HOTĂRÂRE nr. 185 din 22 aprilie 1994 privind acordarea alocației de hrană zilnice pentru personalul navigant și auxiliar îmbarcat pe nave
EMITENT
  • GUVERNUL
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 113 din 4 mai 1994



    Guvernul României hotărăște:  +  Articolul 1Personalul navigant și auxiliar îmbarcat pe navele aparținând instituțiilor publice și regiilor autonome beneficiază de alocație de hrană zilnică în cuantumurile prevăzute în anexa nr. 1. (la 30-03-2005, Art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 217 din 24 martie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 262 din 30 martie 2005. )  +  Articolul 2Cuantumul valoric al alocației de hrana va fi majorat periodic în funcție de indicele mediu de creștere a prețurilor la principalele produse alimentare prin hotărîrile de indexare*) a unor venituri ale populației.  +  Articolul 3Unitățile bugetare care au încadrat personal navigant și auxiliar imbarcat pe navele din dotare vor urmări încadrarea în creditele bugetare acordate pentru acest articol de cheltuieli.  +  Articolul 4La regiile autonome și societățile comerciale cu capital majoritar de stat, alocația zilnica de hrana se acordă, diferențiat, în limita numărului de calorii stabilit potrivit prevederilor anexei nr. 1 la prezenta hotărîre, iar cuantumul în lei al acesteia se negociază în cadrul contractului colectiv de muncă.  +  Articolul 5Condițiile de acordare a alocației de hrana sunt stabilite în anexa nr. 2.  +  Articolul 6Hotărîrea Guvernului nr. 558/1990 privind alocația de hrana pentru personalul navigant, modificată prin art. 4 al Hotărîrii Guvernului nr. 1086/1990, precum și orice dispoziții contrare prezentei hotărîri se abroga.
    PRIM-MINISTRU
    NICOLAE VACAROIU
    Contrasemnează:
    Ministrul transporturilor,
    Aurel Novac
    Ministru de stat,
    ministrul finanțelor,
    Florin Georgescu
    Ministru de stat,
    ministrul muncii și protecției sociale,
    Dan Mircea Popescu
     +  Anexa nr. 1
    ALOCAȚIILE DE HRANĂ ZILNICE
    pentru personalul navigant și auxiliar îmbarcat pe nave
    aparținând instituțiilor publice și regiilor autonome
    Nr. crt.Categoriile de nave și personalNumărul de calorii om/ziLei/zi
    1.Nave maritime de transport de mărfuri și de pasageri, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj și extracție maritime, nave de pescuit maritime, nave fluviale cu propulsie de transport de mărfuri și de pasageri, tancuri propulsate de bunkeraj, drage fluviale și maritime, șalande, macarale autopropulsate și nepropulsate, șlepuri, ceamuri, remorchere portuare și pilotine4.40056,08
    2.Restul navelor și corpurilor plutitoare nespecificate la pct. 1, nave de orice categorie, pe timpul cât sunt în conservare, pe timpul iernatului, pe timpul construcției și reconstrucției în țară4.00050,03
    3.Scafandri4.80060,67
    NOTĂ:Cuantumul numărului de calorii și costul acestora, astfel cum sunt prevăzute în prezenta anexă, reprezintă valori minime recomandate la stabilirea alocației de hrană prin contracte colective de muncă și/sau contracte individuale de îmbarcare pentru personalul navigant și auxiliar de pe navele aparținând altor persoane juridice. (la 06-06-2022, Anexa nr. 1 a fost modificată de ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 719 din 2 iunie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 551 din 06 iunie 2022 )
     +  Anexa nr. 2CONDIȚIILEde acordare a alocației zilnice de hrana1. Alocația de hrana se acordă integral pentru personalul navigant la care serviciul este organizat în schimburi de 12 ore lucrătoare cu 24 de ore libere la uscat sau la care activitatea este organizată în carturi de 4 ore lucrătoare cu 8 ore libere, pentru personalul care sta permanent la bord, scafandri, precum și pentru personalul de pe navele aflate în alte porturi decît cele de reședința și în cuantum de 50% pentru personalul navigant la care serviciul este organizat în schimburi de 8 ore lucrătoare cu 16 ore libere la uscat.2. Alocația de hrana prevăzută se acordă și personalului de siguranță și control al navigației, iar pentru personalul de la alte nave aparținând unităților bugetare care participa alături de cele de salvare, de depoluare și de combatere a incendiilor pe apa și la nave, alocația se acordă pe timpul participării la astfel de acțiuni.Elevii și studenții imbarcati pe timpul executării practicii pe astfel de nave primesc aceleași drepturi de alocație de hrana la bord ca și echipajul navei.3. Personalul aflat în concediu de odihnă, concediu medical la uscat, în compensare la uscat pentru timpul lucrat suplimentar, tura libera, precum și în orice alte cazuri de lipsa la bord, inclusiv personalul aflat la dispoziția unității sau repartizat la diferite lucrări în afară bordului, nu beneficiază de alocație de hrana pentru perioada respectiva.4. Pe timpul cît personalul navigant și auxiliar de pe navele enumerate în anexa nr. 1 se afla la uscat, la dispoziția unității, în alt port decît portul de reședința al unității i se acordă diurna de deplasare potrivit legii.Pe această perioadă nu se acordă alocație de hrana.5. Alocația de hrana servește numai pentru aprovizionarea cu alimente necesare pregătirii hranei în comun la bordul navei și nu se poate achită în numerar echipajului. Se exceptează personalul imbarcat pe navele care nu au normat post de bucătar și cel de pe navele la care temporar nu exista condiții de pregătit hrana calda la bord.