HOTĂRÂRE nr. 443 din 3 iunie 1999
pentru aprobarea Regulamentului privind portul, condiţiile de acordare şi descrierea uniformei, echipamentului de protecţie şi însemnelor distinctive ale pompierilor civili
EMITENT
 • GUVERNUL
 • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 272 din 15 iunie 1999  În temeiul art. 36 din Ordonanţa Guvernului nr. 60/1997 privind apărarea împotriva incendiilor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 212/1997,
  Guvernul României hotărăşte:

  Articolul 1

  Se aprobă Regulamentul privind portul, condiţiile de acordare şi descrierea uniformei, echipamentului de protecţie şi însemnelor distinctive ale pompierilor civili, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.


  Articolul 2

  Răspunderea pentru punerea în aplicare a prevederilor regulamentului revine, potrivit competentei, consiliului local, primarului, patronului sau managerului agentului economic ori instituţiei care a constituit serviciul de pompieri civili respectiv.
  PRIM-MINISTRU
  RADU VASILE
  Contrasemnează:
  ---------------
  Ministru de interne,
  Constantin Dudu-Ionescu
  Ministrul finanţelor,
  Decebal Traian Remes
  Secretar de stat, şeful
  Departamentului pentru
  Administraţie Publică Locală,
  Vlad Rosca


  Anexa 1
  REGULAMENT
  privind portul, condiţiile de acordare şi descrierea uniformei, echipamentului de protecţie şi însemnelor distinctive ale pompierilor civili
  I. Dispoziţii generale
  1. Personalul din serviciile de pompieri civili are dreptul la uniforma, echipament de protecţie şi însemne distinctive, pe care le va purta în timpul executării serviciului.
  2. Uniforma poate fi purtata şi în timpul deplasarilor în interes de serviciu, la festivitatile şi manifestările oficiale, precum şi în orice alte ocazii, din dispoziţia şefului serviciului de pompieri civili.
  Portul uniformei de către personalul serviciilor de pompieri civili trebuie să asigure:
  a) crearea sentimentului de încredere a populaţiei în persoana pompierului şi reflectarea respectului pe care trebuie să îl impună apartenenţa la un serviciu de pompieri civili;
  b) autoritatea şi prestigiul personalului serviciului de pompieri civili în faţa publicului şi a salariaţilor;
  c) recunoaşterea misiunii profund umanitare şi a calităţii de salvator a pompierului civil, precum şi a aceleia de persoana investită cu atribuţii de control al respectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor.
  3. Portul uniformei conferă personalului din serviciile de pompieri civili recunoaşterea calităţii de funcţionare în slujba cetăţenilor.
  4. Este interzis portul uniformei şi al echipamentului de protecţie în locuri şi în împrejurări care ar putea aduce prejudicii prestigiului serviciului de pompieri civili.
  5. Cheltuielile pentru acordarea uniformei, însemnelor distinctive şi a echipamentului de protecţie se suporta, după caz, de către organizatorul serviciului sau de pompierii civili, în condiţiile prevăzute de lege.
  6. Pompierii civili au obligaţia sa întreţină în stare corespunzătoare uniforma, echipamentul de protecţie şi însemnele distinctive, să le poarte în mod îngrijit, sa cunoască şi să respecte cu stricteţe regulile privind portul acestora.
  7. În cazul deteriorării, pierderii sau distrugerii uniformei datorită riscului normal al serviciului, organizatorul serviciului de pompieri civili este obligat sa acorde o noua uniforma, conform legii.
  8. Fiecărui pompier civil care participa la acţiuni de intervenţie i se va asigura în mod gratuit un set de echipament de protecţie adecvat, care va fi înlocuit, în cazul degradării parţiale sau totale, de către organizatorul serviciului.
  9. Se interzice modificarea uniformei, echipamentului de protecţie şi a însemnelor distinctive, precum şi portul acestora cu alte articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte care nu sunt cuprinse în prezentul regulament.
  10. Uniformele şi echipamentul de protecţie existente se scot din folosinţă pe măsura uzarii acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2000.
  II. Descrierea uniformei, a echipamentului de protecţie şi a însemnelor distinctive
  A. Uniforma
  Uniforma pentru pompieri este de culoare bleumarin închis (bleu Rembrandt) şi se compune din: veston, pantalon pentru bărbaţi, pantalon şi fusta pentru femei, camasa cu maneca lungă, camasa-bluza, bluzon, scurta, cravata, pantofi şi ghete pentru bărbaţi, pantofi şi cizme pentru femei, fular, pulover, caciula, sapca, manusi şi curea.
  1. Veston (planşele nr. 1 şi 2)
  Vestonul se confectioneaza din stofa, adaptată în varianta de vara şi în varianta de iarna, fiind croit drept, puţin cambrat în talie, cu slit în spate, şi se încheie cu patru nasturi din metal.
  Vestonul este prevăzut la exterior, în ambele părţi, cu patru buzunare cu clapeta: doua la partea superioară, aplicate pe piept la nivelul primului nasture, şi doua la partea inferioară, ascunse, la nivelul ultimului nasture. De asemenea, la interior, vestonul este prevăzut cu doua buzunare ascunse, închise cu nasturi.
  Vestonul are epoleti care se prind la partea dinspre gat cu nasturi metalici.
  Nasturii vestonului sunt confectionati din material auriu perlat şi uşor bombati.
  Modelul vestonului pentru femei este acelaşi ca şi cel pentru bărbaţi, cu excepţia celor două pense pe piept, iar partea dreaptă se încheie peste cea stanga.
  2. Pantalon (planşele nr. 1 şi 2)
  Pantalonul se confectioneaza în varianta iarna-vara, din acelaşi material ca şi vestonul, şi are croiala dreapta, fără manseta.
  Lungimea pantalonului ajunge până la partea superioară a tocului incaltamintei, iar lăţimea variaza între 210 mm şi 270 mm, în raport cu talia.
  Pantalonul este prevăzut cu doua buzunare laterale şi un buzunar la spate, închis prin clapeta cu un nasture de format mic.
  Modelul pantalonului este similar pentru bărbaţi şi femei.
  3. Fusta (plansa nr. 2)
  Fusta se confectioneaza pentru femei, în varianta vara-iarna, din acelaşi material ca şi vestonul.
  Croiala fustei este dreapta, largimea acesteia se stabileşte în raport cu talia, iar lungimea este de cel puţin 50 mm sub rotula genunchiului.
  Vestonul împreună cu pantalonul, la bărbaţi, şi vestonul împreună cu fusta sau cu pantalonul, la femei, se poarta numai cu camasa şi cravata.
  4. Camasa cu maneca lungă (plansa nr. 3)
  Camasa cu maneca lungă este de culoare bleu, croita drept, având manecile prevăzute cu mansete care se inchid cu nasturi de format mic, confectionati din plastic.
  Camasa cu maneca lungă se confectioneaza din tercot şi se poarta numai cu cravata şi cu veston sau cu bluzon. În ocazii speciale camasa poate avea culoarea alba.
  5. Camasa-bluza (plansa nr. 3)
  Camasa-bluza are culoarea bleu, este confectionata din tercot, închisă la gat şi încheiată cu 5 nasturi. La partea superioară are doua buzunare cu clape care se inchid cu câte un nasture de format mic, confectionat din plastic.
  Maneca este scurta, terminată cu manseta, iar pe umar bluza are epoleti care se prind cu nasturi la partea dinspre gat.
  Camasa-bluza se confectioneaza cu banda la terminatie. Se poate realiza şi în varianta cu maneca lungă. Se poarta cu cravata sau descheiata la gat.
  6. Bluzon (plansa nr. 4)
  Bluzonul are culoarea bleumarin închis (bleu Rembrandt), se confectioneaza din tercot, are revere rasfrante, se încheie cu fermoar pe interior şi la trei nasturi (butoni de prindere) pe exterior, iar pe umar are epoleti.
  Bluzonul este prevăzut cu patru buzunare drepte, doua la partea superioară şi doua la partea inferioară, prevăzute cu clape şi nasturi (butoni de prindere); la partea interioară are doua buzunare ascunse, iar partea de jos se termina cu elastic.
  Lungimea bluzonului trebuie să depăşească talia cu 100 mm - 150 mm.
  Bluzonul poate fi confectionat şi din piele.
  7. Scurta (plansa nr. 4)
  Scurta are culoarea bleumarin închis (bleu Rembrandt), este croita drept, tip trei sferturi, se confectioneaza din postav sau din piele, iar pe umar are epoleti.
  Scurta va avea la exterior doua buzunare la partea inferioară, iar la interior, doua buzunare ascunse; se va încheia în faţa la un rând de nasturi ascunsi, iar ajustarea pe talie se va face printr-un cordon cu doua catarame din metal.
  8. Cravata
  Cravata se confectioneaza din mătase sau din tesatura poliesterica tip mătase şi va avea culoarea neagra sau bleumarin.
  9. Pantofi, cizme, ghete
  Pantofii şi ghetele pentru bărbaţi sunt confectionate din piele de culoare neagra sau din inlocuitori tip piele, iar ghetele sunt imblanite sau captusite. Se poarta cu ciorapi negri sau bleumarin.
  Pantofii şi cizmele pentru femei sunt confectionate din piele de culoare neagra sau din inlocuitori tip piele, iar cizmele vor fi imblanite.
  10. Fular
  Fularul se confectioneaza din fibre de lana sau de tip luna de culoare bleumarin închis (bleu Rembrandt).
  11. Pulover
  Puloverul se confectioneaza din fire de lana sau de tip lana de culoare bleumarin închis (bleu Rembrandt). Se poate realiza cu guler înalt sau anchior, cu sau fără maneci, cu epoleti sau fără epoleti. Acesta va fi prevăzut cu platca la umeri, iar cel cu maneci va avea cotiere din tercot. În partea superioară stanga va fi prevăzut cu un buzunar din tercot.
  12. Sapca (plansa nr. 5)
  Sapca se confectioneaza din material de acelaşi tip şi culoare cu vestonul.
  Calota sepcii este de forma ovala, cu o lungime totală de 250 mm, iar distanta dintre aceasta şi banda de sustinere este de 50 mm imprejurul sepcii. În faţa, unde calota este susţinută interior cu un arc de oţel pentru evitarea deformarii, distanta până la vârful acesteia este de 100 mm.
  Pe banda de sustinere, pe partea exterioară, este aplicată o bandă de tesatura intaritoare, cu lăţimea de 50 mm, având culoarea vestonului.
  Cozorocul este de culoare neagra, de forma ovala, şi se fixează la sapca într-un unghi de 45 gr. faţă de banda acesteia.
  Lateral, în stanga şi în dreapta sepcii, pe banda de sustinere exterioară, la imbinarea acesteia cu cozorocul se fixează doi nasturi din metal, de format mic, identici cu cei utilizaţi la veston. Nasturii sunt legaţi peste partea superioară de imbinare a benzii de sustinere cu cozorocul printr-un snur dublu, impletit din două culori, roşu antic şi galben.
  Emblema se monteaza pe locul dintre marginea superioară a cozorocului şi extrema din faţa a calotei.
  13. Caciula (plansa nr. 5)
  Caciula se confectioneaza din material de acelaşi tip şi culoare cu scurta.
  Calota caciulii are forma ovala, nu este dublata pe partea exterioară şi este captusita în interior.
  Clapa din faţa este puţin rotunjita, iar cea din spate formează doua urechi laterale, prevăzute cu bentita şi nasture pentru încheierea acestora deasupra capului şi sub barbie.
  Clapele sunt dublate pe partea exterioară cu blana naturala sau cu imitaţie de blana de culoare bleumarin închis (bleu Rembrandt).
  Pe clapa din faţa, la mijloc, se aplică emblema.
  14. Manusi
  Manusile se confectioneaza din piele şi au culoarea neagra.
  15. Curea
  Cureaua se confectioneaza din piele şi are culoarea neagra.
  B. Echipamentul de protecţie
  Echipamentul de protecţie se compune din: combinezon-salopeta, cascheta simpla, costum de intervenţie, cizme tip pompier, casca tip pompier, manusi de protecţie şi centura de siguranţă.
  1. Combinezon-salopeta (plansa nr. 6)
  Combinezonul-salopeta se confectioneaza din bumbac sau din tesatura tip bumbac, de culoare bleumarin închis, în variantele combinezon sau bluza şi pantalon.
  Modelul combinezonului-salopeta are patru buzunare cu burduf, prevăzute cu clapa, doua în partea superioară şi doua în partea inferioară.
  Manecile vor fi largi, confortabile şi prevăzute cu posibilitatea ajustarii largimii la incheietura mainii.
  Închiderea fantei de imbracare şi a buzunarelor se va realiza cu fermoare şi cu capse rezistente la coroziune.
  Pentru personalul din formatiile de salvare şi de prim ajutor combinezonul-salopeta va avea culoarea roşie.
  2. Cascheta simpla (plansa nr. 5)
  Cascheta simpla se confectioneaza din tesatura tip bumbac sau poliester, de culoare roşu antic. În partea din faţa, central, se aplică emblema pentru sapca, cascheta şi caciula.
  3. Costum de intervenţie (plansa nr. 7)
  Costumul de intervenţie se compune din:
  a) haina;
  b) pantalon.
  a) Haina
  Haina este de culoare gri-mustar, confectionata dintr-un material care să asigure izolare termica, protecţie împotriva flacarii, a acţiunii substanţelor chimice şi a apei, precum şi rezistenta mecanică.
  Haina este croita drept, tip trei sferturi, cu guler rotunjit, lat, prevăzut cu arici. Sub guler mai exista o bandă care, la ridicarea acestuia, se prinde astfel încât sa acopere tot gatul.
  Haina este prevăzută la partea inferioară cu doua buzunare largi şi la partea superioară, în stanga, cu un buzunar.
  Manecile sunt model raglan cu clin, iar pentru ajustarea largimii la incheietura mainii sunt prevăzute clape cu arici. Pe maneci, în partea inferioară lateral, sunt prevăzute doua inele pentru prinderea manusilor de protecţie.
  Haina se va încheia cu fermoar ascuns, protejat cu o platca prevăzută cu carabiniere.
  Pe faţa şi pe spate, în dreptul pieptului şi la partea inferioară, precum şi pe maneci sunt prevăzute benzi reflectorizante.
  b) Pantaloni
  Pantalonii sunt de aceeaşi culoare, confectionati din acelaşi material cu haina şi prevăzuţi cu piept şi betelii cu cleme pentru ajustare pe corp.
  Pantalonii se încheie cu fermoar, iar pe părţile laterale şi la partea inferioară vor fi prevăzuţi cu benzi reflectorizante.
  4. Casca tip pompier
  Casca se prezintă în doua variante: casca fără vizor şi casca cu vizor şi este de culoare galbena, realizată din poliester armat cu fibre de sticlă sau sintetice.
  La partea superioară casca este prevăzută cu o nervura longitudinala pentru intarire şi cu un suport pentru fixarea lampii de iluminat, iar în interior este prevăzută cu un sistem de protecţie şi de fixare pe cap.
  În varianta cu vizor casca este prevăzută cu aparatoare impermeabila pentru gat şi cu un vizor din stiplex.
  5. Cizme tip pompier
  Cizmele sunt confectionate în doua variante:
  a) din piele, cu caramb scurt;
  b) din cauciuc, cu caramb scurt sau lung.
  În ambele variante talpa cizmelor este din cauciuc cu insertie metalică (brant metalic din tabla de inox). Cele din piele au şi bombeul metalic.
  Pentru incaltare uşoară cizmele sunt prevăzute cu doua gaici laterale.
  6. Manusi de protecţie
  Manusile se confectioneaza dintr-un material care să îndeplinească următoarele condiţii: izolare termica, protecţie împotriva flacarilor şi a agenţilor chimici cu care se intră în contact pe timpul interventiilor, precum şi rezistenta mecanică (contra patrunderii obiectelor taioase sau ascutite). Sunt prevăzute cu 5 degete şi cu carabiniere metalice pentru prinderea între ele, de centura de siguranţă sau de manecile hainei.
  7. Centura de siguranţă
  Centura de siguranţă se confectioneaza din chinga lata de terom (poliester), de culoare bordo, şi se încheie printr-o pafta metalică din două piese.
  Centura de siguranţă este prevăzută cu 4 inele de trei marimi diferite, corespunzătoare modului de utilizare.
  În raport cu efectele negative ale produselor cu care se intră în contact pe timpul interventiilor, se asigura şi alte tipuri de echipamente de protecţie.
  C. Însemnele distinctive
  1. Emblema pentru ierarhizare (plansa nr. 8)
  Emblema pentru ierarhizare are forma dreptunghiulara, de culoare neagra, care se prinde pe maneca stanga pe partea laterala, la 100 mm de marginea inferioară a acesteia. Emblema va avea lăţimea de 40 mm şi lungimea în funcţie de numărul de trese, marginea bordata cu fir auriu, fixându-se pe maneca prin coasere. La camasa-bluza emblema pentru ierarhizare se aplică pe partea din faţa a manecii, la nivelul cusaturii mansetei.
  Pentru ierarhizare se utilizează trese din tesatura aurita, cu lăţimea de 5 mm, având o distanta de 5 mm între ele şi între ele şi marginea epoletului.
  În raport cu funcţia îndeplinită, şeful de serviciu va avea 4 trese, şeful compartimentului de prevenire şi şeful formatiei de intervenţie, salvare şi prim ajutor vor avea 3 trese, şeful de tura va avea doua trese, iar şeful de grupa va avea o tresa.
  2. Însemnul profesional pentru rever (plansa nr. 9)
  Însemnul profesional pentru rever va fi confectionat din metal inoxidabil de culoare aurie.
  Se fixează pe reverul gulerului vestonului sau al camasii-bluza, pe ambele părţi, la o distanta de 10 mm de marginea gulerului.
  3. Emblema pentru sapca, cascheta şi caciula (plansa nr. 9)
  Emblema pentru sapca, cascheta şi caciula are dimensiunile 60 mm x 60 mm şi se confectioneaza din metal inoxidabil de culoare aurie. Poate fi realizată şi în varianta brodata. La partea superioară a emblemei (între lauri) este redata (se amplaseaza) stema României în culorile oficiale.
  4. Emblema pentru maneca (plansa nr. 10)
  Emblema pentru maneca are forma de scut cu dimensiunile 100 mm x 80 mm şi se confectioneaza din fibre poliesterice. Fondul este roşu antic, are înscris cu negru la partea superioară SERVICIUL DE POMPIERI CIVILI, la partea inferioară denumirea localităţii sau a agentului economic, iar în centru este redat, în culoare galbena, însemnul profesional. Pe margine emblema are prevăzut un snur tricolor în culorile drapelului naţional.
  5. Eghilet
  Eghiletul este confectionat din snur impletit, în culorile roşu antic şi galben. Are lungimea de 450 mm şi se poarta în ocazii speciale, montat pe sub epoletul stang al vestonului sau camasii şi pe nasturele buzunarului stang superior de pe piept.
  6. Steagul serviciului de pompieri civili (plansa nr. 11)
  Steagul serviciului de pompieri civili are forma dreptunghiulara şi dimensiunile 90 cm x 120 cm, se confectioneaza din mătase visinie, imitaţie brocart, cu franjuri şi ciucuri de culoare galbena, având doua fete.
  Faţa 1 (instituţională) a steagului va cuprinde în centru însemnul profesional brodat cu mătase în culori diferite (casca - aurie, egreta - roşie, laurii - aurii, scara şi toporasele - argintii), la partea superioară este înscris cuvântul ROMÂNIA, brodat cu mătase galbena, iar la partea inferioară este înscrisă denumirea serviciului, brodata cu mătase galbena.
  Faţa 2 (locală) a steagului va cuprinde în centru stema localităţii, brodata cu mătase în culori diferite, iar la partea inferioară, denumirile localităţii şi judeţului, brodate cu mătase galbena.
  Hampa va fi din lemn lacuit, în culoare natur, cu lungimea de 2.700 mm şi cu diametrul de 40 mm. Hampa se va termina la partea superioară cu un capăt metalic, de culoare galbena, având lungimea de 300 mm, iar la partea inferioară va avea un cilindru de inmanusare.
  La partea superioară a hampei se monteaza o eşarfa tricolora, în culorile oficiale ale drapelului naţional, având o latime de 100 mm şi capetele inegale, unul de 450 mm şi celălalt de 300 mm.
  7. Fanionul serviciului de pompieri civili (plansa nr. 12) Fanionul serviciului de pompieri civili este confectionat din mătase visinie; are dimensiunile laturilor în raport de două treimi (orientativ 200/300 mm) şi este brodat pe margine cu un snur tricolor terminat cu ciucure.
  Pe faţa fanionului însemnul profesional este brodat cu mătase, în culorile care au fost folosite la steag, având înscris la partea superioară cuvântul ROMÂNIA, iar la partea inferioară, denumirea serviciului de pompieri civili.
  Fanionul poate fi aşezat pe un suport cu picior.
  8. Toporasul (plansa nr. 13)
  Toporasul are în compunere:
  a) corpul toporasului, având lungimea de 160 mm, confectionat din oţel inox;
  b) coada, cu lungimea de 300 mm, confectionata din lemn.
  Toporasul este purtat pe timpul ceremonialurilor sau al manifestărilor oficiale, la ordin, prins cu doua carabiniere de centura de siguranţă.
  TABELUL Nr. 1
  ARTICOLE DE ECHIPAMENT
  ce compun uniforma pompierilor civili
    Nr. crt.Denumirea articoluluiU.M. (bucăţi sau perechi)
    1.Şapcă completă pentru iarnă1
    2.Şapcă completă pentru vară1
    3.Căciulă completă1
    4.Costum de iarnă pentru bărbaţi:  
      veston;1
      pantalon  
    5.Costum de vară pentru bărbaţi:  
      veston;1
      pantalon  
    6.Costum de iarnă pentru femei:  
      veston;1
      fustă;  
      pantalon1
    7.Costum de vară pentru femei:  
      veston;1
      fustă;2
      pantalon1
    8.Cămaşă3
    9.Cămaşă-bluză3
    10.Pulover1
    11.Scurtă1
    12.Bluzon1
    13.Pantofi pentru bărbaţi1
    14.Pantofi pentru femei1
    15.Ghete pentru bărbaţi1
    16.Cizme pentru femei1
    17.Cravată2
    18.Fular1
    19.Curea pentru pantaloni1
    20.Mănuşi1
    21.Însemne distinctive:  
      emblemă pentru ierarhizare;4
      însemn profesional pentru rever;8
      emblemă pentru mânecă.5

      TABELUL Nr. 2

                    ARTICOLELE
  din care se compune echipamentul de protecţie
    Nr. crt.Denumirea articoluluiU.M. (bucăţi sau perechi)Durata de folosire (ani)Observaţii
    1.Caschetă simplă21  
    2.Combinezon-salopetă21  
    3.Cască tip pompier1-inventar
    4.Costum de intervenţie:      
      a)haină trei sferturi;1-inventar
      b)pantalon1-inventar
    5.Centură de siguranţă1   inventar
    6.Mănuşi de protecţie1-inventar
    7.Cizme tip pompier1-inventar


  PLANSA Nr. 1
  COSTUM PENTRU BĂRBAŢI
  PLANSA Nr. 2
  COSTUM PENTRU FEMEI
  PLANSA Nr. 3

  Camasa cu maneca lungă + Camasa-bluza
  PLANSA Nr. 4
  Bluzon + Scurta
  PLANSA Nr. 5
  Sapca + Cascheta simpla + Caciula
  PLANSA Nr. 6
  Combinezon-salopeta

  PLANSA Nr. 7
  COSTUM DE INTERVENŢIE - Haina + Pantalon
  PLANSA Nr. 8
  Emblema pentru ierarhizare

  PLANSA Nr. 9
  Însemnul profesional
  PLANSA Nr. 10
  Emblema pentru maneca

  PLANSA Nr. 11
  Steagul serviciului de pompieri civili + Eşarfa tricolora

  PLANSA Nr. 12
  Fanionul serviciului de pompieri civili

  PLANSA Nr. 13
  Toporas

  --------------