ORDIN nr. 27 din 6 iunie 2011privind aprobarea criteriilor microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
EMITENT
  • AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 435 din 22 iunie 2011



    Văzând Referatul de aprobare nr. 113 din 26 ianuarie 2011, întocmit de Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor,în baza prevederilor art. 6^3 lit. b), i) şi j) şi art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,având în vedere prevederile art. 2 şi 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată,în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:  +  Articolul 1 (1) Se aprobă criteriile microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, prevăzute în anexă. (2) Criteriile prevăzute la alin. (1) se aplică pentru produsele fabricate pe teritoriul naţional.  +  Articolul 2Termenilor utilizaţi în anexă li se aplică definiţiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 338/1 din 22 decembrie 2005, cu modificările ulterioare.  +  Articolul 3Criteriile microbiologice şi de igienă prevăzute în anexă sunt orientative pentru operatorii din sectorul alimentar şi pot fi utilizate la verificarea funcţionării corecte a procedurilor lor bazate pe principiile privind analiza riscurilor şi punctele critice de control (Hazard Analysis and Critical Control Point - HACCP) şi de bună practică de igienă.  +  Articolul 4Criteriile şi metodele analitice de referinţă şi limitele stabilite în anexă sunt utilizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin structurile subordonate, precum şi de alte laboratoare specializate.  +  Articolul 5Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, structurile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cele din subordinea acesteia, alte laboratoare specializate şi acreditate, precum şi operatorii din sectorul alimentar, după caz, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.  +  Articolul 6Autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă va verifica aplicarea prevederilor prezentului ordin.  +  Articolul 7Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.  +  Articolul 8Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.PreşedinteleAutorităţii Naţionale Sanitare Veterinareşi pentru Siguranţa Alimentelor,Radu Roatiş CheţanBucureşti, 6 iunie 2011.Nr. 27.  +  Anexa CRITERIImicrobiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare,altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriilemicrobiologice pentru produsele alimentare
      Nr. crt.Categoria de produse alimentareMicroorganismePlan de prelevare de probeLimiteMetoda analitică de referinţă*)Etapa căruia i se aplicăAcţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare
      ncmM
      1.Margarină de consumEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml10 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei
      2.Torturi şi prăjituri cu creme, frişcă, fructeEnterobacteriaceae5210 cfu/g sau ml100 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      3.Maioneză, maioneză praf şi alţi înlocuitori de maionezăEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml5 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei
      4.Sosuri de condimentare nepasteurizateEnterobacteriaceae5210 cfu/g sau ml100 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      5.Sosuri de condimentare pasteurizateEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml5 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei
      6.Legume congelateEnterobacteriaceae5210 cfu/g sau ml100 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g500 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      7.Legume deshidratate  Fructe deshidratateEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml5 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g500 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      8.Prafuri de budinci şi creme deshidratate, înlocuitori de frişcă, pulberi de sucuriEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml5 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g500 cfu/gSR ISO 21527/2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      9.Paste făinoase (inclusiv cu umpluturi)Enterobacteriaceae521 cfu/g sau ml5 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g500 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      10.Condimente şi amestecuri de condimenteEnterobacteriaceae52100 cfu/g sau ml1.000 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri52105 cfu/g106 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      11.Băuturi răcoritoareEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml10 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri521 cfu/g10 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      12.Sucuri de legume şi fructe pasteurizateEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml10 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri521 cfu/g10 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      13.NectaruriEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml10 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri521 cfu/g10 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      14.Sucuri concentrate şi piure de fructe şi legume, altele decât formulele de început, deshidratate, şi produsele alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub6 luniEnterobacteriaceae521 cfu/g sau ml10 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri521 cfu/g10 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      15.Bere pasteurizatăEnterobacteriaceae501 cfu/g sau ml5 cfu/g sau mlISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi igienei îmbutelierii
      Drojdii şi mucegaiuri521 cfu/ml10 cfu/mlSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei, a depozitării şi igienei îmbutelierii
      16.Produse de panificaţie simpleDrojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării
      17.Produse de panificaţie cu umpluturiEnterobacteriaceae501 cfu/g5 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      18.Produse de panificaţie şi de patiserie congelateEnterobacteriaceae5010 cfu/g100 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Stafilococ coagulazo-pozitiv5210010.000EN/ISO 6888-2În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicatAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul  de produs trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice.
      19.Făinuri pentru panificaţieDrojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g1.000 cfu/gSR ISO 21527/2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării
      20.Făinuri cu grad de extracţie mic (sortiment  făină albă 480, sortiment  făină albă 550, sortiment  făină albă 650)Drojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g1.000 cfu/gSR ISO 21527/2Sfârşitul procesului tehnologicAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      21.Făinuri cu grad de extracţie mare (sortimente de făină cu grad de extracţie mai mare de 650)Drojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g10.000 cfu/gSR ISO 21527/2Sfârşitul procesului tehnologicAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      22.Derivate din cereale (fulgi de grâu, porumb, orez, produse expandate)Enterobacteriaceae501 cfu/g5 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      23.Biscuiţi, biscuiţi glazuraţi, paleuri (fursecuri), napolitane cu diferite creme, nugaEnterobacteriaceae5110 cfu/g100 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei
      Drojdii şi mucegaiuri51100 cfu/g1.000 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării materiilor prime
      24.Ciocolată, bomboane de ciocolatăEnterobacteriaceae5110 cfu/g100 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri51100 cfu/g1.000 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      25.Ciocolată umplutăEnterobacteriaceae5110 cfu/g100 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri51100 cfu/g1.000 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      26.Bomboane, altele decât de ciocolatăEnterobacteriaceae5110 cfu/g100 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      27.Jeleuri, rahat, gemuri, marmelade, şerbeturi, dulceţuri, fructe confiateEnterobacteriaceae521 cfu/g5 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei ambalării şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      28.Arome alimentare naturale şi sinteticeEnterobacteriaceae5110 cfu/g100 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      Drojdii şi mucegaiuri51100 cfu/g1.000 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      29.Emulsii pentru băuturi răcoritoareEnterobacteriaceae51100 cfu/g1.000 cfu/gISO 21528 -1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei ambalării şi a depozitării
      Drojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      30.Concentrate alimentare (supe, cuburi din carne, legume)Enterobacteriaceae521 cfu/g10 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi depozitării
      Drojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      31.Muştar alimentarDrojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      32.Alune, nuci  (miez)Drojdii şi mucegaiuri52100 cfu/g5.000 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului tehnologicAmeliorarea igienei ambalării şi a depozitării
      33.Oţet alimentarDrojdii şi mucegaiuri521 cfu/g10 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      34.Ceai (plantă pentru infuzie)Enterobacteriaceae5210 cfu/g100 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului tehnologicAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      Drojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului tehnologicAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      35.Uleiuri rafinate, uleiurinerafinate, unt de arahide, pastă de susanDrojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      36.BorşEnterobacteriaceae521 cfu/g10 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a depozitării
      37.KetchupDrojdii şi mucegaiuri5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 21527/1Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      38.Sandvişuri, mâncăruri tip fast-food şi alte preparate culinare gata de consumEnterobacteriaceae521 cfu/g5 cfu/gISO 21528-1 sau 2Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei ambalării şi a depozitării
      39.AmidonBacillus cereus  (spori)5210 cfu/g100 cfu/gSR ISO 7932Sfârşitul procesului de fabricaţieAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
      40.Seminţe de consumDrojdii şi mucegaiuri52104 cfu/g105 cfu/gSR ISO 21527/1 sau 2Sfârşitul procesului tehnologicAmeliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
    -------- Notă *) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului.Este interzisă utilizarea pentru consum uman a alimentelor care prezintă semne de infestare cu paraziţi (ouă, larve, forme adulte, vii sau moarte), resturi sau semne ale activităţii acestora, urme de contact cu rozătoarele, prezenţa vizibilă a levurilor şi a mucegaiurilor, precum şi semne organoleptice de alterare.N = numărul de unităţi care constituie proba.c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M.Criterii de interpretare a rezultatelor:Rezultatul analizei poate fi:● satisfăcător, în cazul în care toate valorile obţinute sunt < m;● acceptabil, în cazul în care numărul maxim al valorilor c din valorile n obţinute se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sunt < m;● nesatisfăcător, în cazul în care una sau mai multe valori obţinute sunt > M sau dacă valorile situate între m şi M sunt mai mari decât valoarea c. --------