ORDIN nr. 444 din 3 decembrie 2024privind stabilirea normei anuale de venit pentru punctul gastronomic local, precum și a coeficienților de corecție ai acesteia, pentru anul 2025
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1232 din 9 decembrie 2024



    Având în vedere Referatul de aprobare întocmit de Agenția Națională a Zonei Montane nr. 3.438 din 25.11.2024,în temeiul prevederilor:– art. 7 alin. (2) din Legea nr. 412/2023 privind înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale;– art. 57 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare; – art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emite următorul ordin:  +  Articolul 1Prezentul ordin stabilește norma anuală de venit pentru punctul gastronomic local, precum și coeficienții de corecție ai acesteia, pentru anul 2025.  +  Articolul 2Nivelul normei anuale de venit corespunzătoare pentru punctul gastronomic local, pentru anul 2025, se stabilește la suma de 44.400 lei.  +  Articolul 3(1) Pentru anul 2025 se utilizează coeficienții de corecție a normelor de venit, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. (2) Aplicarea coeficienților de corecție se realizează în sensul reducerii normei anuale de venit stabilite la art. 2.(3) Contribuabilii care beneficiază de mai mulți coeficienți de corecție, în sensul reducerii normei anuale de venit, aplică coeficientul de corecție cel mai mare.  +  Articolul 4Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
    Florin-Ionuț Barbu
    București, 3 decembrie 2024.Nr. 444.  +  ANEXĂ
    Nr. crt.COEFICIENȚI DE CORECȚIE
    1.Vârsta contribuabililor:
    - pentru femeile în vârstă de 50-55 de ani și pentru bărbații în vârstă de 55-60 de ani40%
    - pentru femeile în vârstă de 55-60 de ani și pentru bărbații în vârstă de 60-65 de ani50%
    - pentru femeile în vârstă de peste 60 de ani și bărbații în vârstă de peste 65 de ani60%
    - pentru tinerii în vârstă de până în 40 de ani60%
    2.Timpul afectat desfășurării activității70% (pentru PGL administrat de persoană salariat cu normă întreagă)
    3.Gradul de handicap sau de invaliditate a contribuabilului:
    - gradul II de invaliditate și handicap mediu40%
    - gradul III de invaliditate și handicap ușor30%
    4.Caracterul sezonier^1 al activității70%
    5.Alte criterii specifice
    - data înregistrării sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor a punctului gastronomic local70% (pentru primii 2 ani de activitate)
    - zone defavorizate/zone cu constrângeri naturale specifice60%
    - zone montane (conform Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, nr. 97/1.332/2019 privind aprobarea criteriilor de încadrare și a listei localităților din zona montană)60%
    ^1 Caracterul sezonier al unei activități, în sensul Codului fiscal, presupune o perioadă care se repetă de la an la an, în care anumite activități se impun a fi realizate pe durate relativ fixe în funcție de anotimp/de sezon.
    ------