ORDIN nr. 426/2024/115/7.700/2025privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziția, fabricarea și etichetarea sucurilor din fructe și ale altor produse similare destinate consumului uman
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE Nr. 426 din 21 noiembrie 2024
  • MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Nr. 115 din 21 ianuarie 2025
  • AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR Nr. 7.700 din 31 ianuarie 2025
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 130 din 13 februarie 2025



    Văzând Referatul de aprobare nr. 242.426 din data de 7 noiembrie 2024, întocmit de Direcția generală politici în industrie alimentară și comerț,în temeiul prevederilor:– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare;– art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare;– art. 3 alin. (1) lit. c) și art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, ministrul sănătății și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor emit următorul ordin:  +  Articolul IOrdinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziția, fabricarea și etichetarea sucurilor din fructe și ale altor produse similare destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 17 septembrie 2003, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:1. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:  +  Articolul 2Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin structurile lor centrale și teritoriale, în funcție de atribuțiile conferite de legislația în vigoare aplicabilă, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.2. Mențiunea privind transpunerea normelor comunitare se modifică și va avea următorul cuprins:Prezentul ordin transpune Directiva 2001/112/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, cu modificările aduse prin Directiva (UE) 2024/1.438 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 mai 2024 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile și marmeladele de fructe și piureul de castane îndulcit destinate alimentației umane și a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parțial sau integral deshidratat și destinat consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L din 24.05.2024.“3. În anexă, articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:  +  Articolul 3Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. 1, în următoarele condiții:1. a) Denumirile produselor din anexa nr. 1 se aplică doar în cazul produselor menționate în prezenta anexă și se vor utiliza în cazul comercializării acestora, fără a se aduce atingere lit. b), pentru a le desemna.b) Ca o alternativă la denumirea produselor menționată la lit. a), anexa nr. 3 stabilește o listă de denumiri speciale. Atunci când un operator folosește denumirile enumerate în anexa nr. 3 pct. I, ele pot fi utilizate în limba și în condițiile prevăzute în aceasta. În ceea ce privește denumirile enumerate în anexa nr. 3 pct. II, statele membre în care produsul este introdus pe piață pot prevedea ca denumirile respective să fie utilizate în una sau mai multe dintre limbile oficiale ale Uniunii.2. a) În cazul în care produsul este extras dintr-o singură specie de fructe, denumirea acestei specii înlocuiește cuvântul «fruct».b) În cazul produselor obținute din două sau mai multe tipuri de fructe, cu excepția cazului în care se utilizează suc de lămâie și/sau suc de lămâie verde, în conformitate cu condițiile stabilite în anexa nr. 1 partea II pct. 2, denumirea produselor este alcătuită dintr-o listă a fructelor utilizate, enumerate în ordine descrescătoare în funcție de volumele de suc de fructe sau de piure incluse, astfel cum se menționează în lista ingredientelor. În cazul produselor obținute însă din trei sau mai multe tipuri de fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi înlocuită fie cu cuvintele «diverse fructe» sau cu un text similar, fie cu numărul tipurilor de fructe utilizate.c) În cazul produselor obținute din trei sau mai multe specii de fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi înlocuită de cuvintele „diferite fructe“, de un text similar sau de numărul speciilor de fructe utilizate.3. Mențiunea «sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural» poate apărea pe etichetă în același câmp vizual cu denumirea produselor menționate în anexa nr. 1 partea I pct. 1.4. a) Reconstituirea produselor definite în anexa nr. 1 partea I pct. 1, în starea lor originală, cu ajutorul componentelor strict necesare pentru această operațiune, nu atrage după sine obligația de a include în etichetă lista ingredientelor utilizate în acest scop.b) Adaosul de pulpă sau miez de fruct la sucul de fructe, conform anexei nr. 2, se menționează pe etichetă.5. Fără a aduce atingere articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, pentru amestecuri de sucuri de fructe obținute din concentrat sau pentru suc de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat cu suc de fructe sau cu suc de fructe cu zaharuri reduse, precum și pentru nectarul de fructe obținut integral sau parțial din unul sau mai multe produse concentrate, eticheta include cuvintele «obținut din concentrat (e)» sau «obținut parțial din concentrat (e)», după caz. Această informație figurează în proximitatea denumirii produsului, putând fi ușor identificată pe orice fond și având caractere foarte vizibile.6. În cazul nectarului de fructe obținut atât din suc dintr-o specie de fructe (limite menționate individual în anexa nr. 4), cât și din amestecuri de sucuri de fructe, etichetarea trebuie să cuprindă conținutul minim de suc (uri) de fructe, piure de fructe sau orice alt amestec al acestor ingrediente, prin mențiunea «conținut de fructe: minimum ...%». Această informație se găsește în același câmp vizual cu denumirea produsului.4. În anexă, articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:  +  Articolul 5Numai tratamentele și substanțele enumerate în anexa nr. 1 partea II și materiile prime care sunt conforme cu anexa nr. 2 pot fi utilizate la fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 partea I. În plus, nectarurile de fructe trebuie să respecte anexa nr. 4.5. În anexă, la articolul 5^1, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:  +  Articolul 5^1(1) Produsele care sunt introduse pe piață sau etichetate înainte de 14 iunie 2026, în conformitate cu Directiva 2001/112/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, cu modificările aduse prin Directiva (UE) 2024/1.438 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 mai 2024 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile și marmeladele de fructe și piureul de castane îndulcit destinate alimentației umane și a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parțial sau integral deshidratat și destinat consumului uman, pot fi comercializate în continuare până la epuizarea stocurilor.6. În anexă, anexele nr. 1 și 3-5 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezentul ordin.  +  Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 14 iunie 2026.
    p. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
    Violeta Mușat,
    secretar de stat
    Ministrul sănătății,
    Alexandru Rafila
    p. Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor,
    Sebastian Ioan Hotca
     +  Anexa nr. 1(Anexa nr. 1 la norme)
    DENUMIRILE PRODUSELOR, DEFINIȚII ȘI CARACTERISTICI
     +  PARTEA I Definiții1. a) Suc de fructe - produsul fermentabil, dar nefermentat, obținut din partea comestibilă a fructelor sănătoase și coapte, proaspete sau conservate prin refrigerare sau congelare, din una sau mai multe varietăți amestecate, care are culoarea, aroma și gustul caracteristice sucului fructului din care provine.Aroma, pulpa și celulele obținute prin mijloace fizice adecvate din aceeași specie de fructe pot fi restituite sucului.În cazul citricelor, sucul de fructe trebuie să fie extras din endocarp. Sucul de lămâie verde poate fi obținut totuși din întregul fruct.În cazul sucurilor care sunt obținute din fructe cu sâmburi, semințe și coajă, părțile sau componentele sâmburilor, semințelor și cojilor nu sunt încorporate în suc. Această dispoziție nu se aplică în cazul în care părți sau componente ale sâmburilor, semințelor și cojilor nu pot fi îndepărtate utilizând bunele practici de fabricație.La producerea sucului de fructe este autorizat amestecul de suc de fructe cu piure de fructe.b) Suc de fructe obținut din concentrat - produsul obținut prin reconstituirea sucului de fructe concentrat, astfel cum este definit la pct. 2, cu apă potabilă care îndeplinește criteriile stabilite în Directiva (UE) 2020/2.184 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman.Conținutul de substanță uscată solubilă din produsul finit trebuie să respecte valorile Brix minime pentru suc reconstituit, specificate în anexa nr. 5 la norme.Dacă sucul obținut din concentrat este produs dintr-un fruct nemenționat în anexa nr. 5 la norme, valoarea Brix minimă a sucului reconstituit este valoarea Brix a sucului extras din fructul utilizat la producerea concentratului.Aroma, pulpa și celulele obținute prin mijloace fizice adecvate din aceeași specie de fructe pot fi restituite sucului de fructe obținut din concentrat.Sucul de fructe obținut din concentrat trebuie să fie preparat prin procedee adecvate, prin care să se păstreze caracteristicile fizice, chimice, organoleptice și nutriționale esențiale ale unui tip mediu de suc din fructele respective.La producerea sucului de fructe obținut din concentrat este autorizat amestecul de suc de fructe și/sau de suc de fructe concentrat cu piure de fructe și/sau cu piure de fructe concentrat.2. Suc de fructe concentrat - produsul obținut din suc de fructe din una sau mai multe specii de fructe prin îndepărtarea fizică a unei anumite părți din conținutul de apă. În cazul în care produsul este destinat consumului direct, partea îndepărtată este de minimum 50% din conținutul de apă.Aroma, pulpa și celulele obținute prin mijloace fizice adecvate din aceeași specie de fructe pot fi restituite sucului de fructe concentrat.3. Suc de fructe extras cu apă - produsul obținut prin difuzia în apă:– a fructului cu pulpă întreg, al cărui suc nu poate fi extras prin mijloace fizice; sau– a fructului întreg deshidratat.4. Suc de fructe deshidratat/sub formă de praf - produsul obținut din suc de fructe din una sau mai multe specii de fructe prin îndepărtarea fizică a cvasitotalității conținutului de apă.5. Nectar de fructe - produsul fermentabil, dar nefermentat, care:– se obține prin adăugarea de apă, cu sau fără adaosul de zaharuri și/sau de miere, la produsele definite la pct. 1-4, la piureul de fructe și/sau la piureul de fructe concentrat și/sau la un amestec din aceste produse; și– îndeplinește cerințele din anexa nr. 4 la norme.Fără a aduce atingere Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare, în cazul nectarurilor de fructe produse fără adaos de zaharuri sau cu o valoare energetică redusă, zaharurile pot fi înlocuite total sau parțial cu îndulcitori, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008.Aroma, pulpa și celulele obținute prin mijloace fizice adecvate din aceeași specie de fructe pot fi restituite nectarului de fructe.6. a) Suc de fructe cu zaharuri reduse - produsul obținut din suc de fructe, astfel cum este definit la pct. 1 lit. a) în cazul căruia conținutul de zaharuri prezente în mod natural a fost redus cu cel puțin 30% prin utilizarea unui procedeu autorizat în condițiile stabilite la pct. 3 din partea II, care menține toate celelalte caracteristici fizice, chimice, organoleptice și nutriționale esențiale ale unui tip mediu de suc din fructele respective.Sucul de fructe cu zaharuri reduse poate fi obținut prin amestecarea sucului de fructe cu zaharuri reduse cu suc de fructe, cu piure de fructe sau cu ambele.b) Suc de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat - produsul obținut din suc de fructe obținut din concentrat, astfel cum este definit la pct. 1 lit. b), în cazul căruia conținutul de zaharuri prezente în mod natural a fost redus cu cel puțin 30% prin utilizarea unui procedeu autorizat în condițiile stabilite la pct. 3 din partea II, care menține toate celelalte caracteristici fizice, chimice, organoleptice și nutriționale esențiale ale unui tip mediu de suc din fructele respective, sau produsul a fost obținut prin reconstituirea sucului de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat, astfel cum este definit la pct. 7, cu apă potabilă care îndeplinește criteriile stabilite în Directiva (UE) 2020/2.184.Sucul de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat poate fi obținut prin amestecarea sucului de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat cu unul sau mai multe din următoarele produse: suc de fructe, suc de fructe obținut din concentrat, suc de fructe cu zaharuri reduse, piure de fructe concentrat și piure de fructe.7. Suc concentrat de fructe cu zaharuri reduse - produsul obținut din suc de fructe concentrat, în sensul definiției de la pct. 2, în cazul căruia conținutul de zaharuri prezente în mod natural a fost redus cu de cel puțin 30% prin utilizarea unui procedeu autorizat în condițiile stabilite la pct. 3 din partea II, care menține toate celelalte caracteristici fizice, chimice, organoleptice și nutriționale esențiale pentru un tip mediu de produs, sau produsul obținut din suc de fructe cu zaharuri reduse, în sensul definiției de la pct. 6 lit. a), prin îndepărtarea fizică a unei anumite părți din conținutul de apă. În cazul în care produsul este destinat consumului direct, partea îndepărtată este de minimum 50% din conținutul de apă.  +  PARTEA II Ingrediente, tratamente și substanțe autorizate1. CompozițieLa prepararea sucurilor de fructe, a piureurilor de fructe și a nectarurilor de fructe, care poartă denumirea de produs a fructului respectiv sau denumirea comună a produsului, se utilizează speciile corespunzătoare denumirilor botanice enumerate în anexa nr. 5 la norme. În cazul speciilor de fructe neincluse în anexa nr. 5 la norme, se utilizează denumirea botanică sau denumirea comună corectă.Valoarea Brix a sucului de fructe este cea a sucului care se extrage din fruct și nu poate fi modificată, cu excepția cazului în care se amestecă sucuri de fructe din aceeași specie.Valorile Brix minime stabilite în anexa nr. 5 la norme pentru sucul de fructe reconstituit și piureul de fructe reconstituit nu țin seama de conținutul de substanță uscată solubilă al ingredientelor și aditivilor opționali încorporați.2. Ingrediente autorizateDoar ingredientele ce urmează pot fi adăugate la produsele menționate în partea I:– vitaminele și mineralele autorizate de Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare;– aditivii alimentari autorizați în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008; cu toate acestea, îndulcitorii nu sunt autorizați în fabricarea produselor enumerate în partea I din prezenta anexă, cu excepția nectarurilor de fructe;și în plus:– în cazul sucului de fructe, al sucurilor de fructe obținute din concentrat, al sucurilor de fructe concentrate, al sucului de fructe cu zaharuri reduse, al sucurilor de fructe cu zaharuri reduse obținute din concentrat și al sucurilor concentrate de fructe cu zaharuri reduse: aroma, pulpa și celulele restituite;– în cazul sucului de struguri: sărurile restituite ale acizilor tartarici;– în cazul nectarurilor de fructe: aroma, pulpa și celulele restituite; zaharuri și/sau miere până la 20% din masa totală a produselor finite menționate în pct. I al anexei nr. 4 la norme, 15% din masa totală a produselor finite menționate în pct. II al anexei nr. 4 la norme și 10% din masa totală a produselor finite menționate în pct. III al anexei nr. 4 la norme; și/sau îndulcitori.Mențiunea conform căreia nu s-au adăugat zaharuri la nectarul de fructe sau orice altă mențiune care i-ar putea da de înțeles acest lucru consumatorului poate fi introdusă doar în cazurile în care produsul nu conține niciun adaos de mono- sau dizaharide sau orice alt aliment folosit pentru îndulcire, inclusiv îndulcitori, astfel cum prevede Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008. În cazul în care se face o astfel de mențiune, pe etichetă trebuie să figureze, de asemenea, următoarea mențiune: „conține zaharuri prezente în mod natural.“;– în cazul produselor menționate în anexa nr. 3 la norme la pct. I lit. a), lit. b) subpct. (i), lit. c), lit. e) subpct. (ii) și lit. h): zaharuri și/sau miere;– în cazul produselor definite la pct. 1-7 din partea I, pentru corectarea gustului acid: suc de lămâie și/sau suc de lămâie verde și/sau suc de lămâie concentrat și/sau suc de lămâie verde concentrat, până la 3 g pe litru de suc, exprimat ca acid citric anhidru;– în cazul sucului de fructe cu zaharuri reduse și al sucului de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat: apă în măsura strict necesară pentru a restabili apa pierdută ca urmare a procesului de reducere a zaharurilor;– în cazul sucului de roșii și al sucului de roșii obținut din concentrat: sare, condimente și ierburi aromatice.3. Tratamente și substanțe autorizateDoar următoarele tratamente pot fi utilizate și doar următoarele substanțe pot fi adăugate la produsele menționate în partea I:– procedee de extragere mecanică;– procedee fizice uzuale, inclusiv extracția „in-line“ cu apă (difuzia) a părții comestibile a fructelor, altele decât strugurii, pentru producerea sucurilor de fructe concentrate, cu condiția ca sucurile de fructe astfel obținute să îndeplinească cerințele prevăzute în partea I pct. 1;– în cazul sucului de struguri, dacă s-a recurs la sulfitarea strugurilor cu dioxid de sulf, este autorizată desulfitarea prin mijloace fizice, cu condiția ca în produsul final cantitatea totală de SO_2 să nu depășească 10 mg/l;– preparate enzimatice: pectinaze (pentru descompunerea pectinei), proteinaze (pentru descompunerea proteinelor) și amilaze (pentru descompunerea amidonului), care îndeplinesc cerințele Regulamentului (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare;– gelatină comestibilă;– taninuri;– gel de siliciu;– cărbune;– azot;– bentonită ca argilă absorbantă;– adjuvanți de filtrare inerți din punct de vedere chimic și agenți de precipitare (inclusiv perlit, diatomit spălat, celuloză, poliamidă insolubilă, polivinilpolipirolidon, polistiren) care îndeplinesc cerințele Regulamentului (CE) nr. 1.935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare;– adjuvanți de adsorbție inerți din punct de vedere chimic care respectă cerințele Regulamentului (CE) nr. 1.935/2004 și care se utilizează pentru a reduce conținutul de limonoid și de naringin din sucul de citrice fără a afecta în mod semnificativ conținutul de glucozide limonoide, de acid, de zaharuri (inclusiv de oligozaharide) sau de minerale;– proteine de origine vegetală din grâu, mazăre, cartofi sau semințe de floarea-soarelui pentru limpezire;– numai pentru sucul de fructe cu conținut redus de zahăr, sucul de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat și sucul concentrat de fructe cu conținut redus de zahăr: procedee de reducere a conținutului de zaharuri prezente în mod natural, în măsura în care ele mențin toate celelalte caracteristici fizice, chimice, organoleptice și nutriționale esențiale ale unui tip mediu de suc din fructele respective, și anume filtrarea prin membrane și fermentarea drojdiei.
     +  Anexa nr. 2(Anexa nr. 3 la norme)
    DENUMIRI SPECIALE
    pentru anumite produse enumerate în anexa nr. 1 la norme
    I. Denumiri speciale care pot fi utilizate numai în limba denumiriia) „vruchtendrank“, pentru nectaruri de fructe;b) „Süßmost“ se utilizează numai în asociere cu denumirile de produs „Fruchtsaft“ sau „Fruchtnektar“ pentru:(i) nectarul de fructe obținut exclusiv din sucuri de fructe, din sucuri de fructe concentrate sau dintr-un amestec al acestor produse care nu pot fi consumate în stare naturală din cauza acidității lor naturale ridicate;(ii) sucul de fructe obținut din mere sau din pere, cu adaos de mere dacă este cazul, dar fără adaos de zaharuri;c) „succo e polpa“ sau „sumo e polpa“, pentru nectarurile de fructe obținute exclusiv din piure de fructe și/sau din piure de fructe concentrat;d) (i) „æblemost“, sinonim cu sucul de mere;(ii) „æblemost fra koncentrat“, sinonim cu sucul de mere obținut din concentrat;e) (i) „sur ... saft“, împreună cu denumirea (în limba daneză) a fructului utilizat, pentru sucurile fără adaos de zahăr obținute din coacăze negre, cireșe, coacăze roșii, coacăze albe, zmeură, căpșuni sau soc;(ii) „sød... saft“ sau „sødet... saft“, împreună cu denumirea (în limba daneză) a fructului utilizat, pentru sucurile obținute din acest fruct, cu un adaos de zaharuri mai mare de 200 g pe litru;f) „äppelmust/äpplemust“, sinonim cu sucul de mere;g) „mosto“, sinonim pentru sucul de struguri;h) „smiltsērkšķu sula ar cukuru“ sau „astelpaju mahl suhkruga“ sau „słodzony sok z rokitnika“, pentru sucuri obținute din fructe de cătină albă, cu un adaos de zaharuri de cel mult 140 g pe litru.II. Denumiri speciale care pot fi utilizate în una sau mai multe dintre limbile oficiale ale Uniunii– „apă de nucă de cocos“, pentru produsul extras direct din nucă de cocos, fără presarea pulpei nucii de cocos, ca sinonim al sucului de nucă de cocos.
     +  Anexa nr. 3(Anexa nr. 4 la norme)
    DISPOZIȚII SPECIALE
    privind nectarurile de fructe
    Nectaruri de fructe obținute dinConținutul minim de suc și/sau de piure (% din volumul produsului finit)
    I. Fructe cu suc acid, neconsumabil în stare naturală
    Fructul pasiunii25
    Quito naranjillos25
    Coacăze negre25
    Coacăze albe25
    Coacăze roșii25
    Agrișe30
    Cătină albă25
    Porumbe30
    Prune30
    Quetsches30
    Scorușe30
    Măceșe40
    Vișine35
    Alte cireșe40
    Afine40
    Soc50
    Zmeură40
    Caise40
    Căpșuni40
    Dude/Mure40
    Merișoare30
    Gutui (Cydonia oblonga L.)50
    Lămâi și lămâi verzi25
    Alte fructe din această categorie25
    II. Fructe cu conținut scăzut de acid, cu pulpă abundentă sau foarte aromate, al căror suc nu poate fi consumat în stare naturală
    Mango25
    Banane25
    Guave25
    Papaya25
    Lychee25
    Azerole (fructe de moșmon din Napoli)25
    Fructele arbustului Annona muricata25
    Fructele arborelui Annona reticulata25
    Mere dulci (fructele arborelui sau arbustului Annona cherimola)25
    Rodii25
    Nuci de caju25
    Prune spaniole (Spondia purpurea)25
    Fructe umbu (Spondia tuberosa aroda)25
    Alte fructe din această categorie25
    III. Fructe al căror suc poate fi consumat în stare naturală
    Mere50
    Pere50
    Piersici50
    Citrice, cu excepția lămâilor și a lămâilor verzi50
    Ananas50
    Roșii50
    Alte fructe din această categorie50
     +  Anexa nr. 4(Anexa nr. 5 la norme)
    VALORILE BRIX MINIME
    pentru sucul de fructe reconstituit și pentru piureul de fructe reconstituit
    Denumirea comună a fructuluiDenumirea botanicăValorile Brix minime
    Măr (*)Malus domestica Borkh.11,2
    Caisă (**)Prunus armeniaca L.11,2
    Banană (**)Musa x paradisiaca L. (cu excepția bananelor plantain)21,0
    Coacăză neagră (*)Ribes nigrum L.11,0
    Nucă de cocos (*)Cocos nucifera L.4,5
    Strugure (*)Vitis vinifera L. sau hibrizii acesteia Vitis labrusca L. sau hibrizii acesteia15,9
    Grepfrut (*)Citrus x paradisi Macfad.10,0
    Guavă (**)Psidium guajava L.8,5
    Lămâie (*)Citrus limon (L.) Burm.f.8,0
    Mango (**)Mangifera indica L.13,5
    Portocală (*)Citrus sinensis (L.) Osbeck11,2
    Fructul pasiunii (*)Passiflora edulis Sims12,0
    Piersică (**)Prunus persica (L.) Batsch var. persica10,0
    Pară (**)Pyrus communis L.11,9
    Ananas (*)Ananas comosus (L.) Merr.12,8
    Zmeură (*)Rubus idaeus L.7,0
    Vișină (*)Prunus cerasus L.13,5
    Căpșună (*)Fragaria x ananassa Duch.7,0
    Roșie (*)Lycopersicon esculentum, Mill.5,0
    Mandarină (*)Citrus reticulata Blanco11,2
    Pentru produsele marcate cu un asterisc (*), produse sub formă de suc, se determină o densitate relativă minimă în raport cu apa la 20/20°C.Pentru produsele marcate cu dublu asterisc (**), produse sub formă de piure, se determină numai o valoare Brix minimă, necorectată (fără corectarea acidității).
    -------