NORMA SANITAR VETERINARA din 26 iulie 2002 (*actualizata*)privind producerea, comercializarea şi utilizarea carnii separate mecanic(actualizata până la data de 6 ianuarie 2003*)
----------------*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 808 din 7 noiembrie 2002. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 6 ianuarie 2003 cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002. + Capitolul 1 Prevederi generale + Articolul 1Prezenta norma sanitara veterinara stabileste condiţiile sanitare veterinare de producere, comercializare şi utilizare a carnii separate mecanic, precum şi condiţiile de igiena pe care trebuie să le indeplineasca unitatile care produc aceasta carne. + Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se înţelege: a) carne - toate părţile proprii consumului uman obtinute de la animalele domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine şi solipede, precum şi de la păsări; b) carne proaspata - carnea care nu a fost supusă altui tratament decat cel prin frig pentru a-i asigura conservabilitatea; c) carne separata mecanic - carnea obtinuta prin separarea mecanica de pe oase, exclusiv cea de pe oasele capului şi extremitatile membrelor sub articulatia carpiana şi tarsiana, iar în cazul porcinelor, şi de pe vertebrele coccigiene; d) carne de pasare separata mecanic - pasta cu granulatie fina obtinuta prin separarea mecanica a carnii de pe oasele carcasei de pasare, exclusiv pielea gatului, gheare, capete şi organe; e) lot - cantitatea de produs cu aceeasi origine, aceeasi data de fabricatie şi produsa în condiţii tehnologice asemanatoare; f) autoritate veterinara centrala - autoritatea veterinara centrala reprezentata prin Agentia Naţionala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei şi Pădurilor; g) autoritate veterinara competenţa - autoritatea veterinara centrala, autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti, reprezentata prin directiile sanitare veterinare judetene şi a municipiului Bucureşti, precum şi autoritatea veterinara locala reprezentata prin circumscripţia sanitara veterinara pentru controlul alimentelor şi circumscripţia sanitara veterinara zonala, cu atribuţii în domeniul supravegherii şi controlului sanitar veterinar. + Articolul 3Carnea separata mecanic se produce numai din carne provenita de la specia porcine şi de la păsări. + Capitolul 2 Condiţii pentru autorizarea unităţilor + Articolul 4 (1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie să respecte urmatoarele condiţii: a) spatiu frigorific pentru depozitare, destinat materiei prime, care să asigure o temperatura cuprinsa între 0°C-3°C; b) spatiu pentru productie, bine delimitat, destinat producerii şi preambalarii carnii separate mecanic; c) spatii pentru congelare; d) spatii pentru depozitarea produsului finit congelat, care să permită menţinerea acestuia la temperatura de -18°C; e) spatiu-tampon pentru depozitarea produsului finit refrigerat, care să asigure o temperatura de 0°C-2°C; f) spatiu pentru ambalare; g) spatiu destinat stocarii materialelor de ambalare; h) spatiu destinat spalarii ustensilelor, utilajelor mobile şi recipientelor; i) rampa de livrare, cu sistem de inchidere etansa care să asigure în interior temperaturi de refrigerare; j) spatiu pentru depozitarea deseurilor; k) spatiu (sector) pentru pastrarea materialelor folosite la întreţinere. (2) Spatiile menţionate la alin. (1) lit. c), d), e), f), h), i), j) şi k) pot fi eventual comune cu spatiile unei alte unităţi autorizate pentru producerea carnii proaspete, carnii proaspete de pasare sau a produselor din carne tratate termic, pentru care unitatea de preparare a carnii separate mecanic este considerata o anexa. + Articolul 5Spatiile pentru obtinerea, manipularea şi stocarea carnii, precum şi zonele şi culoarele prin care este transportata carnea proaspata trebuie să fie dotate cu: a) pavimente impermeabile, necorodabile, usor de curatat şi dezinfectat, cu o panta de inclinare care să permită scurgerea apei spre gurile de canalizare prevăzute cu gratar necorodabil, sifon de pardoseala cu clopot pentru a preveni difuzarea mirosurilor neplacute şi refularea apelor uzate, cu excepţia spatiilor de congelare; b) pereti cu suprafaţa neteda, rezistenta şi impermeabila, tencuielile placate cu materiale usor lavabile şi curate, până la o înălţime de cel puţin 2 m sau cel puţin până la înălţimea de depozitare. Linia de imbinare a peretilor cu pardoseala trebuie să fie rotunjita sau să aibă un finisaj asemanator; c) uşi confectionate din/sau acoperite în totalitate cu material rezistent necorodabil, neted şi impermeabil; d) materiale de izolare neputrescibile şi inodore; e) ventilatie suficienta şi un dispozitiv eficient de evacuare a aburului; f) iluminare adecvata, naturala sau artificiala, care să nu modifice culorile; g) plafoane rezistente, impermeabile, necorodabile, lavabile şi de culoare deschisa; suprafaţa interioara a acoperisului trebuie să indeplineasca aceleasi condiţii. + Articolul 6 (1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie să deţină un numar suficient de instalaţii pentru spalarea şi dezinfectia mainilor şi pentru curatarea ustensilelor cu apa calda, cat mai aproape posibil de punctele de lucru. Spalatoarele nu vor fi actionate manual. (2) Pentru spalarea mainilor instalatiile trebuie să fie prevăzute cu apa curenta calda şi rece sau cu apa premixata la temperatura necesară, substante pentru spalare şi dezinfectie, mijloace igienice de uscare a mainilor, cu excepţia sistemelor pe bază de aer cald. (3) Dispozitivele destinate dezinfectarii ustensilelor trebuie să fie prevăzute cu apa calda la o temperatura de minimum 82°C. (4) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie să dispună de dispozitive adecvate care să asigure protectia contra daunatorilor. + Articolul 7 (1) Echipamentele şi ustensilele de lucru trebuie să fie usor de spalat şi dezinfectat, să fie confectionate din materiale rezistente la coroziune, care să nu modifice aspectul şi calitatile carnii. Suprafetele de contact cu carnea sau susceptibile de a intră în contact cu carnea, inclusiv imbinarile şi sudurile acestora, trebuie să fie netede. (2) Ustensilele şi echipamentele destinate manipularii carnii şi depozitarii recipientelor utilizate pentru carne trebuie să fie rezistente la coroziune şi sa satisfaca cerinţele de igiena. Carnea sau recipientele în care aceasta este depozitata nu trebuie să vina în contact direct cu pardoseala sau cu peretii. (3) Operaţiunile de încărcare/descarcare trebuie să se efectueze în spatii de receptie corespunzător construite şi amenajate, confectionate din material adecvat pentru manipularea igienica, care să permită o buna protecţie a carnii şi menţinerea acesteia la temperaturile prevăzute în prezenta norma sanitara veterinara. (4) Carnea improprie consumului uman se colecteaza şi se depozitează separat, după cum urmeaza: a) în recipiente speciale, etanse, confectionate din materiale necorodabile, prevăzute cu capac şi sistem de inchidere care să impiedice accesul persoanelor neautorizate; aceasta carne trebuie să fie evacuata şi distrusa la sfârşitul fiecarei zile de lucru; sau b) într-un spatiu inchis, special destinat, în cazul în care aceasta carne nu este evacuata la sfârşitul fiecarei zile de lucru. În spatiile de depozitare vor fi asigurate temperaturi de refrigerare. (5) Materialele de ambalare trebuie să fie depozitate în mod igienic, într-un spatiu special amenajat. + Articolul 8Instalatiile frigorifice trebuie să asigure temperatura carnii, conform prezentei norme sanitare veterinare. Acestea trebuie să fie dotate cu un sistem de scurgere care să permită evacuarea apei de condens, astfel încât să se evite contaminarea carnii. + Articolul 9 (1) Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie să utilizeze apa potabila sub presiune, în cantitate suficienta, şi sa dispună de o instalatie care să furnizeze apa calda necesară. (2) Utilizarea apei potabile este obligatorie pentru toate operaţiunile; în mod excepţional se admite folosirea apei nepotabile pentru producerea aburului, stingerea incendiilor şi racirea echipamentelor frigorifice. (3) Conductele instalate în acest scop nu trebuie să permită utilizarea acestei ape în alte scopuri şi să prezinte vreun risc de contaminare a carnii proaspete. (4) Conductele de apa nepotabila trebuie să fie diferentiate de cele utilizate pentru apa potabila. + Articolul 10Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie să dispună de instalaţii şi de amenajari care să asigure efectuarea inspecţiei în orice moment şi intr-o maniera eficienta. + Articolul 11 (1) Personalului trebuie să i se asigure vestiar cu pereti şi pavimente netede, impermeabile şi lavabile, spalatoare, dusuri şi cabine de toaleta prevăzute cu chiuvete cu apa calda. Linia de imbinare a peretilor cu pardoseala trebuie să fie rotunjita sau să aibă un finisaj asemanator. (2) Cabinele de toaleta nu vor avea iesire directa în spatiile de lucru. (3) Spalatoarele trebuie să asigure apa curenta calda şi rece sau apa premixata, materiale pentru curatarea şi dezinfectia mainilor şi mijloace igienice pentru uscarea mainilor. (4) Spalatoarele pentru maini trebuie să fie în numar suficient şi amplasate în apropierea cabinelor de toaleta. (5) Este interzisa actionarea manuala a spalatoarelor pentru maini. + Articolul 12Pentru controlul temperaturii în spatiile supuse unei temperaturi dirijate, trebuie asigurate termometre sau teletermometre dispuse în punctul cel mai indepartat al sursei de frig. + Capitolul 3 Igiena personalului, spatiilor şi utilajelor + Articolul 13 (1) Personalul trebuie să respecte normele igienice, iar spatiile şi utilajele trebuie să fie în permanenta curate. (2) Personalul care manipuleaza carnea vrac sau ambalata ori care lucreaza în locuri sau zone în care aceasta carne este manipulata, ambalata ori transportata trebuie să poarte bonete care să acopere în totalitate parul, încălţăminte usor de spalat şi curatat, salopete de lucru de culoare deschisa sau alte echipamente de protecţie. (3) Echipamentul de protecţie trebuie schimbat ori de cate ori este necesar şi obligatoriu la inceputul zilei de lucru. (4) Mainile vor fi spalate şi dezinfectate de mai multe ori în cursul aceleiasi zile de lucru, precum şi după fiecare repriza de lucru sau după fiecare utilizare a cabinei de toaleta. (5) Este interzis fumatul în spatiile de productie, precum şi în alte zone şi culoare de tranzit al carnii proaspete. (6) Personalul care vine în contact cu produsul finit neprotejat de un ambalaj trebuie să poarte manusi care se vor schimba ori de cate ori este necesar şi o masca buconazala. + Articolul 14 (1) Materialele şi ustensilele utilizate pentru manipularea şi prelucrarea carnii trebuie să fie mentinute în stare buna de întreţinere şi curăţenie. Ele trebuie să fie curatate şi dezinfectate de mai multe ori în cursul aceleiasi zile de lucru, precum şi la sfârşitul operaţiunilor zilnice şi înainte de a fi reutilizate, dacă au fost murdarite. (2) Detergentii, substantele dezinfectante sau similare trebuie să fie folosite astfel încât echipamentul, ustensilele şi carnea proaspata sa nu fie afectate. (3) Utilizarea acestora trebuie să fie urmata de o clatire cu apa potabila. (4) Produsele de curatat care se intrebuinteaza trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentara. + Articolul 15 (1) Deseurile lichide şi solide trebuie să fie evacuate cu ajutorul unui dispozitiv care să corespunda criteriilor igienice. (2) Este interzisa raspandirea rumegusului sau a altor materiale asemanatoare pe pavimente, în spatiile de lucru sau de depozitare a carnii. + Articolul 16Spatiile, ustensilele şi materialele nu pot fi utilizate în alte scopuri decat la prepararea carnii separate mecanic, cu excepţia cazurilor în care ele sunt curatate şi dezinfectate înainte de a fi refolosite. + Capitolul 4 Igiena manipularii carnii + Articolul 17 (1) Materia prima trebuie să provina din unităţi autorizate sanitar veterinar. (2) Este interzisa utilizarea materiilor prime congelate. + Articolul 18 (1) În cazul în care materia prima provine din alte unităţi autorizate, la receptia în unitatile de producere a carnii separate mecanic aceasta se depozitează imediat în spatii adecvate care asigura temperatura de 0°C - +3°C. (2) În afara certificatului sanitar veterinar, materia prima trebuie să fie însoţită de un document care să precizeze: a) data sacrificarii animalelor de la care este obtinuta materia prima; b) data transarii când a fost obtinuta materia prima; c) numărul de autorizare al unităţii de origine; d) numărul de autorizare al unităţii de destinatie; e) menţiunea "Destinata producerii de carne separata mecanic". (3) Materia prima trebuie să fie transportata în condiţii de igiena la temperatura de 0°C-+3°C. (4) În cazul în care materia prima este produsa în cadrul unităţii care produce carne separata mecanic, ea trebuie să fie depozitata într-un spatiu frigorific. (5) Materia prima trebuie să fie identificată prin data taierii animalelor şi prin data transarii. + Articolul 19 (1) Intervalul maxim admis între obtinerea materiei prime şi utilizarea ei pentru fabricarea carnii separate mecanic este de 48 de ore. (2) Managerul unităţii de producere a carnii separate mecanic trebuie să puna în aplicare un sistem de trasabilitate care să permită asigurarea respectarii intervalului de timp în care carnea poate fi utilizata. + Articolul 20 (1) În spatiile de lucru trebuie mentinuta o temperatura de maximum +8°C pe durata producerii carnii separate mecanic. (2) Temperatura materiei prime nu trebuie să depăşească +7°C. + Articolul 21Carnea separata mecanic trebuie ambalata, etichetata, congelata şi mentinuta la o temperatura de minimum -18°C de la producere şi până la utilizarea în fabricatia produselor din carne tratate termic. + Articolul 22 (1) Carnea separata mecanic trebuie să fie ambalata imediat după producere. (2) Fiecare lot de carne separata mecanic, ambalat, trebuie să poarte o eticheta cu urmatoarele menţiuni: a) denumirea şi adresa unităţii producătoare; b) greutatea şi natura carnii separate mecanic: "carne separata mecanic de............ (specia)................."; c) termenul de valabilitate; d) data congelarii; e) numărul lotului; f) marca de sănătate a unităţii producătoare; g) lângă marca de sănătate, menţiunea: "destinata unei unităţi autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate termic". + Articolul 23 (1) Carnea separata mecanic este destinata numai prelucrarii în produse din carne tratate termic în unităţi autorizate sanitar veterinar, care dispun de echipamente tehnice dotate cu aparatura pentru inregistrarea grafica a temperaturii şi duratei tratamentului termic aplicat şi care pot face dovada realizării acestor operaţiuni prin termograme pentru fiecare sortiment de produs fabricat. (2) Este interzisa comercializarea carnii separate mecanic ca atare sau în amestec cu alte adaosuri către consumatorul final.-------------Alin. (1) al art. 23 a fost modificat prin pct. 4 al art. 1 din ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 6 ianuarie 2003. + Articolul 24Carnea separata mecanic, produsa în condiţiile prezentei norme sanitare veterinare, se utilizeaza la fabricarea produselor din carne tratate termic şi intră în compozitia acestora numai ca ingredient, cu obligativitatea declararii pe eticheta produsului. + Articolul 25Carnea separata mecanic, introdusa în fabricatia produselor din carne tratate termic, poate fi utilizata fără a fi congelata, cu condiţia să fie introdusa în fabricatie în urmatoarele 4 ore de la producere, cu respectarea temperaturii carnii de +7°C la ieşirea din separator. + Articolul 26 (1) Managerul unităţii care produce carne separata mecanic este obligat să efectueze autocontroale constante, bazate pe urmatoarele principii: a) identificarea punctelor critice din propria unitate, în functie de procedeele utilizate; b) punerea în aplicare a metodelor corective de supraveghere şi control al acestora; c) prelevarea de probe pentru analiza într-un laborator autorizat în scopul verificării eficientei operaţiunilor de spalare şi dezinfectie şi pentru verificarea respectarii prevederilor prezentei norme sanitare veterinare; d) rezultatele controalelor şi analizelor se păstrează o perioadă de cel puţin 2 ani. (2) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti verifica programul de autocontrol şi rezultatele acestuia şi dispune masurile legale. + Articolul 27 (1) Autoritatea veterinara competenţa trebuie să asigure ca fiecare lot de produse satisface criteriile microbiologice stabilite în anexa nr. 1. (2) Producătorul trebuie să faca, la randul sau, examene microbiologice periodice pe fiecare lot de produs finit. (3) Periodicitatea examenelor este fixata în functie de natura şi cantitatea de carne separata mecanic produsa. (4) Rezultatele acestor examene se păstrează la dispoziţia autorităţii veterinare competente o perioadă de 2 ani. + Articolul 28 (1) Managerul unităţii trebuie să aplice un program de formare a personalului care să permită acestuia să se conformeze condiţiilor de productie igienica, adaptata structurii de productie, dacă personalul respectiv nu dispune deja de o calificare suficienta, certificata prin diploma. (2) Directiile sanitare veterinare judetene şi a municipiului Bucureşti verifica elaborarea şi aplicarea acestui program. + Articolul 29Managerul unităţii trebuie să inregistreze zilnic şi sa puna la dispoziţie autorităţii veterinare judetene şi a municipiului Bucureşti urmatoarele informaţii despre:1. Materiile prime receptionate: a) originea (denumirea şi adresa unităţii, numărul autorizatiei sanitare veterinare); b) identificarea lotului; c) greutatea.2. Produsele finite livrate: a) identificarea lotului; b) greutatea; c) destinaţia (denumirea şi adresa unităţii, numărul autorizatiei sanitare veterinare). + Articolul 30 (1) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti autorizeaza numai unitatile care indeplinesc condiţiile din prezenta norma sanitara veterinara pentru producerea carnii separate mecanic. (2) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti intocmesc lista cuprinzand unitatile autorizate sanitar veterinar pentru producerea de carne separata mecanic, cu precizarea speciei. (3) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti transmit autorităţii veterinare centrale lista unităţilor autorizate sanitar veterinar pentru producerea de carne separata mecanic, în vederea publicarii acesteia. + Articolul 31 (1) Unitatile autorizate pentru fabricarea produselor din carne în a caror compozitie intra carne separata mecanic trebuie să informeze în prealabil autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti cu privire la unitatea de origine a acesteia. (2) Unitatile autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate termic în a caror compozitie intra carne separata mecanic trebuie să informeze autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti de fiecare data când se adreseaza unui nou furnizor. + Anexa 1la norma sanitară veterinarăAbrogată.---------Anexa nr. 1 a fost abrogată prin pct. 2 al art. 1 din ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 6 ianuarie 2003. + Anexa 2la norma sanitară veterinarăAbrogată.-------------Anexa nr. 2 a fost abrogată prin pct. 2 al art. 1 din ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 6 ianuarie 2003.
EMITENT |
----------------*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 808 din 7 noiembrie 2002. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 6 ianuarie 2003 cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002. + Capitolul 1 Prevederi generale + Articolul 1Prezenta norma sanitara veterinara stabileste condiţiile sanitare veterinare de producere, comercializare şi utilizare a carnii separate mecanic, precum şi condiţiile de igiena pe care trebuie să le indeplineasca unitatile care produc aceasta carne. + Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se înţelege: a) carne - toate părţile proprii consumului uman obtinute de la animalele domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine şi solipede, precum şi de la păsări; b) carne proaspata - carnea care nu a fost supusă altui tratament decat cel prin frig pentru a-i asigura conservabilitatea; c) carne separata mecanic - carnea obtinuta prin separarea mecanica de pe oase, exclusiv cea de pe oasele capului şi extremitatile membrelor sub articulatia carpiana şi tarsiana, iar în cazul porcinelor, şi de pe vertebrele coccigiene; d) carne de pasare separata mecanic - pasta cu granulatie fina obtinuta prin separarea mecanica a carnii de pe oasele carcasei de pasare, exclusiv pielea gatului, gheare, capete şi organe; e) lot - cantitatea de produs cu aceeasi origine, aceeasi data de fabricatie şi produsa în condiţii tehnologice asemanatoare; f) autoritate veterinara centrala - autoritatea veterinara centrala reprezentata prin Agentia Naţionala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei şi Pădurilor; g) autoritate veterinara competenţa - autoritatea veterinara centrala, autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti, reprezentata prin directiile sanitare veterinare judetene şi a municipiului Bucureşti, precum şi autoritatea veterinara locala reprezentata prin circumscripţia sanitara veterinara pentru controlul alimentelor şi circumscripţia sanitara veterinara zonala, cu atribuţii în domeniul supravegherii şi controlului sanitar veterinar. + Articolul 3Carnea separata mecanic se produce numai din carne provenita de la specia porcine şi de la păsări. + Capitolul 2 Condiţii pentru autorizarea unităţilor + Articolul 4 (1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie să respecte urmatoarele condiţii: a) spatiu frigorific pentru depozitare, destinat materiei prime, care să asigure o temperatura cuprinsa între 0°C-3°C; b) spatiu pentru productie, bine delimitat, destinat producerii şi preambalarii carnii separate mecanic; c) spatii pentru congelare; d) spatii pentru depozitarea produsului finit congelat, care să permită menţinerea acestuia la temperatura de -18°C; e) spatiu-tampon pentru depozitarea produsului finit refrigerat, care să asigure o temperatura de 0°C-2°C; f) spatiu pentru ambalare; g) spatiu destinat stocarii materialelor de ambalare; h) spatiu destinat spalarii ustensilelor, utilajelor mobile şi recipientelor; i) rampa de livrare, cu sistem de inchidere etansa care să asigure în interior temperaturi de refrigerare; j) spatiu pentru depozitarea deseurilor; k) spatiu (sector) pentru pastrarea materialelor folosite la întreţinere. (2) Spatiile menţionate la alin. (1) lit. c), d), e), f), h), i), j) şi k) pot fi eventual comune cu spatiile unei alte unităţi autorizate pentru producerea carnii proaspete, carnii proaspete de pasare sau a produselor din carne tratate termic, pentru care unitatea de preparare a carnii separate mecanic este considerata o anexa. + Articolul 5Spatiile pentru obtinerea, manipularea şi stocarea carnii, precum şi zonele şi culoarele prin care este transportata carnea proaspata trebuie să fie dotate cu: a) pavimente impermeabile, necorodabile, usor de curatat şi dezinfectat, cu o panta de inclinare care să permită scurgerea apei spre gurile de canalizare prevăzute cu gratar necorodabil, sifon de pardoseala cu clopot pentru a preveni difuzarea mirosurilor neplacute şi refularea apelor uzate, cu excepţia spatiilor de congelare; b) pereti cu suprafaţa neteda, rezistenta şi impermeabila, tencuielile placate cu materiale usor lavabile şi curate, până la o înălţime de cel puţin 2 m sau cel puţin până la înălţimea de depozitare. Linia de imbinare a peretilor cu pardoseala trebuie să fie rotunjita sau să aibă un finisaj asemanator; c) uşi confectionate din/sau acoperite în totalitate cu material rezistent necorodabil, neted şi impermeabil; d) materiale de izolare neputrescibile şi inodore; e) ventilatie suficienta şi un dispozitiv eficient de evacuare a aburului; f) iluminare adecvata, naturala sau artificiala, care să nu modifice culorile; g) plafoane rezistente, impermeabile, necorodabile, lavabile şi de culoare deschisa; suprafaţa interioara a acoperisului trebuie să indeplineasca aceleasi condiţii. + Articolul 6 (1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie să deţină un numar suficient de instalaţii pentru spalarea şi dezinfectia mainilor şi pentru curatarea ustensilelor cu apa calda, cat mai aproape posibil de punctele de lucru. Spalatoarele nu vor fi actionate manual. (2) Pentru spalarea mainilor instalatiile trebuie să fie prevăzute cu apa curenta calda şi rece sau cu apa premixata la temperatura necesară, substante pentru spalare şi dezinfectie, mijloace igienice de uscare a mainilor, cu excepţia sistemelor pe bază de aer cald. (3) Dispozitivele destinate dezinfectarii ustensilelor trebuie să fie prevăzute cu apa calda la o temperatura de minimum 82°C. (4) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie să dispună de dispozitive adecvate care să asigure protectia contra daunatorilor. + Articolul 7 (1) Echipamentele şi ustensilele de lucru trebuie să fie usor de spalat şi dezinfectat, să fie confectionate din materiale rezistente la coroziune, care să nu modifice aspectul şi calitatile carnii. Suprafetele de contact cu carnea sau susceptibile de a intră în contact cu carnea, inclusiv imbinarile şi sudurile acestora, trebuie să fie netede. (2) Ustensilele şi echipamentele destinate manipularii carnii şi depozitarii recipientelor utilizate pentru carne trebuie să fie rezistente la coroziune şi sa satisfaca cerinţele de igiena. Carnea sau recipientele în care aceasta este depozitata nu trebuie să vina în contact direct cu pardoseala sau cu peretii. (3) Operaţiunile de încărcare/descarcare trebuie să se efectueze în spatii de receptie corespunzător construite şi amenajate, confectionate din material adecvat pentru manipularea igienica, care să permită o buna protecţie a carnii şi menţinerea acesteia la temperaturile prevăzute în prezenta norma sanitara veterinara. (4) Carnea improprie consumului uman se colecteaza şi se depozitează separat, după cum urmeaza: a) în recipiente speciale, etanse, confectionate din materiale necorodabile, prevăzute cu capac şi sistem de inchidere care să impiedice accesul persoanelor neautorizate; aceasta carne trebuie să fie evacuata şi distrusa la sfârşitul fiecarei zile de lucru; sau b) într-un spatiu inchis, special destinat, în cazul în care aceasta carne nu este evacuata la sfârşitul fiecarei zile de lucru. În spatiile de depozitare vor fi asigurate temperaturi de refrigerare. (5) Materialele de ambalare trebuie să fie depozitate în mod igienic, într-un spatiu special amenajat. + Articolul 8Instalatiile frigorifice trebuie să asigure temperatura carnii, conform prezentei norme sanitare veterinare. Acestea trebuie să fie dotate cu un sistem de scurgere care să permită evacuarea apei de condens, astfel încât să se evite contaminarea carnii. + Articolul 9 (1) Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie să utilizeze apa potabila sub presiune, în cantitate suficienta, şi sa dispună de o instalatie care să furnizeze apa calda necesară. (2) Utilizarea apei potabile este obligatorie pentru toate operaţiunile; în mod excepţional se admite folosirea apei nepotabile pentru producerea aburului, stingerea incendiilor şi racirea echipamentelor frigorifice. (3) Conductele instalate în acest scop nu trebuie să permită utilizarea acestei ape în alte scopuri şi să prezinte vreun risc de contaminare a carnii proaspete. (4) Conductele de apa nepotabila trebuie să fie diferentiate de cele utilizate pentru apa potabila. + Articolul 10Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie să dispună de instalaţii şi de amenajari care să asigure efectuarea inspecţiei în orice moment şi intr-o maniera eficienta. + Articolul 11 (1) Personalului trebuie să i se asigure vestiar cu pereti şi pavimente netede, impermeabile şi lavabile, spalatoare, dusuri şi cabine de toaleta prevăzute cu chiuvete cu apa calda. Linia de imbinare a peretilor cu pardoseala trebuie să fie rotunjita sau să aibă un finisaj asemanator. (2) Cabinele de toaleta nu vor avea iesire directa în spatiile de lucru. (3) Spalatoarele trebuie să asigure apa curenta calda şi rece sau apa premixata, materiale pentru curatarea şi dezinfectia mainilor şi mijloace igienice pentru uscarea mainilor. (4) Spalatoarele pentru maini trebuie să fie în numar suficient şi amplasate în apropierea cabinelor de toaleta. (5) Este interzisa actionarea manuala a spalatoarelor pentru maini. + Articolul 12Pentru controlul temperaturii în spatiile supuse unei temperaturi dirijate, trebuie asigurate termometre sau teletermometre dispuse în punctul cel mai indepartat al sursei de frig. + Capitolul 3 Igiena personalului, spatiilor şi utilajelor + Articolul 13 (1) Personalul trebuie să respecte normele igienice, iar spatiile şi utilajele trebuie să fie în permanenta curate. (2) Personalul care manipuleaza carnea vrac sau ambalata ori care lucreaza în locuri sau zone în care aceasta carne este manipulata, ambalata ori transportata trebuie să poarte bonete care să acopere în totalitate parul, încălţăminte usor de spalat şi curatat, salopete de lucru de culoare deschisa sau alte echipamente de protecţie. (3) Echipamentul de protecţie trebuie schimbat ori de cate ori este necesar şi obligatoriu la inceputul zilei de lucru. (4) Mainile vor fi spalate şi dezinfectate de mai multe ori în cursul aceleiasi zile de lucru, precum şi după fiecare repriza de lucru sau după fiecare utilizare a cabinei de toaleta. (5) Este interzis fumatul în spatiile de productie, precum şi în alte zone şi culoare de tranzit al carnii proaspete. (6) Personalul care vine în contact cu produsul finit neprotejat de un ambalaj trebuie să poarte manusi care se vor schimba ori de cate ori este necesar şi o masca buconazala. + Articolul 14 (1) Materialele şi ustensilele utilizate pentru manipularea şi prelucrarea carnii trebuie să fie mentinute în stare buna de întreţinere şi curăţenie. Ele trebuie să fie curatate şi dezinfectate de mai multe ori în cursul aceleiasi zile de lucru, precum şi la sfârşitul operaţiunilor zilnice şi înainte de a fi reutilizate, dacă au fost murdarite. (2) Detergentii, substantele dezinfectante sau similare trebuie să fie folosite astfel încât echipamentul, ustensilele şi carnea proaspata sa nu fie afectate. (3) Utilizarea acestora trebuie să fie urmata de o clatire cu apa potabila. (4) Produsele de curatat care se intrebuinteaza trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentara. + Articolul 15 (1) Deseurile lichide şi solide trebuie să fie evacuate cu ajutorul unui dispozitiv care să corespunda criteriilor igienice. (2) Este interzisa raspandirea rumegusului sau a altor materiale asemanatoare pe pavimente, în spatiile de lucru sau de depozitare a carnii. + Articolul 16Spatiile, ustensilele şi materialele nu pot fi utilizate în alte scopuri decat la prepararea carnii separate mecanic, cu excepţia cazurilor în care ele sunt curatate şi dezinfectate înainte de a fi refolosite. + Capitolul 4 Igiena manipularii carnii + Articolul 17 (1) Materia prima trebuie să provina din unităţi autorizate sanitar veterinar. (2) Este interzisa utilizarea materiilor prime congelate. + Articolul 18 (1) În cazul în care materia prima provine din alte unităţi autorizate, la receptia în unitatile de producere a carnii separate mecanic aceasta se depozitează imediat în spatii adecvate care asigura temperatura de 0°C - +3°C. (2) În afara certificatului sanitar veterinar, materia prima trebuie să fie însoţită de un document care să precizeze: a) data sacrificarii animalelor de la care este obtinuta materia prima; b) data transarii când a fost obtinuta materia prima; c) numărul de autorizare al unităţii de origine; d) numărul de autorizare al unităţii de destinatie; e) menţiunea "Destinata producerii de carne separata mecanic". (3) Materia prima trebuie să fie transportata în condiţii de igiena la temperatura de 0°C-+3°C. (4) În cazul în care materia prima este produsa în cadrul unităţii care produce carne separata mecanic, ea trebuie să fie depozitata într-un spatiu frigorific. (5) Materia prima trebuie să fie identificată prin data taierii animalelor şi prin data transarii. + Articolul 19 (1) Intervalul maxim admis între obtinerea materiei prime şi utilizarea ei pentru fabricarea carnii separate mecanic este de 48 de ore. (2) Managerul unităţii de producere a carnii separate mecanic trebuie să puna în aplicare un sistem de trasabilitate care să permită asigurarea respectarii intervalului de timp în care carnea poate fi utilizata. + Articolul 20 (1) În spatiile de lucru trebuie mentinuta o temperatura de maximum +8°C pe durata producerii carnii separate mecanic. (2) Temperatura materiei prime nu trebuie să depăşească +7°C. + Articolul 21Carnea separata mecanic trebuie ambalata, etichetata, congelata şi mentinuta la o temperatura de minimum -18°C de la producere şi până la utilizarea în fabricatia produselor din carne tratate termic. + Articolul 22 (1) Carnea separata mecanic trebuie să fie ambalata imediat după producere. (2) Fiecare lot de carne separata mecanic, ambalat, trebuie să poarte o eticheta cu urmatoarele menţiuni: a) denumirea şi adresa unităţii producătoare; b) greutatea şi natura carnii separate mecanic: "carne separata mecanic de............ (specia)................."; c) termenul de valabilitate; d) data congelarii; e) numărul lotului; f) marca de sănătate a unităţii producătoare; g) lângă marca de sănătate, menţiunea: "destinata unei unităţi autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate termic". + Articolul 23 (1) Carnea separata mecanic este destinata numai prelucrarii în produse din carne tratate termic în unităţi autorizate sanitar veterinar, care dispun de echipamente tehnice dotate cu aparatura pentru inregistrarea grafica a temperaturii şi duratei tratamentului termic aplicat şi care pot face dovada realizării acestor operaţiuni prin termograme pentru fiecare sortiment de produs fabricat. (2) Este interzisa comercializarea carnii separate mecanic ca atare sau în amestec cu alte adaosuri către consumatorul final.-------------Alin. (1) al art. 23 a fost modificat prin pct. 4 al art. 1 din ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 6 ianuarie 2003. + Articolul 24Carnea separata mecanic, produsa în condiţiile prezentei norme sanitare veterinare, se utilizeaza la fabricarea produselor din carne tratate termic şi intră în compozitia acestora numai ca ingredient, cu obligativitatea declararii pe eticheta produsului. + Articolul 25Carnea separata mecanic, introdusa în fabricatia produselor din carne tratate termic, poate fi utilizata fără a fi congelata, cu condiţia să fie introdusa în fabricatie în urmatoarele 4 ore de la producere, cu respectarea temperaturii carnii de +7°C la ieşirea din separator. + Articolul 26 (1) Managerul unităţii care produce carne separata mecanic este obligat să efectueze autocontroale constante, bazate pe urmatoarele principii: a) identificarea punctelor critice din propria unitate, în functie de procedeele utilizate; b) punerea în aplicare a metodelor corective de supraveghere şi control al acestora; c) prelevarea de probe pentru analiza într-un laborator autorizat în scopul verificării eficientei operaţiunilor de spalare şi dezinfectie şi pentru verificarea respectarii prevederilor prezentei norme sanitare veterinare; d) rezultatele controalelor şi analizelor se păstrează o perioadă de cel puţin 2 ani. (2) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti verifica programul de autocontrol şi rezultatele acestuia şi dispune masurile legale. + Articolul 27 (1) Autoritatea veterinara competenţa trebuie să asigure ca fiecare lot de produse satisface criteriile microbiologice stabilite în anexa nr. 1. (2) Producătorul trebuie să faca, la randul sau, examene microbiologice periodice pe fiecare lot de produs finit. (3) Periodicitatea examenelor este fixata în functie de natura şi cantitatea de carne separata mecanic produsa. (4) Rezultatele acestor examene se păstrează la dispoziţia autorităţii veterinare competente o perioadă de 2 ani. + Articolul 28 (1) Managerul unităţii trebuie să aplice un program de formare a personalului care să permită acestuia să se conformeze condiţiilor de productie igienica, adaptata structurii de productie, dacă personalul respectiv nu dispune deja de o calificare suficienta, certificata prin diploma. (2) Directiile sanitare veterinare judetene şi a municipiului Bucureşti verifica elaborarea şi aplicarea acestui program. + Articolul 29Managerul unităţii trebuie să inregistreze zilnic şi sa puna la dispoziţie autorităţii veterinare judetene şi a municipiului Bucureşti urmatoarele informaţii despre:1. Materiile prime receptionate: a) originea (denumirea şi adresa unităţii, numărul autorizatiei sanitare veterinare); b) identificarea lotului; c) greutatea.2. Produsele finite livrate: a) identificarea lotului; b) greutatea; c) destinaţia (denumirea şi adresa unităţii, numărul autorizatiei sanitare veterinare). + Articolul 30 (1) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti autorizeaza numai unitatile care indeplinesc condiţiile din prezenta norma sanitara veterinara pentru producerea carnii separate mecanic. (2) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti intocmesc lista cuprinzand unitatile autorizate sanitar veterinar pentru producerea de carne separata mecanic, cu precizarea speciei. (3) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti transmit autorităţii veterinare centrale lista unităţilor autorizate sanitar veterinar pentru producerea de carne separata mecanic, în vederea publicarii acesteia. + Articolul 31 (1) Unitatile autorizate pentru fabricarea produselor din carne în a caror compozitie intra carne separata mecanic trebuie să informeze în prealabil autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti cu privire la unitatea de origine a acesteia. (2) Unitatile autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate termic în a caror compozitie intra carne separata mecanic trebuie să informeze autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti de fiecare data când se adreseaza unui nou furnizor. + Anexa 1la norma sanitară veterinarăAbrogată.---------Anexa nr. 1 a fost abrogată prin pct. 2 al art. 1 din ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 6 ianuarie 2003. + Anexa 2la norma sanitară veterinarăAbrogată.-------------Anexa nr. 2 a fost abrogată prin pct. 2 al art. 1 din ORDINUL nr. 655 din 24 decembrie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 6 ianuarie 2003.