre destinate să fie consumate gătite6. Carne tocată și carne preparată provenite de la alte specii decât păsări, destinate să fie consumate gătite7. Carne separată mecanic8. Produse din carne destinate consumului în stare crudă, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella9. Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate gătite10. Gelatină și colagen11. Unt și smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare12. Lapte praf și zer praf13. Înghețată, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella14. Produse din ouă, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella15. Produse alimentare gata pentru consum conținând ouă crude, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella16. Crustacee și moluște tratate termic17. Moluște bivalve vii și echinoderme, tunicate și gasteropode vii18. Brânzeturi din lapte crud și din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea19. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea20. Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea21. Lapte praf pentru sugari și alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni22. Formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni23. Formule de continuare deshidratate24. Carne proaspătă de pasăre25. Produse din pescuit provenite din specii de pești asociate cu cantități mari de histidină26. Produse din pescuit care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, fabricate din specii de pești asociate cu cantități mari de histidină
    Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală
    B. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităților de procesare - criterii microbiologice de igienă a procesului tehnologic de fabricație a alimentelor de origine animală
    1. Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline2. Carcase de păsări, respectiv broileri și curcani3. Carne tocată4. Carne separată mecanic5. Carne preparată6. Lapte pasteurizat și alte produse lactate lichide pasteurizate7. Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic8. Brânzeturi din lapte crud și din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea9. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea10. Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea11. Unt și smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare12. Lapte praf și zer praf13. Înghețată și deserturi lactate congelate14. Formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni15. Formule de continuare deshidratate16. Produse din ouă17. Produse decorticate și fără cochilie din crustacee și moluște tratate termic
    Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală
    C. Expertiza sanitar-veterinară prin examene de laborator a alimentelor de origine animală - alte criterii microbiologice care nu sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificările și completările ulterioare
    1. Conserve care conțin alimente de origine animală2. Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile3. Carne de vânat sălbatic4. Carne de vânat de crescătorie5. Carne tocată6. Carne preparată7. Produse din carne8. Produse din pescuit proaspete9. Produse din pescuit preparate
    D. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piață și aflate în perioada de valabilitate prin examene fizico-chimice
    1. Pește și produse din pescuit neprelucrate2. Carne de pasăre - carcase și părți din carcase3. Carne tocată4. Produse din carne, inclusiv conserve5. Lapte crud6. Brânzeturi din lapte crud și brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea7. Brânzeturi din lapte care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea8. Miere de albine
    E. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităților de procesare prin examene fizico-chimice
    1. Carne de pasăre - carcase și părți din carcase2. Carne tocată destinată comercializării3. Produse din carne, inclusiv conserve4. Lapte pasteurizat5. Miere de albine
    F. Expertiza sanitar-veterinară a laptelui crud prin examene de laborator
    1. Lapte crud de vacă provenit din exploatații de vaci producătoare de lapte și destinat procesării sau vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor2. Lapte crud provenit de la alte specii - oaie, capră, bivoliță - din exploatații de animale producătoare de lapte și destinat procesării
    G. Expertiza sanitar-veterinară a ouălor și produselor din ouă prin examene de laborator
    1. Ouă pentru consum2. Ouă destinate procesării3. Produse din ouă


    Secţiunea a 5-a Determinări rapide efectuate pe autolaborator în zonele de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor1. Determinări microbiologice2. Determinări fizico-chimice
    Obiectiv: apărarea sănătății publice


    Secţiunea a 6-a Supravegherea prin examene de laborator în timpul producției a altor produse care intră în compoziția materiilor prime și produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea1. Apa de la punctul de intrare în unitate și utilizată în procesul tehnologic2. Aditivi alimentari și alergeni3. Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animală
    Obiectiv: apărarea sănătății publice


    Secţiunea a 7-a Examene de laborator pentru stabilirea eficienței operațiunilor de igienizare în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar
    Teste de sanitație
    Obiectiv: apărarea sănătății publice


    Secţiunea a 8-a Controlul eficienței operațiunilor de dezinsecție și deratizare în sectorul sanitar-veterinar
    Obiectiv: apărarea sănătății publice


    Secţiunea a 9-a A. Controlul contaminanților în alimentele de origine animală în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, cu modificările și completările ulterioare, precum și conform cerințelor pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în țări terțe1. Micotoxine2. Metale grele3. Dioxine, furani și PCB-uri asemănătoare dioxinelor4. Hidrocarburi aromatice policiclice5. Monitorizarea altor grupe de substanțe în alimentele de origine animală destinate exportului în țări terțe, în conformitate cu legislația țărilor importatoare
    B. Controlul gradului de contaminare radioactivă a produselor de origine animală și a apei utilizate în procesul de producție (radioactivitate cumulată de Cs137 și Cs134), în conformitate cu Ordinul ministrului sănătății publice, al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al președintelui Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 privind aprobarea Instrucțiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului și Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgență radiologică, la condițiile speciale de export al produselor alimentare și furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situații de urgență radiologică, precum și la condițiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte țări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl, precum și conform cerințelor pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în țări terțe
    1. Materii prime și produse de origine animală2. Apa utilizată ca materie primă
    Obiectiv: apărarea sănătății publice și certificarea unor produse de origine animală pentru export în țări terțe


    Secţiunea a 10-a Monitorizarea unor agenți zoonotici în alimente de origine animală, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor și a agenților zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului și de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului și ale specificațiilor tehnice elaborate de către EFSA, precum și conform cerințelor pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în țări terțe1. Campylobacter spp.2. Escherichia coli verotoxigenă3. Monitorizarea standardelor de siguranță microbiologică (microorganisme patogene) pentru alimentele de origine animală destinate exportului în țările membre ale Uniunii Vamale, în conformitate cu prevederile anexei nr. 1 la Regulamentul tehnic al Uniunii Vamale TR CU 021/20114. Monitorizarea standardelor de siguranță microbiologică pentru alimentele de origine animală destinate exportului în țările membre ale Uniunii Vamale, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la Regulamentul tehnic al Uniunii Vamale TR CU 021/20115. Monitorizarea altor agenți zoonotici și altor microorganisme în alimentele de origine animală destinate exportului în țări terțe, în conformitate cu legislația țărilor importatoare
    Monitorizarea unor agenți zoonotici în alimente de origine animală se va realiza în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
    Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală și certificarea unor produse de origine animală pentru export în țări terțe


    Secţiunea a 11-a Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje și apă1. Substanțe cu efect anabolizant și substanțe neautorizate2. Produse medicinale veterinare și contaminanți
    Obiective:
    a) monitorizarea substanțelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătății oamenilor și animalelor
    b) monitorizarea administrării produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantității de reziduuri din produsele de origine animală și a diminuării rezistenței agenților patogeni la antibiotice
    c) reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animală destinate consumului uman


    Secţiunea a 12-a Determinarea nivelurilor de contaminare radioactivă a furajelor (radioactivitate cumulată de Cs^137 și Cs^134)
    Furaje gata de consum
    Obiectiv: monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor și a animalelor


    Capitolul II Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală
    A. Controlul oficial privind conținutul de contaminanți în produsele de origine nonanimală

    1. Controlul oficial pentru verificarea conformitãții         
    produselor alimentare de origine nonanimalã cu cerințele      
    legislative naționale privind conținutul de contaminanți      

     
     
    a), b), c), d)

    2. Monitorizarea nivelurilor de contaminanți din produse      
    alimentare de origine nonanimalã                              

     
    a), c), d)   

    B. Controlul oficial privind conținutul de contaminanți în produsele de origine nonanimală la importul în condiții speciale și în cadrul controalelor oficiale consolidate

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare cu cerințele legislative naționale privind         
    condițiile speciale la import și controalele oficiale         
    consolidate                                                   

     
     
     
    b), c), d)   

    C. Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din și/sau de pe produse alimentare*) Notă *) Cu excepția alimentelor cu destinație nutrițională specială.

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare cu cerințele legislative naționale privind         
    conținutul reziduurilor de pesticide                          

     
     
    a), b), c), d)

    D. Controlul oficial al unităților care procesează, depozitează și valorifică produse alimentare de origine nonanimală
    D1. Criterii microbiologice

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare de origine nonanimalã cu cerințele legislative     
    naționale privind criteriile microbiologice                   

     
     
    a), b), c), d)

    D2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienței operațiunilor de igienizare în unități care procesează, depozitează și valorifică produse alimentare de origine nonanimală

    Teste de sanitație                                            

    a), c), d)   

    E. Controlul oficial privind caracteristicile de calitate ale produselor alimentare

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare cu cerințele legislative naționale privind         
    caracteristicile de calitate a alimentelor                    

     
     
    a), c), d)   

    F. Controlul oficial al produselor alimentare ecologice

    1. Controlul oficial pentru verificarea conformitãții         
    produselor alimentare ecologice cu cerințele legislative      
    naționale privind conținutul reziduurilor de pesticide*)      

     
     
    b), c), d)   

    2. Controlul oficial pentru verificarea conformitãții         
    produselor alimentare ecologice cu cerințele legislative      
    naționale privind conținutul de contaminanți                  

     
     
    b), c), d)   
    Notă *) Cu excepția alimentelor cu destinație nutrițională specială.

    G. Controlul oficial al alergenilor din produse alimentare

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare cu cerințele legislative naționale privind         
    conținutul de alergeni                                        

     
     
    a), b), c), d)

    H. Controlul oficial al aditivilor/substanțelor interzise în alimente

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare de origine nonanimalã cu cerințele legislative     
    naționale privind aditivii alimentari                         

     
     
    a), b), c), d)
    I. Controlul oficial privind gradul de contaminare radioactivă a produselor alimentare de origine nonanimală

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare de origine nonanimalã cu cerințele legislative     
    naționale privind contaminarea radioactivã                    

     
     
    a), b), c), d)

    J. Controlul oficial privind tratarea cu radiații ionizante a produselor alimentare și a ingredientelor alimentare de origine nonanimală

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare și a ingredientelor alimentare de origine nonanimalã
    cu cerințele legislative naționale privind tratarea cu radiații
    ionizante                                                     

     
     
     
    a), b), c), d)

    K. Controlul oficial privind prezența uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții uleiului de
    floarea-soarelui cu cerințele legislative naționale privind   
    prezența uleiului mineral                                     

     
     
    b), c), d)   

    L. Controlul oficial privind prezența melaminei în produse alimentare originare sau expediate din China **) Notă **) Cu excepția materialelor care vin în contact cu alimentele.

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare originare sau expediate din China cu cerințele     
    legislative naționale privind conținutul de melaminã          

     
     
    a), b), c), d)

    M. Controlul oficial al alimentelor și hranei pentru animale modificate genetic

    Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor 
    alimentare și hranei pentru animale modificate genetic cu     
    cerințele legislative naționale privind trasabilitatea și     
    etichetarea organismelor modificate genetic                   

     
     
     
    a), b), c), d)

    NOTĂ:
    a) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor sunt suportate din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
    b) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor la importul produselor alimentare sunt suportate de către operatorul economic.
    c) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic.
    d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic.


    Anexa nr. 3

    TARIFELE
    aferente acțiunilor de supraveghere, prevenire
    și control al bolilor la animale, al celor
    transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția
    mediului, precum și acțiunilor de identificare și
    înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor,
    destinate exploatațiilor nonprofesionale, efectuate de
    către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți

    Nr.
    crt

    Acțiunea desfășurată

    Tariful, exclusiv TVA

    1.

    Inspecția animalelor și a exploatațiilor
    nonprofesionale dispusă de direcțiile sanitar-
    veterinare și pentru siguranța alimentelor
    județene, respectiv a municipiului București

    26 lei/exploatație
    nonprofesională

    2.

    Examinarea clinică a
    animalelor pentru
    suspiciunea bolilor
    majore, dispusă conform
    legislației specifice

    a) bovine

    2,6 lei/cap de animal

    b) ecvide

    2,6 lei/cap de animal

    c) ovine, caprine

    1,3 lei/cap de animal

    d) suine

    3,25 lei/cap de animal

    e) carnasiere

    1,95 lei/cap de animal

    f) păsări

    1,04 lei/cap de animal

    g) albine, viermi de
    mătase etc.

    1,95 lei/familie

    3.

    Recoltări de probe de
    sânge pentru examene
    de laborator
    (serologice,
    hematologice,
    biochimice,
    virusologice,
    parazitologice etc.)

    a) animale mari

    9,1 lei/cap de animal

    b) animale mici și
    mijlocii, cu excepția
    suinelor

    8,45 lei/cap de animal

    c) suine

    9,1 lei/cap de animal

    d) suine cu semne clinice
    ce pot fi atribuite
    și pestei porcine
    clasice

    65 lei/cap de animal

    e) păsări

    2,21 lei/cap de animal

    f) alte specii

    1,3 lei/cap de animal

    4.

    Recoltarea probelor de
    organe, țesuturi și a
    altor probe pentru
    analize de laborator,
    efectuarea de
    necropsii, pentru
    diagnosticul bolilor,
    altele decât
    encefalopatiile
    spongiforme
    transmisibile și pesta
    porcină clasică:

    a) animale mari

    27,3 lei/cap de animal

    b) animale mici și
    mijlocii

    13,78 lei/cap de animal

    c) păsări

    9,62 lei/cap de animal

    d) alte probe, inclusiv
    coprologice

    3,12 lei/cap de animal

    5.

    Recoltarea probelor
    pentru diagnosticul
    encefalopatiilor
    spongiforme
    transmisibile și
    recoltarea probelor de
    organe, țesuturi pentru
    analize de laborator,
    efectuarea de
    necropsii, în vederea
    diagnosticului pestei
    porcine clasice la:

    a) animale mari

    130 lei/cap de animal

    b) animale mici și
    mijlocii

    65 lei/cap de animal

    c) porci domestici

    65 lei/cap de animal

    d) Abrogată.
     

    6.

    Activități de depistare
    prin examen alergic

    a) tuberculinare test
    unic

    12,35 lei/cap de animal

    b) TCS

    15,6 lei/cap de animal

    c) maleinare

    1,3 lei/cap de animal

    d) paratuberculinare

    1,3 lei/cap de animal

    7.

    Recoltare probe sanitație, apă, furaje

    4,16 lei/probă

    8.

    Activități
    imunoprofilactice:

    a) animale mari

    6,5 lei/cap de animal

    b) ovine, caprine

    3,51 lei/cap de animal

    c) suine

    13 lei/cap de animal

    d) carnasiere

    7,41 lei/cap de animal

    e) păsări -
    oculoconjunctival

    0,26 lei/cap de animal

    f) păsări - injectabil

    0,78 lei/cap de animal

    9.

    Lucrări de
    decontaminare,
    dezinfecție,
    dezinsecție,
    deratizare și de
    necesitate:

    a) în unități zootehnice,
    de industrie
    alimentară, la
    gospodăriile
    populației

    19,24 lei/100 mp

    b) în camere de
    incubație, viermi de
    mătase etc.

    1,95 lei/mp

    10.

    Manopera privind
    identificarea și
    înregistrarea
    animalelor, a
    mișcărilor și a
    evenimentelor suferite
    de acestea, corectarea
    eventualelor erori:

    a) bovine

    20,8 lei/cap de animal

    b) ovine, caprine - 2
    crotalii

    4,55 lei/cap de animal

    c) suine

    4,55 lei/cap de animal

    11.

    Inspecția animalelor
    vii în vederea
    certificării stării de
    sănătate a acestora*)

    a) bovine, ecvidee, lot
    cuprins între 1 și 5
    animale

    26 lei/lot de animale

    b) bovine, ecvidee, lot
    cuprins între 6 și 10
    de animale

    65 lei/lot de animale

    c) bovine, ecvidee, lot
    cuprins între 11 și 20
    de animale

    130 lei/lot de animale

    d) bovine, ecvidee, lot
    mai mare de 20 de
    animale

    195 lei/lot de animale

    e) ovine, caprine, lot
    cuprins între 1 și 10
    animale

    13 lei/lot de animale

    f) ovine, caprine, lot
    cuprins între 11 și
    20 de animale

    26 lei/lot de animale

    g) ovine, caprine, lot
    cuprins între 21 și
    50 de animale

    65 lei/lot de animale

    h) ovine, caprine, lot
    cuprins între 51 și
    100 de animale

    130 lei/lot de animale

    i) ovine, caprine lot
    mai mare de 100 de
    animale

    260 lei/lot de animale

    j) suine, lot cuprins
    între 1 și 10 animale

    13 lei/lot de animale

    k) suine, lot cuprins
    între 11 și 50 de
    animale

    32,50 lei/lot de animale

    l) suine, lot mai mare
    de 50 de animale

    65 lei/lot de animale
    Notă
    *) Tariful este suportat de către deținătorul animalelor.

    (la 06-07-2018, Litera d) a Punctului 5 din Anexa nr. 3 a fost abrogată de Articolul II din HOTĂRÂREA nr. 485 din 5 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 574 din 06 iulie 2018 )