LEGE nr. 236 din 2 iunie 2003privind organizarea pieţei tutunului brut în România
EMITENT
  • PARLAMENTUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 11 iunie 2003



    Parlamentul României adopta prezenta lege.  +  Capitolul 1 Dispoziţii generale  +  Articolul 1Prezenta lege reglementează organizarea pieţei tutunului brut.  +  Articolul 2Clasificarea soiurilor de tutun este prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta lege.  +  Articolul 3În sensul prezentei legi, termenii de mai jos au următorul înţeles: a) livrare - toate operaţiunile care au loc pentru predarea tutunului de la producător la unitatea prim-procesatoare; b) grupuri de producători - asocierea liber consimţită între producătorii de tutun, persoane fizice şi persoane juridice, constituită în vederea cultivarii şi comercializării tutunului brut; c) unitatea prim-procesatoare - toate persoanele juridice autorizate conform legilor în vigoare pentru prima procesare a tutunului; d) prima procesare a tutunului - transformarea tutunului brut în produs stabil, stocat şi condiţionat în baloturi sau colete omogene de calitate corespunzătoare exigenţelor de utilizare finala; e) primul cumpărător - unitatea prim-procesatoare, parte contractantă cu producătorul; f) lot - partea din totalul producţiei care face obiectul unei livrări de fiecare producător, divizata în una sau mai multe părţi distincte pe clase de calitate; g) atestat de control - documentul eliberat de către prim-procesator sau contractant, care certifica cantitatea, calitatea şi preţul plătit; h) prag de prim-procesare - cantitatea maxima de tutun ce urmează a fi supusă operaţiilor de prima transformare a tutunului frunza; i) atestat de cota - documentul eliberat de autoritatea competentă a statului, care atesta cota atribuită producătorului de tutun; j) varietate de tutun - tipurile de tutun cultivate, care conţin mai multe soiuri; k) prima de producţie - sprijinul financiar acordat de stat producătorilor de tutun brut, în vederea sustinerii costurilor de producţie.  +  Capitolul 2 Grupurile de producători  +  Articolul 4În vederea cultivarii şi comercializării tutunului brut, producătorii de tutun se pot organiza în grupuri de producători.  +  Articolul 5Grupurile de producători recunoscute de autoritatea competentă a statului fac obiectul prezentei legi.  +  Articolul 6Recunoaşterea unui grup de producători se acordă la solicitarea în scris a grupului de producători.  +  Articolul 7Pentru a fi recunoscut, grupul de producători trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) să fie constituit la iniţiativa membrilor săi; b) să fie constituit în scopul adaptării unitare a producţiei membrilor săi la exigenţele pieţei; c) sa dispună de un statut care să stabilească funcţionarea grupului de producători; d) să fie afiliat la asociaţiile profesionale şi interprofesionale pe produs; e) să aibă personalitate juridică.  +  Articolul 8Grupul de producători trebuie să cuprindă un număr de membri, persoane fizice şi juridice, care pot produce o cantitate minima de 25 de tone de tutun brut atestat de cota; în regiunile de cultura izolate, grupul de producători trebuie să producă o cantitate ce reprezintă minimum 10 tone de tutun brut atestat de cota.  +  Articolul 9 (1) Autoritatea statului care recunoaşte grupurile de producători este Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti. (2) În termen de 60 de zile de la depunerea cererii de recunoaştere, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor decide recunoaşterea grupului de producători, potrivit prevederilor prezentei legi.  +  Articolul 10Anual, prin asociaţiile profesionale şi interprofesionale pe produs, se întocmeşte situaţia cu datele care au stat la baza recunoaşterii grupurilor de producători şi se comunică Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor până la data de 15 noiembrie.  +  Articolul 11 (1) Neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 6-8, precum şi furnizarea de date eronate atrag retragerea recunoaşterii. (2) Recunoaşterea este retrasă şi dacă ajutorul specific este utilizat în alte scopuri decât cele prevăzute de lege. (3) După ce recunoaşterea este retrasă, grupul de producători trebuie să redepuna cererea de recunoaştere.  +  Capitolul 3 Unitatea prim-procesatoare  +  Articolul 12 (1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor autorizeaza unitatea prim-procesatoare pentru încheierea contractelor de cultura cu producătorii de tutun. (2) Unitatea prim-procesatoare solicita, în scris, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor autorizarea, care este decisa în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii. (3) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor retrage autorizarea unităţii prim-procesatoare în cazul în care condiţiile de autorizare nu mai sunt respectate.  +  Articolul 13Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească unităţile prim-procesatoare pentru a obţine autorizaţia de funcţionare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.  +  Capitolul 4 Contractul de cultura  +  Articolul 14Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor determina, pentru fiecare grupa de varietate, zonele de producţie pe baza criteriului de calitate, cu consultarea asociaţiilor profesionale şi interprofesionale recunoscute. Zonele de producţie pentru tutun se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.  +  Articolul 15 (1) Între unitatea prim-procesatoare şi producătorii de tutun brut se încheie contracte de cultura. (2) Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor se stabileşte contractul-tip de cultura a tutunului brut şi modul de înregistrare a acestuia.  +  Articolul 16 (1) Contractul de cultura se încheie până cel târziu la data de 31 ianuarie a anului de recolta. (2) Contractele de cultura încheiate sunt prezentate, spre a fi înregistrate, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin unităţile teritoriale subordonate, nu mai târziu de 10 zile lucrătoare de la data semnării lor, cu excepţia situaţiilor de forta majoră. (3) Contractul va avea ca anexa lista nominală a membrilor grupului şi suprafeţele aferente fiecăruia, atunci când unitatea prim-procesatoare încheie contracte de cultura cu un grup de producători.  +  Capitolul 5 Primele de producţie  +  Articolul 17Se instituie un sistem de prime de producţie stabilite anual, pentru fiecare varietate de tutun, valoarea totală a acestora fiind acordată din bugetul de stat.  +  Articolul 18 (1) Prima de producţie acordată producătorului se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului. (2) Valoarea primei de producţie se fixează anual pe kilogram de tutun frunza uscata. (3) Prima de producţie cuprinde o parte fixa, o parte variabila şi un ajutor specific. (4) Partea variabila a primei de producţie reprezintă între 30 şi 45% din valoarea primei. Procentul se stabileşte anual o dată cu valoarea totală a primei de producţie. (5) Partea fixa a primei de producţie se plăteşte producătorilor individuali, nemembri ai unui grup, şi grupurilor de producători care o distribuie, corespunzător producţiei livrate, fiecărui membru al grupului. (6) Partea variabila a primei de producţie este plătită numai grupurilor de producători care o distribuie fiecărui membru al grupului, în funcţie de valoarea totală obţinută de la unitatea prim-procesatoare. (7) Grupurile de producători primesc un ajutor specific de până la 2% din totalul primei de producţie, în vederea dezvoltării activităţii lor.  +  Articolul 19 (1) Prima de producţie se acordă în următoarele condiţii: a) tutunul sa provină dintr-o zona de producţie determinata pentru fiecare soi; b) tutunul sa corespundă cerinţelor calitative prevăzute în anexele nr. 2 şi 2a) la prezenta lege; c) livrarea tutunului de la producător la unitatea prim-procesatoare să se realizeze în limita contractului de cultura încheiat. (2) Aplicarea sistemului de prima de producţie în baza contractului de cultura se reglementează prin hotărâre a Guvernului.  +  Capitolul 6 Cotele de producţie  +  Articolul 20 (1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în baza strategiei sectorului şi a contractelor de cultura înregistrate, stabileşte anual o cantitate totală de tutun brut, denumita prag de prim-procesare. (2) Strategia sectorului tutun brut este realizată de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor împreună cu asociaţiile profesionale şi interprofesionale.  +  Articolul 21Pentru asigurarea respectării pragului de prim-procesare, se stabileşte un sistem de cote de producţie alocate fiecărui cultivator de tutun proporţional cu media cantităţilor livrate pentru prim-procesare, în perioada a 3 ani precedenti ultimului an de recolta, repartizate pe grupe de varietati.  +  Articolul 22 (1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate transfera către grupele de varietati, înainte de data limita prevăzută pentru încheierea contractelor de cultura, cantităţi de tutun, în limita respectării pragului de prim-procesare. (2) Transferul cantităţilor prevăzut la alin. (1) se realizează prin compensare tona pe tona.  +  Articolul 23În limita a 10% din pragul de prim-procesare se creează o rezervă naţionala de cota de producţie pentru tutunul brut.  +  Articolul 24Subvenţiile nu se acordă pentru cantităţile care depăşesc cotele stabilite, conforme cu atestatele de cote.  +  Articolul 25Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor asigura şi dispune de baza de date privind producţia, livrările şi toţi producătorii. Aceasta baza de date este necesară şi pentru transferul de cote de producţie între producători. Baza de date se realizează prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, cu consultarea asociaţiilor profesionale şi interprofesionale.  +  Articolul 26Programele de reconversie a cultivatorilor se pun în aplicare individual, pentru fiecare cultivator, numai prin acordul acestuia de a părăsi sectorul, în paralel se aplică un program de reasezare a cotei corespunzătoare cultivatorului care părăseşte sectorul, fie prin anularea cotei corespunzătoare cultivatorilor şi, implicit, prin reducerea pragului total de prim-procesare, fie prin realocarea cotei respective altui cultivator şi menţinerea pragului total de prim-procesare.  +  Articolul 27Programele de reconversie a producţiei şi cultivatorilor de tutun se pun în aplicare în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, împreună cu asociaţiile profesionale şi interprofesionale, în funcţie de fixarea primei de reconversie acordate producătorilor şi de stabilirea cultivatorilor care pot beneficia de prima de reconversie.  +  Capitolul 7 Controlul pieţei tutunului brut  +  Articolul 28Piaţa tutunului brut este supusă următoarelor controale: a) controlul administrativ al livrărilor, al corectitudinii evidentei acestora şi al respectării contractelor de cultura; b) controlul plăţii primelor către grupurile de producători şi producătorii membri şi/sau producătorii individuali nemembri ai unui grup de producători; c) controlul respectării condiţiilor de recunoaştere a grupurilor de producători; d) controlul unităţilor prim-procesatoare, în sensul respectării condiţiilor de autorizare în vederea încheierii contractelor de cultura cu producătorii.  +  Articolul 29Organismele de control, în sensul respectării dispoziţiilor prezentei legi, au acces la: a) instalaţiile de producţie şi procesare; b) datele contabile, stocurile unităţilor prim-procesatoare, la alte documente ajutatoare controlului şi pot obţine copii ale documentelor şi/sau extrase de cont; c) evidenta datelor referitoare la producţii realizate, volumul livrărilor, preţul de cumpărare plătit producătorilor; d) obţinerea tuturor informaţiilor utile pentru a verifica dacă tutunul livrat a fost efectiv procesat; e) controlul sumelor vărsate, prin operaţiuni bancare, de unităţile prim-procesatoare către producători, corespunzătoare calităţii tutunului livrat; f) controlul anual al suprafeţelor plantate de producătorii individuali; g) solicitarea oricărei informaţii şi/sau document care facilitează controlul.  +  Articolul 30Organismul responsabil cu activitatea de control şi precizările referitoare la desfăşurarea acestei activităţi sunt stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.  +  Capitolul 8 Dispoziţii finale  +  Articolul 31În vederea sprijinirii şi stimulării productiilor de tutun brut, cercetarea şi dezvoltarea se vor realiza şi prin constituirea unui fond în cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor din cota de 2% din primele acordate producătorilor.  +  Articolul 32 (1) În caz de litigii privind calitatea tutunului livrat, unitatea prim-procesatoare se poate adresa unei comisii de arbitraj. (2) Dispoziţiile legale privind arbitrajul, cuprinse în Codul de procedură civilă, rămân aplicabile.  +  Articolul 33În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor emite norme metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin hotărâre a Guvernului.  +  Articolul 34Anexele nr. 1, 2 şi 2a) fac parte integrantă din prezenta lege.Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 8 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.p. PREŞEDINTELE SENATULUI,ALEXANDRU ATHANASIUAceastă lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 13 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILORVALER DORNEANUBucureşti, 2 iunie 2003.Nr. 236.  +  Anexa 1
                                      SITUAŢIA
                     soiurilor (varietatilor) de tutun cultivate în
                   România şi clasificarea lor pe grupe de varietati
    Nr. crt. Soiul (varietatea) Grupa de varietati
    1. Djebel (oriental) Light air cured Sun cured
    2. Molovata (oriental) Light air cured Sun cured
    3. Ghimpati (semioriental) Light air cured Sun cured
    4. Baragan (mare consum) Sun cured
    5. Virginia Flue cured
    6. Burley Light air cured
     +  Anexa 2CARACTERISTICI DE CALITATEpentru soiurile de tutun cultivate în România
                   
      CaracteristicaSoiulClasele
      SuperiorIIIIIIIV
      0123456
      CuloareDjebel MolovataGalben, portocaliu, culoare uniformăGalben, portocaliu şi portocaliu-roşcat Se admite nuanţa verzuie de-a lungul nervurii.Roşu de toate nuanţeleCastaniu, brun şi brun-verzuiToate culorile
      Ghimpaţi-Galben, portocaliu şi portocaliu-roşcat Se admite nuanţa verzuie de-a lungul nervurii.Roşu de toate nuanţele; galben şi portocaliu cu uşoară nuanţă verzuie pe fondul culorii de bazăCastaniu, brun şi brun-verzuiToate culorile
      Virginia uscat la căldură artificialăGalben şi portocaliu deschis, culoare uniformăGalben şi portocaliu-roşcat Se admite nuanţa verzuie de-a lungul nervurii.Roşu de toate nuanţeleCastaniu, brun şi brun-verzuiToate culorile
      Virginia uscat la soare-Galben, galben-verzui şi portocaliu-roşcatRoşu de toate nuanţele; galben şi portocaliu cu o uşoară nuanţă verzuie pe fondul culorii de bazăCastaniu, brun şi brun-verzuiToate culorile
      Burley-Portocaliu, roşu deschis, Roşu, castaniu, culoare uniformăroşu de toate nuanţele Se admite nuanţă galbenă pe fondul culorii de bază.Brun şi brun-verzuiToate culorile
      Bărăgan-Galben, portocaliu şi Roşu deschisroşu de toate nuanţele, galben şi portocaliu Se admite uşoară nuanţă verzuie pe fondul culorii de bază.Castaniu, brun şi brun-verzuiToate culorile
      Etajul foliarDjebel MolovataFrunze de mijloc, subvârf, vârfFrunze de submijloc, mijloc, subvârf şi vârfFrunze din toate etajele
      Ghimpaţi-Frunze de submijloc, mijloc, subvârf şi vârfFrunze din toate etajele
      Virginia uscat la căldură artificialăFrunze de submijloc, mijloc, subvârfFrunze de submijloc, mijloc, subvârfFrunze de submijloc, mijloc, subvârf şi vârfFrunze din toate etajele
      Virginia uscat la soare, Bărăgan-Frunze de submijloc, mijloc, subvârfFrunze de submijloc, mijloc subvârf şi vârfFrunze din toate etajele
      Burley-Frunze de submijloc, mijloc şi subvârfFrunze de submijloc, mijloc subvârf şi vârfFrunze din toate etajele
      MaturitateToate soiurile-Frunze coapte-Se admit frunze uşor trecute din copt şi mai puţin coapte fără a fi necoapte.
      Lungimea maximă a frunzelor, în centimetriDjebel Molovata15202025Orice mărime
      Lungimea minimă a frunzelor, în centimetriVirginia uscat la căldură artificială2525Orice mărime
      Burley-3535Orice mărime
      Fineţea şi elasticitatea ţesutului foliarToate soiurileFrunze cu ţesut fin şi elasticFrunze cu ţesut elasticOrice calitate a ţesutului foliar care să permită industrializarea
      MirosToate soiurileNu se admite miros străin.
      Deprecieri calitative cauzate de deteriorări mecanice, boli şi dăunători (% maxim admis din suprafaţa frunzei)Toate soiurile510152030 Se admite început de mucegai pe cotoarele frunzelor.
      Gradul de amestec (% maxim admis în acelaşi ambalaj)Toate soiurile5% din clasa I10% din clasa a II-a15% din clasa a III-a25% din celelalte clase30% din celelalte clase
      Impurităţi (% maxim admis)Toate soiurile11111
      Starea de umiditate, în procente (limite minime, maxime admise) şi calificativele analizei organolepticeDjebel, Molovata, Virginia uscat la căldură artificială13...19 uscat şi tras13...19 uscat şi tras13...22 uscat, tras, jilav13...22 uscat, tras, jilav13...22 uscat, tras, jilav
      Ghimpaţi, Virginia uscat la soare Bărăgan-13...19 uscat, tras13...22 uscat, tras, jilav13...22 uscat, tras, jilav13...22 uscat, tras, jilav
      Burley-15...21 uscat, tras15...24 uscat, tras, jilav15...24 uscat, tras, jilav15...24 uscat, tras, jilav
     +  Anexa 2a)
        ----------
    Calificativul atribuit Starea de umiditate Modul de constatare
    Tutun uscat 13... 16% pentru toate soiurile de tutun, cu excepţia soiului Burley, la care este de 15... 18% Frunzele de tutun strânse în mana fosnesc fără a se sfarama.
    Tutun tras 16,1... 19% pentru toate soiurile de tutun, cu excepţia soiului Burley, la care este 18,1...21% Frunzele de tutun strânse în mana nu se sfarama şi îşi revin repede la forma iniţială.
    Tutun jilav 19,1... 22% pentru toate soiurile de tutun, cu excepţia soiului Burley, la care este 21,1... 24% Frunzele de tutun strânse în mana îşi revin greu la forma iniţială, fără însă ca ele să se lipeasca.
    --------------