ORDIN nr. 746 din 11 decembrie 1998 privind aprobarea Normelor uniforme pentru aplicarea Regulamentului de transport pe căile ferate din România
EMITENT
  • MINISTERUL TRANSPORTURILOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 57 bis din 9 februarie 1999



    ANEXÄ‚

    Obiectul

    1. 1. Normele uniforme cuprind reglementări privind execu- tarea transportului pe calea ferată, elaborate în temeiul:

      1. 1.1. art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/1997 privind aprobarea Regulamentului de transport pe căile ferate din România;

      2. 1.2. art. 11, lit. b), j) şi k) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile;

      3. 1.3. art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor.

        Potrivit prevederilor pct. 31 din anexa la Regulamentul de transport pe căile ferate din România, prezentele regle- mentări sunt denumite norme uniforme privind transporturile sau norme uniforme, respectiv NUT.

    2. 2. Normele uniforme pentru transportul feroviar (NUT) sunt prezentate după articolele din Regulamentul de trans-

      port pe căile ferate din România (RT), cu caractere dife- rite.

      NUT, pentru fiecare articol din RT, sunt numerotate cu cifre arabe, începând cu cifra 1. În continuare se trece numărul alineatelor la care se referă.

      În dreptul alineatelor RT se înscriu, pe partea stângă, numerele NUT care sunt legate de conţinutul acestora.

    3. 3. Normele uniforme pentru transportul feroviar cuprind două volume:

      1. 3.1. volumul I, Norme uniforme pentru aplicarea Regulamentului de transport pe căile ferate din România (NUT);

      2. 3.2. volumul II, Anexe la Normele uniforme pentru apli- carea Regulamentului de transport pe căile ferate din România (Anexe - NUT).

    4. 4. Abrevierile folosite în NUT, altele decât cele din anexa la RT, sunt prevăzute în anexa nr. 19 NUT.

      R E G U L A M E N T U L D E T R A N S P O R T

      pe căile ferate din România şi

      Norme uniforme pentru aplicarea Regulamentului de transport pe căile ferate din România (NUT)

      TITLUL I

      Dispoziţii generale

      ARTICOLUL 1

      Obiectul ÅŸi sfera de aplicare

      1, 2 1.1. Regulamentul are ca obiect stabilirea norme- lor cu privire la drepturile, obligaţiile şi răs- punderile transportatorilor feroviari şi ale clienţilor în efectuarea transporturilor pe căile ferate din România.

      1. 3 1.2. Regulamentul se aplică expediţiilor transportu- rilor publice de călători, bagaje, mărfuri şi de alte bunuri, care se execută de transportatori feroviari autorizaţi în România.

        4, 5 1.3. Transporturile publice feroviare se execută pe bază de contract de transport.

        În traficul intern contractul de transport se încheie şi se execută în conformitate cu prevederile prezen- tului Regulament şi ale reglementărilor în vigoare. Contractul de transport în traficul internaţional se încheie şi se execută în conformitate cu acordu- rile, convenţiile şi înţelegerile internaţionale la care România este parte.

          1. 1.4. Dacă interesul public sau nevoile exploatării o cer, calea ferată poate decide ca:

            1. 1.4.1. serviciul şi traficul să fie suspendate total sau parţial;

            2. 1.4.2. unele expediţii să fie excluse de la trans- port sau să fie primite numai în anumite condiţii;

            3. 1.4.3. anumite expediţii să se bucure de prioritate. Aceste măsuri trebuie făcute publice.

          2. 1.5. În caz de necesitate, transporturile militare se vor efectua neîntrerupt.

        NUT 1 la art. 1.1

        Normele uniforme pentru transportul feroviar se aplică tuturor transportatorilor feroviari autorizaţi (Tfa), precum şi clienţilor.

        NUT 2 la art. 1.1

        Normele uniforme stabilesc drepturile, obligaţiile şi răs- punderile transportatorilor feroviari autorizaţi şi ale clienţilor în efectuarea transporturilor pe căile ferate din România.

        NUT 3 la art. 1.2

        Transporturile se vor executa de unul sau mai mulţi Tfa, de la staţia de pornire sau de expediţie până la staţia de destinaţie, cu un singur document de transport.

        NUT 4 la art. 1.3

        Căilor ferate din România şi clientelei le sunt aplicabile în traficul internaţional:

        1. 4.1. Convenţia cu privire la transporturile internaţionale feroviare (COTIF) din 8 mai 1980, ratificată de România prin Decretul Consiliului de Stat nr. 100/1983 pentru ratifi- carea unor tratate internaţionale, publicat în Buletinul Oficial nr. 23/1983, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 27/1992 pentru ratificarea Protocolului 1990 referitor la Convenţia cu privire la transporturile internaţionale feroviare (COTIF), cu:

          1. 4.1.1. Apendice A, Reguli uniforme privind contractul de transport internaţional al călătorilor şi bagajelor (CIV);

          2. 4.1.2. Apendice B, Reguli uniforme privind contractul de transport internaţional feroviar al mărfurilor (CIM);

        2. 4.2. Înţelegerile cu căile ferate străine, publicate în Monitorul Oficial al României sau în Buletinul Comercial al Căii Ferate.

          NUT 5 la art. 1.3

          Transporturilor de mărfuri în traficul internaţional de import, export şi de tranzit li se aplică, după caz, următoa- rele tarife:

            1. 5.1. tariful de import-export ÅŸi de tranzit;

            2. 5.2. tarifele internaţionale.

          ARTICOLUL 2

          Termeni din regulament

          1-3 Înţelesul termenilor folosiţi în prezentul Regulament este arătat în anexă.

          NUT 1 la art. 2

          Înţelesul termenilor folosiţi în RT sunt valabili şi în NUT.

          NUT 2 la art. 2

          Prin expeditor, respectiv destinatar, se înţelege şi expe- diţionarul, atunci când preia drepturile şi obligaţiile expedito- rului sau ale destinatarului, prin împuternicire.

          Împuternicirea dată expediţionarului se anexează de acesta la contractul încheiat cu calea ferată sau la scrisoa- rea de trăsură, făcându-se menţiune despre aceasta în scrisoarea de trăsură la rubrica ,,Menţiuni ale expeditorului". În împuternicire vor fi cuprinse şi drepturile expediţionarului de rezolvare a litigiilor care pot apărea în timpul derulării contractului de transport.

          NUT 3 la art. 2

          În cazul în care expediţionarul este împuternicit de expeditor, respectiv de destinatar, să rezolve litigiile care pot apărea în timpul transportului cu transportatorii, expedi- ţionarii trebuie să înscrie acest fapt la rubrica ,,Menţiuni ale expeditorului" din scrisoarea de trăsură. În cazul lipsei acestei menţiuni, se consideră de către calea ferată că expediţionarul nu are împuternicire pentru rezolvarea litigiilor care pot apărea între calea ferată şi expeditor, respectiv destinatar.

          ARTICOLUL 3

          Răspunderea căii ferate pentru agenţii săi

          1. 3.1. Calea ferată este răspunzătoare de greşelile sau abuzurile comise de agenţii aflaţi în ser- viciul ei, precum şi de cele ale altor per- soane care participă, din dispoziţia ei, la executarea unui transport cu care s-a însărci- nat.

            1, 2 3.2. În cazul în care, la cererea celui interesat, agenţii căii ferate sau alte persoane întoc- mesc documente de transport, fac traduceri sau alte servicii care nu cad în sarcina căii ferate, se consideră că lucrează în contul şi pe răspunderea persoanei interesate pentru care fac aceste servicii.

            3.3. Calea ferată nu răspunde de bagajele încre- dinţate în staţii şi trenuri unor persoane care nu fac parte din categoria celor prevăzute la art. 3.1.

            NUT 1 la art. 3.2

            Calea ferată nu răspunde pentru greşelile şi abuzurile hamalilor, decât dacă sunt salariaţi ai săi şi poartă uni- formă, halatul tipizat şi însemnele sale.

            NUT 2 la art. 3.2

            Calea ferată nu răspunde de modul cum se comple- tează partea ce revine clientului din documentul de trans- port, chiar dacă aceasta se face de un salariat al căii ferate, atunci când nu încasează tariful pentru această prestaţie.

            ARTICOLUL 4

            Tarife. Înţelegeri speciale

            1, 2 4.1. La stabilirea şi aplicarea tarifelor căii ferate se au în vedere acoperirea costurilor şi obţi- nerea unui minim de profit, în condiţiile de performanţă şi constrângeri financiare, con- form reglementărilor legale în vigoare.

      2. 4 4.2. Tarifele de transport se modifică conform cri- teriilor stabilite prin lege.

        1. 4.3. Preţul prestaţiei de transport se stabileşte conform tarifului căii ferate valabil în momen- tul încheierii contractului de transport. Tariful căii ferate trebuie să conţină elementele necesare pentru calculul tarifelor de transport şi al celor accesorii, precum şi, dacă este cazul, condiţiile de convertire a valutei.

    5, 6 4.4. Calea ferată va elabora tarife directe formate din cumularea tarifelor fiecărei căi ferate (transportatori feroviari autorizaţi), care vor sta la baza stabilirii preţului transporturilor şi a lichidării conturilor dintre căile ferate.

    7, 8 4.5. Tarifele căilor ferate se publică în Buletinul Comercial al Căii Ferate şi se aplică în ace- leaşi condiţii, uniform, tuturor clienţilor. Tarifele pentru călători sunt aduse la cunoştinţă publică şi prin alte mijloace de informare în masă, inclusiv prin afişare în staţii.

    1. 9 4.6. Calea ferată acordă reduceri tarifare în baza unor acte normative, cu asigurarea compensă- rilor aferente de către autoritatea, agentul, res- pectiv organizaţia care a solicitat reducerea.

      10, 114.7. Calea ferată poate stabili condiţii care com- portă reduceri de tarife sau alte avantaje, în condiţiile legii.

      La aceleaşi condiţii calea ferată asigură un tratament asemănător.

      Calea ferată poate acorda reduceri tarifare în scopuri comerciale.

      4.8. Calea ferată este în drept să perceapă şi alte sume neprevăzute în tarife, ca urmare a unor costuri provocate de clienţi, efectuate de aceasta în timpul transportului. Aceste costuri trebuie justificate şi decontate separat pe documentul de transport, anexându-se docu- mentele justificative.

      1. 12 4.9. Tarifele căii ferate intră în vigoare după publi- care.

        4.10. Tarifele, normele şi instrucţiunile de serviciu nu pot deroga de la Regulament.

        NUT 1 la art. 4.1

        Tarifele locale pentru traficul de călători, bagaje, mesa- gerii, coletărie, vagoane şi multimodal vor cuprinde, după caz, următoarele părţi:

          1. 1.1. tarife de transport;

          2. 1.2. tarife accesorii;

          3. 1.3. nomenclatura mărfurilor, indicatorul kilometric şi alte părţi.

        NUT 2 la art. 4.1

        Într-un tarif se vor cumula cât mai multe operaţii posi- bile, urmărindu-se uşurarea tarifării prestaţiilor.

        NUT 3 la art. 4.2

        Tarifele căii ferate se modifică ori de câte ori se prevăd sau se elimină unele prestaţii, se schimbă configuraţia chel- tuielilor şi a veniturilor, se introduc schimbări în tehnica tari- fară ori se produc modificări valorice ale monedelor de referinţă.

        Dispoziţiile tarifare şi condiţiile de aplicare a tarifelor se stabilesc şi se aprobă de conducătorul căii ferate.

        NUT 4 la art. 4.3

        Când plata se face în lei, tarifele de import, de export şi de tranzit, aplicabile pe parcursul feroviar din România, care sunt exprimate în valută liber convertibilă, se conver- tesc în lei pe baza parităţii obţinute din lista cursurilor valu- tare, pusă la dispoziţie de calea ferată în ziua plăţii.

        Tarifele pe parcurs extern, precum şi cele de tranzit pe căile ferate din România, exprimate în valută şi plătite în valută, pe care clienţii din România au convenit cu desti- natarul să le suporte, se transformă în monedă de plată pe baza parităţii obţinute din lista cursurilor valutare, pusă la dispoziţie de calea ferată în ziua plăţii.

        NUT 5 la art. 4.4

        În cazul transporturilor efectuate de mai mulţi Tfa, în trafic local, se vor publica tarifele căilor ferate, care să per- mită calculul lor pe ruta tarifară, de la staţia de pornire sau de expediţie până la staţia de destinaţie.

        NUT 6 la art. 4.4

        Tarifele în traficul internaţional se stabilesc şi se aprobă de calea ferată.

        NUT 7 la art. 4.5

        Tarifele şi Regulamentul de transport pe căile ferate din România, precum şi Normele uniforme pentru transporturile feroviare se pot cumpăra de clientelă prin agenţii, prin sta- ţii sau prin alte puncte de desfacere, organizate de calea ferată.

        NUT 8 la art. 4.5

        Dacă tariful se modifică în timpul transportului, se aplică tarifele în vigoare la data încheierii contractului de transport.

        NUT 9 la art. 4.6

        În cazul în care se acordă reduceri tarifare şi nu se asi- gură compensările până la nivelul tarifului de transport de către autoritatea, agentul, respectiv organizaţia care a soli- citat reducerea, potrivit actului normativ, conducătorii căii ferate pot dispune măsuri pentru urmărirea încasării datoriei de la cel care trebuie să o achite şi încetarea derulării contractelor privind transporturile respective.

        NUT 10 la art. 4.7

        Legitimaţiile de călătorie care se folosesc pe baza unor convenţii sau reglementări se procură în condiţiile pe care acestea le stabilesc.

        NUT 11 la art. 4.7

        Condiţiile tarifare emise în temeiul art. 4.7. RT sunt în vigoare până la data de valabilitate stabilită sau până la noi dispoziţii, dacă nu s-a fixat un termen de valabilitate.

        NUT 12 la art. 4.9

        Rectificarea erorilor intră în vigoare la data prevăzută în publicaţia de rectificare.

        ARTICOLUL 5

        Cursul de schimb al monedelor

        1-3 În condiţiile aplicării tarifelor (tarife de import- export, transport internaţional şi altele similare), care, potrivit legii, se pot încasa în valută, calea ferată trebuie să facă public, conform art. 4.5, cursul de schimb la care efectuează convertirea sumelor în monedă străină şi acceptarea la plată a monedelor străine.

        NUT 1 la art. 5

        Dacă executarea obligaţiilor care rezultă din contractul de transport face necesară convertirea unei monede, cursul de convertire care se utilizează este cel în vigoare în ziua achitării tarifelor de transport.

        NUT 2 la art. 5

        În cazul dispoziţiilor insuficiente sau incompatibile ale expeditorului, pentru a determina itinerarul sau tarifele de aplicat, calea ferată alege itinerarul de transport sau tarifele pe care le consideră cele mai avantajoase pentru expedi- tor, calculul diferenţelor de transport de rambursat efec- tuându-se la cursul de convertire folosit iniţial pentru calculul tarifelor.

        NUT 3 la art. 5

        În cazul aplicării greşite a unui tarif sau a unor greşeli de calcul la încasarea tarifelor, calculul de convertire folosit iniţial pentru determinarea tarifelor sau cel care ar fi trebuit să fie utilizat dacă nu s-ar fi produs nici o greşeală va fi folosit pentru rambursarea diferenţelor.

        ARTICOLUL 6

        Sesizări

        6.1. Sesizările clienţilor care necesită rezolvări operative se adresează şefului staţiei, respec- tiv şefului de tren, în cazul în care trenul este în mers. Aceştia sunt obligaţi să ia măsurile de rezolvare care se impun, în limita competenţelor lor.

        1 6.2. Sesizările publicului se pot adresa verbal sau în scris şi se înregistrează în registrul de sesizări care se află în fiecare staţie.

        6.3. Calea ferată va răspunde în scris petiţionaru- lui în termen de 30 de zile.

        NUT 1 la art. 6.2

        Orice sesizare poate fi adresată direct conducătorilor ierarhici superiori ai formaţiilor de lucru ale căii ferate. De asemenea, dacă sesizarea s-a făcut potrivit art. 6.2 RT şi petentul este nemulţumit de modul de soluţionare, el se poate adresa, ulterior, organelor superioare subunităţii res- pective, menţionând cât mai cuprinzător datele necesare pentru efectuarea cercetărilor.

        ARTICOLUL 7

        Răspunderea în caz de accident nuclear

        Calea ferată este scutită de răspunderea ce îi revine potrivit Regulamentului, când paguba a fost cauzată de un accident nuclear şi dacă, în aplicarea legilor şi regulamen- telor care reglementează răspunderea în domeniul energiei nucleare, cel care exploatează o instalaţie nucleară sau o altă persoană care îl substituie este răspunzătoare de această pagubă.

        TITLUL II

        Transportul călătorilor şi al bagajelor

        CAPITOLUL 1

        Transportul călătorilor

        ARTICOLUL 8

        Condiţiile de acceptare la transport

          1. 8.1. Calea ferată efectuează transporturile de călători conform Regulamentului, atâta timp cât:

            1. 8.1.1. călătorul se conformează prezentului Regu- lament, tarifelor şi dispoziţiilor căii ferate, făcute publice;

        1 8.1.2. transportul este posibil cu agenţii şi mijloa- cele de transport disponibile, care permit satisfacerea nevoilor regulate ale traficului;

        8.1.3. transportul nu este împiedicat de împrejurări pe care calea ferată nu le poate evita şi a căror înlăturare nu depinde de ea.

        NUT 1 la art. 8.1.2

        După plecarea din staţia de pornire, dacă apare o împiedicare la transport şi continuarea acestuia nu mai este posibilă, calea ferată este obligată să transporte călătorul şi bagajele sale în staţia iniţială, fără plata tarifului.

        ARTICOLUL 9

        Persoane excluse la transport. Admiterea condiţionată

        1. 9.1. În tren şi în staţie, nu se admit sau pot fi evacuate:

          1. 1 9.1.1. persoanele în stare de ebrietate sau dro- gate, cele care, prin comportare, deran- jează pe ceilalţi călători sau care produc vătămări materialului rulant sau care nu res- pectă prevederile prezentului Regulament. Aceste persoane nu au dreptul la restituirea costului călătoriei şi a tarifelor plătite pentru transportul bagajelor lor;

          2. 2 9.1.2. persoanele care, din cauză de boală sau din alte cauze, incomodează pe ceilalţi călători, în afară de cazul când călătoresc, contra plată, într-un compartiment întreg. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa

            dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat atât pentru legitimaţia de călătorie, cât şi pentru bagaj, în condiţiile prevăzute la art. 33;

            9.1.3. persoanele care insultă personalul căii ferate aflat în timpul serviciului. Acestora li se întocmeşte proces-verbal de contraven- ţie.

            3-5 9.2. Transportul bolnavilor contagioşi se reglemen- tează prin instrucţiuni comune ale căii ferate şi ale instituţiei de stat, însărcinată cu ocroti- rea sănătăţii publice.

            NUT 1 la art. 9.1.1

            Consumul de băuturi alcoolice în vagoanele de călători clasă este interzis. Se exceptează consumul a 0,5 litri de bere din vânzările efectuate în tren de agenţii economici autorizaţi de calea ferată. Călătorii care nu respectă această interdicţie vor fi atenţionaţi şi, dacă nu se confor- mează, vor fi excluşi de la transport. Călătorilor excluşi de la transport nu li se recunosc drepturile pe care le conferă legitimaţia de călătorie.

            Comportarea necuviincioasă faţă de ceilalţi călători a persoanelor aflate în stare de ebrietate sau drogate se tra- tează potrivit legii, de agenţii căii ferate, Corpul de gardieni feroviari, respectiv de organele de poliţie.

            Insultarea personalului feroviar aflat în exerciţiul funcţiu- nii, în cazul în care întruneşte condiţiile infracţiunii de ultraj, se va trata potrivit legii penale.

            NUT 2 la art. 9.1.2

            Tariful biletelor de călătorie, al diferenţelor de clasă şi al suplimentelor corespunzătoare categoriei trenului se res- tituie parţial, în cazul îmbolnăvirii în parcurs, numai pentru distanţa neparcursă.

            Restituirea se face în staţia unde s-a întrerupt călătoria sau în staţia de pornire la care s-a înapoiat călătorul, în baza ,,vizei de neutilizare parţială", înscrisă pe legitimaţia de călătorie de către şeful staţiei unde s-a produs întrerupe- rea.

            NUT 3 la art. 9.2

            Sunt admişi la călătorie numai cu avizul special al unei unităţi sanitare suferinzii de boli molipsitoare sau cei sus- pecţi de astfel de boli (tifos exantematic, variolă, difterie, pojar, scarlatină, febră tifoidă, lepră şi alte maladii infec- ţioase), însă numai în compartimente de clasa a 2-a rezer- vate ori în vagoane de marfă sau de bagaje, special comandate. În certificatul medical trebuie să se specifice condiţiile în care bolnavul poate fi transportat, menţio- nându-se şi modalitatea de transport, din cele arătate mai sus, care se recomandă.

            În aceste cazuri, tariful se aplică astfel:

              1. 3.1. pentru bolnavii contagioşi şi însoţitorii lor, care călă- toresc în compartimentele special rezervate în vagoanele de clasa a 2-a, se încasează tariful integral de transport, corespunzător rangului trenului şi distanţei kilometrice pen- tru toţi ocupanţii compartimentului, însă cel puţin numărul de locuri din compartiment. Pentru dezinfectarea vagonului se încasează tariful de dezinfectare. Dacă bolnavul schimbă în parcurs compartimentul în staţiile de legătură, tariful de dezinfectare se plăteşte pentru vagoanele utilizate. Toate aceste tarife se încasează pe biletul de călătorie în grup.

              2. 3.2. pentru vagoane de bagaje sau de marfă (acope- rite), care se ataşează la trenurile de marfă sau de per- soane la cererea bolnavilor contagioşi sau a celor suferinzi de orice alte boli, pe baza certificatelor medicale, tariful se calculează şi se aplică conform prevederilor pentru vagoane

            special comandate, eliberându-se bilet de călătorie în grup, cu care se încasează şi tarifele de dezinfectare.

            NUT 4 la art. 9.2

            Bolnavii necontagioşi, transportaţi pe targă sau pe căru- cior, pot călători în vagoanele de călători clasă sau în vagoanele de bagaje ale trenurilor de călători. În vagoanele de bagaje aceştia pot călători numai pe baza certificatelor medicale, în care se precizează acest mod de transport, precum şi faptul că bolnavul nu suferă de o boală molipsi- toare.

            Într-un vagon de bagaje poate fi primit numai un singur bolnav pe targă sau pe cărucior, cu cel mult doi însoţitori, tariful calculându-se astfel:

            plată, restituindu-i-se tarifele plătite pentru distanţa neefectuată.

            1. 8 10.7. Dacă întreruperea sau suspendarea circula- ţiei unui tren a fost anunţată înaintea plecă- rii din staţia de pornire, călătorii vor plăti tarifele aferente rutei ocolitoare.

              8, 9 10.8. În cazul în care linia s-a întrerupt într-un punct, calea ferată va organiza, pe cât posi- bil, un serviciu de transport pentru călători şi bagaje cu alte vehicule. Tarifele plătite pen- tru transportul cu aceste vehicule vor fi suportate de călători, dacă întreruperea a fost anunţată înainte de plecarea trenului din

                1. 4.1. la trenurile de persoane, bolnavul pe targă sau pe cărucior trebuie să posede două legitimaţii de călătorie, iar însoţitorii câte o legitimaţie clasa a 2-a, toate acestea putând fi cu tarif întreg, cu reducere sau gratuite, după caz, în funcţie de drepturile la călătorie pe care le are călătorul;

                2. 4.2. la trenurile de rang superior, bolnavul pe targă sau pe cărucior şi însoţitorii acestuia trebuie să posede şi câte un supliment de tren, corespunzător rangului acestuia.

              Nu se cere tichet de rezervare.

              NUT 5 la art. 9.2

              În vagoanele clasă, bolnavii necontagioşi transportaţi pe targă sau pe cărucior trebuie să prezinte atâtea legitimaţii de călătorie valabile la trenul respectiv câte locuri ocupă cu targa sau cu căruciorul.

              Însoţitorii bolnavului trebuie să posede legitimaţii de călătorie valabile la trenul respectiv. Toate aceste legitimaţii pot fi cu tarif întreg, gratuite sau cu reducere.

              ARTICOLUL 10

              Mersul trenurilor şi suspendarea circulaţiei trenurilor

                1. 10.1. Călătorii se transportă cu trenuri prevăzute în mersul trenurilor, publicat şi afişat la sta- ţii, cu trenuri suplimentare, cu vagoane suplimentare sau cu trenuri special coman- date, necuprinse în mersul trenurilor.

                2. 10.2. Calea ferată trebuie să aducă la cunoştinţă publicului întreruperea circulaţiei trenurilor, prin mass-media şi prin afişare în staţii.

              1. 1 10.3. Întârzierea trenurilor se aduce la cunoştinţă publicului prin anunţuri afişate în staţii sau transmise prin instalaţiile de amplificare existente.

                2-7 10.4. Condiţiile în care pot fi utilizate anumite tre- nuri, vagoane sau servicii se prevăd în mer- sul trenurilor şi, după caz, în normele uniforme privind transporturile.

                10.5. Când, din cauza întârzierii trenului, călătorul nu prinde trenul de legătură pentru continua- rea călătoriei, calea ferată este obligată să îl transporte cu bagajele sale, fără a per- cepe noi tarife, cu primul tren de acelaşi rang sau de rang inferior, pe aceeaşi rută sau pe altă rută, astfel ca acesta să ajungă la destinaţie cu întârzierea cea mai mică.

                10.6. În cazul suspendării circulaţiei unui tren, dacă acest fapt nu a fost cunoscut înainte de plecarea din staţia de pornire, iar călăto- rul nu doreşte să continue călătoria cu alte trenuri sau pe alte rute, calea ferată este obligată să îl transporte înapoi la staţia de plecare cu primul tren în circulaţie, fără

                staţia de pornire.

    2. 10 10.9. Călătorul poate renunţa la călătorie sau amâna călătoria, dacă prezintă legitimaţia pentru viza de neutilizare în termenul prevă- zut în normele uniforme privind trans- porturile. Dacă se întrebuinţează un tren sau servicii cu tarife mai mari, călătorul va plăti diferenţa de tarif.

      10.10. Prin aceste dispoziţii nu se prelungeşte durata legitimaţiilor de călătorie al căror timp de întrebuinţare este determinat prin Nor- mele uniforme privind transporturile.

      NUT 1 la art. 10.3

      Întârzierile trenurilor, suspendarea circulaţiei acestora sau anularea lor se anunţă din timp. Calea ferată nu răspunde de daunele pe care le-ar putea suferi un călător prin întâr- zierea plecării sau sosirii unui tren, nici pentru suspendarea circulaţiei trenurilor sau pentru întreruperea călătoriei.

      NUT 2 la art. 10.4

      Transportul călătorilor se face:

        1. 2.1. cu trenurile de călători din program, prevăzute în mersul trenurilor;

        2. 2.2. cu trenurile suplimentare puse în circulaţie de calea ferată;

        3. 2.3. cu trenurile speciale de călători, comandate de per- soanele interesate.

      NUT 3 la art. 10.4

      Tarifele sunt diferenţiate în funcţie de parcurs, de vite- zele de circulaţie şi de gradul de confort pe diferitele nive- luri de tarifare. Categoriile de trenuri care se grupează prin tarife sunt următoarele:

        1. 3.1. trenuri de persoane ÅŸi trenuri curse de persoane;

        2. 3.2. trenuri accelerate fără regim de rezervare a locurilor (accelerate FRRL);

        3. 3.3. trenuri accelerate cu regim de rezervare a locurilor (accelerate CRRL);

        4. 3.4. trenuri rapid ÅŸi expres;

        5. 3.5. trenuri intercity;

        6. 3.6. trenuri intercity expres;

        7. 3.7. tren accelerat automotor;

        8. 3.8. tren de persoane automotor;

        9. 3.9. eurocity;

        10. 3.10. euronight;

        11. 3.11. trenuri special comandate.

      Condiţiile de punere în circulaţie a trenurilor se stabilesc de calea ferată.

      NUT 4 la art. 10.4

      Pentru transportul călătorilor se folosesc:

        1. 4.1. vagoane clasa 1;

        2. 4.2. vagoane clasa a 2-a;

        3. 4.3. vagoane clasa 1 ÅŸi clasa a 2-a;

        4. 4.4. vagoane de dormit;

        5. 4.5. vagoane-cuşetă;

        6. 4.6. vagoane-salon;

        7. 4.7. automotoare şi remorci de automotoare clasa 1, clasa a 2-a şi clasa 1, respectiv, clasa a 2-a, după caz.

      NUT 5 la art. 10.4

      Compunerea garniturilor trenurilor de călători şi felul vagoanelor se stabilesc de calea ferată după solicitările tra- ficului, iar trenurile speciale se compun potrivit cererii celui care le-a comandat.

      NUT 6 la art. 10.4

      În cazul întreruperilor de circulaţie sau în cazul suspen- dării circulaţiei unui tren pe un anumit parcurs, neanunţate înainte de începerea călătoriei, se procedează astfel:

        1. 6.1. când călătorul cere transportarea sa şi a bagajelor sale la destinaţie cu un tren pe aceeaşi rută sau pe o rută ocolitoare, călătoria se execută în baza legitimaţiei pe care o posedă călătorul aflat în această situaţie, vizată de şeful staţiei în care s-a produs întreruperea. Dacă, pentru a ajunge la destinaţie, nu există decât un tren de rang supe- rior sau trenul respectiv nu are decât clase superioare, călătorul poate folosi fie trenul, fie vagonul de călători de clasă superioară, fără plata diferenţei de tarif. Dacă se folo- seşte un tren cu regim de rezervare a locurilor, se plăteşte costul tichetului de rezervare sau suplimentul intercity sau intercity expres, după caz;

        2. 6.2. când călătorul cere înapoierea sa şi a bagajelor sale la staţia de pornire, precum şi restituirea costului pen- tru parcursul nestrăbătut, şeful staţiei de întrerupere face valabilă legitimaţia de călătorie şi recipisa de bagaje pentru înapoiere, iar restituirea tarifelor se face la staţia de por- nire, conform prevederilor din tarifele căii ferate.

      NUT 7 la 10.4

      Imediat după producerea unei întreruperi de circulaţie, şeful staţiei unde s-a produs întreruperea trebuie să infor- meze călătorii sosiţi în această staţie cu privire la posibili- tăţile existente pentru continuarea călătoriei şi despre modul cum este organizată vizarea legitimaţiilor de călătorie.

      Toate legitimaţiile de călătorie trebuie să poarte una din următoarele vize, sub semnătura agentului căii ferate, şi ştampila rotundă:

        1. 7.1. ,,Întrerupt circulaţia, telegrama nr. .......................... din .............., valabil pentru înapoiere la staţia de pornire";

        2. 7.2. ,,Întrerupt circulaţia, telegrama nr. .............................

          din ......................, valabil pe ruta ....................... sau cu tre-

          nul ................. din ";

        3. 7.3. ,,Întrerupt circulaţia, telegrama nr. ...........................

      din ................................., se va restitui costul pentru dis- tanţa ".

      Dacă, din cauza întârzierii sau a suspendării circulaţiei unui tren, legătura nu mai poate avea loc şi călătorul doreşte să-şi continue călătoria, calea ferată este obligată să îl transporte cu bagajele sale, fără plata diferenţelor, cu un tren care circulă în aceeaşi direcţie chiar pe rută ocoli- toare.

      Dacă, pentru a ajunge la destinaţie, într-un interval de 3 ore de la sosirea în staţia de legătură nu există decât un tren de rang superior sau un tren care nu are decât clase superioare, călătorul poate folosi fie trenul de rang supe- rior, fie trenul cu clase superioare, cu plata diferenţei.

      Dacă se foloseşte un tren cu locuri rezervate, se plă- teşte costul tichetului de rezervare sau suplimentul intercity sau intercity expres, după caz.

      Când călătorul nu doreşte să îşi continue călătoria cu un alt tren sau pe o altă rută, calea ferată este obligată să îl transporte împreună cu bagajele sale la staţia de por-

      nire, fără plată, şi să îi restituie costul pentru parcursul nestrăbătut.

      În toate cazurile, călătorul este obligat să se prezinte, în termen de maximum o oră de la sosirea trenului, la şeful de staţie, care îi va înscrie viza necesară pe legitimaţia de călătorie, procedându-se aşa cum s-a arătat în cazul vize- lor de întrerupere a circulaţiei. În cazul pierderii legăturii, pe legitimaţia de călătorie se va face menţiunea ,,pierdut legă- tura, valabil la trenul ................. din ......................", apli- cându-se semnătura şi ştampila.

      NUT 8 la art. 10.7 ÅŸi art. 10.8

      Calea ferată este obligată să-i anunţe pe călători, înainte de plecare, despre întreruperile de circulaţie pro- duse pe reţea sau despre suspendarea circulaţiei trenurilor pe anumite parcursuri. Anunţarea se face prin afişe la ghi- şeele de bilete şi prin alte mijloace (televiziune, radio) şi alte modalităţi de avizare.

      NUT 9 la art. 10.8

      În cazul întreruperilor de circulaţie sau în cazul suspen- dării circulaţiei unui tren pe un anumit parcurs, neanunţate înainte de începerea călătoriei, serviciul de transbordare cu diferite vehicule poate fi folosit de călători fără plată.

      NUT 10 la art. 10.9

      Renunţarea sau amânarea călătoriei impune prezentarea obligatorie a legitimaţiei de călătorie, în termen de cel mult o oră de la sosire, la ghişeul special afectat pentru aceasta, din staţie, sau la şeful de staţie, pentru obţinerea vizei aferente.

      ARTICOLUL 11

      Legitimaţiile de călătorie şi durata valabilităţii lor

      1-32 11.1. Orice legitimaţie de călătorie trebuie să con- ţină menţiunile prevăzute în normele uni- forme privind transporturile.

      33-3511.2. Legitimaţiile de călătorie se obţin de la staţii, agenţii, de la agenţi autorizaţi, precum şi de la personalul de tren, în condiţiile stabilite de calea ferată.

        1. 11.3. Tarifele pentru legitimaţiile de călătorie obţi- nute de la agenţii, agenţi autorizaţi şi de la personalul de tren pot fi mai mari decât cele de la casele de bilete din staţii, în con- diţiile legii.

        2. 11.4. Călătorul trebuie să verifice pe loc, la primi- rea legitimaţiei de călătorie, dacă aceasta corespunde cererii sale.

        3. 11.5. Revinderea legitimaţiilor de călătorie nu este permisă. Legitimaţiile de călătorie găsite în aceste cazuri vor fi anulate, iar călătorii vor fi consideraţi şi trataţi ca fiind fără legitima- ţie de călătorie.

          Persoanele neautorizate care revând legiti- maţii de călătorie vor fi tratate drept contra- venienţi.

        4. 11.6. Cedarea legitimaţiilor de călătorie altor pesoane care nu au dreptul la acestea este interzisă.

          Legitimaţiile găsite în această situaţie sunt reţinute de personalul de tren; călătorii în cauză vor fi consideraţi şi trataţi ca fiind fără legitimaţie de călătorie.

        5. 11.7. Calea ferată va face publice, conform art. 4.5, normele de utilizare şi duratele de valabilitate a legitimaţiilor de călătorie.

      NUT 1 la art. 11.1

      Orice legitimaţie de călătorie trebuie să conţină, în mod obligatoriu, următoarele menţiuni:

        1. 1.1. seria, numărul şi timbrul sec C.F.R.;

        2. 1.2. parcursul;

        3. 1.3. clasa;

        4. 1.4. tariful;

        5. 1.5. datele de valabilitate (anul, luna, ziua, eventual tim- pul ÅŸi altele asemenea).

      NUT 2 la art. 11.1

      Pe legitimaţiile de călătorie care trebuie să conţină tim- pul, acesta se va menţiona astfel:

        1. 2.1. timpul 1, când plecarea trenului are loc între orele 0,01-6,00;

        2. 2.2. timpul 2, când plecarea trenului are loc între orele 6,01-12,00;

        3. 2.3. timpul 3, când plecarea trenului are loc între orele 12,01-18,00;

        4. 2.4. timpul 4, când plecarea trenului are loc între orele 18,01-24,00 ale zilei respective.

      În afară de aceste menţiuni obligatorii, unele legitimaţii de călătorie mai pot conţine şi alte menţiuni ajutătoare în legătură cu modul lor de utilizare, precum: numele călăto- rului, fotografia.

      NUT 3 la art. 11.1

      Legitimaţiile de călătorie în traficul local al căii ferate trebuie să corespundă, ca formă şi conţinut, modelelor din

      ,,Colecţia legitimaţiilor de călătorie în trafic local".

      Legitimaţiile de călătorie sunt valabile de la data indicată de casier prin compostare, vizare sau înscriere pentru înce- perea călătoriei şi până în momentul când trenul cu care s-a început călătoria (respectiv ultimul tren direct de legă- tură) ajunge în staţia de destinaţie, valabilitatea prelun- gindu-se cu timpul de întrerupere la care dă, eventual, dreptul legitimaţia de călătorie respectivă.

      NUT 4 la art. 11.1

      Biletele de carton sunt legitimaţii cu preţ fix.

      Toate menţiunile obligatorii prevăzute în normele uni- forme sunt tipărite pe bilet, cu excepţia valabilităţii, care se imprimă prin compostare în momentul eliberării biletului. Compostarea se face pe versoul biletelor, la un singur capăt, cu aparate acţionate manual, mecanic sau electro- mecanic, prin presare sau tipărire, şi conţine, în ordine suc-

      cesivă, următoarele date:

        1. 4.1. timpul zilei, exprimat printr-o cifră arabă (1, 2, 3

          sau 4);

        2. 4.2. data zilei, exprimată prin două cifre arabe (02, 12, 31 etc.);

        3. 4.3. luna, exprimată prescurtat prin trei litere (IAN, FEB etc.);

        4. 4.4. anul, exprimat prin ultimele două cifre (98, 99 etc.).

          În cazul defectării compostorului, datele de valabilitate se marchează prin aplicarea ştampilei cu tipe pe versoul biletului.

          În afara menţiunilor obligatorii, pe biletele de carton mai sunt tipărite:

        5. 4.5. numărul casei emitente;

        6. 4.6. denumirea prescurtată a subunităţii de care aparţine unitatea emitentă;

        7. 4.7. alte menţiuni ajutătoare (anul tipăririi etc.).

      Biletele de carton se tipăresc la tipografie sau la maşina de tipărit bilete la ghişeu. Emiterea biletelor se face pentru fiecare relaţie în parte.

      Parcursul se indică prin denumirea staţiei de pornire şi a staţiei de destinaţie, precum şi a rutei, când călătoria se poate efectua pe mai multe rute.

      Nu se admite modificarea staţiei de destinaţie tipărită pe bilet.

      Clasa pentru care sunt valabile biletele este tipărită cu cifre şi este indicată, de regulă, şi prin culoarea cartonului (verde, pentru clasa 1, şi maro, pentru clasa a 2-a).

      NUT 5 la art. 11.1

      Biletele de carton cu 50 % reducere (pentru copii, pensio- nari, elevi şi studenţi) se tipăresc pe clase şi pe zone kilo- metrice.

      Staţia de destinaţie şi ruta se înscriu de casier în momentul emiterii.

      Biletele pentru pensionari, elevi şi studenţi se eliberează potrivit hotărârilor Guvernului României.

      NUT 6 la art. 11.1

      Biletele de carton dus-Întors, pentru călătoria dus-întors, se emit ca bilete de carton la clasa a 2-a, valabile până la distanţa de 250 de km.

      Biletele dus-întors sunt valabile fără viză pentru călătoria de înapoiere în aceeaşi zi, cu un tren care pleacă, potrivit graficului, cel mai târziu până la ora 24,00 inclusiv din sta- ţia de înapoiere.

      Aceste bilete nu dau dreptul la întreruperea călătoriei. Viza pentru amânarea călătoriei la ducere nu prelungeşte termenul lor de valabilitate.

      Biletele dus-întors se perforează de personalul de tren la ducere şi, respectiv, la înapoiere în locurile indicate pe verso.

      Restituirea contravalorii biletelor dus-întors se efectuează conform normelor generale.

      NUT 7 la art. 11.1

      Biletele de carton pentru diferenţa de clasă se tipăresc pe zone kilometrice.

      Ele se completează de agentul căii ferate, la emitere,

      cu:

        1. 7.1. numărul legitimaţiei de călătorie de clasă inferioară, pe care o completează;

        2. 7.2. denumirea staţiei de destinaţie până unde s-a plătit diferenţa de clasă.

      NUT 8 la art. 11.1

      Biletele de carton combinate se emit în relaţiile frecvent solicitate.

      Se pot folosi bilete de carton cu preţ întreg de clasa 1 şi clasa a 2-a, combinate cu supliment corespunzător cate- goriei trenului (accelerat sau rapid) şi cu tichet de rezer- vare.

      Aceste bilete se completează de agentul căii ferate, la emitere, cu:

        1. 8.1. numărul trenului;

        2. 8.2. numărul vagonului;

        3. 8.3. numărul locului rezervat.

      În cazul întreruperii călătoriei, tichetul îşi pierde valabili- tatea.

      NUT 9 la art. 11.1

      Biletele de control au formatul biletelor de carton şi sunt de două feluri:

        1. 9.1. bilete de control cu plată, care se tipăresc cu caractere de culoare neagră;

        2. 9.2. bilete de control creditate, care se tipăresc cu caractere de culoare roşie.

      Biletele de control se emit în legătură cu un bilet de călătorie în grup, câte unul pentru fiecare persoană care face parte din grupul respectiv, inclusiv pentru conducătorul de grup.

      Biletele de control sunt prevăzute cu serie, număr şi timbru sec CFR.

      La emitere, agentul căii ferate trebuie să înscrie pe fie- care bilet de control numărul biletului de călătorie în grup pentru care s-a întocmit şi clasa la care are dreptul să călătorească posesorul.

      Biletele de control se compostează ca şi biletele de car- ton.

      Dacă biletul de călătorie a fost emis pentru dus-întors, biletele de control sunt valabile, de asemenea, atât la ducere, cât şi la întoarcere. Nu se admite emiterea altor bilete de control pentru întoarcere.

      Biletele de control prezentate în tren fără biletul de călă- torie în grup, în legătură cu care au fost emise, nu se iau în considerare de personalul de tren sau de organele de control.

      Tariful biletelor de control se încasează prin biletul de călătorie în grup, împreună cu celelalte tarife de transport.

      NUT 10 la art. 11.1

      1. 10.1. Biletul bianco este o legitimaţie de călătorie indivi- duală care se compune dintr-un grup de patru file, supra- puse, şi anume:

        1. 10.1.1. cuponul de control;

        2. 10.1.2. biletul de călătorie propriu-zis, care se înmâ- nează călătorului; acesta se confecţionează din hârtie cu filigran CFR tipărit în culoare roz pe faţă. Restul filelor se confecţionează din hârtie subţire de culoare albă;

        3. 10.1.3. fişa de scontrare, care se înmânează, de ase- menea, călătorului şi se reţine de personalul de tren la prima revizie a biletelor;

        4. 10.1.4. matca biletului, care rămâne la carnet.

      2. 10.2. Menţiunile obligatorii din biletul bianco se înscriu de agentul căii ferate sau sunt tipărite după cum urmează:

        1. 10.2.1. seria şi numărul sunt tipărite, iar timbrul sec este aplicat de serviciul imprimate strict socotite înainte de expe- dierea formularelor la staţii;

        2. 10.2.2. parcursul se completează în spaţiile respective, staţia de pornire exprimându-se prin ştampila cu numele acestei staţii, cea de destinaţie, eventual şi ruta, înscri- indu-se de casier în momentul înlocuirii. Denumirea staţiei de destinaţie trebuie înscrisă complet, cu numele prevăzut de indicatorul kilometric în vigoare la data emiterii. Ca sta- ţii care indică ruta se folosesc staţiile mai importante sau mai cunoscute, situate după punctele de ramificaţie. Indicarea rutei prin staţii de ramificaţie nu este permisă, întrucât se pot produce confuzii asupra rutei reale pe care călătorul trebuie să o urmeze;

        3. 10.2.3. clasa se înscrie de agentul căii ferate, folo- sindu-se cifrele arabe (1, 2) repetate în litere (,,una",

          ,,două"). Folosirea cifrelor romane (I, II) nu este permisă;

        4. 10.2.4. preţul se înscrie de agentul căii ferate în spaţiile respective, arătându-se ce reprezintă fiecare sumă. La sfâr- şit, totalul se repetă în litere.

      3. 10.3. Timpul de valabilitate a biletului bianco se înscrie de casier, indicându-se numărul trenului pentru care s-a emis, ziua, luna şi anul. Nu este permisă înscrierea timpu- lui zilei, ca în cazul compostării sau al vizării, ci numai a numărului trenului scris complet, a zilei, exprimată prin două cifre (de exemplu: 03, 06, 23), iar luna trebuie înscrisă complet, în litere, şi nu prin cifre (ianuarie, august, decembrie, şi nu I, VIII, XII sau 1, 8, 12).

      4. 10.4. Ca menţiuni ajutătoare, pe biletul bianco trebuie să figureze:

        1. 10.4.1. ştampila staţiei emitente sau de domiciliu a per- sonalului de tren;

        2. 10.4.2. semnătura emitentului;

        3. 10.4.3. distanţa kilometrică dintre staţia de plecare şi cea de destinaţie;

        4. 10.4.4. calendarul pe margine, pentru a fi perforat de personalul de tren cu ocazia reviziei biletelor în tren.

      1. 11.5. Întocmirea biletelor bianco se face prin calchiere cu indigo. Este cu desăvârşire interzis ca biletul bianco să se completeze pe rând, adică mai întâi o parte din părţile componente ale biletului şi după aceea restul părţilor. Calchierea se face cu foi de hârtie indigo îndoite, pentru a se imprima datele înscrise şi pe versoul formularului.

        Biletul bianco se emite de agentul căii ferate pentru toate tarifele plătite de călător la trenul respectiv. Completarea biletului bianco de către agentul căii ferate cu alte bilete, suplimente sau tichete de carton nu este per- misă. Astfel, un bilet bianco emis la un tren accelerat sau rapid va cuprinde atât preţul biletului, cât şi al suplimentului pentru tren accelerat sau rapid şi al tichetului. La emiterea biletului bianco cu plată pentru un tren cu locuri rezervate se va completa şi spaţiul anume rezervat în formular pen- tru indicarea locului.

      2. 11.6. În cazul în care călătorul posedă o legitimaţie de călătorie pentru tren de persoane şi solicită la casă com- pletarea ei pentru a călători cu un tren de categorie supe- rioară, într-o clasă superioară, pe altă rută şi alte situaţii similare, se va emite un bilet bianco pe care se va men- ţiona numărul, seria şi felul legitimaţiei de călătorie la care se referă diferenţa (bilet de carton, bianco, special, abona- ment şi altele similare).

      3. 11.7. Biletul bianco se emite pentru un singur călător.

      4. 11.8. Biletul bianco se foloseşte în lipsa biletelor de car- ton într-o anumită relaţie, pentru încasarea următoarelor tarife de transport: pentru suplimentele de tren accelerat, rapid, intercity sau intercity expres, pentru tichetele de rezervare a locurilor, pentru diferenţe de clasă sau de rută, pentru prestaţii suplimentare, precum şi în cazul în care se solicită continuarea călătoriei corespunzătoare unei alte legi- timaţii pe care o posedă călătorul. În astfel de cazuri, uni- tatea emitentă menţionează pe biletul bianco eliberat ,,în legătură cu legitimaţia nr. .... ", felul acesteia, şi încasează preţurile de transport corespunzătoare pentru relaţia, clasa şi ruta înscrise pe biletul respectiv.

      5. 11.9. Agenţiile de voiaj pot elibera bilete bianco pentru călătorii simple cu anticipaţie de 10 zile, respectiv cu anti- cipaţie de 30 de zile pentru călătorii dus-întors, valabile din orice staţie pentru orice staţie.

      6. 11.10. În cazul în care biletul bianco se emite ca dife- renţă de rută, clasă sau supliment de tren accelerat, rapid sau intercity, se va menţiona pe acesta numărul, seria şi felul legitimaţiei de călătorie la care se referă.

      7. 11.11. Pe biletul bianco se încasează şi tarifele de transport şi suplimentare, prevăzute în procesele-verbale de contravenţie. În acest caz, biletul bianco se va completa cu următoarele date: numărul procesului-verbal şi data întocmi- rii lui, numele şi prenumele contravenientului, distanţa pe care a călătorit şi staţia de domiciliu a organului care a întocmit procesul-verbal de contravenţie. Alături de semnă- tura agentului căii ferate emitent se va trece şi data întoc- mirii biletului bianco cu plată. Fişele de scontrare şi procesele-verbale de contravenţie pentru călătoria fără legi- timaţie de călătorie se reţin de agentul căii ferate.

    În cazul proceselor-verbale întocmite pentru alte contra- venţii decât călătoria fără bilet, tarifele se încasează cu bilet bianco, iar amenda şi despăgubirile ce revin căii ferate se încasează cu chitanţa ,,diverse încasări". Biletul bianco, fişa de scontrare şi chitanţa ,,diverse încasări" se înmâ- nează contravenientului.

    NUT 11 la art. 11.1

      1. 11.1. Biletul de călătorie În grup, cu plată, este o legiti- maţie de călătorie ce se emite pentru transportul călătorilor

        în grup cu trenurile în circulaţie sau cu trenuri ori vagoane special comandate.

      2. 11.2. Biletul de călătorie în grup se compune dintr-un grup de 4 file, şi anume:

        1. 11.2.1. cuponul de control, la care se anexează un exemplar din tabelul nominal, dacă este cazul;

        2. 11.2.2. biletul de călătorie propriu-zis, care se înmâ- nează conducătorului de grup;

        3. 11.2.3. buletinul de control, care se înmânează condu- cătorului de grup şi va fi reţinut ulterior de personalul de tren;

        4. 11.2.4. matca biletului, care rămâne la carnet.

      3. 11.3. Biletele de călătorie în grup sunt valabile 30 de zile de la data începerii călătoriei.

      4. 11.4. Călătoria în grup trebuie să se termine cel mai târziu la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate.

      5. 11.5. Biletele de călătorie în grup pentru trenuri sau vagoane special comandate se eliberează numai pe baza ordinelor pentru punere în circulaţie a acestora. Numărul ordinului şi denumirea unităţii care a aprobat punerea în circulaţie se vor nota pe biletul de călătorie în grup, iar ordinul se va anexa la cuponul de control al biletului în grup respectiv.

      6. 11.6. Orice modificări survenite în compunerea trenului special trebuie comunicate din timp agentului căii ferate pentru a le avea în vedere la calcularea tarifelor.

      7. 11.7. La întocmirea biletului de călătorie în grup se vor respecta spaţiile prevăzute în formular, completându-se numai cele necesare, în cazul pentru care se întocmeşte, restul spaţiilor anulându-se prin barare.

      8. 11.8. Cuantumul reducerii acordate la aplicarea tarifelor se va înscrie în rubrica ,,preţ unitar".

      9. 11.9. Pentru fiecare călător care face parte dintr-un grup organizat se emite câte un bilet de control prin care se justifică apartenenţa la grupul respectiv. Biletele de control sunt valabile numai în legătură cu biletele de călătorie în grup şi se utilizează în aceleaşi condiţii ca şi biletul de călătorie în grup în legătură cu care au fost emise. Biletele de control se predau conducătorului de grup, care este obligat să le distribuie fiecărui călător înainte de începerea călătoriei. Biletele de control prezentate în tren fără biletul de călătorie în grup nu sunt valabile.

    NUT 12 la art. 11.1

    Biletele de călătorie speciale pe zone kilometrice sunt legi- timaţii de călătorie tip foaie, clasa 1 şi clasa a 2-a, şi se compun din trei părţi, şi anume: biletul de călătorie pro- priu-zis, cuponul statistic şi matca.

    Aceste bilete se pun la dispoziţie agenţilor economici, contra cost, prin agenţiile de voiaj ale căii ferate.

    Biletele se completează de emitent numai cu cerneală sau la maşina de scris.

    Primele două părţi se prezintă agentului căii ferate, care reţine cuponul statistic şi vizează biletul de călătorie, iar matca rămâne la emitent. Biletul special se poate utiliza în orice relaţie şi pe orice rută, cu condiţia să nu depăşească zona kilometrică tipărită pe bilet.

    În lipsa biletelor speciale pe o anumită zonă kilometrică, se pot folosi maximum două bilete de zone diferite, care, împreună, totalizează cel puţin tariful zonei solicitate, cu condiţia ca fiecare bilet să fie completat cu relaţia în limita zonei kilometrice tipărite pe bilet.

    Dacă emitentul a trecut din eroare ca destinaţie o loca- litate care nu corespunde cu denumirea staţiei căii ferate, agentul căii ferate care vizează biletul va înscrie deasupra denumirii înscrise de emitent denumirea corectă a staţiei căii ferate de destinaţie, aplicând ştampila cu tipe.

    Biletele de călătorie speciale pe zone kilometrice pot fi vizate pentru plecare oricând, fără a se ţine seama de data emiterii lor, cu condiţia de a nu avea nici un fel de corecturi, ştersături şi alte modificări de orice fel, nici chiar certificate.

    Aceste bilete sunt nominale, se întocmesc pentru o sin- gură persoană şi dau dreptul la călătoria cu tren de per- soane.

    Pentru a se călători cu un tren de rang superior trebuie să se plătească suplimentul corespunzător categoriei de tren, respectiv tichetul de rezervare.

    Dacă distanţa kilometrică între staţia de pornire şi cea de destinaţie pe ruta indicată pe bilet este mai mare decât zona kilometrică tipărită pe bilet sau se solicită să se călă- torească la o clasă superioară sau pe o rută care se înca- drează într-o zonă kilometrică mai mare, se admite plata diferenţelor de clasă, zonă sau rută, calculate conform tari- fului biletelor speciale. Aceste diferenţe se încasează cu bilet bianco, pe care se face menţiunea ,,diferenţa de la zona/clasa/ruta-la zona/clasa/ruta, bilet special nr. ".

    NUT 13 la art. 11.1

      1. 13.1. Biletul de călătorie În circuit este o legitimaţie de călătorie care dă dreptul titularului să plece dintr-o anumită staţie şi să călătorească pe anumite parcursuri până la îna- poierea în staţia de pornire, pe un traseu în circuit, stabilit de titular.

        Biletul poate fi emis şi pentru grupuri de maximum 6 persoane (un conducător şi 5 însoţitori).

        Acest bilet se emite pentru călătoria cu tren de per- soane, la clasa 1 sau la clasa a 2-a.

        Pentru a putea călători cu trenurile accelerate FRRL, precum şi cu trenurile accelerate şi rapide CRRL sau cu trenurile intercity, posesorii de bilete de călătorie în circuit trebuie să îşi procure, după caz, suplimente corespunză- toare categoriei trenului, precum şi tichete de rezervare pentru toate persoanele care fac parte din grupul respectiv.

        La solicitarea călătorilor, se pot emite bilete de călătorie în circuit valabile şi la trenuri accelerate sau rapide, caz în care, biletele respective sunt valabile pentru călătoria cu trenuri rapide sau accelerate CRRL numai dacă se procură tichete de rezervare pentru toate persoanele din grupul res- pectiv.

        Biletul de călătorie în circuit este valabil două luni şi dă dreptul la un număr nelimitat de întreruperi în termenul de valabilitate, din care cel puţin trei întreruperi obligatorii de minimum 24 de ore.

        Acest bilet nu poate fi folosit pentru călătorii în interesul serviciului şi nu poate fi decontat.

      2. 13.2. Biletul de călătorie în circuit se compune din trei file:

        1. 13.2.1. cuponul de control, care se reţine de emitent şi se anexează la cont;

        2. 13.2.2. biletul de călătorie propriu-zis, care se înmâ- nează călătorului sau conducătorului de grup;

        3. 13.2.3. matca biletului, care rămâne la carnet. Completarea se face numai cu pix cu pastă, prin cal-

          chiere cu indigo.

      3. 13.3. Biletul de călătorie în circuit se emite la cererea scrisă a călătorilor, adresată agenţiilor de voiaj sau staţiilor care emit legitimaţii de călătorie cu anticipaţie, cel mai târ- ziu cu 24 de ore înainte de începerea primei călătorii.

      4. 13.4. Cererea de emitere a biletului de călătorie în cir- cuit trebuie să conţină următoarele elemente:

        1. 13.4.1. numele ÅŸi prenumele solicitantului;

        2. 13.4.2. domiciliul;

        3. 13.4.3. numărul buletinului de identitate şi emitentul acestuia;

        4. 13.4.4. clasa;

        5. 13.4.5. circuitul pe care se solicită emiterea biletului;

        6. 13.4.6. numele şi prenumele persoanelor care îl însoţesc pe solicitant, inclusiv al copiilor, pentru care se va preciza vârsta;

        7. 13.4.7. data începerii călătoriei.

      5. 13.5. Clasa la care este valabil biletul se înscrie în cifre arabe şi în litere. Datele de valabilitate se înscriu pe bilet şi se perforează pe calendarul de pe marginea din partea dreaptă a biletului.

        Pe biletul de călătorie în circuit se specifică, separat, numele copiilor sub 10 ani, care beneficiază de reducerea de 50 % din tarifele de transport.

        Parcursurile care formează circuitul ales de călători se trec în ordinea lor succesivă. Nu se admite ca circuitul să se închidă de două ori atât în staţia de pornire, cât şi în parcurs. Se admite ca în circuitul solicitat de călători să fie porţiuni care se parcurg de două ori (o dată la dus şi o dată la întors) numai în cazul secţiilor înfundate, cu condi- ţia ca lungimea totală dus-întors a acestor porţiuni să nu depăşească o treime din totalul lungimii circuitului. În cazul în care în circuitul solicitat de călător sunt porţiuni pe care se folosesc alte mijloace de transport (auto, navale), aceste porţiuni se vor trece în bilet, fără a se menţiona distanţa kilometrică şi fără a se calcula tarifele de transport. Nu se admite ca pe parcursurile pe care există cale ferată să se folosească alte mijloace de transport.

        Biletul de călătorie în circuit se completează de agentul căii ferate cu toate datele cerute de formular.

      6. 13.6. Tarifele se calculează numai pentru distanţele efectiv parcurse pe calea ferată.

        Preţul unui bilet de călătorie în circuit se calculează în funcţie de distanţa kilometrică totală a circuitului şi se înscrie în spaţiul afectat în acest scop pe faţa biletului, în funcţie de clasa pentru care a fost ermis şi de numărul de persoane care călătoresc cu tarif întreg şi cu tarif redus pe baza biletului respectiv.

        În cazul în care se solicită călătoria cu trenuri accele- rate pe tot circuitul, pe lângă tariful pentru trenul de per- soane, pe toată distanţa, se va încasa şi dublul tarifului suplimentului pentru tren accelerat, zona peste 250 km.

        În cazul în care se solicită călătoria cu trenuri rapide pe tot circuitul, pe lângă tariful pentru trenul de persoane, pe toată distanţa, se va încasa şi dublul tarifului unui supli- ment pentru tren rapid, corespunzător zonei kilometrice în care se încadrează jumătate din lungimea totală a circuitului.

      7. 13.7. Pe versoul biletului se înscriu numele şi prenu- mele persoanelor care îl însoţesc pe titularul biletului şi felul actului cu care se legitimează în tren, adică buletinul de identitate, pentru adulţi, şi certificatul de naştere, pentru copii.

      8. 13.8. Înainte de începerea călătoriei, pe biletul de călă- torie în circuit trebuie aplicată viza de plecare. Această viză se poate aplica în momentul emiterii biletului de către uni- tatea emitentă (staţie sau agenţie de voiaj sau de staţia de pornire), prevăzută în bilet. Viza de plecare se face prin aplicarea ştampilei cu tipe pe faţa biletului, în spaţiul din partea stângă jos notându-se numărul trenului cu care se începe călătoria.

        Biletul de călătorie în circuit poate fi vizat, de aseme- nea, şi de una din staţiile din interiorul primului parcurs înscris pe bilet. În acest caz călătorii nu au dreptul la res- tituirea diferenţelor de tarife pentru parcursul neefectuat de

        la staţia de pornire, înscrisă pe bilet, şi până la staţia de la care s-a început efectiv călătoria.

        La fiecare întrerupere, călătorul este obligat să prezinte biletul pentru viză la staţia de întrerupere, în decurs de maximum o oră de la sosirea trenului. Agentul căii ferate va aplica vizibil, pe prima căsuţă liberă de pe versoul bile- tului, ştampila staţiei şi va trece numărul trenului, data şi ora sosirii. Înainte de reluarea călătoriei, posesorii biletelor de călătorie în circuit trebuie să se prezinte din nou la sta- ţie pentru a li se nota pe bilet numărul trenului, data şi ora plecării.

        În cazul în care pe biletul de călătorie în circuit sunt indicate unele secţiuni pe care călătoria nu se face cu mij- loace de transport ale căii ferate, călătorul este obligat să se prezinte la staţia de la care se părăseşte parcursul căii ferate, pentru a i se aplica pe bilet ştampila staţiei.

        Viza conţinând data şi numărul trenului cu care se reia călătoria cu mijloacele căii ferate se va aplica pe bilet de staţia de la care se reia călătoria indicată pe bilet. Viza de reluare a călătoriei se poate face şi de altă staţie care urmează după staţia de reintrare în circuit, fără ca aceasta să dea dreptul călătorului să solicite restituirea tarifelor pen- tru parcursul căii ferate neefectuat.

      9. 13.9. Călătoria trebuie efectuată în termenul de valabili- tate indicat pe bilet, şi anume trebuie să se termine cu un tren care soseşte în mod regulat în staţia finală până la ora 24,00 a zilei respective, biletul rămânând valabil până la sosirea la destinaţie.

        În cazul în care, din motive întemeiate, călătorul con- stată că nu îşi poate termina călătoria în termenul de vala- bilitate fixat (caz de boală, accidente, reţineri de către autorităţi etc.), pe bază de acte doveditoare termenul de valabilitate poate fi prelungit de către şefii agenţiilor de voiaj ale căii ferate sau de către şefii staţiilor, cu timpul cât călătorul a fost în imposibilitatea de a-şi continua călătoria. În asemenea cazuri, pe bilet se face menţiunea ,,prelungit valabilitatea până la data de...." şi se aplică ştampila uni- tăţii, cu semnătura şefului agenţiei de voiaj sau al staţiei respective.

      10. 13.10. Dacă se solicită diferenţa de clasă, pentru fiecare călător din grup se emite câte un bilet de carton diferenţă de clasă, pe care se înscrie numărul biletului de călătorie în circuitul respectiv, sau un singur bilet bianco pentru întregul grup.

      11. 13.11. În cazul în care între două staţii situate pe unul şi acelaşi parcurs din circuit călătorul doreşte să călăto- rească pe o altă rută decât cea prevăzută în bilet, se pro- cedează astfel:

        1. 13.11.1. când noua rută este mai scurtă decât cea ini- ţială, biletul se vizează de staţia la care s-a solicitat schim- barea de rută conform normelor stabilite, făcându-se menţiunea ,,valabil pe distanţa.... via........" în spaţiul pe care se aplica viza. În astfel de cazuri, călătorii nu au dreptul la restituirea diferenţelor tarifare;

        2. 13.11.2. când noua rută între cele două staţii este mai lungă decât ruta iniţială, se compară zonele kilometrice tari- fare corespunzătoare şi se încasează diferenţa cea mai mare de tarif care rezultă, după caz, faţă de parcursul ini- ţial sau faţă de distanţa totală în kilometri a circuitului res- pectiv.

      12. 13.12. Este interzis să se întocmească diferenţe de rută pe secţiuni care se parcurg de două ori şi care pot depăşi o treime din totalul lungimii în kilometri a circuitului.

      13. 13.13. Tarifele încasate pentru biletele de călătorie în circuit se restituie numai în următoarele cazuri:

        1. 13.13.1. în cazul renunţării la călătorie, în condiţiile sta- bilite de tarif ca pentru orice legitimaţie de călătorie;

        2. 13.13.2. în cazul utilizărilor parţiale, din motive bine înte- meiate (boală, accidente, reţineri de către autorităţi etc.), pe bază de acte doveditoare.

      14. 13.14. În cazul în care utilizarea parţială a fost provo- cată de cauze de forţă majoră (întreruperi de circulaţie, calamităţi etc.), dovada trebuie făcută numai prin viza de neutralizare a staţiei în care s-a întrerupt călătoria, cu indi- carea motivelor.

      15. 13.15. Aceste restituiri se pot efectua numai de către compartimentul comercial călători de care aparţine subuni- tatea emitentă şi numai în baza unei cereri scrise, însoţită de acte doveditoare. În astfel de cazuri, pe bilete trebuie aplicată viza de neutilizare (totală sau parţială) de către şeful staţiei de pornire sau al agenţiei de voiaj din localita- tea respectivă, în termen de cel mult o oră de la plecarea trenului, sau de către şeful staţiei în care s-a întrerupt călătoria, cu indicarea motivului, după cum urmează:

        1. 13.15.1. ,,Neutilizat total" (în staţia de pornire);

        2. 13.15.2. ,,Neutilizat pe distanţa...., pentru motivul. ";

        3. 13.15.3. ,,Au călătorit numai.......... călători în loc de. ,

          din motivul. ".

      16. 13.16. Biletele care nu sunt prevăzute cu viza de por- nire pot fi vizate de neutilizare totală până la ultima lor zi de valabilitate.

      17. 13.17. Personalul de tren este obligat să perforeze câte un cerculeţ negru, prevăzut în marginea din stânga de pe faţa biletului din dreptul parcursului respectiv, precum şi toate cerculeţele din dreptul parcursurilor anterioare, depăşite, care au rămas neperforate.

    În cazul în care se constată că biletul nu are cel puţin trei întreruperi, de minimum 24 de ore fiecare, că este folo- sit pe altă rută, fără viză sau fără bilet de diferenţă valabil pe noua rută, sau că are modificări, ştersături, călătorii sunt consideraţi în neregulă şi sunt trataţi conform reglementări- lor pentru tratarea contravenţiilor pe calea ferată.

    NUT 15 la art. 11.1

    Biletul cu tarifare În tren este o legitimaţie de călătorie tip foaie, pe care sunt tipărite, în scară, tarifele pe patru zone kilometrice, pentru transportul de călători pe bază de bilete eliberate în tren.

    Acesta se compune din biletul de călătorie propriu-zis, care se înmânează călătorului, cuponul pentru decont, care se reţine de personalul de tren, şi cuponul pentru control, care rămâne la carnet. Biletul se decupează în aşa fel ca tariful corespunzător încasat să figureze pe partea care se înmânează călătorului.

    Această legitimaţie se emite în tren călătorilor fără legi- timaţii de călătorie, fără suplimente de tren accelerat, rapid sau intercity, fără tichete de rezervare sau pentru încasarea diferenţelor de rută sau clasă.

    La emitere, pe biletul cu tarifare în tren se înscrie denu- mirea staţiei până la care este valabil biletul, care nu poate fi situată dincolo de staţia finală a trenului.

    În cazul în care biletul emis completează o altă legiti- maţie, se trece şi numărul acesteia. În astfel de cazuri, biletul emis în tren urmează regimul legitimaţiei pe care o completează.

    După înscrierea menţiunilor obligatorii pe biletul de călă- torie cu tarifare în tren, se perforează datele de valabilitate de pe marginea biletului, şi anume: timpul, ziua şi luna. Aceste legitimaţii nu dau dreptul la întreruperea călăto-

    riei.

    Cu biletele de călătorie cu tarifare în tren nu se pot încasa tarifele şi tarifele suplimentare, prevăzute în proce- sele-verbale de contravenţie.

    Călătorilor care beneficiază de anumite reduceri, chiar dovedite cu acte, atunci când sunt găsiţi în tren fără legitimaţii de călătorie valabile pentru trenul şi vagonul

    respectiv, li se aplică tariful de tarifare în tren, fără nici o reducere.

    NUT 16 la art. 11.1

    Biletele de călătorie eliberate În tren pentru călătorii care se urcă în tren din halte sau puncte de oprire nedeservite de vânzători de bilete se emit cu aplicarea tarifului de la casele de bilete clasa a 2-a, pe zone kilometrice până la 100 km, integral sau cu reducere de 50%, după caz.

    În cazul în care se solicită călătoria pe o distanţă mai mare de 100 km, se pot emite cel mult două bilete, unul în continuarea celuilalt, pe al doilea bilet înscriindu-se numărul biletului pe care îl completează.

    Biletul de călătorie eliberat în tren se compune din bile- tul propriu-zis, care se înmânează călătorului, şi din cupo- nul de control, care rămâne la carnet.

    NUT 17 la art. 11.1

    Biletele de călătorie speciale pentru călătoria pe calea ferată a beneficiarilor de facilităţi se emit ca urmare a unor acte normative.

    Calea ferată, în baza convenţiilor încheiate cu asociaţiile reprezentante ale beneficiarilor, pune acestora la dispoziţie bilete de călătorie speciale, tipărite conform comenzilor pri- mite şi drepturilor de călătorie prevăzute de actul normativ (călătorie simplă sau dus-întors, cu tren de persoane clasa 1 sau clasa a 2-a). Distribuirea către beneficiar a biletelor speciale cade în sarcina asociaţiilor reprezentante ale aces- tora (ca organe emitente). Pe bilete este tipărit anul de valabilitate şi este aplicată ştampila organului emitent.

    Biletele de călătorie speciale, eliberate pe bază de con- venţii, se compun din biletul propriu-zis care, după aplica- rea vizei, se înapoiază călătorului, şi cuponul statistic, care se reţine de agentul căii ferate.

    Biletele de călătorie dus-întors sunt prevăzute cu două cupoane statistice.

    Aceste bilete trebuie completate de beneficiar cu datele prevăzute de formular (numele şi prenumele, staţia de por- nire şi de destinaţie, via), fără ştersături şi modificări.

    Dacă biletul respectiv se prezintă la viză fără a avea ruta trecută de beneficiar, completarea biletului cu ruta se face de agentul căii ferate atât pe cuponul statistic, cât şi pe biletul propriu-zis. Agentul căii ferate va înscrie, de ase- menea, distanţa kilometrică atât pe biletul propriu-zis, cât şi pe cuponul statistic.

    Pentru a fi valabile, biletele speciale eliberate pe bază de convenţii trebuie să fie vizate de staţia de pornire, res- pectiv de staţia de înapoiere. Viza de pornire constă în aplicarea unei anexe de control, a ştampilei cu data şi în reţinerea cuponului statistic.

    Pentru călătoria cu un tren de categorie superioară sau la clasă superioară, se va achita tariful integral, după caz, pentru suplimentul de tren accelerat, rapid, intercity, tichetul de rezervare şi/sau diferenţa de clasă, separat pentru ducere şi separat pentru înapoiere.

    Biletele speciale eliberate pe bază de convenţii dau dreptul la o singură întrerupere pentru fiecare călătorie de maximum 5 zile.

    NUT 18 la art. 11.1

    Anexa de control este un imprimat, format timbru, care se aplică pe toate legitimaţiile de călătorie care se vizează şi asigură înregistrarea tuturor legitimaţiilor de călătorie a căror valabilitate se stabileşte prin vizarea lor la casele de bilete din staţii şi la agenţiile de voiaj. Anexele de control sunt tipărite în coli a 200 de bucăţi fiecare.

    Anexa de control se aplică, în mod obligatoriu, de către casierii de bilete din staţii şi de la agenţiile de voiaj, prin lipirea pe legitimaţiile prezentate pentru vizare. După lipirea

    pe legitimaţia de călătorie, pe anexa de control se aplică ştampila casei, cu data zilei de începere a călătoriei. Această ştampilă se aplică şi pe cuponul statistic al legiti- maţiei de călătorie. În momentul vizării legitimaţiei de călă- torie cuponul statistic trebuie să aibă completate toate rubricile cerute de formular.

    În cazul în care, pentru efectuarea unei călătorii indivi- duale, se folosesc două bilete speciale, pe zone kilome- trice, anexa de control se va aplica pe fiecare bilet special în parte, reţinându-se cupoanele statistice respective.

    La legitimaţiile de călătorie colective se aplică o singură anexă de control, indiferent de numărul persoanelor care călătoresc în baza legitimaţiei respective.

    Justificarea anexelor de control utilizate se face prin cupoanele statistice reţinute de casieri la vizarea legitimaţi- ilor de călătorie supuse regimului anexelor de control.

    NUT 19 la art. 11.1

      1. 19.1. Legitimaţiile de călătorie electronică în trafic local sunt confecţionate din carton, de compoziţie specială, cu protecţie la incendiu, prevăzută cu filigran al căii ferate. Ele au menţiunea ,,EL" (emitere electronică) în căsuţa ,,indicaţii speciale" şi au dimensiunile unei cărţi poştale. Menţiuni tipărite:

        1. 19.1.1. codul căii ferate emitente;

        2. 19.1.2. seria literală;

        3. 19.1.3. numărul de ordine al biletului;

        4. 19.1.4. rubrica reduceri 25%, 50%, 75%;

        5. 19.1.5. motivul reducerii;

        6. 19.1.6. kilometri;

        7. 19.1.7. preţ (lei);

        8. 19.1.8. relaţia;

        9. 19.1.9. datele de valabilitate, data, ziua, ora, minutul;

        10. 19.1.10. tren, vagon, clasă, loc;

        11. 19.1.11. valabil cu legitimaţie nr.;

        12. 19.1.12. indicaţii speciale.

      2. 19.2. Cu ocazia emiterii electronice a legitimaţiei de călătorie, se imprimă automat seria, numărul legitimaţiei, codul unităţii emitente (staţia şi gestiunea), precum şi data (ziua, luna, anul, ora, minutul emiterii), iar în urma tastării de către casier se imprimă relaţia, ruta, numărul trenului, al vagonului, clasa, locul rezervat, eventualele reduceri, moti- vul acordării acestora şi legitimaţiile însoţitoare (care justi- fică dreptul la reducere sau la gratuitate), kilometrii, preţul.

      3. 19.3. Legitimaţia de călătorie electronică poate fi emisă pentru o călătorie simplă, una dus-întors, individual sau în grup.

      4. 19.4. Legitimaţia de călătorie electronică se emite ca legitimaţie de călătorie la trenurile de persoane clasa 1 sau clasa a 2-a sau la trenurile de rang superior, în caseta ,,in- dicaţii speciale" indicându-se denumirea tarifelor încasate şi suma totală.

      5. 19.5. Personalul de tren, cu ocazia verificării datelor de valabilitate a legitimaţiei respective, va perfora legitimaţia de călătorie electronică în colţul din dreapta jos, pe sigla căii ferate. În legitimaţia de călătorie electronică se înscriu redu- cerile tarifare şi alte modificări, conform prevederilor TLC (amânare, anticipare, restituiri, diferenţe tarife etc.).

    NUT 20 la art. 11.1

      1. 20.1. Biletul de călătorie tren autocuşetă are următoarele părţi:

        1. 20.1.1. cuponul de control (I);

        2. 20.1.2. biletul de călătorie (II), care se înmânează călă- torului şi este tipărit pe hârtie de culoare vernil, având ca filigran o locomotivă de epocă, care tractează un vagon specializat pentru transportul autoturismelor;

        3. 20.1.3. fişa de scontrare (III), care se înmânează călăto- rului şi se reţine de conductorul de bilete la prima revizie a biletelor;

        4. 20.1.4. matca (IV), care rămâne la carnet.

      2. 20.2. Biletul de călătorie tren autocuşetă se emite numai de către agenţiile de voiaj din staţiile cap de secţie, în baza cererilor scrise, în limita locurilor disponibile şi cu până la maximum 6 ore înainte de plecarea trenului.

      3. 20.3. Biletul de călătorie tren autocuşetă dă dreptul la călătoria numai cu trenul auto-cuşetă pentru care a fost eli- berat. Nu se admite întreruperea călătoriei.

        Biletul de călătorie tren autocuşetă se completează de către casierul agenţiei emitente, prin calchiere cu indigo, conform rubricilor formularului.

      4. 20.4. Nu se admit corecturi şi ştersături pe această legi- timaţie de călătorie.

      5. 20.5. Tariful pentru transportul autoturismului se înscrie în rubrica ,,tarif auto", după calcularea valorii acestuia prin înmulţirea tarifului (lei/km autoturism) cu distanţa parcursă, plus comisionul agenţiei de voiaj a căii ferate. Pentru acest tarif nu se acordă nici o facilitate. Tarifele pentru transpor- tul conducătorului auto şi al însoţitorilor acestuia se vor cal- cula şi se vor înscrie în rubricile: ,,Bilet", ,,Supliment de tren", ,,Supliment de pat", ,,Diferenţă de clasă", ,,Diferenţă de rută". Excepţie fac elevii şi studenţii, precum şi pensionarii neferoviari, pentru care se vor emite, ca şi până acum, bilete de carton cu 50% reducere sau bilete bianco, vala- bile la tren de persoane clasa a 2-a. Diferenţele de clasă, suplimentele de tren, suplimentele de pat sau de cuşetă se vor încasa o dată cu biletul de călătorie tren autocuşetă. În cazul persoanelor care beneficiază de gratuităţi şi facilităţi de călătorie pe calea ferată (senatori, deputaţi, posesori de permise C.F.R. sau autorizaţii de călătorie, veterani de război, deţinuţi politici, revoluţionari, persoane cu handicap, elevi şi studenţi, pensionari), se va specifica numărul tuturor legitimaţiilor respective în rubrica ,,Biletul

    însoţeşte legitimaţia nr. ".

    NUT 21 la art. 11.1

      1. 21.1. Abonamentele sunt legitimaţii de călătorie care dau dreptul la mai multe călătorii într-o anumită perioadă.

      2. 21.2. În funcţie de numărul călătoriilor la care dau drep- tul în perioada de valabilitate, abonamentele cu plată pot fi:

        1. 21.2.1. cu număr nelimitat de călătorii, care se emit pentru clasa 1 sau clasa a 2-a, conform solicitării;

        2. 21.2.2. cu număr limitat de călătorii, care se emit numai pentru clasa a 2-a.

      3. 21.3. Abonamentele se eliberează de agenţiile de voiaj ale căii ferate din localitatea de plecare sau de destinaţie ori de staţiile de pornire sau de destinaţie, înscrise pe abo- nament.

        În cazul în care o localitate este deservită de mai multe staţii, abonamentul poate fi emis de către oricare staţie care deserveşte localitatea respectivă.

        Abonamentele de călătorie valabile pe toate liniile căilor ferate pot fi eliberate de orice staţie sau agenţie de voiaj a căii ferate.

      4. 21.4. Valabilitatea abonamentelor poate începe, la solici- tare, în orice zi şi expiră la ora 24,00 a zilei înscrise pe abonament. Dacă trenul cu care se călătoreşte în ultima zi de valabilitate este întârziat, călătoria se poate efectua după ora 24,00, în ziua următoare, până la staţia în care, după mersul trenurilor, trenul are sosire înainte de ora 24,00.

      5. 21.5. Abonamentele valabile la trenuri de persoane dau dreptul la călătoria cu trenuri de categorie superioară numai cu plata suplimentelor corespunzătoare categoriei trenului şi, după caz, a tichetului de rezervare.

        Nu se admite eliberarea de supliment cu menţiunea

        ,,fără loc" decât numai la abonamentele cu număr nelimitat de călătorii, valabile pe toate liniile căii ferate.

        Abonamentele dau dreptul la diferenţa de clasă. Diferenţa de clasă se încasează cu bilet bianco pentru întreaga perioadă de valabilitate a abonamentului sau numai pentru o anumită perioadă, conform solicitării.

        În cazul lunilor întregi, pentru abonamentele lunare cu număr nelimitat de călătorii se iau în calcul 21 de călătorii dus-întors.

        Dacă se solicită diferenţa de clasă numai pentru o sin- gură călătorie, se emit bilete de carton pentru diferenţa de clasă.

      6. 21.6. Abonamentele nu dau dreptul la diferenţa de rută şi nu sunt valabile pe altă rută decât cea înscrisă pe abo- nament.

      7. 21.7. Abonamentele pot fi eliberate în orice zi a lunii şi cel puţin cu 3 ore înainte de plecarea primului tren cu care călătorul doreşte să plece. Abonamentele se emit şi se semnează de agentul căii ferate, care rămâne răspunzător de corecta întocmire, calculare a distanţei kilometrice şi de stabilirea tarifului.

      8. 21.8. La stabilirea datelor de valabilitate a abonamente- lor se va lua drept bază de calcul luna calendaristică, adică data expirării valabilităţii va fi cu o unitate mai mică decât cifra care indică ziua începerii valabilităţii. Excepţii fac abonamentele solicitate pentru luna februarie, a căror vala- bilitate se indică astfel: ,,valabil de la 01 februarie 199... până la 28 (29) februarie 199. ".

      9. 21.9. Abonamentele sunt legitimaţii de călătorie nominale şi sunt valabile în tren numai cu actul de identitate sau cu legitimaţia de elev sau de student.

    NUT 22 la art. 11.1

    Abonamentele cu număr nelimitat de călătorii se eliberează la cererea tuturor persoanelor, pentru deplasarea pe relaţia solicitată. Abonamentele cu număr nelimitat de călătorii sunt următoarele:

      1. 22.1. abonamentele lunare cu număr nelimitat de călăto- rii cu trenurile de persoane, care se emit nominal, pentru a călători la clasa 1 sau la clasa a 2-a, la o distanţă de până la 300 km, cu valabilitate de o lună;

      2. 22.2. abonamentele lunare cu număr nelimitat de călăto- rii cu trenuri accelerate şi rapide, care se emit nominal, pentru a călători la clasa 1 sau la clasa a 2-a, la o dis- tanţă de până la 300 km, cu valabilitate de o lună. La solicitarea călătorilor, se pot elibera tichete de rezervare, contra cost. La călătoria cu trenurile accelerate şi rapide, posesorii abonamentelor lunare cu număr nelimitat de călă- torii cu trenuri accelerate şi rapide nu sunt obligaţi să îşi procure tichete de rezervare, dar au obligaţia ca, la pre- zentarea unui călător având tichet, să elibereze imediat locul pe care l-au ocupat în tren. În cazul în care vor să ocupe locul, ei sunt obligaţi să obţină tichete de rezervare, contra cost;

      3. 22.3. abonamentele lunare cu număr nelimitat de călăto- rii, valabile pe toate liniile căii ferate, cu trenurile de per- soane, care se emit nominal, pentru a călători la clasa 1 sau la clasa a 2-a, pe toate liniile căii ferate, cu valabilitate de 1-12 luni. Aceste abonamente se eliberează, la cerere, tuturor persoanelor fizice şi juridice. Pentru persoanele juri- dice se pot elibera şi abonamente anonime, cu indicarea legitimaţiei de serviciu cu care călătorul se va legitima;

      4. 22.4. abonamentele lunare cu număr nelimitat de călăto- rii pentru elevi şi studenţi, care se emit nominal, pentru călătoria elevilor şi a studenţilor cu trenurile de persoane, pe distanţe cuprinse între 1-300 km, cu valabilitate de o lună. Acestea se emit numai în baza unui act normativ.

    NUT 23 la art. 11.1

      1. 23.1. Abonamentele cu număr limitat de călătorii se elibe- rează numai pentru trenuri de persoane, clasa a 2-a. Acestea sunt valabile la clasa superioară sau la un tren de rang superior, cu plata diferenţelor corespunzătoare.

      2. 23.2. Ele sunt următoarele:

        1. 23.2.1. abonamente săptămânale cu 14 călătorii simple, cu trenuri de persoane, care se emit nominal, până la dis- tanţa de 75 km. Aceste abonamente se eliberează, la cerere, tuturor persoanelor;

        2. 23.2.2. abonamente lunare cu 30 de călătorii simple, valabile la distanţe de până la 300 km.

    NUT 24 la art. 11.1

    Suplimentul pentru tren accelerat, anexă la legitimaţia de călătorie.

    Pentru a călători cu trenul accelerat, fiecare călător tre- buie să posede, pe lângă legitimaţia de călătorie valabilă la tren de persoane, şi un supliment pentru tren accelerat pentru clasa şi distanţa respective.

    Suplimentul pentru tren accelerat este o anexă, format bilet de carton, care se tipăreşte pe două zone kilometrice (până la 250 km şi peste 250 km), separat pentru clasa 1 şi separat pentru clasa a 2-a.

    NUT 25 la art. 11.1

    Suplimentul de tren rapid, anexă la legitimaţia de călătorie.

    Pentru a călători cu trenul rapid, fiecare călător trebuie să posede, pe lângă legitimaţia de călătorie valabilă la tren de persoane, şi un supliment de tren rapid pentru clasa şi distanţa respective.

    Suplimentul de tren rapid este o anexă, format bilet de carton, care se tipăreşte pe 16 zone kilometrice, separat pentru clasa 1 şi separat pentru clasa a 2-a.

    NUT 26 la art. 11.1

    Suplimentul de tren accelerat sau de tren rapid se emite compostându-se la ambele capete, putându-se folosi şi jumătăţi pentru copiii care beneficiază de reducerea cu 50% a tarifului.

    Suplimentele de tren accelerat şi suplimentele de tren rapid sunt valabile până la limita zonei pentru care au fost emise şi urmează, în toate cazurile, regimul legitimaţiei pe care o completează.

    În cazul în care suplimentul de tren accelerat sau supli- mentul de tren rapid însoţeşte o legitimaţie de călătorie care dă dreptul la mai multe întreruperi, suplimentul res- pectiv este valabil la o singură întrerupere.

    De regulă, suplimentul de tren accelerat sau suplimentul de tren rapid completează legitimaţia valabilă la tren de persoane în relaţia solicitată de călător.

    Dacă suplimentul de tren accelerat se emite pentru un tren FRRL, pe suplimentul respectiv se trece numărul tre- nului accelerat.

    În cazul în care suplimentul pentru tren accelerat sau suplimentul de tren rapid se eliberează unui călător, care, pentru aceeaşi călătorie, foloseşte două legitimaţii de călă- torie (de exemplu: două bilete speciale pe zone kilometrice diferite sau abonament cu bilet), pe versoul suplimentului se va nota felul şi numărul ambelor legitimaţii pe care le completează.

    Suplimentul de tren accelerat sau suplimentul de tren rapid se poate procura şi de la casele staţiilor de pe liniile laterale unde nu circulă trenuri accelerate sau rapide, caz în care costul suplimentului se calculează de la staţia de legătură de unde călătorul poate folosi trenul accelerat sau rapid.

    Dacă se eliberează suplimente de tren accelerat sau suplimente de tren rapid de carton, atunci pe versoul aces- tora se face menţiunea ,,valabil de la staţia..." şi se aplică ştampila unităţii emitente.

    Diferenţa de clasă la suplimentele de tren accelerat sau la suplimentele de tren rapid se încasează pe bilet bianco. Tariful se calculează făcându-se diferenţa dintre tariful suplimentului clasa 1 şi tariful suplimentului clasa a 2-a, pe

    aceeaşi zonă kilometrică.

    Suplimentele de tren rapid pot fi ÅŸi bilete tip foaie, pe

    1. 16 zone kilometrice, clasa 1 sau clasa a 2-a, fiind com- puse din suplimentul propriu-zis, care se înmânează călăto- rului, şi din cuponul de control, care rămâne la carnet.

      La emitere, agentul căii ferate va completa rubricile pre- văzute în formular, va perfora datele de valabilitate pe calendarul înscris pe marginea biletului, va aplica ştampila staţiei şi va decupa suplimentul astfel încât călătorului să i se înmâneze partea suplimentului având înscris tariful încasat.

      NUT 27 la art. 11.1

      Tichetul de rezervare completează legitimaţia de călătorie.

      Pentru a călători cu trenurile CRRL, călătorii trebuie să îşi procure, pe lângă biletele şi suplimentele corespunză- toare categoriei trenului, şi câte un tichet de rezervare a locului.

      Tichetul de rezervare a locului este o anexă sub formă de bilet de carton, care se tipăreşte separat pentru clasa 1 şi separat pentru clasa a 2-a, pentru orice distanţă kilome- trică, pentru trenuri rapide, accelerate sau de persoane. La emitere, tichetul de rezervare se completează, pe faţă, cu denumirea staţiei de coborâre, iar pe verso, cu numărul legitimaţiei de călătorie, numărul trenului, numărul vagonului, numărul locului rezervat şi se compostează cu

      datele de valabilitate.

      Tichetele de rezervare a locurilor sunt valabile până la staţia de coborâre înscrisă pe ele şi care nu poate fi situ- ată dincolo de staţia finală a trenului pentru care au fost emise.

      Tichetele de rezervare sunt valabile numai în data, la trenul, vagonul, clasa şi locul pentru care au fost emise. În caz de pierdere a trenului respectiv sau de întreru- pere a călătoriei, tichetele de rezervare îşi pierd valabilita-

      tea.

      NUT 28 la art. 11.1

      Tichetele gratuite, format bilete de carton, anexă la legiti- maţia de călătorie, sunt de culoare galbenă pe ambele feţe, indiferent de clasa pentru care au fost emise. Aceste tichete se emit pentru rezervarea locurilor la trenurile CRRL pentru:

        1. 28.1. posesorii autorizaţiilor de călătorie pe căile ferate;

        2. 28.2. posesorii de permise pe căile ferate;

        3. 28.3. membrii Parlamentului României (deputaţi şi sena- tori);

        4. 28.4. angajaţii care călătoresc în interes de serviciu cu un bilet de călătorie gratuită în interesul serviciului, însoţit de ordinul de deplasare;

        5. 28.5. funcţionarii căilor ferate străine care călătoresc cu autorizaţii de călătorie, puse la dispoziţie de calea ferată;

        6. 28.6. călătorii care au dreptul la călătoria gratuită cu tre- nurile intercity (posesorii de autorizaţii de supracontrol al căii ferate, membrii Parlamentului României);

        7. 28.7. ocuparea unui pat la vagonul de dormit al căii ferate, pentru călătorii scutiţi de plata suplimentului de pat (membrii Parlamentului României, posesori ai autorizaţiei de

      supracontrol pe căile ferate, cu menţiunea că sunt scutiţi de plata suplimentului de pat).

      Tichetul gratuit se completează cu numărul trenului, numărul vagonului, numărul locului sau al patului, precum şi cu denumirea staţiei de coborâre.

      NUT 29 la 11.1

      Suplimentul pentru trenul intercity completează legitimaţia de călătorie.

      Pentru a călători cu trenul intercity, fiecare călător tre- buie să posede, pe lângă legitimaţia de călătorie valabilă la trenul de persoane, şi un supliment pentru intercity pen- tru clasa şi distanţa respective.

      Suplimentul pentru tren intercity este o anexă, format bilet de carton, care se tipăreşte pe două zone kilometrice pentru clasa 1 (până la 250 km şi peste 250 km) şi pentru

      10 zone kilometrice, la clasa a 2-a.

      Suplimentele pentru tren intercity sunt valabile numai pentru trenul şi la data pentru care au fost emise şi nu dau dreptul la întreruperea călătoriei.

      La emitere, suplimentul pentru tren intercity se comple- tează cu numărul legitimaţiei de călătorie şi cu datele de rezervare (numărul trenului, numărul vagonului, numărul locului rezervat) şi se compostează cu datele de valabilitate.

      Suplimentele pentru tren intercity sunt valabile până la staţia de coborâre, înscrisă pe ele, care nu poate fi situată dincolo de staţia finală a trenului pentru care au fost emise.

      La suplimentele pentru tren intercity nu se aplică redu- ceri tarifare.

      Suplimentele pentru tren intercity clasa a 2-a pot avea forma biletului tip foaie, compus din suplimentul propriu-zis, având 10 zone kilometrice, şi care se înmânează călătoru- lui, şi din cuponul de control, care rămâne la carnet.

      La emiterea lui se procedează la fel ca la suplimentul pentru tren rapid clasa a 2-a, tip foaie.

      În cazul călătorilor scutiţi de plata suplimentelor intercity se emit tichete gratuite.

      NUT 30 la art. 11.1

      Suplimentele combinate cu tichete de rezervare comple- tează legitimaţia de călătorie.

      Pentru călătoria cu trenurile rapide sau accelerate, pe lângă legitimaţia de călătorie, valabilă la trenul de per- soane, se pot emite suplimente combinate cu tichet de rezervare, sub formă de bilete de carton.

      Suplimentele pentru tren rapid combinate cu tichetele de rezervare clasa 1 şi clasa a 2-a pot fi sub formă de bilete tip foaie, pe care se vor înscrie datele de rezervare, con- form cerinţelor formularului.

      În cazul întreruperii călătoriei începute cu un tren cu regim de rezervare, suplimentul combinat cu tichet de rezervare rămâne valabil mai departe numai ca supliment până la staţia de destinaţie, înscrisă pe legitimaţia de călă- torie.

      NUT 31 la art. 11.1

      Suplimente de pat pentru vagoane de dormit, anexă la legitimaţia de călătorie.

      Pentru călătorii care folosesc vagoanele de dormit ale căii ferate se emit suplimente de pat 1 (double), clasa a 2-a, sau suplimente de cabină (single), care se pot emite fie sub formă de bilete bianco, fie sub formă de bilete de carton.

      La emitere, casierul notează pe versoul suplimentului de pat de carton numărul trenului, al vagonului şi al patului pus la dispoziţie, precum şi numărul legitimaţiei de călătorie prezentate, corespunzătoare clasei pentru care s-a emis suplimentul de pat respectiv. Data pe suplimentele de pat de carton se aplică prin compostare.

      În cazul emiterii de suplimente de pat pe bilete bianco, casierul va înscrie numărul trenului, al vagonului şi al patu- lui rezervat în rubrica din partea din dreapta sus a formu- larului, iar tarifele încasate se vor înscrie în rubricile corespunzătoare din partea dreaptă jos a biletului.

      În cazul călătorilor scutiţi de plata suplimentelor de pat, se emit tichete gratuite.

      NUT 32 la art. 11.1

      Suplimentele pentru vagoane-cuşetă completează legiti- maţia de călătorie.

      Pentru călătorii care solicită călătoria la vagoanele- cuşetă se emit suplimente de cuşetă clasa a 2-a sau bilete bianco.

      La emiterea şi completarea suplimentelor de cuşetă se va proceda la fel ca la emiterea suplimentelor de pat.

      NUT 33 la art. 11.2

      Legitimaţiile de călătorie se obţin, la cererea călătorilor, de la:

        1. 33.1. casele de bilete ale staţiilor căii ferate:

          1. 33.1.1. în staţiile care au case de bilete deschise per- manent, legitimaţiile de călătorie se obţin oricând, în ziua plecării trenului şi până în ultimul moment al plecării trenu- lui. În anumite staţii care servesc localităţi mai importante şi care sunt publicate în mersul trenurilor, se pot obţine legitimaţii cu o anticipaţie de maximum 5 zile înainte de ziua plecării trenului din staţia respectivă.

            La trenurile cu locuri rezervate, calea ferată poate dis- pune ca vânzarea biletelor să înceteze cu un anumit timp înainte de plecarea lor, pentru întocmirea diagramelor locurilor din vagoane;

          2. 33.1.2. în staţiile în care nu sunt case deschise perma- nent, legitimaţiile se pot obţine în ziua plecării trenului, cel mai devreme cu o oră şi cel mai târziu cu 5 minute înainte de plecarea trenului. Legitimaţiile de călătorie se eliberează pentru plecare din staţia respectivă cu destinaţia la orice staţie de cale ferată, după cererea călătorului;

          3. 33.1.3. în haltele fără case de bilete şi în punctele de oprire în linie curentă, deservite de vânzători de bilete, se emit bilete de carton în relaţiile mai solicitate, urmând ca, în caz de necesitate, călătorul să îşi procure bilet în conti- nuare la una din staţiile din parcurs. Personalul de serviciu din halte şi din punctele de oprire în linie curentă vizează legitimaţii de călătorie pentru plecare sau pentru întrerupe- rea călătoriei;

        2. 33.2. agenţiile de voiaj ale căii ferate vând şi vizează legitimaţii de călătorie cu o anticipaţie de maximum 10 zile şi cu posibilitatea urcării din orice staţie de cale ferată. La calculul termenului de anticipaţie se ia în considerare şi ziua plecării trenului.

          Termenul de anticipaţie se stabileşte şi se publică de calea ferată;

        3. 33.3. în mod excepţional, de la personalul de tren, dacă din diferite motive călătorul nu şi-a procurat bilet de la o casă de bilete sau din haltă, el îşi poate procura bilet în tren numai la tariful pentru tarifare în tren;

        4. 33.4. de la personalul de tren, la tariful de casă, în cazul în care călătorul se urcă într-un punct de oprire sau în halte nedeservite de vânzători de bilete, cu condiţia ca acesta să se prezinte imediat după urcarea în tren, din proprie iniţiativă, la personalul de tren, solicitând eliberarea biletului. În caz contrar, se va aplica tariful pentru tarifare în tren;

        5. 33.5. de la agenţi autorizaţi de calea ferată.

      NUT 34 la art. 11.2

      La trenurile de persoane şi accelerate fără locuri rezer- vate se vând bilete în număr nelimitat, atâtea câte se cer.

      Călătorul care nu poate ocupa loc şi nu consimte o călăto- rie în picioare pe culoarele vagoanelor are dreptul să ceară restituirea tarifului, amânarea călătoriei sau plata diferenţelor pentru clasă superioară.

      NUT 35 la art. 11.3

      La trenurile cu locuri rezervate se vând legitimaţii de călătorie numai în limita locurilor disponibile din vagoane, plătindu-se tariful tichetelor de rezervare. Vinderea legitima- ţiilor fără loc se poate face în staţiile căii ferate, numai cu caracter de excepţie, conform dispoziţiilor conducerii căii ferate.

      ARTICOLUL 12

      Ocuparea ÅŸi rezervarea locurilor

        1. 12.1. Călătorul poate ocupa loc în tren, respec- tând dreptul la clasă şi serviciile oferite de legitimaţia sa de călătorie.

        2. 12.2. La trenurile cu regim de rezervare a locuri- lor, călătorul poate ocupa numai locurile înscrise în legitimaţia de călătorie.

        3. 12.3. Modalităţile de rezervare a locurilor în trenuri sunt reglementate de calea ferată şi aduse la cunoştinţă publicului călător prin mersul trenurilor.

      1-5 12.4. În condiţiile stabilite prin norme uniforme, călătorul poate să utilizeze un loc la o clasă superioară, servicii superioare sau un tren de categorie superioară celor indicate pe bilete sau poate cere să i se modifice itine- rarul.

      1. 6 12.5. Călătorul care nu poate obţine loc şi nu consimte să călătorească în picioare are dreptul să ceară restituirea tarifului de trans- port, amânarea călătoriei sau plata diferenţei pentru călătoria la o clasă superioară.

      2. 7 12.6. La trenurile fără regim de rezervare, totuşi, în condiţiile normelor uniforme, se pot rezerva compartimente întregi.

        NUT 1 la art. 12.4

        Călătorii care doresc să călătorească:

          1. 1.1. într-o clasă superioară, trebuie să plătească dife- renţă de clasă;

          2. 1.2. pe o rută mai lungă, trebuie să plătească diferenţă de rută;

          3. 1.3. cu un tren de categorie superioară, trebuie să plă- tească diferenţă de tren de categorie superioară.

        Aceste diferenţe de tarif pot fi cerute la staţia de por- nire, la o staţie din parcurs sau la conductorul trenului.

        NUT 2 la art. 12.4

        Diferenţele de tarif se pot cere în staţiile de pornire înainte de plecarea trenului.

          1. 2.1. Dacă diferenţa se cere la aceeaşi casă care a eli- berat legitimaţia de călătorie, casierul reţine vechea legiti- maţie şi eliberează, în schimb, una nouă, conform cererii călătorului, încasând diferenţa dintre tarifele lor.

          2. 2.2. Dacă cererea se face la o altă casă de bilete din aceeaşi staţie de unde s-a procurat legitimaţia de călătorie, casierul calculează diferenţa şi o încasează, eliberând un bilet bianco sau un bilet de carton.

        În cazul în care călătorul are o legitimaţie de călătorie valabilă la tren accelerat, rapid sau expres clasa a 2-a şi doreşte să călătorească la clasa 1, se va încasa diferenţa de clasă şi diferenţa de suplimente de tren, corespunză- toare distanţei kilometrice şi categoriei de tren, elibe- rându-se bilet bianco.

        Pentru diferenţa de tren superior se eliberează supli- mentul corespunzător trenului sau suplimentul şi tichetul de rezervare, după caz.

        NUT 3 la art. 12.4

          1. 3.1. Diferenţe se pot cere la o staţie din parcurs. Acestea sunt:

            1. 3.1.1. diferenţa de clasă pentru restul distanţei care a rămas de străbătut;

            2. 3.1.2. diferenţa de rută pentru continuarea parcursului;

            3. 3.1.3. diferenţa de categorie superioară.

        NUT 4 la art. 12.4

        Diferenţele tarifare în parcurs se pot cere la casele sta- ţiilor.

          1. 4.1. Diferenţa de clasă cerută la casa de bilete se cal- culează pe distanţa solicitată, încasându-se diferenţa con- form tarifului. În cazul în care călătorul are o legitimaţie de călătorie valabilă la tren accelerat sau rapid, expres clasa a 2-a şi doreşte să continue călătoria la clasa 1, se va încasa diferenţa de clasă şi diferenţa de suplimente de tren, corespunzătoare distanţei kilometrice la care se înca- drează restul parcursului, eliberându-se bilet bianco.

          2. 4.2. Diferenţa pentru o rută ocolitoare se calculează scăzându-se tariful unui bilet de la staţia de pornire până la staţia de destinaţie, pe ruta şi la clasa prevăzute în legi- timaţia de călătorie prezentată de călător, din tariful unui bilet pe noua rută cerută. Dacă nu rezultă diferenţa de tarif între cele două rute, vechea legitimaţie este valabilă şi pe noua rută. În astfel de cazuri, staţia trebuie să facă, în acest sens, o menţiune corespunzătoare pe bilet, aplicând ştampila unităţii respective. Dacă tariful pe noua rută este mai mare, se încasează diferenţa, eliberându-se bilet bianco. La legitimaţiile de călătorie valabile pentru mai multe călătorii nu se admite diferenţa de rută, în afară de cazul întreruperii circulaţiei, avizată, când se pot elibera diferenţe şi la aceste legitimaţii.

          3. 4.3. În cazul în care călătorul, posesor al unei legitima-

        ţii de călătorie, valabilă la un tren de categorie inferioară, doreşte să îşi continue călătoria cu un tren de categorie superioară, staţia intermediară din parcurs eliberează pentru restul parcursului suplimentul corespunzător categoriei tre- nului sau tichet de rezervare, conform normelor generale.

        NUT 5 la art. 12.4

          1. 5.1. Diferenţele care se pot obţine în tren de la perso- nalul de tren sunt: diferenţe de clasă, de rută sau de tren.

          2. 5.2. Acestea se calculează după tariful biletelor cu tari- fare în tren, astfel:

            1. 5.2.1. Călătorul care posedă legitimaţie de călătorie pen- tru clasa inferioară şi doreşte să ocupe un loc la clasa superioară poate cere acest lucru conductorului de tren, plătind diferenţa de clasă. Conductorul consideră legitimaţia călătorului drept o legitimaţie de clasă inferioară, emisă după tariful biletelor eliberate în tren la zona corespunză- toare distanţei pe care urmează să se călătorească la clasă superioară, şi încasează diferenţa de clasă la aceeaşi zonă.

            2. 5.2.2. Călătorul care doreşte să folosească o rută mai lungă decât cea pentru care posedă legitimaţie de călătorie poate cere conductorului trenului diferenţa de rută. Conductorul calculează distanţa de la staţia de pornire la cea de destinaţie pe ruta prevăzută în legitimaţia prezen- tată, precum şi distanţa pe ruta cerută. Dacă ambele dis- tanţe intră în aceeaşi zonă kilometrică tarifară după tarif, legitimaţia prezentată este valabilă pe ambele rute şi nu se încasează nici o diferenţă. Dacă distanţele intră în zone kilometrice tarifare diferite după tariful de casă, conductorul

              stabileşte diferenţa de kilometri în plus de pe ruta ocoli- toare şi încasează tariful unui bilet la zona corespunzătoare acestei diferenţe de kilometri conform tarifului biletelor cu tarifare în tren.

            3. 5.2.3. Călătorul care s-a urcat într-un tren de categorie superioară celui pentru care are legitimaţie de călătorie poate obţine de la conductor suplimentul corespunzător categoriei trenului şi tichet de rezervare a locului, conform tarifului biletelor cu tarifare în tren.

            4. 5.2.4. Călătorul care prezintă în tren o legitimaţie de călătorie cu reducere, pentru care nu îşi poate justifica dreptul, este considerat ca fiind fără bilet, conductorul înca- sând de la el tariful integral, corespunzător tarifului biletelor eliberate în tren, fără nici o reducere. În acest caz călătorul nu are dreptul să ceară, ulterior, restituirea tarifului plătit în tren.

        NUT 6 la art. 12.5

        În cazul pierderii trenului sau al lipsei locului în trenul respectiv, călătorul are dreptul să ceară viza pentru amâ- narea călătoriei până cel mai târziu a doua zi la acelaşi tren, dacă nu cere restituirea tarifului plătit. De asemenea, în cazul în care călătorul doreşte să călătorească cu un tren care circulă înainte de trenul pentru care şi-a procurat legitimaţia de călătorie, el are dreptul să ceară viza pentru anticiparea călătoriei, indiferent de data pentru care a fost emisă. Viza pentru amânarea sau anticiparea călătoriei nu anulează dreptul de întrerupere dat de legitimaţia de călă- torie respectivă. Prin amânarea sau întreruperea călătoriei nu se prelungeşte termenul de valabilitate a legitimaţiilor cu durată fixă. Viza de anticipare nu se acordă pentru legiti- maţiile de călătorie cu durată fixă (abonamente, biletele de călătorie dus-întors, cartea VSD etc.).

        NUT 7 la art. 12.6

        În staţiile de îndrumare a trenurilor sau a vagoanelor directe se pot rezerva, dacă posibilităţile traficului permit, compartimente întregi. Compartimentele rezervate se etiche- tează de staţia respectivă, indicându-se legitimaţia emisă. Persoanele care ocupă efectiv locuri în compartimentul rezervat pot prezenta orice fel de legitimaţii de călătorie (gratuite, cu reducere, tarif integral), valabile la trenul res- pectiv, însă completarea până la numărul de locuri din compartiment se face numai cu achitarea tarifului integral valabil la trenul şi clasa respective. Tichetele de rezervare

        se plătesc pentru toate locurile din compartiment.

        Tariful de transport şi al tichetelor de rezervare se înca- sează cu bilet de călătorie în grup fără bilete de control, în care se menţionează şi eventuale alte legitimaţii de călăto- rie valabile, care urmează a fi prezentate în tren.

        În cazul comandării compartimentelor de la altă staţie, se plăteşte în plus tariful pentru comandare.

        Dacă compartimentul nu se ocupă până în momentul plecării trenului, rezervarea făcută se consideră anulată, fără drept de restituire a tarifelor plătite pentru tichetele de rezervare sau suplimentele pentru trenuri intercity, iar locurile care rămân disponibile prin neocuparea comparti- mentului respectiv se pun la dispoziţie publicului călător imediat după plecarea trenului.

        ARTICOLUL 13

        Reduceri din tarifele de călători

        1. 1 13.1. Copiii până la vârsta de 5 ani împliniţi, pen- tru care nu se cere un loc separat, se transportă gratuit, fără legitimaţie de călătorie.

          1

          13.2.

          2,3

          13.3.

          13.4.

          13.5.

          Copiii până la vârsta de 10 ani împliniţi plă- tesc 50% din tariful de transport şi din supli- mentul de tren, având drept la loc separat. La trenurile cu locuri rezervate ei plătesc şi tariful integral al tichetului.

          Calea ferată poate acorda şi alte reduceri, reglementate prin tarife şi aduse la cunoş- tinţă publicului călător prin publicare, con- form art. 4.5.

          Nici o reducere acordată de calea ferată nu se mai poate aplica legitimaţiilor de călătorie care se bucură deja de o reducere din tari- ful întreg.

          Călătorii care beneficiază de reduceri trebuie să prezinte, la cererea organului de control, dovada că pot beneficia de reducerile res- pective.

          NUT 1 la art. 13.1 ÅŸi 13.2

          În cazul trenurilor intercity şi intercity expres se plăteşte tariful integral al suplimentului de tren IC, respectiv ICE. Însoţitorii copiilor trebuie să facă dovada vârstei acestora. Dovada vârstei copilului se face prin prezentarea certifica- tului de naştere.

          NUT 2 la art. 13.3

            1. 2.1. Călătoria în grupuri formate din cel puţin 20 de copii sau elevi, copiii, precum şi personalul didactic, medico-sani- tar şi administrativ care însoţeşte grupul în excursii, tabere sau colonii beneficiază de o reducere de 50% din tariful tre- nurilor de persoane şi al suplimentelor pentru tren accelerat sau pentru tren rapid şi expres, clasa a 2-a.

            2. 2.2. Reducerile de grup se aprobă de către şefii agenţi- ilor de voiaj ale căii ferate, precum şi de şefii staţiilor, la cererea scrisă a şcolilor şi a grădiniţelor de copii, cu avizul secţiilor de învăţământ respective, pentru grupurile prevă- zute mai sus. Tarifele se încasează cu bilet de călătorie în grup. Pentru fiecare călător din grup se emite câte un bilet de control, al cărui tarif se încasează cu biletul de călătorie în grup.

            3. 2.3. Turiştii organizaţi în grup de cel puţin 35 de per- soane vor beneficia de o reducere de 25% din tariful tre- nurilor de persoane, la orice clasă. Pentru călătoria turiştilor în grup se eliberează bilete de călătorie în grup, cu plată. Aceste bilete se emit cu o reducere de 25% din tariful tre- nurilor de persoane. Biletele pentru călătoria de înapoiere pot fi emise cu plecarea din altă staţie decât cea de desti- naţie şi pe altă rută decât cea utilizată la ducere. Reducerea de 25% se acordă, la cererea unităţilor de turism sau a conducătorului de grup, de către şefii staţiilor sau ai agenţiilor de voiaj ale căii ferate, iar tariful de trans- port se calculează conform prevederilor de mai sus; în cazul în care pe unele secţiuni călătoria se face cu alte mijloace de transport (auto, fluviale etc.) sau pe jos, tariful se calculează numai pe parcursul efectuat cu trenul. Pentru călătoria cu trenurile de rang superior se încasează integral diferenţele tarifare pentru fiecare membru al grupului.

          NUT 3 la art. 13.3

          Cartea VSD (vineri, sâmbătă, duminică) este o legitima- ţie de călătorie nominală, care se eliberează de către agenţiile de voiaj ale căii ferate tuturor solicitanţilor pe dis- tanţe cuprinse între 51 şi 300 de kilometri pentru tren de persoane, clasa 1 sau clasa a 2-a, valabilă timp de o lună de zile. Dacă ultima zi de vineri coincide cu ultima zi a perioadei de valabilitate, legitimaţia rămâne valabilă şi în ziua de sâmbătă şi duminică a sfârşitului de săptămână respectivă. Această legitimaţie dă dreptul la efectuarea, în cursul fiecărui sfârşit de săptămână (începând cu ora 0,00

          a zilei de vineri şi până la ora 24,00 a zilei de duminică) din perioada de valabilitate, a câte unei călătorii dus-întors pe relaţii la alegerea călătorului, cu o reducere din tariful trenurilor de persoane în cuantumul stabilit de către condu- cerea căii ferate.

          Cartea VSD este valabilă la trenurile de persoane pen- tru clasa pentru care a fost emisă şi nu este necesară vizarea cărţii înainte de începerea fiecărei călătorii, călătorul având obligaţia de a înscrie pe versoul cărţii data de înce- pere a călătoriei.

          Pentru trenurile de rang superior sau la o clasă supe- rioară această legitimaţie de călătorie este valabilă cu achi- tarea integrală a diferenţelor tarifare.

          Cartea VSD nu dă dreptul la întreruperi, la diferenţă de rută, nefiind valabilă pe alte rute decât cele înscrise pe legitimaţie.

          Pentru fiecare sfârşit de săptămână din perioada de valabilitate călătorul alege câte un traseu.

          Reducerile de care beneficiază călătorii care călătoresc în baza cărţii VSD sunt stabilite de conducerea căii ferate şi sunt publicate.

          ARTICOLUL 14

          Dreptul la transport

            1. 14.1. Călătorul trebuie să posede o legitimaţie de călătorie valabilă la data, trenul, clasa şi serviciul utilizat, obţinută conform reglemen- tărilor căii ferate. Celor care contravin aces- tei prevederi calea ferată nu le recunoaşte nici un drept, de nici o natură, şi nu răs- punde de nici o daună pe care, eventual, aceştia ar suferi-o.

            2. 14.2. Călătorul este obligat să păstreze legitimaţia de călătorie asupra sa în tot timpul călătoriei şi să o prezinte pentru verificare, la cerere, personalului de tren sau agentului căii ferate împuternicit în acest scop.

            3. 14.3. Legitimaţiile de călătorie care prezintă modi- ficări necertificate de calea ferată nu sunt valabile şi sunt retrase de către agenţii căii ferate.

          1. 1 14.4. Călătorul care nu prezintă în tren o legitima- ţie de călătorie valabilă este obligat să plă- tească tariful de taxare în tren. În cazul în care călătorul refuză plata tarifului de taxare în tren, el este contravenient şi tratat potrivit legii.

            14.5. Călătorii contravenienţi care nu pot fi legiti- maţi pentru întocmirea procesului-verbal de contravenţie sunt predaţi Corpului gardienilor feroviari sau organelor de poliţie, pentru identificare.

          2. 2 14.6. Verificarea legitimaţiilor de călătorie în tren, în timpul staţionării în staţii, se reglemen- tează prin Normele uniforme privind trans- porturile.

            NUT 1 la art. 14.4.

            Tariful biletelor cu tarifare în tren (tariful din tren) este stabilit pe zone kilometrice, superior tarifului de la casa de bilete (tariful de casă). În cazul refuzului achitării tarifului din tren, călătorului contravenient i se întocmeşte proces- verbal de contravenţie. În procesul-verbal se menţionează atât tariful din tren, cât şi un tarif suplimentar, stabilit de calea ferată. Acestea se pot achita ulterior la orice casă de bilete de la staţiile căii ferate. Dacă aceste tarife sunt achi- tate în termen de 48 de ore de la data contravenţiei,

            contravenientul trebuie să plătească tariful din tren şi jumă- tate din tariful suplimentar. În cazul în care acest termen este depăşit, contravenientul trebuie să plătească tariful din tren şi tariful suplimentar.

            NUT 2 la 14.6

            Calea ferată poate dispune, în anumite cazuri, verifica- rea legitimaţiilor de călătorie pe durata staţionării trenului în staţii, şi anume:

            1. 2.1. în staţiile de îndrumare a trenurilor, pentru a pre- veni urcarea în tren a călătorilor în neregulă, în cazul când se constată în mod repetat acest lucru;

            2. 2.2. în staţiile din parcurs, în cadrul acţiunilor special organizate pentru depistarea şi tratarea legală a călătorilor frauduloşi şi a practicilor ilegale ale personalului de tren;

            3. 2.3. în staţiile finale sau în parcurs, în scopul ridicării unor legitimaţii de călătorie.

          Călătorul este obligat să predea legitimaţia de călătorie agentului căii ferate. În anumite situaţii, la solicitarea călă- torului, i se va înlocui legitimaţia ridicată cu alta, eliberată pe loc, potrivit reglementărilor căilor ferate.

          ARTICOLUL 15

          Întreruperea călătoriei

          1. 1 15.1. Legitimaţia de călătorie dă dreptul, de regulă, la o singură întrerupere a călătoriei de maximum 24 de ore de la plecarea tre- nului cu care a sosit călătorul sau de la ple- carea primului tren de legătură de acelaşi rang. Excepţiile sunt prevăzute în normele uniforme.

          2. 2 15.2. Condiţiile în care se acordă întreruperea călătoriei sunt reglementate prin normele uniforme.

            NUT 1 la art. 15.1

            În cazuri bine întemeiate, călătorul poate cere prelungi- rea termenului de întrerupere, care se aprobă astfel:

            1. 1.1. până la maximum 3 zile, de către şefii staţiilor şi ai agenţiilor de voiaj ale căilor ferate;

            2. 1.2. până la maximum 5 zile, de şefii compartimentelor comerciale călători, ierarhic superioare subunităţilor menţio- nate la pct. 1.1;

            3. 1.3. peste 5 zile, de conducerea direcţiei de specialitate a căii ferate.

        Legitimaţia de călătorie îşi pierde valabilitatea în cazul în care călătoria întreruptă nu va putea fi continuată cu tre- nul pentru care a fost vizată.

        Dreptul de a face mai multe întreruperi şi cu o durată mai mare de 24 de ore, fără nici o aprobare, îl au numai acele legitimaţii de călătorie pentru care s-a prevăzut în mod expres că beneficiază de acest drept.

        NUT 2 la art. 15.2

        Nu dau dreptul la întreruperea călătoriei următoarele legitimaţii:

          1. 2.1. biletul de călătorie dus-întors;

          2. 2.2. abonamentul săptămânal;

          3. 2.3. abonamentul lunar cu număr limitat de călătorii;

          4. 2.4. biletul cu tarifare în tren, biletul eliberat în tren;

          5. 2.5. biletul de călătorie gratuit în interesul serviciului, emis pentru călătoria în grup;

          6. 2.6. cartea VSD.

        Excepţii privind durata maximă a întreruperii de 24 de ore sunt prevăzute în instrucţiunile de utilizare a legitimaţi- ilor şi sunt tipărite pe acestea.

        ARTICOLUL 16

        Reguli pentru călători

        1. 16.1. Călătorii sunt obligaţi să se conformeze Regulamentului.

        2. 16.2. Călătorilor li se interzic următoarele fapte:

          1. 16.2.1. călătoria pe acoperişul vagoanelor, pe scări, pe tampoane, între vagoane şi în alte locuri care nu sunt destinate călători- lor;

          2. 16.2.2. urcarea şi călătoria în trenuri speciale, de marfă, de lucru, în vagoane cu afectare anumită, afişată pe ele, în vagoane de bagaje, de mesagerie, de coletărie, poştale şi în cabina locomotivei;

          3. 16.2.3. fumatul în vagoane, săli de aşteptare, holuri, cu excepţia locurilor unde fumatul este permis şi acest lucru este afişat;

          4. 16.2.4. urcarea sau coborârea din vehicule în miş- care, aplecarea în afară sau rezemarea de uşi, respectiv deschiderea uşilor în timpul mersului trenului;

          5. 16.2.5. aruncarea obiectelor pe ferestrele sau pe uÅŸile vagoanelor;

          6. 16.2.6. urcarea sau coborârea obiectelor şi a per- soanelor pe ferestrele vagoanelor;

          7. 16.2.7. deteriorarea vagoanelor, clădirilor sau a instalaţiilor prin distrugerea sau sustrage- rea pieselor sau dotărilor din inventarul acestora;

          8. 16.2.8. neeliberarea locului ocupat în vagon, care nu corespunde cu cel prevăzut în legitima- ţia de călătorie;

          9. 16.2.9. exercitarea comerţului în trenuri sau în staţii fără autorizaţie eliberată de calea ferată;

          10. 16.2.10. lipirea de afişe în trenuri sau în staţii fără acordul scris al căii ferate;

          11. 16.2.11. traversarea liniilor prin alte locuri decât cele special amenajate pentru călători;

          12. 16.2.12. intrarea sau staţionarea în incinta unităţi- lor, acolo unde accesul publicului este interzis prin afişe sau pictograme cores- punzătoare;

          13. 16.2.13. apelarea la mila călătorilor sau practica- rea de jocuri de noroc în trenuri sau în unităţi de cale ferată;

          14. 16.2.14. tulburarea liniştii călătorilor prin produce- rea de zgomote;

          15. 16.2.15. provocarea de scandal în trenuri sau în incinta unităţilor de cale ferată;

          16. 16.2.16. refuzul călătorilor consumatori de a părăsi vagonul-restaurant după ora de închidere a acestuia;

          17. 16.2.17. acţionarea semnalului de alarmă sau a frânei de mână pentru motive nejustificate de un pericol iminent pentru siguranţa trenului sau a călătorilor;

          18. 16.2.18. murdărirea vehiculelor şi a spaţiilor afec- tate publicului, inclusiv a celor dintre linii, scrierea sau desenarea neautorizată pe pereţii vagoanelor sau ai clădirilor căii ferate, dezlipirea fără drept a afişelor;

          19. 16.2.19. transportul în vagoanele de călători al obiectelor sau substanţelor inflamabile, explozibile, radioactive, otrăvitoare şi rău- mirositoare care, potrivit legii şi regle- mentărilor căii ferate, nu sunt permise la transport;

          20. 16.2.20. prejudicierea intereselor celorlalţi călători, împiedicarea liberei circulaţii a publicului în trenuri şi staţii, încălcarea normelor de protecţie a mediului şi contra incendiilor.

        3. 16.3. Călătorilor care contravin prevederilor de mai sus calea ferată nu le recunoaşte nici un drept, de nici o natură, şi nu răspunde de nici o daună pe care, eventual, aceştia ar suferi-o.

    1 16.4. Călătorul care, prin faptele sale, a adus pre- judicii de orice fel căii ferate este obligat la plata despăgubirilor prevăzute în tarife.

    16.5. Constatarea abaterilor de la regulile de călă- torie se face de către agenţii autorizaţi de calea ferată sau de organele de ordine publică şi se sancţionează conform legii.

    NUT 1 la art. 16.5

    Agenţii autorizaţi sunt arătaţi la NUT 1 la art. 101.2

    ARTICOLUL 17

    Bagaje de mână

    17.1. Călătorul poate să ia cu el în vagoanele de călători, în mod gratuit, obiecte uşor de pur- tat (bagaje de mână). Bagajele de mână (valize, pachete şi altele asemenea) trebuie să fie uşor de manipulat, bine ambalate, astfel încât să nu fie posibilă scurgerea con- ţinutului, avarierea sau murdărirea vagoane- lor ori incomodarea celorlalţi călători.

    1. 1 17.2. Fiecare călător dispune, pentru bagajele sale de mână, doar de spaţiul situat deasupra locului pe care îl ocupă sau de un spaţiu echivalent în boxa pentru bagaje a vagoane- lor. Masa totală a bagajelor de mână admisă pentru fiecare loc ocupat este de

      30 de kg.

        1. 17.3. În vagoanele de călători nu pot fi introduse ca bagaje:

          1. 17.3.1. materiile ÅŸi obiectele excluse de la trans- portul de bagaje;

          2. 17.3.2. obiectele de natură să stânjenească ori să incomodeze călătorii, să cauzeze o pagubă călătorilor sau căii ferate;

          3. 17.3.3. obiectele interzise prin actele normative ale autorităţilor administrative;

          4. 17.3.4. vietăţile, potrivit art. 18.

    2. 2 17.4. Calea ferată are dreptul să se asigure, în prezenţa călătorului, de natura obiectelor introduse în vagoanele de călători şi în sta- ţie. Dacă nu este posibil să se identifice persoana care a luat cu ea obiectele supuse verificării, calea ferată efectuează verificarea în prezenţa Corpului gardienilor feroviari sau a organelor de poliţie.

        1. 17.5. Supravegherea obiectelor pe care călătorul le ia cu el în vagon revine acestuia.

        2. 17.6. Călătorul este răspunzător de orice pagubă cauzată de obiectele şi de vietăţile pe care le ia cu el în vagon.

        3. 17.7. Aceste dispoziţii nu influenţează răspunderea pe care o poate avea calea ferată, potrivit art. 34.

    3. 3 17.8. Bagajele de mână care depăşesc limitele de mai sus se predau ca bagaje înregistrate la vagonul de bagaje sau la magazia staţiei de plecare.

      NUT 1 la art. 17.2

      La trenurile de călători şi automotoare de persoane călătorul poate lua cu el în vagon, fără plată, colete conţi- nând orice obiecte sau mărfuri, admise la transport, câte încap în locul special amenajat, deasupra locului pe care îl ocupă, iar masa totală a acestora să nu depăşească 30 de kg.

      Coletele trebuie să fie astfel ambalate încât să nu pro- ducă daune călătorilor ori să nu avarieze inventarul vago- nului sau celelalte colete.

      În vagoanele de clasa a 2-a călătorul poate să îşi ia, în plus, şi o pereche de schiuri, dacă nu-i incomodează pe ceilalţi călători; în caz contrar, acestea se predau la vago- nul de bagaje, achitându-se tariful de bagaje conform tari- fului.

      La trenurile rapide, compuse din automotoare, se pot lua în vagonul-clasă numai valize mici de mână. Geamantanele, cel mult câte unul de fiecare călător, având masa de maximum 30 de kg, şi o pereche de schiuri se predau la cabina de bagaje a automotorului respectiv, plă- tindu-se tariful tichetului special.

      Coletele găsite în vagoanele de călători care depăşesc limitele bagajelor de mână sau cele în plus faţă de cele arătate mai sus se tratează conform art. 17.8 RT.

      NUT 2 la art. 17.4

      Lucrătorii de peron sau de staţie sunt obligaţi să nu transporte, de la vehicule la trenuri şi invers, colete ce ar depăşi limitele admise pentru bagajele de mână. În caz de bănuială, agenţii căii ferate au dreptul să examineze obiec- tele pe care călătorii le iau în vagoane. Când verificarea se execută cu desfacerea coletelor (a obiectelor) pe care călătorul le ia în vagon, se va întocmi un proces-verbal care va fi semnat atât de agentul căii ferate, cât şi de călător, precum şi de doi martori din afara căii ferate sau în prezenţa organelor de poliţie ori a Corpului de gardieni feroviari.

      NUT 3 la art. 17.8

      Persoanele găsite la intrare în staţii cu colete peste limi- tele de masă sau volum admise, cu colete necorespunzător ambalate şi în alte cazuri, când obiectele nu îndeplinesc condiţiile bagajelor de mână, vor fi îndrumate la magaziile de bagaje înregistrate sau la mesagerii, pentru a preda coletele cu documente de transport corespunzătoare.

      În staţiile în care accesul la peroane se face numai prin anumite locuri supravegheate de agenţi ai căii ferate, aceş- tia nu vor permite accesul la peroane al călătorilor care au asupra lor colete ce ar depăşi limitele de volum sau de masă în vagoanele de călători.

      ARTICOLUL 18

      Transportul vietăţilor în vagoanele de călători

      18.1. Animalele, păsările, reptilele, peştii, insectele vii nu se pot lua în vagoanele de călători.

      1. 1 18.2. Excepţiile de la art. 18.1 sunt prevăzute prin normele uniforme.

        18.3. Călătorul răspunde de prejudiciile produse de vietăţile luate cu el în vagon. Această dispoziţie nu influenţează răspunderea pe care o poate avea calea ferată potrivit art. 34.

        NUT 1 la art. 18.2

        1. 1.1. Câinii, alte animale mici şi păsările, predate la transport ca bagaje înregistrate în cuşti şi însoţite de per- soane care călătoresc cu acelaşi tren, se transportă în vagonul de bagaje, cu aplicarea tarifului de bagaje,

          luându-se de bază masa rezultată la cântărire şi elibe- rându-se recipisa de bagaje. Manipularea cuştilor se face de calea ferată.

        2. 1.2. Calea ferată nu păstrează câinii a căror eliberare nu se cere imediat după sosirea trenului.

        3. 1.3. Dacă vagonul de bagaje al trenului respectiv nu are compartiment special pentru câini sau dacă acest comparti- ment este complet ocupat, astfel că nu se mai poate intro- duce nici un câine, călătorul nu poate pretinde să i se permită luarea câinilor în vagonul-clasă.

        4. 1.4. Câinii obişnuiţi, predaţi de călători în cuşti solid construite, se primesc la transport în vagonul de bagaje al trenurilor de călători, în condiţiile generale şi cu tarifele fixate pentru coletele de bagaje, eliberându-se recipisa de bagaje. Manipularea cuştilor se face de calea ferată. Cuşca nu trebuie să lase posibilitatea câinelui de a răni persona- lul căii ferate cu ocazia încărcării şi descărcării; în caz con- trar, se va pretinde să poarte botniţă.

        5. 1.5. Câinii, pisicile şi animalele mici, purtate pe braţe, precum şi păsările mici în colivii se pot transporta în vagoanele-clasă, fără plată, dacă nici un călător nu protes- tează. În caz de obiecţii ridicate de călători, hotărăşte con- ductorul sau organul de control care, în cazuri bine justificate, poate interzice călătoria cu aceste animale.

        6. 1.6. Fiecare vânător, echipat de vânătoare, are dreptul să ia cu sine în vagoane de clasa a 2-a cel mult doi câini de vânătoare. Pentru fiecare câine se plăteşte tariful unei jumătăţi de bilet clasa a 2-a tren de persoane, emiţându-se recipisa de bagaje. La trenurile de călători, în comparti- mentele de clasa 1 şi clasa a 2-a rezervate de călători, se pot lua mai mulţi câini de vânătoare, dintre care unul de fiecare vânător se transportă gratuit, restul cu plată, cum s-a arătat mai sus.

        7. 1.7. Transportul pe calea ferată al câinilor de rasă înso- ţiţi, pentru participarea la concursuri şi expoziţii chinologice organizate în ţară, se efectuează în condiţii similare cu transportul câinilor de vânătoare.

        8. 1.8. Admiterea la transport a câinilor de rasă în vagoa- nele de clasa a 2-a se va face numai pentru cei prevăzuţi cu botniţă şi numai pentru participarea la expoziţii, cu acor- dul celorlalţi călători din compartiment şi cu condiţia pre- zentării în tren de către posesorii acestora, în afara recipisei de bagaje, a legitimaţiei de membru al Asociaţiei Chinologice şi a adeverinţei de participare la expoziţia res- pectivă, emise de asociaţia sau de filiala chinologică terito- rială.

        9. 1.9. În trenurile automotoare rapide nu se transportă câini.

        10. 1.10. Câinii organelor de poliţie sau ai grănicerilor, con- duşi de organele respective, câte unul de fiecare, dacă sunt înscrişi în ordinul de serviciu al conducătorilor, se transportă gratuit în vagoanele de clasa a 2-a.

          ARTICOLUL 19

          Avarierea şi murdărirea vagoanelor sau a instalaţiilor

          1. 1 Călătorul este obligat să despăgubească calea ferată pentru daunele cauzate prin avarierea sau murdărirea vagoanelor ori a instalaţiilor, conform reglementărilor în vigoare.

            NUT 1 la art. 19

            Persoanele care murdăresc clădirile, peroanele sau instalaţiile din gări ori vagoane sau care utilizează closetele vagoanelor în timpul opririi trenurilor în staţii sunt supuse la plata unor tarife care reprezintă despăgubirea respectivă şi se încasează cu chitanţa ,,diverse încasări".

            ARTICOLUL 20

            Alte forme de contractare a transporturilor de călători

            1-3 20.1. Calea ferată poate să ofere publicului vagoane şi trenuri special comandate, altele decât cele publicate în mersul trenurilor, în condiţiile prevăzute în normele uniforme.

    4. 4 20.2. Calea ferată poate face servicii de transport integrate şi cu alte mijloace de transport.

    NUT 1 la art. 20.1

    Condiţiile privind comandarea vagoanelor diferă după felul vagoanelor şi modul lor de exploatare.

      1. 1.1. Dacă posibilităţile de exploatare şi disponibilităţile de material rulant permit, la cerere, se pot pune la dispozi- ţie vagoane de orice fel pentru transportul călătorilor în grup.

        Vagoanele special comandate se ataşează la trenurile de călători în circulaţie, în limita tonajului admis.

        În cerere se vor indica numărul călătorilor de transpor- tat, felul vagoanelor, staţia de pornire, de destinaţie şi de întrerupere, modul cum se vor achita tarifele de transport, datele şi trenurile la care se cere ataşarea de vagoane. Comandarea vagoanelor se poate face cu cel mult

        30 de zile şi cu cel puţin 10 zile înainte de plecare, prin cerere scrisă, care se poate depune la şeful agenţiei de voiaj sau la şeful staţiei de pornire ori la compartimentele corespunzătoare, ierarhic superioare.

      2. 1.2. Pentru vagoanele de dormit şi cuşeta special comandată cererea trebuie să fie adresată unei societăţi comerciale prestatoare de servicii cu vagoane restaurant şi de dormit.

      3. 1.3. În cazul în care cererea pentru vagoane special comandate se depune sub termenul minim (10 zile), se va percepe tariful de urgenţă pentru fiecare vagon în parte.

      4. 1.4. Pentru vagoanele special comandate într-o staţie care nu dispune de vagoane şi care trebuie să fie dirijate din alte staţii, cel care comandă vagoanele trebuie să plă- tească tariful pentru parcursul gol al acestor vagoane.

        Tariful pentru parcursul gol se calculează şi se înca- sează pentru întregul parcurs gol efectuat de la staţia de domiciliu până la staţia de pornire şi de la staţia de debar- care până la staţia de domiciliu. Tariful pentru parcursul gol se încasează cu biletul de călătorie în grup cu care s-au încasat tarifele de transport. Eventualele parcursuri goale, efectuate în plus faţă de cele calculate iniţial, se încasează ulterior cu un alt bilet de călătorie în grup.

      5. 1.5. Renunţarea la vagonul comandat trebuie anunţată staţiei de îndrumare astfel:

        1. 1.5.1. cu cel puţin 48 de ore înainte de plecare, în cazul vagoanelor-clasă şi al vagoanelor de marfă;

        2. 1.5.2. cu cel puţin 3 zile înainte de plecare, în cazul vagoanelor-salon, de dormit, cuşetă, restaurant şi de bagaje.

          În cazul în care renunţarea se anunţă în termene mai scurte decât cele menţionate mai sus, se plăteşte tariful de renunţare, după felul vagonului. În cazul în care înainte de renunţare s-au efectuat dirijări de vagoane goale, tariful pentru parcursul gol se plăteşte separat de tariful de renun- ţare.

      6. 1.6. Plata tarifelor de transport şi accesorii pentru vagoanele special comandate se face din timp, cu cel puţin 2 zile lucrătoare înainte de plecarea trenului la care se ata- şează, iar confirmarea acestor taxe se va transmite tuturor unităţilor interesate.

      7. 1.7. Înainte de punerea la dispoziţie a vagoanelor spe- cial comandate, solicitantul va semna un contract-angaja- ment, prin care se obligă să despăgubească calea ferată

        pentru eventualele daune cauzate de avarierea sau murdă- rirea vagoanelor ori a instalaţiilor, produse din vina aces- tuia.

      8. 1.8. După efectuarea călătoriei, şeful de staţie şi agentul de specialitate vagoane vor lua în primire vagoanele, verifi- când starea acestora. Eventualele stricăciuni şi valoarea acestora se vor trece într-un proces-verbal semnat atât de către beneficiar, cât şi de personalul căii ferate. În cazul în care beneficiarul refuză să semneze procesul-verbal, se va solicita prezenţa Poliţiei Transporturi Feroviare sau a spe- cialistului autorizat ori a 2 martori străini de calea ferată, care vor semna procesul-verbal.

    NUT 2 la art. 20.1

    Comandarea trenurilor speciale se face astfel:

      1. 2.1. Dacă situaţia circulaţiei şi disponibilităţile de material rulant permit, pentru grupurile mari de călători, care nu pot fi satisfăcute prin vagoane special comandate, ataşate la trenurile în circulaţie, la cerere, calea ferată poate aproba punerea la dispoziţie de trenuri speciale sau automotoare. Comandarea şi aprobarea trenurilor speciale se fac în ace- leaşi condiţii ca şi pentru vagoanele special comandate.

      2. 2.2. Dacă trenul special se comandă într-o staţie care nu dispune de vagoane şi de locomotive, acestea trebuind să fie dirijate din alte staţii, se va încasa şi tariful pentru parcursul gol, pentru fiecare vagon în parte. Pentru loco- motiva izolată adusă pentru a remorca trenul special se încasează, pentru parcursul gol, tariful pentru locomotivă pe distanţa de la staţia de domiciliu până la staţia de pornire a trenului special şi înapoi.

      3. 2.3. Dacă garnitura completă a trenului special coman- dată este transportată în stare goală de la o staţie la sta- ţia de pornire, se încasează tariful pentru parcursul gol pentru distanţa dus-întors, astfel:

        1. 2.3.1. pentru locomotive (locomotivă izolată);

        2. 2.3.2. pentru vagoanele din compunerea trenului.

      4. 2.4. Tariful pentru parcursul gol al vagoanelor se calcu- lează aşa cum se arată la vagoane special comandate, ţinându-se seama de toate cursele care se fac în stare goală. Tariful pentru parcursul gol al locomotivei se înca- sează pe acelaşi bilet de călătorie cu care se încasează tarifele de transport, menţionându-se separat în bilet tarifele pentru eventuale parcursuri izolate ale acesteia sau ale automotoarelor izolate, produse până la înapoierea vehicu- lelor la domiciliu.

      5. 2.5. Tarifele de urgentare şi tarifele de renunţare se determină şi se percep pentru fiecare urgentare sau renun- ţare, în cazul fiecărui vagon în parte.

      6. 2.6. Plata tarifelor de transport şi accesorii se face în aceleaşi condiţii ca şi pentru vagoanele special comandate.

      7. 2.7. La punerea la dispoziţie a trenului special comandat şi la acoperirea eventualelor pagube provocate din vina beneficiarului se aplică şi prevederile tarifare.

    NUT 3 la art. 20.1

    Calea ferată poate transporta cu anumite trenuri de călători cu vagoane specializate autoturisme înmatriculate, în bună stare tehnică. Fiecare autoturism trebuie să fie însoţit de minimum o persoană, posesoare a permisului de conducere.

    Nu se primesc la transport autoturisme care tractează remorci sau rulote, precum şi autoturisme echipate cu port- bagaje deasupra maşinii.

    NUT 4 la art. 20.2

    Calea ferată efectuează servicii de transport rutier cu mijloace auto şi naval cu nave feribot.

    CAPITOLUL 2

    Transportul bagajelor înregistrate

    ARTICOLUL 21

    Transportul bagajelor înregistrate. Trenurile care transportă bagaje

      1. 21.1. Calea ferată efectuează orice transport de bagaje, cu condiţia ca:

        1. 21.1.1. bagajele să aparţină unui călător care posedă legitimaţie de călătorie şi care soli- cită deplasarea acestora până la destina- ţia prevăzută în legitimaţie;

        2. 21.1.2. bagajele să îndeplinească prevederile cuprinse în Regulament şi în tarif;

        3. 21.1.3. transportul să fie posibil cu personalul şi cu mijloacele de transport prevăzute în mersul trenurilor;

        4. 21.1.4. transportul să nu fie împiedicat de împreju- rări pe care calea ferată nu le poate evita şi a căror înlăturare nu depinde de ea.

      2. 21.2. Calea ferată transportă bagaje înregistrate numai cu trenurile de călători prevăzute cu vagoane de bagaje. Aceste trenuri sunt publicate în mersul trenurilor.

    1, 2 21.3. Asigurarea şi interesul la eliberare a bagaje- lor înregistrate sunt reglementate prin nor- mele uniforme.

    NUT 1 la art. 21.3

    Orice transport de bagaje înregistrate poate face obiec- tul unei declarări a interesului la eliberare, care se face pe recipisa de bagaje. Tariful pentru interesul la eliberare este prevăzut în tariful căii ferate.

    NUT 2 la art. 21.3

    În cazul în care bagajele înregistrate, la care s-a decla- rat interesul la eliberare, sunt întârziate din vina căii ferate şi rezultă o daună din această cauză şi nu datorită avarie- rii sau pierderii, totale ori parţiale, care se tratează conform art. 85, în staţia de destinaţie posesorul recipisei de bagaje poate solicita căii ferate drept despăgubire:

      1. 2.1. pentru întârzierea la eliberare, suma calculată pro- centual din tariful de transport, care este în funcţie de valoarea declarată şi de mărimea întârzierii la eliberare;

      2. 2.2. pentru daunele care au rezultat din cauza întârzierii:

        1. 2.2.1. o sumă care se poate ridica până la valoarea tarifului încasat pentru interesul declarat, în cazul în care valoarea declarată este până la valoarea mărfii;

        2. 2.2.2. o sumă care se poate ridica până la valoarea tarifului de transport şi a tarifului pentru interesul la elibe- rare, în cazul în care valoarea declarată este mai mare decât valoarea mărfii.

    La calculul despăgubirilor, conform prevederilor de mai sus, se va avea în vedere că maximul despăgubirii acor- date poate fi, după caz, valoarea tarifului încasat pentru interesul la eliberare şi/sau a tarifului de transport.

    Modul de calcul al despăgubirilor faţă de tariful de transport şi cel privind interesul la eliberare se va preve- dea în tarif.

    ARTICOLUL 22

    Obiecte admise la transport cu trenurile de călători

    1-3 22.1. Bagajele înregistrate admise la transport sunt obiecte destinate scopurilor călătoriei, conţi- nute în cufere, geamantane, panere, valize, saci de voiaj, cutii sau în alte ambalaje de acest fel, precum şi aceste ambalaje.

      1. 22.2. În cazul în care servesc pentru uzul călăto- rului, sunt admise la transport:

        1. 22.2.1. fotolii portative sau pe roţi pentru bolnavi;

        2. 22.2.2. cărucioare pentru copii;

        3. 22.2.3. instrumente muzicale în cutii sau în huse;

        4. 22.2.4. materiale pentru reprezentaţiile artiştilor, cu condiţia ca împachetarea, volumul şi masa acestora să permită ridicarea şi aşezarea cu uşurinţă în vagonul de bagaje;

        5. 22.2.5. instrumente de inginerie până la 4 metri lungime şi unelte de lucru manual;

        6. 22.2.6. biciclete şi motorete cu un loc, cu condiţia ca accesoriile lor să fie demontate şi rezervorul de benzină să aibă robinet de golire şi să fie complet gol;

        7. 22.2.7. săniuţe, schiuri, vele şi alte materiale spor- tive, care pot fi transportate ca bagaje;

        8. 22.2.8. cufere cu eşantioane, animale sau păsări închise în cuşti sau în colivii, care prezintă garanţii privind soliditatea şi nu constituie un pericol pentru personalul de serviciu, precum şi alte obiecte care nu servesc pentru uzul personal al călătorului, prevă- zute în Normele uniforme privind transpor- turile.

    NUT 1 la art. 22.1

    Bagajele înregistrate sunt cele care se predau la maga- zia de bagaje pentru întocmirea documentelor de transport în vederea transportului.

    Bagajele înregistrate se expediază cu acelaşi tren cu care se transportă şi călătorul. În cazul în care la trenul respectiv nu este organizat transportul bagajelor înregis- trate, acestea se vor expedia cu primul tren la care este organizat transportul bagajelor.

    NUT 2 la art. 22.1

    Pentru bagajele care se predau în tren la vagoanele de bagaje se întocmesc formalităţile pentru coletele cu plată ulterioară. Tarifarea coletelor cu plată ulterioară se face conform tarifului.

    NUT 3 la art. 22.1

    Expeditorii sunt obligaţi să se informeze la personalul primitor al staţiei despre condiţiile care trebuie îndeplinite de coletele pe care doresc să le transporte cu trenurile de călători, din punct de vedere al conţinutului lor, al trenurilor cu care se pot transporta şi al documentelor de transport.

    ARTICOLUL 23

    Obiecte excluse de la transport ca bagaje

    Sunt excluse de la transport:

    1. 1 23.1. obiectele care sunt excluse sau condiţional admise, în lipsa condiţiilor impuse la trans- port pe calea ferată prin normele tehnice interne sau internaţionale;

      23.2. obiectele al căror transport este interzis prin dispoziţii de ordin sanitar, veterinar, fitosani- tar, fiscal, vamal şi administrativ sau prin restricţii de trafic ale căii ferate.

      NUT 1 la art. 23.1

      Nu sunt admise la transport cu trenurile de călători:

      1. 1.1. Obiectele care sunt excluse sau condiţional admise la transporturile de marfă, prevăzute la art. 55 şi 56 din Regulamentul de transport, cu următoarele excepţii:

        1. 1.1.1. acumulatoarele pentru telefoane selective şi acu- mulatoarele de radio, încărcate cu lichid cu masa minimă de 10 kg, bine închise şi ambalate;

        2. 1.1.2. filmele de cinema, ambalate în recipiente de lemn sau din metal bine închise sau în cutii de carton rezistent;

        3. 1.1.3. filmele de fotografiat în ambalajul uzual (pachete sau bobine introduse în cutii de carton rezistent);

        4. 1.1.4. chibriturile ambalate în lăzi de lemn.

      2. 1.2. Expediţiile de bagaje formate din mai mult de

    3 colete a 30 kg fiecare, având dimensiunile coletelor în metri până la 1,0 x 0,6 x 0,3.

    ARTICOLUL 24

    ÃŽnregistrarea ÅŸi transportul bagajelor

    1, 2 24.1. Înregistrarea şi expedierea bagajelor se fac pentru primul tren care transportă bagaje numai dacă au fost predate cu cel puţin

    15 minute înainte de plecare.

    3 24.2. Înregistrarea bagajelor se face la cererea călătorului, în baza legitimaţiei de călătorie valabilă cel puţin până la destinaţia bagaje- lor şi pe itinerarul prevăzut în legitimaţie. Calea ferată nu răspunde de indicarea ero- nată a parcursului pentru expediţia de bagaje.

    24.3. Tariful de transport al bagajelor trebuie să fie plătit la înregistrare.

    NUT 1 la art. 24.1

    Bagajele şi câinii în cuşti trebuie predate la rampa magaziei de bagaje sau, în lipsa ei, la cântarul de bagaje.

    NUT 2 la art. 24.1

    Se predau la magazia de bagaje a staţiei, contra recipi- sei de bagaje:

      1. 2.1. coletele care prin volumul lor depăşesc spaţiul de deasupra sau de dedesubtul locului;

      2. 2.2. maximum 3 colete a 30 kg fiecare, având dimen- siunile în metri: 1,0 x 0,6 x 0,3;

      3. 2.3. coletele în plus, peste un geamantan, care este admis la trenurile automotoare rapide;

      4. 2.4. orice alte colete conţinând obiecte pentru fiecare călător, necesare călătorului cu ocazia călătoriei, pe care nu poate sau nu doreşte să le ia în vagonul-clasă.

    Aceste colete se transportă în vagoanele de bagaje ale trenurilor de călători, cu plata tarifului.

    NUT 3 la art. 24.2

    Predarea bagajelor pentru transport se poate face şi direct la vagonul de bagaje, întocmindu-se cupon cu plata ulterioară pe baza actului de identitate şi a legitimaţiei de călătorie. La fel se procedează şi în cazul bagajelor de mână care depăşesc limitele de volum sau de masă, admise la transport cu vagoanele-clasă, depistate în tren.

    ARTICOLUL 25

    Recipisa de bagaje

    1, 2 25.1. La înregistrarea bagajelor se eliberează călătorului o recipisă de bagaje.

    1, 2 25.2. Recipisa trebuie să cuprindă menţiunile pre- văzute în normele uniforme privind transpor- turile.

    NUT 1 la art. 25.1 ÅŸi 25.2

    Înscrisul doveditor al contractului de transport pentru bagaje şi câini este recipisa de bagaje. Aceasta se întoc- meşte de agentul căii ferate, prin calchiere cu indigo, în patru exemplare, cu următoarele date:

      1. 1.1. staţia de expediţie;

      2. 1.2. staţia de destinaţie;

      3. 1.3. numărul trenului;

      4. 1.4. data;

      5. 1.5. câtimea coletelor;

      6. 1.6. masa pe fiecare colet, masa totală;

      7. 1.7. numărul câinilor;

      8. 1.8. valoarea declarată a bagajului înregistrat;

      9. 1.9. tarife percepute pentru transportul bagajelor înregis- trate;

      10. 1.10. tarif perceput pentru declararea interesului la eli- berare;

      11. 1.11. semnătura agentului căii ferate.

    Datele cerute de formular sunt completate potrivit decla- raţiei călătorului şi notei de cântar, întocmită de agentul căii ferate.

    După completare, formularul ,,Recipisa de bagaje" se înmânează călătorului, care este obligat să verifice dacă cele înscrise în recipisă corespund declaraţiei sale.

    Orice neconcordanţă se reclamă pe loc, casierul fiind obligat să completeze ori să întocmească altă recipisă, după caz.

    Contractul de transport se consideră încheiat după lua- rea în primire a bagajului de către calea ferată şi după ştampilarea recipisei de bagaje şi înmânarea acesteia călă- torului.

    NUT 2 la art. 25.1 ÅŸi 25.2

    Pentru coletele predate direct de călător la vagonul de bagaje al trenurilor de călători sau aduse din vagoanele- clasă la vagonul de bagaje al trenului respectiv, documen- tul de transport este ,,Cuponul de bagaje cu plata ulterioară", care are funcţia de recipisă de bagaje sau scri- soare de trăsură de mesagerie, după caz, după cum trans- portul este de bagaje înregistrate sau mesagerie. Cuponul de bagaje cu plată ulterioară se întocmeşte de personalul de tren sau de conductorul de bagaje, iar dovada încheie- rii contractului de transport o constituie adeverinţa cuponului cu plată ulterioară, care se înmânează expeditorului şi pe baza căreia, după achitarea tarifelor în staţia de destinaţie, i se eliberează coletele. Cuponul de bagaje cu plată ulte- rioară se completează, prin calchiere cu indigo, în patru exemplare, cu următoarele date:

      1. 2.1. staţia de urcare;

      2. 2.2. staţia de coborâre;

      3. 2.3. numărul trenului;

      4. 2.4. data;

      5. 2.5. câtimea coletelor;

      6. 2.6. tarifele încasate în staţia de destinaţie;

      7. 2.7. seria şi numărul buletinului de identitate;

      8. 2.8. semnătura agenţilor căii ferate.

    Datele sunt completate potrivit declaraţiilor călătorului, care trebuie să prezinte, obligatoriu, buletinul de identitate, precum şi potrivit datelor stabilite de personalul de tren sau de conductorul de bagaje.

    ARTICOLUL 26

    Starea de prezentare, ambalajul ÅŸi marcarea bagajelor

    1. 1 26.1. Bagajele având o stare şi un mod de pre- zentare sau de ambalare necorespunzătoare ori care prezintă semne evidente de avarii pot fi refuzate de calea ferată.

      Dacă le acceptă la transport, calea ferată face o menţiune corespunzătoare pe reci- pisa de bagaje. Acceptarea de către călător a recipisei de bagaje cu o astfel de men- ţiune este considerată ca o dovadă că exactitatea acestei menţiuni a fost recunos- cută de călător.

      26.2. Bagajele trebuie să poarte etichete conţi- nând numele şi adresa expeditorului şi ale

      destinatarului, precum şi staţia de destinaţie, amplasate într-un loc vizibil, bine fixate, scrise fără a se putea şterge, clar, nepermi- ţând nici o confuzie.

      26.3. Inscripţiile vechi trebuie să fie înlăturate de călător. Dacă acest serviciu se face de calea ferată, călătorul va plăti tariful aferent.

    2. 2 26.4. Calea ferată poate refuza bagajele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 26.2 şi 26.3.

      NUT 1 la art. 26.1

      Se primesc la transport, ca expediţii de bagaje înregis- trate, maximum 3 colete a 30 kg fiecare, cu dimensiunile în metri: 1,0 x 0,6 x 0,3.

      Pentru a putea fi primite la transport cu trenurile de călători, coletele trebuie să îndeplinească următoarele con- diţii:

        1. 1.1. Privind ambalajul

          Să fie împachetate în aşa fel încât să se păstreze în stare intactă până la destinaţie, respectând condiţiile de transport, să se asigure integritatea conţinutului, să nu fie posibilă avarierea altor transporturi sau sustragerea din conţinutul coletului fără violarea ambalajului. Coletele cu ambalaj insuficient sau defectuos, care nu respectă condiţi- ile de ambalare arătate mai sus, se refuză la transport.

        2. 1.2. Privind etichetarea

          Să aibă înscrise datele sau aplicată durabil eticheta de către expeditor, conţinând numele şi adresa sa exactă şi staţia de expediţie, numele şi adresa exactă ale destinata- rului şi staţia de destinaţie. O asemenea etichetă se intro- duce şi în interiorul coletului. Pe coletele de bagaje se pot indica numai staţia de expediţie, numele şi adresa expedi- torului şi staţia de destinaţie. Expeditorul este obligat să înlăture de pe colete etichetele vechi. Coletele neetichetate corespunzător sau de pe care nu se îndepărtează etiche- tele vechi se refuză la transport.

        3. 1.3. Privind masa coletului

          Se primesc la transport în orice staţie deschisă pentru traficul de bagaje transporturi destinate pentru orice staţie, coletele având fiecare masa până la 30 kg.

          Se admite o toleranţă în plus de 10%. Calea ferată poate modifica oricând limitele de masă ale coletelor care se primesc la expediere, în raport cu condiţiile de exploa- tare.

        4. 1.4. Privind francarea obligatorie

          Coletele cu bagaje înregistrate, coletele cu ziare şi câinii se primesc la transport numai dacă tarifele se plătesc la staţia de expediţie. Fac excepţie coletele predate cu plata ulterioară, care se tratează conform NUT 2 la art. 25 RT.

        5. 1.5. Privind cântărirea

          Coletele cu bagaje înregistrate se cântăresc la predare, în mod obligatoriu şi gratuit, în prezenţa călătorului sau a expeditorului. Coletele cu ziare până la 10 kg şi cele cu cărţi şi reviste până la 10 kg nu se cântăresc, luându-se în considerare masa indicată de expeditor. Se pot face totuşi cântăriri de probă, în cazul în care se bănuieşte o decla- rare falsă a masei coletului. De asemenea, nu se cântă- resc obiectele de mai jos, predate ca bagaje neambalate, luându-se de bază la stabilirea tarifelor masele fixate, după cum urmează:

          • - biciclete cu o ÅŸa 20 kg, cu motor 30 kg;

          • - biciclete cu două ÅŸei 30 kg, cu motor 40 kg;

          • - triciclete cu o ÅŸa 40 kg, cu motor 50 kg;

          • - triciclete cu două ÅŸei 50 kg, cu motor 60 kg;

          • - motociclete cu sau fără ataÅŸ 150 kg.

      În cazul predării la transport a unor bagaje sau când expeditorul o cere, cântărirea se face în mod obligatoriu,

      iar tariful se aplică la masa reală rotunjită, conform norme- lor generale.

      NUT 2 la art. 26.4

      Retragerea de la transport

      Dacă se cere în scris retragerea bagajelor de la trans- port după înscrierea transporturilor în registrul de cântar, se încasează tariful de retragere. Tariful de retragere nu se plăteşte:

      1. 2.1. pentru bagajele retrase, când călătorul renunţă la călătorie din lipsă de loc la trenul şi la clasa pentru care posedă legitimaţia de călătorie;

      2. 2.2. pentru bagajele retrase, când trenul pentru care călătorul posedă legitimaţia de călătorie s-a anulat.

    ARTICOLUL 27

    Răspunderea călătorului. Verificarea. Tarif suplimentar

      1. 27.1. Călătorul este răspunzător de toate conse- cinţele nerespectării prevederilor art. 22, 23

        ÅŸi 26.

      2. 27.2. Calea ferată are dreptul, în caz de indicii de încălcare a prevederilor legale, să verifice dacă conţinutul bagajelor corespunde norme- lor. Călătorul trebuie să fie invitat să asiste la verificare. Dacă acesta nu se prezintă sau dacă nu poate fi găsit, verificarea tre- buie să fie făcută în prezenţa gardienilor feroviari ori a organelor de poliţie sau a 2 martori străini de calea ferată.

    1-7 27.3. Dacă se constată o încălcare a condiţiilor legale de transport, călătorul trebuie să plă- tească cheltuielile ocazionate de verificare şi/sau tariful aferent. În cazul încălcării art.

    22 şi/sau 23, precum şi pentru falsa decla- rare de conţinut sau de masă, calea ferată percepe tariful suplimentar, inclusiv plata diferenţei dintre tariful de transport şi despă- gubirea pentru eventualele prejudicii.

    NUT 1 la art. 27.3

    Depăşirea limitelor de masă şi de volum

    Coletele găsite asupra călătorilor în vagoanele-clasă, care întrec limitele de masă sau de volum, prevăzute pen- tru bagaje de mână la art. 17 din RT, trebuie duse de călător la vagonul de bagaje, întocmindu-se cupon cu plata ulterioară, urmând ca plata transportului să se facă în sta- ţia de destinaţie.

    În cazul în care călătorul refuză să îşi ducă coletele la vagonul de bagaje sau dacă trenul nu are vagon de bagaje, personalul de tren întocmeşte un proces-verbal de constatare a contravenţiei, indicând tarifele de transport la masa aproximativă a transportului şi tariful suplimentar.

    În cazul în care călătorul se prezintă imediat după sosi- rea trenului la magazia staţiei de destinaţie cu coletele indi- cate în procesul-verbal, coletele se cântăresc şi se aplică tarifele, astfel cum s-a arătat mai sus, încasându-se tariful şi tariful suplimentar, cu recipisa de bagaje şi jumătate din minimul amenzii legale. În caz contrar, procesul-verbal se tratează potrivit legii.

    NUT 2 la art. 27.3

    Vietăţi care nu îndeplinesc condiţiile fixate de tarif

    În cazul în care călătorii refuză să îşi ducă vietăţile la vagonul de bagaje sau dacă cuşca pentru câini este com- plet ocupată, conductorii de bilete întocmesc un proces-ver- bal de constatare a contravenţiei, înscriind tarifele şi amenda, astfel cum s-a arătat mai sus.

    Tarifele şi tarifele suplimentare se încasează în staţia de destinaţie, cu recipisa de bagaje, iar amenda, cu chitanţa

    ,,Diverse încasări".

    În cazul în care călătorii nu se prezintă imediat în staţia de destinaţie pentru a-şi achita datoriile de mai sus, proce- sul-verbal se tratează potrivit legii. Dacă ceilalţi călători obiectează asupra prezenţei în vagonul-clasă a vietăţilor, conductorul de bilete sau organul de control hotărăşte dacă este cazul să le excludă de la călătorie.

    NUT 3 la art. 27.3

    Colete cu conţinut exclus de la transport

    Coletele cu conţinut exclus de la transport cu trenurile de călători, găsite asupra călătorilor în vagoanele-clasă, se predau, împreună cu călătorul, primei staţii de oprire, întoc- mindu-se cupon cu plata ulterioară. Ele se tratează con- form tarifului pentru distanţa efectiv parcursă, încasându-se în plus tariful suplimentar. Dacă coletele cu conţinut exclus de la transport au fost predate cu documente de transport şi conţinutul a fost fals declarat, acestea se tratează ca atare.

    NUT 4 la art. 27.3

    Colete clandestine

    Coletele găsite în vagoanele de bagaje sau în cabinele automotoarelor rapide fără documente de transport şi care nu sunt prisosuri, adică nu există dovada că au fost înre- gistrate şi li s-au rătăcit documentele, se consideră colete clandestine şi se predau la prima staţie cu oprire suficientă, întocmindu-se cupon cu plata ulterioară.

    NUT 5 la art. 27.3

    Colete cu conţinut fals declarat

    Dacă se constată că o marfă a fost declarată necores- punzător, inexact sau incomplet, cu scopul de a se aplica tarife mai avantajoase, se încasează cu chitanţa ,,diverse încasări" diferenţa până la tarifele care trebuiau aplicate, dacă conţinutul ar fi fost real declarat, şi dublul acestei diferenţe drept tarif suplimentar.

    NUT 6 la art. 27.3

    Dacă se constată că o marfă exclusă de la transport cu trenurile de călători a fost declarată în documentul de transport necorespunzător, inexact sau incomplet, cu scopul de a fi admisă la transport cu aceste trenuri, transportul se predă la prima staţie cu oprire suficientă şi se încasează tariful suplimentar pentru fiecare kilogram din masa coletului în care s-a aflat marfa respectivă.

    NUT 7 la art. 27.3

    Dacă se constată că marfa restricţionată la transport prin dispoziţii fiscale, sanitare, economice şi altele aseme- nea a fost declarată în documentul de transport neregle- mentar, inexact sau incomplet, cu scopul de a fi admisă la transport, în staţia de destinaţie se încasează tariful supli- mentar, cu chitanţa ,,Diverse încasări", pentru fiecare kilo- gram al transportului, iar transporturile se pun la dispoziţie organelor care au dispus restricţionarea.

    ARTICOLUL 28

    Eliberarea

      1. 28.1. Eliberarea bagajelor se face în schimbul predării recipisei de bagaje şi, dacă este cazul, în schimbul achitării tarifelor care gre- vează expediţia.

      2. 28.2. În staţia de eliberare sunt asimilate cu eli- berările către deţinătorul recipisei:

        1. 28.2.1. remiterea bagajelor autorităţilor vamale sau agenţilor economici comisionari, în locurile lor de expediţie sau în depozitele lor;

        2. 28.2.2. încredinţarea pentru păstrare de animale vii unui terţ.

    1. 1 28.3. Deţinătorul recipisei de bagaje poate cere eliberarea în staţia de destinaţie, după sosi- rea trenului cu care bagajele trebuiau să fie transportate, de îndată ce a trecut timpul necesar pentru punerea lor la dispoziţie, precum şi, dacă este cazul, pentru îndeplini- rea formalităţilor cerute de organele vamale sau de alte autorităţi administrative.

        1. 28.4. În cazul în care nu se prezintă recipisa de bagaje, calea ferată nu este obligată să eli- bereze bagajele decât celui care justifică dreptul său. Dacă această dovadă pare insuficientă, calea ferată poate cere depune- rea unei garanţii în lei sau în valută.

        2. 28.5. Bagajele se eliberează în staţia pentru care au fost înregistrate. La cererea deţinătorului recipisei, făcută în timp util, dacă împrejură- rile permit şi dacă prescripţiile vamale sau ale altor autorităţi administrative nu se opun la aceasta, bagajele pot fi restituite în staţi- ile de plecare sau din parcurs, în schimbul predării recipisei de bagaje.

        3. 28.6. Deţinătorul recipisei, căruia bagajele nu îi sunt eliberate în conformitate cu art. 28.3, poate cere să se certifice pe recipisă data şi ora la care el a cerut eliberarea.

    2. 2 28.7. În momentul eliberării, la cererea celui îndreptăţit, calea ferată trebuie să procedeze la verificarea bagajelor în prezenţa sa, în vederea constatării unei pagube invocate de el. Cel îndreptăţit poate refuza primirea bagajelor, în cazul în care calea ferată nu dă curs cererii sale.

      Rezervele făcute de călător, dacă şi-a primit totuşi bagajele, nu au nici un efect, dacă nu sunt confirmate în scris de calea ferată.

      28.8. Bagajele care nu se reclamă în termen de

      30 de zile calculate de la data sosirii pot fi utilizate de calea ferată în interes propriu sau pot fi valorificate prin licitaţie, pentru sumele obţinute fiind aplicabile prevederile art. 75.8. În cazul în care conţinutul bagaje- lor este supus alterării sau poate provoca eventuale vătămări, calea ferată este în drept să dispună vânzarea sau distrugerea, după caz, şi înaintea expirării termenului de

      30 de zile.

    3. 3 28.9. Dacă bagajele nu se ridică în termen de 24 de ore de la sosire, acestea vor fi supuse tarifelor de magazinaj, pentru timpul care depăşeşte acest termen.

      NUT 1 la art. 28.3

      Eliberarea bagajelor poate fi cerută şi în parcurs, direct de la conductorul vagonului de bagaje, care poate elibera bagajul numai dacă i se predă recipisa de bagaje şi dacă cererea i s-a făcut în timp util, pentru a putea descărca coletele, ori dacă dispoziţii de ordin fiscal, sanitar sau administrativ nu se opun eliberării bagajelor în staţia res- pectivă.

      NUT 2 la art. 28.7

      În cazul în care călătorul sau destinatarul cere în scris, în staţia de destinaţie, recântărirea transportului, se percepe tariful aferent. Dacă diferenţa de masă în plus sau în minus este mai mare de 2% sau coletul prezintă urme de violare, nu se percepe tariful de recântărire.

      NUT 3 la art. 28.9

      Transporturile de bagaje neridicate în termenul liber de magazinaj sunt supuse plăţii tarifului de magazinaj, care se calculează pe fiecare colet şi zi chiar începută. Bagajele neridicate în termen de 3 zile de la sosire se consideră căzute în suferinţă şi se pun la dispoziţie călătorului şi în staţia de pornire.

      ARTICOLUL 29

      Constatarea pierderilor şi a avarierii expediţiilor de bagaje

        1. 29.1. Piederile parţiale sau avariile descoperite sau presupuse de calea ferată ori cele invo- cate de cel îndreptăţit se constată conform prevederilor art. 75. Calea ferată face cerce- tările şi comunică rezultatul celui interesat.

        2. 29.2. Pierderile totale ale bagajelor se cercetează de calea ferată. În acest scop expeditorul sau destinatarul, după caz, trebuie să depună la calea ferată o descriere cât mai exactă posibil a expediţiei de bagaje.

      ARTICOLUL 30

      Alte forme de contractare a transporturilor de bagaje

      1 Calea ferată poate oferi călătorilor şi alte forme de contractare a transporturilor de bagaje, stabilite prin Normele uniforme privind transporturile.

      NUT 1 la art. 30

      Dacă necesităţile de transport impun alte forme de con- tractare a transportului de bagaje, acestea vor fi stabilite şi implementate prin dispoziţiile conducerii căii ferate, care se vor publica în Buletinul Comercial al Căii Ferate.

      CAPITOLUL 3

      Dispoziţii comune pentru transportul călătorilor şi al bagajelor

      ARTICOLUL 31

      Îndeplinirea formalităţilor administrative

      Călătorul trebuie să se conformeze normelor vamale, fis- cale, de poliţie şi ale autorităţilor administrative atât în ceea ce priveşte persoana sa, cât şi pentru bagajele sale de mână şi înregistrate, respectiv pentru animalele şi păsările pe care le ia cu el. El trebuie să asiste la controlul baga- jelor sale, în afara excepţiilor prevăzute în legi şi în alte acte normative. Calea ferată nu este răspunzătoare faţă de călător de prejudiciul rezultat din faptul că acesta nu ţine seama de aceste obligaţii.

      ARTICOLUL 32

      Informarea călătorilor. Mersul trenurilor

      32.1. Calea ferată trebuie să afişeze la loc vizibil, în staţii, mersul trenurilor şi tarifele pentru călători.

      1 32.2. În staţiile cu trafic de călători important tre- buie să existe ghişeu de informaţii, panouri de informaţii care afişează compunerea tre- nurilor suplimentare, principalele legături între trenuri şi alte informaţii utile călătorului.

      32.3. Trenurile care circulă cu ordin special, care se pun şi se retrag din circulaţie în condiţiile stabilite de calea ferată, se afişează în spa- ţiul rezervat mersului trenurilor.

      NUT 1 la art. 32.2

      Informarea călătorilor despre posibilitatea de orientare în staţie, despre trenul care îi interesează, precum şi despre alte condiţii de călătorie se face cu ajutorul indicatoarelor, tablourilor de sosire şi de plecare a trenurilor, avizelor scrise, anunţurilor prin staţia de amplificare sau verbal. În incinta staţiilor şi a agenţiilor de voiaj trebuie să fie afişate tablouri cu mersul trenurilor.

      Informaţiile care se dau prin staţia de amplificare trebuie să fie formulate din timp şi transmise clar, la momentul potrivit, iar pentru trenurile internaţionale, informaţiile se vor face şi în una sau în mai multe limbi de circulaţie interna- ţională.

      Informaţiile verbale se dau de către şeful de staţie sau de înlocuitorul său şi de către agenţii căii ferate, iar în sta- ţiile cu trafic intens şi de către salariaţi anume însărcinaţi cu informarea călătorilor.

      În staţiile cu trafic intens de călători funcţionează birouri de informaţii, încadrate cu salariaţi având o pregătire cores- punzătoare, care, pe lângă informarea călătorilor, aplică şi vize pe legitimaţiile de călătorie.

      Activitatea birourilor de informaţii trebuie astfel organi- zată încât călătorii să poată obţine informaţii precise şi în timpul cel mai scurt posibil. În acest scop, biroul de infor- maţii trebuie să posede tot materialul informativ necesar, cu toate corecturile la zi (mersul trenurilor, indicatoare kilome- trice, tarife, hărţi şi alte mijloace de informare necesare) şi să cunoască activitatea staţiei în legătură cu traficul de călători.

      Înainte de plecarea trenurilor de călători din staţiile de îndrumare, precum şi din staţiile cu opriri mai mari de 5 minute călătorii sunt avizaţi prin staţia de amplificare sau verbal asupra orelor de plecare a fiecărui tren.

      În acelaşi mod se face avizarea şi pentru trenurile care sosesc, indicându-se numărul trenului, direcţia de circulaţie, precum şi linia de sosire. În cadrul avizării la sosirea sau la plecarea trenurilor, călătorii vor fi informaţi şi despre compunerea, amplasarea vagoanelor şi despre numerotarea vagoanelor. În restul staţiilor, anunţarea plecării trenului se face prin conductorii de bilete cu invitaţia ,,Poftiţi în vagoane!".

      ARTICOLUL 33

      Restituiri de tarife

      1. 1 33.1. Tariful de transport se restituie în totalitate sau parţial, atunci când:

            1. 33.1.1. legitimaţia de călătorie nu a fost utilizată sau a fost utilizată parţial;

            2. 33.1.2. datorită lipsei de loc, legitimaţia a fost uti- lizată într-o clasă sau într-un tren de cate- gorie inferioară celei menţionate pe legitimaţie;

            3. 33.1.3. bagajele înregistrate au fost retrase la sta- ţia de primire sau eliberate într-o staţie din parcurs, în cazul în care călătorul are dreptul la restituirea tarifelor de călătorie.

      2. 2 33.2. În situaţia prevăzută la art. 33.1.1 restituirea tarifului plătit poate fi cerută sub rezerva scăderilor prevăzute în normele uniforme. În cazul legitimaţiilor de călătorie neutilizate sau utilizate parţial din motive cauzate de moarte, boală, accidentarea călătorului, reţi- nerea de către autorităţi şi de alte situaţii similare, acestea trebuie dovedite de călător cu acte.

          1. 3-7 33.3 Restituirea totală sau parţială a tarifului se face în conformitate cu reglementările în vigoare aduse la cunoştinţă publicului călător.

            33.4. În cazurile prevăzute la art. 33.1.1 şi 33.1.2 este necesară viza de neutilizare în condiţi- ile stabilite prin Normele uniforme.

            33.5. Limitele maxime privind restituirile se stabi- lesc sub formă de sumă pe kilogram masă, pe colet sau pe alte unităţi cantitative şi se prevăd în tarife.

            NUT 1 la art. 33.1

            Tariful legitimaţiilor de călătorie emise de staţii pentru trenurile FRRL se poate restitui la cererea verbală a călă- torului, indiferent de motive, cu condiţia ca acesta să pre- zinte legitimaţia de călătorie şefului staţiei emitente în termen de maximum o oră de la plecarea trenului pentru care a fost eliberată.

            Legitimaţiile eliberate de agenţiile de voiaj pentru trenu- rile FRRL se pot prezenta pentru restituire şefului agenţiei de voiaj respective, în termen de maximum două ore de la plecarea trenului. Legitimaţiile emise pentru trenurile care pleacă după ora de închidere a agenţiilor de voiaj trebuie prezentate, în termen de o oră de la plecarea trenului, şefului de gară, pentru a fi vizate de neutilizare, apoi şefu- lui agenţiei de voiaj, pentru aprobarea restituirii a doua zi, în termen de două ore de la deschiderea agenţiei.

            NUT 2 la art. 33.2

            Tariful legitimaţiilor de călătorie emise pentru trenurile CRRL se poate restitui astfel:

            1. 2.1. Dacă restituirea se cere cel puţin cu 24 de ore înainte de plecarea trenului pentru care s-au eliberat, în cadrul programului de lucru al unităţii emitente, tarifele de transport se restituie integral, inclusiv tariful tichetului de rezervare sau al suplimentului pentru tren intercity sau intercity expres; comisionul stabilit de tarif nu se restituie.

            2. 2.2. Dacă restituirea se cere sub termenul prevăzut mai sus, se va restitui doar 50% din tariful de transport, dar numai în cazul în care s-a putut anula în diagramă rezer- varea făcută; comisionul stabilit de tarif nu se restituie.

            3. 2.3. Aceste tarife se mai restituie şi în cazurile în care trenul pentru care s-a emis legitimaţia de călătorie nu mai circulă, precum şi atunci când, din vina căii ferate, călătorul a pierdut legătura cu trenul pentru care îşi rezervase loc.

            4. 2.4. După plecarea trenului nu se mai efectuează nici o restituire.

      NUT 3 la art. 33.3

      Pentru locurile rezervate la trenurile FRRL, tariful tiche- telor se poate restitui dacă s-a anunţat din timp renunţarea şi s-a putut anula rezervarea făcută.

      Legitimaţiile de călătorie, al căror tarif nu se poate resti- tui de staţii din orice motive, trebuie prezentate şefului de staţie pentru aplicarea vizei de neutilizare, pentru parcursul total sau parţial, în cel mult o oră după plecarea trenului pentru care au fost valabile. În acest caz, restituirea se efectuează de către unitatea emitentă sau de către orga- nele ierarhice superioare de care aparţine unitatea emi- tentă, după caz.

      NUT 4 la art. 33.3

      La legitimaţiile de călătorie în trafic internaţional viza de neutilizare poate fi dată pentru parcursul total sau parţial, după caz.

      NUT 5 la art. 33.3

      După expirarea acestor termene, restituirea se poate soli- cita numai pe bază de cerere scrisă, la care se anexează legitimaţia vizată de neutilizare şi un act oficial, din care să

      rezulte că persoana respectivă a fost în imposibilitate de a se prezenta la timp din cauză de boală, accident, a fost reţinută de autorităţi sau din alte asemenea cauze.

      Cererea se prezintă în termen de 3 zile de la plecarea trenului respectiv şi se rezolvă de şeful staţiei sau al agen- ţiei de voiaj. Cererile prezentate după expirarea acestui ter- men se rezolvă de către organele ierarhice superioare ale subunităţilor menţionate mai sus, restituirea făcându-se pe cale de ordonanţare, după ce s-a stabilit temeinicia motivu- lui cererii de restituire.

      Suplimentul pentru tren accelerat şi suplimentul pentru tren rapid şi expres, precum şi biletul diferenţă de clasă urmează regimul legitimaţiei pe care o însoţeşte. Suplimentul pentru trenul intercity sau intercity expres este valabil numai pentru trenul pentru care a fost emis.

      Comisionul încasat de agenţiile de voiaj, de regulă, nu se restituie. În anumite cazuri conducerea căii ferate poate aproba restituirea acestuia.

      Tariful biletelor de călătorie, al diferenţelor de clasă şi al suplimentelor corespunzătoare categoriei trenului se res- tituie parţial, în cazurile de întreruperi de circulaţie, supri- mări de trenuri, pierdere a legăturilor, îmbolnăvire în parcurs, însă numai pentru porţiunea de distanţă neparcursă. Restituirea se face în staţia unde s-a întrerupt călătoria sau în staţia de pornire la care s-a înapoiat călă- torul, în baza vizei de neutilizare parţială, înscrisă pe legiti- maţia de călătorie de către şeful staţiei de întrerupere.

      Legitimaţiile de călătorie emise pe bază de cecuri sau de alte instrumente de plată se restituie numai prin forma- ţiile de călători ale organelor ierarhice superioare staţiilor şi agenţiilor de voiaj, pe cale de ordonanţare, în contul agen- tului economic care le-a cumpărat, numai dacă sunt prevă- zute cu viza de neutilizare parţială pusă pe legitimaţiile respective de şeful staţiei de întrerupere.

      NUT 6 la art. 33.3

        1. 6.1. Tariful suplimentul de pat se restituie în următoa- rele cazuri:

          1. 6.1.1. când vagonul de dormit pentru care a fost emis suplimentul de pat nu mai circulă pe întreaga distanţă;

          2. 6.1.2. când călătorul s-a îmbolnăvit, a suferit un acci- dent sau a fost reţinut de autorităţi.

            În aceste două cazuri, restituirea se face integral, reţi- nându-se comisionul pe baza cererii scrise a călătorului, la care se anexează suplimentul de pat şi un act oficial, din care să rezulte că a fost în unul din cazurile enumerate la pct. 6.1.2.;

          3. 6.1.3. când călătorul renunţă la călătorie;

          4. 6.1.4. când călătorul amână plecarea şi cere preschim- barea suplimentului de pat pentru altă zi.

        2. 6.2. În ultimele două cazuri, tariful suplimentului de pat se restituie în următoarele condiţii:

          1. 6.2.1. dacă suplimentul se prezintă cu cel puţin 48 de ore înainte de plecarea trenului, se restituie tariful încasat, reţinând-se comisionul;

          2. 6.2.2. dacă suplimentul de pat se prezintă mai târziu, însă cel mai târziu cu două ore înainte de plecarea trenu- lui, se restituie numai 50% din tariful încasat, reţinându-se comisionul.

            După expedierea diagramei de la agenţia de voiaj sau de la staţie, nu se poate restitui tariful încasat.

            Dacă locul plătit nu se ocupă în interval de o oră de la plecarea trenului din staţia de primire sau din staţia din parcurs indicată pe suplimentul de pat, locul se consideră liber.

        3. 6.3. Orice cerere de restituire a suplimentelor de pat, pentru cazuri neprevăzute mai sus, va fi rezolvată de către organele ierarhice superioare staţiei, numai cu avizul

          societăţii comerciale prestatoare de servicii privind vagoa- nele de dormit şi vagoanele-restaurant, care urma să efec- tueze prestaţia.

        4. 6.4. Restituirea suplimentului de cuşetă se efectuează în aceleaşi condiţii ca şi pentru suplimentul de pat, emis la vagon de dormit.

      NUT 7 la art. 33

      În cazul în care călătorul solicită retragerea bagajelor la staţia de primire, după ce tarifele de transport au fost achi- tate, se poate efectua restituirea acestor tarife, reţinându-se un procent de 10% din tariful de transport.

      Restituirea se face, dacă:

        1. 7.1. aceasta se cere cu cel puţin o oră înainte de ple- carea trenului;

        2. 7.2. călătorul prezintă legitimaţia de călătorie vizată de neutilizare.

          CAPITOLUL 4

          Răspunderea căii ferate în caz de moarte sau de rănire a călătorilor

          ARTICOLUL 34

          Baza răspunderii

          1 34.1. Calea ferată răspunde de paguba care rezultă din moartea, rănirea sau orice altă vătămare a integrităţii fizice sau mintale a unui călător, provocată printr-un accident în legătură cu exploatarea feroviară, produs în timpul în care călătorul se află în vehicule, intră sau iese din acestea.

            1. 34.2. Calea ferată este, de asemenea, răspunză- toare de paguba care rezultă din pierderea totală sau parţială sau din avarierea obiecte- lor pe care călătorul, victimă a unui astfel de accident, le avea fie asupra sa, fie cu el ca bagaje de mână, inclusiv animale şi păsări.

            2. 34.3. Calea ferată este scutită de această răspun- dere:

              1. 34.3.1. dacă accidentul a fost provocat de împre- jurări străine de exploatare, pe care calea ferată, cu toate diligenţele cerute de parti- cularităţile cazului respectiv, nu le putea evita şi ale căror consecinţe nu le putea preveni;

              2. 34.3.2. total sau parţial, în măsura în care acci- dentul se datorează vinii călătorului sau ca urmare a unei comportări a acestuia, care nu este conformă cu comportarea normală a călătorilor;

              3. 34.3.3. dacă accidentul se datorează comporta- mentului unui terţ pe care calea ferată, cu toate diligenţele cerute de particularităţile cazului respectiv, nu îl putea evita şi ale cărui consecinţe nu le putea înlătura.

            3. 34.4. Regulamentul nu înlătură răspunderea pe care o poate avea calea ferată pentru cazu- rile neprevăzute la art. 34.1.

          NUT 1 la art. 34.1

          Cei îndreptăţiţi să primească despăgubiri se pot adresa organelor ierarhice superioare staţiei pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru a li se întocmi ,,Raportul de acci- dent". Cuantumul despăgubirilor pentru obiectele personale avute asupra lor se stabileşte pe bază de bonuri, chitanţe, facturi sau alte acte doveditoare.

          În baza formularului ,,Raport de accident" - completat şi semnat de declarant şi de agenţii căii ferate, precum şi a actelor doveditoare, din care să rezulte valoarea cheltuie- lilor efectuate de cel accidentat, calea ferată acordă despă- gubirile solicitate.

          În cazul în care nu se pot prezenta acte doveditoare se procedează potrivit art. 39 RT.

          ARTICOLUL 35

          Daune-interese în caz de moarte

          1 35.1. În caz de moarte a călătorului, daunele-inte- rese cuprind:

              1. 35.1.1. cheltuielile necesare ca urmare a decesu- lui, în special cele pentru transportul cada- vrului, pentru înmormântare sau pentru incinerare;

              2. 35.1.2. dacă moartea nu s-a produs imediat, dau- nele-interese prevăzute la art. 36.

          35.2. Dacă, în urma morţii călătorului, rămân lip- site de susţinător persoane faţă de care călătorul avea sau ar fi avut în viitor obliga- ţia de întreţinere în virtutea legii, aceste per- soane au dreptul să primească o indemnizaţie pentru această pierdere.

          35.3. Acţiunea în daune-interese a persoanelor pe care călătorul le întreţinea, fără a fi obligat prin lege, se exercită în condiţiile legii.

          NUT 1 la art. 35.1

          Dacă accidentul care a cauzat moartea s-a produs din vina căii ferate, aceasta este obligată să întocmească, în baza declaraţiilor celui îndreptăţit, formularul ,,Raport de accident". În acest raport se vor înscrie, în mod obligatoriu, elementele care au cauzat decesul, dacă acesta a survenit înainte, imediat ori ulterior accidentului.

          ARTICOLUL 36

          Daune-interese în caz de rănire

            1. 36.1. În caz de rănire sau orice vătămare a inte- grităţii fizice sau mintale a călătorului, dau- nele-interese cuprind:

              1. 36.1.1. cheltuielile necesare, în special cele pen- tru tratament şi pentru transport;

              2. 36.1.2. repararea prejudiciului cauzat fie de inca- pacitatea de muncă totală sau parţială, fie de sporirea trebuinţelor.

          ARTICOLUL 37

          Repararea altor prejudicii

          1 Calea ferată trebuie să plătească daune-interese şi pentru alte prejudicii decât cele prevăzute la art. 35 şi 36, în special pentru prejudiciile morale şi fizice (pretium doloris), precum şi prejudiciul estetic, potrivit prevederilor legale referitoare la responsabilitatea civilă.

          NUT 1 la art. 37

          Orice alt prejudiciu de natură morală sau fizică pe care cel îndreptăţit îl solicită în plus se acordă numai în baza unei hotărâri judecătoreşti.

          ARTICOLUL 38

          Forma şi limitarea daunelor-interese în caz de moarte şi de rănire

            1. 38.1. Daunele-interese prevăzute la art. 35.2 tre- buie acordate sub formă de sumă globală.

            2. 38.2. Alocarea unei rente în cazul prevăzut la art. 35.2 se poate acorda, la cerere, numai în condiţiile legale.

          1 38.3. Totalul daunelor-interese care urmează a fi acordate potrivit art. 38.1 se stabileşte în conformitate cu prevederile legale. În aplica- rea regulamentului, se fixează pentru fiecare călător o limită maximă, în sumă globală sau sub formă de rentă anuală, corespunză- toare acestei sume globale, prin tarif.

          NUT 1 la art. 38.3

          Această sumă poate fi acordată, potrivit legislaţiei în vigoare, fie ca o sumă globală, fie sub forma unei rente, la cererea celui îndreptăţit sau din iniţiativa căii ferate.

          ARTICOLUL 39

          Limitarea daunelor-interese în caz de pierdere sau de avariere a obiectelor

          1 Când calea ferată răspunde, potrivit art. 34.2, ea trebuie să repare paguba până la concurenţa sumei stabilite pentru fiecare călător prin tarife.

          NUT 1 la art. 39

          Contravaloarea daunelor în caz de pierdere sau de avariere a obiectelor pe care călătorul le-a avut asupra sa nu poate depăşi cuantumul prevăzut în tarif pentru un bagaj înregistrat.

          ARTICOLUL 40

          Interzicerea de a limita răspunderea

          Dispoziţiile tarifare şi cele ale înţelegerilor speciale, încheiate între calea ferată şi călător, care urmăresc să scu- tească dinainte, total sau parţial, calea ferată de răspunde- rea sa, în caz de moarte şi de rănire a călătorilor, sau care au ca efect să răstoarne sarcina probei ce revine căii ferate sau care stabilesc limite mai mici decât cele fixate la art. 38.2 şi art. 39, sunt nule de drept. Totuşi, această nuli- tate nu atrage şi pe aceea a contractului de transport.

          ARTICOLUL 41

          Transporturile mixte

            1. 41.1. Când vehiculele feroviare sunt transportate cu feribotul sub pavilion român, dispoziţiile relative la răspunderea căii ferate, în caz de moarte şi de rănire a călătorilor, sunt aplica- bile pagubelor prevăzute la art. 34.1, cau- zate de un accident în legătură cu exploatarea feroviară, survenit în timp ce călătorul se află în vehiculele menţionate ori în timpul în care intră sau iese din ele.

            2. 41.2. Când, ca urmare a unei împrejurări excepţio- nale, calea ferată este obligată să îşi între- rupă provizoriu exploatarea şi transportă călătorii sau dispune transportul acestora cu un alt mijloc de transport, ea răspunde potrivit reglementărilor aplicabile acelui mijloc de transport.

          CAPITOLUL 5

          Răspunderea căii ferate pentru bagaje

          ARTICOLUL 42

          Răspunderea colectivă a căii ferate pentru bagaje

            1. 42.1. Calea ferată care a primit bagaje la trans- port, eliberând o recipisă de bagaje, este răspunzătoare de executarea transportului pe întregul parcurs, până la eliberare.

            2. 42.2. Calea ferată de plecare şi fiecare cale ferată următoare, prin însuşi faptul luării în primire a bagajelor, participă la contractul de transport şi îşi asumă obligaţiile care rezultă din acesta.

          Calea ferată de destinaţie poartă răspunde- rea, chiar dacă nu a primit bagajele.

          ARTICOLUL 43

          Întinderea răspunderii căii ferate

            1. 43.1. Calea ferată este răspunzătoare de paguba care rezultă din pierderea totală sau parţială şi din avarierea bagajelor înregistrate, survenită din momentul primirii la transport până la eli- berare, precum şi de eliberarea cu întârziere.

            2. 43.2. Calea ferată nu este răspunzătoare de baga- jele de mână, păsările şi animalele mici, a căror supraveghere îi incumbă călătorului.

            3. 43.3. Calea ferată este scutită de răspundere atunci când pierderea sau avarierea rezultă din riscurile speciale inerente unora sau mai multora dintre faptele de mai jos:

              1. 43.3.1. pierderea, avarierea sau eliberarea cu întârziere a avut drept cauză o culpă a călătorului, o dispoziţie a acestuia, care nu rezultă din vina căii ferate, un viciu propriu al bagajelor sau împrejurări pe care calea ferată nu le putea evita şi ale căror con- secinţe nu le putea preveni;

              2. 43.3.2. se constată o lipsă a ambalajului sau defectuozitatea acestuia;

              3. 43.3.3. bagajele sunt de o natură specială, nede- clarată.

            4. 43.4. Calea ferată este, de asemenea, scutită de răspundere pentru paguba rezultată din cauza eliberării cu întârziere a bagajului, dacă pro- bează că întârzierea a fost cauzată de împre- jurări pe care calea ferată nu putea să le evite şi/sau pe care n-ar fi putut să le înlăture.

          ARTICOLUL 44

          Sarcina probei

          1 44.1. Proba că pierderea, avarierea sau eliberarea cu întârziere a avut drept cauză una dintre faptele prevăzute la art. 43.3 cade în sar- cina căii ferate.

          44.2. În cazul în care calea ferată, ţinând seama de împrejurările de fapt, stabileşte că pier- derea sau avarierea a putut rezulta din unul sau mai multe riscuri speciale, prevăzute la art. 43.3, există prezumţia că paguba rezultă din aceste riscuri. Cei îndreptăţiţi păstrează totuşi dreptul de a face dovada că paguba, în întregime sau în parte, nu a avut drept cauză unul din aceste riscuri.

          NUT 1 la art. 44.1

          Dovada că paguba se datorează în întregime sau în parte căii ferate se face cu ocazia reclamaţiei administra- tive, la care se anexează actele doveditoare.

          ARTICOLUL 45

          Prezumţia de pierdere a bagajelor înregistrate

            1. 45.1. Cel îndreptăţit poate să considere un bagaj ca pierdut, fără a avea de făcut alte dovezi, atunci când el nu s-a putut elibera sau nu a putut fi ţinut la dispoziţia sa în cele 14 zile

              care urmează după data la care cererea de eliberare a fost prezentată în conformitate cu art. 28.3.

            2. 45.2. Când un bagaj înregistrat, considerat pier- dut, este regăsit în curs de un an de la data cererii de eliberare, calea ferată trebuie să-l înştiinţeze pe cel îndreptăţit, dacă adresa acestuia este cunoscută sau poate fi aflată.

            3. 45.3. În termen de 30 de zile de la primirea acestei înştiinţări cel îndreptăţit poate pre- tinde să i se elibereze bagajul în una dintre staţiile din parcurs. În acest caz, el trebuie să plătească tarifele aferente transportului bagajului de la staţia de expediţie până la cea unde are loc eliberarea şi să restituie despăgubirea primită, din care se vor scă- dea cheltuielile care au fost cuprinse în această despăgubire. Cu toate acestea, el îşi păstrează drepturile la despăgubire, pen- tru eliberarea cu întârziere, prevăzute pentru declararea interesului eliberării la timp a bagajelor înregistrate.

            4. 45.4. În cazul în care bagajul regăsit nu a fost reclamat în termenul prevăzut la art. 45.3 sau când bagajul este regăsit după mai mult de un an de la cererea de eliberare, calea ferată dispune de acesta fie prin utilizarea în interesul propriu, fie prin valorificarea prin licitaţie.

          ARTICOLUL 46

          Despăgubiri în caz de pierdere

            1. 46.1. În caz de pierdere totală sau parţială a bagajelor, calea ferată trebuie să plătească, excluzând orice alte daune-interese:

              1. 46.1.1. dacă valoarea pagubei este dovedită, o despăgubire egală cu această valoare, fără a depăşi suma prevăzută în tarif, pe kilogram de masă brută lipsă sau pe colet;

              2. 46.1.2. dacă valoarea pagubei nu este dovedită, o despăgubire forfetară pe kilogram de masă brută lipsă pe colet, prevăzută în tarif, care este în valoare de 30-50% din valoarea menţionată la art. 46.1.1.

            2. 46.2. Calea ferată restituie, în plus, tariful de transport, taxe vamale şi celelalte sume plă- tite cu ocazia transportului coletului pierdut, sub rezerva excepţiilor prevăzute la art. 50 şi a celor privind declararea interesului eli- berării la timp a bagajelor.

          1 46.3. Modul de despăgubire se stabileşte prin Normele uniforme privind transporturile.

          NUT 1 la art. 46.3

          Pentru a obţine despăgubirea la care este îndreptăţit, solicitantul trebuie să adreseze căii ferate o reclamaţie administrativă în condiţiile titlului IV.

          ARTICOLUL 47

          Despăgubiri în caz de avariere

            1. 47.1. În caz de avariere a bagajelor, calea ferată trebuie să plătească, fără orice alte daune- interese, o despăgubire echivalentă cu depre- cierea bagajelor, sub rezerva excepţiilor prevăzute la art. 52.2 şi a celor privind decla- rarea interesului eliberării la timp a bagajelor.

            2. 47.2. Despăgubirea nu poate depăşi:

              1. 47.2.1. suma la care s-ar fi ajuns în caz de pier- dere totală, dacă totalitatea bagajelor este depreciată prin avariere;

              2. 47.2.2. suma la care s-ar fi ajuns în caz de pier- dere a părţii depreciate, dacă numai o parte din bagaje este depreciată prin ava- riere.

          ARTICOLUL 48

          Despăgubiri în caz de eliberare cu întârziere

            1. 48.1. În caz de eliberare cu întârziere a bagajelor înregistrate, calea ferată trebuie să plă- tească, pentru perioade indivizibile de 24 de ore, calculate din momentul cererii de elibe- rare, însă cel mult 8 zile:

              1. 48.1.1. dacă cel îndreptăţit dovedeşte că din această cauză a rezultat o pagubă, inclu- siv o avariere, o despăgubire egală cu cuantumul pagubei, cel mult suma stabilită pe kilogram din masa brută a bagajelor sau pe colet, prin tarife;

              2. 48.1.2. dacă cel îndreptăţit nu dovedeşte că din aceasta a rezultat o pagubă, o despăgu- bire stabilită pe kilogram de masă brută sau pe colet, prin tarif, care va fi de 4 sau de 5 ori mai mică decât cea stabilită conform art. 48.1.1.

            2. 48.2. În caz de pierdere totală a bagajelor înre- gistrate, despăgubirea prevăzută la art. 48.1 nu poate fi cumulată cu cea prevăzută la art. 46.

            3. 48.3. În caz de pierdere parţială a bagajelor înre- gistrate, despăgubirea prevăzută la art. 48.1 se plăteşte pentru partea care nu s-a pierdut.

            4. 48.4. În caz de avariere a bagajelor înregistrate, care nu a rezultat din eliberarea cu întâr- ziere, despăgubirea prevăzută la art. 48.1 se cumulează, dacă este cazul, cu cea prevă- zută la art. 47.

            5. 48.5. În nici un caz, cumulul despăgubirii prevă- zute la art. 48.1 cu cele prevăzute la art. 46 şi 47 nu poate să dea loc la plata unei despăgubiri superioare celei care ar fi dato- rată în caz de pierdere totală a bagajelor.

          ARTICOLUL 49

          Declararea interesului eliberării la timp a bagajelor înregistrate

          1 Declararea interesului eliberării la timp a bagajelor înregistrate se stabileşte prin Normele uniforme privind transporturile.

          NUT 1 la art. 49

          În cazul în care călătorul declară interesul eliberării la timp a bagajelor înregistrate prin recipisa de bagaje, calea ferată încasează procentul stabilit prin tarif din suma decla- rată.

          ARTICOLUL 50

          Restituirea despăgubirilor

          Orice despăgubire plătită pe nedrept trebuie restituită. În caz de fraudă, calea ferată are dreptul, pe lângă restituirea sumei plătite pe nedrept, la o sumă egală cu cea plătită fără să fie datorată, fără prejudiciul sancţiunilor penale şi contravenţionale.

          ARTICOLUL 51

          Autovehicule însoţite

            1. 51.1. În caz de întârziere la încărcare a unui autovehicul dintr-o culpă imputabilă căii ferate sau la eliberarea cu întârziere a aces- tuia, calea ferată trebuie să plătească, atunci când cel îndreptăţit dovedeşte că din aceasta a rezultat o pagubă, o despăgubire al cărei cuantum nu poate depăşi tariful de transport al vehiculului.

            2. 51.2. Dacă cel îndreptăţit renunţă la contractul de transport, în caz de întârziere la încărcare dintr-o culpă imputabilă căii ferate, tariful de transport al vehiculului şi al călătorilor este restituit celui îndreptăţit. În plus, acesta poate cere, când face dovada că din această întârziere a rezultat o pagubă, o despăgubire al cărei cuantum nu poate depăşi tariful de transport al vehiculului.

            3. 51.3. În caz de pierdere a unui vehicul sau a unor părţi din acesta, despăgubirea care se plăteşte celui îndreptăţit pentru paguba dovedită se calculează după valoarea uzuală a vehiculului şi nu poate depăşi suma stabi- lită în tarif.

            4. 51.4. În ceea ce priveşte obiectele plasate în vehicul, calea ferată nu este răspunzătoare decât de paguba cauzată din culpa sa. Despăgubirea totală care se plăteşte nu poate depăşi suma stabilită prin tarif.

            5. 51.5. Calea ferată nu răspunde de obiectele plasate în exteriorul vehiculului, decât în caz de dol.

            6. 51.6. O remorcă cu sau fără încărcătură este considerată vehicul.

          CAPITOLUL 6

          Dispoziţii comune privind răspunderea

          ARTICOLUL 52

          Decăderea din dreptul de a invoca limitele de responsabilitate

            1. 52.1. Dispoziţiile art. 38, 39, 46-48 şi 51 din Regulament, care limitează despăgubirile la o anumită sumă, nu se aplică, dacă s-a dove- dit că paguba a rezultat ca urmare a altor fapte pe care calea ferată le-a comis cu intenţia de a provoca o astfel de pagubă.

            2. 52.2. În toate cazurile când pierderea totală sau parţială, avarierea sau întârzierea bagajelor înregistrate sau a autovehiculelor însoţite are drept cauză un dol sau o neglijenţă vădită, imputabilă căii ferate, călătorul trebuie des- păgubit pentru paguba probată, până la concurenţa sumelor maxime prevăzute la art. 46-48.

          ARTICOLUL 53

          Dobânzi la despăgubire

            1. 53.1. Când calculul despăgubirii implică converti- rea sumelor exprimate în unităţi monetare străine, aceasta se face după cursul din ziua şi din locul plăţii despăgubirii.

          1 53.2. Cel îndreptăţit poate să ceară dobânzi pentru despăgubire, calculate în procentul pe an pre- văzut în tarif, cu începere din ziua reclamaţiei prevăzute la art. 87 sau, dacă nu s-a făcut reclamaţia, din ziua chemării în judecată.

            1. 53.3. Cu toate acestea, pentru despăgubirile dato- rate potrivit art. 35 şi 36, dobânzile nu curg decât din ziua în care s-au produs faptele care au servit la stabilirea cuantumului lor, dacă această zi este ulterioară datei recla- maţiei sau chemării în judecată.

            2. 53.4. Dobânzile nu sunt datorate în ceea ce pri- veşte bagajele, decât dacă despăgubirea depăşeşte nivelul stabilit în tarif pentru fie- care recipisă de bagaje.

            3. 53.5. În legătură cu bagajele, dacă cel îndreptăţit nu prezintă căii ferate, într-un termen conve- nabil care îi este fixat, documentele justifica- tive necesare pentru tratarea definitivă a reclamaţiei, dobânzile nu curg între expira- rea termenului fixat şi prezentarea efectivă a documentelor.

          NUT 1 la art. 53.2

          Cuantumul dobânzii la sumele ce constituie despăgubire va fi determinat ca medie lunară a dobânzii practicate la banca cu care operează calea ferată.

          TITLUL III

          Transportul mărfurilor

          CAPITOLUL 1

          Contractul de transport. Generalităţi

          ARTICOLUL 54

          Condiţiile de acceptare la transport

            1. 54.1. Calea ferată efectuează transporturile con- form Regulamentului, atâta timp cât:

          1. 1 54.1.1. expeditorul se conformează normelor Regulamentului şi tarifelor;

          2. 2 54.1.2. transportul este posibil cu personalul ÅŸi cu mijloacele de transport obiÅŸnuite;

            54.1.3. transportul nu este împiedicat de împreju- rări pe care calea ferată nu le poate evita şi care nu depind de ea pentru a fi înlătu- rate.

          3. 3 54.2. Calea ferată nu este obligată să primească mărfurile pentru a căror încărcare, transbor- dare sau descărcare sunt necesare mijloace speciale, în afară numai de cazurile în care staţiile în care ar trebui să se facă aseme- nea operaţiuni dispun de aceste mijloace.

          4. 4 54.3. Calea ferată nu este obligată să primească decât mărfurile al căror transport se poate face fără întârziere.

            5-9 54.4. În condiţiile stabilite de calea ferată, staţiile pot să primească, provizoriu, în depozit transporturile care nu se pot expedia ime- diat, cu plata tarifului corespunzător. Luarea în păstrare se face sub rezerva ca primirea pentru expediere şi aplicarea ştampilei de primire pe documentul de transport să aibă loc numai atunci când expedierea va fi posi- bilă. Calea ferată răspunde de marfă până la încheierea contractului de transport doar ca depozitar.

            NUT 1 la art. 54.1.1

            Mărfurile sunt admise la transport, dacă sunt îndeplinite condiţiile de transport pentru întreg parcursul până la elibe- rare. Se va mai ţine seama şi de suspendările sau de res- tricţiile de trafic, care pot exista la data predării mărfurilor

            la transport, fie pentru anumite mărfuri, fie pentru anumite parcursuri, precum şi de dispoziţiile autorităţilor administra- tive (pentru animale, transporturi funerare, plante vii, pro- duse vegetale şi altele similare).

            NUT 2 la art. 54.1.2

            Calea ferată nu este obligată să pună la dispoziţie expeditorului vagoane de un anumit tonaj, lungime sau de o anumită suprafaţă ori vagoane de construcţii speciale, cu amenajări speciale.

            NUT 3 la art. 54.2

            Expediţiile pentru care sunt necesare mijloace speciale de încărcare-descărcare se aprobă de şeful staţiei.

            NUT 4 la art. 54.3

            Pentru mărfurile derulate prin porturi, atunci când nevoile exploatării căii ferate o impun, încărcarea şi expedierea acestora se fac pe baza acceptelor portuare comunicate de calea ferată staţiilor de expediţie.

            NUT 5 la art. 54.4

            În cazul în care întârzierea expedierii transporturilor este cunoscută şi staţia are organizată depozitarea mărfurilor, şeful staţiei poate aproba primirea transporturilor în depo- zit, cu plata tarifelor pentru depozitare.

            NUT 6 la art. 54.4

            Informaţii privind locurile şi condiţiile de depozitare se obţin prin staţiile respective şi agenţiile de marfă ale căii ferate.

            Cererile în vederea depozitării mărfii pe terenurile sau în magaziile staţiilor se depun la acestea sau la agenţiile de marfă.

            NUT 7 la art. 54.4

            Pentru vagoanele cerute la încărcare, expeditorii pot să depoziteze mărfurile ce urmează a fi încărcate pe terenurile staţiei sau în magaziile acesteia, cu plata tarifului de depo- zitare.

            NUT 8 la art. 54.4

            Depozitarea mărfurilor ce urmează a fi transportate se poate face o dată cu prezentarea comenzii pentru punerea mijlocului de transport la încărcare, iar cantitatea depozitată nu poate fi mai mare decât cea prevăzută în comandă. Expediţiile de vagoane cu mărfuri care au fost depozi- tate pe terenurile staţiei sau în magaziile acesteia nu vor fi preluate la transport de către calea ferată decât după

            curăţirea terenului de resturile de mărfuri.

            NUT 9 la art. 54.4

            Pentru cantităţile de mărfuri depozitate pe terenul căii ferate în vederea expedierii lor, care din vina clientului nu sunt expediate, se va aplica tariful de magazinaj pentru întreaga perioadă de depozitare.

            NUT 10 la art. 54.4

            Calea ferată poate să interzică depozitarea în staţii, în vederea transportului, a mărfurilor periculoase sau a celor care prezintă inconveniente pentru exploatare.

            Nu pot fi depozitate în staţie, în vederea încărcării, următoarele mărfuri: vietăţi, materii explozibile, materii infla- mabile, inclusiv produse petroliere, materii care se descom- pun din cauza umezelii (var, carbid şi altele similare), mărfuri perisabile, mărfuri greţoase sau care pot produce infecţii, obiecte preţioase şi alte mărfuri care, ca urmare a depozitării, produc greutăţi căii ferate sau afectează mediul înconjurător, decât dacă sunt create condiţiile tehnice nece- sare şi s-a organizat această activitate în staţia respectivă.

            ARTICOLUL 55

            Mărfuri excluse de la transport

              1. 55.1. Sunt excluse de la transport, în condiţiile prezentului regulament:

                1. 55.1.1. mărfurile al căror transport este interzis prin dispoziţii legale sau pentru motive de ordine publică, fie chiar şi numai pe o porţiune din parcurs;

            1. 1 55.1.2. obiectele care, din cauza dimensiunilor şi masei lor sau a însuşirilor, nu pot fi trans- portate cu instalaţiile sau cu mijloacele ordinare în exploatare, fie chiar numai pe o porţiune din parcurs;

              2, 3 55.1.3. materiile şi obiectele excluse de la trans- port prin Regulamentul privind normele tehnice referitoare la transportul mărfurilor periculoase.

              NUT 1 la art. 55.1.2

              Sunt excluse, de asemenea, de la transport, ca expedi- ţii de mărfuri, cele a căror masă totală este mai mică de

              10 kg.

              NUT 2 la art. 55.1.3

              Regulamentul privind normele tehnice referitoare la transportul mărfurilor periculoase este prevăzut în anexa nr. 1 NUT.

              NUT 3 la art. 55.1.3

              Dacă, în timpul transportului, se constată că au fost acceptate mărfuri excluse de la transport, chiar sub denu- mirea declarată, transportul trebuie să fie oprit.

              Dacă este cazul, se vor cere instrucţiuni de la expeditor.

              Expeditorul este obligat să plătească tarifele de transport şi cheltuielile survenite până la staţia unde a fost oprit transportul, inclusiv tarifele suplimentare pentru declararea inexactă a felului mărfii.

              Pentru perioada de reţinere a expediţiei se percep tarife orare de utilizare sau magazinaj, după caz.

              ARTICOLUL 56

              Mărfuri admise la transport în anumite condiţii

              Categoriile de mărfuri prezentate în continuare se primesc la transport numai dacă, pe lângă condiţi- ile generale, sunt îndeplinite şi condiţiile speciale prevăzute pentru aceste mărfuri, şi anume:

              1 56.1. materiile şi obiectele admise la transport în condiţiile Normelor tehnice privind transportul mărfurilor periculoase;

              2 56.2. mărfurile pentru care sunt stabilite condiţii speciale, prin dispoziţii legale administrative, economice, sanitare, veterinare, fitosanitare şi altele similare, în condiţiile prevăzute de aceste dispoziţii; însoţirea animalelor vii este obligatorie;

              3, 4 56.3 mărfurile pentru care transportul, încărcarea, descărcarea sau transbordarea prezintă greu- tăţi privind manipularea faţă de mijloacele sau instalaţiile căii ferate, admise la transport în condiţiile tehnice şi de exploatare conve- nite de către calea ferată cu clientul, pentru fiecare caz în parte;

              5-11 56.4. vehiculele feroviare care circulă pe roţi pro- prii sunt admise la transport numai dacă se constată de către calea ferată că ele sunt apte să circule pe roţile lor proprii, fapt atestat printr-o inscripţie aplicată pe vehicul

              sau printr-un certificat special. Locomotivele, tenderele, automotoarele trebuie să fie înso- ţite de un agent, care să asigure întreţine- rea şi ungerea vehiculului;

              1. 12 56.5. cadavrele se admit la transport numai ca expediţii de vagoane şi numai pe baza auto- rizaţiilor sanitare de transport mortuar, elibe- rate conform legii. Însoţirea cadavrelor este obligatorie;

                13-17 56.6. mărfurile perisabile, animalele, păsările, peş- tele viu, albinele, vagoanele cu gabaritul de încărcare depăşit, vehiculele cu sarcina pe osie depăşită se primesc la transport în condiţiile prevăzute în Normele uniforme pri- vind transporturile.

                NUT 1 la art. 56.1

                Normele tehnice pentru transportul mărfurilor periculoase sunt prevăzute în anexa 1 NUT.

                NUT 2 la art. 56.2

                Pentru mărfurile la care sunt stabilite condiţii speciale de transport şi care au fost admise la transport fără îndeplini- rea acestor condiţii, ca urmare a declarării denumirii lor inexacte, incomplete, prescurtate sau neprecise, se aplică tarifele suplimentare pentru declararea inexactă a felului mărfii. Dacă, în urma acestui fapt, ar rezulta pagube pentru calea ferată, pe lângă tarifele suplimentare pentru declara- rea inexactă a felului mărfii, cei în culpă sunt obligaţi să repare prejudiciile cauzate, independent de sancţiunile penale prevăzute de lege.

                NUT 3 la art. 56.3

                Condiţiile tehnice şi de exploatare se vor conveni între calea ferată şi client, avându-se în vedere prevederile art. 58.8 RT, pentru transportul următoarelor categorii de mărfuri:

                1. 3.1. obiecte care depăşesc gabaritul;

                2. 3.2. obiecte care depăşesc lungimea constructivă a vagonului;

                3. 3.3. obiecte grele a căror masă este mai mare de

                  30.000 kg şi care se manipulează cu mijloacele de meca- nizare ale căii ferate;

                4. 3.4. obiecte asimetrice;

                5. 3.5. obiecte care depăşesc masa brută pe osie şi metru liniar, avându-se în vedere prescripţiile art. 58.5 şi 58.8 RT.

    NUT 4 la art. 56.3

    În cazul expediţiilor la care operaţiunile de încărcare- descărcare se efectuează de calea ferată, se vor încasa tarifele de încărcare-descărcare prevăzute în tarifele căilor ferate.

    NUT 5 la art. 56.4

    Sunt considerate ca vehicule feroviare care circulă pe roţile lor proprii şi care trebuie să se conformeze prevede- rilor art. 56.4 RT:

      1. 5.1. vehiculele neînscrise în parcul unei căi ferate;

      2. 5.2. vehiculele nou-construite, cu iniţialele unei căi ferate;

      3. 5.3. locomotivele care nu sunt autorizate să circule pe calea ferată.

    NUT 6 la art. 56.4

    Organele de specialitate ale căii ferate, după ce con- stată că vehiculele îndeplinesc condiţiile tehnice pentru transport, emit un certificat special prin care atestă aceasta, care se anexează la scrisoarea de trăsură, şi fac înscrierea privind constatarea tehnică direct în scrisoarea de trăsură în rubrica ,,Menţiuni ale căii ferate".

    NUT 7 la art. 56.4

    La transportul locomotivelor şi tenderelor, care circulă pe roţile lor proprii, expeditorul este obligat să asigure însoţirea şi ungerea vehiculelor printr-un însoţitor competent.

    NUT 8 la art. 56.4

    Vehiculele feroviare care circulă pe roţile lor proprii pot fi încărcate cu alte mărfuri, pe baza unei aprobări înscrise în rubrica ,,Menţiuni ale căii ferate" din scrisoarea de tră- sură.

    NUT 9 la art. 56.4

    Certificatul de atestare a circulaţiei vehiculelor pe roţile lor proprii, precum şi menţiunile din scrisoarea de trăsură vor fi semnate şi ştampilate de către organele de speciali- tate.

    NUT 10 la art. 56.4

    Pentru constatarea îndeplinirii condiţiilor tehnice şi pentru emiterea certificatului de atestare a circulaţiei vehiculelor pe roţile lor proprii sau pentru inscripţia aplicată pe vehicul, calea ferată va aplica tariful respectiv.

    NUT 11 la art. 56.4

    Pentru transportul vehiculelor feroviare neînscrise în par- cul unei căi ferate, care circulă pe roţile lor proprii, se aplică tariful special corespunzător, prevăzut în tariful căii ferate.

    Certificatul de atestare a circulaţiei vehiculelor pe roţi proprii se acordă cu respectarea prevederilor art. 56.4 RT, prin agenţiile de marfă.

    NUT 12 la art. 56.5

    Cadavrele se pot expedia numai ca expediţii de vagoane complete.

      1. 12.1. Cadavrul trebuie prezentat la transport în mod obligatoriu îmbălsămat. Cadavrul trebuie să fie introdus într- un sicriu metalic sau să fie aşezat într-un coşciug obişnuit, căptuşit în interior cu tablă sau carton gudronat, pe al cărui fund se aşterne un strat de aproximativ 5 cm alcătuit dintr-o materie absorbantă (turbă, rumeguş de lemn, praf de cărbune şi alte materiale asemănătoare), peste care se toarnă o substanţă antiseptică.

      2. 12.2. Scrisoarea de trăsură trebuie însoţită de documen- tele stabilite de prevederile legale referitoare la aceste expediţii, şi anume:

        1. 12.2.1. autorizaţia de înhumare, eliberată de autorităţile localităţii unde a avut loc decesul. Această autorizaţie ţine loc de paşaport de cadavru (bilet de voie);

        2. 12.2.2. un permis de transport, eliberat de administraţia unde cadavrul trebuie transferat.

          Aceste documente se eliberează destinatarului în momentul eliberării cadavrului.

          Transportul cadavrelor se poate face şi cu trenurile de călători (personale sau accelerate), cu aprobarea căii ferate, care se înscrie pe scrisoarea de trăsură în rubrica

          ,,Menţiuni ale căii ferate".

          Încărcarea şi descărcarea cadavrelor se face de expedi- tor, respectiv destinatar.

      3. 12.3. Predarea cadavrelor la transport trebuie să fie avi- zată cu cel puţin 12 ore înaintea plecării trenului cu care cadavrul urmează să fie expediat. Cadavrele se transportă în vagoane acoperite. Mai multe cadavre pot forma o expe- diţie, dacă urmează a se transporta de la aceeaşi staţie de expediţie pentru aceeaşi staţie de destinaţie şi dacă au acordul organelor sanitare pentru acest mod de transport. Dacă cadavrul se transportă împreună cu carul funerar, care însă trebuie să fie bine închis, se poate utiliza pentru

        transport un vagon descoperit.

        Sicriele cu cadavre ambalate în furgoane mortuare închise şi cele destinate Facultăţii de medicină pot fi trans- portate şi în vagoane descoperite.

      4. 12.4. Cadavrul trebuie să fie însoţit de o persoană al cărei nume se înscrie în scrisoarea de trăsură. Acest înso- ţitor poate lua loc în acelaşi vagon cu cadavrul. Se admite ca pe lângă acest însoţitor să mai ia loc în acelaşi vagon cu cadavrul încă două persoane.

      5. 12.5. Transportul cadavrelor este supus francării obliga- torii. Tarifele de transport pentru cadavre, precum şi pentru însoţitori se aplică potrivit tarifului căii ferate.

      6. 12.6. Comandarea vagoanelor pentru transportul de cadavre se face fără perceperea tarifului de urgenţă.

      7. 12.7. Eliberarea cadavrelor se face în termen de două ore după sosire.

      8. 12.8. Cadavrele trebuie să fie ridicate până la cel mult

        1. 6 ore după sosirea lor în staţia de destinaţie. Cadavrele care nu au fost ridicate în acest termen se predau autori- tăţilor locale.

      9. 12.9. Transportul urnelor funerare (când conţin cenuşa unui cadavru), dacă acestea sunt bine închise într-o cutie solidă şi etanşă de lemn, se face potrivit prevederilor obiş- nuite pentru transportul mărfurilor.

        Transportul urnelor funerare este supus francării obliga- torii.

        NUT 13 la art. 56.6

        Mărfurile transportate ca expediţii de vagoane, la care însoţirea de către însoţitorii expeditorului este obligatorie, sunt prevăzute în anexa nr. 16.1 NUT. Pentru restul măr- furilor neprevăzute în tabelul din anexa nr. 16.1 NUT înso- ţirea este facultativă.

        Expeditorii expediţiilor de vagoane cu însoţitori trebuie să respecte prevederile din anexa nr. 16 NUT.

        Expeditorii expediţiilor de vagoane, la care însoţirea este facultativă şi la care se solicită însoţirea, trebuie să facă în scrisoarea de trăsură, în rubrica ,,Menţiuni ale expeditoru- lui", următoarea menţiune: ,,Cu însoţitori".

        NUT 14 la art. 56.6

        Aprobarea de însoţire a vagoanelor cu mărfuri, la care însoţirea este facultativă, se solicită de la staţia de expedi- ţie. Se exceptează de la această prevedere mărfurile expe- diate ca expediţii de vagoane, prevăzute în anexa nr. 16.2 NUT, la care, pentru însoţirea transporturilor, nu este nece- sară aprobarea.

        NUT 15 la art. 56.6

        Însoţirea expediţiilor de coletărie nu este admisă.

        NUT 16 la art. 56.6

        La expediţiile la care însoţirea este obligatorie şi la cele pentru care se admite însoţirea la cererea expeditorului, calea ferată este exonerată de răspunderea pentru lipsa totală sau parţială din conţinut şi pentru avaria pe care însoţitorul trebuia să o înlăture, indiferent dacă însoţirea s-a făcut efectiv sau nu.

        NUT 17 la art. 56.6

        Tarifarea însoţitorilor este prevăzută în tariful căii ferate.

        ARTICOLUL 57

        Comandarea pentru încărcare a vagoanelor aparţinând căii ferate

          1. 57.1. Expediţiile de vagoane complete se trans- portă şi se tarifează diferenţiat ca:

            1. 57.1.1. vagoane izolate sau grupuri de vagoane;

            2. 57.1.2. trenuri complete de marfă comandate din- tre cele prevăzute în mersul trenurilor în vigoare;

            3. 57.1.3. trenuri special comandate, care circulă după mers special, necuprinse în mersul trenurilor.

        1-5 57.2. Clientul depune, la staţie sau la agenţia de marfă, comandă scrisă pentru punerea la dispoziţie a mijloacelor de transport, cu mini- mum 5 zile înainte de începerea încărcării. Calea ferată poate percepe tarife de urgenţă, dacă clienţii solicită mijloacele de transport pentru încărcarea expediţiilor în interiorul celor 5 zile de la depunerea comenzii.

          1. 57.3. Comanda trebuie să conţină următoarele: staţia de destinaţie a expediţiei, felul mărfii, modul de prezentare la transport, cantitatea, data şi locul unde are loc încărcarea, tipul mijloacelor de transport, rechizitele necesare şi trenul cerut pentru expediere.

          2. 57.4. La comandarea mijloacelor de transport pen- tru încărcare sau cel mai târziu la punerea lor la încărcare, clientul trebuie să convină, în condiţiile tarifului, împreună cu calea ferată, asupra trenului cu care doreşte îndru- marea expediţiei sale. Ca urmare:

            6, 7 57.4.1. clientul trebuie să predea expediţia către calea ferată în termenele convenite, pentru ca transportul să poată pleca cu trenul la ora programată;

            1. 57.4.2. calea ferată trebuie să garanteze îndruma- rea expediţiei cu trenul cerut;

            2. 57.4.3. expeditorul plăteşte tariful orar de utilizare pentru mijloacele de tranport care compun expediţia până la următorul tren, dacă expediţia nu a plecat din vina lui cu trenul convenit;

        1. 8 57.4.4. când expediţia nu a plecat cu trenul con- venit din vina căii ferate, aceasta nu va percepe tariful orar de utilizare. Dacă din această cauză se depăşeşte termenul con- tractului de transport, clientul are dreptul şi la despăgubirile prevăzute în regulament;

            1. 9-10 57.4.5. pentru mijloacele de transport încărcate care aşteaptă alt tren pentru îndrumare, ca urmare a faptului că expeditorul a pre- zentat scrisori de trăsură cu altă destinaţie decât cea din comandă, expeditorul plă- teşte tariful orar de utilizare.

              11, 12 57.5. O dată cu depunerea comenzii, clientul depune la calea ferată garanţia, în lei sau în valută, prevăzută în tarife. Aceasta se resti- tuie după încheierea contractului de trans- port.

    1. 13 57.6. Calea ferată poate încheia cu clienţii cu care are relaţii stabile de afaceri convenţii- cadru de încărcare-descărcare, în care se reglementează modul cum se comandă mij- loacele de transport pentru încărcare, locul de încărcare sau descărcare, modul de pri- mire-predare a mărfurilor şi a mijloacelor de transport goale sau încărcate, programarea încărcărilor, modul de decontare a tarifelor, avizarea transporturilor şi alte condiţii. În acest caz, pentru aceşti clienţi, nu se per- cepe garanţie în lei sau valută.

    2. 14 57.7. Calea ferată nu este obligată să asigure pentru încărcare mijloace de transport de construcţie specială, dacă acestea nu sunt

      disponibile. În acest caz, se vor oferi pentru încărcare vagoane şi containere de uz general.

    3. 15 57.8. Neînceperea încărcării în termen de 6 ore de la punerea mijloacelor de transport la dispoziţia clientului, conform comenzii, înseamnă renunţarea tacită la încărcare şi dă dreptul căii ferate să facă venit garanţia.

    NUT 1 la art. 57.2

    Tarifele de urgenţă sunt prevăzute în tariful căii ferate şi pot fi diferenţiate în funcţie de:

      1. 1.1. felul vagonului solicitat;

      2. 1.2. intervalul de timp dintre momentul depunerii comen- zii şi data solicitată pentru punerea vagonului la încărcare.

    NUT 2 la art. 57.2

    Tariful de urgenţă se încasează o dată cu încheierea contractului de transport.

    NUT 3 la art. 57.2

    Sunt exceptate de la perceperea tarifului de urgenţă vagoanele solicitate în următoarele cazuri:

      1. 3.1. pentru încărcarea cu: efecte de strămutare, efecte militare, cadavre, mărfuri din rezervele de stat, precum şi cele cu caracter umanitar şi pentru combaterea calamităţilor naturale;

      2. 3.2. pentru încărcare de către clientul care le-a descărcat;

      3. 3.3. cele prevăzute în tariful căii ferate.

    Atunci când vagoanele pentru care s-a plătit tariful de urgenţă au fost puse la dispoziţie clientului pentru încărcare după expirarea termenului convenit conform art. 57.4.1 RT, se restituie tariful de urgenţă.

    NUT 4 la art. 57.2

    Comanda pentru punerea la dispoziţie a mijloacelor de transport, în cazul solicitării de containere mari, se depune la agenţii care efectuează servicii special organizate pentru transport multimodal.

    NUT 5 la art. 57.2

    În cazul în care expediţiile de marfă nu necesită utiliza- rea exclusivă a unui vagon, nu se depune comandă pentru asigurarea vagonului. Transporturile se vor efectua ca expediţii de containere, coletărie sau mesagerie.

    NUT 6 la art. 57.4.1

    Termenele de predare a mijloacelor de transport de către calea ferată se convin, ţinându-se seama de progra- mul de manevră al staţiei, o dată cu depunerea comenzii pentru punerea la dispoziţie a mijloacelor de transport (anexa nr. 11.1 NUT), prin înscrierea acestora în comandă de calea ferată, în prezenţa clientului.

    NUT 7 la art. 57.4.1

    Pentru mijloacele de transport particulare, stabilirea ter- menelor de predare a acestora către calea ferată, precum şi a trenului cerut pentru expediere se efectuează pe baza comenzii de predare a mijloacelor de transport particulare către calea ferată (anexa nr. 11.2 NUT).

    NUT 8 la art. 57.4.4

    Tariful orar de utilizare nu se va percepe de la data şi ora de la care expediţia a fost predată la calea ferată, atunci când nu a plecat cu trenul convenit din vina căii ferate.

    NUT 9 la art. 57.4.5

    Tariful orar de utilizare se aplică până la ora plecării primului tren din staţie cu care se pot expedia vagoanele.

    NUT 10 la art. 57.4.5

    Pentru schimbarea staţiei de destinaţie faţă de cea sta- bilită prin comanda punerii mijloacelor de transport la încăr- care sau programarea încărcărilor se percepe şi tariful de schimbare a staţiei de destinaţie, prevăzut în tarif.

    NUT 11 la art. 57.5

    Garanţia depusă poate fi retrasă, dacă vagoanele cerute nu au fost puse la dispoziţie pentru încărcare în termenii stabiliţi prin comandă.

    NUT 12 la art. 57.5

    În cazul în care clientul renunţă la comanda pentru încărcarea vagoanelor înainte de încheierea contractului de transport, garanţia depusă se face venit al căii ferate.

    NUT 13 la art. 57.6

    Normele uniforme privind convenţia-cadru de încărcare- descărcare sunt prevăzute în anexa nr. 4 NUT.

    NUT 14 la art. 57.7

    În cazul în care se solicită pentru încărcare vagoane de construcţie specială, calea ferată le poate asigura, după caz, din parcul de vagoane propriu sau al altor căi ferate. Expeditorul va suporta cheltuielile aferente, stabilite prin tarif. Calea ferată poate solicita constituirea unui depozit de garanţie de către expeditor pentru acoperirea chiriilor şi a tarifelor, pe măsura producerii lor. La lichidarea depozitului se va asigura acoperirea cheltuielilor căii ferate, restitu- indu-se clientului sumele depuse în plus, respectiv înca- sându-se de la acesta sumele neacoperite prin depozit.

    NUT 15 la art. 57.8

    Neînceperea încărcării mijloacelor de transport în terme- nul de 6 ore de la punerea acestora la dispoziţie clienţilor dă dreptul căii ferate de a retrage vagoanele puse la dis- poziţie.

    Atunci când calea ferată retrage vagoanele puse la dis- poziţie va face venit garanţia.

    CAPITOLUL 2

    ÃŽncheierea ÅŸi executarea contractului de transport

    ARTICOLUL 58

    Predarea la transport şi încărcarea mărfii

    1-13 58.1. Expediţiile de marfă se predau căii ferate în zilele şi în orele de serviciu, afişate la staţii şi la agenţiile comerciale. Predarea-primirea mărfii la transport este stabilită în Normele uniforme privind transporturile.

    58.2. Expeditorul răspunde de exactitatea şi identi- tatea mărfurilor ce se expediază, în raport cu datele înscrise în actele de livrare şi în scrisorile de trăsură, precum şi de integrita- tea mărfurilor încărcate de el în mijloacele de transport.

    14-17 58.3. Expeditorul şi calea ferată convin cine exe- cută încărcarea şi descărcarea mărfii în mij- locul de transport. În lipsa unei convenţii, încărcarea şi descărcarea revin transportato- rului pentru mesagerie şi coletărie şi, res- pectiv, expeditorului pentru vagoane complete şi containere.

    58.4. Cu excepţia cazului când încărcarea se face pe calea ferată, expeditorul răspunde de toate consecinţele unei încărcări defectuoase a mijloacelor de transport şi trebuie să repare prejudiciul suferit din această cauză,

    chiar dacă încărcarea s-a făcut de altă per- soană în numele expeditorului.

    18-24 58.5. Masa maximă care poate fi încărcată în mijlocul de transport nu trebuie să depăşească o limită determinată de carac- teristicile tehnice ale mijloacelor de trans- port şi ale liniilor din parcurs. Limitele de încărcare se publică prin grija căii ferate, conform art. 4.5.

    25, 26 58.6. Pentru încărcarea, stivuirea, fixarea şi pro- tejarea mărfurilor în mijlocul de transport se aplică Normele tehnice de încărcare a mij- loacelor de transport.

    1. 27 58.7. Încărcătura vagoanelor descoperite şi a platformelor nu trebuie să depăşească dimensiunile gabaritului de încărcare, admise pe liniile de parcurs. Dimensiunile gabaritului de încărcare sunt prevăzute în standardele de stat care se aplică şi pe calea ferată.

    2. 28 58.8. Transportul mărfurilor perisabile, al vietăţi- lor, cu gabaritul de încărcare depăşit, cu sarcina pe osie depăşită, mesageria, trans- portul multimodal şi în mijloace particulare se execută în mijloace speciale. Condiţiile speciale şi tehnologia de transport se stabi- lesc în Normele uniforme privind transpor- turile.

    3. 29 58.9. Materiile şi obiectele periculoase se trans- portă în condiţii speciale, cu respectarea normelor tehnice internaţionale şi interne.

    4. 30 58.10. Expediţiile transportate în condiţii speciale se pot tarifa după tarife speciale.

      31,32 58.11. Vagoanele, containerele şi rechizitele de încărcare care aparţin căii ferate, care se pun la dispoziţie expeditorului pentru încăr- care, trebuie să fie în bună stare, curate şi corespunzătoare cu natura mărfii care urmează a fi încărcată.

      1. 33 58.12. Expeditorul trebuie să verifice dacă mijloa- cele de transport şi rechizitele de încăr- care, aparţinând căii ferate, puse la dispoziţia sa, corespund transportului în bune condiţii.

      2. 34 58.13. Dacă expeditorul încarcă mijlocul de trans- port sau foloseşte rechizitele de încărcare fără obiecţii, operează prezumţia că aces- tea au fost corespunzătoare. Expeditorul răspunde de consecinţele utilizării unor mij- loace de transport nepotrivite cu felul mărfii şi cu modul de prezentare a acesteia.

      35-37 58.14. Calea ferată îi avizează pe expeditori de- spre punerea la dispoziţie a mijloacelor de transport pentru încărcare prin afişarea în staţie. În convenţiile-cadru de încărcare- descărcare se pot prevedea alte modalităţi de avizare. Calea ferată nu este obligată în nici un caz să obţină de la clienţi o confirmare a avizării punerii mijloacelor de transport la dispoziţie.

      38 58.15. Expeditorii trebuie să predea către calea ferată mijloace de transport încărcate, cu uşile, clapele sau gurile de golire închise, părţile mobile şi rechizitele montate.

      39-53 58.16. În condiţiile prevăzute în Normele uniforme, calea ferată se îngrijeşte de dezinfectarea, dezinsecţia, curăţirea şi spălarea vagoane- lor care aparţin căii ferate.

      54-62 58.17. Transbordarea mărfurilor între vagoane de ecartament diferit sau în cazul defectării vagoanelor ori în orice altă împrejurare impusă de condiţiile de exploatare se exe- cută de către calea ferată. Transbordarea mărfurilor care necesită mijloace sau condi- ţii speciale sau care prezintă un pericol deosebit pentru cei care le manipulează se efectuează, la cererea căii ferate, de expe- ditor sau de destinatar.

      63 58.18. În cazul în care operaţiunile de încărcare, descărcare sau transbordare a mărfurilor se efectuează de către destinatar sau expeditor, aceştia răspund pentru degrada- rea mijloacelor de transport, a rechizitelor sau instalaţiilor căii ferate, produsă din vina lor, precum şi pentru pierderea părţilor mobile, ca urmare a nemontării lor după încărcare, descărcare sau transbordare.

      NUT 1 la art. 58.1

      Mărfurile pot fi primite la transport ca:

        1. 1.1. expediţii de vagoane;

        2. 1.2. expediţii de coletărie;

        3. 1.3. expediţii de mesagerie.

      NUT 2 la art. 58.1

      Se primesc la transport ca expediţii de vagoane mărfu- rile încărcate de un singur expeditor pentru un singur des- tinatar.

      NUT 3 la art. 58.1

      Mărfurile predate la transport având o masă totală de la

      10 la 5.000 kg, inclusiv cele pentru transportul cărora nu este necesară punerea unui vagon la dispoziţia exclusivă a expeditorului, se primesc ca expediţii de coletărie.

      Coletele din compunerea unei expediţii de coletărie au următoarele limite:

        1. 3.1. masă maximă - 1.000 kg;

        2. 3.2. masă minimă - 5 kg;

        3. 3.3. lungimea maximă - 8 m.

      Celelalte dimensiuni ale coletelor trebuie să permită încărcarea în vagoane acoperite.

      Se exceptează de la dispoziţiile de mai sus butoaiele goale sau pline, cablurile pe bobine şi mărfurile care se manipulează prin rulare, care se primesc la transport ca expediţii de coletărie având mase mai mari de 1.000 kg de colet.

      NUT 4 la art. 58.1

      Nu se primesc la transport ca expediţii de coletărie:

        1. 4.1. mărfurile al căror transport, ca expediţie de coletă- rie, este interzis conform prevederilor anexei nr. 1 NUT;

        2. 4.2. cadavrele;

        3. 4.3. vietăţile, cu excepţia celor mici, predate în amba- laje;

        4. 4.4. obiecte care depăşesc gabaritul;

        5. 4.5. cele care depăşesc 5.000 kg, cu excepţia cazurilor în care s-a reglementat altă masă maximă limitată.

      NUT 5 la art. 58.1

      Pentru mărfurile prezentate la transport ca expediţii de coletărie, care se retrag de la transport, se aplică tariful pentru retragerea coletăriei, prevăzut în tariful căii ferate. Prin retragere se înţelege luarea înapoi din staţia de expediţie a mărfurilor prezentate la transport, înainte de

      încheierea contractului de transport.

      NUT 6 la art. 58.1

      Staţiile deschise pentru traficul de mărfuri, coletărie şi containere sunt prevăzute în indicatorul kilometric din tari- fele căii ferate.

      NUT 7 la art. 58.1

      Aducerea şi ridicarea mărfurilor în şi din staţii se exe- cută prin grija clientului.

      NUT 8 la art. 58.1

      Încărcarea-descărcarea vagoanelor cu mărfuri predate la transport ca expediţii de coletărie, pe liniile industriale, se face numai după obţinerea aprobării, la cererea clientului, adresată staţiei.

      Aprobarea se acordă clientului atunci când expediţia întruneşte, cumulativ, următoarele condiţii:

        1. 8.1. volumul coletăriei asigură formarea vagoanelor colective;

        2. 8.2. sunt spaţii corespunzătoare, cântar şi lucrători pen- tru manipularea, cântărirea şi încărcarea coletelor în vagon;

        3. 8.3. sunt mijloace proprii de manevră şi de remorcare a vagoanelor de la staţia de cale ferată la locul de încărcare, atunci când staţia nu dispune de locomotivă de manevră;

        4. 8.4. se asigură mijloace de transport pentru deplasarea agentului feroviar de la staţie până la locul de încărcare şi invers.

      NUT 9 la art. 58.1

      Expediţiile de coletărie trebuie să fie ridicate din staţiile de destinaţie înăuntrul termenului liber de magazinaj, pre- văzut în tariful căii ferate.

      Termenul liber de magazinaj începe să curgă după expi- rarea zilei în care se face avizarea, cu excepţia materiilor explozibile, pentru care termenul liber de magazinaj începe să curgă de la ora avizării.

      Materiile explozibile care nu au fost ridicate din staţie în termen de 48 de ore, calculate de la ora avizării, vor fi predate autorităţilor competente sau se înapoiază la staţia de expediţie. Duminicile, sărbătorile legale şi perioadele în care staţia nu lucrează prelungesc termenele libere de magazinaj pentru expediţiile care se transportă la domiciliul destinatarului de către agenţii organizaţi să efectueze trans- port multimodal.

      NUT 10 la art. 58.1

      Dacă expediţiile de coletărie nu sunt ridicate de destina- tar înăuntrul termenului liber de magazinaj, calea ferată este în drept să transporte aceste mărfuri la domiciliul clientului, chiar dacă prin scrisoarea de trăsură nu s-a cerut transportul la domiciliu. Costul transportului la domiciliul destinatarului se suportă de destinatar.

      NUT 11 la art. 58.1

      În staţiile de expediţie, tariful de magazinaj la expediţiile de coletărie se percepe în următoarele cazuri:

        1. 11.1. la expediţiile care se predau în loturi, dacă aduce- rea acestora nu se efectuează până la expirarea termenului liber de magazinaj, atunci tariful de magazinaj se percepe pentru fiecare lot în parte, acordându-se termenul liber de magazinaj o singură dată, la depunerea primului lot;

        2. 11.2. dacă tariful de transport care cade în sarcina expeditorului nu se plăteşte până la expirarea termenului liber de magazinaj.

      NUT 12 la art. 58.1

      Predarea-primirea expediţiilor de vagoane la şi de la client se efectuează sub semnătură şi ştampilă, prin înscrierea numelui, prenumelui şi a funcţiei participanţilor la această operaţiune, cu unul dintre următoarele formulare:

        1. 12.1. registrele ,,Veghetor", prevăzute în anexele nr. 12.1.1 şi 12.1.2 NUT;

        2. 12.2. lista de predare-primire, prevăzută în anexa nr. 12.2 NUT;

        3. 12.3. arătarea vagoanelor, prevăzută în anexa nr. 12.3 NUT.

      NUT 13 la art. 58.1

      Mărfurile transportate, care se descarcă în magaziile staţiei, sub şoproane sau pe terenul căii ferate, beneficiază de termen liber de magazinaj, stabilit prin tariful căii ferate. Tariful de magazinaj se va aplica din momentul expirării termenului liber de magazinaj şi până la eliberarea com- pletă a magaziei, şopronului sau a terenului căii ferate şi curăţirea completă a acestora de întreaga cantitate de

      marfă depozitată.

      NUT 14 la art. 58.3

      Pentru încărcarea-descărcarea de către calea ferată a mărfurilor predate la transport ca expediţii de vagoane se percepe tariful de încărcare, respectiv descărcare, prevăzut în tariful căii ferate.

      Dacă vagonul se încarcă cu două sau mai multe cate- gorii de mărfuri pentru care se percep tarife de încărcare- descărcare diferite şi în scrisoarea de trăsură este înscrisă masa fiecărei categorii de mărfuri, tariful de încărcare-des- cărcare se calculează separat pentru fiecare categorie de mărfuri în parte.

      Dacă în scrisoarea de trăsură este înscrisă masa fiecă- rei categorii de mărfuri, se aplică tariful de încărcare-des- cărcare cel mai mare.

      NUT 15 la art. 58.3

      În cazul în care descărcarea mărfurilor din vagoane basculante se face de calea ferată numai prin bascularea vagoanelor, folosindu-se locomotiva căilor ferate, pentru tim- pul de utilizare a locomotivei la efectuarea descărcării se percepe tariful de utilizare a locomotivei pentru descărcarea vagoanelor prin basculare, prevăzut în tariful căii ferate.

      NUT 16 la art. 58.3

      Pentru operaţiunile de încărcare-descărcare a expediţiilor de mesagerie şi de coletărie la domiciliul clientului se per- cepe tariful de încărcare-descărcare corespunzător, prevă- zut în tariful căii ferate.

      NUT 17 la art. 58.3

      Încărcarea de către calea ferată a expediţiilor de coletă- rie, compuse din colete având masa mai mare de 500 kg, admise la transport pe bază de aprobări date de staţia de încărcare, se efectuează cu perceperea tarifului corespun- zător, prevăzut în tariful căii ferate.

      NUT 18 la art. 58.5

      Normele uniforme privind limitele de încărcare sunt pre- văzute în anexele nr. 1, 2 şi 7 NUT.

      NUT 19 la art. 58.5.

      Containerele mici se primesc la transport ca expediţii de vagoane sau de coletărie. Containerele mici sunt cele cu o capacitate cuprinsă între 1 şi 3 m3. Reglementările pentru transportul mărfurilor în containere mici sunt prevăzute în anexa nr. 9 NUT.

      NUT 20 la art. 58.5

      Expediţiile de containere mari se asimilează expediţiilor de vagoane. Reglementările pentru transportul mărfurilor în containere mari sunt prevăzute în anexa nr. 9 NUT.

      NUT 21 la art. 58.5

      Prin limita de încărcare a vagoanelor se înţelege masa maximă care poate fi încărcată într-un vagon, în funcţie de

      caracteristicile constructive ale vagonului şi de masa maximă admisă pe osie şi pe metru liniar de vagon pe întregul parcurs. Limita de încărcare se calculează potrivit prevederilor cuprinse în anexele nr. 1, 2 şi 7 NUT.

      NUT 22 la art. 58.5

      Vagoanele transpuse de cale largă, în trafic local, pot fi încărcate cel mult până la masa maximă pe osie şi pe metru liniar, admisă de calea ferată.

      Masa maximă pe osie, care constituie masa brută, se determină prin raportarea masei tarei plus masa încărcătu- rii, care constituie masa brută, la numărul de osii ale vago- nului.

      Masa maximă pe metru liniar se determină prin raporta- rea masei brute la lungimea vagonului.

      NUT 23 la art. 58.5

      Nu este permis ca masa netă a expediţiei plus tara vagonului, raportată la numărul de osii sau la lungimea vagonului, să depăşească valorile cele mai mici admise pe osie şi pe metru liniar pe întregul parcurs. Masa maximă admisă pe osie şi metru liniar pe reţeaua căilor ferate se publică în Buletinul Comercial al Căii Ferate.

      NUT 24 la art. 58.5

      Depăşirea limitei de încărcare se admite în condiţiile prevăzute în anexa nr. 7 NUT.

      NUT 25 la art. 58.6

      Normele tehnice de încărcare a mijloacelor de transport sunt prevăzute în anexa nr. 2 NUT.

      NUT 26 la art. 58.6

      Pentru transporturile excepţionale se va obţine avizul de la Registrul Feroviar Român, în condiţiile prevăzute în anexa nr. 7 NUT.

      NUT 27 la art. 58.7

      Gabaritele de încărcare sunt prevăzute în anexa nr. 2 NUT.

      NUT 28 la art. 58.8

      Transporturile care se efectuează cu respectarea unor reguli speciale sunt prevăzute în:

        1. 28.1. anexa nr. 5 NUT - Norme uniforme pentru trans- portul mărfurilor perisabile;

        2. 28.2. anexa nr. 6 NUT - Norme uniforme pentru trans- portul vietăţilor;

        3. 28.3. anexa nr. 7 NUT - Norme uniforme pentru trans- portul mărfurilor cu gabarit de încărcare depăşit şi/sau cu masa maximă pe osie sau metru liniar depăşită;

        4. 28.4. anexa nr. 8 NUT - Norme uniforme pentru trans- portul de mesagerie;

        5. 28.5. anexa nr. 9 NUT - Norme uniforme pentru trans- portul combinat ÅŸi multimodal.

      NUT 29 la art. 58.9

      Materiile şi obiectele periculoase se transportă cu res- pectarea prevederilor cuprinse în anexa nr. 1 NUT - Nor- mele tehnice de transport al mărfurilor periculoase.

      NUT 30 la art. 58.10

      Tarife speciale la expediţii care necesită condiţii speciale Tarifele speciale se pot aplica conform prevederilor din

      tarifele căilor ferate.

      1. 30.1. Tarife speciale pentru vehicule de cale ferată care circulă pe roţi proprii, remorcate de un mijloc de tracţiune

      2. 30.2. Tarife speciale pentru vagoane de construcţie spe- cială

      3. 30.3. Tarife speciale pentru vagoane încărcate cu obiecte care depăşesc gabaritul şi vagoane care depăşesc gabaritul prin construcţie

        1. 30.3.1. Obiectele care depăşesc gabaritul sau limita de încărcare maximă admisă pe osie sau metru liniar, precum şi cele ce depăşesc gabaritul prin construcţie se admit la transport numai pe bază de aprobări speciale. Aprobarea de circulaţie se dă după încărcarea vagonului şi constata- rea caracteristicilor încărcăturii, potrivit anexei nr. 7 NUT.

        2. 30.3.2. Pe timpul staţionării vagoanelor în aşteptarea aprobării transportului obiectelor cu gabarit depăşit, se per- cepe tariful de staţionare, nu însă pentru mai mult de 48 de ore.

          Pe întreaga perioadă, de la punerea la dispoziţia expe- ditorului a vagoanelor pentru încărcare şi până la avizarea terminării încărcării, se percepe tariful orar de utilizare.

          În cazul refuzului la transport al unor astfel de expediţii, pentru perioada de la ora avizării expeditorului asupra neacceptării la transport şi până la ora descărcării sau până la ora avizării pentru obţinerea unei noi aprobări de transport, se percepe tariful orar de utilizare.

      4. 30.4. Tarife speciale pentru vagoane încărcate cu obiecte de lungime excepţională

        Expediţiile de mărfuri pentru care, din cauza lungimii lor, este necesară utilizarea mai multor vagoane pe care se reazemă câte o parte din încărcătură sau este necesară utilizarea vagoanelor de siguranţă sunt expediţii de mărfuri cu obiecte de lungime excepţională.

      5. 30.5. Tarife speciale pentru vagoane particulare, definite conform Normelor uniforme pentru transporturile efectuate cu vagoane particulare, cuprinse în anexa nr. 10 NUT

      6. 30.6. Tarife speciale pentru unităţi de transport multimo- dal, definite în anexa nr. 9 NUT

      7. 30.7. Tarife speciale pentru mărfuri încărcate pe palete definite conform Normelor uniforme pentru folosirea palete- lor şi boxpaletelor, cuprinse în anexa nr. 18 NUT

      8. 30.8. Tarife speciale pentru vagoane acoperite cu pre- late, definite conform Regulilor uniforme pentru folosirea rechizitelor, cuprinse în anexa nr. 13 NUT

      9. 30.9. Tarife speciale pentru materii explozibile

      10. 30.10. Tarife speciale pentru efecte de strămutare

        1. 30.10.1. Prin efecte de strămutare se înţeleg obiectele casnice atât noi, cât şi vechi, care constituie gospodăria persoanelor fizice care îşi schimbă domiciliul. Efectele de strămutare constituie transporturi complexe, formate din arti- cole de uz casnic, ca de exemplu: mobilă, cărţi, instru- mente muzicale, articole de menaj, aparatură electrocasnică, lenjerie, îmbrăcăminte, cantităţi normale de provizii alimentare şi combustibil, vietăţi, vehicule şi altele similare.

        2. 30.10.2. Gospodăriile individuale restrânse, pentru a fi considerate efecte de strămutare, trebuie să fie formate din cel puţin două categorii de obiecte casnice: mobilă şi lemne de foc, veselă şi îmbrăcăminte şi altele asemănă- toare.

        3. 30.10.3. Tariful special pentru transportul efectelor de strămutare se aplică atunci când:

          1. 30.10.3.1. transportul are caracterul unei gospodării indi- viduale ce se mută;

          2. 30.10.3.2. marfa este declarată în scrisoarea de trăsură sub denumirea generică ,,Efecte de strămutare";

          3. 30.10.3.3. la scrisoarea de trăsură se anexează o listă specificativă, în care se arată conţinutul transportului.

        4. 30.10.4. Lista specificativă se întocmeşte în 3 exem- plare, se semnează de către expeditor şi se vizează de staţia de expediere. În lista specificativă se trece, amănun- ţit, conţinutul fiecărui colet.

        5. 30.10.5. Listele specificative nu constituie pentru clien- telă o dovadă din partea căii ferate că s-au primit obiectele casnice trecute în aceste liste decât dacă primirea s-a făcut în fapt şi aceasta se certifică de calea ferată.

      11. 30.11. Tarife speciale pentru trenuri complete de marfă comandate, dintre cele prevăzute în mersul trenurilor în vigoare

        1. 30.11.1. Prin tren complet de marfă se înţelege expediţiile compuse din vagoane expediate de acelaşi expeditor ace- luiaşi destinatar, formând un tren închis, îndrumat împreună pe întregul parcurs pe o relaţie prevăzută în mersul trenu- rilor.

        2. 30.11.2. În cazul în care aceste expediţii respectă con- diţiile stabilite de calea ferată prin tarife, ele beneficiază de aplicarea tarifului special corespunzător.

        3. 30.11.3. Expeditorul trebuie să predea întregul tren la locul şi la ora stabilită prin comanda pentru încărcarea vagoanelor.

        4. 30.11.4. În cazul în care expeditorul nu predă toate vagoanele pentru formarea trenului deodată, pentru vagoa- nele care staţionează, în vederea acumulării vagoanelor pentru formarea trenului complet, se percep, atunci când este cazul, cheltuielile cu paza vagoanelor.

        5. 30.11.5. Pentru întârzierea expedierii trenului peste ora programată pentru expedierea trenului, din vina expeditoru- lui, se percepe tarif de întârziere, prevăzut în tariful căii ferate, aplicându-se şi prevederile NUT 6.2 la art. 73.1 RT.

        6. 30.11.6. Pentru grupurile de vagoane de marfă (două sau mai multe vagoane), care compun trenurile complete şi care beneficiază de aceleaşi condiţii tarifare, se utilizează o singură scrisoare de trăsură.

        7. 30.11.7. În caz de anulare a unui tren complet coman- dat se percepe tariful de anulare a trenului, prevăzut în tarife.

      12. 30.12. Tarife speciale pentru trenuri special comandate, care circulă după mers special, necuprinse în mersul tre- nurilor în vigoare

        1. 30.12.1. Trenurile special comandate, necuprinse în mer- sul trenurilor în vigoare, se solicită de clienţii căii ferate pe bază de cerere şi se pun la dispoziţie acestora pe baza aprobării căii ferate.

        2. 30.12.2. Comanda pentru solicitarea vagoanelor la încăr- care pentru formarea acestor trenuri se primeşte însoţită atât de aprobarea cererii de întocmire a noii trase, cât şi cu achitarea tarifului de întocmire a noii trase.

      13. 30.13. Tarife speciale pentru vagoane complete ataşate la trenurile de coletărie sau de containere mari

        Ataşarea vagoanelor complete la trenurile de coletărie sau de containere mari se admite la cererea scrisă a expe- ditorului, făcută în rubrica ,,Menţiuni ale expeditorului", cu aprobarea căii ferate şi cu aplicarea tarifelor corespunză- toare, prevăzute în tariful căi ferate.

      14. 30.14. Tarife speciale pentru vagoane de călători în tre- nuri de marfă

      15. 30.15. Tarife speciale pentru vagoane complete de marfă ataşate la trenuri de călători

        Ataşarea vagoanelor complete de marfă la trenurile de călători se admite la cererea scrisă a expeditorului, cu aprobarea căii ferate şi cu aplicarea tarifelor corespunză- toare prevăzute în tariful căii ferate.

      16. 30.16. Tarife locale pentru transporturile în peage pe liniile căii ferate. În trafic local transportul în peage este cel efectuat cu mijloace de tracţiune, vagoanele şi personalul de tren aparţinând clienţilor, care se efectuează cu utiliza- rea infrastructurii căii ferate între două linii industriale racor- date din aceeaşi staţie.

        Pentru transportul în peage vor fi următoarele tarife:

        1. 30.16.1. tarife speciale pentru trenuri-navetă;

        2. 30.16.2. tarife speciale pentru locomotive şi tendere, care nu aparţin unei căi ferate şi care circulă izolate;

      17. 30.17. tarife locale pentru supraîncărcături.

    NUT 31 la art. 58.11

    Pentru manevrarea vagoanelor de către calea ferată, de la linia de sosire-expediere a trenurilor la locurile stabilite pentru predarea-primirea vagoanelor şi invers, se percepe tariful de manevră corespunzător, prevăzut în tariful căii ferate.

    NUT 32 la art. 58.11

    În funcţie de felul prestaţiei de manevră efectuate de calea ferată, tarifele de manevră se pot diferenţia şi aplica conform prevederilor tarifelor.

    NUT 33 la art. 58.12

    În cazul în care expeditorul, după verificarea mijloacelor de transport şi a rechizitelor de încărcare, constată că nu sunt îndeplinite condiţiile art. 58.11 RT, va comunica aceasta, în scris, şefului de staţie, în termen de 3 ore de la punerea la dispoziţie a vagoanelor sau a rechizitelor de încărcare.

    În cazul în care staţia constată că mijlocul de transport sau rechizitele nu corespund condiţiilor art. 58.11 RT, face menţiune în acest sens în documentul de predare-primire, pe care o certifică. În acest caz, expeditorul este scutit de plata tarifelor corespunzătoare.

    Staţia va asigura în acest caz un alt mijloc de transport sau rechizite care să corespundă transportului în bune condiţii. În cazul în care staţia constată că mijlocul de transport sau rechizitele corespund condiţiilor art. 58.11 RT, face menţiune în acest sens în documentul de predare-primire, pe care o certifică. În acest caz, expeditorul plăteşte tari-

    fele corespunzătoare.

    NUT 34 la art. 58.13

    Calea ferată este exonerată de răspundere pentru alte- rarea, degradarea, scurgerea sau sustragerea mărfii, atunci când acestea sunt consecinţa tipului mijlocului de transport solicitat sau acceptat la transport.

    NUT 35 la art. 58.14

    În cazul în care expeditorul solicită în scris să fie avizat despre punerea la dispoziţie a vagonului pentru încărcare de către calea ferată, staţia de expediţie va efectua aviza- rea, cu încasarea tarifului de avizare corespunzător.

    NUT 36 la art. 58.14

    Avizarea transportului se va face potrivit Normelor uni- forme privind avizarea transporturilor, cuprinse în anexa nr. 12.7 NUT.

    NUT 37 la art. 58.14

    Tariful de avizare se percepe pentru avizarea:

      1. 37.1. sosirii expediţiilor de:

        1. 37.1.1. vagoane (individuale ÅŸi de grup);

        2. 37.1.2. containere mari;

        3. 37.1.3. coletărie;

        4. 37.1.4. mesagerie;

      2. 37.2. punerea la încărcare a mijlocului sau a mijloacelor de transport.

    NUT 38 la art. 58.15

    În cazul în care se încarcă vagoanele rezultate din des- cărcări fără comandă aprobată de calea ferată, se aplică tariful de urgenţă maxim, corespunzător felului vagonului reîncărcat, prevăzut în tariful căii ferate.

    NUT 39 la art. 58.16

    Dezinfectarea vagoanelor este obligatorie atât înainte de punerea la dispoziţie pentru încărcare, cât şi după

    efectuarea transportului de mărfuri care, prin natura lor, pot infecta vagonul. Dezinfectarea acestor vagoane se execută de calea ferată, cu perceperea, din oficiu, a tarifului de dezinfectare.

    NUT 40 la art. 58.16

    Mărfurile care, prin natura lor, pot infecta vagonul sunt stabilite de calea ferată, de comun acord cu organele sani- tare şi veterinare, şi se comunică de calea ferată în Buletinul Comercial al Căii Ferate.

    NUT 41 la art. 58.16

    Dezinsecţia şi curăţirea vagoanelor este obligatorie după efectuarea transportului cu produse agricole vegetale şi derivatele lor, infestate de insecte.

    NUT 42 la art. 58.16

    În cazul în care în buletinul de analiză şi în scrisoarea de trăsură s-a specificat că produsele agricole care urmează a fi transportate nu sunt infestate, iar în staţia de destinaţie, după descărcare, se constată că vagonul este infestat, atunci el se transmite după descărcare la dezin- secţie.

    Dezinsecţia şi curăţirea vagonului se execută de calea ferată, cu perceperea, din oficiu, a tarifului de dezinsecţie. În operaţiunea de dezinsecţie intră şi curăţirea vagoanelor.

    NUT 43 la art. 58.16

    Spălarea prealabilă a vagoanelor-cisternă aparţinând unei căi ferate este necesară în următoarele cazuri:

      1. 43.1. în cazul în care vagonul-cisternă este destinat pentru încărcarea unui alt produs decât cel pentru care este afectat vagonul şi este impropriu pentru transportul acestui produs;

      2. 43.2. în cazul în care vagonul-cisternă este pus la încărcare pentru acelaşi produs pentru care este afectat vagonul, însă conţine reziduuri sau impurităţi, care îl fac impropriu pentru transportul acestui produs.

    NUT 44 la art. 58.16

    Spălarea vagoanelor-cisternă, pentru încărcare la cere- rea beneficiarilor, se execută de calea ferată, în limita posi- bilităţilor, cu perceperea tarifelor de spălare, în cazul în care calea ferată nu dispune de vagoane-cisternă apte pentru transportul unui anumit produs, iar vagoanele dispo- nibile necesită spălarea conform NUT 43.

    NUT 45 la art. 58.16

    Dacă, din lipsă de vagoane-cisternă apte pentru trans- portul unui anumit produs, acestea se spală de beneficiari pentru a face vagonul apt pentru încărcarea produsului res- pectiv, tarifele de spălare prevăzute în tariful căii ferate nu se percep.

    Pentru perioada de la punerea la dispoziţia clientului a vagoanelor-cisternă pentru spălare şi până la terminarea acestei operaţii, dar nu mai mult de 24 ore, nu se percepe tariful orar de utilizare a vagonului.

    NUT 46 la art. 58.16

    În cazul în care vagoanele-cisternă, acoperite sau des- coperite, aparţinând căii ferate sau unei căi ferate străine, sunt utilizate pentru transportul mărfurilor care murdăresc vagoanele, făcându-le improprii pentru transportul altor măr- furi sau pentru transportul mărfurilor pentru care ele au fost destinate iniţial, fără o spălare prealabilă, se percepe, din oficiu, tariful de spălare.

    Mărfurile care murdăresc vagoanele, făcându-le improprii pentru transportul altor mărfuri fără o spălare prealabilă, se comunică de către calea ferată, prin publicare în Buletinul Comercial al Căii Ferate.

    NUT 47 la art. 58.16

    În cazul vagoanelor-cisternă la care, după descărcare, se constată reziduuri de marfă, acestea vor fi primite de calea ferată numai cu plata tarifului de spălare şi a tarifului de transport până la cea mai apropiată staţie de spălare.

    NUT 48 la art. 58.16

    Totuşi, vagoanele se pot pune la dispoziţie pentru încăr- care, dacă un alt client din aceeaşi staţie acceptă, prin menţiune scrisă pe documentul de predare-primire, să cureţe sau să spele vagoanele, făcându-le apte pentru încărcare. Pentru perioada de staţionare a vagonului în vederea curăţirii sau spălării se percepe tariful orar de uti- lizare de la destinatarul care nu le-a curăţat sau spălat, dar nu mai mult de 24 de ore.

    NUT 49 la art. 58.16

    Pentru parcursul efectuat fără încărcătură între staţia de descărcare şi staţia de spălare, dezinfectare sau dezinsec- ţie se percepe tariful de transport, în staţia de destinaţie.

    NUT 50 la art. 58.16

    Tariful pentru parcursul efectuat fără încărcătură între staţia de spălare sau dezinfectare şi cea de încărcare se percepe în staţia de expediţie pentru fiecare vagon spălat sau dezinfectat şi pus la dispoziţie pentru încărcare.

    NUT 51 la art. 58.16

    Tariful pentru parcursul efectuat între staţia de descăr- care şi staţia de spălare, dezinfectare sau dezinsecţie, res- pectiv între staţia de spălare sau dezinfectare şi staţia de încărcare, se calculează pentru distanţa kilometrică până la cea mai apropiată staţie de spălare, dezinsecţie sau dezin- fectare, indiferent de staţia unde s-a spălat, dezinsectat sau dezinfectat efectiv vagonul respectiv.

    NUT 52 la art. 58.16

    În cazul în care reglementările în vigoare prevăd ca vagoanele-cisternă, după descărcare, să fie îndrumate la staţia de spălare, se percepe tariful de transport pentru parcursul gol de la staţia de destinaţie la staţia de spălare.

    NUT 53 la art. 58.16

    Se exceptează de la dispoziţiile alineatelor de mai sus vagoanele spălate, dezinsectate sau dezinfectate, destinate sau puse la dispoziţie pentru încărcare chiar în staţia unde s-a efectuat operaţiunea respectivă.

    NUT 54 la art. 58.17

    Transbordarea mărfurilor predate la transport ca expedi- ţii de coletărie, în trafic local, precum şi pentru transportu- rile de coletărie din import care se transbordează în staţiile de frontieră de ecartament diferit se execută de calea ferată, fără plata tarifelor de transbordare.

    NUT 55 la art. 58.17

    Transbordarea şi refacerea încărcăturii la mărfurile pre- date la transport ca expediţii de vagoane se execută de calea ferată, cu plata tarifelor de transbordare, prevăzute în tariful căii ferate.

    Aceleaşi tarife se percep şi pentru vagoanele care se transbordă în punctele de joncţiune între liniile de ecarta- ment diferit.

    NUT 56 la art. 58.17

    Pentru următoarele mărfuri transbordarea, inclusiv trans- vazarea, şi refacerea încărcăturii se execută de către clienţi:

      1. 56.1. produsele lichide în vagoane-cisternă, rezervoare, tancuri sau în vagoane acoperite sau descoperite, prevă- zute cu instalaţii speciale pentru transportul lichidelor;

      2. 56.2. mărfurile perisabile, în vagoane refrigerente sau fri- gorifere;

      3. 56.3. păsările vii în vagoane etajate;

      4. 56.4. mărfurile fragile, încărcate în vrac (sticlărie, olărie, porţelanuri şi alte produse asemănătoare);

      5. 56.5. mărfurile condiţional admise la transport, şi anume:

        1. 56.5.1. materiile ÅŸi obiectele explozibile;

        2. 56.5.2. materiile inflamabile, piesele de artificii şi alte mărfuri similare (se exceptează chibriturile obişnuite, a căror transbordare se execută de calea ferată);

        3. 56.5.3. gazele comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune (se exceptează acidul carbonic, a cărui transbor- dare se execută de calea ferată);

        4. 56.5.4. materiile radioactive;

        5. 56.5.5. materiile corozive;

        6. 56.5.6. materiile infecţioase şi greţoase;

      6. 56.6. mărfurile pentru a căror transbordare sunt nece- sare instalaţii speciale de care nu dispune calea ferată;

      7. 56.7. mărfurile la care însoţirea este obligatorie;

      8. 56.8. efectele de strămutare;

      9. 56.9. mărfurile transportate în vagoane asigurate de expeditor cu încuietori la uşi.

    Pentru cazurile deosebite, şeful staţiei va solicita sprijinul organelor locale administrative.

    NUT 57 la art. 58.17

    Transbordarea tuturor mărfurilor, exclusiv a celor enume- rate mai sus, în punctele de frontieră de joncţiune a liniilor de ecartament de 1.435 mm cu liniile de ecartament de

    1.520 mm, se execută de calea ferată sau de alte organi- zaţii abilitate de către aceasta.

    NUT 58 la art. 58.17

    Dacă expediţia care se transbordează se compune din două sau mai multe categorii de mărfuri, pentru care sunt prevăzute tarife de transbordare diferite, iar din scrisoarea de trăsură rezultă masa fiecărei categorii de mărfuri, tarifele de transbordare se calculează separat pentru fiecare cate- gorie de mărfuri în parte. Dacă din scrisoarea de trăsură nu rezultă masa fiecărei categorii de mărfuri, se aplică tari- ful de transbordare cel mai mare, din cele corespunzătoare mărfurilor transportate împreună.

    NUT 59 la art. 58.17

    Tarifele de transbordare nu se percep pentru transbor- darea expediţiilor de vagoane care se efectuează în bazele de sortare sau în depozitele clienţilor, la care transbordarea se execută de aceştia, precum şi cele determinate de defectarea vagoanelor în parcurs, la care transbordarea se efectuează de calea ferată.

    În cazul în care transbordarea expediţiilor de vagoane se efectuează ca urmare a deteriorării vagonului sau a containerului mare din vina expeditorului, pe lângă tariful de transbordare se mai percep şi cheltuieli pentru remedierea defecţiunilor produse vagonului sau containerelor mari.

    NUT 60 la art. 58.17

    În cazul în care transbordarea se efectuează de către expeditor, pentru perioada de la avizarea expeditorului pen- tru efectuarea transbordării şi până la data şi ora de ple- care a primului tren care poate lua vagoanele se percepe tariful orar de utilizare.

    NUT 61 la art. 58.17

    Dacă refacerea încărcăturii este provocată din vina expeditorului, pe timpul staţionării vagoanelor în vederea refacerii încărcăturii, se percepe tariful orar de utilizare.

    NUT 62 la art. 58.17

    Pentru refacerea încărcăturii provocate din vina expedi- torului, pe lângă tarifele pentru această operaţiune, se

    percep şi cheltuielile căii ferate cu această operaţiune, necuprinse în tarif.

    NUT 63 la art. 58.18

    Expeditorii sau destinatarii sunt obligaţi ca, după termi- narea operaţiunilor de încărcare-descărcare, să monteze la locul lor părţile mobile ale vagonului. Pentru nemontarea părţilor mobile la vagoane se percep tarifele suplimentare prevăzute de tariful căii ferate.

    Pentru degradarea mijloacelor de transport, a rechizitelor şi instalaţiilor căii ferate, precum şi pentru pierderea părţilor mobile, ca urmare a nemontării lor după încărcare, descăr- care sau transbordare de către expeditori sau destinatari, se percep şi cheltuielile pentru remedierea pagubelor create.

    ARTICOLUL 59

    ÃŽncheierea contractului de transport

    59.1. Contractul de transport se încheie în momentul când:

    1-3 59.1.1. staţia de expediţie a primit integral marfa care face obiectul expediţiei, în condiţiile Regulamentului, însoţită de scrisoarea de trăsură, completată şi semnată de către expeditor;

    59.1.2. staţia de expediţie aplică ştampila cu data primirii pe exemplarele scrisorii de trăsură. Data imprimată de maşină, de instalaţia

    sau de dispozitivul respectiv echivalează cu ştampila staţiei.

      1. 4.1. pentru expediţiile de vagoane şi de coletărie, când se solicită utilizarea exclusivă a unui vagon, o dată cu punerea vagoanelor la încărcare;

      2. 4.2. pentru containerele mari, coletărie şi coletărie pre- dată prin servicii special organizate pentru transport multi- modal, cu 24 de ore lucrătoare înainte de ora programată pentru expediere;

      3. 4.3. pentru expediţiile de mărfuri perisabile şi vietăţi, precum şi pentru expediţii de coletărie, la care nu s-a sta- bilit utilizarea exclusivă a unui vagon, o dată cu predarea acestora căii ferate.

    ARTICOLUL 60

    Scrisoarea de trăsură

    1. 1 60.1. Calea ferată stabileşte modelele privind scri- soarea de trăsură şi modul ei de comple- tare. Scrisorile de trăsură se tipăresc prin grija căii ferate sau de către clienţi, cu apro- barea căii ferate.

    2. 2 60.2. Calea ferată publică, conform art. 4.5, regle- mentările referitoare la completarea scrisorii de trăsură care îl interesează pe expeditor.

        1. 60.3. Scrisoarea de trăsură trebuie să cuprindă următoarele menţiuni obligatorii:

          1. 60.3.1. data întocmirii;

    3. 3 60.3.2. numele şi adresa expeditorului; în calitate de expeditor trebuie să fie înscrisă o sin- gură persoană fizică sau juridică;

      60.3.3. denumirea staţiilor de expediţie şi de des- tinaţie, conform nomenclatorului staţiilor de

    4. 4 59.2. Lipsa, neregulile din documentul de transport sau pierderea acestuia nu afectează exis- tenţa şi nici valabilitatea contractului de transport, care rămâne supus dispoziţiilor Regulamentului.

    NUT 1 la art. 59.1.1

    Pentru expediţiile care se repredau, destinatarul depune, în timp util, cererea de repredare a expediţiei la staţia de destinaţie, astfel ca în termen de 3 ore din momentul avi- zării sosirii expediţiei să se obţină aprobarea căii ferate. Vagoanele rămân la dispoziţia destinatarului, care va depune o nouă scrisoare de trăsură, pe baza aprobării pri- mite şi a efectuării formalităţilor de încheiere a noului con-

    tract de transport.

    În noua scrisoare de trăsură, la rubrica ,,Menţiuni ale expeditorului", destinatarul va înscrie următorul text:

    ,,Răspunderea, ca urmare a sigilării vagoanelor, revine expeditorului din prezenta scrisoare de trăsură".

    Tariful orar de utilizare a vagoanelor se percepe înce- pând de la expirarea a 3 ore din momentul avizării sosirii vagoanelor sosite şi până la ora de plecare a primului tren cu care vagoanele pot fi expediate.

    De asemenea, se percepe şi tariful de repredare prevă- zut în tarif.

    NUT 2 la art. 59.1.1

    Mărfurile încărcate în mijloacele de transport închise, sigilate de expeditor, se iau în primire de calea ferată, fără a se verifica felul mărfurilor încărcate sau modul de încăr-

    cale ferată din tarif;

    4 60.3.4. numele ÅŸi adresa destinatarului; se admite numele unei singure persoane fizice sau juridice;

    60.3.5. numărul şi seria sigiliilor aplicate;

    5 60.3.6. denumirea mărfii, iar pentru expediţiile de coletărie şi de mesagerie, după caz, câti- mea, felul ambalajului, marca şi numărul coletelor şi, în plus, pentru vagoanele par- ticulare, ţara, pentru mărfurile a căror încărcare incumbă expeditorului;

        1. 60.3.7. enumerarea detaliată a anexelor la scri- soarea de trăsură, necesare formalităţilor administrative în parcurs;

        2. 60.3.8. numărul mijlocului de transport;

        3. 60.3.9. masa brută a mărfii şi alte elemente de calcul, care să permită determinarea canti- tăţii de marfă a expediţiei, exprimată sub alte forme;

        4. 60.3.10. menţiunea de francare, în sensul că tarifele de transport se plătesc la expediere sau când se depune un depozit de francare.

      1. 60.4. Nu sunt admise adăugarea altor anexe decât cele prevăzute în Regulament şi nici folosirea altui tip de document de transport.

      2. 60.5. Cu o singură scrisoare de trăsură pot fi pre- date la transport:

        1. 60.5.1. obiecte indivizibile şi de dimensiuni excep- ţionale, a căror încărcare necesită mai mult de un vagon;

          care şi de fixare a acestora în vagon, verificându-se ca

          sigilarea să fie corespunzătoare.

          NUT 3 la art. 59.1.1

          Pentru mărfurile încărcate în mijloace de transport des- coperite se procedează potrivit art. 66.3 RT.

          NUT 4 la art. 59.2

          Scrisoarea de trăsură, completată conform art. 60 RT, se depune la staţia de expediţie:

          6 60.5.2. expediţiile încărcate în mai multe vagoane, dacă dispoziţiile speciale ale tarifelor permit aceasta pentru întregul parcurs. În acest caz, grupul de vagoane constituie o expe- diţie distinctă. Dispoziţiile ulterioare date de expeditor nu trebuie să aibă ca efect des- părţirea vagoanelor predate la transport cu o singură scrisoare de trăsură.

      3. 60.6. Nu pot fi predate la transport cu un singur document de transport:

        1. 60.6.1. mărfurile care, datorită naturii lor, nu pot fi încărcate în comun cu alte mărfuri în ace- laşi vagon;

        2. 60.6.2. mărfurile admise la transport în anumite condiţii, când încărcarea lor în comun cu alte mărfuri este interzisă prin normele tehnice privind mărfurile periculoase;

        3. 60.6.3. mărfurile a căror încărcare în comun ar contraveni normelor legale în vigoare;

        4. 60.6.4. mărfurile a căror încărcare este în sarcina căii ferate, pe acelaşi document cu cele a căror încărcare este în sarcina expeditoru- lui.

      4. 60.7. Pentru expediţiile care circulă şi pe linii cu ecartament îngust, numărul scrisorilor de tră- sură este determinat de încărcarea vagoane- lor de cale normală.

    7 60.8. Modul de lucru şi răspunderile în cazul utili- zării scrisorii de trăsură electronice se stabi- lesc prin normele uniforme.

    NUT 1 la art. 60.1

    Tipărirea sau completarea scrisorii de trăsură pentru tra- ficul local, precum şi a anexelor la acestea trebuie să fie făcută în limba română.

    În traficul internaţional CIM, tipărirea scrisorii de trăsură se face în limba română şi în două limbi de circulaţie inter- naţională, respectiv franceză şi germană.

    NUT 2 la art. 60.2

    Reglementările referitoare la modul de completare a scrisorilor de trăsură şi modelele acestora sunt cuprinse în Reguli privind completarea scrisorii de trăsură din anexa nr. 3 NUT.

    NUT 3 la art. 60.3.2

    Adresa expeditorului se va completa cu numărul său de telefon, telex sau fax.

    NUT 4 la art. 60.3.4

    Adresa destinatarului se va completa cu numărul său de telefon, telex sau fax.

    La numele destinatarului nu poate fi adăugat alt nume (de exemplu, al unui expediţionar).

    NUT 5 la art. 60.3.6

    La denumirea mărfurilor se înscrie:

      1. 5.1. denumirea sub care figurează în indexul alfabetic şi în nomenclatura mărfurilor din tarif;

      2. 5.2. denumirea sub care figurează în anexa nr. 1 NUT;

        1. 5.2.1. Pentru aceste mărfuri, pe scrisoarea de trăsură se va aplica un semn distinct, conform anexei nr. 3 NUT.

      3. 5.3. denumirea uzuală din comerţ pentru celelalte mărfuri.

    NUT 6 la art. 60.5.2

    Cu o singură scrisoare de trăsură pot fi admise la transport:

      1. 6.1. expediţia de mai multe vagoane încărcate cu ace- eaşi marfă, în următoarele cazuri:

        1. 6.1.1. transportul mărfurilor indivizibile;

        2. 6.1.2. transportul mărfurilor care necesită vagoane de siguranţă;

        3. 6.1.3. transportul mărfurilor în traficul cu transbordare, în cazul expediţiilor care se încarcă în mai multe vagoane, care urmează a fi transbordate într-un singur vagon de alt ecartament;

        4. 6.1.4. trenurile de marfă special comandate, trenurile- navetă şi marşrutizate, precum şi grupurile de vagoane, dacă toate vagoanele din compunerea acestora au acelaşi

          expeditor, acelaşi destinatar, aceeaşi staţie de expediţie şi aceeaşi staţie de destinaţie;

      2. 6.2. expediţii cu mărfuri diferite, încărcate în acelaşi mij- loc de transport, dacă la acest mod de transport nu se opun dispoziţiile legale sau nu se creează dificultăţi pentru exploatare;

      3. 6.3. expediţii cu mărfuri încărcate în vagoane care au acelaşi regim (particulare sau ale unei singure căi ferate);

      4. 6.4. expediţii de vagoane care îndeplinesc aceleaşi con- diţii tarifare.

    NUT 7 la art. 60.8

    Calea ferată, la introducerea scrisorii de trăsură electro- nice, va emite o dispoziţie specială.

    ARTICOLUL 61

    Răspunderea pentru menţiunile din scrisoarea de trăsură

    1. 1 61.1. Expeditorul răspunde de exactitatea indicaţi- ilor şi a declaraţiilor înscrise, prin grija sa, în scrisoarea de trăsură. El suportă toate con- secinţele rezultate din faptul că aceste declaraţii sau indicaţii sunt incorecte, incom- plete, prescurtate, insuficiente, neprecise sau scrise în alte rubrici decât în cele rezervate pentru fiecare din ele. Dacă o rubrică este insuficientă, printr-o menţiune făcută în acea rubrică expeditorul va indica unde se găseşte în scrisoarea de trăsură completa- rea indicaţiilor sale.

      2-7 61.2. Pentru expediţiile încărcate de expeditor, menţiunile din scrisoarea de trăsură referi- toare la masa mărfii sau la numărul colete- lor nu fac dovada împotriva căii ferate, decât dacă verificarea acestei mase şi a numărului coletelor a fost făcută efectiv de către calea ferată şi certificată în scris pe documentul de transport.

      NUT 1 la art. 61.1

      La cererea expeditorului, calea ferată poate completa scrisoarea de trăsură, cu plata tarifului de completare pre- văzut în tariful căii ferate. În acest caz, calea ferată este considerată ca împuternicit al expeditorului, însă ea nu poartă răspunderea pentru eventualele inexactităţi în com- pletarea scrisorii de trăsură, pentru datele indicate de client.

      NUT 2 la art. 61.2

      Datele din scrisoarea de trăsură trebuie să fie scrise cu caractere care nu se pot şterge, în rubricile formularului scrisorii de trăsură; nu se admit corecturi şi ştersături.

      NUT 3 la art. 61.2

      Expeditorul este obligat să determine, prin mijloace pro- prii, cantitatea de marfă pe care o prezintă la transport şi să declare în scrisoarea de trăsură masa expediţiei.

      Masa declarată de expeditor în scrisoarea de trăsură trebuie să corespundă cu actele de livrare a mărfii.

      Totuşi, în cazul în care expeditorul nu are mijloace de stabilire a masei mărfii, iar în staţia de expediere nu există bascule-pod, expediţia se admite la transport, cântărirea mărfurilor urmând a se face în staţia în care condiţiile de exploatare permit efectuarea acestei operaţiuni, cu percepe- rea tarifului de cântărire, manevră şi a tarifului orar de uti- lizare pentru perioada de efectuare a cântăririi, nu însă pentru mai mult de 12 ore.

      NUT 4 la art. 61.2

      În cazul în care determinarea prin cântărire a masei mărfii se efectuează într-o staţie din parcurs sau în staţia

      de destinaţie, tarifarea transportului se efectuează în staţia de destinaţie.

      NUT 5 la art. 61.2

      Staţia de expediţie, la cererea clienţilor, înainte de încheierea contractului de transport, când dispune de bas- cule-pod şi când condiţiile de exploatare îi permit, poate efectua cântărirea mărfurilor şi verificarea tarei vagonului, cu perceperea tarifului de cântărire, a tarifului de verificare a tarei vagonului şi a tarifului de manevră corespunzător. Pentru perioada de la depunerea cererii de cântărire şi până la predarea vagonului cântărit către client, se aplică tariful orar de utilizare, însă nu pentru mai mult de 12 ore. Dacă în urma verificării tarei vagoanelor se constată o dife- renţă în plus sau în minus mai mare de 2% faţă de tara înscrisă pe vagon, nu se percep tariful de verificare a tarei vagonului, tariful de manevră şi tariful orar de utilizare pen- tru perioada calculată ca mai sus.

      NUT 6 la art. 61.2

      Calea ferată este obligată să cântărească mărfurile din import pe care le transbordează direct sau le transvazează în punctele de frontieră de intrare în ţară, via terra, şi sta- ţiile care deservesc navele feribot.

      Cântărirea se face după efectuarea transbordării sau a transvazării, fără perceperea tarifului de cântărire şi de manevră, însă cu perceperea tarifului orar de utilizare pen- tru perioada de efectuare a operaţiei de cântărire, dar nu pentru mai mult de 12 ore.

      NUT 7 la art. 61.2

      Calea ferată este obligată să cântărească mărfurile pre- date ca expediţii de coletărie şi de mesagerie.

      ARTICOLUL 62

      Plata prestaţiei de transport

      1-9 62.1. Tarifele de transport şi accesorii sunt plătite de către expeditor, dacă nu există o con- venţie contrară între expeditor şi calea ferată.

      62.2. Atunci când tarifele sunt în sarcina destina- tarului şi când destinatarul nu a ridicat scri- soarea de trăsură şi nici nu a modificat contractul de transport, expeditorul rămâne obligat la plata tarifelor.

      4, 5 62.3. Dacă cheltuielile nu pot fi stabilite exact în momentul predării mărfii la transport, calea ferată pretinde drept garanţie depunerea unei sume reprezentând aproximativ aceste cheltuieli. Decontarea cu expeditorul se face după eliberarea mărfii în staţia de destinaţie.

        1. 62.4. Plata către calea ferată a tarifelor de trans- port se face:

          1. 62.4.1. cu ocazia încheierii contractului de transport;

      1. 6 62.4.2. o dată cu eliberarea mărfii;

        62.4.3. prin facturarea periodică, atunci când între calea ferată şi client există convenţie de plată centralizată a tarifelor de transport.

        7, 8 62.5. În cazul întârzierii plăţii preţului de transport, calea ferată este în drept:

        62.5.1. să perceapă majorări de întârziere, prevă- zute în tarife;

        9, 10 62.5.2. să refuze sau să oprească transporturile pentru rău-platnici.

        62.6. Amenzile vamale şi ale altor autorităţi admi- nistrative, stabilite în contul căii ferate, care se referă la expediţii, se încasează de la expeditor sau de la destinatar, după caz.

        NUT 1 la art. 62.1

        Pentru următoarele categorii de mărfuri tarifele de trans- port nu pot face obiectul unei convenţii între calea ferată şi expeditor şi se plătesc, în mod obligatoriu, la expediere:

        1. 1.1. materiile şi obiectele încadrate la clasele 1 şi 2, prevăzute la art. 2.1 din anexa nr. 1 NUT;

        2. 1.2. mărfurile perisabile;

        3. 1.3. categoriile de mărfuri stabilite prin tarifele căii ferate.

    NUT 2 la art. 62.1

    Tarifele accesorii înregistrate în staţia de expediere se încasează de la expeditor, iar cele înregistrate în staţiile din parcurs şi în staţia de destinaţie, de la destinatar.

    NUT 3 la art. 62.1

    Plata tarifelor de transport este obligatorie în momentul încheierii contractului de transport de către expeditor, atunci când prin convenţii nu s-au stabilit alte termene, conform prevederilor de mai jos.

    Atunci când există garanţia încasării creanţelor, calea ferată poate încheia cu clienţii convenţii prin care se stabi- leşte ca plata tarifelor care compun preţul transportului să fie efectuată la destinaţie, înainte de eliberarea transporturi- lor sau centralizat, la termenele de scadenţă convenite.

    Pentru clienţii cu care există relaţii stabile de afaceri, prin convenţii-cadru de încărcare-descărcare, se pot con- veni termene de scadenţă a plăţii care nu vor depăşi 5 zile lucrătoare, în cazul facturării prestaţiilor, iar când plata se face la casa staţiei, două zile lucrătoare. În acest caz, înmânarea duplicatului scrisorii de trăsură expeditorului, res- pectiv a unicatului, destinatarului, se face după efectuarea plăţii.

    Pentru traficul combinat, atunci când plata se efectuează pe baza chitanţei-mandat, termenul de plată nu va depăşi

    1. 5 zile lucrătoare.

      NUT 4 la art. 62.3

      Reglementările cu privire la constituirea garanţiei pentru plata prestaţiei de transport şi decontarea cu expeditorul sunt prevăzute în tariful căii ferate.

      NUT 5 la art. 62.3

      Calea ferată poate pretinde drept garanţie o sumă reprezentând cheltuielile de transport şi tarifele orare de uti- lizare pentru vagoane. Procedeul de calcul al acestei garanţii este prevăzut în anexa nr. 11 NUT şi se efectu- ează potrivit tarifului căii ferate.

      NUT 6 la art. 62.4.3

      Plata tarifelor de transport se efectuează cu instrumente de plată, stabilite de Banca Naţională a României, sau în numerar.

      Înainte ca agentul căii ferate să aplice ştampila ,,achitat" pe scrisoarea de trăsură, clientul trebuie să plătească con- travaloarea tarifelor corespunzătoare, după caz, în lei sau în valută, plătite în numerar sau cu instrumente de plată legal valabile: filă cec, ordin de plată şi altele similare, acceptate de calea ferată.

      Calea ferată poate încheia, la cererea clienţilor, conven- ţii de plată centralizată a preţului transportului, în condiţiile prevăzute de NUT 3 la art. 62.1 RT. După facturarea transporturilor potrivit prevederilor art. 62.4.3 RT se poate acorda un termen de plată de până la 3 zile.

      Prin convenţiile de plată centralizată se poate trata plata transportului şi prin compensare, care se realizează în con- diţii de reciprocitate şi se efectuează în termene de plată stabilite de către părţi. Pentru sumele rămase necompen- sate se vor aplica majorările pentru întârzierea plăţii de la data când clientul este dator.

      NUT 7 la art. 62.5

      Majorările de întârziere se aplică din momentul în care trebuie efectuată plata prestaţiei de transport şi se stabilesc prin tariful căii ferate. Majorările de întârziere se încasează o dată cu celelalte tarife.

      NUT 8 la art. 62.5

      Pe lângă majorările de întârziere a plăţii preţului de transport pentru vagoanele neeliberate şi tariful orar de uti- lizare, se vor încasa şi cheltuielile cu paza vagoanelor, atunci când este cazul.

      NUT 9 la art. 62.5.2

      Calea ferată este în drept să oprească transporturile prin restricţionarea încărcărilor mărfurilor destinate pentru rău-platnici.

      Calea ferată stabileşte clienţii rău-platnici, avându-i în vedere pe cei care:

        1. 9.1. în mod repetat nu îşi îndeplinesc obligaţiile de achi- tare a preţului prestaţiei de transport;

        2. 9.2. nu efectuează plata preţului prestaţiei de transport la termenele scadente prevăzute în convenţii, potrivit art. 62.1 RT;

        3. 9.3. se sustrag de la achitarea unor obligaţii legate de plata preţului prestaţiei de transport.

      Reluarea transporturilor se face numai după plata inte- grală a creanţelor, dacă nu s-au efectuat înţelegeri de re- eşalonare a plăţii, cu garantarea plăţii.

      Pentru perioada în care vagoanele staţionează, ca urmare a opririi transporturilor, se aplică tariful orar de utili- zare, până la reluarea transporturilor.

      NUT 10 la art. 62.5.2

      Calea ferată poate face publică lista cuprinzând numele rău-platnicilor prin Buletinul Comercial al Căii Ferate.

      ARTICOLUL 63

      Declararea interesului la eliberare

      1. 1 63.1. Orice expediţie poate face obiectul unei declaraţii a interesului la eliberare, înscrisă pe scrisoarea de trăsură, percepându-se tariful respectiv. Condiţiile de declarare a interesului la eliberare se stabilesc în nor- mele uniforme privind transporturile.

      2. 2 63.2. Din motive de exploatare, calea ferată poate introduce restricţii în aplicarea declarării inte- resului la eliberare.

      NUT 1 la art. 63.1

      Tariful pentru declararea interesului la eliberare se înca- sează la expediere, pentru întregul parcurs.

      NUT 2 la art. 63.2

      Calea ferată introduce restricţii în aplicarea interesului la eliberare prin tarif.

      ARTICOLUL 64

      Ramburse ÅŸi deburse

        1. 64.1. Expeditorul poate încărca expediţia sa cu un ramburs până la o valoarea egală cu valoa- rea mărfii.

        2. 64.2. Calea ferată nu este obligată să achite expeditorului rambursul, decât dacă suma i-a fost plătită de destinatar. Valoarea rambur- sului trebuie pusă la dispoziţie expeditorului în termen de 30 de zile de la achitarea lui de către destinatar.

        3. 64.3. Dacă marfa a fost eliberată destinatarului fără să se fi încasat în prealabil rambursul, calea ferată este obligată să plătească

          expeditorului valoarea pagubei, până la maximum suma rambursului păstrându-şi dreptul de acţiune împotriva destinatarului.

        4. 64.4. Debursele se efectuează pentru executarea unor operaţiuni legate de marfa transportată.

        5. 64.5. Transporturile încărcate cu rambursele şi debursele sunt supuse perceperii unor tarife.

      1 64.6. Rambursele şi debursele se admit în confor- mitate cu prevederile Normelor uniforme pri- vind transporturile.

      NUT 1 la art. 64.6

      Calea ferată introduce restricţii în aplicarea ramburselor şi deburselor prin tarif.

      ARTICOLUL 65

      Starea, ambalarea şi marcarea mărfii

      1 65.1. Când natura mărfii cere ca ea să fie amba- lată, expeditorul trebuie să o protejeze astfel încât ea să fie ferită de pierderea totală sau parţială, precum şi de avarii în timpul trans- portului şi să nu poată pricinui pagube per- soanelor, mediului, instalaţiilor căii ferate sau celorlalte mărfuri. Expeditorul trebuie să folo- sească ambalajele care corespund standar- delor sau altor norme tehnice în vigoare.

        1. 65.2. Când se prezintă pentru transport o marfă cu semne vizibile de deteriorare, degradare, calea ferată poate pretinde expeditorului să îşi asume răspunderea, făcând menţiuni în acest sens în scrisoarea de trăsură.

        2. 65.3. Ambalajul se consideră ca suficient în cazul în care se apreciază că el protejează marfa, de la predarea ei la transport până la elibe- rarea ei destinatarului, de riscurile inerente la transport şi de consecinţele lor.

        3. 65.4. Dacă, ţinând seama de dispoziţiile de mai sus, se apreciază că ambalarea este nece- sară, staţia de expediţie poate să refuze expediţia chiar şi atunci când expeditorul recunoaşte, sub semnătură, în scrisoarea de trăsură, lipsa, insuficienţa sau defectuozita- tea ambalajului.

        4. 65.5. Expeditorul este răspunzător de consecinţele lipsei, insuficienţei sau defectuozităţii amba- lajului, conform menţiunilor din scrisoarea de trăsură, inclusiv de viciile ascunse ale amba- lajului. Expeditorul este obligat să repare paguba suferită de calea ferată din această cauză.

        5. 65.6. Mărfurile care, prin natura lor, nu au nevoie de ambalaj, se primesc la transport neam- balate. Calea ferată poate să pretindă ca aceste mărfuri neambalate să fie prezentate la transport în unităţi de manipulare mai mari (legături, pachete, palete, containere, o anumită masă pe colet şi alte modalităţi care facilitează operaţiunile de manipulare).

        6. 65.7. La expediţiile de vagoane complete acope- rite sau de containere, expeditorul trebuie să introducă în interiorul acestora datele de identificare a expediţiei, care să corespundă cu cele din scrisoarea de trăsură.

      2 65.8. La expediţiile de coletărie sau de mesage- rie, expeditorul este obligat să aplice pe fiecare colet etichete de identificare sau inscripţii exterioare distincte, care nu se pot şterge, fixate rezistent, care să nu permită confuzii şi să corespundă datelor din scri- soarea de trăsură. Fiecare colet va avea înscrise, cât mai vizibil, un număr de ordine, masa netă şi brută.

      1. 2 65.9. La expediţiile de vagoane sau de contai- nere, expeditorul este obligat să aplice pe ambele părţi ale acestora, în locurile spe- cial stabilite, etichete care să permită iden- tificarea transportului. Calea ferată poate pretinde folosirea unor etichete tipizate.

        1. 2 65.10. Dacă la transportul unor mărfuri sunt nece- sare măsuri speciale de manipulare, depo- zitare şi de precauţie, în funcţie de natura lor, expeditorul trebuie să aplice etichete sugestive, care să indice modul de ma- nipulare şi de depozitare a mărfurilor. Calea ferată poate pretinde folosirea unor etichete tipizate.

          65.11. Coletele, paletele, containerele şi vagoanele cu etichete sau inscripţii vechi, neîndepăr-

          66.5. Calea ferată poate să refuze la transport expediţiile ale căror sigilii aplicate de predă- tor, organele vamale sau de alte autorităţi administrative sunt deteriorate sau defectu- oase.

    2. 6 66.6. Calea ferată poate admite folosirea de către expeditor a unor încuietori speciale.

      NUT 1 la art 66.1

      Elementele de identificare a sigiliilor aplicate de expedi- tor se trec în scrisoarea de trăsură.

      NUT 2 la art. 66.1

      Expeditorul trebuie să predea căii ferate mijloacele de transport numai după aplicarea sigiliilor proprii.

      NUT 3 la art. 66.1

      La vagoanele-cisternă se vor sigila dispozitivele de încăr- care, descărcare sau de protecţie a acestora, după caz.

      NUT 4 la art. 66.3

      Pentru vagoanele care se încarcă la linia publică, calea ferată poate aplica sigilii proprii, la cererea expeditorului, cu perceperea tarifului de sigilare.

      NUT 5 la art. 66.4

      Sigiliile expeditorului, confecţionate conform STAS 5891-88, Tip IV, trebuie să conţină următoarele elemente:

        1. 5.1. denumirea expeditorului (în caz de necesitate,

          tate, nu se primesc la transport.

          1. 3 65.12. Mărfurile care se transportă în vrac în vagoane descoperite trebuie astfel însem- nate sau marcate de expeditor încât sus- tragerea din conţinut să nu fie posibilă fără urme vizibile.

            NUT 1 la art. 65.1

            Materiile şi obiectele periculoase trebuie să fie ambalate în mod corespunzător, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 1 NUT.

            NUT 2 la art. 65.8, art. 65.9 ÅŸi art. 65.10

            Etichetele care se aplică expediţiilor de mărfuri prezentate la transport sunt prezentate în anexele nr. 12.5.1-12.5.5 NUT. Calea ferată poate pune la dispozi- ţie, la cerere, contra cost, etichete tipizate.

            NUT 3 la art. 65.12

            Mărfurile transportate în vrac în vagoane descoperite se marchează cu dungi de vopsea sau de var, cu şipci, sârmă sau în alt mod asemănător.

            Expeditorul va menţiona în scrisoarea de trăsură modul de marcare în rubrica ,,Menţiuni ale expeditorului".

            ARTICOLUL 66

            Aplicarea sigiliilor

            1-3 66.1. Expeditorul trebuie să aplice sigilii proprii la toate sistemele de închidere-deschidere care permit accesul în interiorul vagoanelor aco- perite, al containerelor, boxpaletelor cu capac, al mijloacelor acoperite cu prelate şi la alte dispozitive care se sigilează, încăr- cate de el. Pentru expediţiile însoţite nu este obligatorie sigilarea.

            66.2. Sigiliile trebuie astfel confecţionate şi apli- cate încât să nu permită înlocuirea sau vio- larea lor fără urme vizibile.

          2. 4 66.3. Calea ferată aplică sigiliile sale ori de câte ori consideră că este în interesul ei să exe- cute sigilarea.

          3. 5 66.4. Calea ferată stabileşte modelul sigiliilor apli- cate de expeditor.

            prescurtată);

        2. 5.2. numărul de control (format din 5 cifre);

        3. 5.3. iniţialele căii ferate;

        4. 5.4. denumirea staţiei de expediţie (în caz de necesi- tate, prescurtată).

      NUT 6 la art. 66.6

      Încuietorile speciale trebuie astfel confecţionate şi apli- cate încât să nu permită înlocuirea sau violarea lor fără urme vizibile.

      Acestea vor purta elemente de identificare similare sigili- ilor, care vor fi menţionate în scrisoarea de trăsură.

      Folosirea încuietorilor speciale se aprobă de calea ferată.

      ARTICOLUL 67

      Verificarea de către calea ferată

        1. 67.1. Calea ferată are întotdeauna dreptul să veri- fice dacă expediţia corespunde menţiunilor făcute de expeditor în scrisoarea de trăsură şi dacă normele referitoare la transportul mărfurilor admise în anumite condiţii au fost respectate.

        2. 67.2. Rezultatul verificării menţiunilor înscrise de expeditor în documentul de transport trebuie să fie înscris în acesta.

      1. 1 67.3. În cazul în care la colete, la mijlocul de transport, la sigilii, la semnele de marcaj sau la mărfuri se constată urme de violare, pier- deri, scurgeri, alterări, avarieri, substituiri, dilu- ări, scăderi de masă peste toleranţele legale, se verifică conţinutul expediţiei. Rezultatul verificării se consemnează într-un proces-ver- bal de constatare. La verificarea conţinutului expediţiei, expeditorul sau destinatarul trebuie să fie invitat, după cum aceasta are loc în staţia de expediţie, în parcurs sau în staţia de destinaţie. Dacă cel invitat nu se prezintă, verificarea se face de către agenţii căii ferate în prezenţa organelor de poliţie ori a unui specialist autorizat sau a doi martori care nu sunt salariaţi ai căii ferate.

        Cheltuielile produse cu verificarea se suportă, după caz, de expeditor sau destina- tar, în afară de cazul când verificarea se face din vina căii ferate.

      2. 2 67.4. Când, în urma verificării, se constată o altă masă, altfel de marfă sau alte date care modifică preţul de transport, se recalculează tarifele şi se stabilesc diferenţele de tarif.

        Masa constatată de către calea ferată rămâne determinantă pentru calcularea tari- felor de transport.

        67.5. Când, cu ocazia verificărilor, se constată pagube, se stabilesc elementele necesare calculului despăgubirilor.

        NUT 1 la art. 67.3

        Dacă, în urma verificării vagoanelor, se constată vina expeditorului calea ferată percepe tariful orar de utilizare pentru perioada efectuării verificării, însă nu pentru mai mult de 12 ore. În cazul în care, pentru efectuarea verifi- cării, este necesară efectuarea manevrei, cântăririi, trans- bordării, refacerea încărcăturii sau îndrumarea vagoanelor la o altă staţie, se percep tariful de manevră, cântărire, transbordare, refacere a încărcăturii, precum şi tariful de transport, conform tarifului căii ferate.

        În cazul în care, după verificarea vagoanelor, este nece- sară sigilarea vagoanelor de către calea ferată, se percepe şi tariful de sigilare.

        NUT 2 la art. 67.4

        Când, în urma verificării, se constată o masă a mărfii în plus sau în minus mai mare de 2% faţă de masa decla- rată, se percep tariful suplimentar pentru falsa declarare a masei mărfii, tariful de cântărire şi de manevră sau alte tarife, atunci când este cazul. Pentru perioada staţionării în vederea verificării, se percepe şi tariful orar de utilizare, însă nu pentru mai mult de 12 ore.

        ARTICOLUL 68

        Supraîncărcături

        68.1. Se consideră supraîncărcătură cantitatea de marfă care depăşeşte limita de încărcare admisă în funcţie de caracteristicile construc- tive ale vagonului sau ale containerului, res- pectiv de sarcina admisă pe osie sau pe metru liniar de vagon. Se consideră, de asemenea, supraîncărcătură depăşirea limitei de încărcare a paletelor care aparţin căii ferate sau a celor aparţinând clienţilor, pe care le manipulează calea ferată.

        1, 2 68.2. Supraîncărcătura constatată în staţia de pre- dare trebuie să fie descărcată de expeditor.

          1. 3-8 68.3. Supraîncărcătura constatată în parcurs se descarcă de expeditorul avizat în acest sens. Supraîncărcătura poate fi descărcată şi de calea ferată, pe cheltuiala expeditoru- lui. Supraîncărcăturile descărcate de calea ferată se pun la dispoziţie expeditorului.

          1. 9-11 68.4. Dacă cel îndreptăţit dispune ca supraîncăr- cătura să fie expediată la staţia de destina- ţie a încărcăturii principale, la o altă staţie de destinaţie sau să fie înapoiată la staţia de expediţie, aceasta se tratează ca o expediţie distinctă.

        NUT 1 la art. 68.2

        Dacă expeditorul nu descarcă supraîncărcătura consta- tată în staţia de expediere în termen de 6 ore de la ora

        avizării supraîncărcăturii vagonului, calea ferată este în drept să descarce supraîncărcătura cu mijloace proprii, cu perceperea tarifului de încărcare-descărcare şi a tarifului orar de utilizare, aplicat din momentul avizării supraîncărcă- turii vagonului, însă nu pentru mai mult de 12 ore.

        NUT 2 la art. 68.2

        Dacă supraîncărcătura este descărcată de expeditor în staţia de expediere, pe timpul reţinerii vagonului supraîn- cărcat se percepe tariful orar de utilizare de la ora avizării supraîncărcăturii către client şi până la data şi ora primului tren cu care poate fi expediat vagonul după descărcarea supraîncărcăturii.

        NUT 3 la art. 68.3

        Pentru supraîncărcături descărcate în staţia de expediere şi neridicate de expeditor după expirarea termenului de magazinaj se percepe tariful de magazinaj prevăzut în tari- ful căii ferate, pentru întreaga perioadă de depozitare.

        NUT 4 la art. 68.3

        Pe timpul reţinerii vagonului în parcurs, în vederea des- cărcării supraîncărcăturii de către expeditor, se aplică tariful orar de utilizare de la data şi ora avizării supraîncărcăturii şi până la data şi ora primului tren cu care poate fi expe- diat vagonul după descărcarea supraîncărcăturii.

        NUT 5 la art. 68.3

        Calea ferată poate descărca supraîncărcăturile consta- tate în parcurs, dacă dispune de mijloacele necesare în staţia în care a fost oprit transportul. Descărcarea cu mij- loacele proprii ale căii ferate se face cu perceperea tarifului de încărcare-descărcare. Pe timpul reţinerii vagonului pentru descărcarea supraîncărcăturii se percepe tariful orar de uti- lizare, însă nu pentru mai mult de 12 ore.

        NUT 6 la art. 68.3

        Supraîncărcăturile constatate în raport cu sarcina admisă pe osie sau pe metru liniar de vagon se descarcă numai dacă transportul la destinaţie al întregii cantităţi de marfă nu este posibil.

        În cazul în care valoarea tarifelor pentru descărcare depăşeşte preţul transportului în continuare al supraîncărcă- turii, este necesar să se obţină acordul clientului care urmează să le suporte. Dacă nu se obţine o dispoziţie a clientului în termen de 72 de ore, supraîncărcătura se poate descărca.

        NUT 7 la art. 68.3

        Supraîncărcăturile descărcate de calea ferată se pun la dispoziţie expeditorului.

        NUT 8 la art. 68.3

        Pentru supraîncărcăturile descărcate şi depozitate în sta- ţiile din parcurs se percepe tariful de magazinaj prevăzut în tariful căii ferate, pentru întreaga perioadă de depozitare până la transmiterea unei dispoziţii ulterioare executabile a expeditorului. Tariful de magazinaj pentru mărfurile depozi- tate în staţiile din parcurs, precum şi pentru alte operaţiuni legate de supraîncărcătură se percepe de la destinatar.

        NUT 9 la art. 68.4

        Dacă supraîncărcătura se trimite ca o încărcătură sepa- rată la o altă staţie de destinaţie ori se înapoiază la staţia de expediţie, expeditorul, o dată cu dispoziţia sa, trebuie să depună o nouă scrisoare de trăsură la staţia iniţială de expediţie şi să achite tarifele de transport corespunzătoare.

        NUT 10 la art. 68.4

        ÃŽn cazul în care, ca urmare a dispoziÅ