ORDIN nr. 1.570 din 29 decembrie 2010privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
  • Nr. 278 din 17 decembrie 2010
  • MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
  • Nr. 1.570 din 29 decembrie 2010
  • AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
  • Nr. 1 din 10 ianuarie 2011
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 53 din 21 ianuarie 2011



    Având în vedere Referatul de aprobare nr. 95.666 din 8 decembrie 2010 al Direcţiei generale politici agricole din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, al Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 882/2010 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin.  +  Articolul IOrdinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 17 septembrie 2003, se modifică şi se completează după cum urmează:1. După articolul 4 se introduce menţiunea privind transpunerea normelor comunitare, cu următorul cuprins:"*Prezentul ordin transpune Directiva 2001/112/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind sucurile de fructe şi alte produse similare destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene L10 din 12 ianuarie 2002, astfel cum a fost modificată şi completată prin Regulamentul (CE) nr. 1.182/2007 al Consiliului din 26 septembrie 2007 de stabilire a unor norme specifice cu privire la sectorul fructelor şi legumelor şi de modificare a directivelor 2.001/112/CE şi 2.001/113/CE şi a Regulamentelor (CEE) nr. 827/68 , (CE) nr. 2.200/96 , (CE) nr. 2.201/96 , (CE) nr. 2.826/2000 , (CE) nr. 1.782/2003 şi (CE) nr. 318/2006 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.202/96 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L273 din 17 octombrie 2007 şi prin Directiva 2009/106/CE a Comisiei din 14 august 2009 de modificare a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe şi alte produse similare destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 212/42 din 15 august 2009."2. La norme, articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:"Art. 6. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentele norme."3. La norme, anexa nr. 1, partea I, punctul 1 litera b), al treilea paragraf se modifică şi va avea următorul cuprins:"Produsul astfel obţinut trebuie să prezinte caracteristici organoleptice şi analitice cel puţin echivalente cu cele ale unui tip mediu de suc obţinut din fructe de aceeaşi specie în sensul lit. a). Valorile Brix minime pentru sucurile de fructe obţinute din concentrate sunt indicate în anexa nr. 5."4. La norme, după anexa nr. 4 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 5, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin:  +  Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii şidezvoltării rurale,Valeriu TabărăMinistrul sănătăţii,Cseke AttilaPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Constantin Cerbulescu  +  Anexa (Anexa nr. 5 la norme)
    Denumirea comună a fructelor Denumirea botanică Valorile Brix minime pentru sucul de fructe reconstituit şi pentru piureul de fructe reconstituit
    Măr (*) Caisă (**) Banană (**) Coacăză (*) Strugure (*) Grepfrut (*) Guava (**) Lămâie (*) Mango (**) Portocală (*) Fructul pasiunii (*) Piersică (*) Pară (**) Ananas (*) Zmeură (*) Vişină (*) Căpşună (*) Mandarină (*) Malus Domestica Borkh. Prunus Armeniaca L. Musa sp. Ribes nigrum L. Vitis vinifera L. sau hibrizii acesteia Vitis labrusca L. sau hibrizii acesteia Citrus x paradise Macfad. Psidium guajava L. Citrus limon (L.) Burm.f. Mangifera indica L. Citrus sinensis (L.) Osbeck Passiflora edulis Sims Prunus persica (L.) Batsch var. Persica Pyrus communis L. Ananas comosus (L.) Merr. Rubus idaeus L. Prunus cerasus L. Fragaria x anannasa Duch. Citrus reticulata Blanco 11,2 11,2 21,0 11,6 15,9 - 10,0 9,5 8,0 15,0 11,2 13,5 10,0 11,9 12,8 7,0 13,5 7,0 11,2
    În cazul în care sucul obţinut din concentrat este fabricat dintr-un fruct care nu este menţionat pe lista de mai sus, valoarea Brix minimă a sucului reconstituit este egală cu valoarea Brix a sucului extras din fructele utilizate pentru obţinerea concentratului.Pentru produsele marcate cu un asterisc (*), care sunt produse sub formă de suc, se determină o densitate relativă minimă în raport cu apa la 20/20o C.Pentru produsele marcate cu dublu asterisc (**), care sunt produse sub formă de piure, se determină doar o valoare Brix minimă necorectată (fără corectarea acidităţii).În ceea ce priveşte coacăzele, guava, mango şi fructul pasiunii, valorile Brix minime se aplică doar sucurilor de fructe reconstituite şi piureului de fructe reconstituit produse în Comunitatea Europeană.-------