HOTĂRÂRE nr. 1.870 din 22 decembrie 2005pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 7 februarie 2006



    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adopta prezenta hotărâre.  +  Articolul INormele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:1. La alineatul (1) al articolului 18, după punctul 5 se introduc trei noi puncte, punctele 6-8, cu următorul cuprins:
           
      Nr. crt.Categoriile de alimenteMenţiuni
      "6.Produsele zaharoase/produsele de cofetărie sau băuturile care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu ca urmare a adăugării substanţelor de acest fel sau de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, cu o concentraţie egală sau mare de 100 mg/kg sau 10 mg/l«Conţine lemn dulce» este adăugat exact după lista ingredientelor cu excepţia cazului în care termenul «lemn dulce» figurează deja în lista ingredientelor sau în denumirea sub care se vinde produsul. În absenţa listei ingredientelor menţiunea figurează în apropierea denumirii sub care se vinde produsul.
      7.Produsele zaharoase/produsele de cofetărie care conţin acid glicirizinic sau sarea să de amoniu ca urmare a adăugării de substanţe de acest fel sau de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, cu o concentraţie egală sau mai mare de 4 g/kgMenţiunea următoare trebuie sa fie înscrisă după lista ingredientelor: «conţinut lemn dulce persoanele suferinde de hipertensiune trebuie să evite consumul excesiv». În absenţa listei ingredientelor, menţiunea figurează în apropierea denumirii sub care se vinde produsul.
      8.Băuturile care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu ca urmare a adăugării de substanţe de acest fel sau de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, cu o concentraţie egală sau mai mare de 50 mg/l sau 300 mg/l, În cazul băuturilor conţinând mai mult de 1,2% în volume de alcool (x) (x) Conţinutul se aplică produselor de acest fel propuse gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucţiunile de fabricaţie.Menţiunea următoare trebuie să fie înscrisă după lista ingredientelor: «conţinut lemn dulce - persoanele suferinde de hipertensiune trebuie să evite consumul excesiv». în absenţa listei ingredientelor, menţiunea figurează în apropierea denumirii sub care se vinde produsul."
    2. Punctele 1, 5, 6, 8-14, 16-20 din anexa nr. 1a) la normele metodologice "Menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse" se abroga.3. Anexa nr. 1f) la normele metodologice "Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)" se modifica şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.
     +  Articolul IIAplicarea dispoziţiilor art. 7 alin. (6^2) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se suspenda până la data de 25 noiembrie 2007.  +  Articolul IIIProdusele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006.Prezenta hotărâre transpune următoarele acte normative europene:- Directiva Comisiei 2005/26/CE, care stabileşte o lista a ingredientelor alimentare sau a substanţelor provizoriu excluse din anexa III a la Directiva 2000/13/CE a Parlamentului şi a Consiliului European, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 75 din 22 martie 2005;- Directiva Comisiei 2004/77/CE , care modifica Directiva 1994/54/CE cu privire la etichetarea unor produse alimentare ce conţin acid glicirizinic şi sarea sa de amoniu, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 162 din 30 aprilie 2004;- Directiva Comisiei 2005/63/CE din 3 octombrie 2005 care aduce modificări Directivei 2005/26/CE, referitoare la lista ingredientelor alimentare sau substanţelor excluse provizoriu din anexa III A la Directiva 2000/13/CE a Parlamentului şi Consiliului European, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 258 din 4 octombrie 2005.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:---------------Şeful Cancelariei Primului-Ministru,Aleodor Marian FrancuAutoritatea Naţionalapentru Protecţia ConsumatorilorCatalin Florin Teodorescu,secretar de statMinistrul sănătăţii,Gheorghe Eugen Nicolaescup. Ministrul integrării europene,Adrian Ciocanea,secretar de statBucureşti, 22 decembrie 2005.Nr. 1.870.  +  Anexa LISTAingredientelor alimentare şi a substanţelorprovizoriu excluse din anexa nr. 1f)
         
      IngredienteProduse provizoriu excluse din această cauză
      Cereale care conţin glutenSiropuri de glucoză pe bază de grâu conţinând dextroză*)
      Maltodextrine pe bază de grâu*)
      Siropuri de glucoză pe bază de orz Cereale utilizate în distilate pentru băuturi spirtoase
      OuăLysozym (produs obţinut din ouă) utilizat în vin
      Albumină (produs obţinut din ouă) utilizată ca stabilizator pentru vin şi cidru
      PeşteGelatina de peşte utilizată ca suport pentru vitamine sau preparate carotenoidice şi arome
      Gelatina de peşte sau clei de peşte utilizate ca stabilizatori pentru bere, cidru şi vin
      SoiaUlei şi grăsime de soia complet rafinate*)
      Amestec natural de tocoferoli (E 306), tocoferol D-alfa natural, acetat de tocoferol D-alfa natural, succinat de tocoferol D-alfa natural obţinuţi din soia
      Fitosteroli şi esteri de fitosteroli derivaţi din uleiuri vegetale de soia
      Ester de stanol vegetal produs din steroli obţinuţi din uleiuri vegetale din soia
      LapteZer utilizat în distilate pentru băuturi spirtoase
      Lactitol
      Produse din lapte (caseină) utilizate ca stabilizatori la fabricarea vinului şi a cidrului
      Fructe în coajăFructe în coajă utilizate în distilatele pentru băuturi spirtoase
      Fructe în coajă (migdale, nuci) utilizate (ca aromă) în băuturi spirtoase
      ŢelinăUlei de frunze de ţelină şi seminţe
      Oleorezine din seminţe de ţelină
      MuştarUlei de muştar
      Ulei de seminţe de muştar
      Oleorezine din seminţe de muştar
        *) Şi produse care rezultă din acestea, în măsura în care procesul pe care    l-au suferit nu este probabil sa crească nivelul de alergenicitate stabilit    de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul relevant din care    provine.-----------