ORDIN nr. 144/1.597/480/2025privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE Nr. 144 din 14 aprilie 2025
  • MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Nr. 1.597 din 22 mai 2025
  • AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR Nr. 480 din 30 mai 2025
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025



    Văzând Referatul de aprobare nr. 224.353 din 7.04.2025, întocmit de Direcția generală politici agricole,în baza prevederilor Directivei nr. 1.438/2024 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene din 14 mai 2024 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile și marmeladele de fructe și piureul de castane îndulcit destinate alimentației umane și a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parțial sau integral deshidratat și destinat consumului uman,în temeiul:– art. 34 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producției, circulației și comercializării alimentelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;– art. 57 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare;– art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare;– art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, ministrul sănătății și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor emit următorul ordin:  +  Articolul IOrdinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2003, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:1. Articolul 3^2 va avea următorul cuprins:  +  Articolul 3^2Prezentul ordin transpune Directiva 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 10 din 12 iunie 2002, cu modificările ulterioare.2. În anexă, la articolul 2, partea introductivă, precum și punctele 2 și 4 vor avea următorul cuprins:  +  Articolul 2Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. I, în următoarele condiții:.................................................................................................2. Denumirile produselor menționate în anexa nr. I pct. 2 și 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I și se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepția mierii cu fagure, a mierii cu bucăți de fagure sau a fagurelui cu miere și a mierii destinate industriei alimentare: a) în cazul mierii destinate industriei alimentare, cuvintele «pentru gătit» trebuie să figureze pe etichetă în proximitatea denumirii produsului;b) cu excepția mierii destinate industriei alimentare, respectivele denumiri pot fi completate cu informații referitoare la:(i) originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată și prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice și microscopice ale originii indicate;(ii) originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;(iii) criteriile calitative specifice..................................................................................................4. a) Țara de origine unde s-a recoltat mierea este precizată pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe țări, țările de origine în care a fost recoltată mierea sunt precizate pe etichetă în câmpul vizual principal, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în greutate, împreună cu procentul pe care îl reprezintă fiecare din țările de origine respective. Se permite o toleranță de 5% pentru fiecare parte individuală din amestec, calculată pe baza documentației de trasabilitate a operatorului.Atunci când numărul țărilor de origine a mierii într-un amestec este mai mare de patru și cele mai mari patru cote reprezintă mai mult de 50% din amestec, este permis să se precizeze procentul numai pentru aceste patru cele mai mari cote și restul țărilor de origine este precizat în ordine descrescătoare, fără să fie precizat procentul.În cazul ambalajelor care conțin o cantitate netă de miere mai mică de 30 de grame, denumirile țărilor de origine pot fi înlocuite cu un cod format din două litere, în conformitate cu ultima versiune a standardului internațional ISO 3166-1 pentru codul de două litere (codul alfa-2) în vigoare.b) Mențiunile care trebuie să fie precizate în temeiul lit. a) de la prezentul punct sunt considerate mențiuni obligatorii în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.3. În anexă, articolele 3 și 5 vor avea următorul cuprins:  +  Articolul 3În cazul mierii destinate industriei alimentare, recipientele pentru mierea în vrac și documentația privind ambalarea și vânzarea precizează în mod clar denumirea integrală a produsului, astfel cum se prevede la pct. 3 din anexa nr. I.....................................................................................................  +  Articolul 5Până la adoptarea de către Comisia Europeană a actelor de punere în aplicare și de stabilire a metodelor de analiză pentru detectarea mierii falsificate, se utilizează metodele care sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987, 2001), amendat în 2019 și 2022, pentru miere și/sau cu cele din STAS 784/3-89 «Miere de albine. Metode de analiză».“4. În anexa nr. I la norme, la punctul 2 subpunctul 2.2, litera f) se abrogă.5. În anexa nr. I la norme, la punctul 3 litera b), liniuța a 3-a va avea următorul cuprins:– să fi fost supraîncălzită sau să fi fost obținută prin îndepărtarea materiilor străine organice și anorganice, ceea ce duce la îndepărtarea, în mod semnificativ, a polenului.  +  Articolul IIPrezentul ordin se notifică Comisiei Europene, în conformitate cu prevederile Directivei 2015/1.535 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale.  +  Articolul III(1) Prezentul ordin intră în vigoare la data de 14 iunie 2026.(2) Produsele introduse pe piață sau etichetate potrivit Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii, cu modificările și completările ulterioare, anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate în continuare până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.  +  Articolul IVPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Prezentul ordin transpune Directiva nr. 1.438/2024 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene din 14 mai 2024 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile și marmeladele de fructe și piureul de castane îndulcit destinate alimentației umane și a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parțial sau integral deshidratat și destinat consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 24 mai 2024.
    p. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
    Violeta Mușat,
    secretar de stat
    Ministrul sănătății,
    Alexandru Rafila
    Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor,
    Cristian-Victor Popescu Piedone
    -------