NORME METODOLOGICE din 7 februarie 2002privind informaţiile suplimentare care se indica obligatoriu prin etichetare în cazul alimentelor obţinute din organisme modificate genetic sau care conţin aditivi şi arome modificate genetic ori obţinute din organisme modificate genetic
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 27 februarie 2002



     +  Capitolul 1 Alimente obţinute din organisme modificate genetic  +  Secţiunea I Dispoziţii generale  +  Articolul 1 (1) Prevederile prezentului capitol se aplică alimentelor şi ingredientelor alimentare, denumite în continuare alimente specificate, ce se livreaza ca atare consumatorului final sau agenţilor economici care prestează servicii de preparare şi furnizare a hranei pentru populaţie şi care au fost obţinute în totalitate sau în parte din: a) seminţe de soia modificate genetic (Glicina max. L), cu toleranta crescută la erbicidul glifosat; b) porumb modificat genetic (Zea mays L), cu toleranta crescută la erbicidul glufosinat de amoniu. (2) Prevederile prezentului capitol nu se aplică aditivilor alimentari, aromelor utilizate în alimente sau solventilor de extracţie utilizaţi la obţinerea alimentelor.  +  Secţiunea a II-a Dispoziţii privind etichetarea alimentelor şi ingredientelor alimentare care au fost obţinute din organisme modificate genetic  +  Articolul 2 (1) Cerinţele specifice suplimentare de etichetare a alimentelor specificate sunt următoarele: a) atunci când alimentul este compus din mai mult de un ingredient, expresia "produs din soia modificată genetic" sau "produs din porumb modificat genetic", după caz, se înscrie în lista cuprinzând ingredientele, între paranteze, imediat după denumirea ingredientului respectiv. După caz, aceste expresii pot aparea în cadrul unei note de subsol la lista cuprinzând ingredientele, dispusă vizibil, la care se face trimitere prin intermediul unui asterisc (*) înscris lângă ingredientul respectiv. Când un ingredient este deja menţionat ca fiind produs din soia sau porumb, expresia "produs din organism modificat genetic" poate fi prescurtata "modificat genetic"; dacă forma prescurtata a exprimarii este utilizata sub forma de nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, asteriscul se ataşează direct cuvantului "soia" sau "porumb". Când ambele expresii sunt utilizate sub forma de nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, acestea se înscriu cu caractere de cel puţin aceeaşi mărime cu a celor din aceasta lista; b) în cazul produselor pentru care nu exista nici o lista cuprinzând ingredientele, expresia "produs din soia modificată genetic" sau "produs din porumb modificat genetic", după caz, se înscrie clar pe eticheta alimentului; c) dacă un ingredient este desemnat prin denumirea categoriei, conform reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, acea denumire se completează cu expresia "conţine...... *) produs din soia modificată genetic/porumb modificat genetic"; d) dacă un ingredient este component al unui ingredient compus şi provine din alimentele specificate, acesta se menţionează pe eticheta produsului finit, cu adăugarea expresiilor prevăzute la lit. b). (2) Alimentele specificate nu se supun cerinţelor suplimentare de etichetare atunci când: a) proteina şi/sau ADN organismelor modificate genetic, menţionate la art. 1 alin. (1), nu sunt prezente în ingredientele alimentelor considerate individual ori în alimentul alcătuit dintr-un singur ingredient; sau b) materialul rezultat din organismele modificate genetic, menţionate la art. 1 alin. (1), împreună cu orice material rezultat din alte produse modificate genetic, este prezent în ingredientele alimentului sau în alimentele alcătuite dintr-un singur ingredient în proporţie de maximum 1% din ingredientele alimentare considerate individual ori din alimentele alcătuite dintr-un singur ingredient, cu menţiunea ca prezenta acestuia este accidentala; pentru a stabili dacă prezenta acestui material este accidentala agenţii economici trebuie să dovedească autorităţilor competente ca au luat măsurile necesare de evitare a utilizării ca sursa a organismelor modificate genetic sau a produselor rezultate din acestea.------------ Notă *) Ingredientul/ingredientele trebuie specificat/specificate, după caz.  +  Capitolul 2 Alimente şi ingrediente alimentare ce conţin aditivi şi arome care au fost modificate genetic sau care au fost produse din organisme modificate genetic  +  Secţiunea I Dispoziţii generale  +  Articolul 3 (1) Prevederile prezentului capitol stabilesc cerinţele suplimentare specifice de etichetare a alimentelor şi a ingredientelor alimentare, denumite în sensul prezentelor norme metodologice alimente specificate, ce conţin aditivi şi/sau arome, conform alin. (2), denumite în continuare aditivi şi arome specificate, destinate consumatorilor finali şi agenţilor economici care prestează servicii de preparare şi furnizare a hranei pentru populaţie. (2) Sunt consideraţi aditivi şi arome specificate: a) aditivii definiţi prin acte normative specifice; şi/sau b) aromele utilizate în alimente, definite prin acte normative specifice, care sunt, conţin sau sunt obţinute din organisme modificate genetic, conform Ordonanţei Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea.  +  Articolul 4Etichetarea alimentelor specificate trebuie să furnizeze consumatorului final şi agenţilor economici care prestează servicii de preparare şi furnizare a hranei pentru populaţie, cu respectarea reglementărilor specifice privind etichetarea alimentelor, informaţii privind: a) orice fel de caracteristici sau proprietăţi ale alimentelor, precum: compozitia, valoarea nutritionala/efectele nutritionale, utilizarea prevăzută pentru aditivi sau arome, în conformitate cu art. 6 alin. (1), ca urmare a faptului ca aditivii sau aromele specificate nu mai sunt echivalente cu aditivii sau aromele existente; b) prezenta în aromele şi aditivii specificati a materialului ce nu este prezent în aromele sau aditivii echivalenti existenţi şi care poate afecta sănătatea anumitor segmente de populaţie; c) prezenta în aromele şi aditivii specificati a materialului ce nu este prezent în aromele sau aditivii echivalenti existenţi şi care ridica probleme etice; d) prezenta unui aditiv sau a unei arome, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2), care reprezintă sau conţine un organism modificat genetic prin tehnici de modificare genetica, a căror lista neexhaustiva este stabilită în partea 1 din anexa nr. 6 la Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000.  +  Articolul 5Aditivii sau aromele specificate sunt considerate ca nefiind echivalente în înţelesul art. 4 lit. a), dacă evaluarea ştiinţifică, bazată pe o analiza corespunzătoare a datelor existente, poate demonstra ca caracteristicile evaluate sunt diferite în comparatie cu aditivii sau aromele traditionale, având în vedere limitele acceptate ale variatiilor naturale ale acestor caracteristici, în situaţia în care aditivii sau aromele specificate conţin proteina şi/sau ADN rezultate din modificarea genetica.  +  Secţiunea a II-a Cerinţe suplimentare specifice de etichetare  +  Articolul 6 (1) Cerinţele suplimentare specifice de etichetare cu privire la înscrierea menţiunilor prevăzute la art. 4 lit. a) sunt următoarele: expresia "produs din ............ modificat genetic" se înscrie în lista cuprinzând ingredientele prevăzută de reglementările privind etichetarea alimentelor între paranteze, imediat după indicarea aditivului sau a aromei respective. După caz, aceasta expresie poate aparea într-o nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, dispusă vizibil, legată de aditivul sau de aroma respectiva printr-un asterisc (*). Nota se înscrie cu caractere cel puţin de aceeaşi mărime cu cea utilizata în lista cuprinzând ingredientele. În cazul alimentelor specificate pentru care nu exista o lista cuprinzând ingredientele, aceasta expresie se înscrie cu claritate pe eticheta produsului. (2) Cerinţele suplimentare specifice de etichetare cu privire la înscrierea menţiunilor prevăzute la art. 4 lit. d) sunt următoarele: expresia "modificat genetic" se înscrie în lista cuprinzând ingredientele imediat după indicarea aditivului sau a aromei respective. După caz, aceasta expresie poate aparea într-o nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, dispusă vizibil, legată de aditivul sau de aroma respectiva printr-un asterisc (*). Nota se înscrie cu caractere cel puţin de aceeaşi mărime cu cea utilizata în lista cuprinzând ingredientele. În cazul alimentelor specificate pentru care nu exista o lista cuprinzând ingredientele, aceasta expresie se înscrie clar pe eticheta produsului.  +  Capitolul 3 Dispoziţii finale  +  Articolul 7Prevederile prezentelor norme metodologice completează în mod corespunzător Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1.-------------