HOTĂRÂRE nr. 1.719 din 14 octombrie 2004pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
Publicat în
MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + Articolul IHotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:1. La alineatul (3) al articolului 7 din anexa nr. 1 "Norme metodologice privind etichetarea alimentelor", după litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu următorul cuprins:"e) substantele care nu sunt aditivi, dar care sunt utilizate în acelaşi fel şi pentru acelaşi scop ca auxiliarii tehnologici şi care sunt încă prezente, chiar în forma modificată, în produsul finit."2. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, litera d) va avea următorul cuprins:"d) în cazul în care fructele, legumele sau ciupercile, dintre care nici unele nu predomina cantitativ în mod semnificativ şi care sunt utilizate în proporţii care pot varia, sunt folosite în amestec, ca ingrediente ale produsului alimentar, ele pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea: «fructe», «legume» sau «ciuperci», după care se regaseste expresia: «în proporţii variabile», urmată imediat de lista fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente; în acest caz amestecul se include în lista ingredientelor, în conformitate cu prevederile alin. (4), în funcţie de cantitatea totală a fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente;".3. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, după litera e) se introduc doua noi litere, literele f) şi g), cu următorul cuprins:"f) ingredientele care constituie mai puţin de 2% din produsul finit pot fi înscrise într-o ordine diferita, după celelalte ingrediente; g) în cazul în care ingrediente similare sau reciproc substituibile pot fi utilizate la fabricarea sau prepararea alimentului, fără a-i altera compozitia, natura sau valoarea percepută, şi în măsura în care constituie mai puţin de 2% din produsul finit, menţionarea lor în lista ingredientelor poate fi realizată cu ajutorul expresiei «conţine ... şi/sau ...», în cazul în care cel puţin unul dintre cel mult două ingrediente este prezent în produsul finit. Aceasta prevedere nu se aplică aditivilor sau ingredientelor prevăzute în anexa nr. 1f)."4. După alineatul (6) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc trei noi alineate, alineatele (6^1), (6^2) şi (6^3), cu următorul cuprins:"(6^1) În cazul băuturilor cu concentraţia alcoolică mai mare de 1,2% în volume, indicarea ingredientelor se face în conformitate cu actele normative speciale.(6^2) Fără a încalcă dispoziţiile normelor de etichetare stabilite în conformitate cu prevederile alin. (6^1), orice ingredient, definit la art. 7 alin. (1) şi prevăzut în anexa nr. 1f), se indica de fiecare data când este prezent în băuturile la care se face referire în alin. (6^1). Aceasta indicaţie trebuie să includă cuvântul «conţine», urmat de numele ingredientului/ingredientelor respectiv/respective. În cazul în care ingredientul se regaseste deja în lista ingredientelor cu numele sau specific sau în denumirea sub care este vândută băutura, aceasta precizare nu este necesară.(6^3) După caz, se pot adopta reguli detaliate pentru prezentarea indicaţiilor la care se face referire la alin. (6^2), în conformitate cu dispoziţiile Legii viei şi vinului nr. 244/2002 în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializării pentru consumul uman, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 268/117/441/2003 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea şi prezentarea băuturilor spirtoase."5. Alineatul (9) al articolului 7 din anexa nr. 1 va avea următorul cuprins:"(9) Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate înscrie în lista cuprinzând ingredientele cu denumirea proprie sub care figurează în actele normative în vigoare, în funcţie de ponderea sa cantitativă în aliment, cu condiţia ca aceasta să fie urmată imediat de lista propriilor ingrediente. Aceasta lista nu este obligatorie: a) în cazul în care compozitia ingredientului compus este definită în actele normative în vigoare şi în măsura în care ingredientul compus constituie mai puţin de 2% din produsul finit; aceasta prevedere nu se aplică aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3); b) pentru ingredientele compuse, constituite din amestecuri de condimente şi/sau plante aromatice în proporţie mai mica de 2% din produsul finit, cu excepţia aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3); c) în cazul în care ingredientul compus este un aliment pentru care lista ingredientelor nu este cerută de actele normative în vigoare."6. După alineatul (10) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc cinci noi alineate, alineatele (11)-(15), cu următorul cuprins:"(11) Prin derogare de la prevederile alin. (6), (7) şi (9), orice ingredient utilizat în producerea unui aliment şi care este încă prezent, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi prevăzut în anexa nr. 1f) sau care provine din unul dintre ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) se indica pe eticheta cu referire clara la numele acestui ingredient. (12) Menţiunea de la alin. (11) nu este necesară în condiţiile în care denumirea sub care se vinde produsul se referă în mod clar la ingredientul respectiv. (13) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. b), c), d) şi e), orice substanţa folosită la producerea unui aliment şi care este încă prezenta, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi care provine din ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) este considerată ca ingredient şi se indica pe eticheta cu referire clara la numele ingredientului din care provine. (14) Lista din anexa nr. 1f) va fi sistematic reexaminata şi, dacă este necesar, reactualizata pe baza celor mai recente cunoştinţe ştiinţifice. Reactualizarea poate fi efectuată, de asemenea, prin ştergerea din anexa nr. 1f) a ingredientelor pentru care se stabileşte ştiinţific că nu este posibil sa cauzeze reactii adverse. (15) Pentru interpretarea listei din anexa nr. 1f), autorităţile competente pot elabora norme tehnice specifice."7. După articolul 7 din anexa nr. 1 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins:"Art. 7^1. - Ingredientele se înscriu în conformitate cu prevederile acestei secţiuni şi ale anexelor nr. 1c), 1d), 1e) şi 1f)."8. În anexa nr. 1e), denumirile "fructe confiate" şi "legume", precum şi definiţiile corespunzătoare se elimina.9. După anexa nr. 1e) se introduce anexa nr. 1f) cu următorul cuprins:"ANEXA Nr. 1f)LISTAcuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)- Cereale care conţin gluten (de exemplu: grâu, secara, orz etc. sau soiurile lor hibride) şi produse pe bază de cereale;- Crustacee şi produse pe bază de crustacee;- Oua şi produse pe bază de oua;- Peste şi produse pe bază de peste;- Arahide şi produse pe bază de arahide;- Soia şi produse pe bază de soia;- Lapte şi produsele lactate (inclusiv lactoza);- Fructe în coaja, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia terifolia) şi produsele pe bază de aceste fructe;- Telina şi produse pe bază de telina;- Mustar şi produse pe bază de mustar;- Seminţe de susan şi produse pe bază de seminţe de susan;- Dioxid de sulf şi sulfiti la concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2)."10. Articolul 5 din anexa nr. 2 "Norme metodologice privind etichetarea nutritionala a alimentelor" se completează cu o noua litera, litera g), cu următorul cuprins:"g) - salatrim 6 kcal/g = 25 KJ/g." + Articolul IIPrezenta hotărâre transpune: a) Directiva 2000/13/CE pentru armonizarea reglementărilor statelor membre cu privire la etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L109/6 mai 2000, modificată şi completată prin Directiva 2001/101/CE , publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L310/28 noiembrie 2001, Directiva 2002/86/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L305/7 noiembrie 2002, şi Directiva 2003/89/CE , publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L308/25 noiembrie 2003; b) Directiva 90/496/CEE privind indicarea valorii nutritive pe etichetele alimentelor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L276/6 octombrie 1990, modificată prin Directiva 2003/120/CE , publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L333/ 20 decembrie 2003; c) Directiva 89/396/CEE cu privire la indicarea sau marcarea în vederea identificarii lotului din care fac parte alimentele, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L186/30 iunie 1989; d) Directiva 87/250/CEE privind indicarea concentratiei alcoolice, în volume, la etichetarea băuturilor alcoolice destinate consumatorului final, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L113/30 aprilie 1987; e) Regulamentul 1139/98/CEE referitor la indicarea obligatorie pe etichetele anumitor alimente obţinute din organisme modificate genetic a altor menţiuni în afară celor prevăzute prin Directiva 79/112/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L159/3 iunie 1998, modificat prin Regulamentul 2000/49/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L006/11 ianuarie 2000; f) Regulamentul 2000/50/CE privind etichetarea alimentelor şi ingredientelor alimentare care conţin aditivi şi arome care au fost modificate genetic sau care au fost produse din organisme modificate genetic, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L006/ 11 ianuarie 2000; g) Directiva 2002/67/CE privind etichetarea alimentelor care conţin chinina şi a alimentelor care conţin cafeina, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L191/19 iulie 2002. + Articolul IIIPrezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005. Produsele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:────────────────Preşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Eduard Gabriel MateiMinistrul agriculturii,pădurilor şi dezvoltării rurale,Petre DaeaMinistrul sănătăţii,Ovidiu BrinzanBucureşti, 14 octombrie 2004.Nr. 1.719._______________
EMITENT |
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + Articolul IHotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:1. La alineatul (3) al articolului 7 din anexa nr. 1 "Norme metodologice privind etichetarea alimentelor", după litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu următorul cuprins:"e) substantele care nu sunt aditivi, dar care sunt utilizate în acelaşi fel şi pentru acelaşi scop ca auxiliarii tehnologici şi care sunt încă prezente, chiar în forma modificată, în produsul finit."2. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, litera d) va avea următorul cuprins:"d) în cazul în care fructele, legumele sau ciupercile, dintre care nici unele nu predomina cantitativ în mod semnificativ şi care sunt utilizate în proporţii care pot varia, sunt folosite în amestec, ca ingrediente ale produsului alimentar, ele pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea: «fructe», «legume» sau «ciuperci», după care se regaseste expresia: «în proporţii variabile», urmată imediat de lista fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente; în acest caz amestecul se include în lista ingredientelor, în conformitate cu prevederile alin. (4), în funcţie de cantitatea totală a fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente;".3. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, după litera e) se introduc doua noi litere, literele f) şi g), cu următorul cuprins:"f) ingredientele care constituie mai puţin de 2% din produsul finit pot fi înscrise într-o ordine diferita, după celelalte ingrediente; g) în cazul în care ingrediente similare sau reciproc substituibile pot fi utilizate la fabricarea sau prepararea alimentului, fără a-i altera compozitia, natura sau valoarea percepută, şi în măsura în care constituie mai puţin de 2% din produsul finit, menţionarea lor în lista ingredientelor poate fi realizată cu ajutorul expresiei «conţine ... şi/sau ...», în cazul în care cel puţin unul dintre cel mult două ingrediente este prezent în produsul finit. Aceasta prevedere nu se aplică aditivilor sau ingredientelor prevăzute în anexa nr. 1f)."4. După alineatul (6) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc trei noi alineate, alineatele (6^1), (6^2) şi (6^3), cu următorul cuprins:"(6^1) În cazul băuturilor cu concentraţia alcoolică mai mare de 1,2% în volume, indicarea ingredientelor se face în conformitate cu actele normative speciale.(6^2) Fără a încalcă dispoziţiile normelor de etichetare stabilite în conformitate cu prevederile alin. (6^1), orice ingredient, definit la art. 7 alin. (1) şi prevăzut în anexa nr. 1f), se indica de fiecare data când este prezent în băuturile la care se face referire în alin. (6^1). Aceasta indicaţie trebuie să includă cuvântul «conţine», urmat de numele ingredientului/ingredientelor respectiv/respective. În cazul în care ingredientul se regaseste deja în lista ingredientelor cu numele sau specific sau în denumirea sub care este vândută băutura, aceasta precizare nu este necesară.(6^3) După caz, se pot adopta reguli detaliate pentru prezentarea indicaţiilor la care se face referire la alin. (6^2), în conformitate cu dispoziţiile Legii viei şi vinului nr. 244/2002 în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializării pentru consumul uman, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 268/117/441/2003 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea şi prezentarea băuturilor spirtoase."5. Alineatul (9) al articolului 7 din anexa nr. 1 va avea următorul cuprins:"(9) Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate înscrie în lista cuprinzând ingredientele cu denumirea proprie sub care figurează în actele normative în vigoare, în funcţie de ponderea sa cantitativă în aliment, cu condiţia ca aceasta să fie urmată imediat de lista propriilor ingrediente. Aceasta lista nu este obligatorie: a) în cazul în care compozitia ingredientului compus este definită în actele normative în vigoare şi în măsura în care ingredientul compus constituie mai puţin de 2% din produsul finit; aceasta prevedere nu se aplică aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3); b) pentru ingredientele compuse, constituite din amestecuri de condimente şi/sau plante aromatice în proporţie mai mica de 2% din produsul finit, cu excepţia aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3); c) în cazul în care ingredientul compus este un aliment pentru care lista ingredientelor nu este cerută de actele normative în vigoare."6. După alineatul (10) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc cinci noi alineate, alineatele (11)-(15), cu următorul cuprins:"(11) Prin derogare de la prevederile alin. (6), (7) şi (9), orice ingredient utilizat în producerea unui aliment şi care este încă prezent, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi prevăzut în anexa nr. 1f) sau care provine din unul dintre ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) se indica pe eticheta cu referire clara la numele acestui ingredient. (12) Menţiunea de la alin. (11) nu este necesară în condiţiile în care denumirea sub care se vinde produsul se referă în mod clar la ingredientul respectiv. (13) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. b), c), d) şi e), orice substanţa folosită la producerea unui aliment şi care este încă prezenta, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi care provine din ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) este considerată ca ingredient şi se indica pe eticheta cu referire clara la numele ingredientului din care provine. (14) Lista din anexa nr. 1f) va fi sistematic reexaminata şi, dacă este necesar, reactualizata pe baza celor mai recente cunoştinţe ştiinţifice. Reactualizarea poate fi efectuată, de asemenea, prin ştergerea din anexa nr. 1f) a ingredientelor pentru care se stabileşte ştiinţific că nu este posibil sa cauzeze reactii adverse. (15) Pentru interpretarea listei din anexa nr. 1f), autorităţile competente pot elabora norme tehnice specifice."7. După articolul 7 din anexa nr. 1 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins:"Art. 7^1. - Ingredientele se înscriu în conformitate cu prevederile acestei secţiuni şi ale anexelor nr. 1c), 1d), 1e) şi 1f)."8. În anexa nr. 1e), denumirile "fructe confiate" şi "legume", precum şi definiţiile corespunzătoare se elimina.9. După anexa nr. 1e) se introduce anexa nr. 1f) cu următorul cuprins:"ANEXA Nr. 1f)LISTAcuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)- Cereale care conţin gluten (de exemplu: grâu, secara, orz etc. sau soiurile lor hibride) şi produse pe bază de cereale;- Crustacee şi produse pe bază de crustacee;- Oua şi produse pe bază de oua;- Peste şi produse pe bază de peste;- Arahide şi produse pe bază de arahide;- Soia şi produse pe bază de soia;- Lapte şi produsele lactate (inclusiv lactoza);- Fructe în coaja, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia terifolia) şi produsele pe bază de aceste fructe;- Telina şi produse pe bază de telina;- Mustar şi produse pe bază de mustar;- Seminţe de susan şi produse pe bază de seminţe de susan;- Dioxid de sulf şi sulfiti la concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2)."10. Articolul 5 din anexa nr. 2 "Norme metodologice privind etichetarea nutritionala a alimentelor" se completează cu o noua litera, litera g), cu următorul cuprins:"g) - salatrim 6 kcal/g = 25 KJ/g." + Articolul IIPrezenta hotărâre transpune: a) Directiva 2000/13/CE pentru armonizarea reglementărilor statelor membre cu privire la etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L109/6 mai 2000, modificată şi completată prin Directiva 2001/101/CE , publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L310/28 noiembrie 2001, Directiva 2002/86/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L305/7 noiembrie 2002, şi Directiva 2003/89/CE , publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L308/25 noiembrie 2003; b) Directiva 90/496/CEE privind indicarea valorii nutritive pe etichetele alimentelor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L276/6 octombrie 1990, modificată prin Directiva 2003/120/CE , publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L333/ 20 decembrie 2003; c) Directiva 89/396/CEE cu privire la indicarea sau marcarea în vederea identificarii lotului din care fac parte alimentele, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L186/30 iunie 1989; d) Directiva 87/250/CEE privind indicarea concentratiei alcoolice, în volume, la etichetarea băuturilor alcoolice destinate consumatorului final, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L113/30 aprilie 1987; e) Regulamentul 1139/98/CEE referitor la indicarea obligatorie pe etichetele anumitor alimente obţinute din organisme modificate genetic a altor menţiuni în afară celor prevăzute prin Directiva 79/112/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L159/3 iunie 1998, modificat prin Regulamentul 2000/49/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L006/11 ianuarie 2000; f) Regulamentul 2000/50/CE privind etichetarea alimentelor şi ingredientelor alimentare care conţin aditivi şi arome care au fost modificate genetic sau care au fost produse din organisme modificate genetic, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L006/ 11 ianuarie 2000; g) Directiva 2002/67/CE privind etichetarea alimentelor care conţin chinina şi a alimentelor care conţin cafeina, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L191/19 iulie 2002. + Articolul IIIPrezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005. Produsele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:────────────────Preşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Eduard Gabriel MateiMinistrul agriculturii,pădurilor şi dezvoltării rurale,Petre DaeaMinistrul sănătăţii,Ovidiu BrinzanBucureşti, 14 octombrie 2004.Nr. 1.719._______________