HOTĂRÂRE nr. 267 din 26 februarie 2004privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 16 martie 2004



    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 2 alin. (2) din Legea nr. 778/2001 privind organizaţiile interprofesionale pe produse agroalimentare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.  +  Articolul 1 (1) Se instituie Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, denumit în continuare Sistem de clasificare, în scopul garantării unei plăţi echitabile crescătorilor de animale şi stimulării procesului de ameliorare a raselor de animale pentru obţinerea de carcase de calitate superioară. (2) Sistemul de clasificare departajează carcasele în funcţie de diferitele clase de calitate şi corelează plata animalelor diferenţiat, în conformitate cu această clasificare. (3) Funcţionarea Sistemului de clasificare este asigurată de către: a) Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, denumită în continuare Comisie de clasificare; b) agenţii de clasificare; c) clasificatori.  +  Articolul 2Definirea termenilor specifici utilizaţi este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.  +  Articolul 3 (1) Se înfiinţează Comisia de clasificare care conduce şi gestionează Sistemul de clasificare şi asigură aplicarea acestuia. (2) Comisia de clasificare este o organizaţie cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, de interes public, cu finanţare proprie, formată din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, ai patronatelor şi ai organizaţiilor profesionale pe produs sau grupe de produse din toate sectoarele.  +  Articolul 4Comisia de clasificare are următoarele atribuţii principale: a) administrează şi implementează Sistemul de clasificare; b) elaborează proiectele de acte normative în domeniul clasificării; c) organizează programe de formare profesională pentru ocupaţia de clasificator şi examenele pentru absolvirea acestora, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare privind formarea profesională a adulţilor; d) stabileşte nivelul de referinţă pentru carcasa din fiecare specie; e) elaborează grila de preţuri pentru carcasele din fiecare specie, în funcţie de calitatea acestora; f) prestează servicii în domeniul său de activitate şi încasează taxe destinate acoperirii cheltuielilor proprii de organizare şi funcţionare, cu respectarea prevederilor legale; g) prezintă Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului lista cu clasificatorii şi agenţiile de clasificare care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea atestatului, respectiv autorizaţiei de clasificare, însoţită de documente care atestă acest lucru; h) prezintă Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului propunerile de suspendare şi/sau retragere a atestatului/autorizaţiei de clasificare; i) rezolvă contestaţiile care apar la clasificare, conform statutului şi prevederilor legale; j) monitorizează activitatea de clasificare şi prezintă Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului rapoarte asupra stadiului de implementare.  +  Articolul 5Structura, componenţa şi ponderea de participare la Comisia de clasificare, pe categorii de membri, sunt următoarele: a) reprezentanţi ai crescătorilor de porcine, bovine sau ovine, ai asociaţiilor acestora şi ai organizaţiilor profesionale pe produs sau grupe de produse - 44%; b) reprezentanţi ai patronatelor şi ai organizaţiilor profesionale pe produs sau grupe de produse ale procesatorilor de carne - 40%; c) reprezentanţi ai comercianţilor - 8%; d) reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului - 8%.  +  Articolul 6Atribuţiile, modul de organizare şi funcţionare, precum şi alte reglementări specifice privind Comisia de clasificare se stabilesc în statutul propriu, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.  +  Articolul 7 (1) Atestatul de clasificator este acordat persoanelor fizice care au urmat un program de formare profesională pentru această ocupaţie, organizat în ţară, sau care au dobândit calificarea de clasificator în străinătate şi aceasta a fost recunoscută în România, conform legislaţiei în vigoare. (2) Condiţiile şi procedura pentru eliberarea atestatului de clasificator se stabilesc de către Comisia de clasificare şi se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului. (3) Autorizaţia pentru efectuarea clasificării carcaselor se acordă agenţiilor de clasificare în conformitate cu condiţiile stabilite de către Comisia de clasificare şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului. (4) Comisia de clasificare emite atestatul de clasificator şi autorizaţia de clasificare, în urma analizei îndeplinirii tuturor condiţiilor pentru acordarea acestora.  +  Articolul 8 (1) Clasificatorii trebuie să realizeze clasificarea în unităţi de abatorizare, în conformitate cu normele tehnice pentru fiecare specie. (2) Înregistrarea rezultatelor clasificării se face de către clasificatori în raportul de clasificare, al cărui model se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului. Raportul de clasificare se întocmeşte în două exemplare, unul pentru proprietarul animalelor sau reprezentantul legal al acestuia şi unul pentru unitatea de abatorizare. (3) Lista cu clasificatorii autorizaţi, precum şi formularul-tip pentru atestatul de clasificator se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.  +  Articolul 9 (1) Clasificarea carcaselor se realizează de către agenţiile de clasificare pe baza unui tarif de clasificare pentru fiecare animal, plătit de către unităţile de abatorizare. Tarifele se stabilesc prin negociere între părţi şi se comunică Comisiei de clasificare. (2) Lista cu agenţiile de clasificare autorizate, precum şi formularul-tip pentru autorizaţia de clasificare se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului. (3) În cazul în care pentru efectuarea clasificării sunt necesare echipamente, agenţiile de clasificare sunt obligate să utilizeze echipamentele omologate în România. Lista echipamentelor omologate, precum şi formulele pentru etalonare vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului. (4) Normele tehnice de clasificare a carcaselor pentru fiecare specie, respectiv clasele de calitate, criteriile de evaluare a calităţii, metodele de clasificare, precum şi modul de comercializare a animalelor în funcţie de această clasificare se aprobă prin ordine ale ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.  +  Articolul 10 (1) Agenţiile de clasificare au obligaţia de a vira lunar către Comisia de clasificare o cotă procentuală din tariful de clasificare, stabilită de către aceasta în statut, pentru a asigura acoperirea cheltuielilor proprii de organizare şi funcţionare. (2) Agenţiile de clasificare au obligaţia de a transmite lunar Comisiei de clasificare date complete privind rezultatele clasificării.  +  Articolul 11 (1) Comisia de clasificare desemnează persoanele care verifică, prin sondaj sau la cerere, corectitudinea clasificării carcaselor. (2) Rezultatele verificărilor privind corectitudinea clasificării carcaselor sunt comunicate Comisiei de clasificare. În cazul în care verificarea s-a făcut la cerere, Comisia de clasificare comunică acest rezultat părţilor interesate. (3) În cazul în care, ca urmare a verificărilor, Comisia de clasificare constată nereguli în funcţionarea echipamentelor utilizate la clasificare sau în activitatea clasificatorului, aceasta va aplica agenţiei de clasificare sancţiuni în conformitate cu legislaţia în vigoare.  +  Articolul 12Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului este abilitat să sprijine activitatea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de clasificare şi promovează, la propunerea acesteia, politici şi programe în domeniul Sistemului de clasificare.  +  Articolul 13Activitatea de clasificare a carcaselor în unităţile de abatorizare, precum şi sistemul de comercializare a animalelor în funcţie de această clasificare se aplică diferenţiat, în funcţie de specie, în conformitate cu normele tehnice de clasificare a carcaselor.  +  Articolul 14Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 337/2002 privind constituirea Comisiei de lucru pentru introducerea sistemului de plată a porcilor în corelaţie cu calitatea carcaselor şi în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 16 august 2002, Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 598/2002 privind constituirea Comisiei de lucru în vederea stabilirii grilei de clasificare a carcaselor de bovine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 951 din 24 decembrie 2002, şi Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 599/2002 privind constituirea Comisiei de lucru în vederea stabilirii grilei de clasificare a carcaselor de ovine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 951 din 24 decembrie 2002.PRIM-MINISTRUADRIAN NĂSTASEContrasemnează:--------------p. Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului,Petre Daea,secretar de statMinistrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei,Elena DumitruMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TănăsescuBucureşti, 26 februarie 2004.Nr. 267.  +  Anexa DEFINIREAtermenilor specifici utilizaţi în Sistemul declasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine1. Sectoare - domeniile de activitate componente ale pieţei cărnii: producţie, procesare, comercializare.2. Clasificator - persoană fizică atestată să efectueze clasificarea carcaselor.3. Agenţie de clasificare - persoană juridică autorizată pentru efectuarea clasificării carcaselor.4. Grila de preţuri - convenţie comercială care stabileşte diferenţele de preţ faţă de preţul corespunzător unui anumit nivel de referinţă al carcasei, stabilită de Comisia de clasificare.5. Carcasă - corpul întreg al unui animal sacrificat, după scurgerea sângelui, eviscerare şi îndepărtarea pielii, în cazul bovinelor şi ovinelor, sau a părului, în cazul porcinelor, acesta rămânând întreg ori tăiat de-a lungul liniei mediane, prezentat diferenţiat în funcţie de specie.-------