METODOLOGIE din 4 iulie 2008 de colectare, prelucrare, interpretare și difuzare a prețurilor la carne de porc
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 564 din 25 iulie 2008



    Notă
    Aprobată prin ORDINUL nr. 445 din 4 iulie 2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 564 din 25 iulie 2008.
    1. SubiectPrețurile săptămânale plătite de către abatoare pentru porcine, în temeiul Regulamentelor (CE) nr. 1.319/2006 și nr. 1.128/2006 privind schimburile de informații dintre statele membre și Comisie în sectorul cărnii de porc și al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare.Se raportează obligatoriu rezultatele clasificării și prețurile, înregistrate în rapoartele de clasificare, din toate abatoarele în care se efectuează clasificarea carcaselor de porcine.Înregistrările naționale ale prețurilor de pe piață, pe baza grilei de clasificare (EUROP) și a grilei de prețuri a carcaselor de porcine, se efectuează în fiecare săptămână, conform Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, cu modificările și completările ulterioare.2. Furnizorii de dateAbatoarele, clasificatorii independenți, agențiile de clasificare și Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale3. Responsabilitatea furnizării de date3.1. Abatorul care sacrifică și clasifică carcasele de porcine are următoarele obligații:a) de a încheia un contract de prestări servicii cu o agenție de clasificare sau un clasificator independent pentru a clasifica carcasele de porcine. Contractul va include obligatoriu o clauză privind confidențialitatea rezultatelor clasificării și a prețurilor, precum și modalitatea de anunțare a clasificatorului privind programul de sacrificare a porcinelor;b) de a comunică clasificatorului prețul carcaselor de porcine în următoarele situații posibile de proveniență a porcinelor sacrificate, pentru elaborarea raportului de clasificare:– dintr-o tranzacție comercială încheiată între abator și furnizorul porcinelor - să comunice în scris, sub semnătură, clasificatorului, prețul negociat pentru nivelul de referință (% de carne macră) cu fiecare furnizor în parte, înainte de începerea clasificării;– din ferma sau fermele proprii ale abatorului - să prezinte clasificatorului avizul de însoțire a mărfii în care este înregistrat prețul;– din prestările de servicii de sacrificare pe care le efectuează abatorul - să prezinte clasificatorului avizul de însoțire a mărfii în care este înregistrat prețul;c) de a prezenta clasificatorului, odată cu începerea sacrificării, toate datele de identificare a furnizorului de porcine;d) de a păstra în arhiva proprie timp de 4 ani, arhivate cronologic, seturi de documente pentru fiecare achiziție de animale, pe care le va pune la dispoziția Inspecției de clasificare din România, reprezentantului Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine și Inspecției comunitare. Setul de documente cuprinde:– factură fiscală pentru persoane juridice sau borderou de achiziție pentru persoane fizice; Factura fiscală sau borderoul de achiziție trebuie să fie emise la aceeași dată cu sacrificarea animalelor sau la o dată ulterioară;– document care atestă efectuarea plății porcinelor;– raport de clasificare a carcaselor de porcine;e) de a respecta prezentarea standard a carcaselor de bovine, prevăzută de Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 457/2004, cu modificările și completările ulterioare;f) de a comunică în scris inspecției de clasificare a carcaselor datele la zi ale sacrificărilor efectuate, de câte ori i se solicită, și să permită confruntarea acestora cu registrul de intrări și registrul de sacrificări.3.2. Clasificatorii independenți și agențiile de clasificare au următoarele obligații:a) de a avea încheiat un contract de prestări de servicii cu abatorul în care efectuează clasificarea carcaselor de porcine. Contractul va include obligatoriu o clauză privind confidențialitatea rezultatelor clasificării și a prețurilor, precum și modalitatea de anunțare de către abator a programului de sacrificare a porcinelor;b) de a clasifica carcasele de porcine prezentate standard, conform Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 457/2004, cu modificările și completările ulterioare, și de a sesiza conducerea abatorului și inspecția de clasificare în cazul nerespectării prevederilor legislației în vigoare;c) de a raporta rezultatele clasificării și prețurile pentru carcasele a căror greutate caldă este cuprinsă între 50-120 kg;d) de a transmite prin e-mail, sub forma unui fișier, toate datele privind rezultatele clasificării carcaselor de porcine, inclusiv prețurile, de la toate abatoarele cu care au încheiat contracte de prestări de servicii, la Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, în fiecare zi de luni a săptămânii, până la ora 12, pentru perioada cuprinsă între ziua de luni și duminică din săptămâna precedentă.3.3. Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine are următoarele obligații:a) de a centraliza toate rezultatele clasificării și prețurile primite de la clasificatorii independenți și/sau agențiile de clasificare;b) de a face validarea datelor de clasificare și a prețurilor pentru întocmirea raportului săptămânal național de prețuri, astfel:– sunt luate în considerare numai prețurile individuale ale carcaselor de porcine care au format obiectul unei tranzacții comerciale între abator și furnizor și care au greutatea cuprinsă între 60-120 kg;– sunt excluse din raportul săptămânal național de prețuri carcasele de porcine provenite din ferma sau din fermele proprii ale abatorului și cele din prestările de servicii de sacrificare pe care le efectuează abatorul;– sunt excluse din raportul săptămânal național de prețuri datele și prețurile care nu sunt fiabile;c) de a calcula săptămânal prețurile naționale de piață, medii, exprimate în lei/100 kg greutate carcasă caldă, minus 2%, pentru toate clasele sistemului EUROP și total clase pe baza datelor raportate de către clasificatorii independenți și agențiile de clasificare;d) de a elabora raportul săptămânal național cu prețul de piață al carcaselor de porcine din România, conform Regulamentelor CE nr. 1.319/2006 și 1.128/2006, pentru toate clasele sistemului EUROP și total clase. Prețul de referință pentru Uniunea Europeană este prețul carcaselor din clasa de calitate E, cu greutatea cuprinsă între 60-120 kg;e) de a transmite acest raport săptămânal, prin e-mail, inspectorului-șef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în fiecare zi de marți a săptămânii, până la ora 24, pentru săptămâna precedentă;f) de a transmite, confidențial, inspectorului-șef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale toate informațiile primare privind rezultatele clasificării carcaselor de bovine și porcine, inclusiv prețurile, în fiecare zi de marți a săptămânii, până la ora 24, pentru săptămâna precedentă, conform unui protocol de colaborare;g) de a nu comunică aceste prețuri niciunui alt organism înainte de a fi comunicate Comisiei Europene, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;h) de a comunică săptămânal prețul de piață al carcaselor de porcine pentru săptămâna precedentă pe site-ul www.ccceurop.ro, la pagina "Rezultate operative clasificare".3.4. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (organismul abilitat din România pentru transmiterea rezultatelor de clasificare și a prețurilor) are următoarele obligații:a) de a comunică Comisiei Europene de la Bruxelles raportul săptămânal național privind prețurile carcaselor de porcine pentru perioada cuprinsă între ziua de luni și duminică din săptămâna precedentă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii până la ora 12;b) de a nu comunică aceste prețuri niciunui alt organism înainte de a le fi comunicat Comisiei Europene.4. Forma de colectare a datelor:a) Se face conform Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 849/2004 privind aprobarea modelelor de cereri de autorizare pentru activitatea de clasificare a carcaselor, a modelelor formularelor-tip pentru atestatul de clasificator și pentru autorizația de clasificare și a modelelor rapoartelor de clasificare și registrului agențiilor de clasificare, cu modificările ulterioare.b) Clasificatorii independenți sau angajați ai agențiilor de clasificare sunt responsabili de corectitudinea înscrierii rezultatelor clasificării și a prețurilor în raportul de clasificare.c) Clasificatorii independenți sau agențiile de clasificare răspund de corectitudinea transmiterii rezultatelor clasificării și a prețurilor. Acestea sunt transmise Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine sub forma unor fișiere a căror structură este stabilită de Comisie. Extensiile admise pentru fișier sunt: .txt, .csv, .xls, .xlsx, .dbf. Fișierul poate fi generat prin aplicația informatică distribuită gratuit de Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine.d) Clasificatorii independenți sau agențiile de clasificare care utilizează aplicații informatice proprii sunt obligați să respecte structura stabilită a fișierului, precum și extensiile admise.5. Caracteristicile prețuluiPrețurile săptămânale plătite de către abatoare pentru porcine:– prețurile sunt exprimate în lei/kg carcasă caldă.1. Prețurile practicate la poarta abatorului pentru săptămâna precedentă:– fără TVA;– fără alte costuri (transport, încărcare, manipulare, depozitare);– prețurile raportate sunt prețurile individuale pe carcasă (care trebuie să includă și valoarea organelor neprocesate) și sunt exprimate în moneda națională.2. Cantitatea tranzacționată în acord cu pct. 1 (pentru calcularea mediei ponderate):Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine determină prețurile naționale medii pentru fiecare combinație, categorie, clasă, conformație și grad de acoperire cu grăsime, pe baza prețurilor individuale ale carcaselor de porcine raportate de clasificatorii independenți și/sau agențiile de clasificare.6. Difuzare:– Direcția Generală pentru Agricultură a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;– DADR-uri;– organizații profesionale și interprofesionale.NOTĂ:Termenul de transmitere a datelor de la clasificatorii independenți și/sau de la agenții de clasificare către Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, de la comisie către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de la minister către Comisia Europeană se poate schimba în funcție de modificarea Regulamentul (CE) nr. 1.319/2006, care prevede ziua de transmitere a rapoartelor oficiale a tuturor statelor membre.----