NORMA SANITARĂ VETERINARA din 1 octombrie 2003ce stabileşte categoriile de materii prime furajere ce pot fi utilizate în scopul etichetarii furajelor combinate pentru animalele de companie
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 722 din 16 octombrie 2003



     +  Articolul 1Atunci când, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Norma sanitară veterinara privind circulaţia furajelor combinate, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 412/2003, denumirea specifică a materiilor prime furajere poate fi înlocuită cu denumirea categoriei căreia îi aparţin materiile prime furajere, pe ambalaj, container sau pe eticheta furajelor combinate pentru animalele de companie pot fi indicate numai categoriile menţionate în anexa care face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.  +  Articolul 2 (1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia. (2) Autoritatea veterinara competenţa va dispune măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. (3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să facă referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.  +  Anexă-----la norma sanitară veterinara----------------------------CATEGORIILEde materii prime furajere ce pot fi indicate în loculingredientelor individuale
        Descrierea categorieiDefinirea
      1.Carne şi derivate de origine animalăToate părţile cărnoase ale animalelor terestre cu sânge cald, tăiate, proaspete sau conservate printr-un tratament corespunzător, şi toate produsele, precum şi derivatele rezultate în urma prelucrării carcasei sau părţilor de carcasă ale animalelor terestre cu sânge cald
      2.Lapte şi derivate din lapteToate produsele din lapte, proaspete sau conservate prin tratament corespunzător, precum şi derivatele de la prelucrarea acestora
      3.Ouă şi derivate din ouăToate produsele din ouă, proaspete sau conservate prin tratament corespunzător, şi derivate de la prelucrarea acestora
      4.Uleiuri şi grăsimiToate tipurile de ulei, grăsimile animale şi vegetale
      5.DrojdiiToate drojdiile ale căror celule au fost omorâte şi uscate
      6.Peşte şi derivate din peştePeşte sau părţi din peşte, proaspete sau conservate prin tratament corespunzător, şi derivatele de la prelucrarea acestora
      7.CerealeToate tipurile de cereale, fără deosebire de prezentarea acestora, sau produse fabricate din amidonul endospermului
      8.VegetaleToate tipurile de vegetale şi legume, proaspete sau conservate prin tratament corespunzător
      9.Derivate de origine vegetalăDerivate ce rezultă din tratarea produselor vegetale, în special cereale, vegetale, legume şi ulei
      10.Extracte de proteină vegetalăToate produsele de origine vegetală în care proteinele au fost concentrate într-un proces adecvat pentru a conţine cel puţin 50% proteină brută în raport cu materia uscată şi care poate fi restructurată (structurată)
      11.MineraleToate substanţele anorganice care pot fi administrate în hrana animalelor
      12.Tipuri de zahărToate tipurile de zahăr
      13.FructeToate tipurile de fructe, proaspete sau conservate printr-un tratament corespunzător
      14.NuciToate felurile de nuci
      15.SeminţeToate tipurile de seminţe, ca atare sau aproape măcinate
      16.AlgeAlge proaspete sau conservate printr-un tratament corespunzător
      17.Moluşte şi crustaceeToate tipurile de moluşte, crustacee, moluşte cu carapace, proaspete sau conservate printr-un tratament corespunzător, şi derivate de la prelucrarea acestora
      18.InsecteToate tipurile de insecte, inclusiv fazele intermediare de evoluţie ale acestora
      19.Produse de brutărieToate felurile de pâine, prăjituri, biscuiţi şi paste făinoase
    -------