EMITENT |
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE
1. - Norme metodologice pentru stabilirea conţinutului, fluxului documentelor şi a nomenclatoarelor unitare, care să asigure ţinerea în actualitate a evidenţei şi a Registrului permanent de evidenţă a populaţiei, emise de Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei şi Departamentul pen-
tru Administraţie Publică Locală ............................. 1-8
A C T E A L E O R G A N E L O R D E S P E C I A L I T A T E A L E A D M I N I S T R A Ţ I E I P U B L I C E C E N T R A L E
MINISTERUL DE INTERNE MINISTERUL JUSTIŢIEI
DEPARTAMENTUL PENTRU MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ
Externe
N O R M E M E T O D O L O G I C E
pentru stabilirea conţinutului, fluxului documentelor şi a nomenclatoarelor unitare, care să asigure ţinerea în actualitate a evidenţei şi a Registrului permanent
de evidenţă a populaţiei
În temeiul art. 48 din Legea nr. 105/1996 privind evidenţa populaţiei şi cartea de identitate,
Ministerul de Interne, Departamentul pentru Administraţie Publică Locală, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor emit următoarele norme metodologice:
CAPITOLUL 1
Dispoziţii generale
1.1. - Formaţiunile de evidenţă a populaţiei din struc- tura Ministerului de Interne actualizează Registrul perma- nent de evidenţă a populaţiei, pe baza documentelor prezentate de persoana fizică în cauză sau comunicate de ministere şi de alte autorităţi ale administraţiei publice cen-
trale şi locale, potrivit atribuţiilor ce le revin în legătură cu
situaţia persoanei fizice.
1.2. - Fac obiectul comunicării, în vederea înregistrării şi actualizării datelor privind persoana fizică, următoarele evenimente sau situaţii:
a) naşterea (numai pentru născuţii vii), modificările inter- venite în statutul civil al persoanei fizice şi decesul;
b) dobândirea, redobândirea sau pierderea cetăţeniei române;
c) interdicţia de a părăsi o localitate sau de a se afla într-o localitate;
d) repatrierea sau dobândirea statutului de cetăţean român cu domiciliul în străinătate.
CAPITOLUL 2
Obligaţiile ofiţerilor stării civile
2. Ofiţerii stării civile au următoarele obligaţii:
2.1. - Trimiterea „Comunicării de naştere", având conţi- nutul prevăzut în anexa nr. 1, la formaţiunea de evidenţă a populaţiei la care este arondată localitatea, până la data de
5 a lunii următoare înregistrării naşterii, în următoarele situaţii:
a) pentru fiecare născut viu;
b) în cazul transcrierii certificatelor de naştere eliberate de autorităţi străine;
c) pentru actele de naştere reconstituite sau întocmite ulterior, în cazul persoanelor care au vârsta sub 14 ani. Comunicarea de naştere se completează, o dată cu întocmirea actului de naştere, cu datele ce rezultă din acesta, din certificatul constatator al naşterii şi din declara-
ţia persoanei care a solicitat înregistrarea.
2.2. - Trimiterea „Comunicării de modificări pentru menţiuni în evidenţa populaţiei (copii care au vârsta sub 14 ani)", având conţinutul prevăzut în anexa nr. 2, la formaţiu- nea de evidenţă a populaţiei la care este arondată localita- tea, până la data de 5 a lunii următoare înregistrării, în următoarele situaţii:
a) stabilirea filiaţiei, prin recunoaştere sau hotărâre jude- cătorească definitivă şi irevocabilă, şi încuviinţarea purtării numelui de familie;
b) contestarea recunoaşterii sau tăgăduirea paternităţii;
c) adopţia, desfacerea sau anularea acesteia;
d) schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui pe cale administrativă;
e) schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui părinţilor;
f) anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actului de naştere şi a menţiunilor înscrise pe acesta;
g) schimbarea sexului, ca urmare a unei hotărâri jude- cătoreşti definitive şi irevocabile;
h) decesul copiilor (care au vârsta sub 14 ani).
2.3. Trimiterea „Comunicării privind decesul persoanelor posesoare de acte de identitate", având conţinutul prevăzut în anexa nr. 3, la formaţiunea de evidenţă a populaţiei la care este arondată localitatea, până la data de 5 a lunii următoare înregistrării decesului.
Comunicarea de deces va fi însoţită de actele de iden- titate ale persoanelor decedate ori, după caz, de declaraţi- ile motivate privind lipsa lor.
2.4. Trimiterea, la formaţiunea de evidenţă a populaţiei la care este arondată localitatea, a extraselor de pe actele de deces transcrise, reconstituite, întocmite ulterior ori ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti declarative de moarte (anexa nr. 3).
2.5. Pentru înregistrarea în evidenţa populaţiei a modifi- cărilor intervenite în statutul civil al persoanelor posesoare de acte de identitate, ofiţerul stării civile va anula cartea de identitate prin perforarea spaţiului în care se află înscrisă perioada de valabilitate a acesteia, o dată cu eliberarea
noului certificat de naştere şi/sau a certificatului de căsătorie.
Potrivit art. 46 din Legea nr. 105/1996, până la pre- schimbarea în totalitate a actualelor buletine de identitate, ofiţerii stării civile vor înscrie în acestea textele de men- ţiune prevăzute în normele metodologice de aplicare unitară a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.
2.6. Trimiterea, la formaţiunea de evidenţă a populaţiei la care este arondată localitatea, a unui extras de pe actul de căsătorie în care s-a operat menţiunea de divorţ sau de anulare a căsătoriei, în care se vor menţiona, pe lângă datele de identificare ale soţilor, domiciliul avut de aceştia
- atât la data încheierii căsătoriei, cât şi la data pronunţă- rii divorţului sau a anulării căsătoriei -, precum şi numărul, data şi instanţa care le-a pronunţat.
De asemenea, se vor înscrie: numele de familie, prenu- mele, data şi locul naşterii copiilor minori încredinţaţi unuia dintre părinţi, potrivit hotărârii instanţei judecătoreşti.
Extrasul se trimite până la data de 5 a lunii următoare celei în care s-a operat menţiunea de divorţ.
CAPITOLUL 3
Atribuţiile Ministerului Justiţiei
3.1. - Trimiterea către Direcţia de evidenţă a populaţiei din structura Ministerului de Interne a datelor privind per- soanele care au dobândit ori au redobândit cetăţenia română în condiţiile prevăzute la art. 8, 9 şi 11 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991.
Tabelul cuprinzând datele prevăzute în anexa nr. 4 se va trimite la începutul lunii următoare celei în care persoa- nele în cauză au depus jurământul de credinţă.
3.2. - Trimiterea către Direcţia de evidenţă a populaţiei din structura Ministerului de Interne a datelor persoanelor care au pierdut cetăţenia română prin retragere sau prin aprobarea renunţării la aceasta, în conformitate cu preve- derile art. 25 şi 27 din Legea nr. 21/1991.
Tabelul cuprinzând datele prevăzute în anexa nr. 5 se va trimite imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului prin care s-a dispus retra- gerea sau s-a aprobat renunţarea la cetăţenie.
CAPITOLUL 4
Atribuţiile instanţelor judecătoreşti
4.1. - Trimiterea, la unităţile de poliţie de la locul de domiciliu al persoanei, a copiei de pe dispozitivul hotărârii prin care s-a dispus interzicerea de a se afla în anumite localităţi şi/sau obligaţia de a nu părăsi localitatea de domi- ciliu.
4.2. - Trimiterea, la oficiile de stare civilă la care s-a înregistrat căsătoria, a sentinţei civile de divorţ sau de anu- lare a căsătoriei, rămasă definitivă şi irevocabilă.
CAPITOLUL 5
Atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe
5.1. - Trimiterea, la Direcţia de evidenţă a populaţiei din structura Ministerului de Interne, a extraselor de pe actele de naştere, de căsătorie ori de deces, înregistrate în străinătate, referitoare la cetăţeni români, pe măsura primi- rii acestora de la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României.
CAPITOLUL 6
Atribuţiile Direcţiei şi serviciilor judeţene pentru paşapoarte
6.1. - Trimiterea, la Direcţia de evidenţă a populaţiei, a datelor persoanelor care au redobândit cetăţenia română şi îşi păstrează domiciliul în străinătate, în condiţiile art. 37 din Legea nr. 21/1991. Tabelul cuprinzând datele prevăzute în anexa nr. 6 se trimite la începutul lunii următoare celei în care s-a aprobat redobândirea cetăţeniei române.
6.2. - Trimiterea, la Direcţia de evidenţă a populaţiei, a datelor persoanelor cărora li s-a aprobat, prin misiunile diplomatice, stabilirea domiciliului în străinătate.
Datele prevăzute în anexa nr. 7 (Fişa persoanei care solicită stabilirea domiciliului în străinătate) se actualizează cu ocazia atribuirii codului numeric personal. Fişele se tri- mit, pentru confirmarea datelor şi a codului numeric perso- nal, şi în situaţia în care din acestea rezultă că solicitantul are cod numeric personal atribuit anterior.
6.3. - Trimiterea cu adresă, de către serviciile judeţene de paşapoarte, la serviciile judeţene de evidenţă a populaţiei, a actului de identitate cu menţiunile corespunză- toare, inclusiv pentru copiii minori înscrişi în paşaport, pen- tru persoanele care au dobândit, în ţară, statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, pe măsura aprobării cererilor.
6.4. - Trimiterea, lunar, pe suport magnetic, de către Direcţia generală a poliţiei de frontieră, străini, probleme de migrări şi paşapoarte la Direcţia de evidenţă a populaţiei, a datelor privind pe cetăţenii români aflaţi în străinătate cărora li s-a aprobat statutul de cetăţean român cu domici- liul în străinătate, precum şi pe cei care ies din ţară cu acest statut.
6.5. - Trimiterea, la Direcţia de evidenţă a populaţiei, a datelor persoanelor cărora li s-a aprobat repatrierea.
Tabelul cuprinzând datele prevăzute în anexa nr. 8 se trimite la începutul lunii următoare celei în care s-au apro- bat cererile de repatriere.
CAPITOLUL 7
Nomenclatoarele unitare de interes general, utilizate pentru ţinerea în actualitate a registrului permanent de evidenţă a populaţiei
7.1. - Pentru prelucrarea automată a datelor şi pentru ţinerea în actualitate a Registrului permanent de evidenţă a
populaţiei se vor folosi nomenclatoarele unitare de inte- res general, prevăzute în concepţia generală a informa- tizării în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 575 bis/1992, şi anume:
a) tipuri de unităţi administrativ-teritoriale;
b) adrese poştale;
c) ocupaţii/funcţii/meserii;
d) tipuri de instruire/şcoli;
e) ţări/naţionalităţi/cetăţenii;
f) tipuri de proprietate;
g) forme de proprietate.
Utilizarea nomenclatoarelor unitare de interes general se va face şi în cazurile în care se transmit sau se acordă acces - potrivit competenţelor şi drepturilor legale - la informaţiile din Registrul permanent de evidenţă a populaţiei.
CAPITOLUL 8
Dispoziţii finale
8.1. - Anexele nr. 1, 2 şi 3 sunt formulare auxiliare utilizate în activitatea de stare civilă şi, potrivit prevederilor art. 74 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, se tipăresc prin grija consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în funcţie de necesităţile oficiilor de stare civilă.
8.2. - Ministerul de Interne, Departamentul pentru Administraţie Publică Locală, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe vor asigura respectarea întocmai a pre- vederilor prezentelor norme metodologice, fiecare în dome- niul reglementat de acestea.
8.3. - Pe măsura creării condiţiilor tehnice şi a compa- tibilităţii cu tehnica de calcul utilizată în cadrul Sistemului naţional informatic de evidenţă a populaţiei, datele comuni- cate potrivit anexelor nr. 1-8 vor fi trimise pe suport mag- netic, potrivit înţelegerii dintre părţile semnatare ale prezentelor norme metodologice.
8.4. - Orice modificare privind conţinutul şi fluxul docu- mentelor, care asigură ţinerea în actualitate a evidenţei şi a Registrului permanent de evidenţă a populaţiei, se va face numai cu acordul tuturor părţilor.
8.5. - Prezentele norme metodologice sunt obligatorii atât pentru părţile semnatare, cât şi pentru structurile pe care acestea le coordonează la diferite niveluri.
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Adrian Severin
Ministrul justiţiei,
Valeriu Stoica
Ministru de interne,
Gavril Dejeu
Secretar de stat, şeful Departamentului pentru Administraţie Publică Locală, Grigore Lăpuşanu
Ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului şi a Departamentului
pentru Administraţie Publică Locală,
Remus Opriş
Bucureşti, 7 iulie 1997.
Nr. 1.
ANEXA Nr. 1
COMUNICARE DE NAŞTERE*) PENTRU EVIDENŢA POPULAŢIEI
Datele individuale sunt con-
fidenţiale şi nu vor fi utili- zate decât în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Locul şi data înregistrării naşterii
Judeţul/Sectorul
Comuna/Oraşul/ Municipiul
Data:
Anul 19 Luna Ziua
Nr. actului din Registrul de stare civilă
Date referitoare la copil
Data naşterii | Anul 19 | | Luna | | Ziua | |
Cetăţenia | Română 10 O | Alta, şi anume | | |||
Naţionalitatea | Română 10 O | Alta, şi anume | | |||
Religia | |
Codul numeric personal
S A A L L Z Z N N N N N C
Numele de familie
Prenumele
Sexul
Masculin M O
Feminin F O
Locul naşterii
Judeţul/Sectorul/
Ţara
Comuna/Oraşul/
Municipiul
Certificatul de naştere
Numărul/Data Locul eliberării
*) Nu ţine loc de certificat de naştere.
Se completează, în interiorul chenarelor, cu: • text - în spaţii rezervate
• cifre - în casete deschise
• semn X - în caseta închisă, corespunzător răspunsului corect.
Codul numeric personal
S A A L L Z Z N N N N N C
Numele de familie Prenumele
Data naşterii
Prenumele părinţilor
Anul 19
Luna
Ziua
Tatăl
Mama
Date referitoare la tată Verso
Date referitoare la mamă
Codul numeric personal
S A A L L Z Z N N N N N C
Numele de familie Prenumele Data naşterii Anul 19 Luna Ziua Prenumele părinţilor Tatăl
Mama
Domiciliul înscris în actul de identitate al:
ambilor părinţi O
mamei O
Judeţul/Sectorul
Municipiul
Comuna/Oraşul/
Satul
Strada/
tatălui O Nr. Litera Bl. Sc. Et. Ap.
tutorelui O C.N.P.*)
S A A L L Z Z N N N N N C
Domiciliul copilului O la unitatea
de ocrotire
MENŢIUNI:**)
Nume*)
Prenume*)
După completare, se transmite formaţiunii de evidenţă a populaţiei la care este arondată localita- tea.
Ofi,terul stării civile,
.............................. L.S.
*) Datele tutorelui.
**) Act transcris/înregistrare tardivă/copil găsit.
Judeţul/Sectorul
Comuna/Oraşul/ Municipiul
Data: Anul Luna Ziua
Nr. actului din Registrul de stare civilă
Locul şi data înregistrării naşterii:
COMUNICARE DE MODIFICĂRI PENTRU EVIDENŢA POPULAŢIEI
(copii sub 14 ani)
Codul numeric personal
S A A L L Z Z N N N N N C
Numele de familie
Prenumele Prenumele părinţilor
Tatăl
Mama
Domiciliul
Judeţul/Sectorul
Comuna/Oraşul/
Municipiul
Strada/Satul
Nr. Litera Bl. Sc. Et. Ap.
Date referitoare la copil:
ANEXA Nr. 2
Tipul modificării:*) .............................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
Data
Numele de familie Prenumele Numele şi
prenumele părinţilor
C.N.P. al
părinţilor
Anul
Luna
Ziua
Tatăl Mama
C.N.P. al tatălui
S A A L L Z Z N N N N N C
C.N.P. al mamei
S A A L L Z Z N N N N N C
Locul naşterii
Domiciliul
Localitatea Judeţul
Judeţul/Sectorul
Comuna/Oraşul/ Municipiul
Strada/Satul
Nr. Litera Bl. Sc. Et. Ap.
Noul cod numeric personal - C.N.P.
S A A L L Z Z N N N N N C
Baza legală: .....................................................................................................................................
Locul decesului, numărul actului şi data:
Comuna/Oraşul/
Judeţul/Sectorul
Municipiul
Actul nr. Anul Luna Ziua
Date privind decesul copilului în vârstă de sub 14 ani:
Eliberat certificat de: ................................................. Seria
Nr.
Cauza decesului: ...................................................................................................
Ofi,terul stării civile,
...............................
L.S.
*) Se completează, în clar, tipul modificării operate pe marginea actului de naştere.
ANEXA Nr. 3
PRIMĂRIA .......................................
Judeţul ............................................
Starea civilă
Nr. .................... din ........................
Către
Poliţia .....................................................
Evidenţa populaţiei
Vă facem cunoscut că în luna ................................ anul ................. s-a înregistrat decesul următoarelor persoane, pentru care vă înaintăm actele de identitate depuse cu ocazia înregistrării sau declaraţiile din care rezultă motivele pentru care nu au putut fi depuse:
Nr. crt. | Numele de familie şi prenumele | Ultimul domiciliu | Numărul actului de deces şi data înregistrării | Seria şi numărul actului de identitate*) | Seria şi numărul certificatului de deces eliberat | Cauza decesului |
Ofi,terul stării civile (delegat),
..............................................
(semnătura)
L.S.
*) În cazul actelor transcrise, reconstituite, întocmite ulterior sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti declarative de moarte, se anexează un extras, iar în coloana respectivă se face menţiunea „extras".
MINISTERUL JUSTIŢIEI
T A B E L
ANEXA Nr. 4
cu persoanele care au dobândit ori au redobândit cetăţenia română, conform art. 8, 9 şi 11 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991
Numele de familie şi prenumele | Prenumele părinţilor | Data şi locul naşterii | Domiciliul avut în străinătate | Data aprobării redobândirii şi numărul hotărârii Guvernului | Data depunerii jurământului | Localitatea şi judeţul în care îşi stabileşte domiciliul în România | Data când a pierdut cetăţenia şi actul normativ doveditor | Observaţii |
L.S.
....................................... Data ................................
(semnătura)
MINISTERUL JUSTIŢIEI
T A B E L
cu persoanele care au pierdut cetăţenia română
ANEXA Nr. 5
Numele de familie şi prenumele | Prenumele părinţilor | Data şi locul naşterii | Nr. actului de naştere/anul, localitatea şi judeţul | Ultimul domiciliu avut în ţară | Actul normativ prin care s-a aprobat pierderea cetăţeniei | Observaţii |
L.S.
....................................... Data ................................
(semnătura)
DIRECŢIA GENERALĂ A POLIŢIEI DE FRONTIERĂ, PROBLEME DE MIGRĂRI ŞI PAŞAPOARTE
ANEXA Nr. 6
T A B E L
cu persoanele care au redobândit cetăţenia română şi şi-au păstrat domiciliul în străinătate, conform art. 11, respectiv art. 37 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991
Numele de familie şi prenumele | Prenumele părinţilor | Data şi locul naşterii | Nr. actului de naştere/anul, localitatea şi judeţul | Ultimul domiciliu avut în România | Domiciliul din străinătate | Data redobândirii cetăţeniei române | Observaţii |
L.S.
....................................... Data ................................
(semnătura)
ANEXA Nr. 7
F I Ş A
persoanei care solicită stabilirea domiciliului în străinătate
C.N.P.
S A A L L Z Z N N N N N C
Numele de familie .....................................................................................................................................................................
Prenumele ..................................................................................................................................................................................
Prenumele părinţilor
Tatăl ......................................... Mama .........................................
Sexul, data naşterii ................................................................................................................................................................... Numele de familie anterior ......................................... Prenumele anterior ...............................................
Locul naşterii .............................................................................................................................................................................
Domiciliul ....................................................................................................................................................................................
(România)
Judeţul/Sectorul .........................................................................................................................................................................
Localitatea ..................................................................................................................................................................................
Strada/satul ................................................................... nr. .........., bl. ............, sc. .........., et. ..............., ap. ....................
Naţionalitatea .............................................................................................................................................................................
Studii . .........................................................................................................................................................................................
Profesia ......................................................................................................................................................................................
Ocupaţia .....................................................................................................................................................................................
Starea civilă ...............................................................................................................................................................................
Motivul plecării ...........................................................................................................................................................................
Paşaport seria .................. nr. ............................... Data eliberării ........................................................................................
Fond arhivă, dosar ....................................................................................................................................................................
Ţara în care se află .................................................................................................................................................................
Modul de soluţionare, data ......................................................................................................................................................
Starea, data plecării ..................................................................................................................................................................
Menţiuni ulterioare .....................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................
Verificat corectitudinea completării
Şeful Sec,tiei consulare,
.............................
DIRECŢIA GENERALĂ A POLIŢIEI DE FRONTIERĂ, PROBLEME DE MIGRĂRI ŞI PAŞAPOARTE
ANEXA Nr. 8
T A B E L
cu persoanele cărora li s-a aprobat repatrierea
Numele de familie şi prenumele | Prenumele părinţilor | Data şi locul naşterii | Domiciliul avut în străinătate | Localitatea/judeţul în care îşi stabileşte domiciliul în România | Actul normativ în baza căruia i s-a aprobat repatrierea | Observaţii |
L.S.
....................................... Data ................................
(semnătura)