NORME METODOLOGICE din 7 februarie 2002 (*actualizate*)privind etichetarea nutritionala a alimentelor(actualizate până la data de 20 decembrie 2007*)
EMITENT
  • GUVERNUL




  • ----------------*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 27 februarie 2002. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ până la data de 20 decembrie 2007, cu modificările şi completările aduse de: HOTĂRÂREA nr. 568 din 5 iunie 2002; HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004**); HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004**); HOTĂRÂREA nr. 1.822 din 22 decembrie 2005; HOTĂRÂREA nr. 1.870 din 22 decembrie 2005; HOTĂRÂREA nr. 173 din 9 februarie 2006; HOTĂRÂREA nr. 1.357 din 27 septembrie 2006; HOTĂRÂREA nr. 1.529 din 12 decembrie 2007.**) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamţ:Conform art. II din HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004, prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005; produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a acesteia pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, până la data de 1 iulie 2005.Conform art. III din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004, prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005. Produsele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006.HOTĂRÂREA nr. 1.822 din 22 decembrie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 5 ianuarie 2006 prevede abrogarea art. 1 alin. (1) lit. c) şi a anexei 3 din Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 incepând cu data de 1 ianuarie 2007.Art. 12 din HOTĂRÂREA nr. 173 din 9 februarie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 6 martie 2006, emisă şi publicată ulterior hotărârii menţionate mai sus, prevede abrogarea anexei 3 din Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 la data de 30 iunie 2006, data intrării în vigoare a HOTĂRÂRII nr. 173 din 9 februarie 2006.  +  Capitolul 1 Dispoziţii generale  +  Articolul 1 (1) Prezentele norme metodologice reglementează modul de etichetare nutritionala atât a alimentelor livrate ca atare consumatorului final, cat şi a celor destinate aprovizionării restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor agenţi economici care prepara şi furnizează hrana pentru populaţie. (2) Prevederile prezentelor norme metodologice nu se aplică următoarelor produse: a) ape minerale naturale sau alte ape destinate consumului uman; b) integratori dietetici/suplimente alimentare. (3) Prezentele norme metodologice nu exclud aplicarea reglementărilor privind etichetarea alimentelor destinate utilizarilor nutritionale speciale. (4) În sensul prezentelor norme metodologice, următorii termeni se definesc astfel: a) etichetare nutritionala - orice informaţie care apare pe etichete şi se referă la: a1) valoarea energetica; şi a2) următoarele substanţe nutritive: proteine, glucide-zaharuri, lipide, fibre, sodiu, vitaminele şi mineralele prezente în cantităţi semnificative, conform tabelului care face parte integrantă din prezentele norme metodologice; b) menţiune nutritionala - orice reprezentare sau orice mesaj publicitar care specifică, sugereaza sau induce faptul ca alimentul are anumite proprietăţi nutritionale datorate valorii energetice/calorice pe care acesta o furnizează, o furnizează la o valoare scăzută sau crescută ori nu o furnizează şi/sau datorită substanţelor sale nutritive pe care acesta le conţine, le conţine în proporţie scăzută sau crescută ori nu le conţine. Înscrierea unor elemente referitoare la calitatea sau cantitatea unei substanţe nutritive nu reprezintă o menţiune nutritionala dacă acest lucru este stabilit prin reglementări specifice; c) proteine - conţinutul de proteina calculat cu formula: proteina = azot total Kjeldahl x 6,25; d) glucide - toate glucidele metabolizate de organismul uman şi care includ polioli; e) zaharuri - toate monozaharidele şi dizaharidele prezente în alimente, excluzând poliolii; f) lipide - lipidele totale, inclusiv fosfolipidele; g) acizi grasi saturati - acizii grasi fără dubla legătura; h) acizi grasi mononesaturati - acizii grasi cu o dubla legătura în poziţie cis; i) acizi grasi polinesaturati - acizii grasi cu duble legături întrerupte în poziţie cis, cismetilenice; j) valoare medie - valoarea care reprezintă cel mai bine cantitatea de substanţe nutritive pe care o conţine un aliment dat, faţă de variatiile acestora în funcţie de sezon, obiceiuri de consum şi alţi factori care pot induce modificări ale valorii efective.  +  Capitolul 2 Dispoziţii privind etichetarea nutritionala a alimentelor  +  Articolul 2 (1) Etichetarea nutritionala este opţională cu excepţia prevederilor alin. (2). (2) Etichetarea nutritionala este obligatorie atunci când la prezentarea sau la publicitatea produsului, cu excepţia campaniilor publicitare colective, apare pe eticheta o menţiune nutritionala.  +  Articolul 3Singurele menţiuni nutritionale permise sunt cele care se referă la valoarea energetica, la substanţele nutritive menţionate la art. 1 alin. (4) lit. a)a2) şi la substanţele care aparţin sau care sunt componentele uneia dintre categoriile acestor substanţe nutritive.  +  Articolul 4 (1) Informaţiile furnizate consumatorilor prin etichetarea nutritionala, prevăzute la art. 1 alin. (4) lit. a), se grupează, după caz, în grupa 1 sau 2, în următoarea ordine:Grupa 1: a) valoarea energetica; b) cantităţile de proteine, glucide şi lipide.Grupa 2: a) valoarea energetica; b) cantităţile de proteine, glucide, zaharuri, lipide, acizi grasi saturati, fibre şi sodiu. (2) Informaţiile furnizate sub forma unei menţiuni nutritionale referitoare la zaharuri, acizi grasi saturati, fibre sau sodiu se prezintă în conformitate cu grupa 2. (3) Etichetarea nutritionala poate include, de asemenea, cantităţile din una sau mai multe dintre următoarele substanţe: amidon, polioli, acizi grasi mononesaturati, acizi grasi polinesaturati, colesterol şi oricare dintre mineralele sau vitaminele prezente în aliment în cantităţi semnificative, astfel cum sunt menţionate în tabelul care face parte integrantă din prezentele norme metodologice. (4) Înscrierea substanţelor care aparţin sau sunt componentele uneia dintre categoriile de substanţe nutritive menţionate la alin. (1) şi (3) este obligatorie atunci când se face o menţiune nutritionala. În cazul în care se înscrie cantitatea de acizi grasi polinesaturati şi/sau mononesaturati şi/sau aportul de colesterol, se înscrie şi cantitatea de acizi grasi saturati. În acest caz declararea acizilor grasi nu se considera o menţiune nutritionala în înţelesul alin. (2).  +  Articolul 5Valoarea energetica declarata se calculează utilizându-se următorii factori de echivalenta: a) glucide, cu excepţia poliolilor 4 kcal/g = 17 kJ/g b) polioli 2,4 kcal/g = 10 kJ/g c) proteine 4 kcal/g = 17 kJ/g d) lipide 9 kcal/g = 37 kJ/g e) alcool etilic-etanol 7 kcal/g = 29 kJ/g f) acid organic 3 kcal/g = 13 kJ/g g) salatrim 6 kcal/g = 25 KJ/g------------Lit. g) a art. 5 din anexa 2 a fost introdusă de pct. 10 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.  +  Articolul 6 (1) Declararea valorii energetice şi a proportiei substanţelor nutritive sau a componentelor acestora se face cantitativ. Unităţile de măsura utilizate sunt următoarele: a) valoarea energetica - kJ şi kcal; b) proteine - grame (g); c) glucide - grame (g); d) lipide - grame (g); e) fibre - grame (g); f) sodiu - grame (g); g) colesterol - miligrame (mg); h) vitamine şi minerale - unităţile de măsura specificate în tabel. (2) Informaţia menţionată la alin. (1) se exprima la 100 g sau la 100 ml. (3) Informaţia prevăzută la alin. (1) poate fi, de asemenea, exprimată pe eticheta raportat la raţie sau la portie, cu condiţia mentionarii pe ambalaj a numărului de portii conţinute. (4) Cantităţile menţionate sunt acelea care caracterizează alimentul sub forma în care este vândut. Aceasta informaţie se poate referi şi la alimentul preparat, cu condiţia mentionarii instrucţiunilor de preparare, iar informaţia să se refere la alimentul preparat pentru consum. (5) Informaţia referitoare la vitamine şi minerale, pentru cantităţile specificate la alin. (2), trebuie, de asemenea, exprimată în procente din doza zilnica recomandată (DZR) prevăzută în tabel. (6) În cazul vitaminelor şi mineralelor procentul din doza zilnica recomandată (DZR) poate fi înscris şi sub forma grafica. (7) La declararea cantităţii de zaharuri şi/sau polioli şi/sau amidon, imediat după cantitatea totală de glucide exprimată în grame se înscriu cantităţile de zaharuri, polioli şi amidon, exprimate în grame. (8) La declararea cantităţii şi/sau tipului de acid gras şi/sau valorii colesterolului, imediat după cantitatea totală de lipide exprimată în grame se înscriu cantităţile de lipide saturate, mononesaturate, polinesaturate, exprimate în grame, şi cea de colesterol exprimată în miligrame. (9) Valorile declarate sunt, după caz, valori medii, care se bazează pe următorii factori: a) analiza alimentului făcuta de producător; b) un calcul făcut cu ajutorul valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; c) un calcul obţinut cu datele stabilite şi general acceptate.  +  Articolul 7Dispoziţiile privind etichetarea nutritionala prevăzute în prezentul capitol, se aplică şi în cazul alimentelor nepreambalate - vrac - oferite consumatorului final sau destinate aprovizionării agenţilor economici care prepara şi furnizează hrana pentru populaţie şi al alimentelor ambalate la punctul de vânzare la cererea consumatorului sau preambalate în scopul vânzării lor imediate; înscrierea informaţiilor nutritionale se face pe produs pe un afiş, anunţ sau în orice alta forma fără risc de confuzie.  +  Capitolul 3 Dispoziţii finale  +  Articolul 8 (1) Prin etichetarea nutritionala informaţia se prezintă grupat, în acelaşi loc, sub forma de tabel, cu numerele aliniate, dacă spaţiul o permite; acolo unde spaţiul nu permite, informaţia se prezintă în forma liniara. Informaţia se înscrie într-un loc vizibil, cu caractere lizibile şi într-o formă ce nu permite ştergerea. (2) Prin etichetarea nutritionala informaţia se înscrie într-o exprimare uşor de înţeles de cumpărător, dacă nu au fost luate alte măsuri în scopul bunei informări a acestuia. Informaţia se înscrie în limba română, indiferent de ţara producătoare a alimentului, fără a impune restricţii cu privire la posibilitatea indicarii acesteia şi în alte limbi.  +  Articolul 9Prevederile prezentelor norme metodologice completează în mod corespunzător Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1.TABELVITAMINELE ŞI MINERALELEcare pot fi înscrise pe etichete şi doza zilnicarecomandată din acestea (DZR)Vitamina A æg 800 Riboflavina mg B(2) 1,6Vitamina E mg 10 Niacina mg pp 18Vitamina C mg 60 Vitamina B(6) mg 2Tiamina mg B(1) 1,4 Acid folic æg 200Vitamina D æg 5 Fosfor mg 800Vitamina B(12) æg 1 Fier mg 14Biotina mg 0,15 Magneziu mg 300Acid pantotenic mg 6 Zinc mg 15Calciu mg 800 Iod æg 150NOTĂ:Se considera vitamine şi minerale în cantităţi semnificative numai cele a căror cantitate reprezintă minimum 15% din doza zilnica recomandată (DZR) menţionată în tabel, furnizată de 100 g sau 100 ml ori per pachet dacă pachetul conţine o singura portie.-------------