NORMĂ SANITARA VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 29 decembrie 2004privind nivelurile maxime de reziduuri de pesticide din produsele de origine animala*)
EMITENT
  • AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 143 bis din 17 februarie 2005



    Notă *) Aprobata de Ordinul nr. 147 din 29/12/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 143 din 17/02/2005.CODIFICAREAproduselor de origine animala susceptibile sa conţină reziduuride pesticide┌────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ N.C. │ ││(pozitia│ Denumirea ││tarifara│ ││vamala) │ │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0201 │Carne de bovine proaspata sau refrigerata │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0202 │Carne de bovine congelata │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0203 │Carne de porc proaspata, refrigerata sau congelata │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0204 │Carne de oaie sau capra proaspata, refrigerata sau congelata │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0205 00 │Carne de cal, magar, catar şi asin proaspata, refrigerata sau ││ │congelata │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0206 │Organe comestibile de bovine, porcine, ovine şi caprine, cal, magar, ││ │catar şi asin, proaspete, refrigerate sau congelate │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0207 │Carne şi organe comestibile de pasare (păsări de curte din specia ││ │Gallus domesticus, rate, gaste, curcani, păsări guienea), proaspete, ││ │refrigerate sau congelate │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ex. 0208│Alta carne sau organe consumabile de porumbei domestici, iepuri de ││ │casa şi vanat, proaspete, refrigerate sau congelate │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0209 00 │Slanina, grasime de porc şi pasare proaspata, refrigerata, congelata,││ │sărată, în saramura, uscata sau afumata │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0210 │Carne şi organe comestibile sarate, în saramura, uscate sau afumate │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0401 │Lapte şi smantana din lapte, proaspete, neconcentrate sau necontinand││ │zahar sau alti indulcitori │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0402 │Lapte şi smantana din lapte, concentrate sau conţinând zahar sau alti││ │indulcitori │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0405 00 │Unt sau alte grasimi şi uleiuri derivate din lapte │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0406 │Branza şi cas │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0407 00 │Oua în coaja, proaspete, conservate sau fierte │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0408 │Oua fără coaja şi galbenus de ou, proaspete, deshidratate gatite în ││ │abur sau prin fierbere în apa, turnate în forme, congelate sau ││ │conservate pe alta cale, indulcite sau nu prin adaugare de zahar sau ││ │alte materii indulcitoare │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│1601 00 │Salamuri şi alte produse asemanatoare din carne, organe comestibile ││ │sau sange, preparate alimentare bazate pe aceste produse │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│1602 │Alte preparate din carne, organe comestibile sau sange, conservate │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ │Peste şi produse de pescarie │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0301 │Peste viu │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0302 │Peste proaspat sau refrigerat, cu excepţia peştelui filetat şi alta ││ │carne de peste prevăzute la codul 0304 │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0303 │Peste congelat, cu excepţia peştelui filetat şi alta carne de peste ││ │prevăzute la codul 0304 │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0304 │Peste filetat şi alta carne de peste (tocata sau nu), proaspat, ││ │refrigerat sau congelat │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0305 │Peste uscat, sarat sau în saramura, peste afumat │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0306 │Crustacee cu carcasa sau fără, vii, proaspete, refrigerate, ││ │congelate, uscate sau sarate │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│0307 │Moluste cu carcasa sau fără, vii, proaspete, refrigerate, congelate, ││ │uscate sau sarate, nevertebrate acvatice altele decat crustacee şi ││ │moluste │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│1604 │Preparate sau conserve de peste, caviar şi preparate din icre │├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│1605 │Preparate sau conserve de crustacee, moluste şi alte nevertebrate ││ │acvatice │└────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘  +  Anexa 1.1 LIMITE MAXIMEde reziduuri de pesticide, stabilite pentru produsele de origine animalaPartea A
    *Font 9*
    Limite maxime în mg/kg (ppm)
    Reziduuri de pesticide Din grasimea continuta în carne, preparate din carne organe comestibile şi grasime animala listate în Anexa 1 la pozitiile NC: 0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207; ex. 0208; 0209 00; 0210; 1601 00 şi 1602, - peste şi produse de pescarie listate la pozitiile 0301-0307, 1604 şi 1605(1)(4) Pentru lapte de vaca crud şi smantana listate în Anexa 1 la pozitia NC 0401; pentru alte alimente listate la pozitiile NC: 0401, 0402, 0405 00 şi 0406(2)(4) Pentru oua proaspete în coaja, oua şi galbenus de ou listate în Anexa 1 la pozitiile NC: 0407 00 şi 0408(3)(4)
    1. Aldrin singur sau combinat exprimat 2. Dieldrin (HEOD) în dieldrin (HEOD) 0,2 0,006 0,02
    3. Chlordan (suma de izomeri cis şi trans şi oxichlordan exprimata în chlordan) 0,05 0,002 0,005
    4. DDT (suma de izomeri DDT, DDE şi DDD exprimata în DDT) 1,0 0,04 0,05
    5. Endrin 0,05 0,0008 0,005
    6. Heptaclor (suma de heptaclor şi heptaclor-epoxid exprimate în heptaclor) 0,2 0,004 0,02
    7. Hexaclorbenzen (HCB) 0,2 0,01 0,02
    8. Hexaclorciclohexan (HCH) 8.1. izomer alfa 0,2 0,004 0,02
    8.2. izomer beta 0,1 0,003 0,01
    8.3. izomer gama (Lindan) 2,0 ex. 0204 carne de ovine 1.0 pentru alte produse 0,008 0,1
    9. Clorpirifos 0,05*) 0207 Carne de pasare 0,01*) 0,01*)
    10. Clorpirifos-metil 0,05*) 0,01*) 0,01*)
    11. Cipermetrin incluzând şi alte amestecuri ale isomerilor constituienti (suma de izomeri) 0,05*) 0207 Carne de pasare 0,2 pentru alte produse 0,02 0,05*)
    12. Deltametrin 0,05 0207 Carne de pasare 0,05*)
    13.1. Fenvalerat (suma de izomeri RR şi SS) 0,02*) 0207 Carne de pasare 0,2 pentru alte produse 0,02*) 0,02*)
    13.2. Esfenvalerat (suma de izomeri RR şi SS) 0,02*) 0207 Carne de pasare 0,05 pentru alte produse 0,02*) 0,02*)
    14. Permetrin (suma de izomeri) 0,5 0,05 0,05
    15. Cyfluthrin incluzând şi alte amestecuri ale isomerilor constituienti (suma de izomeri) 0,05 0,02*) 0,02*)
    16. Lambda-Cyhalothrin incluzând şi alte amestecuri ale isomerilor constituienti (suma de izomeri) 0,5 (excepţie 0207 carne de pasare) 0,02*) pentru 0207 carne de pasare 0,05 0,02*)
    17. Methidathion 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    18. Pirimiphos-methyl 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    19. Endosulfan (suma de alfa şi beta endosulfan sulfat exprimata în endosulfan) 0,1 0,004 0,1*)
    20. Fentin (reziduu de fentin exprimat ca cation de triphyltin) 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    21. Fenbutatin oxid 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    22. Triazaphos 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    23. Diazinon 0,05*) carne de porc şi pasare 0,01*) 0,01*)
    24. Disulfoton (suma de disulfoton şi sulfoxidul şi sulfona sa exprimata în disulfoton) 0,02*) 0,02 0,02*)
    25. Dicofol (suma de izomeri p.p' şi o.p') 0,5 carne de bovine, oi şi capre 0,1 carne de pasare 0,05*) alte produse 0,02 0,05*)
    26. Aramite 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    27. Chlorfenson 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    28. Chloroxuron 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    29. Chlorbenside 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    30. Methoxychlore 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    31. 1,1-dichloro-2,2-bis (4-ethyl-phenyl-) ethan 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    32. Barbane 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    33. Chlorbenzilate 0,1*) 0,1*) 0,1*)
    34. Azinphos-ethyl 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    35. Pyrazophos 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    36. Tecnazene 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    37. Lindan 0,7(5) pentru carne de pasare 0,02*) pentru alte produse 0,001(6) 0,1(5)
    38. Quintozene 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    39. Parathion 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    40. Abamectin (suma de avermectin B1a, B1b şi izomerul delta-8,9 a avermectinei B1a) 0,02 ficat bovina 0,01*) alte produse 0,005*) 0,01*)
    41. Bifentrin 0,1 grasime bovina 0,05*) alte produse 0,01*) 0,01*)
    42. Bitertanol 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    43. Bromoprzlate 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    44. Flucythrine (suma de izomeri exprimata ca flucythrine) 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    45. Methacrifos 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    46. Penconazole 0,05*) 0,01*) 0,05*)
    47. Prochloraz (suma de prochloraz şi metabolitii săi conţinând 2,4,6-triclorfenol, exprimata ca prochloraz) 0,2 grasime bovina 2,0 ficat bovina 0,5 rinichi bovina 0,01*) alte produse 0,02*) 0,1*)
    48. Profenofos 0,05*) 0,01*) 0,05*)
    49. Resmethrin, inclusiv alte amestecuri ale izomerilor constituienti (suma de izomeri) 0,1*) 0,1*) 0,1*)
    50. Tridemorph 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    51. Triadimenol şi Triadimefon (suma de Triadimenol şi Triadimefon) 0,1*) 0,1*) 0,1*)
    52. Cyclanide 0,01*)(p) 0,01*)(p) 0,01*)(p)
    53. Pendimethalin 0,05*)(p) 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    54. Nitrofen 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    55. Suma de compusi cu mercur 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    56. Camphechlor (suma a compusilor indicatori Parlar no. 26, 50 şi 62) Parlar no. 26 = 2-endo,3-exo,5-endo, 6-exo,8,8,10,10-octachlorobornane Parlar no. 50 = 2-endo,3-exo,5-endo, 6-exo,8,8,9,10,10-nonachlorobornane Parlar no. 62 = 2,2,5,5,8,9,9,10,10- nonachlorobornane 0,05*) excepţie carnea de pasare 0,01*)
    57. 1,2-dicloretan 0,1*) 0,1*) 0,1*)
    58. Binapacryl 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    59. Ethylen oxid (suma de ethylen oxid şi 2-chloro-etanol exprimata ca ethylen oxid) 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    60. Captafol 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    -------------- Notă *) Indica limita minima la determinarea analitica(p) Indica limita maxima provizorie. (1) În cazul alimentelor cu continut de grasime de 10% sau mai mic, reziduul este raportat la greutatea totala a alimentului. În acest caz limita maxima este de 10 ori mai mica decat valoarea raportata la conţinutul de grasime, dar trebuie să nu fie mai mica de 0,01 mg/kg. (2) La determinarea reziduurilor din laptele crud de vaca şi smantana se ia ca baza un continut de grasime de 4%. Pentru laptele crud şi smantana provenite de la alte animale, reziduurile se exprima în mg/kg raportat la grasime.Pentru alte alimente listate în anexa 1 sub numerele 0401, 0402, 0405 00 sau 0406:- cu un continut de grasime mai mic de 2%, limita maxima se ia la jumătate din cea pentru lapte crud şi smantana:- cu un continut de grasime de 2% sau mai mare, limita maxima este exprimata în mg/kg raportata la grasime. În acest caz limita maxima este de 25 ori mai mare decat cea pentru laptele crud şi smantana. (3) Pentru oua şi produse din oua cu un continut de grasime mai mare de 10% limita maxima este exprimata în mg/kg raportata la grasime. În acest caz limita maxima este de 10 ori mai mare decat limita pentru oua proaspete. (4) Adnotarile (1), (2) şi (3) nu se aplică în cazul în care este indicată limita minima la determinarea analitica. (5) Aceasta limita maxima se bazeaza pe limitele Codex (continut maxim de reziduuri de origine străină) şi nu reziduuri rezultate din utilizarea produselor fitosanitare. (6) Bazate pe date de monitorizare.Partea B
    *Font 9*
    Limite maxime în mg/kg (ppm)
    Reziduuri de pesticide Din carne inclusiv grasime, preparate din carne organe comestibile şi grasime animala listate în Anexa 1 la pozitiile NC: 0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207; ex. 0208; 0209 00; 0210; 1601 00 şi 1602, - peste şi produse de pescarie listate la pozitiile 0301-0307, 1604 şi 1605 Pentru lapte şi produse din lapte listate în Anexa 1 la pozitia NC 0401, 0402, 0405 00 şi 0406 Pentru oua proaspete în coaja, oua şi galbenus de ou listate în Anexa 1 la pozitiile NC: 0407 00 şi 0408
    1. Acephate 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    2. Benomil (suma 3. Carbendazim exprimata 4. Thiophanate methyl în carbendazim) 0,1*) 0,1*) 0,1*)
    5. Chlorothalonil 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    6. Glyphosate 0,5 pentru 0206 rinichi porc 2,0 pentru 0206 rinichi bovine, ovine şi caprine 0,1*) alte produse 0,1*) 0,1*)
    7. Imazalil 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    8. Mancozeb 9. Maneb (suma exprimata 10. Metiram în CS2) 11. Propineb 12. Zineb 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    13. Methamidofhos 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    14. Iprodione (suma de compusi şi 15. Procymidone metaboliti conţinând 16. Vinclozolin 3,5-dicloranilina, exprimata în 3,5-dicloranilina) 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    17. Fenarimol 0,02*) 0208 ficat + rinichi 0,02*) alte produse 0,02*) 0,02*)
    18. Metalaxyl 0,5*) 0,05*) 0,05*)
    19. Benalaxyl 0,5*) 0,05*) 0,05*)
    20. Daminozide (suma de daminozide şi 1,1-di-methylhydrazine exprimata în daminozide) 0,5*) 0,05*) 0,05*)
    21. Ethephon 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    22. Propiconazole 0,1 - 0206 ficat de rumegatoare 0,05*) alte produse 0,1*) 0,05*)
    23. Carbofuran (suma de carbofuran şi 3-hydroxycarbofuran exprimata în carbofuran) 0,1*) 0,1*) 0,1*)
    24. Carbosulfan 0,5*) 0,05*) 0,05*)
    25. Benfuracarb 26. Furathiocarb 0,5*) 0,5*) 0,05*) 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    27. Methomyl (suma de methomyl şi 28. Thiodicarb thiodicarb exprimata în methomyl) 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    29. Amitraz (suma de amitraz şi metabolitii conţinând 2,4-dimetilanilina exprimata ca amitraz) 0,02*) Carne de pasare 0,02*)
    30. Aldicarb (suma de aldicarb, sulfoxidul şi sulfona sa exprimate ca aldicarb) 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    31. Thiabendazole (suma de thiabendazol şi 5-hydroxythiabendazol) 0,1 (Cu excepţia carnii şi altor produse de ovine, bovine şi caprine) 0,1*)
    32. Triforine 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    33. Propoxur 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    34. Propyzamide (suma de propyzamide şi toţi metabolitii conţinând fractiuni de acid 3,5-dichloro-benzoic exprimata în propyzamide) 0,05 grasime, ficat, rinichi 0,02*) alte produse 0,01*) 0,02*)
    35. Phorate (suma de phorate şi oxigen analog şi sulfoxidul şi sulfona sa exprimata în phorate) 0,05*) 0,02*) 0,05*)
    36. Chlormequat 0,05 ficat pasare 0,2 rinichi bovine 0,1 ficat bovine 0,05*) alte produse 0,05 0,05*)
    37. Dicofol [1,1-bis-(parachlorophenol)- 2,2-di-chloroetanol (p,p'-FW 152), exprimat în dicofol] 1,0 ficat de bovine, oi şi capre
    38. Azoxustrobib 0,05*) 0,01*) 0,05*)
    39. Chlorbufam 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    40. Diallte 0,2*) 0,2*) 0,2*)
    41. Kresoxym methyl [acid 2-methoxy- imino-2-[2-(o-tolyloxymethyl)phenyl] acetic] exprimat în kresoxym methyl 0,02*)(p) carne, ficat, grasime 0,05(p) rinichi
    42. Kresoxym methyl [acid 2-[2-(4- hydroxy-2-methylphenoxymethyl)phenyl]-2- methoxy-iminoacetic] exprimat în kresoxym methyl 0,05*)(p)
    43. Kresoxym methyl 0,02*)(p)
    44. Spiroxamine acid carboxilic (exprimat în spiroxamina) 0,2(p) 0206 rinichi şi ficat 0,05*)(p) alte produse 0,02(p) 0,05*)(p)
    45. Prohexadione (Prohexadione şi sarurile sale exprimate ca prohexadione) 0,05*)(p) 0,01*)(p) 0,05*)(p)
    46. Floroxypyr 0,5(p) 0206 rinichi 0,05*)(p) alte produse 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    47. Dinoterb 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    48. DNOC 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    49. Propham 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    50. Monolinuron 0,05*) 0,05*) 0,05*)
    51. Pymetrozine 0,01*)(p) 0,01*)(p) 0,01*)(p)
    52. Bentazone 0,05*)(p) 0,02*)(p) 0,05*)(p)
    53. Pyridate (suma de pyridate şi produsul de hidroliza CL9673 6-cloro-4-hydroxy-3-phenylpyridazin exprimata ca pyridarte) 0,4(p) Rinichi cu excepţia pasarilor Alte produse*)(p) 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    54. Oxydemetonmethyl (suma de oxydemetonmethyl şi demeton-S-methylsulfona exprimat ca oxydemetonmethyl) 0,02*) 0,02*) 0,02*)
    55. Azocyclotin şi Cyhexatin (suma de Azocyclotin şi Cyhexatin exprimata ca Cyhexatin) 0,2 carne de bovine 0,05*) alte produse 0,05*) 0,05*)
    56. Fenpropimorph carboxilic acid (BF 421-2) exprimat ca Fenpropimorph 0,3 ficat de bovine, capre, porci şi oi 0,05 rinichi de bovine, capre, porci şi oi 0,01*) carne, grasime şi organe de pasare 0,02 carne de bovine, capre, porci şi oi 0,01 0,01*)
    57. Citomazine 0,05*) toate speciile cu excepţia ovinelor 0,02*) 0,2
    58. Clofentezine (suma tuturor compusilor conţinând 2-chlorobenzoyl exprimata ca Clofentezine) 0,1 ficat de bovine, ovine şi caprine 0,05*) alte produse 0,05*) 0,02*)
    59. Alpha-(3-hydroxybutil)-alpha-(4- chlorophenyl)-1H-1,2,4-triazole-1- propanenitrile (RH9090) exprimat ca Myclobutanil 0,01*) 0,01*) 0,01*)
    60. 2,4-D 1(p) rinichi (cu excepţia pasarilor) 0,05*)(p) alte produse
    61. Famoxdone 0,05*)(p) 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    62. Sulfosulfuron 0,05*)(p) 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    63. Fenhexamid 0,05*)(p) 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    64. Acibenzolar-S-methyl 0,02*)(p) 0,02*)(p) 0,02*)(p)
    65. Diquat 0,05*)(p) 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    66. Isoproturon 0,05*)(p) 0,05*)(p) 0,05*)(p)
    67. Ethofumesate (suma de Ethofumesate şi metabolitul 2,3-dihydro-3,3-dimethyl-2-oxo- benzofuran-5-yl methane sulphonate exprimat ca Ethofumesate) 0,1*)(p) 0,1*)(p) 0,1*)(p)
    68. 2,4-D.B. 0,05*)(p) carne 0,1(p) ficat, rinichi 0,01*)(p) 0,05*)(p)
    69. Oxasulfuron 0,05*)(p)
    70. Fenamiphos (suma de fenamiphos şi sulfoxidul şi sulfona sa exprimate ca fenamiphos) 0,01*) 0,005*) 0,01*)
    71. Dinoseb 0,01*) 0,005*) 0,01*)
    --------------- Notă *) Indica limita minima la determinarea analitica.(p) Indica limita maxima provizorie.-----------------