NORME din 11 august 2003privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ȘI MEDIULUI
  • MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
  • AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 650 din 12 septembrie 2003



     +  Articolul 1(1) Prezentele norme se aplică produselor definite în anexa nr. I la prezentele norme.(2) Caracteristicile și compoziția produselor prevăzute la alin. (1) sunt prevăzute în anexa nr. II la prezentele norme.  +  Articolul 2Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. I, în următoarele condiții: (la 14-06-2026, Partea introductivă a articolului 2 a fost modificată de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025 ) 1. Termenul "miere" se aplică numai produsului definit în anexa nr. I pct. 1 și este utilizat, în cazul comercializării, pentru a desemna produsul respectiv.2. Denumirile produselor menționate în anexa nr. I pct. 2 și 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I și se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepția mierii cu fagure, a mierii cu bucăți de fagure sau a fagurelui cu miere și a mierii destinate industriei alimentare: a) în cazul mierii destinate industriei alimentare, cuvintele «pentru gătit» trebuie să figureze pe etichetă în proximitatea denumirii produsului;b) cu excepția mierii destinate industriei alimentare, respectivele denumiri pot fi completate cu informații referitoare la:(i) originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată și prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice și microscopice ale originii indicate;(ii) originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;(iii) criteriile calitative specifice. (la 14-06-2026, Punctul 2. , Articolul 2 a fost modificat de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025 ) 3. În cazul în care s-a utilizat mierea destinată industriei ca ingredient al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat în denumirea produsului alimentar mixt în locul termenului "miere destinată industriei", însă în lista ingredientelor se va utiliza termenul definit în anexa nr. I pct. 3.4. a) Țara de origine unde s-a recoltat mierea este precizată pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe țări, țările de origine în care a fost recoltată mierea sunt precizate pe etichetă în câmpul vizual principal, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în greutate, împreună cu procentul pe care îl reprezintă fiecare din țările de origine respective. Se permite o toleranță de 5% pentru fiecare parte individuală din amestec, calculată pe baza documentației de trasabilitate a operatorului.Atunci când numărul țărilor de origine a mierii într-un amestec este mai mare de patru și cele mai mari patru cote reprezintă mai mult de 50% din amestec, este permis să se precizeze procentul numai pentru aceste patru cele mai mari cote și restul țărilor de origine este precizat în ordine descrescătoare, fără să fie precizat procentul.În cazul ambalajelor care conțin o cantitate netă de miere mai mică de 30 de grame, denumirile țărilor de origine pot fi înlocuite cu un cod format din două litere, în conformitate cu ultima versiune a standardului internațional ISO 3166-1 pentru codul de două litere (codul alfa-2) în vigoare.b) Mențiunile care trebuie să fie precizate în temeiul lit. a) de la prezentul punct sunt considerate mențiuni obligatorii în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011. (la 14-06-2026, Punctul 4. , Articolul 2 a fost modificat de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025 )  +  Articolul 3În cazul mierii destinate industriei alimentare, recipientele pentru mierea în vrac și documentația privind ambalarea și vânzarea precizează în mod clar denumirea integrală a produsului, astfel cum se prevede la pct. 3 din anexa nr. I. (la 14-06-2026, Articolul 3 a fost modificat de Punctul 3. , Articolul I din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025 )  +  Articolul 4Toate informațiile prezentate prin etichetare trebuie să fie clare, lizibile și să nu permită ștergerea.  +  Articolul 5Până la adoptarea de către Comisia Europeană a actelor de punere în aplicare și de stabilire a metodelor de analiză pentru detectarea mierii falsificate, se utilizează metodele care sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987, 2001), amendat în 2019 și 2022, pentru miere și/sau cu cele din STAS 784/3-89 «Miere de albine. Metode de analiză».“ (la 14-06-2026, Articolul 5 a fost modificat de Punctul 3. , Articolul I din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025 ) Notă
    Reproducem mai jos prevederile art. III din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025:
    Articolul III(1) Prezentul ordin intră în vigoare la data de 14 iunie 2026.(2) Produsele introduse pe piață sau etichetate potrivit Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii, cu modificările și completările ulterioare, anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate în continuare până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
     +  Anexa nr. Ila normeDENUMIREA, DESCRIEREA ȘI DEFINIȚIILE PRODUSELOR1. Mierea este substanța naturală dulce produsă de albinele Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secrețiile secțiunilor vii ale plantelor ori din excrețiile, pe secțiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucțiune din plante și pe care albinele le colectează, le transforma, combinându-le cu substanțe proprii specifice, le aduna, le deshidratează, le depozitează și le lasă în faguri pentru a se matura.2. Principalele tipuri de miere sunt următoarele:2.1. în funcție de origine:a) miere din inflorescență sau miere din nectar - mierea obținută din nectarul plantelor;b) miere din secreție zaharoasă - mierea obținută în special din excrețiile insectelor care se hrănesc prin sucțiune din plante (Hemiptera) pe secțiunile vii ale plantelor sau din secrețiile secțiunilor vii ale plantelor;2.2. în funcție de modul de producere și/sau de prezentare:a) miere în fagure - mierea depozitată de albine în celulele fagurilor fără larve (puieți), nou-construiți, sau pe pereții subțiri ai structurii fagurelui, obținută numai din ceara de albine și vândută în faguri întregi căpăciți sau în secțiuni de astfel de faguri;b) miere cu bucăți de fagure sau bucăți de fagure în miere - mierea care conține una sau mai multe bucăți de fagure;c) miere scursă - mierea obținută prin drenarea fagurilor fără larve (puieți) deschiși (decapaciti);d) miere extrasă - mierea obținută prin centrifugarea fagurilor fără larve (puieți) deschiși (decăpăciți);e) miere presată - mierea obținută prin presarea fagurilor fără larve (puieți), cu sau fără încălzire moderată la o temperatura de maximum 45°C;f) abrogată. (la 14-06-2026, Litera f) , Punctul 2.2. , Anexa I a fost abrogată de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025 ) 3. Mierea destinată industriei - mierea:a) care este adecvată pentru utilizare industriala sau ca ingredient în alte alimente care sunt ulterior procesate; șib) care poate:– să prezinte un gust ori miros străin; sau– să fi început să fermenteze ori să fi fermentat; sau– să fi fost supraîncălzită sau să fi fost obținută prin îndepărtarea materiilor străine organice și anorganice, ceea ce duce la îndepărtarea, în mod semnificativ, a polenului. (la 14-06-2026, Liniuța a 3-a de la litera b) , Punctul 3. , Anexa I a fost modificată de Punctul 5. , Articolul I din ORDINUL nr. 144 din 14 aprilie 2025, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 547 din 13 iunie 2025 )  +  Anexa nr. IIla normeCARACTERISTICILE ȘI COMPOZIȚIA MIERII1. Mierea conține diferite tipuri de zaharuri, în special fructoza și glucoza, și alte substanțe, precum acizi organici, enzime și particule solide provenite din timpul colectării mierii.● Culoarea mierii variază de la tipul de miere aproape incolor până la cel maro închis.● Consistenta poate să fie fluidă, vâscoasă sau parțial ori integral cristalizată.● Gustul și aroma variază în funcție de planta de origine.2. În cazul în care se introduce pe piața ca miere sau când se utilizează în orice produs destinat consumului uman, se interzice adăugarea în miere a oricărui ingredient alimentar, inclusiv a aditivilor alimentari, sau orice alt adaos cu excepția mierii.Mierea nu trebuie să conțină, pe cât posibil, materii organice sau anorganice străine compoziției sale. Cu excepția pct. 3 din anexa nr. I la norme, mierea nu trebuie să prezinte gusturi sau arome străine, nu trebuie să fie în proces de fermentare, să prezinte aciditate modificată artificial ori să fi fost supusă unui procedeu de încălzire, astfel încât enzimele naturale să fi fost fie distruse, fie inactivate în mod semnificativ.2^1. Polenul, fiind un element constitutiv natural specific al mierii, nu este considerat ingredient, în sensul art. 2 alin. (2) lit. (f) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, al produselor definite în anexa I la Directiva 2001/110/CE a Consiliului privind mierea. (la 10-10-2014, Pct. 2^1 din anexa II la norme a fost introdus de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 1.356 din 1 septembrie 2014, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 741 din 10 octombrie 2014. ) 3. Fără a aduce prejudicii prevederilor pct. 2 subpct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I la norme, nu se poate îndepărta nici polenul și nici orice alt element constitutiv specific al mierii, cu excepția cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul îndepărtării materiilor străine organice sau anorganice. (la 10-10-2014, Pct. 3 din anexa II la norme a fost modificat de pct. 4 al art. I din ORDINUL nr. 1.356 din 1 septembrie 2014, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 741 din 10 octombrie 2014. ) 4. În cazul în care se introduce pe piața ca miere sau când se utilizează în orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici privind compoziția:
    4.1. Conținutul în zaharuri
    4.1.1. Conținutul de fructoză și glucoză (suma celor două) 
    - mierea din inflorescențăminimum 60g/100g
    - mierea din secreție zaharoasă, amestecuri de miere din secreție zaharoasă și miere din inflorescențăminimum 45g/100g
    4.1.2. Conținutul de zaharoză 
    - în generalmaximum 5g/100g
    - salcâm fals (Robinia pseudoacacia), lucernă (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), Citrus sp.maximum 10g/100g
    - lavandă (Lavandula sp.), limba-mielului (Borago officinalis)maximum 15g/100g
    4.2. Umiditate 
    - în generalmaximum 20%
    - iarbă-neagră (Calluna) și mierea destinată industriei alimentare în generalmaximum 23%
    - mierea destinată industriei, obținută din iarbă-neagră (Calluna)maximum 25%
    4.3. Conținutul de substanțe insolubile în apă 
    - în generalmaximum 0,1g/100g
    - miere presatămaximum 0,5g/100g
    4.4. Conductivitate electrică 
    - mierea care nu este enumerată mai jos și amestecuri ale acestor tipuri de mieremaximum 0,8 mS/cm
    - mierea din secreție zaharoasă și mierea de castane, precum și amestecuri ale acestora, cu excepția celor enumerate mai josmaximum 0,8 mS/cm
    - excepții: căpșun (Arbustus unedo), bell heather (Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.), iarbă-neagră (Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum), arborele de ceai (Melaleuca sp.) 
    4.5. Aciditate liberă 
    - în generalmaximum 50 miliechivalenți acid la 1.000 grame
    - mierea destinată industrieimaximum 80 miliechivalenți acid la 1.000 grame
    4.6. Activitate diastazică și conținut de hidroximetilfurfural (HMF) determinat după procesare și amestecare 
    a) Activitate diastazică (scara Schade) 
    - în general, cu excepția mierii destinate industrieiminimum 8
    - tipuri de miere cu conținut scăzut de enzime naturale (de exemplu mierea de citrice) și cu un conținut de HMF de maximum 15 mg/kgminimum 3
    b) Conținut de HMF 
    - în general, cu excepția mierii destinate industrieimaximum 40 mg/kg [sub rezerva prevederilor lit. a) a doua liniuță]
    - tipuri de miere cu origine declarată din regiuni cu climă tropicală și amestecuri de astfel de tipuri de mieremaximum 80 mg/kg
    -------