EMITENT |
Notă
Aprobate prin ORDINUL nr. 202 din 15 octombrie 2002, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 936 din 20 decembrie 2002.
ANEXĂ")
*) Anexa este reprodusă în facsimil.
autorizare, sau de titularul de autorizaţie personalului propriu şi care permite posesorilor să execute activităţi în domeniul şi specialitatea pentru care a fost eliberat, sub supravegherea unei persoane posesoare a permisului de exercitare nivelul 1, 2 sau 3 eliberat de CNCAN.
(3) Permisele de exercitare nivelul 1 permit posesorilor să desfăşoare activităţi, în domeniul şi specialitatea pentru care au fost eliberate, pentru titularul de autorizaţie care l-a eliberat sau care este menţionat de CNCAN în permisul de exercitare.
Art. 12. - (1) Permis de exercitare nivelul 2, eliberat, de regulă, de CNCAN, la cererea titularului de autorizaţie, pentru personalul care desfăşoară activităţi din domeniul nuclear cu risc radiologic semnificativ şi care permite posesorilor să deţină responsabilităţi referitoare la securitatea radiologică în zona controlată/supravegheată sau să conducă activităţi cu surse de radiaţii ori cu instalaţii nucleare în domeniul şi specialitatea pentru care a fost eliberat permisul de exercitare.
(2) Permis de exercitare nivelul 2, eliberat de titularul de autorizaţie pentru personalul propriu care desfăşoară activităţi nucleare în domeniul autorizat. Acest tip de permis se eliberează numai dacă titularul de autorizaţie este desemnat de CNCAN ca organism pentru certificarea personalului.
(3) Permisul de exercitare nivelul 2, prevăzut la alin. (2), poate fi eliberat pe subniveluri.
(4) Permisul de exercitare nivelul 2 permite posesorului să desfăşoare activităţi, în domeniul şi specialitatea pentru care acesta a fost eliberat, pentru titularul de autorizaţie care l-a eliberat sau care este menţionat de CNCAN în permisul de exercitare.
Art. 13. - (1) Permis de exercitare nivelul 3, prin care CNCAN desemnează experţii acreditaţi în protecţie radiologică, specialişti care au cunoştinţele şi pregătirea necesare pentru a oferi consultanţă în vederea evaluării dozelor, realizării unei protecţii efective a persoanelor şi utilizării corecte a mijloacelor şi echipamentelor de radioprotecţie.
(2) Permisul de exercitare nivelul 3 este nominal şi permite exercitarea de activităţi nucleare în domeniul şi practica pentru care a fost eliberat, conform prevederilor legii, la orice titular de autorizaţie.
CAPITOLUL V
Eliberarea permiselor de exercitare nivelurile 1 şi 2
Art. 14. - (1) Permisele exercitare nivelul 1 pentru domeniile şi specialităţile cuprinse în anexa nr. 1, prevăzute la art. 11 alin. (2), se eliberează, de către persoana legal constituită .în curs de autorizare sau de către titularul de autorizaţie care desfăşoară activităţi autorizate din domeniul nuclear, persoanelor care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) execută sarcini de serviciu care implică desfăşurarea de activităţi nucleare autorizate;
b) sunt, de regulă, absolvenţi de liceu şi au absolvit un program de pregătire în domeniul radioprotecţiei, avizat de CNCAN;
c) sunt apte din punct de vedere medical ca să lucreze în mediu cu radiaţii ionizante;
d) posedă cunoştinţele teoretice şi practice necesare.
(2) Personalul care posedă permis de exercitare nivelul 1, eliberat conform art. 11 alin. (2), trebuie să respecte atribuţiile din anexa nr. 2.
(3) Valabilitatea permisului de exercitare nivelul 1, eliberat de persoana legal constituită/titularul de autorizaţie, este de 5 ani.
(4) Pentru persoanele în curs de pregătire trebuie să se elibereze permise de exercitare nivelul 1 cu valabilitate de maximum 1 an, în condiţiile în care a fost verificată însuşirea cunoştinţelor de securitate radiologică necesare desfăşurării practicii. Calitatea de persoană în curs de pregătire trebuie menţionată în permis.
Art. 15. - (1) Pentru a intra în posesia permisului de exercitare nivelul 1 sau pentru a obţine prelungirea valabilităţii celui existent, candidaţii trebuie să dovedească cunoaşterea teoretică şi practică a elementelor de radioprotecţie şi legislaţie aplicabile în practica pe care urmează să o desfăşoare şi să demonstreze că ştiu să utilizeze instalaţiile cu surse de radiaţii, echipamentul de radioprotecţie şi aparatura de control dozimetric specifică practicii/activităţii pe care o desfăşoară.
(2) Cunoştinţele teoretice şi practice ale posesorilor de permise de exercitare nivelul 1 eliberate conform art. 11 alin. (2) trebuie verificate la eliberarea permisului de exercitare şi, în continuare, la intervale de 5 ani de zile.
(3) Examinarea se face prin susţinerea unor probe scrise şi orale, precum şi practic.
(4) Componenţa comisiei de examinare se stabileşte de persoana legal constituită în curs de autorizare/titularul de autorizaţie şi trebuie să includă persoana desemnată cu responsabilităţi privind securitatea radiologică sau/şi un expert acreditat în protecţia radiologică, din domeniul respectiv.
(5) Persoana legal constituită/titularul de autorizaţie care eliberează permisul de exercitare nivelul 1, editat conform modelului de formular prezentat în anexa nr. 6.4. la prezentele norme, este obligată să ţină evidenţa persoanelor posesoare pe un formular editat conform modelului din anexa nr. 6.3. şi să facă dovada că permisul de exercitare a fost eliberat pe baza testării cunoştinţelor posesorului.
Art. 16. - (1) CNCAN eliberează permisele de exercitare nivelul 1 prevăzute la art. 11 alin. (1) persoanelor cu pregătire şcolară şi de specialitate adecvată postului, conform art. 14 alin.(1) lit.b), propuse de titular să îndeplinească atribuţiile responsabilului cu securitatea radiologică pentru desfăşurarea activităţilor cu risc radiologic nesemnificativ.
(2) CNCAN verifică printr-un test scris nivelului de cunoştinţe de radioprotecţie, legislaţie şi cele referitoare la instrucţiunile date de furnizorul instalaţiei.
(3) Personalul care posedă permis de exercitare nivelul 1, eliberat conform art. 11 alin. (1) trebuie să respecte atribuţiile cuprinse în anexa nr. 2.
(4) Valabilitatea permisului de exercitare nivelul 1 eliberat de CNCAN este de 5 ani.
(5) Valabilitatea permisului de exercitare nivelul
1 eliberat de CNCAN poate fi reînnoită prin examinare.
Art. 17. - (1) CNCAN eliberează permise de exercitare nivelul 2 persoanelor care conduc lucrări cu surse de radiaţii ori cu instalaţii nucleare sau sunt propuse de titular să fie responsabile cu securitatea radiologică pentru desfăşurarea practicilor cu risc radiologic semnificativ.
(2) Permisele de exercitare nivelul 2 se eliberează pentru domeniile si specialităţile menţionate în anexa nr. 1 au valabilitatea de 5 ani şi pot fi reînnoite în urma examinării efectuate conform prezentelor norme.
(3) Permisele de exercitare nivelul 2 se eliberează de către CNCAN persoanelor propuse de titularul de autorizaţie, care îndeplinesc condiţiile:
a) de sănătate: sunt apte din punct de vedere medical să lucreze în mediu de radiaţii ionizante;
b) de studii şi vechime în domeniul pentru care este solicitat permisul de exercitare;
c) de promovare a examenului de verificare a cunoştinţelor;
d) de achitare a taxelor şi tarifelor de examinare prevăzute de regulamentul de taxe şi tarife în vigoare, dovedită prin documente.
(4) Personalul care posedă permis de exercitare nivelul 2 şi conduce lucrări cu surse de radiaţii ori cu instalaţii nucleare eliberat de CNCAN trebuie să respecte atribuţiile cuprinse în anexa nr. 3.
(5) Personalul care posedă permis de exercitare nivelul 2 este responsabil cu securitatea radiologică şi trebuie să respecte atribuţiile cuprinse în anexa nr. 4.
Art. 18. - (1) Comisia de examinare stabilită de CNCAN verifică printr-un test scris nivelul de cunoştinţe de radioprotecţie, legislaţie, cele referitoare la instrucţiunile date de furnizorul instalaţiei şi la procedurile şi instrucţiunile de lucru din zona unde se desfăşoară activitatea.
(2) Condiţiile de studii şi vechime pe care trebuie să le îndeplinească persoanele pentru care se solicită eliberarea permiselor de exercitare nivelul 2 sunt următoarele:
a) diplomă de licenţă obţinută prin studii universitare de specialitate în domeniul nuclear pentru care se solicită permisul de exercitare şi o vechime în domeniu de:
- minimum 6 luni de activitate în domeniul şi specialitatea respective, dacă în timpul studiilor a urmat şi absolvit, cu examen, un curs de radioprotecţie;
- minimum un an de activitate în domeniu;
b) cadre didactice care predau cursuri universitare de radioprotecţie, cursuri de
specializare în domeniile şi specialităţile pentru care se solicită eliberarea permisului de exercitare sau care conduc lucrări practice cu studenţii în domeniile menţionate şi au o vechime de un an;
c) diplomă de licenţă obţinută prin studii universitare în medicină şi atestat de competenţă în radiologie, radioterapie, medicină nucleară, igiena radiaţiilor sau altă specialitate cu competenţă în radiodiagnostic ori radioterapie cel puţin ca medic specialist;
d) diplomă de licenţă obţinută prin studii universitare de lungă durată în fizică, în chimie, în chimie industrială sau în inginerie şi o vechime în domeniul pentru care se solicită eliberarea permisului de exercitare de:
- minimum 1 an în domeniul nuclear respectiv, atunci când candidatul a absolvit un program de pregătire în radioprotecţie nivelul 2 sau 3, avizat de CNCAN;
- minimum 2 ani;
e) diplomă de licenţă obţinută prin studii superioare de scurtă durată în fizică, în chimie, în chimie industrială sau în inginerie, absolvirea unui program de pregătire în radioprotecţie pentru domeniul nuclear respectiv, avizat de CNCAN şi o vechime în domeniu de minimum 2 ani;
f) studii medii sau postliceale, absolvirea unui program de pregătire în radioprotecţie avizat de CNCAN şi o vechime în domeniu de minimum 6 ani.
(3) dovada vechimii se face prin prezentarea copiilor de pe permisele de exercitare nivelul 1 sau, după caz, nivelul 2.
Art. 19. - (1) CNCAN organizează sesiuni de examinare în vederea eliberării permiselor de exercitare nivelul 1 şi 2, de regulă, la sediul său.
(2) CNCAN poate organiza sesiuni în afara sediului său dacă:
a) persoana legal constituită, în curs de autorizare, solicită examinarea unui număr de cel puţin 20 de persoane;
b) persoana legal constituită, în curs de autorizare, s-a angajat în scris să asigure condiţiile materiale necesare desfăşurării examenului şi a transmis cu cel puţin două săptămâni înainte de data propusă pentru examinare lista candidaţilor, menţionând pentru fiecare numele şi prenumele, data şi locul naşterii, studiile, specializările în domeniul nuclear, domeniul, specialitatea şi nivelul pentru care solicită permis de exrcitare. În listă pot fi incluşi şi candidaţi proveniţi de la alţi solicitanţi din zonă, dacă organizatorul examenului acceptă;
c) sunt pregătite dosarele cu documentele prin care se demonstrează îndeplinirea prevederilor art. 17 alin. (4).
Art. 20. - (1) CNCAN asigură desfăşurarea examenului prin formarea unei comisii de examinare constituită din cel puţin 2 membri pentru o sesiune şi un secretar, desemnaţi de preşedintele CNCAN sau de un director CNCAN, cu cel puţin o săptămână înaintea sesiunii de examinare.
(2) Membrii comisiei de examinare au în principal următoarele obligaţii:
a) să asigure corectitudinea desfăşurării examinării;
b) să elaboreze, fiecare în domeniul său de specialitate, chestionarele necesare examinării.
(3) Unul din membrii comisiei de examinare este desemnat preşedinte al comisiei de examinare. Acesta răspunde de desfăşurarea corectă a sesiunii şi este obligat să semnaleze preşedintelui CNCAN sau directorului orice neconcordantă constatată, să ia măsuri de corectare a acesteia şi să verifice îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor legale de prezentare la examen.
(4) Secretariatul comisiei de examinare este asigurat de un salariat CNCAN, care are următoarele atribuţii principale:
a) asigurarea şi păstrarea formularelor şi chestionarelor necesare;
b) verificarea şi ţinerea evidenţei solicitărilor;
c) planificarea solicitanţilor pe sesiuni;
d) ţinerea evidenţei, în forma scrisa şi electronică, a permiselor de exercitare eliberate;
e) completarea formularelor corespunzătoare, prevăzute în anexa nr. 6, care se eliberează solicitanţilor.
Art. 21. - (1) În fiecare sesiune se examinează minimum 5 candidaţi şi maximum 20 de candidaţi. Se poate organiza o sesiune pentru mai puţin de 5 candidaţi, cu aprobarea preşedintelui CNCAN sau a directorului şi numai la sediul CNCAN.
(2) Solicitarea înscrierii candidaţilor la examen se face printr-o adresă semnată de împuternicitul legal al persoanei legal constituite interesate, care specifică pentru fiecare candidat numele şi prenumele, data şi locul naşterii, pregătirea şcolară, pregătirea de specialitate, domeniul, specialitatea şi nivelul pentru care se solicită permisul de exercitare. Se va prezenta dovada de achitare a taxei şi tarifului de examinare şi numărul de telefon/fax sau adresa de e-mail la care poate fi comunicată data la care este planificată sesiunea de examinare.
(3) Prezentarea candidaţilor la examen se face la data planificată şi comunicată.
(4) Candidaţii trebuie să facă dovada îndeplinirii condiţiilor legale necesare eliberării permiselor de exrcitare, prezentând dosarul cu copii de pe: diplomele de studii, certificatele de absolvire a programelor de pregătire în radioprotecţie, certificatul de sănătate, conform reglementărilor Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi actul de identitate.
(5) Comisia de examinare trebuie să verifice înainte de începerea sesiunii de examinare îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor prevăzute la alin. (4). Candidaţii care nu îndeplinesc condiţiile menţionate nu vor fi admişi la examen, aceasta menţionându-se în formularul FORM-ARl-02 prezentat în anexa nr. 6.2.
Art. 22. - (1) Sesiunea de examinare constă în susţinerea de către candidat, în scris, a unui test format din 60 de întrebări, fiecare având un
număr de câteva răspunsuri posibile. Candidatul trebuie să recunoască răspunsul corect. De regulă, testul va avea 20 de întrebări din domeniul radioprotecţiei, 20 de întrebări din domeniul legislaţiei şi 20 de întrebări specifice specialităţii pentru care se solicită permisul de exercitare; unele întrebări pot fi sub formă de probleme.
(2) Conţinutul testului se stabileşte de către comIsIa de examinare înainte de începerea sesiunii. Testul va fi susţinut pe formularul FORM-ARl-01 prezentat în anexa nr. 6.1, care va fi completat de fiecare candidat în mod individual.
(3) Pentru fiecare specialitate examinată suplimentar se adaugă 20 de întrebări specifice, corespunzătoare acestei specialităţi.
(4) Un candidat este considerat admis dacă a răspuns corect la cel puţin 80% din întrebări.
(5) Durata examenului este de cel puţin o oră.
(6) Membrii comisiei de examinare pot adresa oral întrebări suplimentare candidaţilor, după corectarea testului, în special pentru susţinerea şi clarificarea unor răspunsuri la întrebările din test.
(7) Comisia de examinare poate face recomandări privind pregătirea suplimentară a candidaţilor, inclusiv de a urma un program de pregătire în radioprotecţie, avizat de CNCAN.
Art. 23. - (1) Secretarul comisiei de examinare
. completează pentru candidaţii admişi permisul de exercitare, editat conform modelului prevăzut în anexa nr. 6.5 la prezentele norme. Permisele de exercitare se numerotează începând cu 001 în fiecare an şi se dau numere în continuare în decursul anului respectiv. Permisul de exercitare, semnat de preşedintele CNCAN şi ştampilat, se înmânează personal candidatului, care semnează de primire pe formularul FORM-ARl- 02 prezentat în anexa nr. 6.2.
(2) Secretarul comIsIeI de examinare completează formularul FORM-ARl-02 în două exemplare, pentru fiecare persoană legal constituită solicitantă. Un exemplar se înmânează unui reprezentant al solicitantului şi unul se păstrează de către secretarul comisiei de examniare, pentru evidenţa CNCAN.
Art. 24. - (1) Membrii comisiei de examinare trebuie să asigure condiţiile necesare pentru ca examenul să se desfăşoare obiectiv şi fără fraude.
(2) Membrii comisiei de examinare care nu respectă prevederile alin. (1) pot fi sancţionaţi administrativ sau disciplinar de conducerea CNCAN.
CAPITOLUL VI
Eliberarea permiselor de exercitare nivelul 3
Art. 25. - (1) Permisele de exercitare nivelul 3 se eliberează de CNCAN experţilor acreditaţi în protecţia radiologică, pentru unul sau mai multe domenii, conform clasificării de mai jos:
a) generatori de radiaţii (GR), sub formă de instalaţii radiologice care accelerează electroni, având tensiunea maximă aplicată pe tubul radiogen de până la 420 kV cu practicile: manipulare, control nedistructiv,
analize fizico-chimice, radioterapie, alte aplicaţii ;
radiodiagnostic,
Art. 28. - (1) Pentru a avea acces la examinare în vederea obţinerii permisului de exercitare
b) surse închise (Sf), în cazul surselor sub formă de surse închise sau instalaţii radiologice echipate cu surse închise de radiaţii, inclusiv surse de neutroni cu practicile: manipulare, control nedistructiv, controlul proceselor, analize fizico-chimice, iradieri de materiale, radioterapie, cercetare şi alte aplicaţii.
c) surse deschise (SD) cu practicile: manipulare, radiochimie, marcări, radiodiagnostic, radioterapie şi alte aplicaţii;
d) acceleratori de particule (AP), în cazul surselor sub formă de instalaţii radiologice care accelerează electroni, având energia maximă a electronilor acceleraţi mai mare de 420 keV cu practicile: manipulare, control nedistructiv, terapie, cercetare, alte aplicaţii;
e) materie primă nucleară (MPN) cu practicile care implică activităţi de prospecţiuni şi explorări, exploatare minieră, prelucrarea minereurilor radioactive, fabricarea elementelor combustibile;
nivelul 3 sunt necesare :
a) diplomă de licenţă obţinută prin studii universitare de lungă durată în fizică, chimie, chimie industrială sau inginerie;
b) diplomă de absolvire a unui program de pregătire în radioprotecţie de nivel 3, avizat de CNCAN, pentru experţi în domeniul respectiv;
c) atestat de efectuare a unei perioade de practică, componentă a programului de pregătire în radioprotecţie de nivel 3, de cel puţin 15 zile lucrătoare, care trebuie desfăşurată pentru fiecare dintre practicile din domeniul care implică utilizarea surselor, conform domeniului. Practica trebuie efectuată sub conducerea unui expert acreditat, în cadrul unor organizaţii aflate sub jurisdicţia unor persoane legal constituite, organizaţii ce utilizează surse conform domeniului pentru care este solicitat permisul de exercitare. Începerea perioadei de practică trebuie comunicată de organizatorul programului de pregătire, în scris, la CNCAN, care ia măsuri de efectuare a controalelor
f) obiective nucleare ( ON), cu
centrale nucleare electrice, nucleari de cercetare sau ansambluri critice, ansambluri stocare combustibil iradiat, îmbogăţire combustibil, combustibil proaspăt.
practicile:
reactori testare, subcritice, retratare, fabricare
necesare. Atestatul de efectuare a practicii
trebuie să fie eliberat de către conducătorul organizaţiei care utilizează sursele cu care a fost efectuată practica;
d) după caz, permis de exercitare nivelul 2, pentru subnivelul maxim.
(2) Programul de pregătire în radioprotecţie de
(2) Eliberarea permisului de exercitare nivelul 3 pentru experţii acreditaţi, prevăzut la alin. (1), se poate face cu limitarea desfăşurării practicilor şi, în acest caz, aceasta va fi precizată la capitolul "Menţiuni", în permisul de exercitare eliberat.
Art. 26. - (1) Permisul de exercitare nivelul 3 pentru experţii acreditaţi în protecţie radiologică se emite pentru o perioadă de 5 ani.
(2) Experţii acreditaţi în radioprotecţie au atribuţiile precizate în anexa nr. 5.
(3) Permisul de exercitare pentru experţii acreditaţi poate fi reînnoit sau extins cu alt domeniu şi/sau practică în urma examinării efectuate conform prezentelor norme.
Art. 27. - (1) Permisul de exercitare nivelul 3 pentru experţii acreditaţi în protecţie radiologică poate fi eliberat solicitanţilor care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt cetăţeni români sau cetăţeni ai altor state cu drept de muncă în România;
b) nu au antecedente penale;
c) sunt în posesia diplomelor şi, după caz, a atestatului de efectuare a practicii, prevăzute la art. 28;
d) sunt declaraţi admişi în urma examenului susţinut în faţa comisiei de examinare specificate la art. 33 alin. (1);
e) nu desfăşoară activităţi care implică atribuţii legate de autorizarea şi/sau controlul desfăşurării activităţilor din domeniul nuclear;
f) permisul de exercitare nu le-a fost retras în ultimii 5 ani.
(2) Modelul de permis de exercitare nivelul 3 este prezentat în anexa nr. 6.6.
nivelul 3 şi perioada de practică prevăzute la alin.
(1) lit. b) şi c) nu sunt necesare pentru:
a) cadrele didactice care au condus lucrări practice şi cursuri universitare sau organizate prin centrele de pregătire, programe de pregătire în radioprotecţie, avizate de CNCAN;
b) solicitanţii care deţin, cu o continuitate de cel puţin 2 ani, acord pentru desfăşurarea activităţii de expert acreditat, emis de CNCAN anterior apariţiei acestor norme, pentru domeniul şi practica solicitate;
c) solicitanţii înscrierii la examinare în vederea prelungirii valabilităţii permisului de exercitare nivelul 3, emis conform prevederilor prezentelor norme;
d) persoanele care pot dovedi participarea la elaborarea de norme, standarde, lucrări ştiinţifice în domeniul radioprotecţiei;
e) şefii de unităţi nucleare, responsabilii cu radioprotecţia, responsabilii cu gestiunea surselor sau responsabilii cu securitatea radiologică cu o vechime de cel puţin 1O ani în aceste funcţii;
f) experţii şi consilierii din CNCAN cu o experienţă de cel puţin 8 ani;
g) specialiştii din laboratoarele de IgIena radiaţiilor, cu o vechime de cel puţin 1O ani.
Art. 29. Examenul este desfăşurat pentru verificarea îndeplinirii de către solicitant a cerinţelor privind pregătirea in domeniu şi se se referă la aspectele teoretice şi practice ale tematicii indicate la cap. VII, VIII şi IX, după caz.
Art. 30. - Sesiunile de examinare sunt organizate de CNCAN cu frecvenţă trimestrială,
iar la examinare pot fi admise persoanele care au depus dosarul de înscriere cu cel puţin 45 de zile lucrătoare înainte de data anunţată pentru susţinerea examenului.
Art. 31. - Cererea de înscriere la examen trebuie să fie însoţită de un dosar de înscriere care să cuprindă dovada:
a) îndeplinirii cerinţelor specificate la art. 27;
b) deţinerii diplomelor indicate şi, după caz, ale documentelor prin care se dovedeşte îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 28;
c) efectuării plăţii taxei şi tarifului de examinare.
Art. 32. - (1) Dosarul de înscriere prevăzut la art. 31 va fi evaluat de comisia de examinare care, în termen de 1O zile de la data înscrierii, va comunica solicitantului, după caz:
a) că a întrunit punctajul minim prevăzut în anexa nr. 7 şi subiectele de examen pe care trebuie să le soluţioneze;
b) că nu a întrunit punctajul minim prevăzut în anexa nr. 7 şi posibilitatea de a recupera 50% din valoarea tarifului de examinare pe care l-a achitat.
(2) Examenele se desfăşoară prin susţinerea în faţa comisiei de examinare a modului de rezolvare a subiectelor referitoare la aplicarea principiilor şi tehnicilor de radioprotecţie şi dozimetrie ce i-au fost comunicate conform alin.
(1) de către comisie.
(3) Subiectele vor fi elaborate pentru fiecare domeniu şi practică pentru care a fost solicitată eliberarea permisului de exercitare.
(4) Comisia de examinare poate propune spre rezolvare subiecte de sinteză, în cazul solicitării eliberării permisului de exercitare pentru mai multe domenii incluzând una sau mai multe practici.
(5) Solicitantul trebuie să soluţioneze subiectele care i-au fost înmânate şi să trimită/depună la CNCAN modul de rezolvare a acestora, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data fixată pentru susţinerea examenului.
(6) Absenţa de la examen fără un motiv întemeiat este considerată ca renunţare la a obţine permisul de exercitare nivelul 3.
Art. 33. - (1) Comisia de examinare este alcătuită dintr-un secretar permanent şi cel puţin 2 consilieri cu grad profesional înalt, desemnaţi de către conducerea CNCAN cu minimum 45 de zile înaintea zilei programate pentru examinare, dintre specialiştii cu pregătirea şi experienţa adecvate domeniului şi practicii pentru care se solicită permisul de exercitare nivelul 3.
(2) Se consideră că solicitantul permisului de exercitare nivelul 3 a promovat examenul dacă întruneşte cel puţin punctajul minim specificat în anexa nr. 7 şi dacă a obţinut cel puţin nota 8 la examinare.
(3) În termen de 60 zile de la data susţinerii examenului pentru eliberarea permisului de exercitare nivelul 3, CNCAN finalizează procesul de evaluare cu emiterea permisului de exercitare sau cu o adresă de notificare a respingerii motivate a eliberării permisului de exercitare, în cazul neîndeplinirii condiţiilor de eliberare.
CAPITOLUL VII
Tematica examenului pentru obţinerea permisului de exercitare pentru domeniile GR şi AP
Art. 34. - Solicitantul examinării în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru domeniul GR şi AP trebuie să dovedească posesia unor cunoştinţe adecvate, după caz, în materie de :
a) fizică nucleară şi fizică atomică de bază;
b) elemente de biologie;
c) natura şi proprietăţile radiaţiei electromagnetice ionizante, modalităţi de interacţie cu substanţa;
d) caracteristicile funcţionării instalaţiilor generatoare de radiaţii X, parametrii de radioprotecţie, încărcarea în regim de lucru, proiectarea şi verificarea ecranelor de protecţie primare şi secundare;
e) tipuri de surse de radiaţii X şi utilizările acestora: echipamente medicale pentru diagnostic şi terapie, echipamente industriale ori pentru cercetare ; detecţia şi măsurarea radiaţiilor X şi gamma;
f) interacţiunea cu materia a particulelor elementare încărcate electric;
g) detecţia şi măsurarea fluenţei particulelor elementare încărcate electric, doza absorbită;
h) acceleratori de electroni;
i) protecţia pacientului, în special legislaţia naţională şi comunitară în domeniu, inclusiv dispoziţiile referitoare la expunerile potenţiale şi la echipamente;
j) probleme specifice menţinerii sub control a expunerilor profesionale şi, respectiv, ale publicului;
k) mărimi şi unităţi de măsură (inclusiv cele reglementate pentru dozimetrie);
I) detecţia şi dozimetria radiaţiilor X : principii teoretice, teoria cavităţii, metode şi instrumente de măsură (inclusiv limitele detecţiei şi incertitudinile măsurării), omologarea şi etalonarea acestora;
m) dozimetria individuală în cazul expunerii la radiaţii X, dozimetre individuale şi principiile lor de funcţionare;
n) efecte biologice ale radiaţiilor ionizante;
o) principii fundamentale utilizate în normele de radioprotecţie;
p) principiile Comisiei Internaţionale de Protecţie Radiologică (ICRP): justificarea, optimizarea, limitarea dozelor;
q) recomandări internaţionale adoptate prin acorduri;
r) prevederi ale legislaţiei naţionale şi comunitare, precum şi norme tehnice referitoare la protecţia împotriva riscurilor generate de radiaţiile ionizante;
s) protecţia populaţiei: conceptul de grup critic, calculul dozei pentru acest grup ;
t) evaluarea şi micşorarea (minimizarea) riscurilor;
u) principii ergonomice (de exemplu, în proiectarea, instalarea şi/sau utilizarea echipamentelor şi aparaturii);
v) instrucţiuni de lucru şi pregătirea pentru intervenţie în cazuri neprevăzute de funcţionare anormală;
w) proceduri de intervenţie în caz de urgenţă;
x) analiza accidentelor petrecute şi stabilirea măsurilor corective şi preventive necesare;
y) organizarea sistemului de protecţie împotriva radiaţiilor ionizante: rolul expertului acreditat, cultura în materie de securitate radiologică (cu accent pe importanţa comportamentului uman, prezenţa aptitudinilor de comunicare), înregistrări (surse, doze, evenimente anormale), permise de exercitare şi autorizaţii, delimitarea zonelor şi clasificarea persoanelor expuse profesional, asigurarea calităţii în activităţile corespunzătoare domeniului şi specialităţii pentru care se solicită permisul de exercitare şi controlul calităţii pentru sursele din domeniul şi specialitatea pemisului de exercitare, relaţia cu subcontractorii de produse şi servicii;
``) legislaţia nucleară în vigoare.
CAPITOLUL VIII
Tematica examenului pentru obţinerea permisului de exercitare pentru domeniile SD şi 51
Art. 35. - Solicitantul examinării în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru domeniile SD şi SI trebuie să dovedească posesia unor cunoştinţe adecvate, în plus faţă de cele indicate la cap. VII, după caz, în ceea ce priveşte:
a) subiectele indicate la cap. VII, raportate la substanţe radioactive;
b) tipuri de surse radioactive: surse închise, surse deschise;
c) principalele întrebuinţări ale substanţelor radioactive în industrie, în cercetare şi în medicină;
d) practicile; intervenţia (inclusiv în cazul radiaţiilor naturale, în special radonul);
e) controlul eliberării efluenţilor radioactivi, al transferului deşeurilor radioactive în mediu şi impactul ambiental al acestora;
f) manipularea materialelor radioactive, proiectarea laboratoarelor şi secţiilor destinate utilizării acestora în scopuri medicale, industriale sau în cercetare ştiinţifică; contaminarea superficială şi internă, limite derivate, sisteme de detecţie şi măsurare destinate anumitor radioizotopi (singulari), inclusiv radionuclizi naturali (în special radonul şi toronul);
g) dozimetria internă (inclusiv dozimetria unor radionuclizi specifici, a unor molecule complexe etc.);
h) calculul dozei efective în cazul contaminării interne, inclusiv doza generată de radionuclizii naturali;
i) problemele speciale referitoare la decontaminare;
j) confinarea şi filtrarea;
k) fiziologia specifică inhalării şi ingestiei;
I) măsuri de protecţie împotriva încorporării;
m) riscuri generate de producerea şi/sau utilizarea radioizotopilor;
n) utilizarea surselor radioactive închise în industrie: controlul accesului în zona delimitată, transportul, expunerea accidentală a personalului neexpus profesional, manevrarea corectă, riscuri potenţiale, exemple de incidente care au avut loc şi transmiterea experienţei dobândite;
o) riscurile specifice, asociate radioactivităţii naturale;
p) măsurile de micşorare a expunerii la radiaţii în activităţi lucrative (de exemplu de extracţie, sau de utilizare) desfăşurate cu materiale radioactive naturale;
q) transportul materialelor radioactive: pregătirea coletului pentru expediere, stivuirea coletelor, manipulare, stocare în tranzit, disiparea căldurii, evitarea criticităţii la transport, pregătire şi intervenţie la accidente de transport;
r) prezentarea sumară a radiaţiei neutronice;
s) elementele de geologie, hidrologie, geotehnică, meteorologie, climatologie, biologie, geochimie, seismologie, geomecanica, geotectonică, geomorfologie, coroziune, legate de amplasarea activităţilor cu surse închise şi deschise, şi studiile implicate de acestea;
t) caracteristicile matricii de beton, bitum, polimeri etc. la tratarea deşeurilor radioactive;
u) managementul deşeurilor radioactive rezultate din activităţi cu surse închise şi deschise;
v) depozitarea finală, scenariile de evoluţie normală şi de accident;
w) asigurarea calităţii şi controlul calităţii în activităţile corespunzătoare domeniului pentru care se solicită permisul de exercitare.
CAPITOLUL IX
Tematica examenului pentru obţinerea permisului de exercitare pentru domeniile ON şi MPN
Art. 36. - (1) Solicitantul examinării în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru domeniul ON trebuie să dovedească posesia unor cunoştinţe adecvate, în plus faţă de cele indicate la cap. VII şi VIII, după caz, în ceea ce priveşte:
a) procesele şi produsele de fisiune şi fuziune;
b) zonarea;
c) controlul accesului;
d) radioprotecţia la radiaţii externe;
e) radioprotecţia la contaminare internă: tritiu, iod, particule;
f) controlul contaminării, sisteme de ventilaţie şi recuperare a vaporilor tritiu;
g) echipamentele de protecţie;
h) decontaminarea;
i) gestiunea deşeurilor;
j) monitorizarea mediului;
k) înregistrările de doză şi evidenţă;
I) planificarea lucrului în zone radiologice;
m) ingineria reactorilor nucleari;
n) fabricarea combustibilului nuclear, toxicitatea şi problemele asociate măsurătorilor efectuate în cazul elementelor cu număr atomic mare;
o) procesarea combustibilului nuclear: chimia proceselor, manipularea prin comandă de la distanţă, problemele specifice stocării combustibilului şi gestionării deşeurilor radioactive;
p) detecţia şi măsurarea fluxurilor de neutroni, spectrometrie, principiile şi instrumentele de măsurare;
q) detecţia şi măsurarea particulelor la energie înaltă;
r) dozimetria razelor cosmice;
s) dozimetria individuală internă şi externă, dozimetria de arie;
t) radioprotecţia în câmpuri de radiaţii neutronice, proiectarea ecranelor de protecţie;
u) caracteristicile instalării şi funcţionării surselor de neutroni, cu referire specială la riscul de expunere la radiaţii ionizante;
v) caracteristicile instalării şi funcţionării obiectivelor nucleare, cu referire specială la riscul de expunere la radiaţii ionizante;
w) planurile şi situaţiile de urgenţă nucleară;
x) asigurarea calităţii şi controlul calităţii în activităţile corespunzătoare domeniului pentru care se solicită permisul de exercitare.
(2) Solicitantul examinării în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru domeniul MPN trebuie să dovedească posesia unor cunoştinţe adecvate, în plus faţă de cele indicate la cap. VII şi VIII, după caz, în ceea ce priveşte:
a) cercetarea geologică şi extracţia prin minerit, desfăşurate în subteran sau la suprafaţă, a minereurilor de uraniu şi toriu, specificul monitorizării radiologice a personalului expus profesional şi a locurilor de muncă, controlul concentraţiilor de gaze radioactive (radon.toron) şi controlul concentraţiilor de pulberi radioactive, măsurile tehnice de combatere a noxelor radioactive specifice activităţii de minerit, controlul sistemelor de ventilaţie, gospodărirea deşeurilor radioactive provenite de la minerit;
b) prepararea minereurilor de uraniu şi toriu: specificul monitorizării radiologice a personalului expus profesional şi a locurilor de muncă, chimia proceselor, controlul concetraţiilor de gaze radioactive (radon, toron) şi controlul concentraţiilor de pulberi radioactive, măsurile tehnice de combatere a noxelor radioactive specifice activităţii de preparare, controlul sistemelor de ventilaţie, problemele specifice pentru stocare concentratelor de uraniu şi toriu, gospodărirea deşeurilor radioactive rezultate de la preparare;
c) fabricarea combustibilului nuclear care conţine numai uraniu natural: monitorizarea radiologică a personalului expus profesional şi a locurilor de muncă, chimia proceselor, controlul concentraţiilor de pulberi radioactive, măsurile tehnice de combatere a noxelor radioactive specifice activităţii de fabricare a combustibilului nuclear, controlul sistemelor de ventilaţie, problemele specifice privind
stocarea combustibilului nuclear proaspăt, gospodărirea deşeurilor radioactive rezultate de la fabricarea combustibilului nuclear;
d) dozimetria descendenţilor radioactivi de viaţă scurtă ai radonului şi toronului;
e) dozimetria descendenţilor alpha activi de viaţă lungă ai radonului;
f) gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice activitălilor de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi toriu şi de fabricare a combustibilului nuclear ce conţine numai uraniu natural;
g) supravegherea radioactivităţii factorilor de mediu în perimetrele limitrofe amplasamentelor în care se desfăşoară activităţi de minerit, de preparare şi de fabricare a combustibilului nuclear;
h) evaluările şi analizele de securitate radiologică în activităţile menţionate la lit. g);
i) criteriile de eliberare în diferite scopuri a materialelor şi terenurilor contaminate cu radionuclizi naturali proveniţi de la activităţile de minerit, preparare şi fabricare a combustibilului nuclear.
CAPITOLUL X
Suspendarea sau retragerea permisului de exercitare
Art. 37. - (1) În conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 111/1996, republicată, permisul de exercitare se suspendă sau se retrage de către CNCAN în toate cazurile în care se constată că titularul permisului de exercitare nu a respectat cerinţele menţionate în reglementările emise conform prevederilor art. 5 din legea sus-menţionată.
(2) Preşedintele CNCAN poate dispune suspendarea pe o durată de cel mult 6 luni a permisului de exercitare în cazul neîndeplinirii confirmate a îndatoririlor menţionate în anexele la prezentele norme, fără a exclude sancţiunile prevăzute de Legea nr. 111/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) În cazurile mai grave, preşedintele CNCAN poate dispune retragerea permisului de exercitare emis, fără a exclude sancţiunile prevăzute de Legea nr. 111/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Permisul de exercitare se retrage şi în cazul exercitării de activităţi în perioadele de suspendare precizate în prezentul articol.
Art. 38. - (1) Sancţiunile prevăzute la art. 37 alin. (2) şi alin. (3) pot fi contestate de către persoana în cauză în termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendării sau retragerii permisului de exercitare, la consiliul de conducere al CNCAN.
(2) Consiliul de conducere al CNCAN va analiza în termen de 30 de zile contestaţia şi va adopta decizia de ridicare a suspendării ori a retragerii permisului de exercitare sau de menţinere a acesteia, după caz.
(3) Decizia menţionată la alin. (2) este comunicată în scris persoanei în cauză şi poate fi contestată la instanţa de contencios administrativ.
(4) Procedura de suspendare a permisului de exercitare se iniţiază de CNCAN, din oficiu, în cauzele aflate pe rolul instanţei penale de judecată pentru fapte săvârşite cu ocazia exercitării atribuţiilor. După expirarea termenului de 6 luni prevăzut la art. 37 alin.
(2) se va iniţia procedura de retragere a permisului de exercitare.
(5) Permisul de exercitare se poate retrage şi la cererea titularului sau în cazul emiterii unui alt permis de exercitare valabil pentru exercitarea activităţilor în cadrul unei alte persoane legal constituite, autorizată conform Legii nr. 111/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru alt domeniu, nivel sau/şi specialitate.
(6) Suspendarea permisului de exercitare presupune:
a) neexercitarea responsabilităţilor pentru care a fost obţinut permisul de exercitare, de către persoana în cauză, pe durata de suspendare;
b) luarea măsurilor necesare eliminării cauzelor care au condus la suspendare şi raportarea la CNCAN a modului de îndeplinire a acestor măsuri.
(7) Retragerea permisului de exercitare presupune:
a) înapoierea, de îndată, către emitent şi anularea acestui document;
b) neexercitarea responsabilităţilor pentru care a fost obţinut permisul de exercitare, de către persoana în cauză, până la obţinerea unui nou permis de exercitare.
CAPITOLUL XI
Pierderea, furtul sau deteriorarea permisului de exercitare
Art. 39. - În cazul pierderii, furtului sau deteriorării permisului de exercitare, titularul acestuia trebuie să solicite un duplicat care se eliberează în următoarele condiţii:
a) depunerea unei solicitări în care trebuie să se precizeze data şi împrejurările în care s-a produs evenimentul;
b) dovada publicării unui anunţ prin care se declară nulitatea permisului de exercitare pierdut;
c) dovada achitării taxei şi tarifului prevăzute de regulamentul de taxe şi tarife în vigoare.
CAPITOLUL XII
Modificarea permisului de exercitare
Art. 40. - Modificarea permisului de exercitare trebuie să se facă în următoarele situaţii:
a) extinderea domeniului sau a specialităţii pentru care s-a eliberat permisul de exercitare;
b) introducerea unui alt titular de autorizaţie care utilizează posesorul permisului de exercitare în desfăşurarea practicii.
Art. 41. - Solicitarea modificărilor se face prin trimiterea fa CNCAN, de către titularul de autorizaţie, a unei cereri de modificare însoţită de prezentarea:
a) permisului de exercitare în original;
b) dovada achitării taxei şi tarifului prevăzute de regulamentul de taxe şi tarife în vigoare.
Art. 42. - În cazul solicitării extinderii domeniului, persoana trebuie să dovedească îndeplinirea condiţiilor şi să susţină examenul de verificare a cunoştinţelor corespunzătoare domeniului şi specialităţii pentru care este solicitată extinderea.
Art. 43. - Modificarea permisului de exercitare nu schimbă valabilitatea acestuia
CAPITOLUL XIII
Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 44. - Persoanele cu studii superioare de specialitate, posesoare ale unui acord de expert acreditat emis de CNCAN în baza art. 138 din Normele fundamentale de securitate radiologică, îşi pot desfăşura activitatea ca experţi acreditaţi în domeniul şi specialitatea pentru care este valabil permisul de exercitare, până la expirarea valabilităţii acordului de expert acreditat.
Art. 45. - (1) În cazul examinării şi certificării personalului în vederea desfăşurării activităţilor nucleare de nivel 1, 2 sau 3, de către un organism desemnat de CNCAN, în conformitate cu art. 7 solicitantul permisului de exercitare va prezenta la CNCAN:
a) cererea de eliberare a permisului de exercitare;
b) copia certificatului emis de organismul de certificare desemnat de CNCAN;
c) dovada achitării taxei şi tarifului prevăzute de regulamentul de taxe şi tarife în vigoare.
(2) Eliberarea permisului de exercitare se va face în baza unui colocviu susţinut de persoana solicitantă în faţa comIsIeI de examinare constituite, după caz, conform art. 20 sau art. 33.
Art. 46. În cazul solicitării prelungirii valabilităţii permisului de exercitare, cererea trebuie însoţită doar de prezentarea dovezii achitării taxei şi tarfiului prevăzute de regulamentul de taxe şi tarife în vigoare.
Art. 47. Cursurile de pregătire în domeniul radioprotecţiei organizate de organisme internaţionale, cu tematici similare celor descrise în prezentele norme, pot fi acceptate, după caz de către CNCAN ca fiind echivalente programelor de pregătire în radioprotecţie avizate de CNCAN.
Art. 48. - (1) Anexele nr. 1 - 7 fac parte integrantă din prezentele norme.
(2) Orice dispoziţii contrare prevederilor prezentelor norme se abrogă cu data intrării acestora în vigoare.
ANEXA Nr. 1
la norme
ANEXA Nr. 2
la norme
ANEXA Nr. 3
la norme
ANEXA Nr. 4
la norme
autorităţi precizate în reglementările specifice emise de CNCAN despre orice urgenţă radiologică apărută şi să adopte de îndată măsurile pentru limitarea şi lichidarea urmărilor provocate.pentru acordarea primului ajutor şi pentru asigurarea asistenţei medicale corespunzătoare, să interzică accesul oricăror persoane în zona contaminată sau în care nivelul de iradiere depăşeşte limitele admise, cu excepţia persoanelor desemnate pentru intervenţie, care trebuie să utilizeze echipamentul de protecţie corespunzător;
17. să înregistreze într-un registru special intrarea în gestiune a surselor închise, a surselor deschise sau a generatorilor de radiaţii, astfel:
a) sursele închise sau deschise trebuie înregistrate în registrul special menţionat mai sus cu următoarele date: denumirea materialului radioactiv, activitatea fiecărui radionuclid conţinut, data măsurării radioactivităţii, denumirea producătorului, conform datelor înscrise în documentele de recepţie a sursei respective;
b) instalaţiile, aparatele sau dispozitivele care folosesc surse închise trebuie înregistrate cu următoarele date: denumirea materialului radioactiv, activitatea fiecărui radionuclid conţinut, data măsurării radioactivităţii, numărul de preparate (materiale radioactive) care intră în componenţa instalaţiei. aparatului sau dispozitivului, denumirea producătorului, conform datelor înscrise în documentele de recepţie a instalaţiei respective;
c) generatorii de radiaţii trebuie înregistraţi cu următoarele date: denumirea, tipul de radiaţie generat, energia şi intensitatea radiaţiei, numărul de fabricaţie şi denumirea producătorului, conform datelor înscrise în documentele de recepţie ale generatorului respectiv;
18. să înregistreze în registrul menţionat la pct. 17 sursele pe care le eliberează din depozitul unităţii (sau de la locul de păstrare), numele persoanelor care le primesc şi care urmează să le utilizeze la locurile de muncă autorizate sau în afara acestora; se va înregistra data şi ora de eliberare;
19. să înregistreze în registrul menţionat la pct. 17, reintrarea în depozit (locul de păstrare) a surselor care au fost utilizate la locurile de muncă autorizate sau în afara acestora; se vor menţiona data şi ora reintrării sursei în depozit;
20. să ţină evidenţa consumului de surse deschise pe baza actelor justificative întocmite de către persoanele care au primit şi utilizat sursele deschise;
21. să ţină evidenţa deşeurilor radioactive transferate pentru tratarea şi transferul către unităţi specializate, eliminate la canalizare, în aer, apă sau sol, cu precizarea stării de agregare precum şi a radioactivităţii pe radionuclizii conţinuţi.
ANEXA Nr. 5
la norme
ANEXA Nr. 6.1
la norme
ANEXA Nr. 6.2
la norme
ANEXA Nr. 6.3
la norme
ANEXA Nr. 6.4
la norme
ANEXA Nr. 6.5
la norme
ANEXA Nr. 6.6
la norme
ANEXA Nr. 7
la norme
P R E Ţ U R I L E
publicaţiilor legislative pentru anul 2003
- pe suport tradiţional -
Nr. Nr. crt. Denumirea publicaţiei anual de apariţii | Valoarea abonamentului anual - lei - | Trim. I | Valoarea abonamentului trimestrial - lei - Trim. II Trim. III | Trim. IV | ||
1. Monitorul Oficial, Partea I, în limba română | 710 | 7.900.000 | 1.975.000 | 2.172.500 | 2.389.750 | 2.628.750 |
2. Monitorul Oficial, Partea I, în limba română, numere bis*) | 50 | 1.480.000 | - | - | - | - |
3. Monitorul Oficial, Partea I, în limba maghiară | 250 | 6.585.000 | 1.646.250 | 1.646.250 | 1.646.250 | 1.646.250 |
4. Monitorul Oficial, Partea a II-a | 300 | 10.380.000 | 2.595.000 | 2.595.000 | 2.595.000 | 2.595.000 |
5. Monitorul Oficial, Partea a III-a | 700 | 2.105.000 | 526.250 | 526.250 | 526.250 | 526.250 |
6. Monitorul Oficial, Partea a IV-a | 2.100 | 8.900.000 | 2.225.000 | 2.225.000 | 2.225.000 | 2.225.000 |
7. Monitorul Oficial, Partea a VI-a | 250 | 8.195.000 | 2.048.750 | 2.048.750 | 2.048.750 | 2.048.750 |
8. Colecţia Legislaţia României | 4 | 2.070.000 | 517.500 | 569.250 | 626.150 | 688.750 |
9. Colecţia de hotărâri ale Guvernului şi alte acte normative | 12 | 3.450.000 | 862.500 | 948.750 | 1.043.600 | 1.147.950 |
10. Repertoriul actelor normative | 1 | 520.000 | - | - | - | - |
11. Decizii ale Curţii Constituţionale | 1 | 390.000 | - | - | - | - |
12. Ediţii trilingve | 12 | 2.075.000 | - | - | - | - |
*) Cu excepţia numerelor bis în care se publică acte cu un volum extins şi care interesează doar un număr restrâns de utilizatori.
Publicaţiile Regiei Autonome „Monitorul Oficial" menţionate la punctele 1-7 sunt purtătoare de T.V.A. în cotă de 19%, iar cele menţionate la punctele 8-12 sunt scutite de T.V.A.
Pentru siguranţa clienţilor, abonamentele la publicaţiile Regiei Autonome „Monitorul Oficial" se pot efectua prin următorii difuzori:
◆ COMPANIA NAŢIONALĂ „POŞTA ROMÂNĂ" - S.A. - prin oficiile sale poştale
◆ RODIPET - S.A. - prin toate filialele
◆ INTERPRESS SPORT - S.R.L. - Bucureşti, str. Hristo Botev nr. 6
(telefon/fax: 313.85.07; 313.85.08; 313.85.09)
◆ PRESS EXPRES - S.R.L. - Otopeni, str. Flori de Câmp nr. 9 (telefon/fax: 772.66.87; 0745.133.712)
◆ M.T. PRESS IMPEX - S.R.L. - Bucureşti, bd. Basarabia nr. 256 (telefon/fax: 255.48.15; 255.48.16)
◆ INFO EUROTRADING - S.A. - Bucureşti, Splaiul Independenţei nr.202A (telefon/fax: 212.73.54)
◆ ZIRKON MEDIA - S.R.L. - Bucureşti, bd. Nicolae Grigorescu nr. 29A, bl. N22, ap. 38 (telefon/fax: 340.31.09)
◆ ACTA LEGIS - S.R.L. - Bucureşti, str. Banul Udrea nr. 10, (telefon/fax: 411.91.79)
◆ CURIER PRESS - S.R.L. - Braşov, str. Traian Grozăvescu nr. 7 (telefon/fax: 0268/47.05.96)
◆ ELIDA - S.R.L. - Braşov, str. Bisericii Române nr. 92 (telefon/fax: 0268/47.74.64)
◆ MIMPEX - S.R.L. - Hunedoara, str. Ion Creangă nr. 2, bl. 2, ap. 1 (telefon/fax: 0254/71.92.43)
◆ CALLIOPE - S.R.L. - Ploieşti, str. Candiano Popescu nr. 36 (telefon/fax: 0244/51.40.52, 0244/51.48.01)