NORME TEHNICE din 24 noiembrie 2004de clasificare a carcaselor de bovine adulte
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1.147 din 3 decembrie 2004



    Notă
    *) Aprobate prin ORDINUL nr. 882 din 24 noiembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.147 din 3 decembrie 2004.
     +  Capitolul I Dispoziții generale  +  Articolul 1(1) Carcasele și semicarcasele de bovine adulte, care provin de la animale sacrificate în abatoare autorizate și care poartă un marcaj de sănătate conform legislației în vigoare, sunt clasificate și identificate în conformitate cu prezentele norme tehnice.(2) Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice este obligatorie pentru toate unitățile de abatorizare autorizate pentru export în Uniunea Europeană, fără a se ține seama de prevederile art. 2.  +  Articolul 2Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice nu este obligatorie pentru:a) unitățile de abatorizare care sacrifică anual, în medie, mai puțin de 20 de bovine adulte/săptămână;b) Abrogată. (la 27-03-2009, Litera b) din Articolul 2 , Capitolul I a fost abrogată de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 )  +  Capitolul II Prezentarea, împărțirea pe categorii, clasificarea, înregistrarea clasificării și marcarea carcaselor  +  Articolul 3(1) În sensul prezentelor norme tehnice, următorii termeni se definesc astfel:a) carcasă - corpul întreg al animalului sacrificat, după scurgerea sângelui, eviscerare, îndepărtarea pielii și:– fără cap și picioare; capul se separă de carcasă la nivelul articulației atloido-occipitală și picioarele se secționează la nivelul articulațiilor carpo-metacarpiene și tarso-metatarsiene;– fără organele conținute în cavitățile toracică și abdominală, fără rinichi, grăsimea perirenală și pelviană; (la 27-03-2009, Liniuța a doua din Litera a), Alineatul (1), Articolul 3, Capitolul II a fost modificată de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 ) – fără organele genitale și fără mușchii aferenți acestora, iar în cazul femelelor, fără uger și grăsimea mamară;b) semicarcasă - produsul obținut prin separarea simetrică a carcasei , astfel cum a fost definită la lit. a), simetric, prin mijlocul fiecărei vertebre cervicale, dorsale, lombare, sacrale și prin mijlocul sternului și simfizei ischiopubiene.(2) În scopul stabilirii prețurilor pieței, carcasele trebuie prezentate fără înlăturarea grăsimii exterioare, gâtul fiind tăiat în conformitate cu cerințele sanitare veterinare:a) fără rinichi;b) fără grăsimea perirenală;c) fără grăsimea pelviană;d) fără pilierii diafragmatici;e) fără diafragmă;f) fără coadă;g) fără măduva spinării;h) fără grăsime testiculară;i) fără grăsime pe interiorul părții superioare;j) fără vena jugulară și grăsimea adiacentă. (la 27-03-2009, Alineatul (2) din Articolul 3 , Capitolul II a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 ) (3) În momentul cântăririi și clasificării carcaselor , unitățile de abatorizare trebuie să îndeplinească prevederile alin. (1) și (2).  +  Articolul 4(1) Carcasele de bovine adulte se diferențiază în următoarele categorii:A - carcase de masculi tineri necastrați, în vârstă de până la 2 ani;B - carcase de alți masculi necastrați;C - carcase de masculi castrați;D - carcase de femele care au fătat;E - carcase de alte femele.(2) Carcasele de masculi tineri necastrați, în vârstă de până la 2 ani, vor fi distinse de carcasele altor masculi necastrați prin gradul de osificare a apofizei vertebrelor dorsale.(3) La carcasele masculilor tineri necastrați, în vârstă de până la 2 ani, extremitățile cartilaginoase ale apofizei spinoase a primelor nouă vertebre dorsale nu trebuie să prezinte semne de osificare.  +  Articolul 5Carcasele sau semicarcasele de bovine adulte se clasifică imediat după cântărire, prin evaluarea succesivă a:a) conformației, în conformitate cu anexa nr. 1;b) gradului de acoperire cu grăsime, în conformitate cu anexa nr. 2.  +  Articolul 6(1) Rezultatele clasificării, respectiv categoria, evaluarea conformației și a gradului de acoperire cu grăsime, se înscriu de către clasificator într-un raport de clasificare, al cărui model este întocmit de Comisia de clasificare a carcaselor.(2) Raportul de clasificare se întocmește în 3 exemplare: un exemplar este dat deținătorului de animale, unul abatorului și unul rămâne la clasificator. Abatorul și clasificatorul trebuie să păstreze rapoartele de clasificare timp de 4 ani.  +  Articolul 7(1) Identificarea prevăzută la art. 1 alin. (1) este efectuată printr-o marcare care indică categoria, clasa de conformație și gradul de acoperire cu grăsime. (la 27-03-2009, Alineatul (1) din Articolul 7 , Capitolul II a fost modificat de Punctul 4, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 ) (1^1) Indicarea subclaselor de conformație se realizează cu ajutorul unor simboluri diferite de cele utilizate pentru clasificare. (la 27-03-2009, Articolul 7 din Capitolul II a fost completat de Punctul 5, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 ) (2) Marcarea se realizează prin ștampilare, pe suprafața exterioară a carcasei, cu o cerneală care nu este toxică, nu se șterge și care rezistă la căldură, conform unei metode aprobate de autoritățile naționale competente. Literele și cifrele trebuie să aibă înălțimea de minimum 2 cm.(3) Marcajele se fac:a) pe sferturile posterioare, la nivelul vrăbioarei anterioare, la înălțimea celei de-a patra vertebre lombare;b) pe sferturile anterioare, la nivelul pieptului, la 10-30 cm de la tăietura sternului. (la 27-03-2009, Alineatul (3) din Articolul 7 , Capitolul II a fost modificat de Punctul 6, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 ) (4) Este permisă înlocuirea marcajului prin etichetare în următoarele condiții:a) etichetele trebuie să indice, pe lângă informațiile prevăzute la alin. (1), numărul autorizației abatorului, numărul de identificare sau de sacrificare al animalului, data sacrificării și greutatea carcasei ;b) dimensiunile etichetelor nu pot fi mai mici de 5 x 10 cm;c) indicațiile menționate la lit. a) trebuie să fie perfect lizibile și nu este autorizată nici o modificare ulterioară;d) etichetele nu pot fi depozitate și aplicate decât în unitățile autorizate, unde se sacrifică animalele;e) etichetele trebuie să fie concepute astfel încât să nu fie posibilă falsificarea și ruperea lor și să fie atașate ferm pe fiecare sfert, în locurile prevăzute la alin. (3).(5) Clasificarea și identificarea trebuie să se realizeze în cel mult o oră de la începerea operațiunilor de sacrificare.(6) Marcajul și etichetele nu trebuie îndepărtate înaintea dezosării sferturilor.  +  Articolul 8(1) Prețul pieței, care urmează a fi instituit pe baza baremului de clasificare a carcaselor de bovine adulte, reprezintă prețul comunicat de abator, fără T.V.A., plătit furnizorului pentru animalul livrat la abator.(2) Prețul se exprimă la 100 kg de carcasă prezentată conform art. 3 alin. (1) și (2), cântărită și clasificată.(3) Greutatea care se ia în considerare este greutatea carcasei calde, cât mai curând posibil după sacrificare, din care se scad 2%.  +  Articolul 9(1) Clasificarea este verificată prin inspecții inopinate ale inspectorilor împuterniciți care au responsabilități în Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, conform prevederilor Ordinului ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 132/2006 pentru împuternicirea inspectorilor care vor avea responsabilități în Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, cu completările ulterioare, și ale Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 353/2006 pentru aprobarea atribuțiilor și modalităților de funcționare ale inspecției privind activitatea de clasificare a carcaselor, împuternicirea inspectorilor din cadrul direcției pentru agricultură și dezvoltare rurală județene pentru realizarea activității de inspecție, precum și stabilirea zonelor în care inspectorii își desfășoară activitatea, cu modificările și completările ulterioare.(2) Controalele trebuie efectuate cel puțin de două ori pe trimestru, în toate unitățile autorizate care efectuează clasificarea, iar în cazul în care se constată un număr semnificativ de clasificări incorecte sau de identificări neconforme, se măresc numărul carcaselor examinate și frecvența controalelor. (la 27-03-2009, Articolul 9 din Capitolul II a fost modificat de Punctul 7, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 )  +  Articolul 10Prezentele norme tehnice se aplică, începând cu data de 1 iunie 2006, în unitățile de abatorizare în care s-au sacrificat, în medie, în anul precedent, peste 20 de bovine/săptămână.  +  Articolul 11Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.  +  Anexa nr. 1la normele tehniceCONFORMAȚIEDezvoltarea profilurilor carcasei și în speciala porțiunilor importante (pulpă, spinare, spată)
        Clasa de      conformație         Descrierea                      Criterii suplimentare               
           S           Superioară         - toate profilurile     extrem de convexe       - dezvoltare musculară  excepțională (tip de    carcasă mușchi dublu)      - pulpă: foarte puternicrotunjită; mușchi dublu,vizibil separat         - spinarea: foarte largăși foarte groasă, până  la spată                - spata: foarte mult    rotunjită               Partea superioară      difuzează foarte       pronunțat peste simfiză(simfiza pelvină).     Crupa foarte rotunjită    
           E            Excelentă        - toate profilurile     convexe către           superconvexe            - dezvoltare musculară  excepțională              - pulpa: foarte         rotunjită               - spinarea: largă și    foarte groasă,          până la spată           - spata: foarte         rotunjită               Partea superioară      difuzează pronunțat    peste simfiză (simfiza pelvină).              Crupa foarte rotunjită   
          U         Foarte bună      - profilurile în generalconvexe                 - dezvoltare musculară  foarte bună             - pulpa: rotunjită      - spinarea: largă și    groasă, până la spată   - spata: rotunjită      Partea superioară      difuzează peste simfiză(simfiza pelvină).     Crupa rotunjită       
          R              Bună           - profilurile în generaldrepte                  - dezvoltare musculară  bună                      - pulpa: bine dezvoltată- spinarea: groasă, dar mai puțin largă către   spată                   - spata: destul de bine dezvoltată              Partea superioară      și crupa sunt ușor     rotunjite                 
          O +       Satisfăcătoare  (Partea         superioară cătremedie a clasei)  - profilurile drepte    către concave           - dezvoltare musculară  medie                     - pulpa: dezvoltare     medie                   - spinarea: grosime     medie                   - spata: dezvoltare     medie                   Crupa profil drept          
         - O        (Partea medie   către inferioarăa clasei)         - profilurile drepte    către concave           - dezvoltare musculară  sub medie                 - pulpa: lipsă          dezvoltare              - spinarea: lipsă       grosime                 - spata: lipsă          dezvoltare, aproape platCrupa profil concav         
          P +            Slabă        (Partea       superioară cătremedie a clasei)  - toate profilurile     concave                 - dezvoltare musculară  slabă                   - conturul multor oase  evidențiat              - pulpa: slab dezvoltată- spinarea: îngustă și  subțire                 - spata: plată, slab    acoperită cu carne       Crupa profil foarte    concav                     
          - P       (Partea medie   către inferioarăa clasei)            - toate profilurile     foarte concave          - dezvoltare musculară  foarte slabă            - toate oasele sunt     foarte evidențiate         - pulpa: foarte slab    dezvoltată              - spinarea: foarte      îngustă, dezvoltare     musculară redusă sau    absentă                 - spata: foarte plată,  foarte slab acoperită   cu carne                Crupa profil extrem de concav                        
    (la 27-03-2009, Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 8, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 )
     +  Anexa nr. 2la normele tehniceGRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIMECantitatea de grăsime de pe partea exterioarăa carcasei și din cavitatea toracică
    Gradul de  acoperire  cu grăsime             Descrierea                 Prevederi suplimentare        
        1      Scăzută   Acoperirea cu grăsime, absentă  până la scăzută                 Grăsimea absentă în cavitatea    toracică                        
        2      Subțire    Ușoară acoperire cu grăsime,    carnea vizibilă aproape         peste tot                       În cavitatea toracică mușchiul   este clar vizibil între coaste.   
        3        Medie       Carnea, cu excepția pulpei și   a spetei, este aproape total    acoperită de grăsime; mici      depozite de grăsime în cavitateatoracică                        În cavitatea toracică mușchiul   este încă vizibil între coaste.     
       4       Ridicată      Carnea acoperită cu grăsime,    dar pe pulpă și spată este încă parțial vizibilă, unele depozitedistincte de grăsime în         cavitatea toracică              Îmbinările de grăsime de pe pulpăsunt proeminente.                În cavitatea toracică mușchiul   dintre coaste poate fi infiltrat cu grăsime.                     
       5       Foarte mare     Întreaga carcasă acoperită cu   grăsime; depozite mari de       grăsime în cavitatea toracică       Pulpa este aproape complet       acoperită cu grăsime, astfel că  îmbinările de grăsime nu mai suntclar vizibile.                   În cavitatea toracică mușchiul   dintre coaste este infiltrat     cu grăsime.                     
    (la 27-03-2009, Anexa nr. 2 a fost modificată de Punctul 9, Articolul I din ORDINUL nr. 183 din 19 martie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009 )
    -----