NORMA SANITARĂ VETERINARA din 11 august 2006privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii şi uciderii
Publicat în
MONITORUL OFICIAL nr. 721 din 23 august 2006
+ Capitolul I Prevederi generale + Articolul 1 (1) Prezenta norma sanitară veterinara se aplică la miscarea, cazarea, contentionarea, asomarea, sacrificarea şi uciderea animalelor crescute pentru producţia de carne, piele, blana sau pentru alte produse şi la metodele de ucidere a animalelor în scopul combaterii unor boli. (2) Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu se aplică: a) experimentelor tehnice sau ştiinţifice legate de procedurile menţionate la alin. (1), efectuate sub supravegherea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; b) animalelor care sunt ucise în timpul unor evenimente sportive sau culturale; c) animalelor sălbatice ucise în conformitate cu prevederile art. 3 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate animala şi de sănătate publică referitoare la uciderea vânatului salbatic şi la comercializarea carnii de vanat salbatic, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 119/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 şi nr. 159 bis din 12 martie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 92/45/CEE . + Articolul 2 (1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, termenii următori se definesc astfel: a) abator - orice clădire, inclusiv instalaţii pentru miscarea şi adăpostirea animalelor, folosite pentru sacrificarea comercială a animalelor, la care se face referire în art. 5 alin. (1); b) mişcare - descărcarea animalelor sau miscarea lor de la rampele de descărcare, boxe ori adaposturi către abatoare sau spaţiile în care urmează să fie sacrificate; c) adăpostire - ţinerea animalelor în padocuri, tarcuri, boxe, adaposturi acoperite sau terenuri folosite în abatoare pentru a asigura animalelor înainte de sacrificare condiţiile necesare (adaparea, furajarea, odihna); d) contentionare - orice procedura aplicată unui animal în scopul de a-i restrictiona miscarile, pentru a usura efectuarea asomarii sau uciderea lui; e) asomare - orice procedeu care, atunci când este aplicat unui animal, cauzează pierderea imediata a cunostintei până în momentul morţii animalului; f) ucidere - orice procedeu care cauzează moartea animalului; g) sacrificare - cauzarea morţii unui animal prin sangerare; h) autoritate competentă - Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor ce are competenţa de a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate căreia i s-a delegat această competenţă. (2) În cazul sacrificarilor religioase, autoritatea religioasă din partea căreia se practica sacrificarea va avea competenţa de a aplica şi de a monitoriza prevederile specifice ce se aplică sacrificarii în conformitate cu anumite ritualuri religioase. Referitor la prevederile menţionate anterior, autoritatea religioasă va acţiona sub răspunderea unui medic veterinar oficial, conform prevederilor art. 2 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 22 ianuarie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 64/433/CEE . + Articolul 3Animalele vor fi ferite de orice stimul, suferinta sau durere evitabila în timpul miscarii, adapostirii, asomarii, sacrificarii ori uciderii. + Capitolul II Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească abatoarele + Articolul 4Construcţiile, instalaţiile şi echipamentele din abatoare vor fi astfel concepute încât sa nu supună animalele niciunei suferinţe, stimul sau dureri evitabile. + Articolul 5 (1) Solipedele, rumegatoarele, porcii, iepurii şi păsările aduse în abatoare în vederea sacrificarii vor fi: a) mutate şi, dacă este cazul, cazate în conformitate cu prevederile anexei nr. 1; b) contentionate în conformitate cu prevederile anexei nr. 2; c) asomate înainte de sacrificare sau ucise instantaneu în conformitate cu prevederile anexei nr. 3; d) supuse procedurii de sangerare în conformitate cu prevederile anexei nr. 4. (2) Pentru animalele supuse unor metode particulare de sacrificare cerute de unele ritualuri religioase, cerinţele alin. (1) lit. c) nu se vor aplica. (3) Cu respectarea regulilor comunitare, în cazul exploataţiilor de capacitate redusă ce pot beneficia de derogări conform prevederilor din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, ce transpune Directiva Consiliului 64/433/CEE , precum şi prevederilor din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 71/118/CEE , Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate acorda derogări cu condiţia respectării cerinţelor prevăzute la art. 3, astfel:(i) de la alin. (1) lit. a), pentru bovine;(îi) de la alin. (1) lit. a) şi de la metodele de asomare şi ucidere menţionate în anexa nr. 3, pentru păsări, iepuri, porci, oi şi capre. + Articolul 6 (1) Instrumentele, echipamentele pentru contentionare şi instalaţiile folosite pentru asomare sau ucidere trebuie să fie proiectate, construite, întreţinute şi folosite astfel încât să asigure o asomare ori o ucidere rapida şi eficienta, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea sanitară veterinara competenţa va verifica dacă instrumentele, modul de contentionare şi alte echipamente folosite pentru asomare sau ucidere îndeplinesc cerinţele menţionate mai sus şi va verifica cu regularitate buna lor funcţionare şi modul de întreţinere, astfel încât să fie îndeplinite obiectivele prezentei norme sanitare veterinare. (2) Echipamentele şi instrumentele de rezerva adecvate vor fi păstrate la locul sacrificarii pentru folosirea lor în caz de urgenta. Acestea vor fi menţinute corespunzător şi verificate cu regularitate. + Articolul 7Personalul responsabil cu miscarea animalelor, cazarea, contentionarea, asomarea, sacrificarea sau uciderea acestora trebuie în mod imperativ să aibă cunoştinţele şi indemanarea necesare pentru a efectua aceste operaţiuni în mod uman şi eficient, în conformitate cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenţa va dispune ca personalul angajat pentru sacrificare să prezinte indemanarea necesară, abilitatea şi cunoştinţele profesionale pentru aceasta operaţiune. + Articolul 8Inspecţiile şi controalele în abatoare vor fi efectuate sub responsabilitatea autorităţii sanitare veterinare competente, care va avea acces liber, în orice moment, în toate spaţiile abatoarelor pentru a verifica respectarea prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspecţii şi controale pot fi efectuate în acelaşi timp cu controalele efectuate în alte scopuri. + Capitolul III Sacrificarea şi uciderea animalelor în afară abatoarelor + Articolul 9 (1) Când animalele menţionate la art. 5 alin. (1) sunt sacrificate în afară abatoarelor, se vor aplica prevederile art. 5 alin. (1) lit. b)-d). (2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate acorda derogări de la prevederile alin. (1) pentru păsări, iepuri, porcine, ovine şi caprine sacrificate sau ucise în afară abatoarelor de către proprietarii acestora pentru consum propriu, cu condiţia respectării prevederilor art. 3 şi cu condiţia ca porcinele, ovinele sau caprinele să fie asomate în prealabil. + Articolul 10 (1) Când animalele menţionate la art. 5 alin. (1) urmează să fie sacrificate sau ucise pentru controlul unor boli, aceasta se va face în conformitate cu prevederile anexei nr. 5. (2) Animalele crescute pentru blana vor fi ucise în conformitate cu prevederile anexei nr. 6. (3) Surplusul de pui de o zi şi embrionii din deşeurile de la incubaţie vor fi ucisi cat mai rapid posibil, în conformitate cu prevederile anexei nr. 7. + Articolul 11Prevederile art. 9 şi 10 nu se vor aplica în cazul animalelor care trebuie ucise imediat din motive de necesitate. + Articolul 12Animalele ranite sau bolnave trebuie sacrificate sau ucise la faţa locului. Cu toate acestea, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate autoriza transportul animalelor ranite sau bolnave în scopul sacrificarii ori uciderii, cu condiţia ca transportul sa nu provoace animalului o suferinta în plus. + Capitolul IV Prevederi finale + Articolul 13 (1) În măsura în care este necesar, experţii Comisiei Europene pot efectua controale la faţa locului. În acest scop, ei pot verifica un număr reprezentativ de unităţi pentru a se asigura ca autoritatea sanitară veterinara competenţa verifica faptul ca acele unităţi îndeplinesc cerinţele prevăzute de Directiva Consiliului 93/119/CE , transpuse prin prezenta norma sanitară veterinara. (2) Controalele efectuate de experţii Comisiei Europene, menţionate la alin. (1), vor avea loc în colaborare cu Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor. (3) Atunci când se efectuează un control pe teritoriul sau, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să acorde toată asistenţa necesară pentru ca experţii să îşi poată îndeplini sarcinile în condiţii corespunzătoare. + Articolul 14 (1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor va lua toate măsurile necesare în vederea sanctionarii nerespectării prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. (2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să comunice Comisiei Europene textele prevederilor legislative naţionale adoptate în domeniul reglementat de Directiva Consiliului 93/119/CE , transpusa prin prezenta norma sanitară veterinara. + Articolul 15Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara. + Anexa 1 -------la norma sanitară veterinara----------------------------CERINŢEpentru miscarea şi adăpostirea animalelor în abatoareI. Cerinţe generale1. Toate abatoarele trebuie să dispună de instalaţii şi echipamente adecvate pentru descărcarea animalelor din mijloacele de transport.2. Animalele trebuie descărcate cat mai repede posibil după sosirea lor la abator. Dacă nu se poate evita o întârziere, animalele trebuie protejate de intemperii şi de variatii de temperatura.3. Animalele care se pot rani unele pe altele pe considerente de specie, sex, vârsta sau origine trebuie ţinute şi cazate separat.4. Animalele trebuie protejate de condiţiile nefavorabile de clima. Dacă au fost supuse unor temperaturi ridicate în condiţii de umiditate, animalele vor fi racorite prin metode adecvate.5. Starea de întreţinere şi de sănătate a animalelor trebuie inspectata cel puţin în fiecare dimineata şi seara.6. Fără a aduce atingere prevederilor cap. VI din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, animalele care au suportat durere sau suferinta în timpul transportului ori la sosirea în abator, precum şi animalele neintarcate trebuie sacrificate imediat. Dacă nu este posibil, acestea trebuie separate şi sacrificate cat mai repede posibil, cel târziu în următoarele doua ore. Animalele care nu se pot deplasa nu trebuie tarate la locul de sacrificare, ci trebuie ucise acolo unde stau culcate, iar atunci când este posibil şi nu se provoacă o suferinta inutila animalului, acesta va fi transportat pe un carucior sau pe o platforma mobila către spaţiul de sacrificare de urgenta (sala sanitară).II. Cerinţe pentru animalele care nu sunt livrate în containere1. În abatoare echipamentul pentru descărcarea animalelor trebuie să aibă podea nealunecoasa şi protecţii laterale. Puntile, rampele şi culoarele trebuie prevăzute cu protecţii laterale, cu traverse sau cu alte mijloace de protecţie care să prevină căderea animalelor. Rampele de ieşire sau de intrare trebuie să prezinte cea mai mica inclinatie posibila.2. În timpul descărcării animalelor trebuie avut grija ca animalele sa nu fie speriate, agitate sau maltratate şi să se asigure că nu sunt rasturnate. Animalele nu trebuie să fie ridicate de cap, coarne, urechi, picioare, coada sau par (blana, lana) pentru a nu li se provoca suferinţe sau dureri inutile. Atunci când este cazul, animalele trebuie manate individual.3. Animalele trebuie miscate cu atenţie. Pasajele de trecere trebuie construite astfel încât sa reducă riscul de ranire a animalelor şi trebuie dispuse astfel încât sa utilizeze tendintele lor gregare. Instrumentele destinate conducerii animalelor trebuie folosite numai pentru acest scop şi numai pentru perioade scurte. Folosirea instrumentelor care administrează socuri electrice trebuie evitata cat mai mult posibil. În orice caz, aceste instrumente trebuie folosite pentru animale adulte, bovine şi porci adulti care refuza să se deplaseze şi numai atunci când au în faţa lor loc suficient în care să se deplaseze. Socurile trebuie să dureze cel mult o secunda, să fie distribuite adecvat şi să fie aplicate numai pe muschii trenului posterior.4. Animalele nu trebuie lovite şi nu se vor aplica presiuni în nici o parte sensibila a corpului. În mod special coada animalelor nu se va strivi, rasuci sau rupe, iar ochii nu vor fi traumatizati. Animalele nu vor fi impinse şi nici lovite cu picioarele.5. Animalele nu trebuie duse la locul de sacrificare decât dacă pot fi sacrificate imediat. Dacă nu sunt sacrificate imediat după sosire, atunci trebuie adapostite.6. Fără a aduce atingere derogarilor prevăzute de art. 4 şi 14 din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, abatoarele vor deţine un număr suficient de boxe pentru adăpostirea corespunzătoare a animalelor, cu protecţie eficienta împotriva vremii nefavorabile.7. Pe lângă respectarea cerinţelor stabilite deja prin regulile comunitare, adăposturile trebuie să aibă: a) podele care să evite alunecarea animalelor şi care să nu provoace rani la contactul cu acestea; b) ventilaţie adecvată, ţinându-se seama de variatiile extreme de temperatura şi de umiditate care pot fi asteptate. Atunci când se folosesc mijloace mecanice de ventilaţie, trebuie să se prevadă echipamente de rezerva de urgenta pentru cazul unei întreruperi de curent; c) iluminare artificiala suficienta pentru a permite inspectarea tuturor animalelor în orice moment; dacă este necesar, trebuie să se asigure iluminare adecvată de rezerva; d) dacă este necesar, echipament pentru legarea animalelor; e) dacă este necesar, asigurarea unei rezerve de material adecvat pentru asternut, pentru animalele adapostite pe timpul nopţii.8. Abatoarele care în afară de adăposturile menţionate mai sus au şi adaposturi în aer liber fără acoperire naturala sau umbrar trebuie să asigure protecţia animalelor împotriva condiţiilor nefavorabile de clima. Adăposturile în aer liber trebuie întreţinute astfel încât sa nu prezinte nici un risc fizic, chimic sau pentru sănătate.9. Animalele care nu sunt duse direct la sacrificare la sosirea la abator trebuie să aibă apa de baut la discretie din echipamente adecvate, tot timpul. Animalele care nu au fost sacrificate în termen de 12 ore de la sosire trebuie furajate cu cantităţi moderate de furaje, la intervale adecvate de timp.10. Animalele care sunt ţinute timp de 12 ore sau mai mult la abator trebuie adapostite şi, dacă este necesar, legate astfel încât să se poată culca fără dificultate. Dacă animalele nu sunt legate, furajele trebuie administrate astfel încât să permită animalelor să se furajeze fără a fi deranjate.III. Cerinţe pentru animalele livrate în containere1. Containerele în care animalele sunt transportate trebuie manipulate cu atenţie şi nu trebuie aruncate, scapate sau lovite. Dacă este posibil, acestea trebuie încărcate şi descărcate pe orizontala şi mecanic.2. Animalele livrate în containere prevăzute cu podea perforata sau flexibila trebuie descărcate cu atenţie deosebită pentru a se preveni ranirea. Dacă este cazul, animalele trebuie descărcate individual din containere.3. Animalele care au fost transportate în containere trebuie sacrificate cat mai curând posibil; în caz contrar, acestea trebuie adapate şi furajate conform cap. II pct. 9 din prezenta anexa. + Anexa 2 -------la norma sanitară veterinara----------------------------CONTENTIONAREAanimalelor înainte de asomare, sacrificare sau ucidere1. Animalele trebuie contentionate astfel încât sa nu li se provoace în mod intentionat sau neintentionat suferinta, durere, ranire sau contuzii. În cazul sacrificarii rituale, este obligatorie contentia bovinelor înainte de sacrificare prin folosirea unei metode mecanice care să nu provoace durere, suferinţe, contuzie ori ranire.2. Picioarele animalelor nu trebuie legate, iar animalele nu trebuie suspendate înainte de asomare sau de ucidere. Păsările şi iepurii pot fi suspendaţi în vederea sacrificarii, cu condiţia ca asomarea să se realizeze fără întârziere şi să se ia măsuri adecvate pentru a se asigura ca la punctul de asomare acestea se afla într-o stare de relaxare suficienta pentru o asomare eficienta. Mai mult decât atât, prinderea unui animal într-un sistem de contentie nu trebuie asociata sub nici o formă cu suspendarea animalului.3. Animalele care sunt asomate sau ucise prin mijloace mecanice ori electrice, aplicate pe cap, trebuie prezentate într-o astfel de poziţie încât echipamentul să poată fi folosit adecvat, cu usurinta şi pe o perioadă determinata. În cazul solipedelor sau bovinelor autoritatea competentă poate autoriza utilizarea unor mijloace adecvate care să limiteze miscarile capului.4. Echipamentul de asomare electrica nu va fi folosit ca un mijloc de limitare a miscarilor sau de imobilizare a animalelor şi nici ca mijloc de a face animalele să se deplaseze. + Anexa 3 -------la norma sanitară veterinara----------------------------ASOMAREA SAU UCIDEREAanimalelor, altele decât cele crescute pentru blanaI. METODE PERMISE (1) Asomarea1. Pistolul cu glonte captiv2. Lovirea urmată de pierderea cunostintei3. Electronarcoza4. Expunerea la dioxid de carbon (2) Uciderea1. Pistol cu glonte liber sau pusca2. Electrocutarea3. Expunerea la dioxid de carbon (3) Cu toate acestea, autoritatea competentă poate autoriza decapitarea, dislocarea gatului sau folosirea unei camere vidate ca metoda de ucidere pentru anumite specii, cu condiţia ca acestea să respecte cerinţele art. 3 din norma sanitară veterinara şi cerinţele specifice stabilite la pct. III.II. CERINŢE SPECIFICE PENTRU ASOMAREAsomarea nu trebuie să fie efectuată decât atunci când este urmată imediat de sangerarea animalului.1. Pistolul cu glonte captiv a) Pistolul cu glonte captiv trebuie pozitionat astfel încât să se asigure ca proiectilul pătrunde în cortexul cerebral. Se interzice în special impuscarea vitelor în zona occipitala. Oile şi caprele pot fi impuscate în zona occipitala dacă prezenta coarnelor nu permite folosirea zonei frontale. În astfel de situaţii impuscarea se face imediat înapoia bazei coarnelor şi tintindu-se către gura, iar sangerarea trebuie efectuată în timp de 15 secunde de la impuscare. b) Când se foloseşte un pistol cu glonte captiv operatorul trebuie să se asigure ca glontele se retrage la extensia completa, după fiecare impuscare. Dacă nu se retrage la extensia completa, pistolul nu va mai fi folosit încă o dată până când nu va fi reparat. c) Animalele nu se introduc în boxele de asomare până când operatorul care urmează să efectueze asomarea nu este pregătit pentru asomarea animalului. Animalelor nu li se va contentiona capul până când operatorul nu este pregătit să le asomeze.2. Lovirea urmată de pierderea cunostintei a) Aceasta metoda permite numai folosirea unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percutiei, fără penetrarea craniului. Operatorul trebuie să se asigure ca instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficienta, fără fracturarea craniului. b) În cazul loturilor mici de iepuri, la care se foloseşte o presiune nemecanica pe craniu, operaţiunea trebuie efectuată astfel încât animalele să fie aduse imediat în starea de inconstienta şi sa rămână astfel până când mor, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.3. ElectronarcozaA. Electrozii a) Electrozii trebuie plasati astfel încât sa cuprindă creierul, permitand curentului sa treacă prin acesta. Se vor lua măsuri corespunzătoare care să asigure ca exista un contact electric bun, prin îndepărtarea lanii în exces sau prin udarea pielii. b) Atunci când animalele sunt asomate individual, aparatul trebuie:(i) să aibă un dispozitiv care să masoare impedanta curentului şi sa nu permită funcţionarea aparatului dacă nu trece curentul minim necesar;(îi) sa incorporeze un dispozitiv sonor sau vizual care să indice durata timpului de aplicare pentru fiecare animal;(iii) să fie conectat la un dispozitiv care să indice voltajul şi intensitatea curentului, pozitionat astfel încât să fie uşor vizualizat de către operator.B. Asomare cu baie de apa a) Atunci când se folosesc asomatoare cu baie de apa pentru asomarea pasarilor, nivelul de apa trebuie să poată fi reglat astfel încât să se asigure realizarea unui contact bun cu capul pasarilor.Puterea şi durata curentului folosit în acest caz vor fi determinate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor astfel încât să se asigure ca păsările îşi pierd cunoştinţa imediat şi rămân astfel până când mor. b) Dacă se asomeaza mai multe păsări în aceeaşi baie de apa, voltajul trebuie să fie satisfăcător astfel încât fiecare pasare să fie asomata corespunzător. c) Se vor lua măsuri corespunzătoare care să asigure o buna conductibilitate electrica prin udarea legăturilor de prindere a picioarelor. d) Baile de asomare pentru păsări trebuie să aibă dimensiuni corespunzătoare pentru toate tipurile de păsări ce urmează să fie asomate şi nu trebuie să se reverse la introducerea pasarilor. Electrodul care se imerseaza în apa trebuie să cuprindă toată lungimea baii de asomare. e) Dacă este cazul, trebuie să se asigure un sistem de rezerva care să poată fi acţionat manual.4. Expunerea la dioxid de carbon a) Concentraţia de dioxid de carbon pentru asomarea porcilor trebuie să fie de minimum 70% din volum. b) Camera în care porcii sunt expusi la gaz şi echipamentul folosit pentru manarea porcilor prin camera trebuie proiectate, construite şi întreţinute astfel încât să se evite ranirea porcilor sau compresia pieptului şi să le permită acestora sa rămână în poziţie patrupeda până când îşi pierd cunoştinţa. Se va asigura o iluminare adecvată în camera de asomare şi în dispozitivul pentru manarea porcilor încât să permită acestora să se vada unii pe alţii şi împrejurimile. c) Camera trebuie prevăzută cu dispozitive pentru măsurarea concentratiei de gaz la punctul de maxima expunere, care să avertizeze clar sonor sau luminos dacă scade sub nivelul cerut concentraţia de dioxid de carbon. d) Porcii trebuie ţinuţi în boxe sau în containere în care să se vada unii pe alţii şi trebuie manati în camera de gazare în termen de 30 de secunde de la intrarea lor în instalatie. Porcii trebuie manati cat mai repede posibil de la intrare către punctul de maxima concentraţie a gazului şi trebuie expusi la acest gaz suficient de mult timp astfel încât să se asigure ca rămân inconstienti până la sacrificare.III. CERINŢE SPECIFICE PENTRU UCIDERE1. Pistolul cu glonte liber sau puscaAceste metode, care pot fi folosite pentru a ucide specii diferite, în special vanat mare de ferma şi caprioare, trebuie autorizate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, care trebuie să dispună ca aceste arme să fie folosite corect numai de personal calificat, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.2. Decapitarea şi dislocarea gatuluiAceste metode folosite numai pentru uciderea pasarilor trebuie autorizate de autoritatea competentă, care trebuie să se asigure ca aceste metode sunt aplicate corect numai de către personal calificat, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.3. Electrocutarea şi dioxidul de carbonAutoritatea competenţa poate autoriza uciderea unor specii diferite prin aceste metode, cu condiţia ca, suplimentar faţă de prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara, să fie îndeplinite şi prevederile specifice stabilite la cap. II pct. 3 şi 4 ale prezentei anexe. De asemenea, pentru a fi îndeplinite aceste cerinţe, se vor stabili puterea şi durata curentului electric folosit, precum şi concentraţia şi durata expunerii la dioxidul de carbon.4. Camera de vidAceasta metoda, care se foloseşte numai pentru uciderea fără sangerare a anumitor animale din speciile de vanat de crescatorie (fazani, prepelite şi potarnichi) trebuie autorizata de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, care va dispune ca, suplimentar faţă de prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara, să fie îndeplinite următoarele condiţii: a) animalele sunt plasate într-o camera etansa care se videaza cu ajutorul unei pompe electrice puternice; b) vidul se menţine până când animalele mor; c) animalele sunt introduse în grup în containere de transport proiectate în acest scop, ce pot fi plasate în camera de vid. + Anexa 4 -------la norma sanitară veterinara----------------------------SANGERAREA ANIMALELOR1. Pentru animalele care au fost asomate sangerarea trebuie facuta imediat după asomare, astfel încât să se asigure o sangerare rapida, profunda şi completa. În orice caz, sangerarea trebuie facuta înainte ca animalele să îşi recapete cunoştinţa.2. a) Toate animalele care au fost asomate trebuie sangerate prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. b) După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedura de fasonare şi nicio stimulare electrica înainte ca sangerarea să fie completa.3. Atunci când o singura persoana efectuează asomarea, prinderea, agatarea şi sangerarea animalelor, acea persoana trebuie să efectueze aceste operaţiuni fără întrerupere la fiecare animal înainte de a trece la animalul următor.4. Dispozitivele manuale de rezerva trebuie asigurate acolo unde sangerarea se face cu cutite automate, astfel încât în cazul unei întreruperi de curent păsările să poată fi sacrificate imediat. + Anexa 5 -------la norma sanitară veterinara----------------------------METODEde ucidere pentru controlul unor boliMetode permise:1. orice metoda descrisă în anexa nr. 3 la norma sanitară veterinara, care să cauzeze o moarte sigura;2. în plus, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate permite folosirea altor metode pentru uciderea animalelor constiente, conform prevederilor art. 3 din norma sanitară veterinara, cu condiţia ca, în special: a) dacă metodele folosite nu produc moartea imediata (de exemplu, impuscarea cu bolt captiv), să se ia măsuri adecvate pentru a ucide animalele cat mai curând posibil şi, în orice caz, înainte ca acestea să îşi recapete cunoştinţa; b) sa nu se acţioneze deloc asupra animalului până când nu s-a constatat ca este mort. + Anexa 6 -------la norma sanitară veterinara----------------------------METODEde ucidere pentru animalele de blanaI. Metode permise:1. instrumente acţionate mecanic care penetreaza creierul;2. injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăţi anestezice;3. electrocutarea pentru a provoca stop cardiac;4. expunerea la monoxid de carbon;5. expunerea la cloroform;6. expunerea la dioxid de carbon.Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor va stabili cea mai adecvată metoda de ucidere pentru fiecare specie, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.II. Cerinţe specifice1. Instrumente acţionate mecanic, care penetreaza creierul a) Instrumentele trebuie pozitionate astfel încât să se asigure ca proiectilul pătrunde în cortexul cerebral. b) Aceasta metoda este permisă numai dacă este urmată imediat de sangerare.2. Injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăţi anesteziceSunt admise a se folosi numai acele medicamente, doze şi modalităţi de administrare care cauzează o pierdere imediata a cunostintei, urmată de moarte.3. Electrocutarea pentru a provoca stop cardiacElectrozii trebuie plasati astfel încât sa inconjoare creierul şi inima, iar nivelul minim de curent folosit sa ducă la pierderea imediata a cunostintei şi la stop cardiac. Cu toate acestea, pentru vulpi, la care electrozii se aplică la gura şi rect, se va aplica un curent cu o valoare medie de 0,3 amperi, cel puţin 3 secunde.4. Expunerea la monoxid de carbon: a) camera în care animalele sunt expuse la gaz trebuie proiectata, construită şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea animalelor şi să se permită supravegherea acestora; b) animalele trebuie introduse numai după ce camera a fost umpluta cu monoxid de carbon la o concentraţie de cel puţin 1% din volumul provenit dintr-o sursa de monoxid de carbon 100%; c) gazul produs de un motor special adaptat pentru acest scop poate fi folosit pentru uciderea mustelidelor şi chinchilelor, cu condiţia ca testele sa indice ca gazul:- a fost racit corespunzător;- a fost filtrat suficient;- este liber de orice materie sau gaz iritant;- iar animalele nu vor fi introduse în camera până când concentraţia de monoxid de carbon nu a atins cel puţin 1% din volum; d) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rând anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura; e) animalele trebuie menţinute în camera până când sunt moarte.5. Expunerea la cloroformExpunerea la cloroform poate fi folosită pentru a ucide chinchilele, respectându-se următoarele cerinţe: a) camera în care animalele sunt expuse la gaz să fie proiectata, construită şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea lor şi să se permită supravegherea acestora; b) animalele să fie introduse în camera numai dacă se asigura o atmosfera saturata în cloroform; c) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rând anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura; d) animalele trebuie menţinute în camera până când sunt moarte.6. Expunerea la dioxid de carbonDioxidul de carbon poate fi folosit pentru a ucide mustelidele şi chinchilele, respecandu-se următoarele condiţii: a) camera în care animalele sunt expuse la gaz să fie proiectata, construită şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea animalelor şi să se permită supravegherea acestora; b) animalele să fie introduse în camera numai dacă atmosfera conţine concentraţia maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%; c) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rând anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura; d) animalele trebuie menţinute în camera până când mor. + Anexa 7 -------la norma sanitară veterinara----------------------------UCIDEREApuilor supranumerari şi a embrionilor din deşeurile de incubaţieI. Metode permise pentru uciderea puilor:1. folosirea unui aparat mecanic care să provoace o moarte rapida;2. expunerea la dioxid de carbon;3. cu toate acestea, Autoritatea Naţionala Sanitară Vaterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate permite utilizarea altor metode recunoscute ştiinţific pentru ucidere, cu condiţia ca acestea să fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitară veterinara.II. Cerinţe specifice:1. folosirea unui aparat mecanic care să provoace o moarte rapida: a) animalele trebuie ucise cu un aparat care să fie prevăzut cu un mecanism rotativ rapid, dotat cu lame sau cu boseluri de polistiren expandat; b) aparatul trebuie să aibă o capacitate adecvată care să asigure ca toate animalele sunt ucise imediat, chiar dacă sunt manipulate în număr mare;2. expunerea la dioxid de carbon: a) animalele trebuie plasate într-o atmosfera cu o concentraţie maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%; b) animalele trebuie menţinute în camera până când mor.III. Metode permise pentru uciderea embrionilor:1. pentru a ucide instantaneu orice embrion viu toate deşeurile de incubaţie trebuie trecute prin aparatul mecanic menţionat la cap. II pct. 1;2. cu toate acestea, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate permite utilizarea altor metode recunoscute ştiinţific pentru ucidere, cu condiţia ca acestea să fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitară veterinara.----------
EMITENT |
+ Capitolul I Prevederi generale + Articolul 1 (1) Prezenta norma sanitară veterinara se aplică la miscarea, cazarea, contentionarea, asomarea, sacrificarea şi uciderea animalelor crescute pentru producţia de carne, piele, blana sau pentru alte produse şi la metodele de ucidere a animalelor în scopul combaterii unor boli. (2) Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu se aplică: a) experimentelor tehnice sau ştiinţifice legate de procedurile menţionate la alin. (1), efectuate sub supravegherea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; b) animalelor care sunt ucise în timpul unor evenimente sportive sau culturale; c) animalelor sălbatice ucise în conformitate cu prevederile art. 3 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate animala şi de sănătate publică referitoare la uciderea vânatului salbatic şi la comercializarea carnii de vanat salbatic, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 119/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 şi nr. 159 bis din 12 martie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 92/45/CEE . + Articolul 2 (1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, termenii următori se definesc astfel: a) abator - orice clădire, inclusiv instalaţii pentru miscarea şi adăpostirea animalelor, folosite pentru sacrificarea comercială a animalelor, la care se face referire în art. 5 alin. (1); b) mişcare - descărcarea animalelor sau miscarea lor de la rampele de descărcare, boxe ori adaposturi către abatoare sau spaţiile în care urmează să fie sacrificate; c) adăpostire - ţinerea animalelor în padocuri, tarcuri, boxe, adaposturi acoperite sau terenuri folosite în abatoare pentru a asigura animalelor înainte de sacrificare condiţiile necesare (adaparea, furajarea, odihna); d) contentionare - orice procedura aplicată unui animal în scopul de a-i restrictiona miscarile, pentru a usura efectuarea asomarii sau uciderea lui; e) asomare - orice procedeu care, atunci când este aplicat unui animal, cauzează pierderea imediata a cunostintei până în momentul morţii animalului; f) ucidere - orice procedeu care cauzează moartea animalului; g) sacrificare - cauzarea morţii unui animal prin sangerare; h) autoritate competentă - Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor ce are competenţa de a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate căreia i s-a delegat această competenţă. (2) În cazul sacrificarilor religioase, autoritatea religioasă din partea căreia se practica sacrificarea va avea competenţa de a aplica şi de a monitoriza prevederile specifice ce se aplică sacrificarii în conformitate cu anumite ritualuri religioase. Referitor la prevederile menţionate anterior, autoritatea religioasă va acţiona sub răspunderea unui medic veterinar oficial, conform prevederilor art. 2 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 22 ianuarie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 64/433/CEE . + Articolul 3Animalele vor fi ferite de orice stimul, suferinta sau durere evitabila în timpul miscarii, adapostirii, asomarii, sacrificarii ori uciderii. + Capitolul II Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească abatoarele + Articolul 4Construcţiile, instalaţiile şi echipamentele din abatoare vor fi astfel concepute încât sa nu supună animalele niciunei suferinţe, stimul sau dureri evitabile. + Articolul 5 (1) Solipedele, rumegatoarele, porcii, iepurii şi păsările aduse în abatoare în vederea sacrificarii vor fi: a) mutate şi, dacă este cazul, cazate în conformitate cu prevederile anexei nr. 1; b) contentionate în conformitate cu prevederile anexei nr. 2; c) asomate înainte de sacrificare sau ucise instantaneu în conformitate cu prevederile anexei nr. 3; d) supuse procedurii de sangerare în conformitate cu prevederile anexei nr. 4. (2) Pentru animalele supuse unor metode particulare de sacrificare cerute de unele ritualuri religioase, cerinţele alin. (1) lit. c) nu se vor aplica. (3) Cu respectarea regulilor comunitare, în cazul exploataţiilor de capacitate redusă ce pot beneficia de derogări conform prevederilor din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, ce transpune Directiva Consiliului 64/433/CEE , precum şi prevederilor din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 71/118/CEE , Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate acorda derogări cu condiţia respectării cerinţelor prevăzute la art. 3, astfel:(i) de la alin. (1) lit. a), pentru bovine;(îi) de la alin. (1) lit. a) şi de la metodele de asomare şi ucidere menţionate în anexa nr. 3, pentru păsări, iepuri, porci, oi şi capre. + Articolul 6 (1) Instrumentele, echipamentele pentru contentionare şi instalaţiile folosite pentru asomare sau ucidere trebuie să fie proiectate, construite, întreţinute şi folosite astfel încât să asigure o asomare ori o ucidere rapida şi eficienta, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea sanitară veterinara competenţa va verifica dacă instrumentele, modul de contentionare şi alte echipamente folosite pentru asomare sau ucidere îndeplinesc cerinţele menţionate mai sus şi va verifica cu regularitate buna lor funcţionare şi modul de întreţinere, astfel încât să fie îndeplinite obiectivele prezentei norme sanitare veterinare. (2) Echipamentele şi instrumentele de rezerva adecvate vor fi păstrate la locul sacrificarii pentru folosirea lor în caz de urgenta. Acestea vor fi menţinute corespunzător şi verificate cu regularitate. + Articolul 7Personalul responsabil cu miscarea animalelor, cazarea, contentionarea, asomarea, sacrificarea sau uciderea acestora trebuie în mod imperativ să aibă cunoştinţele şi indemanarea necesare pentru a efectua aceste operaţiuni în mod uman şi eficient, în conformitate cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenţa va dispune ca personalul angajat pentru sacrificare să prezinte indemanarea necesară, abilitatea şi cunoştinţele profesionale pentru aceasta operaţiune. + Articolul 8Inspecţiile şi controalele în abatoare vor fi efectuate sub responsabilitatea autorităţii sanitare veterinare competente, care va avea acces liber, în orice moment, în toate spaţiile abatoarelor pentru a verifica respectarea prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspecţii şi controale pot fi efectuate în acelaşi timp cu controalele efectuate în alte scopuri. + Capitolul III Sacrificarea şi uciderea animalelor în afară abatoarelor + Articolul 9 (1) Când animalele menţionate la art. 5 alin. (1) sunt sacrificate în afară abatoarelor, se vor aplica prevederile art. 5 alin. (1) lit. b)-d). (2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate acorda derogări de la prevederile alin. (1) pentru păsări, iepuri, porcine, ovine şi caprine sacrificate sau ucise în afară abatoarelor de către proprietarii acestora pentru consum propriu, cu condiţia respectării prevederilor art. 3 şi cu condiţia ca porcinele, ovinele sau caprinele să fie asomate în prealabil. + Articolul 10 (1) Când animalele menţionate la art. 5 alin. (1) urmează să fie sacrificate sau ucise pentru controlul unor boli, aceasta se va face în conformitate cu prevederile anexei nr. 5. (2) Animalele crescute pentru blana vor fi ucise în conformitate cu prevederile anexei nr. 6. (3) Surplusul de pui de o zi şi embrionii din deşeurile de la incubaţie vor fi ucisi cat mai rapid posibil, în conformitate cu prevederile anexei nr. 7. + Articolul 11Prevederile art. 9 şi 10 nu se vor aplica în cazul animalelor care trebuie ucise imediat din motive de necesitate. + Articolul 12Animalele ranite sau bolnave trebuie sacrificate sau ucise la faţa locului. Cu toate acestea, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate autoriza transportul animalelor ranite sau bolnave în scopul sacrificarii ori uciderii, cu condiţia ca transportul sa nu provoace animalului o suferinta în plus. + Capitolul IV Prevederi finale + Articolul 13 (1) În măsura în care este necesar, experţii Comisiei Europene pot efectua controale la faţa locului. În acest scop, ei pot verifica un număr reprezentativ de unităţi pentru a se asigura ca autoritatea sanitară veterinara competenţa verifica faptul ca acele unităţi îndeplinesc cerinţele prevăzute de Directiva Consiliului 93/119/CE , transpuse prin prezenta norma sanitară veterinara. (2) Controalele efectuate de experţii Comisiei Europene, menţionate la alin. (1), vor avea loc în colaborare cu Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor. (3) Atunci când se efectuează un control pe teritoriul sau, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să acorde toată asistenţa necesară pentru ca experţii să îşi poată îndeplini sarcinile în condiţii corespunzătoare. + Articolul 14 (1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor va lua toate măsurile necesare în vederea sanctionarii nerespectării prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. (2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să comunice Comisiei Europene textele prevederilor legislative naţionale adoptate în domeniul reglementat de Directiva Consiliului 93/119/CE , transpusa prin prezenta norma sanitară veterinara. + Articolul 15Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara. + Anexa 1 -------la norma sanitară veterinara----------------------------CERINŢEpentru miscarea şi adăpostirea animalelor în abatoareI. Cerinţe generale1. Toate abatoarele trebuie să dispună de instalaţii şi echipamente adecvate pentru descărcarea animalelor din mijloacele de transport.2. Animalele trebuie descărcate cat mai repede posibil după sosirea lor la abator. Dacă nu se poate evita o întârziere, animalele trebuie protejate de intemperii şi de variatii de temperatura.3. Animalele care se pot rani unele pe altele pe considerente de specie, sex, vârsta sau origine trebuie ţinute şi cazate separat.4. Animalele trebuie protejate de condiţiile nefavorabile de clima. Dacă au fost supuse unor temperaturi ridicate în condiţii de umiditate, animalele vor fi racorite prin metode adecvate.5. Starea de întreţinere şi de sănătate a animalelor trebuie inspectata cel puţin în fiecare dimineata şi seara.6. Fără a aduce atingere prevederilor cap. VI din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, animalele care au suportat durere sau suferinta în timpul transportului ori la sosirea în abator, precum şi animalele neintarcate trebuie sacrificate imediat. Dacă nu este posibil, acestea trebuie separate şi sacrificate cat mai repede posibil, cel târziu în următoarele doua ore. Animalele care nu se pot deplasa nu trebuie tarate la locul de sacrificare, ci trebuie ucise acolo unde stau culcate, iar atunci când este posibil şi nu se provoacă o suferinta inutila animalului, acesta va fi transportat pe un carucior sau pe o platforma mobila către spaţiul de sacrificare de urgenta (sala sanitară).II. Cerinţe pentru animalele care nu sunt livrate în containere1. În abatoare echipamentul pentru descărcarea animalelor trebuie să aibă podea nealunecoasa şi protecţii laterale. Puntile, rampele şi culoarele trebuie prevăzute cu protecţii laterale, cu traverse sau cu alte mijloace de protecţie care să prevină căderea animalelor. Rampele de ieşire sau de intrare trebuie să prezinte cea mai mica inclinatie posibila.2. În timpul descărcării animalelor trebuie avut grija ca animalele sa nu fie speriate, agitate sau maltratate şi să se asigure că nu sunt rasturnate. Animalele nu trebuie să fie ridicate de cap, coarne, urechi, picioare, coada sau par (blana, lana) pentru a nu li se provoca suferinţe sau dureri inutile. Atunci când este cazul, animalele trebuie manate individual.3. Animalele trebuie miscate cu atenţie. Pasajele de trecere trebuie construite astfel încât sa reducă riscul de ranire a animalelor şi trebuie dispuse astfel încât sa utilizeze tendintele lor gregare. Instrumentele destinate conducerii animalelor trebuie folosite numai pentru acest scop şi numai pentru perioade scurte. Folosirea instrumentelor care administrează socuri electrice trebuie evitata cat mai mult posibil. În orice caz, aceste instrumente trebuie folosite pentru animale adulte, bovine şi porci adulti care refuza să se deplaseze şi numai atunci când au în faţa lor loc suficient în care să se deplaseze. Socurile trebuie să dureze cel mult o secunda, să fie distribuite adecvat şi să fie aplicate numai pe muschii trenului posterior.4. Animalele nu trebuie lovite şi nu se vor aplica presiuni în nici o parte sensibila a corpului. În mod special coada animalelor nu se va strivi, rasuci sau rupe, iar ochii nu vor fi traumatizati. Animalele nu vor fi impinse şi nici lovite cu picioarele.5. Animalele nu trebuie duse la locul de sacrificare decât dacă pot fi sacrificate imediat. Dacă nu sunt sacrificate imediat după sosire, atunci trebuie adapostite.6. Fără a aduce atingere derogarilor prevăzute de art. 4 şi 14 din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, abatoarele vor deţine un număr suficient de boxe pentru adăpostirea corespunzătoare a animalelor, cu protecţie eficienta împotriva vremii nefavorabile.7. Pe lângă respectarea cerinţelor stabilite deja prin regulile comunitare, adăposturile trebuie să aibă: a) podele care să evite alunecarea animalelor şi care să nu provoace rani la contactul cu acestea; b) ventilaţie adecvată, ţinându-se seama de variatiile extreme de temperatura şi de umiditate care pot fi asteptate. Atunci când se folosesc mijloace mecanice de ventilaţie, trebuie să se prevadă echipamente de rezerva de urgenta pentru cazul unei întreruperi de curent; c) iluminare artificiala suficienta pentru a permite inspectarea tuturor animalelor în orice moment; dacă este necesar, trebuie să se asigure iluminare adecvată de rezerva; d) dacă este necesar, echipament pentru legarea animalelor; e) dacă este necesar, asigurarea unei rezerve de material adecvat pentru asternut, pentru animalele adapostite pe timpul nopţii.8. Abatoarele care în afară de adăposturile menţionate mai sus au şi adaposturi în aer liber fără acoperire naturala sau umbrar trebuie să asigure protecţia animalelor împotriva condiţiilor nefavorabile de clima. Adăposturile în aer liber trebuie întreţinute astfel încât sa nu prezinte nici un risc fizic, chimic sau pentru sănătate.9. Animalele care nu sunt duse direct la sacrificare la sosirea la abator trebuie să aibă apa de baut la discretie din echipamente adecvate, tot timpul. Animalele care nu au fost sacrificate în termen de 12 ore de la sosire trebuie furajate cu cantităţi moderate de furaje, la intervale adecvate de timp.10. Animalele care sunt ţinute timp de 12 ore sau mai mult la abator trebuie adapostite şi, dacă este necesar, legate astfel încât să se poată culca fără dificultate. Dacă animalele nu sunt legate, furajele trebuie administrate astfel încât să permită animalelor să se furajeze fără a fi deranjate.III. Cerinţe pentru animalele livrate în containere1. Containerele în care animalele sunt transportate trebuie manipulate cu atenţie şi nu trebuie aruncate, scapate sau lovite. Dacă este posibil, acestea trebuie încărcate şi descărcate pe orizontala şi mecanic.2. Animalele livrate în containere prevăzute cu podea perforata sau flexibila trebuie descărcate cu atenţie deosebită pentru a se preveni ranirea. Dacă este cazul, animalele trebuie descărcate individual din containere.3. Animalele care au fost transportate în containere trebuie sacrificate cat mai curând posibil; în caz contrar, acestea trebuie adapate şi furajate conform cap. II pct. 9 din prezenta anexa. + Anexa 2 -------la norma sanitară veterinara----------------------------CONTENTIONAREAanimalelor înainte de asomare, sacrificare sau ucidere1. Animalele trebuie contentionate astfel încât sa nu li se provoace în mod intentionat sau neintentionat suferinta, durere, ranire sau contuzii. În cazul sacrificarii rituale, este obligatorie contentia bovinelor înainte de sacrificare prin folosirea unei metode mecanice care să nu provoace durere, suferinţe, contuzie ori ranire.2. Picioarele animalelor nu trebuie legate, iar animalele nu trebuie suspendate înainte de asomare sau de ucidere. Păsările şi iepurii pot fi suspendaţi în vederea sacrificarii, cu condiţia ca asomarea să se realizeze fără întârziere şi să se ia măsuri adecvate pentru a se asigura ca la punctul de asomare acestea se afla într-o stare de relaxare suficienta pentru o asomare eficienta. Mai mult decât atât, prinderea unui animal într-un sistem de contentie nu trebuie asociata sub nici o formă cu suspendarea animalului.3. Animalele care sunt asomate sau ucise prin mijloace mecanice ori electrice, aplicate pe cap, trebuie prezentate într-o astfel de poziţie încât echipamentul să poată fi folosit adecvat, cu usurinta şi pe o perioadă determinata. În cazul solipedelor sau bovinelor autoritatea competentă poate autoriza utilizarea unor mijloace adecvate care să limiteze miscarile capului.4. Echipamentul de asomare electrica nu va fi folosit ca un mijloc de limitare a miscarilor sau de imobilizare a animalelor şi nici ca mijloc de a face animalele să se deplaseze. + Anexa 3 -------la norma sanitară veterinara----------------------------ASOMAREA SAU UCIDEREAanimalelor, altele decât cele crescute pentru blanaI. METODE PERMISE (1) Asomarea1. Pistolul cu glonte captiv2. Lovirea urmată de pierderea cunostintei3. Electronarcoza4. Expunerea la dioxid de carbon (2) Uciderea1. Pistol cu glonte liber sau pusca2. Electrocutarea3. Expunerea la dioxid de carbon (3) Cu toate acestea, autoritatea competentă poate autoriza decapitarea, dislocarea gatului sau folosirea unei camere vidate ca metoda de ucidere pentru anumite specii, cu condiţia ca acestea să respecte cerinţele art. 3 din norma sanitară veterinara şi cerinţele specifice stabilite la pct. III.II. CERINŢE SPECIFICE PENTRU ASOMAREAsomarea nu trebuie să fie efectuată decât atunci când este urmată imediat de sangerarea animalului.1. Pistolul cu glonte captiv a) Pistolul cu glonte captiv trebuie pozitionat astfel încât să se asigure ca proiectilul pătrunde în cortexul cerebral. Se interzice în special impuscarea vitelor în zona occipitala. Oile şi caprele pot fi impuscate în zona occipitala dacă prezenta coarnelor nu permite folosirea zonei frontale. În astfel de situaţii impuscarea se face imediat înapoia bazei coarnelor şi tintindu-se către gura, iar sangerarea trebuie efectuată în timp de 15 secunde de la impuscare. b) Când se foloseşte un pistol cu glonte captiv operatorul trebuie să se asigure ca glontele se retrage la extensia completa, după fiecare impuscare. Dacă nu se retrage la extensia completa, pistolul nu va mai fi folosit încă o dată până când nu va fi reparat. c) Animalele nu se introduc în boxele de asomare până când operatorul care urmează să efectueze asomarea nu este pregătit pentru asomarea animalului. Animalelor nu li se va contentiona capul până când operatorul nu este pregătit să le asomeze.2. Lovirea urmată de pierderea cunostintei a) Aceasta metoda permite numai folosirea unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percutiei, fără penetrarea craniului. Operatorul trebuie să se asigure ca instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficienta, fără fracturarea craniului. b) În cazul loturilor mici de iepuri, la care se foloseşte o presiune nemecanica pe craniu, operaţiunea trebuie efectuată astfel încât animalele să fie aduse imediat în starea de inconstienta şi sa rămână astfel până când mor, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.3. ElectronarcozaA. Electrozii a) Electrozii trebuie plasati astfel încât sa cuprindă creierul, permitand curentului sa treacă prin acesta. Se vor lua măsuri corespunzătoare care să asigure ca exista un contact electric bun, prin îndepărtarea lanii în exces sau prin udarea pielii. b) Atunci când animalele sunt asomate individual, aparatul trebuie:(i) să aibă un dispozitiv care să masoare impedanta curentului şi sa nu permită funcţionarea aparatului dacă nu trece curentul minim necesar;(îi) sa incorporeze un dispozitiv sonor sau vizual care să indice durata timpului de aplicare pentru fiecare animal;(iii) să fie conectat la un dispozitiv care să indice voltajul şi intensitatea curentului, pozitionat astfel încât să fie uşor vizualizat de către operator.B. Asomare cu baie de apa a) Atunci când se folosesc asomatoare cu baie de apa pentru asomarea pasarilor, nivelul de apa trebuie să poată fi reglat astfel încât să se asigure realizarea unui contact bun cu capul pasarilor.Puterea şi durata curentului folosit în acest caz vor fi determinate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor astfel încât să se asigure ca păsările îşi pierd cunoştinţa imediat şi rămân astfel până când mor. b) Dacă se asomeaza mai multe păsări în aceeaşi baie de apa, voltajul trebuie să fie satisfăcător astfel încât fiecare pasare să fie asomata corespunzător. c) Se vor lua măsuri corespunzătoare care să asigure o buna conductibilitate electrica prin udarea legăturilor de prindere a picioarelor. d) Baile de asomare pentru păsări trebuie să aibă dimensiuni corespunzătoare pentru toate tipurile de păsări ce urmează să fie asomate şi nu trebuie să se reverse la introducerea pasarilor. Electrodul care se imerseaza în apa trebuie să cuprindă toată lungimea baii de asomare. e) Dacă este cazul, trebuie să se asigure un sistem de rezerva care să poată fi acţionat manual.4. Expunerea la dioxid de carbon a) Concentraţia de dioxid de carbon pentru asomarea porcilor trebuie să fie de minimum 70% din volum. b) Camera în care porcii sunt expusi la gaz şi echipamentul folosit pentru manarea porcilor prin camera trebuie proiectate, construite şi întreţinute astfel încât să se evite ranirea porcilor sau compresia pieptului şi să le permită acestora sa rămână în poziţie patrupeda până când îşi pierd cunoştinţa. Se va asigura o iluminare adecvată în camera de asomare şi în dispozitivul pentru manarea porcilor încât să permită acestora să se vada unii pe alţii şi împrejurimile. c) Camera trebuie prevăzută cu dispozitive pentru măsurarea concentratiei de gaz la punctul de maxima expunere, care să avertizeze clar sonor sau luminos dacă scade sub nivelul cerut concentraţia de dioxid de carbon. d) Porcii trebuie ţinuţi în boxe sau în containere în care să se vada unii pe alţii şi trebuie manati în camera de gazare în termen de 30 de secunde de la intrarea lor în instalatie. Porcii trebuie manati cat mai repede posibil de la intrare către punctul de maxima concentraţie a gazului şi trebuie expusi la acest gaz suficient de mult timp astfel încât să se asigure ca rămân inconstienti până la sacrificare.III. CERINŢE SPECIFICE PENTRU UCIDERE1. Pistolul cu glonte liber sau puscaAceste metode, care pot fi folosite pentru a ucide specii diferite, în special vanat mare de ferma şi caprioare, trebuie autorizate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, care trebuie să dispună ca aceste arme să fie folosite corect numai de personal calificat, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.2. Decapitarea şi dislocarea gatuluiAceste metode folosite numai pentru uciderea pasarilor trebuie autorizate de autoritatea competentă, care trebuie să se asigure ca aceste metode sunt aplicate corect numai de către personal calificat, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.3. Electrocutarea şi dioxidul de carbonAutoritatea competenţa poate autoriza uciderea unor specii diferite prin aceste metode, cu condiţia ca, suplimentar faţă de prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara, să fie îndeplinite şi prevederile specifice stabilite la cap. II pct. 3 şi 4 ale prezentei anexe. De asemenea, pentru a fi îndeplinite aceste cerinţe, se vor stabili puterea şi durata curentului electric folosit, precum şi concentraţia şi durata expunerii la dioxidul de carbon.4. Camera de vidAceasta metoda, care se foloseşte numai pentru uciderea fără sangerare a anumitor animale din speciile de vanat de crescatorie (fazani, prepelite şi potarnichi) trebuie autorizata de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, care va dispune ca, suplimentar faţă de prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara, să fie îndeplinite următoarele condiţii: a) animalele sunt plasate într-o camera etansa care se videaza cu ajutorul unei pompe electrice puternice; b) vidul se menţine până când animalele mor; c) animalele sunt introduse în grup în containere de transport proiectate în acest scop, ce pot fi plasate în camera de vid. + Anexa 4 -------la norma sanitară veterinara----------------------------SANGERAREA ANIMALELOR1. Pentru animalele care au fost asomate sangerarea trebuie facuta imediat după asomare, astfel încât să se asigure o sangerare rapida, profunda şi completa. În orice caz, sangerarea trebuie facuta înainte ca animalele să îşi recapete cunoştinţa.2. a) Toate animalele care au fost asomate trebuie sangerate prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. b) După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedura de fasonare şi nicio stimulare electrica înainte ca sangerarea să fie completa.3. Atunci când o singura persoana efectuează asomarea, prinderea, agatarea şi sangerarea animalelor, acea persoana trebuie să efectueze aceste operaţiuni fără întrerupere la fiecare animal înainte de a trece la animalul următor.4. Dispozitivele manuale de rezerva trebuie asigurate acolo unde sangerarea se face cu cutite automate, astfel încât în cazul unei întreruperi de curent păsările să poată fi sacrificate imediat. + Anexa 5 -------la norma sanitară veterinara----------------------------METODEde ucidere pentru controlul unor boliMetode permise:1. orice metoda descrisă în anexa nr. 3 la norma sanitară veterinara, care să cauzeze o moarte sigura;2. în plus, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate permite folosirea altor metode pentru uciderea animalelor constiente, conform prevederilor art. 3 din norma sanitară veterinara, cu condiţia ca, în special: a) dacă metodele folosite nu produc moartea imediata (de exemplu, impuscarea cu bolt captiv), să se ia măsuri adecvate pentru a ucide animalele cat mai curând posibil şi, în orice caz, înainte ca acestea să îşi recapete cunoştinţa; b) sa nu se acţioneze deloc asupra animalului până când nu s-a constatat ca este mort. + Anexa 6 -------la norma sanitară veterinara----------------------------METODEde ucidere pentru animalele de blanaI. Metode permise:1. instrumente acţionate mecanic care penetreaza creierul;2. injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăţi anestezice;3. electrocutarea pentru a provoca stop cardiac;4. expunerea la monoxid de carbon;5. expunerea la cloroform;6. expunerea la dioxid de carbon.Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor va stabili cea mai adecvată metoda de ucidere pentru fiecare specie, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitară veterinara.II. Cerinţe specifice1. Instrumente acţionate mecanic, care penetreaza creierul a) Instrumentele trebuie pozitionate astfel încât să se asigure ca proiectilul pătrunde în cortexul cerebral. b) Aceasta metoda este permisă numai dacă este urmată imediat de sangerare.2. Injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăţi anesteziceSunt admise a se folosi numai acele medicamente, doze şi modalităţi de administrare care cauzează o pierdere imediata a cunostintei, urmată de moarte.3. Electrocutarea pentru a provoca stop cardiacElectrozii trebuie plasati astfel încât sa inconjoare creierul şi inima, iar nivelul minim de curent folosit sa ducă la pierderea imediata a cunostintei şi la stop cardiac. Cu toate acestea, pentru vulpi, la care electrozii se aplică la gura şi rect, se va aplica un curent cu o valoare medie de 0,3 amperi, cel puţin 3 secunde.4. Expunerea la monoxid de carbon: a) camera în care animalele sunt expuse la gaz trebuie proiectata, construită şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea animalelor şi să se permită supravegherea acestora; b) animalele trebuie introduse numai după ce camera a fost umpluta cu monoxid de carbon la o concentraţie de cel puţin 1% din volumul provenit dintr-o sursa de monoxid de carbon 100%; c) gazul produs de un motor special adaptat pentru acest scop poate fi folosit pentru uciderea mustelidelor şi chinchilelor, cu condiţia ca testele sa indice ca gazul:- a fost racit corespunzător;- a fost filtrat suficient;- este liber de orice materie sau gaz iritant;- iar animalele nu vor fi introduse în camera până când concentraţia de monoxid de carbon nu a atins cel puţin 1% din volum; d) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rând anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura; e) animalele trebuie menţinute în camera până când sunt moarte.5. Expunerea la cloroformExpunerea la cloroform poate fi folosită pentru a ucide chinchilele, respectându-se următoarele cerinţe: a) camera în care animalele sunt expuse la gaz să fie proiectata, construită şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea lor şi să se permită supravegherea acestora; b) animalele să fie introduse în camera numai dacă se asigura o atmosfera saturata în cloroform; c) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rând anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura; d) animalele trebuie menţinute în camera până când sunt moarte.6. Expunerea la dioxid de carbonDioxidul de carbon poate fi folosit pentru a ucide mustelidele şi chinchilele, respecandu-se următoarele condiţii: a) camera în care animalele sunt expuse la gaz să fie proiectata, construită şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea animalelor şi să se permită supravegherea acestora; b) animalele să fie introduse în camera numai dacă atmosfera conţine concentraţia maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%; c) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rând anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura; d) animalele trebuie menţinute în camera până când mor. + Anexa 7 -------la norma sanitară veterinara----------------------------UCIDEREApuilor supranumerari şi a embrionilor din deşeurile de incubaţieI. Metode permise pentru uciderea puilor:1. folosirea unui aparat mecanic care să provoace o moarte rapida;2. expunerea la dioxid de carbon;3. cu toate acestea, Autoritatea Naţionala Sanitară Vaterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate permite utilizarea altor metode recunoscute ştiinţific pentru ucidere, cu condiţia ca acestea să fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitară veterinara.II. Cerinţe specifice:1. folosirea unui aparat mecanic care să provoace o moarte rapida: a) animalele trebuie ucise cu un aparat care să fie prevăzut cu un mecanism rotativ rapid, dotat cu lame sau cu boseluri de polistiren expandat; b) aparatul trebuie să aibă o capacitate adecvată care să asigure ca toate animalele sunt ucise imediat, chiar dacă sunt manipulate în număr mare;2. expunerea la dioxid de carbon: a) animalele trebuie plasate într-o atmosfera cu o concentraţie maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%; b) animalele trebuie menţinute în camera până când mor.III. Metode permise pentru uciderea embrionilor:1. pentru a ucide instantaneu orice embrion viu toate deşeurile de incubaţie trebuie trecute prin aparatul mecanic menţionat la cap. II pct. 1;2. cu toate acestea, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate permite utilizarea altor metode recunoscute ştiinţific pentru ucidere, cu condiţia ca acestea să fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitară veterinara.----------