REGULAMENT din 8 iunie 2007de organizare şi dotarea minimală pentru ferma didactică agroturistică montană
EMITENT
  • MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI
  • MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 501 din 26 iulie 2007



     +  Capitolul I Consideraţii generale privind ferma didactică agroturistică montană  +  Articolul 1Ferma didactică agroturistică montană este o structură a unităţilor de învăţământ, fără personalitate juridică, fiind organizată în scopul principal al formării competenţelor necesare calificărilor specifice zonei montane.  +  Articolul 2Ferma didactică agroturistică montană descrisă reprezintă un model posibil pentru organizarea unei exploataţii agricole specifice zonei montane, din perspectiva dezvoltării durabile şi a pluriactivităţii în ruralul montan.  +  Articolul 3Ferma didactică agroturistică agromontană este echivalentă cu o gospodărie ţărănească etalon din zona montană, în care elevii pot efectua stagii de pregătire practică pe parcursul duratei de şcolarizare şi care este de dorit să deţină baza materială necesară pentru a se asigura toate condiţiile formării tuturor competenţelor profesionale.  +  Capitolul II Organizarea fermei didactice agroturistice montane  +  Articolul 4Pentru unităţile de învăţământ aflate în zona montană, suprafaţa de teren agricol destinată fermei didactice este de minimum 15 ha. În cazul în care hrana animalelor din fermă nu poate fi asigurată din suprafaţa menţionată, unitatea de învăţământ poate solicita autorităţii locale primirea în folosinţă sau concesionarea unei suprafeţe suplimentare de fâneaţă.  +  Articolul 5În ferma didactică agroturistică agromontană încărcătura de unităţi vită mare (UMV) pe unitatea de suprafaţă agricolă va fi corelată cu normele Uniunii Europene referitoare la mediu.  +  Articolul 6Ferma didactică agroturistică agromontană este echivalentă cu o gospodărie ţărănească etalon din zona montană, în care elevii pot efectua stagii de pregătire practică pe parcursul duratei de şcolarizare şi care este de dorit să deţină baza materială necesară pentru a se asigura toate condiţiile formării tuturor competenţelor profesionale.  +  Articolul 7Ferma agroturistică montană are următoarele componente: a) Sector de creşterea animalelor adaptate condiţiilor pedoclimatice din zona montanăStructura recomandată pentru sectorul de creştere a animalelor este următoarea:- 10 vaci cu lapte şi tineretul aferent;- 20 de oi;- 10 capre;- 2 cai;- 6 porci;- păsări;- alte animale mici (iepuri etc.).Grajdul/adăpostul de animale are următoarele caracteristici:- instalaţie de adăpare a vacilor (din construcţie);- instalaţie de evacuare a dejecţiilor;- instalaţie de vacuum pentru muls mecanic;- platformă pentru bălegar;- bazin de colectare purin (fosă septică);- instalaţie de ventilaţie;- filtre sanitare pentru accesul în sectorul zootehnic (pentru persoane şi utilaje);- punct de sacrificare animale;- grupuri sanitare, duşuri şi vestiare.Sectorul de creştere a animalelor reprezintă o clădire separată de sectorul agroturistic, cu respectarea normelor de mediu şi sanitar-veterinare în vigoare.Dotarea minimală pentru sectorul de creştere a animalelor este cuprinsă în anexa nr. 1. b) Sector de cultivare a plantelor adaptat condiţiilor pedoclimatice dn zona montană (plante din grupa cereale, plante medicinale, plante rădăcinoase şi tuberculifere, pomi şi arbuşti fructiferi, legume, pajişti naturale şi cultivate, plante floricole) c) Parc de maşini şi utilaje agricole specifice zonei montane, inclusiv ateliere de întreţinere şi reparaţiiDotarea minimală pentru parcul de maşini şi utilaje este cuprinsă în anexa nr. 2.Dotarea minimală pentru atelierul de întreţinere şi reparaţii (inclusiv pentru atelierul de lăcătuşărie) este cuprinsă în anexa nr. 3. d) Sector agroturistic:- amplasarea sectorului agroturistic se face în plan vertical/orizontal;- se recomandă: 10 camere (20 de locuri) pentru spaţii de cazare, cu respectarea normelor de clasificare a pensiunilor agroturistice cu nivel de 3 stele/margarete;- componente: bucătărie, sală de mese (pentru 20 de locuri), recepţie, bar pentru oaspeţi, cameră pentru centrala termică, spălătorie-călcătorie, beci alimente, magazie, depozit de lemne, anexă gospodărie (pentru unelte, scule, materiale pentru curăţenie etc.).Dotarea minimală pentru pensiunea agroturistică este cuprinsă în anexa nr. 4. e) Sectoare pentru prelucrarea produselor agroalimentare, în funcţie de specificul zonei:- atelier de tranşare şi prelucrare a cărnii în sistem gospodăresc;- atelier de prelucrare a laptelui în sistem gospodăresc;- atelier pentru produse de panificaţie în sistem gospodăresc;- punct de afumare şi păstrare a produselor prelucrate.Dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 4 (în cazul în care aceste produse sunt prelucrate în bucătăria pensiunii agroturistice). f) Sectoare pentru activităţi neagricole, în funcţie de specificul zonei:- prelucrare metale (lăcătuşărie) (dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 3);- prelucrare lemn (tâmplărie) (dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 5);- croitorie şi artizanat extins (dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 5). g) Spaţiu administrativ (cu rol inclusiv pentru asigurarea funcţiei de marketing) prevăzut cu:- mobilier adecvat (birou, dulapuri, 3 scaune);- calculator, imprimantă.  +  Capitolul III Încadrarea cu personal a fermei didactice agroturistice montane  +  Articolul 8Ferma didactică are următoarea structură de personal: a) tehnician de fermă; b) administrator pensiune agroturistică; c) economist (contabil); d) muncitori calificaţi şi necalificaţi; e) paznici.Se recomandă:- un îngrijitor la 10 bovine;- un îngrijitor la 20 de porci;- un cioban la 100 de ovine;- un paznic pentru fermă.  +  Articolul 9Pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului instructiv-educativ şi parcurgerea programelor şcolare în totalitate, unitatea de învăţământ este obligată să deţină în preajma fermei un poligon de conducere tractor şi auto, un punct farmaceutic şi o staţie meteorologică cu o dotare minimă. De asemenea, în cadrul fermei agroturistice montane trebuie prevăzute spaţii separate pentru laboratoarele de agrotehnică şi zootehnie, cu dotarea minimală prevăzută în anexa nr. 6.  +  Articolul 10Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul regulament.  +  Anexa 1 -------la regulament-------------DOTAREA MINIMALĂpentru sectorul de creştere a animalelor
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiNr. buc.
      1.Stand curăţare ongloane1
      2.Incubator pentru ouă (60-100 buc.)1
      3.Eleveuze pentru pui1
      4.Moară cu ciocane (capacitate de 400 kg/oră)1
      5.Container pentru azot lichid1
      6.Bidoane cu tetină, 3 l5
      7.Găleţi gradate cu flotor pentru lapte2
      8.Bidoane din aluminiu pentru lapte5
      9.Instalaţie de muls pentru un stand cu 4 locuri1
      10.Compresor de vacuum1
      11.Trusă pentru ecornat:  
        - electric1
        - pe gaz1
      12.Grup individual de muls1
      13.Echipament de protecţia muncii (salopetă, cizme de cauciuc, bonetă, şorţ de cauciuc)30
      14.Furcă5
      15.Lopată5
      16.Roabă2
      17.Hârleţ (cazma)5
      18.Harnaşament de piele pentru cabaline2
      19.Şa2
      20.Tanc răcire lapte 500 l1
      21.Cameră hemocitometrică2
      22.Instalaţie electrică de tuns oi cu posturi1
      23.Instrumente de contenţie a animalelor pe timpul mulsului  
      24.Gard electric cu generator cu acumulator şi/sau cu generator racordat la reţea  
      25.Liţă de minimum 2 km
     +  Anexa 2 -------la regulament-------------DOTAREA MINIMALĂpentru parcul de maşini şi utilaje agricole specifice zonei montane
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiNr. buc.
      1.Tractor 35-45 CP DT1
      2.Tractor 65 CP DT1
      3.Motocultor1
      4.Combinator1
      5.Plug reversibil1
      6.Grapă cu discuri1
      7.Cositoare rotativă1
      8.Remorcă auto încărcătoare fânuri1
      9.Remorcă cisternă pentru administrarea dejecţiilor lichide1
      10.Motocositoare1
      11.Greblă mecanică1
      12.Semănătoare pentru plante păioase1
      13.Semănătoare pentru plante prăşitoare1
      14.Maşină pentru tratament fitosanitar1
      15.Maşină pentru împrăştiat gunoi de grajd1
      16.Presă balotat fân1
      17.Tocătoare furaje1
      18.Basculă-cântar1
      19.Maşină de recoltat rădăcinoase1
      20.Microbuz cu 20 de locuri1
      21.Atelaje:  
        - căruţă1
        - docar1
        - gabrioletă1
      22.Remorcă amestecătoare pentru furaje1
      23.Cisternă de administrat îngrăşăminte organice lichide pe păşuni1
      24.Împrăştietor - răvăşitor pentru fânul din iarbă1
      25.Cositoare cu zdrobitor1
     +  Anexa 3 -------la regulament-------------DOTAREA MINIMALĂpentru atelierul de prelucrare metale (lăcătuşărie), întreţinere şi reparaţii
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiNr.  buc.
      1.Cleşti pentru cuie şi cleşti patenţi diferite mărimi6
      2.Ciocane diferite mărimi şi greutăţi: 0,100 g; 0,200 g; 0,500 g; 1.000 g; 2.000 g; 5.000 g12
      3.Pile diferite forme, dimensiuni şi fineţe de pilire5
      4.Menghine de diferite mărimi3
      5.Filiere şi tarozi de diferite mărimi25
      6.Foarfecă pentru tablă2
      7.Bormaşină electrică şi manuală2+2
      8.Maşină electrică de şlefuit2
      9.Polizor electric cu picior1
      10.Aparat pentru sudură - electric1
      11.Aparat pentru sudură - autogen - oxiacetilenă1
      12.Trusă de lăcătuşărie1
      13.Trusă de instalator1
      14.Trusă de tinichigerie1
      15.Banc de lucru-lăcătuşerie1
      16.Ciocan cauciuc2
      17.Ciocan de lipit electric şi mecanic2+2
      18.Maşină de capsat electrovacumatică1
      19.Set de chei fixe, inelare, tubulare, reglabile de diferite mărimi1+1+1+1
      20.Menghină ţeavă cu trepied1
      21.Fierăstrău bonfaier electric şi mecanic1+5
      22.Compresor electric1
      23.Trusă de vopsit vacumatic1
      24.Şublere diferite, micrometru, rulete de măsurat de diferite dimensiuni lungimi5+1+5
     +  Anexa 4 --------la regulament-------------DOTAREA MINIMALĂpentru pensiunea agroturistică/sectorul agroturistic
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiCantitatea
      1.Linie modulară pentru bucătărie:1 buc.
        - 3 plite electrice cu 4 ochiuri  
        - 3 hote  
        - 3 bancuri de lucru din inox  
        - 3 dulapuri încorporate  
        - 3 chiuvete încorporate  
        - rafturi suspendate  
      2.Chiuvetă dublă pentru spălat vesela - din inox2 buc.
      3.Dulap pentru depozitat veselă şi oale1 buc.
        - module cu lungimea de 450 cm  
      4.Chiuvetă dublă pentru spălat legume - din inox2 buc.
      5.Rafturi pentru depozitat materii prime şi alimente3 buc.
      6.Vitrină frigorifică pentru legume1 buc.
        - pentru depozitarea a 50 kg legume  
      7.Combină frigorifică2 buc.
        - pentru depozitat carne şi lapte  
        - capacitate 250 l  
      8.Aparat electric sandwich cald2 buc.
      9.Aparat electric pentru clătite2 buc.
      10.Robot de bucătărie2 buc.
      11.Maşină pentru tocat carne1 buc.
        - electrică  
      12.Maşină de umplut compoziţia de carne (şpriţ)1 buc.
      13.Set cuţite tranşare-dezosare, ac bridare, satâr2 seturi
      14.Cuptor cu microunde1 buc.
        - cu grill  
      15.Fripteuză1 buc.
        - capacitate 8 l  
      16.Maşină pentru cartofi prăjiţi1 buc.
      17.Aparat pentru întins aluatul1 buc.
      18.Aparat pentru împachetare sub vid1 buc.
      19.Maşină de tăiat tăiţei1 buc.
      20.Aparat pentru obţinerea cuburilor de gheaţă1 buc.
      21.Cuptor pentru pizza1 buc.
      22.Prăjitor de pâine2 buc.
      23.Mixer bucătărie - cu turaţie variabilă2 buc.
      24.Aparat de tăiat legume1 buc.
      25.Feliator mezeluri1 buc.
      26.Filtru de cafea1 buc.
      27.Ceainic1 buc.
      28.Set ustensile de bucătărie, alcătuit din: furculiţă mare, spatulă, zdrobitor cartofi, lingură pentru amestecat, răzătoare, sită pentru făină, foarfecă zimţată, strecurătoare legume, făcăleţ, linguri de măsurat de 5, 10, 20, spumieră, polonic, paletă pentru şniţele, ac pentru împănat, dispozitiv pentru scobit, cuţit pentru coajă de citrice, cuţit penbtru tăiat legume decor, foarfece pentru peşte, dispozitiv pentru scos sâmburi, cuţit de filetare peşte, cuţit pentru brânză, masat2 seturi
      29.Set tigăi şi cratiţe, alcătuit din: tigaie de 26 cm şi 3 cratiţe cu capac de 1; 1,5; 2 l2 seturi
      30.Set tăvi metalice de copt, alcătuit din: 4 tăvi 20x30; 1 tavă; 4 tăvi rotunde; 4 tăvi de copt; 4 tăvi cu 12 alveole2 seturi
      31.Oală sub presiune 7 l2 buc.
      32.Cazan de fiert 50 l1 buc.
      33.Set boluri mixare de 1 şi 2 l2 seturi
      34.Set cuţite bucătărie de: 7,5 cm; 8,8 cm; 12,5 cm; 15,5 cm; 25 cm; cu lama zimţată de 12 cm; 20 cm; 25 cm; răzătoare universală2 seturi
      35.Set oale din inox cu capacitatea de la 1 l la 10 l2 seturi
      36.Cântar de bucătărie1 buc
      37.Maşină electrică de curăţat legume1 buc
      38.Set de prelucrarea laptelui, format din:2 seturi
        - element pentru filtrarea laptelui  
        - vase pentru păstrarea laptelui;  
        - vas de fierbere;  
        - ustensile pentru prelucrarea cheagului;  
        - vas de închegat lapte pentru 30 l;  
        - crintă  
      39.Măsură gradată2 buc.
      40.Cutii pentru păstrarea alimentelor 1,2 şi 4 l2 seturi
      41.Set veselă alcătuit din: farfurie adâncă, întinsă şi pentru desert, bol pentru supă, bol pentru aperitiv, ceaşcă de ceai, farfurioară32 de seturi
      42.Set tacâmuri: cuţit mare şi mic, furculiţă mare şi mică, lingură de supă şi desert, furculiţă pentru desert, furculiţă şi cuţit de peşte32 de seturi
      43.Set pahare: apă, vin alb, vin roşu, bere, şampanie, lichior, whisky, coctail, gin, sirop32 de seturi
      44.Set tacâmuri pentru servirea preparatelor: cleşte pentru unt, cleşte pentru prăjituri, foarfece pentru tranşat pui şi specialităţi pregătite întregi, polonice pentru sos şi supă, tacâmuri pentru salată, cleşte pentru zahăr, cuţit pentru tort, palete pentru tort, furculiţă pentru servitul fripturii2 seturi
      45.Feţe de masă cu naproane8 seturi
      46.Şerveţele de bumbac48 buc.
      47.Tavă de plastic pentru tacâmuri4 buc.
      48.Tavă pentru servire4 buc.
      49.Gheridon1 buc.
      50.Sită de bucătărie: 7; 14; 18; 20 mm1 set
      51.Cârpătoare4 buc.
      52.Mobilier pentru sala de mese:1 set
        - 5 mese simple  
        - 20 de scaune  
        - 1 televizor  
        - 1 suport televizor  
      53.Trusă de prim ajutor1 buc.
      54.Mobilă pentru dormitor, alcătuită din: pat simplu, fotoliu, scaun pliant, masă de toaletă, oglindă, veioză şi carpetă, televizor, măsuţă, frigider mic4 seturi
      55.Aşternut pat alcătuit din: pilotă simplă, pernă, pătură, pat simplu, cearşaf pat simplu, faţă de pernă+faţă pentru pilotă8 seturi
      56.Vaze de flori alcătuite din: vază pentru o floare, vază pentru flori de masă şi bloc spumă pentru vază2 seturi
      57.Set pentru curăţenie2 buc.
      58.Aspirator2 buc.
      59.Aspirator de mână2 buc.
      60.Set pentru hol alcătuit din: măsuţă, canapele1 set
      61.Fier de călcat cu abur4 buc.
      62.Maşină de cusut electrică2 buc.
      63.Masă de călcat cu husă4 buc.
      64.Sistem aer condiţionat1 buc.
      65.Cuptor pentru produse de panificaţie1 buc.
      66.Instalaţie de afumare de capacitate mică mobilă1 buc.
      67.Mobilier bar1 set.
      68.Frigider1 buc.
     +  Anexa 5 -------la regulament-------------DOTAREA MINIMALĂpentru atelierul de prelucrare lemn (tâmplărie)
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiNr. buc.
      1.Tejghele tâmplărie2
      2.Maşină universală de prelucrat lemnul: - circular - freză - strung - abric1
      3.Ferăstrău de tâmplărie de diferite dimensiuni şi tipuri5
      4.Rindele de tâmplărie de diferite dimensiuni şi forme5
      5.Pile raspele de diferite mărimi5
      6.Pensule pentru vopsit de diferite mărimi şi forme5
      7.Dălţi de diferite mărimi şi forme10
      8.Ferăstrău pendular electric1
      9.Metru de tâmplărie şi rulete de diferite dimensiuni5
    DOTAREA MINIMALĂpentru atelierul de croitorie şi artizanat extins
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiNr. buc.
      1.Maşină de cusut textile2
      2.Maşină de cusut piele - marochinărie1
      3.Triploc croitorie1
      4.Metru de croitorie5
      5.Set ace de diferite dimensiuni5
      6.Maşină de tricotat1
      7.Fier de călcat5
      8.Masă de călcat2
      9.Maşină de spălat - automatic1
      10.Război de ţesut manual1
     +  Anexa 6 -------la regulament-------------DOTAREA MINIMALĂpentru laboratorul de agrotehnică
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiNr. buc.
      1.Trusă agrochimică şi de pedologie1
      2.Balanţă tehnică2
      3.Microscop optic binocular1
      4.Refractometru de mână1
      5.Termometru de sol1
      6.Germinator de laborator1
      7.Umidometru1
      8.Etuvă1
      9.Trusă de sonde de sol1
      10.Balanţă hectolitrică1
    DOTAREA MINIMALĂpentru laboratorul de zootehnie
           
      Nr. crt.Denumirea articoluluiNr. buc.
      1.Trusă pentru marcat animale1
      2.Trusă pentru igienă corporală5
      3.Trusă pentru îngrijirea ongloanelor şi copitelor1
      4.Trusă pentru efectuarea măsurătorilor la animale (zoometru, compas zootehnic etc.)1
      5.Trusă pentru castrarea porcilor1
      6.Trusă de analiză pentru lapte:1
        - lactodensimetru  
        - termometru  
        - biuretă  
        - vase Erlenmeyer  
        - butirometru  
        - paletă test mamitic  
        - soluţii  
        - centrifugă pentru determinarea grăsimii laptelui  
      7.Separator de grăsime1
      8.Pistolet pentru însămânţare artificială la vaci2
      9.Foarfeci pentru tuns oi manual10
      10.Cleşti pentru tăiat colţii la porci1
      11.Baghetă pentru însămânţare artificială la scroafe1
      12.Trichinoscop1
      13.Micrometru ocular pentru determinarea fineţii lânii1
    ------