HOTĂRÂRE nr. 1.357 din 27 septembrie 2006pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 839 din 11 octombrie 2006



    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.  +  Articolul INormele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:1.La articolul 5, litera g) va avea următorul cuprins:"g) denumirea sau denumirea comercială şi adresa producătorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului; în cazul produselor din import se înscriu numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;".2. Anexa nr. 1f) la normele metodologice se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.  +  Articolul IIPână la data de 25 noiembrie 2007 sunt exceptate din cuprinsul anexei nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele produse:
      IngredienteProduse provizoriu excluse din această cauză
      Cereale care conţin glutenSiropuri de glucoză pe bază de grâu conţinând dextroză*)
      Maltodextrine pe bază de grâu*)
      Siropuri de glucoză pe bază de orz
      Cereale utilizate în distilate pentru băuturi spirtoase
      OuăLizozim (produs obţinut din ouă) utilizat în vin
      Albumină (produs obţinut din ouă) utilizată ca stabilizator pentru vin şi cidru
      PeşteGelatină de peşte utilizată ca suport pentru vitamine sau preparate carotenoidice şi arome
      Gelatină de peşte sau clei de peşte, utilizate ca stabilizatori pentru bere, cidru şi vin
      SoiaUlei şi grăsime de soia complet rafinate*)
      Amestec natural de tocoferoli (E 306), tocoferol D-alfa natural, acetat de tocoferol D-alfa natural, succinat de tocoferol D-alfa natural obţinuţi din soia
      Fitosteroli şi esteri de fitosteroli derivaţi din uleiuri vegetale de soia
      Ester de stanol vegetal produs din steroli obţinuţi din uleiuri vegetale din soia
      LapteZer utilizat în distilate pentru băuturi spirtoase
      Lactitol
      Produse din lapte (caseină) utilizate ca stabilizatori la fabricarea vinului şi a cidrului
      Fructe în coajăFructe în coajă utilizate în distilatele pentru băuturi spirtoase
      Fructe în coajă (migdale, nuci) utilizate (ca aromă) în băuturi spirtoase
      ŢelinăUlei de frunze de ţelină şi seminţe
      Oleorăşini din seminţe de ţelină
      MuştarUlei de muştar
      Ulei de seminţe de muştar
      Oleorăşini din seminţe de muştar
    ------ Notă *) Şi produse care rezultă din acestea, în măsura în care procesul pe care l-au suferit nu este probabil să crească nivelul de alergenicitate stabilit de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul relevant din care provine.
     +  Articolul IIILa data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă art. II din Hotărârea Guvernului nr. 1.870/2005 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 7 februarie 2006.  +  Articolul IVHotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:---------------Şeful Cancelariei Primului-Ministru,Aleodor Marian FrâncuAutoritatea Naţionalăpentru Protecţia Consumatorilor,Cătălin Florin Teodorescu,secretar de statMinistrul sănătăţii publice,Gheorghe Eugen NicolăescuMinistrul integrării europene,Anca Daniela BoagiuBucureşti, 27 septembrie 2006.Nr. 1.357.  +  Anexa -----[anexa nr. 1f) la normele metodologice]---------------------------------------LISTAcuprinzând ingredientele la care se face referire în art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)- Cereale care conţin gluten (de exemplu: grâu, secară, orz etc. sau soiurile lor hibride) şi produse pe bază de cereale- Crustacee şi produse pe bază de crustacee- Ouă şi produse pe bază de ouă- Peşte şi produse pe bază de peşte- Arahide şi produse pe bază de arahide- Soia şi produse pe bază de soia- Lapte şi produsele lactate (inclusiv lactoza)- Fructe în coajă, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia terifolia) şi produsele pe bază de aceste fructe- Ţelină şi produse pe bază de ţelină- Muştar şi produse pe bază de muştar- Seminţe de susan şi produse pe bază de seminţe de susan- Dioxid de sulf şi sulfiţi la concentraţii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2) .-------