NORME din 14 iunie 2004privind limitele admisibile de perisabilitate pentru produsele din unitățile sanitare din rețeaua Ministerului Sănătății
EMITENT
  • MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1.162 din 8 decembrie 2004



    Notă
    Aprobate prin ORDINUL nr. 754 din 14 iunie 2004, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1.162 din 8 decembrie 2004.
     +  Articolul 1Prin perisabilități, în sensul prezentelor norme, se înțelege scăzămintele care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitării și desfacerii mărfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliză, răcire, înghețare, topire, oxidare, aderare la pereții vagoanelor sau vaselor în care sunt transportate, descompunere, scurgere, îmbibare, îngroșare, împrăștiere, fărâmițare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, în procesul de comercializare în rețeaua de distribuție (depozite cu ridicata, unități comerciale cu amănuntul și de alimentație publică).  +  Articolul 2Nu constituie perisabilități pierderile incluse în normele de consum tehnologic, cele produse prin neglijență și sustrageri, precum și cele produse de alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forță majoră.  +  Articolul 3Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la mărfuri, precum și condițiile în care se acordă, potrivit prevederilor art. 1, sunt prevăzute în anexele nr. 1-3 care fac parte integrantă din prezentele norme, după cum urmează:a) anexa nr. 1, pentru produse alimentare și nealimentare;b) anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;c) anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice și alte produse de uz veterinar.  +  Articolul 4Perisabilitățile produse în condițiile menționate la art. 1 se aprobă de către ordonatorul de credite, la nivelul cantităților efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia recepționării mărfurilor transportate, a inventarierii sau a predării gestiunii, până la limitele prevăzute la art. 3, pe baza procesuluiverbal de constatare înregistrat la registratura unității; procesulverbal trebuie să poarte viza de control financiar preventiv intern.  +  Articolul 5Limitele maxime de perisabilitate pentru mărfurile ambalate în recipiente din sticlă se aplică și pentru ambalajele respective.  +  Articolul 6(1) Perisabilitățile pot fi acordate numai după o verificare faptică a cantităților de produse existente în gestiune, stabilite prin cântărire, numărare, măsurare și prin alte asemenea procedee, și după efectuarea compensărilor conform prevederilor legale în vigoare.(2) Pentru valorile materiale la care sunt acceptate scăzăminte, în cazul compensării lipsurilor cu plusurile stabilite la inventariere, scăzămintele se calculează numai în situația în care cantitățile lipsă sunt mai mari decât cantitățile constatate în plus. În această situație cotele de scăzăminte se aplică în primul rând la valorile materiale la care s-au constatat lipsurile. Dacă în urma aplicării scăzămintelor respective mai rămân diferențe cantitative în minus, cotele de scăzăminte se pot aplica și asupra celorlalte valori materiale admise la compensare, la care s-au constatat plusuri sau la care nu au rezultat diferențe. Diferența stabilită în minus în urma compensării și aplicării tuturor cotelor de scăzăminte, reprezentând prejudiciu pentru unitate, se recuperează de la persoanele vinovate, în conformitate cu dispozițiile legale. Normele de scăzăminte nu se aplică anticipat, ci numai după constatarea existenței efective a lipsurilor și numai în limita acestora. De asemenea, normele de scăzăminte nu se aplică automat, aceste norme fiind considerate maxime. Pentru pagubele constatate în gestiune răspund persoanele vinovate de producerea lor. Imputarea acestora se face la valoarea de înlocuire.(3) Lipsurile constatate la inventariere, care provin din vina gestionarului sau a altor persoane, cele care se produc în timpul transportului, constatate că provin din vina furnizorului, cărăușului sau a altor persoane, precum și cele care se datorează altor cauze decât cele care determină perisabilitate urmează a fi recuperate sau scăzute potrivit dispozițiilor legale.(4) Perisabilitățile care depășesc limitele legale stabilite în anexele la prezentul ordin vor fi imputate gestionarilor sau vor fi scăzute din evidențe, după caz, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.  +  Articolul 7Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare și desfacere se stabilesc la nivelul întregii unități, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de produse la prețul de înregistrare al produselor intrate.  +  Articolul 8Aceleași limite maxime de perisabilitate se acordă și pentru mărfurile din stoc.  +  Articolul 9Limitele maxime de perisabilitate în timpul transportului se aplică o singură dată pentru cantitățile de produse efectiv intrate sau, după caz, livrate, în funcție de condiția de livrare stabilită între furnizor și beneficiar.  +  Anexa nr. 1la norme
    Se aprobă,
    Ordonator principal de credite

    LIMITELE ADMISIBILE
    de perisabilitate pentru produse alimentare și
    nealimentare
    Nr. crt. Denumirea grupei, subgrupei sau produsului Felul ambalajului Limita maximă de perisabilitate(%)
    Transport Depozitare Desfacere
    0 1 2 3 4 5
    1. Carne, slănină, organeși subproduse comes- tibile (de ovine, porcine, bovine, păsări, vânat) - proaspete și refrige- rate (exclusiv cele preambalate în gramaj fix și carnea de miel)vrac, tăvi, navete, saci 0,15 0,25 0,45
    2. Carne de miel - proas-pătă și refrigerată vrac, tăvi, navete, saci - 0,25 0,45
    3. Carne congelată vrac, tăvi, navete, saci - 0,25 1,20
    4. Preparate din carne (cu excepția celor crude, uscate și a celor preambalate în gramaj fix) vrac, tăvi, navete, saci 0,20 0,30 0,75
    5. Preparate din carne crude, uscate (cu excepția celor pream- balate în gramaj fix) vrac, tăvi, navete, saci 0,10 0,27 0,75
    6. Brânzeturi și produse lactate proaspete a) Fermentate sau frământate - parafinate sau acoperite cu folie - neparafinate sau neacoperite cu folie b) Topite și afumate c) Brânzeturi proas- pete - caș de oaie proaspăt- unt de masă bloc; - urdă; - brânză de vaci; d) Brânzeturi în saramură (telemea, Fetta, etc.) - păs- trate în frigider navete, putini, butoaie, bidoane, lăzi cutii lăzi, cutii lăzi, cutii navete, lăzi, cutii navete, lăzi, putini, cutii butoaie, bidoane, putini 0,24 0,40 0,40 1,00 - 1,00 1,00 1,50 0,50 0,50 0,15 1,50 0,05 1,50 0,25 0,35 1,25 1,25 1,25 1,25 0,60 1,25 1,25 1,25
    7. Lapte de consum butelii din sticlă și din plastic, pungidin plastic, cutii, bidoane 0,10 0,20 0,45
    8. Pește: - viu - proaspăt și refri- gerat - congelat cisterne, lăzi, butoaie,cutii 0,80 0,80 0,30 0,30 0,30 0,30 0,55 0,55 0,55
    9. Pește afumat, sărat, subproduse precum și preparate și semipre- parate din pește, în- clusiv icre (exclusiv porționat în gramaj fix) lăzi, cutii, butoaie, borcane 0,10 0,20 0,30
    10. Ouă lăzi, cofraje 0,50 0,30 1,50
    11. Ulei comestibil butoaie, cisterne 0,20 0,07 0,10
    12. Făină, griș și produsedecorticate saci, pachete,boxpalete 0,06 0,025 0,08
    13. Orez saci, pachete,boxpalete 0,06 0,30 0,07
    14. Arpacaș, făină de porumb saci, pachete 0,06 0,025 0,08
    15. Produse de panificație(paste făinoase, biscuiți, pesmet) lăzi, navete, saci, pungi, cutii 0,10 0,02 0,08
    16. Cozonac, pateuri, plăcinte lăzi, navete 0,10 0,02 0,28
    17. Zahăr saci, lăzi, cutii, boxpalete 0,08 0,08 0,10
    18. Dulciuri, produse de bombonerie (bomboane, jeleuri, rahat, hal- viță) - exclusiv pre- ambalate în gramaj fixcutii, lăzi, boxpalete 0,10 0,02 0,10
    19. Halva cutii, lăzi, navete 0,10 0,50 0,10
    20. Prăjituri (inclusiv napolitane, fursecuri,turtă dulce) - exclu- siv preambalate în gramaj fix tăvi, cutii, lăzi, navete 0,10 - 0,25
    21. Apă minerală boxpalete, navete, butelii din sticlă, butelii din plastic 1,00 0,05 0,50 0,005 0,30 0,02
    22. Conserve de legume și fructe navete, boxpalete, lădițe, cutii,borcane 0,10 0,10 0,10
    23. Marmeladă, magiun lădițe, borcane 0,10 0,50 0,10
    24. Legume - proaspete lăzi, lădițe, navete, cutii,plase, casolete 0,20 0,30 1,3
    25. Fructe - proaspete lăzi, lădițe, navete, cutii,plase, casolete 0,20 0,40 1,3
    26. Legume și fructe - uscate, deshidratare lăzi, navete, casolete 0,05 0,10 0,30
    27. Legume și fructe - semiindustrializate (lacto-fermentate în saramură, oțet, pulpe,marcuri, sucuri con- centrate) butoaie 0,10 0,30 1,3
    28. Ceai (exclusiv pre- ambalat în gramaj fix)saci, cutii 0,10 0,03 0,10
    29. Miez de nucă și se- mințe de dovleac (ex- clusiv preambalate în gramaj fix) saci - - 1,00
    30. Preparate culinare și semipreparate tăvi, navete, cutii, casolete - - 0,45
    31. Alte produse alimen- tare: - sare (bulgări și măcinată) - oțet - vrac; - miere și produse apicole; (exclusiv preambalate în gramaj fix) lăzi, lădițe, navete, cutii,saci butoaie bidoane, borcane, lăzi 0,20 0,10 0,02 0,30 0,006 0,05 0,05 0,05 0,30
    32. Produse de uz casnic, menaj, decorative din sticlă, cristal, sti- clă termorezistentă: - produse pentru menaj- borcane, baloane, - produse din sticlă (fiole, pachete, epru-bete, pipete, termo- metre) - geamuri; - oglinzi; - globuri și abaju- ruri; - globuri și ornamentepentru pom; - becuri electrice și tuburi fluorescente palete, vrac vrac, palete, stelaje pachete, cutii, stelajecutii, vrac, pachete cutii cutii 0,15 1,50 2,50 0,80 0,50 0,50 0,10 0,05 1,00 2,00 0,50 0,15 0,15 0,50 0,05 0,10 1,00 1,00 0,50 1,00 1,80 1,00
    33. Produse din porțelan, faianță, ceramică, - produse pentru menajși decorative; - produse sanitare; - plăci de faianță, gresie, ceramică cutii, vrac vrac, cutii cutii 0,40 0,15 0,10 0,10 0,05 0,05 0,40 0,10 0,15
    34. Produse de menaj din argilă glazurată vrac, cutii pachete 0,55 - 0,50
    35. Tigle, coame, olane vrac, paleți 0,30 0,05 0,10
    36. Cărămizi și materiale de zidărie asimilabilevrac, cutii paleți 0,20 - 0,10
    37. Ciment, ipsos, var vrac, saci 0,03 0,02 0,10
    38. Humă vrac, saci 0,05 0,45 1,20
    39. Produse chimice - lichide - praf, bulgări flacoane din sticlă, plastic vrac, saci, cutii 0,50 - 0,10 0,05 0,10 -
    40. Detergenți pungi plastic,hârtie, cutii saci 0,80 0,10 0,20
    41. Lemn de foc vrac 0,40 depozitare și desfacere
    7,0 - la o durată medie de depozitare de90 de zile; limita maximă de perisabili- tate de 7,0 se aplică proporțional cu durataefectivă de depozitareraportată la o peri- oadă de 90 de zile
    42. Cărbuni: lignit, cărbune brun, huilă, brichete (exclusiv subgranulat) vrac 0,30 depozitare și desfacere
    1,5 - la o durată medie de depozitare de90 de zile; limita maximă de perisabili- tate de 1,5 se aplică proporțional cu durataefectivă de depozitareraportată la o peri- oadă de 90 de zile
    43. Cărbune mărunt (subgranulat) vrac 0,50 depozitare și desfacere
    5,0 - la o durată medie de depozitare de90 de zile; limita maximă de perisabili- tate de 5,0 se aplică proporțional cu durataefectivă de depozitareraportată la o peri- oadă de 90 de zile
     +  Anexa nr. 2la norme
    Se aprobă,
    Ordonator principal de credite

    LIMITELE ADMISIBILE
    de perisabilitate pentru produse medicamentoase
    de uz uman
    Nr. crt. Denumirea grupei, subgrupei sau produsului Felul ambalajului Limita maximă de perisabilitate(%)
    Transport Depozitare Desfacere în farma- cii și drogherii
    0 1 2 3 4 5
    1. Substanțe farmaceuticelichide:
    a) apoase b) alcoolice c) volatile d) foarte volatile e) acizi și substanțe uleioase flacon sticlă/canistră PVC flacon sticlă/canistră PVC flacon sticlă/canistră PVC flacon sticlă flacon sticlă 0,30 0,30 0,30 0,30 0,30 0,50 0,50 0,50 1,00 1,00 2,00 1,00 2,50 3,00 2,00
    2. Substanțe farmaceuticede consistență moale borcan sticlă/cutii PVC 0,25 1,00 2,50
    3. Substanțe farmaceuticede consistență solidă (pulberi) pungi PVC/ pungi hârtie 0,20 0,50 2,00
    4. Produse vegetale (ceaiuri medicinale) pungă hârtie/ carton 0,20 0,50 1,00
    5. Medicamente speciali- tăți în ambalaj co- mercial (fiole, fla- coane, cutii, etc.) fiole, flacoane, cutii carton 0,40 - 0,20
     +  Anexa nr. 3la norme
    Se aprobă,
    Ordonator principal de credite

    LIMITELE ADMISIBILE
    de perisabilitate pentru produse farmaceutice și
    alte produse de uz veterinar
    Nr. crt. Denumirea grupei, subgrupei sau produsului Felul ambalajului Limita maximă de perisabilitate(%)
    Transport Depozitare Desfacere
    0 1 2 3 4 5
    1. Produse farmaceutice de uz veterinar
    Injectabile: a) soluții apoase b) soluții uleioase c) suspensii apoase Pulberi Bujiuri, ovule, supozitoare Antoparazitare: a) externe sub formă de emulsie apoasă b) externe sub formă de emulsie uleioasă c) Interne (per os) d) injectabile flacoane sti- clă, plastic flacoane sti- clă, plastic flacoane sti- clă, plastic pungi, saci, cutii cutii plastic bidoane plas- tic bidoane plas- tic cutii plastic flacoane sti- clă, plastic 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 1,0 2,0
    2. Dezinfectante bidoane / bu- toaie plastic 0,3 0,5 2,0
    3. Antiseptice bidoane plastic 0,3 0,5 2,0
    4. Raticide cutii plastic 0,3 0,5 2,0
    -----------